Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Strategie dotycząca przyszłego zakupu domu

Napisany przez thps
Tak myślę, że te wypowiedzi trafiły w moje sedno.

Będę realizować mój plan, aby zaoszczędzić jak najwięcej własnych środków.

Ale równocześnie dobrze wiedzieć, że w razie potrzeby, jeśli moja wymarzona nieruchomość będzie na wyciągnięcie ręki, możliwe jest również sfinansowanie bez wkładu własnego.

Dziękuję!

Napisany przez Patrick09
Cześć thps,

jestem praktycznie w przededniu Twojej sytuacji (jeśli można to tak nazwać).

Chciałbym wiedzieć, jak obecnie budujesz swoje kapitały. Jak wynika z mojego wątku, zostało mi zaproponowane BSV, ale patrzę na to dosyć krytycznie w kontekście moich celów (kupno/Dom budowa w ciągu 7 lat, możliwe także już za 4-5 lat). Czy podpisałeś BSV powyżej 50000 euro, aby otrzymać kredyt bez zabezpieczeń w wysokości 30000 euro? Czy raczej oszczędzasz na koncie oszczędnościowym?

W każdym razie to bardzo interesująca dyskusja tutaj.

Pozdrowienia
Patrick

Napisany przez 6Bankkaufmann
Niezwykle interesująca dyskusja tutaj.

Jednak wniosek o kredyt blankietowy jest możliwy dopiero po tym, jak już jesteś właścicielem.

kredyt blankietowy jest dobry, gdy już jesteś właścicielem.
Dla natychmiastowego zakupu możesz również odkładać pieniądze na koncie oszczędnościowym i być znacznie bardziej elastycznym.

W życiu zdarza się wiele zmian, i jeśli regularnie odkładasz pieniądze na konto oszczędnościowe, a potem zmieniasz styl życia, chcesz nagle skorzystać z pieniędzy z tego konta, to nie jest takie proste.
A ponadto trzeba zapłacić drogą opłatę za otwarcie.

Z mojego doświadczenia wynika, że wiele umów związanych z oszczędzaniem na cele mieszkaniowe po pewnym czasie zwyczajnie leży odłogiem, ponieważ przestajesz na nie regularnie wpłacać pieniądze lub potrzebujesz gotówki.

Jedynie w przypadku, gdy w 100% nie będziesz potrzebować tych pieniędzy, taki produkt może być rozważany podczas okresu oszczędzania.

Napisany przez thps
Cześć, pieniądze oszczędzam praktycznie na koncie oszczędnościowym (obecnie 0,4% rocznie). Dodatkowo mamy uruchomione umowy oszczędnościowe na cele budowlane, które w rzeczywistości są finansowane wyłącznie przez środki z programu premiowego. Pieniądze w nich na razie pozostają nietknięte. Mmm, więc wczoraj wieczorem pojawiła się interesująca sytuacja. Obserwuję rynek od około roku i otrzymuję od znajomych portali informacje o nowych nieruchomościach bezpośrednio pocztą elektroniczną. W ciągu 12 miesięcy dwa nieruchomości były rozważane, z których jedna była zbyt mała, a druga zbyt droga. Na czystym przypadku wczoraj wieczorem pojawiła się pozornie idealna nieruchomość: - Dom jednorodzinny - 150 m2, 750 m2 działki - Rok budowy: 1996, gotowy do zamieszkania - Garaż z instalacją fotowoltaiczną - Oferowany przez znajomą (czerwoną) agencję nieruchomości - Cena: 239 000€ Brzmi po prostu zbyt dobrze, więc złożyłem zapytanie. W końcu możemy się przyjrzeć całej sytuacji. Przy tej cenie zakupu prawdopodobnie udałoby nam się osiągnąć naszą planowaną ratę w wysokości 1000€/miesiąc, o ile ktoś sfinansuje nam tę transakcję (żona w okresie próbnym, zbyt mało własnego kapitału...). Nie zanosimy się z nadzieją, nie chcemy się przynosić i tak dalej, ale to z pewnością ciekawy zbieg okoliczności.

Napisany przez NaTwoim13
@Bankier

Nie znam produktu bardziej odpowiedniego do budowy kapitału własnego na zakup nieruchomości niż umowa oszczędnościowo-kredytowa. Jeśli planuje się w przyszłości nabyć nieruchomość, oprocentowanie oszczędności w ramach umowy oszczędnościowo-kredytowej nie są znacznie gorsze niż w planie oszczędnościowym budowanym na 3-5 lat. Opłatę uważam za uzasadnioną ze względu na następujące korzyści związane z umową oszczędnościowo-kredytową.

Kwota „kredytu oszczędnościowego”, którą można otrzymać ze zgromadzonych oszczędności w ramach umowy oszczędnościowo-kredytowej, zwiększa współczynnik kapitału własnego, co obniża stopę obciążenia hipotecznego, umożliwiając uzyskanie lepszych warunków dla potrzebnych środków finansowych. Jeśli uwzględnimy, że lepsza stopa obciążenia hipotecznego o zaledwie 0,3% przekłada się na lepsze oprocentowanie dla potrzebnych 150 000 euro finansowania, powinno być jasne, jak dużą różnicę może sprawić większy kapitał własny - nawet jeśli jest finansowany zadłużeniem. Nieuwzględnione zastawy dla kredytu bez zabezpieczenia można łatwo przeciwstawić opłacie za umowę oszczędnościowo-kredytową.

Pani informacja, że kredyt bez zastawu dostaną tylko ci, którzy już posiadają nieruchomość, jest całkowicie nieprawdziwa. Jeśli ktoś takiego kredytu potrzebuje, to na pewno go dostanie i przyniesie to korzyści finansowe oraz inne zalety dla całego planu finansowego!

Nie zgadzam się z argumentem o elastyczności odnośnie dostępności zgromadzonych środków w ramach umowy oszczędnościowo-kredytowej, ponieważ jeśli chce się nabyć nieruchomość i oszczędzać na ten cel własny kapitał, to należy robić to konsekwentnie! Nadal można podzielić możliwe kwoty oszczędności na dwie części - jedna na rezerwy, które w razie niepotrzebności mogą również zostać wpłacone do umowy oszczędnościowo-kredytowej przed przydziałem, a druga, na którą nie powinno być dostępu!
Można zawsze zredukować kwotę oszczędności w przypadku trudności finansowych i jeśli środki z jakiegoś powodu muszą być dostępne w trakcie okresu oszczędzania, zawsze można częściowo z nich skorzystać poprzez częściowe wypowiedzenie umowy.

Uważam to również za ćwiczenie w fazie powagi. Ludzie powinni być dyscyplinowani, ponieważ kiedy są już właścicielami nieruchomości, również będą musieli tak postępować. W ten sposób można sprawdzić, czy można poradzić sobie z opłatami za wynajem, opłatami dodatkowymi i oszczędnościami, co później zostanie zastąpione przez etap spłaty kredytu.

Umowa oszczędnościowo-kredytowa pod względem:

- Wyboru oferty wszystkich kas
- Czasu przydzielenia
- Możliwej kwoty oszczędności
- a przede wszystkim odpowiednio dobranej i ustalonej na rynku sumy oszczędnościowo-kredytowej

Jest obecnie dla mnie najlepszym sposobem oszczędzania, jeśli mam zamiar w przyszłości nabyć nieruchomość. Nie wspominając o tym, że zabezpieczam sobie oprocentowanie, które za 3-5 lat może być nieosiągalne na rynku.

Twoje stwierdzenie, że pożyczka blankietowa może być udzielona tylko posiadaczom nieruchomości, jest absolutnie nieprawdziwe. Nawet jeśli nie są jeszcze właścicielem, to po uzyskaniu takiego statusu, można otrzymać pożyczkę blankietową, co przyniesie korzyści finansowym przedsięwzięciom/zaangażowaniu finansowemu!!!

Co chcesz przekazać społeczności forum tym zdaniem?

Napisany przez NaTwoim13

Jedoch erhalten Sie das Blankodarlehen ja auch erst wenn Sie bereits Eigentümer sind.

Das Blankodarlehen ist gut wenn Sie bereits Eigentümer sind.

Dlaczego to jest nonsens i nie odpowiada prawdzie. Po prostu jest to nieprawdziwe i jeśli społeczność forum oczekuje od nas ekspertów, żebyśmy jej uwierzyli, to pozbawia to produkt oszczędzania mieszkaniowego jednego z głównych argumentów za wyborem go do gromadzenia kapitału na nieruchomości.

Uważam także, że twoje pytanie jest zbędne i głupie, ponieważ powinieneś to właściwie wiedzieć, co chcę przekazać społeczności forum. Zwłaszcza, że na pewno uważnie przeczytałeś mój apel o oszczędzanie mieszkaniowe - chcę cię chronić przed dezinformacją dotyczącą tworzenia kapitału na zakup nieruchomości poprzez dobry i sensowny sposób oszczędzania.

W takim razie dla społeczności forum byłoby sensowne, gdybyś podał, która kasa oszczędnościowo-budowlana udziela kredytu białej karty, jeśli osoba jeszcze nie jest właścicielem. A kredyt białej karty jest wnioskowany w ramach zakupu. Jak wspomniałeś, piszesz o możliwości ubiegania się o ten kredyt, gdy osoba jeszcze nie jest właścicielem. Moje informacje mówią, że wiele kas oszczędnościowo-budowlanych ma pewien okres oczekiwania na udzielenie kredytu białej karty, zazwyczaj między kilkoma miesiącami a kilkoma latami. Byłoby mi nowością, gdyby można to było zrobić już w ramach zakupu, i z przyjemnością pozwolę Ci mi w tej kwestii sprostować. Inni czytelnicy forum również chcieliby wiedzieć, u której kasy oszczędnościowo-budowlanej od samego początku jest to możliwe, jeśli wnioskujesz o kredyt białej karty w ramach finansowania ceny zakupu. Oczywiście nie mówimy tutaj o kredycie białej karty w BKM, gdzie otrzymuje się go przy przyznanych umowach na wynajem. Mówimy tu o zakupie, o którym wspomniałeś, że kredyt białej karty ma być wykorzystywany w ramach finansowania ceny zakupu.

Napisany przez NaTwoim13
Chodzi o to, że konsument chce nabyć własność nieruchomości w ciągu 3-5 lat. Aby zebrać na tę inwestycję, polecam oszczędzanie w ramach umowy oszczędnościowo-budowlanej, która staje się gotowa do przydziału w odpowiednich latach, o ile dokładny termin jest już ustalony.

Gdy oszczędności budowlane zostaną przydzielone do zakupu, nabywa prawo do uzyskania pożyczki bez zabezpieczenia hipotecznego (maksymalnie 30 000 euro), która jest udzielana bez zapisu hipotecznego, czyli bez zabezpieczenia. Nazywa się to również pożyczką na słowo.

Nikt, a zwłaszcza w tym wątku, nie wspominał o pożyczce natychmiastowej bez zabezpieczenia, chodziło o gromadzenie kapitału, a w konsekwencji o sensowną formę oszczędzania kapitału na zakup własności nieruchomości. Dlatego musieli Państwo zauważyć, że chodziło o przyznaną umowę oszczędnościowo-budowlaną.

Prowadzi to do zamieszania, ponieważ mylą Państwo pojęcia, nie czytają uważnie lub nie chcą dostrzec związków. Sposób finansowania natychmiastowego nie ma tu znaczenia, w ogóle nie wspomniałem o takim rozwiązaniu! Jeśli wypowiadają Państwo zdanie - które nie ma nic wspólnego z wątkiem, nic wspólnego z moją wypowiedzią - można przypuszczać, że do otrzymania pożyczki na słowo trzeba być właścicielem czegoś, co nie jest prawdą w przypadku przyznanych umów - o których tutaj była mowa - wcale nie!!!!!!

...co tak naprawdę myśli założyciel wątku na ten temat?...

Napisany przez Tikonteroga

W obecnej sytuacji zastanawiam się, czy ma sens wcześniejsze spłacenie kredytu samochodowego i rozpoczęcie oszczędzania kapitału od zera, czy też sens ma przeniesienie istniejącego zadłużenia i ewentualne włączenie go do finansowania domu, które mogłoby pojawić się za 1-2 lata. Świadczenie kapitałowe można również wykorzystać jako dodatkową spłatę dla kredytu hipotecznego.

Moim zdaniem, byłoby korzystne, gdyby kredyt samochodowy został spłacony w całości, zanim zaczniecie spłatę kredytu hipotecznego. Dodatkowe miesięczne zobowiązanie/miasto mogłoby być postrzegane jako ryzyko przez bank i dodatkowo będziecie mieć 181 euro mniej na ratę kredytu hipotecznego, a dokładniej mówiąc na część spłaty kapitału!

Jeśli chcecie bardzo dobrze zabezpieczyć swoją ratę kredytową, możecie sprawdzić, jakie są wasze prawo do zasiłku chorobowego i zasiłku dla bezrobotnych. Byłoby korzystne, gdybyście mogli nadal opłacać swoje koszty stałe (pomijając dodatkowe koszty dla nowej nieruchomości) oraz ratę kredytu nawet wtedy, gdy przynajmniej jedno z was musi pobierać zasiłek chorobowy lub zasiłek dla bezrobotnych. Jeśli spojrzycie na to w ten sposób, możliwe, że zdażecie, iż mniejsza rata kredytowa jest możliwa niż planowano. Wtedy możecie dodatkowo spłacać 1/12 tych 5% jako dodatkową spłatę co miesiąc lub idealnie pełne 5% na początku każdego roku.

Cytat od thps

W sprawie umów oszczędnościowych:
Pozwolę swojej umowie oszczędnościowej rozwijać się i będę ją zasilać ze swoich środków z ubezpieczenia na życie. Ponieważ moja żona nie otrzymuje takiego wsparcia, zastanawiamy się nad wypowiedzeniem jej umów oszczędnościowych. Oczywiście, opłata za przygotowanie kredytu zostanie wtedy utracona, ale nie należy lekceważyć aspektu psychologicznego (zakończenie).

Gdy słyszę lub czytam słowa kluczowe umowa oszczędnościowa, Badenia i DVAG, zaczynam ostro się denerwować i moje przeczucie mówi mi Wypowiedzieć. Należy się pozbyć tego... Owszem, poniesiemy straty, ale można to uzasadnić tym, że w przeszłości byliśmy młodzi i niedoświadczeni, popełniliśmy błąd i daliśmy się oszukać tzw. doradcy finansowemu. Teraz wyciągnęliśmy wnioski z tego błędu i następnym razem nie będziemy tak łatwo podpisywać umów! Bez obrazy, także ja w młodych latach podpisałem kilka umów przez pomyłkę. I tak jak powiedziałeś - koniec! Wypisać, wyrzucić dokumenty i nie mieć już nic wspólnego z tym oraz nie martwić się więcej...

Ale proszę pamiętać, że to było zareagowanie z czystego przeczucia, bez znajomości dokładnych danych i bez dokonania żadnych obliczeń...

Cytat od thps

W sprawie nieruchomości:

Szukamy domu jednorodzinnego w Turyngii (120-150 m2, na minimum 500 m2 działce, istniejąca nieruchomość). Ceny wahają się od 220-350000€.

Możecie także rozważyć nieruchomości o mniejszej powierzchni mieszkalnej i działki w swoich poszukiwaniach. Być może ceny będą wtedy niższe, a nie będziecie musieli finansować nieruchomości w całości. Z punktu widzenia społecznego dla czterech osób, na przykład, uznaje się za odpowiednie około 90 metrów kwadratowych. W takim przypadku nawet przy zasiłku dla bezrobotnych urząd opłaciłby część odsetek za nieruchomość, a w określonych okolicznościach, nawet spłatę kapitału. Pamiętajcie również, że większa powierzchnia mieszkalna i działki może wiązać się z wyższymi kosztami utrzymania, takimi jak koszty ogrzewania, remontu, podatki, opłaty za wodę deszczową, ... W budynku z wieloma mieszkaniami różne opłaty mogą być rozłożone na wiele mieszkań według udziału wspólnego, podczas gdy w domu tylko dla was zapłacicie pełną kwotę.

Im wyższe będą wasze koszty stałe, tym mniej pieniędzy zostanie na ratę kredytu. Im wyższy będzie kredyt, tym wyższa będzie jego część odsetkowa, a niższa część spłaty kapitału. -> Im wyższy kredyt, tym mniej możecie spłacić! Obciążenie odsetkami nie wzrasta więc liniowo wraz z wysokością kredytu...

Napisany przez BenniG
Do kredytu samochodowego:
Czy naprawdę sądzisz, że kredyt samochodowy w wysokości 8.000 € i comiesięczna rata w wysokości 181 € naprawdę skromiłby twoją zdolność kredytową?
Ci trzej mają do dyspozycji 4.490 € miesięcznie!
Podaż domowa dla 3 osób wynosi 1.200 € miesięcznie.
W takim razie bank musiałby dążyć do raty przekraczającej 3.290 €, co odpowiadałoby początkowej rocznej spłacie w wysokości około 10%.
To naprawdę absurdalne!

Wybór nieruchomości:
Jeśli zarobiłem miesięczny dochód gospodarstwa domowego znacznie przekraczający 4.000 €, nie chciałbym mieszkać w mieszkaniu socjalnym, ale cieszyć się czasem wolnym i weekendami.
Jasne, gdybyśmy brać pod uwagę wszystkie negatywne ewentualności naraz, może zabraknąć środków finansowych, ale wtedy nie powinniśmy nawet się urodzić, przecież życie zawsze kończy się śmiercią.

Co do czasu:
Utrzymuję swoje zdanie, że powinniście rozglądać się za interesującymi domami i skorzystać z okazji, być może już znaleźliście odpowiedni Dom.

Co do tematu oszczędzania na budowę:
Umowy, w których opłaty zakończenia są już w całości opłacone, polecam teraz kontynuować.
W razie potrzeby, można je częściowo anulować, jak już wspomniano.
Ale może za 3 lata po zakupie będziecie chcieli odnowić łazienkę i potrzebować dodatkowego zastrzyku gotówki.
Posiadanie zapasu jest zawsze sensowne dla posiadaczy domów!

Napisany przez thps
..co w zasadzie myśli o tym założyciel forum?..

Uważa, że tego typu dyskusje są dość zbędne...

Napisany przez thps

Kiedy słyszę lub czytam słowa kluczowe Bausparvertrag, Badenia i DVAG, od razu dostaję dławienia i moje przeczucie mówi mi Zerwij to. Pozbyć się tego g***a. Będzie się traciło, ale można to uzasadnić tym, że kiedyś, podczas zawierania umowy, byliśmy młodzi i niedoświadczeni, popełniliśmy błąd i daliśmy się nabrać tzw. doradcy finansowemu. Teraz nauczyliśmy się na błędach i następnym razem nie będziemy lekkomyślnie podpisywać umów! Nie ma o co się oburzać - także ja w młodym wieku podpisywałem kilka umów w niewłaściwy sposób. Jak już wspomniałeś - czas zrobić kres! Zerwij umowę, wyrzuć dokumenty i zapomnij o tym, nie przejmuj się tym dalej...

Ale proszę zauważyć, że to były impulsywne emocje, nie biorąc pod uwagę konkretnych danych i obliczeń...

Tak, ta sprawa z DVAG: Krótko podsumowując: Długoletni doradca finansowy rodziny mojej żony ją oszukał. Wtedy mało wiedziałem o tym wszystkim, ale prawdopodobnie z braku wiedzy też nie powstrzymałbym tego błędu...

Cytat od Tikonteroga

Możecie także rozważyć nieruchomości o mniejszej powierzchni mieszkalnej i gruntu w waszych poszukiwaniach. Być może wtedy ceny będą trochę niższe i nie musicie w pełni finansować nieruchomości. Dla czterech osób z punktu widzenia społecznego np. około 90 mkw jest uważane za odpowiednie. W takim przypadku nawet przy zasiłku dla bezrobotnych urząd zapłaciłby część odsetek od kredytu na nieruchomość i w pewnych okolicznościach nawet część kapitału. Pamiętajcie, że większa powierzchnia mieszkalna i gruntu może być związana z wyższymi kosztami utrzymania, takimi jak koszty ogrzewania, koszty remontu, podatek od nieruchomości, opłata za deszczówkę, ... W budynku z wieloma mieszkaniami różne koszty mogą być rozdzielane na wiele mieszkań zgodnie z udziałem, podczas gdy w domu, który należy tylko do was, płacicie pełną kwotę.

Im wyższe będą wasze koszty dodatkowe, tym mniej pieniędzy zostaje na ratę kredytową. Im wyższa kwota kredytu, tym wyższy udział odsetkowy i tym niższy udział kapitałowy. -> Im wyższa kwota kredytu, tym mniej możecie spłacić! Obciążenie odsetkami nie rośnie więc liniowo wraz z wysokością kredytu...

Tak, to jest prawda, ale nie chcemy mieszkania poniżej 110 mkw. Jeśli ostatecznie rata wyniesie maksymalnie 1000€ + 300-400€ kosztów dodatkowych, to pozostanie nam wystarczająca kwota nawet przy jednym wynagrodzeniu + zasiłku chorobowym lub dla bezrobotnych. Nigdy nie wiadomo, co przyniesie przyszłość, ale uważam pracę w sektorze publicznym za sensowną. Mogę także ubiegać się o urzędniczą posadę, ale dotąd nie zainicjowałem tego.

Napisany przez thps

W kredycie samochodowym:
Naprawdę wierzysz, że kredyt samochodowy w wysokości 8.000 € i comiesięczna rata w wysokości 181 € faktycznie doprowadziłby do negatywnej oceny kredytowej?
Te trzy osoby mają do dyspozycji miesięcznie 4.490 €!
Średnie miesięczne wydatki na utrzymanie dla 3 osób wynoszą 1.200 €.
W takim razie bank musiałby dążyć do raty powyżej 3.290 €, co odpowiadałoby początkowej rocznej spłacie w wysokości około 10%.
To jednak jest dość nieprawdopodobne!

Naszym celem było osiągnięcie kwoty około 1000€ /miesiąc, co może odpowiadać od 2 do 3% spłaty.

Cytat od BenniG

Wybór nieruchomości:
Jeśli udało mi się uzyskać miesięczny dochód gospodarstwa domowego znacznie powyżej 4.000 €, nie chciałbym mieszkać w biedzie jak na zasiłku socjalnym, tylko cieszyć się wolnym czasem i weekendami.
Oczywiście, jeśli uwzględni się wszystkie negatywne ewentualności naraz, to pieniądze mogą się skończyć, ale w takim razie lepiej w ogóle nie powielać, w końcu życie zawsze kończy się śmiercią.

Zgadza się, ale solidny standard byłby dla nas wystarczający. Nie potrzebujemy sauny, kominka, ogrzewania podłogowego. Wystarczy nam 4-5 pokoi z odpowiednią ilością miejsca.

Cytat od BenniG

Co do czasu:
Pozostaję przy moim zdaniu, że powinniście poszukać ciekawych domów i skorzystać z okazji, może już znaleźliście odpowiedni Dom.

W końcu na to wyjdzie. Ale przynajmniej można postanowić najpierw oszczędzać. Przecież mając 26 lat, zawsze jeszcze jest trochę czasu.

Napisany przez Tikonteroga
Cześć,
więc ja nie nazwałbym domu o powierzchni mieszkalnej około 100 mkw z ogrodem, piwnicą i miejscami parkingowymi/garażami, który jest spłacony, "meliną na zasiłku Hartz IV". Uważam nawet, że to godne pozazdroszczenia. Nawet to, że właściciel nie musi płacić czynszu, odsetek i rat kapitałowych, a może zaksięgować kilka tysięcy euro zysku miesięcznie. W porównaniu do domu o powierzchni 140 mkw, ... z niespłaconym kredytem hipotecznym w wysokości 150 000 EUR.

Nie powiedziałem też, że powinieneś kupować mniejszy Dom, ale że nie powinieneś go od razu wykluczać.

Można porównać, ile odsetek płaciłbyś w różnych scenariuszach. Kiedyś dzieci wyprowadzają się, a ty wciąż mieszkasz w dwójkę w domu o powierzchni 140 mkw i wciąż spłacasz kredyt...

Albo pójdźmy o krok dalej. Syn lub córka wyprowadza się. Dom jest już spłacony, a jest dużo kapitału własnego. Syn lub córka nie musi wynajmować mieszkania i może od razu kupić własne mieszkanie, ponieważ rodzice wniosą dużo kapitału własnego i mogą obciążyć własną nieruchomość...

Napisany przez NaTwoim13

@Bankkaufmann

Przestań wprowadzać zamęt, zwłaszcza dodawać coś do swoich postów dopiero po tym, jak skrytykuję twoje stwierdzenia i wyraźnie określę je jako błędne!

W tym wątku nie chodziło o natychmiastowy zakup domu, ale o strategię dla niego, szczególnie o oszczędzanie kapitału własnego. kredyt na start nie był nigdzie omawiany, a wiesz, że jako ekspert nie napisałbym ani nie zaproponowałbym takiej głupoty, ponieważ doskonale zdaję sobie sprawę, że uzyskanie kredytu na start jest bardzo, bardzo trudne!

Twoje stwierdzenie - po wszystkich dyskusjach na temat gromadzenia kapitału własnego na przyszły zakup domu - było po prostu niepotrzebne, wprowadzające zamęt i niegodne eksperta, ponieważ było niewłaściwe i zupełnie błędne w kontekście dyskusji!! Gdybyś napisał zupełnie z kontekstu, że kredyt na start nie jest możliwy, potwierdziłbym to, ale zapytałbym, co było na obiad do picia, bo kredyt na start w ogóle nie był tematem dyskusji!! Napisanie...

Bankkaufmann
Jednak kredyt na start otrzymasz dopiero, gdy już będziesz właścicielem.

kredyt na start jest dobry, jeśli już jesteś właścicielem.

...można zrozumieć w ten sposób, że nie istnieje w przypadku przyznanego BSV, a ta dyskusja może dotyczyć tylko przyznanego BSV, gdy konsument otrzymuje zalecenie oszczędzania na BSV w ciągu najbliższych lat w celu gromadzenia kapitału własnego. Co ma wspólnego kredyt na start oferowany przez instytucję oszczędnościowo-kredytową z kredytem na start związanym z przyznanym BSV? Czy jako ekspert nie widzisz, że to wprowadza zamęt? Że jako konsument nie można odróżnić tych dwóch różnych kredytów na start? Można by pomyśleć, że nie otrzymasz kredytu na start, bo tak piszesz, chociaż masz na myśli coś innego i w ogóle nie ma to tam sensu?

Zamiast tego, aby to zrozumieć, wyjaśnić to jasno i krótko, publikujesz - nota bene po raz 10 - że mnie ignorujesz, następnie nadpisujesz to i poddajesz moją krytykę pod dyskusję członkom forum, a następnie dodajesz dodatkowe zdania do swojego poprzedniego postu, które zostały napisane dopiero po tym, jak ja napisałem moją krytykę i poprawkę. To jest zniekształcenie!!

Proszę czytaj uważnie posty, nie po raz pierwszy sprawiasz wrażenie, że nie czytałeś poprzednich postów właściwie lub tylko na powierzchowność.

Więc, kontynuując temat! Ochhhh

Napisany przez matti85
Czy możecie przestać się nawzajem atakować w każdym wątku?
to jest naprawdę denerwujące i niszczy każdy wątek. Wyjaśnijcie swoje prywatne spory i walkę o klientów gdzie indziej. Po prostu to irytuje!!!!

Napisany przez NaTwoim13
Matti85

To naprawdę denerwujące, gdy wysuwane są fałszywe twierdzenia, co wprowadza w błąd konsumentów i w ogóle nie jest pomocne!

Ty również nie chciałbyś otrzymać złych porad, a walki o klientów się nie podejmuje! Ty sam/a z tego skorzystałeś!!! Ja tu nie walczę o żadnego klienta, w sumie nie muszę, bardziej zależy mi na rzetelnych i merytorycznych informacjach.

Napisany przez Micky

Matti85

To jest irytujące, gdy stawiane są fałszywe twierdzenia, wprowadza to w błąd konsumentów i w ogóle nie jest pomocne!

Przecież sam nie chciałbyś być źle poinformowany, a nie walczymy o klientów! Sam na tym skorzystałeś!!! Nie walczyłem tu o żadnego klienta, nie mam w ogóle takiej potrzeby, raczej chodzi mi o rzetelne i merytoryczne informacje.

1. Twoje aroganckie zachowanie niestety przebija z każdego wątku. Okropne!!!

2. Jeśli chcesz się kłócić/dyskutować, to proszę rób to na priv!

3. Sam też stawiałeś fałszywe twierdzenia: (Zobacz mój wątek) Commerzbank tego tak nie finansuje, bzdura.

Jeśli przeczytasz wszystkie wątki, to zaczynasz odnosić wrażenie, że musisz zdobywać klientów!!!!

Napisany przez NaTwoim13
Temat został już zamknięty, wyraźnie to uściśliłem i dobrze.

Osoba, która musi zdobyć klientów, nie wypowiada się tak wyraźnie i otwarcie jak ja, można robić to z większą zręcznością i tak, także ja nie zawsze mam rację! W twoim przypadku byłem po prostu nieco błędny w oszacowaniu i faktycznie to... tak... dodałem w oszacowaniu.

W tym wątku nie chodziło o zdobycie klientów, ale raczej o udzielenie wskazówek na przyszłość, a ja chętnie to zrobiłem szczegółowo!

Napisany przez thps
Ogólnie rzecz biorąc, takie dyskusje nie rzucają najlepszego światła na tych dwóch maklerów finansowych. Jeśli dobrze rozumiem, to również przeprowadzają Państwo transakcje za pośrednictwem tej platformy. Takie sprzeczki nie wydają się być profesjonalne.

Napisany przez C. Andreas
kredyt na nieruchomość zastawną przyznawany jest właścicielowi lub najemcy na podstawie czystej zdolności kredytowej. Pośrednik potwierdza przewidziane zastosowanie w sektorze mieszkaniowym.

Kredyt na modernizację, wypłacany natychmiast, musi być związany z nieruchomością własną (lub w przypadku 3 zakładów oszczędnościowych: z nieruchomością wynajmowaną) do kwoty 30 000 euro. Również tutaj wymagana jest odpowiednia zdolność kredytowa.

Najemcy mogą uzyskać kredyt do kwoty 10 000 euro, ale tylko w przypadku jednego z zakładów oszczędnościowych.

Napisany przez thps
Aktualizacja wewnętrzna:

W czwartek jest termin wizyty, w poniedziałek potem termin w Interhyp...

Napisany przez NaTwoim13
@thps

Nie kłócę się, przynajmniej mi to nie jest obce. Dyskusje i kontrowersje tak, i należą one również do tego miejsca. Nie zawsze trzeba być zgodnymi, ale ja chciałbym, żebyśmy, eksperci, gdy wydajemy fachowe oświadczenie, było to trafne, tak jak potwierdził to również C.Andreas. Jeśli coś jest fachowo nieprawidłowe, można wymagać ode mnie, abym to poprawił. Jeśli osobiście zwracam się do bankowca, dzieje się to dlatego, że jestem zdziwiony, że jako ekspert wypowiada takie błędne stwierdzenie. Poza tym nie mam żadnego osobistego problemu z bankowcem.

Finansowania lub transakcji oczywiście nie będziemy tutaj rozpatrywać, w takim przypadku zachowywałbym się inaczej w niektórych dyskusjach. Piszę tutaj jako domniemany ekspert, ale także z własnym poglądem i nastawieniem do pewnych stwierdzeń, sytuacji i pozycji wyjściowych.

Życzę powodzenia w Państwa przedsięwzięciu, a z firmą Interhyp mają Państwo co najmniej odpowiednie warunki. Koncepcje, pytania, zabezpieczenia warunków i wątpliwości mogą być potem omówione i dyskutowane tutaj równolegle i/lub po fakcie na forum.

Napisany przez Matthew Pryor
A ja chciałbym, aby kiedy eksperci podejmują fachową opinię, by była ona trafna.

Jakie to trafne, że od razu sami wyrażacie to wprost. Nie tylko raz Twoje opinie były nietrafne. To, że powściągliwość nie należy do Twoich mocnych stron, nie jest niczym nowym. Jednak w tej formie jest to już bezczelność.

Finansowania ani transakcje biznesowe tutaj oczywiście nie są realizowane,

Jeśli tutaj oznacza forum, to z całym szacunkiem, to po prostu nieprawda. Pan Buhmann powinien lepiej wiedzieć.

Napisany przez NaTwoim13
Matthew

Nie, tutaj nie są prowadzone żadne finansowania, w ogóle nie jest to możliwe.

Oczywiście, pomoc i kompetencje mogą wywoływać pożądanie, i oczywiście ja temu ustepuję. Czy w ogóle widzisz w tym coś niewłaściwego, jeśli zadaję pytanie przez prywatną wiadomość? Mam powiedzieć nie, nie mam ochoty?

Zamieszczam posty z podpisem i ma to różne powody, na pewno również chodzi o dostępność, ale i tak byście mnie zobaczyli w końcu. Przede wszystkim jednak chodzi o przejrzystość, żeby było wiadomo, kto co mówi, pisze i oznajmia. Przy okazji już od 6 lat, ciągła aktywność o każdej porze z łącznie prawie 4,000 wpisów. Wśród nich były żarty, pewnie też prowokacje i czasem coś trywialnego, ale przede wszystkim sensownego, zamiast ciągłych insynuacji i wrogości.

Tak Matthew, nawet ja kiedyś myliłem się w oczach innych - na przykład twoich - co do moich poglądów i opinii, nie pretenduję do tego, aby każdemu dogodzić. Jeśli chodzi o sprawy fachowe, raczej się wstrzymuję, jeśli czegoś nie wiem dokładnie, to najpierw się dowiaduję, zanim coś napiszę. Ale co do opinii, nie oczekuję też pochwał, do tego też służy to forum.

Zacznij rozróżniać, ja też to robię!

Napisany przez thps
Przeczytałam, że od 1.1.2017 r. podatek od nabycia nieruchomości w Turyngii ma wzrosnąć o 1,5%. Czy ktoś może potwierdzić tę informację?

To oznaczałoby, że musiałbym zaoszczędzić prawie 3600€ na nic. To sprawiłoby, że od razu cofnęłabym się o 3 miesiące.

@thps

Landtag Turyngii postanowił dnia 18.12.2015 r. podnieść podatek od nabycia nieruchomości z 5 do 6,5 procent. Podwyższony podatek obowiązuje od 2017 roku.

Napisany przez thps
Dziękuję za informację.

Kiedy jest wymagany podatek od nabycia nieruchomości, czy kiedy jest obliczany? Prawdopodobnie terminem jest dzień podpisania aktu notarialnego. Czy jest to w ogóle realistyczne w 2016 roku?

Napisany przez 2tneub
Wolny brzuch myślałbym właśnie o przejściu korzyści i ciężarów, czyli zazwyczaj o zapłacie ceny zakupu.
Ale pierwszy wynik Google podaje datę aktu notarialnego. Nawet na moje wyczucie nie ma już pewności.
Prawdopodobnie termin płatności wynosi (podobnie jak w wielu innych decyzjach) 4 tygodnie od daty wydania decyzji.

Napisany przez thps
Dziękuję za informację.

Napisany przez thps
Są jakieś nowości:

Obejrzałem ten Dom i tak, to byłby ten Dom. Było jednak także wystarczająco innych zainteresowanych.

Wczoraj byłem w Interhyp i przedstawiliśmy naszą sytuację. Bilans domowy się zgadza, po odliczeniu rat kredytowych bank oszacował nadwyżkę domowego budżetu na około 1300€.
Ze względu na okresową umowę mojej żony jednak nie dostalibyśmy finansowania. Jedyną opcją byłaby prawdopodobnie pisemna potwierdzenie od pracodawcy, że jej umowa będzie przedłużona na czas nieokreślony. Trzeba by było dostarczyć umowę o pracę. Teraz staramy się to osiągnąć (Przełożony już zgodził się na przedłużenie umowy na piśmie, ale procedury administracyjne trwają długo).

Jeśli to nie zadziała, to po prostu porzucimy ten zakup domu

Napisany przez Alex [CryptoMod]
To powodzenia!

Tylko na marginesie, z własnego doświadczenia:

Podczas poszukiwań domu także zobaczyliśmy kilka domów typu to jest nasz Dom, które jednak nie spełniły naszych oczekiwań. Ostatecznie kupiliśmy taki, który podczas pierwszego obejrzenia wydawał nam się nieodpowiedni. Za duży, zła lokalizacja, za drogi (jak na tę okolicę) itp...

Po chwili zastanowienia ponownie odwiedziliśmy ten Dom, a cena zakupu została już obniżona, więc postanowiliśmy się zdecydować po trochę negocjacji. Ostatecznie okazało się, że było to naprawdę korzystne, że nie byliśmy emocjonalnie związani z tym domem. Dzisiaj żyjemy tu bardzo szczęśliwie, a wady, które początkowo dostrzegliśmy, okazały się nie być tak istotne jak nam się wydawało.

Napisany przez thps

No to powodzenia!

Tylko poboczna uwaga z własnego doświadczenia:
Podczas poszukiwań domu zobaczyliśmy kilka nieruchomości, które nam się podobały i myśleliśmy, że to jest on nasz Dom, ale niestety nic z tego nie wyszło. Kupiliśmy ostatecznie Dom, który za pierwszym razem podczas oględzin wydawał się nam nieodpowiedni. Za duży, niewłaściwa lokalizacja, za drogi (jak na tę okolicę) itd...

Po namyśle jeszcze raz obejrzeliśmy Dom, cena została już nawet obniżona, więc zdecydowaliśmy się i jeszcze trochę się targowaliśmy. W efekcie okazało się, że to było naprawdę korzystne, że nie byliśmy tak emocjonalnie przywiązani do tego domu. Dzisiaj mieszkamy tu bardzo szczęśliwie i wady, które początkowo zauważyliśmy, nie są tak poważne, jak się wydawało.

Będzie tak, jak ma być. Jesteśmy dość bezpretensjonalni, dlatego jestem pewien, że są inne nieruchomości, które nas zainteresują.
Najważniejsze, żeby to był Dom, który w 100% pasuje i zapewnia dodatkowe udogodnienia -> kominek, garaż dwustanowiskowy, instalacja fotowoltaiczna, studnia, więcej działki niż potrzeba...

Napisany przez NaTwoim13
Nie jestem w stanie zrozumieć wyniku Interhyp w ogóle. Obecnie wiele banków przyłączonych do platformy porównawczej akceptuje świadczenia rodzinne.

Co mnie dziwi, dlaczego szukasz tutaj porady, ale jednocześnie pozbawiasz się pozytywnej opinii o kredycie poprzez skorzystanie z Interhyp lub komplikujesz sobie sprawę niepotrzebnie.

Gdzie tkwi korzyść z zaangażowania Interhyp jako partnera finansowego, aby nie osiągnąć celu i jeszcze to tutaj publikować, gdzie eksperci mogą tylko potrząsać głową, nie korzystając z ich wsparcia???

Jakoś nie ogarniam tego.

Napisany przez BenniG
Oh, podpis zniknął ;-)

W zasadzie każdemu przysługuje wolność wyboru sposobu pozyskania pieniędzy na swoją nieruchomość.

Dla niektórych ludzi kontakt osobisty w tym samym pomieszczeniu przy tak kosztownej sprawie jest ważny.
Inni uważają, że sieć pośredników kredytowych musi mieć lepsze warunki niż indywidualni gracze.
Ale być może znają również kogoś, kto ma już dobre doświadczenia z pośrednikiem.

Ja również zwróciłem się do Ciebie, do check24, do banku Audi i właśnie do mojego doradcy z BHW (którego znam od roku z powodu dwóch umów oszczędnościowo-kredytowych, które podpisałem lata wcześniej u innych pracowników BHW) o możliwości finansowania.
Przedstawiciel BHW zrozumiał, że jeśli nie zaproponuje mi niezrównanej oferty, to pójdę do kogoś innego.
Też ja sam uwierzyłem w realizację dopiero, gdy naprawdę dostałem zgodę.

To, że indywidualny gracz jak Ty, z wieloletnim doświadczeniem, może zaprezentować lepsze rozwiązanie w skomplikowanych przypadkach i Twoje młyny mielą szybciej niż przedsiębiorstwo z pracownikami tymczasowymi, uważam za ogromną zaletę Twoją i Twoich współpracowników.

Napisany przez thps

Nie mogę zrozumieć wyniku Interhyp w ogóle. Obecnie wielu banków, które są podłączone do platformy porównawczej, akceptuje świadczenie rodzicielskie.

Co też mnie zaskakuje, dlaczego otrzymuje się tutaj poradę, ale poprzez korzystanie z Interhyp traci się pozytywną opinię kredytową lub bez potrzeby komplikuje się ją.

Jaka jest korzyść z zatrudnienia Interhyp jako partnera finansowego, żeby nie osiągnąć celu i umieszczać to tutaj, gdzie eksperci mogą tylko pokręcić głową, nie korzystając z ich wsparcia???

Jakoś nie ogarniam tego.

Proszę noelmaxim, wolniej.

1. Nikt tutaj aktywnie nie zaoferował mi osobistej porady w tej kwestii, ani publicznie, ani przez PN
2. Kto mówił cokolwiek o świadczeniu rodzicielskim? Moja żona zmieniła pracodawcę 15.08. Nowa umowa obowiązuje do 28.02.2016, przewiduje się zakończenie stałego zatrudnienia (pisemna zgoda przełożonych już została uzyskana, oczekuje się odpowiedzi administracji).
W tej sytuacji dla banków absolutnie uzasadnione jest nieuznanie wynagrodzenia mojej żony.

3. Poszedłem do Interhyp, ponieważ ryzyko kontaktu z nieuczciwym pośrednikiem finansowym jest tam dość niskie. Być może nie zawsze mają najlepsze warunki, ale jako pierwszy punkt odniesienia to na pewno ma sens...

Pozdrowienia

Napisany przez BenniG
noelmaxim: I tak się znowu okazuje, że niektórzy użytkownicy nie rozumieją Waszego aluzji.

thps: 1. Ale czy Interhyp aktywnie zaproponował poradę, czy musieliście podjąć pierwszy krok?
2. Błąd jest ludzki. Przy tak wielu zainteresowanych finansowaniem nie zawsze można ponownie przejrzeć całą rozmowę na czacie lub mieć ją w pamięci.
3. To jest oczywiście powód, którego zapomniałem. Ale przecież to jest właściwie odwrotność dobrych doświadczeń. ;-)

Napisany przez NaTwoim13
Benni, oczywiście, ale miałeś ofertę i osiągnąłeś cel, także ze mną. Oboje zgadzaliśmy się, że w twojej konstrukcji przypadku to było absolutnie świetne z BHW. To też do tego się zalicza, myślę, że to było - nawet jeśli nie potrzebowałem dalszego wsparcia i nie chciałam - w porządku i właściwie.

@thps

W końcu to też w porządku, ale ktoś, kto działa tu od 6 lat, publicznie dostępny i publikujący, na pewno nie może być uznany za niesolidnego. Zdarzyło się już kilka wpadek. Jeśli przeczytasz wszystkie wpisy tutaj, to było więcej skarg i zażaleń na Interhyp niż na ekspertów tutaj. Jeśli chodzi o moją osobę, od klientów (od użytkowników tutaj pod kątem opinii oczywiście tak), nie są mi znane żadne problemy zawsze do poprawienia, nawet jeśli zdarzają się drobne błędy ;-)

Jeśli nie osiągnięto celu, o którym się mówi, nie można mówić o dobrej pracy, a uczciwość to oczywiście coś innego.

Czy umowa na czas określony została już kiedyś przedłużona? Jakie rozwiązanie zaproponowali Państwo jako rozwiązanie - z lub bez przedłużenia czasu?

Przeczytałem źle informacje dotyczące urlopu rodzicielskiego, to były te drobne błędy ;-)

Napisany przez thps

Benni, oczywiście, ale miałeś ofertę i osiągnąłeś cel, nawet ze mną. Obydwoje zgodziliśmy się, że w twoim przypadku w BHW było absolutnie świetnie. To jest część gry, myślę, że było to - nawet jeśli nie potrzebowałem dalszego wsparcia i nie chciałem - całkowicie w porządku i właściwym krokiem.

@thps

W końcu wszystko jest w porządku, ale ktoś, kto działa tutaj od 6 lat, publicznie dostępny dla wszystkich i publikujący, trudno żeby nie był uczciwą osobą. Pewnie byłoby kilka wpadek. Jeśli przeczytasz wszystkie posty tutaj, to w porównaniu do Expertów, Interhyp miał więcej skarg i reklamacji. Nikt nie zna mnie z opinii klientów (użytkowników tutaj co do mojej osoby zdecydowanie tak), a małe błędy, które się zdarzają, zawsze można poprawić ;-)

Jeśli cel nie został osiągnięty, nie można mówić o dobrej pracy, a rzetelność to oczywiście coś innego.

Czy umowa na czas określony była kiedyś przedłużana? Jakie rozwiązanie bankowe zostało zaproponowane - w przypadku przedłużenia umowy - przez Państwa?

Źle zrozumiałem sprawę z urlopem rodzicielskim, to są te małe błędy ;-)

Więc uwaga nie była skierowana konkretnie do Pana, a raczej ogólnie.
To jest pierwsza umowa u tego pracodawcy. Jako bank finansujący został m.in. wskazany Bank Sparda po przedłużeniu umowy.
Moja żona właśnie wróciła z rozmowy z działem kadr. Przedłużenie umowy mogłoby zostać wykonane dopiero w dniu 15.02.2016. Potwierdzenie / umowę o pracę otrzymamy dopiero pod koniec roku.

Zatem ten obiekt wydaje się być dla nas nieosiągalny...

Napisany przez NaTwoim13
Sparda Bank? Naprawdę nie jest to właściwy bank, jeśli chodzi o specjalne przywileje czy luźne kryteria przyznawania kredytów.

Czy umowa czasowa jest odnotowana w rozliczeniach wynagrodzenia? Jak rozkłada się dochód u Państwa jeszcze raz?

Napisany przez thps
Czy klauzula dotycząca czasowego zatrudnienia została uwzględniona, mogę sprawdzić dopiero dziś po południu. Chyba tak.

Dochód wygląda następująco:
Mężczyzna (zatrudniony na czas nieokreślony od 2011 r., praca w sektorze publicznym) 2200€ netto
Kobieta: podstawowa pensja: 2030€

Dochód: 10000€

Napisany przez NaTwoim13
Właśnie zobaczyłem, że napisałeś, że po zakończeniu umowy Sparda Bank została wygenerowana. Ale co z umową czasową????

Dlaczego właśnie Sparda Bank? Przecież macie tylko 10 000 euro kapitału własnego, a koszty dodatkowe - w tym pośrednik - są znacznie wyższe. Jak Sparda Bank miałaby to sfinansować?? Co zaproponowała wam Interhyp?

Napisany przez thps

Widziałem dopiero teraz, że napisałeś po tym, jak Sparda Bank została zdeaktywowana. A z okresem obowiązywania umowy jak jest?

Dlaczego w ogóle Sparda Bank? Masz tylko 10 000 euro kapitału własnego, a więc dodatkowe koszty - w tym także pośrednik - są znacznie wyższe. Skąd miałaby Sparda Bank wziąć na to finansowanie? Co Interhyp zaproponował??

Z okresem obowiązywania umowy nic nie wskórasz. Wtedy bilans domowy przestaje się zgadzać, ponieważ dochód mojej żony nie zostałby uznany. Na podstawie dochodu mojej żony obliczony został nadmiar w wysokości 2300 euro/miesiąc przed ratą kredytu.

Sparda Bank miała pokryć 100% finansowania. Resztę miałaby pokryć Hanseatic (Bardzo drogie pieniądze, zwrócono nam na to uwagę.)

Całkowita rata wynosiłaby 1000-1100 euro (2% spłaty kredytu). To mieści się w granicach moich oczekiwań.

Dla mnie to ma całkowity sens, że nie da się utrzymać rodziny z 2200 euro/miesiąc, więc rozumiem też podejście banku. Jeśli masz inne zdanie, możesz śmiało napisać do mnie.

W przypadku umowy o pracę na czas określony, 100% ceny zakupu nieruchomości jest możliwe, jeśli koszty dodatkowe związane z zakupem są opłacone w formie kapitału własnego. Oczywiście nie we wszystkich bankach partnerskich.

Napisany przez NaTwoim13
Decydujące jest to, co faktycznie mają do dyspozycji. Bank wykonuje obliczenia, ale to na nich spoczywa decyzja. Jeśli bank wyrazi zgodę, nie oznacza to jeszcze, że konsument faktycznie będzie mógł sobie poradzić. Z drugiej strony, jeśli bank (lub inny bank) mówi nie, nie oznacza to jeszcze, że konsument nie poradzi sobie mimo wszystko. Ważne jest więc wybór banku z odpowiednimi kryteriami wydatków.

Twój budżet jest podstawą Twojego zaangażowania, Twojej decyzji zakupowej. Jeśli pasuje, zostaje przedstawiony bankowi (bardziej bankom), które mają określony cel, a wcześniej przeanalizowali swoją zdolność, ryzyka i zdarzenia awaryjne. Teraz musisz uzyskać pozytywną ocenę kredytową zgodną z Twoimi wytycznymi, co w Twoim przypadku może mieć sens dla banków akceptujących umowy czasowe.

Coś innego - nad czym również powinieneś się zastanowić - to to, że zobowiązanie kredytowe i zakupowe powinno być zrealizowane tylko wtedy, gdy z umowy czasowej zostanie stworzona umowa na czas nieokreślony. Przynajmniej powinno to być dla Ciebie przewidywalne, co może Cię zachęcić do zrealizowania planów zakupowych pomimo obecnie jeszcze czasowo ograniczonej umowy pracy Twojej żony. Ponieważ Twoje rozważania i decyzja o zakupie zostały podjęte w pełnej wiedzy o umowie czasowej, celem powinno być przedstawienie finansowania tam, gdzie można uzyskać pozytywną ocenę kredytową. Ani Sparda Bank, ani Hanseatic Bank nie są tutaj właściwymi partnerami bankowymi. Niestety, nawet Hanseatic Bank, która wydaje się potrzebować finansowania zewnętrznego kapitału, tego wcześniej nie wiedziałem.

Uważam, że koncepcyjnie jest to możliwe i być może połączenie obu planów BSV prowadzi do sumy alokacji, która zwiększa kapitał własny o 10 000 euro, dzięki czemu 10 000 euro, kapitał z planu oszczędnościowego budowlanego oraz zakupiony kredyt budowlany pokrywają koszty dodatkowe. Może to z kolei sprawić, że drogie kredyty subordynowane Hanseatic Bank będą zbędne. Wówczas można zastanowić się, czy kapitał własny (10 000 euro i kapitał z planu oszczędnościowego budowlanego) może zostać zwiększony o zakupiony kredyt budowlany, tak aby te środki ponownie były uznane jako kapitał własny, który jest niezbędny do uzyskania środków wsparcia dla Länderbank, co z kolei jest wymagane do udzielenia kredytu. Niektóre landesförderbanki niektórych landów pozwalają na to.

Ponadto należy wspomnieć, że umowy czasowe są powszechne w niektórych branżach i banki już się na to przygotowały. W szczególności w służbie zdrowia i wśród pracowników szpitala jest to powszechne. Problem pojawia się, gdy ktoś podpisał swoją pierwszą umowę czasową. Nawet wtedy może to być zaakceptowane, ale jeśli umowa czasowa jest już trzecią czy czwartą umową pracy, to nie stanowi to problemu, zwłaszcza jeśli dotyczy tego samego pracodawcy.

Napisany przez thps
Chciałbym teraz po prostu podzielić się moimi spostrzeżeniami.
Po skontaktowaniu się ze mną noelmaxim, omówiliśmy nasze możliwości finansowe, a pan Buhmann opracował wykonalny plan finansowania.
Został on następnie zobowiązany zaakceptować przez bank. Niestety, musieliśmy wycofać umowę, ponieważ sprzedawca zdecydował się na innego nabywcę tuż przed ustaleniem terminu notarialnego. Finansowanie było już wtedy zatwierdzone.
Bardzo przykra sprawa, zwłaszcza że interesy pośredników były wtedy bardziej ważne.
Tym bardziej doceniliśmy noelmaxim jako partnera finansowego.
No cóż, trzeba będzie kontynuować poszukiwania, nawet jeśli rynek obecnie wydaje się pusty.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata