Mnie przede wszystkim nurtuje pytanie, jak długo banki i spółdzielcze kasy oszczędnościowe chcą jeszcze powstrzymać orzeczenia BGH w tym obszarze, ponieważ następne postępowanie ma się odbyć w ciągu następnych tygodni (czytałem to na jakiejś stronie adwokackiej).
Czy wiesz coś więcej na ten temat?
Cytat autorstwa Harleya
Myślę, że ducnici miał dotąd kontakt z tą adwokatką C. Rogoz
Carolin Rogoz - umowa pożyczki - Bezpłatna pierwsza konsultacja z doświadczonymi prawnikami
Ale nazwisko nie jest aż tak powszechne. Musi istnieć jakieś powiązanie. Lokalizacja też pasuje.
O czym tak właściwie rozmawiacie tutaj?
Cytat autorstwa andi1104
Przeniesione do wątku pozwanego
Dzięki za wskazówkę tam (post #10). Ponieważ kwestia pozwy o stwierdzenie była już tutaj szeroko omawiana, pozwalam sobie zacytować Twój post tutaj jeszcze raz:
Cytat autorstwa andi1104
Oto ocena dotycząca pozwy o stwierdzenie od sędziego opublikowana na Test.de przez rzecznika prasowego Kocha.:
RASebastianKoch napisał dnia 24.06.2015 o godzinie 09:02:
Wnioski i wartość sporu
W najnowszym BKR (2015,28) sędzia LG Norymberga-Fürth napisał artykuł na oba te tematy. Podsumowując, potwierdza on dopuszczalność obu wniosków o stwierdzenie:
1. Stwierdzenie, że
pożyczka X została przekształcona w stosunek zwrotny poprzez odwołanie w dniu Y
2. Stwierdzenie pozostałej do zapłacenia kwoty
W przypadku drugiego wniosku dynamika jest zawsze nieco problematyczna z powodu bieżących płatności, co ostatecznie zmusza do ciągłej zmiany pozwu.
Ponadto autor artykułu uważa, że można rościć roszczenie o poprawne rozliczenie, chociaż w przypadku drugiego wniosku o stwierdzenie muszę już sam przeprowadzić obliczenia.
W kwestii wartości sporu, wyraża on znaną różnorodność poglądów i zwłaszcza sprzeciwia się stanowisku OLG Stuttgart
@Taugenichts i wszyscy dotyczący wielu RSVen:
Także w tej sprawie wypowiedział się redaktor z test.de (gdzieś wśród komentarzy). Ja mam własne RSV i równolegle również moja żona, jesteśmy wzajemnie ubezpieczeni. Celem jest zapewnienie ciągłości RSV, w przypadku gdy jedno
ubezpieczenie powinno być anulowane ze względu na zbyt częste korzystanie z niego. Oczywiście płacimy podwójnie, ale jest to dla nas warte.