Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Czy regularny udział w grze w totka ma sens?

Napisany przez Stresstest
... oooooh, jakie urocze!!! Najpierw to: Ledwo w środę napisałem o Keno i złożyłem skargę na ten naprawdę beznadziejny sposób traktowania graczy, którzy grają typem 6, a Lotto Hessen już zareagowało i znacząco poprawiło wskaźnik trafień. Zaledwie sześć pełnych trafień w niedzielę, 19 października 2014 r., pomimo na pierwszy rzut oka korzystnej konstelacji liczb (9 powtórzeń) było jednoznacznie niesprawiedliwe i zbyt małe. A w ciągu następnych trzech dni gier nie było już lepiej:

19.10.2014, typ 6 Keno: 6 pełnych trafień
20.10.2014, typ 6 Keno: 8 pełnych trafień
21.10.2014, typ 6 Keno: 6 pełnych trafień
22.10.2014, typ 6 Keno: 7 pełnych trafień
__________________ 27

A teraz... ostatnie cztery dni po oczywistej nowej regulacji tej kolumny z wygranymi:

23.10.2014, typ 6 Keno: 14 pełnych trafień
24.10.2014, typ 6 Keno: 21 pełnych trafień
25.10.2014, typ 6 Keno: 11 pełnych trafień
26.10.2014, typ 6 Keno: 24 pełnych trafień
___________________ 70!!!

No więc, jest jak jest! Chociaż to prawie nic w porównaniu z tym, co wydarzyło się 4 września 2006 r., ale... przynajmniej. Bo w 2006 było tak. Pod koniec sierpnia opublikowałem moje skargi skierowane do Ministerstwa Spraw Wewnętrznych Nadrenii Północnej-Westfalii w internecie - tylko dla przejrzystości, rozumiecie. Ta skarga została przeczytana, skopiowana i opublikowana również na innych stronach - jedną nawet odkryłem w Hiszpanii. I tylko kilka dni później w Keno odbyła się prawdziwa orgia wygranych, które pod względem liczby poszczególnych wygranych w stosunku do stawki, nie miała sobie równych wcześniej ani potem. Przy dziennym grze o wartości 763.075 €, tylko w przypadku typu 6 Keno padło aż... 176 pełnych trafień!!! = 88.000 € wygranej. Do tego dochodziło:

Typ 10 Keno: 500.000 € - klasa wygranej 1
Typ 10 Keno: 45.000 € - klasa wygranej 2
Typ 10 Keno: 184.500 € - klasa wygranej 3

Typ 9 Keno: 100.000 € - klasa wygranej 1
Typ 9 Keno: 76.000 € - klasa wygranej 2

Typ 8 Keno: 200.000 € - klasa wygranej 1
Typ 8 Keno: 23.900 € - klasa wygranej 2

Typ 7 Keno: 42.000 € - klasa wygranej 1
Typ 7 Keno: 46.000 € - klasa wygranej 2 itd. Łącznie prawie 2 mln € zostało wypłacone ludziom (przynajmniej mam taką nadzieję), co stanowi 484,5% standardowej stawki wypłat nagród wynoszącej zaledwie 381.537 € w przypadku tej stawki zakładu.

Taka pojedyncza skarga może mieć ogromny wpływ na przypadkowość. Niewiarygodne, prawda? Ten przykład wraz z niewielką uwagą od Lotto Hessen, o której wspomniałem na początku, doskonale nadaje się jako przesłanie dla przyszłych graczy Deutsche Sportlotterie:

Niezależnie od tego, jakie liczby wybierzesz i zaznaczysz, to Lotto Hessen nadal decyduje kto i kiedy wygrywa!

I nie! Ta orgia wygranych z września 2006 roku nie miała żadnego wpływu na wynik roczny - jeśli chodzi o wskaźnik wypłat nagród - w żadnym stopniu. Nie! Na koniec tego roku ten wskaźnik wyniósł planowane 49-komma-cokolwiek-procent, ponieważ gracze Kenoa po 4 września 2006 roku jakoś źle wybierali liczby i odpowiednio więcej pieniędzy tracili.

I na koniec ta niespodzianka: Dzisiaj, tuż po północy, nowy użytkownik z Berlina wpadł na forum strategów Lotto jak grom z jasnego nieba, by wyznać swoją niedawną głęboką miłość do gry w Keno:

Lotto-Totostrategen.de - Przedstawienia dla starych i nowych użytkowników

W rezultacie inny członek forum (pewnego rodzaju śpioch, który był zarejestrowany od ponad roku, ale nic nie pisał) zaczął być aktywny, umieszczał swoje sukcesy w Kenie i sprawiał wrażenie, jakby zaraz miał zacząć grać w Kenie na własną rękę:

Lotto-Totostrategen.de - Przedstawienia dla starych i nowych użytkowników

No cóż, Lotto Hessen pozostaje tylko wynagrodzić tę nowo powstałą grupę cztero- lub pięciocyfrową wygraną w Keno. To już... już nie pamiętam ile razy próbowano ożywić grę w Kenie na forum strategów Lotto. I wszystko dotąd zawiodło.

Obecnie każdy gracz jest bardzo cenny, albo jak mówi szefowa Lotto BW, Marion Caspers-Merk: „Ciasto w przypadku loterii społecznych w ciągu ostatnich lat nie stało się większe”. I wystarczy spojrzeć na opasłą twarz tej kobiety, żeby móc powiedzieć: Pani Caspers-Merk lubi ciasto, o tak:

Wywiad z Marion Caspers-Merk, Dyrektor Naczelny Lotto Baden-Württemberg |ISA-GUIDE

Test stresu - Duży obszar Krefeld

Napisany przez jule-gotti
Jeśli kogoś to interesuje, gram każdego sobotniego losowania 6 razy. Numery te pochodzą od moich dziadków, którymi zarządzałem po ich śmierci. Nie zmieniali oni tych numerów przez ostatnie 40 lat i nigdy nie trafili więcej niż sześć liczb. Teraz będę grać tymi samymi numerami przez kolejne 40 lat i mam nadzieję, że w końcu zdobędę większą wygraną.

Jeśli kogoś to interesuje, gram każdego sobotniego wieczoru 6 razy. Liczby te odziedziczyłem po moich dziadkach po ich śmierci. Przez ostatnie 40 lat nigdy nie zmieniali tych liczb i nigdy nie było wśród nich więcej niż sześć trafień. Teraz gram tymi liczbami przez kolejne 40 lat i mam nadzieję, że może kiedyś uda mi się wygrać większą nagrodę.

Nie chcę w żaden sposób być nieczuły, ale dokładnie ten rodzaj upamiętnienia nieżyjących już graczy w lotto jest tym, czego w głębi duszy pragną wszystkie państwowe spółki loteryjne. Nie trzeba ponownie odkrywać państwowego lotto, wystarczy kontynuować i pielęgnować tradycję gry w lottom. To całkowicie wystarcza.

Oczywiście zupełnym przypadkiem, około trzy miesiące temu, pojawiła się pasująca historia sukcesu, którą rozpowszechnili nasi media:

25.07.2014

17 rodzeństwa wygrywają 20 milionów dolarów

Rodzina Endresonów jest być może jedną z największych rodzin w USA. Matka Flossie Endreson wychowała w swoim życiu łącznie 17 dzieci i mogła nie do końca zadbać o wszystkie. Ponad 20 lat temu zainicjowała zatem spółkę loteryjną, z której mogłyby skorzystać wszystkie 17 rodzenstwa. [...] Podczas gdy matka Endreson wciąż co tydzień brała udział w państwowej loterii dla dobra rodziny, przez lata wydawała wiele pieniędzy, ale nigdy nic nie wygrała. Po jej śmierci gra wreszcie zaowocowała, a 17 rodzeństw wygrało 20 milionów dolarów.

Od pieniędzy na pogrzeb do milionera

17 rodzeństw ma obecnie od 53 do 76 lat i mimo to trzymają się razem. Ich matka przez wiele lat brała udział w loterii, aby zapewnić wszystkim dzieciom lepsze życie. W 2004 roku zmarła Flossie Endreson, pozostawiła już sporo pieniędzy na swój pogrzeb i uroczystości pogrzebowe. Rodzeństwo zorganizowało godne pożegnanie matki, ale potem zauważyli, że matka zostawiła zbyt wiele pieniędzy. Zamiast dzielić pieniądze między siebie, ulokowali je na koncie, którego używali do kontynuowania tradycji gry w lotto. Gdyby nie zostały nadmiarowe pieniądze, prawdopodobnie nie kontynuowaliby tradycji gry, ale tak chcieli zmarcej matki.

Dziesięć lat po śmierci matki Endreson dzieje się teraz niewiarygodne. Przez dziesięć lat już grają nadmiarowymi pieniędzmi matki i w końcu ich zaangażowanie się opłaciło. Ku czci matki kontynuowali spółkę loteryjną i teraz wygrali 20 milionów dolarów, pisze CNN. [...]

lotto.info 17 rodzeństw wygrywa 20 milionów dolarów - lotto.info

Co do oczekiwań lub szans na sukces dotyczących @jule-gotti, muszę niestety zauważyć, że nawet jej szanse na więcej niż sześć trafień są prawie takie same jak 40 lat temu.

Test stresowy - obszar Krefeld

... najwyższy czas ponownie napisać coś o Eurojackpot, największej loterii w Europie.

Cóż, już sama nazwa stworzona przez WestLotto: największa loteria w Europie, sprawia mi takie same problemy. Jeśli Eurojackpot, dostępny w 16 krajach z ponad 260 mln mieszkańców, uważa się za największą loterię w Europie, to czy Keno w Lotto nie jest również największą loterią Keno naszego kontynentu? Dlaczego? Otóż dlatego, że Niemcy z liczbą 80,8 mln mieszkańców mają największą liczbę potencjalnych graczy w Keno. I ośmielam się wątpić, czy Francuzi byliby z tym zgodni. Tam bowiem rocznie gra w Keno przynosi wielokrotność tego, co DLTB może uzyskać z Keno, i to nie tylko z powodu tego, że wskaźnik wypłacalności w Keno we Francji wynosi 59%. Dane bardziej szczegółowe mam niestety tylko z roku 2008, gdy całościowe dochody Française des jeux wynosiły około 9,2 mld euro, a Keno przyniosło około 600 mln euro, czyli około 6,5% skumulowanych dochodów. W międzyczasie całkowite dochody we Francji wzrosły do ponad 12,3 mld euro (stan na 2013 rok) i być może również przychody z Keno.

Podobnie wygląda porównanie między EuroMillions a Eurojackpot. Gdy ostatnia duży jackpot w EuroMillions wzrósł w ciągu zaledwie pięciu tygodni do kwoty 190 000 000 €, skumulowana kwota wyniosła ponad 930 000 000 €. To więcej niż to, co udało się osiągnąć z Eurojackpotem przez całe 12 miesięcy roku 2013.

Czasami jestem pobłażliwy wobec zarozumiałości lub samooceny, jeśli kryją się za nimi godne uznania osiągnięcia, bądź takie dwuznaczne cechy motywujące do dostarczenia uznanych osiągnięć. W przypadku Eurojackpotu brakuje mi jednak takich osiągnięć. Ostatnie cztery losowania stanowią tego najnowszy przykład. 10.10.2014 r. dołączono Czechy i Węgry, wprowadzając nową formułę gry. Prawdopodobieństwo wygranej we wszystkich kategoriach z tzw. euroliczbami znacznie się pogorszyło, a nowe stawki w stosunku do tego również, ponieważ wskaźnik wypłacalności dla kategorii 1 + funduszu dodatkowego wzrósł z 44 do 48 procent. Aby nowi i stali klienci nie odchodzili, twórcy Eurojackpotu wymyślili następujące rozwiązanie:

Od czterech tygodni, dokładnie od 10.10.2014 r., w kategorii 12 (2 trafione liczby + 1 euroliczba) znajdują się jedynie wygrane poniżej średniej statystycznej, co skutkuje większą liczbą zwycięzców o 10 do 19 procent. A dla mało doświadczonego gracza każda wygrana - nawet najmniejsza - jest sukcesem i spełnia ważną funkcję wiążącą grę. Oto odpowiednia lista:

Data ___ Kategoria wygranej __ (stawka/średnia) _ stawka ____ różnica w %
__________________________________________________ ________

10.10.2014: Kategoria wygranej 12 ____ (8,02 € ) _________ 7,20 € __________ - 10,2 %

17.10.2014: Kategoria wygranej 12 ____ (8,02 € ) _________ 6,50 € __________ - 19,0 %

24.10.2014: Kategoria wygranej 12 ____ (8,02 € ) _________ 6,90 € __________ - 14,0 %

31.10.2014: Kategoria wygranej 12 ____ (8,02 € ) _________ 6,60 € __________ - 17,7 %

A kategoria 11 również nie wygląda zbyt inaczej:

10.10.2014: Kategoria wygranej 11 ____ (9,98 € ) _________ 7,40 € __________ - 25,9 %

17.10.2014: Kategoria wygranej 11 ____ (9,98 € ) _________ 10,0 € __________ + 0,2 %

24.10.2014: Kategoria wygranej 11 ____ (9,98 € ) _________ 8,50 € __________ - 14,8 %

31.10.2014: Kategoria wygranej 11 ____ (9,98 € ) _________ 6,80 € __________ - 31,9 %

Całe to przedstawienie kukiełkowe! I na koniec ta definicja:

Oszustwo oznacza w niemieckim prawie karnym przestępstwo majątkowe, w którym sprawca w zamiarze nieuprawnionego wzbogacenia oszukuje ofiarę poprzez przedstawienie fałszywych lub zatajenie istotnych faktów tak, aby szkodzić sobie lub osobie trzeciej, i tym samym wyrządzać szkodę materialną.

Test stresu - Obszar Krefeld.

Napisany przez Couponschneider
Nie. To jest jedna z najgłupszych rzeczy, jaką można zrobić. Lepiej zagrać w blackjacka lub ruletkę.

Zamożni grają w ruletkę, biedacy w lotto. W ruletce bank wygrywa z prawdopodobieństwem 1/37, w długoterminowej perspektywie (zasada dużej liczby), czyli wartość oczekiwana portfela pojedynczego gracza wynosi 36/37 początkowego kapitału.

Zamożni nie są głupi. Widzą to 1/37 jako cenę za towarzyskie wieczory. Przy stole do ruletki można spotkać się z innymi, można robić interesy, zająć się gdzieś synem lub ustalić ceny (nawet jeśli jest to zabronione).

W przypadku lotto, z dużym prawdopodobieństwem tracisz swoje pieniądze. I nie nawiązujesz kontaktu z interesującymi ludźmi, którzy mogliby ci pomóc zawodowo lub biznesowo.

