Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Podnoszenie wyniku SCHUFA - moje doświadczenia

Napisany przez Nakaron
Cześć wszystkim,

zawsze myślałem, że wcześniejsza spłata jest szkodliwa dla punktacji, ponieważ łamie warunki umowy. Sam zastanawiałem się nad wcześniejszą spłatą kredytu samochodowego. Jednak oprocentowanie 1,1% nie jest aż tak tragiczne.

Pozdrowienia
Nakaron

Napisany przez thps
Jak długo trwa około, zanim otrzymam bezpłatne sprawozdanie kredytowe Schufa? Wysłałem wniosek około miesiąc temu i do tej pory nie usłyszałem żadnych wiadomości. Jestem bardzo ciekawy mojej punktacji. Do tej pory (mam 25 lat) nie brałem żadnego kredytu, ale mam kilka umów na telefony komórkowe (zawsze anulowane po 2 latach), kartę kredytową prepaid (anulowana rok temu) oraz aktywną kartę Mastercard z limitem kredytowym 5000€.

Napisany przez KeinPlanHaber
Przypuszczam, że jest raczej ryzykowne spłacić kredyt konsumencki poprzez wzięcie nowego, na przykład ze względu na niskie oprocentowanie, itp. Wynik kredytowy na pewno się wtedy obniży.

Dodatkowa informacja: zalogowałem się około 10-15 razy na stronie meineschufa.de w grudniu. Już było pytanie, czy częste logowanie mogłoby być negatywnie ocenione. Wygląda na to, że jednak nie jest

Napisany przez Daukind

dodatkowe informacje: zalogowałem się około 10-15 razy na meineschufa.de w grudniu. już zadano pytanie, czy częste logowanie może być negatywnie oceniane. wygląda na to, że tak nie jest

Na pewno tak nie jest.

Napisany przez brainy

Jak długo trwa około, zanim otrzymam bezpłatne sprawdzenie Schufa?

6-8 tygodni.

Napisany przez KeinPlanHaber
Czy staję się paranoikiem?

Oto o co chodzi: zmieniłem kupon loterii mojej matki na subskrypcję usługi lotto online na mój własny używając mojego imienia.

Do weryfikacji: sprawdzenie tożsamości za pomocą Schufa.

Czy sprawdzenie tożsamości wpłynie na moją ocenę kredytową?

Mam na myśli.. Westlotto! Czy rdzeń Schufa może powiedzieć: Teraz ten osobnik jest uzależniony od hazardu... jeśli następne sprawdzenie tożsamości będzie związane z zakupem alkoholu na spirituosen.com, lepiej ustawmy jego ocenę na 0

Napisany przez Daukind

Czy weryfikacja tożsamości ma wpływ na wynik?

Nie, jest neutralna.

Napisany przez Dschinnie33
Cześć, jestem tutaj zupełnie nowy i mam nadzieję, że ktoś może mi trochę pomóc w gąszczu informacji na temat Schufa. Mój mąż i ja chcieliśmy w zeszłym roku wziąć kredyt budowlany blankietowy w Alten Leipziger (30.000 €), aby spłacić drogi kredyt konsumencki w DSL Bank (14.000 €) i odnowić dach. kredyt ten został odrzucony pod pretekstem, że mój mąż ma wynik punktowy H... Jesteśmy zaskoczeni i nie potrafimy tego wytłumaczyć. Poprosiliśmy teraz o przegląd danych. Niestety, nie potrafię ich zrozumieć. Dodatkowo w wrześniu 2014 roku bez problemu uzyskaliśmy finansowanie zakupu domu. Dodatkowo mój wynik punktowy jest bardzo dobry (czekam jeszcze na dokładne wartości). Chcę dowiedzieć się, co mogło pogorszyć wynik punktowy mojego męża (37 lat) i jak możemy go poprawić. Nie ma karty kredytowej, ma umowę (telefon i internet) z Telekomem, przeprowadził się dwa razy w swoim życiu. Dziękuję za odpowiedź!

Napisany przez BenniG
No cóż, macie już dwa kredyty w trakcie spłaty. Szczególnie, że jeden został zaciągnięty zaledwie 16 miesięcy temu.

Co oznacza przedział wyniku H? 100-97,5 => A / 97,5-95 => B / 95-92,5 => C i tak dalej?

tak dokładnie... H = 89,34%
właśnie chcemy refinansować kredyt sprzed 16 miesięcy, ponieważ oprocentowanie jest tak wysokie...
Niestety nie do końca rozumiem dlaczego tylko on ma tak niski wynik punktowy...
W wrześniu 2014 roku miał wynik 266, gdy kupowaliśmy Dom, a teraz ma tylko wynik 150...

Napisany przez BenniG
Jaka jest wartość wyniku 266 lub 150? Wynik punktacji Schufa teoretycznie mieści się tylko w zakresie od 0 do 100.

Wszystko poniżej 95% już nie jest naprawdę dobre.
Relatywnie niska wartość punktacji nie wzrośnie gwałtownie, ale tylko powoli.
Czy kredyt konsumencki został zaciągnięty w ramach zakupu domu?

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Benni G, 95% to wartość punktacji dla wszystkiego razem, czy między 0 a 100%. Istnieją również wartości, takie jak tutaj opisane 150 lub 266 ... Ale jest to inny sposób liczenia.

Na zakup domu wzięliśmy mieszaną pożyczkę w tej samej banku: kredyt ratalny (75 000 €) i kredyt prywatny (14 900 €), którego chcieliśmy teraz spłacić, zalecono nam to już wcześniej przez naszego doradcę finansowego. Ale teraz nie jest to możliwe, ponieważ okazuje się, że ten kredyt obniżył naszą zdolność kredytową na tyle, że żaden inny bank nas teraz nie przyjmie...

Napisany przez patrice999

Stan października: 95,27%.... Wygląda na to, że bezczynność faktycznie jest najszybszą metodą na zwiększenie wyniku.

Stan stycznia: 96,23%.... więc znowu trochę się dodało.

Wynik czasami się zmienia. To nie takie straszne.

Napisany przez Mustafaccc007
Cześć drodzy ludzie, jestem tutaj nowy i mam kilka pytań. Miałem negatywne wpisy w bazie dłużników, moja punktacja w bazie wynosiła 5%, teraz spłaciłem wszystko zeszłego roku we wrześniu. Wszystkie opłacone wpisy muszą pozostać na liście jeszcze pełne 3 lata jako uregulowane, dopiero wtedy zostaną usunięte zgodnie z prawem. 1.1. wynik został ponownie obliczony i teraz wynosi 47%. Moje pytanie teraz... czy wynik zawsze rośnie w nowym obliczeniu, jeśli nic nowego nie zostanie dodane, i po 3 latach, gdy wszystko zostanie usunięte, jak to będzie wyglądać z moją punktacją???

Zarabiam bardzo dobrze i chcemy kupić Dom po usunięciu z bazy dłużników. Czy to wszystko jest możliwe? Doświadczenia??????

Napisany przez Daukind
O ile nie zdarzy się nic negatywnego, Twój wynik powinien teraz wzrastać co kwartał. Po usunięciu wszystkich negatywnych wpisów, powinieneś być w przedziale lat dziewięćdziesiątych. Dokładnie nikt nie jest w stanie tego przewidzieć.

Twój wynik poprawia się co 3 miesiące w styczniu, kwietniu, lipcu, październiku. 47% jest w porządku. Jednak może potrwać jeszcze trochę czasu, zanim osiągniesz poziom w okolicach 90%. W latach 2016-2018 twoja historia kredytowa powinna być nadal oznaczona jako zakończona negatywnie.
Jeśli jednak jesteś zatrudniony, możesz teraz kupić nieruchomość do własnej użytku i sfinansować cenę zakupu oraz dodatkowe koszty związane z zakupem.
Ile zarabiasz? Jak dużo kosztuje Twoja wymarzona nieruchomość?

Moja pensja to 2700€, moja żona z kolei zarabia 450€, a dostajemy dodatkowo 190€ zasiłku na dziecko. Chcielibyśmy kupić Dom za 250 000€ - 300 000€. Jakie oprocentowanie musimy brać pod uwagę?

@Mustafaccc007, dlaczego pytasz? Przy wyniku 47% obecnie nikt nie finansuje cię warunkami jak różowe chmury, jak to jest opisane w internecie. Twój wynik powinien być powyżej 90%, wtedy sprawa wygląda inaczej.

Chociaż jestem zainteresowany tym, ile muszę ogółem zapłacić, na przykład gdybym uzyskał wynik 90 w DSL Bank i pożyczył 300 000 €. Co muszę całkowicie spłacić? Chodzi mi tylko o informację, informowanie się z wyprzedzeniem, przecież mogę tutaj pytać o to, co chcę. Proszę odpowiedzieć i nie zadawać przecież pytań, zawsze jest to czysta ciekawość?? PANIE BANKIERZE

Napisany przez katalog49

Ocena poprawia się co 3 miesiące w styczniu, kwietniu, lipcu, październiku. 47% jest w porządku. Ale jeszcze trochę potrwa, zanim osiągniesz wynik na poziomie 90%. W latach 2016-2018 Twoja historia kredytowa w Schufa powinna być nadal oznaczona jako zakończona negatywnie.
Jeśli jednak jesteś pracownikiem, robotnikiem, możesz teraz kupić nieruchomość do własnego użytku i sfinansować cenę zakupu oraz koszty dodatkowe.
Ile zarabiasz? Jak dużo wynosi około cena Twojej wymarzonej nieruchomości?

> 97,5% bardzo niskie ryzyko95% - 97,5% niskie do umiarkowanego ryzyka90% - 95% zadowalające do podwyższonego ryzyka80% - 90% znacznie podwyższone do wysokiego ryzyka50% - 80% bardzo wysokie ryzyko< 50% bardzo krytyczne ryzyko

Jesteś tego zdania!

Nie zrozumiałeś mojego pytania. Chodziło mi o to, ile musiałbym spłacić z 2% spłatą, gdybym teraz dostał 300 000 € od DSL Bank. Chcę tylko wiedzieć, ile byłoby odsetek do spłacenia. Na przykład, dla 300 000 € odsetki wyniosłyby 50 000 €.

@katalog49, tak nie było to też myślane. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że wynik 47% nie jest dobry.
I oczywiście, z wynikiem 47% nie otrzyma się aktualnie najlepszych warunków. Autor wątku na forum może poczekać do końca 2018 roku, aby z czystą historią w Schufa rozpocząć od nowa.

Bankierze, czy mogliby Państwo odpowiedzieć na moje pytanie?

@Mustafaccc007
Tylko na wezwanie 300 000 EUR. Ile trzeba zapłacić przy spłacie 2%?
Przepraszam, ale te dane są zdecydowanie za małe, aby móc przedstawić Państwu odpowiednią ofertę:
- Zawodowo samozatrudniony czy zatrudniony?
- Ile dokładnie kosztuje nieruchomość? Tylko cena zakupu bez dodatkowych kosztów zakupu
- Jak będą finansowane dodatkowe koszty zakupu? Z kapitału własnego czy też muszą być sfinansowane?
- Jak wysoka powinna być miesięczna rata? Tyle samo co obecny czynsz? Więcej czy mniej?
- Życzenie odnośnie czasu trwania oprocentowania 10 lat czy dłuższe, a także inne...

Pracownik

Finansowanie domu wraz z kosztami dodatkowymi w wysokości 300 000 €
Kapitał własny

Miesięczna rata 1000 €

Stała stopa procentowa na 20 lat

Panie bankierze, skończyłeś pracę na dziś?

Napisany przez Daukind

Panie, czy Pan, jako bankowiec, skończył już pracę na dziś?

Po co ta pośpiech? Wystarczy, że otrzymają Państwo informacje pod koniec 2018 roku. Wcześniej i tak będą dla Państwa bezużyteczne.

Nie jesteś w stanie mi odpowiedzieć, bo sama nie masz pojęcia. Mój czas się śpieszy, chciałabym z góry wiedzieć, ile odsetek jest naliczane od takiej kwoty. Najpierw mówisz, że sprawdzasz w Schufa, czy to też możliwe, a następnie według katalogu 49 komentarzy znowu odpowiadasz, że to nie o to chodziło i że muszę poczekać do 2018 roku. Co teraz, jesteś przypadkiem bankowym amatorem??

Napisany przez brainy
Jak jest z korepetycjami z matematyki?

Jakby było z pisownią

Co powiesz na korepetycje z matematyki ??????

Ty mądralo, to teraz policz to dla mnie krok po kroku - nie jestem ekspertem w obliczaniu odsetek!!

@Mustafaccc007: Co kryje się za Twoim postem Katalog 49?
Ogólnie chcielibyśmy odpowiedzieć neutralnie, jeśli planowane jest coś aktualnie możliwego do zrealizowania.
Pełne sfinansowanie ceny zakupu i kosztów pobocznych jest aktualnie możliwe dla Ciebie:
a) przy czystym wyniku w kredycie Schufa powyżej 95%
b) przy negatywnym wyniku kredytu Schufa 47%
a) nie ma zastosowania w Twoim przypadku.
b) : Tutaj musiałbym oszacować obiekt i w zależności od historii kredytowej w Schufa otrzymałbyś ofertę bankową z odpowiednimi oprocentowaniem.
Nie rozumiem dlaczego teraz musisz wiedzieć, jakie będą dla Ciebie odsetki, które przed 2018 rokiem nie wchodziłyby w grę (ponieważ wynik w kredycie Schufa wynosi 47%)
Najprostszym rozwiązaniem byłoby być może skontaktowanie się z kilkoma bankami i doradcami finansowymi w Twojej lokalizacji.
Może po prostu nie rozumiemy siebie nawzajem.

Napisany przez BenniG

Nie zrozumieliście mojego pytania. Moje pytanie brzmi: gdybym obecnie otrzymał 300 000 € od banku dsl, ile musiałbym zwrócić z 2% spłatą wraz z odsetkami? Chcę tylko wiedzieć, ile odsetek zostanie doliczone, na przykład dla 300 000 € odsetki wynoszą 50 000 €, jest to przykład.

Pierwsze pytanie dotyczące odsetek nie pasuje zbyt dobrze do wątku, ale dla uspokojenia podaję odpowiednią liczbę zgodnie z: https://www.zinsen-berechnen.de/kreditrechner.php

Jeśli weźmiesz pożyczkę w wysokości 300 000 €, oprocentowanie efektywne wynosi 2,5%, i chcesz spłacać 1 000 € miesięcznie, po 39 latach spłacisz swoje długi. W ciągu tych 39 lat zapłacisz odsetki i opłaty w wysokości 167 609 €. Jeśli mogłbyś płacić 1 200 €, spłaciłbyś długi na przykład po 29 latach, a odsetki i opłaty byłyby mniejsze niż 122 000 €. Stopa procentowa została wybrana losowo, ale służy jako dobry punkt odniesienia, że nieruchomość może prowadzić do bardzo wysokich odsetek. Masz jeszcze jakieś pytania?

Napisany przez bluescreen
Witaj,

mój wynik w Schufa spadł z prawie 95% w zeszłym roku do 90,55%. W styczniu tego roku po raz pierwszy wzrósł delikatnie do 90,73%. W zeszłym roku złożyłem kilka wniosków o konta bankowe i karty kredytowe. Ponadto rzadko korzystałem z moich kart kredytowych. Pod koniec zeszłego roku Postbank zerwał ze mną umowę odnośnie debetu (500 euro, nie interesowało mnie to, ani nie wiedziałem, że mi go przyznano, ale nie było to również odnotowane w mojej esb). Dodatkowo niedawno poprosiłem o informacje o sektorowych wynikach oceny bonitacyjnej, a w przypadku Wersji 2.0 wyniku Schufa do zabezpieczenia hipotecznego mam tylko 81,33 procent.

W zasadzie planowałem remont/budowę tego roku, ale teraz przesunąłem to na przyszły rok, co dla mnie nie stanowi problemu. Muszę dodać, że jest to nieruchomość własna (250 tys. euro) z ok. 100 tys. euro pozostałego zadłużenia, spłata 1000 euro/miesiąc (bezodsetkowy kredyt w rodzinie, pierwszego rzędu w księdze wieczystej). Moim celem jest dysponowanie około 70 tys. euro własnych środków przyszłego roku (część z tego to nadal bezodsetkowy kredyt od rodziny, który spłacam 600 euro/miesiąc). Zarobki w ostatnich latach między 80 a 100 tys. euro rocznie brutto. Zależy mi tylko na kredytach KfW przez narodowy instytut wsparcia, które mogą być zabezpieczone w sposób wtórny (do 50 tys. euro nawet bez zabezpieczenia). Nie mam pojęcia, który z wielu wyników Schufa instytut będzie brał pod uwagę (wiem tylko z formularzy wnioskowych, że zostanie przeprowadzona kontrola Schufy).

Rezygnacje z Postbanku, Sparkasse, Ing-DiBa i Barclaycard zostały już napisane, ale jeszcze nie wysłane, ponieważ chciałem się tu najpierw zabezpieczyć. Mój plan polega na zakończeniu wszystkich wspomnianych umów i następnie oczekiwać kwartał po kwartale. Jakiekolwiek uwagi? Czy realne jest osiągnięcie dobrego wyniku do początku kwietnia 2017 roku?

konto DKB-Giro jest jedynym kontem, które naprawdę potrzebuję. Jednak zawsze mam złe przeczucie nożenia przy sobie karty Visa DKB, ponieważ przechowuję tam dużo pieniędzy jako lokatę terminową (chodzi mi tylko o to, aby w miarę równoważyć inflację i mieć gotówkę dostępną krótkoterminowo).

Załączam zrzuty ekranu z meineschufa i wyników branżowych dla lepszego zrozumienia.

Dziękuję!

Napisany przez brainy
Skromny wynik pochodzi z każdej aktywności. By poprawić wynik, pozostań bierny. Po dwóch kwartałach wynik znowu będzie powyżej 95%.

To, czy zwolnienie poprawi wynik, jest moim zdaniem bardzo wątpliwe.

Banki zazwyczaj potrafią radzić sobie z problematyką bazodanową.

Kiedyś miałem wynik 60 i nie było to żadnym problemem.

Tak samo uważam jak brainy, po prostu nic nie robić. I nie składać żadnych wniosków kredytowych gdziekolwiek indziej.

Teraz wysłałem już wypowiedzenia dla Ing-Diba, Postbank i Barclaycard. Czy to teraz też jest negatywne? Na podstawie innych postów na ten temat tutaj myślałem, że jeśli nie potrzebuję lub nie używam określonych kont/kart, powinienem je wypowiedzieć.

Jeśli nie potrzebujesz produktu, który znajduje się w twoim raporcie w Schufa, po prostu go zrezygnuj. Niektórzy mają 4 konta osobiste lub 6 kart kredytowych, po co?

Ok, więc jednak nie było tak źle wrzucić wypowiedzeń do skrzynki pocztowej.
Jeszcze jedno pytanie: Czy powinienem używać pozostałej karty kredytowej DKB tak często, jak to możliwe, czy nie ma to wpływu na wyniki w Schufa?
Ponieważ w branżowych wynikach są punkty Aktywność kredytowa oraz Wykorzystanie kredytu. Ponadto nie rozumiem, dlaczego wszędzie mam podwójne minusy -- w Ogólnych danych.

Napisany przez schlappi
Tak, to wyzwanie,
prawdopodobnie będzie można rozwiązać to zagadkę, jeśli zadzwonisz do schufa .... tylko obawiam się, że sami tego nie wiedzą ...

Napisany przez MasterFredi
Cześć wszystkim,

obecnie staram się podnieść swoją ocenę w Schufa (nieaktywność).
Mam pytanie:

Od kilku lat mam kartę kredytową Santander z limitem 3000€.
Nie korzystam z tej karty i nie mam zamiaru tego zmieniać.
Jednakże, ponieważ karta ta kosztuje 1€ miesięcznie, chciałbym się z nią rozstać.

Jeśli teraz zrezygnuję z tej karty, czy będzie to miało raczej pozytywny czy negatywny wpływ na moje dane w Schufa?

Z góry dziękuję.

Pozdrawiam!

Napisany przez brainy

Ok, więc jednak nie było tak źle, że rzuciłeś wypowiedzenia do skrzynki pocztowej.
Jeszcze jedno pytanie: Czy powinienem korzystać z pozostałej karty kredytowej od DKB tak często, jak to możliwe, czy nie ma to wpływu na wyniki w Schufa?
Ponieważ w branżowych wynikach są punkty dotyczące aktywności kredytowej oraz wykorzystania kredytu. Ponadto nie rozumiem, dlaczego mam podwójny minus -- w Ogólnych Danych wszędzie.

Napisz nam po prostu tutaj, jak zmienił się Twój wynik bezpośrednio po wypowiedzeniach. Moje przypuszczenie: pogorszył się

To zrobię, brainy, dziękuję. Ing-DiBa już został usunięty z Schufy, ale teraz DKB ma 2 karty kredytowe w rejestrze, ponieważ zapomniałem PIN do starej z powodu długotrwałego nieużywania. Wysłałem od razu zapytanie do starej karty, aby ją usunąć (pewnie i tak kiedyś automatycznie by to się stało). W wyniku tego zamieszania punktacja w Schufie faktycznie może jeszcze raz spaść. Ponadto anulowanie karty Barclaycard prawdopodobnie stanie się skuteczne dopiero 31.03. i prawdopodobnie zostanie uwzględnione w punktacji Schufy na początku lipca. Życie dla punktacji w Schufie, super

Dokładnie, życie dla wyniku w Biurze Informacji Gospodarczej :-)

Czy ma sens zwiększenie mojego debetu w DKB do maksimum? Czy taka kontrola wiąże się również z zapytaniem do Schufy, które mogłoby mieć negatywne skutki, czy też są to kryteria sprawdzane wewnętrznie przez bank (regularne dochody itp.)?

Podnosząc limit debetowy, poszerza się relację kredytową. Możliwe, że można to zrobić bezproblemowo. Możliwe, że będzie również sprawdzana baza Schufa.

Napisany przez MasterFredi

Cześć wszystkim,

obecnie staram się podnieść swój wynik w Schufie (brak aktywności).
Mam pytanie:

Od kilku lat mam kartę kredytową Santander o limit 3000€.
Nie korzystam z tej karty i nie planuję tego robić w przyszłości.
Jednakże, ponieważ karta ta kosztuje 1€ miesięcznie, chciałbym się z nią rozstać.

Jeśli teraz ją zrezygnuję, czy będzie to raczej pozytywnie czy negatywnie wpływać na moją Schufę?

Z góry dziękuję.

Pozdrawiam!

Czy ktoś może mi coś na ten temat powiedzieć?

Napisany przez brainy
Wystarczy spróbować i poinformować nas.

Wiemy także nie zawsze wszystkiego dokładnie.

Napisany przez BenniG
Wygląda na to, że ma to raczej pozytywny wpływ. Ale żeby to ocenić, trzeba wiedzieć, ile masz jeszcze kart. Nawet tylko po to, aby zaoszczędzić euro, zalecam ich anulowanie.
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 25

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata