Cześć Ducnici, chciałbym dodać coś do tego tematu, ponieważ dotyczy to dokładnie mojej WRB z Deutsche Bank z 2005 roku, która jest identyczna z tą z SEB-Bank.
Po przeprowadzeniu badań natrafiłem na strony internetowe 3 kancelarii, które wszystkie uważają cytowane przez Ciebie zdanie za podważalne, ale z innego powodu.
Jednak podstawą tego zapisu NIE jest DATA, od której rozpoczyna się bieg terminu, lecz tzw. Podstawa:
Rozpoczęcie terminu przez ofertę... ta jest nieważna.
zapytaj google o:
+niewłaściwe pouczenie o odstąpieniu od umowy moje pisemne
Dochodzę do wniosku: cytuję po prostu, aby uniknąć błędów ze strony Kancelarii HEE:
Czasem w umowach czytamy: „Termin na odstąpienie od umowy rozpoczyna bieg następnego dnia po dostarczeniu mi
kopii tego pouczenia o odstąpieniu od umowy i kopii umowy, mojego pisemnego wniosku o umowę lub kopii umowy.”
To sugeruje, że termin na odstąpienie zaczyna biec, gdy Klient otrzymuje ofertę banku. Jednak termin zaczyna biec dopiero wtedy, gdy umowa kredytowa zostanie podpisana.
Te same argumenty przedstawia strona Buchholz RA, która nazywa się niewlaściwe-pouczenie-o-odstapieniu-od-umowy.de. Piszą tam:
To pouczenie o odstąpieniu od umowy jest błędne, ponieważ dzięki niemu tylko o biegu terminu jest informowany kredytodawca. Prawem jest, że Konsument (również) zostaje poinformowany o rozpoczęciu terminu. A kredytodawca – bank – w konkretnym tekście, który został użyty, niepełno i więc błędnie poinformował (BGH, wyrok z 27.04.1994, VIII ZR 223/93).
Poprosiłem obu prawników o darmową pierwszą ocenę mojej sprawy, która dotyczy tylko 6500
euro VFE (w przypadku pełnego odstąpienia od umowy i różnicy w oprocentowaniu oczywiście więcej - dobrze: spłaciłem wszystko za jednym zamachem (sprzedaż), ale zanim spłaciłem, szybko odwołałem )
Cześć, pojawił się nowy wpis kancelarii prawniczej dotyczący WRB Commerzbank, która co najmniej w zakresie rozpoczęcia terminu jest identyczna z Deutsche Bank.
Oto link:
Commerzbank - Odstąpienie od umowy kredytowej - Darmowa konsultacja przez doświadczonych prawników
Pytanie:
1. Czy ocena rozpoczęcia terminu jest rzeczywiście trafna, mimo że istnieją przeciwstawne wyroki OLG Celle i LG Bonn dotyczące mojego pisemnego wniosku o umowę kredytową...?
2. Co oznacza rzeczywiste brak klauzuli o odstąpieniu na odległość? Czy samo to mogłoby skutkować przegraną banku w sądzie? Czy ktoś zna wyroki z wyższych instancji dotyczące braku klauzuli o odstąpieniu na odległość?
Ponieważ aktualnie muszę napisać odpowiedź na pismo Deutsche Bank w postępowaniu ombudsmanie (pismo wraz z moimi komentarzami zamieściłem w sąsiednim wątku)
viewtopic.php?p=99531
Byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedź - ewentualnie odnoszącą się do opublikowanego tam pisma Deutsche Bank
(dotyczy także klientów SEB Banku, Santander Banku i Commerzbanku)