Dzień dobry,
właśnie skonsultowałem się teraz ze szwagrem.
Bausparkasse nie finansuje w pełni, dlatego zwrócić się o oferty do banków oferujących kompleksową finansowanie.
Mój szwagier ma taką koncepcję, ponieważ oczywiście pracuje w banku (bank nie oferuje pełnego finansowania) i uważa, że można to zrobić bez wkładu własnego.
Wyciąg - Zapytanie o finansowanie nieruchomości
Pracownik przemysłowy zatrudniony na czas nieokreślony bezpośrednio w firmie z miesięcznym dochodem w wysokości 1800,- €.
Koszty utrzymania domu w dużej mierze są pokrywane przeze mnie jako żony.
Obecny czynsz za mieszkanie wynosi 580,- €
Cena zakupu 109.000,00€+ NK.
Całkowite finansowanie 120.000,00€ wliczając koszty dodatkowe
Finansowanie powinno być zaplanowane na okres 20-25 lat, a miesięczne obciążenie nie powinno przekraczać możliwych 850,- €. Oprócz programu Kfw na rzecz własności mieszkaniowej w wysokości 50.000€, kilka indywidualnych pożyczek o różnych stopach procentowych, zróżnicowanych według wartości obciążenia, mogłoby pokryć całkowitą kwotę. Okres związania oprocentowania na 10 lat.
Dom mieszkalny (z 1954 roku) jest w bardzo dobrym stanie. Remonty z lat 90. obejmujące okna z PCV, nowa instalacja grzewcza w 2001 roku, prysznic dostosowany do wieku oraz stałe prace konserwacyjne wewnątrz budynku i na elewacji zewnętrznej sprawiają, że możliwe byłoby natychmiastowe wprowadzenie.
Pozostały okres użytkowania domu wynosi ponad 40-50 lat. Pokrycie dachu przetrwa przynajmniej kolejne 20 lat.
Powierzchnia mieszkalna wynosi 78m2 plus pokój na poddaszu o powierzchni 22m2 i dwa dodatkowe pokoje na parterze.
Strefa stodoły z garażem obejmuje około 80m2 powierzchni użytkowej i pomieści 4 samochody. Przed domem znajdują się 3 miejsca parkingowe.
Działka ma łączną powierzchnię 1.137 m2 i znajduje się w spokojnej, słonecznej dzielnicy mieszkaniowej.
Oczywiście pełne finansowanie w wysokości 100% nie jest typowe. Jednak po uzyskaniu potwierdzenia finansowego spełni się jedno z najbardziej skrywanych marzeń. Jeśli kompleksowe finansowanie nie powinno być odruchowane, ale możliwe tylko pokrycie niższej kwoty niż maksymalna, konieczne byłoby rozważenie innego obiektu. W przypadku korzystnych ofert często trzeba uwzględnić jeszcze koszty remontu, które w przypadku tego domu nie byłyby konieczne.
Teraz moje pytanie, które banki oferują pełne finansowanie?
Pozdrowienia, Biene