Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Karta zwrotów - doświadczenia

Napisany przez andi1104

Nie jestem w stanie odpowiedzieć na to teraz, być może wszystko to jest jedynie prostym rachunkiem.
W przypadku kompromisu (porozumienia) obie strony ustępują, tak to postrzegam. W końcu otrzymałem 50% mojego żądania. Jak jest to obliczane przez IngDiBa? Skąd mam to wiedzieć? Jak dotąd słyszałem tylko słowa od mojego prawnika, a pisemnego dokumentu jeszcze nie mam.
Wchodziłem w tę sprawę z celem uzyskania korzystniejszej stopy procentowej, to było dla mnie priorytetem. Teraz prawdopodobnie to uzyskam. Jak to widzą inni, to już ich bajka.

Jak już wcześniej powiedziałem, musisz sam dla siebie zdecydować i nie jesteś nikomu niczego winny.
Tutaj tylko wyrażamy nasze opinie, a nikt nie ma szklanej kuli.
Jeśli jesteś zadowolony z osiągniętego rezultatu i dobrze się przy tym czujesz, powinieneś przyjąć ofertę.

Napisany przez Core50

Mimo wszystko moja rada: Poczekaj do wyroku Federalnego Sądu Najwyższego w dniu 23.06.15.

W obecnej sytuacji prawnej czas kompromisów z bankami właściwie minął...

Chciałbym podjąć ten wątek jeszcze raz. Załóżmy, że Federalny Sąd Najwyższy wyda przychylny dla konsumentów wyrok. W takim przypadku można odwołać się z powodu błędnej informacji o prawie cofnięcia zgody w dowolnym momencie. Jednakże nastąpi potem dyskusja o wysokości zwrotu, moim zdaniem, która znowu zakończy się przed sądem. Bank będzie walczył o każdy grosz, który nie musi zwrócić! Znowu męcząca sprawa przed sądem. Kto wierzy, że wszystko jest takie proste? Co do cofnięcia pożyczki, zgłoszenia roszczenia, a następnie zwrotu pieniędzy. Chyba nikt nie wierzy w coś takiego. Ale proszę bardzo, niech każdy zdecyduje sam.

Napisany przez 3ducnici
Z okazji zwracam uwagę na dwie kwestie:

1.

§ 356 b Prawo odstąpienia od umów dotyczących kredytów konsumenckich
...
(3) Okres odstąpienia zaczyna biec w przypadku art. 494 ust. 7 dopiero w momencie, gdy kredytobiorca otrzyma odstępstwo od umowy w tamże określonym załączniku.

=>

§ 494 Skutki wady formy
...
(7) Kredytodawca udostępnia kredytobiorcy odstępstwo od umowy, w której uwzględniono zmiany umowy wynikające z ustępów 2 do 6.

(2) Pomimo wady zgodnie z ustępem 1 umowa o kredyt konsumencki jest ważna, w takim zakresie, w jakim kredytobiorca otrzymuje kredyt lub korzysta z niego.
Jednakże stawka procentowa dla umowy o kredyt konsumencki zmniejsza się do ustawowej stopy procentowej, jeżeli brakuje informacji o stopie procentowej, oprocentowaniu rocznym lub kwocie całkowitej.

(3) Jeżeli roczna stopa procentowa została podana zbyt nisko, stawka procentowa dla umowy o kredyt konsumencki zmniejsza się o procent, o który podana została roczna stopa procentowa.

(4) Niepodane koszty nie są dłużne przez kredytobiorcę. Jeżeli w umowie nie zostało określone, w jakich okolicznościach można dostosować koszty lub odsetki, możliwość dostosowania ich na niekorzyść kredytobiorcy wygasa.

(5) Jeżeli ustalono raty, ich wysokość musi być obliczona na nowo przez kredytodawcę, uwzględniając zmniejszone odsetki lub koszty.

(6) W przypadku braku informacji w umowie o okresie trwania lub prawie do wypowiedzenia, kredytobiorca ma zawsze prawo do wypowiedzenia. Brak informacji o zabezpieczeniach oznacza, że nie mogą one zostać żądane. W przypadku, gdy kwota netto kredytu przekracza 75 000 euro, zdanie to nie ma zastosowania.

2.

§ 356b Prawo odstąpienia od umów dotyczących kredytów konsumenckich
....
(2) Jeżeli dokument udostępniony kredytobiorcy na podstawie ustępu 1 nie zawiera obowiązkowych informacji określonych w ustępie 2 art. 492, okres rozpoczęcia biegu rozpoczyna się dopiero po uzupełnieniu tych informacji zgodnie z ustępem 6 art. 492. W takim przypadku okres odstąpienia wynosi jeden miesiąc.

=>

§ 492 Forma pisemna, treść umowy

...

(2) Umowa musi zawierać wymagane dla umowy o kredyt konsumencki informacje określone w art. 247 §§ 6-13 Ustawy wprowadzającej do Kodeksu Cywilnego.

=>

§ 6 Treść umowy

(1) Umowa o kredyt konsumencki musi w sposób jasny i zrozumiały zawierać następujące informacje:

1. informacje wymienione w art. 3 ust. 1 pkt 1 do 14 oraz ust. 4,

2. imię i nazwisko oraz adres kredytobiorcy,

3. organ nadzorujący właściwy dla kredytodawcy,

4. informację o prawie kredytobiorcy do harmonogramu spłat zgodnie z ust. 3 art. 492 zdanie 2 Kodeksu Cywilnego,

5. procedurę kündigung umowy,

6. wszystkie inne warunki umowy.

Sprawdź, czy umowa zawiera wszystkie informacje... prawa do wypowiedzenia itp.

;-)

Napisany przez 2RAM
Myślę, że to dotyczy umów zawartych po 13.06.2014.......

