... dotyczące podatku źródłowego...i czy lepsze byłoby obliczanie według metody Winneckiego czy tradycyjnej w celu zredukowania udziału podatku źródłowego... zależy od tego, jaka jest wysokość udziału spłaty w ogólnej racie.
W metodzie Winneckiego spłata jest uznawana za spłatę i nie jest oprocentowywana w odniesieniu do wypracowanych korzyści. Spłata redukuje zadłużenie podlegające oprocentowaniu.
Ponieważ udział spłaty nie podlegałby oprocentowaniu, odsetki do zapłacenia od podatku od dochodów kapitałowych zmniejszają się.
Jeśli udział spłaty jest jednak nadal stosunkowo mały w porównaniu, nie ma to zbyt dużego znaczenia i podsumowując, dla DN może być nawet gorsze, niż gdyby zastosował tradycyjną metodę. ...
Dziękuję, to bardzo pomocne. Czy wszystko to obliczyłeś sam (np. za pomocą kalkulatora Excela na test.de) dla siebie konkretnie? Nadal nie jestem pewien, w jaki sposób interpretujesz wyniki tego kalkulatora (według metody Winneckiego czy tradycyjnej) w odniesieniu do podatku źródłowego (czy tak się nazywa?). Jak wygląda konkretnie opodatkowanie w takiej sytuacji?
Cytat ducnici
... Czy ma sens wniesienie negatywnej skargi konwencjonalnej, jeśli posiada się
ubezpieczenie RSV, które wydało zgodę na pokrycie kosztów dla pierwszej instancji, a WRB lub bank (DKB) było już kilkakrotnie jednoznacznie skazywane przez OLG/KG?
Czy skarga o stwierdzenie jest szybsza niż skarga o świadczenie?
Co dzieje się po prawomocnym wyroku w zakresie rozwiązania umowy? Czy wtedy trzeba ponownie wnosić sprawę, jeśli strona przeciwna zgadza się co do warunków rozwiązania?
Jakie jest znaczenie kwestyjne skargi o stwierdzenie?
Do tej pory rozumiałem, że skarga o stwierdzenie może pomóc w ograniczeniu wartości sporu. Niestety nie wiem, czy jest ona szybsza, chciałbym jednak dodać, że według informacji prawnika sąd niechętnie patrzy na skargi o stwierdzenie (z nieznanych mi powodów), ale zawsze trzeba udowodnić uzasadnione zainteresowanie stwierdzeniem. Wciąż nie jestem pewien co do dalszych kroków po wyroku/wykonaniu stwierdzenia w odniesieniu do odwołania ani jak określana jest wartość sporu w przypadku skargi o stwierdzenie, przepraszam za to. Co na to Twój prawnik?
Ponieważ wartości sporów są generalnie różne w przypadku odwołania (według sędziów), lepiej bezpieczniejsze podejście i raczej przeliczyć wartość na wyższą, aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek. Niemniej jednak mogę sobie wyobrazić, że wartość sporu w przypadku skargi o stwierdzenie jest łatwiej określana niż w przypadku samego odwołania (gdzie chodzi o a) całą wartość
kredytu, b) zadłużenie pozostałe, c) opłatę karę umowną, d) korzyść ekonomiczną lub e) jakiekolwiek ich kombinacje lub inne kosmosy). Bowiem skarga o stwierdzenie ma na celu ustalenie, że klientowi lub bankowi nie przysługuje nic więcej niż określona kwota X (np. po wystosowaniu wezwania do zapłaty). W tym kontekście można mówić o tzw. pozytywnych oraz negatywnych skargach o stwierdzenie. W Wikipedii można przeczytać więcej szczegółów na ten temat, m.in.:
Decyzja sądu, o ile uwzględniona jest skarga o stwierdzenie, obejmuje jedynie na żądanie stwierdzenie i nie nakłada na stronę przegraną żadnego określonego, egzekucyjnie wykonalnego zachowania. Skarga taka może być wniesiona jedynie wtedy, gdy po stronie powoda istnieje prawne zainteresowanie jak najszybszym stwierdzeniem (sądze o uznanie interesu stwierdzeniowego). ... skarga o stwierdzenie jest rzeczywiście substytutywnym (dodatkowym), dopuszczalnym instrumentem zapewniającym skuteczne zakończenie postępowania. [2]
Podczas gdy zgłoszenie pozytywnej skargi o stwierdzenie wywiera skutki zapobiegające przedawnieniu na korzyść wierzyciela, nie odnosi się to do negatywnej skargi o stwierdzenie (patrz § 204 BGB).
Być może zadaj swoje pytania również na test.de? Tam czasami odpowiadają kilku RÄ.