Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Karta zwrotów - doświadczenia

Napisany przez Armin15
Witam wszystkich.
Mam tę samą sytuację, ale nie w Diba, a w innej banku. Po tym, jak mój KV został sprawdzony przez prawnika VZ i stwierdzono, że jest błędny, odwołałem KV. Bank zaoferował niekorzystną propozycję porozumienia, którą odrzuciłem. Przez trzy miesiące nic nie słyszałem, ani od mojego prawnika, ani od banku.
Niedawno mój prawnik, który nie ma ochoty na negocjacje, powiedział mi, że nie ma sensu negocjować z bankiem, tylko POZWY. Ponieważ moje ubezpieczenie od utraty pracy odmówiło pokrycia (z powodu nowej budowy) i nie chciałem dłużej tracić czasu, aktywnie podszedłem do sprawy i zaproponowałem bankowi nową umowę porozumienia. Bank od razu się zgodził, a ja otrzymałem ostateczne rozliczenie bez ustalenia terminu spłaty. Według tego rozliczenia muszę teraz zapłacić tylko odsetki dziennie w wysokości 40 € (czyli 7%), dopóki bank nie odzyska swoich pieniędzy (RS+VFE). Nowy bank zgodził się na refinansowanie. Moim obliczeniom sugeruje, że mimo obecnych stóp procentowych opłaca się długoterminowo zmienić bank.
Moje pytania:
1) Czy 40 € odsetków dziennie są odpowiednie. Bank i prawnik nie chcą mi tego powiedzieć.
2) Czy mogę później mimo następującej umowy żądać zwrotu opłaconych opłat za wczesne spłaty?
„Porozumienie likwiduje wszelkie prawa/roszczenia stron umowy dotyczące pożyczki, włącznie z wszelkimi roszczeniami, które mogą wynikać z przekształcenia stosunku pożyczkowego w stosunek zwrotny“.
DZIĘKUJĘ za pomoc

Napisany przez 3eugh
Czy na pewno chcesz to zrobić bez konsultacji z prawnikiem? Czy powinieneś zapłacić VFE? Ile? Pozostały dług? Nowe warunki? Jaki bank? Umowa z którego roku? Jakie WRB?

Napisany przez 3ducnici

Mój aktualny dowód na przedstawienie:

1. Wycofanie wezwania do zwrócenia uwagi na już trzy lata wcześniej nadzwyczaj zgodnie z § 490 Abs. 2 BGB rozwiązanej umowy pożyczki nie ulega przedawnieniu.

2. Postanowienie § 503 Abs. 2 BGB nie jest w stanie obalić domniemania, które zostało ustanowione przez stałą orzeczniczość, zgodnie z którym bank czerpał korzyści w postaci zwyczajnych odsetek za zwłokę w wysokości 5 punktów procentowych powyżej stopy bazowej w umowach o pożyczkę hipoteczną

3. Wartość sporu opłatowego wniosku o stwierdzenie skuteczności wycofania już spłaconej kwoty pożyczki odpowiada (reszcie) wartości pożyczki na dzień spłaty.

LG Nürnberg-Fürth 6. Izba Cywilna, wyrok z dnia 20.04.2015 r., 6 O 9499/14

W sprawie, o której wspominałeś i która jest mi również znana, interesujące jest również to, że 6. Izba Cywilna odrzuca żądanie o obowiązek banku do ujawnienia czerpanych korzyści, ale jednocześnie wskazuje, że stopy procentowe i warunki, które bank ustala, są publicznie dostępne.

Oznacza to, że oprocentowanie debetowe itp. można z odpowiednim uzasadnieniem ustawić zamiast 5% ponad stopę bazową BGB...

Napisany przez 3eugh
To interesujące podejście, ale jeszcze dokładnie nie zrozumiałem uzasadnienia dotyczącego oprocentowania debetowego.

Napisany przez Cuby
AW: Joker odwołania - doświadczenia
Cześć, jestem nowy tutaj.
Ing-diba reaguje negatywnie na pismo mojego prawnika. Teraz mój prawnik sugeruje wstrzymanie dalszych płatności. Czy ktoś ma doświadczenia z takim postępowaniem?

Obecnie postępujemy zgodnie z zaleceniem naszego prawnika.
To zmusza bank do zajęcia pozycji powoda, co jest pozytywne,
ponieważ powód ma ciężar udowodnienia.
Środki przymusu nie są problemem, można się bronić przed każdym z nich.

Napisany przez 3eugh
A co się stanie, jeśli sędzia uzna WRB za niedopuszczalną? Czy wtedy trzeba stawiać opór egzekucji przymusowej, czy można jedynie dokonać zaległych płatności i wszystko będzie w porządku? A może zostanie to przekazane do Sądu Apelacyjnego?

Napisany przez Widerruf jetzt
Tutaj znajduje się najnowszy wyrok Sądu Okręgowego w Norymberdze z bardzo interesującymi tezami już w punktach zasadniczych!!

Wyrok jest zbyt długi, aby umieścić go na forum, więc podaję link:

gesetze-bayern.de/jportal/portal/page/bsbayprod.psml?doc.id=KORE210112015&st=ent&showdoc case=1&paramfromHL=true

ponieważ nie mogę jeszcze zamieszczać linków bez www. na początku

Na ile mogę zobaczyć, również wszystkie punkty rozstrzygnięto na korzyść konsumenta.
Dobre uzasadnienie

LG Norymberga-Fürth 6. Izba Cywilna, Wyrok z dnia 20.04.2015, 6 O 9499/14

1. Wycofanie się z umowy o pożyczkę sporządzonej już trzy lata wcześniej na podstawie § 490 ust. 2 BGB nie jest zatarciem.

2. Przepis § 503 ust. 2 BGB nie jest w stanie obalić przyjętego przez stałą orzecznictwo przypuszczenia, że bank pobierał korzyści w postaci standardowego odsetek za zwłokę w wysokości 5 punktów procentowych powyżej stopy bazowej

3. Wartość opłat sądowych w przypadku wniosku dotyczącego potwierdzenia skuteczności wycofania się z już spłaconej kwoty pożyczki odpowiada (reszcie) wartości pożyczki w chwili spłaty.
LG Norymberga-Fürth 6. Izba Cywilna, Wyrok z dnia 20.04.2015, 6 O 9499/14
§ 490 ust 2 BGB, § 503 ust 2 BGB
Punkty zasadnicze

I. Stwierdza się, że stosunek umowy pożyczki nr XXX zawartej między powódką a pozwaną 24.03.2009 r. został przekształcony poprzez skuteczne wycofanie się powódki z dnia 31.10.2014 r. w stosunek do dokończenia.

II. Skazuje się pozwaną do zapłaty powódce kwoty 9.596,23 € wraz z odsetkami od tej kwoty w wysokości 5 punktów procentowych powyżej aktualnej stopy bazowej od dnia 22.11.2014 r.

III. Pozwana zostaje także zobowiązana do zapłaty powódce kwoty 887,03 € wraz z odsetkami od tej kwoty w wysokości 5 punktów procentowych powyżej aktualnej stopy bazowej od chwili wniesienia pozwu.

IV. Wymaganie zapłaty zgodnie z pkt. V pozwu z dnia 23.12.2014 r. zostaje odrzucone jako niedopuszczalne.
V. W pozostałym zakresie pozew zostaje odrzucony.
VI. Koszty postępowania ponosi pozwanа

VII. Wyrok podlega wykonaniu tymczasowemu po wpłaceniu zabezpieczenia w wysokości 110% kwoty do wyegzekwowania.

Postanowienie

Wartość sporu ustala się na kwotę 138.485,21 €.

Napisany przez dogfight76
To naprawdę dobra wiadomość! Ponieważ niektóre z fraz znajdują się także w umowie kredytowej z dnia 01/2008 w Sparkasse! I pierwsze odrzucenie moich roszczeń dotarło do mojego prawnika! Niestety moje RSV nic nie pokrywa w umowie. Zobaczymy, co adwokat będzie w stanie uzyskać grożąc. Ale jeśli chodzi o kredyt w OVB (umowa z błędami z 2007 roku), powinno teraz nadejść potwierdzenie pokrycia. Wówczas zostanie złożony pozew o odstąpienie od umowy!!! Pozdrawiam

Napisany przez Recall
Cześć, jestem nowym użytkownikiem i z zainteresowaniem czytam także informacje dotyczące wyroku, o którym mowa powyżej.

Pod koniec 2014 roku odwołałem umowę kredytową z 2011 roku u Commerz Finanz (nie Commerzbank). Nie była to pożyczka hipoteczna, ale kredyt konsumencki (niezabezpieczony hipotecznie). Pożyczkę spłaconą miałem na początku 2014 roku, co oznacza, że nie ma już żadnego zobowiązania do spłacenia.

Ponieważ bank odrzucił odwołanie pomimo powtarzanego wystosowywania pism przez mojego prawnika, teraz składamy pozew przed Landgericht München. Chodzi o pełne odwrócenie transakcji. Czy są jakieś wyroki w tej sprawie z tego sądu?

Czy istnieją fundamentalne różnice w odwróceniu transakcji dotyczące kredytu niezabezpieczonego hipotecznie w porównaniu do kredytu hipotecznego?

Dziękuję za Wasze wskazówki.

Napisany przez 3eugh
LG Norymberga-Fürth, Izba Cywilna 6 | 6 O 9499/14

Napisany przez 2RAM
Ponownie przypominamy: Wyrok pochodzi z 6. Izby Cywilnej znanej z przyjazności dla konsumentów. Coś takiego banki w Norymberdze nie są przyzwyczajone. 10. Izba Cywilna z pewnością odrzuciłaby tę skargę.
A sprawa na pewno trafi jeszcze do OLG (14. Wydział) i BGH

Napisany przez 3ducnici

Witaj, jestem tutaj nowy i z zainteresowaniem czytam informacje dotyczące wyroku wyżej wymienionego.

Pod koniec 20414 roku odwołałem umowę kredytu zawartą w 2011 r. w Commerz Finanz (nie Commerzbank). Nie była to umowa dotycząca kredytu hipotecznego, a zwykłego kredytu konsumenckiego (nie zabezpieczonego hipotecznie). Pożyczkę spłaciłem w całości na początku 2014 roku, więc nie ma żadnego zalegającego zadłużenia.

Bank odrzucił odwołanie po wielokrotnym napisaniu przez mojego prawnika, dlatego teraz składamy pozew przed Sądem Okręgowym w Monachium. Chodzi o całkowite odwrócenie transakcji. Czy istnieją wyroki z tego Sądu w tej sprawie?

Czy istnieją fundamentalne różnice dotyczące odwrócenia transakcji umowy kredytu, który nie jest zabezpieczony hipotecznie, w porównaniu z umową kredytu hipotecznego?

Dziękuję za wszelkie wskazówki.

Ogólna uwaga:

kredyty NIEzabezpieczone hipotecznie MOŻNA wypowiedzieć W KAŻDEJ CHWILI! Istnieją różnice co do okresu wypowiedzenia, itp... do 2010 roku wynosił 3 miesiące, ale bez VFE, od 2010 roku nie ma okresu wypowiedzenia, ale maksymalnie 1% VFE, ale jest on znikomy

Co do samego postu, nie znamy Twojej WRB, jak można więc znać wyroki w tej sprawie?

Napisany przez Recall
Dziękuję za informację, ale już złożyłem odwołanie i chcę wykorzystać moje prawo do odwołania, co skutkuje kompletnym unieważnieniem umowy drogą sądową.Jeśli ktoś ma ogólne informacje na temat LG Monachium dotyczące odwołania od umów kredytowych, byłoby świetnie.Czy istnieją inne wyroki (oprócz orzeczenia LG Karlsruhe z dnia 11.04.2014 r., 4 O 395/13), w których klientowi przyznano zwroty w wysokości nie tylko 5 punktów procentowych ponad bazową stopę procentową, ale w wysokości opłat od debetu?Jeszcze raz dziękuję.

Napisany przez 2RAM
Wycofanie kredytów konsumenckich z powodu błędnej WRB może być atrakcyjne: Bank może żądać tylko stopy procentowej rynkowej (według serii Bundesbank), a kredytobiorca otrzymuje z powrotem wszystkie raty plus 5 procent odszkodowania za korzystanie z kapitału.
Po prostu oblicz to.....

Napisany przez Recall
To jest warte zainteresowania, jak już obliczyłem. Po drodze, użyłem do tego kalkulatora Excela Fundacji Warentest/Finanztest. Czy ktoś wie, czy tam jest wprowadzona prawidłowa stopa procentowa?

I czy mogę zapytać, czy wspomniane przez Ciebie 5% odszkodowanie za użytkowanie zostało ustawowo ustalone czy może potwierdzone na podstawie wyroków Bundesgerichtshofu?
(Czy masz na myśli absolutne 5% odszkodowania za użytkowanie czy 5% powyżej stopy bazowej?)

Czy również w innych wyrokach przyznano mi zwrot odsetek za debet (zamiast tylko 5% lub 5% powyżej stopy bazowej) przyznany w wyżej wymienionym wyroku? Czy to byłoby możliwe również dla kredytu konsumenckiego?

Napisany przez 3ducnici

LG Norymberga-Fürth 6. Izba Cywilna | 6 O 9499/14

Interesujące, jak już powiedziano, Rdnr. 90 i 98

90
Co najwyżej pozwana może podać, jakie odsetki uzyskała w ogóle w okresach istotnych za pośrednictwem operacji pożyczkowych. Jednak wniosek powódki nie ma na celu uzyskanie tej informacji. Te liczby można z reguły znaleźć w ogólnie dostępnych źródłach, takich jak liczby podane przez pozwane dotyczące jej operacji w internecie, co pozwoliłoby z kolei powódce oszacować swój wniosek o świadczenie bez żadnej informacji.

98
Dla określenia swojego roszczenia o odszkodowanie za korzystanie może powódka powoływać się na faktyczną domysłowość, że pozwana czerpała korzyści w wysokości pięciu punktów procentowych powyżej stopy bazowej. Odniesienie do powyższych wyjaśnień. Ponadto może ona wywnioskować odsetki, które pozwana ogółem uzyskała z transakcji pożyczkowych, z opublikowanych przez pozwane liczby. Także wysokość roszczenia o odszkodowanie za korzystanie może być zatem ustalona przez powódkę.

Napisany przez Recall
Interesujące. Zobacz też moje pytanie powyżej: Czy to oznacza, że klient powinien sprawdzić oprocentowanie zdeponowane w arkuszu kalkulacyjnym Excel Finanztest? Czy klient powinien zatem szukać na stronach internetowych swojego banku, jakie zyski bank osiągnął w roku XYZ? Czy ktoś wie, czy/gdzie Commerz Finanz (uwaga: nie Commerzbank) udostępnia takie informacje?
Czy w przypadku kredytu konsumenckiego (niezabezpieczonego hipotecznego) zawartego w 2011 roku obowiązuje odszkodowanie za korzystanie w wysokości 5% powyżej stopy bazowej, 5% powyżej stopy bazowej, oprocentowanie równe oprocentowaniu debetowemu czy coś innego?

Napisany przez 2RAM
5 procent opiera się na decyzji Federalnego Sądu Najwyższego (XI ZR 33/08) i jest akceptowane przez niemal wszystkie sądy w Niemczech (z wyjątkiem 10. Izby Cywilnej w Norymberdze).
Odsetki za korzystanie w wysokości dysponenta są bardzo trudne do egzekwowania. Poza Karlsruhe nie znam żadnego analogicznego wyroku.

Napisany przez 3ducnici
Organom sądowe chcą oczywiście minimalizować nakłady. To jedyne 5% powyżej podstawowej stopy procentowej wg. BGB, które w zasadzie naliczają we wszystkich przypadkach zwłoki... Koszty adwokackie od momentu wszczęcia postępowania itp.

To praktycznie mało realistyczne. Korzyści nie są równoznaczne z zyskiem.

Jeśli bank wypłacił mi moją ratę jako kredyt debetowy, to pewnie uzyskał z niego korzyści na poziomie zbliżonym do oprocentowania odnawialnego. Formalnie powinny one mi przysługiwać.
Oprocentowanie odnawialne jest podawane albo w wyciągu z konta, jeśli ma się konto bieżące w banku, albo w ogłoszeniu publicznym.
Na przykład DKB ustalił oprocentowanie odnawialne na poziomie 7,9% do 09-14, później 7,5%, a oprocentowanie odnawialne do 09-14 wynosiło 12%, a później również tylko 7,5%...

Dlaczego nie miałby się tego uwzględniać? W okresie wysokich stóp procentowych nawet 5% powyżej podstawowej stopy procentowej mogłoby być wyższe od 7,9%...w okresie od 07-2007 do 12-2008...

Uważam, że podejście, zgodnie z którym sąd jest zdecydowany rozważyć wyjście poza nieprzystosowany do rzeczywistości i jedynie ze względów pragmatycznych wybrany model 5% powyżej podstawowej stopy procentowej wg. BGB, o ile dostarczono odpowiednich uzasadnień, jest godne uznania!

Napisany przez Recall
Tak, byłoby wspaniale, gdyby znalazł się sędzia, który to zrozumie.

Commerzbank ma oprocentowanie debetu, ale nie wiem, skąd można teraz uzyskać dane dotyczące oprocentowania debetu z poprzednich lat, jeśli nie ma się już dołączonych pism.

Jednakże mój umowę zawarłem z Commerz Finanz (pośrednictwem Commerzbanku). Czy Commerz Finanz ma własne oprocentowanie debetu? Jeśli nie, czy znowu wchodzi w grę tylko 5% powyżej stopy referencyjnej, czyż nie?

Napisany przez fu86
Teraz dostałem odmowę od ING, twierdzą, że WRB jest zgodne z wzorem, czy to normalne?

Napisany przez 2RAM
Całkowicie normalne - mam taki sam list, chociaż WRB jest udowodniono błędna.

Bez adwokata i sądu nic się nie dzieje w IngDiBa. Chcą sprawdzić, czy klienci rzeczywiście podejmują drogę prawną. Jeśli chociaż jeden zostanie zniechęcony, oni już coś zyskali......

Napisany przez streunekatze
Cześć wszystkim, coś innego: właśnie zrezygnowałem z mojej starej umowy z 2005 roku w DKB (prawo do specjalnego wypowiedzenia po 10 latach) i poprosiłem o potwierdzenie wypowiedzenia oraz informację o kwocie do spłaty do 28.02.2016. To było 10.04. Do tej pory nic nie dostałem. Teraz żałuję, że nie wysłałem tego listem poleconym. Co myślicie, czy powinienem poczekać czy wysłać to samo ponownie listem poleconym? Czy może jestem zbyt niecierpliwy? Mam już finansowanie ustalone od lutego w wysokości 0,86% na 10 lat, tego chciałbym absolutnie nie zepsuć.
Moja inna pożyczka z 2008 roku teraz idzie do sądu. Niestety nie widać, jak długo to potrwa, w przeciwnym razie już bym się zastanawiał, jak uzyskać następną pożyczkę...

Gertrud, nie do wiary, można by pomyśleć, że oni z zamiarem przedłużają to wszystko, aby odnowić stopy procentowe..

Napisany przez casixx
Cześć,
ponieważ nie otrzymaliśmy odpowiedzi od banku DSL, adwokat wysłał teraz list. Bank został poproszony o przygotowanie rozliczenia do 10.05.15.
Zobaczymy, co teraz się wydarzy.
Pozdrowienia
casixx

Napisany przez 2RAM
Faks z protokołem wysyłki również jest opcją i ma moc dowodową w sądzie.....

Napisany przez fu86
@streunekatze

...po prostu zadzwoń i zapytaj, jaki jest stan przetwarzania?
W przeciwnym razie zażądaj ostatni raz pismem poleconym z terminem 7 dni roboczych, jednak musisz być gotowy ponieść konsekwencje, jeśli bank nie dotrzyma terminu, inaczej będzie to puste groźby.

Napisany przez Gertrud_Geyer

... i poprosiłem o potwierdzenie wypowiedzenia oraz informację o opłacie wykupu do dnia 28.2.2016. To było 10.4. Do tej pory nic nie dostałem.

Gertrud, ależ, można by pomyśleć, że oni celowo to przeciągają, aby stopy procentowe znowu wzrosły..

Ponownie wyślij to bez komentarza pocztą elektroniczną do DKB, reagują stosunkowo szybko na maile.

Możesz na tym polegać. To również odstraszanie. Rozchodzi się plotka, że nie mogą się porozumieć, a niektórzy, którzy nie mają ubezpieczenia ochronnego, na pewno się poddadzą.

Napisany przez 2RAM
Właśnie mój prawnik miał termin przed Sądem Okręgowym we Frankfurcie w sprawie WRB Sparkassen (ci, co mają przypisy na dole). Sąd uważa te zmiany w standardowych WRB za nieistotne i uważa, że termin na odwołanie minął.

Wydaje się, że jedynym wyjściem będzie apelacja, ale przed OLG we Frankfurcie zazwyczaj kończy się ona niepowodzeniem.
Prawdopodobnie będę musiał liczyć na Bundesgerichtshof

Napisany przez Hoppla20

Właśnie mój prawnik miał termin przed sądem okręgowym we Frankfurcie w sprawie WRB Sparkassen (ci, którzy operują przypisami). Sąd nie uważa tych zmian w WRB wzorca za istotne i uważa, że termin na odwołanie minął.

Wygląda na to, że pozostaje tylko apelacja, ale zazwyczaj nie przynosi ona skutku przed OLG we Frankfurcie.
Będę musiał polegać na BGH

Ciekawe byłoby jeszcze wiedzieć, o jaką WRB chodziło. czy dotyczyło to okresu do 2008 roku czy po nim??

Napisany przez 2RAM
Umowa jest z listopada 2006 roku, a WRB z sierpnia 2005 roku (zapisane małymi literami na marginesie).
Naprawdę przerażające dla mnie jest jednak to, jak ignoranccy są sędziowie zarówno w Norymberdze, jak i we Frankfurcie. Doskonale wiedzą, że ich decyzje nie mają szans utrzymać się przed sądami wyższej instancji (a oczywiście także przed BGH) - mimo to wydają wyroki z taką samowolą.

Ciekawe: Strona przeciwna kategorycznie odrzuciła negocjacje w sprawie ugody.
Jedyna pociecha: Jest więcej pieniędzy niż na jakimkolwiek koncie oszczędnościowym.

Napisany przez Colonia
@Ram

Czy Twoje RSV liczy się także dla drugiej (i kolejnych) instancji?

Napisany przez 2RAM
RSV zdecyduje o każdej instancji na nowo. Mój prawnik nie widzi w tym przypadku żadnych problemów. Bez RSV z pewnością jeszcze raz dobrze się nad tym zastanowię.

Napisany przez moosel
Cześć Ram
Ile błędów ma jeszcze Twoja WRB. Poza
2. Proszę sprawdzić termin w każdym indywidualnym przypadku ?

Napisany przez 2RAM
Również pierwsza uwaga przypisowa: Nazwa konkretnie dotkniętej firmy...... Pouczenie o możliwości odstąpienia od umowy kredytowej z dnia....

Mój prawnik wymienił cztery odstępstwa. Żadne z nich nie przekonało sędziego..... Prawdopodobnie nawet dziesięć nie byłoby dla niego imponujące.

Napisany przez Hoppla20

Nawet pierwsza przypis dolny: Oznaczenie konkretnie dotkniętego biznesu...... pouczanie o prawie do odstąpienia od umowy kredytowej z dnia....

Mój prawnik wymienił cztery odstępstwa. Żadne z nich nie przekonało sędziego..... Prawdopodobnie nawet dziesięć nie zrobiłoby na nim wrażenia.

Mam nadzieję, że w Monachium będę miał więcej sukcesów..

Napisany przez moosel
@ Ram,
mamy więc to samo!! Mój umowa pożyczki pochodzi z 2008 roku. Pierwsze
odrzucenie. Teraz pozew. Mój prawnik właśnie uzyskuje zgodę na skorzystanie z mojego ubezpieczenia od dochodów w razie choroby. Zobaczymy, co dalej będzie???

Napisany przez 2RAM
Tutaj masz lepsze karty.
Z tego, co wiem, Monachijski sąd już kilkakrotnie zdecydował przeciwko temu WRB....możesz sprawdzić tutaj na forum.
Jednakże kwestia właściwości sądowej we Frankfurcie i Norymberdze to chyba błąd w tekście......

Napisany przez 2RAM
@mossel

Gdzie chcesz złożyć skargę?

Napisany przez moosel
@Ram

Mój kontrakt jest z Sparkasse Worms-Alzey Ried. Mój prawnik jest z Mainz. Nie znam się na tym! Czy to ma związek z miejscem zamieszkania. Na razie nie rozmawiałem o tym jeszcze z moim prawnikiem. Czy ktoś zna się na tym?

Napisany przez 2RAM
Gdzie mieszkasz lub gdzie mieszkałeś/aś podczas zawierania umowy?

Napisany przez moosel

Gdzie mieszkasz lub gdzie mieszkałeś przy zawieraniu umowy?

68642 Bürstadt

Napisany przez 2RAM
W takim razie możesz złożyć pozew przed Sądem Krajowym we Frankfurcie nad Menem. Sędziowie tam z pewnością nie są tak ignoranccy jak koledzy w bankowej metropolii....

Napisany przez moosel

W takim przypadku możesz pozwać przed Sądem Okręgowym w Darmstadt. Sędziowie tam na pewno nie są tak ignoranccy jak koledzy z bankowej metropolii....

Aha, Darmstadt !! Wieder was dazu gelernt ,, DANKE ;;;Und wie geht es bei Dir weiter ?

Napisany przez 2RAM
Proces prawny:

Oczekiwanie na decyzję o oddaleniu pozwu na piśmie
Odwołanie do Sądu Apelacyjnego we Frankfurcie
Wyrok Sądu Apelacyjnego

no i przypuszczalnie Naczelny Sąd Administracyjny

Napisany przez fighting lawyer

Właśnie mój prawnik miał termin przed Sądem Krajowym we Frankfurcie w sprawie WRB Sparkassen (to ci z przypisami słownymi). Sąd nie uważa tych zmian w modelu WRB za istotne i uznaje, że termin na odwołanie minął.

Chyba jedynym ratunkiem jest apelacja, ale zwykle kończy się niepowodzeniem przed OLG we Frankfurcie.
Wygląda na to, że muszę polegać na BGH

Czy mógłbyś to przekazać Izbie? Bardzo miło z Twojej strony!

Napisany przez 2RAM
Drugi pokój cywilny......

Napisany przez idalf
Cześć,

Jeśli zamieszkiwałem w Hesji (kod pocztowy: 65462 Ginsheim) podczas zawierania umowy, ale obiekt i aktualne miejsce zamieszkania to Mainz... gdzie mogę złożyć pozew?

Dzięki i pozdrowienia
Tim

Napisany przez 2RAM
Przed Sądem Okręgowym w Darmstadt lub Moguncji lub przed Sądem Okręgowym, do którego należy adres finansującego banku/skoku.

Napisany przez Hoppla20

Interesujące, jak już wspomniano, Rdnr. 90 i 98

90
W najgorszym razie pozwanemu można zlecić określenie, jakie odsetki uzyskał w określonych okresach czasu łącznie z operacjami kredytowymi. Jednak wniosek powoda nie zmierza do uzyskania tych informacji. Te liczby można zazwyczaj znaleźć w ogólnie dostępnych źródłach, takich jak udostępnione przez pozwaną dane o jej transakcjach w internecie, co pozwoliło by powodowi oszacować swoje roszczenie bez potrzeby udzielenia informacji.

98
Dla określenia swojego roszczenia z tytułu odszkodowania za korzystanie, powódka może powoływać się na faktyczne domniemanie, że pozwaną czerpała korzyści w wysokości pięciu punktów procentowych powyżej stawki bazowej. Odnoszę się do powyższych wyjaśnień. Ponadto może ona wywnioskować odsetki, jakie pozwanemu udało się uzyskać łącznie z transakcjami pożyczkowymi, z opublikowanych przez pozwaną danych. W ten sposób powódka może także określić wysokość roszczenia z tytułu odszkodowania za korzystanie.

Moim zdaniem lepiej byłoby poprosić bank o przedstawienie uzyskanych korzyści. Bank będzie mógł wtedy dobrowolnie na to zareagować lub być ewentualnie ukarany jeszcze wyższymi odsetkami.
Prawdopodobnie sędzia miał na myśli sprawozdania finansowe banku.

Napisany przez 2RAM
W wzorcu pisma Odstąpienie z Finanztest jest sformułowane:

Proszę mi poinformować, jakie korzyści czerpałeś/czerpałaś i rozliczyć się odpowiednio. Decydujący jest poziom rentowności kapitału własnego przed opodatkowaniem, który osiągnąłeś/osiągnęłaś od momentu rozpoczęcia płacenia rat na mój rachunek.......

Czy ktoś kiedyś słyszał, że bank rozliczył w ten sposób?
Byłoby to dość interesujące.....
  • 1
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 439

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!