Napisany przez 3ducnici

Chciałbym ponownie poruszyć ten wątek. Załóżmy, że Federalny Sąd Sprawiedliwości wyda konsumenckie orzeczenie. W takim przypadku można odwołać się od błędnej informacji o odstąpieniu od umowy w każdej chwili. Następnie jednak rozpoczyna się spór dotyczący wysokości zwrotu moim zdaniem, a to znowu zakończy się przed sądem (musi). Bank będzie walczył o każdy grosz, którego nie będzie musiał zwrócić! Znowu bolesne starcie przed sądem. Kto wierzy, że wszystko to tak po prostu działa? Odwołania od kredytów, zgłoszenia roszczeń, a następnie zwrot pieniędzy. Nikt na pewno nie wierzy w taki scenariusz. Ale proszę bardzo, niech każdy zdecyduje sam.

Hasło brzmi

PRAWNA PONOSZALNOŚĆ!

W Twoim przypadku musisz policzyć, czy warto. Jeśli teraz ponownie zdecydujesz się na długoletnie zobowiązanie na stopę procentową wyższą niż obecnie oferowana, może się okazać, że wychodzi na to samo lub drożej niż normalnie kontynuowanie spłaty pożyczki, ale za 2 lub 3 lata możesz zakończyć taniej niż teraz w Twoim porównaniu...

Po prostu zaoferuj bankowi dostosowanie stopy procentowej tylko na obowiązujący okres kredytowania do momentu normalnej rezygnacji... i to w okresie, w którym uzyskujesz obecną stopę od innego banku w przypadku ewentualnego refinansowania...

Przykład?

Możesz normalnie zrezygnować z kredytu za 2 lata (końca okresu obowiązywania odsetek lub, jeśli jest on dłuższy, co najmniej 10 lat od daty pełnego wypłacenia z 6-miesięcznym okresem wypowiedzenia)

Twoja stopa wynosi obecnie 5%

Twój bank oferuje Ci 2% na 15 lat.

Porównanie w sieci... jest możliwe od 1,25%... Płacisz więc przynajmniej kolejne 10 lat 6 miesięcy te dodatkowe 0,75%, w przypadku wzrostu stóp procentowych w ciągu 10 lat będzie to nawet 15 lat...

20 lat obecnie oferuje HVB za 2,0%

Teraz jednak załóż, że kredytujesz w ramach pozostałego okresu kredytu. Powiedzmy, przez 2 lata do możliwości normalnej rezygnacji.

Będziesz mieli stopę o wiele poniżej 1%. Przy tej samej raty mogłbyś spłacać znacznie więcej przez kolejne 2 lata. I oszczędzasz przy zawarciu umowy za dwa lata kolejne nominalne odsetki, ponieważ pozostałe zadłużenie byłoby niższe niż w przypadku wariantu proponowanego przez bank...

Wprowadź swoje dane, których nie znam, do kalkulatora lub zrób to sam w Excelu.

Zaproponuj bankowi przeciwną ofertę... zmiana na obecną stopę procentową, którą oferują również inne banki + na pozostały okres kredytowania.
Możesz wskazać, że gdy termin minie, ponownie zawrzesz z nimi umowę...

Założę się, że tego nie zrobią! ;-)

Ich myślenie wygląda tak: klient i tak zrezygnuje z możliwą normalną rezygnacją.
Dlatego oszacowują sobie stracone odsetki tylko do tego czasu.

Następnie rozkładają tę nominalną różnicę na 15 lat, przeliczają ją na procentowe oprocentowanie i dodają to oprocentowanie do obecnego... i już mają 2%... Założysz się?

Zapytaj (lub kogoś innego) pod innym imieniem w swoim banku, jaka byłaby stopa procentowa w podobnym przypadku (kwota kredytu, okres kredytowania 15 lat)...

Jeszcze kilka słów na Twój zarzut dotyczący potencjalnej kwestii sądowej...

Cóż, jest w tym trochę racji, ale chyba nie da się tego uniknąć... jeśli chcemy skorzystać z naszego ustawowego prawa do odstąpienia.

Moje zdanie... im dłużej trwa negocjacja z bankiem i im bliżej jesteśmy do możliwego okresu normalnej rezygnacji, tym mniejsze są oszczędności związane z umorzeniem prowizji za wcześniejsze spłaty.

Im bardziej będziemy domagać się odstąpienia, tym mniejsza będzie korzyść z umorzenia prowizji, nawet jeśli chodzi tylko o oprocentowanie rat...

Ponadto bank zostanie nagrodzony za opóźnienie negocjacji... logiczne...

Jeśli jednak dostaję co najmniej 5% odsetek od rat... pokaż mi konto oszczędnościowe oferujące obecnie więcej?

To znaczy, jeśli odzyskamy pieniądze i BANK BĘDZIE MUSIAŁ odstąpić... to jest to dobrze zainwestowane pieniądze. W takim przypadku czas pracuje na korzyść powoda!

Oprocentowanie kredytu: jeśli zakładasz dla okresu od odrzucenia odstąpienia od banku ustawowe 0% dla swojego kredytu, ponieważ TO odrzuciło skuteczne odstąpienie (dlaczego miałoby zostać za to nagrodzone)
lub maksymalnie stopę procentową, którą DN banku przejmującego musiałby płacić za pozostały okres do normalnej rezygnacji... w naszym przypadku np. 0,98%...

to znaczy, że płacisz w przypadku realizacji tego roszczenia de facto OD odstąpienia (+30 dni) maksymalnie obecną stopę procentową!

i... w końcu... cały proces trwa 2 lata... a stopa procentowa wówczas wzrosła ponad stopę, którą musisz zapłacić za droższy kredyt... można również to zawrzeć jako roszczenie o odszkodowanie w ramach procesu...

ogólnie płacisz tam efektywnie tylko obecną stopę procentową..

Widzisz, potencjalna rozprawa sądowa oferuje więcej możliwości niż tylko umorzenie prowizji za wcześniejsze spłaty i natychmiastowa zmiana na stopę procentową, która nie jest zgodna z rynkiem...

Obecnie banki opierają się na zasady przedawnienia. Jeśli teraz Federalny Sąd Sprawiedliwości orzeka na korzyść konsumentów zgodnie z prawem (wieczne prawo do odstąpienia od umowy)... to może to tylko oznaczać wzmocnienie konsumenta w realizacji jego praw...

;-)

Napisany przez 3ducnici

Myślę, że dotyczy to umów zawartych po 13.6.2014.......

...albo 2010....

Ale... tutaj również istniałaby możliwość interwencji.... ;-)

Napisany przez Core50
Znalazłem w internecie interesującą stronę dotyczącą prognozy stóp procentowych/marży kredytu hipotecznego. Nikt z nas nie potrafi przewidzieć przyszłości, ale być może warto zwrócić uwagę na prognozy. Być może nie działamy w naszym własnym interesie, jeśli teraz decydujemy się na krótki okres kredytowy (do regularnego wygaśnięcia) i w przyszłości musimy zaakceptować wyższą marżę, niż ta, która obecnie jest oferowana w negocjacjach. Należy to wziąć pod uwagę.
Stopy procentowe kredytów hipotecznych 2015/2016/2017 – Czy stopy procentowe kredytów hipotecznych będą gwałtownie rosnąć? Prognoza rozwoju stóp procentowych | Aktualne stopy procentowe kredytów hipotecznych ze stanu na luty 2015 – Czy ceny kredytów hipotecznych będą rosły w 2016 roku

Napisany przez 3ducnici

Znalazłem w internecie interesującą stronę dotyczącą prognozy stóp procentowych/zmiany stóp procentowej.
Nikt z nas nie może przewidzieć przyszłości, ale prognozy warto czasem wziąć pod uwagę. Być może nie postępujemy w swoim własnym interesie, decydując się teraz na krótki okres kredytowy (do regularnego wypowiedzenia umowy) i potem ponownie akceptując wyższą stopę procentową, niż ta, która jest obecnie proponowana podczas negocjacji. Warto to rozważyć.

Stopy procentowe kredytów hipotecznych 2015/2016/2017 Czy stopy procentowe kredytów hipotecznych znacząco wzrosną Prognoza zmiany stóp procentowych | Aktualne stopy procentowe kredytów hipotecznych w lutym 2015 Zmiana stóp procentowych kredytów hipotecznych w 2016

dziękuję...ale co to wszystko tak naprawdę oznacza? Niewiele! Poza informacją, że stopy procentowe nadal silnie spadają...

Pamiętamy...Draghi zapowiedział zerowe stopy do końca 2016 roku...

Polityka pieniężna: Draghi zapowiada zerowe stopy do końca 2016 roku - Polityka gospodarcza - FAZ

oznacza to, że zakładając, że stopy procentowe zaczną wzrastać dopiero w 2017 roku... tak to widzę w skrócie. Koniec 2018 roku oznacza zakończenie ostatniego kredytu u nas, gdybyśmy go odpowiednio rozwiązali (ewentualnie). Być może warto zabezpieczyć to poprzez Forward ab.

Co do mojej kalkulacji dotyczącej Twojej wcześniejszej oferty:

Przy ofercie banku musisz wziąć pod uwagę aktualne saldo pozostałe do spłaty, za które musiałbyś zapłacić 2%.

Jednak podczas rozwiązania umowy to saldo znacznie się zmniejsza. Oznacza to, że oszczędzasz nie tylko na stopie procentowej, ale także na kwocie nominalnych odsetek, ponieważ po rozwiązaniu umowy będziesz musiał płacić niższe odsetki, mając znacznie mniejsze saldo do spłaty...

Napisany przez 2RAM
Core50 musi znaleźć prawnika........

Napisany przez 3ducnici

Core50 musi znaleźć prawnika........

Czy nie zrobił tego już?

Napisany przez 2RAM
Tak, ale raczej nie z certyfikatem obliczeń odsetek......

Napisany przez IG Widerruf

Być może nie postępuje się w swoim własnym interesie, gdy teraz zawiera się krótki okres kredytowania (do regularnego rozwiązania umowy) i ponownie trzeba będzie zaakceptować wyższe oprocentowanie niż to, które jest oferowane podczas negocjacji. Należy uwzględnić ten aspekt.

Uwagi ducnici dotyczące rozważań banku są w pełni trafne. Sami mieliśmy takie doświadczenia z porównywaniem ofert banków w sprawie odwołania u IG Widerruf. Często proponowana jest pierwsza oferta, która przy bliższym przyjrzeniu się okazuje się pułapką: wygląda dobrze na pierwszy rzut oka, ale w rzeczywistości jest droga. Zazwyczaj poprawiają swoją ofertę, gdy daje się im do zrozumienia, że również nie jest się osobą łatwowierną.

Jak zalecił już ducnici, powinieneś spróbować uzyskać obniżenie oprocentowania dla pozostałego okresu wiązania oprocentowania. Wtedy będziesz miał odciążenie, które możesz dobrze obliczyć. Jeśli boisz się wzrostu stóp procentowych, to teraz możesz zawrzeć zobowiązanie przedwstępne, które zacznie obowiązywać bezpośrednio po zakończeniu okresu wiązania oprocentowania. Dzięki temu połączysz krótkoterminową oszczędność z długoterminowym zabezpieczeniem przed zmianami oprocentowania.

Napisany przez Klinoklas
Postać Ducnici3075

Cześć Ducnici,

Twoi znajomi, którzy także mają umowy z firmą Diba, czy byli już w postępowaniu sądowym, czy tylko kilka miesięcy temu złożyli odwołanie do firmy Diba, otrzymali standardowe pismo od Diby z odniesieniem do jednego frankfurckiego wyroku i teraz Diba zmieniła zdanie bez ich wcześniejszego żądania?

Jak dokładnie to miało miejsce?

Dziękuję z góry za odpowiedź.

Pozdrowienia
Stefan

Napisany przez ADMCI4

ducnici Wpis3075
Cześć ducnici,
Twoi znajomi, którzy również mają umowy z Diba, czy byli już w postępowaniu sądowym, czy tylko kilka miesięcy temu zgłosili odwołanie wobec Diby, otrzymali standardowe pismo od Diby z odwołaniem do orzeczenia frankfurckiego, a teraz Diba zmieniła kierunek bez uprzedzenia?
Jak dokładnie to wyglądało?

Też chciałbym to wiedzieć

Napisany przez fu86
Czy ktoś może mi wytłumaczyć ten formularz z test.de?
Właśnie wprowadziłem jeden z moich umów kredytowych do kalkulatora i po 5 latach okazało się, że:

Czy to oznacza, że moja korzyść finansowa wynosiła dotychczas około 1300€?
Czy bardziej interesującym aspektem w przypadku odstąpienia od umowy jest możliwość przeniesienia pozostałej kwoty zadłużenia na obecne niskie stopy procentowe?
Ponieważ w przypadku grupy IG Odstąpienia od umowy i innych, czasami wspomina się o pięciocyfrowych kwotach, ale takie kwoty widzę dopiero przy finansowaniu od 400.000€ wzwyż
Myślałem, że będzie to znacznie więcej.

Napisany przez 3ducnici

ducnici Beitrag3075

Hallo Ducnici,

Jeśli znasz osoby, które mają umowy z Diba, czy były już w postępowaniu sądowym czy tylko kilka miesięcy temu wycofały się od Diba, otrzymując standardowe pismo od Diba z odwołaniem do wyroku z Frankfurtu, a teraz Diba zmienia podejście bez wyraźnej prośby?

Jak dokładnie to wyglądało?

Dziękuję z góry za odpowiedź.

Pozdrowienia
Stefan

Nie nasze znajome, ale klienci naszego prawnika...

Nie mam dokładnych informacji na ten temat, ale wspomniał, że dla niego postępowanie banków również wydaje się niewyjaśnione... Miesiącami cisza, twarda linia, a potem nagle oferta.

W naszych przypadkach po otrzymaniu pierwszego odmownego pisma prawnik od razu wnosii pozew. Wydaje mi się więc, że mogli być już w trakcie postępowania sądowego...

Napisany przez 3ducnici

Czy ktoś może mi wytłumaczyć ten formularz z testu.de?
Właśnie wpisałem jedną z moich umów pożyczkowych i po 5 latach okazało się, że:

Czy to oznacza, że moim dotychczasowym korzyści finansowe wynoszą około 1300€?
Myślałem, że będzie to znacznie więcej

Od kiedy trwa umowa, jak długo jest okres wiązania oprocentowania, kiedy pożyczka została w pełni wypłacona?
Stopa procentowa?
Kwota pożyczki?

kalkulator testu nie uwzględnia okresu od czasu odmowy wymogu republik o rozebranie, od tego momentu bankowi faktycznie nie przysługują już odsetki...

i również nie uwzględnia ewentualnych wyższych przychodów (oprocentowanie odnawialne) ani również zmiennego rynkowego oprocentowania...

ani również nie uwzględnia podatku od zysków kapitałowych

Napisany przez 2RAM
@fu86

To możliwe z 1300 euro, ale przecież celem zwrotu nie jest bezpośrednie zarabianie pieniędzy. Dochodów zyskasz przede wszystkim poprzez oszczędności na prowizji za wczesne wycofanie oraz znacznie niższą stopę procentową w nowej umowie....

Napisany przez fu86

Od kiedy obowiązuje umowa, jak długo jest zabezpieczenie stopy procentowej, kiedy kredyt został całkowicie wypłacony?
Stopa procentowa?
Kwota kredytu?

Od kiedy obowiązuje umowa, 5/2010
jak długo jest zabezpieczenie stopy procentowej, 10 lat
kiedy kredyt został całkowicie wypłacony? Natychmiast
Stopa procentowa? 4.8
Kwota kredytu? ~70.000

Napisany przez fu86
Czyli rodzaj ugodowego jackpota dla mnie:

Obniżka pozostałego długu o 1300€ i oprocentowanie zgodne z rynkiem dla mojego kredytu przy nowym okresie spłaty x lat? To byłby maksymalny wynik, jaki mogę uzyskać przed sądem, jeśli wszystko zostanie oficjalnie cofnięte?

Napisany przez 3ducnici

Więc dla mnie rodzaj ugody jackpotowej wyglądałby tak:

Obniżenie pozostałego zadłużenia o 1300€ oraz stosowanie rynkowych odsetek od mojego kredytu przy nowym okresie kredytowania wynoszącym x lat? To byłby maksymalny zysk, jaki mogę uzyskać w trybie matematycznym, gdyby wszystko zostało oficjalnie rozwiązane wstecznie?

Nikt nie jest w stanie tego powiedzieć, ponieważ nie jesteśmy w głowach sędziów...

Możesz na przykład uwzględnić to, co robimy...

- wykorzystane korzyści w wysokości odsetek od debetu, jeśli jest to możliwe udokumentować zgodnie z cennikiem usług i opłat

- zmienne oprocentowanie rynkowe... tutaj również może być jeszcze potencjał...

- Po odrzuceniu odwołania 0%, bank je odrzucił, dlaczego miałby mieć prawo do odsetek?

- Odszkodowanie w związku z uregulowaniem kredytu, jeśli musisz zaciągnąć kredyt z wyższym oprocentowaniem niż to, które było możliwe w chwili odwołania...

- Oszczędności na VFE

Twój zysk leży jasno w oszczędnościach na VFE, czyli w oszczędnościach odsetkowych po zmianie/odnowieniu kredytu...

Musi to jednak przejść...

Napisany przez Grafzahl
Cześć,

w jakim czasie muszę faktycznie złożyć pozew po odrzuceniu odwołania, aby nie groziła tu zasiedzenie?
Myślę, że gdy tylko odwołanie zostanie złożone, wszystko zaczyna się z punktu widzenia rozliczenia odsetek dla kredytobiorcy.
Czy bank musi potwierdzić odwołanie, kiedy musi zostać zwrócony kredyt?
Czy mogą powiedzieć dzień 29. po odwołaniu, jutro chcemy mieć pieniądze na naszym koncie?
Co się dzieje, jeśli w dniu 30. po odwołaniu nie można zapłacić pieniędzy?
Czy kredytobiorca wpada od razu w zwłokę?
Natychmiastowa egzekucja z deklaracji celu nie powinna być możliwa po odwołaniu umowy kredytowej.

I

Napisany przez 2RAM
Tak to widzą prawnicy:

Widerruf to jednostronne oświadczenie woli wymagające odbioru. Po otrzymaniu, od razu staje się skuteczne, zgodnie z § 130 BGB.

Związane z tym stosunkiem umownym zostaje zakończone bez konieczności akceptacji przez drugą stronę. W rezultacie zawarcie umowy staje się nieważne w wyniku widerrufu.

Konsekwencją tej struktury prawnej jest to, że cofnięcie takiego oświadczenia woli po otrzymaniu przez drugą stronę jest niemożliwe.

Cofnięcie jest możliwe jedynie, dopóki oświadczenie woli nie dotrze jeszcze do drugiej strony. Po tym czasie skutek, czyli zakończenie stosunku umownego, już wystąpił.

Nie poświęcaj zbyt wiele czasu na złożenie pozwu, chociaż formalnie nie ma żadnych terminów. Przecież chcesz jasności i pieniędzy.......

Napisany przez 3eugh

...Nie poświęcałbym zbyt wiele czasu na pozew, chociaż formalnie nie ma żadnych terminów. ...

@Grafzahl, RAM i wszystkich:
Proszę zwrócić uwagę na mój EDYT poniżej, w innym przypadku moja odpowiedź może być zupełnie inaczej zrozumiana - przepraszam.

Nie jestem pewien, czy poniższe (źródło) dotyczy również [EDIT:] wnioskowania o pozew po [/EDIT] odwołaniu umów kredytowych:

Kiedy zaczyna się przedawnienie

To, że tzw. zwykły termin przedawnienia zawsze wynosi trzy lata, jest określone w Kodeksie Cywilnym (§ 195 BGB). Ale kiedy te trzy lata się zaczynają? To zależy od dwóch warunków. Przedawnienie zawsze zaczyna się z końcem roku, w którym
1. powstał roszczenie i
2. jego posiadacz wiedział lub przynajmniej powinien był wiedzieć (§ 199 ust. 1 BGB).

Napisany przez 3ducnici
[cytat=eugh">
Nie jestem pewien, czy to (źródło) dotyczy także odwołania umów kredytowych:
[/cytat]
Poszłoby to również po upływie terminu przedawnienia...

Napisany przez 2RAM
Ponieważ odwołanie ma moc natychmiast po otrzymaniu przez odbiorcę bez jego zgody i nie może być odwołane (cofnięte), zwykły termin przedawnienia nie będzie obowiązywał....
Właściwe byłoby jedynie powszechnie znane zjawisko zatarcia

Napisany przez 2RAM
Spójrz tutaj:

Ostrzeżenie o konsekwencjach - natychmiast skorzystaj z prawa do odstąpienia! Przedawnienie opłat za przetwarzanie 2014! | Prawo bankowe i rynki kapitałowe

Napisany przez 3eugh

Cześć,

w jakim przedziale czasowym muszę faktycznie złożyć pozew po odrzuceniu odwołania, aby nie groziła mi tużba przeterminowana?

Przepraszam, właśnie zdałam sobie sprawę, że mój powyższy zdanie...

Nie jestem pewien, czy to (źródło) również dotyczy odwołania umów kredytowych:

...w zasadzie powinno brzmieć tak:

Nie jestem pewien, czy to (źródło) również dotyczy składania pozwu po odwołaniu umów kredytowych:

Chodziło o pytanie, jaki okres czasu klient może sobie po odwołaniu wyznaczyć na złożenie pozwu:

Poprawiłem swoje zdanie wyżej odpowiednio, aby było od razu jaśniej.

Dodatkowo należy rozważyć, kiedy dokładnie zaczyna biec ten termin, jeśli klient nie otrzyma żadnej odpowiedzi od banku. Przypuszczam, że wtedy ważna jest data, w której bank otrzymał odwołanie. Ale czy to również dotyczy sytuacji, gdy bank np. odpowiada negatywnie 4 tygodnie po odwołaniu?

Jak już wspomniałem: chodzi o to, czy trzeba złożyć pozew natychmiast czy np. można oddać sobie czas na złożenie pozwu 1-3 lata po odwołaniu. Wraz ze wzrostem stóp procentowych trzeba będzie jednak udowodnić, że faktycznie przed 1-3 laty można było otrzymać znacznie atrakcyjniejszy kredyt refinansujący, gdyby bank ustąpił.

Tak więc, mam nadzieję, że rozwiałem wszelkie wątpliwości.

Napisany przez 2RAM
Federalny Sąd Najwyższy (BGH) faktycznie wyznaczył dzień orzekania w sprawach bankowych na 23 czerwca 2015 r.

Termin rozprawy: 23 czerwca 2015 r.

XI ZR 536/14

Powód żąda od pozwanej banku odszkodowania za rzekomo błędne poinformowanie związane z zakupem mieszkania własnościowego w 1992 roku, na którego finansowanie wziął pożyczkę w banku pozwany.

Sąd pierwszej instancji oddalił pozew. Apelacja powoda pozostała bezskuteczna.

Sąd apelacyjny uzasadnił odrzucenie apelacji tym, że ewentualne roszczenia o odszkodowanie powoda zdeklarowały się. Termin na składanie roszczeń zaczął biec 31 grudnia 2004 lub 31 grudnia 2005 r. i nie został przedłużony na dłużej niż 31 grudnia 2008 lub 31 grudnia 2009 w wyniku negocjacji między stronami.

Powód nie może opierać się na przedawniającym działaniu z powodu doręczenia nakazu zapłaty z dnia 21 stycznia 2009 r. zgodnie z zasadami lojalności i uczciwości materialnej, ponieważ świadomie i nieprawdziwie wskazał w wniosku o wydanie nakazu zapłaty, że domagane roszczenie nie zależy od świadczenia wzajemnego, chociaż według zasady rekompensaty za korzyści powinien przekazać nabytą własność zwróconą w zamian za żądane przez niego wysokie odszkodowanie dla pozwanego. Gdyby powód przy składaniu wniosku oświadczył, że jego roszczenie zależy od świadczenia wzajemnego, to sąd nie wydałby nakazu zapłaty, tylko odrzuciłby wniosek (§ 691 ust. 1 pkt 1 ZPO). Powód podstępnie zdobył korzyść, skłaniając sąd do wydania nakazu zapłaty na podstawie swoich błędnych oświadczeń o braku świadczenia wzajemnego.

Kolejne zawieszenie terminu po zasadzeniu roszczenia 6 maja 2010 r. nie miało miejsca.

Z uwzględnieniem pytania, czy składanie wniosku o duże odszkodowanie stanowi nadużycie postępowania upominawczego, gdy wnioskodawca żąda dużego odszkodowania, złoży oświadczenie zgodnie z § 690 ust.1 pkt 4 ZPO, chociaż zgodnie z zasadami rekompensaty powinien przeznaczyć przedmiot zdobyty w związku z zasługującą na odszkodowanie szkodą zamian za szkodnika, powód dąży do realizacji swojego żądania.

Sąd rejonowy w Freiburgu – wyrok z 5 października 2012 r. – 5 O 15/11

Sąd apelacyjny w Karlsruhe – wyrok z 10 grudnia 2014 r. – 13 U 203/12

* § 204 BGB

Zawieszenie terminu przedawnienia z powodu dochodzenia roszczenia

(1) Termin przedawnienia ulega zawieszeniu przez

3. doręczenie nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym…

** § 242 BGB

Wykonanie zobowiązania zgodnie z uczciwością i lojalnością

Dłużnik zobowiązany jest wykonać oświadczenie zgodnie z uczciwością i lojalnością, biorąc pod uwagę obyczaje handlowe.

*** § 688 ZPO

Dopuszczalność

(2) Postępowanie upominawcze nie ma miejsca:

2. jeżeli dochodzenie roszczenia zależy od niespełnienia jeszcze niezrealizowanej rekompensaty;

**** § 690 ZPO

Wniosek o nakaz zapłaty

(1) Wniosek musi być skierowany do wydania nakazu zapłaty i zawierać:

4. oświadczenie, że roszczenie nie zależy od świadczenia wzajemnego lub że świadczenie zostało spełnione;

***** § 691 ZPO

Odrzucenie wniosku o nakaz zapłaty

(1) Wniosek jest odrzucany:

1. jeżeli nie spełnia wymogów §§ 688, 689, 690, 703c ust. 2;

Napisany przez moosel
Cześć,

dzisiaj ARAG zgodziła się pokryć koszty postępowania przed pierwszą instancją (Sparkasse WBR z 2008 roku). Mój prawnik powiedział, że sąd będzie jednak wymagał złożenia wniosku o świadczenie, a wtedy nie będziemy mieli pokrycia.. Według ARAG koszty muszą być jak najniższe

Czy muszę sam opłacić obliczenia? Czy ktoś ma z tym doświadczenie?

Napisany przez 3ducnici

Cześć,

dzisiaj ARAG zezwolił mi na pokrycie kosztów postępowania pierwszej instancji
(Sparkasse WBR z 2008 r.) Mój prawnik powiedział, że sąd będzie jednak wymagał złożenia wniosku o świadczenie, a wtedy nie będziemy mieć pokrycia.. Według ARAG koszty powinny być zachowane jak najniższe

Czy muszę płacić za obliczenia samodzielnie?
Czy ktoś ma z tym doświadczenie?

Zachowanie kosztów jak najniższych jest jednak normalne w przypadku ubezpieczenia RSV.

Ale... w przypadku wniosku o ustalenie jako wartość sporu przyjmuje się resztę zadłużenia.
W przypadku wniosku o świadczenie, według pani z RSV, przyjmuje się to, czego się żąda... W naszym przypadku byłoby to prawie tylko 1/3 reszty zadłużenia...

Wiem, często wartość pierwotnej pożyczki jest akceptowana jako wartość sporu...
ale pani z RSV nie mogła mi tego potwierdzić...

W naszym przypadku różnica między resztą zadłużenia a pierwotną kwotą pożyczki byłaby tak mała, że wpadłaby do tej samej kategorii...

Co jeszcze dowiedziałem się... że jeśli koszt wniosku o świadczenie byłby wyższy, ubezpieczony może pokryć pozostałą część...

O jakie obliczenia Ci chodzi? Obliczenia zwrotu nie są pokrywane pozasądowo, tylko jeśli sąd zleci wykonanie opinii...

Napisany przez 2RAM
@ducnici

Czy dobrze rozumiem, że RSV nie płaci za opinię dotyczącą oprocentowania ani za opinię dotyczącą rekompensaty za użytkowanie (procentowań dyspozycji/kapitał własny)?

Napisany przez 3ducnici

@ducnici

Czy dobrze zrozumiałem, że RSV nie płaci za opinie dotyczące oprocentowania ani ekspertyz na temat rekompensaty za korzystanie z kapitału własnego (limit/kapitał własny)?

Tak, ale wydaje się, że tylko wtedy, gdy zostało to zarządzone przez sąd...

Mielismy podobną sytuację w poprzednim przypadku przeciwko jednemu z rzemieślników... opłacany jest tylko biegły wybrany przez sąd...

I.. tego rodzaju opinia, którą jedna ze stron wykazała pozasądowo, nie jest uznawana przed sądem...

No i co z tego? Ja wiem, co chcę ustalić... ;-)

swoją drogą... co mają wspólne uzyskane korzyści i zwrot z kapitału własnego?

Dla mnie uzyskane korzyści oznaczają, jakie oprocentowanie mógłbym uzyskać ze swoich pieniędzy.

Rendyta z kapitału własnego oznacza natomiast, jakie oprocentowanie osiągnęła bank zainwestowana w niego kwota ...

W pierwszym przypadku mogę powiedzieć... dzięki mojemu kapitałowi bank osiągnął 7,9% zysku jako dochód...patrz oprocentowanie limitu...

w drugim przypadku...Rendyta Kapitału Własnego...może być również ujemna. Oznacza to, że bank nie osiągnął zysku...w jednym z naszych przypadków tak było...(Hypothekenbank Frankfurt, 100% spółka-córka Commerzbank)

Wtedy jednak nie może być tak, że nic się nie dostaje, ponieważ bank nie osiągnął zysku. Na pewno gdzieś znowu odsetki od udzielonych kredytów zainwestowane zostały/zostały wydane...i z tego również uzyskał zyski...

Napisany przez 2RAM
To mi jako hobbysta prawnik przyszło na myśl: Można przecież złożyć wniosek dowodowy w sądzie, a następnie zamówić ekspertyzę.

Przykład: Spór o rachunek lekarski, porozumienie nieudane, sąd zleca przeprowadzenie ekspertyzy (pytanie: Czy ten rachunek jest poprawny?)

Koszty ponosi przegrany.......

Napisany przez 3ducnici

Przychodzi mi do głowy jako amatorowi prawa: przecież można złożyć wniosek dowodowy w sądzie, a następnie zlecić ekspertyzę.

Przykład: Spór dotyczący rachunku lekarskiego, porozumienie nie udaje się, sąd zleca sporządzenie ekspertyzy (pytanie: czy ten rachunek jest poprawny?).

Koszty ponosi przegrany.......

To powinno być możliwe...

Napisany przez 2RAM
To z własną stopą zwrotu było kiedyś w wzorcowym liście od Finanztest... (na pewno byłoby atrakcyjniejsze niż debet w DKB, Deutscher Bank i ING Diba).

Napisany przez moosel
Jak już wspomniałam, istnieje ryzyko, że w przypadku przegranej sprawy twój plan ubezpieczeniowy nie będzie pokrywał kosztów, ponieważ twierdzi, że gwarancja pokrycia kosztów dotyczy tylko wniosku o ustalenie. W rezultacie ty i twój mąż zostaniecie z kosztami, które w najgorszym przypadku mogą wynieść 13 799,96 euro (2 adwokatów po 5 000,98 euro i koszty sądowe 3 798,00 euro), według moich obliczeń. To ryzyko istnieje, jeśli firma ARAG pozostanie przy swoim stanowisku. Tak, to naprawdę przykre, gdy oczekiwana jest gwarancja ze strony planu ubezpieczeniowego, a potem taka niespodzianka.

Napisany przez 3ducnici

jak już wspomniałem, istnieje ryzyko, że w przypadku porażki w procesie Twój RSV nie zostanie opłacony, ponieważ powołuje się na to, że zobowiązanie do przejęcia kosztów dotyczyło tylko wniosku o stwierdzenie. W takim przypadku Ty i Twój mąż zostaniecie z kosztami, które w najgorszym przypadku mogą sięgnąć 13.799,96 euro (2 adwokatów po 5.000,98 euro i koszty sądowe 3.798,00 euro) zgodnie z moją tabelą. To ryzyko istnieje, jeśli ARAG będzie nadal obstawać przy swoim stanowisku.
Tak, cieszysz się z decyzji RSV, a tu taka niespodzianka...

Po prostu zadzwoń do ARAG... i pytaj dalej... na przykład jak byłoby, gdy wniosek o stwierdzenie zostałby pozytywnie rozpatrzony, a następnie ponownie trzeba by było pozwać bank w sprawie rozwiązania umowy...

Przepytaj adwokata, jakie wartości konfliktu by on ustalił dla wniosku o stwierdzenie oraz dla pozwu o świadczenie...

Napisany przez 2RAM
Sztuczka mojego adwokata:

Kładzie przed RSV pozew o ustalenie, mimo obietnicy wniesienia pozwu o świadczenie. Dotąd zawsze to zaakceptowali...

Bo wtedy mogą zobaczyć, co jeszcze na nich czeka po udanym pozwie o ustalenie...

Napisany przez 3ducnici
RAM,

sądzę, że zawsze dobrze się orientowałeś w sprawie wartości spornych...

Powództwo o ustalenie = reszta wartości = wartość, którą chce się zniszczyć poprzez ustalenie...

Powództwo o wykonanie = wartość, którą się chce uzyskać, np. korzyść z rozwiązania umowy (z zawartą prowizją?)

Tak to wyjaśniała ciotka z ubezpieczenia... ale czy to jest właściwe?

Napisany przez 2RAM
Wartości sporów w sprawach o stwierdzenie, zdaje się, są szacowane.

Więcej informacji:

Wartość sporu | Unikaj typowych błędów w nieoznaczonych wnioskach o stwierdzenie i klauzulowym postępowaniu stopniowym

Napisany przez moosel
Och, Czy powinienem teraz po prostu pociągnąć krótszą stronę i odrzucić wszystko? Chciałem w żadnym wypadku zostać z kwotą około 15000 € pomimo ubezpieczenia RSV. No cóż, wtedy miałabyś to, czego chciała Sparkasse !!!

Napisany przez 2RAM
Być może uda ci się negocjować z RSV - roszczenie ustalające jest zmniejszone o 20 procent w przeciwieństwie do roszczenia o świadczenie.

Jeśli RDBV nie współpracuje, oblicz 20 procent jako swój udział...

Napisany przez 3ducnici

oh Mann, Czy teraz powinienem po prostu pociągnąć krótszą stronę i odrzucić wszystko? Absolutnie nie chciałem zostać z kwotą około 15000 €, pomimo posiadania RSV. No cóż, wtedy Sparkasse dostałaby to, czego chciała !!!

No cóż, być może tylko powództwo o ustalenie i rozwiązanie umowy potem...

Dla mnie ważne jest jednak to, czy RSV może po prostu tak postanowić... ponieważ powództwo o wykonanie przewyższa powództwo o ustalenie, a to ostatnie może być wniesione tylko wtedy, gdy można przypuszczać, że po wyroku ustalającym powód odzyska swoje prawa...

Widzę to ze względu na niejasną sytuację prawna dotyczącą rozwiązania umowy przy użyciu różnych metod!

Ustalenie, że odwołanie było skuteczne, zostaje utrzymane, a następnie można kontynuować negocjacje i spory z bankiem... nawet na to trzeba już znowu adwokata. To także kosztuje sporo poza sądem, nawet tylko przy porównaniu. Powiedziałbym to jasno i wyraźnie RSV.
i jeśli trzeba będzie podać bank do sądu, bo bank przegrywa tylko i wyłącznie chce zapłacić 2,5% ponad oprocentowanie bazowe za wykorzystane korzyści... nie będzie to tanie...

Napisany przez moosel
Dziękuję za Twoją odpowiedź. Teraz idę drogą powództwa o ustalenie! Mam już zapewnienie o pokryciu kosztów! Następnie trzeba będzie złożyć kolejne wnioski o pokrycie kosztów u RSV. W tej chwili po prostu nie mam innego wyjścia. Nawet po rozmowie telefonicznej z ubezpieczycielem nic się nie zmienia. Takie są po prostu warunki ubezpieczenia.

Napisany przez 2RAM
Kolejne odrzucenie dla przypisów dolnych WRB Sparkassen:

Krótko i zwięźle Sąd Okręgowy w Kolonii w wyroku z dnia 26.02.2015 (sygn. akt: 15 O 454/14) jednoznacznie stwierdził, że w przypadku użycia przypisu dolnego we wskazaniu odstąpienia od umowy, który nie został przewidziany w wzorcu formularza odstąpienia, występuje istotny błąd:

Porównanie zastosowanego zawiadomienia z obowiązującym wówczas wzorcem z Rozporządzenia BGB-Info wykazało różnice w różnych punktach. W szczególności Pozwana w ostatnim zdaniu pierwszej linijki, dotyczącym zawiadomienia o odstąpieniu w ciągu dwóch tygodni, umieściła przypis dolny 2, który prowadzi do wyjaśnienia proszę sprawdzić termin w poszczególnym przypadku znajdującego się poniżej. W ten sposób Pozwana nie tylko poddała wzorzec samodzielnej obróbce, ale dodatkowo - nawet jeśli to nie jest istotne - dodała mylący dodatek (Rn. 15 a.E.).

Dodatkowo odsyłamy również do naszego wpisu z 01.04.2015 (typowe błędy w informacji o odstąpieniu od umowy: Przypis dolny (I)!

Sąd Okręgowy w Kolonii także zaprzeczył przedawnieniu prawa do odstąpienia od umowy. Sytuacja była szczególna, ponieważ dotknięty kredytobiorca był prawnikiem. Ponieważ w swojej roli reprezentował konsumentów w sprawach dotyczących odstąpienia od umowy, bank był zdania, że od dawna był świadomy upływu terminu. Sąd Okręgowy w Kolonii nie przyjął tego do wiadomości:

Prawo do odstąpienia od umowy nie zostało również przedawnione ani wyłączone ze względu na nadużyte postępowanie. Ogólnie obowiązuje zasada, że na upływ terminu nie ma znaczenia błąd konsumenta w tej kwestii. Taka cecha czynu nie jest przewidziana w ustawie. Odpowiednio, również wyższa wiedza konsumenta wynikająca z jego zawodowego doświadczenia nie wyłącza prawa do odstąpienia od umowy pozostającego w mocy z powodu błędnego pouczenia (Rn. 16).

Napisany przez 2RAM
@ducnici

Wyrok prawdopodobnie opiera się na skardze o stwierdzenie (wyrok dostępny w internecie)....

Napisany przez 3ducnici

@ducnici

Das Urteil beruht wohl auf einer Feststellungklage (Urteil gibts im Netz)....

Myślisz? Ale czy w takim razie nie zawierałoby ono dalszych wniosków dotyczących dokładnie określonych kwot w pozwie?

np.

alternatywnie do wniosków 2 i 3: zobowiązać pozwaną do zapłaty kwoty 9 986,95 €.

Napisany przez 2RAM
Masz email....

Napisany przez dogfight76
Czy ta wiadomość e-mail mogłaby być dla mnie również interesująca?

Pozdrowienia
  • 1
  • 60
  • 61
  • 62
  • 63
  • 64
  • 439

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!