Nawet panowie Carmignac, Flossbach i inni kiedyś przestaną wykonywać tę pracę, a zamiast tego wolą zajmować się swoimi końmi i kolekcjami znaczków pocztowych.
Dzień dobry,
Nawet jeśli będą dalej aktywni, nie jest to gwarancją stałych wyników zarządzania. Mogą mieć problemy z małżonką, troski związane z dziećmi, ulec alkoholizmowi, demencji lub obłędowi, zostać szantażowani, i tak dalej, i tak dalej.... Chcę tym powiedzieć, że fundusze z aktywnym podejściem do zarządzania aktywami regularnie powinny być sprawdzane pod kątem zachowania cech, dla których zostały kiedyś zakupione. A jeśli na podstawie danych coś nie gra: wywalić to z portfela. Zupełnie obojętne, kto jest managerem na kartce papieru.
Cytat Matthew Pryora
To jest zło, wybrane przez wielu aktywnych funduszy.
Tylko częściowo. Jeśli chcę założyć lub dystrybuować fundusz w Niemczech, zgodnie z InvG (lub jego poprzednikami), BaFin wymaga, by wskazać benchmark. Bez względu na to, czy manager funduszu tego chce, czy nie. W przypadku klasycznych funduszy akcji zazwyczaj da się to jakoś załatwić. W ostateczności można stworzyć indeks (patrz BRIC). Ale w przypadku wspomnianych funduszy zarządzających aktywami zwykle występują z tym dużo większe problemy, ponieważ ze względu na dużą elastyczność nie istnieje nic porównywalnego. Wtedy jako kij przysługuje określona stopa procentowa. Jednakże nadaje się to co najwyżej do obliczenia opłaty za wyniki, a nie dla inwestora, aby zrozumieć, co robi fundusz i w co inwestuje.
Cytat Matthew Pryor
Robisz wszystko, aby jak najmniej zyskać z twoich inwestycji. ETF kosztuje ułamek kosztu aktywnie zarządzanego funduszu.
Hej! Przyłapany! Infantylny uśmieszek.
Cytat Matthew Pryor
Benchmark tu, benchmark tam: Jeżeli dla obu instrumentów mają obowiązywać te same zasady, to szansa na osiągnięcie lepszych wyników z portfelem ETF dzięki korzystniejszej strukturze kosztów jest zdecydowanie większa niż w przypadku aktywnie zarządzanego funduszu. Chyba że ktoś chce zignorować zasady logiki. Wtedy zbliża się to do uporczywego samobiczowania.
Zgadza się, jeśli w ETF znajdę to, w co chcę zainwestować. To działa dobrze w przypadku indeksów, a zwłaszcza wtedy, gdy chcę na przykład wchodzić krótko. Jeśli jednak podoba mi się konkretny pomysł inwestycyjny, pozostają tylko fundusze aktywne. Jeśli na przykład podoba mi się Pomysł na Globalne Marki od Morgan Stanley, ETF-y mogą być trudne. Problemem w przypadku aktywnych funduszy zbliżonych do indeksów jest to, że zazwyczaj nie są wystarczająco aktywne. Wielu managerów funduszy ma bardzo ograniczony zakres działania w portfelu względem indeksu. Lęk przed ryzykiem jest po prostu zbyt duży. Jeśli dobry manager ma swobodę znaczącego odbiegania od indeksu i może budować ryzyko (np. poprzez SmallCaps) lub w razie potrzeby zwiększyć gotówkę, może on także w dłuższej perspektywie pokonać benchmark.
Jednak ostateczny wybór dotyczy tego, jaki fundusz wybieram, na przykład do pokrycia niemieckiego rynku akcji, jest znacznie mniej istotny niż poprzednia decyzja o pokryciu tego rynku w ogóle. Z mojego punktu widzenia ta dyskusja o kosztach nie jest zasadniczym tematem dla większości inwestorów.
Cytat Matthew Pryor
Z okazji:
Fundusze inwestycyjne pod lupą: Fundusze mieszane wypadają słabo - Produkty finansowe dla każdego - FAZ
Istota artykułu:
Teraz niech mi ktoś z obecnych tutaj sprzedawców wyjaśni, JAK można zidentyfikować te gwiazdy przyszłości. Przeszłe stopy zwrotu nie interesują mnie przy podejmowaniu decyzji dotyczącej przyszłej inwestycji.
Cytat na wspomnianej stronie internetowej:
Andreas Beck jest członkiem zarządu Instytutu do Budowy Majątku w Monachium, który między innymi przeprowadza analizy matematyczno-finansowe. On ocenia dla FAZ produkty finansowe pod kątem ich profilu ryzyka i szans oraz sprawdza ich przydatność dla krótko- i długoterminowej alokacji kapitału. Koniec cytatu: Ta pozycja w renomowanej FAZ jest oczywiście dużym osiągnięciem dla Pana Becka. Kiedy od czasu do czasu wygłosi tam opinię, przyciąga uwagę i FAZ znów ma świetny temat... .
Na pewno jego klienci DWS i Union-Investment z przyjemnością zauważą, że są tu pozytywnie wspomniani... .
Święty spokój, kto...
O co tak naprawdę chodzi w przypadku funduszy zarządzających majątkiem, już opisałem powyżej.
Pozdrowienia, Paule