Z dn. 13.10.2015? Federalny Sąd Najwyższy potwierdza skazanie Niemieckiego Komitetu Olimpijskiego (DOSB) do wypłaty odszkodowania z tytułu nienominowania trójskoczka Charlesa Friedeka na Igrzyska Olimpijskie 2008 w Pekinie
Stary dowcipniś
Cytat od eugh
Na pewno masz na myśli postanowienie z dnia 22.09.2015 - sygn. XI ZR 116/15.
Tak, to zostało opublikowane dopiero dnia 13.10.2015 lub nam stało się znane tutaj na forum.
Cytat od eugh
W przeciwnym razie zgadzam się w pełni z ducnici: Postanowienie BGH nie ma nic wspólnego z tym, czy zastosować umowną czy rynkową stopę procentową, czy to ustawić na stałe czy zmienną itp.
Nie było to przedmiotem dyskusji. Chciałem powiedzieć, że nowa metoda obliczeń według postanowienia BGB wystarczająco faworyzuje DN i uważam, że rynkowa stopa procentowa plus miesięczna możliwość wyboru jest absolutną przesadą.
Cytat od eugh
Ponieważ również ja (częściowo) prowadzę sprawy bez RSV, także jestem raczej konserwatywny, to znaczy:
NWE DN do DG:
Umowna stopa procentowa ustalona na stałe przez dotychczasowy* okres kredytowania bez potrącenia marży zysku.
*Jestem wciąż niepewny, czy od czasu odwołania wciąż będę winien bankowi odsetki od pozostałej kwoty
kredytu. Sprawdzę to jeszcze z moim adwokatem. Postanowienie BGH z dnia 22.09.2015 brzmiało: ... musi zwrócić wartość z tytułu korzystania z udzielenia
kredytu, wynoszącą faktycznie jeszcze przekazaną część kwoty
kredytu. Oznacza to, że bankowi od momentu odwołania przysługują jeszcze odsetki?
NWE DG do DN:
5 punktów procentowych powyżej bieżącej stopy bazowej na wszystkie moje raty (część odsetkowa i kapitałowa) do czasu odwołania 5 punktów procentowych powyżej bieżącej stopy bazowej na wszystkie moje raty (część odsetkowa i kapitałowa) od momentu odwołania jako odsetki za zwłokę
Czy to jest zrozumiałe?
Jesteśmy całkowicie na tej samej fali. Moje RSV nie stanowi większego problemu, ponieważ 46% maksymalnych kosztów procesowych (czyli orzeczenie BGH) są pokryte przez limit sumy najwyższej w starej taryfie RSV. Jestem bardzo zadowolony, że mam tę starą taryfę. Pokrywa ona ryzyko procesowe dotyczące sporów finansowych związanych z moimi 3 nowymi budynkami, niezależnie od ich wynajmu. Tym bardziej, że nie potrafię sobie wyobrazić, że więcej niż 46% ryzyka procesowego zostanie mi przyznane.
Co do okresu po odwołaniu, zgodzę się z Ducnici.
Cytat od ducnici
@Hanomag, proszę nie bierz tego osobiście.
Kto rozdaje, musi być gotów na to, by przyjąć ciosy. Mam nadzieję, że również tak to odbierasz.
Cytat od ducnici
Nie będę podawał Ci Twoich błędów na tacy, to przecież to, czego chcesz.
Określasz to jako błąd. Dla mnie to odmienne interpretacje. W związku z tym również Twoją interpretację można uznać za błąd. A co do LG Fürth? Jeśli chodzi o Joker odwołania, nawet OLG były już w błędzie.
Cytat od ducnici
DN zawdzięcza maksymalnie umowną stopę procentową. § 346 BGB. Nie więcej.
Aby to osiągnąć, nie trzeba przeprowadzać porównania miesięcznego.
Cytat od ducnici
W zasadzie mi jest obojętne, ile kto ustala w swoim rozliczeniu z powrotem. Dla mnie ktoś może nawet otworzyć butelkę szampana, jeśli ktoś nie musi płacić VFE lub dostaje tylko 2,5% powyżej stopy bazowej. A bank dostaje umowną stopę procentową.
Po prostu martwię się, że zawyżone żądania zmuszą ustawodawcę i BGH do nadmiernych reakcji. Ustawodawca ma już w zanadrzu odpowiednią ustawę.
Cytat od ducnici
Ktoś inny to przeczyta, przeoczy, że odnosi się to tylko do jednego źle wyliczonego przykładu i ryzykuje utratę dużej sumy pieniędzy.
I ten, bez RSV, któremu wmawia się, że Twoja interpretacja jest właściwa, ryzykuje poniesienie dużej liczby kosztów procesu.