... tak, teraz rozumiem przemyślaną kompozycję wybieranych numerów przez twórców gry Keno. Dzięki dzisiejszym opublikowanym stawkom gry wszystko stało się jasne. Aby skutecznie zorganizować państwową loterię, trzeba myśleć i działać przewidująco. Od czasu do czasu warto rzucić okiem na kalendarz. Tak zrobili także matematycy od losowości z Lotto Hessen i zobaczyli, że w tym roku, z datami: 1. listopada (sobota i Wszystkich Świętych) oraz 2. listopada (niedziela), dwa święta pod rząd osłabią przychody z Keno. Trzeba było temu przeciwdziałać, co zresztą udało się doskonale. Dla lepszej przejrzystości wymieniłem przychody z Keno od niedzieli 19 października 2014 r. do ostatniej niedzieli: 19.10.2014: 265.849 € - niedziela 20.10.2014: 330.097 € - poniedziałek 21.10.2014: 340.612 € - wtorek 22.10.2014: 326.882 € - środa 23.10.2014: 343.094 € - czwartek 24.10.2014: 356.900 € - piątek 25.10.2014: 354.014 € - sobota 26.10.2014: 265.947 € - niedziela 27.10.2014: 326.587 € - poniedziałek 28.10.2014: 339.798 € - wtorek 29.10.2014: 333.101 € - środa 30.10.2014: 369.667 € - czwartek 31.10.2014: 384.378 € - piątek 01.11.2014: 332.902 € - sobota 02.11.2014: 280.312 € - niedziela Widzimy tutaj, że wpływy z gry od 19.10. do 29.10. wyglądały zupełnie normalnie i w porównaniu z tymi samymi dniami tygodnia nie różniły się praktycznie. A potem... w czwartek, 30 października 2014 r., wpływy skoczyły gwałtownie z 343.094 € (poprzedni tydzień) na 369.667 €. Ten gwałtowny przyrost powtórzył się także w piątek i w niedzielę - co jest dobrze widoczne, ponieważ ostatnie dwie niedziele prawie identyczne, z niewielkimi przekroczeniami 265T €. Tylko sobota, 1 listopada, przyniosła mniej w porównaniu z poprzednim tygodniem - ponieważ była to święto. Jednak wpływy w sobotę przekroczyły 300T €, co było istotne z psychologicznego punktu widzenia i przyczyniło się do tajemniczego wzrostu. Gdy gracze zauważają ciągłe spadki dochodów z loterii, zaczynają myśleć: Coś musi być nie tak z tą grą, skoro inni przestają grać, więc ja też lepiej przestanę! Teraz rozwiązanie tego zagadkowego zjawiska. W ostatnią środę wypłaty wygranych sięgnęły ponad 90% stawki gry wynoszącej około 333T €. Przy tak niewielkich dziennych obrotach coś takiego zdarza się nieuniknienie od czasu do czasu, np. gdy przy grze typu 10 zostaną przyznane jedno lub dwa pełne trafienia, warte odpowiednio 100 lub 200 T €. Nie w tym przypadku jednak. W wspomnianą środę celowo wybrano serie numerów, które generowały dużą liczbę pojedynczych wygranych na wszystkich typach gier Keno, co łatwo widać na przykładach: Typ gry 10: klasa wygranej 2 - 16 x 1.000 € Typ gry 10: klasa wygranej 3 - 174 x 100 € Typ gry 9: klasa wygranej 1 - 1 x 50.000 € Typ gry 9: klasa wygranej 2 - 2 x 1.000 € Typ gry 8: klasa wygranej 1 - 3 x 10.000 € Typ gry 8: klasa wygranej 2 - 55 x 100 € Typ gry 7: klasa wygranej 1 - 7 x 1.000 € Typ gry 7: klasa wygranej 2 - 114 x 100 € Typ gry 6: klasa wygranej 1 - 47 x 500 €!!! Typ gry 6: klasa wygranej 2 - 400 x 15 € itp. Lotto Hessen doskonale wiedziało, że tak duża liczba niewielkich i średnich wygranych może działać na wielu graczy Keno jak darmowy kredyt na rozdzielacje i część tych wygranych zostanie wykorzystane/tracone w najbliższych dniach. I nie tylko to. Aby powtórzyć uczucie sukcesu, niektórzy zerujący chętnie obstawiają dwukrotnie lub trzykrotnie więcej niż wygrali lub dostali pożyczką wcześniej. Dobór tej strategii był optymalnie dobrany, co po dziesięcioletnim doświadczeniu nie powinno dziwić. Wykładnia ta jest kolejnym dobrym przykładem na elastyczność urządzenia losującego w grze Keno. I ponieważ uważam to za naprawdę zabawne, jeszcze raz cytat dr Sundermanna: Na przykład Ministerstwo Finansów chciało wiedzieć, czy urządzenie losujące posiada TÜV. „To jest ten sam sprzęt, co w Keno, więc tak” – wyjaśnia Sundermann. [...] Loteria sportowa ma ruszyć pod koniec sierpnia - Wiesbadener Kurier Stresstest - Großraum Krefeld

Nie. To jedna z najgłupszych rzeczy, jakie można zrobić. Zamiast tego lepiej zagrać w blackjacka lub ruletkę.

Bogaci grają w ruletkę, ubodzy grają w lotto. [...]

Bogaci nie są głupi. [...]

... nie chodzi o to, że chcę krytykować wyłącznie Lotto, Keno, Eurojackpot itp. Nie! Chcę także pomóc! Ale jeśli napiszę trzy, cztery artykuły o Keno, a Lotto Hessen zaraz potem zorganizuje bardzo dziwną transmisję Keno, w której obdarowują swoich klientów małymi i średnimi wygranymi, aby zatrzymać pozostałych stałych graczy przy dobrej zabawie, to jest to zupełnie zły kierunek. Gra w Keno nie zawiodła, ponieważ gracze są zbyt głupi, aby zauważyć lub wykorzystać o wiele wyższe szanse na wygraną w porównaniu do Lotto 6aus49, ale z powodu uzasadnionego braku zaufania do uczciwości tego loterii.

Po opublikowaniu moich doświadczeń gracza zaledwie osiem lat temu, które zgromadziłem w zaledwie kilku miesiącach - skróconą wersję można przeczytać tutaj:

, otrzymałem maile od innych graczy Keno, którzy również doświadczyli tego zjawiska nagłego szczęścia po wprowadzeniu gry w Keno w swoim kraju zauważyli tak samo. Być może nie tak wyraźnie jak w moim przypadku, ale zdecydowanie zauważalne. Dobrym przykładem jest były moderator z forum Lottostrategen, @Nico z Papenburga. Po wprowadzeniu gry Keno w Dolnej Saksonii obdarzono go znaczącymi wygranymi, po czym nadeszło mało lub prawie w ogóle nic. W forum Lottostrategen @Nico przejął biznes Keno i przez dość długi czas dbał o aktywność w tym sektorze, aż pewnego dnia jakoś zniknął. W jednym z ostatnich wpisów wspomniał o wizycie u psychoterapeuty i zniknął. Tak więc kariera gracza Keno, który zbyt długo wierzył, że Keno to gra losowa i liczby wygrywające są określane przez przypadek, również może się zakończyć.

Wysoka wypłacalność w Keno z ostatniego środy (ok. 330 tys. € wpłacone i ponad 300 tys. € wygranych wypłacone - czyli ok. 135 tys. € więcej - w porównaniu z średnią matematyczną) już prawie została cofnięta przez towarzystwa loteryjne:

30.10.2014: Wpłacono - 369.667 € (poprzedni tydzień: 343.094 €) = + 26.573 €
31.10.2014: Wpłacono - 384.378 € (poprzedni tydzień: 356.900 €) = + 27.478 €
01.11.2014: Wpłacono - 332.902 € (poprzedni tydzień: 354.014 €) = - 21.112 € (Wszystkich Świętych)
02.11.2014: Wpłacono - 280.312 € (poprzedni tydzień: 265.947 €) = + 14.365 €
03.11.2014: Wpłacono - 364.509 € (poprzedni tydzień: 326.587 €) = + 37.922 €
04.11.2014: Wpłacono - 373.766 € (poprzedni tydzień: 339.798 €) = + 33.968 €
__________________________________________________ _______________
__________________________________________________ _ + 119.194 €

Jeszcze jedno losowanie i bilanse wrócą do normy. Tak jak sugerowałem wcześniej: Trochę pieniędzy, które wygraliśmy w ostatni środę, już zostało przegrane. A ponieważ nadzieja umiera ostatnia, a listopad jest jeszcze młody, gra się każdego dnia, aż uświadomisz sobie swoją własną głupotę albo nie będziesz miał już żadnych pieniędzy na grę.

Teraz do mojej obietnicy: Chcę także pomóc!

Niestety, nie da się co tydzień wyciągnąć z kapelusza losowań Keno, których wyniki w dużej mierze są identyczne z typami graczy i doprowadzają do nadzwyczaj wielu wygranych... hm, wróć, inaczej: można by zrobić to, ale nie można... ze względu na stochastykę, prawdopodobieństwo, matematykę i tak dalej. Jakie pomysły - poza manipulacją w losowych liczbach Keno na korzyść graczy - może być jeszcze, aby loteria Keno była atrakcyjniejsza?

Na przykład Francuzi i Polacy zdecydowali się na podwojenie losowań Keno i organizują losowanie w godzinach porannych oraz drugie wieczorem o 21/21:40. Hmm... to także mogłoby zwiększyć obroty w Niemczech, ale eksperci od uzależnień od hazardu nie byliby z tego zachwyceni - tak mi się wydaje. Inna możliwość: wprowadzić jackpot w Keno! Nie możliwe? Ależ tak! Ta prosta idea została zrealizowana w Polsce i nosi taką samą prostą nazwę: Bonus. Mój ostatni sugestia dotyczy sztuczki, która może przyciągnąć szczególnie wielu seniorów. I tę sztuczkę prawdopodobnie Francuzi skopiowali od Niemców. W Keno we Francji można zdobyć najwyższy trafienie: w Keno10 i 9, albo od razu w gotówce, albo... wypłacane jako dożywotnia emerytura. Za 10-er z wpłatą 10 € otrzymuje się 100.000 € par an à vie - raz do roku dożywotnio. Witamy w Światowej Splotki!

I nie! Nie byłbym skłonny - ani we Francji, ani w Polsce - grać w Keno. Obaj organizatorzy - podobnie jak DLTB - to spółki państwowe, które w pierwszej kolejności mają generować dochody z podatków. Dla przypadkowego przypadku pozostaje tam naprawdę niewiele miejsca. I mimo że loteria Keno jest naprawdę stara, zainteresowanie państwowych towarzystw loteryjnych tym formatem gry zostało wzbudzone dopiero wtedy, gdy obliczenia komputerów osiągnęły określony poziom. Powinno się to również wspomnieć. 8, 9, 10 trafień (z 20 dostępnych liczb do wygrania), które są potrzebne do wygrania pięciocyfrowej lub szóstocyfrowej kwoty w Keno, nie są tak dużą przeszkodą jak w przypadku Lotto 6aus49 czy Eurojackpot. A komputery graczy też coś potrafią. Teza: Przypadek = Chaos, nie sprawdza się w tym i w innych przypadkach. Im więcej dokładnych danych ma do dyspozycji meteorolog, tym większe szanse na trafną prognozę pogody.

No cóż, aby móc rywalizować z przypadkiem, pozostaje tylko wizyta w kasynie - mniej więcej tak, jak sugerował @Couponschneider:

viewtopic.php?p=90876

Test stresu - Krefeld Główny

... jest to takzwanie urzędowe:

Krefeld. Deutsche Sportlotterie ma zamiar oficjalnie ruszyć w styczniu i przełamać monopol państwowej loterii. Jak poinformowała siedziba firmy w Krefeld, oprócz licencji, firma otrzymała teraz także zgodę na reklamę. Czekaliśmy na to pięć miesięcy, co spowodowało przesunięcie planowanego na wrzesień startu. Firma zamierza przeanalizować, czy nieotrzymane dochody z loterii spowodowały konieczność zapłaty odszkodowania i jeśli tak, kogo to dotyczy. [...]

Więc... ja bym pozwał Lotto Baden-Württemberg i panią Caspers-Merk. Po pierwsze, Lotto BW ma pieniądze jak lodu, a po drugie, nikt tak nie szydził z Deutsche Sportlotterie jak ta szefowa loterii.

Kupon loterii będzie kosztować trzy euro. Typowanie będzie odbywało się wyłącznie przez internet. 32 procent zysków ma być przeznaczone dla graczy, 30 procent dla sportowców. [...]

Deutsche Sportlotterie rusza na początku drugiej części Bundesligi - Krefeld - Lokalnie - Westdeutsche Zeitung

I to oczywiście nie jest prawda. Kupon kosztuje 2,50 €, z czego tylko 32 procent jest wypłacane jako wygrane, a 30% trafia do sportowców i walki z dopingiem. Do 2,50 € dochodzi opłata manipulacyjna w wysokości 0,50 €. Cztery kupony kosztują więc 10 € + 2 € opłaty = 12 €. Ale to tak na marginesie. Jak się dowiedzieliśmy dzięki ankiecie na temat Deutsche Sportlotterie, potencjalni nabywcy/gracze tych kuponów mają ponadprzeciętne wykształcenie i tak samo wysoki status finansowy. W Niemczech jest obecnie około 1 130 000 milionerów:

Raport - w Niemczech jest milion milionerów - Biznes - Hamburger Abendblatt

A ekipie Deutsche Sportlotterie pozostały ledwie dwa miesiące, aby zdobyć adresy tych osób i wysłać im sympatyczne i zachęcające wiadomości.

Ponieważ wypełnienie kuponu DSL przypomina mały test IQ (trzeba wyjaśnić klientowi, że ten sam kolor można zaznaczyć kilka razy), zaleca się skorzystanie z funkcji Quick-Tipp jako remedium. Szkoda, że matematycy losujący z Lotto Hessen opracowali tylko kupony normalne, a nie systemowe.

Na koniec link do komunikatu prasowego na oficjalnej stronie Deutsche Sportlotterie:

Serdecznie witamy w Deutsche Sportlotterie - Deutsche Sportlotterie

I kolejny link do galerii zdjęć z certyfikacji TÜV dla Keno... przepraszam... urządzenia losującego DSL:

https://www.dropbox.com/sh/b12nypc8s...28v.re.%29.jpg

Od teraz nie będę się już więcej wypowiadał na ten temat, życzę powodzenia DSL i wszystkim sponsorowanym sportowcom oraz dziękuję Lotto Hessen za bezpłatne udostępnienie powyższych zdjęć.

Test na stres - Duży obszar Krefeld

... i piąte kolejne losowanie Eurojackpot, które ponownie wygenerowało poniżej przeciętne kwoty wygranych w najniższych klasach wygranych, ale za to więcej słabych zwycięzców! Więc dodajmy kolejny wpis do naszej listy:

Data ___ Klasa wygranej _ (średnia kwota) __ Kwota wygranej __ Różnica %
__________________________________________________ ______________________

10.10.2014: Klasa 12 ____ 8,02 € _________ 7,20 € __________ - 10,2 %
17.10.2014: Klasa 12 ____ 8,02 € _________ 6,50 € __________ - 19,0 %
24.10.2014: Klasa 12 ____ 8,02 € _________ 6,90 € __________ - 14,0 %
31.10.2014: Klasa 12 ____ 8,02 € _________ 6,60 € __________ - 17,7 %
07.11.2014: Klasa 12 ____ 8,02 € _________ 6,80 € __________ - 17,1 %

Klasa wygranej 11:

10.10.2014: Klasa 11 ____ 9,98 € _________ 7,40 € __________ - 25,9 %
17.10.2014: Klasa 11 ____ 9,98 € _________ 10,0 € __________ + 0,2 %
24.10.2014: Klasa 11 ____ 9,98 € _________ 8,50 € __________ - 14,8 %
31.10.2014: Klasa 11 ____ 9,98 € _________ 6,80 € __________ - 31,9 %
07.11.2014: Klasa 11 ____ 9,98 € _________ 7,10 € __________ - 28,9 %

A teraz pytanie: Czy coś takiego jest naprawdę niezwykłe? Odpowiedź: W tym roku - a mamy już listopad - nie było ani jednego okresu gry, w którym kwoty wygranych w klasie 12 przez pięć kolejnych razy były poniżej średniej, a tym bardziej w połączeniu z wyższą klasą 11 i to jeszcze tak głęboko!!! Możemy powoli mówić o przedwczesnym cudzie bożonarodzeniowym, ponieważ nie mogło być lepiej przy zmianie na nową formułę gry, gorszą dla klientów Eurojackpotu.

Takie rzeczy nie zdarzają się same, trzeba odrobiny starań od losowców z WestLotto. I to, co zrobili, przypomina to, co praktykowano w 2012 roku podczas pierwszych losowań - gdy dla Eurojackpotu chodziło o bycie albo nie być. Problematykę tę wyjaśniłem już wtedy:

Aby sprawdzić, jak zrównoważone są liczby wygranej w loterii, istnieje bardzo prosty sposób. Potrzebujemy tylko huśtawkę z liczbami EuroJackpot - jedną połowę z liczbami od 1 do 25, a drugą od 26 do 50. Każda liczba otrzymuje dodatkową masę - nazwijmy ją kilogramem losowym = Zkg. Dla uproszczenia obciążamy liczby 25 i 26 po 1 Zkg, 24 i 27 po 2 Zkg i tak dalej - z każdą liczbą oddaloną o jedną, dodajemy 1 Zkg. I tak wyglądają dotychczasowe cztery losowania:

5 (21 Zkg), 8 (18 Zkg), 21 (5 Zkg) ____________ II ____________ 37 (12 Zkg), 46 (21 Zkg)
5 (21 Zkg), 7 (19 Zkg), 12 (14 Zkg), 19 (7 Zkg) _ II __ 26 (1 Zkg)
7 (19 Zkg), 8 (18 Zkg) ______________________ II ______ 34 (9 Zkg), 36 (11 Zkg), 38 (13 Zkg)
5 (21 Zkg), 11 (15 Zkg), 12 (14 Zkg) __________ II ____ 27 (2 Zkg), 32 (7 Zkg)

Suma: 192 Zkg ___________________________ II ____________ 76 Zkg

Więc: brak równowagi, a raczej niezrównoważenie. Nie wiemy jeszcze, na jakie liczby WestLotto się zdecyduje 20 kwietnia, ale pewne napięcie pozostaje [...]

Forum mediów | Pytania i odpowiedzi | Szczegóły dotyczące euro-Jackpotu

I tę samą sztuczkę widzimy teraz - od 10.10. do 7.11.2014:

5 (21 Zkg), 13 (13 Zkg), 25 (1 Zkg) ___________ II _________ 33 (8 Zkg), 35 (10 Zkg)
3 (23 Zkg), 7 (19 Zkg) ______________________ II ___ 27 (2 Zkg), 43 (18 Zkg), 46 (21 Zkg)
3 (23 Zkg), 15 (11 Zkg), 22 (4 Zkg) ___________ II __ 26 (1 Zkg), 37 (12 Zkg)
14 (12 Zkg), 24 (2 Zkg) _____________________ II ___ 27 (2 Zkg), 35 (10 Zkg), 39 (14 Zkg)
11 (15 Zkg), 17 (9 Zkg), 20 (6 Zkg), 22 (4 Zkg) _ II _____ 29 (4 Zkg)

Suma: 163 Zkg ___________________________ II ___ 102 Zkg

To nie jest tajemnica, że zwykły gracz hazardowy nie lubi wysokich liczb. Nie może z nimi zbyt wiele zrobić i mało może wygrać. A co szkodzi, jeśli organizator gier losowych wychodzi naprzeciw swoim klientom w tej kwestii, prawda, Panie Goßner? To tylko zabawa!!!

Czasem próbuję sobie wyobrazić, jak musi się czuć pracownik WestLotto, gdy przychodzi do pracy i rozmawia z kolegami o Eurojackpocie. W końcu nikt nie wierzy już, że ta ponad dwuletnia seria cudownych i szczęśliwych zbiegów okoliczności może mieć cokolwiek wspólnego z przypadkiem!

Test stresu - Obszar Krefeld

Napisany przez Calypso
https://www.greensmilies.com/smile/sm...cons_lotto.gif

... Ludzi, którzy w jakiś sposób są naiwni, jednocześnie jednak uczciwi, zasadniczo nie uważam za niesympatycznych. Do tej kategorii zaliczam użytkownika z forum strategów lotto: @Matrix. Oto próbka jego wypowiedzi:

Matrix napisał 30 września 2014 o 23:40 29:

Lotto

Dzisiejsze gry: 12 linii Lotto (Losowanie losowe) Bez systemu Szczerze mówiąc, znalazłem stronę, która zwykle kończy rok dobrą prognozą, jak to robią, jest dla mnie nadal zagadką (niewiadomo) [...]

Strategie lotto-to-to.de - Matrix TG, znalezienie numerów

Wiem, dlaczego te prognozy akurat na koniec roku wypadają szczególnie dobrze! Matematycy lotto znają odpowiedź! A gdyby @Matrix uważnie słuchał w szkole, również by to wiedział! Wtedy nigdy nie przyszedłby na pomysł, by grać w Lotto.

Ale sam wniosek @Matrixa jest poprawny i ważny. To zjawisko opisałem już osiem lat temu na przykładzie gry Keno i dodatkowej loterii Plus5. Nie chcę ujawniać szczegółów, aby nie zachęcać nikogo niepotrzebnie do gry.

Kiedy 22 października napisałem ten post o Keno:

viewtopic.php?p=90362

wtedy jeszcze nie wiedziałem, że miesiąc wcześniej, czyli 24 września 2014, odbyło się dość rzadkie losowanie lotto, które jeszcze wyraźniej pokazuje, jak mimo pozornie korzystnej sekwencji liczb wygrywającej, gracze lotto są kompletnie oszukiwani.

Na forum strategów lotto niedawno otwarto wątek, w którym dyskutuje się nad tym, czy powinno się sortować i statystycznie rejestrować numery lotto, które nie zostały wyciągnięte ani raz, ani dwa lub więcej razy w ostatnich ośmiu losowaniach. Dlaczego? Aby móc roztropnie dobrać własne typy:

Strategie lotto-to-to.de - Nowa statystyka

W czasach, gdy Lotto było grą przypadku, mogłoby to być pomocne. Załóżmy: sekwencja wygrywających numerów lotto składa się z trzech numerów, które w ostatnich ośmiu losowaniach nie były wyciągane ani raz, dwa numery, które zostały wylosowane raz, oraz jeden numer, który pojawił się dwa razy. Suma to: (3 x 0) + (2 x 1) + (1 x 2) = 4 : 6 (numery wygrywające) = 0,66. Ponieważ średnia dla tego ćwiczenia wynosi około 0,98, czyli prawie 1 - patrząc oczywiście z perspektywy długoterminowej - można przy wielu losowaniach, które są np. dużo poniżej tej wartości średniej, zakładać, że w następnych losowaniach ta wartość musi wzrosnąć, w przeciwnym razie statystyka przekłada się na niedobry tor.

A ponieważ obszar z numerami, które nie zostały ani raz wyciągnięte (tzw. pozostałości) jest dość duży: średnio około 19 liczb, wielu graczy chętnie tam grając ma nadzieję, że w końcu pojawi się tam 5 lub nawet 6 numerów wygrywających, a szanse na znaczącą wygraną będą dużo, dużo lepsze niż przy standardowym polowaniu po całym basenie 49 liczb. I 24 września tak właśnie się stało. Tylko matematycy losowania losowego lotto chcieli znowu udowodnić, że są znacznie sprytniejsi od graczy i pomimo tego bardzo korzystnego początkowego ustawienia, żadna dusza nie trafi szóstki. To oczywiście się udało w 100% i teraz wyjaśnię, jak doszło do tego. 24 września w statystyce było 21 liczb, które w ostatnich ośmiu losowaniach nie zostały wyciągnięte ani raz i nastąpiło to losowanie liczb (podkreślonych):

01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21

02-03-04-05-09-10-12-13-20-22-26-28-30-31-34-35-36-37-41-46-48

W odniesieniu do pozycji pojedynczych restantów mamy tę sekwencję liczb:

3-14-15-16-17-20 - z pięknym czworakiem!

Z 21 liczb można stworzyć dokładnie 54.264 kombinacje sześciocyfrowe. Prawie 14 mln wszystkich kombinacji lotto podzielone przez te 54.264 sztuki daje:

13.983.813 : 54.264 = 257,67

Oznacza to, że przy 104 losowaniach rocznie spodziewane jest około 1 takie zdarzenie: wszystkie 6 numerów = restanty - oczywiście tylko wtedy, gdy basen restantów pozostanie stały na 21 liczb. A teraz odliczamy wszystkie przypadki specjalne z 54.264 kombinacji, które można utworzyć z czwórkami, piątkami i szóstkami:

Z czwórkami można utworzyć 1920 kombinacji, z piątkami 240 i 16 z szóstkami. Razem:

1920 + 240 + 16 = 2.176

2.176 spośród 54.264 = 4,01 %

Oznacza to, że w 95,99% przypadków można by było spodziewać się raczej nieskomplikowanej kombinacji zwycięskich numerów, niż tej przedstawionej przez Lotto. A 4,01% to prawie dokładnie 1/25 z 100:

25 x 257,67 = 6.441,75 (losowań) - około tak często/rzadko będzie miało miejsce takie losowanie.

Z jednej strony DLTB narzeka, że coraz mniej graczy lotto. Z drugiej jednak straszy takimi akcjami tych, którzy wciąż chcą grać! W jakiś sposób schizofreniczne to zachowanie...

Test stresowy - Duży obszar Krefeld

... oświadczenie od @Matrix:

Matrix napisał dnia 30 września 2014 o 23:40 29:

Lotto

Gry na dzisiaj 12 linii Lotto(Zufal)Bez systemu Szczerze mówiąc, znalazłem stronę, która zazwyczaj pod koniec roku tworzy dobre prognozy, jak to robią, to dla mnie nadal zagadka (nixwiss) [...]

Lotto-Totostrategen.de - Matrix TG, znalezienie numerów

obiecuje dobre prognozy na koniec roku. A rok 2014 zbliża się ku końcowi. Podczas wczorajszej losowania Lotto, założone przez @Matrix grupy losujących nie wygrały nic, ale jeszcze pozostało kilka tygodni do Sylwestra. Aby przyciągnąć dużą wygraną w Lotto, @Matrix buduje coś w rodzaju ołtarza z wróżbitów z kryształowymi kulkami i boginiami, co zazwyczaj jest typowe dla dziewcząt, które za mało się nauczyły do pracy klasowej lub egzaminu:

Lotto-Totostrategen.de - Matrix TG, znalezienie numerów

Ale... jeśli to pomaga? Dlaczego nie? Prognozy lotto - czy dobre, czy złe - to sprawia, że jest to kwestia sporna. Z jednej strony organizator loterii nie może pozwolić, aby określony sposób gry, który powoduje ponadprzeciętne częste wygrane, zagrażał temu biznesowi lub nawet go zniszczył. Z drugiej strony trudno jest zapobiec tworzeniu prognoz lotto. Raz to udało się DLTB, nad czym pisałem już kilka lat temu. Chłopaki z lottostar.de oprócz do wykorzystania generatora liczb losowych, stworzyli prognozę Lotto składającą się z 15 liczb na każde losowanie środowe i sobotnie. Każda liczba została poddana sprawdzeniu opartemu na kilkuset kryteriach i albo została zaklasyfikowana jako obiecująca i przyjęta, albo nie. Przy prognozie z 15 liczbami średnia liczba trafień (wtedy z dodatkową liczbą) wynosiła 2,14 trafień, a w pierwszych tygodniach faktycznie było więcej trafień, z kilkoma 3 i 4 poprawnymi liczbami wygrywającymi. Potem jakoś to ustaliło się, a te 15 liczb można było użyć jako filtr, ponieważ przy tych 3 lub 4 trafieniach w bardziej lub mniej regularnych odstępach czasowych, prawie przez rok nie było zmian. Jednakże... po ponad 100 losowaniach przewidywanie 15 liczb wchodzi w obszary, w których powinien paść pierwszy szóstka. I nie chciał paść. To, co jednak przyszło z lottostar.de, to oficjalne pismo, które zakazało udostępnienia generatora liczb losowych oraz tworzenia wspomnianej prognozy! Powód? Mówiąc: Umowa o gry hazardowe. Oto odpowiedni wpis w księdze gości - Cytat:

Peter napisał dnia 9 stycznia 2009 r. o godzinie 11:41
Cześć Zespół TeilsystemX, wszystkiego najlepszego w 2009 roku. Kiedy prognozy i generator systemu wrócą online? [...]

Uwaga redakcji: Nowa umowa o gry hazardowe zakazuje reklamowania Lotto i innych gier losowych w Internecie. Obecnie sprawdzamy, czy nasze strony internetowe są zgodne z nową umową. Do czasu musimy ograniczyć naszą ofertę [...]
Jeśli wśród naszych odwiedzających znajduje się ekspert prawa, który chciałby nam pomóc w przeglądzie, będziemy wdzięczni za kontakt. – Cytat na zakończenie.

TeilsystemX: Księga gości

I mogę sobie wyobrazić, że pewne prognozy lotto denerwują matematyków losowych z DLTB. Większość tzw. profesjonalnych programów lotto działa według tego samego szablonu i na kolejne losowanie praktycznie zawsze wychodzi ta sama prognoza - z jakimiś trendami i rytmicznymi liczbami itp., które - boże broń - są obstawiane przez - co ja wiem - ile tysięcy klientów Lotto. Boże broń, żeby te prognozy mogły kilka razy w roku przynieść szóstkę...

Na szczęście jest raczej odwrotnie. Forum Lottostrategen ma specjalistę w tej dziedzinie, @LuckyGambler. Wspomniałem go już, gdy chodziło o jego imponujący wynik trafień z prognozowanych liczb, które z powodu niskiej prawdopodobieństwa wykluczał albo nie obstawiał:

Forum mediów | Pytania i odpowiedzi | Szczegóły dotyczące euro-Jackpota

A jeszcze bardziej imponujący przykład tego, co myślą matematycy losowości o trendach i rytmicznych liczbach, to ostatnia prognoza Keno od @LuckyGambler:

Cześć gracze Keno,

po długim czasie ponownie propozycja liczb na wtorek 23 września 2014 r. :[...]

Oto szczelne 12-letnie system na bazie 9:

01-02-06-19-21-26-38-50-52
01-02-14-19-21-33-38-50-56
01-06-14-19-26-33-38-52-56
02-06-14-21-26-33-50-52-56

Dalej dużo szczęścia
LuckyGambler (ukłon)

Lotto-Totostrategen.de - KENO-Trendy numery, możliwe powtórki i brakujące oczekujące

Tzw. liczby wygrywające w Keno z dnia 23.09.2014 r.:

11-14-24-30-36-42-45-47-48-49-54-55-60-61-63-64-67-68-69

Szczerze mówiąc, po takiej prognozie byłbym również zdeprymowany. Jeszcze piętro niżej, a @LuckyGambler mógłby stać się bogatym człowiekiem, ponieważ za 0 trafień otrzymuje się 200% zakładu.
Po trendach i rytmach od @Stresstest dzisiaj powinien być Eurojackpot. I to też jakoś nie wypaliło. Muszę to chyba nadrobić.

Stresstest - Großraum Krefeld

... rzecznik Eurojackpotu, Axel Weber, wydaje się pracować na część etatu lub na podstawie 400 € w Westlotto. Inaczej nie mogę sobie wytłumaczyć dlaczego trzeba czekać dwa lub trzy tygodnie, zanim nowy raport będzie gotowy. Z drugiej strony, od czasu pierwszego 19 mln € wysokiego jackpota w 2012 roku, który został zgodnie z planem wygrany w NRW, dobry Axel dość znacznie przytył. Aż tak, że mógłby nosić stare garnitury Sigmar Gabriela bez zmiany. No cóż, nie powinniśmy się z tego śmiać, może to też być związane z tarczycą.

Nasze stawki wygranych w klasach: 11 i 12, po ostatnich 6 losowaniach wyglądają następująco:

Data ___ Klasa wygranej _ (Średnia stawka) __ Różnica __ Różnica w %
10.10.2014: Klasa wygranej 12 ____ 8,02 € _________ 7,20 € __________ - 10,2%
17.10.2014: Klasa wygranej 12 ____ 8,02 € _________ 6,50 € __________ - 19,0%
24.10.2014: Klasa wygranej 12 ____ 8,02 € _________ 6,90 € __________ - 14,0%
31.10.2014: Klasa wygranej 12 ____ 8,02 € _________ 6,60 € __________ - 17,7%
07.11.2014: Klasa wygranej 12 ____ 8,02 € _________ 6,80 € __________ - 17,1%
14.11.2014: Klasa wygranej 12 ____ 8,02 € _________ 8,10 € __________ + 0,99%

Klasa wygranej 11:

10.10.2014: Klasa wygranej 11 ____ 9,98 € _________ 7,40 € __________ - 25,9%
17.10.2014: Klasa wygranej 11 ____ 9,98 € _________ 10,0 € __________ + 0,2%
24.10.2014: Klasa wygranej 11 ____ 9,98 € _________ 8,50 € __________ - 14,8%
31.10.2014: Klasa wygranej 11 ____ 9,98 € _________ 6,80 € __________ - 31,9%
07.11.2014: Klasa wygranej 11 ____ 9,98 € _________ 7,10 € __________ - 28,9%
14.11.2014: Klasa wygranej 11 ____ 9,98 € _________ 8,10 € __________ - 18,8%

Nie wiele się zmieniło. I te 0,08 € czy + 0,99% w klasie wygranej 12 PONAD średnią matematyczną powinno być postrzegane jako mały żart ze strony matematyków losowych z WestLotto. Prawdziwym powodem dla tego utrzymującego się i ponadprzeciętnie wysokiego współczynnika trafień tych dwóch klas wygranych można łatwo wytłumaczyć.

Sześć tygodni temu schemat gry Eurojackpotu został zmieniony z 5 z 50 + 2 z 8 liczb euro na 5 z 50 + 2 z 10 liczb euro. Dodatkowo rozpoczęła się nowa faza tworzenia jackpota, w której potrzebni są każdy euro i każdy chętny do gry gracz. Założę się, że nowe liczby euro: 9 i 10, należą do najrzadziej wybieranych liczb euro. I tak będzie jeszcze przez długi czas.

Dlaczego? Ponieważ wiele klientów, którzy w 2012 roku rozszerzyli swoje akcje szczęścia o tę loterię - oprócz lotto, GlücksSpirale i co tam jeszcze - często grają te same zakłady i będą kontynuować grę. Albo jako abonament, albo jako kupon kilkutygodniowy, który jest tylko przedłużany co 4-5 tygodni. WestLotto wie o tym lepiej niż ja, i ta okoliczność jest brana pod uwagę przy ustalaniu wyników losowań Eurojackpotu. Od 10.10.2014 wylosowano już 12 liczb euro, ale 9 lub 10 na szczęście nie pojawiły się:

10.10.2014: Liczby euro - [4/6]
17.10.2014: Liczby euro - [7/8]
24.10.2014: Liczby euro - [2/4]
31.10.2014: Liczby euro - [3/8]
07.11.2014: Liczby euro - [4/8]
14.11.2014: Liczby euro - [2/5]

Z punktu widzenia stochastyki to nie jest niemożliwe, tylko... ale najlepiej przyjrzymy się, jak ten sam problem został rozwiązany w loterii EuroMillionen w 2011 roku. 10.05.2011 roku odbyło się pierwsze losowanie z 11 gwiazdkami (do tej pory 9) w EuroMillionen. I mimo że prawdopodobieństwo wyciągnięcia jednej z tych dwóch nowych gwiazdek: 10 i 11, było mniejsze niż w Eurojackpot, 11 została wylosowana już w czwartym losowaniu i po trzech losowaniach ponownie, a tydzień później 10, a od tego momentu nowe gwiazdki były już w pełni zintegrowane:

10.05.2011: 03-10-15-28-45 (5-7)
13.05.2011: 09-11-17-36-47 (1-2)
17.05.2011: 20-21-37-45-46 (2-3)
20.05.2011: 10-14-20-25-42 (8-11)
24.05.2011: 16-23-24-26-29 (2-9)
27.05.2011: 09-17-25-28-49 (8-9)
31.05.2011: 01-09-10-22-50 (5-11)
03.06.2011: 04-39-40-49-50 (2-5)
07.06.2011: 06-25-36-38-40 (4-10)
10.06.2011: 03-19-20-37-48 (8-11)

Archiwum liczb EuroMillions - wszystkie liczby - rok 2011

Nie jest już tajemnicą, że od pierwszego losowania Eurojackpotu 23.03.2012 r. przypadek ciągle jest po stronie WestLotto i pomaga, gdzie tylko może. Czasami jednak potrzebna jest racjonalna i zrozumiała wyjaśnienie dla tego zdumiewającego rozwoju. W powyższym przypadku Theo Goßner mógłby na przykład powiedzieć coś w tym stylu: Pięknie i dobrze, ale w EuroMillionen nigdy nie było problemów z gotowością do gry i wysokimi obrotami. Jeśli zbyt wcześnie wylosujemy nowe liczby euro, to dziesiątki tysięcy graczy wrócą do domu bez wygranej, a tego sobie nie możemy pozwolić!

No cóż, to mocny argument - muszę przyznać. I tym razem... przyjmuję go nawet jako ważny. Jeszcze jedno:

Jeśli celowo zrezygnuje się z nowych euroliczb, to w zasadzie gra się w stary schemat gry. Od 10.10.2014 gracze Eurojackpotu złożyli prawie 70 mln zakładów (dokładnie: 69.303.870). Na pierwszego jackpota 11.05.2012 r. wystarczyło 49.927.088 zakładów, a został zdobyty. WestLotto musi zatem zdecydować, albo zezwala zespołowi losującemu Veikkaus w Helsinkach na losowanie nowej euroliczby, albo szuka nowego właściciela dla 40 mln euro - ale tylko jeśli jeszcze nie jest ustalony, co jest mało prawdopodobne.

Test stresu - obszar dużych obciążeń w Krefeld

... wyniki wygranych klas: 11 i 12, po 7 kolejnych losowaniach Eurojackpot:

10.10.2014: Klasa 12 ____ 8,02 € _________ 7,20 € __________ - 10,2 %
17.10.2014: Klasa 12 ____ 8,02 € _________ 6,50 € __________ - 19,0 %
24.10.2014: Klasa 12 ____ 8,02 € _________ 6,90 € __________ - 14,0 %
31.10.2014: Klasa 12 ____ 8,02 € _________ 6,60 € __________ - 17,7 %
07.11.2014: Klasa 12 ____ 8,02 € _________ 6,80 € __________ - 17,1 %
14.11.2014: Klasa 12 ____ 8,02 € _________ 8,10 € __________ + 0,99 %
21.11.2014: Klasa 12 ____ 8,02 € _________ 7,90 € __________ - 1,50 %
__________________________________________________ _____________________
Suma: __________________________________________________ ______ - 78,51 %

Klasa wygranych 11:

10.10.2014: Klasa 11 ____ 9,98 € _________ 7,40 € __________ - 25,9 %
17.10.2014: Klasa 11 ____ 9,98 € _________ 10,0 € __________ + 0,2 %
24.10.2014: Klasa 11 ____ 9,98 € _________ 8,50 € __________ - 14,8 %
31.10.2014: Klasa 11 ____ 9,98 € _________ 6,80 € __________ - 31,9 %
07.11.2014: Klasa 11 ____ 9,98 € _________ 7,10 € __________ - 28,9 %
14.11.2014: Klasa 11 ____ 9,98 € _________ 8,10 € __________ - 18,8 %
21.11.2014: Klasa 11 ____ 9,98 € _________ 9,00 € __________ - 9,82 %
__________________________________________________ ______________________
Suma: __________________________________________________ _____ - 129,92 %

To idzie jak po maśle! W związku z tym te liczby -129,92% i -78,51% oznaczają tak imponujący nadmiar w poszczególnych wygranych, jak gdyby miało miejsce dodatkowe, ósme losowanie!!!

W środę znów był zamęt związany z loterią, ponieważ w ZDF rzekomo zawiesił się program i na ekranie pojawiły się stare wyniki z soboty. Czy to prawda, nie wiem, zwłaszcza gdy czytam, że:

[...] Saartoto oraz prowadząca loterii Nina Azizi i jej męski kolega Chris Fleischauer opowiadają się za powrotem transmitowania losowań w telewizji. [...]

Krótko i na temat: Komputer emituje złe wyniki loterii w ZDF - Świat - Tagesspiegel

Aha, aha! Stąd wieje wiatr! Chcą wrócić do telewizji.

W zasadzie bez różnicy, czy internet czy TV. Niemieckie loterie państwowe osiągnęły poziom, na którym naprawdę pilnie potrzebne jest, aby Der Postillon wreszcie otworzył rubrykę loterii, aby szybko i uczciwie regularnie ogłosić:

Szanowni Państwo, oto prawdziwe wyniki loterii: Eurojackpot i Lotto 6aus49!

A propos dam. Perła niemieckiego bloku loterii i totolotka oraz ekspertka od ciastek loteryjnych, pani Marion Caspers-Merk (SPD, Lotto B-W), udzieliła kolejnego wywiadu. Więcej na ten temat w następnym wpisie.

...ISA-GUIDE jest dla mnie jednym z najważniejszych źródeł informacji na temat hazardu i prawie żaden artykuł czy raport nie uciekł mojej uwadze. W szczególności wywiady - takie jak ten poniżej - należą do lektury obowiązkowej. Zatem zacznijmy:

Redaktor Naczelny Reinhold Schmitt ISA-GUIDE: Pani Caspers-Merk, w swoim pierwszym roku jako dyrektora generalnego Lotto Baden-Württemberg odnotowała Pani znaczący wzrost wkładów. Czy ten trend kontynuował się w 2014 roku?

Marion Caspers-Merk: W 2013 roku kwoty stawek wzrosły o prawie dziesięć procent w porównaniu z rokiem poprzednim. Było to głównie wynikiem zmian w naszym głównym produkcie - Lotto 6aus49 w maju 2013 roku. Obecnie kwoty stawek są na podobnym poziomie jak w poprzednim roku. 2014 to rok konsolidacji.

Tak, wszyscy zachwycili się zmianami - głównie podwyżką ceny zakładu loterii o 33%. Kwoty zakładów Lotto nie są na poziomie poprzedniego roku, ale spadły znacząco. I wraz z nimi spadły dochody z dodatkowych gier losowych, takich jak Spiel77 i Super6. Niektóre spółki loteryjne podjęły więc działania przeciwko temu, drukując kupony Eurojackpot wraz z grami Spiel77/Super6. I nie martwcie się, rok 2014 nie będzie gorszy od 2013. Ale tylko dlatego, że w 2014 roku WestLotto wraz z Eurojackpotem wkroczył także na Węgry oraz Sudety... hmm, Czechy, i Jackpot po raz trzeci w tym roku - mam nadzieję - zostanie podniesiony znacząco ponad poziom 40 mln euro, celowo i skutecznie. Ponieważ Jackpot Lotto był utrzymywany na niskim poziomie przez cały rok, przypuszczam, że co najmniej zakończenie roku może być spektakularne.

Schmitt ISA-GUIDE: Jak można w ogóle określić kwoty zakładów? Jaką rolę odgrywają Jackpoty?

Marion Caspers-Merk: Oczywiście Jackpoty mają duży wpływ na działalność loterii. Zauważamy, że ich znaczenie wzrosło w ciągu ostatnich lat. Jednakże również próg zauważalności wzrósł. Gdy dawniej pula Lotto wynosząca 20 milionów euro była tematem rozmów i mediów przez kilka dni, teraz ten mechanizm zaczyna funkcjonować dopiero przy wyższych sumach wygranej. Osoby obstawiające okazjonalnie lub osoby, które w ogóle nie grają w Lotto, zaczynają zauważać to później. W związku z tym zmienia się struktura zakładów.

No cóż, na pierwsze pytanie pana Schmitta: Jak można w ogóle określić kwoty zakładów?, pani Caspers-Merk nie odpowiedziała ani słowem. A potem wielkie znaczenie wysokości Jackpota dla progu zauważalności! Pani Caspers-Merk, jako była Rzecznik ds. Narkotyków rządu federalnego, czuje się jak ryba w wodzie. Tylko tym razem po drugiej stronie, jako dealer.

Schmitt ISA-GUIDE: W tym tygodniu rozpoczęliście sprzedaż loterii Silvester-Millionen. Jak się rozpoczęło?

Marion Caspers-Merk: Silvester-Millionen to silny produkt. Wprowadziliśmy tę loterię na rynek w 2010 roku. Dostępna jest tylko w Baden-Württembergu. Rozpoczęcie było obiecujące. Doświadczenia z poprzednich lat pokazują, że większość kuponów jest sprzedana w drugiej połowie grudnia. Jesteśmy pewni, że Silvester-Millionen będą ponownie wyprzedane przed dniem losowania 31 grudnia. Losowanie odbędzie się tradycyjnie w Sylwestra - wówczas trzech nowych milionerów oraz inni zwycięzcy z Baden-Württembergu.

Tak, to prawda: Silvester-Millionen to naprawdę mocna rzecz. Na forum Strategów Lotto użytkownicy z całych Niemiec kupują kuponów na Sylwestra za ponad 2 000 €:

Lotto-Totostrategen.de - SILVESTER-MILLIONEN 2014 - its on !!!

Nikt jeszcze nic nie wygrał:

Lotto-Totostrategen.de - Anstatt Silvesterlose

Schmitt ISA-GUIDE: Czy oprócz tego macie nowe produkty w przygotowaniu?

Marion Caspers-Merk: Ostatnio poruszaliśmy się w trudnym środowisku regulacyjnym. Nie sprzyjało to zbytnio rozwojowi nowych produktów. Ale faktem jest, że musimy iść do przodu. Zmieniają się oczekiwania klientów - i wraz z nimi wymagania dotyczące oferty państwowego operatora loterii. W przypadku naszych loterii natychmiastowych, czyli zdrapkowych, osiągnęliśmy już wiele. Modele oparte na geografii są interesujące, a opierają się one na powierzchni, z dala od zasady liczbowej. Klient nie typuje więc swoich szczęśliwych liczb, ale np. uczestniczy w loterii za pomocą swojej lokalizacji.

Co więcej, wole nie mieć nic wspólnego z tematem zdrapkowych. Ale teraz:

!!! Modele oparte na geografii są interesujące, a opierają się one na powierzchni, z dala od zasady liczbowej. Klient nie typuje więc swoich szczęśliwych liczb, ale np. uczestniczy w loterii za pomocą swojej lokalizacji !!!

Dla tych, którzy jeszcze nie wiedzą, czym są geobasierte Gewinnspiele, oto przykład: Jacyś niedoinformowani rejestrują się w danej grze i pozwalają sobie na śledzenie za pomocą telefonu, smartfona / iPhonea lub zainstalowanego chipa RFID. Dane te są przekazywane do centrum obliczeniowego, które na zasadzie znanego nam z loteryjnych gier losowych losowania, określa współrzędne geograficzne. A osoba będąca we właściwym miejscu o właściwej porze, wygrywa - dajmy na to - 100 €.

Pani Caspers-Merk! Skąd pochodzi ten pomysł szurnięty? Od Szwabskiej Gestapo, BND czy bezpośrednio od NSA?

A geobasiową loterię DLTB prowadzi już od 10 lat. Co prawda z liczbami na powierzchni, ale jednak. Nazywa się to Plus5, jest rozgrywana razem z Keno i umożliwia graczowi obstawienie kodu pocztowego miejsca zamieszkania swojego domu. Wczoraj na przykład wygrał Darmstadt:

22.11.2014: Plus5 - Wyniki losowania: 64279 = Darmstadt. Gratulacje dla Hesji!

Schmitt ISA-GUIDE: Nalegał Pan zawsze, żeby powstrzymać nielegalny hazard. Jaka jest obecna sytuacja?

Marion Caspers-Merk: Mamy tu nadal bardzo niezadowalającą sytuację, zwłaszcza w dziedzinie hazardu online. Pod koniec lipca ogólnokrajowy resort spraw wewnętrznych Dolnej Saksonii ogłosił, że wkrótce zakazał bankom wykonywanie przelewów niemieckich graczy do zagranicznych operatorów gier losowych albo przekazywania wygranych z powrotem. Tipp24 SE jako przykład stracił wtedy około 100 milionów euro swojej kapitalizacji giełdowej. Rynek ma dość dobre wyczucie, które firmy nadal prowadzą nielegalne zakłady. Oczekujemy od władz, że po zapowiedziach pojawią się konkretne działania i dziko rosnące chwasty zostaną wyrwane. Nie może być tak, że w Niemczech dalej działają nielegalne modele biznesowe kosztem dobra wspólnego.

Zakazać przelewów! Zobaczymy jak długo potrwa, zanim pan Mustermann na trzy tygodnie poleciał na Majorkę, spróbował postawić kilka zakładów sportowych u hiszpańskiego dostawcy, jego bank w Stuttgarcie odmówił mu przelewu, a on złożył pozew do Strasburga.

Schmitt ISA-GUIDE: Dziękujemy za rozmowę.

Wywiad z Marion Caspers-Merk ? ?Po zapowiedziach muszą nastąpić czyny? |ISA-GUIDE

I ja również!

Stresstest - Duży obszar Krefeld

Napisany przez GeraldmitdemHut
Czy hazard ma sens, czy nie, to powinna być decyzja każdego z nas. Ważne jest tylko to, żeby obstawiać (przegrywać) tylko taką kwotę, jaką jesteśmy gotowi stracić, jeśli los się nie uśmiecha.

Czy hazard ma sens czy nie, to powinien ocenić każdy sam. Ważne jest tylko to, aby obstawić (przegrać) tylko tę kwotę, którą jesteś gotowy stracić, jeśli los nie jest po twojej stronie

... tak, @GeraldmitdemHut! Taki zdanie powinno znaleźć się na każdym kuponie LOTTO:

Ważne jest tylko, że jesteś gotowy stracić całą swoją stawkę!

... jak szybko można się mylić! Kiedy w ostatnim wpisie twierdziłem:

Ponieważ Jackpot w Lotto był cały rok niezwykle niski, sądziłem, że przynajmniej na zakończenie roku mogłoby być spektakularne zakończenie.

myślałem o nowym Jackpocie, powiększonym przez dostosowanie ceny do 8,95 mln € (średnio), oraz o tym, że stary Jackpot w wysokości około 15 mln € obecnie - w porównaniu - wynosi 27 mln €. Takie wydarzenia mieliśmy na początku roku, a potem już nie. Dlatego byłem przekonany, że na koniec roku powinno być wystarczająco dużo miejsca (matematycznie/stochastycznie) aby móc się spodziewać Jackpota w wysokości 30 mln € lub więcej. Nic z tego! Odbyła się 24 losowanie Jackpota w tym roku. Cała suma wyniosła około 235,6 mln €. Z tego odejmujemy około 5 mln €, ponieważ 22.3, 12.7 i 27.8 również pieniądze za 6 trafień bez Superzahl trafiły do klasy wygranej 1. Zostaje więc około 230,6 mln € podzielone przez 24 przypadki wygrane = 9,61 mln € na zwycięstwo. Średnia matematyczna wynosi: 8.949.642 €:

9,61 mln € - 8,95 mln € = 660.000 € x 24 (wygrane) = 15.840.000 € powyżej średniej statystycznej.

Amunicja zdaje się być wyczerpana, ale... być może LOTTO planuje losowanie w środę albo w sobotę z 20-40 trafieniami 6, gdzie Jackpot zostanie trafiony 4-5 razy? Przed 50 laty istniały jeszcze takie losowania, o których wspominałem w tym wpisie:

viewtopic.php?p=81180

A co do spadku udziału w grach lotto, na szczęście miałem rację. Aby nie porównywać jabłek do gruszek, zsumowałem 59 losowań Lotto/Spiel77/Super6 w latach 2013 i 2014, od zmiany 4.5.2013 do 23.11.2013 oraz w roku 2014 - od 3.5.2014 do ostatniego losowania 22.11.2014.

W wymienionych okresach osiągnięto odpowiednio około 3,256 mld € w 2013 r. i około 2,923 mld € w 2014 r. Oznacza to spadek o około 10,2%. Ponieważ podwyżka cen w 2013 roku odbyła się mądrze i przewidująco po stronie DLTB dopiero w maju, a w roku 2014 wszystkie 12 miesięcy będą działać w tym trybie, spadki udziałów w grach nie będą odczuwalne. Roczny bilans będzie bardziej lub mniej pozytywny.

Na zakończenie powiem jeszcze jedno. Na ISA-GUIDE znajduje się obszerny artykuł dotyczący planowanej blokady przelewów bankowych do i z tzw. nielegalnych dostawców gier hazardowych i zakładów. Oto doświadczenia z Norwegii w tym zakresie:

Norwescy regulatorzy nakazali w 2010 r. blokady finansowe w celu ochrony państwowego monopolu na gry hazardowe przeciwko prywatnym dostawcom gier hazardowych i ocenili skutki w 2012 i 2014 r. Rune Timberlid, starszy doradca Norwegian Gaming Board, dochodzi dzisiaj do przytłaczającego wniosku: „Ta blokada płatności miała mniejszy wpływ niż oczekiwano. Nie była to sukces. Jest zbyt wiele sposobów na obejście blokady. Okazało się łatwiejsze niż myśleliśmy, aby stworzyć rozwiązania, w których banki i instytucje finansowe nie są zaangażowane.”

Zensursula reloaded – Nowy Potwór Danych to Blokowanie Finansowe | ISA-GUIDE

Ponadto pozwolę sobie powtórzyć komunikat od firm loto dla zagranicznych graczy, którzy chcą skorzystać z ofert niemieckiego państwowego monopolu na hazard i obawiają się ewentualnego przekazania danych do swoich krajów pochodzenia:

Transmisja do krajów trzecich nie jest planowana.

https://www.lotto.de/de/informatione...tml?nomobile=1

Napisany przez EngelMarco
Lotto to marzenie. Zamek na powietrzu. Jest kompletnie nierealne, ponieważ nie ma to sensu z punktu widzenia racjonalnego.
Szansa na zdobycie głównej wygranej to 1 do 140 milionów. Innymi słowy, większe prawdopodobieństwo, że meteoryt spadnie na twój Dom, niż że zgarniesz główną nagrodę.

... od czasu do czasu natrafia się w brukowcach na informacje z działu Najgłupsze przestępstwa na świecie, które pozostawiają po sobie ślady i ułatwiają wyjaśnienie swoich czynów. Kilka lat temu, gdy tłumaczyłem zasady gry w loterii Keno, zwróciłem uwagę między innymi na zależności między zachowaniem graczy a wynikami losowań numerów wygrywających w Keno. Można to przeczytać tutaj:

viewtopic.php?p=78724

Lub tutaj:

viewtopic.php?p=78674

Również w przypadku loterii Eurojackpot, która nadal znajduje się w fazie wprowadzenia i musi walczyć o każdego klienta, te wspomniane wcześniej zależności są widoczne i wyraźne. Zarówno gracze w Keno, jak i uczestnicy Eurojackpot w Niemczech zostali w pierwszej kolejności wyselekcjonowani spośród aktywnych lub byłych graczy w lotto. Ci gracze mieli pewne nawyki tiperskie, które były ściśle związane z lotto 6aus49 lub osobistymi upodobaniami i mają widoczny wpływ na statystykę wygrywających numerów.

Jeśli dobrze policzyłem, to w ostatni piątek miało miejsce 140 losowanie Eurojackpot. Ponieważ prawdopodobieństwo wylosowania każdego numeru Eurojackpot wynosi 1/10, po 140 losowaniach mamy wygodną średnią, bezlitosną wartość 14 wystąpień. Tak zwane numery urodzinowe (1 do 31) są ogólnie wyżej od średniej matematycznej, ale to nie jest tak istotne. Zamiast tego skupiamy się tylko na kilku mordercach wygranych. Do nich należy oczywiście... 19! 19 zostało wylosowane 17 razy i tym samym znajduje się około 22% powyżej średniej statystycznej. Do numerów często wykreślanych z powodu przypuszczalnego szczęścia należą 13 i 7. 13 wystąpiło 15 razy, także powyżej średniej, a 7, która 19 razy wypadła z bębna losującego, jest jednym z absolutnych liderów wypada zdecydowanie o 44% powyżej średniej.

A teraz mam jeszcze dwie interesujące liczby: 49 i 50. 49 jest znana wszystkim Niemcom z lotto 6aus49 od 1955 roku i zajmuje tam pierwsze miejsce w statystykach częstotliwości (509 razy) - nawet po połączeniu statystyk Lotto z soboty i z środy. 50 natomiast właściwie dopiero w 2012 roku zadebiutowała w Eurojackpot na scenie oficjalnych gier losowych. I żaden gracz, który grał swoje stałe numery w lotto od lat także w loterii Eurojackpot, logicznie nie mógł mieć na swoim kupiecku 50.

Dlatego właściwa odpowiedź na następujące pytanie: Który numer Eurojackpot (*kaszle, kaszle*) częściej się losował - 49 czy 50?, jest względnie łatwa do zgadnięcia. Oczywiście może to być tylko 49. Tak samo jak w przypadku 19 WestLotto zdecydowało się w współpracy z Veikkaus z Finlandii 17 razy wylosować 49.

50 miała mniej szczęścia i wypadła: w 2012 roku dwa razy, w 2013 roku cztery razy, a w 2014 roku tylko... raz. Jest zatem numerem Eurojackpot, który był zdecydowanie najrzadziej losowanym numerem i osiągnął zaledwie połowę średniej wartości 14 wystąpień - czyli 7 losowań. Podobnie jak historia z nowymi numerami Eurojackpot: 9 i 10, które wyjaśniłem tydzień temu. To, co nie pasuje do planów WestLotto, jest odkładane, przeciągane i z trudem spełniane minimum matematyczne.

Podsumowując: Można śmiało założyć, że analitycy WestLotto mają bezpośredni dostęp do wszystkich obstawionych typów. Wiedzą dokładnie, które zestawy liczb są niezmienne w grze tydzień po tygodniu (stałych graczy), za którymi zestawami liczb kryje się mniejszy lub większy system, a które typy są obstawiane spontanicznie po osiągnięciu określonej puli nagród. Głównym celem jest wówczas jak największe pozyskanie nowych klientów i co najmniej nagradzanie ich małymi lub średnimi wygranymi. Gracze z abonamentem, stałymi kuponami, wielokrotnymi kuponami oraz systemowi są łatwiejsi w obsłudze, ponieważ już podjęli decyzję o regularnym graniu w Eurojackpot. Jeśli jednak nowy klient przez 4-5 tygodni próbuje coś wygrać i traci całe swoje pieniądze, to szybko może się zdarzyć, że nigdy więcej nie wróci. Zatem tego rodzaju loyalność klienta jest kluczowa, jeśli chce się ciągle zwiększać obrót. A na pewno tego chce, chociaż taki cel zdecydowanie stoi w sprzeczności z wymogami ustawodawcy.

Test stresu - obszar Krefeld

... wygląda na to, że WestLotto i Lotto Hessen bardzo się pokłócili. Wcześniej w Wiesbaden ogłaszano wyniki i kwoty wygranych w Eurojackpot zawsze punktualnie. Od pewnego czasu Lotto Hessen olewa Eurojackpot i aktualizuje dane dopiero w poniedziałek - trzy dni po losowaniu. Nie wiem, czy chodzi tu o podział łupów czy coś innego. Jest to jednak dziwne, ponieważ wyniki Lotto z soboty są widoczne na stronie Lotto Hessen tuż po losowaniu. No cóż, ISA-GUIDE od dawna prawie w ogóle nie pisze o Eurojackpot, a to też coś znaczy.

Jeśli chodzi o ostatnie losowanie Eurojackpot, to można tylko potrząsnąć głową. Często używane powiedzenie: Chciwość zjada rozum, najlepiej oddaje sytuację. Ale po kolei.

Miło, że WestLotto i Veikkaus mogły się przełamać i podczas ósmego losowania po raz pierwszy zaprezentowały nowy numer Eurozahl - 9:

6 - 16 - 18 - 29 - 35 (6 / 9)

Jak wcześniej wyjaśniłem, nowe numery Eurozahlen 9 i 10 są znacznie rzadziej typowane niż reszta, co od razu wpływa na kwoty wygranych. A teraz na to spojrzyjmy. Sprawdźmy wygrane z dwiema liczbami euro:

Klasa wygranej _________ Średnia ________ Rzeczywista wygrana

11 (1 + 2 Trafienia) ______ (9,98 €) __________ 13,40 € ____ + 34,27 %
08 (2 + 2 Trafienia) _____ (20,83 €) __________ 26,80 € ____ + 28,66 %
07 (3 + 2 Trafienia) _____ (57,78 €) __________ 74,70 € ____ + 29,28 %
04 (4 + 2 Trafienia) ___ (4237,52 €) ________ 6469,40 € ____ + 52,67 %

Każdy procent informuje nas jednocześnie o liczbie mniejszych wygranych w danej klasie wygranej.

Teraz spróbujmy dowiedzieć się, czy główne numery wygrane: 6-16-18-29-35, zostały wytypowane przez graczy czy nie. W tym celu obliczymy średnią liczbę wygranych we wszystkich klasach wygranych z 3 trafionymi numerami i porównamy ją z wynikami z ostatniej piątkowej losowania:

(3 + 0 trafień) 51.863 x 14,40 € = 746.827,20 €
(3 + 1 trafienie) 27.490 x 19,00 € = 522.310,00 €
(3 + 2 trafienia) _1.403 x 74,70 € = 104.804,10 €

746.827,20 € : 14,79 € (średnia wygrana) = 50.495 wygranych
522.310,00 € : 18,06 € (średnia wygrana) = 28.920 wygranych
104.804,10 € : 57,78 € (średnia wygrana) = _1.813 wygranych
__________________________________________________ _____
_Liczba wygranych w klasach z przeciętnymi kwotami wygranych: 81.228 wygranych

80.756 z 81.228 = 99,4% - czyli neutralna seria numerów wygranych

A teraz spójrzmy na najwyższe klasy wygranych i zauważmy, że pomimo neutralnej serii numerów wygranych, tylko 3 piątki zostały trafione (*przepraszam*). Przy przewidywanym wkładzie 34.935.296 € = 17.467.648 kuponów, średnio spodziewamy się:

17.467.648 (kuponów) : 2.118.760 (prawdopodobieństwo trafienia 5 liczb) = 8,2 - czyli średnio 8 piątek

Polecenie dla matematyków losujących w WestLotto może więc brzmieć: Wybierzcie zestaw numerów, który gwarantuje przeciętną liczbę zwycięzców w niższych i średnich klasach wygranych, ale nie spowoduje trafienia piątki z jednym lub dwoma numerami euro! Szef chce zobaczyć dwa jackpota na następny piątek, zrozumiano?

A ponieważ w nie największej loterii Europy, EuroMillions, również została wylosowana dość podobna seria numerów wygranych w ostatni piątek: 6-10-15-23-41, porównajmy trafienia piątek:

81.439.666,00 € (wkład) : 2 € = 40.719.833 (kupony)
40.719.833 (kupony) : 2.118.760 (prawdopodobieństwo trafienia 5 liczb) = 19,2 - czyli około 19 piątek.

Trafień było... 28 piątek - 7 x 5 + 1 trafienie, 21 x 5 + 0 trafień:

Euromillionen Eurojackpot Numery Kwoty Jackpot dziś

Odpowiednio również sukcesy w forum strategów lotto:

Matrix-Eurojackpot-TG; Nic nie wygrane:

Lotto-Totostrategen.de - Matrix Eurojackpot TG

€-JP-TG; Nic nie wygrane:

Lotto-Totostrategen.de - Analiza €-JP-TG od 29.11.2013

EM-TG - Zgłoszone przez Salzburger; Wygrana 33,20 € = 87,37% wkładu:

Lotto-Totostrategen.de - stałe EM-TG The + FR - zgłoszone przez SALZBURGER - tylko potwierdzenia i analizy tutaj !!!!

Test stresowy - Großraum Krefeld

... wygląda na to, że WestLotto i Lotto Hessen bardzo się skłócili. Kiedyś w Wiesbaden informacje o wynikach losowania Eurojackpotu i kwotach wygranych były ogłaszane punktualnie. Od pewnego czasu Lotto Hessen olewa Eurojackpot i aktualizuje dane dopiero w poniedziałek - trzy dni po losowaniu. Nie wiem, czy chodzi tutaj o podział łupów czy coś innego. [...]

... ale fikać!!! Może powinienem zająć się jako pośrednik rozwiązywaniem konfliktów? Za jedyne 58,7 mln € Lotto Hessen i WestLotto znów zostają najlepszymi przyjaciółmi, a wyniki losowania oraz rezultaty dzisiejszego losowania Eurojackpotu są widoczne i czytelne na stronie internetowej Wiesbaden przed obowiązkową godziną 23:15.

W ten sposób Trójca Eurojackpotu - składająca się z WestLotto, Veikkaus i Lotto Hessen - ponownie się potwierdza, i wszyscy mogą iść do domu. Nie ma co dyskutować, wszystko w najlepszym porządku, 12 grudnia kolejne losowanie:

Eurojackpot zdobyty: rekordowa wygrana! 58,7 miliona euro trafia do Hesji - Lotto - FOCUS Online - Wiadomości

Genialność Hesskich typujących Eurojackpot (*kaszl, kaszl*) nie jest ani zaskakująca, ani przypadkowa. Właśnie wczoraj w grze o nazwie Keno nastąpiło zwycięstwo głównego zwycięzcy z 10 trafieniami. I bez wielkiego gadania, powiem prosto: ten zwycięzca również pochodzi z Hesji. Trafienie takie jest przyznawane około raz na miesiąc i jest w tym przypadku aż 16 aspirantów, ponieważ istnieje 16 spółek loteryjnych. Lotto Hessen ma udział w Keno około 12%, ale... są też inne, takie jak Lotto Bayern czy WestLotto, które ze swoim udziałem w wysokości 18-19%, wpływają znacznie więcej do kasy. Dlatego trochę mnie dziwi, kiedy patrzę na wyniki trafień w przypadku Keno w ostatnich dniach w klasie nagród 2 z 9 trafieniami:

Data ____ Typ Keno ______ 9 trafień (liczba) ____ z nich w Hesji

11.11.2014: Typ Keno10 _______ 6 ________________ 6 = 100%
18.11.2014: Typ Keno10 _______ 4 ________________ 2 = _50%
19.11.2014: Typ Keno10 _______ 2 ________________ 1 = _50%
24.11.2014: Typ Keno10 _______ 7 ________________ 5 = _71%
26.11.2014: Typ Keno10 _______ 7 ________________ 5 = _71%

A ponieważ hescy trafienia w Keno nie są tylko religijne i obdarowują swoich graczy 100 000 € z okazji święta św. Mikołaja, ale także patriotyczne, z okazji tegorocznego Dnia Niemiec dostaliśmy od razu 200 000 € do odebrania:

Data ____ Typ Keno ______ 10 trafień (liczba) ____ z nich w Hesji

04.10.2014: Typ Keno10 ____ 2 ____________________ 2 = 100%

Między 04.10 a 04.12.2014 w tej klasie nagród zgromadzono łącznie 500 000 €. Z tego 300 000 € - czyli 60% - trafiło do Hesji. Przy udziale Keno w wysokości około 12% - Wow!!!

Mamy już pojęcie przewaga własnego boiska, w piłce nożnej czy innych dyscyplinach sportowych, ale musimy się powoli przyzwyczajać także do przewagi własnego boiska w grach losowych.

Stresstest - Wielki obszar Krefeld

... ho ho ho! Święty Mikołaj wydaje się być Niemcem, powiedział szef Eurojackpota Theo Goßner:

Eurojackpot: Rekordowa wygrana w wysokości 58 milionów euro trafia do Hesji - SPIEGEL ONLINE

Z taką retoryką monachijskiego browaru Hofbräuhaus szef WestLotto udekorował ten kolejny deszcz pieniędzy w Hesji. To naprawdę zabawna paczka: Theo Goßner, WestLotto, Veikkaus i Święty Mikołaj. Ten ostatni nawet wzięcie reniferów na Leasing, których potrzebuje do poruszania się, hojnie podziękował Finom i Norwegom. Trzy inne piątki: 1,6 mln euro oraz 201 tys. euro trafiły z powrotem do Finlandii i jeszcze raz 201 tys. euro do Norwegii.

Dla Czechów niemiecki Mikołaj nie miał zbyt wiele w worku. Chociaż od czasu dołączenia Czechów do Eurojackpota 10.10.2014 r. przelali ponad 10 mln euro, a na ostatnie losowanie wydali 1,66 mln euro (830 000 zakładów), największa pojedyncza wygrana w Czechach wyniosła 274,20 euro:

O evropskou loterii je zájem, Češi v Eurojackpot prosázeli 57 milionù - iDNES.cz

Wiem, że Czechy jeszcze nie mają prawa do wyższych wygranych. Są zupełnie nowi i mogą tylko przyglądać się, ale wraz z węgierskimi graczami Eurojackpota mieli w zeszłym tygodniu więcej zakładów niż... Hesja!!!

Można tylko mieć nadzieję, że ten okres karencji dla Czech i Węgier szybko minie i będą mogli awansować do wyższej grupy płacowej Eurojackpota. Tak jak to jest w przypadku Estończyków. Przez trzy lata grali praktycznie za darmo, a teraz piątki przychodzą jak na taśmie produkcyjnej:

14.11.2014: 5 trafień = 141 tys. euro
28.11.2014: 5 trafień = 174 tys. euro
05.12.2014: 5 trafień = 201 tys. euro

https://www.eestiloto.ee/osi/draws.d...E&drawNumber=1

A przy zakładce Estończyków wynoszącej około 300 tys. euro (około 150 tys. zakładów) w czterech losowaniach trzy razy osiągnąć trafienie szansą 1 do 2 118 760, to nie jest takie proste. Nie jest takie proste - oczywiście mam na myśli zarządzanie przez WestLotto, czyli Theo Goßnera i jego matematyków losujących, którzy obecnie obsługują już 31 organizatorów Eurojackpota z 16 krajów.

Od teraz będę co tydzień sprawdzać wpłaty oraz osiągnięte wygrane w Czechach i na Węgrzech. Kwoty od 2 do 3 milionów euro za losowanie to inny rozmiar niż około 300 tys. euro z Estonii.

Teraz zobaczmy, jak została odebrana całkowicie niespodziewana mega wygrana w Lotto Hesja:

Nieznany zwycięzca otrzymuje kilka wskazówek od Lotto Hesja. W pierwszym momencie szoku - a jest to naprawdę chwila szoku przy takiej sumie - wygrana powinna zostać zachowana dla siebie, radzi Dorothee Hoffmann. Jeśli ma się małe dzieci, należy zachować szczególną powściągliwość, ponieważ są oni po prostu zbyt uczciwi. [...]

Hesja wygrywa Eurojackpot: wygranej 58 milionów euro - co teraz? - N24.de

Z tego należy wyciągnąć następujące wnioski:

1. Dzieci są uczciwe!
2. Pani Dorothee Hoffmann nie jest już dzieckiem!

Dzięki temu przygotowaniu możemy lepiej ocenić dzisiejsze doniesienia o Lotto Hesji:

Rzemieślnik z regionu Nadreńskiego - Meny wygrał najwyższą wygraną w historii niemieckiego lotto. Dwudziestoparoletni młodzieniec jest teraz bogatszy o 58,7 miliona euro, które wygrał w loterii Eurojackpot. Aby nie wzbudzać podejrzeń, zwycięzca poszedł do pracy na początku tygodnia, powiedziała rzeczniczka lotto Hesja, Dorothee Hoffmann, w Wiesbaden. Młody chłopak chce kontynuować pracę jeszcze przez jakiś czas [...] Dotychczas poinformował o swojej milionowej wygranej jedynie najbliższych krewnych - relacjonowała Hoffmann.

Rzemieślnik z regionu Nadreńskiego wygrywa Jackpot Lotto ? FFH.de

Z prostej logiki wynika, że Dorothee Hoffmann należy do najbliższych krewnych zwycięzcy. Może potwierdzić lub zaprzeczyć to w kolejnym komunikacie prasowym - jeśli przyjdzie do pracy, aby nie rzucać się w oczy.

Nawiasem mówiąc, musi to być znowu ogromny zbieg okoliczności, ale jedynym graczem Eurojackpota, którego znam osobiście z znaczącą wygraną, jest również młody rzemieślnik w wieku dwudziestu paru lat! Naprawdę! Wygrał około 3000 euro - trafił więc 4 trafienia plus 2 liczby euro. Jego matka niedługo przed tym miała 5 trafień w lotto - warte około 1500 euro, ale zawsze coś. Młody rzemieślnik jest raczej stałym bywalcem salonów gier i ta wygrana w Eurojackpocie mogłaby być próbą ściągnięcia klienta - tak jak pragnął były szef WestLotto Dr. Wortmann, który zwykł mawiać:

LOTTO NIE JEST PROBLEMEM, LOTTO JEST ROZWIĄZANIEM!

No cóż, za cztery miesiące dowiemy się od Theo Goßnera, czy też Zajączek Wielkanocny jest z niemieckich korzeni.

Test na stres - Obszar Krefeld

... wygląda na to, że Theo Goßner i Święty Mikołaj dobrze przez tydzień wzięli, a następnie ustalili dalsze przyznawanie prezentów! Jak donieśli już w piątek Czesi, wszystkie 7 piątek z 12.12.2014 poszło do trzech najważniejszych założycieli Eurojackpota. Cztery sztuki do Niemiec, duża piątka do Finlandii i dwie mniejsze piątki do Danii:

Wyniki Eurojackpota | Sazka.cz

Nie zapominajmy, jak ważna dla Eurojackpota jest Dania! Wszystkie dane dotyczące obstawionych wyników trafiają przed losowaniem nie tylko do WestLotto w Münster, ale także są wysyłane do Danii. Nikt nie potrzebuje tych danych, bo nawet gdyby wszyscy organizatorzy wymieniali te dane między sobą, nikt nie mógłby zapobiec temu, że główna wygrana znalazła swoje miejsce w Hesji tydzień temu, a tydzień później wszystkie 7 piątek trafiły do Niemiec, Finlandii i Danii.

A co z Czechami? Oni mogą cieszyć się - podobnie jak Estończycy trzy lata temu - ponownie kwotą 200 € i coś tam - jako największa wygrana. Natomiast wyniki węgierskiej analizy nagród były dość zagadkowe. W ubiegłym tygodniu, przy monstrualnej puli w wysokości 58 mln €, węgierscy gracze trafiły dokładnie 12 673 razy w najniższej kategorii nagród 12, a Hesja 24 960 razy. Dwa dni temu w Hesji było 11 780 zwycięstw w tej kategorii nagród, natomiast na Węgrzech: 14 450 sztuk! Więc... albo nikt nie powiedział Węgrom, że główna wygrana od dawna już się skończyła i oni ponownie podnieśli swoją stawkę, albo... naprawdę nie wiem! Oto węgierska strona Eurojackpotu:

Szerencsejáték Zrt. - EuroJackpot

Na forum Strategów Lotto leczą rany po ostatnich 9 losowaniach Eurojackpot i powoli robią rozliczenie roczne. I nie jest to wcale pozytywne. Weźmy na przykład wspomnianą wcześniej TG od @Bernd, który kupuje udziały systemowe z 12 i 13 liczbami dwa razy w tygodniu za 4 € za sztukę. Liczby są generowane przez państwowy generator liczb losowych, a kupujący może tylko mieć nadzieję i modlić się, że będzie miał szczęście:

Lotto-Totostrategen.de - Bilety systemowe szans gier od środy/05.09.2012

Dla uproszczenia weźmiemy pod uwagę wszystkie zakupione zakłady od podwyżki cen z 4.5.2013 roku. Razem z wczorajszą sobotą łączna liczba wszystkich granych kombinacji wynosi ponad 1,9 mln!!! Największe trafienie - piątka - miało miejsce 12.02.2014. Za to otrzymali 148,76 €, a tę sumę podzielono między około 30 członków TG.

Tak! Jedna piątka została uzyskana za pomocą systemu 13, dlatego musimy policzyć 8 piątek jako liczbę trafień. Przy systemie 12 byłoby ich 7, przy 11 - 6, przy 10 - 5 piątek itd. Szansa trafienia piątek wynosi 1 do 60 223 razy 8:

60 223 x 8 = 481 784!

1,9 mln (granych zakładów) : 481 784 = 3,94

Oznacza to, że istnieje wystarczająco dużo miejsca na kolejne 3 piątki - patrząc statystycznie.

Prosty indywidualny nabywca tych udziałów nie wie o tym nic, ponieważ nie może sprawdzić żadnej statystyki. W przypadku tej TG, która regularnie i konsekwentnie kupuje te udziały, powyższy stosunek między granych 1,9 mln zakładów a uzyskanymi trafieniami jest jasno widoczny.

TG od @Bernd gra już prawie 3 lata. I nie chodzi już o wygrywanie czy przegrywanie, ale o to kto ma więcej wytrwałości - byłoby to piękne zakłady-live ODDSET, ale nie w Lotto Berlin. Oni zamykają sklep ODDSET pod koniec grudnia:

Lotto-Totostrategen.de - Krajowe zatrzymanie oddset w lotto od 29.12.2014

Test stresu - Duży obszar Krefeld

Napisany przez Daukind
Test stresu, czego dokładnie chcesz osiągnąć swoimi wpisami?

Stresstest, co dokładnie chcesz osiągnąć swoimi wpisami?

... moim celem jest zwrócenie uwagi ludzkości na problem niszczenia środowiska.

Stresstest - Obszar Krefeld

Napisany przez Daukind

... z moimi postami chcę zwrócić uwagę ludzkości na problem zniszczenia środowiska.

Stresstest - Großraum Krefeld

Rozumiem, dziś specjalnie kupiłem butelkę piwa zamiast puszki.

... obok Systemu udziałów losów loterii Hessen-TG @Bernd prowadzi jeszcze jedno TG, w którym (zazwyczaj) wybiera baseny 15-cyfrowych liczb, które od pewnego czasu nie wykazały żadnych oczywistych trafień (od: 3 trafień). Obecnie jest 15 liczb w grze, które w ostatnich 88 losowaniach nie miały 3 trafień. Przedtem, dla tego basenu liczb, pojawiło się zliczalne trafienie co 3,9 - czyli około co 4 - losowania (średnio). Brakuje informacji o tym, jak długo trwało najdłuższe brakujące zliczalne trafienie w ciągu ostatnich 50 lat losowań loterii, ale obecne 88 losowań są już imponujące.

Gra się tak od 23.10.2014 r., a w ciągu czasu liczba wybieranych kombinacji zwiększyła się z początkowych 33 do 50 na losowanie. Były także losowania (około 40) z 16 liczbami do wyboru. Obecnie jednak ponownie jest tylko 15 liczb w grze, z prawdopodobieństwem trafienia średnio: 15:8,166 = 1,83 - czyli prawie dwie wygrywające liczby na losowanie.

Jak to w przypadku niemieckiej loterii, również to TG mogło po kilku grach pochwalić się bardzo dobrymi i obiecującymi wynikami. Po dwóch tygodniach było trzy kolejne losowania z 3 trafnymi liczbami. Tydzień później nawet 3 x 4 trafienia w czterech losowaniach, i to... na tym się zakończyło. Nie nie, później też trafiało się 3 lub 4 trafne liczby, ale znacznie, znacznie rzadziej.

Ogółem wybrane baseny liczb od 23.10.2014 r. (w tym: 77 razy 15 liczb i 38 razy 16 liczb - jeśli dobrze policzyłem) dają ponad 690 000 kombinacji Lotto, ani razu nie trafił się pięciokrotny wygrany zestaw. Mam na myśli nie to, że była jedna piątka, ale pięć trafnych liczb w puli, które teoretycznie mogłyby prowadzić do piątki. Nie stosuje się pełnego systemu, a jedynie skrócony system składający się z 50 zamiast 5 005 rządów.

Ostatnie 10 losowań przyniosło następujące trafienia: 2, 2, 2, 2, 2, 1, 1, 1, 1, 1. A oto zapowiedź @Bernda na nadchodzącą środę:

[...] W nadchodzącą środę (17.12.2014) będzie stosowane aktualne 15-elementowe TG-System, w którym ostatni trafiony wynik w postaci 3 trafionych został odnotowany po

88 kolejnych losowaniach (= czynnik 22,56)

i będzie ponownie użyty bez zmian!

Wszystkim dalej życzę powodzenia... skin

Lotto-Totostrategen.de - System 10/15 + 9/9 + 3x12er-Voll

W następnym wpisie opowiem, jak grać w Lotto w latach 70. w Polsce - czyli w czasach, kiedy Lotto było jeszcze grą losową.

Testować stres - Obszar aglomeracji Krefeld

... W połowie lat 70., Blok Wschodni, Polska, w radiu leciał hit za hitem zespołu ABBA, a w moim mieście rodzinny (ok. 25 000 mieszkańców) krążyła taka historia: Syn znanego jubilera trafił szóstkę w Lotto i wygrał prawie 2 mln złotych.

Zamówił w Niemczech białego Mercedesa-Benz /8, 200D, kupił w Polsce przyczepę mieszkalną, złożył wniosek o dwa paszporty i wizy, a latem pojechał wraz z żoną przez całą Europę aż do Hiszpanii. Szczęśliwi i opaleni wrócili do Polski, i nie znałem nikogo, kto by im tego nie życzył.

To zdecydowanie miła historia, ale nie o tym chcę dzisiaj pisać. Ten młody człowiek nie grał tylko w duże Lotto 6 z 49, ale wcześniej był częścią 4-osobowej Grupy Trafień, która skupiała się na mniejszym formacie lotto - 5 liczb z 35. Wtedy chodziłem do siódmej klasy, znałem ich nieco przez bliskiego krewnego i trochę się dowiadywałem.

Krótko o Mini-Lotto 5 z 35. Były tylko 3 klasy wygranych: 3, 4 i 5 trafionych liczb, bez kumulacji, jeśli nie padła piątka, a szansa na trafienie 5 liczb wynosiła 1 do 324 632. Przy równym podziale wygranej: ok. 33% dla każdej klasy wygranych, piątka dawała ok. 54 000, a gdy liczba zagrań sięgała ok. 650 000, a trafiona została tylko jedna piątka, suma wygranej podwajała się do ponad 100 000. Za trafienie 4 liczb płaciło się średnio od: 450 do 1000 razy stawka (wtedy 1 złoty), jeśli nikt nie trafił piątki i ta kwota była przenoszona na 2. klasę wygranych. Za trafienie 3 liczb dostawało się, sądzę, ok. 10-15 złotych średnio.

Wspomniana wcześniej Grupa Trafień nie grała 50-100 zakładów, tylko systemem obejmującym ponad... 5 000 kombinacji. Chłopaki prowadzili własne firmy, trzech z nich miało własne ciężarówki, a syn jubilera miał licencję taksówkarską - więc mogli sobie pozwolić na tę ekstremalną grę. Stosowany system był prosty i opierał się na 2 liczbach stałych. Pozostałe 33 (z 35) krzyżowało się z wszystkimi możliwymi kombinacjami 3-liczbowymi, tak że przy trafieniu 2 stałych liczby piątka była nieunikniona, ponad 90 razy trafiano czwórkę i kilkaset razy trójkę. Przy jednym trafionym stałym numerze trafiano 4 x 4 liczby oraz ponad 170 trójek, a wkład ponad 5 000 złotych często był pokrywany. To zdarzało się ok. co trzy losowania. Ponieważ nie grali jak szaleni co tydzień, lecz czekali na korzystny rozwój statystyczny, wystarczyła jedna piątka w roku, aby zakończyć tę zabawę z zyskiem. Trzykrotnie trafiły piątkę w pierwszym roku, co dało najwyższą łączną wygraną (piątka + czwórka + trójka) powyżej 200 000 złotych.

To działało tylko przez ok. dwa lata, potem duże wygrane przestały się pojawiać i przestali grać w ten sposób. Kilka lat później Mini-Lotto 5 z 35 prowadzony przez państwowego organizatora TS zniknął z programu. Wtedy zniknęli też goście z studia Lotto w polskiej stacji TVP-1. Potem widziałeś tylko osobę nadzorującą losowanie, która była zawsze przedstawiana na początku programu przez tzw. Lottofee, ale już nie było cywilnych przedstawicieli publiczności.

Maszyny losujące, które wtedy były używane w Polsce, zostały kupione w RFN. Dlatego zakładam, że istniały kontakty z DLTB i pewne doświadczenia były wymieniane. Ta refleksja przyszła mi do głowy, gdy szukałem powodu, dla którego ta sama liczba gości studia zniknęła w prawie tym samym czasie i w wielu krajach Europy. Co się wtedy wydarzyło, że to publiczność - jako gwarant przejrzystości i wiarygodności - nie mogła już być obecna.

Istniało jedno znane mi wyjątko - Tele-Lotto w NRD - także z formułą 5 z 35. Mimo że losowanie, zapakowane jako program rozrywkowy, przynosiło dobre wyniki oglądalności w MDR nawet po tzw. Wende, to to demokratyczna i sympatyczna gra regionalna została bezlitośnie zlikwidowana przez DLTB.

... moje bohaterskie starania dla TG od @Bernd:

... Ostatnie 10 losowań przyniosły następujące trafienia: 2, 2, 2, 2, 2, 1, 1, 1, 1, 1. A oto zapowiedź od @Bernd na ten środę:

[...] W nadchodzącą środę (17.12.2014) powróci aktualny system TG 15, gdzie ostatnie trafienie w postaci 3 trafionych liczb jest obecnie oczekiwane od

88 kolejnych losowań (= czynnik 22,56 )

nadal niezmieniony!

Wszystkim życzę dalej dużo szczęścia... skinę na przekaz

W końcu się opłaciło. 3 x 3 trafione = 40,80 € - czyli 77% stawki wróciło:

Nie! To tylko był żart, serio! Ten trójka nie został osiągnięty z powodu mojego zaangażowania. Ot, po prostu Saartoto miał zamiar w ostatnią środę wyciągnąć właśnie takie numery!

Równie zabawnie zachowuje się Lotto Hessen. Tu fachowo i z pewnością siebie zaznaczam, że 10 trafień w Keno przypada mniej więcej raz na miesiąc - z powodu szansy trafienia wynoszącej 1 do 2.147.180 i niskich stawek - a co zrobiło Lotto Hessen? Po moim zwróceniu uwagi, że te wygrane mogą być zgłaszane nie tylko dla siebie lub swoich graczy w Keno - jak 4.10.2014 lub dwa tygodnie temu 4.12.2014 - w zaledwie 9 dniach pojawiły się trzy kolejne główne trafienia bez udziału Hessen: 11.12.2014 dwa lub jeden z zakładem 2 euro i już dwa dni później, 13.12.2014 jeden z zakładem 1 euro.

Czy należy dać się tym zrazić? Oczywiście, że nie! Niedawno zostałem (jak wiele razy) wyśmiany, że tylko szaleniec może wierzyć - losowania są manipulowane. Odpowiedziałem na to: Jedna jedyna, sądowo zarządzona kontrola i Keno od Lotto Hessen staje się historią!

Matematycy losowania w Lotto studiowali matematykę na uniwersytecie i prawdopodobnie resztę nauczyli się samodzielnie w sposób autodydaktyczny. A gdy się coś oblicza, to często można również rozpoznać sposób obliczeń lub metody obliczeń. Prawdziwy przypadek nie jest akademikiem! Jest geniuszem, naturalnym talentem i nie potrzebuje metod obliczeń. Dlatego nie zostawia takich widocznych śladów. Tak to wygląda!

Test streszczenia - Duży obszar Krefeld

Napisany przez streitaxt
usunięte...

Napisany przez Daukind

i inne pytania: czy te duże wygrane istnieją naprawdę...? jeśli tak, kto je otrzymuje, a kto kontroluje ich przyznanie...?

Tak, Ty nie, to przypadek.

Mam także kilka pytań: Czy znasz statystyczną szansę na trafienie 6 liczby (wraz z numerem Superzahl)?

Jeśli tak, czy możesz obliczyć średni zakład, jaki trzeba postawić, aby otrzymać tę wygraną?

Jeśli znów odpowiedź brzmi tak, dlaczego więc grasz w lotto? Organizatorzy państwowej loterii mówią przecież od samego początku (bardziej lub mniej otwarcie): Bierzemy 50 centów z każdego euro, które postawi każdy (głupcze), który gra, a pozostałe 50 centów rozdajemy wszystkim pozostałym.

Płacisz zatem średnio jedno euro, aby wygrać 50 centów. Hurra.

Napisany przez streitaxt
usunięte...

Napisany przez Daukind
Matematyka nie jest przecież dla każdego...

Oczywiście są milionerzy w loterii, a czy sądzisz, że także prasa jest w to zamieszana?

... na wystąpienia @streitaxt i @Daukind odpowiem w następnym wpisie - dopiero teraz je zauważyłem.

... dzisiaj o wzorcowym podziale zysków centralnych w ostatnim losowaniu Eurojackpot. Ponownie zastanowiłem się, dlaczego wkłady do gry z Węgier są znacznie wyższe niż z Czech - pomimo że liczba mieszkańców obu krajów jest niemal identyczna! Jedynym sensownym wyjaśnieniem wydaje mi się geograficzna sytuacja Węgier. Trzy czwarte granicy węgierskiej przylega do Serbii, Rumunii, Ukrainy i Słowacji - czyli krajów, które jeszcze nie zostały podbite przez Eurojackpot. Jednym z powodów, dla których ta fantastyczna loteria została wprowadzona w Niemczech, było stwierdzenie doktora Sundermanna z Lotto Hessen: 800 000 niemieckich graczy regularnie brało udział w loterii EuroMillion - również dzięki ruchowi granicznemu. Otóż, węgierskie zainteresowanie Eurojackpotem i gotowość do gry zostały wynagrodzone, a pierwszą piątkę zestrzelono:

Klasa wygranej ___ Traffic Image ___ Całość _____ Węgry ____ Cytat wygranej

II. _____________ 5+1 találat ________4 _________ 1 ______ bruttó 241.199,60 euró

[XII. ____________ 2+1 találat __ 261 782 _____11 407 ______ nettó 2.275 forint]

Szerencsejáték Zrt. - EuroJackpot

Dla wszystkich piątek wychwycimy informacje z I-strony czeskiego organizatora Sazka:

5+1: Niemcy 2x
____ Chorwacja 1x
____ Węgry 1x
____ Czechy 0x

5+0: Niemcy 2x
____ Dania 1x
____ Islandia 1x
____ Czechy 0x

[2+1: Czechy 8440x]

Wyniki Eurojackpotu | Sazka.cz

Jeden z 4 piątek w Niemczech ponownie znajduje się w... Hesji. Po wielkiej wygranej 5 grudnia, z Hesji były tylko dwa razy nieco ponad 500 000 kuponów, ale jesteśmy już na to przygotowani - potrzebują tylko ułamka tego, co jest wymagane statystycznie.

Zakładam jednak, że Theo Goßner w 2015 roku nie planował wielkiej wygranej dla Hesji. Dlaczego? Poza Keno, od stycznia w Wiesbaden rusza druga maszyna do drukowania pieniędzy - niemiecka LOTERIA SPORTOWA! To powinno wystarczyć na jakiś czas. DLTB ma w końcu inne piękne córki! Na przykład: Marion Caspers-Merk:

Oświadczenie Mariona Caspers-Merk, dyrektor generalny Staatliche Toto-Lotto GmbH Baden-Württemberg, w walce przeciwko nielegalnym grą hazardowym online (blokowanie finansowe)

Oświadczenie Mariona Caspers-Merk, dyrektor generalny Staatliche Toto-Lotto GmbH Baden-Württemberg, w walce przeciwko nielegalnym grą hazardowym online (blokowanie finansowe) |ISA-GUIDE

Test stresu - Krefeld i okolice

Napisany przez streitaxt
usunięte...

Napisany przez streitaxt
usunięty...

Napisany przez NilsS
Gra w lotto to wyrzucanie pieniędzy przez okno i KROPKA. Wiadomości o zwycięzcach w loterii lub osobach, które ponownie wszystko straciły, są reklamą, że nie wspomnę już o propagandzie twórców loterii. Ponieważ istnieją również prywatne firmy loteryjne, sprawa staje się jeszcze gorsza.

Grać w lotto to wyrzucanie pieniędzy w błoto i KROPKA

Wiadomości o zwycięzcach loterii lub osobach, które znów wszystko straciły, to reklama, że nie wspomnę już o propagandzie twórców loterii. Ponieważ istnieją także prywatne firmy loteryjne, sprawy tylko się komplikują.

... to dość zdrowe podejście, które w obliczu aktualnie nieprzejrzystego przeprowadzania wszystkich państwowych loterii również podzielam i @streitaxt polecam.

Być może jeszcze krótka uwaga:

Chociaż jest to ogólnie znane, większość jednak przypiera do muru fakt, że najlepsze szanse na znaczną kwotę w euro daje program quizowy: Milionerzy. W zależności od oceny akademickiej: 0,4 (1 do 2,5) lub 0,25 (1 do 4):

Uniwersytet w Kolonii
Z wykształceniem i przyjaciółmi dochodzisz dalej

Socjolodzy prof. dr. Axel Franzen i Sonja Pointner pokazują, co jest decydujące dla sukcesu w programie quizowym: Milionerzy [...]

Z wykształceniem i przyjaciółmi dochodzisz dalej

Test stresu - Krefeld

Napisany przez streitaxt
usunięty...

jestem szczerze rozczarowany [...]

... więc zrobiłem wszystko dobrze. Zdolność szerokiej masy ludzi do znoszenia rozczarowań jest właśnie podstawowym warunkiem sprawnego funkcjonowania nowoczesnego zachodniego społeczeństwa. Prawdziwą siłą państwa są elity, a nie zwyczajni ludzie. A loteria jest dobrym przykładem skutecznej redystrybucji z dołu w górę, która uczyniła Niemcy dominującą potęgą w Europie i naszą wybraną kobietę najpotężniejszą osobą na świecie.

Napisany przez streitaxt
usunięte...

usunięty...

... za późno!

Napisany przez Birgit
Czemu ludzie tak bardzo angażują się w grę w lotto? To przecież tylko gra losowa. Ja wolałbym zająć się inwestowaniem i mądrze pomnażać moje pieniądze.

Dlaczego ludzie tak skupiają się na grze w Lotto [...]

... no właśnie, @Birgit! Na twoim miejscu dawno bym już zadzwonił do służb bezpieczeństwa i zgłosił, że w Krefeld jest ktoś, kto skupia się ekstremalnie na grze w Lotto, i zapytał, czy przypadkiem to nie zagraża wewnętrznemu i zewnętrznemu bezpieczeństwu naszej Republiki?

... głośne radosne wiadomości loteryjne w tym tygodniu! Bawaria została błogosławiona prawdziwie niepokalaniem wygraną w Lotto. Podczas środowej loterii wigilijnej był tylko jeden szóstka, na którym również trafiła się właściwa Superzahl, co doprowadziło do wygranej w wysokości 2,8 mln euro. Wszystkie inne owce musiały zadowolić się kwotami od 1 do 4 cyfr euro.

Również TG od @Bernda, którą od dwóch tygodni opiekuję się bezinteresownie, mogło cieszyć się małym prezentem świątecznym:

[...] W systemie 16-tkowym trafiły 4 liczby wyboru PLUS SUPERZAHL, co z systemową strukturą doprowadziło do trafienia

7 razy 3 poprawne PLUS SUPERZAHL

oraz

17 razy 2 poprawne PLUS SUPERZAHL

a tym samym do zwrotu wygranej

211,70 euro

[...]

Jednakże trzy filary największej loterii w całej Europie obdarowały się wzajemnie w sposób królewski. Zarówno Jackpot, jak i wszystkie pozostałe piątki z ostatniego tegorocznego losowania Eurojackpotu znalazły swoich nabywców w Finlandii, Niemczech oraz Danii. Dane te znowu zaczerpnąłem ze strony internetowej czeskiego operatora Sazka:

5+2: Finlandia 1x __________________ 17 783 911,00 €
____ Czechy 0x

5+1: Niemcy 1x _______________ 174 613,80 €
____ Finlandia 4x
____ Czechy 0x

5+0: Niemcy 2x ________________ 77 035,50 €
____ Dania 1x
____ Finlandia 1x
____ Czechy 0x

A specjalnie ode mnie dodane:

4+2: Hesja 4x ____________________ 3 423,80 €
____ Węgry 1x
____ łącznie: 30x
____ Czechy 0x

Lotto Hesja miało obroty w wysokości 987 186 €, co przyniosło 10 932 wygrane w klasie 12 (2+1) oraz 4 razy 4 trafienia + 2 eurozahlen po 3 423,80 €. Tak więc! Czechy i Węgry razem miały 17 041 wygranych w klasie 12 = o 55,88% więcej niż w Hesji, i tylko jeden traf w kategorii: 4 + 2. Jak widać, to raczej drugorzędne, jakie liczby są obstawiane, ważne jest GDZIE się gra! Inaczej mówiąc: Wy, powolne węgierskie i czeskie kaczki, jak wy tylko potraficie, zawsze obstawiając obok?

W następnym wpisie postaram się wyjaśnić, dlaczego Theo Goßner z WestLotto powinien posłać swoich matematyków losowych na kurs doskonalący do centrum danych EuroMillions w Paryżu.

Test stresu - Wielkie Krefeld

Napisany przez omega87

Dlaczego ludzie tak bardzo zajmują się graniem w Lotto?

To przecież tylko gra losowa.

Ja wolę zajmować się inwestowaniem pieniędzy,
i rozsądnie je pomnażać.

Faktycznie... ja tylko powiem, że Szansa umarcia podczas podróży do kolekty dość, niż wygrania głównej wygranej w loterii.

Napisany przez grib
Moja babcia zawsze mówi: Lotto jest dla ludzi, którzy są słabi z matematyki lub coś w tym stylu. W tym jest sporo prawdy.

Napisany przez tuulos
Mam również zdanie, że szanse na pomnożenie własnych pieniędzy są większe w przypadku tradycyjnych produktów inwestycyjnych niż w przypadku loterii. Oczywiście wszystko zależy od tego, jak intensywnie chce się poświęcić czemuś uwagę, albo czy w ogóle ma się na to czas.

...statystyka wygranych w Eurojackpot jest ogromnym bałaganem, na który zwróciłem uwagę już po drugim losowaniu 30.03.2012 roku. Tego dnia, krótko po godzinie 19 w Münster, było jasne, że skromne 5,8 mln zakładów oznacza spadek o ponad 10% w porównaniu z poprzednim tygodniem i zbliża się do samo narzuconego limitu: 5 mln zakładów = 10 mln € obrotu. Wydano wtedy kombinację liczb wygrywających, która dała 9 piątek z jedną Euroliczbą o wartości 69 118,20 € oraz kolejne 3 piątki bez Euroliczby po 25 408,80 € - co przekraczało średnią wartość aż sześciokrotnie - oraz 46 razy 4 trafione liczby + 2 Euroliczby po 1 529,60 €. W stosunku do stawki gry było to wyjątkowe i do tej pory nie powtórzyło się ani razu. Następnie przez kilka tygodni ratowano się kolejnymi zestawami liczb, które były akceptowane przez klientów, zapewniając niewielkie wygrane, jednocześnie powodując niezrównoważenie w statystykach, o czym pisałam już wtedy:

viewtopic.php?p=91218

Podobne posty tutaj:
viewtopic.php?p=89083
viewtopic.php?p=89377
viewtopic.php?p=89564
viewtopic.php?p=89894

19.11.2014 roku ponownie zabrałem głos i narzekałem na to, że mimo wprowadzenia nowej formuły gry z 10 zamiast 8 Euroliczb, a już po 6 losowaniach, podczas których wyciągnięto 12 Euroliczb, żadna z dwóch nowych liczb: 9 i 10 nie została wylosowana:

viewtopic.php?p=91692

Prawdopodobnie tylko dla mnie zaczęto dwa tygodnie później serię z Euroliczbą 9, która niestety ujawniła kolejną statystyczną nieprawidłowość i niemoc matematyków losowych z WestLotto. Wybór Euroliczb jest problematyczny i wrażliwy, ponieważ jest ich niewiele. Często wystarczy spojrzenie, aby stwierdzić, czy pochodzą one od przypadku, czy zostały ruczcznie ułożone. Na przykład:

Przyjmijmy fikcyjne trzy losowania z tymi Euroliczbami:

5-6
2-8
5-8

Widać, że trzeci zestaw [5-8] nie jest identyczny z żadnym z poprzednich zestawów, ale został utworzony z liczb, które już pojawiły się w pierwszym i drugim zestawie. Przy 10 Euroliczbach i 45 możliwych kombinacjach coś takiego zdarza się około co 11 losowań, ponieważ istnieją cztery możliwe kombinacje spośród łącznie 45 - tj. 5-8 oraz 2-5, 2-6 i 6-8 (5-6 lub 2-8 to powtórzenia).

Drugi wariant:

5-6
2-6
2-5

W tym przypadku szansa wynosi 1 do 45, ponieważ istnieje tylko jedna kombinacja spośród 45 - tj. 2-5 (6-6 się nie liczy, 5-6 lub 2-6 to powtórzenia).

Aby pokazać, jak sytuacja ta ma miejsce w dziczy, przyjrzałem się 12 ostatnim losowaniom loterii EuroMillions z lat 2004, 2005 i 2006. Wtedy było 9 tzw. liczb gwiazd i 36 możliwych kombinacji:

2004 __ 2005 __ 2006

5-8 ___ 1-6 ___ 3-5
3-9 ___ 1-8 ___ 3-6
4-9 ___ 3-5 ___ 7-8
1-7 ___ 2-6 ___ 3-9
3-9 ___ 3-5 ___ 2-3
2-6 ___ 2-3 ___ 2-6
6-8 ___ 1-6 ___ 1-5
3-4 ___ 4-7 ___ 2-5
2-7 ___ 1-5 ___ 1-2
2-9 ___ 6-7 ___ 3-7
5-6 ___ 1-7 ___ 2-3
8-9 ___ 1-4 ___ 3-4

Archiwum liczb EuroMillions - wszystkie liczby - rok 2004

W 36 losowaniach znajdujemy 4 przypadki pierwszego wariantu z częstotliwością występowania: 36 : 4 = 9 - więc około co 9 losowań. Z ogólnie pięcioma przypadkami mamy tu idealną średnią statystyczną. A teraz ostatnie 12 losowań Eurojackpot od wprowadzenia nowej formuły z 10 Euroliczbami:

4-6
7-8
2-4
3-8
4-8!!! każde 11,25 losowań
2-5
4-5!!! każde 11,25 losowań
6-9
4-9!!! każde 11,25 losowań
7-9
5-9
5-7!!! raz na 45 losowań

Brygada matematyków losowych z WestLotto może z dumą donieść, że w ciągu tylko 8 tygodni prawie zrealizowali cały roczny plan!!! Szczęśliwego Nowego Roku!!!

Test stresu - Obszar metropolitalny Krefeld

... a teraz mały żart odnośnie poprzedniego postu. Było to zdecydowanie niesprawiedliwe z mojej strony, że naprowadziłem na ostatnie 12 losowań liczb euro i porównałem je z liczbami gwiazd z loterii EuroMillions z lat 2004, 2005 i 2006. Dlatego teraz przeprowadzimy wysoce naukowe porównanie. Najpierw jeszcze raz opublikowane wcześniej liczby gwiazd EuroMillions, a poniżej ostatnie 12 losowań liczb euro z lat 2012, 2013 i 2014, z zaznaczonymi kolorami przypadkami:

EuroMillions
2004 _____ 2005 _____ 2006

5-8 ______ 1-6 ______ 3-5
3-9 ______ 1-8 ______ 3-6
4-9 ______ 3-5 ______ 7-8
1-7 ______ 2-6 ______ 3-9
3-9 ______ 3-5 ______ 2-3
2-6 ______ 2-3 ______ 2-6
6-8 ______ 1-6 ______ 1-5
3-4 ______ 4-7 ______ 2-5
2-7 ______ 1-5 ______ 1-2
2-9 ______ 6-7 ______ 3-7
5-6 ______ 1-7 ______ 2-3
8-9 ______ 1-4 ______ 3-4

Eurojackpot
2012 _____ 2013 _____ 2014

4-8 ______ 7-8 ______ 4-6
3-8 ______ 1-3 ______ 7-8
4-5 ______ 2-8 ______ 2-4
5-7 ______ 5-8 ______ 3-8
3-8 ______ 3-4 ______ 4-8
4-7 ______ 4-8 ______ 2-5
2-5 ______ 1-2 ______ 4-5
6-7 ______ 4-7 ______ 6-9
3-5 ______ 2-7 ______ 4-9
5-8 ______ 2-8 ______ 7-9
4-8 ______ 6-8 ______ 5-9
7-8 ______ 3-7 ______ 5-7

O cudzie, o zdziwieniu! Obie sekwencje wyglądają prawie identycznie! Jakby tzw. państwowi organizatorzy gier losowych się dogadali! Oczywiście nie zrobili tego. To zaskakujące podobieństwo wynikło jedynie z zachowania graczy! I można to łatwo udowodnić. Pierwszy rok po wprowadzeniu nowej loterii jest najtrudniejszy. Trzeba dużo zrobić, aby przyciągnąć graczy do gry i zyskać ich jako stałych klientów. W tym celu potrzebne są numery, które generują jak najwięcej małych wygranych. A w przypadku liczb gwiazd (EuroMillions) oraz liczb euro (Eurojackpot) liczbą odpowiadającą za to zadanie stała się liczba 5.

Już po pierwszym losowaniu obu loterii 5 zaczynała występować wyraźnie:

Eurojackpot 2012 ____ EuroMillions 2004

6-8 __________________ 7-9
1-5 __________________ 2-5
4-5 __________________ 4-5
1-3 __________________ 1-5
2-8 __________________ 4-5
3-5
3-5
1-5
4-5
5-7

I trzy razy zgadnijcie, która liczbą gwiazd lub euro była najczęściej wylosowywana w pierwszym roku działania gry, hmm? W zaledwie 41 losowaniach Eurojackpota 5 jako liczba euro została wylosowana 16 razy, co oznacza ogromną przewagę jako nr 1 i stanowiło około 160% średniej matematycznej. Z kolei w roku 2004 w przypadku EuroMillions 5 pojawiła się 15 razy (w 47 losowaniach), co również uczyniło z niej absolutnego lidera = nr 1.

Taka seria 5 jak w Eurojackpotie zdarza się około raz na 20 lat i można to łatwo obliczyć:

Przy formule gry 2 z 8 liczb szansa na wylosowanie konkretnej liczby wynosi 1 do 4. Gdy ta liczba ma pojawić się 5 razy z rzędu, szansa musi zostać pomnożona odpowiednio:

1/4 x 1/4 x 1/4 x 1/4 x 1/4 = 1/1024 (losowań) - czyli około raz na 20 lat.

A matematycy przypadkowi z WestLotto polubili tak bardzo 5, że około 40 losowań później, na początku 2013 roku, ponownie zaczęli z niej korzystać. Nie wierzycie? Oto wyniki:

Eurojackpot 2013 - Eurozahlen

04.01.2013: 5-8
11.01.2014: 2-3
18.01.2014: 6-7
25.01.2014: 7-8
01.02.2014: 6-7
08.02.2014: 1-7
15.02.2014: 3-5
22.02.2014: 3-8
01.03.2014: 1-5
08.03.2014: 2-5
15.03.2014: 5-7
22.03.2014: 5-6
29.03.2014: 5-7

A kiedy 5 została całkowicie zużyta i wykorzystana, zastąpiono ją kolejną ulubioną liczbą, 7, która w drugim roku gry pojawiła się 18 razy!

Nawet bez przedstawienia dalszych podobieństw - których jest jeszcze więcej - można już teraz wyciągnąć jedynie słuszną konkluzję: Obydwie loterie nie mają absolutnie nic wspólnego z przypadkiem, a uczestnictwo w nich przypomina niechciane wspieranie przestępczych działań.

Wczorajsze losowanie Eurojackpota przyniosło następujące liczby euro: 5-6. Z ostatnimi dwoma losowaniami 2014 mamy ponownie 5 na czele:

19.12.2014: 5-9
26.12.2014: 5-7
02.01.2015: 5-6

A Czesi znowu nic nie trafili i nadal płacą rodzaj odszkodowania za Sudety:

5+1: Niemcy 1x
____ Dania 1x
____ Czechy 0x

5+0: Dania 1x
____ Finlandia 1x
____ Włochy 1x
____ Czechy 0x

4+2: Czechy 0x

... wreszcie dobra... ale co ja tutaj gadam... FANTASTYCZNA informacja dla wszystkich graczy Lotto w Niemczech!!!

Obecni liderzy Niemieckiego Bloku Lotto i Totolotka (DLTB) oraz dyrektorzy zarządzający Saarland-Sporttoto GmbH, Michael Burkert i Peter Jacoby, są zadowoleni z wyników rocznych DLTB. [...] W porównaniu z ubiegłym rokiem DLTB odnotował niewielkie spadki wynoszące 0,7 procent, co jest związane z gorszym rozwojem puli w Lotto 6 z 49: W 2014 roku tylko przez 28 tygodni pula przekroczyła 10 milionów euro [...]

Rok jubileuszowy 2015: Lotto 6 z 49 kończy 60 lat

2015 to rok jubileuszowy dla najbardziej popularnej gry losowej w Niemczech. Lotto 6 z 49 kończy 60 lat. 9 października 1955 roku odbyło się pierwsze losowanie zwycięskich liczb w hotelu Mau w Hamburgu. Formuła „6 z 49” do dzisiaj nie straciła nic ze swojego blasku. [...]

Lotto informuje: DLTB-Roczne wyniki 2014: 97 nowych milionerów i stabilne obroty | Przewodnik ISA

Czy wiecie, co to oznacza? To oznacza, że w 2015 roku będzie znacznie więcej tygodni z pulą powyżej 10 milionów euro!!! Z przypadku oczywiście (*kaszle, kaszle*). Jeśli już świętować, to porządnie! A to jeszcze nie koniec! Obecni szefowie mafi Lotto nie wspomnieli o tym, ale w 2014 roku nie było żadnych znaczących ogólnokrajowych dodatkowych losowań. Brak luksusowych samochodów, domów itp. Środki na to są jednak dostępne w dużej ilości:

28.07.2014 Zapominalscy szczęściarze 34,8 miliona euro wygranych w lotto nieodebrane!

Gracze w lotto nie odebrali w ubiegłym roku 34,8 miliona euro wygranych.

Mimo szczęścia: 34,8 miliona euro wygranych w lotto nie zostało odebranych w ubiegłym roku - Wiadomości kraj - Bild.de

Do tego dochodzą oczywiście miliony, które również w 2014 roku nie zostały odebrane, jak na przykład te:

Stuttgart/Bad Saulgau - Sześć trafień, a mimo to pech: Ponieważ gracz w lotto nie odebrał swojej wygranej w wysokości ponad 1,15 miliona euro w ciągu 13 tygodni, stracił tę kwotę. Lotto Baden-Württemberg ogłosiło, że kwota ta trafia do puli na dodatkowe losowania Niemieckiego Bloku Lotto i Totolotka. [...]

Gracz w lotto w Badenii-Wirtembergii traci milionową wygraną - SPIEGEL ONLINE

Również z przypadku - oczywiście! Cały rok można było czytać tego rodzaju komunikaty - tylko w Dolnej Saksonii trzech milionerów poszukiwano i... znaleziono:

Również trzeci milioner lotto znaleziony w Dolnej Saksonii - Wiadomości Lotto

Dlaczego? Aby wzbudzić wrażenie, że pomimo malejącej liczby zakładów gry z jednej strony oraz kart klienta i pośrednictwa przez Internet z drugiej strony (co praktycznie wyklucza utratę wygranej), co dwudziestą milionową wygraną w lotto pozostaje nierozpoznana - po prostu, ponieważ jest to pilnie potrzebne dla jubileuszowego roku 2015!!!

Pierwsze losowanie lotto odbyło się pod nadzorem notariusza i w obecności publiczności 9.10.1955 roku!

Więc spokojnie, wrzucaj codziennie 2 centy do skarbonki. Do października uzbierasz około 5 euro. To wystarczy na zakład lotto, dodatkowe gry Spiel77 i Super6 oraz większość opłaty za kupon!

Na zakończenie wyniki strategii lotto w tegorocznych Milionach Sylwestrowych z Lotto B-W. Na początku byli euforyczni:

Strategie Lotto-Toto.de - MILIONY SYLWESTROWE 2014 - zaczynamy !!!

A po losowaniu:

Strategie Lotto-Toto.de - MILIONY SYLWESTROWE 2014 - Przegląd zamówień - bez dyskusji, proszę

W ciągu 3 lat około 4.000 euro przepuszczonych, bez żadnej wygranej.

Test stresowy - obszar Krefeld
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 13

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!