Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Zrezygnować z Wohnriestera z zaliczkowym pożyczką

Napisany przez hallo_spencer
Nie należy to bezpośrednio do tematu, ale zawsze się złościłem, gdy czytam coś takiego (patrz link poniżej) jako wyjaśnienie dotyczące Riester. Oszczędności podatkowe są tam zbyt przesadzone i pokazują maksymalną kwotę dla osoby o najwyższych dochodach, która ma stawkę podatku w wysokości 36%, jednak jest to opisane tak, jakby dotyczyło to pracownika o normalnym dochodzie. Osoby o zwykłych zarobkach mają niższą stawkę podatku w wysokości około 20% do 25%. Tutaj na tej stronie jest napisane, że zarobki wynoszą 40 tys. euro rocznie i stawka podatku 36%.... A to na stronie Finanztip, gdzie można by przypuszczać, że to, co jest napisane, jest prawdą. Nic dziwnego, że wielu uważa, że opłaca się korzystać z Wohnriester. Jeśli założymy, że oszczędności podatkowe wynoszą około połowy tego, co błędnie przedstawiono na stronie, to zbliżymy się do rzeczywistości. Takie piękne obliczenia, aby poprawić obraz Wohnriester, można znaleźć w sieci w nadmiarze. Prawie nigdzie nie znajdziemy obliczeń, które pokazują wysokość konta oszczędnościowego na emeryturę i jakie podatki w tym przypadku będą pobierane... Ta informacja jest wszędzie zaniżana. Można by sądzić, że Riester jest specjalnie promowany takimi artykułami. A jeśli coś jest promowane, to zazwyczaj korzysta z tego promujący....... https://www.finanztip.de/riester/woh...ter-bausparen/

Właśnie przyszła mi do głowy kwestia związana z Wohnriester. Co by było, gdyby ktoś otworzył konto Wohnriester, wpłacił kwotę z ulgą w wysokości 4%, zgłosił to również w rozliczeniu podatkowym, uzyskał oszczędności podatkowe, ale nie złożył wniosku o udzielenie ulgi riesterowej w ZfA. W rezultacie nie otrzymałby żadnej ulgi riesterowej, a ZfA nie otworzyłaby również konta mieszkaniowego, ponieważ nie wypłacono żadnych ulg. Niemniej jednak oszczędności podatkowe zostałyby uzyskane... Urząd skarbowy automatycznie odliczy możliwą kwotę ulgi podczas rozliczania podatków, jeśli oszczędności podatkowe są korzystniejsze. Pomysł opłaca się jedynie dla tych, dla których oszczędności podatkowe są większe niż ulga. Z drugiej strony, jeśli ktoś chce wycofać się z programu Riester i zwrócić ulgi, ZfA zgłosi to urzędowi skarbowemu. Natomiast urząd skarbowy, zdaje się, nie zgłosi faktu, że składane są składki w zeznaniu podatkowym, ponieważ logicznym jest zakładać, że jeśli można otrzymać ulgi, zostaną one wniesione. Więcej informacji można znaleźć tutaj: https://www.lohnsteuer-kompakt.de/st...riester-rente/

Napisany przez NaTwoim13
Pozostaje pytanie, jak ten fragment z zaliczkowego kredytu będzie się.... SPŁATA Zamiast bezpośredniej spłaty, oszczędzany będzie kontrakt oszczędnościowy w ramach oferty Fuchs WohnRente 01. Nieodwołalnie ustalono, że zaliczkowy kredyt będzie spłacany za pomocą środków zabezpieczonych z kontraktu oszczędnościowego (oszczędności i kredyt oszczędnościowy). W momencie przydziału kontraktu oszczędnościowego, zaliczkowy kredyt bez dodatkowych oświadczeń zostanie rozliczony za pomocą dostępnych środków. ......z paragrafem 15 z Regulaminu Bausparvertragu (1)Oszczędzający może skończyć z oszczędnościowym kontraktem do momentu rozpoczęcia fazy wypłat, rozwiązując go z trzymiesięcznym wyprzedzeniem na koniec kwartału kalendarzowego. Oszczędzający może przełożyć całe oszczędnościowe saldo (kapitał zgromadzony zgodnie z § 1 ust. 5 AltZertG) z anulowanego kontraktu na inny indywidualny kontrakt emerytalny w imieniu oszczędzającego w Bausparkasse lub u innego dostawcy, bez szkód dla świadczeń, albo zażądać wypłaty całego oszczędnościowego salda na rzecz wykorzystania jako wkładu własnego do emerytury-kupna według § 92 a Ustawy o Podatku Dochodowym (EStG) okazując dokumenty. da się uzgodnić.

Napisany przez NaTwoim13
Oczywiście, jedna rzecz pozostaje interesująca, ponieważ w przypadku wypowiedzenia zaliczki zgodnie z §489 BGB, BSH również wypowiada BSV/Wohnriester, a kasa oszczędnościowa musi zagwarantować, że kapitał wypowiedzenia z Wohnriestera będzie dostępny na koncie zaliczki na dzień spłaty lub wypowiedzenia. To interesujące, ponieważ kasa oszczędnościowa musi wypowiedzieć umowę BSV/Wohnriestera wystarczająco wcześnie, aby kapitał był dostępny, gdyż pieniądze z Riestera nie są tak łatwo wypowiedziane i wypłacone. Również istotne jest to, że konsument może nie chcieć wypowiedzenia, co może chcieć przenieść kapitał do innego, certyfikowanego przez Riester, instrumentu inwestycyjnego. W liście wypowiedzenia należy również zaznaczyć, że kapitał wypowiedzenia będzie dostępny na dzień spłaty i pozostałe salda zostaną podane w terminie spłaty. Pomyśl, ile trzeba przejść przez całą tę procedurę, zadając sobie pytanie, dlaczego BSH tak bardzo nalega na wypowiedzenie kapitału zamiast zwolnić go, całkowicie spłacić zaliczkę i umożliwić przeniesienie z Riestera. To całkowicie niezrozumiałe, człowiek musi zastanowić się, czy oni w ogóle zdają sobie sprawę, że konsument ma prawo i musi mieć możliwość (wymagane jest wcześniejsze określenie dokładnej daty spłaty/wypowiedzenia oraz kwoty do spłaty/wypowiedzenia) uregulowania pozostałych kwot do terminu wypowiedzenia.

