- pn kwie 30, 2018 10:01 pm
Pomysł zrobimy to później uważam za niewłaściwy.
Chyba coś wywołałem.
Powiedz mi, czy od razu wszystko załatwiłeś w swoim domu. Jeśli tak, gratulacje. Jestem pewien, że większości nie udaje się tego zrobić od razu.
Cytat od hausbauwest
Dla mnie całe przedsięwzięcie jest wysoce nierealistyczne, ponieważ proporcje nie są w żaden sposób odpowiednie.
Nie rozumiem dlaczego nie można po prostu dalej oszczędzać i poczekać, aż żona wróci do pracy, a my będziemy mieć realistyczne liczby.
Oszczędzamy od kilku lat, a ceny domów, jak pewnie zauważyłeś, w tym czasie nie pozostały stabilne. Stopniowo mieszkanie staje się za małe. Większe mieszkania kosztują tutaj przynajmniej 750[url]euro[/url] netto. Dlatego rata w wysokości 1000 [url]euro[/url] ma znacznie więcej sensu. I nie, przeprowadzka do innego obszaru nie wchodzi w grę.
Cytat od Byłej Studentki
Cześć Dima,
czy planujecie wymienić instalacje wodno-kanalizacyjne, elektryczne i ewentualnie ogrzewanie przed wprowadzeniem się? Po fakcie byłoby to raczej kłopotliwe.
Cześć, zgadzam się z tobą. Brudne/kurzawe prace najlepiej zrobić wcześniej.
Cytat od noelmaxim
Osoba, którą TE chce nie uwzględniać dodatkowych dochodów w finansowaniu. Ale jeśli teraz obliczasz, że np. może on sobie pozwolić na 1200[url]euro[/url] mając znajomość budżetu domowego, to nie można ustalić żadnej miary, ponieważ - mając wiedzę o dodatkowych dochodach, które istnieją - znany jest tylko TE!
100% zgoda.
Dzięki za uwagi odnośnie finansowania. Przemyślimy to jeszcze raz.
@hausbauwest
Brzmi to tak, jakbyś już zbudował lub wyremontował dziesiątki domów. W końcu od razu zauważasz, co wszystko pominąłem i jakie bezsensowne są moje liczby. Wyraźnie potrafisz ocenić nasze plany z daleka lepiej niż ja. Ale szczerze mówiąc, bardziej pomógłbyś mi, gdybyś przedstawił konkretne liczby.
Cytat od hausbauwest
Twoja indywidualność nie usprawiedliwia tego, że powinno się mu zabronić wskazywania, że przy takim kredycie nie osiągniesz już żadnej rozsądnej jakości życia.
Skąd wiesz to?? Nie znasz ani nas, ani domu, ani naszego otoczenia. A dla mnie osobiście posiadanie domu oznacza wyraźnie większą jakość życia, przynajmniej dużo większą niż mamy teraz. Niewiarygodne, jak pesymistyczne jest twoje podejście. Nie moglibyśmy razem pracować. Nigdy byśmy nie skończyli...
Cytat od hausbauwest
Poza tym dzierżawa gruntu nie jest własnością, dlatego też moim zdaniem nie jest zrównoważona i przede wszystkim trwała.
Ciągle ograniczona grupa nabywców.
Nie rozumiem twojego myślenia. Nie finansuje domu na 30 lat, żeby go potem albo w trakcie sprzedać!? Nawet jeśli cena się podwoi. Absurd.
@ ED_Schmitt
Dzięki, przyjrzę się temu dokładniej.
Pomysł zrobimy to później uważam za niewłaściwy.
Chyba coś wywołałem.
Powiedz mi, czy od razu wszystko załatwiłeś w swoim domu. Jeśli tak, gratulacje. Jestem pewien, że większości nie udaje się tego zrobić od razu.
Cytat od hausbauwest
Dla mnie całe przedsięwzięcie jest wysoce nierealistyczne, ponieważ proporcje nie są w żaden sposób odpowiednie.
Nie rozumiem dlaczego nie można po prostu dalej oszczędzać i poczekać, aż żona wróci do pracy, a my będziemy mieć realistyczne liczby.
Oszczędzamy od kilku lat, a ceny domów, jak pewnie zauważyłeś, w tym czasie nie pozostały stabilne. Stopniowo mieszkanie staje się za małe. Większe mieszkania kosztują tutaj przynajmniej 750
Cytat od Byłej Studentki
Cześć Dima,
czy planujecie wymienić instalacje wodno-kanalizacyjne, elektryczne i ewentualnie ogrzewanie przed wprowadzeniem się? Po fakcie byłoby to raczej kłopotliwe.
Cześć, zgadzam się z tobą. Brudne/kurzawe prace najlepiej zrobić wcześniej.
Cytat od noelmaxim
Osoba, którą TE chce nie uwzględniać dodatkowych dochodów w finansowaniu. Ale jeśli teraz obliczasz, że np. może on sobie pozwolić na 1200
100% zgoda.
Dzięki za uwagi odnośnie finansowania. Przemyślimy to jeszcze raz.
@hausbauwest
Brzmi to tak, jakbyś już zbudował lub wyremontował dziesiątki domów. W końcu od razu zauważasz, co wszystko pominąłem i jakie bezsensowne są moje liczby. Wyraźnie potrafisz ocenić nasze plany z daleka lepiej niż ja. Ale szczerze mówiąc, bardziej pomógłbyś mi, gdybyś przedstawił konkretne liczby.
Cytat od hausbauwest
Twoja indywidualność nie usprawiedliwia tego, że powinno się mu zabronić wskazywania, że przy takim kredycie nie osiągniesz już żadnej rozsądnej jakości życia.
Skąd wiesz to?? Nie znasz ani nas, ani domu, ani naszego otoczenia. A dla mnie osobiście posiadanie domu oznacza wyraźnie większą jakość życia, przynajmniej dużo większą niż mamy teraz. Niewiarygodne, jak pesymistyczne jest twoje podejście. Nie moglibyśmy razem pracować. Nigdy byśmy nie skończyli...
Cytat od hausbauwest
Poza tym dzierżawa gruntu nie jest własnością, dlatego też moim zdaniem nie jest zrównoważona i przede wszystkim trwała.
Ciągle ograniczona grupa nabywców.
Nie rozumiem twojego myślenia. Nie finansuje domu na 30 lat, żeby go potem albo w trakcie sprzedać!? Nawet jeśli cena się podwoi. Absurd.
@ ED_Schmitt
Dzięki, przyjrzę się temu dokładniej.