Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Karta zwrotów - doświadczenia

Napisany przez NaTwoim13
Forward jest udzielany tylko w sytuacji, gdy bank zatwierdza terminową kalkulację odsetek z wyznaczoną wypłatą, ale może zostać wcześniej zrealizowany, jeśli wszelkie kwestie dotyczące poprzedniego wierzyciela zostały załatwione.

Napisany przez 3ducnici

Do czego Ci służy kredyt na przyszłość, jeśli nie wiesz, kiedy wyjdziesz z obecnego kredytu?
Nie chciałbyś w końcu spłacać dwóch kredytów do ostatecznego wyroku.

Oczywiście, kredyt na przyszłość należy wyznaczyć na czas zwykłego wypowiedzenia, które można dodatkowo wydać doraźnie oprócz odwołania.

W ten sposób z pewnością wyjdzie się z obecnego zadłużenia.

Jeśli w międzyczasie możliwe byłoby rozwiązanie, poprzez ugodę lub wyrok sądu, trzeba by było wziąć bardzo krótkoterminowy kredyt na czas do kredytu na przyszłość. Zazwyczaj bank, który oferuje kredyt na przyszłość, również tego dokonuje.

W ten sposób można zabezpieczyć obecne oprocentowanie+nałóg. Niezależnie od tego, jak zakończy się odwołanie.

Zawsze jednak zaleca się mieć dostępną ofertę banku, który spłaci stary kredyt na czas odwołania. Dzięki temu można ewentualnie przedstawić w trakcie procesu sądowego lub negocjacji zgody, jakie oprocentowanie trzeba by było zapłacić za jaki okres czasu, gdyby bank nie niesłusznie odrzucił odwołanie lub raczej odmówił zwrotu środków.

Napisany przez 3ducnici

Forward jest udzielany wyłącznie z wypłatą po zakończeniu regularnego okresu ustalonych oprocentowania przez bank, ale może zostać wcześniej odwołany - jeśli rozliczenie z poprzednim wierzycielem zostało uregulowane.

Bank (Sparda N) nie zgodził się na wcześniejsze odebranie pożyczki Forward, twierdząc, że nie jest to praktykowane i niemożliwe...

Nawet firma Interhyp stwierdziła, że nie jest to możliwe...

Czy masz jakieś dodatkowe informacje na ten temat?

Napisany przez Harley

Forward zostanie udzielony tylko wtedy, gdy bank zatwierdzi standardowy okres obowiązywania odsetek z wypłatą z góry, ale można go wcześniej wywołać - jeśli z rozliczeniem z poprzednim wierzycielem wszystko jest już uregulowane.

Bardzo interesująca uwaga. Jak jest z opłatą za Forward?
Czy zostanie on zmniejszony zgodnie z krótszym okresem trwania czy pozostanie bez zmian?

Napisany przez ich_sparmir_VFE
... wpis został ponownie usunięty ...

Napisany przez 3ducnici

Bardzo interesująca uwaga. Jak jest z dodatkiem do forwardów? Czy zostanie obniżony zgodnie z krótszym okresem trwania, czy pozostanie bez zmian?

więc wątpię, że bank zrezygnowałby z odsetek. Jeśli tak, to odsetki pozostałyby takie same jak na początku.

Jak już pisałem, wcześniejsze zerwanie kredytu FW mi nie jest znane.

Ale jaki byłby z tego korzyść, gdyby FW został wcześniej zerwany? Tak naprawdę tylko wtedy, gdy stopa procentowa dla krótkoterminowego kredytu, który byłby potrzebny z powodu rozwiązania umowy, byłaby wyższa niż stopa procentowa kredytu FW ze względu na wzrost stóp procentowych.

W przeciwnym razie można pokryć okres od rozwiązania umowy do kredytu FW krótkoterminowym kredytem.
Korzyść jest taka, że oprocentowanie jest zazwyczaj niższe niż przy dłuższych okresach wiązania i dzięki temu można spłacić więcej przy tej samej racie...

Przykład: Na spłatę wszystkich kredytów na koniec 2018 roku otrzymalibyśmy oprocentowanie FW w wysokości 2%.
Gdybym teraz musiał spłacić kredyt z powodu porównania lub orzeczenia, musiałbym zapłacić tylko oprocentowanie 1,25%.

Dlaczego więc miałbym wcześniej zerwać kredyt FW?

Napisany przez dogfight76
Mam nadzieję, że to będzie kontynuowane, stopa zwrotu spada od 3 dni.

UMLAUFREND. aktualne | 601372 | DE0006013725 | boerse.ARD.de

Pozdrowienia

Napisany przez NaTwoim13
Teraz wrzućmy jednak jabłka i gruszki do jednego garnka!

Oczywiście wcześniejsza wypłata kredytu Forward jest korzystna dla banku, ponieważ otrzymuje on odsetki za okres, w którym normalnie by ich nie otrzymał, dodatkowo otrzymuje je podwójnie, ponieważ odsetki ustalone na rzecz Forward uwzględniają już ten czas. Ducnici ma rację, że oczywiście uzgodnione odsetki mają swoją ważność. Wypłata kredytu Forward przed czasem jest naprawdę możliwa, jednak należy zwrócić uwagę na wybór banku, który uwzględni wypowiedzenie umowy, bądź je wspomoże!

@Ducnici
Mógłby mi Pan powiedzieć, gdzie obecnie można uzyskać stopę oprocentowania na poziomie 1,25% na 3 lata? Niezależnie od faktu, że dostępność banków do wypłacania umowy nadal jest mniejsza niż całkowity wybór.

Jednakże moim zdaniem o wiele ważniejsze jest, co zrobią Państwo po tych 3 latach? Czy chcą Państwo być uzależnieni od oprocentowania dostępnego na rynku? Być może znów wrócić tam, skąd pochodzili, czyli do sytuacji, której wcześniej odmówili?

Napisany przez tomtom72
Cześć wszystkim,
właśnie stoję w martwym punkcie...
Moja kredyt hipoteczny z 2007/08 roku ma teraz około 3 lata do spłaty.
Jeśli teraz mam ofertę porównawczą mojego banku z znacznie lepszymi warunkami, jak obliczyć oszczędność?

Co powinienem wziąć pod uwagę?
Inne proporcje odsetki/odsetki kapitałowe na ostatnie 3 lata
W rezultacie mniejszy dług...

Nie mam pojęcia, jak to obliczyć....

Znalazłem tylko kalkulator do pełnej spłaty, ale nie porównujący ofert.

Dziękuję z góry!

Napisany przez NaTwoim13
@ich_sparmir_VFE

Jaką rolę odgrywa rosnący lub malejący rynek w przypadku kredytu z terminową spłatą w bankach? Banki refinansują się w momencie udzielenia kredytu, pieniądze są gotowe u nich po zakończeniu transakcji!

Napisany przez 3ducnici

Teraz jednak wrzucamy jabłka i gruszki do jednego garnka!

Oczywiście wcześniejsze wypłacenie kredytu zabezpieczonego dla banku jest opłacalne, ponieważ otrzymuje odsetki za okres, w którym normalnie by ich nie otrzymał, ponadto otrzymuje je podwójnie, ponieważ opłata za kredyt zabezpieczony uwzględniła już ten czas. Ducnici ma rację, że oczywiście uzgodnione odsetki mają swoją ważność. Wypłacenie kredytu zabezpieczonego przed czasem jest całkowicie możliwe, ale należy wybrać bank, który umożliwia rozwiązanie kredytów, lub towarzyszy temu!

No cóż, powiedziano mi, że bank zabezpieczył refinansowanie na określony w umowie termin, a nie na wcześniejszy. Tak mniej więcej.

Wiadomo, że dla banku może się to opłacać, ale zależy to od poziomu oprocentowania w danym momencie...

Rozwiązanie kredytów odwołanych nie stanowi problemu.

Muszę zaznaczyć, że w naszym przypadku mamy 4 kredyty z trzema różnymi terminami możliwej zwyczajnej wypowiedzenia umowy, przy czym trzy z tych czterech zostały odwołane...

Trochę bardziej skomplikowane... ;-)

Cytat noelmaxim

@Ducnici
Powiedz mi proszę, gdzie obecnie można dostać stopę procentową na poziomie 1,25% na 3 lata? Pomijając fakt, że wybór banków, które oferują rozwiązanie kredytów odwołanych, nadal jest mniejszy niż ogólny wybór.

Sparda N, zobacz biallo.de, 50.000 euro (do tego kwoty przewidziany byłby jeden z pierwszych odwołanych kredytów), 5 lat (krócej niż w biallo be, ale w Sparda)... 1,35% minus 0,1% rabat...

Cytat noelmaxim

Co według mnie jest znacznie ważniejsze, to co zrobią Państwo po 3 latach? Czy chcą Państwo wówczas zależeć od ówczesnych stóp procentowych na rynku? Być może znów znaleźć się tam, skąd przyszli, czyli tam, co odwołali?

Co zrobię po 3 latach?

Teraz zamknij kredyt zabezpieczony (15 lat oprocentowanie) i zawrzyj krótkoterminowe umowy na czas między teraz a terminem kredytu zabezpieczonego...

=> Oprocentowanie zabezpieczone na ponad 15 lat...

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Ducnici,

ale dlaczego nie wziąć już teraz kredytu Forward, który może zostać wypłacony przed terminem? Przecież nie ma 1,25% dla 3 czy 2 lat! Jaka bank da mi taki oprocentowanie na tak krótki okres kredytowania? Czy to będzie również bank, który spłaci kredyty od innych? Czy wszystko zdarzy się na czas? Czy otrzymam kredyt naprawdę szybko?

Do tygodnia temu mogłem złożyć wniosek o kredyt Forward na 3 lata z okresem kredytowania w przód na 15 lat, po oprocentowaniu 1,75%. Dlaczego ryzykować zgodę na odstąpienie od umowy, ustanowienia 4-tygodniowego terminu i ewentualnego niewywiązania się z nich z jakiegokolwiek powodu?

.....
Jasne, że może się to opłacać dla banku, ale wszystko zależy od stopy oprocentowania w danym momencie...

Niestety nie mogę zgodzić się z tym stwierdzeniem, jedynie decydującą stopą procentową w kredytach Forward jest ta przy ubieganiu się o kredyt i refinansowaniu, żadna inna. Jeśli bank otrzymuje oprocentowanie dopiero od 1.8.2018, to okres kredytowania w przód dopiero wtedy staje się zyskowny, niezależnie od tego, czy kredyt zostanie wypłacony już w 8.2017, z tym, że wtedy otrzymuje się dodatkowe odsetki na rok. Nie ma znaczenia, jaka jest wysokość oprocentowania w 8.2017, jest to całkowicie nieistotne, ponieważ refinansuje się przy zawieraniu umowy.

Napisany przez 3ducnici
Przy 1,75% to już całkiem niezłe oprocentowanie...

Pytanie, czy można wcześniej wypłacić dużą pożyczkę FW (czyli sumę wszystkich spłacanych pożyczek) w częściach?

Czy trzeba dla każdej pożyczki znowu zawierać osobną pożyczkę FW?

Napisany przez Taugenichts
Pytanie na forum:

Moje bank odrzuciła teraz moje odwołanie, więc teoretycznie mogę teraz złożyć wniosek o pokrycie kosztów z ubezpieczenia ochrony prawnej. Jednak przez następne 2 miesiące jestem zawodowo za granicą i nie chcę teraz podejmować tego tematu.
(Nie interesuje mnie rozwój odsetek, ponieważ spłacam bieżący kredyt z własnych środków)

Prawdopodobnie nie ma problemu z punktu widzenia prawnego, jeśli złożę wniosek o pokrycie dopiero za 2 miesiące i podejmę inne kroki z prawnikiem, czyż nie?

Napisany przez Harley

Frage an Forum:

Meine Bank hat nun meinen Widerruf abgelehnt, so dass ich theoretisch die Deckung bei der Rechtsschutzversicherung beantragen könnte. Ich bin jedoch in den nächsten 2 Monaten beruflich im Ausland und möchte das Thema deshalb jetzt nicht angehen. (Die Zinsentwicklung interessiert mich nicht besonders, da ich die Rückabwicklung des laufenden Darlehens aus eigenen Mitteln bezahle.)

Juristisch gesehen spricht nichts dagegen, erst in 2 Monaten die Deckung zu beantragen und weitere Schritte mit einem Rechtsanwalt zu unternehmen.

Aus rechtlicher Sicht besteht kein akuter Handlungsbedarf in 2 Monaten.

Ich würde dennoch empfehlen, zumindest die Deckungszusage bereits jetzt über den Anwalt einholen zu lassen. Einige Rechtsschutzversicherungen haben damit erhebliche Schwierigkeiten. Es kann also durchaus 2 Monate dauern, bis der Anwalt erstmals Kontakt mit der Bank aufnehmen kann.

Napisany przez 2RAM
Zgadzam się całkowicie z Harleyem: Potwierdzenie ubezpieczenia powinno zostać uzyskane jak najszybciej - przed rozpoczęciem podróży.

Napisany przez 3ducnici

Pytanie do forum:

Moje bank odrzuciło moje odstąpienie, więc teoretycznie mogę teraz ubiegać się o ochronę w ramach ubezpieczenia ochrony prawnej. Jednak przez następne 2 miesiące będę pracował za granicą i nie chcę teraz podejmować tego tematu.
(Rozwój odsetek mnie nie interesuje, ponieważ spłacam bieżące zobowiązanie własnymi środkami)

Prawdopodobnie nie ma żadnego problemu prawnego, jeśli ubiegnę się o ochronę dopiero za 2 miesiące i podejmę inne kroki z adwokatem, prawda?

Prawdopodobnie może być to w porządku z punktu widzenia prawnego...

Jednak zrobiłbym to od razu... adwokat potrzebuje pewnego czasu, aby przeanalizować wszystko i skontaktować się z ubezpieczeniem ochrony prawnej w sprawie ochrony.

Nie traciłbym tu czasu i przesłał mu bym niezbędne dokumenty w formie kopii/skanu jako pdf...

;-)

jeszcze 7 dni...

Znowu zbyt szybki byłem i nie przeczytałem reszty... Harley&RAM byli szybsi...

Napisany przez 3ducnici
Wiadomości dzisiaj od LG N-Fü:

Termin rozprawy dotyczącej odwołania przez jednego z uczestników forum dotyczącej WRB DKB... na którym byłem...

Odwołanie zostało wydane przed nadzwyczajnym zwolnieniem (ze względu na sprzedaż), opłata VFE została zapłacona, a teraz jest ona żądana z powrotem poprzez pozew o świadczenie...

Na początku mediacji adwokat DKB odrzucił ugody bez podania przyczyn.

Następnie sędzia oświadczył, że izby sądy byłyby prawdopodobnie zróżnicowane w odniesieniu do prawidłowości WRB, ale obecna WRB DKB nie daje mu powodu do odstąpienia od dotychczasowego orzecznictwa 6. Izby Cywilnej...

Zmiany wprowadzone przez DKB, takie jak bieg terminu, itp. byłyby prawdopodobnie stosunkowo nieistotne, ale to, co zostało uznane przez sędziego za istotnie nieprawidłowe i wprowadzające w błąd, to pouczenie dotyczące Finansowanych Transakcji, ponieważ różne zdania z tekstu wzorcowego zostały ze sobą połączone, co jednak nie było przewidziane przez tekst wzorcowy, a tym samym dokonano istotnego odbiegania od treści tekstu wzorcowego, tak że DKB nie może powoływać się na skutek ochrony...

Brak nagłówka Prawo odstąpienia, Wysłanie Państwa oświadczenia o odstąpieniu zamiast Wysłanie Państwa oświadczenia o odwołaniu, układ wizualny jak jasnoszare nagłówki itp. NIE zostały omówione...

WRB DKB, z istotną zmianą treściową, nie byłaby zgodna z prawem, a zatem termin na odwołanie nie rozpocząłby biegu.

Następnie przechodził do tematu nadużycia prawa i prekluzji, stwierdzając zarazem, że w przypadku nadużycia prawa progi są już dosyć wysokie i bardzo ostrożnie byłyby ocenione przez Izbę.

refinansowanie z przyczyn ekonomicznych, które byłoby możliwe z powodu błędu formalnego, nie mogłoby być ani nadużyciem prawa, ani nie mogłoby być prekludowane. Każdy, kto byłby wystarczająco sprytny i mądry, aby zrealizować to w ramach ustawowego zakresu, nie mógłby być oskarżony o nadużycie prawa...

Konkluzja: szanse powoda nie są złe.

Następnie omawiano koszty pozasądowe wynikające z zatrudnienia adwokata. Nie było do końca jasne, czy adwokat został zatrudniony przed czy po odwołaniu.

W każdym razie podkreślono, że jeśli adwokat zostanie zatrudniony przed odrzuceniem odwołania, to koszty poniesie powód, ponieważ wtedy bank nie był jeszcze w zwłoce!
(Moja uwaga: zawsze warto jasno i wyraźnie to podkreślić!)

Ponieważ nie osiągnięto porozumienia, sędzia zakończył rozprawę po 80 minutach i wyznaczył termin na ogłoszenie wyroku na dzień 07.07.15 o godzinie 10:00....

Poszło szybko w kwestii WRB...

Jednak... bardzo istotne... chronologiczne wykazanie, co kiedy zostało zrobione... kiedy zostało złożone WR, kiedy bank wysłał odrzucenie, kiedy został zatrudniony adwokat itp.

Myślę, że taki wykaz bardzo pomaga sędziemu wyrobić sobie klarowne zdanie...

Aha, zapytałem sędziego o wartość sporu w przypadku negatywnego powództwa o stwierdzenie. Będzie to wartość podlegająca zniszczeniu, czyli Resztowa wartość... w przypadku dodatkowego wniosku o stwierdzenie kwoty resztkowego długu do zapłacenia bankowi, ten wniosek NIE zwiększyłby dalej wartości sporu, ponieważ byłby on wówczas częścią powództwa o stwierdzenie...

Napisany przez 2RAM
A teraz: Czy powód wygra?

Z twoich opisów wynika, że nie może być inaczej, prawda?

Czy adwokat DKB (z jakiej kancelarii) przedstawił coś odnośnie ustaleń sędziego dotyczących utraty prawa i nadużycia prawa?

Czy dzień D i oczekiwany wyrok sądem najwyższym były tematem dyskusji?

Napisany przez 3ducnici

I teraz: Czy powód wygra?

Atrakcyjne. Tak to brzmiało.

Cytat od RAMa

Z Twoich opisów wynika, że nie ma innego wyjścia, prawda?

Tak, także prawnik powoda zakłada, że wygrają sprawę...

Cytat od RAMa

Czy adwokat DKB (której kancelarii) odnosił się do wywodów sędziego dotyczących przedawnienia i nadużycia prawa?

Nie, nie powiedział wiele, był tam jako pełnomocny przedstawiciel. Nie znam jego imienia. Kancelaria, która została zlecona przez DKB, to kancelaria Görg, a adwokatem jest Sebastian Uhlig.

Cytat od RAMa

Czy D-Day i oczekiwane orzeczenie Sądu Najwyższego były tematem?

W zasadzie nie. Mimo że ogólnie mówiono, że orzecznictwo w tej dziedzinie nie jest całkowicie jednolite i że sprawy te należy różnie rozpatrywać...

Ale tak naprawdę nie był to duży temat, ponieważ sędzia stwierdził, że WRB nie jest zgodne z prawem, WR jest skuteczne, a nadużycie prawa i przedawnienie nie wchodzą w rachubę...

Prawnikiem powoda zwrócił się słusznie o to, że najpierw nastąpiło odwołanie, a potem zostało unieważnione w sposób nadzwyczajny (tak się to stało)

Napisany przez 2RAM
Wtedy druga strona pewnie też się nie postarała, prawdopodobnie i tak pójdą do odwołania - tak jak zawsze robią banki. A OLG Norymberga (14. Senat) jest zamknięte od tygodni
Tutaj także: Czekamy na D-Day......

Napisany przez 2RAM
Niemal imponujący prawnicy DKB:

www.goerg.de

Napisany przez 3ducnici

To naprawdę imponujące jest prawnikom DKB:

www.goerg.de

Zulassung 2014...

https://www.goerg.de/de/anwalte/uhli...ian.42039.html

Jego odpowiedź na pozew liczy aż 36 stron!!!

Napisany przez dogfight76
Znowu coś się nauczyłem....mianowicie to, że zrobiłem coś dobrze. W tym przypadku w sprawie Volksbanku osobiście złożyłem odwołanie 15.04.2015, a pierwszy list mojego prawnika bank otrzymał dopiero 03 czerwca, więc RSV powinno również pokryć pozasądową część, czyż nie ?

Napisany przez 3ducnici

Znowu coś się nauczyłem.... mianowicie, że zrobiłem coś dobrze.
W tym przypadku, w przypadku Volksbank, osobiście złożyłem odwołanie dnia 15.04.2015, a pierwszy list mojego prawnika otrzymał bank dopiero 03 czerwca, więc RSV powinna również pokryć część pozasądową, tak jest?

Pozdrowienia

Jeśli bank był w zwłoce ze względu na odrzucenie... tak...

dlatego sądzę, że po odrzuceniu należy jeszcze raz wysłać upomnienie... a następnie przekazać sprawę prawnikowi...

Napisany przez Harley

Dopuszczenie w 2014...

https://www.goerg.de/de/anwalte/uhli...ian.42039.html

Jego odpowiedź na pozew liczy sobie zaledwie 36 stron!!!

Co wcale nie musi być oznaką jakości, wręcz przeciwnie. Jak pisał już w XVII wieku Blaise Pascal, twórca rachunku prawdopodobieństwa, w liście:

Dziś piszę do ciebie długi list, ponieważ nie mam czasu na krótki.

Napisany przez 3ducnici
Kto dużo pisze, jest w błędzie....i dlatego nie potrafi trafić w sedno..

Napisany przez 3eugh

...
Ach tak, zapytałem sędziego o wartość sporu w przypadku negatywnej powództwa o stwierdzenie nieważności... byłaby to wartość do zniszczenia, czyli resztkowa wartość... w przypadku dodatkowego wniosku o ustalenie pozostałego zadłużenia do zapłacenia bankowi, ten wniosek NIE zwiększyłby wartości sporu, ponieważ stałby się częścią powództwa o stwierdzenie...

Wspaniałe kino, tysiąc dziękuję! Czy okazja pojawiła się po czy w trakcie rozprawy? Jestem zaskoczony, że jako słuchacz można zadawać pytania sędziemu.

Nowe informacje na temat wartości sporu (źródło: test.de):

RASebastianKoch napisał dnia 16.06.2015 o godzinie 14:58:

jeszcze raz o wartości sporu

OLG Stuttgart potwierdził ponownie, że wartość sporu wynosi 3,5-krotność rocznych odsetek
OLG Stuttgart, decyzja z dnia 30.04.2015 - numer akt 6 W 25/15
opierając się na licznych swoich własnych decyzjach
podobnie OLG Stuttgart, decyzja z dnia 28.1.2015 - 9 U 119/14; OLG Stuttgart, decyzja z dnia 14.4.2015 - 6 W 23/15; OLG Stuttgart, decyzja z dnia 17.4.2005 - 6 U 222/13; OLG Stuttgart, decyzja z dnia 29.4.2015 - 6 U 141/14)
Można tylko uśmiechać się, widząc potwierdzenie tylko u siebie i (tak też robią inne OLG) niestety w ogóle nie angażując się w przeciwne stanowiska. Wydaje się, że będziemy musieli żyć z tym mozaikowym podejściem do wartości sporu na przewidywalną przyszłość.
Jeszcze raz inaczej obecnie LG Monachium I, decyzja z dnia 20.03.2015 - numer akt 35 O 24484/13 (40 % wszystkich opłaconych odsetek w trakcie trwania kredytu)
Pozostaje ciekawe!

Napisany przez Harley

...OLG Stuttgart potwierdził niedawno, że wartość sporu wynosi 3,5-krotność rocznych odsetek
OLG Stuttgart, decyzja z 30.04.2015 r. - Sygnatura akt 6 W 25/15
i oparł to na swoich licznych własnych decyzjach
również OLG Stuttgart, decyzja z 28.1.2015 r. - 9 U 119/14; OLG Stuttgart, decyzja z 14.4.2015 r. - 6 W 23/15; OLG Stuttgart, decyzja z 17.4.2005 r. - 6 U 222/13; OLG Stuttgart, decyzja z 29.4.2015 r. - 6 U 141/14)
Można tylko się uśmiechnąć, gdy szuka się potwierdzenia jedynie u siebie i (pod tym względem inne OLGs są tak samo) niestety w ogóle nie zajmuje się sprzecznymi poglądami. Najwyraźniej będziemy musieli żyć z tym łatkowanym systemem w odniesieniu do wartości sporu w przewidywalnej przyszłości.
Innym aktualnym aspektem jest decyzja LG Monachium I z 20.03.2015 r. - Sygnatura akt 35 O 24484/13 (40% wszystkich zapłaconych odsetek w trakcie trwania umowy)
Czekamy z niecierpliwością!

Tylko adwokaci zdają się móc się śmiać z tematu wartości sporu, zwłaszcza gdy patrzą na swoje wyciągi bankowe. Dla mnie sprawa ta wcale nie jest powodem do uśmiechu czy ekscytacji, a po prostu strasznie irytująca. Zastanawiam się, co tak naprawdę dzieje się w głowach sędziów, którzy ustanawiają wartość sporu arbitralnie na wartość nominalną lub resztę zadłużenia. Czy w ogóle zdają sobie sprawę, że pozbawiają setki tysięcy możliwości dochodzenia swoich praw? Kto poza tymi szczęśliwcami, którzy posiadają ubezpieczenie od kosztów procesu, może pozwolić sobie na postawienie domu i gospodarstwa na stołku sądowym. All in, jak powiedzieliby pokeraści. Przy tym powództwo nie może nigdy dochodzić do kwoty, którą sąd arbitralnie uważa za sporną, ponieważ oznaczałoby to, że w przypadku sukcesu zostaliby zwolnieni z całego długu kredytu lub reszty zadłużenia. Co jak dotąd nikomu się nie udało.

Dla mnie podejście OLG Stuttgart wydaje się jedynie racjonalne w ustalaniu wartości sporu, ponieważ zbliża się do tego, co powód może w najlepszym przypadku osiągnąć.

Smutnym rozdziałem w tej kwestii, choć ponownie bardzo zrozumiałym, jest to, że ze strony adwokatów nie ma żadnych prób zaskarżenia tych absurdalnie wysokich ustaleń wartości sporu. Adwokaci potrafią bronić każdej, nawet najbardziej absurdalnej, tezy, ale w tej oczywistej kwestii panuje całkowita cisza.

Napisany przez 3ducnici
@eughen,

oczywiście dopiero po zakończeniu negocjacji...

Dlaczego nie? Jeśli się uprzejmie zapyta?

Napisany przez Hoppla20

Wydaje się, że druga strona również nie starała się zbytnio, prawdopodobnie i tak pójdą do apelacji - tak jak zawsze robią banki. A OLG Norymberga (14. Senat) od tygodni trzyma się z dala od spraw
Więc i tutaj: Czekając na D-Dzień......

W odpowiedzi na pozew zostało już przedstawione wszystko, co druga strona może przedstawić. Pełnomocnik ma tylko przedstawić wnioski w sądzie, nic więcej... Odrzucenie pozwu, brak porozumienia itp. ...

Dla mnie po D-Dniu niewiele się zmieni. Nadal wielu ludzi boi się procesu sądowego. Banki wykorzystują tę obawę. Jeśli spośród 100 klientów 50% się pozwa, myślę, że bank wciąż ma zysk. Pozytywny werdykt może jednak przyspieszyć postępowanie sądowe, a czy bank wtedy odważy się na apelację, to wątpię.

Mój pozew dotyczący LG Monachium jest teraz na etapie ustalenia i sąd ustalił jako SW 80% kredytu.

Mam drugi kredyt, na który czekam z pozwem, ale już go odwołałem. SSKM nie skontaktowało się ani przed pozwem, ani po pozwie w sprawie drugiego kredytu. Po 23.06 zajrzę, czy naprawdę chcą drugiego pozwu.

Napisany przez 3ducnici
@harley

Wszystko zależy od tego, czy to jest roszczenie o świadczenie, pozytywne czy negatywne oświadczenie o stwierdzenie...

W gruncie rzeczy mamy w WR tylko przypadek roszczenia o świadczenie (roszczenie o zwrot środków do banku, np. VFE jak wczoraj)
lub negatywne oświadczenie o stwierdzenie, gdy bieżąca umowa została odwołana i ma być stwierdzone, że umowa nie istnieje.

w roszczeniu o świadczenie kumulują się wnioski dotyczące wartości spornej

w przypadku negatywnego oświadczenia o stwierdzenie liczy się tylko najwyższa wartość, ponieważ jest ona praktycznie odwrotna do roszczenia o świadczenie. I właśnie tu jest określona wartość, która ma zostać zniszczona, czyli wartość umowna = Reszta wartości

Jeśli od tego odchodzę i patrzę na to czysto matematycznie, to w rzeczywistości powinna zostać określona wartość sporna jako suma korzyści, które DN otrzymuje po odwołaniu, np. zaoszczędzone VFE (=odsetki, które bankowi przysługiwałyby jeszcze za pozostały okres umowy) + uzyskane korzyści banku + różnica między rynkowymi i umownymi odsetkami, itp.

Ostateczna kwota należna bankowi wciąż jest właściwie niekwestionowana.

Tą drogą idzie wiele RSVów, jak ARAG. Jednak z prawnego punktu widzenia nie jest to do końca niepokojące.

W końcu mamy trzy zmienne do walki związanej z wartością sporną:

- Sądy, które czasami trudno jest zrozumieć, jak określają wartość sporną

- Adwokaci, którzy z własnych interesów ustalają wartość sporną jak najwyżej

- RSVy, które z własnych interesów ustalają wartość sporną dowolnie nisko jak to tylko możliwe...

Ogólnie patrząc, to tworzy dość nieprzejrzany bałagan, który dla nas laików jest trudny do zrozumienia i przejrzenia.

Napisany przez 3ducnici

........

Mein WR ist nun beim LG München. Es ist eine Feststellungsklage und das Gericht hat als SW 80 % vom Darlehen angesetzt.

..........

Czy w pozwie o ustalenie również zawarto wniosek dotyczący ustalenia pozostałej kwoty zadłużenia?

Czy nie ma jeszcze trwającego kredytu?

Napisany przez Hoppla20
Nie, chodzi tylko o stwierdzenie, że moja wpłata była zgodna z prawem.

To jest bieżący kredyt.

Napisany przez 3ducnici

Nie, ma tylko ustalone, że moje odstąpienie od umowy było zgodne z prawem.

Jest to bieżący kredyt.

Zakładam, że tak nakazała RSV?

Napisany przez Hoppla20
Nie, mój RE :-). Tak właściwie nawet nie pytałem, myślę, że wiedzą, co robią. To jest większa kancelaria, która pracuje również według zasady kopiuj i wklej ze względu na ilość pozwów. Zakładam, że doświadczenie pokazało, że w ten sposób postępowanie sądowe można załatwić szybciej... ponieważ tam również tylko kopiuj i wklej jest stosowane, a strona przeciwna nie stawia zbyt wielkiego oporu wobec pozostałych roszczeń. Chyba że chcesz od razu 14%.

Napisany przez streunekatze

Nowosci dzisiaj od LG N-Fü:

Termin rozprawy jednego z użytkowników forum dotyczący WRB DKB... na którym byłem na miejscu...

Odwołanie zostało wydane przed nadzwyczajną wypowiedzeniem (z powodu sprzedaży), zapłacono VFE i teraz zostało odzyskane za pomocą powództwa o świadczenie...

Na początku mediacji porozumienie zaproponowane przez prawnika DKB zostało odrzucone bez podania powodów.

Następnie sędzia wyjaśnił, że komory są różnie usytuowane pod względem legalności WRB, ale obecna WRB DKB nie skłoniłyby go do odstępowania od dotychczasowego orzecznictwa 6. Izby Cywilnej...

Zmiany wprowadzone przez DKB, takie jak bieg terminu itp., były prawdopodobnie stosunkowo nieistotne, ale to, co sędzia uznał za rażąco błędne i wprowadzające w błąd, to pouczenie o finansowanych transakcjach, gdzie różne zdania z tekstu wzorcowego zostały ze sobą powiązane, co nie było przewidziane przez tekst wzorcowy i stanowiło znaczące odstępstwo od jego treści, tym samym DKB nie mogłaby powołać się na ochronę...

Brak nagłówka z prawem odstąpienia, wysłanie Państwa pouczenia o odwołaniu zamiast wysłania Państwa oświadczenia o odwołaniu, aspekty wizualne, takie jak jasnoszare nagłówki itp., NIE były omawiane...

WRB DKB z istotną zmianą treściową nie była zgodna z prawem, a zatem termin na odwołanie nie rozpoczął biegu.

Następnie przeszedł do kwestii nadużycia prawa i przeterminowania, stwierdzając od razu, że próg dla nadużycia prawa jest bardzo wysoki i Izba będzie wyjątkowo ostrożna w ocenie tego rodzaju spraw.

Zamiana zobowiązania z uwagi na przyczyny ekonomiczne, która byłaby możliwa z powodu błędu formalnego, nie mogłaby być ani nadużyciem prawa ani przeterminowaniem. Ten, kto jest wystarczająco sprytny i roztropny, aby to zrealizować w ramach prawa, nie mógłby zostać oskarżony o nadużycie prawa...

Wniosek: szanse dla powoda nie są złe.

Następnie omówiono koszty pozasądowe związane z zatrudnieniem adwokata. Nie był do końca pewny, czy adwokat został zatrudniony przed czy po odwołaniu. W każdym przypadku, jeśli adwokat zostanie zatrudniony przed odrzuceniem odwołania, powód musi ponieść koszty, ponieważ wtedy bank nie był jeszcze w zwłoce! (Moja uwaga: więc zawsze dobrze jest ponownie zaznaczyć to jasno i wyraźnie!)

Po braku porozumienia sędzia zakończył rozprawę po 80 minutach i wyznaczył termin ogłoszenia wyroku na 07.07.15 o godz. 1000....

Poruszał się szybko, jeśli chodzi o WRB...

Ale... bardzo istotne... chronologiczne zestawienie tego, co zostało zrobione kiedy... kiedy złożono WR, kiedy bank wysłał odrzucenie, kiedy został zatrudniony adwokat itp. Uważam, że taka lista bardzo pomaga sędziemu wyrobić sobie jasny obraz...

Aha, zapytałem sędziego o wartość sporu w przypadku negatywnej skargi o stwierdzenie. Byłaby to wysokość kwoty, czyli zaległy kapitał... w przypadku dodatkowego wniosku o ustalenie pozostałego do zapłacenia długu bankowi, ten wniosek NIE zwiększyłby wartości sporu, ponieważ stałby się częścią skargi o stwierdzenie...

Czy wiesz, z którego roku pochodzi umowa? Czy znasz może tekst Finanzierten Geschäfte? Mój adwokat nie napisał nic na ten temat, a szczerze mówiąc, również nie badałem tego. Skupił się tylko na zewnętrznych sprawach i wyborze słów. Czasami mam naprawdę złe uczucie, kiedy myślę o adwokatach. Spójrzcie tylko na tego palanta z DKB. Ledwie wyjęli mu kawałki ściąg ze studiów a już zostaje takim ""ekspertem"". Tak samo ze mną. Mam renomowaną i drogą kancelarię, ale zajmuje się tym jakiś dzieciak, który ledwie co wyszedł ze szkoły. Chciał ode mnie ponad 1000 euro z góry, bo kancelaria nie mogła się porozumieć z ubezpieczycielem od kosztów procesu w kwestii wartości sporu. Po moim odmowie, porozmawiał jeszcze raz z szefem i teraz czekają na ustalenie sądowe wartości sporu na własny koszt. Cała sprawa odwołania to olbrzymi biznes dla adwokatów. Czasem mam wrażenie, że ściągają masę stażystów z rynku, którzy muszą to odklepać...

Napisany przez Hoppla20
Jeszcze jedno na temat dodatkowych kosztów w przypadku RSV... RSV siedzi praktycznie u źródła wszystkich procesów... Śledzi je od początku do końca.

Nie sądzę, że RSV złożyłoby propozycję, o której już tu dyskutowaliśmy, z wiedzą, że musiałby Klient ewentualnie sfinansować drugi proces. To nie ma sensu. Raczej RSV stara się spakować całą sprawę we wniosek o rozprawę, aby koszty były jak najniższe. Mówię to z doświadczenia.

Zakładam, że doświadczenie pokazało, że nie ma problemów z rzeczywistym rozliczeniem i strona przeciwna nie ma zamiaru korzystać z tej rozprawy.

Napisany przez Hoppla20

Czy wiesz, z którego roku pochodzi umowa? A czy znasz może treść sfinansowanych transakcji? Mój prawnik nic o nich nie napisał, a szczerze mówiąc, nie zająłem się nimi. Skupił się tylko na zewnętrznych sprawach i słowach. Czasami mam naprawdę beznadziejne uczucie, gdy myślę o prawnikach. Spójrzcie tylko na tego pajaca z DKB. Ledwie wyjął kawałki ściąg z egzaminów z kieszeni, a już zostaje wysłany na coś takiego. U mnie również. Mam renomowaną i drogą kancelarię, ale zajmuje się tym jakiś bachor, który właśnie wyszedł ze szkoły. Chciał ode mnie mieć ponad 1000 euro z góry, bo kancelaria nie mogła porozumieć się z ubezpieczeniem RS co do wartości sporu. Po moim odmowie porozmawiał jeszcze raz z szefem, teraz czekają na własny koszt, co sąd ustali jako wartość sporu. Całe to szambo związane z odwołaniem to potężny biznes dla prawników. Czasami mam wrażenie, że całymi tonami biorą praktykantów z rynku, którzy muszą to ogarniać..

Dlatego uważam, że ważne jest, abyś trafił do kancelarii, która już się dogłębnie tym tematem zająła i może pochwalić się sukcesami.

Zazwyczaj pozew jest już gotowy, a twoje imię zostanie tylko wpisane, a liczby poprawione. I lecą z tym dalej. Kto cię obsługuje jest drugorzędne.

Przed sędzią siedzisz tylko po to, aby ewentualnie zawrzeć ugodę. W innym przypadku sędzia wyrazi swoje zdanie i koniec. Nie może popełnić błędu formalnego, w przeciwnym razie jego wyrok jest już podatny na atak. Bardzo trudno, a nawet niemożliwe, jest przekonać sędziego w trakcie rozprawy do zmiany jego opinii na podstawie złożonych pism procesowych.

Napisany przez streunekatze

Dlatego uważam, że ważne jest, abyś trafił do kancelarii, która już się tym tematem kompleksowo zająła i może przedstawić sukcesy.

Zazwyczaj pozwem jest już gotowy i zostaje tylko wpisane twoje imię oraz poprawione liczby. I rusza. To, kto cię reprezentuje, jest drugorzędne.

Przed sędzią znajdujesz się tylko po to, by ewentualnie osiągnąć ugodę. W innym przypadku sędzia wyraża tylko swoje zdanie i koniec. Nie może popełnić błędu formalnego, w przeciwnym razie jego wyrok jest już podatny na atak. Bardzo trudno, a nawet niemożliwe jest zmienić zdanie sędziego na podstawie złożonych pism.

Jestem w kancelarii, która ma już sukcesy w walce przeciwko DKB. Ale szybkość jest inna..

Napisany przez tomjons

ok,

w takim razie postępowałbym w następujący sposób...

Po zakończeniu okresu wiązania oprocentowania kredyt zazwyczaj po prostu kontynuuje swoje obowiązywanie. Oprocentowanie ustalane jest jako zmienny. Powinno to być zawarte w umowie.
Po zakończeniu okresu wiązania oprocentowania można wypowiedzieć umowę w dowolnym momencie, z jednomiesięcznym okresem wypowiedzenia. kredyt nie przedłuża się automatycznie o kolejne 10 lat czy coś w tym stylu.

Ważne jest teraz, aby nie podpisywać niczego więcej, czyli nie przedłużać kredytu z ustalonym oprocentowaniem na kolejny okres... wtedy znowu byłoby się do niego zobowiązanym.

Po upływie okresu oczekiwania zdecydowałbym się na odwołanie. Po prostu, bez dalszych wyjaśnień, aby spowodować odrzucenie.
Po odrzuceniu odwołania zleciłbym prawnikowi napisanie do RSV w sprawie zgody na pokrycie kosztów ugody pozasądowej. Zwykle prawnik robi to za darmo. To przecież jego biznes.

Po odrzuceniu odwołania możesz wypowiedzieć kredyt w sposób prawidłowy i z ewentualnością! Za odrzucenie odwołania. Następnie spłacić pozostałą kwotę bez zwrotu bankowi bezpośrednio na konto kredytowe.

Następnie prawnik może pozasądowo domagać się tego, co Ci się należy z tytułu zwrotu. Jeśli bank się na to nie zgodzi, wnioskować o pozew. Ponieważ nie musisz już nic płacić bankowi, a suma zwrotu jest jasno określona, byłaby to sprawa o świadczenie.

Oczywiście, jedynie kompletny zwrot przyniesie Ci korzyść, gdyż nie masz oszczędności na skutek braku obciążenia opłatą manipulacyjną...

Alternatywnie, możesz teraz zwyczajnie wypowiedzieć umowę, na koniec okresu wiązania oprocentowania zrównać salda kredytowe, a następnie złożyć odwołanie. Może jednak się zdarzyć (prawdopodobieństwo jest bardzo niskie), że po odwołaniu po całkowitym spłaceniu kredytu będziesz musiał zmierzyć się z zagadnieniem prekluzji. Bank zawsze będzie to podnosić (choć BGH ma się wydać o tym orzeczenie w dniu 23.06.)

Dlatego najlepiej najpierw odwołać się, a następnie ewentualnie wypowiedzieć umowę.

Ale... po 23.06. będziemy wiedzieć więcej na temat prekluzji. I czy banki będą nadal opierać się na niej...

Jeśli nie spłacę całego kredytu po zakończeniu okresu związania oprocentowania, ale jedynie dokonam częściowej spłaty odsetek zmienne. Czy ma to wpływ na opisany proces.

Pomysł polega na tym, że nie trzeba teraz od razu wyłożyć 30 000 euro na spłatę, ale być może po wygranym procesie tylko 5 000 euro lub coś w tym stylu ...

Napisany przez andi1104

Jestem w kancelarii prawnej, która ma już sukcesy w walce przeciwko DKB. Ale szybko to inna sprawa...

Właśnie otrzymałem odpowiedź od mojej kancelarii na nasze pismo w sprawie ING DiBa, nadal są zdania, że termin na pismo wygasł, i z czystej uprzejmości, bez uznania obowiązku prawnego, proponują nam nową pożyczkę na aktualne zadłużenie w wysokości 1,97% na 10 lat i dali nam termin do 29.06.
Oczywiście poprosiłem mojego prawnika, aby przygotował powództwo (na po 23.06.)
Jednakże on chce złożyć powództwo o zaspokojenie roszczenia, ponieważ jego zdaniem powództwo o stwierdzenie jest mocno stępionym mieczem w dochodzeniu odpowiednich roszczeń. Ma doświadczenie w tej sprawie i chce działać zdecydowanie, co oczywiście jest w moim interesie.

Napisany przez 3ducnici

Otrzymałem właśnie odpowiedź od mojej kancelarii dotyczącą naszego WR od ING DiBa, są nadal zdania, że termin na WR minął i z czystej łaski oraz bez uznania prawnego zaoferowali nam nową pożyczkę na aktualną sumę pozostałą do spłaty w wysokości 1,97% na 10 lat i dali nam termin do 29.06.
Oczywiście poprosiłem mojego prawnika o przygotowanie pozwu (na okres po 23.06.).
On jednak chce złożyć pozew o świadczenie, ponieważ uważa, że pozew o stwierdzenie jest bardzo tępym narzędziem do dochodzenia odpowiednich roszczeń. W kilku procesach miał w tej sprawie doświadczenie i chce tak naprawdę postawić sprawę na ostrzu noża, co oczywiście jest także w moim interesie.

Jeśli bank nadal ma od Was pieniądze, to nie dochodzi do pozwu o świadczenie!

Tylko pozew o ujemne stwierdzenie i w nim można bardzo dobrze uwzględnić warunki rozwiązania umowy...

Niech przy pozwie o świadczenie nie zdarzy się tak, że będzie słusznie stwierdzone, że skutecznie odwołaliście się, ale reszta pozwu zostanie odrzucona...

Nie powinno to być pierwszy raz...
-----------------------------------------------------------------------------
Aktualizacja 1:

Odpowiedź naszego prawnika na to pytanie:

Jeśli istnieje roszczenie płatnicze na korzyść drugiej strony, nie można złożyć pozwu o świadczenie!

-----------------------------------------------------------------------------

Aktualizacja 2:

w wyroku Sądu Okręgowego w Kolonii, sygn. 21 O 295/14 z dnia 17.03.2015 można ładnie zobaczyć, jak w pozwie o ujemne stwierdzenie zawrzeć rozwiązanie umowy włącznie z wnioskiem o dalsze postępowanie stwierdzające, bez zwiększania wartości sporu...

Praktycznie wszystko jest zawarte:

Pozwórcy wnioskują,

1. o stwierdzenie, że zawarta między stronami umowa pożyczkowa z dnia 17.04./21.04.2008 o numerze ####### została zakończona na skutek odwołania się powodów z dnia 03.01.2014;

2. o stwierdzenie, że powodowie nie są dłużnicy pozwanej na kwotę 102.686,24 € z umowy pożyczki z dnia 17.04./21.04.2008 o numerze ####### z dnia 01.07.2014;

3. w trybie pomocniczym, że powodowie nie są dłużnicy pozwanej z umowy pożyczki z dnia 17.04./21.04.2008 z dnia 03.01.2014 na kwotę 105.323,53 €;

4. o stwierdzenie, że pozwan

a znajduje się w zwłoce z przyjęciem pozostałej kwoty zgodnie z wnioskami powoda 2. lub 3.;

5. zobowiązanie pozwaną do wyrażenia zgody na skreślenie hipoteki zabezpieczającej zapisaną na jej korzyść w księdze wieczystej T, arkusz ####, numer bieżący 1 o wartości nominalnej 153.700,-- €;

6. zobowiązanie pozwaną do wypłaty pozwodom 2.885,51 € kosztów sądowych przedprocesowych wraz z odsetkami w wysokości 5 punktów procentowych powyżej stawki podstawowej od dnia 09.08.2014.

Ze skutkiem:

Orzeczenie:

Stwierdza się, że zawarta między stronami umowa pożyczkowa z dnia 17.04./21.04.2008 o numerze ####### została zakończona na skutek odwołania się powodów z dnia 03.01.2014.

Stwierdza się, że powodowie nie są dłużnicy pozwanej na kwotę 102.686,24 € z umowy pożyczki z dnia 17.04./21.04.2008 o numerze ####### z dnia 01.07.2014.

Stwierdza się, że poz...

Koszty postępowania pokrywa pozwan....

https://www.justiz.nrw.de/nrwe/lgs/k..._20150317.html

Napisany przez andi1104
[QUOTE=ducnici;105039]Jeśli bank nadal oczekuje od was pieniędzy, to nie ma mowy o pozwie o wykonanie umowy!

Tylko negatywny pozew o ustalenie i w tym można bardzo dobrze uwzględnić warunki odstąpienia od umowy...

Nie chcecie, aby w waszym pozwie o wykonanie umowy właściwie stwierdzono, że skutecznie odstąpiliście od umowy, a reszta pozwu została odrzucona...

Nie chciałoby się to zdarzyć po raz kolejny...

To samo powiedziałem mojemu prawnikowi!

Ale on odpowiedział mi, że już prowadził wiele pozwów o wykonanie umowy pomimo nadal istniejącego długu, które zostały w pełni uznane przez sąd, i to zarówno przez różne sądy okręgowe, jak i wyższe...

Co mam więc zrobić, skoro on jest ekspertem?

Napisany przez 3ducnici

Jeśli bank jeszcze od Was pieniądze otrzymuje, to nie ma mowy o pozwie o spełnienie zobowiązania!

Można złożyć jedynie powództwo o stwierdzenie negatywne, w którym można uwzględnić warunki odstąpienia od umowy...

Niech sędzia w Waszym pozwie o spełnienie zobowiązania nie stwierdzi tylko słusznie, że skutecznie odstąpiliście od umowy, a resztę pozwu oddali...

To już się zdarzało...

To samo powiedziałem mojemu adwokatowi!
Ale on odpowiedział mi, że już prowadził wiele pozwów o spełnienie zobowiązania pomimo pozostałego długu, które zostały w pełni uznane przez sąd, zarówno przed różnymi sądami okręgowymi jak i apelacyjnymi.
Co więc mam zrobić, skoro on jest specjalistą, prawda?

[QUOTE=andi1104;105041]

Masz już projekt pozwu?

Byłoby interesujące zobaczyć, jak jest sformułowany...

Napisany przez andi1104

Masz już projekt pozwy?

Byłoby interesujące zobaczyć, jak to wszystko jest sformułowane...

[QUOTE=ducnici;105045]

Nie jeszcze, ale jak tylko będę miał...

Napisany przez andi1104

Aktualizacja 2:[/B]

w wyroku Sądu Okręgowego w Kolonii, Az. 21 O 295/14 z dnia 17.03.2015 można bardzo dobrze zobaczyć, jak w przypadku negatywnego pozwu o stwierdzenie można dokonać zwrotu poprzez złożenie kolejnego wniosku o ustalenie bez podnoszenia wartości sporu...

https://www.justiz.nrw.de/nrwe/lgs/k..._20150317.html

Jednakże ten wyrok jest również marzeniem każdego konsumenta odwołującego się od umowy kredytowej. Sam fakt, że bank po wskazówce sądu w sprawie wyroku na rozprawie nie zareagował, oraz że upłynął termin na złożenie wniosku o ustalenie pozostałej kwoty do spłaty, jest już świadectwem niezadowalającej reprezentacji strony pozwanej i w normalnych okolicznościach nie zdarza się to zbyt często.
Naprawdę nie chciałbym tego wyroku traktować jako wzorca.

Ale mimo wszystko dziękuję za Twoją wskazówkę ducnici jeszcze raz w tym miejscu.

Napisany przez 2RAM
Co eksperci mają do powiedzenia na temat tej prognozy dotyczącej oprocentowania:

(od Biallo):

Finansujący budowę nie muszą się martwić

Klienci poszukujący kredytów, takich jak przyszli właściciele nieruchomości lub ci, którzy wkrótce będą potrzebować refinansowania, na razie nie powinni się martwić: Wzrost cen kredytów hipotecznych pozostanie ograniczony. Nawet w nadchodzących tygodniach i prawdopodobnie również w miesiącach, stopy procentowe na rynku hipotecznym powinny pozostać w dużej mierze stabilnie niskie. Według wskaźnika finansowania nieruchomości Biallo, klasyczna pożyczka z dziesięcioletnim okresem stałego oprocentowania kosztuje obecnie średnio na rynku 1,75 procent - czyli nadal nieco mniej niż na początku roku.

Trend oprocentowania:
bardzo krótkoterminowy (1-4 tygodnie): zmienny
krótkoterminowy (1-3 miesiące): zmienny
średnioterminowy (4-12 miesięcy): lekko rosnący
długoterminowy: umiarkowanie rosnący

#
jeszcze 6 dni

Napisany przez Gertrud_Geyer

Czy mógłbyś mi to trochę bardziej wyjaśnić? Czy zrezygnowałeś i poprosiłeś bank o rozliczenie odwrotne, tak? Bank z pewnością stanowczo odrzucił twoje odwołanie, co można było się spodziewać ze strony DKB.

Nie wiem, co pisze DKB, ale w przypadku DiBa brzmi to tak:

... i proszę o zrozumienie, że w tej sprawie musimy pozostać przy tym, że Twoje żądanie zostanie odrzucone. Traktujemy tę sprawę jako zakończoną.

Moim zdaniem, w tej sytuacji nie ma już potrzeby żądania. Stosuje się art. 286 ust. 2 pkt 3 BGB.

Wezwanie nie jest wymagane, jeśli dłużnik poważnie i ostatecznie odmawia wykonania świadczenia.

Bank jest tu traktowany jako dłużnik, nie dlatego, że jest winien pieniądze, ale dlatego, że jest winny przyjęcia pozostałego długu po odwołaniu. Ponieważ odrzucił to niezgodnie z prawem, znajduje się w opóźnieniu przyjęcia.

Pytam się więc, dlaczego w tym przypadku są wątpliwości co do jasności wezwania ze strony sądu, które zgodnie z prawem w ogóle nie było konieczne?

Zasadne pytanie.
W moim odwołaniu napisałem, że DKB powinna mi przedstawić przebieg odwrotnej transakcji.
Odpowiedzieli, że termin 2 tygodni minął i nie ma mowy o odwołaniu.
Napisałem znowu z informacją, że mam zamiar skorzystać z pomocy mojego prawnika, jeśli do dnia X nie zareagowaliby na moje odwołanie.

Twierdzą, że to nie jest jasne wezwanie.

Ick vastehe ditt nich....!

Napisany przez Gertrud_Geyer

To ważne, jeśli chcesz odzyskać koszty adwokackie, które poniosłeś poza sądem...

Były już wyroki, sam już czytałem, gdzie sąd uznał, że bank nie został postawiony w stan zwłoki....
..

Nie mógłbym tego lepiej opisać. To dokładnie o to chodzi.
  • 1
  • 78
  • 79
  • 80
  • 81
  • 82
  • 439

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata