Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Karta zwrotów - doświadczenia

Napisany przez 2RAM
To może Ci raczej powiedzieć tylko dział prawny DKB. Na pewno się tym zajmą......

Napisany przez Hoppla20

To prawdopodobnie tylko dział prawny DKB może ci powiedzieć.
Na pewno tak zrobią......

nie powiedziałbym tego w ten sposób..Wszystkie negocjacje są publiczne. Być może ktoś po prostu miał trochę czasu i posłuchał.

Napisany przez 3eugh
Co za temat, dlaczego nie wszystkie wyroki są ogólnie dostępne za darmo dla wszystkich obywateli - w sensie ogólnym, również dostępne do wyszukiwania za pośrednictwem Internetu. Jest to kompletnie nie życiowe, że zainteresowani pracownicy, rodzice itp. muszą dzisiaj wolne wziąć, aby wziąć udział w rozprawie sądowej, tylko dlatego, że są zainteresowani wynikiem.

Są politycy, którzy argumentują, że teksty wyroków można również kupić. Ale zadaję sobie pytanie, dlaczego sądy są wspierane od podatków - obok kosztów sądowych - jeśli można jeszcze zarabiać na sprzedaży tekstów wyroków? Czy o czymś nie wiem? A następnie są tacy, którzy wskazują, że można szukać wyroków na stronach internetowych wielu(!) sądów - ale nie na wszystkich. I nie jest zbyt skuteczne, gdy trzeba szukać na wielu stronach, zamiast na jednej, która mogłaby obowiązywać na terenie całego kraju.

Więcej informacji na ten temat znajdziecie na stronie bezpłatnej bazy danych prawnej openjur.de, której operatorzy kilkakrotnie - niestety często także bez skutku (patrz także tam) - prosiły o wsparcie w publikowaniu wyroków w różnych landach. Czytając odpowiedzi, można zauważyć, że niewielu polityków ma pojęcie o nowoczesnej komunikacji. Jeśli oni mieliby decydować, wszyscy zainteresowani musieliby zasiadać w sądach lub szukać tekstów w książkach z dawnych lat. Zdarzyły się pewnie pozytywne zmiany, ale wszystko wydaje się iść bardzo powoli. Czy ktoś ma wrażenie, że obecnie wszystko jest udostępniane publicznie i bezpłatnie(!) na bieżąco? Praca openJur jest godna podziwu.

Na stronie juris.de można przeczytać, że listy wyników oraz wiele prawa federalnego są dostępne za darmo. Gdyby nie openJur, musielibyśmy zapłacić za wiele z wyroków.

Przepraszam, ale ten mały wybieg musiał być tutaj po prostu zrobiony. Dziękuję za zrozumienie.

Napisany przez IG Widerruf
Na podstawie przypadków, którymi zajmowali się nasi partnerzy prawni, sporządziłem listę banków, które zasadniczo są skłonne do kompromisów, a które nie.

Kolumna Rolanda Klausa: Jokery odwoławcze: Które banki są skłonne do kompromisów w przypadku odwołania kredytu - a które nie, 13.03.2015 | Wiadomości | finanzen.net

Oczywiście lista jest daleka od bycia pełną. Za dodatkowe doświadczenia, które użytkownicy mieli, będę wdzięczny - proszę przesłać je za pośrednictwem Boardmaila. Z naszych doświadczeń nie można wnioskować, że banki reagują tak samo na każdą błędną pouczającą o odwołaniu. Coraz bardziej zależy to od konkretnej usterki w pouczeniu odwoławczym, czy zostanie złożona oferta, czy nie. Również „jakość” oferty różni się w zależności od banku, więc tutaj nie można generalizować.

Napisany przez Hoppla20
Zgadzam się z tobą w pełni.

Ostatni wyrok zaoczny, który został tutaj przedstawiony, skłania mnie do wniosku, że radcy prawni banków dokładnie wiedzą, który sędzia jak wydaje wyroki. Stoimy zupełnie w ciemności, ponieważ nie znamy wszystkich sędziów ani wyroków.

Chyba wybiorę się na dwa spotkania.

Napisany przez Gertrud_Geyer

Na stronie juris.de można między innymi przeczytać, że listy wyników oraz duża liczba ustaw i rozporządzeń federalnych są bezpłatne. Gdyby nie było openJur, musielibyśmy zapłacić za wiele z tych wyroków.

Nawet posiadając płatny pełny dostęp do juris, nadal nie znajdziesz wszystkich wyroków (to byłoby zbyt piękne). To także frustrujące.

Napisany przez 2RAM
@Hoppla20

jeśli mielibyśmy numer sygnatury od Sądu Okręgowego w Poczdamie, moglibyśmy ustalić odpowiednią Izbę Sądu Okręgowego. A na ich biurze można łatwo zapytać o dalsze terminy......

Napisany przez Hoppla20
Nie mogę pomóc w sprawie Poczdamu.

Napisany przez 3eugh

Na podstawie przypadków, którymi zajmowali się nasi partnerzy prawni, zebrałem informacje na temat banków, które z zasady są skłonne do kompromisów, a które nie.

Kolumna Rolanda Klausa: Joker odstąpienia od umowy: Które banki są skłonne do kompromisu w przypadku odstąpienia od kredytu - a które nie 13.03.2015 | Wiadomości | finanzen.net
...

Dziękuję bardzo, Panie Klaus! Wśród innych ING-DiBa została wymieniona jako bank skłonny do porozumienia, podczas gdy kilku klientów już pisało w tym forum, że musieli wnieść pozew przeciwko temu bankowi, po tym jak nie otrzymali żadnej lub nieatrakcyjnej oferty. Na test.de można przeczytać, że ING-DiBa z zasady nie oferuje refinansowania osobom odstępującym od umowy - zarówno obcym klientom, jak i swoim. Twoje stwierdzenie wydaje się być w sprzeczności z tym - jeśli dobrze Cię zrozumiałem.

Czy chodziło Ci może, że skłonność do porozumienia w odniesieniu do ING-DiBa nie oznacza oferowania korzystniejszych warunków, lecz raczej zwolnienie klienta z bieżącej umowy po spłaceniu zadłużenia i zrzeczenie się prowizji przez bank?

Moim zdaniem bardziej atrakcyjne byłoby zerwanie umowy i przejście do innego banku, niż zawarcie nowej umowy z tym samym bankiem na poziomie 2%, gdy mam aktualnie konkretne oferty na poziomie 1.2% na spłatę w pełni przez 10 lat.

Jeszcze kilka słów na temat RSV i sztuczki niektórych banków, polegającej na sprawdzeniu, czy klient może uzyskać zgodę na pokrycie zobowiązań z RSV: Istnieje wiele starszych polis RSV, w których budowa nowego budynku lub jego finansowanie nie było wyraźnie wykluczone. Jako posiadacz takiej polisy mogę wygodnie się odprężyć. A może nawet lepiej: w momencie odstąpienia z sygnałem od prawnika banku, że mam polisę RSV na swojej wadze. Czy jest coś przeciw temu?

Cytat od IG Widerruf

... Oczywiście lista jest daleka od bycia pełną. Jestem wdzięczny za inne doświadczenia, jakie mieli użytkownicy - proszę przesyłać je za pomocą Boardmail...

W wątku Joker odstąpienia od umowy - przepadnięcie prawa znajdziesz pozytywne i negatywne wyroki. Może znajdziesz tam odpowiedzi. Niestety dla nas laików nie jest możliwe rozpoznanie z wyroków, o który bank chodziło, ale na pewno masz inne sposoby.

Na stronie test.de możemy przeczytać, że ING-DiBa zasadniczo nie oferuje refinansowania osobom, które skorzystały z odstąpienia od umowy - zarówno obcym klientom, jak i swoim własnym. To jest sprzeczne z pańskim twierdzeniem - jeśli dobrze to zrozumiałem.

Tak, zrozumiał mnie Pan dobrze. Diba faktycznie nie finansuje nowych klientów, którzy zrezygnowali z innych ofert. Jednakże oferuje swoim klientom, którzy zrezygnują, dość rozsądne propozycje kontynuowania swojej finansowania na niższych stopach procentowych lub przedłużenia go. Dotyczy to jednak nie wszystkich błędnych pouczeń o odstąpieniu od umowy. Diba stała się ostatnio bardziej selektywna, co może być związane z ostatnimi wyrokami sądowymi.

Napisany przez 3eugh

Mam taką samą WRB [Anm. von eugh: patrz poniżej] i prawie w tym samym czasie zakończyłem, ...
IG Widerruf twierdzi, że jest to jedyna wersja, w której DiBa wykazuje chęć negocjacji.

Dziękuję! Czy następujące stwierdzenie jest poprawne?

Mam również tę WRB z 2007 roku: ... Termin zaczyna biec najwcześniej od dnia otrzymania podpisanego umowy kredytowej przez ING-DiBa AG. ...

W jakich sytuacjach ING-DiBa zwalnia klienta zanim zaoferuje korzystniejszą stopę procentową?

Powodem mojego pytania jest następujący i może być równie istotny dla innych klientów ING-DiBa:
Mam obecnie ofertę na 1.2% na kredyt spłacany w całości w ciągu 10 lat i mogę tym samym spłacić cały zadłużenie w ING-DiBa. Wolę to niż ich nowa oferta na przykład 2%.

Czy ma sens, rozważyć (sądową) odwołanie z taktycznego punktu widzenia, nawet jeśli początkowo nie jest to zamiarem?

Mam również tę WRB z 2007: ... Termin rozpoczyna się najwcześniej w dniu otrzymania podpisanego umowy pożyczki przez ING-DiBa AG. ...

W jakich przypadkach ING-DiBa zwalnia klienta z umowy wcześniej, niż proponuje mu korzystniejszą ofertę z oprocentowaniem?

Powodem mojego pytania jest następujący i może być tak samo istotny dla innych klientów ING-DiBa:
Obecnie mam ofertę 1.2% na spłatę kwoty pozostałej do spłaty w ciągu 10 lat i wolałbym zamiast tego spłacić całkowicie zadłużenie w ING-DiBa. Oferują mi nową ofertą na przykład 2%.

Czy ma sens rozważenie (sądowej) rezygnacji z umowy z tłumaczenia taktycznego punktu widzenia, nawet jeśli na początku nie jest to planowane?

Stwierdzenie, że ING-DiBa proponuje oferty tylko w jednym przypadku WRB, nie pochodzi ode mnie. Musiałbym sprawdzić to z naszymi prawnikami. Ogólnie rzecz biorąc, jest to zawsze obraz sytuacji w danym momencie, który może się stosunkowo szybko zmienić - w obie strony.

Co do zwalniania klientów z umowy: Ogólnie rzecz biorąc, ING-DiBa stara się zatrzymać istniejących klientów i przedłużyć umowę w miarę możliwości. Wszelkie inne ustalenia są kwestią negocjacji w poszczególnych przypadkach. Szczegółów tutaj nie mogę i nie chcę poruszać, ponieważ z jednej strony naruszałoby to obowiązek zachowania poufności, a z drugiej strony byłoby taktycznie nieodpowiednie. Podobnie jest z groźbami pozwu (odstąpienia z umowy). Oczywiście, zawsze można grozić. Chociaż nie jestem prawnikiem, uważam, że jest to najstarszy chwyt adwokatów w obszarze pozasądowym. W tej perspektywie ta broń jest już dość tępa.

Napisany przez dogfight76
Cześć,

oto odpowiedź naszego banku oszczędnościowego na pismo naszego prawnika.
Chciałbym teraz obydwa dokumenty tutaj załadować i byłbym bardzo wdzięczny za opinie na ten temat.

Napisany przez 3eugh
Hm, interesujące - dzięki za to. Przynajmniej nie jest to zdecydowane odrzucenie, czyli drzwi do porozumienia są jeszcze otwarte. Trudno oszacować, czy teraz przez pozew/sąd możesz uzyskać więcej. Oznacza to, że już byłoby więcej do wyciągnięcia (rozwiązanie umowy), ale ryzyko, że nic z tego nie wyciągniesz, również istnieje. Jak duże to ryzyko, tego chyba nikt nie jest w stanie dobrze oszacować.

Jakie są opinie innych tutaj na temat argumentów i przytoczonych wyroków dotyczących tak zwanych małych odchyleń od wzorca tekstu i dotyczących nieistotności wspomnienia o sfinansowanych transakcjach, jeśli takie nie mają miejsca?

@Hoppla20

jeśli mielibyśmy numer sprawy sądowej LG w Poczdamie, moglibyśmy ustalić właściwą izbę sądową LG. I na ich biurze można by łatwo uzyskać więcej terminów......

O co dokładnie ci chodzi?

Pamiętała przecież, że negocjacje trwają lub coś w tym rodzaju.

Dokładnie. Negocjacje zostały przerwane i będą kontynuowane na piśmie. Może to znowu trochę potrwać.

Napisany przez 3eugh
Dlaczego ty? Czy są jakieś sygnały od sądu? Czy omówiona została możliwość zawarcia ugody? Dziękuję i życzę powodzenia!

Napisany przez Armin15
[QUOTE=eugh;98763]Dziękuję! Czy następujące stwierdzenie jest poprawne?

Aktualnie mam ofertę 1,2% na całą kwotę kredytu na okres 10 lat i mogę spłacić całkowity dług w ING-DiBa. Wolę to, niż ich nową ofertę na przykład 2%.

Cześć eugh,
czy mógłbyś podzielić się informacją, z której banku pochodzi oferta 1,2%? Chcę się rozstać z DiBa i pilnie szukam odpowiedniej oferty.
bach_armin@yahoo.de

Pozdrowienia

Napisany przez andi1104

Tak, dobrze mnie zrozumiałeś. Diba faktycznie nie finansuje nowych klientów, którzy zrezygnowali z innej firmy. Natomiast swoim własnym klientom, którzy zrezygnują, oferuje dość rozsądne propozycje kontynuacji finansowania po niższych stopach procentowych lub od razu ich przedłużenia. Jednak nie dotyczy to wszystkich wadliwych pouczeń o odstąpieniu. Diba stała się ostatnio bardziej selektywna, co prawdopodobnie wiąże się z najnowszymi wyrokami sądowymi.

Przeczytałem twoją wypowiedź, że w przeciwieństwie do większości pouczeń o odstąpieniu, wersja DiBa najwcześniej z dniem otrzymania umowy kredytowej przez DiBa nadal pozostaje na zielono.
W przypadku innych wersji DiBa okazuje się być mniej skłonna do rozmów ze względu na swoje anty-klienckie decyzje, co potwierdzasz w swoim cytacie powyżej.

Napisany przez 3eugh

Cytat od eugh

Aktualnie mam ofertę 1,2% na spłatę całości pożyczki w ciągu 10 lat i mogę tym samym spłacić cały pozostały dług w ING-DiBa. Wolę to niż ich nową ofertę, powiedzmy 2%.

Cześć eugh,
czy mógłbyś podać mi informację, od jakiego banku masz ofertę 1,2% na stole? Chcę się rozstać z DiBa i pilnie szukam odpowiedniej oferty.
bach_armin@yahoo.de

Pozdrowienia

Sprawdź proszę różnych pośredników, którzy mogą zaoferować ofertę dopasowaną do Twoich potrzeb/sytuacji.

Do wszystkich:
Jakie kalkulatory kosztów adwokackich i sądowych możecie polecić, aby można było wcześniej się zorientować? Chodzi o koszty własnego adwokata i przeciwnika (oczywiście, nie wiadomo, kiedy i w jakim stopniu się pojawiają i jaki mają wpływ na koszty - czy są jeszcze inne nieprzewidziane czynniki po stronie przeciwnika dla klienta) oraz ostatecznie oczywiście o koszty sądowe. Dziękuję!

Napisany przez fu86

Spójrz proszę na różnych pośredników, którzy oferują usługi dopasowane do Twoich potrzeb i sytuacji.

Do wszystkich:
Którego kalkulatora kosztów prawniczych i sądowych możecie polecić, aby móc wcześniej zdobyć pewne pojęcie? Chodzi o własne koszty adwokackie oraz koszty adwokackie przeciwnika (wiadomo, że nie wiadomo, ile kosztów poniosą i jaki wpływ będą miały na koszty - czy są jakieś inne nieprzewidziane czynniki po stronie przeciwnika, które mogą być trudne dla klienta) oraz oczywiście koszty sądowe. Dziękuję!

Kalkulator kosztów sądowych: koszty adwokackie i sądowe zgodnie z RVG / GKG. - Finansowanie procesu przez FORIS AG

Napisany przez streunekatze
Cześć ludzie, teraz również składamy pozew przeciwko DKB w Berlinie. Ten sam WRB co Gertrud. Gertrud, czy masz już werdykt?

Jestem w Interhyp. doradca wybrał dla mnie banki, które mają szybką procedurę, czyli wypłacają w ciągu 30 dni. Czy to realistyczne?? Czy zastaw hipoteczny może być uregulowany tak szybko??

Co z kredytem Forward, jeśli nie mogę oszacować wymaganego czasu? A przede wszystkim, co się stanie, jeśli przegramy? Co wtedy z kredytem Forward? Czy mogę wówczas odwołać się zgodnie z terminem?

Napisany przez 3eugh
Zakładam, że możesz odwołać pożyczkę FW w ciągu 14 dni. Jak elastyczna jest ta oferta?

Tak więc, ludzie, teraz także składamy pozew przeciwko DKB w Berlinie. Taka sama sugestia jak dla Gertrud. Gertrud, czy już masz wyrok?

Jestem w Interhyp. doradca wybierał dla mnie banki, które mają szybką procedurę, czyli wypłacają w ciągu 30 dni. Czy to realistyczne?? Czy zastaw hipoteczny może być uregulowany tak szybko??
Co z zobowiązaniem typu Forward-Darlehen, jeśli nie mogę oszacować potrzebnego czasu? a przede wszystkim, co w przypadku przegranej? co wtedy z FW-Darlehen? Czy mogę wtedy wypowiedzieć umowę na czas? ?

Nie, muszę jeszcze poczekać kilka tygodni na wyrok, adwokaci teraz wymieniają korespondencję.

Zapomnij o tych 30 dniach. Zostanie to określone w wyroku, kiedy będzie miała miejsce refinansowanie, nie jest powiedziane, że to będą 30 dni. To wynika z błędnej WB i nie jest to oficjalne. To kwestia negocjacji. refinansowanie w ciągu 30 dni jest jednak możliwe, a zastaw hipoteczny zostanie przekazany dalej, są tam kilka papierów od notariusza, to zajmuje 2 dni z powrotem pocztą. W księdze wieczystej jest wpisany pierwszy bank, u którego miałem kredyt, a ten przekazał to do następnego banku. refinansowanie odbywa się tak szybko, jak tylko masz wszystkie potrzebne dokumenty (dowody zarobków, obliczenia powierzchni mieszkania, wyciągi z księgi wieczystej itp).

Reszty nie rozumiem, o co chodzi z przegraną i z FW-Darlehen?

Reszty nie rozumiem, o co chodzi z przegraną i o co chodzi z pożyczką FW?

Chodzi mi o to: Muszę zaciągnąć pożyczkę FW z góry na określony czas, na przykład na rok. Ale co jeśli proces nie zostanie zakończony po roku? A jeśli przegram we wszystkich instancjach, będę miał pożyczkę, której wtedy nie będę potrzebować.

Zakładam, że pożyczkę FW można odwołać tylko w ciągu 14 dni. Jak elastyczna jest ta oferta?

Dla forwardu nie mam jeszcze konkretnej oferty, ale się nad tym zastanawiam... ale jak już mówiłem, w najgorszym przypadku, jeśli przegram wszystkie instancje, będę miał jeszcze pożyczkę, którą wtedy również nie będę potrzebował.

Napisany przez Schauma
Coraz bardziej się denerwuję, ponieważ pojutrze odbędzie się nasza rozprawa sądowa, mój prawnik patrzy na tę sprawę pozytywnie, ponieważ żądamy tylko zwrotu VFE plus odsetek. Powoli tracę cierpliwość i chcę wreszcie zakończyć tę sprawę.

Dla forwarda nie mam jeszcze konkretnej oferty, ale zastanawiam się nad tym..
ale jak już wspominałam, w najgorszym przypadku, jeśli przegram wszystkie instancje, będę miała jeszcze kredyt na głowie, którego wtedy również nie będę potrzebować..

Teraz rozumiem, o co chodzi.

WRB jest błędna, ty pozywasz w Berlinie... nikt nie kwestionuje faktu, że odwołanie samo w sobie przejdzie w LG. Pytanie tylko, pod jakimi warunkami i jak długo to wszystko potrwa. Nawet nie jestem pewna, czy dostałbyś kredyt na Forward, najlepiej w momencie kiedy obecny kredyt działałby przez 10 lat i 6 miesięcy.

To mnie również denerwuje, ale nie możemy się znowu zobowiązywać. Jeśli bank pójdzie do drugiej rundy i zwróci się do OLG/KG, to możesz doliczyć jeszcze rok. Nie możesz niczego zawrzeć, przynajmniej tak wynika z moich ustaleń.

Powoli zaczynam się denerwować, za dwa dni mamy termin rozprawy, mój adwokat patrzy na sprawę pozytywnie, w końcu pozew dotyczy tylko zwrotu VFE plus odsetek. Powoli tracę cierpliwość i chcę wreszcie to zakończyć.

Jesteśmy bardzo podekscytowani.
Życzę wam powodzenia i wszystkiego dobrego!

Napisany przez Jana71

Powoli zaczynam się denerwować, pojutrze mamy termin rozprawy, mój prawnik patrzy na sprawę pozytywnie, w końcu tylko domagamy się zwrotu VFE plus odsetek. Powoli tracę cierpliwość i chcę już tę sprawę zamknąć.

Powodzenia, trzymam kciuki.
To też jeszcze przed nami

Napisany przez Saarlouiser
Cześć wszystkim, jestem tutaj nowy, ale już od pewnego czasu czytam.

Krótkie podsumowanie mojej sytuacji: Umowa kredytu z 2009 roku zawarta w lokalnym banku spółdzielczym. Początkowo miało to sfinansować zakup jeszcze nie wybudowanego mieszkania własnościowego. Po około roku sprzedaliśmy to mieszkanie i kupiliśmy starą nieruchomość. Obciążenie hipoteczne zostało przeniesione na nowy obiekt, bez zmiany umowy kredytowej.

Po własnej analizie i potwierdzeniu błędów w formułowaniu informacji o prawie odstąpienia przez stowarzyszenie konsumenckie (m.in. najwcześniej), zgodnie z modelem na test.de złożyłem odstąpienie od umowy. W ostatni dzień terminu do odstąpienia, skontaktowała się ze mną kancelaria adwokacka i prosiła o przedłużenie terminu o tydzień. Bezczelnie przekroczyli ten termin po raz kolejny o prawie tydzień. Następnie, zgodnie z oczekiwaniami, otrzymaliśmy odmowę. Została ona uzasadniona dwoma punktami. Po pierwsze, nasze zachowanie (odstąpienie od umowy, a mimo to dalsza płatność comiesięcznych rat) jest nielogiczne i nadużywające prawa. Po drugie, umowę podpisaliśmy w banku, więc mamy do czynienia z umową zawartą w siedzibie banku, co sprawia, że błędy w informacji o prawie odstąpienia są nieistotne.

Skontaktowaliśmy się z adwokatem, który potwierdził nasze stanowisko. Po nieoczekiwanej zgody na pokrycie kosztów przez ubezpieczenie, wysłał on list do adwokatów przeciwnej strony, żądając rozwiązania umowy kredytowej.

Mam dobry kontakt z innym bankiem i mam atrakcyjną ofertę.

Mam teraz kilka pytań:

- Co sądzicie o argumentacji przeciwnej strony? Dla mnie są to proste wymówki mające na celu zastraszenie nas.

- Czy ktoś ma doświadczenia z Sądem Okręgowym lub Sądem Apelacyjnym w Saarbrücken? Czy ktoś zna związane z tym decyzje?

- Potrzebujemy pieniędzy na pewne prace w domu. Czy można porozmawiać z bankami w ramach negocjacji ugodowych, aby po odstąpieniu od umowy zawrzeć nową umowę kredytową na oryginalną (ok. 60% obciążenia hipotecznego) lub nawet wyższą kwotę (ok. 80% obciążenia hipotecznego)? Czy ktoś miał z tym doświadczenia?

Wobec zachowania banku spółdzielczego i zatrudnionych przez niego adwokatów, nie mamy tak naprawdę większego zainteresowania pozostaniem tam.

Napisany przez 3ducnici

Witajcie, jestem tutaj nowy, ale od pewnego czasu obserwuję.

Krótkie podsumowanie mojej sprawy:
kredyt konsumencki z 2009 roku w lokalnym banku spółdzielczym. Początkowo służył on finansowaniu zakupu mieszkania własnościowego, które jeszcze nie było wybudowane. Po około roku sprzedaliśmy mieszkanie i kupiliśmy stary budynek. Obciążenie hipoteczne zostało przeniesione na nowy obiekt bez zmiany umowy kredytowej.
Po własnej weryfikacji i potwierdzeniu błędów w formułowaniu warunków umowy według organizacji konsumenckiej (m.in. najwcześniej), zgodnie z modelem na test.de złożyłem oświadczenie o odstąpieniu od umowy. W ostatnim dniu terminu zgłosiła się kancelaria prawna, prosiąc o przedłużenie terminu o tydzień. Bezczelnie przekroczyli ten termin o kolejny prawie tydzień. Następnie - jak się spodziewałem - otrzymaliśmy odmowę. Została ona uzasadniona dwoma punktami. Po pierwsze, nasze zachowanie (odstąpienie od umowy przy jednoczesnym kontynuowaniu miesięcznych rat) zostało uznane za nielogiczne i nadużycie prawa. Po drugie, podpisaliśmy umowę w banku, co oznacza, że mamy do czynienia z umową zawartą osobiście i błędy w warunkach umowy nie mają znaczenia.
W związku z tym skontaktowaliśmy się z prawnikiem, który potwierdził nasze stanowisko. Po tym, jak ubezpieczyciel na nasze zaskoczenie potwierdził posiadanie ochrony, poinstruował on przeciwnych adwokatów w odpowiednim terminie do rozwiązania umowy.

Mam dobre kontakty z innym bankiem i mam także dobrą ofertę.

Teraz mam kilka pytań:

- Co sądzicie o argumentacji przeciwnej stronie? Dla mnie to są zmyślne argumenty mające na celu zastraszenie nas.

- Czy ktoś ma doświadczenie z LG lub OLG Saarbrücken? Czy ktoś zna związane z nimi decyzje?

- Potrzebujemy pieniędzy na kilka prac w domu. Czy w ramach negocjacji można rozmawiać z bankami o zawarciu nowej umowy kredytowej po odstąpieniu od pierwotnej (ok. 60% obciążenia) lub nawet wyższej kwoty (ok. 80% obciążenia)? Czy ktoś ma z tym doświadczenie?

Biorąc pod uwagę zachowanie banku spółdzielczego i przypisanych do niego prawników, nie mamy tak naprawdę zamiaru pozostawać tam dłużej.

Jeśli warunki umowy są nieważne, obowiązuje prawo odstąpienia od umowy na zawsze. Nie trzeba podawać powodu odstąpienia. Jasnem jest, że to argumenty, które sprawiają, że banki tracą kolejne argumenty. Utrata prawa do dochodzenia należności jest raczej trudna do wyjaśnienia dla banków, zwłaszcza jeśli mimo świadomości błędów w warunkach umowy od 12-2009 (wyrok TK), nie udało im się dotąd poinformować o tym. Mają na to możliwość.

Teraz pojawia się argument o nadużyciu prawa. Mówią to ci, którzy deptają prawa konsumentów... interesujące...

Jeśli chodzi o drobne prace... zajrzyj do banku spółdzielczego, udzielają one finansowania do 50 tysięcy euro bez obciążenia hipotecznego, o ile zdolność kredytowa na to pozwala. Oprocentowanie około 2-2,3%. pożyczka bez zabezpieczenia hipotecznego może być w każdej chwili wypowiedziana, opłata za wypowiedzenie max. 1%!

Napisany przez 3ducnici

Teraz rozumiem.

WRB jest błędna, skarżysz się w Berlinie... jest bezsporne, że odwołanie samo w sobie przechodzi w LG. Pytanie tylko, pod jakimi warunkami i jak długo to wszystko potrwa. Nie jestem nawet pewna, czy otrzymałbyś kredyt FW, co najwyżej w chwili, gdy obecny kredyt będzie biegł 10 lat i 6 miesięcy.

To mnie również denerwuje, ale nie możemy się ponownie związać. Jeśli bank przejdzie do drugiej rundy i zwróci się do OLG/KG, możesz doliczyć kolejny rok. Nie możesz niczego podpisać, to przynajmniej moje spostrzeżenie.

Sparda Bank Nürnberg udziela kredytów FW do 5 lat... z dopłatą do oprocentowania 1%...

Może warto zapytać w Sparda?

...lub skorzystać z prawa do jednostronnego wypowiedzenia umowy.

Napisany przez Saarlouiser

Dla waszych małych prac... idźcie do banku Sparkasse, jeśli ocena zdolności kredytowej pozwala, udzielą kredytu do 50 000 euro bez zabezpieczenia hipotecznego. Oprocentowanie około 2-2,3%
Bez zabezpieczenia hipotecznego taki kredyt można w każdej chwili rozwiązać, prowizja za wcześniejszą spłatę maksymalnie 1%!

Dziękuję za odpowiedź,
zależałoby mi jednak na kompletnym pakiecie. Pod względem oprocentowania powinno to być nawet nieco lepsze. Ale jeśli wszystko zawiedzie, byłoby to zdecydowanie opcją.

Napisany przez Texis

Jeśli dobrze pamiętam, posty na forum, ten WN został już uznany przez OLG Frankfurt za skuteczny.

Jakie to było wyroku, znam tylko najwcześniej po otrzymaniu tego pouczenia

Przepraszam za moją odpowiedź dotyczącą twojego WN, była po prostu nieprawidłowa. Formułowanie wygląda dość źle, jak to zostało tu opublikowane (por. BGH z dnia 24.03.2009 r., sygn. XI ZR 456/07).

Cytat od eugh

Czy muszę/zalecam/dopuszczam złożyć pozew do sądu okręgowego czy do sądu krajowego, gdy wpierw podnoszę jedynie mały kredyt? Co będzie dla mnie korzystniejsze?

Czy sąd okręgowy odpada, skoro wartość sporu przed sądem nie wynosi wyżej wspomnianej odsetki (lub korzyści), a kwota restytucji lub nawet kwota pożyczki z odpowiedniej umowy znajdowałaby się powyżej wartości granicznej?

Jeśli nie wszystkie umowy zostały odwołane, taki pozew częściowy może potwierdzić późniejsze zarzuty przedawnienia w innych umowach. Tutaj już istnieje wątek na temat przedawnienia i sądy wydają się być kreatywne.

Cytat od ducnici

Jeśli WN jest nieważne, obowiązuje wieczne prawo odstąpienia. Nie trzeba podawać powodu do WN.

Ponieważ istnieją wyroki w wątku o przedawnieniu, które przyjęły przedawnienie właśnie z powodu konkretnego uzasadnienia DN (oszczędzanie na odsetkach), należy również rozważyć, czy naprawdę chcesz uzasadniać WN.

P.S. Poprawiony cytat, przepraszam Harley

Napisany przez Harley
[cytat=Nieznany">

[/cytat]
Harley
Czy powinienem/zmuszony jestem/miałbym zezwolenie na złożenie wniosku do sądu rejonowego czy do sądu okręgowego, jeśli przy tym zgłaszam tylko drobną pożyczkę? Co byłoby dla mnie bardziej korzystne?

Czy sąd rejonowy odpada, ponieważ wartość sporu przed sądem nie byłaby opisanym wyżej zyskiem, ale pozostałym długiem lub nawet kwotą pożyczki z umowy i tym samym przekroczyłby wartość graniczną?

@Texis

Mylisz się. Powyższy cytat nie pochodzi ode mnie, ale jeśli dobrze pamiętam, od użytkownika eugh.

Poza tym, na miejscu eugha odwołałbym jednocześnie 4 identyczne DVe. Ale co stoi na przeszkodzie, aby najpierw z powodów kosztowych tylko jeden z nich był poddany sądowej kontroli?

Napisany przez andi1104
Cześć Texis, pytanie o opinię było ode mnie, ponieważ nie mogłem zrozumieć Twojej odpowiedzi i jestem niemal pewien błędów w moim TWR.

Napisany przez Texis
Tak, również zauważyłem to dzisiaj, wcześniej niestety nie miałem czasu na ponowne przejrzenie tego wątku. Dlatego chciałbym teraz krótko poprawić swoje stwierdzenie, po zauważeniu błędu. W świetle powołanej przeze mnie wyżej orzeczniczości Federalnego Trybunału Sprawiedliwości (BGH) zgodziłbym się z Twoim zdaniem, że pouczenie było wadliwe. Jestem ciekawy, jak zareaguje ING DiBa oraz jak zakończy się sprawa sądowa. Zwłaszcza czy ING DiBa złoży poza sądem sensowną propozycję, ponieważ twierdzono, że tak robi w niektórych przypadkach pouczeń. Czy w ostatnim czasie widziałeś dobrowolne i kompleksowe wycofanie się ING Diba, czy miało to miejsce?

Napisany przez 2RAM
Naprawdę interesujące. Tutaj przedstawiają się przeciwnicy WRB:

„Joker odwołania” – środek do taniego refinansowania? | aktualne prawo gospodarcze

Napisany przez Texis
Także banki lub ich prawnicy prowadzą wyraźnie działania publiczne. Szczególnie interesujący jest tu ostatni akapit w powiązanym poście

W ostatecznym rozrachunku konsumenci nie powinni być zdziwieni, jeśli nie otrzymają dalszego finansowania do „kredytu rewokacyjnego” w innych bankach, dzięki któremu mogliby spłacić skasowany kredyt. Kto chciałby mieć skłóconych klientów?

Jeśli banki egzekwują swoje prawa ustawowe, jest to w porządku, ale kiedy klient skorzysta z prawa, od razu staje się nękaczem. Więc wy tam, którzy dokonaliście odwołania, stajecie się teraz wszyscy nękaczami.

Napisany przez 3ducnici

Bardzo interesujące. Oto przedstawiają się przeciwnicy WRB:

Widerrufsjoker - środek do korzystnego refinansowania? | aktualne prawo gospodarcze

Ten czy ta to gaduła. Przyznaj otwarcie, że banki świadomie manipulowały WRB, wiedząc, że były błędne, a ich prawnicy byli zbyt głupi, aby sami stworzyć skuteczne WRB...

Niestety, nie spotkałem jeszcze WRB, które byłoby niesprawiedliwe wobec konsumenta.

A po wyroku BGH z 2009 roku banki mogły i nadal mogą udzielić dalszych wyjaśnień. Zawsze. Nawet dzisiaj. Dlaczego więc tego nie robią?

Banki są również w stanie w dowolnym momencie zaoferować odwołującemu atrakcyjną ofertę. Większość z nich po prostu chce otrzymać aktualną stopę procentową od chwili odwołania do końca okresu kredytowania. Co z tego? Spróbować zatrzymać klienta? Ale dla banków liczy się tylko pieniądz. Tak samo jak dla konsumenta. Jego słuszne prawo.

A także złowroga strona konsumentów. Podatnicy. Ratownicy banków jakiś czas temu i również ponownie w przyszłości.

Napisany przez 3eugh
Dziękuję, Duciniciu, piszesz (i z pewnością także innym klientom) prosto z serca.

Co do pomylonego cytatu (z Harleyem): Faktycznie chodziło mi o złożenie odwołania od wszystkich 4 umów, ale złożenie pozwu tylko w przypadku braku (rozsądnego) oferty. Nie można mnie oskarżyć o przedawnienie, ponieważ 1. wszystkie umowy są wciąż ważne (brak momentu czasowego), 2. nie zrobiłem nic, co mogłoby stworzyć okoliczności, z których bank mógłby wywnioskować, że nie zamierzam już składać odwołań, a 3. sam nie złożył żadnej dodatkowej oferty dla żadnej z 4 umów (wszystkie odwołania identyczne i wszystkie zawierają błędy prawne) (nie chcą budzić śpiących psów), zatem nie może się ona w ogóle powołać na jakiekolwiek okoliczności.

Trzeba tylko uważać, że wartość sporu może wzrosnąć, jeśli złoży się początkowo pozew sądowy tylko w sprawie jednej umowy, ale w trakcie rozprawy ustnej chce się także ponownie przedstawić pozostałe odwołane umowy. Więc zarówno wrażliwość, jak i zdolność do negocjacji są tu wymagane.

Nadal mam nadzieję, że uda się osiągnąć porozumienie pozasądowe. Rezygnuję z wycofania się, ale oczekuję od banku całkowitego zrzeczenia się opłat za przedterminową spłatę i uwolnienia mnie od wszystkich umów (ureguluję moje zadłużenie) oraz przekazania/zrzeczenia się hipoteki na rzecz nowego banku bez żadnych problemów i horrendalnych/niezrozumiałych opłat. Jeśli obecny bank zaoferuje bardzo korzystną ofertę, być może zawarcie umowy tam również byłoby dla mnie opcją.

Czy ktoś zna jakiekolwiek wyroki przeciwko ING-DiBa?

Napisany przez Klinoklas
Ocena przeciwko Dibie również chciałbym poznać,
genialne byłyby takie z Landgericht lub Oberlandesgericht w Düsseldorfie.
Nawiasem mówiąc, po moim złożonym odwołaniu (za pośrednictwem adwokata) Diba poprosiła o kilka tygodni na zastanowienie się...

Napisany przez fu86

Sądowe wyroki przeciwko Dibie chętnie poznałbym także,
genialny byłby taki z LG lub OLG w Düsseldorfie.
Nawiasem mówiąc, po moim złożeniu oświadczenia o odstąpieniu (przez prawnika) Diba poprosiła o kilka tygodni na przemyślenie...

A co na to odpowiedzieć?

Napisany przez andi1104
Odsetki wstępne za wypowiedzenie kredytu hipotecznego przed terminem skutecznie dochodzone

11.03.2015

Berlin, 11 marca 2015 r. Wiele instytucji kredytowych od 2002 r. błędnie formułowało klauzule odstąpienia w umowach kredytów hipotecznych. Dlatego te umowy można dzisiaj nadal odwołać. Osoba, która już zakończyła swoją umowę i musiała zapłacić odsetki wstępne, ma prawo do zwrotu w przypadku (późniejszego) odwołania. Tak potwierdził ostatnio Sąd Najwyższy Hansatycki (Az.: 13 U 53/14). Z wyroku:

Błąd w klauzuli odstąpienia

Klauzula odstąpienia była błędna przede wszystkim dlatego, że określono początek terminu odstąpienia sformułowaniem „najwcześniej po otrzymaniu tej informacji”. Według wyroku sądu było to „niepoprawne” zgodnie z orzecznictwem Federalnego Trybunału Sprawiedliwości.

Brak „ochrony wzoru” dla instytucji kredytowej

Instytucja kredytowa nie mogła powoływać się na § 14 BGB-lnfoV, który „chroni” klauzulę odstąpienia, jeśli używa wzoru udostępnionego przez ustawodawcę. Powód: instytucja kredytowa zmieniła tekst w odniesieniu do konsekwencji odstąpienia. Ponadto dodano informację, że termin rozpoczyna się „w formie tekstowej” po otrzymaniu informacji. W rezultacie: Wzór nie został przyjęty w sposób identyczny.

Brak czasowego ograniczenia odstąpienia dla kredytobiorcy

Fakt, że między podpisaniem umowy a odwołaniem minęło dłuższe czasu, nie stoi na przeszkodzie skutecznemu odwołaniu. Sąd zauważył, że ustawodawca świadomie zdecydował o nieograniczaniu czasowym prawa do odwołania przy błędnych klauzulach odstąpienia.

Oto najlepsza odpowiedź.

Napisany przez 3eugh
Czy wyrok powyżej dotyczył ING-DiBa?

Od 17.03.2015 nowość na test.de:
FAQ Odstąpienie od kredytów hipotecznych: Co robić, gdy bank stawia opór?

Napisany przez Harley

...A zresztą, w przypadku mojego wyraźnego odwołania (przez adwokata) ING prosił o kilka tygodni na przemyślenie...

Kiedy to było?
Czy twój adwokat otrzymał już odpowiedź?

Moje odwołanie, złożone bez udziału adwokata, zostało odrzucone przez ING w ciągu 14 dni w styczniu 2015 roku.

Napisany przez Klinoklas
Poproszono o przedłużenie terminu o maksymalnie 3 tygodnie z powodu fali grypy. W zasadzie oczekiwalibyśmy jednego z tych standardowych pism i byłoby to również możliwe w terminie...

Bez adwokata zawsze dostajesz standardowe pisma (odmowę)

Napisany przez Harley

Prośba o przedłużenie terminu o maksymalnie 3 tygodnie z powodu fali grypy. Spodziewaliśmy się takiego standardowego pisma, które można byłoby dostarczyć w wyznaczonym terminie...

Bez adwokata zawsze otrzymasz standardowe pismo (odrzucenie)

... i z adwokatem również. (Ale wtedy już płatnie) Czy słyszałeś ostatnio o pozasądowych porozumieniach w DiBa?

Dlatego moje pytanie, kiedy z adwokatem przekazałeś WR i jaka była odpowiedź.

Napisany przez Texis

Trzeba tylko uważać, że wartość sporu może wzrosnąć, jeśli w sądzie początkowo występuje się tylko o jedną umowę, ale podczas ustnej rozprawy chce się ponownie przedstawić pozostałe odwołane umowy. W takim przypadku wymagane jest wyczucie z jednej strony, a z drugiej strony spryt w negocjacjach.

Teoretycznie bank mógłby wytoczyć przeciwko nim powództwo wzajemne i w ten sposób także uwzględnić pozostałe 3 umowy, co spowodowałoby wzrost wartości sporu. Byłoby to jednak zrobione prawdopodobnie tylko w przypadku wygranej sprawy i chęci ustanowienia precedensu.
  • 1
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • 439

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata