Cześć,
jak już wspomniałem w moim poście na 8. stronie (zacytowanym poniżej) moją do 91,91% w dniu 15.04. przekazaną wartość score SCHUFA, chciałbym dodać kilka rzeczy.
Następujące rzeczy zostały dodane:
- Wszystkie poprzednie adresy, które zostały omyłkowo przekazane przez firmy, zostały usunięte przez Schufa. Pod mojąSCHUFA jest wyświetlany tylko jeden adres.
- Trzy dodatkowe wnioski o finansowanie do BMW Bank w tym kwartale (01.04. do 30.06.2015). Oddziały BMW poinformowały na moje życzenie BMW Bank, że te zapytania powinny zostać usunięte. Niestety te zapytania wciąż są widoczne w mojej SCHUFA
-> W poprzednim kwartale (01.01. do 31.03.2015) złożyłem wniosek o finansowanie przez oddział BMW. BMW Bank dwukrotnie zapytała w SCHUFA. Ze względu na zadane kryteria (wysoki depozyt/płatność specjalna) odrzuciłem finansowanie.
-> W tym kwartale (01.04. do 30.06.2015) złożyłem wniosek przez inny oddział BMW za pośrednictwem BMW Bank. Ponownie trzykrotnie zapytano w SCHUFA. W końcu to samo co wyżej. Ze względu na przesadzone kryteria odrzuciłem.
- Na koniec, u niezależnego dealera samochodowego otrzymałem bezpośrednią zgodę na finansowanie przez Volkswagen-Bank przy specjalnej płatności w wysokości 3 EUR. Chodzi o 14 EUR przy okresie spłaty 37 miesięcy.
- Ponadto, moje dwie (poniższe) pożyczki ze Sparkasse zostaną wykupione przez Postbank i ja otrzymam po odjęciu tej kwoty 18 EUR, kolejną w wysokości 12 EUR.
Jestem bardzo ciekawy, jak te wszystkie działania wpłyną na moją indywidualną wartość bonitacyjną. Jednocześnie zgodnie z §34 zamówię w najbliższych dniach informację o punktacji branżowej.
Co mogę zrobić, jeśli BMW Bank stawia opór? Czy jeśli usuwa się wcześniejsze adresy lub zapytania, czy to wpływa na obliczenie wyniku na kolejny kwartał?
--------------------------------------------------------------------------------
Dzień dobry,
chciałbym przywrócić do życia ten wątek.
Po dłuższym okresie milczenia, odnoszę się do moich poprzednich postów w tym wątku (patrz strona trzecia [pierwszy post] do strony czwartej [pierwszy post]) i po prostu zaczynam.
13.04.2014 Wartość score 91,xx%.
po trzech kwartałach
10.01.2015 Wartość score 88,xx%.
14.04.2015 Wartość score 91,91%
07/2015:
Przed przeliczeniem nowej wartości score między 09.07. a 15.07., niebiesko zaznaczone pozycje (zapytanie o warunki
Leasingu i zapytanie/zawarcie konta firmowego) wpłyną na nową wartość score.
Co zdaniem ekspertów i doświadczonych osób stanie się z 91,91%?
W przyszłości potrzebuję maksymalnej możliwej wartości, oznacza to, że mojej wartości score nie wolno długofalowo spadnąć, z zamiarem osiągnięcia wyższej wartości w długim okresie.
Jedyna rzecz, która mnie niepokoi, to że najprawdopodobniej będę musiał złożyć kolejny wniosek o
kredyt (nie w Postbank), który najprawdopodobniej zostanie zatwierdzony. Jeśli tak się stanie, czy mam spłacić oba
kredyty konsumenckie ze Sparkasse, razem z kredytem na
konto bieżące, czy pozwolić im dalej funkcjonować?
Alternatywą dla mnie byłoby uzyskanie
kredytu w renomowanym banku (nie pozabankowym) za granicą.
Jakie wskazówki możecie mi dać?
Stan obecny:
HANDEL- I SPRZEDAŻ DETALICZNA
Data zapytania: 10.07.2014
Status SCHUFA: Zapytanie dotyczące weryfikacji tożsamości lub wieku
Firma według Schufa: GB Group plc dla Kalixa Pay Limited
Cel: Karta przedpłacona Kalixa
TELEKOMUNIKACJA
Data zapytania: 09.01.2014
Status SCHUFA:
konto usługowe
Firma według Schufa: Vodafone GmbH, Dział VDB
Cel: Umowa na telefon komórkowy Vodafone
INSTYTUCJE FINANSOWE
Data zapytania: 13. & 14.04.2015
Status SCHUFA: Zapytanie o
konto bieżące i
konto firmowe
Firma według Schufa: Postbank w Nadrenii Północnej-Westfalii (najwyraźniej centrala)
Cel:
konto firmowe w Postbank w Hesji
Data zapytania: 27.03.2015 (dziwnie, że tego samego dnia złożono dwie zapytania)
Status SCHUFA: Zapytanie o warunki
Leasingu
Firma według Schufa: BMW Financial Service
Cel:
Leasing firmowy w BMW w Hesji
Odpowiedź: Niekompetentny pracownik BMW, który nie mógł nam powiedzieć, czy zatwierdzono, czy nie, co spowodowało przerwanie sprawy.
Data zapytania: 02.04.2015
Status SCHUFA: Zapytanie o warunki
Leasingu
Firma według Schufa: BMW Financial Service
Cel:
Leasing firmowy w BMW w Hesji (inne przedsiębiorstwo)
Odpowiedź: Złożono dokumenty rejestracyjne, zaświadczenia o zarobkach, dodatkowe dochody z pracy dodatkowej, przewidywane obliczenia zysków; obecnie w trakcie procesu
Data zapytania: 21.03.2014
Status SCHUFA:
kredyt
Firma według Schufa: VW GmbH w Bawarii
Cel: Finansowanie trójdrożne samochodu
Kwota: 14009 EUR w 37 miesięcznych ratach
Zakończenie: 01.11.2012
Usunięcie: 01.11.2015
Data zapytania: 26.01.2012
Status SCHUFA:
kredyt
Firma według Schufa: Sparkasse w Bawarii