Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Podnoszenie wyniku SCHUFA - moje doświadczenia

Napisany przez Konrad4
Dla mnie wtedy rejestracja za darmo w Meine Schufa była interesująca. Dzięki niej dowiedziałem się, kto chce wiedzieć co, gdy kupię coś od sklepu internetowego za mniej niż 200 €. Mam tylko kartę kredytową, konto osobiste i stary debet z lat 90. Debet wynosi nadal około 10 750 €, tylko z powodu zmiany na euro. Założyłem go w banku bez problemu, aby zrównoważyć moje wydatki związane np. z podróżami służbowymi. Mój wynik mieści się w niewielkim zakresie od 99,5 do 99,7.
Tak samo ważne jak SCHUFA uważam, że powinniście poprosić o raport na swoim temat w informa risk & fraud Prevention. Nie tylko firma interesuje się waszym wynikiem w SCHUFA, ale również niemieckie ubezpieczyciele chcą wiedzieć, czy to, co jest w waszych umowach, jest zgodne z danymi dotyczącymi zdarzenia ubezpieczeniowego. HIS dodatkowo przechowuje informacje o roku szkody przez kolejne 4 lata - w skrajnym przypadku więc 4 lata i 364 dni. Po ponownym zgłoszeniu ubezpieczyciela może to być nawet 10 lat. W obszarze ubezpieczeń na życie okres przechowywania wynosi 10 lat. Czyż to nie jest długie przechowywanie danych w SCHUFA np. przez sklep internetowy - co o tym myślicie?

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Konrad, kiedy rejestracja w mojej Schufa była darmowa, jak piszesz?

Napisany przez Konrad4
Nie jestem pewny, ale myślę, że to było w 2006 roku lub wcześniej.

Napisany przez Tom1906
Bardzo interesujący wątek, wiele się nauczyłem, ale mam jednocześnie pytanie dotyczące siebie:

Jestem freelancerem i kilka lat temu miałem trudny okres, który wiązał się z zamknięciem konta bankowego i wpisami do rejestru zadłużonych. To już jednak kilka lat temu.

Obecnie istnieje wpis od dostawcy usług telekomunikacyjnych, który zostanie usunięty za 11 miesięcy. Moje obecne oceny w rejestrze zadłużonych wynoszą 96,3, a moja sytuacja finansowa stopniowo się poprawiała w ciągu ostatnich kilku lat.

Mam problem: w tej chwili nie mam karty kredytowej, ale potrzebuję jej dość pilnie, ponieważ często podróżuję służbowo i coraz częściej potrzebuję wypożyczyć samochód. Większość wypożyczalni samochodów z przyczyn znanych wymaga karty kredytowej jako zabezpieczenia kaucji, a karty prepaid z reguły tam nie są akceptowane.

Zanim porozmawiam na ten temat z bankiem, chciałbym poznać opinie ekspertów na forum: Czy warto teraz ubiegać się o kartę kredytową, czy lepiej zaczekać, aż w przyszłym roku zostanie usunięty ostatni wpis?

Dziękuję za wasze odpowiedzi...

Napisany przez 2Escorpio

Z wynikiem 97+ nie ma się już problemu ze zdolnością kredytową.

To nieprawda. Oczywiście, otrzymasz kredyt odpowiadający Twojemu dochodowi, ale im wyższy wynik, tym niższe oprocentowanie.

Napisany przez 2Escorpio

Bardzo interesujący wątek, wiele się dowiedziałem i mam jednocześnie pytanie dotyczące mojej sytuacji:

Jestem freelancerem i kilka lat temu miałem trudny okres, który wiązał się z zamknięciem konta bankowego i wpisami do Schufy. Jednak od tego czasu minęło już kilka lat.

Aktualnie istnieje jeszcze wpis od dostawcy usług telekomunikacyjnych, lecz zostanie on usunięty za 11 miesięcy. Mój obecny wynik w Schufie wynosi 96,3, a sytuacja dochodowa w ciągu ostatnich lat stale się poprawiała.

Moim problemem jest to, że obecnie nie mam karty kredytowej, a jednak pilnie potrzebuję jednej, ponieważ często podróżuję służbowo i coraz częściej potrzebuję wynająć samochód. Większość wypożyczalni samochodów, jak wiadomo, wymaga karty kredytowej do złożenia kaucji, a karty prepaid zazwyczaj tam nie są akceptowane.

Zanim zwrócę się do swojego banku w tej sprawie, chciałbym usłyszeć opinię ekspertów forum: Czy warto teraz ubiegać się o kartę kredytową, czy lepiej zrobić to dopiero, gdy w przyszłym roku zostanie usunięty ostatni wpis?

Dziękuję za wasze odpowiedzi...

Zapytaj swojego banku, ponieważ zna on twój wynik w Schufie i wewnętrzne oceny. Bardzo bym się zdziwił, gdyby twój bank nie przyznał ci karty kredytowej (zakładając, że dochód jest odpowiedni).

Jeśli chodzi o bank zewnętrzny, poczekałbym, aż znikną wpisy o negatywnym charakterze. Nie wykluczam jednak możliwości uzyskania karty kredytowej, ale jeśli bank odmówi ci z tego powodu, wpłynie to negatywnie na twój wynik i tego nie możesz sobie pozwolić mając wpisy o negatywnym charakterze.

Także moim zdaniem, gdy negatywne wpisy w kredytach zostaną uregulowane, po prostu trzeba poczekać, aż zostaną one usunięte z Schufa.

Napisany przez GroKa
Cześć wszystkim,

bardzo interesujący wątek.

Kto może mi powiedzieć, dlaczego mam tak niską ocenę kredytową?

Obecnie mam poważne problemy z uzyskaniem kredytu hipotecznego w wysokości 100%, pomimo wysokich dochodów i braku negatywnych wpisów w rejestrze Schufa (wszystkie umowy zostały/werden zrealizowane, rachunki opłacane na czas itp.).

Moja ocena była wynosiła 92 miesiące temu, teraz jest na poziomie 89... moja aktywność w Schufa w instytucjach kredytowych jest dość wysoka, myślę, że to ma z tym związek?

Podsumowanie w Schufa:

- Zapytanie o kartę kredytową American Express w 08.2014 (zdecydowałem się na inną kartę)

- Dwa umowy Leasingu, zapytania z 03.2015 i 04.2014 (czas trwania 36 miesięcy każda)

- Zapytanie CreditPlus (Apple 0% oferta finansowania) 03.2015, zatwierdzone, ale ostatecznie kupiłem gotówką

- Zapytanie DB Immo z 04.2015

- DKB AG 10.2014 (karta kredytowa Miles*More)

- Zapytanie o konto bieżące w Postbank 05.2012, zapytanie o kartę kredytową (VISA Schwarz) 01.2013

- Ikano Bank 11.2014 (0% finansowanie, odrzucone)

- Zapytanie Mercedes Benz 02.2015 (zdecydowałem się na inny samochód)

- Santander 12.2010 (0% na TV itp.) - 20 miesięcy okresu kredytowania, już spłacone

- Unicredit 12.2009 konto bieżące

- Unicredit 02.2011 (72 miesiące okresu kredytowania)

- VonEssen 06.2012 (okres kredytowania 84 miesiące)

-> Prywatne kredyty zaciągnąłem na przeraźliwe oprocentowanie, ponieważ kupiłem i odnowiłem nieruchomość za granicą. Własny kapitał nie wystarczył, a ja chciałem utrzymać niskie miesięczne obciążenie... całkowity nietrafiony strzał, czyż nie?

- Zapytanie o Leasing VW 1.4.2015 i 16.4.2015 (chciałem zamówić Audi, podpisałem umowę, ale ją anulowałem, ponieważ jednak wybrałem inny samochód. Nie mam pojęcia, dlaczego drugie zapytanie z 16 kwietnia jest zawarte...!?)

- Zapytanie Netflix 10.2014

- Zapytanie Paypal 6.2014

- Zapytanie Wirecard 06.2014

- Zapytanie O2 7.2014

Nasz debet (konto wspólne z moją żoną) wynosi 10 000,- EUR, czarna Visa z limitem 10 000,- EUR, karta kredytowa Miles*More z limitem 5.000,- EUR.

Najlepszym sposobem na podniesienie oceny kredytowej wydaje się zwiększenie debetu i limitów kart kredytowych, a także konieczność unikania wcześniejszej spłaty prywatnych pożyczek?

Właśnie chciałem zrezygnować z czarnej Visa, bo już z niej nie korzystam - tylko z Miles and More. I nawet z tej bardzo rzadko (na przykład do wynajmu samochodów)... chcieliśmy też spłacić prywatne pożyczki, aby pozbyć się tego problemu. Ale wygląda na to, że to głupi pomysł...?

Znalazłem wymarzone mieszkanie i zarezerwowałem je - byłam pewny finansowania, ale teraz banki chcą finansować tylko 90%. Mam wkład własny na koszty poboczne, oraz inne udokumentowane aktywa (polisa na życie o wartości wykupu około 40.000,- EUR, nieruchomość za granicą o wartości około 180.000,- EUR). Ale nic to nie daje, bank(i) chcą finansować tylko 90%. Moim zdaniem totalne bzdury, ponieważ dodatkowy obciążenia z kredytu hipotecznego nie stanowiłby nawet 10% mojego miesięcznego dochodu netto... mam stałe zatrudnienie, umowę o pracę na czas nieokreślony i tak dalej. Mój dochód netto jest dość zmieniający się ze względu na prowizje, ale budżet domowy jest stabilny, nawet przy podstawowej pensji!

10% wkładu własnego to w naszym przypadku około 50.000,- EUR... przed końcem roku ciężko będzie mi to uzbierać, chyba że wypłacę moją polisę na życie (ale to w ogóle nie wchodzi w grę).

Naprawdę nieciekawa sytuacja!

Napisany przez LendingSchool.d
Cześć,

dokładna liczba punktów o jaką może zmienić się wynik w Schufa-Score poprzez konkretne działania jest trudna do określenia. Niemniej jednak istnieją kilka prostych wskazówek, jak poprawić swój Schufa-Score.

Znalazłem kilka linków, gdzie temat został konkretnie omówiony.

Schufa-Score: Jakie czynniki wpływają na wartość?

https://www.anlage-wissen.de/finanzi...ihre-bonitaet/

Schufa: COMPUTER BILD udziela informacji na temat wyniku i nie tylko - COMPUTER BILD

W każdym razie zawsze pomaga:

1. Regularnie spłacaj mniejsze kredyty
2. Zawsze płacaj rachunki terminowo
3. Zrezygnuj z niepotrzebnych kart kredytowych
4. Staraj się unikać wielokrotnych wniosków o kredyt

Ważne jest również, aby spłacać kredyt zgodnie z harmonogramem płatności. Nawet przedterminowe spłaty nie zawsze są pozytywne!

Pozdrawiam

Napisany przez Ex-Studentin
No cóż, dla banku cała ta sytuacja wygląda raczej tak, jakbyś miał bardzo skokowe zachowanie konsumenckie. Przynajmniej tak to na mnie działa. Umowy Leasingowe, kredyty prywatne, finansowanie w 0%... Gdy mówisz, że 10% to 50 tysięcy własnych środków, to oczywiste, że chcesz zdobyć mieszkanie za 500 tysięcy. To nie jest mała suma, którą chcesz pożyczyć od banku. Gdy mówisz, że rata to tylko 10% nettozarobków, robi mi się zazdroszcz. W sumie finansowanie nie powinno być problemem. Niemniej jednak dla banku zaskakujące jest to, że przy tak wysokich dochodach nie przynosisz ze sobą większej ilości własnego kapitału. Dla banku nie jest korzystne, gdy przynosimy dużo dochodu, ale nie jest w stanie oszacować, czy będziemy potrafili nim zarządzać. Czy rozejrzałeś się za ofertami kilku banków? Może warto założyć nowy wątek na forum, aby przedstawić swoją sytuację.

Napisany przez florianmeier
Zabezpiecz swoje ubezpieczenie na życie lub nieruchomość za granicą, wtedy spełni się twój marzenie o wymarzonym mieszkaniu, zwłaszcza że jest ono marzeniem i finansowo praktycznie nieobciążonym.

Napisany przez 2Escorpio
Więc z tego, co wymieniłeś, powinieneś być naprawdę zadowolony, że twój wynik wynosi jeszcze 89%.

W tym czasie nie ma wiele do zrobienia z wynikiem poza tym, że warto poczekać i unikać wszelkich wniosków kredytowych.

Choć usunięcie karty kredytowej może minimalnie pomóc, to naprawdę nie ma sensu robić tego tylko ze względu na wynik.

Schufa nie wie, jaki kolor (status) ma twoja karta kredytowa (w przypadku Postbanku czarna karta może mieć tylko status platynowy).

Napisany przez GroKa

Jeśli chodzi o to, co wymieniłeś, możesz naprawdę być zadowolony, że Twój wynik wynosi jeszcze 89%.

Dlaczego według Ciebie miałbym być zadowolony?

Niezależnie od mojego wyniku, Biuro Informacji Gospodarczej (BIG) jest po prostu bałaganem! Moi klienci narzekaliby, gdybym oceniał ich według jakichś głupich prawdopodobieństw, na które mają tylko ograniczony wpływ!

Faktycznie, zaproponowałem bankowi zabezpieczenie kredytu na nieruchomość zagraniczną. Ale nie chcieli.

Napisany przez Aipnos
Hej Groka,

więc:

- Nieruchomość zagraniczna:
tutaj musisz znaleźć odpowiedni bank w Niemczech, który może zabezpieczyć hipotekę na nieruchomość zagraniczną, nie każdy bank chce taką operację przeprowadzić, oznacza to, że Volksbank Eifel nie może nic zrobić z nieruchomością zagraniczną.
ewentualnie w zależności od wartości, tutaj możesz uzyskać 60% obecnej wartości jako korzystną pożyczkę budowlaną = już coś na kapitał własny, w najlepszym przypadku mogą to być już 100 tys. euro

- Wartość wykupu ubezpieczeń na życie w wysokości 40 000 EUR:
jako dodatkowe zabezpieczenie dla banku.

Jeśli zatem oba powyższe punkty się powiodą, będą to już 140 tys. euro jako kapitał własny/zabezpieczenie dla banku

-------------------------------------------

więc piszesz, że obciążenie związane z kredytem hipotecznym (który ma być zaciągnięty) nie stanowi nawet 10% miesięcznych dochodów netto.
Dla banku może jednak tak być... ponieważ każdy bank oblicza zdolność kapitałową (dochody - wydatki = co pozostaje wolne) w inny sposób!

Więc jeśli miesięczne dochody gospodarstwa domowego wynoszą ponad 5000 EUR, banki zakładają, że do utrzymania potrzebujesz więcej pieniędzy, więc na przykład wielu banków uwzględni więcej niż 2000 EUR na jedzenie, styl życia itp. Wartość.
W takim przypadku: jeśli nowa rata kredytu mieszkaniowego wynosi tylko 1000 EUR, bank może obliczyć to jako 1300 lub 1600 EUR! Dlaczego tak jest? To proste, bank sprawdza, ile jest finansowane (w tym przypadku mamy 100%) i dodatkowo, ile zostanie spłacone podczas okresu obowiązywania oprocentowania. Jeśli wybraliście początkowo tylko 1-2-3% spłaty kapitału, to po zakończeniu okresu oprocentowania nadal będzie dużo do spłacenia; Dlatego bank oblicza to ostrożnie, i zastanawia się, czy możecie sobie pozwolić na ratę, która jest o 30-60% wyższa niż rzeczywista rata?

Do tego dochodzą jeszcze umowy Leasingowe, umowy kredytowe itp.
Innymi słowy, na papierze macie kilka tysięcy EUR wolnych miesięcznie, ale bank może widzieć tylko 100 EUR nadwyżki... i przy finansowaniu powyżej 80% wielu banków chce mieć kilkaset EUR miesięcznej nadwyżki.

Przy zapytaniu o finansowanie musieliście ujawnić, gdzie macie kredyty, a taki bank jak Von Essen jest tak samo widziany jak dzisiejszy Targobank: niechętnie widziany! Ponieważ banki udzielają jeszcze kredytów, na które inne banki dawno powiedziały nie, i gdy bank widzi, że macie..
Więc w niektórych bankach zostaniecie umieszczeni w szufladzie: gdzie doradca nie mówi, ale myśli: niepożądani klienci

nawet ING-Diba postępuje w ten sam sposób... klienci są wcześniej sprawdzani, i jako pośrednik często doświadczam, że jeśli klient ma jeszcze kredyt w Targobanku, to szansa na odmowę jest bardzo wysoka w porównaniu do klientów, którzy mają kredyt w Sparkasse lub Volksbanku.

Tak więc, życzę powodzenia w poszukiwaniach. W razie pytań, proszę napisać wiadomość prywatną.

Napisany przez brainy

Begründe mal bitte sinnvoll, wieso ich froh sein kann?

Czy nie sądzisz, że masz ponadprzeciętną liczbę wpisów?

Czy uważasz, że trochę zbyt swobodnie podchodzisz do możliwości uzyskania kredytu?

Napisany przez matti85
Tak, ponieważ teraz chcę również przyjrzeć się moim sprawom, np. Diba odrzuciła moje finansowanie budowy z własnym kapitałem, dlatego zalecono mi sprawdzenie swojej Schufa, chociaż mam tylko 2 kredyty (samochodowy i mały kredyt 0,0% do września tego roku).

Czy ktoś tutaj uzyskał tańszą subskrypcję lub opłatę w Mein Schufa?!

Który z tych 3 produktów powinienem wybrać? Czy wystarczy mój Schufa Kompakt?

Weź darmową informację. Zajmie to przynajmniej miesiąc, zanim będzie gotowa, ale nie jest to subskrypcja (co za szkoda).

Ta darmowa usługa nazywa się Przegląd danych zgodnie z § 34 ustawy o ochronie danych osobowych (BDSG).

Napisany przez matti85
Ponieważ chcę przyjrzeć się dokładniej i korzystać z tego częściej w ciągu roku, to tylko to wchodzi w grę.

Jakiego rodzaju subskrypcja jest mi teraz potrzebna?

Napisany przez 2Escorpio

Rozłóż to logicznie, dlaczego powinienem być zadowolony?

Niezależnie od mojego wyniku, Schufa to po prostu porąbany interes! Moi klienci podnieśliby na mnie larum, gdybym próbował ich klasyfikować według jakichś głupich prawdopodobieństw, na które mają tylko ograniczony wpływ!

Właśnie zaproponowałem bankowi zabezpieczenie zagranicznej nieruchomości. Ale oni nie chcą.

Ponieważ większość innych ludzi z tak wieloma wpisami/zapytaniami oscyluje w okolicach 70-75% +/-.

Tak źle nie jest z Schufa... Twoje ciągłe zapytania i zmienianie zdania ostatecznie pokazuje, że nie jesteś rzetelny lub masz bałagan. To nie oznacza, że nie płacisz swoich rachunków, ale osoba, która nie jest rzetelna lub chaotyczna, ma większą szansę na niewypłacalność niż ktoś, kto odpowiednio zarządza swoimi finansami (do których należą również zapytania kredytowe).

Porównanie do twoich klientów jest tu nie na miejscu... Twoi klienci mogą mieć alternatywy, ale Schufa jest w większości przypadków nie do uniknięcia. Dlatego tak trudno jest porównać te sytuacje.

Napisany przez matti85
Tak więc wybrałem zwykłą taryfę za 3,95€ i zobaczyłem na wątku, że można zaoszczędzić opłatę aktywacyjną korzystając ze strony Bankkaufmann z linkiem i kuponem.

@Bankkaufmann dzięki za kupon. Mam nadzieję, że otrzyma Pan coś od tego

Napisany przez 2titan1981
Czy SCHUFA faktycznie tak często zmienia modele opłat? Zapłaciłem jednorazową opłatę i teraz mogę sprawdzać kiedy chcę... Wygląda na to, że zbyt wielu ludzi skorzystało z tej oferty.

„Wykorzystać dłużników jeszcze raz” wyraźnie jest mottem Schufy.

Korzystając z dostępu online, nadal nie otrzymuje się wyników branżowych z komentarzami. Ponadto zapytania w dostępie online nie są przedstawione w tak szczegółowy sposób.

Polecam każdemu darmowe roczne sprawdzenie.

Napisany przez 2Escorpio

Czy Schufa faktycznie tak często zmienia modele opłat? Raz zapłaciłem jednorazową opłatę i teraz mogę zawsze sprawdzać, kiedy chcę... Wygląda na to, że zbyt wielu korzystało z tej oferty.

Z tego, co wiem, to już trzeci raz... jednorazowa opłata została podniesiona, a teraz są także miesięczne opłaty dla tych, którzy jeszcze nie mają dostępu.

Uważam, że 3,95 euro miesięcznie za rzucenie okiem na Schufę to naprawdę bezczelność.

Napisany przez brainy

Uważam, że 3,95 euro miesięcznie za sprawdzenie czegoś w Schufa to prawdziwe chamstwo.

A w jeszcze droższych pakietach jest tylko zbędny szajs.

Od 2010 roku jestem partnerem kooperacyjnym Schufa na stronie docelowej. Wtedy dostęp był dostępny za jednorazową opłatę w wysokości 12 EUR. Następnie, do 16 grudnia 2014 roku, dostęp był dostępny za jednorazową opłatę w wysokości 18 EUR. Od 17 grudnia Schufa znacząco podniosła ceny do 3,95 EUR miesięcznie.
Sam uważam, że ten model cenowy nie jest zbyt ekscytujący.

Napisany przez Daukind

Również uważam, że ten model cenowy nie jest zbyt ekscytujący.

Dlaczego się zatem tym reklamujesz?

@Daukind, Marketing. Żeby łatwo pokazać, że stoję po stronie czystych pośredników finansowych, ponieważ tak jest zweryfikowane (ostatnio w grudniu 2014).
Ponadto dlatego, że uważam sam produkt za dobry, zwłaszcza w przypadkach/moich klientów, którzy mają problemy z nieruchomościami i płatnościami.
Ponieważ wielu pośredników finansowych niestety stoi po złej stronie, jeśli rozumiesz, co mam na myśli.

Napisany przez 2titan1981
Jeśli ponownie będzie to jednorazowa opłata, to byłaby dobra informacja, wtedy chciałbym również zgłosić moją żonę. W przeciwnym razie będę kontynuować roczne zapytania. Większość decyzji i tak leży w moich rękach, ale jeśli chodzi o zakup nieruchomości, oboje ponieślibyśmy odpowiedzialność.

@titan, zgadzam się, że jednorazowa opłata byłaby dobrym rozwiązaniem.

Napisany przez daawuud
Cześć,

jak już wspomniałem w moim poście na 8. stronie (zacytowanym poniżej) moją do 91,91% w dniu 15.04. przekazaną wartość score SCHUFA, chciałbym dodać kilka rzeczy.

Następujące rzeczy zostały dodane:
- Wszystkie poprzednie adresy, które zostały omyłkowo przekazane przez firmy, zostały usunięte przez Schufa. Pod mojąSCHUFA jest wyświetlany tylko jeden adres.

- Trzy dodatkowe wnioski o finansowanie do BMW Bank w tym kwartale (01.04. do 30.06.2015). Oddziały BMW poinformowały na moje życzenie BMW Bank, że te zapytania powinny zostać usunięte. Niestety te zapytania wciąż są widoczne w mojej SCHUFA
-> W poprzednim kwartale (01.01. do 31.03.2015) złożyłem wniosek o finansowanie przez oddział BMW. BMW Bank dwukrotnie zapytała w SCHUFA. Ze względu na zadane kryteria (wysoki depozyt/płatność specjalna) odrzuciłem finansowanie.
-> W tym kwartale (01.04. do 30.06.2015) złożyłem wniosek przez inny oddział BMW za pośrednictwem BMW Bank. Ponownie trzykrotnie zapytano w SCHUFA. W końcu to samo co wyżej. Ze względu na przesadzone kryteria odrzuciłem.

- Na koniec, u niezależnego dealera samochodowego otrzymałem bezpośrednią zgodę na finansowanie przez Volkswagen-Bank przy specjalnej płatności w wysokości 3 EUR. Chodzi o 14 EUR przy okresie spłaty 37 miesięcy.

- Ponadto, moje dwie (poniższe) pożyczki ze Sparkasse zostaną wykupione przez Postbank i ja otrzymam po odjęciu tej kwoty 18 EUR, kolejną w wysokości 12 EUR.

Jestem bardzo ciekawy, jak te wszystkie działania wpłyną na moją indywidualną wartość bonitacyjną. Jednocześnie zgodnie z §34 zamówię w najbliższych dniach informację o punktacji branżowej.

Co mogę zrobić, jeśli BMW Bank stawia opór? Czy jeśli usuwa się wcześniejsze adresy lub zapytania, czy to wpływa na obliczenie wyniku na kolejny kwartał?

--------------------------------------------------------------------------------

Dzień dobry,

chciałbym przywrócić do życia ten wątek.

Po dłuższym okresie milczenia, odnoszę się do moich poprzednich postów w tym wątku (patrz strona trzecia [pierwszy post] do strony czwartej [pierwszy post]) i po prostu zaczynam.

13.04.2014 Wartość score 91,xx%.
po trzech kwartałach
10.01.2015 Wartość score 88,xx%.

14.04.2015 Wartość score 91,91%

07/2015:
Przed przeliczeniem nowej wartości score między 09.07. a 15.07., niebiesko zaznaczone pozycje (zapytanie o warunki Leasingu i zapytanie/zawarcie konta firmowego) wpłyną na nową wartość score.

Co zdaniem ekspertów i doświadczonych osób stanie się z 91,91%?

W przyszłości potrzebuję maksymalnej możliwej wartości, oznacza to, że mojej wartości score nie wolno długofalowo spadnąć, z zamiarem osiągnięcia wyższej wartości w długim okresie.

Jedyna rzecz, która mnie niepokoi, to że najprawdopodobniej będę musiał złożyć kolejny wniosek o kredyt (nie w Postbank), który najprawdopodobniej zostanie zatwierdzony. Jeśli tak się stanie, czy mam spłacić oba kredyty konsumenckie ze Sparkasse, razem z kredytem na konto bieżące, czy pozwolić im dalej funkcjonować?

Alternatywą dla mnie byłoby uzyskanie kredytu w renomowanym banku (nie pozabankowym) za granicą.

Jakie wskazówki możecie mi dać?

Stan obecny:
HANDEL- I SPRZEDAŻ DETALICZNA
Data zapytania: 10.07.2014
Status SCHUFA: Zapytanie dotyczące weryfikacji tożsamości lub wieku
Firma według Schufa: GB Group plc dla Kalixa Pay Limited
Cel: Karta przedpłacona Kalixa

TELEKOMUNIKACJA
Data zapytania: 09.01.2014
Status SCHUFA: konto usługowe
Firma według Schufa: Vodafone GmbH, Dział VDB
Cel: Umowa na telefon komórkowy Vodafone

INSTYTUCJE FINANSOWE
Data zapytania: 13. & 14.04.2015
Status SCHUFA: Zapytanie o konto bieżące i konto firmowe
Firma według Schufa: Postbank w Nadrenii Północnej-Westfalii (najwyraźniej centrala)
Cel: konto firmowe w Postbank w Hesji

Data zapytania: 27.03.2015 (dziwnie, że tego samego dnia złożono dwie zapytania)
Status SCHUFA: Zapytanie o warunki Leasingu
Firma według Schufa: BMW Financial Service
Cel: Leasing firmowy w BMW w Hesji
Odpowiedź: Niekompetentny pracownik BMW, który nie mógł nam powiedzieć, czy zatwierdzono, czy nie, co spowodowało przerwanie sprawy.

Data zapytania: 02.04.2015
Status SCHUFA: Zapytanie o warunki Leasingu
Firma według Schufa: BMW Financial Service
Cel: Leasing firmowy w BMW w Hesji (inne przedsiębiorstwo)
Odpowiedź: Złożono dokumenty rejestracyjne, zaświadczenia o zarobkach, dodatkowe dochody z pracy dodatkowej, przewidywane obliczenia zysków; obecnie w trakcie procesu

Data zapytania: 21.03.2014
Status SCHUFA: kredyt
Firma według Schufa: VW GmbH w Bawarii
Cel: Finansowanie trójdrożne samochodu
Kwota: 14009 EUR w 37 miesięcznych ratach
Zakończenie: 01.11.2012
Usunięcie: 01.11.2015

Data zapytania: 26.01.2012
Firma według Schufa: Sparkasse w Bawarii
Cel: kredyt konsumencki
Kwota: 28.000 EUR w 82 ratach
Obecnie otwarte: 16.502 EUR

Data zapytania: 30.01.2012
Status SCHUFA: kredyt na koncie bieżącym
Cel: kredyt na rachunku bieżącym
Kwota: 1000 EUR na czas nieokreślony

Data zapytania: 21.08.2013
Cel: kredyt konsumencki
Kwota: 3352 w 59 ratach
Obecnie otwarte: 2414 EUR

Napisany przez Daukind
Tylko dlatego, że BMWBank tego żąda, Schufa nie usunie po prostu zapytań. BMWBank musiałaby wyjaśnić, że te zapytania zostały wykonane błędnie...

Napisany przez daawuud
Jakie powody muszą wystąpić, aby usunąć wszystkie zapytania w BMW-Bank? Jeśli to nie jest możliwe, to przynajmniej bezzasadne, zbyt częste zapytania. Czy mogę skontaktować się bezpośrednio z SCHUFA w tej sprawie? Według informacji z BMW-Bank, rzekomo mogę również to załatwić. Dziękuję za wsparcie.

Napisany przez mdachs
Wczoraj otrzymałem swoje (darmowe i pisemne) sprawozdanie z Schufa. Bardzo interesujące, mogę tylko zalecić każdemu, aby to od czasu do czasu sprawdzał.

Co do zapytań przechowywanych tam, wyjaśniono, że są przechowywane przez rok, ale są przesyłane tylko do innych instytucji pytających w ciągu 10 dni od daty zapytania.

Z mojego konkretnego sprawozdania wynikają dla mnie pewne pytania/stwierdzenia:

Niedawno ubiegałem się o kredyt za pośrednictwem Check24 i od WSZYSTKICH banków, od których otrzymałem oferty, miałem zapytanie w rejestrze. Ponieważ było ich sporo, oczywiście wpłynęło to znacząco na ocenę aktywności kredytowej. Czy możliwe jest, że informacje o tych ocenach są przekazywane do innych instytucji także po upływie 10 dni?

Santander sprawdza MIESIĘCZNIE moją punktację rejestru KRD (żadne z moich innych banków tego nie robi). Zastanawiam się, czy takie zapytania są również przesyłane do innych instytucji (patrz powyżej)?

Różne pożyczki NIE są uwzględnione. Jak to możliwe i jak postępować w przypadku nowych wniosków kredytowych?

Przez spółkę kapitałową mam umowę telekomunikacyjną z E-Plus. Teraz znajduję ją w moim osobistym rejestrze Schufa, chociaż nie jestem współodpowiedzialny i umowa nie zawiera w żaden sposób mojego osobistego zobowiązania. Czy powinienem podjąć kroki w tej sprawie?

Umowy telekomunikacyjne z 1&1 i Telekom nie są zgłoszone.

Jakie kredyty nie są zarejestrowane?
Które pochodzą od Sparkassen lub LBS?

Napisany przez mdachs
Nie, 2x KfW przez DiBa, PSD Nord i Schwäbisch Hall.

Napisany przez graf.lucker
Moje doświadczenie z Schufa jest takie, że to dosyć arbitralny system. Uważam, że cała lista wyników i tak dalej jest bardzo mało transparentna i chciałbym, żeby bardziej otwarcie zarządzali danymi.

Schufa na pewno nie jest systemem przypadkowym

Napisany przez waxnhax
Witajcie,

Chciałbym opowiedzieć o swojej walce z wynikiem w Biurze Informacji Gospodarczej. Dlaczego walka? Otóż, od około roku znam swój wynik, który wtedy wynosił 81,60%. Dziś jest bez zmian i dzięki temu forum trochę się dowiedziałem, ale mimo wszystko nie potrafię w pełni zrozumieć tego wyniku.

W mojej historii w Biurze Informacji Gospodarczej obecnie figuruje:

- 2 karty kredytowe (Amex bez znanego limitu i Visa od DB z limitem 5,000€)
- 2 konta osobiste, z limitem debetowym 2,500€ (jedno zostało na moje życzenie zmniejszone z 11,000 do 2,500, ponieważ nie jest mi potrzebne i planuję je zamknąć)
- kredyt ramowy w wysokości 6,000€ (na kuchnię) spłacony w ciągu ostatnich 12 miesięcy zgodnie z umową
- kredyt ramowy w wysokości 10,000€ (na wyposażenie) pozostałe 32 miesiące spłaty (z powodu porównania ofert z Check24 w tamtym czasie złożyłem kilka wniosków kredytowych)
- Karta kredytowa z 0% finansowaniem, dostałem ją razem z kredytem na 6,000€, nigdy jej jednak nie używałem i w czerwcu ją anulowałem (limit karty wynosił 3,000€)
- Umowa telekomunikacyjna trwająca od wielu lat, została anulowana na sierpień (mogę prywatnie korzystać z telefonu służbowego)
- wypożyczenie finansowane przez Ikea z zagranicy (tak, dobrze czytasz, z zagranicy)

Do niedawna miałem jeszcze kilka adresów, które zostały już usunięte (usunięto stare adresy studenckie oraz adresy za granicą, gdzie mieszkałem przez 3 lata).
W kwietniu zeszłego roku otworzyłem osobiste konto bankowe dla domu i jeszcze miałem trzecią kartę kredytową. Obecnie ten rachunek domowy został przeniesiony do konta głównego w banku (konto domowe zostało zamknięte po 3 miesiącach od otwarcia) a karta kredytowa z drugiego banku (limit 2500€) przeszła do historii.

Dlaczego teraz jestem taki zdeprecjonowany? W czasie studiów miałem wiele finansowań z 0%, ale nigdy nie zaniedbałem żadnej płatności. Również dotychczas udało mi się spłacać wszystkie wymagane kwoty z kart kredytowych poprzez obciążenia. W czym tkwi problem? Czy anulowanie jednego konta osobistego wpłynęło na sytuację? Czy anulacja umowy telekomunikacyjnej to dobra czy zła decyzja? Anulować Amex czy zatrzymać (choć chcą mnie teraz zakwalifikować jako klienta Platinum)?

Niby wszystko wskazuje na to, że będę miał bardzo trudności w uzyskaniu większej sumy pieniędzy. Chociaż mój długoletni bank przyznał mi rok temu stałą kwotę kredytu w wysokości 45,000€ przy potrzebie. W moim przyszłym banku jestem bardzo krytycznie oceniany, prawdopodobnie ze względu na moją niewielką przynależność.

Naprawdę nie rozumiem tego. Z wdzięcznością przyjmę pomoc. Jestem również bardzo wdzięczny za wszelkie rady.

Napisany przez Suxxess
Jeszcze niedawno miałem kilka adresów, ale pozwoliłem je oczyścić.

Ocena jest zazwyczaj dostosowywana raz na kwartał, dlatego możliwe jest, że twoje wielokrotne adresy nadal mają wpływ na wynik.

Anuluj swoje drugie konto osobiste zgodnie z planem i poczekaj.

W moim przyszłym banku będę nadal bardzo krytycznie postrzegany, prawdopodobnie ze względu na moje niewielkie doświadczenie z bankowością.

Albo twój wynik kredytowy...

Napisany przez waxnhax
Tak, także tak. Ale czy na przykład przy ustalaniu limitu debetowego uwzględniane są miesięczne wpływy z pensji?
Ogólnie jednak spłacony kredyt ramowy powinien się pozytywnie przełożyć na wynik punktacji, czyż nie? Trochę dalej w tym wątku wspomniano również, że brak aktywności zwiększa wynik punktacji o 1,x % podczas każdego kwartalnego obliczenia. Zarządzony zgodnie z umową zakończenie zadłużenia kredytowego generuje aktywność w bazie SCHUFA (usunięcie lub informacja o spłacie), co w myśl tej teorii powinno negatywnie wpłynąć na wynik punktacji.
Musiałbym więc przez 5 lat trzymać się w ryzach i regulować wszystkie moje zobowiązania, aby osiągnąć poziom 97+. Alleluja!

Tak, miesięczne przychody są wykorzystywane do tego dyspozycyjnego ramienia (może to być zarobek, ale także czynsz...)

Według mnie spłacony kredyt ramowy ma pozytywny wpływ na ocenę pożyczkową w Schufa.

I co 3 miesiące (styczeń, kwiecień, lipiec, październik) ocena jest ponownie obliczana.

Napisany przez peer
Spłacona linia kredytowa w ogóle nie wpływa na wynik. Przecież linia kredytowa pozostaje niezmieniona. Przykład: 10 000 € kredyt ramowy jest zgłaszany do Schufa z bezterminowym okresem ważności. Schufa wie tylko, że ta linia kredytowa istnieje. Nie jest zgłaszane jej wykorzystanie w wysokości 0, 1000 czy 10 000 €. Wysoka linia kredytowa = dobra zdolność kredytowa = pozytywna.
Zamykanie konta bieżącego jest również raczej niekorzystne. Pozwól mu działać, przecież obyło się bez kosztów. W ten sposób staje się to długotrwałym związkiem biznesowym = pozytywne. Zamknięcie = przerwanie relacji biznesowej = negatywne.
Debet: wysoki = Dobra zdolność kredytowa! Lepiej go więc zostawić wysoko, bez względu na to, czy jest używany czy nie.
Dziwi mnie tu tyle półwiedzy, także wśród specjalistów z forum!

Mam 5 kont bieżących (wszystkie długoterminowe od 5 do ponad 30 lat), 4 karty kredytowe, 2 linie kredytowe w wysokości 15 i 25 tys. euro. Mój aktualny wynik wynosi 98,9.

Na tyle tyle.

Pozdrowienia, Peer

Napisany przez waxnhax
Dobrze, ponieważ moja pensja nie wpływa już na stare konto (tam, gdzie miałem 11K), nie będę mógł zwiększyć debetu. Nowy bank ma już opory nawet jeśli chodzi o 2500€.

Unlimited credit nie do końca odpowiada prawdzie. W moim przypadku oba kredyty mają ustaloną liczbę rat, czyli 12 i 36 miesięcy.

Napisany przez peer
...W przypadku obu kredytów jest określona ilość rat, czyli 12 i 36 miesięcy....

To nie był linia kredytowa, tylko kredyt ratalny. To zupełnie coś innego. Jeśli został rozsądnie spłacony, to jest w porządku i może zwiększyć twój wynik kredytowy.

Peer

@Peer, myślę, że chodziło o to, że po spłacie ramowego kredytu zostanie on w pełni usunięty z biura informacji kredytowej Schufa.

W przeciwnym razie faktem jest, że w Schufa nie można sprawdzić wysokości istniejącego ramowego kredytu.

Napisany przez 2Escorpio
Limit kredytowy zwykle nie jest usuwany po spłacie... Jest to praktycznie to samo co karta kredytowa / debetowa.

Udostępniane jest kredytowe saldo na czas nieokreślony, które trzeba spłacać miesięcznie minimalną ratą (w % lub stałą kwotą).... Ponieważ jest to limit kredytowy, zazwyczaj można z niego korzystać wielokrotnie aż do osiągnięcia limitu kredytowego.

Jeśli więc limit kredytowy wynosi 5 000 euro, a już spłacono 2 500 euro... można złożyć wniosek o kolejne wypłacenie 2 500 euro w banku i znów być z zadłużeniem na 5 000 euro.

Inaczej jest to w przypadku kredytu ratalnego... Jest on ściśle określony pod względem wysokości kredytu, okresu spłaty i raty. Oczywiście, można także go zwiększyć, ale wtedy nazywa się to refinansowaniem i faktycznie zaciąga się nowy / inny kredyt, który spłaca pierwotny kredyt.

Peer, jeśli chodzi o Twoje konta osobiste i karty kredytowe, masz oczywiście rację... Twój scoring spada podczas składania wniosku o produkt kredytowy... Jeśli masz 2 produkty, spada dwukrotnie... jeśli masz 10 produktów, spada dziesięciokrotnie.... Z biegiem lat oczywiście odbuduje się, tak jak w Twoim przypadku.

JEDNAKŻE, wszystko to ma mały haczyk... z powodu wielu zobowiązań (produkty kredytowe), kolejny wniosek o produkt kredytowy jest gorzej oceniany przez scoring niż u osoby, która może ma tylko 2 zobowiązania. Jeśli więc jutro zawrzesz umowę na telefon komórkowy, Twój scoring zachowa się inaczej, niż gdybym ja to zrobiła.

Napisany przez Philtrat
Rząd federalny obecnie stara się zapobiec uwzględnianiu dzielnic zamieszkania w ocenie zdolności kredytowej. Byłoby to pożądane. Ludzie powinni móc wybierać swoje miejsce zamieszkania według własnego uznania, a nie na podstawie tego, czy będą musieli martwić się o swoje informacje w biurze informacji gospodarczej.

@Philtrat: Proszę podać źródło, bo to, co piszesz, jest interesujące.

Napisany przez Daukind
Nie rząd nie popiera tego, to Zieloni zaproponowali projekt ustawy zakazujący Geoscoringu. Proszę sprawdzić samodzielnie źródło.

Napisany przez Philtrat

@Philtrat: Proszę podać źródło, ponieważ ciekawe jest to, co piszesz.

W źródle jest już mowa o rządzie federalnym.
Przeczytaj tutaj: Twarde zasady dla biur informacyjnych

Rząd federalny planuje zaostrzenie regulacji dotyczących bazy danych takich jak Scoring w biurach informacyjnych, np. w Schufa. Obecnie ocenie zdolności kredytowej konsumentów towarzyszą również dane, które nie mają bezpośredniego związku z wiarygodnością kredytową.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 25

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata