Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Czy regularny udział w grze w totka ma sens?

Napisany przez Moizi

20 graczy (20 udziałów) gra 50 kuponów przez tydzień (500 serii gier)
50 graczy (50 udziałów) gra 125 kuponów przez tydzień (1250 serii gier)
100 graczy (100 udziałów) gra 250 kuponów przez tydzień (2500 serii gier)
info: toni7566@arcor.de

Czy dobrze rozumiem... czy oferujesz profesjonalną grę w lotto?

Każdy ma swój gust i swoje zainteresowania, ale czy te wysiłki mają sens? I ile klientów mniej więcej z tego korzysta?

Napisany przez toni7566
Od lat próbuję wzbogacić się poprzez udział w różnych zespołach loteryjnych. Ale to, co oferują, nie sprawia, że się bogacisz. Masz tylko jedno udział w miesiącu i nic więcej. Moje doświadczenie pokazało mi, że im więcej razy grasz, tym większe masz szanse. Wypróbowałem to w internetowej grupie obstawiających i wygrałem 16 000 euro. Ale musiałem wydać około 300 euro w ciągu tygodnia. Teraz zastanawiałem się, jak grać w jak największej liczbie linii bez większej inwestycji i doszedłem do tego wniosku. Teraz każdy może zdecydować, czy to dobra okazja, czy nie.
Pozdrowienia, Toni

Napisany przez Stresstest

Od lat próbowałem zdobyć bogactwo poprzez uczestnictwo w różnych zespołach loteryjnych. Ale to, co proponują, nie czyni cię bogatym. Masz tylko udział miesięczny i nic więcej. Moje doświadczenie pokazało mi, że im więcej serii gier grasz, tym więcej masz szans. Wypróbowałem to w jednym z internetowych zespołów typujących i wygrałem 16 000 €. Ale musiałem wydać około 300 € w ciągu tygodnia. Teraz zastanawiałem się, jak grać w jak najwięcej serii bez dużego wkładu i doszedłem do tego wniosku. Teraz każdy może zdecydować, czy to dobra okazja, czy nie.
Pozdrowienia, Toni

... @toni7566, w forum Strategów Loterii otrzymałeś całkiem rozsądną odpowiedź na twoje próby desperacji:

Kreuzle napisał:
Cześć,

ostatnio grałem 800 seriami gier. To wciąż za mało, znacznie za mało.

A potem kolejne, wypełnij tyle blankietów... zrobiłem to. Nie zrobisz tego szybko w 2 dni.

I na koniec: nikt cię tu nie zna, nikt nie przeleje ci pieniędzy na zespół typujący. Potrzeba zaufania, które trzeba najpierw zbudować.

Pozdrowienia, Kreuzle

Lotto-Totostrategen.de - Eurojackpot Zespół Typujący

Przed Kreichem, w Badenii-Wirtembergii, udanie produkowano i sprzedawano piwo oraz zegary kukułki. Być może spróbujesz zdobyć bogactwo w tej działalności?

Test stresu - Obszar Krefeld

... jakoś Theo Goßner z WestLotto nie może oderwać się od tego i nadal zadziera nosa mówiąc:

Takiego czegoś jeszcze nie było! [...] 90 milionów euro czeka na Ciebie w nadchodzący piątek. To możliwe dzięki loterii Eurojackpot. Mierzona liczbą krajów uczestniczących i ich mieszkańców jest ona największą na naszym kontynencie [...]

(Źródło: magazyn Glück, 6 maja 2015)

Ponieważ nie jestem człowiekiem kłótliwym, wręcz przeciwnie, otwarty na argumenty i gotowy do kompromisów, sugeruję Theo Goßnerowi, abyśmy spotkali się pośrodku i uzgodnili następujące stwierdzenie:

Eurojackpot jest największą manipulowaną loterią w Europie!

Jeśli Theo Goßner nie zgodzi się z tym, może mnie pozwać za rozpowszechnianie niepotwierdzonych faktów. Jeśli tego nie zrobi, oznacza to, że akceptuje moją propozycję - tak po prostu. Obecne prawo uznaje to za dopuszczalne, gdy: wypowiadający przed postawieniem takiego twierdzenia podjął wszelkie wysiłki możliwe dla niego w celu wyjaśnienia faktu (OLG Frankfurt)

I teraz podejmujemy te wysiłki lub ja je podejmę. Dzisiejszy temat brzmi:

Eurojackpot i zabójca wygranych liczba 19!

1. Bardzo lubiana liczba 19 pojawiła się jako liczba zwycięska w zeszły piątek w przypadku jackpota 90 mln euro, mianowicie jako najniższa liczba zwycięska:

08.05.2015: 19-31-32-40-46

Oznacza to, że poniżej nie mogły/mogły być wylosowane inne daty urodzenia - zwłaszcza ważne liczby miesiąca 1 do 12, a miłośnicy dat urodzenia mieli ograniczoną szansę na wylosowanie średnich lub wyższych trafień. W rezultacie było tylko 6 piątek, a nie 19, które średnio można by się spodziewać przy zakładzie powyżej 80 mln euro. Ciekawe, ale niekoniecznie zauważalne. Dalej!

2. Kiedy ostatnio padła seria numerów w Eurojackpotie z liczbą 19 na początku? Odpowiedź: 22.08.2014 r.:

22.08.2014: 19-20-40-42-47

w przypadku jackpota... 43 mln euro zaledwie 4 piątki. Zatem dość podejrzane, ale jeszcze nie bardzo podejrzane, jednak... 19 tutaj działa jak koło ratunkowe dla wielu nowych klientów, którzy zostali wciągnięci bardzo wysokim jackpotem i którzy również postawili na daty urodzenia. Jeśli WestLotto ma już tych nowicjuszy na haku, nie można ich po prostu wysłać z pustymi rękami do domu. Kilka euro na 2 trafione liczby i jedną lub dwie liczby euro wystarczy w pełni. Z drugiej strony 19 zapobiega temu, aby tzw. gracze z wysokimi stawkami osiągnęli wyższe szczeble wygranych, ponieważ generalnie rezygnują z gry na 19 i inne ulubione liczby. Nie tylko moje zdanie, ale także ekspertów, którzy zalecają zdecydowanie unikanie tych liczb. Tylko... dwukrotne odjęcie tego numeru nie było najlepszym pomysłem ze strony WestLotto. Cóż...? O co chodzi, wsparcie w mediach i w polityce wydaje się być wystarczająco duże. Dalej!

3. Teraz szukamy wszystkich serii zwycięskich liczb Eurojackpotu z liczbą 19 jako najniższą liczbą:

01.03.2013: 19-28-29-43-44 ____ (28-29)
14.02.2014: 19-21-22-28-41 ____ (21-22)
22.08.2014: 19-20-40-42-47 ____ (19-20)
08.05.2015: 19-31-32-40-46 ____ (31-32)

W nawiasach widzimy liczby, które potocznie nazywa się bliźniakami, ponieważ są one bezpośrednio obok siebie na tarczy liczb: 1 do 50. Ta różnica występuje w jednym ciągu zwycięskich liczb statystycznie co 2,475 losowań, i dlatego wyżej wymienione i rzekomo losowe zdarzenie jest bardziej niż podejrzane. Dlatego przeprowadzamy tzw. próbę na żywym organizmie i szukamy wszystkich losowań Eurojackpotu, które mają następną najwyższą liczbę po 19, tj. 20 na początku serii zwycięskich liczb. Oto one:

No cóż, bardzo niewiele, bo brak. Spróbujmy z następną niższą liczbą, 18:

21.09.2012: 18-29-41-44-49 ___ ()
08.11.2013: 18-25-28-34-42 ___ ()

Tylko dwa i żadnej pary bliźniaków. Podsumujmy krótko: po 164 losowaniach Eurojackpotu mamy 2 serie zwycięskich liczb z liczbą początkową 18, 4 serie zwycięskich liczb z bardzo popularną liczbą 19 jako najniższą liczbą zwycięską i żadnego losowania z liczbą 20 na początku. Przypomina mi to błąd początkującego matematyka od losowań Lotto Hessen w grze Keno:

viewtopic.php?p=78724

4. Kolejną najwyższą grupą zwycięskich liczb po bliźniakach są...? Dokładnie! Potrójniki. Następnie wybieramy wszystkie losowania z potrójnikami:

26.10.2012: 07-17-18-19-22 ___ (17-18-19)
05.07.2013: 15-16-17-19-50 ___ (15-16-17)

Aha, aha! Dwa losowania i w obu przypadkach nasze 19 jest uwikłana. To już nie tylko bardzo podejrzane, ale także dowód na manipulację. Dlaczego? Patrz wyjaśnienie w punkcie 2. Przy potrójniku bez popularnych liczb, niewtajemniczeni klienci nie mają szans na trafienie czegoś wartościowego. Ludzki umysł jest niestety słabo zaprojektowany do prognozowania zdarzeń losowych. Choć na pierwszy rzut oka może wydawać się humanitarne, gdy organizator gier losowych troszczy się o upośledzoną grupę klientów, to nie ma to nic wspólnego z uczciwością, szczęściem czy przypadkiem, i mówiąc bez ogródek: kryje się za tym czysto finansowe interesy - nie chce się stracić płacących klientów.

5. Aby zakończyć ten temat w pokojowy sposób, przyjrzyjmy się liczbie zwycięskiej 19 w pierwszym roku imprez, czyli w 2012 roku, gdy WestLotto zadrżało z obawy, czy sfałszowany Eurojackpot w ogóle przetrwa:

30.03.2012: 05-07-12-19-26
27.04.2012: 10-13-19-40-45
29.06.2012: 05-08-19-33-36
19.10.2012: 06-14-18-19-48
26.10.2012: 07-17-18-19-22

Żadnego losowania z 19 na pierwszym lub drugim miejscu! Zawsze trzecie lub czwarte! Pięć losowań razem 25 zwycięskich liczb, w tym 20 dat urodzenia (1 do 31). Średnia matematyczna dla 5 losowań wynosi 15,5 dat urodzenia!
A absolutnym hitem było drugie losowanie Eurojackpotu 30.03.2012, gdy stawki były przerażająco niskie i należało stworzyć sprzyjającą trafieniom serię zwycięskich liczb - biorąc pod uwagę stawkę z najwyższą ilością trafień na 5 równo do dzisiaj.

Oto ballada o Eurojackpot i ludowej liczbie 19

Ten post dedykuję mojej matce ziemskiej, pani Hannelore Kraft, jeśli ktoś wpadnie na pomysł nominowania Theo Goßnera do Orderu Zasługi Republiki Federalnej Niemiec. Istnieje o wiele lepsze zaszczytne wyróżnienie. Na przykład aacheńskie odznaczenie Wider den Tierischen Ernst. Byłby tam w dobrym towarzystwie z już odznaczonym baronem von und zu Guttenberg.

Test stresu - Region Krefeld

... najważniejsza wiadomość tygodnia:

Dzisiaj, we wtorek 12 maja, WikiLeaks opublikowało protokoły z dziesięciu miesięcy trwającego pierwszego komitetu śledczego Bundestagu w sprawie działań NSA w Niemczech. [...]

Na przykład, podczas 26. posiedzenia okazało się, że kanclerstwo federalne wysłało list bezpośrednio do Kai-Uwe Ricka, ówczesnego (2002-2006) przewodniczącego zarządu Deutsche Telekom AG. W tym liście niemiecka Deutsche Telekom AG została wezwana do kontynuowania masowej inwigilacji danych internetowych i telekomunikacyjnych z terenu Niemiec i międzynarodowych w węźle telekomunikacyjnym Deutsche Telekom AG we Frankfurcie oraz do wspierania tego procesu. W ramach tej operacji, o kodowej nazwie Eikonal, przechwycone dane były następnie przekazywane przez BND do NSA. List był adresowany do Ricka i został oznaczony jako osobiście [...]

https://www.wikileaks.org/bnd-nsa/press/index.de.html

I:

Telekom miała otrzymywać miesięcznie 6000 euro od służb specjalnych za swoje wsparcie logistyczne. Jak podaje Süddeutsche Zeitung, istnieją wskazówki, że BND celowo przekroczył granicę dopuszczalności prawniczej, oraz wewnętrzne dokumenty ostrzegające od insidersów dotyczące planowanego - a potem zrealizowanego - przedsięwzięcia.

RT Deutsch analiza protokołów Wikileaks dot. NSA: Czy list do szefa Telekomu Ricka pochodził od rządu Schrödera? | RT Deutsch

Gdy mowa o współpracy z tzw. organami bezpieczeństwa, Deutsche Telekom jest pierwszym adresem. Z własnego doświadczenia mogę podać kilka przykładów. Ostatnio sprzed trzech lat. Czasami po prostu nie ma się innego wyboru, jak wpuszczać szpiega do domu.

... na stronie internetowej WestLotto, Eurojackpot - WestLotto - Eurojackpot, znajdowała się mapa ze wszystkimi krajami Eurojackpot, która była aktywna, a po kliknięciu przekierowywała na stronę odpowiedniego organizatora. Ostatnio korzystałem z tej usługi dość często i nagle ta mapa zniknęła. Trochę szkoda.

Niżej znajdujemy tę deklarację WestLotto:

Państwowa koncesja dla gier losowych to bezpieczna i poważna możliwość uczestniczenia w loteriach, zakładach sportowych i grach natychmiastowych z odpowiedzialnością. Ochrona uczestnika gry przed nadmiernym, uzależniającym lub oszukańczym hazardem jest priorytetem, a nie sukces biznesowy.

Eurojackpot - WestLotto - Eurojackpot

Teraz spróbujemy zbadać prawdziwość tej deklaracji na przykładzie loterii Eurojackpot. Prawie nikt nie wie, że Lotto Hessen miał już od całego roku 2011 ważne zezwolenie na organizację loterii Eurojackpot. Możemy to przeczytać w linkowanym poniżej Heskim Dzienniku Urzędowym. Dowiadujemy się również:

Obecna oferta gier nie była wystarczająco atrakcyjna, by zaspokoić potrzeby gry mieszkańców. Wynika to z ogólnokrajowego, od lat i przed wejściem w życie traktatu o grach losowych, systematycznego spadku zainteresowania klasycznym produktem loteryjnym „6 z 49”. Jednocześnie miłośnicy gier mieli zainteresowanie „loterią jackpotową” i nie bagatelną część miłośników gier uciekła do nielegalnych gier internetowych - również EuroMillions. Tego faktu można się dowiedzieć z danych panelu gier ihchodzeniowych przedsiębiorstwa badawczego GfK.

https://stanz.ms-visucom.de/anwendung...be_47_2010.pdf

Aha, aha! Hazard, wpływający szkodliwie na społeczeństwo (Bundesverfassungsgericht), maleje, co prowadzi do mniejszych dochodów z podatku od loterii/pozwoleni koncesyjnych, a niemiecki rząd wpada w histerię. Lotto 6 z 49 to zawsze była i jest loteria jackpotowa!!! Więc o co chodzi? To prawda, niektórzy grali w EuroMillions, na przykład strategowie lotto - i to legalnie w/za pomocą Austrii:

Lotto-Totostrategen.de - stała EG-TG Die + FR - dostawa przez SALZBURGER - tylko dowody i analizy tutaj !!!!

A co się stało po wprowadzeniu Eurojackpotu? Ludzie dalej grają zarówno w EuroMillions, jak i Eurojackpot - więc świetnie, cel osiągnięty, a rzekomy problem rozwiązany.

Nawiasem mówiąc, jeśli w Anglii czy Francji wynaleziono jeszcze atrakcyjniejszą loterię, na przykład z jedną klasą nagród, jackpotem, gdzie co 2-3 tygodnie do rozdania jest 100 mln euro lub więcej, co wtedy?

Kwestię oszukańczego hazardu już wyjaśniłem, teraz skupmy się na nadmiernym, uzależniającym hazardzie. W Traktacie zmieniającym ustawę o hazardzie z 2012 r. czytamy:

Rozdział trzeci
Loterie o mniejszym ryzyku
§ 12 Zezwolenie
(2) Zezwolenie nie może zostać wydane, w szczególności jeśli
1. plan gry przewiduje, że
a) ogłoszenie wyników losowania odbywa się częściej niż dwa razy w tygodniu,
b) maksymalna wygrana przekracza kwotę 2 milionów euro [...]

https://www.vdai.de/regelwerke/GlueStV/1-GlueAendStV.pdf

Do tej pory loterie z maksymalną wygraną poniżej 1 mln euro uważane były za loterie o mniejszym ryzyku. Z powodu ogólnej inflacji cen, płac i wynagrodzeń - pracownicy otrzymują z roku na rok coraz więcej brutto do netto - podwojono górną granicę i teraz loterie z maksymalną wygraną od 2 mln euro są uznawane za te z większym potencjałem uzależniającym. W tej kategorii jest przynajmniej trzy takie loterie: Lotto 6 z 49, Spiel77 i GlücksSpirale.

Gra w Lotto 6 z 49 z przeciętnym jackpotem w wysokości 8.949.642 euro zawiera zatem już czterokrotnie większy potencjał uzależniający, czyli 450% więcej. Eurojackpot zaczyna się od 10 mln euro!!! Przy 90 mln osiąga 45-krotność, czyli 4500% ustalonego przez państwo progu dla loterii uzależniających. I to pod względem niemieckim. Pomyślmy na chwilę o Węgrzech, Litwinach czy Łotyszach, którzy często zarabiają tylko jedną czwartą tego, co pracownik w Niemczech. Jakie moralno-etyczne wątpliwości miał Theo Goßner, gdy wysłał swoich ludzi do Litwy czy Łotwy? żadnych! To czysta bzdura próbować wprowadzić loterię w tak małym kraju, w którym główną wygraną można teoretycznie trafiać co 10 lub 20 lat! Dziesiątki tysięcy Litwinów, którzy teraz skreślają swoje kuponów Eurojackpota, nigdy nie dożyją dnia, w którym Litwin zdobędzie główną wygraną! Wiem, nikt nie zmuszał tych krajów do uczestnictwa - tak samo, jak Grecy nie byli zmuszani do kupowania zbędnych i drogich okrętów podwodnych w Niemczech:

Grecja walczy z niemieckimi firmami zbrojeniowymi z powodu podejrzeń o łapownictwo.

Zarzuty korupcyjne: Grecja ściga niemieckie firmy zbrojeniowe - Przemysł - Firmy - Handelsblatt

Według tej źródłówki, chodzi o nawet 800 milionów euro brudnych pieniędzy.

Płatności trafiły do ważnych decydentów, którzy zadecydowali, że zamówienia trafiają do producentów, którzy płacili łapówki.

Panos Kammenos: Grecki minister obrony atakuje przewodniczącego Parlamentu Europejskiego Martina Schulza - Polityka zagraniczna - Bild.de

Przy 13-tuastkowej grze piłkarskiej z udziałem 200-300 tysięcy euro tygodniowego zakładu i 50 centów za wiersz, każdy gracz musi zarejestrować kartę klienta i pokazać dowód tożsamości za każdym razem. W Eurojackpocie berlińczyk lub koloniak może pielgrzymować z jednego punktu sprzedaży do kolejnego i w ciągu tygodnia przegrać anonimowo 10 000, 20 000 euro lub więcej. Kiedy widzę, co się obecnie dzieje w forum Lottostrategów, jakie tajne TG zostały utworzone dla multimilionowych wygranych - pomimo dużych strat podczas okresu budowy 90-milionowego jackpotu, to mówienie o bezpiecznych, poważnych, etycznych loteriach i o ochronie uczestnika gry przed nadmiernym, uzależniającym lub oszukańczym hazardem to nic innego jak obłuda!!! Brak mechanizmów kontroli, tylko nadzieja, że będzie niewielu tych, którzy z powodu Eurojackpota wpadną w głęboką zadłużenie.

I niedawno w forum Lottostrategów pojawił się @toni7566 i pilnie poszukiwał partnerów do 10 000 zakładowych Eurojackpotów:

Lotto-Totostrategen.de - Eurojackpot Tippgemeinschaft

Więc... niebezpiecznie zbliżając się do kompletnego utraty kontaktu z rzeczywistością! W Estonii wykonuje się około 150 000 kuponów Eurojackpota na losowanie. Zazwyczaj wygrywana jest maksymalna kwota 200-300 euro!

Właśnie widziałem najnowsze wyniki lotto. Znowu dwie z najbardziej popularnych liczb (3,7), a do tego dwie inne liczby urodzinowe (20,27). Będzie dużo trójek, które zostaną znowu wykorzystane w piątek podczas Eurojackpota. Nie! LOTTO nie dąży do osiągnięcia korzyści finansowych. Chce tylko oferować atrakcyjne gry. A 90 mln euro mogą pozostać niewygrane przez kolejne 5 lub więcej tygodni. Kto grał w ruletkę, ten wie, jak długo czasem może zabraknąć dużetu. Chociaż to się nie zdarzy... chociaż: Jeśli szympansy w hazardzie są zbyt długo oszukiwane, tracą zainteresowanie grą. Homo sapiens jest w tej kwestii znacznie bardziej wytrwały.

Ciąg dalszy nastąpi.

Test stresowy - Duża przestrzeń Krefeld

Napisany przez Moizi

Od lat próbowałem wzbogacić się poprzez udział w różnych zespołach loteryjnych. Ale to, co oferują, nie czyni cię bogatym. Masz tylko udział miesięczny i nic więcej. Moje doświadczenie pokazało mi, że im więcej szeregów gier grasz, tym większe masz szanse. Wypróbowałem to w online zespole do typowania i wygrałem 16,000€. Ale musiałem wydać około 300€ w ciągu tygodnia. Teraz zastanawiam się, jak zagrać w wiele szeregów bez dużego zaangażowania i doszedłem do tego wniosku. Teraz każdy może zdecydować, czy to dobra okazja, czy nie.
Pozdrowienia, Toni

OK, wszystko jasne, dzięki za wyjaśnienie!

Jak już mówiłem, mam pewne obawy co do większych kwot, które mogę postawić. Jeśli już, to spróbuję z mniejszymi kwotami, ale wtedy wygrywa się dużo mniejsze sumy.

No cóż, może znajdę sposób, gdy będę mieć na to ochotę, na wypróbowanie przez miesiąc z mniejszym wydatkiem.

... dla uzupełnienia drobnej bilans ostatnich 11 losowań Eurojackpot:

Aby zbudować pulę nagród w wysokości 90 mln euro z okazji 60 lat loterii w Niemczech, gracze z Północy, Zachodu, Wschodu, Południa i Europy Środkowej wydali 406.057.378 € (bez opłaty manipulacyjnej). Ponieważ jedno losowanie Eurojackpot kosztuje 2 €, oznacza to 203.028.689 losowań.

Teraz podzielmy liczbę już zagranych losowań przez szansę trafienia piątki - czyli 1 do 2.118.760:

203.028.689 : 2.118.760 = 95,82 piątki

Jednak faktycznie w tym czasie udało się trafić tylko 74 piątki. W kontekście wartości średniej matematycznej mamy tu więc deficyt około 21-22 piątek czyli 21,9 procent.

Załóżmy, że klienci jeszcze nie wydali całej wakacyjnej gotówki i zakład z poprzedniego tygodnia zostanie osiągnięty także dzisiaj, do 21-22 deficytowych piątek dojdzie kolejne 19 piątek. Oznacza to, że bilans byłby wyrównany przy 40 piątkach w dzisiejszym losowaniu Eurojackpot. Jednakże nie możemy tego zakładać, ponieważ w tej sytuacji i w określonych warunkach za piątkę plus jedną euro liczbę nie dostalibyśmy nawet 1 mln euro - pomimo oczekiwanych dzisiaj 22 mln euro w tej kategorii wygranej.

Czekają wiele „głodnych gardzi aby nasycić je. Połowa z 31 organizatorów z 16 krajów jeszcze nie może zapisać 7-cyfrowej wygranej w Eurojackpot i na następną równie dobrą okazję trzeba będzie trochę poczekać.

Niektórzy gracze są tak zestresowani, że śnią nawet o liczbach Eurojackpot:

[...]
Na obu kuponach są jeszcze 2 dodatkowe rzędy, które Wam ofiaruję, brzmi to dziwnie, ale miałem sekwencję liczb przed oczami we śnie, niestety mogłem sobie przypomnieć tylko dwie ostatnie liczby i gwiazdki (kciuk do góry) [...]

Lotto-Totostrategen.de - System-Eurojackpot 8 liczb w 8 rzędach

Może dzięki mojej publikacji szanse @Matrix na wygraną przynajmniej trochę wzrosły. W ciągu ostatnich 10 lat nie śniłem ani razu o Lotto i innych. Nie wiem dlaczego. Prawdopodobnie zajmuję się tą tematyką zbyt powierzchownie.

Test stresowania - Obszar Krefeld

... Wiadomości z ostatniej chwili!

Eurojackpot o wartości 2,466 miliarda koron czeskich trafia z natychmiastowym... i niezwłocznym... działaniem do... Czechy:

Wyniki Eurojackpotu | Sazka.cz

Potrzebujemy jeszcze oficjalnego potwierdzenia, że zwycięzca/zwyciężczyni jest obywatelem/obywatelką Czech i nie grał/grala w strefie przygranicznej z Bawarią.

Trzy piątki z dodatkową liczbą euro o wartości 7,6 mln € zostały wygrane w Niemczech (nie w Hesji), Hiszpanii i... na Litwie! Warto więc było walczyć o małe wygrane.

Dzisiejsza łączna stawka wyniosła o prawie 13 000 € mniej niż tydzień temu - 80 751 046 €. Oznacza to, że granica bólu została osiągnięta, trudno iść wyżej - nawet z dodatkowymi 22 mln € dla klasy wygranej 2.

Mimo wszystko: Eurojackpot pozostaje największą sfałszowaną loterią w Europie!

Test stresowy - Obszar Krefeldu

... dziś nie będzie kontynuacji, którą wcześniej zapowiedziałem, tylko ostateczne podsumowanie Eurojackpott!!!

Jak łatwo można obliczyć, teoretyczna szansa na trafienie 5 poprawnych liczb w Eurojackpot jest stosunkowo korzystna i wynosi:

50 nad 5 = 2.118.760 - czyli 1 do 2.118.760

Prawdziwe problemy zaczynają się dopiero wtedy, gdy trzeba zgadnąć prawidłowe euro liczby. Wczoraj wylosowane liczby Eurojackpota to: 12-14-18-38-46, z dodatkowymi liczbami euro 9 i 10. Dlatego z dwoma sąsiadującymi liczbami. Tydzień temu... ? Również:

19-31-32-40-46 i 8/9.

Liczba wszystkich możliwych dwucyfrowych kombinacji z sąsiadującymi liczbami euro od 1 do 10 wynosi 9 na 45 - czyli 1/5 (jedna piąta). Dlatego szansa na to, że takie sąsiadujące pary liczb euro będą się kolejno wybierać wynosi: 1/5 x 1/5 = 1/25 - co 25 losowań. Ostatnio mieliśmy ten przypadek w marcu:

06.03.2015: Europejskie liczby 2/3
13.03.2015: Europejskie liczby 1/2

W 2015 roku było tylko 20 losowań i dwa takie przypadki, no cóż... no cóż, może się zdarzyć! Ale teraz jest naprawdę grubo!

Przed zmianą formatu gry w październiku 2014 roku z 8 na 10 liczb euro, szansa na to, że sąsiadujące pary liczb euro będą się natychmiastowo spotykać wynosiła: 1/4 x 1/4 = wszystkie 16 losowań, ponieważ było tylko 7 takich par spośród 28. Sprawdziłem wszystkie losowania Eurojackpot od 23.03.2012 do 10.10.2014 (Wszystkie dane bez gwarancji) i nie znalazłem żadnego przykładu, jak powyżej pokazano!!!

Znalazłem natomiast to:

11.04.2014: Europejskie liczby 1/2
18.04.2014: Europejskie liczby 2/3
25.04.2014: Europejskie liczby 3/4 (również zabawne jest takie 1,2,3-marsz gęsiego)

1/4 x 1/4 x 1/4 = 1/64 - co 64 losowania! Kontynuacja:

31.01.2014: Europejskie liczby 5/6
07.02.2014: Europejskie liczby 3/4
14.02.2014: Europejskie liczby 6/7
21.02.2014: Europejskie liczby 7/8

1/4 x 1/4 x 1/4 x 1/4 = 1/256 - co 256 losowań!!! I dalej:

11.01.2013: Europejskie liczby 2/3
18.01.2013: Europejskie liczby 6/7
25.01.2013: Europejskie liczby 7/8
01.02.2013: Europejskie liczby 6/7

Zatem powtórzmy jeszcze raz: 1/4 x 1/4 x 1/4 x 1/4 = 1/256!jedensieńcisto!

I w całym roku 2012, z 41 losowaniami, najczęściej występujące pary liczb euro w procentach jakoś nie potrafiły się spotkać!!!
Jak już wspomniałem, ludzki mózg nie jest tak dobrze przystosowany do zdarzeń losowych. A jeśli ktoś ma trochę pojęcia na ten temat, można go świetnie zmylić syntetycznymi wybrykami losowości.

Wiesz co, Theo? Wyślij swoich matematyków od losowości tam, gdzie rosną pieprz! Przy tym, co wy tam w Münster wyprawiacie, nawet bystry szóstoklasista został zdezorientowany!

I pozdrowienia dla Prof. Dr. Tilmana Beckera oraz jego Centrum Badań na Temat Hazardu na Uniwersytecie w Hohenheim!!!

Test stresu - Obszar Metropolitalny Krefeld

... wcześniej wspomniane pierwsze trójkowe w sąsiednich parach liczb Eurozahlen określiłem jako kawał.

11.04.2014: Eurozahlen 1/2
18.04.2014: Eurozahlen 2/3
25.04.2014: Eurozahlen 3/4 (również zabawne takie marsze kaczek 1,2,3)

No cóż... jest to na pewno zabawne, ale niestety kryje się za tym konkretne matematyczne prawdopodobieństwo lub szanse. Teraz przyjrzyjmy się temu dokładniej.

Szansa na spontaniczne pojawienie się dowolnego stadka składającego się z trzech par liczb Eurozahlen, które zostały utworzone z sąsiednich liczb, wynosi, jak już obliczono:

1/4 x 1/4 x 1/4 = 1/64 [w starym formacie gry: 5 z 50 + 2 z 8]

Prezentowany przez WestLotto wzrastający ciąg: 1/2-2/3-3/4, jest jednak przypadkiem szczególnym o znacznie mniejszej szansie na wylosowanie. Istnieje tylko 5 możliwości złożenia takiego trójki. Zaczynając od pary: 1/2, 2/3, 3/4, 4/5 i 5/6 - gdzie, po trójce: 5/6-6/7-7/8, optyczne możliwości są wyczerpane. Dlatego szansa początkowa nie wynosi 1 do 4, ale:

28 (wszystkie pary Eurozahlen) : 5 (przypadki specjalne) = 5,6 - czyli 1 do 5,6

Następnie istnieją tylko dwie kombinacje z łącznej liczby 28, które są w stanie wytworzyć nasz piękny przypadek specjalny - po 1/2 tylko 2/3, a potem tylko 3/4. Więc nasze obliczenia wyglądają teraz tak:

1/5,6 x 1/28 x 1/28 = 1/4.390 - przy 52 losowaniach w roku około co 84 lata!!!

Teraz obliczmy szansę na ostatnie dwa wyniki losowań Eurozahlen: 8/9 i następnie 9/10. W nowych Eurozahlen 2 z 10 mamy ogółem 45 różnych par i 8 możliwości na złożenie dwójki 3/4-4/5 lub 7/8-8/9. Obliczmy zatem:

45 (wszystkie pary Eurozahlen) : 8 (przypadki specjalne) = 5,625 - czyli 1 do 5,625

1/5,625 x 1/45 = 1/253,125 - czyli 1 do około 253 - przy 52 losowaniach w roku: około co 5 lat!

A numer z marca z:

06.03.2015: Eurozahlen 2/3
13.03.2015: Eurozahlen 1/2

jest ten sam, tylko w kolorze zielonym (malejący) - czyli również z szansą 1 do 253!!! W przypadku zwykłej kombinacji losowej zarówno los od WestLotto jak i pomagierzy w Helsinkach wyraźnie odrzucają takie przypadki.

Nawet badania z udziałem studentów matematyki pokazały, że człowiek preferuje bardziej prawdopodobne warianty w przewidywaniu zdarzeń losowych i odrzuca bardzo rzadkie przypadki. Wykorzystywanie tej słabości w ten sposób jest po prostu perwersyjne.

Biorąc pod uwagę wszystkie nietypowości, które do tej pory ujawniłem przy Eurojackpot, można obawiać się, że stary Carl Friedrich Gauß w swoim grobie nie tylko raz się przewróci, ale będzie się non stop kręcił!

Test stresu - Obszar metropolitalny Krefeld

Napisany przez Moizi
Dzięki wielkie za poświęcony wysiłek... czytałam to wcześniej i muszę przyznać, że to są dobre naukowe rozważania.

Ile czasu faktycznie na to poświęcasz, czy może pracujesz w tej dziedzinie zawodowo?

[...] Ile czasu tak naprawdę poświęcasz na to, czy w ogóle robisz to zawodowo?

... przed 9 i także przed 4-5 laty spędziłem dość dużo godzin na statystykach. Teraz już nie. I pozostało to tylko hobby.

... nigdy nie natknąłem się na artykuł, w którym zadano i odpowiedziano na proste i uzasadnione pytanie:

Dlaczego niemiecki blok loteryjny Lotto i Totoblock nie podjął wysiłku, aby w 2004 roku wprowadzić loterię EuroMillions także w Niemczech?

Nic, nothing, niente, nie znajdziesz informacji na ten temat w Internecie, poza tym: Loteria EuroMillions niestety nie jest oferowana w Niemczech.

Trudno mi uwierzyć, że Francuzi i Anglicy byli tak nieuprzejmi i załatwili sprawę w tajemnicy, bez informowania DLTB. Przy starcie, w lutym 2004 roku, nie brało udziału Belgia, Irlandia, Austria, Portugalia i Szwajcaria, czyli kraje liczące około 40 mln mieszkańców, które zostały dopiero przyjęte w październiku 2004 roku. Nie wiem, czy to było zaplanowane.

Po wprowadzeniu euro w 2002 roku dosyć szybko było widać, na przykład na przykładzie Glücksspirale, że obroty będą maleć i nikomu nie powinno przyjść do głowy, że w przypadku nowej europejskiej loterii z pulą nagród wynoszącą 100 mln € i więcej, gracze w Niemczech znajdą sposoby, aby wziąć udział w takiej grze.

Jestem skłonny nawet wierzyć, że nawet w latach po 2004 roku Francuzi i Anglicy dałyby się przekonać. Ten format gry: 5 z 50 + 2 z X liczb, może być dostosowywany według potrzeb i pozwalający przyjąć kolejne dziesiątki milionów graczy. Zamiast tego jedenaście dni przed 13.02.2004 roku zaczęto wprowadzać grę Keno w Niemczech jako... no właśnie, jako co - ogień zaporowy? Chybił trafił?

2008 roku niemieckie towarzystwa loteryjne były już gotowe na wprowadzenie Eurojackpota. Trwało to, ponieważ poprzez coraz to nowsze umowy państwowe w sprawie gier hazardowych chciano wypierać wszelką konkurencję z rynku i niestety wykorzystano walkę z uzależnieniem od hazardu jako pretekst, co było sprzeczne z zezwoleniem na kolejne oszustwo. W 2004 roku warunki były znacznie korzystniejsze w tej kwestii.

Następnie pojawił się ówczesny szef WestLotto, dr Wortmann, ze swoimi slogany: Lotto nie jest problemem, Lotto jest rozwiązaniem! oraz To, że Eurojackpot przyjdzie, nie podlega dyskusji!, i wtedy zaczęły się bóle porodowe. Polska już w 2010 roku się wycofała - prawdopodobnie zbyt drogie. W Polsce każdy zakład loteryjny obłożony jest opłatą w wysokości 25% na rozwój sportu, co w przeliczeniu na złotówki oznacza: 9 + 2,25 = 11,25 zł, co kosztowałoby. Kupon z 10 liniami gry = 112,50 zł! Za to pracownik w Polsce często musi harować przez dwa dni. Ale to jest nieważne.

Pozostaje więc pytanie: Dlaczego zdecydowano się naciągnąć i opróżnić wschodnioeuropejskie kraje, aby wyciągnąć wóz z niemieckimi obrotami na loterii z bagna, zamiast po prostu dołączyć do EuroMillions? Albo:

Jakie korzyści niesie fakt, że jako organizator własnej loterii masz pełną kontrolę nad grą i losowaniem tzw. zwycięskich liczb?

Teoretycznie mogę zadać te pytania samemu DLTB, ale nie mam ochoty na odpowiedź w stylu syndromu 9/11:

Czy znaleźliście szczątki materiałów wybuchowych w gruzach WTC? - Nie!
Czy szukaliście? - Nie!

Test stresu - Kreis Krefeld

... są pierwsze bardziej szczegółowe informacje dotyczące hiper-mega-super wygranej w Eurojackpot:

Nieznany zwycięzca lub zwyciężczyni zgłosił swoje kuponu w czeskim regionie administracyjnym Pardubice, poinformowała w poniedziałek w Pradze spółka loteryjna Sazka.

„To jednak nie oznacza, że tam mieszka”, powiedział rzecznik Vaclav Friedmann.

Eurojackpot: Zagadka zwycięzcy 90 milionów euro z Czech - Lotto - FOCUS Online - Wiadomości

Pardubice więc... piękne, stare czeskie miasto założone przez Ernsta von Holstina (sprawdziłam to na Wikipedii), jednakże: „To jednak nie oznacza, że tam mieszka”, powiedział rzecznik Vaclav Friedmann.

I w tym przypadku warto zrobić wyjątek i posłuchać pracownika loterii, ponieważ niejednokrotnie mają oni albo wcześniejszą wiedzę, albo uzasadnione przeczucie. Przypomnijmy sobie:

Poszukiwany milioner w Krefeld [...]
Teoretycznie jednak może on mieszkać gdziekolwiek i być tylko w podróży przez Nadrenię Północną-Westfalię, powiedział rzecznik. [...]

Krefeld: Szukany nieznany milioner z Krefeld

I tak też było:

Znaleziono milionera z loterii: Mężczyzna nie jest z Krefeld

Krefeld: Znaleziono milionera z loterii: Mężczyzna nie jest z Krefeld

Niech zwycięzca Eurojackpotu przyjdzie nawet z Czeskich Budziejowic. Ważne, aby to nie była znów tajemnicza grupa z Recklinghausen, która wygrała pierwszy w historii Eurojackpot. Poruszały mnie także reakcje innych Czechów, którzy natychmiast zaczęli martwić się o zwycięzcę i radzili mu nie mówić nawet rodzinie. Ani nikomu innemu, przez mafię i tak dalej. Przeczytałam to na czeskim portalu internetowym.

No cóż, w Niemczech takich problemów nie ma: Niemcy to całkowicie wspaniali zwycięzcy. Bardzo ostrożnie i rozsądnie obchodzą się ze swoją milionową wygraną.

Axel Weber: Wygrana w Lotto to jeszcze nie gwarancja szczęśliwego życia

- powiedział Axel Weber z WestLotto. Niby... o ile ci wspaniali zwycięzcy nie korzystają z doradztwa zawodowego z WestLotto:

Prokuratura prowadzi śledztwo przeciwko byłemu doradcy finansowemu Westlotto
Prokuratura prowadzi teraz dochodzenie przeciwko byłemu doradcy financznemu Westlotto, ponieważ miał on zalecać nowym milionerom bardzo ryzykowne inwestycje. [...]

Lotto: Prokuratura prowadzi śledztwo przeciwko byłemu doradcy finansowemu Westlotto - Celebryci, Ciekawostki, TV - Augsburger Allgemeine

O wiele bardziej ekscytująco i realistycznie sprawa wygląda w Hesji: Nasi gracze to zadowoleni ludzie, twierdzi szef Lotto Hessen, Dr. Heinz-Georg Sundermann. I to są obserwacje z pierwszej ręki - tak mówiąc. Od czasu do czasu spotyka w centrali Lotto we Wiesbaden ludzi, którzy właśnie wygrali 100 000 € lub więcej i stwierdza: Och, oni wyglądają całkiem zadowoleni! Więc niezbyt daleko od sentencji innego filozofa XXI wieku o imieniu: Franz Beckenbauer, który podczas MŚ często latał... no, przeżywał loty (helikopterem, mam na myśli), spoglądał na swój kraj z góry i mówił: Żyjemy w raju!

Na pytanie: Czy kiedykolwiek było tak, że wygranemu w Lotto powiedziałby Pan, że zasłużył na to szczególnie?, Sundermann odpowiedział:

Tak. Była to kobieta w okolicach trzydziestki, która była źle traktowana przez męża i mieszkała z dwójką dzieci w bardzo skromnych warunkach. Miała trudności, żeby uzbierać na czynsz i nie mogła sobie nawet pozwolić na wycieczkę szkolną dla dzieci. Ta kobieta grała tylko w Lotto, ponieważ padał deszcz i schroniła się w punkcie sprzedaży. Wygrała osiem milionów.

Lotto Hessen: ?Nasi gracze to zadowoleni ludzie?

Historia jak z filmu opowiedziana w zaledwie czterech zdanich. Ten wpis, traktujący trochę o spojrzeniach z różnych perspektyw i postrzeganiu rzeczywistości, chciałabym zakończyć odpowiednim dowcipem. Siedzą dwaj pasażerowie w samolocie i rozmawiają:

Jeden mówi: O, popatrz na ludzi na dole - jak małe mrówki!
Na co drugi odpowiada: To są mrówki. Jeszcze nie wystartowaliśmy!

Test stresowy - Krefeld Big City

... już kilka razy wspomniałem o teatrze kukiełkowym wraz z dodatkową loterią Super6 i hojnym podejściem do głównych wygranych w wysokości 100 000 €. Teraz... w przypadku loterii nie ma nic za darmo. A szczególnie w przypadku loterii z ustalonymi kwotami wygranych, jak w przypadku Super6, hojność jest jedynie udawana i drogo opłacana przez klientów.

Poszukiwałem oficjalnej strony z teoretycznym wskaźnikiem wypłacalności dla Super6, ale... nie znalazłem. Dlatego pokrótce przedstawię moje obliczenia. Najpierw szanse na wygraną (GK = klasa wygranej), następnie liczba wygranych przy idealnym rozkładzie i zakładzie w wysokości: 1 250 000 € = 1 000 000 typowań, a na końcu sumy wygranych i procenty:

GK1: 1 do 1 000 000 = 1 x 100 000 € = 100 000 € = __ 8,00 %
GK2: 1 do _ 111 111 = 9 x __ 6 666 € = _ 59 994 € = __ 4,80 %
GK3: 1 do __ 11 111 = 90 x __ 666 € = _ 59 940 € = __ 4,80 %
GK4: 1 do ___ 1 111 = 900 x __ 66 € = _ 59 400 € = __ 4,75 %
GK5: 1 do _____ 111 = 9 009 x _ 6 € = _ 54 054 € = __ 4,32 %
GK6: 1 do _____ 11 = 90 909 x 2,5 € = 227 272,5 € = 18,18 %
__________________________________________________ ______
__________________ całkowity wskaźnik wypłacalności = 44,85 %

Ponieważ w dodatkowej loterii Super6 istnieją stałe kwoty wygranych i dla organizatora istnieje również ryzyko konieczności wypłacenia więcej niż obliczył wzór matematyczny, profesor dr Karl Bosch wyraża swoje zdanie na ten temat:

W przypadku loterii klasowych, gry 77 i Super 6 wygląda to oczywiście całkiem dobrze. [...]
W tych grach losowych gracze otrzymują numer losu wydrukowany, ustalony przez dostawcę. Indywidualny gracz ma na to niewielki wpływ, ponieważ nie może sam określić numeru losu.

Gwarantowane kwoty w Lotto? - Tipp24.com

Oznacza to ponownie, że w tym przypadku nie trzeba obawiać się zbyt wielu niespodzianek ze strony przypadku i można oczekiwać harmonijnego przebiegu. Istnieją oczywiście gracze, którzy świadomie wybierają kupon z określonym numerem/ostatnią cyfrą, ponieważ chcą wygrać główną wygraną i nie 2,50 € w loterii Super6, ale tu zasięg nie jest zbyt duży, co wiemy już dzięki Wernerowi Brefeldowi:

Lotto 6 z 49 i strategia na ponadprzeciętne kwoty wygranych w Lotto

Z prostej logiki wynika, że w przypadku często wybieranej ostatniej cyfry zachodzi tendencja do uzyskania nadprzeciętnej liczby trafień również w wyższych klasach wygranych. Po drugiej stronie - wybierając rzadko występującą ostatnią cyfrę, trudno będzie osiągnąć wysoką liczbę trafień aż do 2. lub 1. klasy wygranej. Oczywiście mogą wystąpić wyjątki, ale nie tak często, inaczej przestają być wyjątkami. Ok, przeanalizowałem wszystkie wyniki losowań Super6 w sobotę w tym roku i stwierdziłem to:

Przy 90 226 570 zagralnych zakładach szczęście zdecydowało się na 99 głównych wygranych po 100 000 € przez graczy z Saarbrücken, co oznacza około 900 000 € = 9 pełnych trafień powyżej oczekiwanego średniego wyniku w klasie wygranej 1. I jest to jedyna klasa wygranej z tak pozytywnym wynikiem. Wszystkie inne klasy wygranych cierpią z powodu ubóstwa wygranych. Oto zestawienie, w nawiasach procentowa średnia matematyczna:

GK1 - 9 900 000 € = _ 8,78 % ( 8,00 %) + 0,78 %
GK2 - 4 712 875 € = _ 4,18 % ( 4,80 %) - 0,62 %
GK3 - 4 918 380 € = _ 4,36 % ( 4,80 %) - 0,44 %
GK4 - 4 841 990 € = _ 4,29 % ( 4,75 %) - 0,36 %
GK5 - 4 428 136 € = _ 3,93 % ( 4,32 %) - 0,39 %
GK6 - 19 682 507 € = 17,45 % (18,18 %) - 0,73 %

Całkowita stawka wynosi 112 783 212,50 €. Obliczając 44,85% matematycznie obliczonej wypłacalności, gubimy na: 50 583 270 €. Oznacza to, że niższe klasy wygranej dofinansowały klasę GK1 o prawie 1 milion euro i:

50 583 270 € - 48 483 888 € = 2 099 382 € - tyle zawdzięcza LOTTO graczom w Super6, teoretycznie oczywiście!

Te liczby służą nam jedynie jako pomoc i dowód. Pointa nadchodzi teraz. W klasie wygranej 1 mieliśmy po 20 losowaniach Super6 w sobotę idealną równowagę 10 do 10 losowań, które miały liczbę pełnych trafień albo powyżej, albo poniżej oczekiwanego średniego wyniku - alejka... super! Ale gdy odłożymy klasę wygranej 1 na bok, zamiast tego widzimy same... nonsensy!

W najniższej klasie wygranej 6, na przykład, pech przylgnął do graczy jak psia... a do buta! Tylko 3 razy spośród 20 losowań udało im się wybrać cyfrę, która zapewniła im wynik powyżej średniej - nierówność wynosiła:

3 do 17 = 15 % do 85 %!

Pozostałe 5 klas wygranych: od 2 do 6, po 20 losowaniach dostarczają dokładnie 100 takich punktów pomiarowych (5 x 20 = 100). W 82 przypadkach wartość była PONIŻEJ średniej, w zaledwie 18 przypadkach powyżej!!!

Były 4 losowania, które w całości przekroczyły próg 44,85%. I trzy razy zgadniecie, kiedy osiągnięto najlepszy wynik, no? Dokładnie! 9 maja 2015, kilka godzin po Paradzie Zwycięstwa w Moskwie, odbyło się losowanie Super6 w Saarbrücken! Takiego gradobicia zwycięstw punktualnie nie ma szans osiągnąć przypadkowość.

Prawie 60 % wypłacam (59,8%), w tym 8 pełnych trafień po 100 000 €! To dopiero było rozpalenie, mój drogi...
Dlatego sugeruję, aby na następnym spotkaniu karnawałowym awansować każdego poszczególnego matematyka przypadku z DLTB na Generała IV stopnia! Tatü-Tata!!!

Tak więc, kończę tutaj i kończę na dzisiaj. Przeanalizowałem odniesienia dotyczące tego, jak takie statystyki po 20 losowaniach w losowanych losowaniach wyglądają w rzeczywistości. Jednak o tym w następnym poście - inaczej będzie zbyt długo. Wszystkie te obliczenia zajęły mi więcej czasu, niż początkowo myślałem. Dlatego nie miałbym nic przeciwko, gdyby ktoś się tu zgłosił i napisał: Test stresu, poradziłeś sobie dobrze i byłeś naprawdę pracowity!

Test stresu - Regio Tower

... w poprzednim poście zwróciłem uwagę na deficytowe wypłaty zysków w 5 z 6 kategorii wygranych w dodatkowym losowaniu Super6 i potwierdziłem to liczbami:  

KA1 - 9.900.000 € = _ 8,78 % ( 8,00 %) + 0,78 %
KA2 - 4.712.875 € = _ 4,18 % ( 4,80 %) - 0,62 %
KA3 - 4.918.380 € = _ 4,36 % ( 4,80 %) - 0,44 %
KA4 - 4.841.990 € = _ 4,29 % ( 4,75 %) - 0,36 %
KA5 - 4.428.136 € = _ 3,93 % ( 4,32 %) - 0,39 %
KA6- 19.682.507 € = 17,45 % (18,18 %) - 0,73 %

Całkowity zakład wynosi 112.783.212,50 €. Obliczając 44,85 % matematycznie obliczonej wypłaty zysków, dochodzimy do: 50.583.270 €. To oznacza, że niższe kategorie wygranych w pełni sfinansowały nadwyżkę prawie 1 miliona euro w KA1 oraz:  

50.583.270 € - 48.483.888 € = 2.099.382 € - tyle zawdzięcza LOTTO graczom w Super6 - teoretycznie, oczywiście!

No cóż, uczciwe firmy finansowe w takich przypadkach ogłaszają ostrzeżenie przed zyskiem, aby ostrzec klientów przed jego zmniejszeniem. LOTTO zrezygnowało z tego, chociaż byłoby to obowiązkowym komunikatem, aby zapobiec transakcjom na podstawie informacji poufnych. Jak wynika z niezależnego źródła, taka niemoralna i nieetyczna praktyka jest obecnie powszechna:  

Radość, piękna finansowa oligarchia - EBC przekazuje informacje poufne hedgest fondowi Georgea Sorosa | RT Deutsch  

Wracając do właściwego tematu. Jak już podkreśliłem, wyniki losowania loterii Super6 w sobotę po 20 losowaniach w 2015 roku wskazują silnie na manipulację, co dobrze obrazują wartości statystyczne:  

Pozostałe 5 kategorii wygranych: 2 do 6, po 20 losowaniach dają dokładnie 100 takich punktów pomiarowych (5 x 20 = 100). W 82 przypadkach wartość była PONIŻEJ średniej, a tylko w 18 przypadkach powyżej!!!

Więc, pomimo wszystkiego - coś takiego naprawdę nie mieści się w głowie! Aby pokazać, jak wygląda porządna i losowa statystyka, przeanalizowałem pierwsze 20 losowań loterii Super6 w sobotę z roku 1995 - czyli dokładnie 20 lat temu. Specjalnie wybrałem okrągłą liczbę (20 lat), aby uniknąć podejrzeń o celowe i selektywne wybory. To było też stosunkowo krótko po wprowadzeniu tej gry w 1992 roku, w czasach, gdy wiele udało się w LOTTO. Oto wyniki:  

Od 7.1. do 20.5.1995 w sobotę Super6 otrzymała 314.421.776 marek niemieckich = 157.210.888 zakładów. Wypłata wyniosła:  

141.548.970 marek niemieckich = 45,02 % (średnia matematyczna: 45,73 %)

100 pomiarów wszystkich wyników losowań w kategoriach wygranych 2 do 6 dzieli się następująco:  

47 poniżej średniej do 53 powyżej średniej - czyli: 47 % do 53 % (2015: 82 % do 12 %!!!)
W kategorii wygranych 1, podział wygląda tak: 11 losowań poniżej do 9 powyżej średniej = 55 % do 45 % (2015: 85 % do 15 %!!!)

Do weryfikacji w Lotto Hamburg (liczby/oddsy w marekach niemieckich) na:  

https://www.lotto-hh.de/nlthportal/u...1771.infocus1a

To oczywiście zupełnie inne światy, jeśli chodzi o różnice. Niemniej... teraz ktoś mógłby wyjść i powiedzieć:  

No cóż, test stresu, wszystko pięknie, ale 20 lat temu grało się znacznie więcej zakładów, a ponieważ los ginie w nieskończoności (Prof. Ehrhard Behrends FU Berlin), rezultat statystyczny idealnego rozkładu równowagi jest bliżej!

Bardzo słuszny argument, jednake różnica między 90.226.570 zakładów (2015) a 157.210.888 zakładów (1995) nie jest ogromna. Niemniej jednak wziąłem to także pod uwagę i do porównania użyłem danych Super6 w środę z 1995 roku:  

Zakład: 55.372.086 marek niemieckich = 27.686.043 zakłady (2015: 90.226.570 zakładów)
Wypłata: 25.667.205 marek niemieckich = 46,35 % (średnia matematyczna: 45,73%)

Podział w 100 pomiarach kategorii wygranych 2 do 6:  

37 poniżej i 63 powyżej średniej = 37 % do 63 % (2015: 82 % do 12 %!!!)
Podział w kategorii wygranych 6: 8 losowań poniżej i 12 powyżej średniej = 40 % do 60 % (2015: 85 % do 15 %!!!)

Tak więc, to także zupełnie inne światy, pomimo bardzo niskiej liczby graczy. Bez zbędnych ceregieli:  

Tutaj stary i nowy odpowiedzialny za losowania, Saartoto, sam siebie zbił na głowę i oddał strzał prosto w kolano! Z początkowo uczciwej loterii dodatkowej Super6 stała się małą dziwką w rodzinie niekontrolowanych przez państwo gier losowych DLTB!  

No cóż, być może trochę za twarde - żaden produkt LOTTO nie cieszy się obecnie dobrą opinią, więc...
Jeszcze jeden mały szczegół. W grze Spiel77, wygrana wzrasta o 7, 77, 777 euro itd. W Super6 odpowiednio: 6, 66, 666 i 6.666 euro. Aby zwiększyć główną nagrodę z 100.000 € na 166.666 €, należałoby zwiększyć wypłatę z obecnych 44,85 % do 50,18 %. Byłoby to możliwe i sprawiedliwe, ale nie znam przypadku, aby LOTTO dobrowolnie zrezygnowało z kilku procent na rzecz graczy.  

Jutro znów Eurojackpot-Day. W ciągu najbliższych 1-2 tygodni okaże się, czy, i jeśli tak, ile nowych klientów zostanie przy tej loterii po wielkim Jackpo...

... mała poprawka. W ostatnim poście napisałem:

W GK1 podział ten wygląda tak: 11 losowań poniżej, a 9 powyżej średniej = 55% do 45% [...].

Oczywiście chodziło o GK6 (klasa wygranej 6), która dotyczy końcowej cyfry. Statystyka Super6 z 1995 roku jest prawdziwą ucztą dla oczu. To sprawia przyjemność obserwowanie, jak działa przypadkowość, a to staje się widoczne w wynikach losowań. Gdy często wybierana ostatnia cyfra odpowiada za powyżej przeciętnej liczbę wygranych w najniższej klasie wygranej, często ma to wpływ nawet na klasy 2 i 1. A na odwrót, gdy rzadko wybierane końcowe cyfry skutkują wygranymi poniżej średniej matematycznej. Istnieją jednak także losowania - w przybliżeniu ponad 1/3 - gdzie współczynniki trafień w poszczególnych klasach wygranych kilkakrotnie się zmieniają i znajdują się albo powyżej, albo poniżej średniej. I tak właśnie powinno być! Szkoda, że LOTTO porzuciło przypadkowość jako warunek dla organizowania rzetelnych gier losowych.

Dziś chcę poruszyć kwestię, która przykuła moją uwagę na forum strategów loteryjnych. Jest tam bardzo aktywny - można nawet powiedzieć: hiperaktywny - użytkownik o nazwie @Matrix. Czasami prowadzi jednocześnie 5-6 zespołów, poszukując i często znajdując towarzyszy do gry. Choć to nie jest dużo, to miesięcznie zbiera czasami nawet 300 € i więcej z łącznej sprzedaży - w grze Lotto 6 z 49 + Eurojackpot. @Matrix zachęca otwarcie innych użytkowników do udziału, i gdy zakończona zostaje jedna grupa, od razu zaczyna nową albo próbuje ożywić starą. Dotąd wszystko w porządku, ale... zamiast grać zakładami za pośrednictwem taniego pośrednika loteryjnego w internecie i płacić tylko 20 centów opłaty manipulacyjnej, @Matrix „chodzi” z tymi zakładami do fizycznego punktu sprzedaży, co zabiera więcej czasu i kosztuje więcej pieniędzy. Do tego dochodzi zachowanie, które dla mnie stanowi zagadkę. Kilka razy dla wiarygodności skanował kupon loteryjny i zamieszczał go na forum. Co w tym nietypowego, to fakt, że kupon loteryjny został starannie zanonimizowany za pomocą wielu kresek, aby ukryć wszelkie wskazówki dotyczące adresu, numeru punktu lotto oraz numeru kuponu i kodu transakcji gry itd. itp. Oto przykład:

Lotto-Totostrategen.de - Pełny system 007 -- OTWARTA GRUPA LOTTO od Matrix --

Załóżmy: @Matrix prowadzi ten punkt sprzedaży, dzięki czemu miałby pomysł, by grać często w Lotto i Eurojackpot za pół ceny i - jeśli znajdzie wystarczająco dużo graczy - czasami nawet za darmo, ponieważ Lotto Brandenburg zwróciłoby mu 7-8% od sprzedaży. Byłoby to logiczne wytłumaczenie jego zachowania. Nie wiem, czy to prawda. Ponieważ właściwe liczby nie zostały zatuszowane kolejnymi kreseczkami, dla Lotto Brandenburg nie stanowiłoby to problemu zlokalizować odpowiedniego punktu sprzedaży. Być może Lotto Brandenburg już to zrobiło? No cóż, to nie moja sprawa. Chciałem tylko napisać o czymś innym niż statystyki, manipulacja i oszustwa.

Test stresu - „Obszar Krefeld”

... dzisiaj jest szczególna data. Dokładnie 10 lat temu, 23.05.2005 roku, moja ulubiona gra - loteria Keno - została wprowadzona w NRW! Tego dnia nie Theo Goßner był za to odpowiadający, a stary szef WestLotto, Dr. Wortmann. Sama wprowadzenie zauważyłam dopiero niemal miesiąc później. Wtedy zwykle chodziłam po papierosy do kiosku, loteria mnie nie interesowała. Kiedyś wzięłam broszurkę reklamową, którą specjalnie wystawiono na ladzie z instrukcją dla graczy oraz kilka kuponów Keno.

Zasady gry w Keno znałam tylko z opowieści, ponieważ w latach 90. w Polsce jako Multi-Lotto z formułą gry: 10 z 20 z 80 liczb, był już dostępny. Nie pamiętam już, dlaczego wtedy postanowiłam zagrać trzy razy w losowaniu typ 3 za każdorazowo 10 €. Być może nie chciałam być nieuprzejma, biorąc za darmo tę drogo wyprodukowaną broszurkę. Wygraną za 160 € oraz 2 razy trafienie dwóch liczb po 10 € uznałam wtedy przypadek. Drugiego dużego trafienia na następny dzień już nie było. W weekend skonstruowałam coś na kształt systemu z 50 liniami dla typu 9 i oddałam dwie z nich w poniedziałek, 20.06.2005 roku, w innym punkcie. Obie systemy przyniosły po jednym trafieniu w klasie wygranej 2 = 1.000 € oraz mnóstwo drobnych wygranych. Resztę opowiedziałam w skrócie już kilka razy, dla zainteresowanych oto link:

Dlatego nie uważam za zabawne, gdy po niemal 10 latach mojej pracy edukacyjnej na temat tego oszustwa jakieś klauny organizują tandetny Keno-Muppet-Show, aby zwerbować paru nowych idiotów do tego palenia pieniędzy:

Witaj Paralay, [...] Uważam, że Keno jest lepsze, ponieważ maszyna losująca jest komputerem, a nie mechanicznym urządzeniem. Ponadto bardziej podobają mi się szanse. Zazwyczaj gram na razie typem 10. Często jestem na plus minus zero. Kilka razy nawet trafiłem 8 z 10 poprawnie ... [...]

Gram w Keno od około 1 1/2 roku. Wcześniej Lotto. [...] Typy Keno długo się przyglądałem. Typ 10 gram, bo wybieram 15 liczb i tworzę z nich 2 linie. Początkowo chciałem zbierać małe wygrane, aby potem grać większymi systemami. [...]

To już dość długi czas. Gram w Keno od około 3 tygodni, wcześniej zawsze grałem w Lotto. Właściwie przypadkiem trafiłem na Keno. Zna go naprawdę niewielu ludzi. Na początku zawsze grałem typem 2. Nie powinno być trudno wybrać 2 z 70 możliwych liczb, które potem są zagrywane. Szansa wynosi tylko 1:13 lub 1:15. Ale nic z tego. Jak dotąd nie miałem szczęścia, ani poprawnych liczb. Od tygodnia gram zazwyczaj typem 4-6, za 1€. Idzie mi z tym całkiem nieźle. Niestety aktualnie wynik wynosi -5,50€ [...]

Lotto-Totostrategen.de - Dziwne zjawiska w absurdalnej analizie

Jeśli ktoś potrzebuje ultimatewnego przewodnika do grania w Keno w Republice Federalnej Niemiec, oto najważniejsze punkty:

1. Zadzwoń do Lotto Hessen i zgłoś się na cały zamierzony okres rozgrywania Keno na każde losowanie Keno jako odwiedzający!
2. W przypadku odmowy - bez względu na powód - zapomnij o grze w Ken i!
3. Jeśli codzienne odwiedziny zostaną zaakceptowane, przeprowadź się do Wiesbaden, aby koszty były ograniczone i nie przegapić żadnego losowania!
4. Twoja obecność przy przeprowadzeniu wszystkich losowań jest niezbędna zarówno podczas losowania próbnego, jak i głównego!
5. Twoim zadaniem podczas losowania jest obserwowanie małego ekranu z wynikami losowań Keno i zapisywanie wylosowanych liczb! Einheiten wizualizacji Cię nie interesują!
6. Jeśli po 4-5 tygodniach uzyskasz znaczące wygrane, możesz kontynuować grę przy zachowaniu powyższych warunków!
7. W przypadku znacznych strat finansowych - zapomnij o grze, i tak nie masz pojęcia o Keno!

Znam tylko jedno niezmanipulowane losowanie Keno. Odbyło się 19.12.2006 roku. Użytkownik z starego forum Lotto weEfs, @Magga był to osobiście przy tym. Wylosowane liczby były ciekawe.

Stresstest - Obszar Krefeld

... dzisiaj kilka zdań o Niemieckiej Loterii Sportowej. Prawie wyskoczył mi korek, kiedy przeczytałam ten w zasadzie pozytywny artykuł na stronie sport1.de. Najważniejsze zdanie zaznaczyłam pogrubione:

[...] Uważamy za wspaniałe, że Philipp Lahm jako kapitan drużyny mistrzów świata zaangażował się w pomoc dla sportowców, którzy uprawiają swój sport w zupełnie innych warunkach finansowych i często mają zupełnie inne troski - powiedział dyrektor zarządzający spółki Deutsche Sportlotterie, Gerald Wagener [...]
DSL, która od 4 listopada 2014 roku posiada wszelkie niezbędne zezwolenia, celuje w łączny obrót w wysokości 28 milionów euro na rok 2015. Ponieważ 30 procent tej kwoty zostanie przeznaczone na wsparcie sportowców, planuje się pozyskanie 8,5 miliona euro dla sportowców. [...]

Pierwsze dwanaście milionów euro zostanie przekazane na rzecz Niemieckiej Fundacji Pomocy Sportowej, która w ten sposób podwoi swój budżet. Następnie środki zostaną rozdzielone według klucza. [...]

Philipp Lahm nowym wspólnikiem Niemieckiej Loterii Sportowej

Trzeba sobie to przyswoić – cała mafijna DLTB z rocznym obrotem prawie 7 miliardów euro przekaże Fundacji Pomocy Sportowej zaledwie kilka okruchów, około 0,18% obrotu, podczas gdy nowo utworzona Niemiecka Loteria Sportowa, walcząc o przetrwanie, ma podwajać budżet tej ogólnokrajowej fundacji kwotą 12,5 mln euro jako prezent powitalny!!!

Przypomnijmy, że Niemcy Loteria Sportowa zarobiła około 35 000 euro przy swoim debiucie. Nawet przy zwiększeniu tej kwoty do 100 000 euro na losowanie, zajęłoby to ponad 10 lat!!!, aby zebrać 12,5 mln euro. Kiedy wspierany będzie pierwszy sportowiec i osiągnięte będzie główne założenie?

Muszę widzieć twarze tych szalonych warunków. Zazwyczaj, gdy przedsięwzięcie lub inicjatywa jest rozpoczynana po raz pierwszy, zwalnia się je od obciążeń finansowych/podatkowych na jeden rok, aby trudny okres startowy w ogóle mógł zostać przetrwany – szczególnie jeśli obszar, jak w tym przypadku, jest brutalnie zdominowany przez państwowy monopol.

A na co jeszcze czeka nasza premier pani Kraft? Czy Niemiecka Loteria Sportowa nie jest prestiżowym projektem naszego kraju związkowego?
Czy WestLotto nie jest spółką z siedzibą w landzie? Czy tak trudno wziąć słuchawkę do ręki, wybrać numer w Münster i powiedzieć: Posłuchaj, Theo, wprowadzimy Niemiecką Loterię Sportową u nas w przyszłym miesiącu!?

Jedną z rzeczywiście nielicznych możliwości, jakimi dysponuje Niemiecka Loteria Sportowa, aby stać się nieco bardziej rozpoznawalną w środowiskach sportowych i bezpośrednio wspierać kluby, jest ta inicjatywa:

ZAREJESTRUJ SIĘ I KORZYSTAJ [...]

Przez prosty i skuteczny model prowizyjny zarejestrowane kluby wspierające mogą skorzystać wprost i szybko: po prostu zarejestruj klub, zachęcaj przypisanych członków i przyjaciół (pełnoletnich) do zaangażowania się w Loterię Sportową i do zakupu losów za pomocą przypisanego kodu klubowego. Każdy gracz, który podając kod klubowy kupuje los, sprawia, że 8% ceny losu trafia do klubu [...]

https://vereine.deutsche-sportlotterie.de/

Prawie zwymiotowałam, kiedy przeczytałam to oświadczenie prasowe z Lotto BW:

Koszulki dla Twojego Klubu: Lotto Badenia-Wirtembergia rozpoczyna wielką akcję losowania [...]
Dobrze wiemy, że często budżet klubu jest napięty, a jest mało miejsca na dodatki. Z tego powodu uruchomiliśmy akcję Koszulki dla Twojego Klubu z okazji roku jubileuszowego Lotta w 2015 roku - podkreśla dyrektor generalny Lotta, Marion Caspers-Merk. [...] Akcja odbywa się na stronie Facebook Lotto Badenia-Wirtembergia [...] . Od 28 kwietnia do 28 maja uprawniony przedstawiciel zgłasza tam klub sportowy. Następnie kluby są poddawane głosowaniu [...]

https://www.lotto-bw.de/pfe/controll...dn=3&did=01966

Szkoda, że ten spontaniczny pomysł nie wpadł pani liderce Lotta BW, Casper-Merk, do głowy PRZED wprowadzeniem Niemieckiej Loterii Sportowej. Pachnie to: Zapomnijcie o DSL, tylko loteria państwowa niekontrolowana przez państwo jest waszym przyjacielem i dobroczyńcą!

A na jakie kawały ta mała SPD-jadaczo jest gotowa:

Lotto4love Nowi milionerzy mają zostać szybko i trwale połączeni za pomocą nowej aplikacji randkowej, która została stworzona przez państwową spółkę loteryjną Loto-Totto GmbH.

Lotto informuje: Lotto Badenia-Wirtembergia uruchamia aplikację randkową dla nowych milionerów |ISA-GUIDE

Prawdziwy hit!!! A co z waszą stroną na Facebooku? Przy okazji, chciałabym wiedzieć, jak Lotto Badenia-Wirtembergia opłaciło czarne Lincoln-Stretchlimo ze Sigmaringen, którą wysłano 5 lat temu do Krefeld, żeby załatwić formalności związane z wynajmem mieszkania w mojej najbliższej okolicy? Oficjalnie z funduszy loteryjnych czy od ręki z tajnej kasy? Stresstest - Großraum Krefeld

Napisany przez drdree
To moim zdaniem tylko marnotrawienie pieniędzy. Naprawdę trzeba mieć szczęście, żeby coś wygrać... i z 5€ niestety nic nie mam.

... po normalnym kawałku prozy o Niemieckiej Loterii Sportowej, teraz kilka liczb i faktów.

Pozostawiliśmy Lotto Hessen i komputerowe urządzenie losujące Keno na 8-9 tygodni, aby zobaczyć, jak rozwija się już wtedy interesująca statystyka wyników losowań. Szczególnie ekscytujący był bilans trafień wariantów medali po 5 losowaniach. Przypomnijmy:

[...] Teraz sprawdzimy, jak wygląda tabela medalowa po dotychczasowych 5 losowaniach Niemieckiej Loterii Sportowej:

13.02.2015: Srebro - Srebro - Brąz
20.02.2015: Brąz - Brąz - Złoto
27.02.2015: Srebro - Srebro - Złoto
06.03.2015: Srebro - Srebro - Srebro
13.03.2015: Brąz - Brąz - Srebro [...]

8 x Srebro
5 x Brąz
2 x Złoto

Tylko dwa razy Złoto i to jeszcze na ostatnim miejscu! Oznacza to, że główny traf nie był nigdy zagrożony, a klasa wygranej-1 z 500 000 €! Poświadczone przez TÜV urządzenie losujące Keno świetnie sobie radzi także w Niemieckiej Loterii Sportowej!!! [...]

viewtopic.php?p=98858

Od tego czasu wydarzyło się w tej sprawie dość wiele, co teraz uzupełnimy:

8 x Srebro + Srebro, Srebro, Srebro, Srebro, Srebro, Srebro, Srebro, Srebro, Srebro
5 x Brąz + Brąz, Brąz, Brąz, Brąz, Brąz, Brąz, Brąz, Brąz, Brąz, Brąz, Brąz, Brąz, Brąz, Brąz, Brąz, Brąz, Brąz, Brąz
2 x Złoto + Złoto, Złoto

Tak więc: 4 x Złoto, 17 x Srebro i 24 x Brąz. Poszczególne warianty medali były trafiane kolejno tak często:

SBS-BBB-SSS-BBB-SBS-BBS-SSS-SSB-BBB-SSB
0 ---- 0 --- 2 -- 3 --- 0 --- 0 -- 2 --- 1 --- 2 -- 5

Po 15 losowaniach widzimy, że cztery najatrakcyjniejsze warianty: z największą ilością złotych medali lub z tą medalem na pierwszym miejscu, nadal nie zostały nigdy wylosowane. To dość rzadkie zjawisko, ponieważ matematyczna szansa na to wynosi 1 do 210. Cóż, po prostu tak się stało, a uzasadnienie tego faktu zostało podane w powyższym linku.

Z drugiej strony, jest całkowicie normalne, że w grze z 10 liczbami (dokładnie tak samo z Superzahl: 0 do 9, w Lotto), po 15 losowaniach pozostaje nie wylosowanych 4 liczby. To często się zdarza, co można łatwo zweryfikować na podstawie Superzahl w Lotto:

2015: 1-2-3-X-5-6-X-8-9-X - 4,7 i 0 po 15 losowaniach nie zostały wylosowane, czyli prawie 4 liczby. Kontynuujmy!
2014: 1-2-3-4-5-6-X-8-9-X - tylko 7 i 0 z poprzedniego roku nie zostały wylosowane. Kolejna próba!
2013: 1-2-3-4-5-6-7-8-9-0 - wszystkie wylosowane! To nie najlepszy przykład. Kolejna próba!
2012: 1-2-X-4-5-X-7-8-X-0 - tym razem pominięto 3,6,9. Jeszcze jedna próba!
2011: 1-2-3-4-5-X-7-8-X-0 - ponownie 6 i 9 z poprzedniego roku, ojej! Kontynuujemy!
2010: 1-2-3-4-5-6-7-8-9-X - tylko 0! Nie poddajemy się!
2009: 1-2-3-4-X-X-7-X-X-0 - aha! 5,6,8,9 = 4 sztuki!!! Jak powiedziałem, zdarza się częściej, niż się wydaje!

Pozostaje jeszcze jedno pytanie lub sprzeczność do wyjaśnienia. Jeśli szansa na główną wygraną 500 000 € w Niemieckiej Loterii Sportowej wynosi w zasadzie 1 do 3 000 000, a liczba rozegranych kuponów może wynosić może tylko ułamek tego, dlaczego cholera najatrakcyjniejsze/najbardziej popularne warianty medali nadal są tak zaciekle chronione i nie są wylosowane?

Aby odpowiedzieć na to pytanie, musimy odrobić krótką lekcję psychologii lub w przypadku Lotto Hessen - psychopatologii. W Lotto 6 z 49 obojętne jest, czy trafi się pierwsze 3, ostatnie 3 czy pierwszą i dwie ostatnie liczby wygrane. W każdym przypadku mamy 3 trafione i wygraną. W Niemieckiej Loterii Sportowej jest inaczej. Jeśli już wybiera się złoty medal, ale błądzi się już przy pierwszym kolorze, nie ma wygranej.

A teraz wyobraźcie sobie: Kupujecie los Niemieckiej Loterii Sportowej, trafiacie w wariant medali, a także dyscypliny sportowe zimowe i letnie, oraz piąty, czwarty, trzeci i drugi kolor są poprawne. Tylko pierwszy kolor jest niepoprawny! Siedem z ośmiu przewidywań jest poprawne, a nie wygrywacie ani grosza! Jak irytujące, niesprawiedliwe i rozczarowujące!!!

Dlatego w dzisiejszych czasach niezbędne jest bardzo ostrożne postępowanie z człowiekiem/klientem wyćwiczonym na sukces, i powstrzymanie go od uniknętych rozczarowań. Nad tym pracuje cała armia specjalistów - we wszystkich dziedzinach, nie tylko w grach losowych.

Test stresu - Duże Krefeld

... jak już się dowiedzieliśmy, były szef loterii Lotto RLP, Hans-Peter Schössler, został skazany przez Sąd Okręgowy w Koblencji na 1 rok i 9 miesięcy w zawieszeniu oraz grzywnę za oszustwo. Apelacja została odrzucona, a on nadal zastanawia się, czy złoży skargę kasacyjną. Ogólnie Schössler był zadowolony z wyroku, ponieważ:

[...] Ważne dla niego było, że sędzia wyraźnie stwierdził, iż nie wzbogacił się osobiście i nie postępował w stylu feudalnym. [...]

Sąd Okręgowy w Koblencji: Odrzucono apelację byłego szefa Lotto - Telewizja :: SWR Telewizja :: Wiadomości :: Nadrenia-Palatynat :: Nadrenia-Palatynat | SWR.de

Oznacza to, że ta sprawa została praktycznie całkowicie wyjaśniona przez wymiar sprawiedliwości, a LOTTO może dumnie ogłosić:

Niemiecki Lotto i Totoblock mają teraz białą koszulę, białszą nawet niż Ukraina, a ta jest już biała!

Czy to prawda? Odważę się wątpić, ponieważ już w lutym 2014 roku pisałem na ten temat, zwracając uwagę na wypowiedzi zainteresowanych stron. Oto istotne punkty:

1. Szef Lotto RLP sprawujący funkcję od 1998 roku przekazał: 1,1 mln euro (Lotto) z roku 2003, 477 000 euro (Spiel77) z roku 2008 oraz 1 mln euro (specjalne losowanie) z roku 2009, świadomie nie przekazując ich do wspólnej kasy DLTB na ogólnokrajowe specjalne losowania, a zatrzymując te pieniądze na krajowe losowania.

2. Jedyne uzasadnienie, które podał, brzmiało: [...] Skoro Schössler stwierdził, że wyraźnie tylko Nadrenia-Palatynat wysyła duże wygrane, postanowił: Nadrenia-Palatynat także nie będzie przesyłać, milion powinien trafić do graczy z tego kraju. [...]

Po nieodebranej wygranej w wysokości miliona euro: Zamieszanie wokół menedżera Lotto - Region - Rhein-Zeitung

3. Laubach z Lotto RLP również doniósł: [...] Jak powiedział naszej gazecie Laubach, jako dotychczasowy rewident Deutschen Lottoblocks w kwestiach budżetowych i rozliczeniowych, nalegał na Schösslera, żeby załatwił tę sprawę. [...] Ta wersja nie zgadza się również z opinią Schösslera, że sprawa milionowa była od dawna zapomniana. [...]

4. Na koniec dowiedzieliśmy się także:

[...] Jak powiedział przewodniczący komisji prawnej, dyrektor finansowy Lotto w Bremie, Michael Barth, sytuacja prawna jest jasna. Nie jest mu także znany żaden inny przypadek, w którym inna firma loteryjna nie przekazała obowiązkowo wygranych powyżej 100 000 euro do bloku na specjalne losowania. [...]

Decyzja: Lotto zwraca milion - Region - Rhein-Zeitung

Więc... Schössler nie dotrzymał zobowiązania w ramach DLTB przekazywania wszystkich nieodebranych wygranych powyżej 100 000 euro na ogólnokrajowe losowania, uznając tę sprawę milionową za zapomnianą i oskarżając wszystkie inne firmy loteryjne o tę samą praktykę, co według szefa Lotto Bremy było kłamstwem, a Schössler był zatem kłamcą.

W odpowiedzi szef Saartoto, Peter Jacoby, wypowiedział się:

[...] Dla szefa Lotto z Saary, Petera Jacobyego, obecnie odpowiedzialnego za Deutschen Lottoblock, przed bardziej dokładnym badaniem tej skomplikowanej sprawy jedno już wydaje się pewne. Moim osobistym zdaniem Hans-Peter Schössler jest i pozostanie człowiekiem honoru. [...]

Blok lotto: Schössler to człowiek honoru - Region - Rhein-Zeitung

W ten sposób dowiedzieliśmy się, co przez honor rozumiał były minister finansów kraju związkowego, sprawujący tę funkcję przez 12 lat, oraz że jako szef Saartoto był jedynym właściwym wyborem. Peter Jacoby jeszcze coś bełkoczeł o nadchodzącej kontroli:

[...] Nie mogę powiedzieć przed przeprowadzeniem kontroli, czy w przeszłości inne firmy lotto również nie przestrzegały dokładnie reguł, przekazując obowiązkowo wszystkie nieodebrane wygrane powyżej 100 000 euro do Deutschen Lottoblock. [...]

Ale czy to się sprawdziło, wie tylko kukułka. Nawet najbardziej śledczy niemiecki medium, Bild-Zeitung, nie donosiło o tym.

Co z tego wynika? Właściwie nic nowego! Chociaż... ten artykuł nie był zupełnie darmowy. Grzywny, na jakie skazuje sądy dotychczas nieskazany obywatel w takich sytuacjach, zazwyczaj wynoszą 90 stawek dziennych, aby tzw. zaświadczenie o niekaralności pozostało czyste i sprawca nie był uznawany za wcześniej skazanego. Hans-Peter Schössler musi zapłacić 72 000 euro.

72 000 euro : 90 (dni) = 800 euro
800 euro x 365 (dni w roku) = 292 000 euro rocznego wynagrodzenia

Ten człowiek przez 17 lat był dyrektorem: LOTTO - ROBIMY MILIONERÓW!!!

Test stresu - Krefeld Wielki

... po wczorajszej loterii w środę, wreszcie zapanowała ogromna radość wśród graczy lotto. TG od @Bernda, który od lat kupuje udziały w systemie, trafił 5 trafień!!! Oto reakcje:

(spójrz) WAAAAHHHNNNSIIIINNNNNN (huegli huegli huegli huegli)

jippppiiiiieeieeei jeeehhhhyyyy (lol1 lol1 lol1 lol1 huegli huegli huegli huegli)

Lotto-Totostrategen.de - Losy systemowe od środy, 05.09.2012 roku

A ponieważ trafienie odniesione zostało z 13-liczbowym systemem pełnym, oznaczało to: 8 piątek, 140 czwórek i 560 trójek!!! Ponieważ każdy kupił łącznie 429 udziałów, a w tej TG jest 26 współgraczy, każdy gracz wygrał kwotę 2 euro i 15 centów. W związku z tym rzadkim wydarzeniem udało mi się usłyszeć coś miłego. Pewien gracz tej TG, @Peter K, nagle stał się dorosły:

Rezygnacja z uczestnictwa

Cześć Liane, cześć Bernd, (machanie)

Chciałbym zrezygnować z udziału w dużej TG / TG szans systemowych po losowaniu w sobotę, 30.05.2015 roku.

Tym razem proszę BEZ prób namówienia (uśmiech)

Pozdrowienia i dalej dużo szczęścia

Peter K.

Lotto-Totostrategen.de - udziały do oddania w dużej TG - będą aktualizowane!!

Szóstka została pominięta tylko o jedną liczbę. Rządowy generator losujący wybrał 3, a zespół losujący od Saartoto wybrał 4. Gdyby ta liczba również została wylosowana, każdy gracz w TG od @Bernd miałby o 26 euro więcej w kieszeni. Niestety, gdyby, gdyby....

W codziennym życiu rzadko zwracamy uwagę na prawdziwy przypadek. Kto zwraca uwagę na to, ile razy płaci na kasie w sklepie kwotę równe euro lub sumę z końcówką 10, 20... 80, 90 centów na końcu rachunku? Ja tak. I przynajmniej w tym przypadku wszystko przebiega bez większych odchyleń. I nic innego nie oczekuję też od loterii i innych firm. Aby pozostać w forum strategów lotto - oto przykład: ErichM. znany jako @Meisterkeks od kilku miesięcy bawi się programem komputerowym do prognozowania lotto. Przez 29 losowań próbuje uchwycić wszystkie 6 liczb wygrywających za pomocą prognozy z 30 liczbami - niestety bez powodzenia. Statystycznie pierwsza szóstka powinna wypaść po około 23 losowaniach. Niestety nadal się nie zdarza. Oto tabela po 15 losowaniach (liczba trafień w żółtych prostokątach):

Lotto-Totostrategen.de - Kokpit prognoz lotto

Ostatnia 29. prognoza na środę zaledwie z 2 trafieniami przy 30 prognozowanych liczbach:

Lotto-Totostrategen.de - Kokpit prognoz lotto

Jednak gdy chodzi o nie trafienie nawet jednej liczby z istotną grupą wybieranych liczb, matematycy przypadkowi od LOTTO są naprawdę hojni. Odkrywcy liczb bankowych na forum strategów lotto w ciągu ostatnich 24 losowań stanęli w takich bezruchach:

7.3.2015 - Wygrywające liczby: 1-6-7-16-19-41
24 liczby bankowe strategów lotto:
2,3,9,10,11,12,15,17,18,21,22,23,25,27,30,33,34,36 ,39,40,42,45,48,49 - żadna liczba nie trafiła. Statystycznie zdarza się to średnio co 79 losowań.

Lotto-Totostrategen.de - Warianty gry w lotto(Wspólne znajdowanie liczb bankowych)

8.4.2015 - Wygrywające liczby: 14-20-37-41-44-47
19 liczb bankowych strategów lotto:
1,2,5,6,7,10,12,13,16,18,25,27,28,33,34,36,40,42,4 9 - żadna liczba nie trafiła. Statystycznie zdarza się to średnio co 23 losowania.

Lotto-Totostrategen.de - Warianty gry w lotto(Wspólne znajdowanie liczb bankowych)

23.5.2015 - Wygrywające liczby: 4-6-14-27-28-46
22 liczby bankowe strategów lotto:
2,9,10,11,16,17,20,24,25,29,32,33,35,36,39,40,42,4 3,44,45,47,48 - żadna liczba nie trafiła. Statystycznie zdarza się to średnio co 47 losowań.

Ponieważ plakaczerze stosują różne strategie (niektóre wybierają długo niewyciągane liczby, inne odwrotnie itp.), można przypuszczać, że te wskazówki są używane tysiące razy, ponieważ wśród 5-10 milionów graczy lotto jest wiele reprezentantów tych samych metod gry. Dokąd to prowadzi, nie trzeba tłumaczyć.

50 lat temu obecni dziadkowie nie mieli problemu z trafieniem 10, 20 lub 30 szóstek - i to kilkakrotnie w roku:

[...]
09.02.1964: 11 x 6 trafień
01.03.1964: 27 x 6 trafień!!!
19.07.1964: 11 x 6 trafień
26.07.1964: 23 x 6 trafień!!!
06.09.1964: 69 x 6 trafień!!!
15.11.1964: 10 x 6 trafień

Raz to nie znaczy wcale, dlatego:

03.01.1965: 48 x 6 trafień!!!
07.03.1965: 10 x 6 trafień
14.03.1965: 11 x 6 trafień
04.07.1965: 13 x 6 trafień
01.08.1965: 13 x 6 trafień
09.10.1965: 38 x 6 trafień!!!
16.10.1965: 21 x 6 trafień!!! [...]

Obecnie zdaje się, że ze względów reklamowych to jest niepożądane.

Test stresu - Okolice Krefeld

... nadszedł czas, aby przynajmniej raz zrzucić coś w rodzaju spowiedzi i zapewnić, że nie mam żadnych kontaktów ani z zarządem, ani z matematykami losowymi z WestLotto, czy to w sferze prywatnej, czy zawodowej. Wszystkie te bezcenne przykłady wskazujące na celowe manipulowanie wynikami losowania Eurojackpot są dostarczane do mojej skrzynki bez mojego udziału i wystarczy mi je tylko objaśnić. Tak też było w najnowszym przypadku.

Już zasygnalizowałem, że wysoka główna wygrana stanowi również dużą szansę na dłuższe przyciągnięcie nowych klientów do loterii Eurojackpot. Czy WestLotto skorzystał z tej szansy? Postaramy się dzisiaj to ustalić.

Firma WestLotto nie musi martwić się o stałych klientów, którzy systematycznie obstawiają swoje znane już i zawsze takie same liczby urodzinowe, często grając je za pomocą kuponów wielotygodniowych lub co tydzień poprzez abonament. Płacą oni niezależnie od tego, czy główna wygrana wynosi 10, 60 czy 90 mln euro. Inaczej sprawa wygląda z graczami okazjonalnymi, którzy są przyciągani jedynie przez wysoką pulę główną i po jej wypłaceniu odchodzą. Typy nowych klientów można stosunkowo łatwo wyodrębnić i z nich wywnioskować odpowiednią kombinację liczb, która może zapewnić większą ilość niż zwykle małych i średnich wygranych. Wygenerowanie takiej kombinacji jest już niezłe. Jeszcze lepsze jest jednak powtórzenie tego po 2-3 tygodniach, aby osoby nowe były całkowicie przekonane o pozytywnych perspektywach na osiągnięcie finansowego bogactwa. Aby to osiągnąć, zaczniemy od wyników losowania Eurojackpot z 1.5.2015, kiedy główna wygrana wynosiła już 75 mln €, a celem było maksymalne zwiększenie udziału graczy w kolejnym tygodniu/lub tygodniach.

Wyniki losowania Eurojackpot tego dnia to: 8 - 24 - 25 - 30 - 50. Gratulacje dla wszystkich, którzy cokolwiek wygrali - naprawdę mieliście dużo szczęścia! Teraz przyjrzyjmy się, jakie liczby wylosowano trzy tygodnie później, gdy 90 mln € głównej wygranej już nie było, a zaczęto ponownie od 10 mln €. Najpierw ponownie wyniki z 1 maja, a potem z 22 maja 2015 roku - czyli trzy tygodnie później:

01.05.2015: 8 - 24 - 25 - 30 - 50

22.05.2015: 8 - 23 - 24 - 39 - 50

Zauważyliście coś? Być może małą podobieństwo między dwoma zestawami liczb?

Teraz musimy niestety trochę sięgnąć do matematyki. Dokładnie trzy liczby powtarzają się w jednym zestawie: 5 z 50 liczb, około co 214 losowań. To nie jest tragiczne i nie ma powodu do zmartwień. Ale teraz spojrzyjmy na te bliźniaki - powyżej 24-25, a poniżej 23-24. Te bliźniaki to po prostu dwie liczby różniące się o 1 i występujące co 2,45 losowania. Więc:

214 x 2,45 = 524,3 losowań - to już jest zdarzenie, które statystycznie powinno mieć miejsce raz na około 10 lat.

Podsumowując, musimy jeszcze zastanowić się, jakie są możliwości umieszczenia bliźniaczej pary w dolnym zestawie liczb. W tej kwestii mam kilka propozycji:

1. [7-8]-24-39-50 - trzy powtórki + bliźniacza para
2. [8-9]-24-39-50 - to samo
3. 8-[23-24]-39-50 - oryginalna wersja
4. 8-24-[38-39]-50 - to również pasuje
5. 8-24-[39-40]-50 - ponownie trzy powtórki + bliźniacza para
6. 8-24-39-[49-50] - to ostatnia możliwość (8-[24-25]-39-50 nie pasuje, bo są 4 powtórki)

Ostateczne obliczenie: 214 x 2,45 x 6 = 3.145,8 : 52 (losowania w ciągu roku) = 60,5 = średnio co 60,5 lat!!!

Podsumowanie: Bez oczywistego zamiaru, o którym wspomniałem na początku: wydarzenie dość rzadkie!

Jeszcze jedna drobnostka - chodzi o około 1 do 3 mln €!

Po wielkiej głównej wygranej 22 maja pojawiła się nowa główna wygrana w wysokości 10 mln €. Fundusz wzbogacacza był pełny - 20 mln € i pomoc banku nie była potrzebna. Wpływy wynosiły 27.871.394 €. Z tego 18% przeznaczono na nagrodę klasy 1 = 5.016.850,92 €, a 6% na fundusz wzbogacacza = 1.672.283,64 €. Do osiągnięcia 10 mln € brakowało więc 3.310.865,44 €, które zostały wzięte z funduszu wzbogacacza i teraz tam brakowały.

Dla losowania 29 maja reklamowano główną wygraną w wysokości 16 mln €, chociaż nie było znaków wskazujących na znacznie wyższe wpływy i 6% = około 1,6 mln € z wpływów przeznaczone na fundusz wzbogacacza, a nie na główną wygraną, powinno zostać przekazane na uzupełnienie funduszu wzbogacacza do ponownych 20 mln €. 29 maja wpływy były nieco niższe niż w poprzednim tygodniu - 27.562.098 €. Z tego 18% na nagrodę klasy 1 = 4.961.177,64 €!

10.000.000 € + 4.961.177,64 € daje 14.961.177,64 €, a nie 16 mln €!!!

Na kolejne losowanie podobno czeka główna wygrana w wysokości 23 mln €! Brakuje jeszcze 1.657.139,56 € do wymaganych 20 mln euro funduszu wzbogacacza. Aby podnieść główną wygraną z 8 mln € z klasy 1 do 23 mln €, potrzebne byłoby wpłacenie ponad 44 milionów €!!!

Czy ktoś z WestLotto mógłby się zarejestrować na forum i przynajmniej wyjaśnić tę dziwność? Nie musi to być matematyk losowy. Ktoś mądry z księgowości będzie w zupełności wystarczający.

Test na stres - Krefeld

... jak wielu z was zauważyło, nasza planeta znajduje się w strasznym hybrydowym konflikcie. Nasza kanclerz oficjalnie ogłosiła to na początku roku podczas konferencji bezpieczeństwa, a walka przeciwko temu jest zatem nieunikniona... już wiecie: NSA, wymyślona grupa terrorystyczna Khorasan itp.

Na szczęście rozpoznanie przyjaciela i wroga działa doskonale u naszych władców, a winny został szybko znaleziony, a mianowicie: Władimir Putin. I także państwowo kontrolowane hazardowe gry w Niemczech są dotknięte tym, co powinno nas bardzo uważnie obudzić. Jak powinno się coś takiego rozpoznać? Dobre pytanie... albo dokładniej: gutefrage.net:

Pytanie od zersteut, 16.05.2015
Co byś zrobił? Eurojackpot!

Chciałem właśnie zagrać w Eurojackpot, ale przegapiłem termin. Miało się wygrać 90 mln. Teraz zauważyłem, że pozostało tylko 10 mln w grze.

Czy ktoś wie, kto wygrał i czy zdobył wszystko sam? A co byś zrobił z całymi pieniędzmi? Po prostu kontynuować życie w tajemnicy i cieszyć się nim czy natychmiast zniknąć i wszystko roztrwonić w pałacach i z przyjemnością bawić?

Co byś zrobił? Eurojackpot! (Lotto, zwycięzca)

Pewna osoba chce wyłudzić dane osobowe zwycięzcy Big Eurojackpot w bezczelny sposób! Nic więc dziwnego, że szczęściarz z Pardubic (?) jeszcze się nie zgłosił do 27 maja. Na ten temat pisał WestLotto w ostatnim wydaniu magazynu Szczęście:

Czy Czech, który 15 maja wygrał w Eurojackpot 90 milionów euro, nie wie o swoim szczęściu? [...] W każdym razie zwycięzca do tej pory nie zwrócił się do czeskiej spółki loteryjnej Sazka. [...] Czy może szczęściarz po prostu spokojnie myśli, gdzie zainwestować te pieniądze? [...] Jeśli 90 milionów euro byłoby wypłacone w banknotach po 10 euro, oznaczałoby to ładunek prawie 6,5 tony [...]

Osobiście uważam, że zwycięzcę można znaleźć w razie potrzeby! Na to są dzisiaj specjaliści, jak biuro śledcze z Essen: CREAT!V... eh, źle: !NCORRECT... oh, mam to: CORRECT!V - tak, to właściwie. Albo profesjonalista od internetu Elliot Higgins, znany jako Bellingcat - jest praktycznie nie do opłacenia (dlatego także sponsorowany przez Georgea Sorosa - tak mi się przynajmniej wydaje).

Jak należy postępować w takim poszukiwaniu? Chętnie wam to zdradzę.

1. Po pierwsze, należałoby przeszukać Facebooka i Twittera w poszukiwaniu określonych komunikatów. Na przykład: Złapaliśmy go! - go, czyli duży przypał. Jednak tylko wpisy z 15 maja 2015 roku lub później, nie z 2011 lub 2003 - to z kolei mogłoby być źle zrozumiane przez naszych amerykańskich przyjaciół.

2. Jednocześnie trzeba też szukać podejrzanych zdjęć. Na przykład panorama Pardubic z małym słupem dymu może wskazywać na wystrzelony z opóźnieniem fajerwerk, co oznaczałoby wielką radość. Coś w ten deseń mam tutaj:

https://twitter.com/DajeyPetros/stat...40124874899456

Zanim opublikuje się takie zdjęcie, musi być oczywiście poprawione - czyli przewody elektryczne muszą zostać zretuszowane, a może trochę więcej światła słonecznego dodać. Po tej obróbce wygląda to znacznie lepiej:

https://gabrielewolff.files.wordpres...-titelfoto.jpg

3. Informacja, że szef Sazki twierdzi, iż zwycięzca się jeszcze nie zgłosił, musi być traktowana ostrożnie. Z taktycznych powodów może to być oszustwo, a nowy multimilioner od dawna może być w posiadaniu tej sumy. Też informacja od WestLotto o ciężarze 6,5 ton dla 90 mln euro w banknotach po 10 euro jest niezwykle drażliwa. Theo Goßner, stara lisica, na pewno dobrze się zna na transportach pieniężnych. W takim wypadku warto poprosić reporterów z Paris Match o pomoc. Ci są ciągle w drodze i robią wyjątkowo ostre zdjęcia... właśnie transportów ciężkich. Mogę to udowodnić tym zdjęciem:

EXCLUSIF: Crash du MH17 - Un camion volé pour transporter le lance-missiles

Jeśli dobrze przyjrzysz się odbiciu wlotów powietrza na przedniej szybie, zauważysz, że ciemne szare kreseczki nie zostały namalowane za pomocą Photoshopa, ale po prostu... flamastrem! Reporterzy z Paris Match muszą jeszcze trochę potrenować, ale poza tym zdjęcie jest w porządku, prawda?

Jeśli ktoś chce dowiedzieć się więcej o wojnie hybrydowej, polecam lekturę bloga byłej prokurator a.D. Pani Gabriele Wolff:

https://gabrielewolff.wordpress.com/...gcat-arbeitet/
https://gabrielewolff.wordpress.com/...at-arbeitet-2/
https://gabrielewolff.wordpress.com/...eg-um-mh-17-3/
https://gabrielewolff.wordpress.com/...eg-um-mh-17-4/

Test na stres - Duża przestrzeń Krefeld

Napisany przez omega87
Właśnie wygrałem całe 100 euro w zeszłym tygodniu yeah

w zeszłym tygodniu wygrałem aż 100 euro yeah

... hmm, jeszcze jedna taka wygrana i byłoby mnie na Omegę87.

... wystarczyło tylko trochę poczekać, aż powtarzający się przestępcy z Lotto Hessen dostarczyli dokładnie to, o czym pisałem 20.01.2014:

Przy tej okazji warto zaznaczyć, że przy okazji specjalnych okazji również generowane są specjalne numery i wygrane w KENO.

Tak było na początku września 2006 roku, po mojej (jedynej) skardze dotyczącej KENO do Ministerstwa Spraw Wewnętrznych w NRW - wtedy właściwego organu nadzorczego - skierowanej i opublikowanej w Internecie oraz 31.07.2008 roku, ponieważ tego dnia odbyła się tysięczna losowanie KENO w NRW. Na temat tego, jak przygotowuje się takie losowanie, pisałem już 5 lat temu:

[...] Bierze się tyle numerów lotto - 1-49, ile to możliwe - w tym przypadku 17 z 20 możliwych. Mnóstwo numerów miesięcy - 1-12, potem obowiązkowe 19, także 49 i koniecznie data losowania - tutaj 4 i 9. Całość wygląda tak:

2,3,4,5,6,7,8,9,14,15,19,29,36,39,44,48,49 i 51,52,69.

Co za orgia wygranych to była - najlepiej sprawdzić w archiwum Lotto.

To samo zestawienie wygrywających numerów Keno prezentowało Lotto-Hessen w 2008 roku ponownie 31.7.2008 roku:

1,4,5,6,7,12,16,19,20,22,29,31,43,45,46,48,49, oraz 59,61,64

17 numerów lotto - jak wtedy, mnóstwo numerów miesięcy, 19, 49 i oczywiście data losowania - 31 i 7. Naprawdę wszystko, na co sprytny gracz Keno typu 10 mógłby liczyć i marzyć.
Tydzień wcześniej dokładnie to zapowiedziałem u siebie w domu. Dlaczego? Ponieważ tym razem powodem było to... tysięczne losowanie Keno w NRW. [...] Zaraz potem można było jednak przeczytać w magazynie Szczęście, cyt.
...Gracze Keno z NRW są na fali sukcesów... tydzień po tym, jak 100 000 euro trafiło do Bielefeld, gracz z Essen wygrał tę samą sumę grając w Kenotyp 10, postawił jedno euro i trafił... [...]

Podobne informacje można było przeczytać w magazynie Szczęście w 2010 roku, kiedy wprowadzono losowania KENO w niedzielę w celu zwiększenia obrotów - cyt.:

Gracze Keno naprawdę sięgnęli głęboko w kieszenie: Trzy razy przyznano nagrody w wysokości 100 000 euro, a kolejny gracz może cieszyć się 50 000 euro. Gracz z okolic Paderborn trafił... wszystkie 10 liczb...
Dwoje z pozostałych dwóch graczy wygrali po 100 000 euro, stawiając po 2 euro w Kenotypie 9... Inny gracz zrealizował zysk w wysokości 50 000 euro stawiając 1 euro... Od pięciu tygodni w KENO jest 7-dniowy tydzień oraz nowe losowania w niedzielę... - Koniec cytatu.

O mamo! I dokładnie od takich rzeczy odradzam Lotto Hessen 2.2.2014 roku, tuż przed lub po tym czasie. Bawcie się dobrze, cieszcie się 1-milionowymi wygranymi, których przeciętny gracz Keno nigdy nie osiągnie, ale nie róbcie głupot, jak powyżej. [...]

No cóż, w 2014 roku zmatematycy losowi z Lotto Hessen bardziej lub mniej trzymali się tego i nie było nadużyć w tym zakresie. Jednak wprowadzenie Keno trwało wtedy (ze względów strategicznych) niemal dwa lata!!! A główne uroczystości z okazji 10-lecia - związane z dodatkowym losowaniem w niemal wszystkich krajach związkowych - odbywają się teraz, za kilka dni.

Z iluzji, że obroty Keno w wysokości 1 miliona euro dziennie, jak miało to miejsce w 2005 roku, zostaną ponownie osiągnięte, Lotto Hessen na pewno zrezygnowało, ale nadzieja na 10-20 tysięcy nowych durni i obroty powyżej 400 000 euro dziennie wydają się być bardzo żywe. Skoro takie rzeczy nie zdarzają się same, trzeba trochę pomóc. I w poniedziałek, 1.6.2015 roku, zobaczyliśmy więc ten zestaw wygranych numerów Keno:

1-3-5-6-7-8-13-19-23-25-26-31-34-35-40-42-46-49 oraz 67-68

18 numerów lotto - od 1 do 49 oraz 49 ekskluzywnie. (Średnia 14)
12 numerów urodzinowych, w tym 19 oraz szczęśliwa liczba 13.
I oczywiście data: 1 czerwca - czyli 1 i 6.

Tym razem zrezygnowano z orgii wygranych w najwyższych kategoriach - tylko raz 10 000 euro w Kenotypie8. Ale nawet z małymi i średnimi wygranymi osiągnięto ponad 64% wypłacalności i zadano kropkę nad i dla entuzjazmu do gry w najbliższe 1-2 tygodnie. Ponieważ punktowe wylądowanie tego zestawu wygranych numerów było wszystkim innym niż przypadkowym, ponawiam swoje rady dla graczy Keno:

1. Zadzwoń do Lotto Hessen i zarejestruj się jako obserwator na każde losowanie Keno przez cały zamierzony okres swojej gry w Keno!
2. W przypadku odmowy - niezależnie z jakiego powodu - zapomnij o grze w Keno!
3. Jeśli codzienne wizyty zostaną zatwierdzone, przeprowadź się do Wiesbaden, aby koszty były jak najniższe i nie przegapić żadnego losowania!
4. Twoja obecność podczas przeprowadzania wszystkich losowań jest niezbędna zarówno podczas próbnych, jak i głównych losowań!
5. Twoim zadaniem podczas losowania jest obserwowanie małego wyświetlacza urządzenia losującego Keno i notowanie wylosowanych numerów! Elementy wizualizacji Cię nie interesują!
6. Jeśli po 4-5 tygodniach osiągniesz znaczące wygrane, możesz kontynuować grę zgodnie z powyższymi warunkami!
7. W przypadku znacznych strat finansowych - zapomnij o grze, i tak nie masz pojęcia o Keno!

Test stresu - Duży obszar Krefeld

... czasem naprawdę powinienem się uderzyć w pierś i żałować, jak surowo traktuję biednych strategów loterii!!! Oni przecież nie chcą nikomu źle, chcą tylko się bawić. Po wczorajszym artykule o Keno, kilku użytkowników zabrało tam głos, co trzeba docenić. Chronologicznie, najpierw - @padugai:

Hallo dla wszystkich doświadczonych,
jak myślicie, co by się stało, gdyby na przykład znaleziono tutaj metodę generowania wysokich wygranych?
Chętnie podzielę się obiecującym podejściem, które zostanie rozwinięte i optymalizowane przez ekspertów tutaj...
Czy wtedy Keno zostałoby np. zlikwidowane?
Czy kula lodowa TT800 i TÜV byłyby wtedy zawiedzione? Czy mogę wtedy żądać zwrotu moich stawek ;-) ?
Muszę to tak naprawdę wiedzieć wcześniej, zanim wyjawię wiele pomysłów, które można by również przeczytać przez operatorów loterii . *Teorie spiskowe...
Czekam na komentarze.
Lotto-Totostrategen.de - Ogólne opinie na temat KENO…
Moim zdaniem @padugai z ekspertami oraz jeszcze ostrzejszymi fachowcami może spróbować generować nieskończenie wiele wygranych, a Keno z pewnością nie zostanie zlikwidowane, ponieważ albo nie zna mojej obowiązkowej poradnika albo nie traktuje go poważnie. W dalszej kolejności pojawił się cenny wpis od @Matrix, który ponownie zainstalował swojego starego weterana walki:
Hallo, teraz przez 7 dni grałem w Keno 7 za 1 euro, już pierwszego dnia trafiłem 5 liczb i wygrałem 12 euro potem 4 dni tylko 2-3 liczby trafiłem, ale co mi się zauważyło, w ostatnie 2 dni zawsze trafiałem po 4 liczby, chociaż tylko 1 euro wygrane (sic!) myślę, że Keno chce mnie tym zachęcić, żebym myślał ohhh, graj dalej, na pewno coś jeszcze przyjdzie, ale ja nie jestem taki, nie dam się zwieść, nawet jeśli dzisiaj zostaną wyciągnięte wszystkie 7 liczb, to nie będzie to już przypadek!!! Ale mimo wszystko 7,50 euro zakładu, 14 euro wygranych, oznacza czysty zysk 6,50 euro (sic!)
Dlatego każdy potencjalny gracz Keno powinien to wydrukować, oprawić i powiesić na ścianie! Wiele takich doświadczeń odbyło się z nowicjuszami w Keno, o czym zostało mi już kilkakrotnie powiedziane przed 7-8 laty. To nie działa zawsze i wszędzie, ale tak naprawdę tak działa oprogramowanie Keno. Na szczęście @Matrix nie jest aż tak łatwy do wzięcia, nie daje się zwieść do dalszego grania - przynajmniej w Keno!
A w Keno nie może zabraknąć @Meggi - z jej krytycznymi, ale zawsze pełnymi nadziei komentarzami:
Cześć!
Nie jestem teoretyczką spiskową, ale zagorzałą graczką w Keno.
Gram w Keno od czasu, gdy jest Keno w Dolnej Saksonii.
Często osiągałam dobre wygrane, ale mimo wszystko zauważam, że gdy regularnie wygrywam, następuje długa przerwa, a potem nagle pojawiają się mniejsze wygrane. Jeśli zrobię sobie chwilę przerwy, znowu pojawia się pełny strzał, a potem znowu mniejsze wygrane. To sprawia, że mam wrażenie, że istnieje pewna kontrola skądś. Moje zdanie.
Na koniec @KungFuLady, która na forum strategów loterii robiła reklamę dla wszystkiego, co tylko możliwe - lotto, Eurojackpot, Totolotka i zakładów sportowych:
Moin, (skin)
przez długi czas nie grałem w Keno (i na razie nie chcę), więc nie pamiętam dokładnie.
Czy Keno było dostępne tylko z kartą klienta?
Przychodzi mi do głowy kwestia możliwej kontroli.
Oczywiście kontrola jest kluczowa w Keno. Zanim wprowadzono obowiązek posiadania karty klienta, w wielu landach limit wypłat w kasie został obniżony do 500 € - i to bezpośrednio po wprowadzeniu Keno. W jakiś sposób musiano uzyskać dane osobowe zwycięzców w Keno, którzy wygrali 4 cyfry. W Keno powinno być fair. Wygrywać mogą czasami jedni, a czasami drudzy, nie zawsze ci sami.
Tylko w kolebce loterii Keno, w kraju związkowym Hesja, było inaczej, a limit wypłat w gotówce, który wynosił do tej pory 750 €, został w 2004 roku podniesiony do... 5.000 €!!!
Ale dla zapewnienia właściwego przebiegu Keno jestem nawet gotowy położyć rękę na ogniu szefa loterii Hessenlotto, dr. Sundermanna!
Nie wiem, czy już o tym pisałem, ale w duchu skłaniam się do ułatwienia pracy loterii. Tak! Na pewno mają dość ciągłego przekonywania klientów do sklepów z zakupami! Do tego modelu opłat abonamentowych na rzecz radia mogłoby to być odpowiednie. Ustawić każde gospodarstwo domowe w Niemczech jako przymusową składkę na hazard, zmusić je do generowania przez całe życie wskazówek z państwowego generatora liczb losowych i gotowe! Kto chce zagrać więcej kuponów? Nie ma problemu, ale aby osiągnąć roczne podstawowe dochody, państwowe przedsiębiorstwa loteryjne nigdy nie musiałyby ponownie drżeć! Ale możliwe, że dzisiaj zbyt wiele słońca mi w głowę uderzyło!

... 12 maja napisałem balladę o Eurojackpot i ludzie liczba 19:

viewtopic.php?p=102326

W balladzie zaproponowałem Theo Goßnerowi z WestLotto, żeby zawarł kompromis i nazwał Eurojackpot: Największa sfałszowana loteria w Europie. WestLotto tak podobała się ta ballada, że wczoraj dopisali do niej nowy wiersz. A ten wiersz nie jest zwykłym wierszem, ale... katastrofą!

Wtedy chodziło o losowania Eurojackpotu, które zaczęły się dokładnie od największego zabójcy kursów - liczby roku urodzenia 19. Od marca 2012 odnotowano dwa losowania rozpoczynające się od liczby 18, żadne zaczęły się od liczby 20, ale już cztery od ulubionej liczby 19! A wczoraj WestLotto ucieszyło nas piątym zestawem wygrywających liczb, który doskonale potwierdza to, co zaznaczyłem powyżej pogrubioną czcionką:

01.03.2013: 19 -28-29-34-44 _____ (28-29)
14.02.2014: 19 -21-22-28-41 _____ (21-22)
22.08.2014: 19 -20-40-42-47 _____ (19-20)
08.05.2015: 19 -31-32-40-46 _____ (31-32)

5.06.2015: 19-38-40-41-50 _____ (40-41)

Tym razem również nie zabrakło bliźniaczej pary! Być może matematycy losowania WestLotto chcieli w ten sposób zwrócić uwagę, że bliźniacza para, czyli dwie liczby różniące się o 1, reprezentuje najczęstsze połączenie liczb (31 sztuk) na odcinku od 19 do 50. Następnie Differenz 2 występuje 30 połączeń, Differenz 3 29 połączeń i Differenz 4 28 sztuk. A jeśli ktoś znajdzie w powyższym zestawieniu tylko jeden przypadek Differenz 4, to może go... zatrzymać.

Kiedyś, kiedy ludzkość jeszcze wykazywała jakieś oznaki oporu, wśród potężnych panowało wiele tajemniczości, gier w ukrywanie, itp. Obecnie większość rzeczy - tak jak Eurojackpot - jest pięknie transparentna lub przezroczysta! Na przykład:

Jutro w zamku Elmau rozpocznie się tzw. spotkanie G-7 (Koszt: ponad 300 mln €), żeby ćwiczyć serenadę urodzinową dla Davida Rockefellera. Następny tydzień będzie miał bowiem 100 lat, a przyjęcie urodzinowe odbędzie się w Tyrolu podczas konferencji Bilderberg. Nie! Nic nie mam do Rockefellera, który naprawdę kocha ludzi. Dla niego ludzkość to ogromny... magazyn części zamiennych! Właśnie został odnowiony, dostał piąte... nie, szóste serce przeszczepowe i mała zakładka trwa dalej! Jaki? Postawił z/na Kissingera, kto pierwszy kopnie w kalendarz!

Alles Schall und Rauch: Roc...

... do naszej małej serii z piątką, zaczynając od cyfry 19, brakuje jeszcze jakiegoś obliczenia. Nadrobimy to teraz, aby dokładnie wiedzieć, co zazdrości matematycy losowi z WestLotto chcą wcisnąć eurojackpotowcom albo sprzedać jako przypadkowość. Najpierw obliczymy, ile razy i bez znaczenia jakie kombinacje numerów wygrywających w eurojackpot są oczekiwane statystycznie z cyfrą 19 jako początkiem. Najłatwiej to zrobić, jeśli na chwilę odłożymy 19 na bok i określimy wszystkie możliwe kombinacje pozostałych czterech liczb (zazwyczaj wyciąganych jest 5). Bez 19 pozostaje jedynie 30 liczb (od 20 do 50) i:

30 nad 4 = 27,405
50 nad 5 = 2,118,760 : 27,405 = 77,3 - zatem wszystkie 77,3 losowania.

Mamy 5 takich kombinacji, więc: 77,3 x 5 = 386,5 losowań. Od marca 2012 r. było dokładnie 168 losowań eurojackpotu, co daje:
386,5 : 168 = 2,3 - już 2,3-krotność średniej ilości. Do tego dochodzą te bliźniaki, które w przypadku 5 liczb z zakresu od 31 (od 19 do 50) mają czynnik częstości występowania wynoszący 1,6. A zatem ostateczne obliczenia wyglądają tak:

77,3 x 1,6 x 5 = 618,4 (losowania)
618,4 : 52 (losowania w roku) = 11,9 czyli około 12 lat.

To oznacza: z musi w tej dyscyplinie WestLotto jest już w roku: 2012 + 12 = 2024!!! Szału nie ma!

Wiem, zawsze będą jakieś odstępstwa i za pomocą testu chi-kwadrat można wszystko wygładzić. Niestety, że musimy mieć do czynienia akurat z największym mordercą kursów, tj. rokiem urodzenia 19!

Minęło już ponad trzy tygodnie, odkąd w Czechach wygrano 90 mln €. A zwycięzca nadal pozostaje nieznany! Tak przynajmniej oficjalna wersja. Osobiście nie lubię spekulować, ale w tej sytuacji nie można robić nic innego. Dlatego kilka cytatów z najnowszego artykułu na ten temat:

Prawie od trzech tygodni zwycięzca Eurolotto z Czech nie zgłosił się. [...] Ale dlaczego tyle mu zajmuje? Czy on nie potrzebuje tych 90 mln euro?

- zawsze te genialne pytania!

Nich się nie martw. Nie martwimy się, powiedział rzecznik czeskiej spółki loteryjnej Sazka [...] Jest całkowicie normalne, że przy tak gigantycznych sumach się czeka. Zwycięzca eurojackpotu ma jednak tylko 35 dni na odebranie wygranej. Koniec czerwca to koniec [...]

- do tego czasu to wydarzenie można pięknie wykorzystać medialnie, prawda? A dopóki jackpot leży na koncie Theo Goßnera, codziennie przynosi 5000 € zysku!

Jednak oszuści już się licznie zgłaszali. Dziesiątki dzwoniących twierdziło, że wygrali, ale zgubili lub wyrzucili kupon, poinformowała w czwartek loteria Sazka. Pewna kobieta zadzwoniła i powiedziała poważnie, że jej pies zjadł kupon, wyjaśnił rzecznik w Pradze. Inni twierdzili, że ich kupon został skradziony. Bardziej zuchwali sugerowali podział po połowie z loterią.

- tak, to był błąd. Powinni zaoferować Sazce 20 do 80 albo 30 do 70 procent.

Być może szczęśliwy zwycięzca po prostu jest przytłoczony tą sumą. [...] Być może nie ma konta bankowego albo musi załatwić sprawy rodzinne.

- tak, błyskawiczny rozdział w stylu:

Kochanie! Wygrałem w totka, spakuj walizki!
Co mam zabrać, rzeczy na lato?
Obojętne! Hauptsache. Haupt...aż w ciągu dwóch godzin jesteś z d...y!

Albo jest to kwestia zdrowotna? Są przypadki, kiedy ludzie byli wręcz przewróceni

- lub przypadki, gdy zwycięzcy byli przewróceni!

Co do drugiego, spółka loteryjna nie jest aktywnie zaangażowana w poszukiwanie milionowego zwycięzcy. Również nie ma mowy o przedłużeniu terminu. Jeżeli zwycięzca się nie zgłosi, jackpot wraca do loterii. Nigdy nie zdarzyło się, żeby zwycięzca nie zgłosił się ostatecznie, dodaje rzecznik loterii.

- no to musi Theo Goßner zaprosić gościa z Sazki, Vaclava Friedmanna, do Münster i koniecznie opowiedzieć mu, ile milionów wygranych w lotto rocznie w Niemczech jest zostawianych... trzeba!!! A jeśli szef loterii odmówi przekazania ich do DLTB (patrz: Nadrenia-Palatynat!), to inne główne wygrane po prostu... nie są odbierane!!! Żaden problem!

Eurojackpot 5.6.2015: Zwycięzca nie odbiera 90 mln euro: Brak zwycięzcy w Eurolotto, oszuści w Czechach | news.de

Boże! Same przestępstwa wszędzie:

Setki milionów na pomoc dla Haiti zniknęły - Afera Czerwonego Krzyża w USA - Świat - krone.at

... jeden moim profesorem w szkole muzycznej był J. Rubiński, często opowiadał o tym, jak ważne są błędy, ponieważ stanowią one dobrą okazję do poprawek i pogłębienia w danym temacie. Sam lub jego rodzina pochodził z Wiednia - przynajmniej tak mi się wydaje - i prowadził w pierwszym roku zajęcia z metryki, agogiki i dynamiki - wszystko oczywiście związane z muzyką klasyczną.

Ponieważ popełniłem błąd w ostatnim poście, od razu dokonam poprawki i trochę zagłębimy się w omawianym temacie. W przypadku kombinacji liczb wygrywających w Eurojackpot, zaczynających się od 19, pozostaje nie 30, jak błędnie podałem wczoraj, a 31 liczb do 50! Dlatego prawidłowe obliczenie wygląda następująco:

31 po 4 = 31 465
50 po 5 = 2 118 760 : 31 465 = 67,3 - czyli co 67,3 losowania.

Mamy 5 takich kombinacji, więc: 67,3 x 5 = 336,5 losowań. Od marca 2012 roku miało miejsce dokładnie 168 losowań Eurojackpot, co w przypadku:
336,5 : 168 = 2,0 - stanowi już dwukrotność średniej ilości. Do tego dochodzą te bliźniaki, które przy 5 liczbach z 32 (od 19 do 50) mają współczynnik częstości występowania wynoszący 1,6. A zatem ostateczne obliczenie wygląda tak:

67,3 x 1,6 x 5 = 538,4 (losowania)
538,4 : 52 (losowania w roku) = 10,4 czyli około 10 lat.

Oznacza to, że zgodnie z planem w tej dziedzinie WestLotto jest już w roku: 2012 + 10 = 2022!!!

I teraz - dla radości wszystkich graczy Eurojackpot - przedstawiam statystykę dotychczasowych 168 losowań w zależności od pierwszej liczby w kombinacji wygrywających liczb. Na pierwszym miejscu jest pierwsza liczba, następnie liczba możliwych kombinacji, a potem szansa 1 do ..., później wartość średnia po 168 losowaniach i na końcu rzeczywista liczba tych losowań oraz jej procentowa wartość:

01 - 211 876 ___ 1 do _10,00 ___ (16,8] ___ 18 = 107,1%
02 - 194 580 ___ 1 do _10,89 ___ (15,4) ___ 11 = _74,4%
03 - 178 365 ___ 1 do _11,88 ___ (14,1) ___ 15 = 106,4%
04 - 163 185 ___ 1 do _12,98 ___ (12,9) ___ 12 = _93,0%
05 - 148 995 ___ 1 do _14,22 ___ (11,8] ___ 14 = 118,6%
06 - 135 751 ___ 1 do _15,61 ___ (10,8] ___ 18 = 166,6%
07 - 123 410 ___ 1 do _17,17 ___ (9,8] ___ 09 = _91,8%
08 - 111 930 ___ 1 do _18,92 ___ (8,9) ___ 09 = 101,1%
09 - 101 270 ___ 1 do _20,92 ___ (8,0) ___ 11 = 137,5%
10 - 91 390 ___ 1 do _23,18 ___ (7,2) ___ 09 = 125,0%
11 - 82 251 ___ 1 do _25,76 ___ (6,5) ___ 06 = _92,3%
12 - 73 815 ___ 1 do _28,70 ___ (5,9) ___ 06 = 101,7%
13 - 66 045 ___ 1 do _32,08 ___ (5,2) ___ 04 = _76,9%
14 - 58 905 ___ 1 do _35,97 ___ (4,7) ___ 03 = _63,8%
15 - 52 360 ___ 1 do _40,47 ___ (4,2) ___ 04 = _95,2%
16 - 46 376 ___ 1 do _45,69 ___ (3,8] ___ 02 = _52,6%
17 - 40 920 ___ 1 do _51,78 ___ (3,2) ___ 04 = 125,0%
18 - 35 960 ___ 1 do _58,92 ___ (2,9) ___ 02 = _69,0%
19 - 31 465 ___ 1 do _67,34 ___ (2,5) ___ 05 = 200,0%!!!

Jak widać, nasze losowania z pierwszą liczbą 19 osiągnęły najwyższą procentową wartość 200! Do tej pory mogliśmy tylko podejrzewać, a teraz mamy to czarno na białym! Małe obliczenie pod tym zestawieniem pokazuje również, że mamy nadmiar około 7 losowań w tej kategorii. Gdzie konkretnie brakuje tych 7 losowań? Widzimy to poniżej, gdzie wymieniłem pozostałe 6 z 168 losowań:
23 - 17 550 ___ 1 do 120,73 ___ (1,4) ___ 00 = 0,0%
24 - 14 950 ___ 1 do 141,72 ___ (1,2) ___ 00 = 0,0%
25 - 12 650 ___ 1 do 167,49 ___ (1,0) ___ 01 = 100,0%
26 - 10 626 ___ 1 do 199,39 ___ (0,8] ___ 02 = 250,0%
27 - 8 855 ___ 1 do 239,27 ___ (0,7) ___ 00 = 0,0%
28 - 7 315 ___ 1 do 282,65 ___ (0,6) ___ 00 = 0,0%
29 - 5 985 ___ 1 do 354,01 ___ (0,5) ___ 01 = 200,0%
30 - 4 845 ___ 1 do 437,31 ___ (0,4) ___ 00 = 0,0%

WestLotto przykleił więc popularną liczbę początkową 19 aż pięciokrotnie do wysokich liczb powyżej 20, aby ocalić obroty i zapobiec sytuacji, w której niewtajemniczona masa klientów pozostaje bez wygranej, tracąc przyjemność z tej manipulowanej loterii! Oszustwo trudno udokumentować bardziej jasno!!! To hazard dla głupców!!!

Zacząłem ten post od wspomnienia jednego ze swoich nauczycieli i chcę go tak samo zakończyć. Pierwszy egzamin wstępny do szkoły muzycznej, gdy byłem jeszcze dzieckiem, przeprowadzał nauczyciel z gimnazjum i etnograf z mojego miasta urodzenia, Prof. Alfons Kowalski. Wtedy - pod koniec lat 60. w Polsce - zastanawialiśmy się, skąd miał ten piękny kremowy VW Garbus. Dzięki Internetowi dowiedziałem się niedawno, że Prof. Kowalski urodził się w 1914 roku w Barmen koło Wuppertalu, a około 1918 roku, po I wojnie światowej, imigrował wraz z rodzicami do Polski. Część rodziny pozostała prawdopodobnie w Niemczech, a kontakty z Barmen udało się jakoś utrzymać. Raz zatkałśmy rurę wydechową Garbusa papierem gazetowym. To nie było złe, raczej serdeczne i banalne, ponieważ Funiu - tak go nazywaliśmy - zauważył ten psikus po 20 sekundach, ruszył spokojnie i odjechał - dzięki logice i poszlakom.

Jakie dowcipy wymyślą sobie matematycy losowości WestLotto, żeby gracze Eurojackpot w końcu zrozumieli, że są ciągle oszukiwani?

... sprawa z 90-milionowym jackpotem z 15 maja zaczyna coraz bardziej śmierdzieć i może przerodzić się w wielki skandal.

Ten gość z czeskiego przedsiębiorstwa Sazka, Vaclav Friedmann, wprawdzie wysunął kilka przypuszczeń, dlaczego rzekomy zwycięzca jeszcze nie odważył się zgłosić swojej rekordowej wygranej, ale z drugiej strony wyjawił kilka szczegółów, które niemal całkowicie wykluczają jedno lub drugie przypuszczenie. Prawie 2/3 stosunkowo krótkiego terminu zgłoszenia wynoszącego 35 dni (w Niemczech 12 tygodni - czyli ponad 80 dni) już minęło i zaczyna robić się ciasno!

Punkt 1. Bajka o renciście, który nie ma konta bankowego, można odrzucić z dwóch powodów. Po pierwsze: założenie konta bankowego trwa również w Czechach - przypuszczam - tylko kilka dni. Po drugie: Kupon został wytypowany przez Quick-Tipp, co raczej wskazuje na klienta w średnim wieku. Rencista, który być może grał w Lottto już przed erą komputerową konserwatywnie, poprzez ręczne zaznaczanie liczb, nie stanie się tak szybko nowoczesny i sprytny.

Punkt 2. Jeśli rzekomy zwycięzca chciał załatwić swoje prywatne sprawy, czyli szybko się rozwieść lub poślubić, to pod względem prawnym ma to niewielkie znaczenie, ponieważ liczy się to, kiedy wygrana została osiągnięta, a nie w który dzień została przekazana.

Punkt 3. Szczęściarz nie wie jeszcze o swoim szczęściu, ponieważ nie sprawdził jeszcze biletu. No dobrze, coś takiego mogłoby mieć miejsce przy jakimś losowaniu Eurojackpot, ale nie w przypadku największego jackpotu wszech czasów zarówno w Niemczech, jak i w Czechach!

Punkt 4. Nawet zgubienie bądź przeniesienie miejsca biletu z dużą wygraną w Czechach, według słów Vaclava Friedmanna (sensownie), byłoby premierą!

Punkt 5. Załóżmy, że potencjalny zwycięzca ma dorosłe dzieci lub rodzeństwo i chce, aby uniknąć późniejszego podatku od spadku, zgłosił tę gigantyczną wygraną jako zespół. Wtedy 10 dni powinno wystarczyć, aby uregulować tę sprawę i zgłosić wygraną.

Punkt 6. Każdy dzień opóźnienia kosztuje pieniądze i zwiększa ryzyko, że faktycznie może stać się coś złego. Zwykły złodziej często jest skłonny napadać na kiosk czy salon gier za 100-200 euro - i nie tylko. 90.000.000 € to zupełnie inna liga, w której nawet niektórzy doradcy bankowi, prawnicy itp. mogliby osłabnąć - czego w tym przypadku (również ja) życzę sobie nie.

Teraz inny scenariusz. Wszystkie wskaźniki wskazują, że Eurojackpot jest manipulowany - więc: również 90-milionowa wygrana została celowo i z premedytacją wywołana w Czechach. Jak to jest możliwe, skoro kupon został wytypowany przez Quick-Tipp, a generator liczb losowych nie wiedział, która kombinacja liczb będzie obstawiona tylko raz w niemal całej Europie?

Punkt 1. 15 maja było nieco ponad 40 milionów zakładów. Prawdopodobieństwo trafienia Jackpotu pozostaje każdorazowo niezmienne i wynosi około 1 do około 95 mln. Oznacza to, że nawet przy doskonałym rozłożeniu wszystkich zakładów obstawionych tego dnia pozostałaby ponad połowa z 95 mln możliwych kombinacji niepokrytych. Oznacza to również, że każdy kupon z 6 seriami gry, niezależnie od tego, czy został obstawiony ręcznie czy przez generator liczb losowych, mógłby łatwo zawierać 3 takie przypadki, których jedrz wysłany był tylko raz w Europie. Ponadto nie wiemy, czy ta osoba obstawiała tylko jeden kupon w ten sposób czy też więcej.

Punkt 2. Ten kupon został już w czwartek, 14 maja oddany. Więc był wystarczająco czas, aby wrócić z Pardubic do Münster, w piątek krótko po godzinie 19 podjąć właściwą decyzję i przechowywać odpowiadający mu bilet w sejfie albo go zniszczyć, jeśli jackpot miałby przeterminować i ponownie zostać użyty do rozegrania.

Punkt 3. Może się zdarzyć, że pracownik przedsiębiorstwa Sazka przypadkowo natrafił na interesujące informacje o Eurojackpot w internecie, przeczytał je i zachwycił się w nich zawartymi wskazówkami na nieprawidłowości w tej loterii. Czy w takim przypadku byłby możliwy Fifty-Fifty propozycja, nie jestem pewien. To, co już wiemy, to że istnieją Czesi, którzy nie wierzą już ani w zwycięzcę wylężonego przez szczęście, ani w samą wygraną:

Uważam, że zwycięzcy w ogóle nie ma - pisze czeski użytkownik. To wszystko wielkie widowisko, żeby ludzie więcej grali w lotto - mówi pewna Martina z Moraw.

Nieznany Czech nie przyjmuje swoich 90 milionów - DIE WELT

Zarówno ten użytkownik, jak i Martina z Moraw, wydali mi się od razu bardzo, bardzo sympatyczni.

Więc moi panowie, Goßner & Friedmann, z każdym kolejnym dniem ta komedia staje się coraz mniej wiarygodna! Wiem, że jackpot przyszedł do Czech nieplanowo i zbyt wcześnie! Przy tej stawce tego organizatora losowania, przypadek potrzebuje więcej niż 5 lat na takie sztuczki! Aby zwrócić 90.000.000 € do puli Eurojackpotu, Czesi będą musieli grać dłużej niż 15 lat!

Oto dwa linki potwierdzające Quick-Tipp oraz datę oddania - niestety tylko po czesku:

2,5 miliardy przyniósł zwycięzcy losowy typ. Obstawiał w regionie Pardubickim | Moje finanse | Lidovky.cz

Spalony kupon na półtora miliarda? Fałszywego zwycięzcę zdradziła zła data w oddaniu | Ciekawostki | Lidovky.cz

Stresstest - Krefeld

... ależ to dopiero przypadek! Dzień po moim wpisie spółka Eurojackpot znalazła zwycięzcę!

Czech w średnim wieku (hmm!) pojawił się dziś przed południem w Sazka w Pradze i złożył cenny kupon. Zabrał tylko 9 900 € i odszedł, bo nie chciał przegapić pociągu z powrotem do Pardubic:

Praga - Oczekiwanie dobiegło końca: Zwycięzca 90-milionowej puli Eurojackpota z Czech zgłosił się kilka dni przed upływem terminu ważności. Mężczyzna w średnim wieku osobiście złożył poprawny kupon w czwartek - powiedział rzecznik spółki loteryjnej Sazka.

Zwycięzca szczęśliwie zabrał ze sobą w kasie w Pradze równowartość 9900 euro - po czym pospieszył na pociąg do swojego miasta rodzinnej.

Mężczyzna czekał prawie miesiąc od losowania w Helsinkach, aby medialne zamieszanie nieco opadło. Nadal chodzi do pracy i rozważa starannie, jak powinien ulokować pieniądze - powiedział rzecznik. Pochodzi z regionu administracyjnego Pardubic, około 120 kilometrów na wschód od Pragi.

Sazka ma teraz oficjalnie 60 dni na przelanie pozostałej części ogromnej sumy ponad dwóch miliardów koron czeskich na konto bankowe szczęśliwca. Jako jedyny w Europie obstawił właściwe liczby 12-14-18-38-46 oraz dodatkowe 9 i 10 w losowaniu z 15 maja. (dpa)

Eurojackpot: Zwycięzca 90 milionów końcu się zgłosił

Pierwsze bezpośrednie połączenie lotnicze: Düsseldorf - Praga, dzisiaj o 7:10. Lądowanie nastąpiło około godziny 8:25, potem spotkanie, przekazanie kuponu, wiadomość dpa - pasuje. 9 900 € dla tego z trawy byłoby stosunkowo niewielką kwotą przy 90 mln €, prawda? A to, co mnie naprawdę zwaliło z nóg, to fakt, że gracz w Eurojackpot musi zapłacić gotówką w miejscu rejestracji znaczącej wygranej, ma 35 dni na zgłoszenie wygranej, ale państwo ma aż 60 dni na przelanie wygranej kwoty!!! Jakoś... coś... co nie tak?

Tym razem wyciągnąłem ten komunikat prasowy z t-online.de, ponieważ użytkownicy tam (jeszcze) mogą komentować. Oto kilka komentarzy:

Masserberg on June 11, 2015 at 3:19:29 PM
Super, mafia lotto szybko wylosowała zwycięzcę!!!

PF1960 on June 11, 2015 at 2:42:18 PM
Gratulacje i powodzenia w przyszłym życiu. Powinno być uspokajające..

mrlack on June 11, 2015 at 2:18:55 PM
Dlaczego jedna osoba musi zdobyć tak wielką sumę? Można by ograniczyć wygraną do 1 mln EUR/osoba. Wtedy byłoby więcej zwycięzców, a pieniądze byłyby bardziej sprawiedliwie rozdzielone. To zwiększyłoby też zachętę do gry. Mi wystarczyłoby 1 mln, biorąc pod uwagę, ile trzeba przepracować.

BOSSderBOSSE on June 11, 2015 at 2:38:24 PM
@ mrlack: Państwu nie zależy na tym, aby wiele osób wygrywało duże sumy, które pozwalałyby im nigdy więcej nie pracować. Czy teraz człowiek z 90 milionami euro jest zabezpieczony, czy też każdego tygodnia 90 osób odchodzi z rynku pracy, robi różnicę.

Test na stres - Obszar Krefeld

Napisany przez Philtrat
Jeśli byłoby to takie proste do powiedzenia, świat byłby dosyć prosty.

Tak czy inaczej, to nadal gra w szansę. Uważam, że powinniśmy inwestować w hazard tylko te pieniądze, których nie potrzebujemy. Jeśli musimy rezygnować z innych rzeczy, aby kupić kupon loterii, lepiej trzymać ręce z dala, ponieważ może to oznaczać straty. Oczywiście, pomijając kwestię uzależnień.

... w tym tygodniu odbył się... Tydzień KENO, co zapowiedziałem już jakiś czas temu. W prawie wszystkich krajach związkowych odbyła się specjalna loteria. Codziennie rozlosowywano: jeden Opel ADAMS i 100 x 100 €. Opel ADAMS wydaje się być edycją specjalną nazwaną na cześć muzyka Bryana Adamsa. Znamy to już z VW... już wiemy, VW-Santana, POLO Fox - na cześć Samanthy Fox lub GOLF Bon Jovi.

W przypadku specjalnych losowań biorą głównie udział gracze, którzy nie wierzą już w wygrane dzięki zwykłemu zaznaczaniu liczb, ponieważ przypadek zawsze wybiera inne liczby niż te, które zostaną wybrane. Jednak specjalne losowanie to zupełnie coś innego, ponieważ w gruncie rzeczy nie trzeba zaznaczać i trafić żadnych konkretnych liczb! Wystarczy odrobina szczęścia, aby wygrać samochód albo coś innego, ponieważ wszystkie kupon są uwzględnione w tym losowaniu.

Bardzo dochodowa seria liczb Keno - czyli te oparte na datach urodzin, dacie, liczbie 19 itp. - została wystrzelona przez Lotto Hessen prawie dwa tygodnie temu w poniedziałek i podczas już kończącego się festiwalowego Tygodnia KENO nie można było zauważyć żadnych nietypowych serii liczb wygrywających. To jednak nie powstrzymało Lotto Hessen przed wygenerowaniem więcej znaczących wygranych niż zwykle, i tak mogliśmy podziwiać we wtorek wygraną 100 000 € przy typowaniu Kenotyp10, 6 x 1 000 € przy Kenotyp9, 3 główne wygrane po 10 000 € przy Kenotyp8, jedną po 1 000 € przy Kenotyp7 oraz 33 x 500 € przy Kenotyp6. Następnego dnia znowu pojawiła się główna wygrana 10 000 € przy Kenotyp8, a nawet 12 x 1 000 € przy Kenotyp10, co przy szansie 1 do 47 238 daje zakład w wysokości 12 x 47 238 = 566 856 € - tylko dla Kenotyp10. Jednak jest to zdecydowanie odległe od rzeczywistości. W czwartek ponownie widzieliśmy 10 wygranych po 1 000 € przy Kenotyp10 czy jedną po 10 000 € oraz 5 po 2 000 € - niezły szajs! W ciągu 10 lat istnienia KENO Lotto Hessen niestety nie zdołało stworzyć tabeli wyników pokazującej zarówno kwoty postawione w grze, jak i liczbę wygranych w zależności od Kenotypu i wysokości stawki.

Ok, wyniki losowań piątku, soboty i niedzieli poznamy dopiero w poniedziałek. Co teraz? Może kilka zdań o nawykach obstawiania graczy okazjonalnych, hmmm? Na przykład, profesorowie matematyki i eksperci z zakresu loterii odradzają zaznaczanie wielu dat urodzenia lub wzorów. Dobrze, ale jak zachowa się osoba, która nie interesuje się statystykami, systemami itp. a mimo to od czasu do czasu chce wziąć udział w loterii? Znalazłem zdjęcie z reklamy z wypełnionym kuponem lotto na Google, który wyraźnie został zaznaczony przez taką osobę i dlatego może być uważany za typowy dla graczy okazjonalnych:

https://t1.ftcdn.net/jpg/00/24/41/14...OIh32NuFFx.jpg

Nie trudno zauważyć, że zaznaczone liczby nie są ani pionowe ani poziome, lecz przeważnie ułożone diagonalnie lub w formie siateczki. Najczęstszym połączeniem liczb (tak na szybko) wydaje się być różnica 6 - czyli: 12-18, 34-40, 7-13 itp. - wybrano ją łącznie 11 razy. Natomiast kolejna różnica 7, znajdująca się pionowo na kuponie, wybrana została tylko 2 razy! Mogę oczywiście napisać kilka stron A4 o zaznaczonych liczbach na zdjęciu powyżej, jednak byłoby to dość nudne. Zamiast tego teraz nadejdzie puenta naszego zdjęcia, nawyków obstawiania graczy okazjonalnych i różnicy 6.

Najpierw pokażę wszystkie połączenia liczb z różnicą 6 w serii wygrywających liczbach KENO z środy tego tygodnia KENO (ale tylko liczby mające znaczenie dla tej różnicy):

__ Śr. 10.6.2015 ___

01.02.03.04.05.06.07
08.09.10.11.12.13.14
15.16.17.18.19.20.21 [...]

Napisany przez Daukind
Opel ADAM lub Opel ADAM S, ale nie Opel ADAMS.

Opel ADAM lub Opel ADAM S, ale nie Opel ADAMS.

... dzięki, @Daukind! Urozmaiciłeś mój dzień.

Test stresu - Krefeld

Napisany przez delta
Interesujący wątek, nie spodziewałem się tylu statystyk i entuzjazmu
(Mimo to nie jestem fanem loterii.....)

[...] (Mimo to nie mam zbyt dużo do czynienia z loterią.....)

... tutaj przysłówek tak czy inaczej nie byłby logiczniejszy niż mimo to?

... z przeniesieniem siedziby firmy Lotto Hessen był oczywiście żartem! Bądźmy szczerzy, co by to dało? We Wiesbaden znajdują się inne firmy - takie jak BKA czy Landtag oraz rząd landu Hesji. Dlatego...

Ale słabe wyniki mieszkańców Wiesbaden w porównaniu IQ wyraźnie zaniepokoiły Volkera Bouffiera, ponieważ natychmiast podjął on działania przeciwdziałające. Do końca 2015 roku ma powstać w Wiesbaden główne centrum z 20 000 ludzi i Centrum Konsolidacji Wywiadu - w tym członkowie 66 Brygady Wywiadowczej oraz pracownicy cywilni amerykańskiej agencji wywiadu NSA. Całość będzie nosić nazwę Europejskiego Dowództwa Armii USA. W ten sposób Wiesbaden zajmie automatycznie jedno z najbardziej eksponowanych miejsc na mapie Europy na Ministerstwie Obrony Rosji.

Krótko jeszcze kilka liczb odnośnie tego przykładu w ostatnim poście dotyczącym KENO i połączenia liczb z różnicą 6 - aby gracze w Keno nie stali jak wół przed bramą, myśląc: Och! Przy tylu miliardach możliwości coś takiego się często zdarza!

Choć nie znam równania umożliwiającego szybkie obliczenie częstotliwości występowania takich połączeń liczb w formule gry: 20 z 70 liczb, w moich statystykach Keno mam analizę opartą na niemal 2000 punktów pomiarowych, które uwzględniają liczbę takich połączeń liczb. Ponieważ ta statystyka została opracowana na podstawie wyników losowań Keno w Lotto Hessen, może to być jeszcze lepsze niż jakakolwiek sucha teoria.

Z moich statystyk Keno wynika, że 10 połączeń liczb z określoną różnicą występuje przeciętnie co 85 losowań Keno. To samo dotyczy tylko 9 połączeń liczb, które występują średnio co 41 losowań. Pozostaje nam jedynie pomnożyć te dwie wartości, aby dowiedzieć się, jak często można spodziewać się mojego przywołanego przykładu:

41 x 85 = 3 485 - czyli około co 3 500 losowań lub co 9-10 lat, jeśli losowanie Keno odbywa się codziennie.

Statystyka wyników losowań Keno w Lotto Hessen jest tylko interesująca z punktu widzenia kryminologii. W innych przypadkach nie ma ona wartości naukowej i niewiele mówi o przypadkowości oraz pracy generatora liczb losowych opracowanego przez Dr. Sergio Montengreo!

W 2004 roku, przed wprowadzeniem KENO, urządzenie do losowań KENO zostało oczywiście poddane testowi. Była mowa o 10 lub 20 milionach danych. Wyobrażam sobie to tak, że generator liczb losowych działał, aż wygenerował 20 mln liczb, aby zarówno przetestować techniczną niezawodność, jak i uzyskać wystarczającą liczbę liczb losowych do określenia jakości przypadkowości. W państwie prawnym takie dane powinny być publikowane! Jest to nawet obowiązkowe zgodnie z Traktatem o Grach Hazardowych. Oznacza to w skrócie: Wszystkie istotne dane muszą być dostępne dla graczy i władz - albo coś w tym rodzaju.

Ponieważ Dr. Sundermann z Lotto Hessen stanowczo milczy o wkładach do gier oraz przeglądzie wygranych w Niemieckiej Loterii Sportowej, wydaje się, że ma on niewiele do powiedzenia na temat traktatu o grach hazardowych lub może go zignorować. Ale to nieistotne. Najważniejsze - hescy gracze są zadowoleni!

... wakacje letnie zaczynają się w tym roku dość późno, około połowy lipca, więc jeszcze jest trochę czasu na to, aby LOTTO mógł pozwolić aktualnemu Jackpotowi rosnąć. Losowanie w ostatnią sobotę z następującymi liczbami: 1-4-5-18-26-43 oraz SZ 0, było tak sprytne, że można było zaspokoić fetyszystów związanych z datami urodzenia drobnymi i średnimi wygranymi aż do trafienia 5 poprawnych + SZ, nie narażając na niebezpieczeństwo szóstki lub nawet Jackpota. No cóż, 43 nie jest bez powodu najmniej lubianą liczbą w lotto przez Niemców!

Dzisiejszy temat brzmi więc: Gdzie pozostały losowania lotto z 20, 30 i więcej trafieniami szóstek, do diabła!

Kilka razy zwracałem uwagę na bardzo dobrą skuteczność trafień sprzed 50 lat i wymieniałem liczbę trafień szóstek, które starsi panowie z lat 60. uzyskali podczas jednego losowania. Dzisiaj zrobię to jeszcze raz i dodam odpowiednie numery wygrywające:

09.02.1964 r.: 11 x 6 trafień - 07-10-18-25-29-32
01.03.1964 r.: 27 x 6 trafień - 03-15-23-35-37-44
19.07.1964 r.: 11 x 6 trafień - 03-12-24-37-38-46
26.07.1964 r.: 23 x 6 trafień - 31-34-37-41-44-48
06.09.1964 r.: 69 x 6 trafień - 34-36-38-41-43-45
15.11.1964 r.: 10 x 6 trafień - 03-09-23-24-33-38

...

Stresstest - Greater Krefeld

... bardzo wysoka skuteczność graczy lotto w latach 60. to fakt, którego LOTTO nie może zmienić ani zaprzeczyć. Dlaczego dzisiaj coś takiego jest prawie niemożliwe? Cóż, wtedy nie było superkomputerów - na przykład!

Kiedy udało się wyznaczyć miłą sekwencję numerów zwycięskich z popularnych liczby lotto, nikt się nie dziwi, że wygrane są niskie, a liczba nagród jest ponadprzeciętnie wysoka. Niemniej jest setki tysięcy graczy lotto, którzy wiedzą, że pewne sekwencje wygrywających numerów pojawiają się w określonych odstępach czasu, i kiedy ten okres minął, stawiają na te numery z większym nasileniem i często systematycznie. W moim ostatnim poście wspomniałem o sekwencji numerów, która składała się tylko z nieparzystych liczb i trafiła 48 razy:

03.01.1965: 48 x 6 trafionych liczb - 07-13-23-25-33-43

Taka sekwencja pojawia się około co 79 losowań i ogranicza pulę liczb do 25 zamiast 49 - ponieważ istnieje tylko 25 nieparzystych liczb lotto. Podobnie jest z parzystymi liczbami lotto. I jak LOTTO oszukał swoich graczy, którzy w 2009 roku z nadzieją wyczekiwali na taką sekwencję w Lotto środowym, to teraz się dowiemy. 4.11.2009. zostały wylosowane te zdzwycięskie numery: 04.11.2009: 2-4-6-8-14-28

Więc nie tylko sekwencja z parzystymi liczbami, ale także głośne liczby urodzinowe! Ostatnia parzysta sekwencja przed 4 listopada 2009 została wylosowana w Lotto środowym 5.3.2008 - czyli ponad 20 miesięcy temu - i dlatego nadeszła pora na kolejną sekwencję tego rodzaju. LOTTO jednak nie byłby LOTTO, gdyby nie wprowadził przeszkód dla wynalazców i graczy systemowych. I tak przed tym weszły dwie losowania, które składały się z pięciu parzystych i jednej nieparzystej liczby:

07.10.2009: 10-28-34-38-45-48
21.10.2009: 10-16-25-40-42-44

Tak więc stosunek Parzyste/Nieparzyste w ostatnich 4 losowaniach wynosił: 15 do 9, a niektórzy gracze przestali liczyć na wzrost, co jest zrozumiałe, ale całkowicie błędne. Drugie odciągające uwagę manewr: w wspomnianej sekwencji zwycięskich numerów: 2-4-6-8-14-28, widzimy rzadki czwórkę - czyli ciąg matematyczny - z różnicą 2: 2-4-6-8, który, czy składa się z parzystych czy z nieparzystych liczb, pojawia się średnio co 6-7 lat. W pięciu losowaniach wcześniej znajdziemy już trzy pary i jeden trójkę tego typu:

30.09.2009: 20-22
14.10.2009: 41-43
21.10.2009: 40-42-44
28.10.2009: 43-45
I 4.11.2009 po prostu: 2-4-6-8 - Et voilà!

Teraz kilka słów i liczb na temat rzeczywistej sekwencji zwycięskich numerów 4. listopada 2009. Na kuponie wyglądało to tak:

01-02-03-04-05-06-07
08-09-10-11-12-13-14
15-16-17-18-19-20-21
22-23-24-25-26-27-28
29-30-31-32-33-34-35
36-37-38-39-40-41-42
43-44-45-46-47-48-49

Aha! Nie tylko liczby parzyste, nie tylko liczby urodzinowe, ale także wyłącznie „liczby brzegowe”! Do tego dochodzi fakt, że te tak zwane zwycięskie numery tworzą karawanę lub ciągłą łańcuch!

Bez zbędnego gadania: spośród ogólnej liczby 13 983 816 kombinacji liczb lotto jest tylko 12, które spełniają wszystkie wymienione cechy (bez liczb urodzinowych). Oznacza to: 13 983 816 : 12 = 1 165 318 - czyli szansa wynosi: 1 do 1,65 miliona!!!

1 165 318 : 52 (losowania w ciągu roku) = raz na 22 410 lat!!!

Szansa na „szóstkę” - czyli: 1-2-3-4-5-6, lub 30-31-32-33-34-35 itp., wynosi: 1 do 317 814. Statystycznie oznacza to z kolei, że szóstki będą pojawiać się 3,5 raza częściej niż nasza karawana. I oczywiście, tak, jak można się spodziewać - ani w 60 lat Lotto w sobotę, ani w 15 lat Lotto w środę nie widzieliśmy „szóstki”.

I wyniki losowania z 4.11.2009 były godne szwajcarskiego zegarmistrza. Jackpot został skruszony 2 razy i każdy zwycięzca dostał 563 869,50 €. Liczbę zwycięzców z 6 trafionymi liczbami ograniczono do 9, co dało sumę 100 000 + 243,40 € kieszonkowego dla każdego, i LOTTO mógł zapisać kolejnych 9 dużych zwycięzców w tak ważnej statystyce rocznej. Cztery z tych jedenastu dużych zwycięzców to... z NRW. Dlatego WestLotto napisał dodatkowy artykuł w magazynie Szczęście: Dziwne liczby: Wielu zwycięzców.

No cóż, pasuje: LOTTO - szalone pomysły ze szalonymi liczbami!

Jeśli ktoś teraz zastanawia się, czy poszukać puli 24 cyfr, która nie trafiła szóstki od 200 losowań lub dłużej - nie ma szans! Pełny system dla 24 liczb kosztuje około 135 000 €. A gdyby brakowało „tylko” 10-20 tysięcy kombinacji... resztę pewnie każdy może sobie wyobrazić.

... po moim opowiadaniu o starych i bardzo starych losowaniach loterii, rzucimy teraz szybkie spojrzenie na wczorajsze losowanie loterii. Mimo że zestawienie liczb zwycięskich: 6-16-21-32-35-38, przypomina losowanie z 9.10.1965 r.: 6-9-22-31-35-36, jednak czy gracze trafią tym razem również 28 razy na 6 trafień tak jak w 1965 roku, dowiemy się dopiero w poniedziałek. Co możemy teraz zrobić? Możemy po prostu zajrzeć na chwilę do strategów loterii i zobaczyć, co udało im się wczoraj trafić. Już to przygotowałem i oto wyniki prywatnych grup typujących:

Vollsystem 009: 1 trafienie = brak wygranej ______________________________________ 84,20 €

Lotto-Totostrategen.de - otwarta grupa 009-JP-TG na środy + soboty powyżej 10 mln

Tipp-Garantie-TG: 1 trafienie = brak wygranej _____________________________ 72,00 €

Lotto-Totostrategen.de - grupa Tipp-Garantie-TG -- WYNIKI

Grupa Dziewczęca: 1 trafienie z 18 = brak wygranej ____________________________________ 48,80 €

Lotto-Totostrategen.de - Grupa Dziewczęca

SuperLottoTG: brak trafień z 22 = brak wygranej _____________________________ 146,00 €

Lotto-Totostrategen.de - Ocena SLTG od 03.05.2014

HZ-NZ-TG: 3 trafienia z (?) = 1 x 3 R + 1 x 2 + SZ ___________________________ 84,00 €

Lotto-Totostrategen.de - Bieżące wyniki sobotnie (Hz-Nz-Dziewczęta-Bez A.)

20 Punktów w grze sobotniej: 3 trafienia z 20 = brak wygranej _______________________ 66,00 €

Lotto-Totostrategen.de - 20 Punktów w grze sobotniej

Moja Prywatna Gra (z Macierzą): (?) trafienia z 24 = 4 x 3R + 3 x 2R + SZ ____ 50,00 €

Lotto-Totostrategen.de - Moja Prywatna Gra

Tak! Te zakłady kosztowały 551 €, a wygrali 70 €, to znaczy: 70 € - 551 € = - 481 €
Wiec nie tak dobrze, co?

To były prywatne lub obywatelskie typy wymyślone przez strategów loterii. Wiemy jednak, że na forum strategów loterii jest aktywna grupa, która kupuje i gra tylko liczby wygenerowane przez państwo. Taką grupą jest @Bernd. Co udało im się trafić wczoraj, zobaczymy tutaj:

8 razy jedna część z systemem pełnym na 12 liczb i 6 razy jedna część z systemem pełnym na 13 liczb; Koszty = 59,50 €

__ 03-14-15-17-26-30-34-36-37-44-48-49 SZ 3 - brak wygranej

__ 03-17-18-22-25-26-27-36-44-45-47-48 SZ 0 - brak wygranej

__ 04-05-09-11-18-25-28-32-33-39-46-49 SZ 6 - brak wygranej

__ 07-10-11-12-16-21-27-30-33-36-39-46 SZ 4 - dwa trafienia + SZ = 3,84 €

__ 07-10-16-22-28-32-33-34-43-44-46-47 SZ 5 - brak wygranej

__ 13-14-17-18-22-23-27-28-33-35-38-44 SZ 9 - brak wygranej

__ 02-03-07-08-12-18-21-26-27-29-35-44 SZ 4 - dwa trafienia + SZ = 3,84 €

__ 08-11-12-16-17-19-34-38-42-45-48-49 SZ 4 - dwa trafienia + SZ = 3,84 €

01-18-22-28-30-31-32-34-35-38-43-47-48 SZ 4 - trzy trafienia + SZ = ok. 16 €

03-04-06-08-12-20-24-25-30-35-40-42-48 SZ 2 - brak wygranej

03-04-11-13-16-17-27-28-31-33-35-37-39 SZ 4 - dwa trafienia + SZ = 3,84 €

01-14-15-17-20-24-25-27-31-32-36-40-45 SZ 4 - brak wygranej

02-05-14-17-18-23-25-26-32-33-35-39-46 SZ 8 - brak wygranej

07-15-20-23-26-27-31-33-37-38-44-47-49 SZ 7 - brak wygranej

Lotto-Totostrategen.de - Systemy szansowe od środy/05.09.2012

Wygrana będzie wynosić około 50% kosztów zakładu, co nie jest złe. Naprawdę zadziwiające jest jednak to, że państwowy generator liczb losowych jakoś zapatrzył się na Superzahl 4. To, że ta sama Superzahl została wczoraj również wylosowana przez zespól Saartoto, czyni sprawę jeszcze bardziej zdumiewającą. Aby to lepiej ująć, stworzymy dodatkową listę z wszystkimi Superzahlen i ich liczbą, które zostały wygenerowane przez państwowy generator liczb losowych:

Superzahl 1: -

Superzahl 3: X

Superzahl 2: X

Superzahl 5: X

Superzahl 6: X

Superzahl 7: X

Superzahl 8: X

Superzahl 9: X

Superzahl 0: X

Superzahl 4: X X X X X X

To się nazywa fachowo: Rozkład dwumianowy, co jest jak... z baśni... braci Grimm!!!

... dzisiaj idę na łatwiznę i głównie opieram się na komunikatach prasowych / artykułach:

Lotto informiert: Lotto 6aus49: Aż 10 typujących trafiło szóstkę

Wyniki losowania w Lotto 6aus49 składające się z 6-16-21-32-35-38 nie tworzą widocznego wzoru, ale mimo to aż 10 graczy w Niemczech trafiło szóstkę tych liczb w loterii. [...]

Lotto informiert: Lotto 6aus49: Aż 10 typujących trafiło szóstkę | ISA-GUIDE

To byli geniusze DLTB! Jak zauważyłam już wczoraj na jednym z forów, ostatnio szóstki były rzadkie. Od początku maja w losowaniach Lotto w sobotę zebrało się ponad 358 mln €. Podzielając tę kwotę przez szansę na trafienie szóstki, otrzymujemy:

358 000 000 : 13 983 816 = 25.6 szóstek

Faktycznie trafiło się tylko 18. Więc - brakowało około 7 sztuk. W ostatnią sobotę łączna stawka wyniosła:

52.6 mln € : 13.9 mln = 3.7 - czyli około 3 sztuki + 7 = 10 sztuk - i bilans się zgadza!

Następnie napisałem jeszcze:

Obroty w loterii w 1964 roku wyniosły 1.39 mld DM (kwota zakładu 0.50 DM), co daje średnią dla 6 trafień 199 sztuk. Faktycznie trafiono 279 szóstek = o 40.2% więcej niż wynikało to ze statystyk. W 1965 roku obrót z 227 szóstkami wyniósł 310 sztuk = o 36.6% więcej niż oczekiwano. Tyle na temat statystyk - z tamtych czasów.

Ok, główna wygrana w Lotto nie została zdobyta i wzrasta do 20 mln €. Jednakże gdzieś w Europie dzisiaj znalazł się ogromny jackpot:

Oni zabijają tylko ludność cywilną - Ukraiński Generał Major zerwał z Kijowem i przechodzi do milicji ludowych

W dzisiejszy poniedziałek Generał Major ukraińskiej armii i były doradca Ministerstwa Obrony, Aleksander Kolomiets, ogłosił swoje przejście do milicji samozwańczej Republiki Ludowej Donieck. Ponieważ walki na Donbasie są wymierzone przeciwko pokojowej ludności, nie jestem w stanie kontynuować swojej roli w obecnej sytuacji, ogłosił na konferencji prasowej w Doniecku. [...]

Oni zabijają tylko ludność cywilną - Ukraiński Generał Major zerwał z Kijowem i przechodzi do milicji ludowych | RT Deutsch

Nic więc dziwnego, że Poroszenko był w sobotę poza sobą i chce zabezpieczyć swoją niepewną przyszłość:

Poroszenko wyraźnie przygotowuje się na ewentualne turbulencje polityczne. W sobotę oznajmił, że pozbawienie statusu prezydenta Wiktora Janukowicza przez Radę Najwyższą w lutym 2014 roku było niezgodne z konstytucją. Wygląda na to, że obecny prezydent obawia się, że Rada w miarę rosnącej krytyki władzy może kiedyś również go obalić.

Petro Poroszenko walczy na wszystkich frontach | Telepolis

Jeszcze bardziej poza sobą wydaje się być obecnie największy podżegacz wojenny, senator USA John McCain. Narzekał w Bratysławie, że Stany Zjednoczone wynalazły internet i media społecznościowe, a jednak to Rosja wygrywa medialną wojnę:

https://www.youtube.com/watch?v=xuCJH8OQqIs

Cóż, gdy polega się na tzw. sojusznikach, dla których Internet jest terra incognita...

Test stresu - Obszar Krefeld

Napisany przez transbar
@Stresstest Twoje wpisy na temat Lotto &.Co., które od prawie 4 lat wciskasz tutaj w wątku, są czasem interesujące i pouczające, ale także męczące.* Może powinieneś to wszystko wydać jako wersję książkową - Kopp-Verlag jest otwarty na takie propozycje, albo lepiej założyć specjalnego bloga. W przeciwnym razie ten wątek w 2019 roku będzie długi jak nigdy dotąd. Co do samego tematu, każdy wie przecież, że hazard, czy to w postaci zakupu losów, na automacie czy w jakiejkolwiek innej formie, ostatecznie jest oszustwem i częścią machiny zacietrzewienia. Wiadomo również, że według prawdopodobieństwa i matematyki jedynie strata zakładu jest gwarantowana. Nie potrzebuję naukowo brzmiącej dysertacji à la Stresstest. I tam, gdzie dużo pieniędzy jest w grze, przekręty, wykorzystywanie, oszustwa lub nawet zaczątki struktur mafijnych powstają, co oczywiście leży w naturze rzeczy bez pożądanej surowej kontroli aż do ustawodawstwa - przynajmniej dopóki mamy taki system polityczno-gospodarczy, jaki mamy. Każda branża gospodarcza, sport itp. jest tym w mniejszym lub większym stopniu dotknięta. Pomimo tego, gra sprawia przyjemność, jeśli nie wyprowadzi nas to z równowagi albo nie staniemy się uzależnieni. Dlaczego dobrze sytuowani ludzie regularnie odwiedzają kasyna**, mimo że i tam rozsądni wiedzą, że tak naprawdę jest to dla nich tylko forma spędzenia czasu i chcą być częścią tego, ale z reguły nie mogą już stać się bogatsi. Ten, kto ryzykuje swoje majątek w kasynie, jest uzależniony od gry lub idiotą. Na mniejszą skalę, kto nie pozwala swoim małym dzieciom lub wnukom na losowanie kilku losów na jarmarku czy podobnej imprezie, gdzie jako rozsądny człowiek nawet nie chcielibyśmy otrzymać prezentowaną tam główną nagrodę (o ile w ogóle jest ona w bębnie losującym)? @Stresstest To, co mi się nie podoba, to fakt, że bardzo jednostronnie ukierunkowujesz strzały w kierunku celów politycznych, w tym m.in. Lewicy (dwuznacznie ) i próbujesz wplatać je w ten wątek o Lotto. Oczywiście, nie ma absolutnej granicy między polityką krajową a towarzystwami loteryjnymi. I wszystkie twoje odkrycia są warte przeczytania. Ale szczególnie odnośnie twoich ostatnich odnośników, trzeba...

Cytat od CFO

@stresstest
(...) Dlaczego nie napiszecie książki na ten interesujący temat. (...)

... Większość graczy loterii w RFN prawdopodobnie ma już książkę - przynajmniej tak sądzę. Czy naprawdę odczuwają wyłączną potrzebę posiadania drugiej książki, w to wątpię, CFO.

... Bardzo dziękuję za Twój obszerny komentarz, @transbar - nie zdarza się to zbyt często.

Inny użytkownik miał już 2-3 lata temu pomysł związany z książką, przypuszczam:

viewtopic.php?p=57176

Wiem z własnego doświadczenia, że moje wpisy często są męczące. Czasami szukam konkretnej wypowiedzi/tematu sprzed lat, czytam jedną lub dwie strony i zastanawiam się: Kto to wszystko napisał i po co? Dlatego od czasu do czasu te wplecenia zewnętrznych tematów - jako małe intermezzo. A nie każda gra losowa jest automatycznie oszustwem i częścią maszyny ogłupiającej. Uważam, że terenowa odmiana ruletki jest uczciwa i całkiem odpowiednia do rozwoju kultury hazardowej w społeczeństwie. Moja opinia na temat loterii i innych państwowych loterii musi być jednak dla każdego, kto czyta moje wpisy, jasna i jednoznaczna - przynajmniej mam taką nadzieję. A jeśli fakty jako argumenty są niewystarczające, to niestety nie mogę tego zmienić.

Kompleks tematyczny nierzetelności w polityce informacyjnej (miłe sformułowanie, @transbar), turbo-kapitalizm, stalinizm, Korea Północna, Amerykański Sposób Życia itp. zostawiam bez komentarza, ponieważ z twoim podejściem czy filozofią życiową:

Cytat od transbar

[...]
Moje wnioski dotyczące zdobycia bogactwa:

1. Załóż bank
2. Zostań organizatorem gier hazardowych
Oba z możliwie niskim nadzorem państwowym, jednak z gwarantowanymi przez państwo hojnymi pakietami ratunkowymi w razie potrzeby
3. Graj i obstawiaj nie samemu - czy jedynie z manipulacją - patrz pkt. 8
4. Wejdź do przemysłu farmaceutycznego
5. Załóż sektę
6. Wymyśl i wprowadź na rynek cudowny lek
7. Zostań traderem giełdowym (bez skrupułów)
8. Nielegalne metody (jako przykłady podane są jedynie nieszkodliwe i niezawierające przemocy, jak oszustwa małżeńskie, nepotyzm, łapówkarstwo ...)... nie potrafię nic z nimi zrobić.

Stresstest - Metropolitalny obszar Krefeld

Napisany przez transbar
Moje podsumowanie powinno być ironicznym epilogiem i nie odzwierciedla mojej filozofii życiowej.

Moim wnioskiem powinien być ironiczny epilog i nie odzwierciedla mojej filozofii życiowej.

... moja odpowiedź na to również.

... czasami naprawdę mogę tylko potrząsać głową w obliczu wielu nieestetycznych śladów hamowania, które matematycy losowości w lotto zostawili manipulując wynikami losowania. Tak samo było wczoraj, gdy przygotowywałem ten wpis. Ale po kolei.

Oprócz zakładów systemowych, użytkownik @Bernd w Forum Strategii Lotto ma także system dla 16 liczb, które osobiście wybiera @Bernd i robi to według określonej zasady. Wybiera 16 liczb, które od bardzo długiego czasu nie wylosowały trafienia w postaci 4 prawidłowych liczb. Tym razem były to 16 liczb, które od 205 losowań (sobota + środa) nie trafiały czwórki:

[...] D o d a t k o w o :

W nadchodzącą środę (24.06.2015) aktualny system 16 liczb ponownie zostanie wykorzystany bez zmian,

przy czym ostatnie trafienie od 4 prawidłowych liczb jest wtedy wyczekiwane od 205 (!!!) kolejnych losowań! [...]

Lotto-Totostrategen.de - System 10/15 + 9/9 + 3x12 liczb pełnych

Tak dalej, tak dobrze. Nie będę teraz oceniać tego podejścia @Bernda, aby nie rozwlekać wpisu, tylko przejdę od razu do porównania, które ma na celu zrozumienie, czy 205 losowań bez czwórki w Lotto 6 z 49 to dużo, czy też nie. Do tego celu posłużyłem się oficjalną statystyką lotto DLTB jako rzetelną podstawą, aby móc sobie z tym zadaniem poradzić.

Najprostszym i najbardziej oczywistym zbiorem 16 liczb lotto są liczby: 1 do 16. Łatwe do zauważenia, szybko dowodzone i bardzo dobre jako pomoc dydaktyczna. Dla prawdziwej losowości zupełnie nie ma znaczenia, jakie 16 liczb lotto wybierzemy. Średnie wartości obliczane matematycznie pozostają - z perspektywy długoterminowej - zawsze takie same.

Wynik:

W 3 875 losowaniach (lotto w sobotę 1955-2015 + lotto w środę 2000-2015) były 297 losowań z liczbami: 1 do 16, które miały przynajmniej jedną czwórkę. Oznacza to średnią wartość:

3 875 : 297 = 13,04 - czyli około co 13 losowań

16 wybranych liczb przez @Bernd czeka na 4 prawidłowe od 205 losowań, co oznacza:

205 : 13 = 15,76 - czyli 15,76-krotność średniej wartości.

Dla porównania: średnia wartość częstości pojawiania się liczby lotto wynosi 8,16 losowań:

8,16 x 15,76 = 128 losowań bez dowolnej liczby lotto. Tego jeszcze nie mieliśmy przez 60 lat lotto.

To tyle na temat systemu @Bernda. Zresztą: wczoraj trafił tylko 2 liczby wygrywające:

Lotto-Totostrategen.de - System 10/15 + 9/9 + 3x12 liczb pełnych

Teraz dochodzimy do najbardziej sensacyjnego momentu. Kiedy byłem już prawie u kresu mojej analizy i przeszukiwałem środowe losowania z ostatnich lat, zauważyłem ogromne skupienie losowań z liczbami od 1 do 16. Szczyt z najwyższą wartością dotyczącą losowań od 1 do 16 miał miejsce w 2013 roku podczas losowania lotto w środę:

16.01.2013: 03-08-11-14-18-26 - pierwsza czwórka i głośne liczby urodzinowe! Potem...
23.01.2013: 03-04-08-12-22-28 - ponownie tylko liczby urodzinowe! Dalej...
13.02.2013: 04-06-11-14-15-38 - pierwsza piątka z liczbami od 1 do 16! Świetnie...
06.03.2013: 02-06-10-14-15-29 - druga piątka; tym razem tylko z liczbami urodzinowymi...
27.03.2013: 01-02-03-13-21-38 - to było ostatnie losowanie przed wielkim... błędem w losowaniu!!!
01.05.2013: 09-12-15-16-22-28 - to było ostatnie losowanie przed wielkim... podwyżką cen!!!
29.05.2013: 02-05-07-14-40-41 - 7. czwórka w tym roku!!! Dalej...
12.06.2013: 05-06-07-10-15-23 - 3. piątka w tym roku!!! Dalej...
03.07.2013: 07-09-13-14-17-36 - ostatnie losowanie lotto w telewizji publicznej!!! I na koniec...
13.11.2013: 05-12-15-16-35-46 - koniec!!!

Komentarz jest zbędny! Te brzydkie ślady hamowania pozostaną na majtkach Deutscher Lotto- und Totoblock na zawsze! I dobrze tak!!!

Test stresowy - Duży obszar Krefeld

... to, co zorganizował w 2013 roku Niemiecki Blok Loterii i Totolotków oraz jego matematycy od losowości, jest tak niesamowite i groteskowe, że konieczne jest dalsze wyjaśnienie szczegółów tego wydarzenia. W moim ostatnim wpisie skupiłem się na rekordowej liczbie środowych losowań z liczbami od 1 do 16, dlatego jeszcze raz ta lista z moimi krótkimi komentarzami, oznaczonymi na czerwono i pogrubionymi:

16.01.2013: 03-08-11-14-18-26 - pierwsza czwórka i głośne urodzinowe liczby! Potem...
23.01.2013: 03-04-08-12-22-28 - ponownie tylko urodzinowe liczby! Dalej...
13.02.2013: 04-06-11-14-15-38 - pierwsza piątka z liczbami od 1 do 16! Świetnie...
06.03.2013: 02-06-10-14-15-29 - druga piątka; tym razem tylko z urodzinowymi liczbami...
27.03.2013: 01-02-03-13-21-38 - to był ostatni los przed wielkim... Obrażeniem!!!
01.05.2013: 09-12-15-16-22-28 - to był ostatni los przed wielkim... Podwyżką cen!!!
29.05.2013: 02-05-07-14-40-41 - siódma czwórka w tym roku!!! Dalej...
12.06.2013: 05-06-07-10-15-23 - trzecia piątka w tym roku!!! Dalej...
03.07.2013: 07-09-13-14-17-36 - ostatnie losowanie lotto w publicznie odrażającym telewizji!!! I na koniec...
13.11.2013: 05-12-15-16-35-46 - skończyłem!!!

Nikt nie może zatem zaprzeczyć faktyczności tego, że przed każdym z trzech głównych wydarzeń w tym roku: 1. Wprowadzonymi losowaniami lotto 3.4.2013, 2. Podwyżką cen 4.5.2013 i 3. Przeniesieniem losowań lotto do internetu od 3.7.2013, takie losowanie środowe jak z czarodziejskiego kapelusza wydarzyło się.

A teraz małe wyliczenia: Zakładamy zupełnie hipotetycznie i równie absurdalnie, że każdego roku miałaby miejsce duża pomyłka losowania, podwyżka cen miałaby miejsce corocznie, losowania od określonej daty odbywałyby się w innym miejscu i co najmniej 10 razy w roku wyciągano by wygrywające numery z co najmniej 4 liczb od 1 do 16. W 2013 roku odbyło się 52 losowania w środy, z czego 10 z nich z liczbami od 1 do 16 - czyli:

52 : 10 = 5,2

Aby dowiedzieć się, jaka jest szansa na to, że w takich absurdalnych okolicznościach przed każdym z tych trzech wyżej wspomnianych wydarzeń odbędzie się takie przypadkowe losowanie, musimy tylko pomnożyć wyliczony współczynnik 5,2 przez 5,2:

5,2 x 5,2 x 5,2 = 140,6 lat!!!

Ale to jeszcze nie wszystko. Matematycy od losowości LOTTO byli w 2013 roku na tyle bystrzy, że w środy planowali 10 takich losowań, ale w soboty tylko JEDNO!!! Razem było więc w 104 losowaniach tylko 11, co daje średnia: 104 : 11 = 9,5 i na pierwszy rzut oka w ogóle nie wygląda tragicznie.

Przez niemal 60 lat losowań w sobotę mieliśmy jednak tylko 6 lat z jednym jedynym losowaniem, w którym wyciągnięto co najmniej cztery liczby od 1 do 16, a mianowicie w latach: 1956, 1964, 1971, 1992, 2005 i właśnie w 2013 roku. Czyli: 60 (lata) : 6 (losowań) = Współczynnik 10. Oznacza to, że aby nasze zdarzenie wycenione na 140,6 lat równolegle dotyczyło roku losowania w sobotę z tylko jednym losowaniem (co najmniej 4 liczby od 1 do 16), musimy pomnożyć 140,6 lat przez współczynnik 10:

140,6 x 10 = raz na 1.406 lat!!!

Pozostawiamy imponujący wynik i teraz zajmujemy się pytaniem, dlaczego w 2013 roku Losowania Lotto w środy były tak obfitujące w te liczby urodzinowe?

Losowania Lotto w środy to delikatna roślinka. Przed połączeniem w 2000 roku wpływy z gier wynosiły około 15 mln euro na losowanie. Od tego czasu obroty znacznie wzrosły - do około 28 mln euro - ponieważ wielu graczy, którzy do tej pory grali tylko w soboty, zaczęli podążać za swoimi pieniędzmi i wspólnym Jackpotem. Było to oczywiście celowe działanie LOTTO. W 2013 roku LOTTO stanęło przed drastyczną podwyżką cen i zagrożeniem, że wielu graczom lotto będzie to zbyt drogie i mogliby z powodów finansowych zrezygnować z Lotto w środy i wrócić, jak przed rokiem 2000, do gry tylko w soboty. I dla gracza lotto nie ma bardziej przekonującego argumentu niż wiele drobnych i średnich wygranych, które LOTTO dzięki tym już omówionym 10 losowaniom mogło dostarczyć w wystarczającej ilości i skierowane do konkretnego grupy graczy. Przed podwyżką wpływy w środy spadły do 19, a czasem nawet do 18 mln euro. Przez podwyżkę LOTTO chciało temu zapobiec i utrzymać dochód stały powyżej 20 mln euro. Jak pięknie brzmi na portalu Eurojackpot WestLotto:

„Państwowe koncesjonowane gry hazardowe to pewny i rzetelny sposób odpowiedzialnego uczestnictwa w loteriach, zakładach sportowych i grach natychmiastowych. Ochrona uczestnika gry przed nadmiernym, uzależniającym lub oszukańczym hazardem jest najważniejsza, a nie sukces biznesowy.”

Eurojackpot

Muahahahahahahhaaaaa!!!

Test wydajnościowy - Obszar Krefeld

...jako wstęp do tematu loterii, kilka lat temu napisałem:

Fryderyk Wielki w 1763 roku wprowadził format loterii „5 z 90”. Ledwie 40 lat później to się skończyło. Z powodu nieprawidłowości, inaczej mówiąc: manipulacji i oszustw, ta loteria została zlikwidowana.

I w tej fazie końcowej znajdują się również obecnie państwowe gry losowe w Niemczech. Jedyna różnica w porównaniu do tamtych czasów polega na tym, że Niemcy obecnie nie mają takiego przywódcy jak Fryderyk Wielki i są tuż przed podpisaniem bezwarunkowej kapitulacji - hasło: TTIP - stoi!

Ślady moralnego rozkładu są wszędzie widoczne, a także państwowe towarzystwa loterii nie są od nich wolne. Przykładem może być WestLotto. Ktoś wejdzie na stronę internetową eurojackpot.de, zobaczy jako pierwsze zdjęcie młodej kobiety, która siedzi pijana z prędkości lub naiwności w kabriolecie - oczywiście nie zapięta, bo tak jest o wiele bardziej fajnie! Całkowicie zrozumiałe, ponieważ nauczanie ruchu drogowego nie należy do podstawowych zadań WestLotto. Ale na dole czytamy ten tekst:

Aby nie prowokować nadmiernego hazardu, strony internetowe Eurojackpot.de zostały celowo utrzymane w sposób rzeczowy i trzeźwy.

Eurojackpot

Czy wszyscy w WestLotto są trzeźwi, wątpię. Dwie strony wcześniej, pod podanym linkiem, czytamy ten komunikat, który miał być ostrzeżeniem:

Pamiętaj: Poważny dostawca nigdy nie będzie próbował Cię namówić do udziału w grze lub wydania pieniędzy podczas rozmowy ani zmusić do podania istotnych danych osobowych [...] .

Eurojackpot

I tutaj biorę WestLotto lub Theo Goßnera za słowo. Kilka razy zwracałem uwagę, że wakacje sprawiają dużo bólu LOTTO. Tysiące klientów wyjeżdżają na wakacje, co prowadzi do wyraźnie niższych dochodów. Coroczne i rozdzierające serce apel... wypełnienia i dostarczenia przed wyjazdem, spotykają się z dość niewielkim odzewem i to denerwuje. Ludzie chcą klientów, którzy grają w Lotto dwa razy w tygodniu i przez 12 miesięcy w roku - przerwa od loterii? Nie słyszeliśmy o czymś takim!!! Dlatego w tym roku WestLotto wymyśliło coś szczególnie sprytnego - specjalny bilet na wakacje w wiele tygodni!!!

Przyjrzałem się temu czterema klejnotem bliżej i ustaliłem: Ten specjalny bilet, który jest opłacany i grany od 17.06 do 08.08.2013, umożliwia udział w dodatkowym losowaniu specjalnym z główną nagrodą w postaci jednego kabrioleta Audi TT. Na razie wszystko w porządku. Jednakże, aby móc zagrać tym biletem specjalnym, należy spełnić następujący warunek:

Dla uczestniczenia w konkursie wymagane jest podanie danych osobowych, takich jak imię, nazwisko, adres i data urodzenia, oraz dostarczenie wypełnionego biletu specjalnego LOTTO 6 z 49 na wakacje, znajdującego się po prawej stronie. [...]

W oryginale ten tekst wygląda tak:

Dla uczestniczenia w konkursie wymagane jest podanie danych osobowych, takich jak imię, nazwisko, adres i data urodzenia, oraz dostarczenie wypełnionego biletu specjalnego LOTTO 6 z 49 na wakacje, znajdującego się po prawej stronie.

Przypominam: Pamiętaj: Poważny dostawca nigdy nie będzie próbował Cię [...] zmusić do podania istotnych danych osobowych [...] Muahahahahaaaa!!!

Pojawia się oczywiście pytanie: Po co WestLotto potrzebuje tych danych osobowych? Wszystkie mi znane dodatkowe losowania, niezależnie czy lokalne czy krajowe, odbywają się od lat za pomocą zwykłych kuponów lotto, bez podawania danych osobowych. Odpowiedź na to jest dość prosta i może brzmieć:

Każda firma, która ma do czynienia z marketingiem oraz klientami indywidualnymi i ceni sobie to, posiada oprogramowanie z unikalnym katalogiem adresowym. Adresy są tam klasyfikowane według lokalizacji, otoczenia, siły nabywczej itp. Teraz wyobraźmy sobie, że WestLotto przetwarza te specjalne bilety przy użyciu tego oprogramowania i uzyskuje grupę klientów zamożnych wraz z liczbami zakładów, które zaznaczyli w tej loterii. Można łatwo wywnioskować jedną lub więcej sekwencji numerów wygrywających, które generują nadprzeciętną liczbę średnich i może nawet większych wygranych. Trudno mi sobie wyobrazić inną uzasadnioną wyjaśnienie tej tajemniczej akcji z biletami na wakacje i danymi osobowymi.

Sam koszt drukowania tych specjalnych biletów, a następnie ich zbierania i wysyłania do siedziby w Münster - to w ogóle nie ma sensu, chyba że... patrz wyżej!

Test stresu – Wielki Obszar Krefeld

Napisany przez HolgerS
Nie, w zasadzie nie robi to różnicy, czy grasz w Lotto od czasu do czasu czy regularnie. Szansa na wygraną zawsze zbliża się do zera i w obu przypadkach musiałbyś mieć po prostu ogromne szczęście, aby trafić główną wygraną. Zarzut twojego znajomego jest więc niestety bez sensu.

Nie, w gruncie rzeczy, czy grasz w Lotto od czasu do czasu czy regularnie, nie robi to żadnej różnicy. Szansa na wygraną zawsze zbliża się do zera i w obu przypadkach musiałbyś po prostu mieć ogromne szczęście, aby zdobyć główną nagrodę. Zarzut twojego znajomego jest więc niestety bzdurny.

... ???

... pierwsza połowa jubileuszowego roku Lotto 2015 dobiega końca, czas na krótkie podsumowanie!

Dziś bitwa o główną nagrodę w Lotto wchodzi w jedenaste rozdanie - tak, od tak długiego czasu nikt nie zdołał wygrać w kategorii 1 - a o 18:25 niemiecki Lotto- und Totoblock transmitować będzie świeżutkie numery wygrywające na żywo!

Ponieważ w tym roku już raz mieliśmy pełne 12 losowań - aż do granicy tzw. przymusowego rozdania - można teraz z uznaniem powiedzieć, że jest to niezwykły i rekordowy rok dla Lotto. Od dawna czegoś takiego nie mieliśmy. Oczywiście to nie jest czysty przypadek, ale fajnie, że DLTB może tak celnie coś takiego zaplanować! A na kolejne niespodzianki zostaje jeszcze 6 miesięcy!

Eurojackpot doskonale wpasował się w te uroczystości i po raz pierwszy zadziwił rekordową sumą wygranej w wysokości 90 mln €, zyskując podziw i uwagę na całym kontynencie! Obecnie WestLotto może nie przebić tego, ale nie oznacza to, że na zawsze. Limit w Eurojackpot wynoszący 90 mln € należał do formatu gry: 5 z 50 + 1 z 8 liczb, a szansa na wygraną wynosiła 1 do 59 mln. W 2014 roku zmieniono format gry w sposób celowy, obniżając szansę na wygraną do 1 do 95 mln. Przy tej puli nagród wynoszącej 90 mln €, niemieccy klienci wpłacili zaledwie nieco ponad 40 mln €. To o wiele mniej niż obrót Lotto w sobotę bez znaczącej puli nagród. Theo Goßner z pewnością nie był w pełni zadowolony.

To, co kompletnie zapomniałem o wspomnieniu z okazji 60 lat Lotto w RFN, to fakt, że w tym roku Loteria GlücksSpirale obchodziła 45. urodziny! Tak, to loteria na rzecz wsparcia sportu - od sportu amatorskiego po olimpijczyków. Gratulacje dla Erwina Horaka i reszty bawarskich zarządców loterii... eee, zarządców loterii - oczywiście. 9 maja nastał czas na Losowanie Specjalne z okazji Urodzin.

Do już bardzo atrakcyjnych regularnych możliwości wygranej można było w tym dniu wygrać dodatkowo na całym niemieckim terenie: 3 x 25.000 € rocznie do końca życia oraz 200 x 10.000 € nie rocznie do końca życia. Lotto Bayern później zadbało o swoich ludzi. Przykładem może być następujący cytat:

Rzesza Fortuny przelała się na Bawarię.

15.06.2015

Bawaria może spojrzeć z radością na weekend loteryjny z mnóstwem milionów. Raz Fortuna przy GlücksSpirale wypłaciła najwyższą pozycję wygranej klasy 7 dla anonimowego gracza z Środkowej Frankonii [...]

https://www.lotto-bayern.de/pfe/cont...dn=2&did=03810

I:

Bawaria przeżywa drugi weekend loteryjny z rzędu z wysokimi wygranymi.

Czterech głównych zwycięzców z Bawarii może teraz nucić starą pieśń Weekend i słoneczko jako Weekend i Wielka Wygrana. W ubiegłą sobotę zdobyli wysokie wygrane w LOTTO 6aus49, Spiel 77 oraz w rentowej loterii GlücksSpirale.

Teraz jestem trochę zaskoczony, skomentował 40-letni frank z Unterfranken fakt, że teraz może nazwać siebie emerytem na czas nieokreślony. Wysłał zakład GlücksSpirale za pośrednictwem strony internetowej lotto-bayern.de, którego siedmiocyfrowy numer losu zgadzał się z wyciągniętą liczbą w pełni [...]

https://www.lotto-bayern.de/pfe/cont...dn=2&did=03817

O jejku! Czyżby już znowu była Boże Narodzenie w Bawarii? Dwa razy z rzędu główna wygrana? Dochody krajowe z GlücksSpirale są tajemnicą Lotto Bayern. Lotto Hessen osiąga około 10% udziału w bloku w tej loterii rentowej i sportowej. Załóżmy: Bawarczycy wpłacają podwójnie, to 13.06 około 173.000, a 20.06 około 178.000 losów z Bawarii w grze. Przy szansie trafienia 1 do 5.000.000 wynika to:

5.000.000 : 173.000 = ok. 29
5.000.000 : 178.000 = ok. 28
28 x 29 = 812 - czyli: 1 raz na 812 losowań = co 15,6 roku!!!

A co do sportu olimpijskiego, właśnie zmagamy się z szokiem: Igrzyska Olimpijskie... już nie w ARD & ZDF!. Nie chodziło o pieniądze, więc wygląda na to, że była to decyzja polityczna. Być może powodem było uniknięcie pokazywania rosyjskich sportowców zwyciężających?

Test stresu - Strefa duża Krefeld
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!