Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Kłopoty z Santanderem!

Napisany przez Zora79
[cytat=Klaumada">
11. września rozpocznie się negocjacje, czy wtedy również ogłoszą? Ważne jest, aby wcześniej złożyć swoje roszczenia. Organizacje konsumenckie udostępniły również ten szablonowy dokument w internecie.
[/cytat]
Gdzie mogę znaleźć ten szablonowy dokument? Być może mógłbyś podać link, drogi Klaumado? Dziękuję!

Napisany przez mesuru
Cześć wszystkim

jestem tutaj nowy i pilnie czytam was piszecie. Mam problem z moimi płatnościami. Na początku doradca powiedział mi, że rzekomo dostałem odroczenie w maju 2012 roku, co potwierdziło także trzech innych pracowników. Dodatkowo zapewniono mi, że w sierpniu mam zapłacić jedynie 10 euro, a od września znowu standardową ratę w wysokości 619 euro.

Następnie otrzymałem upomnienie, na co doradca powiedział mi, że w czerwcu rata została zwrócona, ale na moim koncie nie ma tego widocznego, a nawet moje banku nie potrafią znaleźć tego pieniądza, tylko Santander.

Dwa dni później Santander dzwoni do mnie i mówi przez telefon, że mam zaległość w wysokości ponad 1000 euro i dostaję szału, nie mogę już.

Poza tym dzwonią do mnie z Santandera 5-6 razy dziennie, codziennie.

Chcę teraz złożyć skargę za próbę oszustwa i nękanie.
Już nie daję rady.

Czy to najlepsze rozwiązanie, tak czy nie, czy jak mam się dalej zachowywać?

Napisany przez Ravemaster84
Najlepszym sposobem jest spróbować najpierw odzyskać swoją pożyczkę. Rozmawiaj więc z innymi bankami o refinansowaniu. Możesz także złożyć skargę do rzecznika finansowego. Lub skontaktować się bezpośrednio z Bafin. Ale najpierw należy upewnić się, że cała ta sytuacja dobiegnie końca, zamiast trwać w nieskończoność...

Napisany przez mesuru
W innym banku nie mogę dokonać refinansowania

Napisany przez Klaumada
Cześć Zora, oto link (Zurückfordern Bearbeitungsgebühr). Musterbrief Opłata za przetwarzanie kredytu - Wymagaj zwrotu pieniędzy! - Dokument informacyjny - Fundacja Warentest

Napisany przez Klaumada
Cześć Mesuro, spróbuj w banku von Essen.

Napisany przez Klaumada
--------------------------------------------------------------

Napisany przez polatalemdar

Moje pismo do Credit Life brzmiało następująco:

Szanowni Państwo,

Dziękuję za Państwa pismo z dnia 20.02.2012 r.

Odbyte doradztwo i podpisanie umowy w celu włączenia mnie do wspomnianej przez Państwa grupowej polisy ubezpieczeniowej dotyczyło wyłącznie ubezpieczenia salda długu w celu zabezpieczenia ubieganej przeze mnie umowy kredytowej (numer finansowania xxxxx) z Santander Consumer Bank AG. Oznacza to, że ubezpieczenie to obowiązuje tylko wtedy, gdy cel umowy - czyli ryzyko, które ma być ubezpieczone poprzez zawarcie umowy ubezpieczenia - nadal istnieje. Jednakże to ustaje w wyniku udanego spłacenia kredytu Santander BestCredit.

Dlatego proszę ponownie o życzliwe rozpatrzenie anulowania mojego ubezpieczenia rat kredytowych o konkretnym celu oraz zwrot nadpłaconych składek ubezpieczeniowych na moje

konto xxxx
Kod banku xxxx
Bank Pocztowy xxxx
Posiadacz konta: xxxxx

Jak wynika z załącznika, zawarłam umowę Best Credit i związane z nią ubezpieczenie rat kredytowych w lipcu 2010 r. przy założeniu, że wpłacone już składki zostaną zwrotne w przypadku wcześniejszej spłaty.

Kopię tego pisma otrzyma mój prawnik, który zbada tę kwestię pod kątem sprzeczności z zasadami uczciwości określonymi w § 139 Kodeksu cywilnego, jeśli w ciągu najbliższych czterech tygodni nie otrzymam od Państwa żadnej odpowiedzi.

Z poważaniem

xxxx

Cześć wszystkim,

dwa miesiące temu wziąłem pożyczkę w Santander Consumer Bank i ubezpieczenie salda długu (w Credit Line).
Obie te umowy chcę teraz zakończyć przedwcześnie z innym bankiem, ponieważ inny bank oferuje mi 1% lepsze oprocentowanie.

Dzięki wielu postom na forum oraz wpisowi od flinho12 miałem udany telefon z Credit Line. Zapytałem, jak wygląda sprawa, gdybym chciał anulować swoje ubezpieczenie salda długu przedwcześnie. Powiedział, że to niemożliwe, ponieważ ma ono minimalny okres trwania 3 lata.
Jednak argumentowałem, że w ciągu najbliższych 3-6 miesięcy spłacę całkowicie moją pożyczkę i zatem ubezpieczenie salda długu nie będzie już konieczne.
Pracownik próbował odpierać argumenty, mówiąc, co się stanie, jeśli stracę pracę, co się stanie, jeśli nie będę mógł przelać pieniędzy do innego banku, ubezpieczenie salda długu ma zastosowanie także w innych obszarach, nawet jeśli spłacisz pożyczkę, itd.
Powiedziałem, że zapłacę za to prywatnie i nie będę miał więcej otwartych rat. Ponadto zaznaczyłem, że ubezpieczenie na życie też nie obowiązuje po śmierci!
Ponadto powiedziałem:
Podczas mojego doradztwa i późniejszego podpisywania umowy dotyczącej mojego samochodu w czerwcu powiedziano mi jednak, że ubezpieczenie salda długu traci ważność, jeśli pożyczka zostanie spłacona wcześniej. Z tej właśnie przyczyny zaakceptowałem ubezpieczenie salda długu.

Pracownik ostatecznie doszedł do wniosku, że nie zdołał mnie przekonać i zaproponował, abym to napisał w formie pisemnej.

Więc nie poddaj się i wszystko dokładnie udokumentuj pisemnie. W ciągu najbliższych dni wyślę wypowiedzenia. Zobaczymy, co odpowie Santander!

Napisany przez syvell
[cytuj=Klaumada">
11. września rozpocznie się negocjacje, czy wtedy również ogłoszą? Ważne jest, aby wcześniej zgłosić swoje roszczenia. Stowarzyszenia konsumenckie udostępniły w sieci wzór pisma do tego celu.
[/cytuj]
To znaczy, że teraz powinienem wysłać to pismo do banków, z którymi podpisałem umowę kredytową z opłatą manipulacyjną?

Szczerze mówiąc, obawiam się, że bank (np. Santander) może natychmiast wypowiedzieć mi kredyt i zażądać zwrotu wszystkiego na raz.

Napisany przez syvell

Sąd Najwyższy (BGH) decyduje 11.09.2012 r. w sprawie
opinii (XI ZR 452/11) dotyczącej opłat manipulacyjnych za kredyty. W moim przypadku zawarłem pożyczkę samochodową w readyBank, która od dawna nie jest już ważna. Opłatę manipulacyjną zgłosiłem jako roszczenie, a readyBank napisał, że chce poczekać na opinię BGH. Ekspertom jednak wydaje się, że orzeczenie będzie na korzyść kredytobiorców.

Czy można to zrobić bez obaw również w przypadku bieżących kredytów? Naprawdę obawiam się, że banki mogą wtedy skorzystać ze swojej władzy i po prostu zerwać kredyt.

Czy bank może po prostu anulować istniejącą umowę kredytową w przypadku terminowej spłaty wszystkich rat?

Napisany przez syvell

Czy bank może po prostu wypowiedzieć istniejącą umowę pożyczki w przypadku terminowej płatności wszystkich rat?

Myślę, że mają swoje możliwości.

Napisany przez Klaumada
Strach nie jest nieuzasadniony, bank może wypowiedzieć kredyt nawet w przypadku terminowej spłaty. W obecnej chwili (moim osobistym zdaniem) zalecałbym stosować tę procedurę jedynie w przypadku spłaconych pożyczek. Szczególnie ostrożny byłbym w przypadku wymienionego powyżej banku.

Napisany przez syvell
W takim razie lepiej tego nie robić, mój kredyt w Santander działa dopiero od początku roku (z opłatą manipulacyjną w wysokości 3%)!Ale jeśli sąd zdecyduje, że opłaty manipulacyjne nie mogą być pobierane - czy nie powinny zostać automatycznie zwrócone?

Napisany przez Klaumada
Nieźle. Czy negocjowałeś to z nimi? Czy może dali Ci formularz, w którym to już było wpisane?

Napisany przez syvell
To już zostało zapisane, to było zwiększenie istniejącego już kredytu.

Przy takiej sumie 3% to naprawdę sporo. Ale jak zawsze, takie banki ostatecznie i tak wygrają.

Napisany przez Klaumada
Czy dobrze rozumiem? Musiałeś zapłacić dodatkową opłatę manipulacyjną w wysokości 3% za zwiększenie pożyczki?

Napisany przez syvell
Tak właśnie jest.

Super sprawa...
Sprawdź inne źródła finansowania... Czy już zaproponowałem to wcześniej? W takim przypadku zakończ pożyczkę w Santander i żądaj zwrotu opłat. Oczywiście poczekaj na decyzję sądu...

Napisany przez Klaumada

Super sprawa...
Spróbuj poszukać innego pożyczkodawcy... czy już zasugerowałem ten pomysł? W takim przypadku spłać pożyczkę w Santander i żądaj zwrotu opłat. Oczywiście poczekaj najpierw na wyrok...

Uważam, że refinansowanie to dobry pomysł. Jednak żądanie zwrotu pieniędzy powinno być złożone natychmiast po spłacie pożyczki. Może to zostać zrobione bez interwencji adwokata. Warto już teraz zgłosić swoje roszczenie. Oczywiście każdy musi podjąć własną decyzję. ;-) NTS. Sąd Najwyższy również podejmie decyzję (jeśli dotyczy to pożyczkobiorców), jak wygląda termin przedawnienia itp....

Napisany przez syvell
Niestety nie mogę przekwalifikować się, to jest właśnie problem.

Napisany przez syvell
Interesuje mnie, kto wysłał wzór pisma dotyczące zwrotu opłat za obsługę do Santander i kto ma tam obecnie ważną umowę?

Czy można wysłać to pismo dopiero po wyroku Bundesgerichtshof (wówczas oczywiście z zmienionym tekstem) czy koniecznie musi to być przed?

Oczywiście, możesz to również wysłać wcześniej. Zrobiłem to samo w moim banku. Otrzymasz jednak odpowiedź, że chcą najpierw poczekać na wyrok Bundesgerichtshof.

Napisany przez syvell
Prawdopodobnie lepiej będzie poczekać na ostateczny wyrok i zobaczyć, co z tego wyniknie. Mam nadzieję, że wyrok będzie na tyle jednoznaczny, że banki nie będą mogły się już usprawiedliwiać.

Napisany przez Bankenschreck
Cześć drodzy ludzie,
od pewnego czasu obserwuję to forum. W innych forum również udzielałem już kilku wskazówek i napisałem artykuły.
Mogę zatem śmiało twierdzić, że dość dobrze orientuję się w tych obszarach.
Temat opłat za obsługę to sprawa samą w sobie. Są banki, które akceptują natychmiastowe żądanie zwrotu opłat za obsługę, a w innych bankach (jak np. Bank Santander) trzeba trochę pomóc. Czasem odpowiednia argumentacja w odpowiednim miejscu potrafi zdziałać wiele.
Moje doświadczenie mówi mi, że ten sam bank czasem przyjmuje różne stanowiska prawne. Mówiąc krótko, czasami zależy to tylko od pracownika działu prawnej banku.
Z reguły jednak, gdy klient kredytowy sam zgłasza się do banku, ma bardzo małe szanse na odzyskanie swoich pieniędzy.
Polecam każdemu skonsultowanie się z prawnikiem.
Alternatywnie istnieje kilka firm zajmujących się profesjonalnie kwestią opłat za obsługę kredytu i ubezpieczeń spłaty kredytu (odwołanie od ubezpieczenia spłaty kredytu / umów kredytowych).
Moi klienci i ja mieliśmy bardzo dobre doświadczenia z firmą DBS z Essen (znajdziecie ich pod nazwą vertragswertcheck w Google). Współpracują z młodą prawniczką, która zajmuje się wyłącznie odwołaniem umów kredytowych i ubezpieczeniowych i ich rozliczeniem. Mają one w tych obszarach duże doświadczenie i odnieśli już wiele sukcesów.

Powodzenia, Strach Banków

Napisany przez syvell
Nawet jeśli Federalny Sąd Najwyższy niemiecki (BGH) orzeka, że opłaty manipulacyjne nie są dopuszczalne, czy jako zwykły obywatel czyli kredytobiorca nie ma się szans na odzyskanie swoich pieniędzy??? Wszystko w rękach banków i prawników?

Cześć,
Wszystka władza bankom i prawnikom to nie do końca prawda. Serio wierzysz, że banki (nawet po przychylnym dla konsumentów wyroku) dobrowolnie oddadzą pieniądze? Przelicz sobie, ile by to wynosiło. Mówimy tu o miliardach.
Z mojego doświadczenia wynika, że banki naturalnie robią wszystko, aby zatrzymać pieniądze. Przewiduję, że po decyzji SN banki nadal będą prowadzić sprawy sądowe. Zgodnie z zasadą to mnie pozwać po prostu stracisz chęć. Z drugiej strony banki liczą także na to, że decyzje SN nie będą rozgłaszane na szeroką skalę i większość klientów nie będzie składać roszczeń, ponieważ nie będą wiedzieć, że mają takie możliwości.
Strach bankowy

Napisany przez syvell
Myślę, że tylko ułamek osób w ogóle zgłosi jakieś roszczenia. Dopiero teraz trafiłem na ten temat, mimo że ma już miesiące.

Cóż, poczekam najpierw, co wyniknie z rozprawy 11.09. Nie zamierzam jednak po prostu podarować im tego pieniądza. Oczywiście nie chcę też płacić horrendalnych kosztów adwokackich i sądowych....

Napisany przez syvell

Cześć,
właścicielom banków i adwokatom wszelka władza to nie do końca prawda. Przecież nie sądzisz na poważnie, że banki (nawet po korzystnym dla konsumentów wyroku) dobrowolnie zwrócą pieniądze. Po prostu policz ile to byłoby. Mówimy tutaj o miliardach.
Bankenschreck

Moje amatorskie wyobrażenia są takie: Sąd Najwyższy wydaje wyrok, ja wysyłam swoje żądanie do banku i odzyskuję swoje pieniądze. Czy wyroki sądu najwyższego nie są wiążące??

W przeciwnym razie stwierdzenie (patrz powyżej) jest jednak prawdziwe: Bez adwokata nawet najpiękniejszy wyrok nie ma znaczenia.

Ale to zapewne jest niekończąca się dyskusja, dlaczego zwykły obywatel nie może po prostu otrzymać swoich praw, bez konieczności ich wywalczania.

Napisany przez Klaumada

Myślę także, że tylko ułamek osób w ogóle zgłosi roszczenia. Sama teraz natknęłam się na ten temat, chociaż jest już kilka miesięcy stary.

Cóż, poczekam, zobaczymy, co wyniknie z rozprawy 11.9. Ale też nie mam zamiaru podarować im po prostu tych pieniędzy. Oczywiście nie chcę też płacić ogromnych kosztów prawnych i sądowych...

Tu podaję tylko hasło: Pomoc prawna.

Cześć,
PKH to dobre hasło. Możesz je jednak otrzymać tylko wtedy, gdy Twój dochód nie pozwala Ci na wynajęcie prawnika.
Lepsze jest posiadanie ubezpieczenia ochrony prawnej. Jednak powinno ono istnieć już w chwili zawierania umowy kredytowej.

Nawiasem mówiąc, prawnicy mogą również pracować na zasadzie udziału w zyskach. Jednak bardzo trudno jest takiego znaleźć. Większość prawników chce najpierw uzyskać zaliczkę w wysokości kilku setek euro. Dla prawnika nie ma znaczenia, czy wygra proces, czy nie. Zawsze dostaje swoje pieniądze.

Jednak dowiedziałem się, że istnieje ktoś, kto wykupuje prawa do starych umów kredytowych. Z tego, co słyszałem, kredytobiorca przekazuje swoje prawa do swoich starych umów, podpisuje pełnomocnictwo dla prawnika, otrzymuje pieniądze za przekazanie i nie ma już nic wspólnego z umową.

Gdy dowiem się, gdzie znajduje się ta firma, dam Wam znać.

Pozdrowienia
Strach bankowy

Napisany przez syvell
Czy stare umowy oznaczają spłacone kredyty?

Tak,
kredyty muszą być już spłacone lub zastąpione innym kredytem.
Ponadto kredyty powinny mieć ubezpieczenie na wypadek wystąpienia resztek zadłużenia, rat lub kredytów (RSV) oraz zostać zawarte w latach 2002-2010.

Odezwę się ponownie, gdy będę mieć nowe informacje.

Jeśli masz bieżące lub spłacone kredyty, możesz bezpłatnie sprawdzić je na vertragswertcheck.de. Musisz wyszukać tę stronę w Google. Home - Vertragswertcheck

Bankenschreck

Napisany przez Klaumada
WAŻNE. Nr. 132/2012 z dnia 20.08.2012

Termin rozprawy dotyczącej opłaty manipulacyjnej w przypadku pożyczek odwołany

Dziewiąty Senat Cywilny Federalnego Trybunału Sprawiedliwości odwołał zaplanowany na 11 września 2012 termin rozprawy w sprawie skuteczności klauzuli o opłacie manipulacyjnej w przypadku pożyczek, ponieważ pozwaniej

Napisany przez syvell
Szkoda, pozytywna decyzja Federalnego Sądu Najwyższego byłaby lepsza dla wszystkich klientów. Teraz sytuacja jest taka sama jak dotychczas: banki będą odmawiać, ponieważ nie ma ostatecznego wyroku.

Cześć, to znowu ja. Kwestia cofnięcia rewizji była przewidywalna. Banki kompletnie nie są zainteresowane wyrokiem sądowym. Wyobraźcie sobie, co by się stało, gdyby Bundesgerichtshof stwierdził: Tak, opłaty manipulacyjne są niedopuszczalne. Następnego dnia listonosz musiałby dostarczyć bankom kilka ciężarówek pełnych roszczeń o zwrot. Poprzez wycofanie rewizji i z tym związane uniknięcie wyroku BGH banki stoją o wiele lepiej. Klient teraz musi zdecydować się na pozew sądowy, aby odzyskać swoje pieniądze. Kalkulacja banków wygląda tak, że ponad 90% klientów nie chce mieć problemów z bankiem i rezygnuje z wniesienia pozwu, mimo że pozew miałby szansę na sukces. Gdyby klient wniósł pozew, bank zaoferowałby mu ugodę najpóźniej na sali sądowej. (Mówię to z doświadczenia). Jak już wcześniej wspominałem, na stronie www.vertragswertcheck.de ja i niektórzy moi klienci otrzymali już bardzo dobrą pomoc. Sądy rejonowe w Norymberdze, Stuttgarcie, Düsseldorfie i Mönchengladbach generalnie zgadzają się z orzeczeniami różnych Sądów Okręgowych. A teraz pomyślcie, jakie banki mają siedziby w tych okręgach sądowych. Miłego weekendu, Strach Banków

Napisany przez syvell

Cześć, to znowu ja.
To z wycofaniem rewizji było przecież do przewidzenia. Banki nie miały żadnego interesu w wyroku.
Wyobraźcie sobie tylko, co by się stało, gdyby Federalny Trybunał Sprawiedliwości stwierdził: „Tak, opłaty manipulacyjne są niedozwolone”.
Następnego dnia kurier musiałby przejechać z kilkoma ciężarówkami z roszczeniami zwrotnymi do banków.
Poprzez wycofanie rewizji i tym samym „zablokowanie” orzeczenia Federalnego Trybunału Sprawiedliwości, banki stoją o wiele lepiej.
Klient musi teraz podjąć drogę sądową, aby odzyskać swoje pieniądze. Kalkulacja banków zakłada przecież, że ponad 90% klientów nie chce mieć kłopotów z bankiem i zrezygnuje z pozwu, chociaż pozew miałby szanse na sukces.
Gdyby klient złożył pozew, bank w końcu na rozprawie zaproponowałby mu ugodę. (Mówię z doświadczenia). Jak już wspomniałem wielokrotnie, na stronie www.vertragswertcheck.de ja i kilku moim klientom już bardzo dobrze pomógł
Amerykańskie sądy w Norymberdze, Stuttgarcie, Düsseldorfie i Mönchengladbach tendencyjnie przestrzegają wyroków różnych sądów apelacyjnych.
A teraz pomyślcie, jakie banki mają siedziby w tych rejonach sądowych.
Pozdrawiam i życzę miłego weekendu, Bankenschreck

Słyszałem jednak, że Sąd Apelacyjny w Stuttgarcie ZA opłatami za obsługę.

Usłyszałem jednak, że Sąd Okręgowy w Stuttgarcie zdecydował ZA opłatą manipulacyjną.

Jeśli mamy na myśli to samo wyrok, odnosi się to tylko do opłat za prowadzenie konta. Opłaty manipulacyjne pozostają bez zmian.

Napisany przez syvell
No cóż, to pokazuje, że banki w swoich listach odrzucających kłamią nawet bezczelnie. W tym przypadku nie był to Santander, ale w liście od innego banku powiedziano mi, że podjęto decyzję NA KORZYŚĆ opłaty manipulacyjnej według Sądu Apelacyjnego w Stuttgarcie.

Napisany przez Alcapone
Cześć,
skorzystałem również z wzoru pisma dotyczącego opłat manipulacyjnych przy kredytach i wysłałem je do Santander.
Wziąłem kredyt, który później zwiększyłem. Oczywiście Santander odmówił zwrotu opłat manipulacyjnych, twierdząc, że wymienione wyroki nie mają zastosowania do ich umów. Teraz pytanie brzmi, czy to prawda, czy po prostu starają się uniknąć płatności?
Mam to dostępne online, ale nie mogę tutaj wstawić linku, ponieważ nie mam wystarczającej liczby postów...??
Jeśli ktoś jest zainteresowany, niech do mnie napisze, a ja udostępnię link do przeczytania lub uprzejmie go udostępnię online.

Pozdrowienia, Patrick

Napisany przez syvell
To są po prostu standardowe pisma wysyłane przez banki. Niestety, nie zapłacą dobrowolnie i sytuacja nie jest jeszcze ostatecznie wyjaśniona. Naprawdę pomocnym rozwiązaniem jest jedynie skorzystanie z usług prawnika, albo po prostu zrezygnowanie, na co prawdopodobnie liczą banki.

Napisany przez Alcapone
Nie, nie rezygnuję. Właśnie przeczytałem wyrok, w którym banki chcą uniknąć odpowiedzialności, sugerując, że opłata została indywidualnie uzgodniona. Dokładnie to właśnie sąd temu zaprzeczył. Zatrudnię więc prawnika.

Napisany przez syvell
Znowu na temat wielokrotnych opłat manipulacyjnych w banku.

Przykład: Mam umowę w Banku xy. W trakcie zawierania umowy pobrano opłatę manipulacyjną. Po roku kolejna umowa w Banku xy, znowu opłata manipulacyjna. Po kolejnym roku znowu umowa w Banku xy, znowu opłata manipulacyjna. Później dokonuje się jeszcze jedna podwyżka, a poszczególne umowy są łączone. Znowu opłata manipulacyjna. Szczerze mówiąc, nie wiem, czy opłaty manipulacyjne z poprzednich umów mają znaczenie, ani w jakim stopniu? Czy ktoś miał z tym do czynienia?

Logicznie patrząc, teraz powiedziałbym, że warto ubiegać się o zwrot wszystkich opłat manipulacyjnych, o ile roszczenia nie uległy przedawnieniu. Co do odsetek i odsetek składanych od kolejnych pożyczek wraz z wcześniej opłaconymi opłatami: jeśli okaże się, że opłata była niezgodna z prawem, logiczne byłoby mieć roszczenie także w tym przypadku. Ponownie należy zwrócić uwagę na przedawnienie. Na początek byłbym bezczelny i zakładał, że te opłaty nigdy nie powinny być wliczane do kolejnych pożyczek. Dlatego warto stworzyć harmonogram spłaty BEZ tych opłat. Tak więc moje podejście opierałoby się na tym, czy na końcu faktycznie zostanie to uznane za słuszne, to już inna sprawa.

Napisany przez syvell
To są w odpowiednich umowach kolejno:

Kwota wypłaty: xx
Spłata kredytów wewnętrznych: + xx
Suma częściowa: = xx
Składka na ubezpieczenie RSV: + xx
Kwota netto kredytu: = xx
Stopa oprocentowania (stała): + xx
Opłata manipulacyjna: + xx
Całkowita kwota: = xx

Powinieneś zacząć od tego pożyczki, której termin przedawnienia jeszcze nie upłynął.

Zobacz: Przedawnienie roszczeń bankowych - Kancelaria tmf&g – Adwokaci i notariusze w Achim koło Bremy

Jeśli nie podjąłeś żadnych działań przedawniających (zakładam, że nie zrobiłeś tego, ponieważ temat opłat właśnie w tym roku nabrał na znaczeniu), to wszystkie opłaty manipulacyjne, które zostały naliczone (zgodnie z umową) i opłacone (przy wypłacie nowej pożyczki) w 2008 roku lub wcześniej, uległy przedawnieniu i zostały stracone.

Ile pożyczek zawarłeś od 2009 roku? Jeśli są to 2 sztuki, wystarczy, że sporządzisz harmonogram spłaty dla pierwszej pożyczki z prowizją oraz dla drugiej pożyczki z prowizją. Następnie wykonasz to samo jeszcze raz, tym razem bez opłat manipulacyjnych. W ten sposób otrzymasz wynik, jakby pożyczki przebiegały, gdyby bank nie naliczał opłat.

Chciałbym jednak ponownie zaznaczyć, że moje wypowiedzi odnoszą się wyłącznie do sposobu postępowania, którym ja bym to zaczynał! W przypadku kwestionowania prawa, całą sytuację powinien skonsultować z fachowcem!

Napisany przez syvell
Sądziłem, że termin przedawnienia w tym przypadku jest kwestią sporną, ponieważ nie ma możliwości zgłoszenia roszczeń, jeśli nie jest się świadomym, że opłaty są nieważne.

Hm. Niestety nie mogę nic na ten temat powiedzieć. Ale wątpię, że przedawnienie jest zawieszane przez nieświadomość... na pewno byłoby to łatwiejsze, gdyby Federalny Sąd Kasacyjny rzeczywiście wydał fundamentalne orzeczenie. Orzeczenia sądów okręgowych niestety pewnie przyszły zbyt późno dla wielu klientów. Tak to widzę.

Napisany przez syvell
Myślę, że ta sprawa przedawnienia jest równie kontrowersyjna jak opłata za prowadzenie.

Napisany przez isireidaa
No cóż... pytanie brzmi także, kiedy zaczyna się przedawnienie... Gdy się podpisze umowę kredytową, przy pierwszej racie, przy spłacie kredytu itd., itp...
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 21

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata