Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: CIBA SC N -> CIBA AG

Napisany przez 2cybercrash
Nieskończona historia, zawsze ta sama pieśń, kurs kiedyś osiągnął 80 CHF, ale teraz ta granica znowu staje się nie do pokonania. Zakres 75/80. Nic z żadnym celem 90. Nawet niższa cena ropy nie pomaga kursowi. Jest on zmienny, ale na tak niskim poziomie! Nudny Clariant też znów zbliża się do 20 CHF. Trzymam tylko niewielkie resztki tych akcji chemicznych, na wypadek gdyby jakiś bank zorganizował rajd kursów i ponieważ nie ma wielu alternatyw z niską oceną P/E w przedziale od 10 do 15.

Napisany przez Dany1
Arminowi w biednej sytuacji nie pomoże już nic. Szanowny Panie Meier, weźcie przykład z naszego Josepha D.

Napisany przez ADMCI4
Ciba zbliża się do absolutnego dna. Obniżenie ratingu kredytowego przez Moodys oczywiście nie sprzyja poprawie kursów.

Napisany przez richard100
Jeśli nie byłem już zainwestowany, być może rozważyłbym wejście. Jednak jedyną radość, jaką mi do tej pory sprawiły, była coroczna dobra stopa dywidendy.
Jak to bywa, nadzieja umiera ostatnia. :wink:
Pozdrowienia, Rich

Napisany przez Dany1

Jeśli nie byłem już zainwestowany, być może zastanowiłbym się nad wejściem. Jednak jedyną radość, jaką mi do tej pory sprawili, była coroczna dobra stopa dywidendy.
Jak to bywa, nadzieja umiera ostatnia. :wink:
Pozdrowienia Rich

dzisiaj można było je zdobyć poniżej 70 franków...czy któryś z was się skusił?
kiedy Armin Meier odejdzie?

Napisany przez ADMCI4
Nadal będę je obserwował. Na razie w księgach nadal widzę zbyt dużo dobrej woli. Ponadto brakuje mi wiarygodnej i przyszłościowej strategii. O zarządzaniu lepiej nawet nie wspominać.

Napisany przez Dany1
Cześć Armin Meier

Czy widziałeś, co się stało w Pfizerze? Tego typu działanie jest już dawno wymagane w CIBA. Lepiej przygotuj się na to.

Napisany przez ADMCI4
Może niedługo zacznie się coś dziać. Clariant próbuje przelać trochę czystego wina tym komunikatem. Oczywiście, obecnie wszyscy są rozczarowani i sprzedają. Ale czy to nie było od dawna w powietrzu?

Nie dość, że CIBA ogłosi wyniki H1 w czwartek, 17 sierpnia, to dodatkowo jeszcze ten nieszczęsny CIBA. Spróbuj przedstawić długoterminowy wykres horroru tego klejnotu.

Napisany przez Dany1
Na domiar złego, w czwartek 17 sierpnia nieszczęsna CIBA ogłosi wyniki H1. Spróbuj stworzyć długi wykres tego klejnotu. Cześć Cybercrash Znajomej polecono akcje Ciby za 197 franków do kupienia. To przez renomowany bank prywatny... Jeśli teraz patrzę na wykres i czytam Twój tekst, nieuchronnie przychodzi mi na myśl powiedzenie rzucać perły na siano. Perły to firmy takie jak Ciba, a świnie to chyba bankierzy.

Jutro jest Cibn Dzień. W ciągu ostatnich dni poprawił się o kilka % punktów. Czy ktoś ma więcej informacji na ten temat, czy kurs żyje nadzieją na nadchodzące oszczędności? W każdym razie jutro prawdopodobnie nie będzie potrzebnych wielu dobrych wiadomości, aby kurs zyskał na wartości. Już wiele złych wieści zostało uwzględnionych. Kurs był kiedyś powyżej 200Fr. :cry: Pozdrowienia, Rich

Napisany przez ADMCI4
jestem ciekawy, czy Armin zostanie pozytywnie odebrany przez analityków z planami redukcji zatrudnienia. Dotychczas stracił dużo zaufania.

Basel (AWP) - Ciba Spezialitätenchemie Holding AG wykazuje zysk netto z kontynuowanego działalności w pierwszym półroczu 2006 roku w wysokości 95 mln CHF, w porównaniu z zyskiem w wysokości 99 mln CHF rok wcześniej. Przed kosztami restrukturyzacji koncern wykazał zysk netto w wysokości 117 (VJ 135) mln CHF. EBIT wzrósł bez uwzględniania kosztów restrukturyzacji do 259 (247) mln CHF, a po uwzględnieniu restrukturyzacji liczba ta poprawiła się do 226 (197) mln CHF. Marża EBIT spadła z 8,2% do 7,9%.

Zakończenie działalności w dziale Textile-Effects w połowie roku spowodowało w drugim kwartale stratę księgową w wysokości 224 mln CHF. Ponadto sprzedaż spowodowała koszty netto w wysokości 98 mln CHF. Z tego 72 mln CHF zostały zaksięgowane w pierwszym półroczu. Wliczając te obciążenia, w pierwszym półroczu spółka wykazała stratę netto w wysokości 202 (w porównaniu do zysku 146) mln CHF. Pozostałe 26 mln CHF zostaną zaksięgowane w drugiej połowie 2006 roku oraz w 2007 roku.

Jak poinformował koncern w czwartek, przychód netto w okresie sprawozdawczym wzrósł o 9% (+6% w porównaniu rocznym) do 3285 (3003) mln CHF. Trend wzmożonego popytu potwierdził się, zwłaszcza między pierwszym a drugim kwartałem. Ceny sprzedaży pozostały w dużej mierze stabilne.

Wolny przepływ gotówki wyniósł 2 (-158) mln CHF i -35 mln CHF po uwzględnieniu restrukturyzacji. Dług netto wynosił 2,101 mld CHF na połowę roku.

Basler Konzern spełnił oczekiwania rynku jedynie pod względem przychodów netto i EBIT. Analitycy średnio (konsensus AWP) oczekiwali przychodu w wysokości 3272. Po odliczeniu kosztów restrukturyzacji prognozowano EBIT na poziomie 189 mln CHF oraz stratę netto w wysokości 164 mln CHF.

W bieżącym roku Ciba nadal przewiduje wyższy zysk netto ze spółek kontynuowanych po opodatkowaniu oraz poprawę zysku operacyjnego przy mniej więcej stałej marży - wykluczone są koszty restrukturyzacji, obniżka wartości oraz dalsze pogorszenie sytuacji walutowej. Ponadto Ciba liczy na znaczną poprawę wolnego przepływu gotówki.

Potwierdzono wcześniejsze oświadczenie, że przychody w 2006 roku wzrosną w lokalnych walutach. Spółka oczekuje podobnych warunków jak w zeszłym roku, ze zwiększonymi kosztami energii i surowców.

Dzięki Agendzie Operacyjnej, już ogłoszonemu programowi długoterminowego zwiększenia efektywności, margines operacyjny ma wzrosnąć o ponad 1 punkt procentowy rocznie w latach 2007 i 2008. Ponadto od 2008 roku przewiduje się znaczną poprawę wolnego przepływu gotówki, czytamy w komunikacie z czwartku.

Całkowite koszty implementacji programu według Ciba oszacowano na 250 do 300 mln CHF od 2006 do 2009 roku. Jednocześnie do 2009 roku dzięki Agendzie Operacyjnej planowane są oszczędności w wysokości 400 do 500 mln CHF, jak wcześniej zapowiedziała Ciba.

W ramach wdrażania programu planowane jest redukcja około 2500 miejsc pracy na całym świecie. Redukcja ta nastąpi głównie w Europie i regionie Ameryki - informuje Ciba. W Szwajcarii ma być objętych około 350 miejsc pracy. Ciba zakłada jednak, że redukcja nastąpi głównie za sprawą naturalnego odchodzenia pracowników.

ra/fin/gab

Liczby za pierwsze półrocze przynajmniej nie są czerwone. Zysk netto wynosi 95 mln CHF, ale jest słabszy ze względu na koszty restrukturyzacji. Prognoza roczna 330 mln CHF jest więc trudna do osiągnięcia. Szacowane PE wynosi prawdopodobnie około 18? Prognoza jest niepewna (jak zawsze optymistyczna). Pytanie: czy sprzedać wartość, która jest na najniższym poziomie w historii? Pakiet jest od dłuższego czasu, tak zostaje.

Napisany przez ADMCI4
Wygląda na to, że dzisiaj dobrze wchodzi. Taki zastrzyk energii byłby teraz również bardzo pomocny dla Novna.

Na całym świecie ma zostać zlikwidowanych również 2500 miejsc pracy. Czy wśród nich znajdzie się także jedno z tych długo oczekiwanych w najwyższym szczeblu zarządzania?

Pytanie, czy należy likwidować wartość na absolutnym dole wszech czasów? Mam pakiet od dłuższego czasu, i tak zostanie.

Tak samo jest ze mną. Nawet mam jeszcze małą ilość, którą dostałem za 10 CHF podczas wyodrębnienia się Roche, czy chyba Novartis.
Później dokupiłem. Teraz głęboki czerwony.
Pozostaję w grze. Dobra dywidenda, i jak powiedziałeś, czekanie już wiele razy się opłaciło. Nawet dzisiaj :lol:
Pozdrowienia, Rich

Napisany przez Springer
Szybki wzrost +10% w ciągu jednego dnia :!:

To dość intensywne.... :?: :!:

Napisany przez Andi
Klasycznie dla CEO A.M.... m.in. znowu zwalnia pracowników... w końcu zużył wszystkie swoje zapasy na wszystkich płaszczyznach.
W przypadku Ciba dla WSZYSTKICH zaangażowanych byłoby lepiej, gdyby A.M. ustąpił (bez złotego spadochrona, który niestety już sobie zapewnił!)!
Pozdrowienia i miłego weekendu dla wszystkich forumowiczów,
Andi

Napisany przez ADMCI4
cześć razem

czy ktoś z was wie, gdzie drogi A.M. zasiada we wszystkich radach nadzorczych, jako CEO, itp.?? :shock:

dzięki :wink:

Dziś można zauważyć, że informacja o możliwych podwyżkach cen dodatków do tworzyw sztucznych pomogła akcjom CIBA przekroczyć 70, a teraz nawet wyprzedzają kursem Novartis! Prywatna rajdowa jazda CIBA.

Napisany przez Dany1

cześć wszystkim

czy ktoś z was wie, gdzie nasz drogi A.M. zasiada wszędzie w zarządzie, jako CEO itp.?? :shock:

dzięki :wink:

Więc jako CEO ma pracę na 18 godzin w CIBA, pozostałe 6 godzin przewodniczy w VR, a jeśli to nie wystarcza, to jeszcze bierze pod uwagę noc.

Nie sądzę, że biednego Meyera zatrudniają jeszcze w innej firmie...

Dzisiaj z wielkim zgrzytem zębów pozbyłem się ostatniego stanowiska CIBA-Uralt na poziomie 72 CHF. Strata tylko 27%. Przeniesienie kapitału z totemu na płynność przed krytyczną fazą opcji we wrześniu nawet już 15.

Możliwość umieszczenia martwego kapitału w akcjach Novartis, Tecan, UBS, Swiss Steel, Schindler PS, Adecco, wszystkie mniej więcej na podobnym poziomie kursu. Wciąż pozostają 2 worki z ołowiem Clariant nowszej daty.

A może ryzykowna gra na giełdzie z ABB?

Napisany przez Dany1

Dzisiaj z zębami zgrzytającymi słyszalnymi z daleka, pozbyłem się ostatniej pozycji CIBA-Uralt na poziomie 72 CHF. Strata tylko 27%. Przekształcenie kapitału z totemu w płynność na krytyczną fazę opcji we wrześniu już 15.

Czy to samo nie może być zrobione z martwym kapitałem w Novartis, Tecan, UBS, Swiss Steel, Schindler PS, Adecco, wszystkie na podobnym poziomie kursu. Pozostają jeszcze 2 balasty Clariant młodszego datowania.

A może ryzykowna gra z ABB?

Chociaż... przynajmniej teraz masz głowę znowu wolną i gotówkę na inwestowanie w nową przygodę. Nie mogę się przekonać, ale może powinienem również zrobić tak radykalne porządki w Clariant.
hm... dlaczego uważasz, że ABB jest tak ryzykowne? Mi wciąż całkiem nieźle się to akcja podoba.

To naprawdę jest męczące. Istnieje tyle źródeł informacji jak UBS, Cash, Waegelin itd. Ale gdy kurs się znacząco zmienia, obstawiam, że nic nie znajdziesz? ? Na szczęście jest jeszcze portal giełdowy. ? Dlaczego dziś tak gwałtownie rosną akcje CIBN? Nie może to być związane z ceną ropy, ponieważ ta znowu rośnie. Widzę, że również CLN ma podobny wzrost. Plotki? Pozdrowienia, Rich

Nie chcę psuć zabawy, ale oba wskaźniki są zbyt zdominowane przez angielsko-saskie fundusze hedgeowe. Jako powody można by jeszcze raz podać fantazje o fuzjach, bo wrogowa cena ropy raczej nic nie pomogła? Czy to znowu zwiększenie anglosaskich funduszy hedgeowych czy spekulacje krótkoterminowe? Może jakiś rewelacyjny plan restrukturyzacji. Co z tego, ja bym myślał o ostatecznym wyczyszczeniu tych wartości przy tylko nieco bardziej przyjaznych cenach?

Napisany przez Dany1
Armer Meyer chce zlikwidować podwójne stanowisko CEO/prezes zarządu, według niego podwójne stanowisko nie ma przyszłości w Szwajcarii na średni okres czasu....hehe, co on wszystko zauważa!! Być może zauważy jeszcze, że również on nie ma przyszłości w CIBA na średni okres. To idzie w dobrym kierunku...

Ciba pozbywa się balastu
10.10 10:24

Firma chemiczna Ciba planuje sprzedaż mniejszych przedsiębiorstw. Ponadto firma zamierza zlikwidować podwójne stanowisko CEO i zarządu.

Ciba Spezialitätenchemie Holding AG planuje dokonanie dalszych wyprzedaży po sprzedaży swojego działu tekstylnego. Pozbyliśmy się balastu i sprzedaliśmy dział tekstylny, który borykał się z erodującymi marżami. Ponadto zamierzamy sprzedać kilka innych mniejszych przedsiębiorstw - powiedział CEO i prezes zarządu Armin Meyer w wywiadzie dla magazynu ekonomicznego Bilanz.

Zlikwidować podwójne stanowisko
Konzern chce również zlikwidować podwójne stanowisko CEO i zarządu. I to wtedy, kiedy obecna faza wyzwań dobiegnie końca. Wtedy będziemy mieć CEO i przewodniczącego zarządu - powiedział Meyer. Według niego podwójne stanowisko nie ma przyszłości w Szwajcarii na średni okres czasu.--awp/scc/bal--

Nowe dane są dość solidne, może sprzedaż była błędem. Dla mnie irytujący był po prostu wykres z długim, powolnym kanałem spadkowym bez żadnych oznak bazy. Problemem jest także zarządzanie, które nie potrafiło naprawdę zmienić kursu.

Wskaźnik kurs/zysk wynosi obecnie około 20, a prognoza roczna wynosząca około 260 mln CHF może być nadal osiągnięta. Uważam, że wysokie koszty surowców i wahania kursu dolara nadal będą negatywnie wpływać na działalność, więc nie oczekuję gwałtownego wzrostu. Wegelin sądzi, że poziom 80 CHF może zostać przekroczony. Trzymam się z dala od tej spółki.

Jako alternatywy rozważam Lonza, Ems-Chemie, Ems-Dottikon?

Napisany przez Simona
Ems-Chemie również rozważam. Mają solidne i silne kierownictwo. Jednak od czerwca tytuł wzrósł dość znacząco. Masz jakieś cele cenowe? Pozdrowienia, Simona

Nie jest potrzebny żaden cel kursowy, Ems jest obecnie akcją o najwyższym stosunku dywidendy w wysokości 4,65%. Żadne banki, żadne obligacje w CHF, nawet euroobligacje tego nie osiągają.

Ems-Dottikon daje około 3,5% zysku.

Strike tego CELU wynosi 81.40. Musi być osiągnięty do 7.2.07. UBS próbuje teraz wszystkiego, aby obniżyć kurs do tego daty. Miło patrzeć, jak tytuł powoli się obniża z 84.
Niech mi ktoś powie, że kursy nie są manipulowane przez banki.
CIBA dziś jedyny tytuł SMI na minusie :cry:
Pozdrowienia Rich

Ciba (SBK) Cena: 98.32 CHF Zmiana (w%): -0.19 CHF (-0.19%) Wolumen: -
Ciba
Symbol: Typ: Kick-In GOAL Branża: Chemia
Valor: 2065989 Kraj: Szwajcaria giełda: UBS Investment Bank

Bardzo cenna obserwacja, dzięki za informację. W forum wielokrotnie zauważono, że banki starają się zrzucić obciążenia GOAL na właścicieli GOAL w postaci niedowartościowanych akcji. Te manipulacje cenami nie mają nic wspólnego z danymi fundamentalnymi.

Być może warto coś podłapać, ale ja po prostu nie lubię już CIBA z powodu bezczynnego zarządu. Wymiana CEO była dawno pożądana!

Wykonanie tego CELU wynosi 81,40. Musi być osiągnięty do dnia 8.2.07. UBS wydaje się teraz robić wszystko, aby kurs spadł do tej daty. Miło jest obserwować, jak pozycja spada stopniowo z 84. Ktoś mi powiedział, że kursy nie są manipulowane przez banki. Dzisiaj CIBA jedyna pozycja SMI na minusie :cry: Pozdrowienia Rich Muszę zrewidować moje twierdzenia. UBS prawdopodobnie nie manipulował kursu. Byłoby łatwo obniżyć kurs do 81,40. Moim zdaniem wzrósł raczej do około 84 po moim komentarzu. Dowiedziałem się, że aby banki mogły finansować wysokie odsetki GOAL, podlegają one opcjom Puts/Calls. Trudno jest jako inwestor indywidualny zachować jasność. Tym razem to się opłaciło. Oprocentowanie 2 lata 5,375% r.r. i zwrot gotówki. W SFR. Mniej przeszkód. Pozdrowienia Rich

Dzisiaj zdeponowano niewielką porcję po 79,75fr. Ostatnia porcja została sprzedana po 84fr. Teraz odkupiłem je z powrotem po 79,75. Wkrótce otrzymam dywidendę w wysokości 3 Fr. Pozdrowienia, Rich

Jutro 8.3.2007 ex Div. Ciba. Kurs prawdopodobnie zostanie skorygowany o 3 Fr.
Osoby podejmujące decyzje na ostatnią chwilę jeszcze dzisiaj dołączają.
Pozdrawiam, Rich

Napisany przez Dany1

Jutro 8.3.2007 ex Div. Ciba. Kurs prawdopodobnie skoryguje się o 3 franki.
Osoby podejmujące szybkie decyzje jeszcze dziś dołączą do inwestycji.
Pozdrowienia Rich

Cześć Rich
Zdecydowałem się na inną grę. Chcę kupić akcje jutro co najmniej o 3 franki taniej. Oczywiście w ten sposób nie otrzymam dywidendy, ale również nie zapłacę podatku od giełdy. Zobaczymy, co przyniesie jutro...

Cześć Dany,
Wydaje mi się, że rachunek się zgadza. :lol:
Pozdrowienia, Rich

Napisany przez Dany1

Cześć Dany,
Mogę sobie wyobrazić, że ta rachunku się zgadza. :lol:
Pozdrowienia Rich

nigdy nie wiadomo, co Azjaci mogą zrobić pod osłoną nocy... po prostu od czasu do czasu próbuj czegoś nowego...

Dobranoc i dużo radości

Zwykle dzień daty ex jest dniem GV. Tutaj się jednak nie wydaje. Przedhandel na plusie. Niestety nie mogę dowiedzieć się, kiedy jest data ex, ponieważ UBS Quotes nie są aktualizowane. Pozdrowienia, Rich Walne Zgromadzenie 2007 Następne Walne Zgromadzenie odbędzie się w Kongresowym Centrum Targowym w Bazylei, 8 marca 2007 roku.

Oczywiście, popełniłem błąd w rozważaniach.
Wypłata dywidendy będzie prawdopodobnie jutro. Dziś odbywa się Walne Zebranie. Dywidenda musi jeszcze zostać zatwierdzona przez akcjonariuszy... :wink: Przepraszam... :mrgreen:
Pozdrawiam, Rich

Wreszcie dowiedziałem się na stronie CS, kiedy jest ex Dividend od CIBA. Cytaty UBS wyglądają na to, że nie są w stanie tego zaktualizować. ? Pozdrowienia, Rich

Dywidenda
3,795%
Dividend
3,00
Data dywidendy
13.03.2007

Dzisiaj odłożyłem niewielką porcję po kursie 79.75fr.
Ostatnia porcja została sprzedana po 84fr. Teraz znowu je odkupiłem po kursie 79.75. Wkrótce nadeszły dywidendy w wysokości 3Fr.
Pozdrowienia Rich
Dzisiaj znowu sprzedałem porcję po kursie 82Fr. Transakcja się opłaciła. Otrzymałem dywidendę, a także niewielki zysk z kursu akcji.
Pozdrowienia Rich

Compliment, jeśli się to zrobi dobrze, można nawet osiągnąć zysk z CIBA!
Czy oba nie przepadają za szaleństwem cen ropy naftowej?
W każdym razie nie należy zaniepokoić się ocenami banków amerykańskich?

Komplement, jeśli jest to zrobione prawidłowo, to nawet z CIBA można osiągnąć zysk!
Zmartwienie mnie wznoszeniem cen ropy, to nie jest nic, co CIBA i Clariant szczególnie lubią?
W każdym razie nie wolno się zbytnio przejmować ocenami amerykańskich banków?

Tak, mam niestety jeszcze pozycję w EP 150 z dawnych czasów. :cry:
Stopniowo jednak zbliżam się do punktu rentowności. :wink:
Spróbuję ponownie przy następnej korekcie..... jeśli....
Pozdrowienia Rich

Napisany przez Dany1

Cytat od richarda100:

Dzisiaj zakupiłem małą partię po cenie 79.75fr. Ostatnia partia została sprzedana po 84fr. Teraz ponownie je kupiłem po cenie 79.75. Dywidenda w wysokości 3Fr. już jest blisko.
Pozdrowienia, Rich

Dziś sprzedałem tę partię po cenie 82Fr. Bilans się zgadza. Otrzymałem dywidendę oraz odrobinę zysku z kursu.
Pozdrowienia, Rich

Cześć Rich
...proszę, nie bądź tak skromny...Oblicz zarobek roczny, który może przekroczyć niejedną emeryturę.

Jutro przyjdą liczby od CIBN. Zobaczymy, jak będą interpretowane. W każdym razie jestem chętny na kurs poniżej 79fr.
Pozdrawiam Rich

Okej, Cel osiągnięty. Zakupione po 78,50. Mam nadzieję, że wszystko dobrze pójdzie. :wink:
Cieszę się, że wczoraj nie zakupiłem. Inwestorzy reagują przesadnie. Moje osobiste zdanie.
Celem sprzedaży ponownie jest 83 franki.

Co się dzieje nagle z CIBN i CLN. O godzinie 16:45 obydwa tytuły rosną. Plotki o fuzji? Oczywiście nigdzie nic nie znajduję. Pozdrowienia, Rich. CIBN 3%, CLN 10%

Tutaj również należy complimento za wytrwałą niezależną strategię inwestycyjną / tradingową! Na szwajcarskim portalu giełdowym! Clariant i CIBA od wielu miesięcy / lat są narażone na anglosaskie ataki. Po wynikach CIBA ponownie amerykańscy maklerzy rozgłosili zalecenie sprzedaży z groźbą 65 CHF dla CIBA na całym świecie! Wyraźnie występują duże obciążenia opcji, które w krótkim okresie czasu mogły zostać zagotowane ponownym plotkowaniem o fuzji. Skupienie akcji miało ponownie podnosić kursy na wysokościach, których nie można by było osiągnąć bez nabywców. Atak anglosaski, z gorącym powietrzem! W obecnej chwili nie inwestuję w te tytuły ze względu na nieprzyjazne dla akcjonariuszy zarządzanie, zamiast tego żuję twardą żółwiową firmę Novartis.

ok transza sprzedana za 82 franki. Cel sprzedaży był 83, ale lepiej jest lepszy.
Odkup za 78,50 franka.
Pozdrowienia Rich

Rzekomo koncern chemiczny Huntsman z USA wyraził zainteresowanie przyjaznym przejęciem CIBA lub również Clariant.

Jeszcze niedawno bank Morgan Stanley ozdobił CIBA z zaleceniem sprzedaży po cenie docelowej CHF 65! Sam nie posiadam już żadnych papierów wartościowych.

Wydaje się, że pewne fundusze hedgingowe z kręgu anglosaskiego mogą być zainteresowane krótkoterminowym manipulowaniem kursami, aby ponownie ustalić cenę docelową na poziomie CHF 65.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata