Pod koniec 2012 roku sprzedałem
Dom jednorodzinny, który wynajmowałem. WRB jest błędny (..... Termin rozpoczyna się najwcześniej----), mam kilka pytań:
1.) Kiedy następuje przedawnienie? (Sprzedaż w 2012 roku do dzisiaj 2015 = < poniżej 3 lat)
2.) Jeśli przedawnienie jeszcze nie nastąpiło, czy mogą istnieć dodatkowe roszczenia poza VFE?
3.) Jeśli zdecyduję się odwrócić ten kontrakt, czy bank ma prawo na przykład z miesięcznym terminem także wypowiedzieć finansowanie mojego własnego domu jednorodzinnego?
4.) W jaki sposób można - jeśli to w ogóle możliwe - zapobiec egzekucji komorniczej? Zdobycie nowego
kredytu gotówkowego w ciągu miesiąca jest praktycznie niemożliwe, bo na przykład sam wpis hipoteki trwa dłużej niż 1 miesiąc. Czy macie jakieś doświadczenia w tej kwestii? Banki również są powściągliwe w udzielaniu finansowania osobie, która odwołała VFE.
1. Przedawnienie nie istnieje. Istnieje jedynie utrata praw, tutaj muszą być spełnione zarówno element czasowy, jak i okolicznościowy.
W przypadku błędnego WRB obowiązuje wieczne prawo do odwołania. Najnowsze orzeczenia są takie, że przedsiębiorca nie może powoływać się na utratę prawa do odwołania, ponieważ sam spowodował ten stan poprzez udzielenie wadliwego WRB. Mogłaby bowiem również przyjąć wzorzec tekstu.
Moje pytanie brzmi: Jak dokładnie brzmi WRB i jaka jest data umowy? Jeśli bank w pełni zaakceptował wzorzec tekstu pod względem treści i formy, może on powołać się na ochronę.
3 lata po sprzedaży i zapłacie VFE to oczywiście już długi okres. Jako laik nie mogę z marszu odpowiedzieć, czy to jeszcze mieści się w normie. Nedawno jednak zapadł wyrok dotyczący DKB z zwróceniem VFE po pewnym czasie.
Myślę jednak, że 3 lata powinny jeszcze być w granicach. Nie czekałbym jednak dłużej.
2. Można złożyć pozew o całkowite unieważnienie umowy. Zwiększa to jednak wartość sporu i tym samym koszty oraz ryzyko procesu, ponieważ wówczas jako wartość sporu będzie brane pod uwagę całe
kredyt, a jeśli tylko VFE, to kwota VFE.
3. Nie, myślę, że to nie jest zgodne z prawem.
4. Nie mogę na to odpowiedzieć. Jednak z tego, co pamiętam, proces nie przyspiesza tak szybko do egzekucji komorniczej.
Poleciłbym Ci konsultację z specjalistą prawa bankowego jako pierwsza porada!