Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Karta zwrotów - doświadczenia

Napisany przez Fight 4 y Right
W międzyczasie otrzymałem także odrzucenie mojego pozwu przez LG Frankfurt. Ale dobra, teraz czas na kolejną rundę, tym razem przed OLG, oczywiście również przed naszymi przyjaciółmi z FFM. Mam bardzo długie siły. Droga jest celem - a celem jest BGH!!!

Napisany przez Harley

Przyjmuję zakłady: Senat bankowy potwierdza dokładnie tego dnia

Masz poważny problem... nie znajdziesz tu nikogo, kto by się nie zgodził.

Może spróbuj w angielskim forum. Oni obstawiają każdą pierdołę.

P. S. Jak się skończyła sprawa dzisiaj w LG FRA? Odrzucona czy zawieszona?

Napisany przez Harley

Otrzymałem właśnie odrzucenie pozwu przez LG Frankfurt. Ale co z tego. Teraz przechodzimy do następnego etapu - OLG, oczywiście również u naszych przyjaciół z FFM. Mam bardzo długie ramie. Droga jest celem - a celem tym jest BGH!!!

Powiedz mi proszę: Standardowe uzasadnienie? Przepadek, niedopuszczalne nadużycie prawa, itp., czy jako posiadacz diplomowanego zawodu powinieneś był zauważyć, że WRR może być świadomie ograniczone czasowo?

Napisany przez Widerruf jetzt
W NJW ukazał się długi artykuł na temat zasady zarzutu przedawnienia. W skrócie: Brak zarzutu przedawnienia w przypadku trwających nadal umów, w przeciwnym razie z reguły dotyczy.

Czy też to już przeczytałeś?

Otrzymaliśmy teraz propozycję porównawczą od banku w jednej sprawie. refinansowanie na nieco poniżej 0,9% na 5 lat. Brak opłaty za wcześniejszą spłatę, ale także brak kalkulacji odstąpienia od umowy.

Napisany przez 2RAM
@Harley

niestety nie słyszałem jeszcze niczego - Wyrok (lub decyzja) przyjdzie -jeśli- pocztą. Myślę, że za siedem dni. Dam znać...

@fight 4 y right

Kiedy to było? Czy możesz podać numer akt sprawy tutaj?

Napisany przez Harley

Istnieje długi esej w NJW na temat utraty prawa.
W skrócie: Brak utraty prawa w trakcie trwających umów, w przeciwnym razie zwykle tak.

Czy czytałeś to również?

Nie, do tej pory nie miałem tej informacji. Czy możesz skopiować podstawowe zdania tutaj?

O ile mi wiadomo, dotychczas SN uznawał, że WRR nigdy wcześniej nie rozpoznawał utraty prawa.

Napisany przez 2RAM
Rezygnacja teraz

NJW nie jest jednak sądem (a już tym bardziej nie jest Sądem Najwyższym), często działają tam teoretycy.

Napisany przez 2RAM
W najnowszym numerze NJW z 28.5 tutaj w sieci nie mogę nic znaleźć, chociaż zazwyczaj zawsze publikują aktualny numer. Skąd masz te informacje?

Napisany przez 3ducnici
[cytat=Widerruf jetzt">
Teraz otrzymaliśmy ofertę porozumienia od banku w jednej sprawie. refinansowanie na nieco poniżej 0,9% na 5 lat. Brak opłat wstępnych, ale także brak kalkulacji zwrotu środków.

Zdaje się, że oferta jest uczciwa pod względem oprocentowania. Ale co zrobisz za 5 lat? Spróbowałbym zabezpieczyć sobie obecny poziom oprocentowania tak długo, jak to możliwe.

Zastanów się nad ofertą z dłuższym okresem kredytowania...

Napisany przez 6Bankkaufmann
Ale teraz nie chcę refinansować na 5 lat....
Przynajmniej na 10 lub nawet 15 lat ustalić stopy procentowe.
Po 5 latach prawie nic nie zostanie spłacone...

Napisany przez 3ducnici
[cytat=Bankkaufmann">
Ale teraz nie refinansować na 5 lat....
Chociażby na 10 lat, a nawet na 15 lat ustalić oprocentowanie.
Przecież po 5 latach prawie nic nie zostanie spłacone...
[/cytat]
Dobrze, oczywiście można policzyć, co to oznacza, gdy teraz wezmę bardzo niską stopę procentową, wezmę różnicę w stosunku do bieżącej raty i spłacę, a następnie zabezpieczę 15-letnią pożyczkę po 5 latach. ..

Napisany przez Fight 4 y Right

Powiedz mi proszę: Standardowe uzasadnienie? Przedawnienie, niedopuszczalne korzystanie z uprawnień, itp.? Czy jako posiadacz dyplomowego zawodu powinieneś był zauważyć, że WRR może być w swojej istocie tylko czasowo ograniczony?

Zostało to uzasadnione według mojego prawnika ze względu na obecną ogólną praktykę sądową w LG FFM.
Ale nieważne, nadejdzie czas, gdy karta zostanie odwrócona!!!

Jak chcesz zabezpieczyć 15-letnią pożyczkę za pomocą transakcji forwardowej na 5 lat? Nie jestem w stanie tego pojąć.

Napisany przez schober53
Czy są jakieś doświadczenia, czy ING Diba akceptuje to, co proponuje Rzecznik Finansowy? W przeciwnym razie nie ma sensu nawet próbować...

Napisany przez 3ducnici

Jak zamierzają Państwo zabezpieczyć 15-letnią pożyczkę za pomocą transakcji forwardowej w ciągu 5 lat? Nie rozumiem tego myślowo.

Teraz zamkniesz na 5 lat, a następnie zabezpieczysz 15-letnią transakcją forwardową.

spłacisz różnicę w stosunku do obecnego oprocentowania i zawrzesz transakcję forwardową, jeśli to będzie pasować... być może za rok...

Ale myślę, że ze względu na ewentualny wzrost stóp procentowych lub już nieco wzrosłe stopy procentowe (ze względu na obligacje skarbu państwa RFN) pytanie brzmi, czy to się opłaca... nigdy tego nie obliczyłem...

Na przykład teraz 0,98%, spłacić, ile się da, a za 5 lat ewentualnie zastąpić około 2,5%...

Teraz chcesz wziąć pożyczkę na 5 lat z 5-letnim okresem wiązania oprocentowania, a następnie po tym od razu pożyczkę z odroczeniem zapłaty o 10 lub 15 lat. Czy to ma zapewnić lepsze oprocentowanie niż od razu 15 lat wiązania oprocentowania?

Napisany przez 3ducnici

Teraz mówisz o zaciągnięciu w 2015 roku pożyczki na 5 lat z oprocentowaniem nominalnym, a następnie od razu po tym zaciągnąć pożyczkę forward na 10 lub 15 lat z oprocentowaniem nominalnym.
I czy to da lepsze oprocentowanie niż od razu 15 lat oprocentowania nominalnego?

Pytanie nie dotyczy oprocentowania, ale tego, jaki będzie łączny nominalny koszt odsetkowy przez 20 lat, jeśli w pierwszych pięciu latach spłacę różnicę do bieżącej stopy...

+ Mam stosunkowo niskie oprocentowanie na 20 lat, podczas gdy przy pożyczce na 15 lat nie wiem, jakie oprocentowanie nominalne otrzymam za 15 lat... 5%? 7% czy nawet więcej?

Napisany przez 2RAM
Czy ta decyzja sądu LG w Düsseldorfie jest już znana:
10 O 131/14. Ponownie dotyczy ona dobrze znanych przypisów na temat WRB w bankach oszczędnościowo-kredytowych

Sędziowie wspierają tu prawo do wieczystego odwołania, ale zazwyczaj odrzucają roszczenia pieniężne powoda. Tak więc powód musi pokryć 2/3 kosztów sądowych.

Czy ta rezygnacja z odwołania miała sens, jest wątpliwe....

Napisany przez dogfight76
Dokładnie jak moja Sparkasse-WRB!
To dla mnie oznacza, co dokładnie?

Pozdrowienia

Napisany przez 2RAM
To oznacza, że Sąd Okręgowy w Düsseldorfie uważa Sparkassen-WRBs za nielegalne i dlatego uznaje odwołanie za dopuszczalne. Jeśli nie złożysz pozwu w Düsseldorfie, nie oznacza to w ogóle nic dla Ciebie.....

Napisany przez 3ducnici
Juhu...Weekend jest uratowane, nowe orzeczenie! ;-)

Super:

Zastosowane pouczenie o odstąpieniu zawiera dwa odwołania do przypisów dolnych („ do 1 ” oraz „Klient ma prawo wycofania się z umowy w ciągu dwóch tygodni 2 “ […]), które nie są zawarte w tekście wzorcowym i stanowią odstępstwo od niego.

Wstawione przypisy dolne stanowią zarówno formalne odstępstwo od tekstu wzorcowego, jak i merytoryczne, ponieważ szczególnie wypowiedź dotycząca drugiego przypisu (Proszę sprawdzić określenie terminu w indywidualnym przypadku”) zawiera wezwanie do klienta, czego nie przewiduje tekst wzorcowy.

Nie jest to marginalne odstępstwo od tekstu wzorcowego, ponieważ klient – zwłaszcza dzięki wypowiedzi dotyczącej drugiego przypisu – może odnieść wrażenie, że musi samodzielnie sprawdzić początek terminu.
Wynika to zdecydowanie z dalszych wątpliwości konsumenta co do początku terminu (także: OLG Monachium, wyrok z dnia 21.10.2013, nr sprawy 19 U 1208/13, Brandenburski OLG a.a.O.). Zaskarżone pouczenie o odstąpieniu nie może zatem powiązać się z fikcją określoną w § 14 ust. 1 BGB-InfoV.

67
Sprawa nie podąża również za częściowo przyjętym w orzecznictwie stanowiskiem, zgodnie z którym odstępstwo od tekstu wzorcowego poprzez wstawione odwołania do przypisów dolnych nie byłoby oczywiste, ponieważ w tekście pouczenia znajdują się jedynie cyfry, podczas gdy odpowiadający im tekst znajduje się pod podpisem kredytobiorcy i zwraca się ewidentnie do pracownika banku (por. LG Berlin GWR 2013, s. 232; LG Hagen, wyrok z dnia 30.10.2014, nr sprawy 9 O 73/14; LG Nürnberg-Fürth, wyrok z dnia 13.03.2014, nr sprawy 10 O 7640/13).

68
Jest rzeczą istotną, żeby przypisy dolne były rozpoznawalne jako cyfry w tekście i żeby odpowiadający im tekst znajdował się na końcu strony. Przypis dolny to uwaga, która jest wyprowadzana z tekstu bieżącego na stronę, aby ułatwić płynne czytanie tekstu. W związku z tym czytelnik (automatycznie) wciąga tekst przypisów dolnych do tekstu pouczenia. Częściowo przyjęte rozdzielenie (por. LG Berlin a.a.O.) jest nienaturalne i sprzeczne z celem używania przypisu dolnego.

69
W zakresie, w którym pozwanemu wydaje się, że przypis dolny adresowany jest zdecydowanie do jego pracowników (por. również: LG Berlin a.a.O, LG Hagen a.a.O, LG Nürnberg-Fürth a.a.O.), to nie przekonuje to, ponieważ jeśli miałby to być rodzaj instrukcji dla pracowników, to nie wyjaśnia dlaczego przypis pozostał na egzemplarzu dla konsumenta.

70
Również z treści przypisu dolnego nie wynika jednoznacznie, że jest to tylko instrukcja dla pracownika.
Sformułowanie „Proszę sprawdzić termin w indywidualnym przypadku” nie jest uzupełnione wskazaniem potencjalnego adresata jak np. „Instrukcja dla pracowników banku” itp. i może być przez klienta rozumiane tak, że musi on określić termin biorący pod uwagę. Występujące z powodu tej niejednoznacznej formułowania niepewności, zdaniem sądu nie mogą obciążać osoby uprawnionej do odstąpienia.

71
Nieprawdziwie pozostaje skarżący w tym kontekście, że powód nie przeczytał pouczenia o odstąpieniu i w ten sposób nie mógł być wprowadzony w (dalszą) niejasność.

W kwestii odstępstwa od wzoru w załączniku 2 do § 14 ust. 1 i 3 BGB-InfoV oraz stosowanej tutaj fikcji, nie ma znaczenia, czytelnik indywidualnie, decydującym jest tylko obiektywny horyzont odbiorcy (por. w tym zakresie BGH, wyrok z dnia 15.08.2012, nr sprawy VIII ZR 378/11 z przywołanymi precedensami; OLG Karlsruhe, wyrok z dnia 08.12.2011, nr sprawy 9 U 52/11; Landgericht Dessau-Roßlau, wyrok z dnia 15.03.2013, nr sprawy 1 T 338/12). Z tego względu, także przesłuchanie jako dowód przedstawione przez pozwanego nie było konieczne.

Jasne, po prostu twierdzi się, że powód w ogóle nie przeczytał pouczenia o odstąpieniu i tym samym nie mógł się w żaden sposób pogubić....

a 10. Izba Cywilna LG N-FÜ dostanie swój wyrok po uszach...

Czy ta odwołanie miało sens, budzi wątpliwości....

Chodziło mi również o twoje ostatnie zdanie

Pozdrowienia

Napisany przez 3ducnici
Po powyższym zachowaniu pozwanego - stosując nieważne pouczenie o odwołaniu - powódowi zostało udzielone nieograniczone prawo do odwołania. Dlatego też nie może on sam wskazywać na niewierność w chwili korzystania z tego prawa, które sam mu udzielił.

Korzystając ze swojego prawa do odwołania w terminie odwoławczym, kredytobiorca nie musi wykazywać uzasadnionego interesu ani wyjaśniać, z jakich powodów korzysta z prawa odwołania, zgodnie z § 355 ust. 1 zdanie 4 Kodeksu cywilnego. Prawo to powinno mu przysługiwać także wtedy, gdy odwołuje się od niego w późniejszym terminie z powodu braku upływu terminu.

Gdyby pozwany mógł powołać się na niewierność w korzystaniu z nieograniczonego prawa odwołania wynikającego z jego zachowania, to w rezultacie powód byłby postawiony w taki sposób, jakby pouczenie o odwołaniu było skuteczne, a prawa do odwołania nie było (już) udzielone.

Takie pouczenie wywarłoby dokładnie taki wpływ, który mu na mocy prawa przysługuje, a przewidziana ochrona konsumentów zostałaby tym samym naruszona (por. wyrok BGH z dnia 15.05.2014 r., sygn. III ZR 368/13).

BÄÄÄHM!!!

Napisany przez 3ducnici
Pytanie tylko w tym kontekście... jak głupi musi być ten prawnik, który pozwala powodowi przedstawić swoje roszczenia ręcznie napisane...

a... czy nie mógłby wnioskować o to, że ewentualnie biegły obliczyłby te roszczenia?

Nikt nie rodzi się jako matematyk finansowy i wirtuoz Excela...

Ale... gdyby to zostało dobrze wyjaśnione, roszczenia pewnie zostałyby uwzględnione...

@RAM

jaki to teraz jest pozew?

- Pozew w celu ustalenia
- Pozew o świadczenie
- Pozew stopniowy

???

Sędziowie popierają tu zawsze prawo do wiecznego odwołania, ale zazwyczaj odrzucają żądania finansowe powoda. W związku z tym powód musi ponieść 2/3 kosztów sądowych.

Czy to odwołanie miało sens, budzi wątpliwości....

Właśnie przeczytałem wyrok w sprawie 10 O 131/14 i nie rozumiem dlaczego (w mojej ocenie uzasadnione) żądania pieniężne zostały odrzucone.

Jeśli potwierdza się, że odwołanie jest nadal ważne, powinno być wykonane obliczenie zwrotu (czy jak to się dokładnie nazywa) i powodowi przysługują żądania finansowe, czy źle to rozumiem?

Pozdrowienia

Napisany przez 2RAM
@dogfight76

Ten zdanie odnosiło się tylko do konkretnego przypadku w Düsseldorfie

@ducnici
Faktycznie to powództwo o świadczenie, ponieważ pozwanie oznacza dochodzenie świadczeń pieniężnych. Nie widzę tu pozwu stopniowego. Co miałby zrobić dalej, gdyby całkowicie wygrał...
Pozew musiał być zupełnie bezmyślny. Gdyby został napisany przez profesjonalistę - powód miałby prawdopodobnie całkowitą wygraną.
Jednak to dobry przykład, jak sądzy funkcjonują i jak powinny być formułowane wnioski.

Napisany przez 2RAM
Zasada: Sąd nigdy nie przyznaje więcej, niż jest napisane w wnioskach...

Napisany przez 3ducnici

@ducnici
Tak naprawdę to powództwo o świadczenie, ponieważ dochodzi do świadczeń pieniężnych. Nie widzę tu powództwa stopniowego. Co miałby zrobić dalej, gdyby całkowicie wygrał...
Pozew musiał być zupełnie niewłaściwy. Gdyby został napisany przez profesjonalistę - powód miałby przypuszczalnie całkowite zwycięstwo.
Ale to dobry przykład, jak funkcjonują sądy i jak powinny być formułowane wnioski.

Nie sądzę, że to jest powództwo o wykonanie, a raczej stwierdzenie z roszczeniami ubocznymi...

Napisany przez 2RAM
Zostanę przy skardze odszkodowawczej.
Zapytaj prawnika firmy.....

Napisany przez 2RAM
Pozew ustalający (interes ustaleniowy), wyrok ustalający, w przeciwieństwie do pozwu o świadczenie, skierowany tylko na ustalenie istnienia (pozew o ustalenie pozytywne) lub nieistnienia (pozew o ustalenie negatywne) stosunku prawnego (a więc nie faktów) lub autentyczności lub nieautentyczności dokumentu. Jest dopuszczalny tylko wtedy, gdy istnieje interes prawny powoda w szybkim ustaleniu (interes ustaleniowy). Przy dopuszczalności pozwu o świadczenie pozew ustalający zazwyczaj jest niedopuszczalny, ponieważ za pomocą tego pierwszego można osiągnąć to samo ustalenie i możliwość egzekucji. Skuteczny pozew ustalający prowadzi do wyroku ustalającego, który mimo że niepodlega wykonaniu w sprawie, ma moc wiążącą dla ewentualnych następnych procesów. Pozew ustalający można również wnieść jako pozew o częściowe ustalenie w ramach toczącego się procesu. - W postępowaniach administracyjnych i finansowych pozew ustalający może dotyczyć nieważności aktu administracyjnego, a w postępowaniu przed sądem socjalnym dalszych, szczególnie uregulowanych okoliczności.
Źródło: Duden Recht A-Z. Fachlexikon für Studium, Ausbildung und Beruf. 2. Aufl. Mannheim: Bibliographisches Institut & F.A. Brockhaus 2010. Wydanie z licencji Bonn: Bundeszentrale für politische Bildung.
Zawsze jest coś nowego do nauczenia się.

Napisany przez schober53

Właśnie przeczytałem wyrok w sprawie 10 O 131/14 i nie rozumiem, dlaczego (moim zdaniem uzasadnione) żądania finansowe zostały odrzucone.

Jeśli potwierdza się, że odwołanie jest nadal ważne, to powinno być przeprowadzone rozliczenie zwrotu (albo jak to dokładnie się nazywa) i powinny zostać przyznane roszczenia pieniężne powodowi, czyż nie rozumiem czegoś teraz prawidłowo?

Pozdrowienia

Przejrzałem ten wyrok. Zawiera wiele technicznych kwestii prawnych. Ale tam, gdzie na prawym marginesie jest numer 84, sąd stwierdza, że nie potrafił nic zrobić z ulotką adwokata. Nic dziwnego, że sprawa częściowo została przegrana...

Napisany przez 2RAM
Teraz widzimy, że interes ARAG w zmuszeniu DN do wniesienia powództwa o stwierdzenie jest właściwie nonsensowny. Wyrok nie podlega egzekucji, można go użyć jedynie jako podstawę do dalszych pozwów. W przypadku spraw o odwołanie, po wydaniu wyroku stwierdzającego konieczne jest wnoszenie powództwa o zasądzenie. Wtedy można je wnosić bezpośrednio. Oszczędność kosztów widzę tylko wtedy, gdy DG po wyroku stwierdzającym przyzna się do winy i uznaje roszczenia - pozycja DG w negocjacjach w sprawie porozumienia jest zbyt słaba!

Napisany przez 3ducnici
Pozew o świadczenie

w prawie procesowym, w szczególności w postępowaniu cywilnym, to pozew, w którym żąda się skazania pozwanego na wykonanie świadczenia (czynności, powstrzymanie się od działania lub zniesienie).

Pozew o świadczenie zazwyczaj wymaga określenia określonego przedmiotu świadczenia i istnienia wymagalnego roszczenia. Wyjątkowo można dochodzić roszczeń o przyszłe świadczenia (§§ 257 ff. ZPO), zwłaszcza przy świadczeniach okresowych i w przypadku obawy niewykonania. W postępowaniu administracyjnym istnieje ogólna L. nieuregulowana wyraźnie przepisami; obejmuje ona pozwycia, przez które powód chce doprowadzić do działania lub zaniechania administracji publicznej zgodnie ze swoją wolą. Jeśli żądane świadczenie z urzędu polega na wydaniu decyzji administracyjnej, właściwy jest pozew o zobowiązanie. Warunkiem dopuszczalności L., która może być wniesiona bezterminowo i bez wcześniejszego postępowania administracyjnego, jest dochodzenie przez powoda prawa do świadczenia urzędowego (§ 42 ust. 2 ordynacja sądowa w sprawach administracyjnych).

Źródło: Duden Recht A-Z. Słownik tematyczny do nauki, szkolenia i pracy. 2. wyd. Mannheim: Bibliographisches Institut & F.A. Brockhaus 2010. Wydanie licencyjne Bonn: Federalne Centrum Edukacji Politycznej.

Napisany przez 3ducnici
Powództwo stopniowe

w prawie procesowym cywilnym obiektywne łączenie roszczeń w formie połączenia kilku samodzielnych wniosków procesowych, nad którymi sąd musi decydować etapami (§ 254 ZPO).

Powództwo stopniowe służy uproszczonej egzekucji roszczenia, którego wysokość lub przedmiot jest nieznany dla powoda. Na 1. etapie jest żądanie udzielenia informacji, na 2. etapie świadectwo pod przysięgą o poprawności udzielonych informacji, na 3. etapie żądanie wykonania.

Źródło: Duden Prawo A-Z. Słownik specjalistyczny dla studiów, szkoleń i zawodu. 2. wyd. Mannheim: Instytut Bibliograficzny & F.A. Brockhaus 2010. Wydanie licencyjne Bonn: Federalne Centrum Edukacji Politycznej.

Napisany przez 3ducnici
Od prawnika (nie mojego)

4. Powództwo o stwierdzenie istnienia roszczenia
Pozew dotyczy powództwa o stwierdzenie istnienia roszczenia, ponieważ umowa pozostaje w mocy z zastrzeżeniem. Powództwo o świadczenie nie jest tu celowe.

Zaczyna się to od wysokości roszczenia. W przypadku powództwa o świadczenie musieliby Państwo zwrócić wszystkie dotychczasowe świadczenia wraz z odsetkami. Jednak to roszczenie uległoby unieważnieniu w chwili, gdy pozwana zadeklaruje względne potrącenie (alternatywne). Jeśli zadeklaruje to w procesie w razie przegranej banku, doprowadziłoby to do zakończenia sporu. Jednakże, ze względu na to, że zajdzie to dopiero wraz z wyrokiem, mogłoby to spowodować, że mimo wygranej sprawy musieliby Państwo ponosić koszty postępowania.

Jednocześnie powództwo musiałoby być rozszerzane co miesiąc o każdą kolejną płatność i całkowicie ponownie obliczane. Po każdym takim rozszerzeniu sprawy konieczne byłoby nawiązanie nowych negocjacji. To prowadziłoby do rozrastającego się procesu.

Jeśli jednak zadeklarują Państwo potrącenie z roszczeniem banku z tytułu pożyczki, co byłoby właściwe, wówczas nie mieliby Państwo żadnego roszczenia ani żądania powództwa o świadczenie. Po saldowaniu wszystkich roszczeń pozostałoby roszczenie na korzyść banku wobec Państwa o zwrot pozostałej kwoty pożyczki. Jednak roszczenia zwrotu pieniędzy banku xy wobec Państwa nie można dochodzić poprzez powództwo o świadczenie. Powództwem o świadczenie można jedynie żądać płatności, co z uwagi na konieczność dalszych spłat wobec banku jest po prostu niemożliwe.

W rezultacie pozostaje więc jedynie powództwo o stwierdzenie istnienia roszczenia jako środek z wyboru. Inaczej byłoby w sytuacji, gdybyście Państwo spłacili definitywnie pożyczkę i chcielibyście odzyskać od banku to, co niesłusznie zapłaciliście, na przykład już uiszczone odszkodowanie za wykupienie wcześniejsze. W takich przypadkach faktycznie należy wnosić odpowiednie powództwo o świadczenie. Tutaj jednak nie ma takiej konieczności, ponieważ umowa pozostaje w mocy z zastrzeżeniem.

Napisany przez 2RAM
Ponieważ składam pozew dotyczący unieważnienia zakończonych umów pożyczkowych, nigdy nie byłem nim dotknięty.

Nie do końca zrozumiałem pierwszy akapit. Spróbuję jednak jeszcze raz.

Napisany przez 2RAM
Znasz jakąś skargę stwierdzającą w sprawie problemu WRB? Niestety nie mogę znaleźć w moim (już zbyt dużym) archiwum...

Napisany przez 3ducnici
aaaah....to oczywiście jest różnica między nami dwoma!!!

Jeśli DV zostało wygaszone lub już zostało zastąpione, to oczywiście na końcu procesu sądowego otrzymuje się zwrot świadczenia! Czy to VFE, odsetki od kwoty pożyczki, różnica między stopą procentową umowy a rynkową lub po prostu wszystko...

Ty otrzymujesz coś od banku, ale bank już nic od Ciebie nie otrzymuje!

=> Sąd o zapłatę!

W przypadku naszej pożyczki SPK także będzie to pozew o zapłatę, ponieważ pożyczka zostanie spłacona, a my będziemy żądali zwrotu sumy X...

W przypadku trwającej pożyczki, która została unieważniona, ale jeszcze nie została zwrócona, sytuacja wygląda jednak zupełnie inaczej...

Czy nie ten powód w Szwabii, który jest sędzią w LG, popełnił błąd z tym potrąceniem?

Napisany przez 2RAM
Można by uniknąć całego tego zamieszania, jeśli bieżące raty w trakcie obowiązujących umów byłyby płatne tylko z zastrzeżeniem. Prawda?

Można by było temu całemu uniknąć, gdyby bieżące raty w bieżących umowach były płatne tylko z zastrzeżeniem. Prawda?

Więc w moim przypadku, ponieważ pożyczka wciąż trwa, skierowanie powództwa ustalającego (jak napisano w ARAG) wydaje się być właściwym sposobem, prawda??

Pozdrowienia

Płacę już tylko z zastrzeżeniem, tak jak zostało to uwzględnione w piśmie, w którym złożyłem odwołanie!

Pozdrowienia

Napisany przez 2RAM
A teraz idziemy tym tropem: Przestaję spłacać raty, bank wypowiada umowę, wnosi pozew o zwrot środków. Następnie, w trakcie procesu, uzasadniam odstąpienie od umowy...

Ma to dodatkowy atut, że początkowo nie musiałbym dokonywać żadnych spłat, a to bank musiałby pokryć koszty sądowe. Tylko mojemu prawnikowi trzeba by zapłacić... Żadne z obu stron nie mogłoby początkowo zastosować wzajemnego potrącenia, ponieważ nie ma na co potrącić.

W tym przypadku można by również rozważyć wniesienie odpowiedzi powództwa. Ale muszę to jeszcze raz przemyśleć...

Jednakże obie te opcje mogą być uznane za nadużycie prawa.

Napisany przez 3ducnici

Można by to wszystko obejść, jeśli bieżące raty w trakcie trwających umów byłyby płatne tylko z zastrzeżeniem. Czy tak?

Nawet wtedy bank nadal otrzymuje coś jako pozostałą kwotę do spłaty, a nie odwrotnie (chyba że było to tuż przed spłatą końcową)

W tej chwili widzę to w następujący sposób:

- jeśli powód ostatecznie otrzymuje coś od banku (w przypadku wygranej) => wykonanie => powództwo o wykonanie

- jeśli ostatecznie to bank otrzymuje coś od powoda => brak wykonania => ustalenie, że... => powództwo o ustalenie prawa

patrz na wyrok Sądu Okręgowego w Düsseldorfie:

Miejscem: Stwierdza się, że umowa kredytowa z dnia 30.07.2007 w sprawie

netto kredytu w wysokości 100,000.00 € z numerem kredytu 6 200 125 810 została zakończona poprzez odwołanie powoda z dnia 22.08.2013.

Warunki odwrócenia transakcji mogą być dodatkowo ustalone w pozwie:

Wniosek o stwierdzenie, że pozwana ma obowiązek zwrócić powodowi odsetki w wysokości .... za wykorzystanie kredytów w wysokości ... itp.
itd.

A ubezpieczyciele zazwyczaj chcą opłacić jedynie wniosek o ustalenie, że odwołanie jest ważne, a nie dodatkowo wnioski dotyczące odwrócenia transakcji...

??

Napisany przez 3ducnici

Teraz coś ode mnie: Przestaję spłacać raty, bank wypowiada umowę, wnosi pozew o zwrot środków. Następnie w procesie składam oświadczenie o odstąpieniu od umowy...

To ma także tę zaletę, że początkowo nie musiałbym dokonywać żadnych płatności, a bank musiałby pokryć koszty sądowe. Tylko mojemu adwokatowi by się opłaciło... Żadne z nich nie mogłoby zastosować rozliczenia, ponieważ nie ma niczego do rozliczenia.

W takim przypadku warto także rozważyć wniesienie powództwa o wzajemne roszczenia. Jednak muszę to jeszcze przemyśleć...

Jednakże oba te kroki mogłyby być uznane za nadużycie prawa.

Być może mógłbyś spróbować. Pamiętaj jednak, że bank najprawdopodobniej od razu wprowadzi negatywny wpis do Schufa, co sprawi, że refinansowanie stanie się prawie niemożliwe do zrealizowania. Chyba że wcześniej dogada się to z bankiem, który ma zamiar refinansować i otrzyma od niego pisemne potwierdzenie... tylko... którego banku by to zrobił?

Napisany przez 2RAM
Ale po stwierdzeniu, że mam roszczenia, musiałbym je ponownie dochodzić - w liczbie - ponieważ wyrok sądowy nie jest wykonalny - zgodnie z słownikiem prawnym.

Napisany przez 2RAM
Rejestr w bazie Schufa powinien jednak zostać natychmiast usunięty po odwołaniu - mówi prawnik Schufy. Ponieważ nigdy nie było umowy pożyczki, nie ma również żadnych roszczeń przeciwko byłemu DN.

Ale prawdopodobnie znów będzie proces...

Napisany przez 2RAM
Z moim przykładem (ustanowienie płatności) kilka sądów uzasadniło swoje decyzje o odrzuceniu wiecznego prawa do odstąpienia od umowy. Stwierdzono, że jest to przywilej dla grzecznego dłużnika, który regularnie płaci bez marudzenia.

Po 5 latach powinno być spłacone, z możliwością dodatkowej spłaty

Napisany przez andi1104

To możesz zrobić. Ale nie zapomnij, że bank prawdopodobnie od razu zrobi wpis do Schufy, co sprawi, że refinansowanie będzie prawie niemożliwe do zrealizowania.
Chyba że wcześniej omówisz to z bankiem, który ma zostać spłacony i uzyskasz od niego pisemne potwierdzenie, że możesz spłacić kredyt... ale... która banków zgodziłaby się na coś takiego?

Uważam, że ta wskazówka dotycząca Schufy jest bardzo ważna i powinna zostać wzięta pod uwagę.
Bez finansowania podstawowego nie ma odstąpienia od umowy, chyba że uda się całkowicie spłacić dług.

Napisany przez 3ducnici

Ale po uznaniu, że mam roszczenia, musiałbym je ponownie dochodzić sądownie, ponieważ uzyskany wyrok nie jest egzekwowalny - zgodnie z leksykonem prawnym.

Jeśli MASZ jeszcze coś do zapłacenia bankowi ... to co chcesz egzekwować?

Więc jeśli po zrównoważeniu masz nadal dług do spłacenia bankowi ... nie musisz niczego egzekwować ... prawda?

W twoich przypadkach jest inaczej ... chcesz odzyskać opłatę manipulacyjną (VFE) i odsetki od banku ... i potrzebujesz do tego egzekwowalnego tytułu wykonawczego ...

dlatego powództwo o świadczenie...
  • 1
  • 69
  • 70
  • 71
  • 72
  • 73
  • 439

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!