Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Podnoszenie wyniku SCHUFA - moje doświadczenia

Napisany przez MasterFredi
To moja jedyna karta kredytowa, którą posiadam.
Poza tym nie mam nic oprócz karty debetowej.

Napisany przez bluescreen
Złożyłem wniosek o zwiększenie limitu mojej karty kredytowej do 10 000 euro. Oczywiście powinno to zostać pozytywnie ocenione. Ten scoring jest naprawdę niespodzianką, ale dobrze, że można przynajmniej mieć pewne punkty odniesienia na podstawie doświadczeń innych osób.

Napisany przez Daukind

Teraz złożyłem wniosek o zwiększenie mojego debetu do 10 000 euro. Powinno to być pozytywnie ocenione. Ten wynik jest naprawdę niespodzianką, ale miło, że można chociaż mieć kilka wskazówek na podstawie doświadczeń innych osób.

Gdy linia kredytowa jest raportowana, nie musi to być koniecznie pozytywne. Jedynym pozytywnym aspektem w Schufa jest właściwie brak aktywności.

Linia kredytowa jest już zgłoszona, obecnie wynosi 5.900,- (od wielu lat).
W tym wątku wielokrotnie wspominano, że jest to jeden ze sposobów dla Schufy aby ocenić zdolność kredytową, dlatego wysoka przyznana linia kredytowa jest pozytywnym sygnałem (ale nie należy korzystać z niej, zwłaszcza nie przekraczając limitu).

Napisany przez 6Bankkaufmann
Ogólnie rzecz biorąc, nie powinno się przekraczać limitu debetowego. Jednak przekroczenie go nie jest raportowane do Schufy.

Okej, tutaj było coś o tym, że jeśli bank anuluje debet, staje się on zwykłym kredytem, który zostaje zgłoszony do Schufy itd. itp. (wcześniej nie chciałem wszystkiego szczegółowo opisywać).

Tak, gdy debet zostanie zamieniony na kredyt ratalny, to ten kredyt ratalny zostanie zgłoszony do Schufy.

Napisany przez BenniG
Tylko jak często zdarza się, że konto debetowe zostaje wypowiedziane i zamieniane na kredyt ratalny?

Napisany przez matti85
Mój wynik jest naprawdę zaniżony. W jesieni miałem 96%, teraz mam 89%. Pomiędzy tymi ocenami była sprzedaż mieszkania, związane z tym kilka zapytań, a także rozliczenie kredytów o stopie 0,0% i zakup nowego używanego. W tym kwartale byłem bardzo aktywny i jestem ciekaw, czy wynik będzie się dalej obniżał. W przeciwnym razie przez kolejne miesiące nic nie będę robił, bo nie ma nic do załatwienia i wstrzymam się od kredytów o stopie 0,0%, ponieważ wolałbym je zakupić w standardowy sposób. Zobaczymy, jak długo należy być biernym, aby wynik wzrósł z powrotem do powyżej 95%. Jeśli chodzi o życie z myślą o SCHUFA, nie wierzę w to, bo nie mówi ono nic o mojej zdolności kredytowej. Potrzebne jest tylko do finansowania nieruchomości, chociaż wygląda na to, że to się różni w zależności od banku.

Napisany przez BenniG
Zakładając, że zakup mieszkania też nałożył na Ciebie sporą obciążenie. Dlatego Twój wynik w Schufa powinien grać mniejszą rolę w kolejnych latach.

Napisany przez matti85
Tak jest. Mam nadzieję, że w ciągu kolejnych 2-3 lat Schufa nie będzie odgrywać dla mnie roli, ale nigdy nie wiadomo, co życie przyniesie. Jestem jednak ciekawy, jak szybko poprawi się mój wynik i ile potrwa.

Napisany przez 2Escorpio

Przy czym nie widzę sensu w poświęcaniu życia dla Schufy, ponieważ nie mówi ona nic o mojej zdolności kredytowej.

Oczywiście mówi. Zaczyna się już od tego, że finansujesz samochód używany.
99% moich klientów, którzy kupują samochód i mają oszczędności, płacą gotówką... Nawet u używanych byłoby to, powiedziałbym, 99,9%. (Jak wspomniałem, tylko klientów, którzy mają oszczędności)

Pod względem podatkowym, etc. nie ma również powodu do finansowania samochodu używanego i płacenia odsetek... W ten sposób Schufa może już cię ocenić. (W przypadku Leasingu jest to co innego... Niemniej jednak Schufa może odróżniać między finansowaniem a Leasingiem)

Twoje dawne kredyty 0,0% są kroplą, która przepełnia kielich.

Oczywiście możesz teraz powiedzieć Stój chwileczkę, finansowałem tylko po to, aby zachować płynność finansową... Ale szczerze mówiąc? Zrozumiałe przy kredycie hipotecznym... Ale w przypadku finansowania 0% chodzi zazwyczaj o tak niewielkie kwoty (+/- 1000 euro), że dla kogoś z rzeczywiście dobrą zdolnością kredytową powinno to być całkowicie obojętne.

Jako alternatywę pozostaje... Po prostu nie myślałem o tym... Wtedy wpadamy w nielubianą niszę, On nie potrafi zarządzać pieniędzmi... To również jest źle oceniane pod kątem długoterminowej zdolności kredytowej.

Płatność gotówką przy zakupie samochodu jest zawsze lepsza, ponieważ wtedy można jeszcze negocjować cenę

Napisany przez BenniG
No cóż, kilka lat temu miałem dojrzałą do przydziału umowę oszczędnościową na zakup mieszkania z oprocentowaniem 4% (w tym premia). Wtedy planowałem zakup samochodu z oprogramowaniem typu dzień rejestracyjny w salonie OPEL. Przy finansowaniu 0% przez okres kredytowania roczne przeglądy i wymiana oleju były wliczone automatycznie, a sprzedawca powiedział, że pakiet ten można wziąć tylko kompletnie i żaden inny dealer marki OPEL nie był tańszy, więc zostawiłem pieniądze w umowie oszczędnościowej i sfinansowałem zakup. Teraz, gdy zbliża się potencjalny zakup nieruchomości, już drugi samochód z rzędu kupiłem gotówką, każdorazowo zamawiając przez Autohaus24.

Napisany przez matti85
Absolut błędne moje drogie. VW było to obojętne, czy płacę gotówką czy nie. Miałem taką intencję i powiedziano mi, że dla nich to nie ma znaczenia, ponieważ VW anyway subwencjonuje specjalne oprocentowanie 0,9%.

A fakt, że ostatecznie skorzystałem z oprocentowania 0,0% wynikał po prostu z tego, że nie miałem ochoty wydawać moich oszczędności lub płacić tak. Jeśli po 6 miesiącach mnie to zdenerwuje, i tak spłacę.

0 nie mówi nic o mojej zdolności kredytowej. Zaczęłoby to być problemem dopiero wtedy, gdy Biuro Informacji Kredytowej poznałoby moje dochody. Wiem, jak zarządzać pieniędzmi, po prostu zawsze wolałem płacić gotówką lub nie przy tak niskim oprocentowaniu. Można lepiej ulokować swoje pieniądze.

A gadanie, że płacąc gotówką dostaje się większą zniżkę, to kompletna bzdura. Miałem dość przykładów, gdzie salon samochodowy był na to obojętny, ponieważ obecnie promocje specjalne z oprocentowaniem 0,0% od Audi są przejęte przez Audi, a nie przez dealera, tak jak w przypadku Audi.

Napisany przez 2Escorpio
"
1. Absolut źle moi drodzy. VW było zupełnie obojętne, czy płacę gotówką czy nie. Miałem zamiar zapłacić gotówką i powiedziano mi, że jest im to obojętne, ponieważ VW i tak dotuje specjalne oprocentowanie wynoszące 0,9%.
2. Brak oprocentowania 0,0% wynikał po prostu z tego, że nie chciałem sięgać do moich oszczędności lub po prostu je tak płacić. Jeśli po 6 miesiącach mnie to zacznie denerwować, i tak spłacę.
3. Brak oprocentowania nie mówi nic o mojej zdolności kredytowej. Wtedy byłaby ona oceniana, gdyby SCHUFA znała moje dochody. Potrafię zarządzać pieniędzmi, ale zawsze chcę płacić od razu gotówką lub nie korzystać z niskich oprocentowań.
3.1. Można lepiej zainwestować pieniądze.
4. I gadanie, że płacąc gotówką dostaje się lepszą zniżkę, to kompletna bzdura. Miałem już dość przykładów, gdzie dla salonu Audi było to obojętne, ponieważ obecnie specjalne promocje z oprocentowaniem 0,0% pochodzą od Audi, a nie od dealera.

1. Nie ma znaczenia ile wynoszą odsetki... Niemcy zwykle płacają za samochody gotówką (jeśli mają na to pieniądze)... Czy przez to można jeszcze negocjować z niektórymi dealerami samochodowymi, jest zasadniczo nieistotne dla SCHUFA.
2. To jeszcze gorzej, jeśli nie trzymasz się umów... Omawialiśmy to już w tym wątku.
3. Zazwyczaj SCHUFA zna dochody... Limit debetowy i karty kredytowej odgrywają tu dużą rolę. Zazwyczaj jest to trzykrotność wynagrodzenia.
3.1. Inwestowanie pieniędzy? Przy finansowaniu +/- 1 000 [url]euro[/url]? Dla być może zysku 1 [url]euro[/url] odsetek, na który trzeba jeszcze zapłacić podatki? Otóż to nie jest argument za finansowaniem ;-)
4. To nieprawda. Większość dealerów samochodowych udziela rabatu przy płatności gotówką... Nawet mój sklep z winem na rogu jest zadowolony, gdy płacę gotówką, i z chęcią dokłada jeszcze jedną butelkę."

Napisany przez matti85
Kiedyś pracowałem w dużym salonie samochodowym bardzo znanego producenta. Niemiecki na pewno nie płaci gotówką za nowe lub młode używane samochody, tylko albo wynajmuje je przez biznes, albo finansuje w 90%, a nawet dostaje bonus za gotówkę. Bardziej interesuje ich udzielanie kredytów z ubezpieczeniem na życie itp.

Nie mam debetu, nie chciałem go, nie potrzebuję go. Co to oznacza dla zdolności kredytowej? Niczego. Mam debet i jestem prawie przy limicie, co dla Biura Informacji Kredytowej, które tego nie widzi, oznacza, że jestem lepszy, ponieważ mam debet. Ale mam go, bo go potrzebuję, ponieważ nie radzę sobie z pieniędzmi. Całkowicie bez sensu jest twierdzenie, że debet oznacza większą zdolność kredytową. Dla mnie debet oznacza raczej, że ludzie nie radzą sobie z miesięcznymi wydatkami i wpadają w pierwszą pułapkę zadłużenia.

Napisany przez 2Escorpio

1. Kiedyś pracowałem sam w dużym salonie samochodowym bardzo renomowanej marki.
Niemiec zdecydowanie nie płaci gotówką za nowy samochód lub młody używany, tylko Leasing przez firmę lub finansuje w 90%, z bonusem dla płacących gotówką. Firmy są bardziej zainteresowane udzielaniem kredytów wraz z RSV itp.

2. Nie mam debetu, nie chciałem go, nie potrzebuję go. Co to mówi o zdolności kredytowej? Nic. Mam debet i prawie jestem na limicie, co dla Biura Informacji Kredytowej oznacza, że jest gorzej, ponieważ ktoś, kto go ma, musi go potrzebować, bo nie radzi sobie ze swoimi pieniędzmi. Całkowita bzdura, że debet oznacza większą zdolność kredytową.
2.1 Dla mnie debet oznacza raczej, że ludzie nie radzą sobie z miesięcznymi wydatkami i to w ogóle pierwsza pułapka długów.

1. Fajnie... Jednak jako sprzedawca nie możesz wiedzieć, czy ludzie faktycznie dysponują gotówką... Dlatego twoja statystyka jest dość nieprzydatna.

2. Jednak debet mówi coś o twojej zdolności kredytowej. Jeśli nie masz dochodu, bank nie przyzna ci debetu... Jeśli masz dochód, otrzymasz debet... Jeśli masz wysoki debet, masz wysoki dochód.... Tak prosto to działa. - Masz wolność decyzji, czy chcesz brać udział w tej grze... Jeśli nie chcesz, to proszę, nie narzekaj na złe wyniki, których sam jesteś winien.

2.1. Dla ciebie... Miliony innych potrafią zarządzać tym sprawnie... Ja też mam debet i praktycznie go nie używam. Ponadto właśnie się sam sobie zaprzeczyłeś. Wcześniej pisałeś, że nie chcesz sięgać do konta oszczędnościowego... Jeśli jednak masz tyle zapasu na koncie osobistym, aby pokryć nieoczekiwane wydatki, dlaczego więc skorzystać z finansowania w ratach 0%?

Cześć Escorpio, specjalnie z uwagi na Twoje wskazówki w tym wątku zwiększyłem limit mojego konta do 10 000, mogę dostać nawet 15 000 (maksymalnie w DKB). Czy powinienem zwiększyć jeszcze raz, czy to już nie ma sensu?

Napisany przez albundy25
Cześć. Mam pytanie.
Około 2 lata temu kupiłem nieruchomość. Otrzymałem kredyt od firmy ubezpieczeniowej AXA (został mi pośredniczony przez Interhyp).
Niedawno pobrałem zestawienie danych z SCHUFA.
Jednakże, dziwnym trafem ten kredyt w ogóle nie występuje w SCHUFA.

Czy ktoś może mi powiedzieć dlaczego?

W rzeczywistości banki zgłaszają do Schufa kredyty zabezpieczone hipoteką. Niektóre kasy oszczędnościowo-kredytowe tego nie robią. Generalnie jednak banki powinny zgłaszać do Schufa wszelkiego rodzaju kredyty/Leasingi, ponieważ firmy te również sprawdzają informacje w Schufa w procesie oceny wiarygodności kredytowej. Czy jesteś pewien, że Axa nie jest uwzględniona? Jakie dane masz przed sobą?

Napisany przez NaTwoim13
Bank, która nie uczestniczy w procedurze Schufa, nie może również zgłaszać kredytów, a niektóre oszczędnościówki nie biorą udziału w tym procesie z powodu kosztów!

Napisany przez albundy25
Interesuje mnie przegląd danych, który można otrzymać raz w roku bezpłatnie. Ponadto mam SCHUFA plus. Poza tym kredyt AXA nie pojawia się nigdzie. Było to 167 000 pożyczki. Nie mam pojęcia, dlaczego nie zostało to zgłoszone. Pozdrawiam

Napisany przez 2Escorpio

Banka, która nie uczestniczy w procesie Schufy, nie może również zgłaszać kredytów, a niektóre banki spółdzielcze nie biorą udziału w tym procesie z powodów kosztowych!

Zgadza się. To samo dotyczy kont P. - Banki, które nie są podłączone do Sieci Schufy, nie mogą tych informacji przekazywać. Mimo to oczywiście są one zarejestrowane w Rejestrze BMF.

W przypadku nieuregulowania zobowiązania płatniczego, może to być zgłoszone do Schufy np. przez agencję windykacyjną.

albundy... Cieszyć się, że to nie jest wpisane do twojej Schufy.

Aktualizacja: Nowy wynik w Schufa 93,04%

Teraz jest tam tylko konto w DKB jako konto osobiste, z limitem debetowym w wysokości 10 tys. euro, jedną kartą kredytową oraz kartą Barclaycard, która została już wypowiedziana, ale nie została jeszcze usunięta.
Więc mimo licznych zmian w ostatnim kwartale, idzie to w górę!

Napisany przez waxnhax
Jedna walka o SCHUFA zakończona. Oto wnioski:

80,50% (01.04.15) -> 86,20% (01.07.15) -> 91,68% (01.10.15) -> 93,87% (01.01.16) -> 95,58% (01.04.16)

Bezczynność jest najlepszym i najszybszym sposobem podniesienia wyniku.

Napisany przez Jonathan1983

Aktualizacja: Nowy wynik w Schufa 93,04%

Teraz jest tam tylko konto DKB, z limitem debetowym w wysokości 10 tysięcy, jedną kartą kredytową oraz kartą Barclaycard, która została już anulowana, ale jeszcze nie została usunięta.
Więc pomimo wielu zmian w ostatnim kwartale, idzie w górę!

To może jeszcze potrwać, zanim kartę Barclaycard zostanie usunięta.

To może potrwać jeszcze długo, zanim karta Barclaycard zostanie usunięta.

dlaczego?

@bluescreen, być może moje Jonathan, że wypowiedzenie przyszło ze strony Barclay. W przypadku negatywnej historii w Schufa i wypowiedzenia przez bank jasne jest, że negatywna informacja nie zostanie natychmiast usunięta z Schufa, lecz dopiero po 3 latach.

Och, oczywiście. ubezpieczenie zostało przeze mnie anulowane.

Napisany przez Jonathan1983
Przez pewien czas miałem dwie karty kredytowe, jedną z Barclays i drugą z Amex. Zdecydowałem się zrezygnować z karty Barclays na podstawie informacji od znajomego, który powiedział mi, że ponieważ siedziba firmy nie znajduje się w Unii Europejskiej, trwa dłużej, zanim Schufa upewni się, że karta została faktycznie anulowana.

Miałem już zapytanie w sprawie karty Barclaycard w Schufa. Po kilku dniach otrzymałem odpowiedź, że karta obecnie jest w trakcie anulowania i gdy BC zamknie konto, wpis zostanie usunięty.

Napisany przez daawuud
Szanowni Państwo,

w nawiązaniu do moich poprzednich wpisów na ten temat, chciałbym podsumować następujące:

04/2014: 91%
...
01/2015: 88%
> 3x zapytanie o finansowanie

04/2015: 92%
> 3x zapytanie o konto bankowe
> 4x zapytanie o finansowanie

07/2015: 93%
> zapytanie wewnętrzne do Schufa

10/2015: 92%
> zapytanie o konto bankowe
> zmiana adresu

01/2016: 90%
> Brak działań

04/2016: 89%

Rozmawialiśmy już wcześniej o danych z 2015 roku.

Rozumiem, że zmiana adresu i zapytanie o konto bankowe mogą wpłynąć na zmniejszenie wyniku.
Jednakże nie rozumiem, dlaczego od stycznia 2016 do kwietnia 2016 absolutnie nic się nie działo, a mój wynik spadł z 90 do 89 procent? Czy to przez złych sąsiadów?

Czy ktoś mógłby mi to wyjaśnić?

Pozdrawiam

Zmiana adresu, czy przeprowadziłeś się do zupełnie innego miasta lub dzielnicy? Być może - z punktu widzenia Schufy - w przeszłości ta okolica miała trochę większe negatywne skutki w postaci przetargów na nieruchomości? To byłoby możliwe.

Napisany przez daawuud
Przeprowadziłem się na przedmieścia dużego miasta, gdzie sąsiedzi są zamożniejsi niż wcześniej.

Napisany przez 2Escorpio
Schufa nie może już oceniać okolicy zamieszkania... Ale sama przeprowadzka ma negatywny wpływ na wynik... Tutaj kluczowe jest stałość.

Napisany przez KeinPlanHaber
Cóż, niektóre z twoich alter ego w Niemczech, z którymi niestety Schufa kojarzy cię w jednym worze, narobiły trochę bałaganu.

Czym dokładnie masz na myśli KleinPlanHaber?

Napisany przez 2Escorpio

Jak to rozumiesz, KleinPlanHaber?

Przypuszczam, że chodzi mu o to, że wiek i płeć są uwzględniane w ocenie zdolności kredytowej Schufy.

Informacja na temat karty Barclaycard nadal istnieje, ale teraz dodatkowo widnieje tam Zadłużenie zaspokojone oraz informacja o tym, że Schufa przechowuje również informacje o zakończonych relacjach handlowych??
Na karcie było 0,00 euro, czyli nic do uregulowania...

Edycja: Oto pełny tekst:

Zadłużenie zaspokojone
Partner kontraktowy poinformował nas, że relacja kontraktowa została zakończona lub zadłużenie zostało zaspokojone. Przechowujemy informacje o zakończonych relacjach handlowych, ponieważ mogą być istotne przy podejmowaniu decyzji o nowej umowie.

Jak długo przechowywana będzie ta informacja?
Aktualnie nie mamy dla tego atrybutu daty usunięcia, ponieważ konkretna data usunięcia zależy od dalszego przebiegu kontraktu lub długu.
(...)

To pozytywne czy negatywne czy neutralne?

@bluescreen, jeśli pierwotnie występowało negatywne roszczenie BC, to zakończenie relacji umownej pozostanie w Schufa przez 3 lata. Jakie inne roszczenia są jeszcze aktualne?

Napisany przez NaTwoim13
Jeśli nie było żadnych zaległości, to nie mogło być też żadnych roszczeń, dlatego nie jest to negatywne wpisanie i ogólnie nie wpływa negatywnie na ich zdolność kredytową.

Nie było żadnych żądań ani nie ma żadnych otwartych żądań. 1 raz użyłem karty kredytowej ostatnio i kwota została pomyślnie pobrana z mojego konta bankowego. Gdy ostatnio zalogowałem się kilka tygodni temu (teraz dostęp jest wreszcie dezaktywowany), pokazywało się Saldo 0,00.

Edytowane:
@noelmaxim: Serdeczne podziękowania!

Jeśli nie występowały żadne roszczenia BC, karta kredytowa zostanie tymczasowo usunięta lub oznaczona jako załatwiona.

Napisany przez Daukind
Treść wpisu jest neutralna.

Jednak trochę dziwi mnie to, gdyż zwykle zakończone karty kredytowe powinny natychmiast zniknąć z Schufy i nie być przechowywane. W celu potwierdzenia zalecam skontaktowanie się z Schufą.

Dzięki, natychmiast zadałem dodatkowe pytanie. Nawet miałem pierwszy raz możliwość napisania własnego tekstu. Na początku jednak nie mogłem go wysłać, ponieważ wykrzyknik został zadeklarowany jako nieprawidłowy.

Otrzymałem następującą odpowiedź:

Zakończyliśmy kartę kredytową z limitem kredytowym przypisaną do Pana/Pani osoby znajdującą się w bazie danych SCHUFA. Dla informacji chcemy przypomnieć, że stanowi to jedynie dostępny dla Pana/Pani limit wydatków. Po zakończeniu relacji biznesowej zostanie odnotowana data zakończenia. Te informacje przechowujemy przez kolejne trzy lata po spłacie. Pozwala to zrozumieć, czy podane dane odnoszą się do istniejącej czy zakończonej relacji biznesowej. Ponadto chcielibyśmy zauważyć, że nie następuje aktualizacja kwoty limitu kredytowego w bazie danych podczas trwania relacji.
Zalecamy skontaktowanie się z instytucją zgłaszającą w celu dodatkowych pytań.

Trochę tego nie rozumiem. Czy mam teraz coś jeszcze zrobić, czy wszystko jest w porządku?

Napisany przez Daukind
To dziwne. Dotychczas każda karta kredytowa, którą anulowałem, od razu została wyłączona. Podobnie jak konta klientów, na przykład Telekomu, itd.

Nie rozumiem tego również. Zadalem teraz kolejne pytanie, co jest inne w przypadku tej karty kredytowej, która została anulowana, gdzie wpisy zostały całkowicie usunięte, i co muszę zrobić, aby to usunąć. Z drugiej strony, dopóki jest to neutralne, może to mnie w końcu nie obchodzić.
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 25

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata