Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Joker odstąpienia - pouczenie o odstąpieniu nieważne?

Napisany przez harryh
Cześć drodzy użytkownicy forum,

właśnie zarejestrowałem się tutaj, po tym jak od kilku tygodni czytuję ten wątek. Również zakończyłem finansowanie w DSL-Bank. Moja belehrung o odstąpieniu od umowy wygląda dokładnie tak samo jak u JWAH. Skonsultowałem się już z prawnikiem. Po pierwszym przeglądzie belehrung nie została uznana za wadliwą. Jednak powiedział, że chce dokładniej ją przeanalizować. Po dwóch dniach dostałem od niego telefon, w którym powiedział, że uważa, iż belehrung jest faktycznie błędna. A i mianowicie u mnie z tego powodu: Adres, do którego należy zwrócić odstąpienie od umowy, nie jest w pełni podany. Brakuje ulicy i numeru domu albo adresu skrytki pocztowej. Innych powodów nie podał. Muszę teraz przez niego sprawdzić, czy oprócz pierwszej porady, dodatkowe kroki są pokryte przez moje ubezpieczenie od ochrony prawnej. Czy wasi prawnicy także podali niepełny adres jako potencjalny powód nieważności?

@JWAH: Czy już coś usłyszałeś o swoich własnych rozważaniach dotyczących procedury wnioskowej lub ofertowej? U mnie tak było, że otrzymałem już podpisany umowę banku. Ale również tutaj moim zdaniem nie można ustalić początku okresu odstąpienia, ponieważ według banku, termin rozpoczyna się od podpisania umowy, a ta została zawarta z moim podpisem po dostarczeniu umowy. Jak mam jednak wiedzieć, w którym dokładnie dniu (czas dostawy poczty) umowa dotarła do banku. W zasadzie z mojego punktu widzenia miałem otrzymać pismo od banku, w którym potwierdzają mi otrzymanie i tym samym dzień zawarcia umowy. Jednak takiego pisma nigdy nie dostałem.

Będę wdzięczny za wasze opinie i komentarze.

Do zobaczenia drodzy użytkownicy forum.

Napisany przez Wiesbaden
Cześć wszystkim!
Jestem również w podobnej sytuacji.

Mam do dodania jeszcze coś.
Osoba, która wpisze frazę jedoch nicht vor dem Tag des Vertragsabschlusses w Google, otrzyma opinię prawnika na stronie frag einen Anwalt. Według niej pouczenie o prawie do odstąpienia od umowy jest nieważne.

Ponadto, nie pamiętam już, czy otrzymałem informacje na temat umów zawartych na odległość. A Wy jak to mieliście?

Napisany przez Widerrufer
Cześć,
u mnie na przykład również brakuje nazwy ulicy. Centrum Konsumenta również twierdzi, że jest to błąd. Mój prawnik mówi, że sprawa nie jest tak jednoznaczna.

Ale ogólnie rzecz biorąc: dlaczego nie każdy odwołuje umowę? Nikt nie traci nic. Ale jeśli ktoś nie chce angażować prawnika lub nie ma ubezpieczenia ochrony prawnej, może sobie oszczędzić trudu.

Nie sądzę, że bank po prostu czeka, aż zwykły klient wyśle pismo. Dla banków nie chodzi o grosze. Będą więc walczyć.
A skoro to nie jest mój bank, mogą sobie mnie po prostu irytować.

Jak ktoś już wspomniał wcześniej, potrzebne jest wyrok przeciwko bankowi, aby mieć trochę pewności prawnej. Ale nawet ten wyrok trzeba byłoby ponownie rozpatrzyć w kontekście indywidualnym.

Napisany przez Wiesbaden
Problem polega na tym, że po odwołaniu pieniądze mają zostać zwrócone po 30 dniach. Odwołanie jest możliwe tylko wtedy, gdy albo ma się pieniądze, albo można przedstawić alternatywne finansowanie.
Jeśli ma się alternatywne finansowanie, a bank nie akceptuje odwołania, w najgorszym przypadku trzeba także zapłacić odsetki za udostępnienie.
Ale co, jeśli planuje się alternatywne finansowanie wraz z odszkodowaniem za wcześniejszą spłatę, potem złoży się odwołanie i ewentualnie wypowiedzenie umowy, a następnie spokojnie poczeka na rezultat procesu?

Tak dokładnie postępuję.
Mam już opracowany plan finansowania w moim banku domowym i wiem, że otrzymam pieniądze.
Jeszcze nie podpisałem umowy, ale mam na to zgwarantowane potwierdzenie.

I uwierz mi, mojemu bankowi będzie po prostu zaakceptować odwołanie.

Napisany przez scrabble73
Dzisiaj ponownie otrzymałem odpowiedź od banku. Tym razem nie odniesiono się do żadnego z punktów, w których zażądałem wyjaśnień. Zamiast tego kilka linijek, których treść można by nazwać wręcz bezczelnością.

Właśnie wypełniłem wzór pisma do rzecznika finansowego, zobaczymy jaka będzie jego opinia.

Czy ktoś już otrzymał odpowiedź od rzecznika finansowego lub są jakieś inne postępy w tej sprawie?

Napisany przez picotto
Czy ktoś ma już doświadczenie z Vertragswertcheck? Powiedziano mi pod koniec kwietnia, że czas przetwarzania moich dokumentów wyniesie 2-3 dni. Do dzisiaj nadal nie dostałem odpowiedzi, a na moje maile także już nie reagują...

Napisany przez Mandarine
Cześć, Czy ktoś już słyszał coś o wyroku BGH XI ZR 20/13 z dnia 10.12.2013? Ten wyrok przywrócił wyrok innego sądu, obejmuje on następujące etapy postępowania: LG Mönchengladbach, 27.09.2011 - 3 O 223/10; OLG Düsseldorf, 07.12.2012 - 17 U 139/11; BGH, 10.12.2013 - XI ZR 20/13. W sprawie chodziło o określenie najwcześniej i tym samym najmniejsze zmiany w tekście pouczenia o odstąpieniu od umowy. Bank zaakceptował wyrok uznający, co uniemożliwia publikację treści tekstu i pozwala uniknąć, aby inny klient banku powoływał się na ten wyrok. Znaczy to jednak, że nawet minimalne zmiany nie są akceptowane przez BGH. Pozdrowienia, Mandaryn

Napisany przez Spancer73
Tak, działa. Na pewno także umowy zawarte po 2008 roku są brane pod uwagę!

Tutaj naprawdę dostałem pomoc.
baufi-revisor.de/dammer

Mają pojęcie i wiedzą, jak się za to zabrać.
Przede wszystkim nie jest to oszustwo. Pomogli mi bezpłatnie.
Mogę to tylko polecić.

Co więcej:
Pomogli mi w bieżącej finansowaniu.
Stara umowa miała 6,12% oprocentowania, teraz 3,02% - to dopiero oszczędność!

Nie, pomagają także w przypadku wcześniej zapłaconego odszkodowania za przedterminowe spłacenie kredytu!!!
Mój przyjaciel odzyskał 8 000 euro odszkodowania, które musiał zapłacić bankowi 3 lata temu! Działa to więc także wstecz!

Napisany przez Spancer73
Jeszcze jedno zostało zapomniane:
Oczywiście banki nie mają interesu w wysłuchaniu was macie do powiedzenia.
Tak mi wyjaśnił inspektor ds. kredytów hipotecznych:

1. Bank ma dobrze opłacany dział prawny.
2. Żadne ubezpieczenie ochronne nie pokryje tych kosztów, ponieważ wszystko związane z budową i zakupem nieruchomości jest zasadniczo wykluczone.
I oczywiście informacja ta jest dostępna także w banku!
3. W przypadku większych kwot sprawa trafia od razu do sądu okręgowego. Ale trzeba najpierw przelać koszty sądowe + koszty adwokackie, co dla większości jest zbyt dużym obciążeniem.

Te trzy powody sprawiają, że banki ryzykują sprawę sądową. Dlatego jedynym wyjściem jest:
=> Albo samemu głęboko sięgnąć do kieszeni, albo
=> skorzystać z usług inspektora ds. kredytów hipotecznych i skorzystać z usług finansowania procesu!

Napisany przez xyphro
Czy istnieje możliwość również dobrej opinii na temat banku DSL? Mam dokładnie te same sformułowania.
Na ile mi wiadomo, są nieugięci i pozostaje tylko złożenie pozwu. Mam ubezpieczenie ochrony prawnej, które mogłoby to pokryć, ale czy chcę zaangażować się w długotrwałe procesy? A potem odsetki nagle wzrosły?

Napisany przez TonyB76
Cześć,

również dołączam do rundy pytań dotyczących banku Dsl.

Mój przypadek jest dokładnie taki sam jak Alexx z Hamburga. Dwa umowy z Dsl z 2008 roku.

Moje zbiory wiedzy po długich poszukiwaniach.

- Internet jest pełen informacji na temat komunikatów biur konsumenckich
- bez końca reklam adwokatów dotyczących szansy zwanego Jokerem odwołania
- ledwo znajduję jakiekolwiek pozwy, wyroki sądowe
- również ledwo jakiekolwiek sukcesy
- masa ludzi, którzy pytają o to samo

Wnioskuję, że niemal nikt nie odważa się iść tą drogą prawną. Adwokaci zawsze mają powód do zadowolenia.

Co u was? Czy ktoś ma jakieś aktualizacje?

Pozdrowienia z Dortmundu.

Napisany przez picotto
Sprawdziłem swoją umowę z dwoma innymi prawnikami, którzy zgodzili się wykonać dalsze czynności za darmo, a w przypadku sukcesu będą mieli udział w zyskach. Obydwaj prawnicy ponownie potwierdzili, że napisana przeze mnie instrukcja odstąpienia jest błędna i nieważna.

Mam jeszcze poczekać na wyrok sądu odwoławczego, który ma być ogłoszony za około 6 tygodni. Wtedy zdecyduję się na jednego z tych prawników, który skontaktuje się z bankiem DSL.

Napisany przez TonyB76
Cześć Picotto,

czy wiesz, o jaki dokładnie proces chodzi?

Byłoby to dobrym wskazówką również dla pozostałych prawników.

Napisany przez picotto
Nie, niestety nie powiedział

Napisany przez Otto Normal
Cześć użytkownicy usług DSL,
dziękuję za wszystkie informacje. Ja także jestem "dotknięty" i włączyłem się poprzez adwokata. Po tym, jak Bank DSL, pomimo osobistego rozmowy telefonicznej i już drugiego pisma od adwokata, nie zareagował, złożymy pozew. Bank twierdził, że pierwsze pismo nie dotarło (zostało wysłane listem poleconym), a na drugie pismo nie odpowiedział. Ponieważ Bank bezwzględnie nadużywa swojej pozycji, świadomie wprowadza w błąd "klienta", wkrótce prawdopodobnie nie zgodzę się na jakikolwiek ugodę, lecz przeprowadzę rozwiązanie prawne, aby móc przejść do innego banku.
Według kancelarii prawnej potrwa to prawdopodobnie miesiące. Ale mi to w sumie obojętne. Ponieważ chodzi tutaj tylko o czystą optymalizację finansową, chętnie zapłacę to nawet z własnej kieszeni (zawsze się opłaca). Ponadto przypuszczam, że w wyniku tego opóźnienia poniesione straty (strata zysku z odsetek) również zostaną zrekompensowane. Jeśli stopy procentowe wzrosną, szkoda będzie jeszcze większa, co sprawi, że dla banku stanie się to naprawdę drogie.
Mam nadzieję tylko, że koszty procesu zaszkodzą bankowi (musi być wiele takich spraw).

Gdy tylko będę mieć nowe informacje, chętnie się nimi podzielę.
Pozdrowienia
Konsumenci końcowi

Napisany przez NaTwoim13

Witajcie użytkownicy DSL,
Biorąc pod uwagę wyraźne nadużycie stanowiska przez bank i świadome wprowadzanie "klienta" w błąd, nie będę już angażować się w jakieś porozumienie, ale przeprowadzę ustawowy proces odstąpienia od umowy, by móc przenieść się do innego banku.

To jest właściwe podejście i odpowiednia postawa wobec cierpliwości.

Ale należy pamiętać, że nowy bank, który zostanie wybrany, będzie postępować wobec swoich obecnych klientów w ten sam sposób, więc zmiana nie wynika z postawy banku, ale z warunków, które odegrają kluczową rolę.

Cześć,
to moje pierwsze doświadczenia i moich znajomych:
Zadzwoniłem do banku DSL Bank (patrz wyżej) i brzmiali bardzo przyjaźnie, a także wydawało się, że pracują szybko. Wysłałem moje odstąpienie za pomocą listu poleconego. To było już z 6 tygodni temu. W zeszłym tygodniu chciałem zadzwonić i zapytać. Ale aktualny pracownik nie jest dostępny i prośba o oddzwonienie nie została spełniona. Poczekajmy trochę. W moim przypadku chodzi tylko o optymalizację, więc jeśli bank nie będzie wystarczająco współpracował, zostanie pozwany.
Teraz doświadczenia dwóch przyjaciół, którzy na szczęście nie są w DSL Bank.
Jeden został poinformowany, że jego odstąpienie działa dobrze, ale bank zmniejsza stopę procentową z łaski od następnego pierwszego.
Drugi rozmawiał z zarządem. Powiedzieli, że nie wiedzą, czy to przetrwa. Aby uniknąć dalszych kłopotów i nie zniechęcać klientów, zgodzili się pójść na ustępstwa.
Co nam to mówi?
Może było warto pozostać w banku domowym, wtedy miałby lepszy kontakt.

Napisany przez horscht
@picotto:
Czy mógłbyś zapytać swoich prawników, o jakie dokładnie przewinienie chodzi? Oczywiście dopiero, gdy wyrok zostanie wydany. Ponieważ może to być decydujące, jeśli chodzi o sformułowania naszego banku.

Napisany przez alexf1972
Cześć wszystkim!
Tak jakoś do dzisiaj rano zupełnie mi umknęła ta sprawa. Ale istnieje to forum tutaj - z góry dziękuję - oraz biura wieloosobowe, gdzie można podsłuchać informacji od kolegów!

W każdym razie dzisiaj rano się o tym dowiedziałem i od razu przeszukałem swoje dwa umowy z DSL Bank w domu.
I oto: to samo brzmienie co u picotto i innych użytkowników tutaj...

Teraz jestem rozdarty. W sieci krążą spore kwoty - szczerze mówiąc byłbym zadowolony, gdybym z moich 5+% spadł do obecnej stopy...
Skontaktowałem się z kancelarią prawna, dodatkowo jeszcze z drugą, i staram się zgromadzić tyle informacji (bezpłatnie) na początek, ile to ma sens z mojego punktu widzenia.

Brzmi to trochę dziwnie: ale właśnie teraz leciała reklama w TV o Erin Brokovich
Czy u nas są zbiorowe pozwy? Jestem zupełnym laikiem...
Ale zasada mówi, że powinno być bardziej obiecujące zbierać się w grupie niż samemu stawiać czoła bankowi, czyż nie?

Pozdrowienia Alex

Napisany przez horscht
Myślę, że nie można tego w sumie porównać. Zwłaszcza że w filmie inicjatywa wyszła od RA, ponieważ chciał zarobić (40 procent). Poza tym, nie chodzi głównie o odszkodowanie, ale o uznanie faktu, że nasza umowa nigdy nie doszła do skutku i dlatego ma zostać anulowana. To bardziej kwestia zasad, która być może wymaga ostatecznego rozstrzygnięcia przez sąd najwyższy.
Tak czy inaczej - sprawa jest w toku i z tego, co widzę, już toczą się pewne procesy dotyczące szczegółowo naszych WBen. U mnie również doszło do tego, że mój RA składa pozew w sądzie okręgowym, ponieważ bank jest zdania, że umowa jest ważna prawnie (co jest ich prawem i zrozumiałe). Teraz trzeba poczekać na wyroki. W zależności od tego, jakie będą, może się okazać, że bank będzie być może także skłonny do ugodowego rozwiązania.
Moim zdaniem nie są całkiem złe szanse na to, że sądy orzekną po naszej myśli. Ale powtórzę: Przed sądem i na morzu...
Za pół roku na pewno będziemy mądrzejsi. Do tego czasu ważne jest, aby publikować tutaj zdobyte spostrzeżenia, aby wszyscy byli na tym samym poziomie.

Napisany przez alexf1972
Cześć wszystkim!
Egzamin w pierwszym etapie trwa. Czy według Państwa istnieje błąd w pouczeniu o sprzeciwie, czy też nie, okaże się wkrótce.

Czy macie już jakieś nowe wiadomości?
Pozdrowienia Alex

Napisany przez scrabble73
U mnie aktualnie nie ma żadnych nowości. Rzecznik interesów klienta zaakceptował moje zgłoszenie i je przetwarza. Bank został już poinformowany przez rzecznika. Myślę, że do końca tego miesiąca otrzymam odpowiedź.

Napisany przez 53hv
Jestem tutaj nowy. Mam dokładnie takie same formularze odstąpienia od umowy jak JWAH w mojej umowie kredytowej z DSL-Bank. Bardzo interesuje mnie postęp sprawy, ponieważ właśnie sprzedaję finansowany Dom.

Aktualnie mam praktyczny problem: Bank podał resztę kwoty plus odszkodowanie za wcześniejszą spłatę i chce, żebym podpisał oświadczenie, które spowoduje wygaśnięcie wszelkich roszczeń (co uniemożliwiłoby odstąpienie od umowy). Jak teraz postępować? Myślałem, że odstąpię 3 tygodnie przed terminem płatności, zapłacę potem żądaną sumę i wywalczyłbym zwrot pieniędzy później. Jednak bank nie wyda zgodę na skasowanie zabezpieczenia hipotecznego bez podpisania umowy...

Napisany przez horscht
Cześć 53hv,

również w Twoim przypadku gorąco zalecam skonsultowanie się z doświadczonym prawnikiem. Prawo umów, szczególnie prawo umów o pożyczkę, jest zbyt skomplikowane dla osób laików, aby udzielać Ci porad, które można by było później udowodnić.

Tak więc, po niemal 7 tygodniach DSL Bank napisał do mnie i - jak się spodziewałem - nie zaakceptował mojego odwołania.

Teraz kontynuuję z kancelarią prawniczą. Ochrona prawna w ostateczności powinna to pokryć. Musimy to najpierw ustalić.

Napisany przez 53hv
Jeszcze jeden nowy aspekt:
Otrzymałem DWA pouczenia o odstąpieniu do podpisania (i podpisałem):
1) Wnioskując o kredyt (o tym samym brzmieniu co JWAH)
2) na ulotce dotyczącej sprzedaży na odległość, drobny druk, w tekście biegnącym, z innym adresem do odstąpienia (adres skrytki pocztowej) i innym numerem faksu.

Jakie są Twoje uwagi na ten temat?

Napisany przez 53hv

powoli nabieram formy...
myślę, że znalazłem kolejny błąd. Bez gwarancji, proszę skonsultować to z prawnikiem!!

Oryginał:
świadectwo lub odpis umowy pożyczki lub oferta umowy / pożyczki kredytobiorcy, która zawiera wszystkie warunki umowy, - w oryginale lub w odpisie - z oświadczeniem banku o przyjęciu oraz warunki finansowania

Dodatkowo, z warunków finansowania:
Procedura ofertowa:
Bank przesyła do Ciebie już podpisaną przez siebie umowę pożyczki. Umowa pożyczki zostaje zawarta, gdy podpiszesz umowę pożyczki i odesłasz ją do banku na tyle wcześnie, aby dotarła do banku w terminie, który bank podał Ci w umowie pożyczki.

Procedura składania wniosku:
Otrzymasz niepodpisaną jeszcze umowę pożyczki i prześlesz ją do banku podpisana przez Ciebie. Umowa pożyczki zostaje zawarta, gdy bank akceptuje Twój wiążący wniosek i potwierdza, że umowa pożyczki została zawarta zgodnie z prawem.

W moim przypadku zastosowano procedurę składania wniosku. To oznacza, że złożyłem wiążący dla siebie wniosek o pożyczkę, a nie ofertę pożyczki ani umowę pożyczki. Chociaż mam pisemne potwierdzenie, że umowa pożyczki została zawarta zgodnie z prawem, nadal czekam na pisemne jego potwierdzenie.

Co o tym sądzicie?? Jesteście pierwszymi, którzy to przeczytają. Jednakże zaraz prześlę to do mojego prawnika. Zobaczymy, co na to powie.

JWAH, czy omówiłeś to z swoim prawnikiem? Ponieważ mam ten sam przypadek, interesuję się tym.

Napisany przez horscht
@Widerrufer: Czy budowałeś czy kupiłeś? W standardowych warunkach ubezpieczenia na życie zazwyczaj wyłącza się tylko sprawy związane z nową lub zmodernizowaną budową. Ponieważ kupiliśmy istniejącą nieruchomość, nie było z tym żadnego problemu związku z RV. Chcieli jednak widzieć kopię notarialnej umowy kupna jako dowód. @53hv: To dotyczy wszystkich z nas, którzy zakończyli proces składania wniosku. Moim zdaniem jest to również istotny punkt, ponieważ jako amatorzy prawa jak mamy określić, kiedy umowa stała się wiążąca, aby móc określić bieg terminów. Zobaczymy, jak orzekną sądy... Czy masz ubezpieczenie na życie?

Napisany przez Mandarine
Cześć,

Niestety otrzymałem/-am negatywną decyzję od Ombudsfrau.

Powodem było to, że mogę sam/sama decydować, czy występuje transakcja kowali.
Ponadto w informacji wszędzie użyto terminu "odwołanie", dlatego domniema, że użycie terminu "sprzeciw" nie jest istotne. Uzupełnienia do tekstu standardowego pouczenia mogą być szkodliwe jedynie wtedy, gdy nie zgadzają się z przepisami prawnymi. Jej zdaniem początek terminu jest wystarczająco jasny i zgodny z wymaganiami, jakie określił Bundesgerichtshof (BGH) w kilku wyrokach.
Wyroki XI ZR 118/08 z dnia 13.01.2009 oraz XI ZR 456/07 z dnia 24.03.2009 w sprawie czytelności kontekstu, por. wyrok XI ZR 156/08 z dnia 23.06.2009.
Ponadto zwróciłem/-am uwagę na brak podpisów udzielającego kredytu. Ani my, ani bank nie podpisaliśmy naszych dokumentów umowy. Niestety nie wiem, czy wtedy ponownie wysłaliśmy kopie czy nie. Ale nawet jeśli tak, to musielibyśmy otrzymać przynajmniej podpis banku na kopii umowy.
W zasadzie przedstawiłem/-am wszystkie argumenty Stowarzyszenia Konsumentów, lecz wszystkie zostały odrzucone.
Teraz będę ustalać z moim ubezpieczeniem ochrony prawnej pokrycie kosztów adwokackich i skontaktuję się ponownie.

Mandarynka

Napisany przez horscht
@Mandarine: Masz ten sam Kodeks Cywilny co my odnośnie „... w tym czasie...”, czy nie? Jak już wspomniałam, jestem laikiem prawnym, ale moim zdaniem, „w tym czasie” oznacza, że termin rozpoczyna się w chwili otrzymania dokumentów. Zgodnie z § 187 BGB, tak jednak nie jest, bo termin zaczyna biec dzień po otrzymaniu dokumentów, co oznacza, że określenie początku terminu jest jednoznacznie błędne, prawda? Jest także wyrok Sądu Najwyższego (VIII ZR 223/93), który dotyczył podobnej sytuacji.
Wydaje mi się, że skoro ombudsman jest opłacany przez banki, to może to nie być tak neutralne, jak się wydaje.

Napisany przez Mandarine
Hallo Horscht,
Ja, moje pouczenie odstąpienia zawiera również rozpoczyna się w momencie....
Jestem także zdania, że mediatorka bardziej skłania się ku bankowi.
W ogóle nie szukała błędów w pouczeniu odstąpienia, np. braku adresu ulicy/lub także błędnego: adresu skrytki pocztowej. Wskazałem, że ogólnie pouczenie odstąpienia jest błędne. Dlatego też powinna była się skupić na takich kwestiach. Zgodnie z orzeczeniem
BGH XI ZR 349/10 z dnia 28.06.2011, pouczenie odstąpienia musi być wszechstronne, merytorycznie poprawne, jednoznaczne i klarowne dla konsumenta. Co więcej, efekt ochronny wzoru pouczenia jest zniesiony, gdy autor podda wzór pouczenia własnym merytorycznym przetworzeniom, BGH NZG 2012, 427 Rz. 17.
W odniesieniu do początku terminu: BGH NW 1994, 1800, odnoszący się do przepisów §§ 1 b AbzG, 187 BGB, także uważa, że termin rozpoczyna się najwcześniej dzień po otrzymaniu pouczenia
Ponadto przeciętnemu konsumentowi powinno być umożliwione zrozumienie tego pouczenia.
Pozdrowienia, Mandaryn

Napisany przez c0ldsun
@picotto:

Mam takie samo pouczenie o odstąpieniu od umowy jak ty. Czy możesz mi/nam powiedzieć, co w nim jest do zarzucenia?
Osobiście skłaniałbym się teraz ku mylącej formulacji z... i dyplomem czy co tam jeszcze...

Byłbym zadowolony z lepszych warunków bez konieczności odstąpienia od umowy...

Dzięki!

Napisany przez MRo
Cześć wszystkim,
właśnie znalazłem to forum. Bardzo interesujące. Mam umowę kredytową z DSL i niedawno otrzymałem informację od Centrali Konsumentów w Hamburgu, że moje pouczenie o odstąpieniu od umowy również jest nieprawidłowe. Czy są już tutaj jakieś pierwsze wyniki? Czy nadal istnieje możliwość odstąpienia od umowy? Przeczytałem, że według mandarynek można to zrobić tylko do 13.06. Czy to prawda?

Będę bardzo wdzięczny za informacje. Dziękuję!
MR

Napisany przez Mandarine
Cześć,
w artykule omawiana jest nowa dyrektywa UE, która dotyczy nowych umów po wejściu w życie.
Stare umowy nie są przez nią dotknięte.

Napisany przez robinh
Cześć, zainteresowałem się tą sprawą po przeczytaniu artykułu na stronie T-Online. Jestem również dotknięty i teraz czekam, czy otrzymam pisemne potwierdzenie, że kopia umowy o pożyczkę kosztowałaby mnie 30 euro, tak jak obiecała mi dzisiaj miła pani z DSL Bank przez telefon. Moja umowa o pożyczkę również nigdy nie dotarła do mnie. W przypadku dodatkowej pożyczki warunki odstąpienia również nie są zgodne, również z powodu niekompletengo adresu. Dla mnie pierwsze pytanie, które się pojawia to: Dlaczego wszyscy chcą pozwać? Przecież to DSL Bank chce pieniędzy... Dlaczego nie odstąpić od umowy, zażądać rozliczenia i jednocześnie anulować zezwolenie na obciążanie konta? Myślę, że wtedy DSL Bank będzie musiała się ruszyć. Czy ktoś wziął to pod uwagę i rozważył to z punktu widzenia prawnego (może z nowym bankiem)? Być może mylę się kompletnie, ale wydaje mi się, że to najłatwiejsza i najtańsza droga.

Napisany przez horscht
To byłaby może opcja, ale sensowna tylko wtedy, gdy masz wystarczająco dużo pieniędzy w domu, aby spłacić zobowiązania. Bank zakłada bowiem, że umowa nadal obowiązuje. Jeśli przestaniesz płacić, prawdopodobnie cię wypowie, zażąda całego pozostałego długu i obliczy opłatę umowną. Zanim uwolni zastaw hipoteczny, musisz być w stanie zapłacić, a wcześniej prawdopodobnie nie dostaniesz pieniędzy w żadnym innym banku. Szybko znajdziesz się w strefie zajęcia egzekucyjnego, ponieważ notarialnie poddałeś się natychmiastowemu egzekwowaniu swojego całego majątku. Wątpliwe, czy opłata umowna jest również egzekwowalna, ale musisz również to wziąć pod uwagę, ponieważ nikt nie jest pewien, czy mamy jeszcze prawo do odstąpienia.

Masz więc dodatkowe pole bitwy, które prawdopodobnie spowoduje więcej problemów niż pójście zwykłą drogą. I szczerze mówiąc: Tak jak my wykorzystujemy nasze możliwości prawne, tak samo robi bank. Wszędzie czyta się zgodnie, że ta droga będzie wymagać cierpliwości i nerwów.

To tylko moje zdanie, bo nie jestem specjalistą. Jednak nigdzie jeszcze nie czytałem, że ktoś odniósł sukces z tą metodą. Ponadto powstaje roszczenie o odszkodowanie, jeśli nadal będziemy mieli prawo do odstąpienia, a bank nie zezwoli nam na wyjście z umowy. W tym kontekście na pewno będzie to bardziej relaksujące, zwłaszcza jeśli coś pójdzie nie tak.

Napisany przez Colonia
Nie! Anuluj upoważnienie do obciążania rachunku.

W przeciwnym razie zostaniesz bez domu.

Napisany przez gulN
Cześć wszystkim,

jestem klientem DSL i laikiem w tej sprawie i dzięki dyskusji tutaj już dużo się nauczyłem. Teraz staram się zrozumieć, jaki jest czasowy przebieg, gdy według własnego zdania lub zdania własnego prawnika nie ma się poprawnego pouczenia o odstąpieniu i chce się zrezygnować z bieżącej umowy.

Moje dotychczasowe zrozumienie wygląda następująco:

Sytuacja: 2 umowy: 1x KfW, 1x główny kredyt, obie umowy z Bankiem DSL. Założenie: oba pouczenia o odstąpieniu są niepoprawne.

Przebieg myślowy:
1. Prawnik rozmawia z bankiem, grozi odstąpieniem
2. Bank nie akceptuje groźby
3. Prawnik odstępuje od umowy
3a: czy już w tym momencie musi istnieć nowe finansowanie podpisane z bankiem następczym?
4. Bank nie akceptuje odstąpienia
4a: postępowanie sądowe?
5. Naliczane są odsetki gotowościowe dla finansowania następczego

=> Czy to jest poprawne? Czy wszyscy jakoś ugodowo się nie dogadają i znowu zawrą korzystniejsze finansowanie u tego samego banku?

Napisany przez JAB
Cześć,

jestem tutaj nowy i przeczytałem wszystkie informacje na tej stronie. Szukam prawnika. Czy znacie dobrego prawnika w okolicy Renu i Menu?

@JWAH: Czy możesz przesłać mi jego dane mailowe? Dzięki.

Dzięki.

Napisany przez Wieder-Rufer
Cześć wszystkim,

przypadkowo natrafiłem dziś na ten wątek i tydzień temu w gazecie znalazłem temat.

Natychmiast zleciłem sprawdzenie moich umów z DSL Bank w Związku Konsumentów w Hamburgu.

Jeśli sprawdzenie okaże się pozytywne (dla mnie), też będę szukać tu kompetentnego prawnika.
Kryteria już zostały wymienione.

Czy ktoś ma doświadczenie z tym adresem?

www Kropka hupw Kropka de (nie jestem pewien, czy mogę tutaj podawać linki...).

Podzielę się tutaj moimi kolejnymi doświadczeniami..

Pozdrowienia
Pat

Napisany przez Jens Towa
Witaj,

mam również pożyczkę od Banku DSL, jednakżę z grudnia 2005 roku z poniższym pouczeniem o prawie do odstąpienia. Zawsze należy jednak porównać pouczenie o odstąpieniu z obowiązującym w danym czasie wzorcem prawem odstąpienia. Tak jak ja to widzę, pouczenie wydaje się być niestety poprawne, czy ktoś inny dostrzega błąd?

(Pouczenie o odstąpieniu od Banku)
prawo odstąpienia

pouczenie o

należy gmogą Państwo odwołać swoje oświadczenie woli skierowane na zawarcie umowy o pożyczkę w ciągu dwóch tygodni na xxx bank - dział xxxxxx ag, xxxx poprzez nadesłanie w formie pisemnej lub na innym trwałym nośniku (np. faksem lub e-mailem). Odstąpienie nie musi zawierać uzasadnienia. Termin odstąpienia rozpoczyna się wcześniej po otrzymaniu tego pouczenia.

Do zachowania terminu odstąpienia wystarcza w terminowej wysyłka odstąpienia. Odstąpienie należy kierować do:

xxxx
xxxxxx
xxx xxxxx

lub fax: Xxxx xxxxxxxx

odstąpić można także za pomocą adresu e-mail xxxx@xxxxx. Jeśli odstąpienie nastąpiło w odpowiedniej formie i terminie, nie są Państwo już związani umową pożyczki. Otrzymane świadczenia trzeba zwrócić, a jeśli to konieczne, zwrócić również otrzymane korzyści (np. odsetki). Jeśli nie są Państwo w stanie zwrócić otrzymanego świadczenia w całości lub części, muszą Państwo wypłacić nam stosowny zamiennik.

Jeśli odwołują Państwo tę umowę o pożyczkę, którą finansują zobowiązania z innej umowy, to nie są Państwo również związani tą inną umową, jeśli obie umowy stanowią jedność ekonomiczną. Można to przyjąć tylko wtedy, jeśli strony są identyczne w obu umowach albo jeśli udzielający pożyczki wykracza poza udzielenie pożyczki i wspiera operację sprzedaży nieruchomości, podczas której składa się na niego prawa sprzedaży, przez planowanie, reklamowanie lub realizację projektu, obejmowanie funkcji sprzedawcy lub jednostronne uprzywilejowanie sprzedawcy. Jeśli mogą Państwo również odwołać inną umowę, muszą Państwo złożyć odwołanie do swojego partnera umowy w tej sprawie.

__________________________________________________ _________

to jest wzorzec ustawowego pouczenia o prawie do odstąpienia z lat 2004 - 2008:

Wzorzec dla pouczenia o prawie do odstąpienia
prawo do odstąpienia

Mogą Państwo odwołać swoje oświadczenie woli w ciągu [dwóch tygodni] (1) bez podawania przyczyn w formie pisemnej (np. list, faks, e-mail) [lub poprzez zwrot rzeczy] (2). Termin ten zaczyna bieg od otrzymania tego pouczenia. Aby zachować termin odstąpienia, wystarczy terminowe wysłanie odstąpienia [lub rzeczy] (2). Odstąpienie należy kierować do: (3)

Skutki odstąpienia (4)

W przypadku skutecznego odstąpienia należy zwrócić otrzymane świadczenia [i ewentualnie przekazane korzyści (np. odsetki)] (5). Jeśli otrzymane świadczenia nie mogą być zwrócone w całości lub tylko w pogorszonym stanie, muszą Państwo ewentualnie zwrócić wartość zamienną (6). [W przypadku przekazania rzeczy towarowych nie stosuje się tego, jeśli pogorszenie rzeczy wynika wyłącznie z jej badania - tak jakby to było możliwe w sklepie - W pozostałych przypadkach można uniknąć obowiązku odszkodowania, nie korzystając z rzeczy jak ze swojej własności i powstrzymując się od działań, które mogą wpływać na jej wartość. Rzeczy wysyłane w paczce są zwracane (na koszt i ryzyko Państwa kontrahenta) (7). Rzeczy niemożliwe do wysłania w paczce są odbierane od Państwa.] (2) Obowiązek zwrotu płatności trzeba spełnić w ciągu 30 dni od wysłania pouczenia o odstąpieniu.

Specjalne uwagi ( 8 )
Finansowane transakcje (9)
(Miejsce), (Data), (Podpis konsumenta) (10)

Wskazówki dotyczące kształtu
(1)
Jeżeli pouczenie zostanie udzielone dopiero po zawarciu umowy, wtedy dodatek w nawiasie brzmi miesiąc.

(2)
Dodatek w nawiasie może zostać pominięty w przypadku usług, które nie polegają na przekazaniu rzeczy.

(3)
Wstaw: Imię/Nazwa firmy i adres odpowiadającego na odstąpienie. Można także podać numer faksu, adres e-mail i/lub, jeśli konsument otrzymuje potwierdzenie swojego oświadczenia o odstąpieniu od dostawcy, także adres internetowy.

(4)
Ten akapit może zostać pominięty, jeśli świadczenia od strony z uwzględnieniem obu stron zostaną dostarczone po upływie terminu na odstąpienie. To samo dotyczy sytuacji, w której rozwiązanie nie wchodzi w grę (np. przyjęcie gwarancji).

(5)
Dodatek w nawiasie jest pomijany przy prawach do odstąpienia zgodnie z § 485 ust. 1 BGB.

(6)
W przypadku usług finansowych należy dodać następujący zapis:
Może się to wiązać z koniecznością spełnienia przez Pana/Panią zobowiązań płatniczych na okres do odstąpienia.

(7)
Jeśli zgodnie z § 357 ust. 2 zdanie 3 BGB przeniesienie kosztów przesyłki na konsumenta zostało uzgodnione, dodatek w nawiasie można pominąć. Zamiast tego w miejscu tym w szablonie należy wprowadzić następujący tekst:
W przypadku zwrócenia towaru, koszty wysyłki należy ponieść, jeśli dostarczony towar odpowiada zamówieniu i jeżeli cena zwracanego towaru nie przekracza 40 euro, ani jeśli w momencie odstąpienia od umowy jeszcze nie zapłaciłeś/aś za zakupiony towar niż równowartość całości lub ustaloną część tej płatności. W innym przypadku zwrot jest darmowy.

( 8 )
W przypadku prawa do odstąpienia zgodnie z § 312d ust. 1 BGB należy tutaj umieścić następującą informację:
Prawo do odstąpienia wygasa wcześniej, jeżeli Państwa partner umowy rozpocznie świadczenie usługi za Państwa zgodą przed upływem terminu odstąpienia lub jeżeli sami to spowodowaliście (np. poprzez pobranie pliku itp.). Jeśli prawo do odstąpienia zgodnie z § 312d ust. 1 BGB obejmuje umowę sprzedaży na odległość usług finansowych, informacja brzmi następująco:
Prawo Państwa do odstąpienia wygasa wcześniej, jeśli umowa została w pełni zrealizowana i wyraziliście na to wyraźną zgodę. Jeśli prawo do odstąpienia zgodnie z § 485 ust. 1 BGB jest stwierdzone, należy tutaj zamieścić następującą informację:
Termin na odstąpienie jest przedłużany do jednego miesiąca, jeżeli przed zawarciem umowy nie została dostarczona broszura na temat obiektu mieszkalnego lub jeżeli broszura nie jest sporządzona w języku kraju, do którego należysz lub w którym mieszkasz. Jeśli broszura jest w języku niemieckim, to obowiązuje to jedynie wówczas, gdy jesteś obywatelem jednego z państw członkowskich Unii Europejskiej lub państwa stroną Umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym i poprosisz o broszurę w jednym ze słów twojego rodzimego języka i nie otrzymasz jej. W przypadku odstąpienia możesz być również zobowiązany do zwrotu kosztów notarialnych.
Jeśli zgodnie z § 495 ust. 1 BGB ma zastosowanie przepis, zgodnie z którym odstąpienie nie ma miejsca w przypadku nieterminowej spłaty pożyczki, należy tutaj zamieścić następującą informację:
Państwa odstąpienie jest uznawane za nieważne, jeśli nie zwrócicie otrzymanej pożyczki w terminie dwóch tygodni po złożeniu oświadczenia o odstąpieniu lub po wypłacie pożyczki. Ta sekcja nie dotyczy, jeśli żaden z wyżej wymienionych przypadków nie ma zastosowania.

(9)
Następujące wskazówki dotyczące finansowanych transakcji mogą zostać pominięte, jeśli nie występuje połączona transakcja. Jeśli ma być udzielone pouczenie dotyczące finansowanej transakcji, brzmi ono następująco:
Jeśli finansowali Państwo tę umowę za pożyczką i odwołujecie umowę finansowaną, to nie jesteście również związani umową pożyczki, jeśli obie umowy tworzą jedność ekonomiczną. Można to przyjąć w szczególności, jeśli równocześnie jesteśmy waszym udzielającym pożyczki, lub jeśli wasz udzielający pożyczki korzysta z naszej współpracy w zakresie finansowania. Jeśli pożyczka została już przekazana nam w momencie wejścia w życie odstąpienia lub zwrotu, możecie się zwrócić z żądaniem rekompensaty nie tylko do nas, ale także do waszego udzielającego pożyczki. To nie ma zastosowania, jeżeli obecna umowa dotyczy nabycia papierów wartościowych, walut, instrumentów pochodnych lub metali szlachetnych.
Jeśli ma być udzielone pouczenie dotyczące umowy pożyczki, brzmi ono następująco:
Jeżeli odwołują Państwo tę umowę pożyczki, którą finansują Państwo swoje zobowiązania z innej umowy, to nie są Państwo również związani tą inną umową, jeśli obie umowy tworzą jedność ekonomiczną. Można to założyć w szczególności, jeśli my również jesteśmy waszym partnerem umowy w ramach innej umowy, albo jeżeli skorzystaliśmy z zaangażowania waszego partnera umowy w przygotowywaniu lub zawieraniu umowy pożyczki. Jeżeli możecie odwołać również drugą umowę, muszą Państwo złożyć odwołanie wobec waszego partnera umowy w tej sprawie. Jeżeli związana jest z umową pożyczki przeniesienia rzeczy, obowiązuje to: Jeżeli nie możecie zwrócić tej rzeczy w przypadku odwołania w całości lub części, lub tylko w pogorszonym stanie, muszą Państwo ponieść odpowiedzialność.

Pozdrawiam
Jens

Napisany przez Colonia
Nie, twoja instrukcja odstąpienia od umowy jest tak błędna, że aż się zatyka. <

Nie odpowiada ona w ogóle wzorowi.

Napisany przez TonyB76
Cześć,

chciałbym podzielić się z Wami małym aktualnym stanem rzeczy:

Skonsultowałem się teraz z prawnikiem specjalizującym się w moich umowach. Kancelaria prawna prowadzi obecnie około 200 postępowań przeciwko Dsl Bank. Większość z nich polega na próbie zawarcia porozumienia ws. restrukturyzacji zadłużenia poza sądem, bez konieczności płacenia odszkodowania za wcześniejsze wyjście. Niektórzy klienci byliby zadowoleni z zapłacenia połowy odszkodowania.

Tylko 5 klientów w tej chwili wszczęło dalsze kroki prawne w celu uzyskania zwrotu poniesionych przez pożyczkobiorcę odsetek lub ich ponownej oceny według oprocentowania rynkowego. Dla osób, które uzgodniły wysokie oprocentowanie, ta droga oznacza ogromną sumę.

Moje zainteresowanie skupia się na tej ostatniej opcji. Bez postępowania sądowego bank nigdy nie zgodzi się na porozumienie poza sądem. Zastanawiam się, czy także powinienem wystąpić z pozwem i podjąć się około 1-letniego procesu sądowego, czy też po prostu poczekać na wyniki już złożonych pozwów.

Jakie jest Wasze zdanie?

Napisany przez likasport
Cześć, mój specjalista prawnik z Lüneburga również wniósł pozew w celu sądowego potwierdzenia odstąpienia od umowy DSL, zwłaszcza że wszystkie sygnały są pozytywne - zgodnie z jego opracowaniem i sprawdzeniem kont. Powinno to raczej zaskoczyć - ale zajmie około 5 miesięcy.

Napisany przez picotto
Zrezygnowałem z całego tematu. Dla mnie jedyną możliwością jest pozasądowe porozumienie z dostosowaniem oprocentowania. Jak czytam, to chyba nie da się tego osiągnąć z DSL-Bank.

Nie mam zamiaru tracić pieniędzy i nerwów na pisemności adwokackie lub procesy sądowe. Wolę poczekać kolejne 4 lata i mieć nadzieję, że wtedy będę mógł refinansować na korzystniejszy oprocentowanie.

Napisany przez TonyB76
Dokładnie na tym polegają banki.

Jasne, jeśli mówisz, że nie masz na to nerwów i nie masz również ubezpieczenia od ochrony prawnej, to rozumiem.

Należy pamiętać o celu:
Jedna grupa jest zadowolona, gdy bank zwalnia ją z odszkodowania za wcześniejszą spłatę kredytu lub o takiej minimalnej wysokości.

Druga grupa chciałaby dodatkowo, aby cały kredyt został anulowany lub aby odsetki były ponownie obliczane na podstawie stopy rynkowej. Mówimy tutaj o ogromnej sumie pieniędzy.

Napisany przez Wieder-Rufer
@TonyB76
200 postępowań to już całkiem spora liczba.
Możesz dołączyć, ponieważ wyraźnie istnieje tu doświadczenie Twojego specjalisty od spraw dotyczących DSL.
Czy możesz podać nazwisko tego prawnika? (ewentualnie opisz, jak można znaleźć kancelarię za pomocą wyszukiwarki Google...).

Pozdrowienia
Pat

Napisany przez RonMcDon
Jestem tutaj nowy i właśnie załatwiam odwołanie wobec R+V. Moje pouczenie o odwołaniu zostało uznane za nieważne przez Stowarzyszenie Konsumentów w Hamburgu. Zalecają oni zdecydowanie skorzystanie z pomocy prawnej. ubezpieczenie ochronne (DEVK) nie udziela wsparcia, ponieważ nie ma możliwości pokrycia w związku z planowanym projektem budowlanym. Opłaty są nieco zróżnicowane. Jedna dość znana kancelaria w Berlinie, specjalizująca się w tego typu sporach, żąda 950,00 euro za konsultację wstępną oraz 3.000,00 euro stałej opłaty za porozumienie pozasądowe. Nadal porównuję oferty i chętnie podzielę się dalszymi informacjami. Być może złożę wniosek o bezzwrotną pomoc prawna. Zalecono również zabezpieczenie finansowania dla odwrotu (po skutecznym odwołaniu musi to nastąpić w ciągu 30 dni). Adwokaci starają się jednak także osiągnąć znacznie bardziej korzystne warunki. Moje pierwsze pismo do R+V (bez adwokata), w którym prosiłem o wyjaśnienie, było dość bezpodstawne. Przepraszałeś i błagałeś, aby codzienne relacje umowne trwające od 5 lat kontynuować przyjaźnie, ponieważ relacja kontraktowa przebiegała gładko przez ostatnie 5 lat, a ja skorzystałem z finansowania. Odwołują się do orzeczeń o przedawnieniu. R+V nie podał żadnych podstaw prawnych dla właściwego pouczenia o odwołaniu. Jak tylko zatrudnię adwokata, będę nadal informował o postępie. Jeśli ktoś tu ma doświadczenia z opłatami adwokackimi lub z firmą R+V, daj mi znać.

Napisany przez McMissile
Cześć wszystkim,

również ja chciałbym odwołać moją umowę pożyczki (lub dwie umowy, 1x bezpośrednio z DSL z numerem głównej pożyczki, 1x KfW przez DSL).

Pouczenie o odwołaniu umowy dotyczące głównej umowy pożyczki odpowiada temu z drugiego posta (#2), a dotyczące umowy pożyczki KfW zawartej przez DSL odpowiada temu z pierwszego posta (#1). W związku z tym w moim przypadku oba pouczenia o odwołaniu zacytowane na początku tego posta mają znaczenie.

Bardzo mnie interesuje, co teraz się wydarzy, więc jeśli będą nowości, będę bardzo wdzięczny za każdą informację.

Dziękuję z góry
McMissile
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 32

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!