Witaj,
mój wynik w Schufa spadł z prawie 95% w zeszłym roku do 90,55%. W styczniu tego roku po raz pierwszy wzrósł delikatnie do 90,73%. W zeszłym roku złożyłem kilka wniosków o konta bankowe i karty kredytowe. Ponadto rzadko korzystałem z moich kart kredytowych. Pod koniec zeszłego roku Postbank zerwał ze mną umowę odnośnie debetu (500
euro, nie interesowało mnie to, ani nie wiedziałem, że mi go przyznano, ale nie było to również odnotowane w mojej esb). Dodatkowo niedawno poprosiłem o informacje o sektorowych wynikach oceny bonitacyjnej, a w przypadku Wersji 2.0 wyniku Schufa do zabezpieczenia hipotecznego mam tylko 81,33 procent.
W zasadzie planowałem remont/budowę tego roku, ale teraz przesunąłem to na przyszły rok, co dla mnie nie stanowi problemu. Muszę dodać, że jest to nieruchomość własna (250 tys.
euro) z ok. 100 tys.
euro pozostałego zadłużenia, spłata 1000
euro/miesiąc (bezodsetkowy
kredyt w rodzinie, pierwszego rzędu w księdze wieczystej). Moim celem jest dysponowanie około 70 tys.
euro własnych środków przyszłego roku (część z tego to nadal bezodsetkowy
kredyt od rodziny, który spłacam 600
euro/miesiąc). Zarobki w ostatnich latach między 80 a 100 tys.
euro rocznie brutto. Zależy mi tylko na kredytach KfW przez narodowy instytut wsparcia, które mogą być zabezpieczone w sposób wtórny (do 50 tys.
euro nawet bez zabezpieczenia). Nie mam pojęcia, który z wielu wyników Schufa instytut będzie brał pod uwagę (wiem tylko z formularzy wnioskowych, że zostanie przeprowadzona kontrola Schufy).
Rezygnacje z Postbanku, Sparkasse, Ing-DiBa i Barclaycard zostały już napisane, ale jeszcze nie wysłane, ponieważ chciałem się tu najpierw zabezpieczyć. Mój plan polega na zakończeniu wszystkich wspomnianych umów i następnie oczekiwać kwartał po kwartale. Jakiekolwiek uwagi? Czy realne jest osiągnięcie dobrego wyniku do początku kwietnia 2017 roku?
konto DKB-Giro jest jedynym kontem, które naprawdę potrzebuję. Jednak zawsze mam złe przeczucie nożenia przy sobie karty Visa DKB, ponieważ przechowuję tam dużo pieniędzy jako lokatę terminową (chodzi mi tylko o to, aby w miarę równoważyć inflację i mieć gotówkę dostępną krótkoterminowo).
Załączam zrzuty ekranu z meineschufa i wyników branżowych dla lepszego zrozumienia.
Dziękuję!