W obecnej sytuacji zastanawiam się, czy ma sens wcześniejsze spłacenie
kredytu samochodowego i rozpoczęcie oszczędzania kapitału od zera, czy też sens ma przeniesienie istniejącego zadłużenia i ewentualne włączenie go do finansowania domu, które mogłoby pojawić się za 1-2 lata. Świadczenie kapitałowe można również wykorzystać jako dodatkową spłatę dla
kredytu hipotecznego.
Moim zdaniem, byłoby korzystne, gdyby
kredyt samochodowy został spłacony w całości, zanim zaczniecie spłatę
kredytu hipotecznego. Dodatkowe miesięczne zobowiązanie/miasto mogłoby być postrzegane jako ryzyko przez bank i dodatkowo będziecie mieć 181
euro mniej na ratę
kredytu hipotecznego, a dokładniej mówiąc na część spłaty kapitału!
Jeśli chcecie bardzo dobrze zabezpieczyć swoją ratę kredytową, możecie sprawdzić, jakie są wasze prawo do zasiłku chorobowego i zasiłku dla bezrobotnych. Byłoby korzystne, gdybyście mogli nadal opłacać swoje koszty stałe (pomijając dodatkowe koszty dla nowej nieruchomości) oraz ratę
kredytu nawet wtedy, gdy przynajmniej jedno z was musi pobierać zasiłek chorobowy lub zasiłek dla bezrobotnych. Jeśli spojrzycie na to w ten sposób, możliwe, że zdażecie, iż mniejsza rata kredytowa jest możliwa niż planowano. Wtedy możecie dodatkowo spłacać 1/12 tych 5% jako dodatkową spłatę co miesiąc lub idealnie pełne 5% na początku każdego roku.
Cytat od thps
W sprawie umów oszczędnościowych:
Pozwolę swojej umowie oszczędnościowej rozwijać się i będę ją zasilać ze swoich środków z ubezpieczenia na życie. Ponieważ moja żona nie otrzymuje takiego wsparcia, zastanawiamy się nad wypowiedzeniem jej umów oszczędnościowych. Oczywiście, opłata za przygotowanie
kredytu zostanie wtedy utracona, ale nie należy lekceważyć aspektu psychologicznego (zakończenie).
Gdy słyszę lub czytam słowa kluczowe umowa oszczędnościowa, Badenia i DVAG, zaczynam ostro się denerwować i moje przeczucie mówi mi Wypowiedzieć. Należy się pozbyć tego... Owszem, poniesiemy straty, ale można to uzasadnić tym, że w przeszłości byliśmy młodzi i niedoświadczeni, popełniliśmy błąd i daliśmy się oszukać tzw. doradcy finansowemu. Teraz wyciągnęliśmy wnioski z tego błędu i następnym razem nie będziemy tak łatwo podpisywać umów! Bez obrazy, także ja w młodych latach podpisałem kilka umów przez pomyłkę. I tak jak powiedziałeś - koniec! Wypisać, wyrzucić dokumenty i nie mieć już nic wspólnego z tym oraz nie martwić się więcej...
Ale proszę pamiętać, że to było zareagowanie z czystego przeczucia, bez znajomości dokładnych danych i bez dokonania żadnych obliczeń...
Cytat od thps
W sprawie nieruchomości:
Szukamy domu jednorodzinnego w Turyngii (120-150 m2, na minimum 500 m2 działce, istniejąca nieruchomość). Ceny wahają się od 220-350000€.
Możecie także rozważyć nieruchomości o mniejszej powierzchni mieszkalnej i działki w swoich poszukiwaniach. Być może ceny będą wtedy niższe, a nie będziecie musieli finansować nieruchomości w całości. Z punktu widzenia społecznego dla czterech osób, na przykład, uznaje się za odpowiednie około 90 metrów kwadratowych. W takim przypadku nawet przy zasiłku dla bezrobotnych urząd opłaciłby część odsetek za nieruchomość, a w określonych okolicznościach, nawet spłatę kapitału. Pamiętajcie również, że większa powierzchnia mieszkalna i działki może wiązać się z wyższymi kosztami utrzymania, takimi jak koszty ogrzewania, remontu, podatki, opłaty za wodę deszczową, ... W budynku z wieloma mieszkaniami różne opłaty mogą być rozłożone na wiele mieszkań według udziału wspólnego, podczas gdy w domu tylko dla was zapłacicie pełną kwotę.
Im wyższe będą wasze koszty stałe, tym mniej pieniędzy zostanie na ratę
kredytu. Im wyższy będzie
kredyt, tym wyższa będzie jego część odsetkowa, a niższa część spłaty kapitału. -> Im wyższy
kredyt, tym mniej możecie spłacić! Obciążenie odsetkami nie wzrasta więc liniowo wraz z wysokością
kredytu...