Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Karta zwrotów - doświadczenia

Napisany przez Hanomag

Nie wiem, czy jest już znane:
Błąd w instrukcji odstąpienia: Sparda-Bank Baden-Württemberg musi uznawać odstąpienie | Prawo bankowe i rynki kapitałowe

Wynik jest przeciwieństwem oświadczeń prawnika Dla mojego klienta wyrok się opłacił. Bank musi go zwolnić z pożyczek bez opłaty za wcześniejszą spłatę. W zamian bank otrzymuje jeszcze otwartą kwotę pożyczki nie jest optymalny, ponieważ moim zdaniem jest to porozumienie, w ramach którego nie zwrócono NWE-DN.

Napisany przez Harley

Voila:
Das Landgericht Stuttgart hat mit Urteil vom 13.03.2015 (Az. 12 O 267/14) bestätigt, dass die Widerrufsbelehrungen in den Darlehensverträgen der Sparda-Bank Baden-Württemberg fehlerhaft sind (Quelle). Dort ist auch der Urteilstext verlinkt, so dass man einen Einblick in die Berechnungen der Rückabwicklung bekommt. Offenbar hatte Rechtsanwalt Maik Winneke das Urteil erstritten (Winneke-Methode).

Dieser Winnecke scheint ein merkwürdiger Anwalt zu sein. Da weist das Gericht im Urteil z. B. darauf hin dass der BGH bisher eine NWE von BZ + 5% nicht beanstandet hätte, man den Klägern aber nur BZ + 2,5% zusprechen konnte, weil das Gericht eben nicht mehr bewilligen könne als der Kläger fordere.

Hat der Winnecke also aus Angst die Klage könnte hinsichtlich der NWE teilweise abgewiesen werden vorsichtshalber nur BZ + 2,5% beansprucht.

Das Urteil ist in meinen Augen sowieso voller Merkwürdigkeiten. Die Kläger erklären z. B. die Klage für teilweise erledigt, der Richter kann ein erledigendes Ereignis nicht erkennen und weist die Klage insoweit ab und die Gegenseite will sich der Erledigung nicht anschließen.

Klingt für mich irgendwie verrückt.

Napisany przez 3eugh
Tak, te punkty również wydały mi się bardzo dziwne i nie zrozumiałem ich kontekstu. Na początku sądziłem, że powód lub pełnomocnik występował z roszczeniem o 5 punktów procentowych powyżej podstawowej stopy procentowej, ale czy to potem zmienił? Byłoby interesujące, gdyby test.de skomentował tę kwestię, ponieważ w swojej sekcji Sądowe i pozasądowe sukcesy napisali tylko:

Dziwność: Sąd okręgowy w Stuttgarcie uznaje zwrot zgodnie z metodą Winneke za właściwy. Określa sposób dokonania zwrotu w następujący sposób: „W wyniku odstąpienia od umowy powód (= kredytobiorca, uwaga red.) (...) ma zwrócić pozostałą do spłaty po odstąpieniu kwotę pożyczki. Ponadto powód ma zapłacić bankowi rekompensatę za możliwość korzystania z kwoty pożyczki (...). Powód otrzymuje zwrot wszystkich zapłaconych odsetek (...). Ponadto powód otrzymuje od pozwanej banki (= bank, uwaga red.) rekompensatę za korzyści z tytułu odsetek.” Więcej szczegółów dotyczących wyroku na stronie kancelarii.

Napisany przez tomjons
Nowy stan rzeczy i teraz we właściwym wątku...

Dostałem pismo od prawnika.

Cytat: Pouczenie jest nieważne, ponieważ nakłada na klienta określenie terminu trwania, który musi zdecydować, kiedy faktycznie doszło do zawarcia umowy. Jest to z pewnością niebanalne, gdy po drugiej stronie stoi firma, której relacji reprezentacyjnych nie znamy.
W niniejszym przypadku możesz spłacić pożyczkę po upływie terminu lub jakkolwiek zechcesz. Przed lub po tym można dokonać odwołania, co skutkuje tym, że saldo z relacji wstecznej może być dochodzone w sprawie zwrotu. Zostaje on również określony jako wartość przedmiotu. Chętnie wesprzemy cię w tym procesie. Nasze honorarium byłoby wtedy uzależnione od wartości przedmiotu, konkretnie około €26.000,00.

Poza sądem wynosiłoby to €1.872,35, z czego około €820 byłoby zaliczone na rzecz honorarium sądowego. Koszty sądowe wynoszą €1.218,00, a ewentualne dodatkowe koszty adwokackie w przypadku wniesienia pozwu to dodatkowo około €2.000,00.

Nasza sytuacja: Aktualnie mamy pozostałą kwotę kredytu w wysokości 36.000 EUR z oprocentowaniem 3,91%. Okres związania oprocentowaniem na 10 lat kończy się dnia 30.06.2015 r.

Chcielibyśmy dążyć do całkowitego rozwiązania umowy, ponieważ bank oferuje nam po zakończeniu okresu oprocentowania tylko oprocentowanie 2,25%.

Kwota kredytu wynosiła 125.000 EUR

Co myślicie na ten temat? Jakie będą dalsze kroki?

Nie złożyliśmy jeszcze prawidłowego wypowiedzenia w banku.
Jeszcze nie mamy refinansowania. Możemy jednak całkowicie spłacić pożyczkę z własnych środków, więc te 36.000.

Napisany przez kgl
Cześć wszystkim!

Jak najlepiej rozpocząć udział w forum? Mam 4 umowy z 2006 roku od Żółtych z nieprawidłową wartością WB, a już otrzymałem pierwszy list odrzucający. Wygląda na pismo standardowe, gdzie stwierdza się, że 1. wartość WB nie jest nieprawidłowa i 2. prawo odstąpienia zostało utracone. Pomimo tego proponuje się 30% obniżkę VFE i nową stopę oprocentowania wynoszącą 1,25%.

Najchętniej skorzystałbym z bezpośredniej konsultacji, ponieważ nie chcę ujawniać wszystkich danych tutaj.

Dzięki!

kgl

Napisany przez 3ducnici

Otrzymałem pismo od prawnika.

Cytat: Pouczenie jest nieważne, ponieważ narzuca Klientowi określenie terminu, kiedy faktycznie doszło do zawarcia umowy. To wcale nie jest trywialne, jeśli po drugiej stronie stoi firma, której relacji przedstawicielskich nie znamy.
W prezentowanym przypadku po zakończeniu okresu kredytu możesz spłacić kredyt lub spłacić go według własnego uznania. Przed lub po tym czasie można złożyć oświadczenie o odwołaniu, co skutkuje możliwością dochodzenia salda z odwrotnego stosunku obligacyjnego. To również określa wartość przedmiotu sporu. Chętnie pomożemy Ci w tym procesie. Nasze wynagrodzenie byłoby wtedy uzależnione od wartości sporu, konkretne kwota to około 26 000,00 €.

Poza sądem koszty wyniosłyby 1 872,35 €, z których około 820 € zostałoby zaliczone na rzecz honorarium sądowego. Koszty sądowe wynoszą 1 218,00 €, a dodatkowe koszty adwokackie w przypadku procesu sądowego około 2 000,00 €.

Nasza sytuacja:Mamy obecnie pozostałą kwotę kredytu w wysokości 36 000 € z oprocentowaniem 3,91%. 10-letni okres wiązania oprocentowania kończy się 30.06.2015 r.

Chcielibyśmy dążyć do całkowitego odwrotu, ponieważ bank oferuje nam po zakończeniu okresu oprocentowanie jedynie w wysokości 2,25%.

Kwota kredytu wynosiła 125 000 €

Co o tym myślicie? Jakie będą kolejne kroki?

Nie wypowiedzieliśmy jeszcze kredytu w banku.
refinansowanie nie zostało jeszcze załatwione. Możemy jednak spłacić kredyt z własnych środków, czyli 36 000.

Czy już złożono odwołanie? Czy istnieje ubezpieczenie od ryzyka śmierci, co do nieruchomości - czy jest ona używana przez właściciela czy jest to starodawna czy nowa budowa?

Napisany przez 3ducnici

Dzień dobry wszystkim!

Jak najlepiej zacząć korzystanie z forum?
Mam 4 umowy z 2006 roku od Żółtych z błędnym WB
i już dostałem pierwszy list odmowny. Wygląda jak standardowy formularz, w którym stwierdzono, że 1. WB nie jest błędny, i 2. prawo do odstąpienia zostało utracone. Mimo to proponuje się obniżenie VFE o 30% i nowe warunki odsetkowe 1,25%.

Najbardziej zależy mi na bezpośredniej poradzie, ponieważ nie chcę ujawniać tutaj wszystkich danych.

Dziękuję!

kgl

Dzień dobry!

Tutaj nie otrzymasz od nas porady prawnej! Tylko sugestię. Lub naszą osobistą opinię.

Po poradę musisz udać się do adwokata. Pierwsza rozmowa kosztuje 190 euro + VAT maksymalnie.

Wstaw mimo wszystko WB anonimowo do innego wątku, dodaj datę umowy...

Tak samo tutaj: obiekt sfinansowany własny czy wynajmowany i czy to stary czy nowy budynek? Czy masz ubezpieczenie RSV?

W ogóle... odczekaj do 23.06. ze względu na decyzję BGH...

Napisany przez tomjons

czy już się odwołałeś? Czy istnieje Ochrona Prawna, czy obiekt jest użytkowany przez siebie i czy jest to stary czy nowy budynek?

Nie, jeszcze nic nie zostało odwołane.

Posiadamy Ochronę Prawną. Trzymiesięczny okres oczekiwania kończy się równocześnie z końcem czerwca 2015 r. z dziesięcioletnim okresem wiązania oprocentowania.

Zgodnie z umową kupna- -sprzedaży, jaką mamy w posiadaniu nasz prawnik, posiadamy nieruchomość z rynku wtórnego. Cytat z prawnika Ochrona Prawna jest możliwa, ponieważ kupili Państwo nieruchomość rynkową wtórną. Ochrona Prawna musi być w mocy w przypadku odrzucenia odwołania przez bank.

Napisany przez kgl
Obiekt jest sfinansowany. Własne użytkowanie wynosi 30%. Nowy budynek. Łącznie 4 umowy na kwotę ponad 600 tys. €, brak ubezpieczenia od utraty pracy. Wyciąg z WRB załączony.

kgl

Napisany przez kgl
Jak i gdzie mogę przesłać WRB?

kgl

Napisany przez 3eugh
@tomjons:
Gdy wyrażasz odstąpienie od umowy, pamiętaj także o tym, aby zawrzeć klauzulę informującą, że od teraz wszystkie płatności dokonane po odstąpieniu będą podlegać zwrotowi.

@kgl:
Jeśli korzystasz z nieruchomości tylko w 30%, powinieneś sprawdzić, czy twoje ubezpieczenie RSV (możesz je teraz jeszcze zawrzeć, ewentualnie z okresem oczekiwania) obejmuje koszty procesu tylko w tej części, czy też wszystkie koszty. W wielu warunkach ubezpieczenia osiągnięcia celu, finansowanie nieruchomości niezamieszkałych jest wyłączone z ochrony prawnej. Jednak w przypadku określonej części można pewnie negocjować, jeśli jest to dobrze udokumentowane, na przykład gdy określona umowa służyła tylko do finansowania nieruchomości zamieszkałej, itp. Należy jednak uważać: jeśli chodzi o nowo budowane obiekty, czyli jeśli pożyczyłeś pieniądze na budowę nowego obiektu, nie znajdziesz RSV, która to obejmuje, gdyż finansowanie nowych budynków jest moim zdaniem wyłączone we wszystkich warunkach ubezpieczenia (podobnie jak nieruchomości wynajmowane). Jeśli jednak chodzi o umowę deweloperską, czyli jeśli zawarłeś umowę z deweloperem na zakup nieruchomości, a deweloper zbudował budynek, a ty użyłeś kredytu do zapłacenia, sytuacja wygląda już lepiej.

W innym przypadku zalecam każdemu, aby oprócz forum tutaj także skorzystali z fachowego doradztwa prawnego i/lub ośrodka konsumenckiego. Na test.de znajdziesz również wiele wartościowych informacji.

Napisany przez kgl
@eugh von kgl:
kgl nie ma RSV.

Napisany przez 3eugh
Dziękuję, teraz napisałem einer RSV zamiast Deiner RSV na górze; wszystko dalsze tam.

Napisany przez 3ducnici

Nie zostało jeszcze nic odwołane.

Mamy ubezpieczenie od kosztów sądowych. Trzymiesięczny okres oczekiwania kończy się jednocześnie pod koniec czerwca 2015 r. z dziesięcioletnim terminem wykupu z obligacji.

Zgodnie z dostępnym u nas radcą prawnym aktem zakupu mamy nieruchomości z serii. Cytat z adwokata Ochrona prawna jest możliwa w tym przypadku, ponieważ kupili Państwo obiekt z serii. ubezpieczenie od kosztów sądowych z upływem okresu oczekiwania musi istnieć w przypadku odrzucenia odwołania przez bank.

ok,

w takim razie postąpiłbym w następujący sposób...

Po zakończeniu terminu wykupu zobowiązanie zwykle po prostu się przedłuża. Stopa procentowa jest ustanawiana jako zmienna. Powinno to być zawarte w umowie.
Po zakończeniu okresu wykupu zobowiązania można wypowiedzieć umowę w każdym momencie z okresem wypowiedzenia jednego miesiąca. Zobowiązanie nie przedłuża się więc automatycznie o kolejne 10 lat czy coś w tym stylu.

Ważne jest teraz, aby nie podpisywać nic więcej, czyli nie przedłużać zobowiązania z ustaloną stałą stopą procentową na kolejny ustalony okres czasu... wówczas byliby Państwo znowu związani.

Gdy upłynie okres oczekiwania, złożyłbym odwołanie. Po prostu, bez dalszego uzasadnienia, aby spowodować odrzucenie.
Po odrzuceniu zlecenia skierowałbym adwokata, aby napisał do ubezpieczyciela od kosztów sądowych w sprawie zgody na pozasądowe porozumienie. Zazwyczaj adwokat robi to bezpłatnie. To też jest jego interes.

Po odrzuceniu odwołania można wypowiedzieć zobowiązanie zgodnie z przepisami i ewentualnie! zadłużenie. Dlatego, z uwagi na odrzucenie odwołania. Następnie utrzymaną wartość pozostałego zadłużenia bez rozliczenia z bankiem należy przelać bezpośrednio na konto zobowiązania.

Następnie adwokat może pozasądowo żądać zwrócenia, co do czego jesteście uprawnieni w sprawie rozliczenia. Jeśli bank na to nie pójdzie, złożyć pozew. Ponieważ nic nie musisz już płacić bankowi, a wartość rozliczenia jest właściwie jasno określona, byłby to pozew o spełnienie.

Oczywiście, tylko pełne rozliczenie przyniesie Ci korzyści, ponieważ nie oszczędzasz na opłatach obniżających opłaty...

Alternatywnie można teraz normalnie wypowiedzieć umowę, po zakończeniu okresu wykupu zobowiązania porównać wartość pozostałego zadłużenia na koncie zobowiązania, a następnie złożyć odwołanie.
Może jednak zdarzyć się (rzadkość jest bardzo mała), że po wykonaniu pełnego spłacenia zadłużenia i odwołaniu trzeba będzie zająć się kwestią przedawnienia. Bank zawsze to powoła (jednakże Bundesgerichtshof najprawdopodobniej rozstrzygnie o tym 23.06.)

Dlatego droga, najpierw złożyć odwołanie, a następnie ewentualnie wypowiedzieć umowę zgodnie z przepisami.

Ale... po 23.06. będziemy wiedzieć więcej na temat przedawnienia. I czy banki będą nadal opierać się...

Napisany przez 3ducnici

Obiekt jest sfinansowany. Własne wykorzystanie wynosi 30%. Nowy budynek. Łącznie 4 umowy, powyżej 600 tys. euro, brak RSV. WRB załączony.

kgl

Nowy budynek jest wyłączony z RSV...

WRB mógłby zostać uznany za nieważny. Został już przez BGH uznany za błędny. Nie przestrzegano również wzorca tekstu, co oznacza brak efektu ochronnego dla banku.

Czy został już złożony oświadczenie o odwołaniu?

Napisany przez tomjons

ok,

w takim razie postępowałbym w następujący sposób...

Po zakończeniu okresu wiążącego oprocentowania kredyt zwykle po prostu trwa. Stawiana jest zmienna stopa procentowa. Powinno to być zawarte w umowie.
Po zakończeniu okresu wiążącego oprocentowania można wypowiedzieć umowę w każdym momencie, stosując miesięczny okres wypowiedzenia. kredyt nie przedłuża się więc automatycznie o kolejne 10 lat lub podobny okres.

Ważne jest teraz, aby nie podpisywać niczego więcej, czyli nie przedłużać kredytu z ustaloną stałą stopą procentową na kolejny stały okres czasu... wtedy ponownie byłbyś do tego zobowiązany.

Gdy upłynie termin oczekiwania, powinieneś złożyć odwołanie. Prosto, bez dodatkowego uzasadnienia, aby doprowadzić do odmowy.
Po odmowie powinieneś skorzystać z usług prawnika, aby wystosować pismo do Ubezpieczenia Rat Kredytowych w sprawie zobowiązania do pokrycia kosztów ugody pozasądowej. Zazwyczaj prawnik robi to bezpłatnie. To przecież jego biznes.

Po odrzuceniu odwołania możesz wypowiedzieć kredyt zgodnie z przepisami i pomocniczo! Odwołać się. Pomocniczo, ze względu na odrzucenie odwołania. Następnie, przelać resztę kwoty na konto kredytowe bez zwrotu do banku.

Następnie prawnik może dochodzić pozasądowo tego, co ci przysługuje w związku z wycofaniem. Jeśli bank nie zgodzi się na to, złożyć pozew. Ponieważ nie musisz już płacić bankowi nic i kwotę zwrotu jest jasno określona, sprawą będzie roszczenie o świadczenie.

Oczywiście, jedynie pełne odwrócenie transakcji przyniesie korzyść dla ciebie, ponieważ nie oszczędzasz na braku opłaty za wcześniejszą spłatę...

Alternatywnie, możesz również teraz złożyć normalną wypowiedź, zakończyć konto kredytowe na koniec okresu wiążącego oprocentowanie, a następnie złożyć odwołanie. Może się jednak zdarzyć (prawdopodobieństwo jest bardzo niskie), że po odwołaniu po całkowitym spłaceniu kredytu, będzie trzeba się zmierzyć z kwestią utraty/przedawnienia. Bank zawsze to podniesie (ale wydaje się, że ostatecznie o tym zdecyduje BGH 23.06.)

Dlatego postępowanie, najpierw odwołanie, a następnie pomocnicza normalna wypowiedź.

Ale... po 23.06. będziemy wiedzieli więcej na temat utraty/przedawnienia. I czy banki nadal będą się sprzeciwiać...

Pytania:

a) Czy odwołanie nie powinien napisać prawnik? Czy nie powinno to zawierać zwrotu wraz z wykazem kwot (Winnecke) itp. ?

b) Kwota około 26.000 euro pochodzi z moich obliczeń przy użyciu tabeli Excel z test.de. To będzie więc wartość sporu o którą chodzi, a na nią będą naliczone koszty sądowe i adwokackie, czy nie ?

c) Jeśli dojdzie do odwrócenia transakcji, jakie kwoty musiałbym przelać do banku ?

Napisany przez 3ducnici

Pytanie w tej sprawie:

a) Czy nie powinien adwokat napisać odwołania? Czy nie powinna także zawrzeć się w nim kwestia zwrotu środków (Winnecke) z dokładnym wykazem kwot itp.?

Jeśli chcesz zapłacić adwokatowi za to, możesz to zrobić. Ale nie musisz. Odwołanie nie musi zawierać uzasadnienia. Wystarczy prosty tekst niniejszym odwołuję umowy kredytowe ..... z dnia dd.mm.rr

Wtedy na pewno otrzymasz odmowę. Potrzebujesz jej, aby objąć ją ochroną ubezpieczenia RSV.

Jeśli adwokat złoży odwołanie, spowoduje to dla Ciebie opłaty adwokackie. Nie będą niskie. Wówczas! może! zdarzyć się, że bank ustąpi (również odnośnie do 23.06.) i rozpocznie negocjacje z Twoim adwokatem. Czyli nie odmówi ani nie zgodzi się od razu. Ale najpierw sprawdzi, jak to wygląda, czego tak naprawdę chce klient itp.
RSV wtedy nie pokryje kosztów Twojego adwokata. Ponieważ nie wystąpiło żadne zdarzenie powodujące szkodę!

Dlatego zalecałabym skorzystanie z porady prawnej i następnie z własnoręcznego złożenia odwołania w porozumieniu z adwokatem, aby się zabezpieczyć.
Jeśli adwokat sprzeciwi się temu, czyli chce on złożyć odwołanie, to nie powinieneś mu powierzać pełnomocnictwa i lepiej poszukać kogoś innego.
W jednym z naszych przypadków adwokat zaproponował, czy my sami nie chcemy złożyć odwołania..

Skorzystałbym z wzoru listu z test.de. Pomijając niektóre fragmenty, takie jak uzasadnienie z najwcześniejszym w nawiasie kwadratowym oraz zdanie o rentowności kapitału własnego... nie ma to znaczenia...

Pominięte fragmenty oznaczyłem na niebiesko, czerwony fragment także trzeba usunąć, stanowi ono ostrzeżenie ze strony test.de

----------------------------------------------------------------------------------------

Wzór listu
Odwołanie od trwającej umowy kredytowej na nieruchomość

Nadawca:
Wyślij ten list tylko wtedy, gdy jesteś całkowicie pewien, że możesz spłacić całą pozostałą kwotę kredytu natychmiast! W razie wątpliwości skonsultuj się wcześniej z doradcą z biura konsumenta lub adwokatem.
Do
(Adres banku)

Data:

Temat: Umowa kredytowa nr ..............
Odwołanie

Szanowni Państwo,

Niniejszym odwołuję wspomniany wyżej kredyt. Jestem do tego uprawniony pomimo czasu, jaki minął od zawarcia umowy. Dwutygodniowy termin odwoławczy nie rozpoczął się zgodnie z przepisami §§ 495, 355 ustęp 3 BGB, ponieważ nie poinformowaliście mnie poprawnie o prawie do odwołania. [Sformułowanie „Termin zaczyna się najwcześniej wraz z otrzymaniem tego pouczenia” nie wskazuje, kiedy faktycznie zaczyna biec termin, lecz tylko określa, do kiedy jeszcze nie rozpoczął się. (BGH, wyrok z dnia 17.01.2013 r., Sygnatura: III ZR 145/12, Rn. 10 m.w.N., juris)]. [Nie możecie również powoływać się na ochronę przewidzianą w art. 14 ust. 1 i 3 BGB-InfoV, ponieważ poddaliście tekst wzoru pouczenia własnej treściowej obróbce. (BGH, wyrok z dnia 18 marca 2014 r. – II ZR 109/13 –, juris, streszczenie i punkty 15 do 19)].

Po odwołaniu kredytu zgodnie z przepisami §§ 357 ustęp 1, 346 ustęp 1 BGB Wy macie obowiązek zwrócić mi, a ja Wam, otrzymane świadczenia. Mam zwrócić Wam kredyt i winienem Wam jestem za przekazanie kapitału umówione odsetki lub, jeśli dla mnie korzystniejsze, standardowe odsetki rynkowe. Wy macie mi zwrócić moje świadczenia oraz oddać korzyści z nich czerpane. Proszę o informację, jakie korzyści uzyskaliście i rozliczenie zgodnie z tym. Decydujące jest to, ile rentowności kapitału własnego przed opodatkowaniem uzyskaliście od momentu rozpoczęcia spłacania udzielonych mi rat.
Mojego obowiązku wypłaty świadczenia otrzymanego od Ciebie wraz z korzyściami spełnię natychmiast po sobie.

Oczekuję spełnienia mojego prawa do informacji na temat czerpanych przez Was korzyści oraz rozliczenia Waszych i moich roszczeń zwrotnych do dnia [data za trzy tygodnie].

Jeśli do tego czasu nie dostarczycie mi prawidłowych informacji, podejmę bez dalszego uprzedzenia działania prawne, aby egzekwować moje żądanie i żądać odszkodowania.

Dalsze płatności dokonane przeze mnie będą podlegać wyłącznie możliwości żądania zwrotu i bez uznania obowiązku prawnego.

Z poważaniem

----------------------------------------------------------------------------------------

Przy odwołaniu nie ma potrzeby dołączania rozliczenia. To można zrobić później w ramach oferty porozumienia.
Ważne jest najpierw otrzymanie odmowy.

Cytat od tomjons

b) Kwota ok. 26 000 euro pochodzi z mojego obliczenia za pomocą arkusza kalkulacyjnego test.de Excel. To byłoby kwotą sporną, na podstawie której będą naliczane koszty sądowe i adwokackie, czyż nie ?

Cóż, to zależy od tego, czy będzie to pozew o stwierdzenie czy spełnienie. I tutaj również istnieje wiele punktów wyjścia.
W przypadku żądania stwierdzenia wartości pozostającej zalegającej kwoty.

Jeszcze wszystko nie jest jasne, sami też jeszcze błądzimy w ciemności, każdy sąd patrzy inaczej...

Cytat od tomjons

c) jeśli dojdzie do wypłaty wstecznej, jakie kwoty muszę przelać bankowi?

To zależy od tego, o co (np. wypłata wsteczna) zostało wnioskowane i co sąd by ustalił.

Napisany przez kgl
@ducnici: Odwołanie zostało złożone na początku marca. BHW odrzuca: 1. Odwołanie jest poprawne, 2. ponadto przedawnione. Oferują jednak 1,25% nominalnego oprocentowania i 30% mniej opłat manipulacyjnych. Jesteśmy teraz w dziewiątym roku, latem 2016 roku nie będziemy musieli płacić opłat manipulacyjnych. Chcę jednak TERAZ odwołać. Nie chcę dążyć do ugody.

kgl

Napisany przez 3ducnici

@ducnici: Odwołanie zostało złożone na początku marca. BHW odrzuca: 1. WRB jest prawidłowy, 2. ponadto przedawniony. Oferują jednak 1,25% oprocentowania nominalnego i 30% mniej opłaty manipulacyjnej. Jesteśmy teraz w dziewiątym roku, latem 2016 roku nie będzie już konieczna opłata manipulacyjna. Chcę jednak TERAZ odstąpić od umowy. Nie chcę dążyć do ugody.

kgl

Jeśli faktycznie złożyłeś odwołanie w marcu, nie możesz go TERAZ ponownie złożyć. W przedostatnim zdaniu chyba chodzi Ci o rozwiązanie umowy?
Cóż, Bankę możesz zmusić tylko poprzez pozew sądowy!

1. Pozyskaj ofertę dotyczącą refinansowania i ewentualnie, jeśli chcesz całkowicie odejść od aktualnego banku, zabezpiecz ją także poprzez kredyt z dopłatą (czasami 12 miesięcy z góry bez dopłaty odsetek)

2. Znajdź adwokata i zleć wniesienie powództwa o stwierdzenie istnienia postanowienia. Koszty będziesz musiał pokryć sam. Jednak ktoś kto ma 70% wynajętych nieruchomości, może także odliczyć te koszty od podatku, jeśli przegrasz...

3. Jeśli chcesz się upewnić... poczekaj do 23.06... wtedy kwestia przedawnienia powinna być jasniejsza...

Napisany przez andi1104

Dzień dobry wszystkim!

Jak najlepiej zacząć na forum?
Mam 4 umowy z 2006 roku od Żółtych z błędnym WB
i już otrzymałem pierwszy list odrzucenia. Wygląda jak standardowy list, 1. WB nie jest błędny i 2. prawo do odstąpienia zostało utracone. Mimo to proponuje się obniżenie opłaty VFE o 30% i nowe warunki kredytowe 1,25%.

Najlepiej byłoby, gdybym mógł skorzystać z bezpośredniej konsultacji, ponieważ nie chciałbym ujawniać wszystkich danych tutaj.

Dziękuję!

kgl

W takim przypadku jedynym rozwiązaniem jest skorzystanie z usług adwokata

Napisany przez kgl
Oh nie, ducnici naprawdę mi bardzo pomogło. Mój prawnik wydaje się wiedzieć mniej niż ducnici!! Tak! Naprawdę!

Napisany przez andi1104

Ne, nie, ducnici naprawdę mi bardzo pomógł. Mój adwokat wydaje się wiedzieć mniej niż ducnici!! Tak! Naprawdę!

Tak, zgadzam się z tobą, ducnici to tu już instytucja!!
Wszyscy tutaj w forum jesteśmy wdzięczni, że zawsze znajduje czas.
W ten sposób chcę wyrazić moje osobiste serdeczne podziękowania, było to już dawno konieczne z mojej strony. Jeśli skorzystasz z adwokata do złożenia odwołania, być może nie będziesz mógł ubiegać się o zwrot kosztów przed sądem.

Napisany przez 3eugh
Tak niektórym RA naprawdę trzeba pomóc ruszyć sprawę. Dobrze, że istnieje to forum. Dziękuję wszystkim!

Napisany przez Harley

nie, nie, ducnici pomaga mi już bardzo dobrze. mój adwokat wydaje się znać mniej niż ducnici!! tak! naprawdę!

A może warto rozważyć zmianę adwokata? Serio.

Czy jest to adwokat specjalizujący się w prawie bankowości i rynku kapitałowego?

Napisany przez kgl
Mam 4 umowy, łącznie ponad 600 T€ (czy k€? haha). Jedna z umów to mała kwota około 76 000 €. Nikomu nie przychodzi do głowy, żeby najpierw zająć się małą umową. Tylko DUCNICI wspomniał o tym. Mój adwokat chce od razu złożyć pozew na 600 000 €, pełną mocą!! Nie mam ubezpieczenia ochrony prawnej, to będzie kosztowne. Już powiadomiłem żółtych. Realizujemy małą umowę, ale poczekamy jeszcze do 23.6. ... i kiedy usłyszeli to ode mnie przez telefon, od razu powiedzieli: „tak, w takim razie teraz obliczymy pełną rekompensatę”. Mogę tylko powiedzieć, ludzie, idźcie naprzód, nie dajcie się zastraszyć ...

kgl

Napisany przez kgl
tak, proszę podaj mi jeden w regionie środkowej Hesji, Wetzlar, Gießen, Marburg?

kgl

Napisany przez 3eugh
Gdzie siedzi adwokat, jest prawie nieistotne. Wybierz sobie jednego np. z tej listy (=> Ci adwokaci mieli już sukces lub Sukcesy sądowe i pozasądowe).

Adwokat ma obowiązek poinformować klienta/mandanta o ryzykach. Rozmawiałem z kilkoma i wszyscy doradzali mi na przykład odstąpić od procesu bez RSV. W kontekście 23.06. niektórzy mogą to może widzieć trochę luźniej, ale adwokaci mają także ogólnie obowiązek wobec swoich mandantów.

Nawiasem mówiąc, RSVy często w swoich ARBach regulują, że w celu uzyskania zgody na pokrycie kosztów klient lub adwokat musi wybrać najtańszą drogę. Może być to uznane za niekorzystne, jeśli od razu wszczęto sprawę sądową we wszystkich umowach. Bez RSV to dla mnie i tak byłoby za ryzykowne/drogie przy tej kwocie.

Temat ograniczenia do pozwu tylko jednej (najmniejszej) z umów (jeśli ktoś ma więcej niż jedną) był już omawiany wcześniej w tym wątku i został uznany za wykonalny. Zależy także od tego, czy we wszystkich umowach została użyta ta sama (niewłaściwa) klauzula i czy dla wszystkich umów (data zawarcia) obowiązuje ten sam tekst wzorcowy.

Napisany przez 3ducnici

Mam 4 umowy, łączna suma ponad 600 T€ (czy k€? haha). Wśród nich jest mała umowa obejmująca około 76 000 €. Nikt nie wpadł na pomysł, aby najpierw zająć się małą umową. Tylko DUCNICI wspomniał o tym. Mój prawnik chce od razu złożyć pozew w wysokości 600 000 €, pełną mocą!! Nie mam ubezpieczenia od kosztów sądowych, to będzie drogie. Już powiadomiłem żółtych. Realizujemy małą umowę, ale poczekamy do 23.6. ... i kiedy usłyszeli to ode mnie przez telefon, od razu powiedzieli: tak, teraz obliczymy pełne rozwiązanie zwrotu. Mogę tylko powiedzieć, ludzie, idźcie naprzód, nie dajcie się zastraszyć ...

kgl

Trudno mieć pretensje do adwokata... 600k euro wartość sporu... Kochanie, jaki samochód sportowy zawsze chciałeś mieć?

Żart...

To z 23.06. już teraz wydaje się powodować bankom niepokój...

Dziękuję również wszystkim tutaj. Ja również uczę się codziennie nowych rzeczy, zawsze pojawiają się nowe spojrzenia, a ja po prostu uważam ten temat za fascynujący...

Napisany przez 3ducnici

Teraz jest jasne.
Brak odsetek od odstąpienia przez około 8 miesięcy.
Nowe oprocentowanie jest przeliczane od początku pożyczki.
Na przykład, zakładając oprocentowanie 1,28%, będzie ono stosowane od 12/2010 (zamiast 4,25%). (Niestety nie mam dokładnych informacji)

Uważam, że to bardzo dziwne oferty. Niestety nie mam na nie pisma.
Jest napisane, że panuje milczenie. Bardzo powolny bank chce to chyba tak zrobić.
Ciekawe, co w moim przypadku wyniknie z tej sytuacji.

Właśnie zdałem sobie sprawę, gdzie tkwi haczyk w tej sprawie...

Jeśli pożyczka po prostu zostanie przekształcona, z normalnym terminem spłaty do 2020 roku... to nie można by zabezpieczyć obecnego niskiego poziomu oprocentowania na dłuższy czas... chyba że teraz zawarłbyś Forward-Darlehen na za pięć lat...

Napisany przez Sam
... ja również będę czerpał korzyści po 23.06 i nigdy dość nie mogę podziękować, ile wspaniałej wiedzy zostało tu wspólnie opracowanych!! Wielkie dzięki dla ducnici, ram i wszystkich innych, którzy tutaj tak konstruktywnie współpracują.

U mnie ostatnio było trochę spokojniej po naszej wizycie u notariusza. Dzisiaj zadzwoniłem do mojego nadal finansującego banku (DSL), aby dowiedzieć się, kiedy dokładnie przyjdzie kwota spłaty (pozostały dług + VFE), aby móc działać.

Pani opowiedziała także o jakiejś umowie o rozwiązaniu, którą musiałbym podpisać jako warunek skasowania hipoteki. Ten dokument zostanie mi wysłany osobno.

A teraz moje pytanie:

- Kto ma doświadczenie z taką umową o rozwiązaniu? Czy w ten sposób ograniczam swoje prawo do późniejszego odwołania?
- Od innego prawnika usłyszałem, że można śmiało podpisać ten dokument, ale trzeba dodać adnotację, że płacę VFE z zastrzeżeniem.

Widzicie, nie odwołałem się jeszcze, bo najpierw czekałem na kwotę VFE, aby podejść do tego w jednym zamachu... i tak, mogłem natychmiast zrezygnować, ale zdecydowałem się spróbować najpierw pozasądowo, skoro nie jestem już zależny od żadnego kredytu.

Co polecacie?

Napisany przez 3ducnici

... również ja oddaję sobie sprawę z tego, co odbyło się po 23.06 i nie mogę dość często podkreślić, ile wspaniałej wiedzy zostało tu zebranych wspólnie!! Duże podziękowania dla ducnica, ram i wszystkich innych, którzy tak konstruktywnie się angażują.

U mnie ostatnio było trochę spokojniej po naszej wizycie u notariusza. Dzisiaj zadzwoniłem do mojego obecnie finansującego banku (DSL), żeby dowiedzieć się, kiedy kwota wykupu (resztowa kwota zadłużenia + VFE) wpłynie, aby móc działać.

Pani opowiedziała mi również o umowie o rozwiązaniu, która musiałaby zostać podpisana jako warunek skasowania obciążenia hipotecznego. Ten papier miałby zostać przesłany do mnie osobno.

Teraz moje pytanie:

- Kto ma doświadczenie z taką umową o rozwiązaniu? Czy oznacza to, że rezygnuję z prawa do późniejszego odwołania?
- Usłyszałem od innego prawnika, że ten dokument można śmiało podpisać, ale powinno się dodatkowo napisać, że płacę VFE z zastrzeżeniem.

Widzicie, jeszcze nie zrezygnowałem, ponieważ najpierw czekałem na kwotę VFE, aby podejść do tego wszystkiego jednym ruchem... tak, mogłem także natychmiast zrezygnować, ale zdecydowałem się najpierw spróbować samodzielnie pozasądowo, gdyż nie jestem już zależny od kredytu.

Co polecilibyście mi zrobić?

według opracowania RA Gansela umowa o rozwiązaniu nie znosi umowy, ale jedynie uzgadnia, że możesz wcześniej odstąpić... prawo do odwołania nie powinno być dotknięte taką umową o rozwiązaniu.

bez gwarancji!

pdf wysłałem ci emailem

Napisany przez Trabbi
Haha, ten DSL.

Zawsze gdy to czytam, zaczynam się drapać. Poprosili o przedłużenie terminu (o 3 tygodnie), ponieważ adwokat nie otrzymał jeszcze informacji o terminach wypłaty z powodu świąt...

Muszą mieć teraz naprawdę dużo pracy.

Napisany przez 3eugh

mir ist gerade gekommen, wo der Haken an der Sache ist...

Wenn das Darlehen einfach nur umgewandelt wird, mit normaler Laufzeit noch bis 2020...dann könnte man gar nicht das aktuell niedrige Zinsniveau für einen längeren Zeitraum sichern...ausser, man schliesst jetzt ein Forward-Darlehen für in 5 Jahren ab...

Ale jak napisał IG Widerruf/Roland Klaus wyżej (postać #3661)?

Zitat von IG Widerruf

W swojej kolumnie dzisiaj zwróciłem uwagę na chłopski sposób, który próbują stosować niektóre banki wobec swoich klientów. Przykładem może być tutaj DSL. W Diba mieliśmy już takie przypadki.

Dopóki jest obecny prawnik, powinien on być w stanie powstrzymać klienta od skorzystania z takiej oferty. Trudniej się robi, kiedy klient postępuje na własną rękę i unika dokładnych obliczeń.

Dla profesjonalistów na forum nic nowego. Dla początkujących w temacie istotna wskazówka ostrzegawcza:

kredyt i pożyczka: Joker w zakresie odstąpienia od umowy o pożyczkę - z jakimi sztuczkami niektóre banki pracują podczas odstąpienia od umowy o pożyczkę

I dalej w swoim powiązanym artykule:

... Bo jeśli dzisiaj podpiszesz tzw. Forward-Darlehen na okres od 2018 r. - czyli końca oryginalnej okresu obowiązywania oprocentowania - do 2025 r., zapłacisz przy rozsądnej zdolności kredytowej najwyżej 1,5 do dwóch procent odsetek. W porównaniu do trzech procent, które oferuje Ci Twoja bank, jest to dodatkowa opłata od jednego do 1,5 procent rocznie. Przeliczając na siedem lat, zapłacisz więc od siedmiu do 10,5 procent więcej - po tym, jak wcześniej zaoszczędziłeś sześć procent w pierwszych trzech latach. ...

Lepiej trzymać się z dala od tej oferty i poczekać na D-Day.

Zitat von Sam

... Pani opowiadała także o umowie o rozwiązanie, która musiałaby zostać podpisana jako warunek skasowania obciążenia hipotecznego. Ten dokument miał być przesłany do mnie oddzielnie.

Teraz moje pytanie:

- Kto ma doświadczenie z taką umową o rozwiązanie? Czy potrąciłbym w ten sposób swoje prawo do późniejszego odstąpienia?
- Od innego prawnika słyszałem, że ten dokument można śmiało podpisać, ale należy dołączyć dodatkowy zapis, że płacę VFE z zastrzeżeniem. ...

Moim zdaniem należy zachować ostrożność, gdyż banki są świadome problemów z WRBen i posługują się różnymi trikami. Najlepiej skontaktuj się w tej sprawie z prawnikiem specjalizującym się w tej dziedzinie. Jeśli z jakichś powodów to nie jest możliwe, możesz ewentualnie sam na umowie o rozwiązanie złożyć swoje odstąpienie, choć wciąż niejasne dla mnie jest, czy to możliwe, czy niesie za sobą jakieś korzyści lub wady prawne, czy kolejność na papierze byłaby istotna itp. Może ktoś jeszcze coś wie na ten temat. Możesz również zadawać swoje pytanie na test.de w komentarzach. Tam też często piszą 2-3 prawników. Dodatek ... z zastrzeżeniem... i bez uznania obowiązku ... na pewno nie jest błędny, ale wtedy pytanie, do czego miałaby służyć umowa o rozwiązanie.

Ups, ducnici był - jak zawsze - szybszy.

Napisany przez schober53
Jestem naprawdę podekscytowany! Jeśli macie rację, to po dniu D powinny rzeczywiście pęknąć tamy... To może być szalone pytanie, ale czy może to nawet doprowadzić do upadku jakiegoś banku? Nie wiem, ile setek tysięcy pożyczek zostało udzielonych w ciągu ostatnich lat, ale jeśli konsumenci teraz zbierają z powrotem wszystkie zyski z ostatnich lat - żadne zlecenie nie przetrwa takiego modelu biznesowego!?!? (Choć prawdę mówiąc, nie czuję litości)

Napisany przez andi1104

Ja, ewentualnie, czy możesz podać mi jakiegoś prawnika z Centralnej Hesji - Wetzlar, Gießen, Marburg?

kgl

Osobiście nie mam doświadczenia z tym adwokatem, ale tutaj możesz przeczytać pewną podstawową wiedzę na temat prawa odstąpienia w łatwy sposób zrozumiały
Podstawy prawne prawa odstąpienia

Może to być również odpowiedni adwokat dla Twoich potrzeb, ale proszę nie traktować tego jako gwarancji i nie rozumieć tego jako reklamy!!

Napisany przez 2RAM
Mam osobisty kontakt z autorem. W razie zainteresowania proszę o kontakt prywatny. Oczywiście nie jest to reklama.....

Napisany przez 2RAM
Podczas obliczania NWE zawsze preferowałem metodę 5 procent nad stopą podstawową. Teraz czytam to z zainteresowaniem.
Który z tych ciągów SUD jest właściwy?
Czy oprocentowanie z miesiąca zamknięcia umowy obowiązuje dla całej umowy czy jest to średnie roczne z wszystkich miesięcznych oprocentowań?

Napisany przez 3eugh

Cytat od Sama

...Dama również wspomniała o umowie o rozwiązaniu, którą trzeba byłoby podpisać jako warunek usunięcia obciążenia hipotecznego. Ten dokument miał zostać wysłany do mnie osobno. ...

...Najlepiej skontaktuj się z prawnikiem specjalizującym się w tej umowie o rozwiązaniu. ...

Ah, andi1104 i RAM zainspirowali mnie, gdzie już kiedyś czytałem na ten temat, mianowicie tam.

Cytat od RAM-a

Przy obliczaniu NWE zawsze preferowałem metodę 5 procentową ponad metodą stopy bazowej. Teraz z zainteresowaniem czytam tutaj.
Który z tych szeregów SUD właściwy jest tak naprawdę?
A czy oprocentowanie z miesiąca zakończenia umowy obowiązuje przez całą umowę czy też średnia roczna z wszystkich miesięcznych oprocentowań?

No cóż, powodzenia! Czy mamy kontynuować dyskusję tutaj, czy przejść na temat zwrotu? Muszę przyznać, że być może za bardzo skoncentrowałem tę dyskusję na swoim własnym przypadku.

Tak czy inaczej: decydujący jest szereg SUD, który pasuje do Twojej umowy, czyli 1. jaką kategorię (kredyty mieszkaniowe, konsumenckie [czyli nie mieszkaniowe] czy inne kredyty), jaką długość? A ducnici podniósł zarzut, że można również argumentować zmienną stopą procentową (SUD113). Co załapie sędzia na samym końcu, tylko on sam wie. Ja raczej skłaniam się do tego, żeby nie żądać zbyt wiele, pomimo RSV, czyli SUD ze stałą stopą procentową, gdzie obowiązuje stopa procentowa wyświetlona w tabeli dla miesiąca, w którym umowa została zawarta (patrz wpis #181, ale proszę zignorować rentowności okrężnych). Ta stopa procentowa obowiązuje wtedy przez całą umowę, czyli od miesiąca pierwszej wypłaty do miesiąca całkowitego spłacenia. Czy test.de-Rechner też tak oblicza? Teraz nie wiem.

Ponadto obecnie preferuję tradycyjne obliczenia.

Właściwie powinno to być wszystko w zakresie mojego adwokata, ale wydaje się, że ma on wiele trudności z tym wszystkim.

Napisany przez BlueSkyX

Zgadzam się z innymi tutaj: Trzymaj się z daleka od tej oferty!

Co może być złego w tej ofercie? Zwrot odsetek wsteczny w wysokości 1,69%, opłacone raty będą traktowane jako spłata. I wszystko to jeszcze w niewielki sposób.

Natychmiast bym to przyjął.

Napisany przez 3ducnici

Jestem naprawdę ciekawy! Jeśli macie rację, to po d-Day powinny naprawdę pęknąć tamy... Teraz może to być śmiałe pytanie, ale czy to może nawet doprowadzić do upadku całego banku? Nie wiem, ile setek tysięcy kredytów zostało udzielonych w ostatnich latach, ale jeśli konsumenci teraz zbiorą z powrotem wszystkie zyski z ostatnich lat - czy taki model biznesowy w ogóle może przetrwać?!?! (Chociaż szczerze mówiąc nie czuję litości)

Nie sądzę.

1. Oprocentowanie rat nie jest takie wygórowane

2. Banki dalej otrzymują odsetki od udzielonych kredytów

=> nie całkowita utrata!

3. Muszą lub musiały zarezerwować środki na ewentualne złe kredyty.

Nie sądzę, żeby tak było. Jednak jeśli oczywiście bank, tak jak DKB, upiera się przed sądami, generuje niepotrzebne koszty, no cóż, oni wiedzą lub wiedzieli o większym ryzyku niż my wszyscy tutaj.

I dla przypomnienia: kto to spowodował?

Napisany przez Bankenschreck
Cześć,
w przypadku kredytów konsumenckich istotne są następujące szeregi czasowe:
kredyty o okresie spłaty do 60 miesięcy: BBK01.SUD114
kredyty o okresie spłaty ponad 60 miesięcy: BBK01.SUD115
kredyty hipoteczne z okresem stałego oprocentowania od 5 do 10 lat: BBK01.SUD118

W przypadku kredytów hipotecznych należy jednak ostrożnie korzystać z tego szeregu czasowego. W przeciwieństwie do kredytów konsumenckich, wartości tego szeregu nie są automatycznie uznawane. Zdarzało mi się, że sędzia podważał te wartości i żądał przeprowadzenia ekspertyzy w tej sprawie.
Ostatecznie strony zrezygnowały z rekompensaty za różnicę w oprocentowaniu.

Pozdrowienia,
Strach banków

Napisany przez 3ducnici

Podczas obliczania NWE zawsze preferowałem metodę 5 procent powyżej podstawowej stopy procentowej. Teraz czytam z zainteresowaniem.
Który z tych ciągów SUD jest właściwy?
Czy odsetki z miesiąca zakończenia obowiązują dla całej umowy czy też jest to średnia roczna z wszystkich miesięcznych odsetek?

Dotychczas zawsze przyjmowano tylko odsetki z miesiąca zakończenia... do czasu odwołania...

Napisany przez 3ducnici

Ach, andi1104 i RAM zainspirowali mnie do pomysłu, gdzie kiedyś już coś w tym temacie czytałem, a mianowicie tutaj.

No cóż, powodzenia! Czy powinniśmy kontynuować dyskusję tutaj, czy w wątku dotyczącym odwrócenia transakcji? Muszę przyznać, że być może zbyt mocno skoncentrowałem dyskusję na mojej własnej sprawie.

W każdym razie: kluczowa jest seria SUD, która pasuje do Twojej umowy, czyli 1. jaka kategoria (kredyty mieszkaniowe, konsumenckie [czyli nie mieszkaniowe] lub inne kredyty), jaki okres kredytowania? A ducnici dodał, że można także argumentować zmiennym oprocentowaniem (SUD113). Tylko on sam wie, co sędzia ostatecznie zdecyduje. Ja natomiast skłaniam się ku temu, aby nie żądać zbyt wiele, mimo RSV, czyli SUD z ustalonym oprocentowaniem, przy czym obowiązuje stopa procentowa podana w tabeli dla miesiąca, w którym zawarta została umowa (patrz wpis nr 181, ale proszę zignorować rentowność papierów wartościowych). Ta stopa procentowa obowiązuje wówczas przez cały okres umowy, czyli od miesiąca pierwszej wypłaty do miesiąca pełnej spłaty. Czy test.de-Rechner działa podobnie? Nie mam teraz pojęcia.

Dodatkowo obecnie preferuję tradycyjne obliczenia.

W rzeczywistości to wszystko powinno być sprawą mojego prawnika, ale wydaje się, że ma on ogromne trudności ze wszystkim tym.

eh, proszę, nie mylić teraz serii oprocentowania konsumentów z seriami oprocentowania dla kredytów mieszkaniowych!!!

Napisany przez 3ducnici

Co jest złego w tej ofercie? Zwrotne obniżenie oprocentowania do 1,69%, opłacone raty są zaliczane jako spłata kapitału. I to wszystko za pośrednictwem małej ścieżki.

Natychmiast bym to przyjął.

Co zrobisz za 5 lat?

Co jest lepsze niż czyste rozwiązanie i ponowne podpisanie umowy z zewnętrznym bankiem XY na aktualnych warunkach na długi okres?

Poza tym, że jest to szybkie rozwiązanie. Dlaczego bank to proponuje? Bo jest przyjacielem klienta? Po 8 miesiącach nagle odkryli tę taką postawę?

Napisany przez 2RAM
To kosztuje miliardy według wstępnych szacunków, na które na pewno będą płakać. Ale żaden bank nie zbankrutuje z tego powodu i wiedzą o sprawie od 2009 roku (pierwszy wyrok Federalnego Sądu Najwyższego dotyczący błędnych WRB). Na pewno od lat tworzą rezerwy.

Więc nie wysyłaj datków...

Moje współczucie jest ograniczone

Napisany przez 3ducnici

Cześć,
w przypadku kredytów konsumenckich istotne są następujące serie czasowe:
kredyty o okresie spłaty ponad 60 miesięcy: BBK01.SUD115
kredyty hipoteczne z oprocentowaniem od powyżej 5 do 10 lat: BBK01.SUD118

Jednak w przypadku kredytów hipotecznych korzystanie z serii czasowych wymaga ostrożności. W przeciwieństwie do pożyczek konsumenckich wartości tej serii nie są automatycznie uznawane. Zdarzyło mi się, że sędzia podważył te wartości i chciał poprosić o opinie eksperta w tej sprawie.
Strony ostatecznie zrezygnowały z rekompensaty za różnicę w oprocentowaniu.

Pozdrowienia
Bankenschreck

Dlaczego nie podważono samego sędziego?

Napisany przez kgl
@andi1140 und @ducnici
ta kancelaria była już pod moją uwagą. Poczekajmy. Przeliczyłem już całą transakcję zwrotną. Zobaczymy, co proponują żółci.
Już mam ofertę od niebieskich, 1,4%.
kgl

Napisany przez 3eugh
Dziękuję ducnici i Bankenschreck za poprawkę oraz wskazówki dotyczące zestawienia oraz uwagi dotyczące serii odsetek.

Napisany przez 3eugh

Witaj,
w przypadku kredytów konsumenckich istotne są następujące serie czasowe:
kredyty o okresie spłaty powyżej 60 miesięcy: BBK01.SUD115
kredyty hipoteczne z oprocentowaniem od powyżej 5 do 10 lat: BBK01.SUD118

Która seria czasowa ma zastosowanie w przypadku kredytu konsumenckiego, którego umowny okres spłaty wynosił na przykład 72 miesiące, ale cała kwota pożyczki została spłacona np. wraz z 30. ratą? Czy SUD115, ponieważ umownie powyżej 60 miesięcy, czy SUD115, ponieważ spłata w ciągu 60 miesięcy?

Kalkulator na stronie test.de oblicza na podstawie ustalonej umownie stopy procentowej, a nie na podstawie standardowej stopy procentowej rynkowej, czyli SUDy muszą być wprowadzone ręcznie, jeśli ktoś woli korzystać z tej metody obliczeń - z uwzględnieniem uwag od Bankenschreck dotyczących kredytów hipotecznych (post #3733).

Napisany przez Amalfi
Już zostało przewidywane, czy po 23.06. bankom będzie się gorzej działo. W każdym razie może dojść do dużego przesunięcia pieniędzy. Czy myślicie, że w związku z tym stopy procentowe kredytów znowu (znacznie) wzrosną? Pomimo rezerw. Prawdopodobnie dotknie to większość instytucji obecnych na rynku. I czy pieniądze zostaną odzyskane w ramach nowych umów lub forwardów?

Osobiście zastanawiam się nad forwardem, ale w tej chwili stopy procentowe rosną... Czy tak będzie dalej po 23.06?
  • 1
  • 72
  • 73
  • 74
  • 75
  • 76
  • 439

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata