Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy dla Riester w celu zamieszkania

Napisany przez Banker
Cześć
Przeprowadziłem przykładowe obliczenia i mam nadzieję, że niczego nie przeoczyłem (Jeśli tak, proszę o poprawkę przez inne osoby uczestniczące):
Urodziłem się w 1980 roku i planuję przejść na emeryturę w wieku 67 lat.
Budowa rozpoczęła się w 2017 roku, a kredyt wynosi 100 000 € z miesięczną ratą w wysokości 500 € (nominalna stopa procentowa 2%)
Umowa oszczędnościowa Riester na kwotę 10 000 €.

Wariant 1: Natychmiastowe opodatkowanie w wieku 67 lat w jednej kwocie (30% rabatu) = 59 000 € jednorazowego opodatkowania
Przyjęta stawka podatkowa graniczna 30% = 17 800 €
Wariant 2: Stopniowe opodatkowanie
4 711 € rocznie do opodatkowania.
Przy stawce podatkowej granicznej 30% = 1 400 € rocznie
-----To tylko przykład-----

Napisany przez Tikonteroga

Cześć

Obliczyłem przykład i mam nadzieję, że niczego nie zapomniałem (Jeśli tak, proszę o poprawkę od innych uczestników):
Urodziłem się w 1980 roku i wchodzę na emeryturę w wieku 67 lat.
Rozpoczęcie budowy w 2017 roku i pożyczka w wysokości 100 000 € z miesięczną ratą 500 € (Nom. Stopa procentowa 2%)
Umowa oszczędnościowa Riestera z 10 000 € dofinansowanego salda.

Wariant 1: Natychmiastowe opodatkowanie w wieku 67 lat w jednej transzy (30% rabatu) = 59 000 € jednorazowo opodatkowanych
Przyjęta stawka podatkowa graniczna 30% = 17 800 €
Wariant 2: Opodatkowanie ratyfikacyjne
4 711 € rocznie do opodatkowania.
Przy stawce podatkowej granicznej 30% = 1400 € rocznie
-----To jest przykład-----

Tak, jak ja to rozumiem, stawka podatkowa graniczna w wariancie 2 powinna być niższa ze względu na progresję niż stawka podatkowa graniczna w wariancie 1.

Napisany przez Banker
To możliwe, zależy to jednak od dochodu. Ale ogólnie powinno to pasować, prawda?

Może być, zależy to od dochodu. Ale jako ogólna wskazówka, powinno to pasować, prawda?

Oto uproszczony przykład, który obliczyłem z najlepszą wiedzą i sumieniem (dla uproszczenia bez obowiązku opłacania podatku kościelnego). Powinno być to zgodne z rzeczywistością, ale mogą wystąpić drobne różnice. Zasada powinna jednak być zrozumiała.
Emerytura:
Roczny dochód brutto: 20 000 EUR
ZUS od pracownika: 20 000 EUR * 7,300 % = 1 460 EUR (połowa składki dla emeryta)
ZUS od pracodawcy: 20 000 EUR * 1,100 % = 220 EUR
ubezpieczenie zdrowotne od pracownika: 20 000 EUR * 2,550 % = 510 EUR (pełna składka dla emeryta)
Razem: 2 190 EUR
Kwota wolna od podatku: 8 820 EUR (2017)
Kwota wolna od podatku na ubezpieczenie społeczne: 2 190 EUR (pełne uwzględnienie ZUS od pracownika, ponieważ emeryt nie otrzymuje zasiłku chorobowego, w przeciwnym razie odliczenie wynosiłoby 4%)
Koszty uzyskania przychodu: 102 EUR (kwota ryczałtowa)
Wydatki na cele specjalne: 36 EUR (kwota ryczałtowa)
Kwota wolna od podatku: 11 148 EUR
Wariant 0: (bez opodatkowania konta mieszkalnego)
Podstawa opodatkowania (x): 20 000 EUR - 11 148 EUR = 8 852 EUR
Stawka podatkowa 1: 5 000 EUR * 19,000 % = 950,00 EUR (dla 0 < x

Napisany przez NaTwoim13
O rany, nie, proszę, przestańcie. To mnie przeraża!
Jutro również zniknie wpis Matthew, gdzie ryczał i robił zamieszanie!
Matthew, zobacz.
Zack!!!

O Boże, o Boże, przestańcie. To mnie przeraża!

Co jest nie tak?

Napisany przez Hanomag

Oto uproszczony przykład, który obliczyłem z najlepszą intencją (bez obowiązkowej opłaty kościelnej dla uproszczenia). Powinno to działać z niewielkimi odchyleniami. Zasada powinna być jednak zrozumiała.
Emerytura:
Roczne wynagrodzenie brutto: 20.000 EUR
ZUS pracownika: 20.000 EUR * 7,300 % = 1.460 EUR (połowa składki dla emeryta)
ZUS pracodawcy: 20.000 EUR * 1,100 % = 220 EUR
ubezpieczenie wypadkowe pracownika: 20.000 EUR * 2,550 % = 510 EUR (pełna składka dla emeryta)
Razem: 2.190 EUR
Kwota wolna od podatku: 8.820 EUR (2017)
Pauza na ubezpieczenie zdrowotne: 2.190 EUR (pełne uwzględnienie ZUS pracownika, gdy emeryt nie otrzymuje zasiłku chorobowego, w przeciwnym razie odliczenie 4%)
Koszty uzyskania przychodu: 102 EUR (stawka ryczałtowa)
Wydatki poniesione dla celów podatkowych: 36 EUR (stawka ryczałtowa)
Kwota wolna od podatku: 11.148 EUR
Wariant 0: (bez opodatkowania konta mieszkaniowego)
Podstawa opodatkowania (x): 20.000 EUR - 11.148 EUR = 8.852 EUR
Stawka 1: 5.000 EUR * 19,000 % = 950,00 EUR (dla 0 < x

Napisany przez Hanomag

Co jest nie tak?

W zasadzie jest poprawne, ale trudne do zrozumienia dla laika podatkowego.
Nawet jeśli można obliczyć otrzymane dofinansowanie wraz z odsetkami w trakcie trwania umowy i porównać je z należnym podatkiem, wynik będzie tylko przybliżony.

Napisany przez NaTwoim13
Tak dokładnie!!!!!! Przestańcie teraz z tym tutaj!

Napisany przez Banker
Myślę, że dla tych, którzy uwzględniają Wohnriester w finansowaniu budowy, ważne jest zobaczyć, co będzie na nich czekać w emeryturze!

Kto chciałby i mógłby w krótkim czasie w emeryturze płacić 17 tys. EUR lub od 1000€ do 1500€ rocznie!

Ja na pewno nie, dlatego zdecydowałem się na to. I nie dlatego, że jest to złe czy coś! Po prostu nie chcę i nie mogę płacić takiej sumy pieniędzy na emeryturze!

Napisany przez Hanomag

Ja, ja, a po prostu nie chcę, dlatego się na to zdecydowałem. I nie dlatego, że jest zły albo coś! Po prostu nie chcę i nie mogę płacić dużej ilości pieniędzy na emeryturze!

Przeprowadzenie wypłaty bez negatywnych skutków dla premii, oznaczałoby jednak, że założyłeś konto wsparcia mieszkaniowego.

Cytat od Bankiera
Miałem sam Wohnriester w fazie oszczędzania, kiedy zdecydowałem się na budowę, wypłaciłem saldo bez negatywnych skutków dla premii, co zwiększyło moje kapitał własny.

Napisany przez Banker
Ale tylko 4000€ kredytu! Chętnie zapłacę podatek od tego. To marne kwoty w porównaniu z finansowaniem! Zobacz przykład obliczeń!

Napisany przez florianmeier

W zasadzie jest to prawidłowe, ale dla laika podatkowego trudne do zrozumienia.

Wyraźnie jest to zamierzone przez ustawodawcę i jest hołubione przez pośredników.
Głównym argumentem sprzedaży: W starszym wieku nie płacisz podatków/albo płacisz je praktycznie symbolicznie nie zawsze jest takie proste.
A co najlepsze: konto wsparcia mieszkaniowego jest nawet dziedziczone, jeśli nie uda ci się przeżyć 20 lat!

Oczywiście, tak przewidziane przez ustawodawcę i witane przez pośredników.

Tak, zobaczmy teraz następujące oświadczenie pośrednika na ten temat:

Cytat noelmaxim
No właśnie!!!!!! Przestańcie już!

No niech ktoś przypadkiem nie zrozumie zasady i nie wyciągnie dalszych wniosków.

Napisany przez NaTwoim13
Wnioski są dokonywane osobiście i przede wszystkim indywidualnie u doradcy.

Jakie wnioski, Tokontaroga? Czy uważasz, że konsumenci potrafią odróżnić prawdę od fałszu w zbiorze stwierdzeń, przykładów i wyjaśnień oraz na ich podstawie skompletować swoje finansowanie nieruchomości wraz z Riestrem? Czy tak sądzisz?

Była to moja propozycja, aby zaniechać tego, albo raczej prośba, ale oczywiście pozostaje wam wolność kontynuowania dzikich spekulacji, domysłów lub prób rozbicia Riestra w ramach finansowania nieruchomości na podstawie przykładów.

Ponownie, z wielką chęcią prezentuję i oferuję Riestra poprzez naszego eksperta, jednak nie w ramach finansowania nieruchomości. Myślę, że łatwo zrozumieć, że Riestr osiąga wyższe zyski bez fikcyjnego konta finansowania mieszkań.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata