Nowosci dzisiaj od LG N-Fü:
Termin rozprawy jednego z użytkowników forum dotyczący WRB DKB... na którym byłem na miejscu...
Odwołanie zostało wydane przed nadzwyczajną wypowiedzeniem (z powodu sprzedaży), zapłacono VFE i teraz zostało odzyskane za pomocą powództwa o świadczenie...
Na początku mediacji porozumienie zaproponowane przez prawnika DKB zostało odrzucone bez podania powodów.
Następnie sędzia wyjaśnił, że komory są różnie usytuowane pod względem legalności WRB, ale obecna WRB DKB nie skłoniłyby go do odstępowania od dotychczasowego orzecznictwa 6. Izby Cywilnej...
Zmiany wprowadzone przez DKB, takie jak bieg terminu itp., były prawdopodobnie stosunkowo nieistotne, ale to, co sędzia uznał za rażąco błędne i wprowadzające w błąd, to pouczenie o finansowanych transakcjach, gdzie różne zdania z tekstu wzorcowego zostały ze sobą powiązane, co nie było przewidziane przez tekst wzorcowy i stanowiło znaczące odstępstwo od jego treści, tym samym DKB nie mogłaby powołać się na ochronę...
Brak nagłówka z prawem odstąpienia, wysłanie Państwa pouczenia o odwołaniu zamiast wysłania Państwa oświadczenia o odwołaniu, aspekty wizualne, takie jak jasnoszare nagłówki itp., NIE były omawiane...
WRB DKB z istotną zmianą treściową nie była zgodna z prawem, a zatem termin na odwołanie nie rozpoczął biegu.
Następnie przeszedł do kwestii nadużycia prawa i przeterminowania, stwierdzając od razu, że próg dla nadużycia prawa jest bardzo wysoki i Izba będzie wyjątkowo ostrożna w ocenie tego rodzaju spraw.
Zamiana zobowiązania z uwagi na przyczyny ekonomiczne, która byłaby możliwa z powodu błędu formalnego, nie mogłaby być ani nadużyciem prawa ani przeterminowaniem. Ten, kto jest wystarczająco sprytny i roztropny, aby to zrealizować w ramach prawa, nie mógłby zostać oskarżony o nadużycie prawa...
Wniosek: szanse dla powoda nie są złe.
Następnie omówiono koszty pozasądowe związane z zatrudnieniem adwokata. Nie był do końca pewny, czy adwokat został zatrudniony przed czy po odwołaniu. W każdym przypadku, jeśli adwokat zostanie zatrudniony przed odrzuceniem odwołania, powód musi ponieść koszty, ponieważ wtedy bank nie był jeszcze w zwłoce! (Moja uwaga: więc zawsze dobrze jest ponownie zaznaczyć to jasno i wyraźnie!)
Po braku porozumienia sędzia zakończył rozprawę po 80 minutach i wyznaczył termin ogłoszenia wyroku na 07.07.15 o godz. 1000....
Poruszał się szybko, jeśli chodzi o WRB...
Ale... bardzo istotne... chronologiczne zestawienie tego, co zostało zrobione kiedy... kiedy złożono WR, kiedy bank wysłał odrzucenie, kiedy został zatrudniony adwokat itp. Uważam, że taka lista bardzo pomaga sędziemu wyrobić sobie jasny obraz...
Aha, zapytałem sędziego o wartość sporu w przypadku negatywnej skargi o stwierdzenie. Byłaby to wysokość kwoty, czyli zaległy kapitał... w przypadku dodatkowego wniosku o ustalenie pozostałego do zapłacenia długu bankowi, ten wniosek NIE zwiększyłby wartości sporu, ponieważ stałby się częścią skargi o stwierdzenie...
Czy wiesz, z którego roku pochodzi umowa? Czy znasz może tekst Finanzierten Geschäfte? Mój adwokat nie napisał nic na ten temat, a szczerze mówiąc, również nie badałem tego. Skupił się tylko na zewnętrznych sprawach i wyborze słów. Czasami mam naprawdę złe uczucie, kiedy myślę o adwokatach. Spójrzcie tylko na tego palanta z DKB. Ledwie wyjęli mu kawałki ściąg ze studiów a już zostaje takim ""ekspertem"". Tak samo ze mną. Mam renomowaną i drogą kancelarię, ale zajmuje się tym jakiś dzieciak, który ledwie co wyszedł ze szkoły. Chciał ode mnie ponad 1000
euro z góry, bo kancelaria nie mogła się porozumieć z ubezpieczycielem od kosztów procesu w kwestii wartości sporu. Po moim odmowie, porozmawiał jeszcze raz z szefem i teraz czekają na ustalenie sądowe wartości sporu na własny koszt. Cała sprawa odwołania to olbrzymi biznes dla adwokatów. Czasem mam wrażenie, że ściągają masę stażystów z rynku, którzy muszą to odklepać...