Cześć,
właśnie otrzymaliśmy projekt pozwu od naszego prawnika. Może ktoś chciałby coś na ten temat napisać.
Dziękuję za umieszczenie pozwu tutaj na forum. Również wkrótce otrzymam projekt pozwu i uważam, że bardzo pomocne jest przeczytanie kilku innych pozwów w porównaniu.
W odniesieniu do Twojego projektu pozwu mam następujące uwagi:
Sformułowanie dotyczące ubezpieczenia ochrony prawnej: „Stwierdza się, że umowy kredytowe między pożyczkodawcą a pożyczkobiorcą o numerach XXXXXXXXXX zostały skutecznie odwołane przez oświadczenie powoda z dnia XX.XX.201X i przekształciły się w umowę zwrotną, które opisałeś jako #71, również mi odpowiada.
Porównaj również wyrok uznający winę DiBa z 14.12.2015 r. (https://www.widerruf-darlehen-anwalt....f-erfolgreich/ ).
Sprawdź tenor wyroków korzystnych zawsze jest to interesujące.
Czy nie miałeś żadnych przedprocesowych opłat adwokackich, które powinny zostać zwrócone? Stopę procentową umowy: Czy porównałeś już stopę procentową umowy z danymi statystycznymi Bundesbanku? Zazwyczaj stopa procentowa umowy jest wyższa, wtedy możesz dochodzić niższej stopy procentowej z danych statystycznych Bundesbanku, co również pozwala zaoszczędzić (wiele adwokatów niestety nie domaga się ustalenia zmiennej stopy procentowej, co pozwala zaoszczędzić kilka dodatkowych tysięcy
euro). Zapis „… odliczając spłacone do danego momentu zobowiązanie…“ uważam za dobry. Oznacza to, że będziecie musieli zapłacić mniej odsetek. To sprawa banku, aby przedstawić coś innego w odpowiedzi na pozew, a następnie to jest sprawa sędziego, aby to rozstrzygnąć. Brakuje mi określenia dokładnej kwoty z odpowiednim obliczeniem. Czy
ubezpieczenie ochrony prawnej na to nie pozwoliło? Brakuje stwierdzenia, że bank od odmowy odwołania znajduje się w zwłoce wierzyciela i zgodnie z przepisami §§ 293 ff BGB od tego momentu nie może już żądać rekompensaty za korzystanie z kapitału oraz bankowi zgodnie z § 301 BGB nie przysługuje już prawo do odsetek. Ogólnie uważam, że budowa pozwu i uzasadnienie są dobre, podoba mi się, że uzasadnienie pozwu jest zróżnicowane i poparte orzecznictwem. W przypadku zmiany adwokata należy pamiętać:
a) Wartość sporu wynosząca 100 000
euro oznacza dodatkowe koszty adwokackie w wysokości około 2000
euro …
b) Adwokaci mają zawsze wiele różnorodnych spraw (szczególnie w sprawach odwołania, wielu zajmuje się masowymi pozwami). Dzięki wielu różnorodnym i
szybkim udziałom merytorycznym i opartym na faktach tutaj na forum, jako dotknięci, jesteśmy czasami lepiej poinformowani o obecnym orzecznictwie w sprawie odwołania niż nasi adwokaci.
Uważam, że rozmowa z adwokatem jest lepsza niż dokonywanie zmian.
Przepraszam, numeracja jakoś nie wyszła poprawnie.