Mam kontakt z osobą z innej witryny, która to już przeżyła. Skasował kredyt wstępny nawet 10 lat temu i zapłacił odszkodowanie za przedterminową spłatę. Ta osoba cofnęła od Zfa dopłaty za 2 lata. doradca z firmy Schwäbisch Hall twierdził, że Wfk nie zostanie otwarty. Ale ostatecznie tak się stało. Środki z programu Wohnriester zostały użyte do spłaty, co spowodowało otwarcie WFK. Wtedy nie poinformowano go o wniosku o ustalenie. Teraz ma WFK i nie może go pozbyć się, chyba że opuści Dom. To, czy wnioski o ustalenie za ostatnie 9 lat zostaną zaakceptowane z powodu anulowania przez Zfa, pozostaje do sprawdzenia.

Napisany przez SaulGoodman
noelmaxim pisze: Pozostaje pytanie, jak interpretować ten fragment z zaliczki...... SPOŁECZNA Zamiast bezpośredniej spłaty, zaciągnięty zostanie kredyt budowlano-oszczędnościowy w Ren*cie Mieszkalnej 01 w ramach pakietu Fuchs. Bezwarunkowo zapisano, że zaliczkę zostanie spłacona za pośrednictwem środków zgromadzonych z tego kredytu budowlano-oszczędnościowego (oszczędności budowlane i kredyt budowlano-oszczędnościowy). Po przydzieleniu kredytu budowlano-oszczędnościowego, zaliczkę zostanie spłacona bez dodatkowych oświadczeń za pośrednictwem dostarczonych środków. ......z artykułem 15 z ABB przekazanego kredytu budowlano-oszczędnościowego (1)Oszczędzający może wypowiedzieć umowę kredytu budowlano-oszczędnościowego do rozpoczęcia fazy wypłaty z trzymiesięcznym wyprzedzeniem na koniec kwartału kalendarzowego. Oszczędzający może przenieść całą oszczędność budowlaną (kapitał zgromadzony zgodnie z § 1 ust. 5 AltZertG) z wypowiedzianej umowy bez szkody dla ulg, albo na inny umówiony na jego nazwisko kontrakt emerytalny oferowany przez kasę budowlaną lub innego dostawcę, albo zażądać wypłaty całej oszczędności budowlanej na cele emerytury-własnego domu zgodnie z § 92 a EStG po przedstawieniu dowodów. można zapisywać.
Bardzo interesujące. Jak można ocenić to wszystko, jeśli jako klient nigdy nie otrzymałem tego artykułu ABB? W obu umowach, które zostały nam wówczas wydane, znajduje się tylko Wyciąg z Ogólnych Warunków Umów na kontrakty budowlano-oszczędnościowe na cele emerytalne Fuchs WohnRente 01 (Wersja z września 2012). Zawierają one jedynie artykuły 9, 11, 16, 18, 19, 20 i 21.

Napisany przez Pfalzdeal
Cześć, już konsultowałem się w innym wątku na tym forum i teraz, korzystając z szablonu pana Buhmanna, złożyłem wypowiedzenie w BSH mojej umowy o BSV (Riester mieszkaniowy z zaliczkowym kredytem hipotecznym) z prawem specjalnego wypowiedzenia po ponad 10 latach od zawarcia. Nie chcę mieć już nic wspólnego z Riesterem i zwrócę całe dofinansowanie oraz korzyści podatkowe z ostatnich 4 lat, a pozostałą kwotę powiążę z nowym kredytem ratalnym, aby spłacić zaliczkowy kredyt hipoteczny. Informuję tutaj, gdy pojawią się nowe informacje ze strony BSH (wniosek, odpowiedź, wyniki itp.)

@Pfalzdeal już nas jest dwóch. Też to samo śledzę.

Napisany przez repolle
Cześć wszystkim! Za kilka miesięcy nasi dwaj kontrakty Fuchs Wohnbaurente będą miały 10 lat i chcielibyśmy je wypowiedzieć jak najszybciej. Jednak jest jeden drobny szczegół, o którym jeszcze nigdzie nie przeczytałem: co się stanie, jeśli w przeszłości już złożono wnioski o ustalenie, ponieważ ZfA początkowo nie wypłaciła dodatków z powodu błędów formalnych? Wnioski o ustalenie zostały zatwierdzone wtedy i dodatki zostały wypłacone. Czy można to jeszcze odwrócić?

Trzeba by się chyba zapytać zfa. Gdy złoży się wniosek o ustalenie, otrzymuje się decyzję. Dlatego oczekuję, że na ten rok zostanie zachowana dopłata, co oznacza, że na jedno rok otrzymuje się 2100€ na konto wfk. Dam będę informować o moim wyniku. Również złożyłam wniosek o ustalenie na jeden rok. Ale wtedy przynajmniej mogę odwołać się od innych lat i muszę znieść jedno rok. Być może zfa cofnie również wszystkie lata. @ repolle Możesz również teraz złożyć wypowiedzenie. Wypowiedzenie następuje po 10 latach i 6 miesiącach. 6 miesięcy to okres wypowiedzenia. W piśmie o wypowiedzeniu należy napisać, że nie chce się konta wfk i żeby kasa oszczędnościowo-kredytowa wysłała wnioski o ustalenie na lata, aby można było anulować dopłaty.

Napisany przez NaTwoim13
@repolle To wszystko zostało jednak wyraźnie zilustrowane i wyjaśnione tutaj oraz w innym wątku. W przeciwnym razie, proszę skontaktować się ze mną drogą mailową, a ja pomogę konkretnie i indywidualnie. Aktualne i dodatkowe doświadczenia lub informacje będziemy wtedy również publikować tutaj.

Napisany przez repolle
OK! Moje pytanie dotyczyło tylko dodatków wypłacanych na podstawie decyzji ustalającej. Wygląda na to, że przeoczyłem informacje na ten temat w tym wątku.

Brak również informacji dotyczących odwołania dodatków, jeśli w danym roku dodatek został wypłacony za pośrednictwem wniosku o ustalenie. Nie przeczytałem również nic na ten temat w innych forach, ponieważ mam dokładnie takie samo pytanie. Wiem tylko, że otrzymałem decyzję za ten rok, w której można było złożyć sprzeciw, jeśli coś było nadal nieprawidłowe. Następnie decyzja ta była ostateczna i nie mogła być zmieniona. Podobnie jak w przypadku zeznania podatkowego. Czy dodatek za lata, w których już złożono wniosek o ustalenie, mimo to można odwołać za pomocą kolejnego wniosku o ustalenie, pozostaje do zobaczenia. Moje obawy są takie, że dla tego(tego) roku/lat dodatek pozostanie i otrzyma się decyzję o zwrocie nadpłaty z pozostałą częścią składek i dodatku za ten rok. Ale to tylko przypuszczenie. Wkrótce usłyszę coś od Zfa, ponieważ moje wnioski o ustalenie są już w drodze.

Napisany przez NaTwoim13
Oraz czekamy na to i oczywiście będziemy również informować, a ci, którzy są ze mną osobiście w kontakcie lub których plany towarzyszę, dowiedzą się o tym ekskluzywnie. Naszym celem jest uniknięcie utworzenia WFK, a jednym z rozwiązań było uzyskanie ustalenia poprzez sprzeciw, w ramach którego rezygnuje się z dodatków zanim zostaną one przyznane. Czy to dotyczy wszystkich dodatków wstecz - tak jak trafnie opisał to użytkownik hallo_Spencer - musimy teraz poczekać.

Otrzymałem odpowiedź od Zfa w sprawie mojej skargi dotyczącej wykorzystania Wohnriester do spłaty. Zdaniem Zfa jest zgodne z prawem, aby tak postępować. Decyzja o rozdzieleniu tej umowy kombinacyjnej należy do dostawcy. Wskazują oni na możliwość płacenia składek minimalnych, o czym tutaj również już dyskutowano, jednak obecnie z braku dostawców nie jest to możliwe. Ponadto napisano, że wnioski o ustalenie mogą być składane tylko do 2-letniego terminu. Dlatego przewiduję, że wniosek o ustalenie dla lat wcześniejszych pozostanie nierozpatrzony, co spowoduje otwarcie procesu kontrolnego dla składek pozostałych lat.

Napisany przez NaTwoim13
To trzeba by było ujawnić publicznie, konsumenci powinni dowiedzieć się, jakie samowolne decyzje podejmuje Schwäbisch Hall, ponieważ istnieją rozwiązania, które jedynie Schwäbisch Hall uniemożliwia!!! Niestety, mój prawnik poprosił mnie o cierpliwość przez najbliższe 2 tygodnie, aż znajdzie rozwiązanie dla tego problemu, ale przynajmniej wyda końcowy wyrok w tej sprawie.

Ale to, co dodatkowo mnie irytuje, to fakt, że z programu Wohnriester nie da się łatwo zrezygnować, jeśli nie chce się już korzystać z programu Riester, tak jak w przypadku innych umów Riester, które można po prostu zerwać. Jeśli zostanie wprowadzony dwuletni okres dotyczący złożenia wniosku o ustalenie składki, to zostanie otwarte Wfk. Ja natomiast chciałbym całkowicie zrezygnować z programu Riester. Nie może być tak, że jedyną możliwością jest przepływanie składek z Wohnriester do zwykłej umowy Riester, a następnie jej zerwanie.

Napisany przez Thomas_B
Czy istnieje formularz do złożenia wniosku o ustalenie, który muszę wypełnić dla wszystkich dodatków!? Niestety, obecnie nic nie znalazłem. Mam dokładnie takie same problemy jak wszyscy tutaj. Chcę zrezygnować z Wohnriester w BSH i każdy mówi co innego. Chcę teraz zwrócić się o zwrócenie dodatków, złożyć wypowiedzenie, zwrócić korzyści podatkowe. Z góry dziękuję

Wniosek o ustalenie otrzymasz od dostawcy produktu emerytalnego, czyli Schwäbisch Hall. Po prostu zadzwoń i poproś o przesłanie wniosków o ustalenie z lat, w związku z anulowaniem.

Napisany przez repolle
Generalnie... jeśli ZfA odrzuci wnioski o ustalenie wysokości: Koncepcja mieszkania emerytalnego była pierwotnie pomysłem państwa, by ułatwić obywatelom formę oszczędzania na starość. Teraz, gdy warunki się zmieniły, państwo zamienia to w ogromną pułapkę finansową na starość — zupełnie w przeciwieństwie do pierwotnej idei. A po śmierci podatnika można to nawet odziedziczyć! Czy to nie jest prawne i absurdalne?

Napisany przez NaTwoim13
repolle pisze: Ogólnie rzecz biorąc... ZfA powinna odrzucać wnioski ustalania: Wohnriester był pierwotnie pomysłem państwa, który miał ułatwić obywatelom formę zabezpieczenia emerytalnego. Teraz, gdy warunki się zmieniły, państwo zamienia to w ogromną finansową pułapkę na starość - dokładnie przeciwnie do początkowego pomysłu. Po śmierci podatnika jest to nawet dziedziczalne! Czy to nie jest prawno absurdalne i niedopuszczalne?
Okropny produkt (Wohnriester), ale poza tym blokuje to Schwäbisch Hall, a nie państwo i jeśli wybierzesz rozsądne inwestowanie w Riester, można uznać to za świetny produkt zriestrowanego zabezpieczenia emerytalnego. Zmiana dostawcy Riester po błędzie na początku finansowania (wybór TA Darehen z Wohnriester) mogłaby trochę naprawić, tylko to uniemożliwia i sabotuje Schwäbisch Hall. To bezczelność bez precedensu, ponieważ nie mają żadnej korzyści, jeśli wartość domu z kredytu Wohnriester zostanie spłacona z innych zewnętrznych lub własnych środków konsumenta, a wartość zostanie przeniesiona!!!

Miałem kilka skarg wysłanych do Zfa. Odpowiedzi są zazwyczaj ogólnym bełkotem. Zawsze mowa jest o... jeśli warunki umowy Schwäbisch Hall na to pozwalają itp., składki mogą zostać przeniesione do innych umów itd., bełkot. Ale na końcu jest też zaznaczone cyt.: Jeśli potrzebują Państwo informacji, zalecamy skontaktowanie się z dostawcą, Bausparkasse Schwäbisch Hall AG, ponieważ jest on zobowiązany do udzielania porad. Zatem Schwäbisch Hall powinno mi powiedzieć, co mam zrobić, aby nie otrzymać Wfk. Ale bez względu na to, ile razy dzwoniłem tam, otrzymywałem podobne odpowiedzi: nie, tego nie da się zrobić. Z wyjątkiem mojego doradcy Schwäbisch Hall na miejscu, który powiedział mi, że można zrobić szkodliwą rezygnację. Oczywiście zalecał mi nie robić tego ze względu na zwrot środków. Wykonałem tę rezygnację i otrzymałem wniosek o ustalenie dla wszystkich lat składkowych. Jednak jeśli obowiązuje, jak ogólnie pisze Zfa, termin 2 lat na składanie wniosków o ustalenie, to Schwäbisch Hall nie powinno mi wysyłać tych wniosków, ponieważ Schwäbisch Hall też powinno wiedzieć. Albo procedura wygląda inaczej przy anulowaniu. Ale to są tylko moje domysły. Jak dotąd nie otrzymałem żadnej odpowiedzi dotyczącej moich wniosków o ustalenie. Jestem bardzo ciekawy, jaki będzie decyzja Zfa w tej sprawie.

Napisany przez mznk
hallo_spencer pisze: [...] Jeśli jednak, jak ogólnie mówi Zfa, obowiązuje termin 2 lat dla wniosków o ustalenie [...]
To jest regulowane w §90 ust. 4 Ustawa o podatku dochodowym: (4) Ustalenie zasiłku następuje tylko na wniosek uprawnionego do zasiłku. Wniosek musi być złożony na piśmie w terminie roku od wnioskodawcy do dostawcy; termin rozpoczyna się od wydania zaświadczenia zgodnie z § 92, który zawiera wyniki dla roku składkowego, dla którego ma nastąpić ustalenie zasiłku. Dostawca przekazuje zarządzenie o ustaleniu do centralnego organu. Wniosek musi zawierać opinię oraz dokumenty niezbędne do ustalenia. Centralny organ informuje również o ustaleniu dostawcę. W pozostałym zakresie obowiązuje ustęp 3. jest również na stronie domowej ZfA: Wniosek o ustalenie Dostawca przesyła Państwu raz w roku zaświadczenie roczne. Wszystkie zasiłki przyznane w zeszłym roku, jak również te, które dostawca zwrócił nam, są wymienione w nim. Jeśli nie otrzymali Państwo ubieganych zasiłków lub nie w pełnej wysokości, mogą Państwo bezformalnie złożyć wniosek o ustalenie zasiłku u swojego dostawcy. Po otrzymaniu zaświadczenia, muszą Państwo złożyć wniosek o ustalenie w terminie roku.

Jednak zawsze mowa jest tam o wniosku o przyznanie dodatków, które chce się otrzymać, lub o zmianie, jeśli dodatki są błędnie za niskie. Jednak nigdzie nie wspomniano o anulowaniu dodatków, czyli o zwrocie dodatków. Brzmi to nietypowo, ponieważ zazwyczaj ktoś chce coś otrzymać zamiast płacić. Jednak według Schwäbisch Hall, jeśli ktoś nie chce mieć Wfk, musi anulować dodatki.

Napisany przez mznk
To prawdopodobnie nie jest przewidziane przez ustawodawcę. ZfA może jednak wnosić o zwrot niesłusznie wypłaconych dodatków (§ 90 ust. 3 Ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych), dlatego być może podana przez Państwa dwuletnia granica: (3) Jeśli centralna instytucja stwierdzi po upływie dwóch lat od ustalenia prawa do dodatku, że roszczenie do dodatku w całości lub części nie istnieje lub zostało cofnięte, musi żądać zwrotu niesłusznie zaksięgowanych lub wypłaconych dodatków w ciągu roku od stwierdzenia i poinformować o tym dostawcę za pomocą rekordu danych. [...]

Napisany przez Thomas_B
Dobry wieczór. Dziś rozmawiałem ponownie z ZFA + Schwäbisch Hall przez ponad 1,5 godziny. Chciałem poruszyć temat wniosku o ustalenie w celu zwrotu ulg z umowy oszczędnościowej na emeryturę w ramach umowy budowy kapitału emerytalnego w celu uniknięcia utworzenia WFK w przypadku wypowiedzenia umowy budowy kapitału emerytalnego i wcześniejszej spłaty kredytu zabezpieczającego. Według ZFA jest to niemożliwe, ponieważ ulgi mogą być uwzględnione maksymalnie przez 2 lata. Po konsultacji z Schwäbisch Hall, mogłoby to być możliwe poprzez wniosek o ustalenie, tylko ZFA musiałaby się zgodzić. Więc obecnie jestem w tej samej sytuacji jak wcześniej. Moim kolejnym krokiem jest napisanie skargi bezpośrednio do Schwäbisch Hall z prośbą o rozsądną rozmowę. Aktualnie trudno mi sobie wyobrazić, że Schwäbisch Hall ucieszy się z negatywnej reklamy na wszystkich publicznych platformach (Internet, różne platformy ochrony konsumentów itp.) Jestem przekonany, że im głośniej się krzyczy, tym BSH będzie bardziej skłonna do zawarcia ugody. Co myślą o tym uczestnicy forum? W jaki sposób wysłałeś wypowiedzenie do Schwäbisch Hall? Za pomocą formularza czy listownie?

Standardowe pismo o wypowiedzeniu do Schwäbisch Hall, w którym jasno zaznaczyłem, że nie chcę Wfk i rezygnuję ze wszystkich dodatków. W odpowiedzi otrzymałem potwierdzenie wypowiedzenia, w którym napisano, że w przypadku dodatków muszę wypełnić załączony formularz ustalania, który został dołączony. Formularz był częściowo wypełniony z podanymi wszystkimi rocznymi składkami. Dlatego na razie zakładam, że wszystko pójdzie zgodnie z planem. Nie otrzymałem jeszcze odpowiedzi na formularz ustalania.

Napisany przez mznk
noelmaxim pisze: [...] ponieważ nie ma korzyści, jeśli pożyczka wstępna zostanie oddzielona od środków z rachunku oszczędnościowego Riester, na przykład w przypadku spłaty z innych źródeł obcych lub własnych klienta/konsumenta i środki zostaną przeniesione!!!
Mojemu doradcy w Volksbanku powiedziano, że decyzja została podjęta z przyczyn ekonomicznych. Jeśli wstępna pożyczka zostanie oddzielona od Riester, Riester pozostanie na razie na miejscu. Krótko rozważając: 1% oprocentowanie środków (na dzień dzisiejszy) nie jest takie złe, opłaty za zawarcie zostały już zapłacone. Niektórzy mogliby być zainteresowani kontynuacją Riester. BSH musiałaby płacić odsetki i ponosić koszty zarządzania. W momencie przejścia na emeryturę konieczne byłoby zapewnienie dożywotniej emerytury, co również wiązałoby się z kosztami zarządzania. Przy zakładaniu konta wsparcia mieszkaniowego BSH pozbywa się Riester. Zarobiono i zarabia się na pożyczce TA oraz pożyczce mieszkaniowej Riester! Cytat od hallo_spencer [...] Następnie otrzymałem potwierdzenie wypowiedzenia, w którym napisano, że w związku z dodatkowymi świadczeniami muszę wypełnić załączony formularz ustalenia. Wniosek był w części wypełniony z góry i wymienione w nim były wszystkie lata składkowe. Dlatego zakładam, że wszystko się uda. Nie otrzymałem jeszcze odpowiedzi na wniosek ustalenia. Jestem zainteresowany treścią potwierdzenia wypowiedzenia, szczególnie tego, co BSH pisze w sprawie ustaleń. Związku z wnioskiem o ustalenie nie miałbym wielkich nadziei. To prawdopodobnie czysta taktyka lub terapia zajęciowa ze strony BSH. Jeśli ktoś chce zrezygnować z Riester, ustawaodawca przewidział szkodliwe wypowiedzenie. Jednak BSH stawia zbędne przeszkody, poprzez rozliczenie środków z pożyczką TA, zmuszając do utworzenia konta dofinansowania mieszkaniowego i poddania opodatkowaniu zgodnie z §22 UStG.

Napisany przez NaTwoim13
Właśnie tak wygląda sytuacja, tylko poprzez 1) Zaakceptowanie przeniesienia salda z Riesterguthaben poprzez zmianę dostawcy Riestera na innego 2) Wypowiedzenie mieszkania Riestera i wypłata salda klientowi (szkodliwe wypowiedzenie) niekoniecznie wiąże się z większym nakładem pracy. Ponadto, w umowie o wypłatę zaliczki zapisuje się, że Zawarta jest nieodwołalna umowa o spłatę zaliczki za pomocą środków udostępnionych z umowy oszczędnościowej (saldo i kredyt oszczędnościowy). W momencie alokacji umowy oszczędnościowej, zaliczka zostanie spłacona bez dodatkowego oświadczenia za pomocą udostępnionych środków pod punktem spłaty usuwa Paragraf 15 z Abb względem wypowiedzenia mieszkania Riestera - którego dokonuje bausparkasse, bez zgody klienta - nie jest to jednak alokacja!! Mam nadzieję, że wkrótce usłyszę coś od mojego adwokata.

Napisany przez mznk
noelmaxim pisze: [...] W mojej ocenie, problemem jest następujący fragment umowy pożyczki: [...] Umowa wstępnego kredytu budowlanego może być spłacana z zasobów pochodzących z umowy oszczędnościowej (oszczędności i pożyczki związaną z umową oszczędnościową). Po przyznaniu umowy oszczędnościowej wstępny kredyt zostanie automatycznie pokryty za pomocą dostępnych środków, bez konieczności dodatkowej deklaracji. W punkcie spłaty z kredytu zostaje pominięty punkt 15 z regulaminu, jednak wypowiedzenie umowy mieszkania mieszkaniowego, które wykonuje następnie kasa oszczędności i który klient wcale nie chce – nie jest przyznaniem!!
Moim zdaniem, problemem jest następujący fragment umowy kredytu: [...] Umowa oszczędnościowa może być wypowiedziana przez posiadacza przed przyznaniem, bez zgody kasy oszczędnościowej. Jeśli wstępny kredyt stanie się wymagalny przed przyznaniem, kasa oszczędnościowa może dokonać potrącenia z oszczędnościami już przed przyznaniem. [...]

Napisany przez NaTwoim13
mznk pisze: Moim zdaniem, problemem w umowie kredytowej jest następujący fragment: [...] Umowa oszczędnościowa budowlana może być przez oszczędzającego anulowana przed przydzieleniem bez zgody kasy oszczędności budowlanej. Jeśli pożyczka wstępna stanie się wymagalna przed przydzieleniem, kasa oszczędności budowlanej może dokonać kompensaty z oszczędnościami oszczędzającymi. [...]
O, tego jeszcze zupełnie nie zauważyłem, i trzeba założyć, że dodatki są częścią oszczędności budowlanych?!

Napisany przez mznk
noelmaxim pisze: Ok, tego jeszcze w ogóle nie widziałam i należy przyjąć, że dodatki są częścią oszczędności mieszkaniowych?!
Tak, dodatki są także wyświetlane jako wpłaty na wyciągu bankowym oszczędzającego na cele mieszkaniowe.

Oto jak wygląda potwierdzenie wypowiedzenia umowy ze Schwäbisch Hall: Szanowni Państwo ..... Dziękujemy za Państwa wiadomość. W umowie kredytowej z nami ustalili Państwo, że nie ma możliwości spłaty przed alokacją (zakończenie wiązania oprocentowania). Zgodnie z § 489 BGB mają Państwo możliwość spłacenia kredytu zaliczanego już po 10 latach od pełnego otrzymania, zachowując 6-miesięczny okres wypowiedzenia. Faktycznie wypowiedzieli Państwo swoją zaliczkę na 12 stycznia 2021 roku. W listopadzie 2020 roku przedstawimy Państwu kwotę do spłaty. Zgodnie z umową kredytową zaliczka zostanie spłacona przez umowę oszczędzania na budowę. Zaliczka i umowa oszczędzania na budowę tworzą jedność umowną. W związku z wypowiedzeniem zaliczki, jednocześnie następuje wypowiedzenie umowy oszczędzania na budowę. Oszczędności z umowy oszczędzania na budowę zostaną z zaliczką zrekompensowane. Kwota do spłaty zostanie odpowiednio pomniejszona. Wypowiedzenie zostało zarejestrowane. Ważna informacja: Jeśli nie spłacą Państwo kredytu w wyznaczonym terminie, zgodnie z § 489 Abs. 3 BGB konieczne będzie ponowne pisemne wypowiedzenie z 6-miesięcznym okresem wypowiedzenia. Wniosek o dodatek emerytalny Chcą Państwo wycofać swój wniosek o świadczenie dodatkowe za lata 2010-2019. Wycofanie można dokonać wyłącznie poprzez wniosek o ustalenie Prosimy o przesłanie wypełnionego i podpisanego załączonego wniosku o ustalenie do nas wraz z uzasadnieniem, dlaczego chcą Państwo wycofać swój wniosek o świadczenie dodatkowe. Przekazemy Państwa wniosek do ZfA w celu dalszej weryfikacji. Wynik zostanie przekazany bezpośrednio przez ZfA poprzez decyzję ustalenia. Mają Państwo pytania? Proszę po prostu zadzwoń lub napisz. Pozdrowienia Schwäbisch Hall Teraz zatem decyzja należy do ZfA. Jeśli zaakceptują wnioski ustalające, to dodatki zostaną pobrane, bez względu na to, czy Schwäbisch Hall otrzyma mniej kapitału spłaty czy nie. Trzy tygodnie temu rozmawiałem z jedną z ZfA, która zajmowała się wnioskami ustalającymi. Powiedziała, że jest to możliwe, ale zaleciła mi nie składać za szybko wniosku o anulowanie, ponieważ wtedy dodatki zostaną unieważnione. Lepiej byłoby porozumieć się z dostawcą i poszukać innej rozwiązania. W przypadku Schwäbisch Hall nie ma na to szans. Dlatego chcę zrezygnować z Riestera. Gdybym wiedział wszystko wcześniej, nigdy nie zawarłbym umowy na Riestera i nie miałbym teraz żadnych dodatków. Dlatego mogę teraz również z nich zrezygnować.

Napisany przez mznk
hallo_spencer pisze: [...] Państwo chcielibyście odwołać swój wniosek o przyznanie dodatków na lata od 2010 do 2019. Odwołanie można złożyć tylko poprzez wniosek o ustalenie Proszę odesłać do nas wypełniony i podpisany załączony wniosek o ustalenie oraz uzasadnijcie, dlaczego chcecie odwołać swój wniosek o przyznanie dodatków. Twój wniosek przekażemy do ZfA do sprawdzenia. Wynik zostanie przekazany bezpośrednio przez ZfA w decyzji ustalającej. [...]
Zakładam, że dział specjalistyczny w centrali dokładnie zna ustawowy termin roczny na złożenie wniosku o ustalenie. Tak zostało to celowo sformułowane, można to zinterpretować na różne sposoby! Trzymajcie klienta zajętego.

Dlatego zająłem się tym tak wcześnie i już teraz zrezygnowałem, aby móc działać w inny sposób, jeśli ZFA postawi opór. Istnieje również możliwość szkodliwego dla finansowania zwolnienia. W związku z tym zmienia się miejsce zamieszkania i informuje o tym firmę Schwäbisch Hall oraz ZFA, że przeniosłem się i nie mam zamiaru ponownie tam zamieszkać. Pracownica ZFA poinformowała mnie przez telefon, że w przypadku takiej sytuacji ZFA zapyta w urzędzie meldunkowym, a jeśli zostanie to potwierdzone, dodatki zostaną ponownie zwrócone, ponieważ w ten sposób działam szkodliwie dla finansowania. Oczywiście należy to zrealizować przed otwarciem Wfk.

Znalazłem formularz, w którym można zgłosić obniżkę składek dla pracownika naukowego. Może to być przydatne dla tych, którzy już mają Wfk.

Mam następującą linię myślową, proszę mnie poprawić jeśli się mylę: W mojej umowie napisano: ...lub jeśli kredyt budowlany zostanie spłacony w inny sposób, jest to zazwyczaj szkodliwe wykorzystanie, co skutkuje koniecznością zwrotu dotychczasowego państwowego wsparcia zgodnie z § 10a, 79 ff. Ustawa o podatku dochodowym. Moim zdaniem oznaczałoby to, że jeśli doszłoby do porozumienia z kasyą oszczędnościowo-budowlaną w sprawie innej spłaty pożyczki wstępnej, musielibyśmy zwrócić jedynie dopłaty. Czy źle to rozumiem?

Napisany przez NaTwoim13
SaulGoodman pisze: Mam następujący myśl, proszę poprawić mnie, jeśli się mylę: W mojej umowie jest napisane: ...lub gdy kredyt budowlany/lub kredyt inwestycyjny zostanie spłacony w inny sposób, zazwyczaj jest to szkodliwe zastosowanie, co skutkuje koniecznością zwrotu do tej pory udzielonej pomocy państwa zgodnie z przepisami § 10a, 79 ff. ustawy EStG. Moim zdaniem oznacza to, że jeśli zgodzilibyśmy się z kancelarią buław na inną spłatę wstępnego kredytu, musielibyśmy jedynie zwrócić dodatki. Czy źle to rozumiem?
Obecnie jednak nie można się zgodzić z Schwäbisch Hall, a wypowiedź zgodnie z § 489 BGB zapewne nie będzie uważana za porozumienie przez Schwäbisch Hall. Czy w odniesieniu do zacytowanego przez Pana zapisu mowy o umowie dotyczącej wstępnego kredytu udzielonego przez Schwäbisch Hall?

Tak jest. Ale czy moje założenie nie byłoby poprawne w teorii?

Napisany przez NaTwoim13
Teoretycznie tak, ale to nic nie daje, inni dostawcy kredytów hipotecznych postępują inaczej.

Napisany przez NaTwoim13
Pozostaje pytanie, jak dalece porozumienie jest w ogóle konieczne, ponieważ inna forma rozwiązania - także poprzez wypowiedzenie zgodnie z § 489 BGB - pozostaje inną formą rozwiązania. Być może są to również błędy formalne w umowach, bo powiedzmy sobie szczerze, jak ma wtedy zrozumieć konsument. 1) (1) Oszczędzający na budowę może wypowiedzieć umowę oszczędnościową na budowę do początku fazy wypłat z okresem wypowiedzenia wynoszącym 3 miesiące na koniec kwartału kalendarzowego. Oszczędzający może bez uszczerbku na dopłatach przenieść całą kwotę oszczędnościową na budowę (kapitał zgromadzony zgodnie z § 1 ust. 5 AltZertG) z wypowiedzianej umowy na inną umowę emerytalną na jego nazwisko u Bausparkasse lub innego dostawcę lub zażądać wypłaty całego salda oszczędnościowego na cele emerytalne związane z mieszkaniem, zgodnie z § 92 a Ustawa o podatku dochodowym, udokumentowane. 2) SPŁATA Zamiast bezpośredniej spłaty umowa oszczędnościowa na budowę jest oszczędzana na koncie WohnRente 01. Nieodwołalnie ustalono, że przedterminowe pożyczki będą spłacane ze środków dostarczonych z umowy oszczędnościowej na budowę (kapitał oszczędnościowy i pożyczka oszczędnościowa). Po przydzieleniu umowy oszczędnościowej na budowę pożyczka przedterminowa zostanie automatycznie zrekompensowana z zapewnionymi środkami, bez konieczności dodatkowego oświadczenia. 3) ...lub gdy finansowanie wstępne w ramach oszczędności na budowę zostanie zrekompensowane w inny sposób, jest to zazwyczaj niepożądane działanie, co skutkuje koniecznością zwrotu wcześniej przyznanych dopłat państwowych zgodnie z §§ 10a, 79 ff. Ustawy o podatku dochodowym. Wszystko to widać jak na dłoni, ale jak konsument ma to wszystko zrozumieć, zwłaszcza w kontekście Wohnriester, a przede wszystkim, jak Kasa udowadnia, że wszystko zostało odpowiednio oznaczone i klarownie przedstawione?

Napisany przez Thomas_B
Cześć wszystkim. Jako ostatni możliwy krok, widzę możliwość przemeldowania siebie i swojej żony na inne adres na pewien okres x oraz wynajęcia domu na 1 miesiąc. Czy taka opcja jest wykonalna? Czy wystarczy to do zrealizowania całego procesu? Czy ktoś ma tu doświadczenie?

Chociaż nikt jeszcze nie ma doświadczenia w tej sprawie, rozważam także tę możliwość jako ostateczność. Nie trzeba wynajmować. Wystarczy wyprowadzić się, aby działać na szkodę wsparcia finansowego.

Czytam ciągle w innych forach, że niektórzy ogólnie wypowiedzieli umowy Wohnriester u innych dostawców jako szkodliwe dla dotacji dla domowników, którzy nie chcieli Wfk. Tekst powinien brzmieć tak: Niniejszym chciałbym wypowiedzieć umowę Wohnriestervertrag XXXXX szkodliwie dla dotacji. Czy nie powinno to być możliwe także w Schwäbisch Hall? Wtedy nie trzeba by było tych wniosków o ustalenie z tytułu anulowania dodatków. Pamiętam, że doradca z Schwäbisch Hall powiedział, że wypowiedzenie z szkodą dla dotacji jest możliwe, ale powinienem dobrze to przemyśleć ze względu na zwrot.

Napisany przez NaTwoim13
Nie można wypowiedzieć umowy, ponieważ została ona przeniesiona na kasę oszczędnościową budowlaną i jeśli oni nie przyjmują wypowiedzenia, albo jeśli to zrobią, ale zmniejszą zaliczkę - co z kolei zniechęca do wykonania czynności wydobywczej, skutkiem czego jest ujmowanie szkód?

Napisany przez Thomas_B
Krótkie aktualizacje: Zgłosiłem sprawę do Centrali Ochrony Konsumentów. Dzisiaj dostałem telefon z Mainz. Bardzo miła i kompetentna pani wysłuchała mojej sprawy i zaproponowała następujące kroki. Skontaktować się poprzez https://www.schlichtungsstelle-bausparen.de/ i zgłosić to do BaFin https://www.bafin.de/DE/Verbraucher/...tner_node.html. Obecnie Centrala Ochrony Konsumentów nie jest świadoma tej sprawy. Wygląda na to, że to pierwszy kontakt --> więc wydaje mi się, że trzeba o tym głośno mówić!!!! Pani powiedziała również, że jej zdaniem nie jest zgodne z prawem, że Schwäbisch Hall przez wewnętrzne wytyczne uniemożliwia szkodliwe wykorzystanie środków! Teraz zamierzam zaangażować obie instytucje. Zobaczymy Macie coś nowego? Jeśli ktoś chciałby się skontaktować telefonicznie, oto mój numer zero jeden sześć trzy pięć trzy siedem dwa cztery osiem jeden Pozdrowienia

Napisany przez NaTwoim13
Pierwsze oznaki życia mojego prawnika: Po swobodnej ocenie sprawy zgadzam się z Państwem, że postanowienia umowy oraz warunki ogólne należytego stosowania sprzeczne są. Nawet pismo Schwäbisch Hall (tu mam już 4 różne odpowiedzi, które dołączyłem do mojej odpowiedzi) nie przekonuje, ponieważ kredyt przedinwestycyjny oraz umowa o oszczędności budowlane nie stanowią powiązanego interesu (por. wyrok Federalnego Trybunału Sprawiedliwości z dnia 27.02.2018 r. – XI ZR 160/17). Niemniej jednak Bauparkasse może powołać się na następujący punkt w umowie: Załączone „Ogólne Warunki Umów o Oszczędności Budowlane” (ABB) oraz „Dodatkowe postanowienia dotyczące kredytów na cele budowlane” stanowią składnik tej umowy kredytowej. Obowiązują one tylko wtedy, gdy nie sprzeczne są z postanowieniami niniejszej zatwierdzonej umowy zabezpieczenia starości oraz przepisów ustawy o starej zabezpieczeniowej. W związku z tym postanowienia umowy mają pierwszeństwo przed warunkami ABB, co oznacza, że przeciwna strona może mieć rację (nawet jeśli jej argumentacja wydaje się błędna). Następnie prawnik zadaje pytania, na które teraz odpowiedziałem, oraz zamierzam z nim porozmawiać, być może w ciągu dnia telefonicznie.

Napisany przez whoknows
https://www.123recht.de/ratgeber/ban...__a159134.html Po raz wybrazeniu pożyczkobiorcy mogą odwołać swoje umowy kredytowe (zawarte po 11.06.2010 roku) z powodu przyjaznego dla konsumenta orzeczenia Europejskiego Trybunału SprawiedliwościW dniu 26.03.2020 r. Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej (TSUE) umożliwił odwołanie wszystkich pożyczek od 11.06.2010 r. TSUE uznał wówczas za niedopuszczalny kaskadowy odwołanie (częsta formułka w umowie kredytowej: 14-dniowy termin na odwołanie umowy rozpoczyna się, gdy pożyczkobiorca otrzymał wszystkie obowiązkowe informacje zgodnie z § 492 ust. 2 niemieckiego Kodeksu Cywilnego (BGB) (np. informacje o rodzaju pożyczki, kwocie netto pożyczki i czasie trwania umowy).). Odwołanie jest nadal możliwe nawet dzisiaj - korzystne możliwości refinansowaniaWymieniona powyżej formułka nie spełnia wymogów prawidłowego pouczenia o prawie do odwołania, dlatego prawo do odwołania dla konsumentów nie wygasło nawet lata po zawarciu umowy. W rezultacie pożyczkobiorcy nadal mogą złożyć odwołanie od pożyczki. Oznacza to, że za przeszłość może być żądane odszkodowanie w wysokości około 5-10% kwoty netto pożyczki. Ponadto kredytobiorcy mogą skorzystać z aktualnie korzystnego środowiska o niskich stopach procentowych, aby dokonać refinansowania bez konieczności zapłaty odszkodowania za wcześniejszą spłatę. Moja pożyczka kombinowana ze Schwäbisch Hall z 2012 roku zawiera dokładnie ten tekst odwoławczy....

Napisany przez NaTwoim13
whoknows pisze: Moja kredyt mieszkaniowy w ramach programu Schwäbisch Hall z 2012 roku dokładnie ten tekst odwoławczy....
Zachować spokój, wyrok nie oznacza sukcesu odwołania. https://ci4.pl/forum/viewtopic.php?p=185423

Napisany przez Pfalzdeal
Otrzymałem odpowiedź od mojego doradcy w BSH po złożeniu wypowiedzenia: ....wniosek o ustalenie zostanie do Pana/Pani wysłany w ciągu kilku dni pocztą. W przypadku istniejących finansowanych rządowo kredytów mieszkaniowych z programu Riester zawsze powstaje konto dofinansowania mieszkaniowego. Po konsultacji z naszym działem specjalistycznym, proszę skontaktować się ze Zentralen Zulagenstellen, ponieważ jako dostawca nie możemy tu interweniować. Teraz jestem równie mokry jak wcześniej. Smutne, że zawsze odsyła się od jednego organu do drugiego. @Herr Buhmann: Jak widzisz, według BSH konto dofinansowania mieszkaniowego zostało już założone. Niestety.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 10

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata