Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Aktualne tematy do rozmów towarzyskich. Bez reklam.

Re: Ile pieniędzy potrzebujecie, aby być szczęśliwymi?

Napisany przez Jalia
Jak już kilkakrotnie zostało powiedziane, nie trzeba pieniędzy, aby być szczęśliwym. Jednak do pewnego stopnia po prostu sprawiają one radość życia, ponieważ nie trzeba martwić się o to, że kiedyś znajdziemy się na ulicy.

Dopóki nie trzeba odwracać każdego centa, pieniądze sprawiają szczęście - jednak zbyt wiele z nich znowu jest jak klątwa.

Napisany przez 5BetShove
Kiedy mogę iść gdzieś ładnie zjeść każdego wieczoru bez wyrzutów sumienia, jestem zadowolony. Nie mam pojęcia, jaka suma pieniędzy byłaby potrzebna, ale takie 3000-4000 euro miesięcznie byłoby miłym dodatkiem.

Napisany przez Saskia63
Myślę, że byłbym dosyć zadowolony z 2000 € netto miesięcznie (bez dzieci). Mógłbym sobie pozwolić na wystarczającą ilość jedzenia, nie musząc zbytnio zwracać uwagi na pieniądze, a także starczyłoby na czasem jakieś dodatkowe wydatki.

Napisany przez ChrisE
Myślę również, że szczęście nie zależy od pieniędzy.

Oczywiście potrzebna jest pewna ilość pieniędzy na wynajem mieszkania, jedzenie, samochód itp.

Ale uważam, że gdy znajdziemy odpowiednią pracę dla siebie, czyli gdy każdego dnia z radością idziemy do pracy, to już jest połowa sukcesu.

Potem partner/partnerka, którzy są na tej samej fali, i szczęście jest pełne!

Napisany przez 2Escorpio

też uważam, że szczęście nie zależy od pieniędzy.

Oczywiście, potrzebna jest pewna ilość pieniędzy na mieszkanie, jedzenie, samochód, itp..

Tam pojawia się sprzeczność, a mianowicie samochód, który jest luksusem. Nie jest to potrzebne

Napisany przez DustinDepot
Myślę, że potrzebuję co najmniej około 1500 euro miesięcznie netto, inaczej nie mógłbym sobie niczego pozwolić. Oczywiście więcej pieniędzy byłoby również miłe.

Napisany przez ThinkPad

Myślę, że potrzebuję co najmniej około 1500 euro miesięcznie netto, inaczej nie mógłbym sobie już niczego pozwolić. Oczywiście więcej pieniędzy byłoby również miło.

Przy 1500 euro nie móc sobie niczego pozwolić?

Napisany przez 2Escorpio

Nie móc sobie pozwolić na nic za 1.500€?

Zawsze zależy, gdzie kto mieszka... z 1.500 euro miesięcznie w Monachium na pewno jest się już prawie biednym... na wsi w Saksonii, sytuacja zapewne wygląda zupełnie inaczej.

Napisany przez Jasemin
Osobiście uważam, że wszystko zależy od indywidualnej osoby i że nie ma określonej kwoty X, która sprawiłaby, że każdy byłby równie szczęśliwy lub nieszczęśliwy. Po prostu istnieją ludzie, których głównym celem jest pieniądz, niż w przypadku innych. Czasami chodzi po prostu o pragnienie bezpieczeństwa.

Napisany przez kathrin
Myślę, że każdy definiuje bycie szczęśliwym inaczej. Ja osobiście jestem bardzo oszczędny, właściwie przez cały rok, poluję na kolejne promocje. Używam bonów, kuponów, programów lojalnościowych, cashback itp. - wszystko co związane ze oszczędzaniem. Za 900 € miesięcznie wychodzę na prostą, ale za to latam na 4 dłuższe wakacje w ciągu roku i wtedy sobie naprawdę dobrze radzę. To dla mnie jest szczęście, kiedy leżę na plaży, podróżuję do dalekich krajów, poznaję nowe kultury itp.

Napisany przez Just
Bycie szczęśliwym wymaga więcej niż pieniądze. Moim zdaniem trzy najważniejsze rzeczy to:

1. Realizowanie zainteresowań / rozwój osobisty
2. Relacje (przyjaciele i partner)
3. Pieniądze

Trudno określić, ile pieniędzy jest naprawdę potrzebnych. Powiedzmy 1 500 € netto miesięcznie. Za tę kwotę można dobrze jeść, mieszkać, raz na urlop, kupić ubrania... ale nie zostaje wiele ponadto. Rzeczy materialne można sobie czasami pozwolić, np. na nowy telefon, telewizor... ale tylko jeśli potrzebujemy. Często myśli się, że tego potrzebujemy. Kiedy się to dostanie, bardzo szybko się do tego przyzwyczajamy i przestajemy to doceniać. Szkoda! Ale takie są ludzie

Napisany przez ThinkPad

Zależy to zawsze od tego, gdzie się mieszka... Z 1 500 euro miesięcznie w Monachium na pewno jest się prawie biednym... Na wsi w Saksonii na pewno sytuacja wygląda zupełnie inaczej.

No cóż, trzeba po prostu dopasować swoje życie do swoich pieniędzy. Nawet z 1 500 euro nie nazwałbym nikogo w Monachium biednym.

Napisany przez Andy34
Nie wiele! Wystarczająco, aby przeżyć i mieć trochę oszczędności na wakacje

Napisany przez isabs
Tak naprawdę pieniądze nie sprawiają, że się jest szczęśliwym. Są miłe do posiadania, ale pieniądze same w sobie nie sprawią, że będziesz szczęśliwy.

Wiele ważniejszych czynników to rodzina, zdrowie i przyjaciele...

Napisany przez Karnigel
Widziałem kiedyś badanie, z którego wynika, że powyżej 60 000 euro nie ma już różnicy, ile zarabiasz - do tego momentu większe pieniądze sprawiają, że jesteś szczęśliwszy.

Myślę, że to ma sens. W końcu przychodzi taki moment, kiedy pieniądze przestają odgrywać tak dużą rolę, jak dla kogoś, kto zarabia na przykład 1000 lub 2000 euro miesięcznie.

Napisany przez Karnigel

Tak, pieniądze naprawdę nie sprawiają szczęścia. To miłe mieć, ale nie można być szczęśliwym tylko dzięki pieniądzom.

Istnieje wiele ważniejszych czynników, takich jak rodzina, zdrowie i przyjaciele...

Może i tak, ale żaden ZWIĄZEK (Rodzina) nie rozpadł się nigdy z powodu nadmiaru pieniędzy. To tylko przykład.

Pieniądze mogą być pewnie nie jedynym czynnikiem sprawiającym szczęście, i z pewnością nie najważniejszym, ale pieniądze (lub dobrobyt) z pewnością są istotnym czynnikiem.

Napisany przez 5BetShove
Również muszę powiedzieć, że chciwość szybko rośnie za bardzo. Kto jeszcze naprawdę cieszy się z darmowych drobniaków?

Dzisiaj na przykład bardzo się ucieszyłam, przeglądając internet, gdy zobaczyłam, że Online-******-Deutschland (tak, gram w internecie) oferuje 10 euro dla nowych klientów. To od razu upiększyło mi dzień.

Tak więc moja odpowiedź na to pytanie (przynajmniej dzisiaj :P) to: 10 euro!

Napisany przez VivaVivi377
Chciałbym zadać pytanie tym, którzy twierdzą, że nie trzeba dużo pieniędzy, aby być szczęśliwym. Czy odrzucilibyście ofertę, gdybym teraz chciał przelać Wam 1 000 000 €? Pieniądze sprawiają szczęście, nawet jeśli to nie jest prawdziwe szczęście, a tak naprawdę tylko kupione.

Dziękuję bardzo.

Napisany przez ThinkPad

Chciałabym zadać pytanie tym, którzy twierdzą, że nie trzeba dużej ilości pieniędzy, aby być szczęśliwym. Czy odrzucilibyście ofertę, gdybym teraz chciała przelać Wam 1.000.000 €? Pieniądze sprawiają szczęście, nawet jeśli nie jest to prawdziwe szczęście, ale raczej kupione.

Dziękuję bardzo.

Z przyjemnością

Napisany przez Lazarim
Myślę, że dużo zależy również od tego, z kim się zadajesz. niedawno zmieniłem eksperymentalnie grono znajomych i już wydatki zmalały o około 10%, a ja jestem również zadowolony z innych aktywności. Tak czy inaczej, pieniądze powinny mi umożliwić wykonywanie działań. Bez względu na to, czy chodzi o wycieczkę rowerową wokół Alsteru, czy lot helikopterem nad wodospadami Niagara.

Napisany przez Bernson
Też nie uważam, że niewiarygodnie dużo pieniędzy niewiarygodnie uszczęśliwia. Ale niewiarygodnie mało pieniędzy już sprawia wiele nieszczęścia, ponieważ wiele rzeczy staje się po prostu gorszych, gdy ma się mało pieniędzy: choroby, mieszkanie, artykuły spożywcze czy uczestnictwo w społeczeństwie (kino, jedzenie na mieście). Gdy ma się mało pieniędzy, nie jest się w stanie naprawdę zrobić tych wszystkich rzeczy. Natomiast gdy się je codziennie robi, mając dużo pieniędzy, niekoniecznie sprawia to szczęście. Wówczas bardziej liczą się dobry przyjaciele i rodzina, na których można polegać.

Napisany przez PW22
Uważam, że pieniądze nie są najważniejszym kryterium szczęśliwego życia! Oczywiście, pieniądze pozwalają pozbyć się wielu trosk, ale jeśli ma się zbyt wiele pieniędzy, pojawiają się także nowe problemy (First-World-Problems)...

Uważam, że jeśli można sobie pozwolić na mieszkanie i godziwie się utrzymać (kupić nowe ubrania, mieć dość jedzenia i picia), to można być szczęśliwym!!

Napisany przez Bernson
Tak, zgadzam się. Jednakże uważam, że najważniejsze jest, aby mieć przyjaciół i rodzinę, z którymi się rozumie i którzy są dla nas ważni. Oczywiście, życie staje się znacznie przyjemniejsze, gdy można sobie pozwolić na pewne rzeczy od czasu do czasu.

Napisany przez Connyy
Jeśli zawsze mam trochę więcej pieniędzy niż potrzebuję, to może nie martwię się o pieniądze, ale czy jestem szczęśliwy, szczęśliwszy, wątpię. Nie posiadanie problemów z pieniędzmi nie oznacza automatycznie szczęścia.
Connyy

Napisany przez Bernson
Jak już wspomniałem, nie sądzę, że automatycznie staje się się szczęśliwszym, ale ma się już jedno zmartwienie mniej, które w innym wypadku ciągle w głowie się powtarza. To już pomaga na drodze do szczęścia

Napisany przez rinzabu
Ja i moja dziewczyna mamy teraz znacznie mniej pieniędzy niż 1200€ i jesteśmy naprawdę szczęśliwi! Pieniądze faktycznie nie mają znaczenia dla szczęścia. Ważne jest tylko, żeby mieć coś do jedzenia na stole.

Napisany przez fufo
Wiadomo, że pieniędzy nigdy nie jest dość, każdy to wie. Ale ja bym powiedział, że lepiej jest płakać w limuzynie niż w autobusie. Im więcej się ma pieniędzy, tym wyższe stają się oczekiwania i pragnienia, dlatego jest to bardzo trudne do odpowiedzenia.

Napisany przez mia88
Mogę się tylko z tym zgodzić - to po prostu nie jest najważniejsza rzecz na świecie. Niemniej jednak wierzę (bez podawania konkretnych liczb), że pewien poziom solidnego zabezpieczenia i Mogę sobie na coś fajnego pozwolić! może zapewnić pewien stopień szczęścia i zadowolenia.

Napisany przez Lukas_76

Mogę tylko zgodzić się z wieloma osobami - to po prostu nie jest najważniejsza rzecz na świecie. Mimo to wierzę (bez podawania konkretnej liczby), że pewien poziom solidnego zabezpieczenia finansowego i możliwość czasem pozwolenia sobie na coś fajnego może wpłynąć na pewne poczucie szczęścia i zadowolenia.

Tak samo uważam

Napisany przez Ralle8
Tyle pieniędzy, że można żyć życiem niezależnym od pieniędzy

Napisany przez Gordon_Gekko
Uważam to pytanie za bardzo dziwne, nie sądzę, że istnieje jakaś wartość, po której stanięciu człowiek staje się szczęśliwy. Potrzebuję około 1000€ miesięcznie, żeby przeżyć. Wszystko powyżej tej kwoty to przyjemność, która oczywiście jest dla mnie ważna, ale szczęśliwy jestem z innych powodów.

Napisany przez Kawashimi
10 Mln...potem odpocząć i wszystko będzie w porządku

Napisany przez Goblinork
..żadnych pieniędzy, tylko miłość!

Napisany przez mia88
Myślę, że trudno to jednoznacznie określić. To zależy od każdej osoby indywidualnie. Osobiście nie potrzebuję wiele, wystarczy mi dobrze żyć, nie muszę być bogaty.

Napisany przez Meisterlampe23
4000€ miesięcznie (wliczając w to czynsz + samochód)
Z tym powinno się móc żyć dość bez trosk.
Ale żeby być szczęśliwym, potrzeba czegoś innego niż pieniądze

Napisany przez innam
Pieniądze zdecydowanie nie uczynią cię szczęśliwym, jestem nawet przekonany, że można bardziej docenić pewne rzeczy, gdy nie można sobie wszystkiego od razu pozwolić. Aby być szczęśliwym, potrzebne są inne rzeczy niż pieniądze, na przykład zdrowe otoczenie społeczne (czyli przyjaciele, rodzina), zdrowie (które nie jest bez znaczenia) i pokój.

Pieniądze nie sprawiają, że jesteś szczęśliwy, ale z drugiej strony sprawiają ci zmartwienie, gdy ich brakuje.

PS: Osobiście potrzebuję na tyle pieniędzy, aby pokrywały one moje stałe wydatki i abym mógł tu i ówdzie wyjść (do kina, na posiłek...). Trochę urlopu też powinno się mieścić w moim budżecie, ale nie musi być drogi. W przeciwnym razie jestem bardzo skromny. (Przy czym nie zapominam, jak dobrze nam się powodzi w Niemczech!)

Napisany przez Martha
Ładny temat!

Myślę, że są ludzie, którzy kiedyś byli biedni, a teraz są bogaci -> oni są z reguły szczęśliwsi (uczucie sukcesu)... A potem są ludzie, którzy kiedyś byli bogaci, a teraz są biedni i mimo to są szczęśliwi!

Często ludzie są nieszczęśliwi, którzy nie znają drugiej strony, ale chcieliby ją poznać, ale nie mogą, ponieważ nie zdaje się, żeby taka możliwość się pojawiła... Ludzie, którzy zawsze byli biedni lub zawsze bogaci. Dla mnie osobiste szczęście zależy od przeciętnej ilości/braku pieniędzy, która pozwala mi na prowadzenie zdrowego stylu życia. Mam na myśli świeże jedzenie, sport, czasem wychodzenie itp.

Bycie szczęśliwym - moim zdaniem - ma wiele wspólnego z odnalezieniem siebie i samorealizacją. To bardziej kwestia tego, czy jest się zgodnym ze sobą czy nie... Są ludzie, którzy są szczęśliwi bez pieniędzy, ponieważ chodzi im bardziej o osiągnięcie sukcesu zdefiniowanego przez siebie (samorealizację), niż o przedmioty, które ich otaczają.

Ważnym aspektem jest trzymanie własnej zazdrości na wodzy, ponieważ z jednej strony blokuje to drogi, a z drugiej strony długofalowo jest autodestrukcyjne, ponieważ może prowadzić do depresji. Jak wiadomo, wskaźnik depresji w społeczeństwach wysokowydajnościowych jest wyższy i niestety rośnie, ponieważ presja własna i/lub zewnętrzna staje się zbyt wielka...

Napisany przez Nastia
Myślę, że pytanie nie ma łatwej odpowiedzi, ponieważ wszystko jest względne i bardzo indywidualne. Jedni są zadowoleni z niewiele, podczas gdy inni nigdy nie mają dość i zawsze będą żądali coraz więcej. Istnieje wiele osób, które szybko dorobiły się dużych pieniędzy, a po pewnym czasie straciły je: albo przegrały, albo przepuściły. I zdecydowanie nie wszyscy bogaci są szczęśliwi, a coraz więcej bogatych ludzi szuka sensu życia. Istnieje wiele statystyk potwierdzających, że posiadanie pieniędzy ułatwia codzienne życie i prowadzi do mniejszej liczby kłótni w małżeństwach lub związkach, gdy oboje dobrze zarabiają. Osobiście uważam, że potrzebowałbym dokładnie tyle, aby móc sobie pozwolić na nieruchomość, podróżować 3-4 razy w roku, i aby moi rodzice lub moja rodzina nigdy nie mieli niespełnionych, ale oczywistych życzeń.

Napisany przez hanna200
To zawsze zależy od punktu wyjścia. Jeśli jest się przyzwyczajonym do skromnego życia, to wystarczy mniej pieniędzy. Dla przykładu, dla mnie taka kwota wynosiłaby 2000 euro miesięcznie.

Napisany przez Luisa5677
Myślę, że nie można tego ogólnie stwierdzić tutaj, zależy to od człowieka i otoczenia: czy mieszkasz w Lipsku, Monachium, Zurychu czy Innsbrucku? Czy jesteś osobą skromną, czy szukasz przygód... to zależy od danej jednostki. I zmienia się w trakcie życia

Napisany przez gruberclaudia
Cześć

niedawno opublikowano interesujące badanie - jeśli kogoś to interesuje, znalazłem artykuł na Orf.at na ten temat.

W skrócie: Z dochodem rośnie szczęście, ale średnio tylko do rocznego dochodu w wysokości 26 500 euro, po czym krzywa szczęścia znowu spada, co oznacza, że zwiększenie dochodu nie przekłada się na równie proporcjonalne zwiększenie poczucia szczęścia, ale raczej spadek. Oczywiście nie można tego uogólnić na każdą osobę, jest to średnia, ale dość interesujące. Można przeczytać szczegóły, dlaczego tak się dzieje.

W każdym razie dość interesujące, tak samo jak fakt, że bogactwo lub majątek sprawiają, że się staje się społecznie znieczulonym, ponieważ nie jest się uzależnionym od żadnej pomocy z zewnątrz..... również to zostało potwierdzone.

Napisany przez Optimus
25 000 euro do xxx xxx euro dochodu brutto rocznie. W takiej sytuacji nie umrę z głodu, a jeśli kiedyś będzie więcej, to będzie po prostu zabawniej.

Napisany przez Sonicx
Dawniej nie miałem absolutnie nic, mieszkałem z rodzicami i miałem niskie dochody, za to dużo czasu wolnego. Ciągle byłem umawiany i dużo robiłem...wtedy byłem szczęśliwszy niż teraz.

Teraz zarabiam dobrze, pracuję 60 godzin tygodniowo bez problemu i martwię się o swoje pieniądze. Gdzie i jak zainwestować, emerytura, ubezpieczenia, strach o przyszłość, nieruchomości...

Pieniądze wpływają, a tak samo szybko wypływają, przez błędne decyzje, oszustwa lub naprawy, opłaty.

Błędne koło....

Napisany przez MaxiW
Uważam, że można uznać się za szczęśliwego, jeśli można utrzymać rodzinę, nie trzeba obracać każdego grosza dwukrotnie i można wyjeżdżać na wakacje dwa razy w roku. Jednak uważam, że równowaga między pracą a życiem prywatnym, czyli Verhältnis zwischen Arbeits- und Freizeit, jest bardzo ważnym czynnikiem w kwestii szczęścia

Napisany przez MaxiW
Warto również wspomnieć, że znam wiele osób bardzo bogatych, ale mimo to nieszczęśliwych

Napisany przez LydiaTheoly
No cóż, zawsze uważam, że trudno jest na to odpowiedzieć. Oczywiście pieniądze same w sobie nie sprawiają szczęścia. Ale ułatwiają wiele rzeczy. Miałem już chwile, kiedy finanse szły bardzo źle... Obawy o egzystencję są straszne.

Napisany przez gruberclaudia

przy czym muszę również zauważyć, że znam wielu bardzo bogatych, ale jednak nieszczęśliwych ludzi

Tak, ponieważ pieniądze same w sobie nie sprawiają szczęścia :-)
Oczywiście, życie jest łatwiejsze, ale odnosząc się jeszcze raz do mojego wpisu i badania na ten temat: Istnieje pewien punkt, który różni się oczywiście od osoby do osoby, w którym poczucie szczęścia związane z dochodami maleje. Pojawia się nowy stresujący czynnik, mianowicie pragnienie zachowania lub zwiększenia majątku lub dochodu, co również nie przynosi szczęścia. Wiedza, że jest się finansowo niezależnym i zabezpieczonym, często prowadzi do społecznego izolowania się, ponieważ nie jest się już zależnym od nikogo. Ale oczywiście również to różni się od osoby do osoby...

Napisany przez Nastia
Jeśli mogłabym zarabiać 5 000 euro netto, byłoby to całkiem nieźle. Byłabym zadowolona. :-)

Napisany przez Rolli123
Uważam, że ilość pieniędzy nie ma związku z poczuciem szczęścia. W każdym razie dla mnie nie ma. Oczywiście, łatwiej jest, gdy ma się więcej pieniędzy. Niemniej jednak nie sądzę, że pieniądze automatycznie sprawiają szczęście.

Napisany przez Ophelia
Niezależnie ile pieniędzy się zgromadzi, człowiek nigdy nie będzie miał dość....nigdy nie będzie całkowicie zadowolony z sumy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata