Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie domu możliwe?

Napisany przez Biene40
Cześć razem,

my albo mój mąż chcielibyśmy kupić nieruchomość o wartości zakupu + prowizji dla pośrednika, notariusza itp. w wysokości 121 500€ (pełne finansowanie) do własnego zamieszkania.
Jesteśmy małżeństwem od 1997 roku, bez dzieci.
Mój mąż pracuje na czas nieokreślony jako elektronik przemysłowy i obecnie otrzymuje 1900,-€ netto miesięcznie, z dodatkowym zwrotem kosztów dojazdu, który będzie się zwiększał.
Obecnie jestem na zwolnieniu lekarskim i otrzymuję świadczenie około 600,-€ miesięcznie.
Mieszkamy w wynajmowanym mieszkaniu i płacimy 520,-€ czynszu miesięcznie.
Nas stać na spłatę raty do 600,-€.

Czy z tymi informacjami mamy szansę na uzyskanie pełnego finansowania tej nieruchomości, czy jest to beznadziejne?

Pozdrowienia, Biene

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć
Przy Twoich dochodach pełne sfinansowanie (cena zakupu i koszty poboczne) jest możliwe do sfinansowania, jeśli nie masz żadnych dodatkowych pożyczek lub zobowiązań Leasingowych.
W przeciwnym razie nie ma dużo miejsca na wyższe ceny.

Napisany przez Biene40
Dziękuję Panu Bankowemu.

Nie ma żadnych innych kredytów ani Leasingów w obrocie.

Wszystkie dokumenty zostały dostarczone wraz z kompletnymi dokumentami dotyczącymi obiektu.

Niemniej jednak, niestety otrzymałem odmowę z powodu braku 300,- € dodatkowego dochodu na rachunku bankowym.

Być może ktoś ma informacje na temat kryteriów, na podstawie których bank przeprowadza obliczenia?

Pozdrowienia, Biene

Jaka jest notarialna cena zakupu?
EUR 110.000?
Oczywiście ważna jest również powierzchnia mieszkalna w metrach kwadratowych. Banki zakładają około 2 EUR / m2 powierzchni mieszkalnej jako koszty eksploatacji.

Napisany przez Kass Finanz
Cześć,
każdy bank ma inne zasady i metody obliczeniowe. Odrzucenie przez jeden bank nie oznacza zatem, że finansowanie nie będzie możliwe. Istnieją instytucje kredytowe, które wymagają wkładu własnego i które nie akceptują dodatkowego finansowania kosztów pobocznych transakcji. Ponadto brak wkładu własnego zwiększa stopę procentową.
Niemniej jednak większość banków finansuje tylko do ceny zakupu nieruchomości w ramach finansowania domu. Koszty poboczne transakcji są traktowane jako dodatkowe pożyczki ratalne o okresach kredytowania do 15 lat.
Tak więc, finansowanie budowy w wysokości 100.000 € przez okres 10 lat i z oprocentowaniem 1% może wynosić około 300 € miesięcznie. Koszty poboczne transakcji mogą być finansowane na kwotę 10.000 €, co daje około 100 € miesięcznie. Do tego doliczane są koszty za Dom, które banki uznają jako stałe i wynoszą od około 2 € do 3 € za metr kwadratowy.
Twoje dochody z zasiłku chorobowego nie są obecnie brane pod uwagę. Ponadto bieżące kredyty ratalne zmniejszają bilans domowy, czyli porównanie dochodów z wydatkami.

Napisany przez Biene40
Brak dalszych kredytów.

Odmowa była tylko z powodu brakujących 300,-€, poza tym nie było o co marudzić.

Tak, to słabo, że moje zasiłek chorobowy po prostu nie jest brany pod uwagę.

Teraz do danych dotyczących obiektu po ogłoszeniu

Cena zakupu nieruchomości 109.000€

Koszty dodatkowe ogółem 11.521€

Podatek od nieruchomości 5%= 5.450€
Pośrednik 3,57% = 3.891 €
Notariusz 1,50% = 1.635 €
Księga wieczysta 0,50% = 545,-€

Powierzchnia mieszkalna 103 = 4 pokoje
Powierzchnia działki 1.535

Pozdrowienia, Biene

Cześć, w takim razie nie widzę żadnych trudności.Obciążenie domu około € 330,--Koszty dodatkowe na poczet nabycia około € 110,--Koszty dodatkowe domu około € 350,--Dzięki comiesięcznemu € 600,-- masz wolny wybór w zakresie okresów związanych z oprocentowaniem i ryzykiem oprocentowania.Abyśmy mogli przedstawić konkretną ofertę, potrzebujemy jednak dodatkowych informacji. Chętnie się z nami skontaktuj.

@Kassfinanz
jak chcesz sfinansować 109 000 EUR przy użyciu 330 EUR w ramach pełnego finansowania? Czy planujesz spłacanie długu w wysokości 1%?

Dziękuję,
powinno być € 430, - zamiast € 330, - przy 1% spłacie. To był niezamierzony głupi błąd w pisowni. Przepraszam.
Oczywiście większa spłata zmieni miesięczne obciążenie.

@Biene
Jesteś z Badenii-Wirtembergii i kupujesz nieruchomość z działką o powierzchni 1.535 m2 za 109.000 EUR?

Napisany przez florianmeier
Chciałbym jeszcze wiedzieć ile ma lat ten mężczyzna!

Pewnego dnia po prostu jest się zbyt starym dla niektórych banków.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
121.000 EUR przy 3% oprocentowaniu (jeśli taka stawka istnieje ??) i 2% spłaty długu daje miesięczną ratę w wysokości około 500 EUR. Dodatkowe koszty wynoszą około 300 EUR/miesiąc, co razem daje 800 EUR, a mężczyzna ma 1.100 EUR wolnych środków. Ponieważ do obliczeń wliczono koszty podróży, można powiedzieć, że one również zostaną wykorzystane.

Być może bank widzi problem w tym, że przy takim dochodzie nie można odkładać środków na remont/renowację ?

Jak stary jest ten Dom? Być może jest na tyle stary, że ciężko byłoby go sprzedać ?

Napisany przez Biene40
Jesteśmy rocznikiem 74 i 69, więc już nie jesteśmy młodzi, ale na pewno nie za starzy, prawda?

To nie było też powodem naszego wieku. Ponieważ moglibyśmy się tam ponownie zarejestrować, gdyby było to o 300 € więcej. Więc teraz to jest niemożliwe. Oznacza to albo dalszą próbę, albo czekanie.

Po poprzednim rozliczeniu płac był zawarty zwrot kosztów w wysokości 228 €. Oto nadchodzi nowy. W czerwcu planowane jest kolejne zwiększenie.

Dom jest z 1905 roku, wolny i gotowy do zamieszkania.

Przeprowadzono już kilka remontów/modernizacji: nowy prąd, centralne ogrzewanie, wszystkie okna w 2007 roku. Dach w dobrym stanie.

Ponadto mój mąż ma zdolności manualne, więc będzie można go jeszcze bardziej ulepszyć w przyszłości.

Mam nadzieję, że mogłam odpowiedzieć na kilka pytań.

Przykładowe dane:

Kredyt ratalny 53 000 € oprocentowanie 2,70% Eff. 2,73%, na 10 lat, Ti% 1,20%, St% 5,00%, 172,25 € z ustalonym oprocentowaniem. Kfw 124 50 000 €, oprocentowanie 2,30%, Eff 2,32%, na 10 lat, Ti% 1,94%, St% 0,00%, 95,83 € Darowizna kapitałowa 17 500 €, 5,17%, 5,29%, na 10 lat, Ti% 7,66%, 100 187,10 €

Suma mieszanych obliczeń 120 500 €, 2,89% Eff. 2,93%. Ti% 2,45%. 536,02 € przez 27 lat.

Pozdrowienia, Biene

@Biene
koszty dojazdu nie są postrzegane jako zrównoważony dochód, ale jako odszkodowanie za koszty poniesione przez Twojego męża w ramach obszaru pracy.
I niestety zasiłek chorobowy też się nie liczy.
W rezultacie może to naprawdę być trudne do zrealizowania.

No cóż,

myślę, że problem leży właśnie w tym - 27 lata trwania kredytu.
Przy dzisiejszych stopach procentowych należałoby zakładać co najmniej 2% spłaty kapitału.

Twój mąż ma obecnie 45 lat i za 27 lat będzie już emerytem... Jak wtedy ma być spłacany kredyt przy dochodzie z emerytury?

Napisany przez NaTwoim13
@Hermueller

Pyta Pan(o) / Pani(o) o to, jak ma być spłacana rata, gdy odchodzi na emeryturę, zwracam się z pytaniem, z czego opłacana jest czynsz?

Jeśli właściciel nieruchomości nie spłacił jej do momentu rozpoczęcia emerytury, rata zostanie wtedy obniżona, a pozostały dług będzie spłacany mniejszymi ratami.

Oczywiście wskazane jest, aby przed rozpoczęciem emerytury spłacić pożyczkę, jednak jeśli w momencie rozpoczęcia finansowania zgodnie z ustaloną spłatą tak się nie stanie, moim zdaniem nie powinno to być przeszkodą.

Oczywiście, nie każdemu udaje się być wolnym od długów na emeryturze. W takim przypadku można po prostu rozciągnąć miesięczną ratę poprzez zmniejszenie spłaty kapitału lub refinansowanie.

na ile pamiętam, przy wynajmie koszty ewentualnych szkód i remontów ponosi wynajmujący, a przy posiadaniu nieruchomości - właściciel. Jak to ma działać, jeśli tutaj praktycznie nie ma możliwości, aby zaoszczędzić pieniądze na nowy dach czy nowe ogrzewanie?

Cześć,
w zasadzie wszystko jest poprawne.
Jednak czynsze również wzrosną w ciągu najbliższych lat. Właściciel nieruchomości może wliczyć ewentualne remonty w wynajem i podnieść go zgodnie z prawem. Dochody również z pewnością wzrosną w tym czasie, co przełoży się na poziom emerytur.
Poprzez zdrowe finansowanie budowlane z odpowiednimi stopami spłaty można ograniczyć koszty miesięcznego obciążenia związane z nieruchomością w przyszłości, oprócz pewnego ryzyka związanego ze stopami procentowymi, można to obliczyć i ewentualnie ustalić w umowie zgodnie z prawdopodobnymi możliwościami.
Nie może być tak, że z myślą o przyszłej emeryturze, marzenie o posiadaniu nieruchomości, które można uczciwie sfinansować, jest oceniane negatywnie. W takim przypadku należy również wziąć pod uwagę odpowiednie informacje emerytalne i ewentualnie dostosować odpowiadające stawki spłaty kredytu. Może to być łatwiej możliwe w przypadku sumy dofinansowania.

Hej Pszczółko,

jak zauważasz, problemy są złożone.

Dla finansisty pojawia się pytanie, dlaczego nie zajęliście się tematem posiadania własnego mieszkania 20 lat wcześniej.

Jeśli obecnie nie masz kapitału własnego, jak podeszłabyś do naprawy za 3 500 EUR (np. ogrzewania, rynny, dachu)?

Ponieważ chcemy ci pomóc, powinnaś samodzielnie zadać sobie krytyczne pytanie, czy zakup domu jest dla ciebie odpowiedni.

Finansowanie jest z pewnością możliwe, jeśli masz własne środki. Więc oszczędzaj!

Ale pamiętaj, banki SPRZEDAJĄ PIENIĄDZE. Gdybyś nie był w stanie utrzymać domu po przejściu na emeryturę lub w momencie rozpoczęcia bezrobocia związanego z wiekiem, bankowi nie będzie to przeszkadzać (ze względu na pozyskane kapitały własne). Nie wszystkie banki są takie, ale są takie jak opisane.

A czy już odczuwasz problemy ze zdrowiem?

Może warto jeszcze raz dobrze się nad tym zastanowić.

Napisany przez Biene40
Witajcie,

czekam teraz na podwyżkę od czerwca i zobaczę ją w lipcowym rozliczeniu. Wtedy podejmę decyzję o ponownej próbie finansowania tej nieruchomości.

Co do historii kosztów podróży, to będzie interesujące po rozliczeniu. Koszty podróży zmniejszają się, a dodatki branżowe rosną. Jak to będzie wtedy ocenione?

Pytania dotyczące domu już zadałem naszemu szwagrowi, który pracuje w banku i sam posiada 2 budynki wielorodzinne. On wie wszystko, ale my jesteśmy w tej kwestii naprawdę niedoświadczeni. Jego sugestia to, że powinniśmy mimo wszystko spróbować, bo jest to możliwe do zrealizowania, jednak ryzykowne przy kwocie 109 000 euro.

Dlaczego nie wcześniej? Tak właśnie, zaspałem, bo mój mąż miał w poprzedniej pracy pensję netto 2400 euro. Przez ostatni rok zmienił pracę z przyczyn zakładowych, ale bez przerwy między firmami.

Mieszkamy od roku w mieszkaniu z kuchnią oraz przedtem przez 15 lat w wynajmowanym domu jednorodzinnym z ogrodem, gdzie mieliśmy pełną odpowiedzialność, aż właściciel potrzebował nieruchomości dla siebie. Nie chcemy wynajmować już więcej domu, oboje się zgadzamy, tylko wtedy, jeśli kupujemy. Znamy więc wady i zalety.

Obecnie nie posiadamy kapitału, ale mamy około 20 000-30 000 euro w wolnym magazynowanym narzędziu oraz w naszej kuchni itp. w drugim domu szwagra. Brak nam piwnicy czy garażu, więc musielibyśmy sprzedać wszystko, od kosiarki po rowery, motocykl itp., w przyszłości, co nie jest dla nas atrakcyjne.

Jednak nie można tego trzymać na zawsze w domu, ponieważ nasz szwagier chce kontynuować budowę. Nie narzekał na to i można przechowywać to w dolnych pomieszczeniach piwnicy, ale to jest kłopotliwe.

Nasz obecny wynajmujący finansuje ten drugi Dom ze względu na wynajmujących; w przyszłości również będzie potrzebowal naszej nieruchomości, gdy ich dzieci dorosną. Umowy są zawierane na rok. Więc kolejna przeprowadzka jest nieunikniona w 100%.

Oszczędności? Gdybyśmy zaczęli oszczędzać przez kolejne 10 lat, bylibyśmy po 50-tce, kto wtedy miałby to sfinansować? Zwłaszcza, jeśli przeliczymy 520 euro na lata, stracimy wystarczająco dużo pieniędzy, a czynsz zawsze trzeba płacić, nawet będąc na emeryturze.

Co do ewentualnych napraw, jeśli mój mąż nie umiałby tego zrobić sam i miał dwie lewe ręce, powiedziałbym nie, ale on potrafi zrobić większość rzeczy sam. Ponadto mamy dobrą rodzinę i przyjaciół, np. murarzy, firmę ogrodniczą, którzy pomogliby nam. Dla zrozumienia, nawet wypożyczenie mini koparki na kilka miesięcy nie stanowiłoby problemu. To wynika z wieloletnich kontaktów i wzajemnej pomocy.

Mój mąż to specjalista od wszystkiego, czy to samochód, traktor, instalacja grzewcza, elektryczna, sanitarna.

Ponadto została dokładnie przeanalizowana kondycja dachu i budynku, są w dobrym stanie. Można również spróbować jeszcze negocjować cenę zakupu, mówią mój szwagier i mąż, być może uda się ją obniżyć, ponieważ oferta jest obfita w nieruchomości. Rynek jest pełen.

Jednak można próbować to tylko wtedy, gdy ustalona jest już pewna suma kredytu. Na przykład 90 000 + koszty. Wówczas dwaj szwagrowie i mąż negocjują w kolejnej rozmowie.

Tak więc, widać, że trzeba przemyśleć tę całą sytuację, biorąc pod uwagę, że własny Dom byłby najlepszym rozwiązaniem, zgodnie z opinią szwagra. Nawet pomógłby nam, gdyby nie zepsuła się u niego instalacja grzewcza i zaoferował 20 000 euro własnych środków na nasze potrzeby.

Widać, że wszyscy dużo myślimy.

Ach, a jak długo są ważne te wyciągi z konta bankowego? Żeby wiedzieć, kiedy musiałbym ponownie je poprosić.

Pozdrowienia, Biene

Twój szwagier pracuje w banku?
Czy nie mógłby być pierwszym punktem kontaktu?
Być może mógłby zaoferować dodatkowe zabezpieczenie, abyście mogli pokryć koszty dodatkowe związane z zakupem?
Wtedy dla Ciebie byłoby to łatwiejsze.
W zamian przekazujesz mu narzędzia?
Co powiesz na ten pomysł?

Więc jest jasne, że zastanawiam się, biorę pod uwagę całą sytuację, i najlepszym rozwiązaniem byłby własny Dom, również nasz szwagier jest tego zdania.
Nawet chciałby nam pomóc, gdyby nie usterka u niego w ogrzewaniu, dałby nam 20 000 € jako wkład własny.

Ale o to właśnie chodzi.
Za 20 lat może być konieczna wymiana ogrzewania, także u Was. Nawet jeżeli jest się zdolnym manualnie, wymiana kotła grzewczego nie będzie za darmo. Jak więc w międzyczasie oszczędzać na to pieniądze?

Jeśli płacisz 500 EUR czynszu, to w tej kwocie zawarta jest amortyzacja.

Ja, pytania dotyczące domu już omówiłam z naszym szwagrem, który pracuje w banku i sam posiada 2 budynki wielorodzinne. Więc on wie wszystko, tylko my jesteśmy naprawdę niedoświadczeni.

Tutaj nie może nic pójść źle. Nie tylko pseudokompetencja, ale również zdolność do poradzenia sobie z czymś.

On na pewno jest odpowiednim partnerem do rozmowy.

Napisany przez Biene40
Wydaje mi się, że źle to zrozumiałaś. Mimo że starałem się odpowiedzieć na Twoje pytania, które w części są raczej prywatne. Tutaj już stawiam granicę, ponieważ to jest forum.Ponadto cieszę się, że mogę tu uzyskać informacje, bezstronnie - przynajmniej tak myślałem wcześniej, dopóki nie zobaczyłem następnych postów.Tak, szwagier pracuje w banku, czy to jest przestępstwo?Mimo to, nadal możemy sami wybrać finansowanie, gdzie i od kogo, to zależy od nas.Temat kotła grzewczego.Nie przychodzi od razu, a ty zapominasz, że ja także pracuję. Dlatego oszczędności są dostępne na zakup materiałów.Jeśli dobrze rozumiem, to tylko wyższa klasa społeczna może sobie pozwolić na kupno domu, najlepiej w młodym wieku, ponieważ w przeciwnym razie będą za starzy, bo już zbliża się emerytura. Ponadto nie powinniśmy posiadać narzędzi, bo w przeciwnym razie pojawią się głupie pytania, takie jak przekazać narzędzia.Pozdrowienia, Biene

Nie, ogólnie każdy może nabyć nieruchomość.
Jednakże jest całkowicie normalne, że w rodzinie pomaga się sobie, jeśli to pomaga obniżyć oprocentowanie bankowe w sposób trwały. Po prostu gdy ktoś z rodziny zaoferuje wkład własny lub nieruchomość jako dodatkowe zabezpieczenie.
Oczywiście nie każda rodzina byłaby w stanie tego dokonać. Ale gdy porozmawia się na ten temat, a szwagier pracuje w banku, powinien znać konsekwencje braku wkładu własnego.
Zatem twój szwagier mógłby być dla ciebie dobrym wsparciem, aby jeszcze łatwiej było sfinansować zakup.

Nie miałem złych intencji, ale dla banku liczy się obecny stan, a nie to, co może się wydarzyć w przyszłości. Obecnie stanem jest korzystanie z zasiłku chorobowego. Gdy wrócisz do pełnej pracy, sytuacja będzie wyglądać zupełnie inaczej.

Tak, powinieneś pracować przez 3 miesiące, gdy wrócisz do zdrowia. Podczas sprawdzania kredytu hipotecznego trzeba przedstawić trzy ostatnie odcinki wypłaty.

Napisany przez Biene40
Oczywiście, obecna sytuacja wygląda inaczej.

Naturalnym jest, że najpierw przechodzi się okres próbny (3 miesiące wypłaty), zanim będziemy korzystać z kolejnego pełnego dochodu w celu uzyskanie finansowania.

Dziękuję!

Pozdrowienia, Biene

Napisany przez brainy
To lekkie podrywanie tutaj nie różni się znacznie od tego, co myśli decydent w banku.

@brainy, jak myśli decydent w banku? Niestety nie mogę zrozumieć Twojej interpretacji, zwłaszcza że sam przez 17 lat zatwierdzałem pożyczki.
Dziękuję za wyjaśnienie.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Biene40,

gdzie leży teraz problem? Czy już skontaktowali się konkretnie z bankiem i otrzymali odmowę?

Czy faktycznie potrzebują Państwo lub chcieliby Państwo serio pomocy i wsparcia?

Napisany przez Suxxess
@Bankkaufmann
Co dokładnie w tym nie rozumiesz?

które w części są bardzo prywatne. Tutaj przedstawiam pewne granice, ponieważ to forum.

A osoba decydująca o udzieleniu kredytu potrzebuje wszystkich informacji, które mogą mieć znaczenie dla oceny zdolności kredytowej potencjalnego kredytobiorcy. Więc trzeba trochę zdeponować informacji na temat swojego majątku i dochodów. Z reguły nie pytasz swojego sąsiada z bloku, ile zarabia i czy ma coś oszczędności, prawda?

A jeśli zapytasz, prawdopodobnie często usłyszysz, że to nic do ciebie nie należy. Ale możemy zaoferować naszą radę, a jeśli pytania są zbyt osobiste dla autora wątku, to po prostu tak jest.

Oczywiście rozczarowujące jest, gdy usłyszysz, że aktualny dochód nie wystarczy na pożyczkę, o której marzysz, lub że jest bardzo słabo skalkulowany. Z drugiej strony nic nie zdobędziesz, jeśli będziesz opowiadać komuś bajki, żeby poczuł się dobrze, a potem i tak zostanie odrzucony przez bank.

Napisany przez Biene40
Cześć noelmaxim,

tak, próbowaliśmy raz i otrzymaliśmy odmowę. Powodem tej decyzji jest to, że mój mąż ma o 300 euro za mało. Otrzymaliśmy pismo, że jeśli zdobędziemy tę kwotę, możemy się ponownie skontaktować.

Czy istnieją różne oceny gospodarstw domowych w bankach, czy jest to jednolicie regulowane?

Od tego czasu nie podjęłam żadnych dalszych prób. Jak napisałam powyżej, poczekam na raport przychodzący w lipcu.

Wtedy najprawdopodobniej spróbuję ponownie, w przeciwnym razie będę musiała poczekać, aż znajdę pracę. Zainteresowanie tą nieruchomością jest trwałe, nadal jest również na sprzedaż.

Pozdrowienia, Biene

Cześć,
istnieje wiele różnych systemów oceniania oraz obliczeń w bankach. Każda instytucja finansowa stosuje własne metody i kalkulacje.
Warto zwrócić się o dodatkowe oferty i porównać je. Niezależny doradca finansowy może wskazać Ci potencjalne rozwiązania i odpowiedzieć na pytania, ponieważ potrafi porównać różne kalkulacje.

Napisany przez NaTwoim13
Zauważyłam, że być może czują się Państwo zniechęceni, ponieważ próba złożenia wniosku o finansowanie nie zakończyła się sukcesem.

Istnieją znaczne różnice w sposobie prowadzenia obliczeń domowych, nawet istotne, zwłaszcza różne podejścia do tego, które dochody są uznawane za trwałe i powinny być uwzględnione, a które nie. Wiele zależy również od sposobu przedstawienia, jeśli można to logicznie wytłumaczyć i udowodnić.

Oczywiście, jeśli coś nie pasuje, to nie pasuje i nie należy forsować, to także trzeba zaakceptować, a na pewno jest to dobra decyzja, niestety żadne bank nie może dokładnie przewidzieć, czy dany produkt pasuje klientowi czy nie. Każdy bank ma swoją filozofię i punkt widzenia, a ostatecznie klient powinien dokładnie wiedzieć, na co się decyduje, dokładnie to obliczyć i przemyśleć, ponieważ klienci również mają różne podejścia do pieniędzy, zarządzania budżetem, konsumpcji i obliczania kosztów życia.

Dlatego banki mają różne podejścia do tego, czego klienci potrzebują do życia i czego nie. Do czego mi służy nadwyżka 3000 euro w budżecie, jeśli muszę wydawać co miesiąc 4000 euro, ponieważ taki jest mój standard życia.

Wysłałem Państwu prywatną wiadomość jakiś czas temu, nie otrzymałem odpowiedzi, co jest w porządku. Byłem tylko zaskoczony, że dyskusja trwa dalej, gdzie między innymi nie rozumieją Państwo punktu widzenia banku, co potwierdza, że sprawa nie została jeszcze zakończona. Z mojego punktu widzenia, nie prowadzi to do celu, którym jest skutecznie osiągnięcie celu poprzez akceptację jednego odrzucenia, dlatego uważam, że wątek staje się dyskusją o niewielkim sensie, choć oczywiście jest to całkowicie zgodne z prawem i Państwu przysługuje to prawo.

Napisany przez Biene40
Cześć,

dziękuję, teraz będę zbierać kolejne oferty dotyczące finansowania.

Oczywiście, człowiek naprawdę zainteresowany na początku i pokłada w tym nadzieje. Kto by tak nie zrobił?

Jestem chora, ale mimo wszystko mam zajęty dzień, ponieważ odbywam terapie w klinice, aby wrócić do formy. Dlatego czasami nie jestem tutaj online.

Pozdrowienia, Biene

Również za pośrednictwem pośredników finansowych z tego forum możesz pozyskać dodatkowe oferty.
Jednak warto wiedzieć, jak wysokie jest dochodzenie bez pieniędzy na dojazd.
Nie ma dużo miejsca na manewry.

Napisany przez Biene40
Tak, po prostu oceniłbym to na 1700 €, lepiej za nisko niż za wysoko.
Im wyższa, tym lepiej.

Dokładniejsze informacje będą dostępne dopiero po przyszłym rozliczeniu w połowie lipca.

Do 30 lat
Żądanie opcji dodatkowych spłat.

Pozdrowienia, Biene

Cześć Pszczółka
przy dochodzie w wysokości 1.700 EUR i przewidywanych kosztach utrzymania dla 2 osób niestety nie jest możliwe uzyskanie finansowania.

Napisany przez Biene40
Cześć Bankierze,

Tak, nie jest to możliwe w Państwa przypadku.
Spróbowałem i po prostu podałem kwotę 1.600,-€, co przekracza to jednak.

Dostałem ofertę, nawet przy takich dochodach, pokazuje to zróżnicowanie.

Okres kredytu został przedłużony na 35 lat przy stałym oprocentowaniu.
Przyznaję, że uważam ten okres trochę za długi.

Oczywiście przejrzymy wszystkie oferty i wybierzemy tę, która najlepiej nam pasuje.

Pozdrowienia, Biene

Otrzymali Państwo ofertę w wysokości 110 000 EUR przy wkładzie własnym w wysokości 1 600 EUR ORAZ finansowaniem kosztów dodatkowych zakupu? Twój zasiłek chorobowy nie jest uznawany jako dochód. Czy możesz spisać ofertę lub podstawowe informacje? Trudno mi w to uwierzyć, na pewno ta oferta pochodzi od doradcy finansowego, a nie od banku, prawda?

Napisany przez Biene40
pożyczka ratalna 59.000.

Stabilna stopa procentowa 3,46%
Efektywna 3,52%
Początkowa spłata 1,00%
Opcjonalne prawo do dodatkowej spłaty 5%

Kfw 124. 50.000
Stabilna stopa procentowa 2,30%
Efektywna 2,32%
Spłata 1,94%

35 lat

pożyczka prywatna 11.600
Stabilna stopa procentowa 7,23%
Efektywna stopa procentowa 7,47%
Początkowa spłata 3,71%
Okres 15 lat

Całkowita rata około 502.00€

Wiem, że moje wynagrodzenie chorobowe się nie liczy. Nie uwzględniłem go, zadeklarowałem tylko 1600.

Dostałem teraz e-mail od poprzedniego doradcy odmowy. Chce kopię nowego oświadczenia za lipiec, aby ponownie to sprawdzić.
Źle policzył kilometrówkę, za dużo odjął.:eek: Pomimo posiadania przez niego wszystkich dokumentów.

Pozdrowienia Pszczółka

pożyczka ratalna 59.000.

Stałe oprocentowanie nominalne 3,46%
Rzeczywiste 3,52%
Początkowy zwrot kapitału 1,00%
Opcjonalne prawo do dodatkowej spłaty 5%

Kfw 124. 50.000
Oprocentowanie nominalne 2,30%
Rzeczywiste 2,32%
Zwrot kapitału 1,94%

35 lat

Hm,

wpisując dane pożyczki ratalnej do kalkulatora spłaty z kapitalizacją, 1% spłaty prowadzi do 43-letniego okresu spłaty. Na ile lat została ustalona stopa procentowa? Przy 10 latach stałej stopy procentowej pozostały dług wynosiłby 51.000 euro, a dla pożyczki KFW 39.000 euro.

Napisany przez Biene40
Cześć Herrmann,

Tak, też to zauważyłem, 43 lata i 4 miesiące. Okres wiązania oprocentowania 10 lat.

Twoje obliczenia są poprawne.

Kfw oferuje tutaj 10-latki periodyk oprocentowania, na okres 35 lat.

Pozostała kwota do spłaty to około 40 299,82 €.

Bez uwzględnienia nadpłat.

Pozdrawiam, Biene

@Biene40
Przy dochodzie w wysokości 1600 EUR dla 2 osób bank nie udzieli finansowania.
Bank uwzględnia miesięczną kwotę na utrzymanie oraz koszty gospodarstwa domowego.
W tym przypadku na pewno nie starczy. Jeśli istnieje dodatkowy dochód, sytuacja wygląda inaczej, ale tutaj niestety nie jest to wykonalne.

Napisany przez Biene40
Cześć, Po wybraniu moich ofert, natknąłem się na PSD Bank. Zauważyłem, że chodzi tutaj nie tylko o finansowanie zgodnie z dokumentacją, ale również o członkostwo w spółdzielni. Co mają spółdzielnie, na przykład Genotec? Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tej kwestii? Potrzebuję również wyjaśnienia dotyczącego prawo opcjonalnych dodatkowych spłat. W tekście obok jest minimalna kwota, co jest zrozumiałe, jednak potem jest napisane, że nie wykorzystane dodatkowe spłaty nie mogą być przeniesione na kolejne lata. Czy istnieją określone wymogi, na przykład 1 lub 2 razy w roku? Pozdrawiam, Biene

Napisany przez NaTwoim13
Genotec nie ma nic wspólnego z Genoverbundem (banki ludowe, banki oszczędnościowe, banki PSD itp.).

Klienci banku spółdzielczego muszą kupić udziały spółdzielcze, co nie boli, pieniądze nie znikają i przede wszystkim jest to całkowicie zrozumiałe, czyli do zaniedbania.

Opcjonalne prawo do dodatkowej spłaty oznacza, że mogą z tego skorzystać, ale nie muszą. Jeśli jednak w danym roku nie skorzystali z prawa do dodatkowej spłaty, w kolejnym roku nie będą mogli skorzystać z dwóch praw do dodatkowej spłaty. Raz w roku, od-do, to wszystko.

Skąd mają informację, że finansowanie w PSD Bank jest pozytywnie ocenione? Czy nie mają tam osoby do kontaktu lub pośrednika, który proponuje im PSD Bank jako potencjalnego partnera?

Napisany przez Biene40
Cześć,

dziękuję za wyjaśnienie.
Istnieje różne metody finansowania, takie jak raty, oszczędności mieszkaniowe, spółdzielnie.
Interesuję się tym, ponieważ jest to dla mnie nowe, ponieważ nie mam wykształcenia jako doradca finansowy.
Byłoby świetnie, gdybym miał chociaż trochę pojęcia o tym.
Nie ma pośrednika, po co w ogóle?

Pozytywnie zagłosowane na finansowanie?
Przecież nie złożyłem żądania ofertowego.

Więc coś takiego jak opcja dodatkowej spłaty jest zazwyczaj z góry określone.

Pozdrowienia, Biene

Napisany przez NaTwoim13
Opcja dodatkowej spłaty jest obecnie stałym elementem każdej umowy kredytowej, w niektórych przypadkach oprocentowanie może zostać zmniejszone o dodatkowe 0,05%, jeśli z niej nie skorzystasz.

Przygotowujesz się praktycznie na wypadek nagły.

Obecnie sprawdzam tę kwestię i skontaktuję się z Tobą także drogą mailową.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata