Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Zrezygnować z Wohnriestera z zaliczkowym pożyczką

Napisany przez NaTwoim13
Nie masz szans w firmie BSH, nawet z potwierdzeniem ubezpieczenia od utraty pracy (RSV) będzie to długa droga, z niepewnym zakończeniem.

Napisany przez Prediger80
Dobry wieczór,

Moje pytanie i sytuacja są może nieco prostsze:
W 2014 roku podpisałem umowę o kredyt ratalny Riester (bez łączenia z umową oszczędnościową), oprocentowanie 3,2%, okres wiązania oprocentowania 20 lat. Zaciągam ten kredyt od 2014 roku i otrzymuję dofinansowanie.
konto dofinansowania mieszkania zostało więc niewątpliwie utworzone.

Teraz zamierzam zgodnie z § 489 BGB zrezygnować z tej umowy i już podpisaliśmy umowę o kredyt ratalny na przyszłość od 2024 roku na finansowanie niewykluczone. kredyt na zasadach Riester. Po prostu kredyt Riester praktycznie nie był już oferowany i jeśli nawet, to pod warunkami nieakceptowalnymi (oprocentowanie od 2,2%).
Nie można już tego zmienić, więc nie musimy o tym dyskutować:

Chodzi mi wyłącznie o następujące pytania
1. Jakie będą skutki rezygnacji zgodnie z § 489 BGB i zakończenia umowy o kredyt ratalny Riester na już istniejące konto dofinansowania mieszkania? Czy to zostanie jedynie kontynuowane i oprocentowane w wysokości 2%, a następnie opodatkowane na starość (co mnie nie przeraża), czy może obawiać się zwrotu otrzymanych dofinansowań i oszczędności podatkowych? Do tej pory zakładałem, że konto dofinansowania mieszkania będzie kontynuowane (ponieważ zostaję w domu własnym i nie wykorzystuję go w sposób szkodliwy), ale jestem nieco zdezorientowany przez wpisy tutaj.

2. Czy istnieje możliwość przekształcenia przyznanych na koncie dofinansowania środków do innego produktu Riester (np. planu oszczędnościowego w fundusze)? Czytałem sprzeczne informacje na ten temat w innym miejscu.

Dziękuję za odpowiedzi!

Napisany przez hallo_spencer
Zu1: Powiedziałbym, że konto Wonförderkonto pozostanie dla mnie aktualne i co roku otrzymuje 2% odsetek, które są do niego dodawane co roku.
Dlaczego należy zlikwidować WFK? Przecież nie działa się w sposób szkodliwy i nie wyprowadza się z domu.

Zu2: Tak, można przenieść WFK na inne konto Riestervertrag, ale żaden dostawca nie przyjmuje wpłat zmniejszających WFK. Zatem nie jest to możliwe, ale jest to zgodne z prawem, więc powinno to być możliwe.

Napisany przez NaTwoim13
Jak ma się odbyć faktyczna transmisja? O co konkretnie chodzi w przypadku przesyłania, co ma być przesłane?

Moim zdaniem, zgromadzony kapitał z fikcyjnego konta na wsparcie mieszkaniowe powinien zostać wpłacony na produkt certyfikowany jako Riester, czyż nie?

Wpłacenie kapitału jako kapitał odpowiedni dla Riester to co innego niż przekazanie kapitału odpowiedniego dla Riester z produktu Riester!

Przeniesienie było niewłaściwym terminem. Chodziło o to, że można dokonywać wpłat na inne konto Riester w celu zmniejszenia WFK. W ten sposób WFK zostaje zmniejszone o tę wpłatę lub obniżone do 0.

Napisany przez NaTwoim13
Oki

Czy TE jest zasadniczo gotowy wpłacić tę sumę na inne riesterzertifiziertes Produkt?

Cześć,

dziękuję najpierw za posty.

Jeśli informacje od hallo_spencer dotyczące mojego pierwszego pytania (Kontynuacja konto mieszkaniowe) są poprawne, to dla mnie nie ma konieczności podejmowania działań. Ten aspekt był mi znany i został uwzględniony. W tym zakresie po zakończeniu umowy kredytowej po prostu nie dokonywałbym już płatności rat kapitałowych związanych z rządowym wsparciem (ponieważ spłacam w nowej umowie kredytowej bez korzyści z programu Riester) i nie otrzymywałbym dalszych dotacji. Wraz z moim przejściem na emeryturę w połowie lat 40. ubiegłego wieku, podatek stanie się wymagalny - ale tak to już będzie.

Alternatywą - z tego co rozumiem - teoretycznie byłoby zawarcie innej umowy związanej z programem Riester, wpłacenie tam kwoty równoważnej kapitałowi znajdującemu się na koncie mieszkaniowym i sprowadzenie salda konta mieszkaniowego do zera. Byłoby to dla mnie interesujące tylko wtedy, gdyby wypowiedzenie umowy kredytowej zostało uznane za szkodliwe wykorzystanie i groziłyby zwrot zaksięgowanych dotacji oraz oszczędności podatkowe na koncie mieszkaniowym. Zanim zwróciłbym się do państwa o zwrot, wolałbym raczej uzbierać kapitał, aby spłacić konto mieszkaniowe innym produktem związanym z programem Riester - w ten sposób mógłbym przynajmniej zachować moje oszczędności podatkowe.

Ponieważ, jak wspomniał hallo_spencer, konto mieszkaniowe nie musi być zwracane, pytanie 2 już nie ma znaczenia.

Napisany przez NaTwoim13
Obciążenie podatkowe w wieku emerytalnym można by uniknąć, gdyby pieniądze znajdujące się na fikcyjnym koncie wsparcia mieszkaniowego można było wpłacić na inne konto Riester!

Oczywiście, korzyści i oszczędności podatkowe nie zostają stracone przy rezygnacji, wręcz przeciwnie, otrzymując świadczenie emerytalne podlegają one opodatkowaniu po pożieleniu, właśnie dlatego, że przed osiągnięciem tego wieku skorzystali z korzyści i oszczędności podatkowych!!

Uniknięcie tego opodatkowania po zakończeniu pracy byłoby możliwe, gdyby korzyści i ulgi podatkowe zostały wykorzystane jako spłata kapitału i zachowane, a nie dochodziłoby do pożielenia, gdyby kapitał został wpłacony na odpowiedni produkt Riester.

Nawiasem mówiąc, z 30% kapitału można spłacić dług w momencie rozpoczęcia emerytury (lub wypłacić i resztę przekazać do renty.

W rezultacie, w wieku emerytalnym korzysta się podwójnie, żadna kwota nie jest odebrana miesięcznie, a nawet otrzymuje się dodatkowy dochód!

Zwrot z inwestycji nie powinien być zły!!!

Pytanie pozostaje otwarte, czy jesteś gotowy przeznaczyć kwotę z WFK i zdeponować ją na stałe w umowie ubezpieczeniowej na życie. Na przykład, jeśli WFK wynosi około 20 tysięcy euro.
Ja raczej nie jestem skłonny zainwestować kolejnych 20 tysięcy euro tylko po to, aby uniknąć późniejszego opodatkowania.
Kto wie, jaka będzie inflacja. Gdybym na przykład dwa lata temu poświęcił swoje cenne pieniądze tylko po to, aby anulować WFK, teraz byłbym na straconej pozycji, ponieważ obecnie inflacja wynosi 7%. Nigdy nie wiadomo, co przyniesie przyszłość.
Kto wie, ile będą warte te 20 tysięcy euro + roczne oprocentowanie 2% za 20 lat. Może się okazać, że będę później zadowolony z posiadania 20 tysięcy w młodych latach i zapłacenia później podatku, gdy pieniądze będą znacznie mniej warte.
To nadal jest gra hazardowa, oczywiście.
Podjęcie decyzji o nowym, aktualnym ubezpieczeniu na życie także rodzi pytanie, czy ma to jeszcze sens z punktu widzenia rentowności.

Napisany przez NaTwoim13
Nie do końca rozumiem. Inflacja, rosnące stopy procentowe i brak zwrotu, przy czym już samo oszczędzanie po opodatkowaniu stanowi zwrot.

Pytanie brzmi przede wszystkim: Jak wysoki jest podatek przy przejściu na emeryturę:
- Po 10 latach okresu kredytowego wartość WFK wynosi 21 000,- €.
- Jeśli oprocentuję to o 2% do 2045 roku, będzie to prawie 30 000,- € przy przejściu na emeryturę
- Jeśli zastosuję wówczas 30%-ową regułę i zapłacę podatek jednorazowo, będzie to wyglądać następująco: 30 000,- € - 30% = 21 000T€ - 21T€ będą podlegać opodatkowaniu.

Zakładając stawkę podatkową 25% (która odpowiadałaby dochodom podlegającym opodatkowaniu w wysokości 36T€ i tym samym średniemu dochodowi gospodarstw domowych par emeryckich), należałoby zapłacić 5 250 € podatku. To jest zwrot podatku.

To nie jest ani nieprzewidywalne obciążenie, ani nie opłaca się spłacać teraz 21T€ dla tej kwoty.

Napisany przez NaTwoim13
Jak wysokie były dodatki i ulgi podatkowe?

Napisany przez 2utopus
Prediger80 pisze:
Pytanie brzmi przede wszystkim: Jak wysoki jest podatek przy przejściu na emeryturę:
- Po 10 latach okresu spłaty pożyczki WFK wynosi 21 000 €.
- Jeśli stopa procentowa do 2045 roku wynosi 2%, osiągnie ona prawie 30 000 € w momencie przejścia na emeryturę.
- Jeśli następnie zastosuję regulację 30% i zapłacę podatek jednorazowo, będzie to wyglądać następująco: 30 000 € - 30% = 21 000 € - te 21 000 € podlegają opodatkowaniu.

Jeśli przyjmę stopę podatkową na poziomie 25% (co wymagałoby opodatkowania podatkiem dzielonym dochodów w wysokości 36 000 € i odpowiadałoby dokładnie średniemu dochodowi gospodarstw domowych emerytów małżeńskich), należałoby zapłacić 5250 € podatku. Jest to zwrot podatkowy.

Jest to zarówno obliczalne obciążenie, jak i nie opłaca się spłacać teraz 21 000 € za tę kwotę.

Ale wtedy oboje partnerzy musieliby już być na emeryturze.
Ale moim zdaniem opodatkowane byłoby 36t€+21t€ = 57t€ czy się mylę?

Jeśli można byłoby teraz wpłacić te 21t€ na (np. lokatę ETF-Riester) w celu spłacenia WFK, to te 21t€ również generowałyby odpowiednie zyski - np. przy 4% byłoby to niemal 52t€ do roku 2045, które byłyby odpowiednio opodatkowane, a udział emerytalny byłby potem opodatkowany.

I oczywiście nie miałby się wtedy riesterinfiziertej nieruchomości, której trzeba używać przez 20 lat, i nie miałby takich problemów z dziedziczeniem (ewentualne szkodliwe wykorzystanie)...

to, co pisze @Prediger80, widziałbym również tak. Teraz zdobyć 21t, aby uniknąć późniejszego podatku, na pierwszy rzut oka nie ma sensu. Chociaż, otrzymuje się również zysk z nowego Riestera, któremu zrezygnowało się z WFK. Jak wysoki jest ten zysk ....??? Nie mam pojęcia. Trzeba to uwzględnić w zwrocie podatku. Niemniej jednak, teraz trzeba pożyczyć 21t, gdy 21T ma jeszcze wartość, aby pomnożyć je przez wiele lat, aby później zaoszczędzić podatek, gdzie pieniądze będą miały znacznie mniejszą wartość. 5 tysięcy euro podatków w ciągu 20 lat może być później być może przystępną kwotą. Trzeba porównać ile zysku otrzymuje się, wkładając dziś 21T w inny kontrakt. Z drugiej strony, czy istnieją dostawcy, którzy akceptują takie płatności jako zmniejszenie WFK? A jakie są gwarantowane oprocentowanie? Później chciałbym otrzymać pieniądze od razu i niczego pokrojonego w postaci renty.

Napisany przez cuda
Co by się stało, gdybym przestał mieszkać w nieruchomości - powiedzmy - na 1 rok i 1 dzień i zmienił miejsce zamieszkania? Czy wtedy konto mieszkaniowe nie zostałoby anulowane?

Napisany przez bruno68
@ Prediger80,

Tak nie można liczyć!

A) Dodaje się dodatki wraz z dodatkiem dla dzieci.
B) Następnie dodaje się korzyści podatkowe. Ta suma jest oprocentowana 2 % rocznie.

Przy założeniu 30-letniego okresu trwania (10 lat oszczędzania, 15 lat spłaty) małżeństwo, 3 dzieci (trojaczki) 110 000 € brutto. maksymalnie 350 € zasiłku dla rodziców plus 900 € dla dzieci = 1 250 € razy 10 lat

Co pozwala na zawarcie dwóch umów na maksymalnie 2 100 € rocznie, razem 4 200 €

- A) daje możliwą kwotę oszczędności w wysokości 42 000 € z obniżoną własną składką bez korzyści podatkowych!
- B) daje możliwą kwotę oszczędności w wysokości 54 000 € z pełną własną składką, bez korzyści podatkowych!
- C) daje możliwą kwotę oszczędności w wysokości 60 000 € z pełną własną składką, z korzyściami podatkowymi!

Przy alokacji 30 % kredytu

przy A) 140 000 €
przy B) 170 000 €
przy C) 200 000 € pożyczka możliwa! Co oznacza, że finansowanie do 800 000 € jako współfinansowanie jest możliwe.

Ponieważ dzieci w wieku 25 lat wychodzą z systemu zasiłków rodziców, obliczyłam tylko do tego momentu.

Dlatego rodzicom do 25 roku życia przysługiwało 350 € dodatku plus 900 € dla dzieci = 1 250 €, razy 25 lat = około 25 000 € plus 6 250 plus 31 250 € dodatków, 9 000 € kredytu podatkowego, 40 250 €.

Pozostała kwota z C) 200 000 € pomniejszona o 60 000 € saldo wynosi 140 000 €, pomniejszona o 90 000 € daje saldo ² w wysokości 50 000 €, które zostaną spłacone kwotą 4 200 € plus 350 € dodatku oraz 450 € dodatku podatkowego, kolejne 10 lat. Dodatkowa kwota 8 000
Razem 48 250 € dodatków. Jeśli klient wchodzi na emeryturę w wieku 65 lat, kwotę 48 250 € dzielimy na 240 miesięcy, co oznacza 201 € miesięcznie,
- przy stawce podatku od renty 30 %, zobowiązanie podatkowe wzrasta o 65,50 € miesięcznie.

Płacąc 150 € miesięcznie bez Riester, staje się to właśnie 215,50 €.

Lub jednorazowo 65,50 € razy 240 miesięcy razy 70 %

Rzeczywistość jest nieco inna, ponieważ brakuje odsetek, ale ze względu na limit kwota dofinansowania prawie nie przekracza 65 000 €, która musi być podzielona na 240 miesięcy. A ten, kto w wieku emerytalnym ma stawkę podatku 50 %, śmieje się z dodatkowych 125-130 € miesięcznie podatku.

Nadfinansowanie jest możliwe, ale występuje tylko w przypadku finansowania lub ubezpieczenia Riester. W takim przypadku, wpłacając rocznie 120 € własnych środków, można otrzymać dodatek w wysokości 175 €!

Złożoność Riester wymaga znacznego nakładu pracy edukacyjnej, większego niż w przypadku innych produktów, ponieważ skutki uszczerbku na majątku wynikają już z zachowań oszczędnościowych
A) obniżona składka oszczędnościowa z pełnym dodatkiem bez korzyści podatkowych
B) pełna składka oszczędnościowa z pełnym dodatkiem, bez korzyści podatkowych
C) pełna składka oszczędnościowa z pełnym dodatkiem, z korzyściami podatkowymi

Ale warianty nie zmieniają obciążenia podatkowego w fazie emerytalnej, ponieważ

I) różnica w obniżonej składce oszczędnościowej w bieżącym roku
i
II) korzyści podatkowe zwykle przechodzą na konsumpcję

I nie są oszczędzane, aby zrekompensować dodatkowe obciążenie podatkowe w wieku emerytalnym.

Bruno68

Napisany przez NaTwoim13
Bruno, czy w 2023 roku sytuacja będzie jeszcze gorsza niż dotychczas???!

Jak można przeczytać, można być zarejestrowanym gdzie indziej nawet przez 4 lata, zanim urząd skarbowy przyjdzie i zechce opodatkować konto pomocowe mieszkaniowe. W takim przypadku można znowu zainwestować w Dom/mieszkanie albo np. jako emeryt zakupić mieszkanie z opieką. Czy ktoś w ogóle zauważy, że jesteśmy zarejestrowani gdzie indziej, mam wątpliwości.

Napisany przez kheineken
Cześć, mam następujący problem: Mam zainstalowany LBS Wohnriester w moim finansowaniu nieruchomości i martwię się dotyczącego konta na cele mieszkaniowe, zasad opodatkowania. Mój kontrakt: Wohnriester LBS Tarif LBS-U6+R 50.000€ z kredytem ratalnym od 04/2015 i według pracownika Sparkassen zdatny do przypisania 04/2023 - po 8 latach.
Konto oszczędnościowe: miesięcznie 147,50€, zasiłek riester 3x300€+175€ r.t. Stan konta: 19.700€.
Konto kredytowe: 50.000€, 1% oprocentowanie miesięcznie 41,67€ do 6/2023 stałe, LBS oferuje mi potem 3,5%.
Chciałbym pozbyć się tego kontraktu/ zapobiec kontu na cele mieszkaniowe, a korzyści z zasiłków i ulg podatkowych wykorzystać jak najmniej szkodliwie.
Przeczytałem wiele na tym forum, ale nadal nie mogę dojść do porozumienia (każdy przypadek jest chyba inny).
Kto może mi pomóc i wskazać drogę?
Dziękuję!

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Kheineken,

jakie pożyczki są dostępne oprócz LBS Wohnriester i z jakimi okresami ustalania oprocentowania?

Napisany przez kheineken
Cześć noelmaxim, r n r n finansowanie dla naszej bliźniaczej połówki w okolicach Monachium. r n r n Kredyt1: 28.000 € do 5/2025 stałe 1,39% oprocentowanie, rata 328 € / mies. r n r n Kredyt2: 42.000 € do 10/2026 stałe 0,85% oprocentowanie, rata 200 € / mies. r n r n oraz właśnie ten Wohnriester.

Napisany przez NaTwoim13
Dla pozostałych dwóch pożyczek możesz wziąć pożyczkę z terminem zapadalności w przyszłości, w ramach której pożyczasz 31 000 euro (50 000 euro - 19 000 euro ewentualnie z dofinansowaniem) na kwiecień 2023!

Nie musisz zaakceptować przydziału i możesz rozwiązać umowę z LBS wpływającą na niekorzystne skutki uboczne dla dofinansowania!

Możliwe jest również poinformowanie LBS, że cała kwota zaliczki zostanie spłacona i nie zostanie odliczona od oszczędności w ramach programu oszczędzania budowlanego, co daje ci możliwość przeniesienia środków z programu Riester na inną certyfikowaną inwestycję Riester.

Jeśli środki z programu Riester, w tym dofinansowanie i dodatki, zostaną odliczone od kwoty zaliczki, automatycznie zostanie uruchomione hipotetyczne konto dofinansowania.

Napisany przez kheineken
Cześć noelmaxim,

najpierw dziękuję za pomoc!

Czy w przypadku zabranych środków z LBS z powodu szkodliwego ubezpieczenia, nie trzeba by zwrócić korzyści podatkowych i wsparcia?

Oznaczałoby to, że nowa kwota kredytu byłaby oczywiście wyższa niż 31000 € - czy to prawda?

Czy mogę spłacić kwotę kredytu zaliczkowego po zaledwie 8 latach od jego zaciągnięcia, a nie dopiero po 10,5 latach?

Napisany przez NaTwoim13
Czym jest okres utrzymywania oprocentowania w umowie dotyczącej przedpłaconego kredytu? Czy jest ustalony do momentu alokacji?

Tak, dlatego piszę potencjalnie z dodatkowymi dopłatami / wsparciem, które mogłyby zmniejszyć kwotę oszczędności w przypadku wcześniejszej spłaty.

Napisany przez kheineken
Przy finansowaniu wstępnym:

Okres zapadalności oprocentowania: 8 lat
Czas trwania umowy: do przydziału

Napisany przez NaTwoim13
Wtedy po 8 latach pełna kwota pożyczki z zabezpieczeniem lub częściowy dług po odliczeniu oszczędności z budżetu hipotecznego jest również do spłacenia.

Jak wysokie będą pozostałe długi po zakończeniu okresu wiązania odsetek dla kredytu 1) i kredytu 2)?

Napisany przez kheineken
W przypadku kredytu 1 pozostało około 21 000 €, jeśli nie dokonuję rocznej dodatkowej spłaty w wysokości standardowo 5% (3250 €).
Dla kredytu 2 pozostało około 34 000 €, jeśli nie dokonuję rocznej dodatkowej spłaty w wysokości standardowo 5% (2500 €).

Napisany przez 2utopus
kheineken pisze:
Riesterzulage 3x300€+175€ rocznie. Stan konta: 19.700€

Chciałbym pozbyć się tej umowy/chcę uniknąć konta oszczędnościowego na cele mieszkaniowe i jak najlepiej wykorzystać zasiłki i korzyści podatkowe.

Przy 8 latach to już 8600€ zasiłku - ile korzyści podatkowych jeszcze dochodzi?

Wtedy to około 50% od oszczędności budowlanych - dzięki temu można oczywiście szybciej spłacić kredyt hipoteczny.
(Ale oczywiście ma to również odpowiednie wady...)

Jeśli nie chce się wykorzystać wsparcia/korzyści podatkowych do finansowania budowy, moim zdaniem należy wpłacić je (wraz z własnymi składkami) na inne riestrowe produkty, aby uniknąć szkodliwego dla wsparcia zachowania. - Ale trzeba dokładnie sprawdzić, jakie warunki obowiązują i jak to musi być zrobione pod względem czasowym i formalnym.

Napisany przez NaTwoim13
Nie sądzę, że autor wątku potrzebuje dodatkowych 9000 euro z dofinansowania do spłaty, aby potem opodatkować tę kwotę do 85. roku życia lub zrobić jednorazową wpłatę na początku renty!

Proponuję przeniesienie tych pieniędzy i w zależności od wieku w chwili rozpoczęcia renty - jeśli w ogóle pozostanie jakaś resztkowa kwota do spłaty - spłacenie pozostałej kwoty 30% wypłatą kapitałową i przekształcenie reszty w formie renty!

Napisany przez kheineken
zakładając, że uwzględniłbym oszczędności jako wkład własny, spowodowałoby to utworzenie konta dofinansowania mieszkaniowego w wysokości około 20 000€.

Te 20 000€ byłyby oprocentowane roczną stopą 2% i po 13 latach (gdy będę miał 67 lat i będę mieć nadzieję na emeryturę) wzrosną do około 27 000€, które będę musiał opodatkować - czy to się zgadza?

Następnie musiałbym sfinansować pozostałe 30 000€ - płatności i spłaty już prawdopodobnie nie byłyby przypisywane do konta dofinansowania mieszkaniowego - czy to prawda?

Pozostaje jeszcze ryzyko, że sprzedam lub wynajmę mój Dom, albo się wyprowadzę - wtedy muszę zwrócić około 9 000€ dofinansowania.

Czy w przypadku tych kwot nie warto zastanowić się nad takim postępowaniem w kontekście utraty siły nabywczej i inflacji?

Napisany przez flyman345
Cześć,

może mi pomożesz. Przeczytałem odpowiednie strony dotyczące umów Wohnriester. Jednakże, może mamy nieco inną sytuację związana z Fuchs Bausparkasse. Oto sytuacja:

Zarówno moja żona, jak i ja sfinansowaliśmy nasz Dom m.in. za pomocą Wohnriester i odpowiadającego kredytu z zaliczką w 2013 roku (obiekt jest częściowo wynajmowany, więc są tam inne związane kredyty, a Wohnriester zostały zawarte na potrzeby części zamieszkałej przez nas). Kombinacja Wohnriester zostanie uregulowana w październiku tego roku. Jedynie odsetki od oszczędności oraz własne wpłaty zostały uwzględnione na odpowiednich kontach, więc kwoty około 19500 euro i 13000 euro zostały wpłacone przez moją żonę do tego czasu. Niestety, w przypadku rozwiązania zaliczki Bausparkasse z Fuchsem, umowa o oszczędności mieszkaniowe zostanie automatycznie rozwiązana i skoligacona, co skutkuje utworzeniem konta wspierającego mieszkaniowo.

Nigdy nie ubiegaliśmy się/otrzymaliśmy dodatków ani nie zadeklarowaliśmy umów Wohnriester w zeznaniach podatkowych (ani nie rościł sobie o odliczenie od podatku od dochodów osobistych), ponieważ mamy jeszcze po dwa inne umowy oszczędnościowo-zabiegowe, zawarte przed umową Wohnriester, które są zawieszone od dawna. Z wyjątkiem jednego, wszystkie są obecnie zawieszone na czas nieokreślony.

1. Ponieważ nie odnieśliśmy bezpośrednio korzyści z Umów Wohnriester, czy istnieje inna możliwość rozwiązania ich.
2. Czy w przypadku starych umów, takich jak Sparriester, obniżka nie jest jeszcze wykluczona i czy może zostać ponownie aktywowana?
3. Ile musiałbym zapłacić, jeśli umowy Wohnriester mogłyby zostać rozwiązane ze szkodą dla dodatków? Nie złożyliśmy wniosków o dodatki ani nie skorzystaliśmy z oszczędności podatkowych w zeznaniu podatkowym.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata