Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie domu możliwe?

Napisany przez sebastian-k
Co nadal nie rozumiem: czy masz teraz potwierdzenie czy przynajmniej wiążące zapytanie/ofertę z powyższymi danymi? Skąd to się wzięło?

Napisany przez Biene40
Nie tylko w sytuacji poważnej. Powinienem przynajmniej nieco wiedzieć, abym mógł się czegoś nauczyć. W przeciwnym razie każdy może opowiadać mi bajki.
Myślę, że nigdy nie jest źle się uczyć.
Może się zdarzyć, że w przyszłości zawodowo przyjdzie mi odpowiedzieć na takie pytania. Dobrze jest mieć chociaż minimalną wiedzę na temat finansowania.
W tej chwili spędzam jeszcze czas na zwolnieniu lekarskim, szukając odpowiednich firm i pracy, starając się przygotować dokumenty aplikacyjne.
Mam jeszcze jedno pytanie
Np.
Jeśli zawiera się umowę o długim terminie, czy dostosowuje się ona, gdy co roku dokonuje się dodatkowej nadpłaty?
Czy to nie skraca czasu trwania umowy?
Pozdrowienia, Biene

Napisany przez Biene40
Cześć,

życzę wszystkim udanej zabawy w nowy rok 2015.

Jak dotąd nie podjęliśmy żadnych dalszych działań. W ogóle jest wątpliwe, czy uda nam się to osiągnąć w przyszłości. Dom nadal jest wystawiony na sprzedaż, gdzie prywatna umowa sprzedaży w wysokości 90 000 € plus koszty dodatkowe wyniosą łącznie 100 000 €.
Obecnie dochód wynosi między 1 900 a 2 100 euro bez dodatkowych kosztów podróży.
Nadal jestem na zwolnieniu lekarskim i musiałem odwiedzić szpital, a w styczniu czeka mnie kolejna operacja. Mój przyszły los wyjaśni się zawodowo w nadchodzącym roku, czy to otrzymam rentę czy też pozostanie w rękach DRV dalsza kwalifikacja zawodowa. Mój poprzedni zawód został zablokowany.
Mimo wszystko nie poddajemy się.
Pozdrowienia, Biene

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Biene40,
powodzenia w operacji i wszystkiego dobrego.
Jeśli chodzi o finansowanie, w przypadku dłuższej choroby może być trudno ze względu na brak dowodów zarobków.

Napisany przez Biene40
Dziękuję!

Nie mam żadnych odcinków wypłaty, mam tylko decyzję od ubezpieczenia zdrowotnego jako odbiorca świadczenia w postaci zasiłku chorobowego, a po wyczerpaniu tego świadczenia najprawdopodobniej przysługuje mi zasiłek dla bezrobotnych (Alg1) lub emerytura. Nie wiem jeszcze, co zostanie zdecydowane, nie chcę jeszcze iść na emeryturę.
Udało mi się pracować na pełen etat i jednocześnie rozpocząłem samodzielnie i samodzielnie finansowaną częściową przekwalifikację na 3 lata. W tej chwili, z powodu choroby, proces ten jest zatrzymany, brakuje mi jeszcze do roku (materiał dydaktyczny, odświeżenie, przygotowanie do egzaminu, egzamin IHK), a potem będę całkowicie przygotowany do wykonywania zawodu długoterminowo. Przeszedłem już wszystkie praktyki w firmie.
Zalecono mi kontynuowanie tego przez lekarzy i klinikę, praca jest wykonalna. Jednak moje ubezpieczenie społeczne (DRV) dotychczas się na to nie zgadza.
Mój kręgosłup jest zniszczony. Mam protezy sztucznego kręgosłupa (HWK) 3 i uszkodzenie rdzenia kręgowego, co prowadzi do przewlekłego uszkodzenia nerwów w ramionach i nogach oraz uszkodzenie dolnego i środkowego odcinka kręgosłupa. Całodobowa medykacja opioidami, itp. Operacja jest konieczna ze względu na przewlekłe zapalenie zatok szczękowych. Mam nadzieję, że po operacji problem z przewlekłym zapaleniem i antybiotykami ustąpi.
Mimo to patrzę pozytywnie w przyszłość.

Mój mąż pracuje i ma odcinki wypłaty. Spróbujemy ponownie wiosną i złożymy wniosek ponownie od nowa. Wiemy, że to trudne, ale mimo wszystko spróbujemy jeszcze raz.

Pozdrowienia, Biene

Napisany przez Lilienmaus
Więc kiedyś mieliśmy o 100 € mniej i dostaliśmy świetną ofertę kredytową od usługodawcy, teraz spłacamy co miesiąc 400,- €. To było kilka lat temu. Jestem bardzo zadowolony z naszego domu. Dlatego myślę, że dla was też coś jest wykonalne.

@Lilienmaus, niestety muszę się nie zgodzić.
W przypadku pobierania zasiłku chorobowego przez wiele miesięcy żadne banki nie udzielą finansowania.

Napisany przez Biene40
Finansowanie jest możliwe wyłącznie dla mojego męża.
Dochód, który wymieniłam wyżej, pochodzi wyłącznie od mojego męża, bez dodatkowych pieniędzy na dojazdy oraz bez mojego zasiłku chorobowego. Wiem, że nie będą one brane pod uwagę.
Mam nadzieję, że teraz jest to jasne.
Pozdrowienia, Biene

Okej, ale przy miesięcznym dochodzie netto 2 000 EUR (mężczyzna) i cenie zakupu 100 000 EUR, potrzebujecie pełnego finansowania kosztów zakupu i dodatkowych. To jest możliwe. Inne kredyty nie są dostępne, tak?

Napisany przez Biene40
Cześć,

nie istnieją żadne inne kredyty.
Potrzebna jest pełna finansowanie.
Dlatego wiosną będzie to ponownie spróbowane.

Również ważny fakt, że nieruchomość stoi od dłuższego czasu pusta i jest na sprzedaż. Do tej pory sprzedawca nie chciał zejść z ceny 80 000 euro, ale w przyszłym roku sytuacja ta może wyglądać inaczej.

Pozdrowienia, Biene

Z dochodów męża można jednak otrzymać pełne finansowanie.

Napisany przez Biene40
Cześć,

mam jeszcze kilka pytań.
Jestem wciąż w domu i muszę 17.03 być hospitalizowany z powodu operacji w klinice.

Obejrzeliśmy teraz kilka innych obiektów na sprzedaż.

Znaleźliśmy tutaj w miejscowości Dom bezpośrednio przy głównej ulicy (dobrze uczęszczana ulica) z przylegającą stacją benzynową (stacja samoobsługowa). Według ustaleń ustnych podczas oględzin, miesięczny dochód z tego wynosi około 800,-€ (rocznie 10.000).

Rozważaliśmy kontynuację tego w przyszłych latach, aby wprowadzić ten dochód ze stacji benzynowej (dodatkowo) do finansowania. W ten sposób miałbym także w przyszłości zadanie i pracę.

Moje pytania:

Jak mogę udokumentować ten dochód? Czy muszę przedstawić roczne sprawozdanie finansowe dla banków?
Istnieje umowa.

Czy to w ogóle jest możliwe, czyli normalna rata spłaty plus inne dodatkowe czy może roczna dodatkowa spłata w wysokości 10.000€?

Koszt domu przy pełnym finansowaniu (bez kosztów dodatkowych) wynosi 103.000€.

Pozdrowienia, Biene

Chcesz nabyć nieruchomość wraz z stacją benzynową?
Stacje benzynowe są obiektami specjalistycznymi (komercyjna część) i większość banków w ogóle nie finansuje takich stacji benzynowych.

Napisany przez Biene40
Ja się na tym nie znam, jak się to ogarnia.

To Dom jednorodzinny, na górze mieszkanie, na dole warsztat z biurem. Można to wykorzystać prywatnie. Są 2 słupy z cysternami (stacja samoobsługowa) na przyległej działce, a obecny właściciel ma zawartą umowę z dostawcą. Można to kontynuować lub rozwiązać. Ja chciałbym to kontynuować.

Dlaczego takie rzeczy nie są finansowane (Dom własny z częścią komercyjną)? Ostatecznie, z dodatkowym dochodem, to dodatkowe zabezpieczenie. Można szybciej spłacić pożyczkę.

Czy to wymaga finansowania komercyjnego?

Jakie są dostępne opcje?

Pozdrowienia, Biene

Napisany przez Aipnos
Dzień dobry,

Banki są surowsze w przypadku nieruchomości komercyjnych niż w przypadku czystych nieruchomości mieszkaniowych. Oznacza to, że można uzyskać finansowanie, jeśli posiada się wystarczający kapitał własny!

Jeśli nie jest to możliwe, warto mieć bardzo wysokie dochody! Z kwotą około 2 000 euro trudno będzie znaleźć bank, który wesprze ten projekt.

Ponadto, choć jest przyjemnie mieć stację benzynową tuż przed domem, to jednak obniża to znacznie wartość nieruchomości, na której się znajduje!

Nie chcę nawet myśleć, jak wysokie są koszty demontażu i utylizacji, gdy trzeba zdemontować i usunąć stację paliw (czyli raczej zbiorniki itp.). To stanowi duże ryzyko finansowe dla wielu banków, które trzeba uwzględnić w finansowaniu.

Jeśli chcesz nadal samemu to prowadzić, to dodatkowo musisz brać pod uwagę, że bank może cię traktować jako osobę prowadzącą działalność gospodarczą, co dodatkowo komplikuje sprawę...

To tylko sugestia, abyś się nad tym zastanowił...

@Biene40
Chodzi także o to, jak bank widzi sprawę podczas licytacji. Wielu nie chce kupować stacji benzynowej wraz z nieruchomością mieszkalną.
Dlatego stosowane są obniżki i tylko dla osób o bardzo wysokich dochodach i mających duże majątki

Napisany przez Biene40
Cześć,

wczoraj jeszcze raz rozmawialiśmy o tym, zastanawialiśmy się. Jeśli ktoś podejmuje takie kroki, to tylko jeśli kontynuuje, w przeciwnym razie to zupełnie nie ma sensu.

Poza tym pojawiło się pytanie, jak jest w tym przypadku.

Właściciel wynajął to dostawcy, który działa na tej nieruchomości? To oznacza, że byłbyś dzierżawcą.

Czy to również podlega samozatrudnieniu? Czy zarobek z dzierżawy?

Pozdrowienia,
Biene

Napisany przez Aipnos
W tym przypadku nie byłbyś traktowany jako osoba samozatrudniona itp. Jesteś wtedy właścicielem, domem do użytku własnego, stacją benzynową, która jest dalej dzierżawiona (jest to jak wynajem).

Tylko wtedy istnieje ryzyko, że będziecie traktowani przez wiele banków jako inwestorzy kapitałowi, a warunki będą nieco wyższe + wiele banków ma bardziej rygorystyczne warunki (takie jak minimalny dochód/większy wkład własny itp.)

Ponadto wiele banków patrzy krytycznie na specjalne jednostki handlowe, które są wynajmowane, takie jak stacje benzynowe.

Mieszkanie można łatwo wynająć, ponieważ wchodzi w grę wielu zainteresowanych, a co z tankowaniem? prawie wszystkie banki postrzegają to jako ryzyko...

Napisany przez Biene40
To prawda, nie wiadomo nawet na ile lat jest zawarty umowa dzierżawy. Wydaje się, że jest już wystawiony na sprzedaż od bardzo dawna, dlatego pewnie jest tak mały kawałek ogrodu, który nam samym nie do końca odpowiada.

Nasz ulubiony nadal jest dostępny do zakupu.

Obejrzeliśmy jeszcze kilka innych, w tym inną wiejską nieruchomość. Właściciel chce chyba minimum 80.000 z 100.000, a my sugerowaliśmy 60.000 plus opłaty eksploatacyjne. Ponieważ mój mąż ma bóle brzucha przy myśli o dachu i zakłada wydatek 20.000 na odnowienie dachu (wszystkie belki bardzo dobre dębowe) z dachówką, bylibyśmy teraz na poziomie 80.000-90.000. Już wyremontowane wewnątrz, ogrzewanie, prąd. To naprawdę duże, tutaj warto zastanowić się nad rozbudową górnego piętra na dodatkowe mieszkanie do wynajęcia dla mojej mamy, która ma stałe dochody emerytalne.

Jak to widzi bank, ryzyko? Inwestor kapitałowy jako wynajmujący?

Czy w takim przypadku mają zmienione bardziej rygorystyczne warunki?

Teraz zastanowimy się nad mniejszym gospodarstwem za 55.000 plus opłaty eksploatacyjne, wtedy będziemy mieli więcej możliwości.

Pozdrowienia, Biene

Napisany przez Aipnos
Chciałbym dodać krótki komentarz odnośnie obiektu, którego szukacie.

Dom, który wymaga dużo remontów i modernizacji, nie prezentuje się zbyt dobrze, ponieważ wiele banków ocenia prace modernizacyjne tylko na 25%/50%/75%, tylko kilka banków ocenia je na 100%.

Oczywiście, jeśli Twój mąż jest rzemieślnikiem lub ma choć trochę zdolności, możecie wykonać trochę prac samodzielnie, ponieważ wtedy trzeba tylko kupić materiały, a pracę wykonacie sami.

Banki, które w pełni uwzględniają prace modernizacyjne, chcą finansować maksymalnie 90% kosztów (cena zakupu + modernizacja) w korzystnych warunkach (lub jeszcze mniej). Oznacza to, że w tym przypadku trzeba wprowadzić sporo własnego kapitału + dodatkowo pieniądze na koszty poboczne.

Czasem jest korzystniej wydać 20-30 tys. EUR więcej na Dom, w którym nie trzeba już robić remontów.
Ponieważ wtedy można sfinansować 100% poprzez bank, koszty poboczne poprzez kredyt prywatny, i już się zgadza.

Jeśli jeszcze tego nie zrobiliście, warto skorzystać z pomocy niezależnego pośrednika, który pokaże Wam możliwości i co z tego w praktyce wynika.
Na przykład, co możecie sobie pozwolić na 500 EUR miesięcznie (lub 600), jaka cena zakupu itp.
To ułatwi poszukiwania, bo po co mi Dom własny, który ma być możliwie jak najtańszy, jeśli potem trzeba wpompować więcej pieniędzy, których się nie ma, bo finansowanie zostało już wyczerpane do granic możliwości!

Powodzenia mimo wszystko!

Napisany przez Biene40
Cześć,

tak, to również nie jest łatwe.

Nasz limit widzę w kwocie 110.000€, ponieważ trzeba również pamiętać o tym, że jesteśmy w średnim wieku i trzeba to jeszcze spłacić.

Dlatego nowe domy odpadają.

Tak, mój mąż ma zdolności manualne w zakresie elektryki, ogrzewania itp., a nasze otoczenie składa się z murarzy, malarzy, ogrodników krajobrazowych. Tutaj naprawdę muszę ponieść tylko koszty materiałów.

Jeden z naszych ulubionych kosztuje łącznie 100.000€, nie ma tam pilnych prac i można od razu się tam wprowadzić. Nowe okna, drzwi, ogrzewanie są w porządku. Piękny ogród, około 1500 m² powierzchni działki, samodzielnie, bez mamy.

Domy są zazwyczaj starsze
w większości starsze domy są już odpisane przez banki! Zazwyczaj od roku budowy 1900.

Drugi z problemem dachowym ma także duży teren o powierzchni 1.100 m², położony na ślepej uliczce w centrum miejscowości. Właściciel już wiele pracy włożył, wewnątrz już wyremontowany, nowa elektryka, nowe ogrzewanie. Ze względu na rozmiar tutaj mogłaby się przeprowadzić mama.

Wtorek zobaczymy to za 55.000€, jest od dłuższego czasu niezamieszkane. Wczoraj dowiedzieliśmy się, że od 4 lat jest problem z uszkodzeniami spowodowanymi mrozem w instalacji. Wygląda na to, że nawet nie widać, gdzie dokładnie. Wspomniano, że jest tu możliwość negocjacji. Brak nowych okien, tak dla ogrzewania, ale jest jeszcze praca do wykonania. Powierzchnia około 500 m², więc już mniejsza. Tutaj można wprowadzić się samodzielnie, bez mamy.

Pozdrowienia, Biene

Napisany przez Biene40
Cześć,

obejrzeliśmy inne domy, ale one odpadają.

W przypadku domu za 55 000 € trzeba jeszcze zainwestować 70 000 € na materiały i można budować przez 5 lat. 5 ścian zewnętrznych oraz zalany wnętrze: o. Fachmann Privat jest z nami.

Pozostajemy przy jednym domu, który nadal stoi pusty. Najlepsze warunki do negocjacji ceny zakupu.

Finansowanie
Mój mąż zmienił pracodawcę, musimy teraz poczekać, aż minie okres próbny. Ma teraz pensję początkową 1700,- €, która będzie rosła. Ja obecnie korzystam z zasiłku dla bezrobotnych w wysokości 750,-€. Pilnie piszę listy motywacyjne i uczę się w domu, ponieważ w listopadzie mam egzamin końcowy IHK. Jest to pozytywne dla mojego nowego startu zawodowego, ponieważ mogę wykonywać ten zawód również ze względu na zdrowie.
Podjęłam właściwą decyzję w 2010 roku, wybierając przekwalifikowanie.
Finansowanie domu jest trudne, ponieważ brakuje własnego kapitału.

Być może byłoby dla nas łatwiej zrealizować to poprzez spółdzielnię?
Musielibyśmy teraz zacząć regularnie oszczędzać na udziały.
Trzeba poczekać na przydział.

W banku zazwyczaj potrzebne jest własne kapitał, a starsze domy są często już amortyzowane. To problem, ponieważ nie każdy chce kupować nowy Dom lub budować go samodzielnie.

Na razie wynajęliśmy pomieszczenia jako prowizoryczne warsztaty. Jeśli uda się z domem i finansowaniem, to przeniesiemy się ponownie.

Pozdrowienia, Biene

Napisany przez NaTwoim13
W przypadku banku nie jest konieczne posiadanie kapitału własnego, ale wówczas sytuacja zawodowa powinna być uregulowana od kilku lat, a także należy mieć adekwatne dochody.

Uważam również, że kwestia udziałów w spółdzielni nie jest możliwa do zrealizowania. Po pierwsze, dlatego że nawet ta spółdzielnia (Genotec???) opiera swoje decyzje na dochodach i sytuacji finansowej, a po drugie, zasada działania tego przedsięwzięcia nie do końca się sprawdziła lub nie została trwale ugruntowana.

Napisany przez Biene40
Co dokładnie rozumiesz przez warunki zawodowe?

Mój mąż sam zmienił pracę, z dobrych powodów.
A ja zaczynam od nowa w dwóch nowych zawodach.

To jest kwestia spojrzenia na spółdzielnie, ale także sposób dla zwykłego obywatela. W pierwszej kolejności oszczędza się kapitał własny miesięcznie, podobnie jak w przypadku umowy oszczędnościowej budowlanej, z tym że w formie udziałów.

Pozdrowienia, Biene

Napisany przez NaTwoim13
Gdy oboje przepracują około 2 lata w swoich miejscach pracy, banki mogą uznać ich sytuację za uregulowaną i zgodzić się na pełne sfinansowanie. Wtedy nie będą musieli się męczyć z udziałami w spółdzielni!

Napisany przez Biene40
Zobaczymy, co zrobię i jaką trasę wytyczę, czy przez bank czy nie. Może po prostu zaoszczędzić co miesiąc 1000,-€ przez 2 lata, a potem zainwestować jako udział. Człowiek też się starzeje, co jest również kryterium dla banków. Później usłyszysz, że jesteś za stary(-a), aby otrzymać finansowanie na Dom przez bank. Pozdrowienia, Biene

Napisany przez Suxxess
Przy zakupie udziałów w spółdzielni, koniecznie należy wcześniej zorientować się:
=> Ile obiektów zbudowała / zfinansowała już spółdzielnia?
=> Ile członków spółdzielni otrzymało już finansowanie na swój wymarzony obiekt, a ile nadal nie?
=> Czy można odzyskać swoje udziały natychmiast i bez potrąceń, czy trzeba czekać lata i ostatecznie otrzymać tylko ułamek?
=> Jaka jest sytuacja finansowa spółdzielni?

Delikatnie mówiąc, rozwiązania spółdzielcze zazwyczaj nie spełniają nawet w minimalnym stopniu obietnic, jakie dają. Przed zainwestowaniem pieniędzy w tego typu spółdzielnię, trzeba bardzo dobrze się zorientować! Osobiście raczej nie zainwestowałbym ani grosza w taką spółdzielnię...

@Biene40
Czy byłaby możliwa także opcja związana z mieszkaniem, które byłoby tańsze. Co do ruiny budynku, też bym jej nie kupił, bo można by ją tylko zburzyć i zbudować coś nowego... (Tylko z czego?)

Napisany przez Biene40
Cześć,

nie, to nie będzie mieszkanie na własność, ponieważ znowu jest za mało miejsca.
Trzeba dodatkowo wynająć, co jest głupie.
Teraz mamy również wynajęte dla szwagra, żeby miał miejsce i mógł kontynuować budowę.
Dom z ogrodem jest odpowiedni, to, co wybraliśmy, ma wystarczająco dużo miejsca.
Powierzchnia mieszkalna jest wystarczająca i nie za duża, także odpowiednia.
Nasz szwagier przyniósł mi wiele ofert nieruchomości, ale ta tutaj kompletnie pasuje. Był też na oględzinach.
Ruina do wybudowania? Czy masz na myśli Dom za 55,000, już napisałem, że ten odpada. Nie chcemy też budować od nowa.
Można również regularnie odkładać pieniądze na konto oszczędnościowe. Szwagier zakłada takie konto i zaczynamy. Zobaczymy, co zrobimy z domem, gdy uzbieramy odpowiednią ilość wkładu własnego.
Czy byłoby sensowne dodatkowo założyć plan oszczędnościowy na budowę na 5, 10, 20 lat?
Przeczytałem wszystko o spółdzielni, wiem, że to ryzykowne.
Pozdrowienia, Biene

Napisany przez guest
W przeszłości WIELU ludzi wpłacało pieniądze do Genotec (i innych?) i praktycznie ani nie widziało domu, ani nie otrzymało pieniędzy z powrotem.

Podstawowa idea jest dobra, jest ona oparta na zasadach umów oszczędnościowo-budowlanych.

Obie warianty przypominają system piramidalny: musi płynąć wystarczająco dużo nowych (i starych) pieniędzy, aby można było finansować nowe obiekty.

W zależności od tego, jak są ustalone koszty, prowizje i tak dalej... oraz oczywiście ilu nowych uczestników dołącza, realizacja marzeń może potrwać (bardzo) długo.

W przypadku obu wariantów płacisz najpierw, nie otrzymując niczego w zamian. Członkostwo w spółdzielni, opłata za zawarcie umowy i tak dalej. Pieniądze są w tym przypadku traktowane jako wydane. Pieniądze na oszczędnościach stanowią w przypadku finansowania kapitał własny. Wpłaty do oszczędności, czy to do Bausparvertrag, czy do spółdzielni, są wiążące - środki na oszczędnościach są dostępne swobodnie.

W niektórych przypadkach wynajem atrakcyjnego obiektu może być bardziej opłacalny niż jego zakup. Nawet jeśli sprzedawcy sugerują coś innego. Banki, kasy oszczędnościowo-budowlane lub spółdzielnie także chcą coś sprzedać... stąd wszelkie ich wypowiedzi trzeba traktować jako reklamę.

Oczywiście, ale jako najemca nie ma Pan/Pani mocy wobec rosnących czynszów. W późniejszym wieku cieszy się człowiek posiadając wykupiony Dom.

Napisany przez Aipnos
A jeśli można zaoszczędzić 1000 EUR każdego miesiąca w ciągu najbliższych 2 lat, warto rozważyć założenie umowy oszczędnościowej. Wtedy będziesz mógł zdecydować, co zrobić z tą sumą za 2 lata! Jeśli zdecydujesz się na nieruchomość, wtedy wypłacisz środki bez strat i z pewnością, że nadal będą dostępne!

Po 2 latach zaoszczędzisz 24 000 EUR, wtedy na luzie można zgromadzić 50 000 EUR (nawet 60-75 tys. EUR!).

Za 2 lata być może chciałbyś kupić Dom za 200 000 EUR, koszty dodatkowe (bez pośrednika) około 8,5% = 17 000 EUR.

Masz 24 000 zgromadzone,
otrzymujesz kredyt hipoteczny w wysokości 26 000 EUR (ewentualnie musi zostać sfinansowany z góry przez kasę oszczędnościową, jeśli umowa oszczędnościowa jeszcze nie dojrzała do przydzielenia).

Wtedy konieczne będzie sfinansowanie tylko 167 000 EUR z ceny zakupu 200 000 EUR, jednak nie powinieneś mieć problemów ze znalezieniem wielu banków, ponieważ chcesz sfinansować tylko 85% ceny.

Kasa oszczędnościowa ma blankiet w wysokości poniżej 30 000 EUR, więc nie ma problemu nawet bez wpisu do księgi wieczystej = można przekroczyć granicę 80%.

Oczywiście konieczne jest również posiadanie zdolności kredytowej, aby móc spłacać raty, a także utrzymywać inne zobowiązania na zrozumiałym poziomie (czyli całkowita stopa zadłużenia).

Napisany przez Biene40
Cześć,

dziękuję za Wasze informacje.
Jeśli zdecyduje się to ulokować na koncie oszczędnościowym, będziesz również wolny.
Można to włączyć do finansowania bankowego.

Pytanie brzmi, jaka jest lepsza droga, aby stworzyć zabezpieczenie, które pomogłoby kupić ten Dom w przyszłości?
Mam nadzieję, że rozumiesz, o co mi chodzi.

Finansowanie poprzez umowę Bausparvertrag
Finansowanie poprzez konto oszczędnościowe

A może lepiej zacząć dodatkową umowę Bausparvertrag na 5, 10, 20 lat i pozostawić ją razem z dodatkowymi środkami na koncie oszczędnościowym?
Czy to dobry sposób na sfinansowanie tego domu? Czy nie?

Koszt domu to 100 000 € całkowitych kosztów
Po odliczeniu 24 000 € kapitału własnego i bieżącej umowy Bausparvertrag
Pozostaje 76 000 €

Jakie są perspektywy finansowania w takim przypadku?
Przykład: Włączając ewentualnie Kfw 124 / 50.000 €

Pozdrowienia, Biene

Napisany przez Aipnos
Wszystko zależy od domu.

Jeśli Dom kosztuje 100 000 EUR + dodatkowe koszty, i można tam od razu zamieszkac = odliczamy 24 000 EUR własnego kapitału, to znajdziemy tutaj wiele banków.

Jeśli Dom kosztuje tylko 50 000 EUR przy zakupie, ale trzeba jeszcze zainwestować 50 000 EUR w modernizację + dodatkowe koszty = wiele banków odpada.

Niektóre chcą finansować tylko cenę zakupu, inne maksymalnie 30% ceny zakupu na modernizację (w tym przypadku tylko 15 000 EUR), czyli maksymalnie 65 000 EUR.

Dlatego warto zastanowić się z góry, czy to będzie opcja 1? W takim przypadku można po prostu odłożyć pieniądze na konto oszczędnościowe;

czy raczej opcja 2? Wówczas lepiej zdecydować się na umowę oszczędnościowo-budowlaną. Bo jeśli bank chce finansować tylko część kosztów modernizacji + ceny zakupu, można wziąć resztę jako kredyt budowlany. Czego nie uzyskasz przez oszczędzanie w banku!

Napisany przez Aipnos
jeszcze jedna uwaga:
Jakim ma być Dom?
Dom murowany, który został zbudowany w ciągu ostatnich 30-40 lat? W takim przypadku banki finansują go do 100%

Czy to ma być Dom drewniany? A może budynek zbudowany przed rokiem 1940?
wtedy wiele banków finansuje maksymalnie 80-90%!

Napisany przez Biene40
To drugie z 55 000 i z tymi wydatkami, o których wspomniałem, odpada.

Dotyczy to zatem u nas wariantu 1
Zadbane Dom na poddaszu, natychmiastowy przeprowadzka.
Rok budowy 1905
Cena zakupu / negocjacje z sprzedawcą
80.000€ - 90.000€
Koszty dodatkowe 10.000-15.000€

Dokonano oględzin, dostępne dokumenty planu zagospodarowania, wyciągu z księgi wieczystej

Pozdrowienia, Biene

Napisany przez lakshmi

jeszcze jedna uwaga:
Jaki rodzaj domu ma być?
Czy to ma być Dom murowany, który został zbudowany w ciągu ostatnich 30-40 lat? W takim przypadku banki finansują go nawet do 100%

Czy to ma być Dom szkieletowy? Albo Dom zbudowany przed rokiem 1940?
W takim przypadku wiele banków zgadza się finansować maksymalnie 80-90%!

Na pewno nowa budowa jest bardziej sensowna! Ostatecznie, pomimo miłości do domów szkieletowych, zdecydowałem się na mieszkanie w nowym budownictwie od firmy Demos. Z domem szkieletowym trzeba się liczyć z dodatkowymi kosztami, w przeciwieństwie do nowego budownictwa.
Jest to również aspekt, który należy wziąć pod uwagę przy finansowaniu!

Napisany przez Biene40
To wszystko pozostaje przy tym domu.
Może to trochę trudniejsze, ale tak już jest.

Nie chcemy kupować mieszkania ani budować nowego!
Jeśli tak było dla Ciebie, Lakshmi, w porządku, ale nie dla każdego to pasuje.
Poza tym każdy ma swoje własne wyobrażenia i kryteria.

Mam jeszcze pytanie odnośnie Kfw 124.

Czy wsparcie Kfw 124 dotyczy jednej osoby czy całej rodziny?

Pozdrowienia, Biene

Napisany przez guest

Tak, ale jako najemca nie możesz nic zrobić przeciwko rosnącym czynszom. W późnym wieku cieszy się się z posiadania nieruchomości bez długu.

Natomiast nie mogę pozostawić tego bez komentarza:

1. Podwyżki czynszu na niebotyczne kwoty dotyczą głównie kilku dużych miast w DE, podobnie jak wyprowadzanie najemców itd. W wielu średnich ośrodkach czynsze rosną umiarkowanie, a znalezienie odpowiednich miejsc zastępczych jest możliwe, jeśli konieczne jest wyremontowanie
2. Wartość nieruchomości w późnym wieku jest niepewna, ponieważ domy nie do sprzedania nie dotyczą tylko Meklemburgii-Pomorza, co niestety dotyka wiele obszarów wiejskich w DE)
3. Co nie jest tutaj jasno powiedziane: posiadanie jako zabezpieczenie na starość: czym w późniejszym wieku opłacić remont samochodu: oknem z pokoju na pierwszym piętrze czy dostępnym saldem bankowym.

Można spojrzeć na sprawę z wielu perspektyw, zwłaszcza w tym specyficznym przypadku, gdzie i tak chodzi tylko o 100 tys. euro, a nie o willę w Monachium-Bogenhausen.

Zawsze zależy to od indywidualnej sytuacji, której nie znamy tutaj ani w innych przypadkach w najdrobniejszych szczegółach.

Moja (nieznacząca) opinia: osoby mające problemy z finansowaniem i nie mieszkające lub nie planujące mieszkać w aktualnej lub przyszłej regionie boomu powinny skorzystać z niezależnej porady - nawet jeśli do tego potrzeba kilku euro dla stowarzyszenia konsumentów. Może to być również przydatne dla pytających, którzy nie mają problemów z finansowaniem, ale nie dają się zwieść reklamie.

Zawsze pamiętaj: kto zarabia pieniądze ze sprzedaży produktu (domu, finansowania ....) nie może być niezależny.

gość

Napisany przez NaTwoim13
@gościu,

możliwość otrzymania niezależnej porady - i zatem bycie doradzanym jako konsument - odnosi się jedynie do tego, że nie jesteśmy zależni od przedsiębiorstwa jeśli chodzi o produkty, odsetki i kryteria naliczania opłat, a przede wszystkim nie jesteśmy ekonomicznie uzależnieni od przedsiębiorstwa. Myślę, że jest to już znacząca korzyść dla konsumenta.

Oczywiście istotne jest także, przez jaką osobę, jakiego człowieka o jakich wartościach etycznych i moralnych się radzimy, a także ich kompetencje. Jednak uważanie organizacji konsumenckiej za zbawcę nie przyniesie zamierzonych rezultatów.

Napisany przez guest
@noelmaxim

Zgadzam się z Panem częściowo:

Oczywiście dla końcowego klienta jest korzystne, gdy pośrednik/sprzedawca może swobodnie wybierać spośród szerokiego asortymentu produktów. Jednak przeszłość pokazała, że czasami wybierany jest produkt przynoszący sprzedawcy większy zysk, co nawet przy dużej różnorodności nie jest optymalnym rozwiązaniem dla klienta.

Musimy po prostu zauważyć:

Jeśli produkt kosztuje końcowego klienta 100 000 jednostek pieniężnych
a pośrednik zarabia 10 000 jednostek pieniężnych

czasami zaleca się produkt, który

kosztuje końcowego klienta 110 000 jednostek pieniężnych
ale przynosi pośrednikowi 12 500 jednostek pieniężnych.

Oczywiście organ konsumencki nie jest rozwiązaniem idealnym, jednak zarabia on niezależnie od sprzedanego produktu.

Nie zawsze można zagwarantować niezależne doradztwo, gdy dobro finansowe sprzedawcy zależy od tego.

Oczywiście można wykluczyć bardzo negatywne oferty, zbierając wiele ofert.

gość

Napisany przez NaTwoim13
Oczywiście, usługa świadczona jest odpłatna, czasami nawet do 0,1%, ale czy klient sam doszedłby do ofert warunków? A gdyby tak było, czy poradziłby sobie z procedurami wyboru i składania wniosków? Czy z rozliczeniami? Czy naprawdę każdy ma odwagę ubiegać się o takie pożyczki (inwestycje życiowe) w tak dużych kwotach bez zabezpieczenia (którego dostaje się, zlecając pośrednika finansowego) i doradztwa?

Czy stopa procentowa lub ostatnia cyfra po przecinku naprawdę jest decydującym kryterium? Zwłaszcza że często chodzi nie o stopę procentową - patrz ten wątek - ale również o wybór banku, który pasuje do określonych kryteriów i wymogów.

Ponadto, odmowa ze strony Banku X może być zupełnie inaczej oceniona przez Bank Y, bez przeciążania klienta, jedynie dlatego, że jeden bank - z jakichkolwiek powodów - nie chce wspierać danego projektu finansowania.

W opisanym przypadku procedura i sposób składania wniosku za pośrednictwem doświadczonego pośrednika finansowego zostałyby zupełnie inaczej ukształtowane. Tu został zmarnowany czas niepotrzebnie, a zwłaszcza pozostawiony klient bez pewności siebie i nie w pełni poinformowany ze strony banku. To wszystko można było sobie zaoszczędzić, tym bardziej że poprzez takie procedury i przetwarzania nieruchomość może być czasami przyznawana innemu klientowi - który mógł szybciej zabezpieczyć finansowanie.

Oczywiście, klient może się udać do 4/5 banków na miejscu i poprosić o ofertę lub samemu znaleźć najlepsze warunki w internecie, ale to nadal nie jest zasadą, z pewnością nie. To nie musi być nawet zasadą!

Napisany przez guest
Drogi Panie Buhmann,

Zgadzam się z Panem. Chodzi mi o różnicę pomiędzy usługą doradczą o cenie x w porównaniu do bezpłatnej usługi doradczej, która - jak Pan sam zaznaczył - kosztuje ostatecznie o 0,1% więcej. W zasadzie klient wypada lepiej, gdy płaci mniej niż za ofertę, którą sam znajduje. Na przykład: bank domowy 2,5%, pośrednik finansowy na prowizji 2,2%: klient oszczędza… Klient może jeszcze więcej zaoszczędzić, płacąc raz pewną sumę x komuś innemu i płacąc potem w banku tylko 2,1% odsetek.

Nie chodzi tutaj o to, żeby Otto N. miał znać/wiedzieć o każdej ofercie na rynku, żeby móc ją zrozumieć i zaakceptować. Niezależna osoba, czyli ktoś, kto jest wynagradzany bezpośrednio przez osobę szukającą porady, powinien móc (powinien) dobierać najlepszy produkt zgodnie z zainteresowaniami klienta.

Wróćmy do powyższego przykładu: Klient oszczędza nie tylko na 2,2%, ale również na 2,3% lub na 2,4%: Pośrednik otrzymuje w banku 2,2 1000 jednostek monetarnych, w banku 2,3 - 1500 JM, a nawet w 2,4 aż 2500 JM. Z ekonomicznego punktu widzenia należy zrozumieć, dlaczego pośrednik na prowizji może uważać, że oszczędność klienta wynosząca zaledwie 0,1% jest zrozumiała.

Pokazujecie Państwo tutaj, że istnieje znacznie więcej niż tylko procentowa różnica. Tutaj również ważna jest jakość i rzetelność ekspertów doradzających i pośredniczących w porównaniu. Ten, kto potrafi sprzedać tylko jeden lub dwa produkty lub działa nieelastycznie, z pewnością plasuje się z tyłu listy sprzedawców, których warto wykorzystać.

Moje zdanie zawsze było takie: dobrze jest szeroko się informować, i być może istnieją sposoby (które jednak bezpośrednio kosztują pieniądze), które są jeszcze lepsze.

Jasne odrzucenie: w tej formie to nie będzie dla ciebie długoterminowo opłacalne, nie przynosi żadnego zysku żadnemu pośrednikowi, natomiast niezależny doradca otrzymuje jednorazową kwotę x i może to prościej powiedzieć. - Część wątków na tym forum (gdzie zazwyczaj nie ma dostępnych wszystkich informacji potrzebnych do podjęcia decyzji) są opłacalne, ale nigdy nie zaleciłbym ich dobremu przyjacielowi.

Proszę także nikogo spośród czytających nie czuć się zepchniętym do jednej konkretnej szufladki. Nie sugeruję, że któremukolwiek z piszących tu maklerów/pośredników/xxx zależy na szkodzeniu klientowi. - Tutaj na forum często także pada odpowiedź nie w przypadku ewentualnej możliwej finansowania, gdy sytuacja się zaostrza.

gość

Napisany przez Kass Finanz
Każda poważna firma pośrednictwa nie będzie dostosowywała oferty klienta do maksymalnej prowizji, ponieważ doprowadziłoby to do wyższych rzeczywistych rocznych oprocentowań i tym samym pogorszyłoby ofertę, zalecając klienta konkurencji. Również poważna firma pośrednictwa będzie omawiała kwestię prowizji z klientem i nawet dołączy ją do oferty na piśmie, podobnie jak robią to wiele banków w dokumentach kontraktowych. Należy jednak zauważyć, że pośrednik oferuje usługę, która musi pokryć wszystkie koszty. Dlatego nie może tego robić za darmo, a musi kalkulować zgodnie z zasadami handlowymi. Jednakże z uwagi na niezależność poszczególnych instytucji kredytowych i swoje kompetencje, pośrednik często może wygenerować korzystniejszą ofertę pomimo kalkulowania prowizji, ponieważ dysponuje większą gamą ofert niż pracownik banku, który w końcu nie może polecać konkurencji. Z drugiej strony istnieje wiele klientów, którzy chętnie otrzymują bezpłatne i niezobowiązujące obliczenia wszystkich możliwości, aby następnie, bez słowa podziękowania, sami nawiązać kontakt z instytutem bankowym i pod hasłem best price upierać się przy warunkach, które wynikają z super oferty pośrednika, którą uzyskali w swoim banku. Oznacza to dla pośrednika dużo pracy i kosztów, ale brak zysku. Te koszty muszą niestety pokrywać wszystkie zawarte przez pośrednika umowy. Mimo to poważna firma pośrednictwa z przyjemnością przygotuje najkorzystniejszą ofertę, aby nie obniżyć własnego wskaźnika sprzedaży. Banki często kalkulują nawet warunki dla firm pośrednictwa niższe, ponieważ pośrednik wykonuje pracę, którą w przeciwnym razie musiałoby wykonać własne personel banku, co generuje koszty osobowe.

Napisany przez Biene40
Cześć,

teraz mam kilka pytań, bo zupełnie się na tym nie znam.
Czy teraz czekamy, aż minie okres próbny?
Na razie zahamowałem mojego szwagra.

Jak to właściwie wygląda w tej sytuacji?
W wyrysie księgi wieczystej w dziale 3 widnieje hipoteka banku oszczędnościowo-budowlanego.
Czy oznacza to, że bank ten automatycznie przejmie ją podczas zakupu tego obiektu, czy też trzeba to załatwić osobno?

Przeanalizowaliśmy nasze kryteria.

Czy możecie polecić jakiś dobry kalkulator finansowy w internecie?

Okres kredytowania do maksymalnie 15 lat
Rata miesięczna do 750,- €
Przypięcie oprocentowania
Spłata kapitału
Możliwość dodatkowej wpłaty

Dodatkowe zabezpieczenie w postaci polisy na życie dla bezpieczeństwa - czy to rzeczywiście sensowne?

Oczywiste jest, że pośrednictwo i działalność doradcy zawsze wiążą się z kosztami - nikt nie pracuje za darmo, trzeba to uwzględnić i wziąć pod uwagę.
W zamian należy oczekiwać, że pokaże on dobre rozwiązania i poprowadzi.

Pozdrowienia, Biene

Napisany przez Biene40
Cześć razem,

chciałbym zapytać, czy ktoś ma doświadczenie, informacje na temat finansowania wstępnego za pomocą oszczędności mieszkaniowych.
Zalety, wady?

Będzie spotkanie, na którym przyjdzie szwagier, ponieważ sami nie mamy wystarczającej wiedzy na temat finansowania w tym zakresie.

Kolejna przeprowadzka jest nieunikniona, ponieważ Dom, w którym mamy mieszkanie, jest teraz na sprzedaż. Dlatego szwagier pilnie szuka dalej.

Znaleźliśmy teraz drugi obiekt tutaj i razem z szwagrem go obejrzeliśmy.
Jest w bardzo dobrym stanie i bardzo nam się podobał.
Nie spodziewamy się również dużych wydatków w nadchodzących latach.

Rok budowy 1954, solidny
Natychmiast do zamieszkania
Cena zakupu 109.000 plus koszty dodatkowe.

Pozdrowienia, Biene

Załóżmy, że cena zakupu nieruchomości wynosi 109 000 EUR i jest to nieruchomość, której pragniesz. Ile własnego kapitału wniosłabyś wtedy na całościowe koszty?
Czy wszystko ma być sfinansowane?
Ponieważ pośrednia pożyczka poprzez kasę oszczędnościową nie może być użyczona na wszystko.
Gdzie znajduje się wymarzona nieruchomość i jak zamierzasz dokonać przedpłaty przez kasę oszczędnościową w czasach niskich stóp procentowych?

Napisany przez Biene40
Dzień dobry,

właśnie skonsultowałem się teraz ze szwagrem.
Bausparkasse nie finansuje w pełni, dlatego zwrócić się o oferty do banków oferujących kompleksową finansowanie.

Mój szwagier ma taką koncepcję, ponieważ oczywiście pracuje w banku (bank nie oferuje pełnego finansowania) i uważa, że można to zrobić bez wkładu własnego.

Wyciąg - Zapytanie o finansowanie nieruchomości

Pracownik przemysłowy zatrudniony na czas nieokreślony bezpośrednio w firmie z miesięcznym dochodem w wysokości 1800,- €.
Koszty utrzymania domu w dużej mierze są pokrywane przeze mnie jako żony.
Obecny czynsz za mieszkanie wynosi 580,- €

Cena zakupu 109.000,00€+ NK.
Całkowite finansowanie 120.000,00€ wliczając koszty dodatkowe

Finansowanie powinno być zaplanowane na okres 20-25 lat, a miesięczne obciążenie nie powinno przekraczać możliwych 850,- €. Oprócz programu Kfw na rzecz własności mieszkaniowej w wysokości 50.000€, kilka indywidualnych pożyczek o różnych stopach procentowych, zróżnicowanych według wartości obciążenia, mogłoby pokryć całkowitą kwotę. Okres związania oprocentowania na 10 lat.

Dom mieszkalny (z 1954 roku) jest w bardzo dobrym stanie. Remonty z lat 90. obejmujące okna z PCV, nowa instalacja grzewcza w 2001 roku, prysznic dostosowany do wieku oraz stałe prace konserwacyjne wewnątrz budynku i na elewacji zewnętrznej sprawiają, że możliwe byłoby natychmiastowe wprowadzenie.
Pozostały okres użytkowania domu wynosi ponad 40-50 lat. Pokrycie dachu przetrwa przynajmniej kolejne 20 lat.

Powierzchnia mieszkalna wynosi 78m2 plus pokój na poddaszu o powierzchni 22m2 i dwa dodatkowe pokoje na parterze.
Strefa stodoły z garażem obejmuje około 80m2 powierzchni użytkowej i pomieści 4 samochody. Przed domem znajdują się 3 miejsca parkingowe.
Działka ma łączną powierzchnię 1.137 m2 i znajduje się w spokojnej, słonecznej dzielnicy mieszkaniowej.
Oczywiście pełne finansowanie w wysokości 100% nie jest typowe. Jednak po uzyskaniu potwierdzenia finansowego spełni się jedno z najbardziej skrywanych marzeń. Jeśli kompleksowe finansowanie nie powinno być odruchowane, ale możliwe tylko pokrycie niższej kwoty niż maksymalna, konieczne byłoby rozważenie innego obiektu. W przypadku korzystnych ofert często trzeba uwzględnić jeszcze koszty remontu, które w przypadku tego domu nie byłyby konieczne.

Teraz moje pytanie, które banki oferują pełne finansowanie?

Pozdrowienia, Biene

Napisany przez Biene40
Cześć,

chciałbym poprosić o opinię na temat oferty warunków poniżej.

pożyczka 119.976€
rata miesięczna: 512,64€

pożyczka ratalna.
Efektywne oprocentowanie 2,25% 59.000€
Stopa spłaty kapitału: 3%
Okres wiązania oprocentowania 10 lat
25 lat

pożyczka KFW 124
Efektywne oprocentowanie 1,81% 50.000€
Stopa spłaty kapitału 2,135%
Okres wiązania oprocentowania 10 lat
35 lat

pożyczka prywatna
Efektywne oprocentowanie 5,98% 10.976€
Stopa spłaty kapitału: 4,19%
Okres wiązania oprocentowania 5 lat
180 miesięcy

Pozdrowienia, Biene

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Biene40,

może tym razem się uda.

Generalnie oświadczenie......koszty gospodarstwa domowego są pokrywane przeze mnie jako żonę....są bez znaczenia dla decyzji finansowania, ponieważ jako żona są uwzględniane tylko po stronie kosztów, ponieważ nie są kredytobiorcą. Liczy się tylko dochód netto, na który składają się ryczałty mieszkaniowe dla co najmniej 2 osób (czy mają Państwo dzieci?), koszty zarządzania i opłaty odsetkowe oraz odsetkowe z trzech elementów. Jeśli widnieje tam zero bilansowe, przynajmniej z punktu widzenia zdolności kredytowej jest to już dobre. Pozostaje kwestia wartości nieruchomości lub jej oceny przez bank.

Podałeś ofertę, która wydaje się pochodzić z Monachijskiego Banku Hipotecznego.

Napisany przez Biene40
Cześć,

może tym razem będzie szczęście i się uda. Wtedy myślę, że dla rodziny będzie kieliszek szampana do toastu.
W przeciwnym razie trzeba będzie dalej próbować, nie dając się zniechęcić.

Z tego co czytałem, banki ustalają termin i samodzielnie oceniają obiekt. Czy tak jest?

Co innego, znaleźliśmy kolejny bank, który finansuje w całości, jeśli mamy własne pieniądze. Nasz szwagier zgodził się nam pomóc i udzielić wkładu własnego, jeśli będzie konieczne.

Pozdrowienia, Pszczółka

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata