Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Wniosek o kredyt DSL BANK | Proces | Czas

Napisany przez NaTwoim13
Całkowicie niekompetentne, nie ma czegoś takiego jak Sparkasse, są Sparkassen, każda z własną polityką biznesową, która może być tak różna, jakby były to 2 różne banki, co w rzeczywistości są w swoich decyzjach
Jedną z specjalności niektórych Sparkassen są z góry sfinansowane modele oszczędnościowe z niską stawką LBS, zawsze chętnie oferowane przy finansowaniu w 100%!
Ach hausbauwest, co mi się teraz przypomina, czy nie próbowałeś mnie zbesztać w jednym z wątków kilka tygodni temu - gdzie OP rzekomo dostał od Sparkasse [url]kredyt[/url] w wysokości 100% na 20 lat na stałe oprocentowany na 2,1% - i zwyzywać, gdy napisałem, że to niemożliwe?
Powoli musisz się zdecydować. Tutaj klienci Sparkasse są odsyłani do domu przy finansowaniu w 100%, a tu zgodzili się na marzenia o warunkach, a ty wykorzystujesz to przeciwko mnie?
Co więcej, czy twój Deutsche Bank oferuje warunki ogólne? Tak według twojej zasady, jeśli znasz jednego, znasz wszystkich? Skąd wiesz, że OP też miałby otrzymać te warunki, skąd wiesz, czy nie zwrócił się również do DB? Tutaj także działał pośrednik, dlaczego nie zaproponował mu twoich uniwersalnych warunków, które mają powszechną wartość, i czy nie mówiłeś niedawno o ładnej pogodzie i tak dalej? Co cię skłania do marnowania swojego cennego czasu tutaj na forum w piękną sobotę plątając się w bzdury i nie mając żadnego pomysłu na pomoc?
Nie rozumiem cię, przecież mogłem pomóc OPom tutaj i w innym wątku? Jaka jest twoja motywacja? Przecież to opowieść o MuE1316 już jest dawno skończona!

Napisany przez hausbauwest
Ponieważ ceny nieruchomości spadają, gdy stopy procentowe rosną.
Wtedy twoja nieruchomość nie wystarczy już do zabezpieczenia, ponieważ jest zadłużona aż do maksimum.
Wtedy będziesz musiał dokonać dodatkowego zabezpieczenia, czego nie będziesz w stanie zrobić.... skąd też.
A potem grozi wypowiedzenie umowy kredytowej.....
Czy twój doświadczony pośrednik nie ostrzegł cię przed tym ryzykiem????
Czy znane ryzyko 100% finansowania???

Napisany przez NaTwoim13
Ten punkt dotyczący rozeznania ewentualnej dodatkowej zabezpieczenia, które sam wymyśliłeś, nie ma absolutnie żadnego znaczenia w WOKRI i nie znam przypadków, w których dotyczyłyby one nieruchomości własnych!

Być może zdarzają się przypadki pojedyncze, ale zwykle mają one zupełnie inny kontekst.

Poza tym, nie jest całkowicie obciążony 100%, tylko na 90%, tak po prostu przy okazji!

Nie wiesz, jak się coś potoczy, nawet jeśli tak udajesz! Przede wszystkim, czego się wówczas obawiasz, nie jesteś w stanie nawet przewidzieć!

Gdyby istniało takie ryzyko i banki chciałyby je stosować, zwłaszcza musiałyby je wyjaśnić, a na pewno BaFin od dawna zablokowałaby finansowanie na 100%.

I tak na marginesie, nie znasz ani lokalizacji nieruchomości, ani samej nieruchomości, ale znów malujesz - jak zawsze - scenariusz horroru, który wcale nie istnieje! Nie wiesz też, że faktycznie omawiamy finansowanie na 100% i musimy je zaakceptować, tak samo jak konsekwencje, gdy pożyczki nie będą mogły być spłacane.

To jest jedna z możliwości, w jaki bank może zerwać umowę kredytową, a być może nawet zrobi to.
Jest to zapisane w każdej umowie kredytowej.
A jeśli bank napotyka trudności związane z własnym kapitałem, co jest przewidywalne przy wzroście stóp procentowych, będzie musiał zrezygnować z takich pożyczek.
Twoje brednie nic tu nie zmienią.

Poza tym nie musisz już absolutnie niczego zatwierdzać. Jesteś jako pośrednik najmniejszą gwiazdą na niebie....

Napisany przez NaTwoim13

Nie musisz już tego potwierdzać. Jesteś pośrednikiem, najmniejszą gwiazdką na niebie....

Ach, co ja mam teraz z tobą zrobić? Już nie możesz się bardziej zdemaskować, więcej głupoty i niewiedzy napisać. Pokazując, że nie masz pojęcia i piszesz bezsensowne rzeczy, po prostu chcesz tylko drażnić!
Znasz warunki, jakie pośrednik musi spełnić, aby przesyłka (wszystko teraz oczywiście już nie działa tak) została w ogóle przyjęta na recepcji banku? Tak?
Już przed WoKri z dyrektywą dotyczącą pośredników Unii Europejskiej było wiele inaczej niż wcześniej i z WoKri? Mój drogi, czy masz jakiekolwiek pojęcie i właśnie dlatego, że nie masz pojęcia, absolutnie żadnego pojęcia o tym, co się dzieje, piszesz cały czas takie bzdury, jakby można było wszystkich konsumentów złapać jak Kryształowy flecik z Hameln i przysmażyć im coś bez, by oni w ogóle zdawali sobie sprawę, co im się dzieje i co robią!
To, co trzeba spełnić, powinno otworzyć oczy niewtajemniczonym, tak, nawet ochronić, a ci świadomi swojej decyzji, muszą przedstawić pewne rzeczy na nowo i jeszcze raz uświadomić!
Ważne jest, żeby tu również ostrzegać, pokazywać pułapki, starcia poglądów z różnymi mentalnościami ryzyka i prowadzić kontrowersyjne dyskusje, nawet nieproszone, ale konsument jest chroniony przed podpisaniem swojego wyroku śmierci poprzez obowiązek dokumentacji, warunki przedumowne, umowę pośrednictwa kredytowego, preferencje finansowania nieruchomości, czyli wymagania, które niesie ze sobą WoKri i dyrektywa UE dotycząca pośredników, właśnie te!!!
Poszperaj tu trochę i zorientuj się, wtedy możesz domyślać się, na co mam zwracać uwagę, a przede wszystkim co muszę potwierdzać!
https://bankinghub.de/themen/wohnimm...editrichtlinie
https://www.immoverkauf24.de/baufina...ditrichtlinie/
https://www.drklein.de/wohnimmobilie...linie-faq.html

Napisany przez Benice
@hausbauwest
Już pewnie dziesięć razy kliknąłem odpowiedź, napisałem długi tekst i znowu go usunąłem, ponieważ w sumie nie chcę pisać nic, co nie pomoże autorowi pytania.
Teraz znowu jest ten moment, ale tym razem wysyłam to z krótką, zwięzłą odpowiedzią na twoje zachowanie i sposób pisania tutaj na forum.
Jeśli masz problem z Noelmaxim, rozwiąż to z nim bezpośrednio, ale nie w każdym nowym wątku.
Twoje wypowiedzi, które teraz świadomie nie oceniam, nie pomagają żadnemu autorowi pytania. Czytanie tego samego od ciebie za każdym razem denerwuje także cichych czytelników!
Jak widać po reakcji autora pytania.
Swoje przepychanki możesz wyjaśnić za pomocą wiadomości prywatnych! Dzięki!
@gosaem
Przepraszam za Off-Topic, standardowo uważam to forum za pomocne. Tutaj jest wielu z dobrymi poradami.

Napisany przez HSV
@MUe1316
Drogi wielorzędnemu pożyczkom możesz później spłacić z bankiem Ing..
W tej chwili chyba jest za 3,xx.
Zrobiłeś wszystko dobrze, miłego użytkowania nieruchomości!!

Napisany przez StGe1973
hausbauwest,

chciałbym również poprosić, abyś rozwiązał swoją małą wojnę z noelmaxim albo za pomocą PW, albo w inny sposób. Takie zachowanie jak małe dziecko zakłóca jakąkolwiek merytoryczną dyskusję, a o to przecież tutaj chodzi.

Chciałbym także poprosić, abyś tutaj niepokoił ludzi bardzo teoretycznymi rozważaniami. Tym samym tylko udowadniasz, że naprawdę nie miałeś jeszcze nigdy nic wspólnego z nieruchomościami. Oczywiście, teoretycznie zgadza się, że rosnące stopy procentowe oznaczają spadające ceny nieruchomości. Ale jako teoretyk powinieneś przynajmniej być na tyle sprawny, że teorie zawsze są sformułowane w ramach klauzuli Ceteris-paribus, co oznacza, że wszystko inne pozostaje niezmienione.

Ale w rzeczywistości nigdy nie dzieje się tak, i dlatego takie rozważania są tym, czym są. Teorią, która pozwala na wnioskowanie o rzeczywistości, ale nie może dawać informacji o rzeczywistości. Tylko dla uzupełnienia twojej teorii:

Rosnące stopy procentowe zazwyczaj oznaczają rosnącą inflację (niezależnie od stanowiska wobec wskaźników inflacji obliczanych przez banki centralne), ponieważ banki centralne uważają swoje cele inflacyjne za zagrożone (zbyt wysoka inflacja). Inflacja oznacza dewaluację pieniądza, co jest głównym powodem inwestowania w aktywa rzeczowe, takie jak na przykład nieruchomości. Można to było bardzo dobrze zauważyć między kryzysem dotcom a kryzysem finansowym (bańka nieruchomościowa w USA). Europejski Bank Centralny znacząco podniósł stopy procentowe, ale nie przyniosło to w przecięciu (oczywiście regionalnie różnie) spadku cen nieruchomości w Niemczech.

Proszę, odpuść sobie takie uogólniające teoretyczne oświadczenia, które wprowadzają zamieszanie u innych ludzi i po prostu są błędne. Tym samym dyskwalifikujesz się jako poważny partner do dyskusji lub jesteś interesujący tylko dla osób, które chcą filozofować bardzo teoretycznie o nieruchomościach. Przynajmniej moim zdaniem problematyka, którą tu stawiają twórcy wątków, dotyczy bardziej praktycznych problemów i praktycznych rozwiązań.

@MuE

Jak już wspomniałem, nie daj się zdezorientować przez takie niekompetentne wypowiedzi. Jeśli weźmiemy np. dzisiaj Stany Zjednoczone z ich podwyżkami stóp procentowych, dzieje się to np. dlatego, że średnie stawki godzinowe w USA rosną jako wskaźnik inflacji. Rosnące płace oznaczają jednak np., że ludzie mogą być skłonni zainwestować więcej w jakość życia, na przykład przestrzeń mieszkalną na osobę itp. (w zależności od ich priorytetów dotyczących wykorzystania tych rosnących zarobków). Podwyżki stóp procentowych wynikają z różnych efektów w gospodarce, i one z kolei wywołują różne efekty w gospodarce. Takie teoretyczne i jednowymiarowe związki, jak rosnące stopy procentowe = spadające ceny nieruchomości, nie istnieją.

Napisany przez HannoMack

Takie teoretyczne i jednowymiarowe zależności jak rosnące stopy procentowe = spadające ceny nieruchomości nie istnieją.

Polecam lekturę studium autorstwa Jordy, Schularicka i Taylora: https://www.nber.org/papers/w16567. Być może w przyszłości powstrzymają się od używania swojego nieudolnego tonu wykładni.

Takie teoretyczne i jednowymiarowe związki jak rosnące stopy procentowe = spadające ceny nieruchomości nie istnieją

Rzadko czytałem coś bardziej absurdalnego, chcesz tu obalić całą zasadę gospodarki rynkowej.
Nawet biorąc pod uwagę demograficzne zmiany, to jest kompletna bzdura, którą tutaj tworzysz.

Napisany przez HSV
@hausbau robi cię coraz bardziej klaunem!
Oskarżasz ludzi, że zawsze są obecni, ale piszesz tutaj częściej niż inni.
I za każdym razem, gdy noelmaxim pomaga innemu użytkownikowi, co jest jego pracą, ty kręcisz jeszcze bardziej kołowrotem... Dlaczego właściwie?
Cudowne...

On pomaga? On denerwuje!
Jaka jest jego praca? Czy jest tutaj działalny w sposób społeczny?
To jest komercyjny pośrednik, który próbuje pozyskać klientów na forum.
Tak to widzę.

Napisany przez KarstenNadine02

Dzień dobry,
poprzez doradcę finansowego zapytałem o kredyt budowlany.
Według doradcy finansowego, wprowadził wszystko do systemu Starpool i wszystko było w zielonej strefie, a wniosek i wszystko inne zostały udostępnione do pobrania.
Przesłaliśmy dokumenty i wszystkie inne dokumenty, które bank od nas zażądał, wszystko w komplecie i w całości.
Co mówią profesjonaliści? Ile czasu trwa taki proces?
Wszystkie dokumenty zostały przesłane do banku DSL Bank we Frankfurcie.
Zobaczymy, co mogą powiedzieć doświadczeni profesjonaliści.
Serdecznie dziękuję z góry.

Przepraszam, że nadużywam tego posta, ale również mieliśmy podobną pozytywną ocenę w systemie Starpool
Wszystkie potrzebne dokumenty zostały wysłane w piątek 25.5 do banku DSL Bank w Dortmundzie
Dokumenty zawierały takie jak wypłaty, dokumenty dotyczące nieruchomości od obecnych właścicieli, umowę przedwstępną u notariusza i inne.
Nie mogę znaleźć informacji w internecie, jak długo trwają tam procesy
Dobrze mię los trafia ??
Być może można mi/nam jeszcze raz wyjaśnić, ile tam trwa w Dortmundzie.
Pozdrowienia i miłej niedzieli ☀️

Napisany przez NaTwoim13
Drogi KarstenNadine02,
Dortmund ma 4 dni czasu przetwarzania, dlatego możecie spodziewać się głosowania pod koniec nadchodzącego tygodnia.

Napisany przez StGe1973
przepraszam, OT ostatni komentarz na ten temat...
HannoMack,
po prostu nałóż historyczną krzywą oprocentowania na historyczny rozwój cen nieruchomości w Niemczech, a zobaczysz, że nie ma takiego prostego związku. No cóż, zawsze warto pamiętać o stwierdzeniach z badań i statystykach: Nie wierz w żadne twierdzenia, których nie sfałszowałeś sam. W ostatecznym rozrachunku chodzi o testy i poziomy istotności, i dobrze byłoby samemu je przeprowadzić, aby móc je ocenić. Nawet z serii testów na 5 mężczyzn powyżej 1,90 m wzrostu i 5 kobiet poniżej 1,70 m można wysnuć wniosek, że kobiety są wyższe od mężczyzn. W zależności od poziomu błędu i poziomu istotności, który dopuszczasz, seria testów może potwierdzić to wynik. To oczywiście ekstremalny przykład, ale przy dopuszczalnym poziomie błędu alfa wynoszącym 100%, twój test potwierdzi ten wniosek.
hausbauwest,
Nie pomijam tego, ponieważ nie powiedziałem, że poziom oprocentowania nie ma w ogóle wpływu na ceny. Weźmy chociaż pod uwagę inflację w Japonii lub u nas. Istnieją teoretycy, którzy chcą obliczać inflację poprzez prosty stosunek ilości pieniędzy do ilości dóbr. To jest prawie tak samo jednowymiarowe podejście, jak to, które widzisz w przypadku nieruchomości i odsetek. Prawdą jest jednak, że w Japonii lub obecnie w strefie [url]euro[/url] banki centralne (praktycznie) robią wszystko, co w ich mocy, aby wywołać inflację. Oznacza to zwiększanie podaży pieniądza: pośrednio poprzez bardzo niskie stopy procentowe i bezpośrednio poprzez skup obligacji itp.
Teraz powinieneś zauważyć, że takie podejście w praktyce nie działa, ponieważ w Europie czy w Japonii nie jesteśmy teraz zalewani inflacją. To powinno cię zastanowić, że w rzeczywistości istnieje więcej czynników, które odgrywają rolę...
Ale nieważne, miłej niedzieli wszystkim...

Napisany przez Batman_BU
...może warto również pamiętać, że zwłaszcza w krajach kryzysu nieruchomościowego około 2007 roku sytuacja finansowania była zupełnie inna niż w Niemczech.
Przykład Holandii: standardem były finansowania bullet ze względu na modele oszczędzania podatków na odsetkach od domów własnych.
Przykład USA: finansowanie zmiennoprocentowe -> rosnące stopy procentowe powodują presję na sprzedaż.
Przykład Hiszpanii: wyjątkowo wysokie wskaźniki zadłużenia w finansowaniu nieruchomości
Przykład Niemiec: Finansowanie z tendencją do długoterminowego
Dodatkowo, gwałtownie rosnące bezrobocie oraz zanikające międzynarodowe zapotrzebowanie bardzo obciążały ceny nieruchomości.
W Niemczech obserwujemy obecnie trwający pozytywny rozwój gospodarczy. Niektórzy mówią o boomie, przy wzroście o 1,5%-2% ja raczej bym to nazwał solidnym. Ale prowadzi to do znacznego spadku bezrobocia oraz obecnie często również do wzrostu dochodów.
-> wzrost dochodów pozwala również na więcej wydatków na nieruchomości / [url]kredyty[/url]. (w odniesieniu do populacji, nie do pojedynczych losów)
->rosnące stopy procentowe mogą być absorbowane przez rozwijającą się gospodarkę lub nawet mają na celu ograniczenie inflacji. Klasyk...
Ogólnie zgadza się: Rosnące stopy procentowe prowadzą do tego, że popyt na [url]kredyt[/url] i tym samym popyt na nieruchomości może spaść. ALE: spadek popytu nie oznacza jeszcze, że ceny spadną. Jeśli moje mieszkanie chce kupić tylko 20 osób zamiast dotychczasowych 40 osób... dlaczego miałbym obniżyć cenę?

Napisany przez StGe1973

W zasadzie to prawda: Rosnące stopy procentowe powodują, że popyt [url]kredytowy[/url] i tym samym popyt na nieruchomości może maleć. ALE: Malejący popyt wcale nie oznacza, że ceny spadną. Jeśli moje mieszkanie chce kupić teraz tylko 20 osób zamiast 40 jak dotychczas... dlaczego miałbym obniżać cenę?

Może to wyjaśnić dlatego, ponieważ jest to dokładnie sedno sprawy. Jeśli wszystko pozostałoby takie samo, popyt by spadł. Ale zupełnie słusznie, może (i nie musi) spaść. Przy podejmowaniu decyzji zakupu istotne są nie tylko stopy procentowe, ale także na przykład osobiste perspektywy. Gdy stopy rosną, oznacza to zwykle (z punktu widzenia banków centralnych) zbyt wysoką inflację, co z reguły ma miejsce przy dobrym wzroście gospodarczym. Wówczas jednak wielu ludzi uważa swoje miejsce pracy za pewne, oczekuje podwyżek płac itp. i decyduje się na inwestycje długoterminowe, na przykład na zakup nieruchomości. Popyt może pozostać nietknięty...
Nawet jeśli byłby on niższy (w Twoim przykładzie z 40 na 20 kupujących), cena spadłaby tylko wtedy, gdyby kupujący (przed, w trakcie i po podwyżkach stóp procentowych) byli zupełnie identyczni. I to również nie ma miejsca. Te 20 kupujących może mieć znacznie większy zakres finansowy ze względu na dobrą sytuację gospodarczą (rosnące płace) i na przykład z powodu tendencji do wyższej inflacji oraz strachu przed dewaluacją pieniądza mogą mieć znacznie silniejsze motywacje do zakupu nieruchomości. Cena może nawet wzrosnąć, mimo że jest tylko 20 potencjalnych kupujących zamiast 40.
I aby zamknąć ten krąg: Takie skrajnie uproszczone zależności jak rosnące stopy procentowe = spadające ceny są stosowane do wyjaśnienia bardzo podstawowych zależności. Jest to również całkowicie sensowne dla osób, które nie mają zbyt dużego pojęcia na dany temat, aby pokazać im pewne mechanizmy działania. Jest to jednak warunkowość ceteris paribus, która zawsze zakłada, że wszystko inne pozostaje absolutnie identyczne. Gdyby tak było, bank centralny nie podnosiłby stóp procentowych, ponieważ robią to z powodu zmian w gospodarce (na przykład zagrożenie celów inflacyjnych).
Dlatego takie proste zależności są naprawdę bez sensu, ponieważ ignorują one właśnie te zmiany (na które banki centralne reagują podnosząc stopy procentowe).

Napisany przez ADMCI4

Drogi KarstenNadine02,
Dortmund potrzebuje 4 dni na przetworzenie, więc możecie spodziewać się głosowania pod koniec nadchodzącego tygodnia.

Dokumenty dotarły do banku wczoraj, dzisiaj otrzymaliśmy telefon.
Bank chce raportu. Wysyłają więc rzeczoznawcę. Wartość wg systemu powinna wynosić 174 000 €. Cena zakupu wynosi 209 000 €.
Co powiedzą profesjonaliści?
Jak długo to jeszcze potrwa?
Co powie rzeczoznawca?
Poniżej 225 000 € nie ma tutaj nic do znalezienia.

Dokumenty dotarły do banku wczoraj, dzisiaj zadzwonili.
Bank potrzebuje ekspertyzy. Wyślą więc rzeczoznawcę. Wartość wg systemu to 174.000€. Mój cena zakupu to 209.000€.
Co powiedzą fachowcy?
Jak długo to jeszcze potrwa?
Co powie rzeczoznawca?
Poniżej 225.000€ nie znajdziesz nic w tej okolicy.

To będzie trudne... zawsze powtarzam... kapitał własny to magiczne słowo.

Napisany przez NaTwoim13
To może się zdarzyć i nie zawsze musi być to negatywne. Po prostu zajmie to trochę więcej czasu, ekspert ma 10 dni roboczych na dostarczenie opinii.

Ile pożyczki wzięliście w DSL Banku? Jakie części [url]kredytu[/url] (również prywatne?) zostały złożone? Czy w kosztach ogólnych uwzględniliście modernizacje?

Napisany przez NaTwoim13
Taka wypowiedź znowu, niesamowite!
Jeśli rzeczoznawca oszacuje odpowiednią wartość zastawu, wszystko będzie w porządku! Nawet nie musi osiągnąć ceny zakupu, ponieważ DSL Bank stosuje specjalne obliczenia!

Napisany przez ADMCI4

To się zdarza i nie zawsze musi być to negatywne. Po prostu upływa więcej czasu, biegły ma 10 dni roboczych na dostarczenie opinii.
Ile [url]kredytu[/url] wzięliście w DSL Bank? Jakie części [url]kredytu[/url] (czy także [url]kredyt[/url] prywatny?) zostały wniesione? Czy koszty modernizacji są uwzględnione w kosztach ogólnych?

60 000 € Modernizacja
209 000 € Cena zakupu
10 000 € Kapitał własny + koszty dodatkowe pokryte finansowo.
W razie potrzeby zwiększę mój kapitał własny.
Pozdrowienia

Ekspert musiałby uwzględnić 20% więcej.
Całkowicie nierealistyczne!

Napisany przez ADMCI4

W takim przypadku rzeczoznawca musiałby uwzględnić 20% więcej.
Całkowicie nierealistyczne!

Dam relacji. ?

Napisany przez NaTwoim13
Czyli finansujesz 259 000 [url]euro[/url]??

Napisany przez ADMCI4

Wtedy finansujesz 259.000 [url]euro[/url]??

Zgadza się. 259.000€

Napisany przez NaTwoim13
Wówczas muszę przyznać rację hausbauwest, różnica wynosi 85 000 [url]euro[/url], czego, moim zdaniem, rzeczoznawca nie uwzględnił. Cud, że bank DSL wysłał rzeczoznawcę na własny koszt, mając taką różnicę.

Tego typu sytuacja nie powinna w ogóle mieć miejsca, w końcu powinno się to wcześniej ocenić przy pomocy Sprengnetter, żeby przewidzieć opinię i sprawdzić, czy w ogóle pasuje do banku DSL.

Czy wnioskowaliście o pożyczkę w wysokości 259 000 [url]euro[/url] czy też zintegrowaliście prywatną pożyczkę (od banku DSL lub Hanseatic Bank)?

Jakiego oprocentowania otrzymaliście na jakie pożyczki z jakim okresem stałego oprocentowania??

Napisany przez ADMCI4

W tym przypadku muszę przyznać rację użytkownikowi hausbauwest, różnica w wysokości 85 000 [url]euro[/url], według mnie, nie została uwzględniona przez rzeczoznawcę. Cud, że Bank DSL wysyła rzeczoznawcę na własny koszt przy takiej różnicy.

Takie rzeczy zazwyczaj nie powinny mieć miejsca, przecież już na samym początku warto skonsultować tę kwestię z firmą Sprengnetter, aby oszacować opinię i sprawdzić, czy w ogóle pasuje do oferty Banku DSL.

Czy wnioskowaliście o pełną kwotę w wysokości 259 000 [url]euro[/url] jako [url]kredyt[/url], czy też wliczyliście prywatny [url]kredyt[/url] (Bank DSL lub Hanseatic Bank)?

Jaki oprocentowanie otrzymaliście dla jakiego [url]kredytu[/url] i na jaki okres oprocentowania?

27 000 [url]euro[/url] - prywatny [url]kredyt[/url]

Pozostała część finansowania budowy.

Poczekam. Będę informować. Jeśli bank miałby coś przeciwko, nie zlecałby przecież wysłania rzeczoznawcy. Jeśli rzeczoznawca oceni wartość na kwotę powyżej 209 000 [url]euro[/url], wszystko będzie dobrze.

Wziąłem także [url]kredyt[/url] na modernizację ścian, podłóg, okien, ogrzewania itd. – to inwestycja. Aktualna sytuacja w okolicy w promieniu 20 km. Żadne domy poniżej 225 000 [url]euro[/url], MODERNIZACJA KONIECZNA.

Jak już wspomniałem, pozostaje nam czekać...

Napisany przez NaTwoim13
Następnie musi osiągnąć wartość około 216 000 [url]euro[/url] zgodnie z podstawą oceny DSL, jeśli ma otrzymać 232 000 [url]euro[/url] [url]kredytu[/url] hipotecznego. Nadal pozostaje więc różnica w wysokości 42 000 [url]euro[/url].

Wartość oszacowana: 174 000 [url]euro[/url], wartość wymagana z ekspertyzy: 216 000 [url]euro[/url]. Ciekawe będzie zobaczyć, jak to się potoczy!

Niestety obecnie Ing.DiBa nie jest dla Pana/Pani dostępna, jednak można to bardzo szybko zmienić. Dostępne są lepsze warunki i oceny są bardziej hojne! Bez względu na to, czy ekspert pomoże Panu/Pani dalej.

Napisany przez MuE1316
Na razie nie otrzymaliśmy informacji od banku DSL (Kolonia).
Wniosek został podpisany 15.05. a 23.05. poproszono nas o dostarczenie wyciągów z konta.
Od tamtej pory nie otrzymaliśmy żadnych informacji.
Wczoraj dzwoniliśmy do naszego pośrednika.
Powiedział, że nasze dane są w porządku,
Teraz zajmują się przedmiotem.
Chodzi o nową budowę od dewelopera.
Czy to jest naprawdę normalne, że to wszystko tak długo trwa?
Wątpię, czy dzisiaj dostaniemy informację.
Jutro jest święto.
Wygląda na to, że w tym tygodniu znów nic z tego nie będzie :-(
Powoli zaczynam wątpić, czy w ogóle będziemy mogli kupić ten obiekt,
Ponieważ nie jesteśmy jedynymi zainteresowanymi, a deweloper zaczyna być coraz bardziej niecierpliwy :-/

Napisany przez NaTwoim13
@gosaem

Jak już wspominałam, wyceniłam nieruchomość zgodnie z Sprengnetter na wartość 189 000 [url]euro[/url]. Wymagana wartość wg eksperta (dla kryteriów DSL Bank, jeśli 232 000 [url]euro[/url] ma być sfinansowane poprzez [url]kredyt hipoteczny[/url]) to 216 000 [url]euro[/url], więc nadal brakuje 27 000 [url]euro[/url].

Sytuacja staje się coraz bardziej interesująca i obawiam się, że konieczne będzie wprowadzenie większej kwoty wkładu własnego lub zwiększenie prywatnego [url]kredytu[/url] w Hanseatic Bank lub DSL Bank (w zależności od tego, który został wybrany przez pośrednika).

Alternatywą jest wybór innej banku, co obecnie preferowałabym równolegle, aby nie tracić czasu i aby po odrzuceniu przez DSL Bank sprzedawca nie zdecydował się na innego nabywcę.

Napisany przez NaTwoim13
Nie, przepraszam, ten czas przetwarzania i sposób postępowania (wnioskowanie o dokumenty lub sposób na to) wynika z wyboru oddziału, który został wybrany.
Teraz muszą to zaakceptować i mieć nadzieję, że wartości zostaną potwierdzone. Jeśli teraz, jak w przypadku Gosaem, potrzebny będzie rzeczoznawca, minie kolejne 3 tygodnie. Miejmy nadzieję, że nie będzie to konieczne i że szybko otrzymają swoje potwierdzenie.

Napisany przez MuE1316

Nie, przepraszam, ten czas przetwarzania oraz procedura (wnioskowanie o dodatkowe dokumenty lub sposób na to) są zależne od wyboru oddziału, który został wybrany.
Muszą teraz to zaakceptować i mieć nadzieję, że wartości zostaną potwierdzone. Jeśli teraz, jak w przypadku Gosaem, będzie potrzebny rzeczoznawca, minie kolejne 3 tygodnie. Miejmy nadzieję, że nie będzie to konieczne i że szybko dostaną Państwo swoją akceptację.

Mamy nadzieję również.
Zastanawiam się tylko, co ma do zaoferowania rzeczoznawca w tym przypadku, skoro właśnie została wylana płytka fundamentowa :-/

Napisany przez NaTwoim13
Zupełnie niezależnie, ocenia on nową budowę po zapoznaniu się z działką. Tutaj mogą pojawić się inne wartości, niż te ustalone przez rzeczoznawcę banku DSL. Szczególnie czynniki specyficzne dla danego rynku lokalnego mogą zostać wzięte pod uwagę i mogą zwiększyć wartość.

Napisany przez MuE1316

Obojętne, ocenia on nową budowę przy oględzinach działki. Tutaj mogą się pojawić zupełnie inne wartości niż te ustalone przez rzeczoznawcę banku DSL. Szczególnie lokalne czynniki rynkowe mogą być wzięte pod uwagę i zwiększyć wartość.

Dobrze, jestem więc ciekawy i mam nadzieję, że uda nam się uniknąć tego ekspertyzy i dostaniemy zgodę w ciągu najbliższych dni.
Już irytujące,
gdybyśmy wiedzieli, że to wszystko potrwa tak długo, to zdecydowalibyśmy się na inną bank...

Napisany przez NaTwoim13
Nie, nie musiała to być inna bank i pośrednik miał w tym swój powód, sugerując Państwu bank DSL. Mogła to być inna filia i/lub inny pośrednik, nie koniecznie inny bank.
Jeszcze wszystko będzie dobrze, zachowaj spokój i myśl pozytywnie, to się uda.

Okej, więc jestem ciekawy i mam nadzieję, że unikniemy tej opinii i w ciągu najbliższych dni otrzymamy potwierdzenie.
Trochę irytujące,
gdybyśmy wiedzieli, że to wszystko potrwa tak długo, zdecydowalibyśmy się na inną bank...

W banku domowym na pewno poszłoby to znacznie szybciej.
Nie można mieć wszystkiego... płacić mało i oczekiwać najlepszego serwisu... to już samo w sobie jest sprzeczne.
Sama tylko to, że jako DN nie mam kontaktu z bankiem, jest dla mnie wystarczającym powodem, by trzymać się z daleka od takich spraw...

Napisany przez NaTwoim13

W przypadku banku domowego na pewno poszłoby to znacznie szybciej.
Nie można mieć wszystkiego... Płacisz niewiele i oczekujesz najlepszej obsługi... to już w sobie jest sprzeczne.
Samo to, że jako DN nie mam kontaktu z bankiem, jest wystarczającym powodem, aby trzymać się z daleka od takich rzeczy...

Myślę, że w porządku jest, jeśli widzisz w tym sprzeciw, ale drogi hausbauwest, to nie ty kupujesz [url]Dom[/url], a inna osoba. Ktoś inny zaplanował swoje przedsięwzięcie i teraz realizuje je zgodnie z własnymi wyobrażeniami, doświadczeniami i wysiłkami.
Moim zdaniem powinieneś zapytać o to tej samej osobie, zanim zechcesz zająć w tej kwestii stanowisko, ponieważ być może również poprosił on o ofertę od tej samej instytucji finansowej i to, czy bank domowy zapewnia lepszą obsługę, również wymaga zbadania i nie można go jednoznacznie określić.

Oczywiście, obsługa jest lepsza.
Ścieżki komunikacji są znacznie krótsze!!!
Bank domowy już zna sytuację z biurka.
Masz bezpośredniego opiekuna bez pośrednika w postaci jakichkolwiek adresatów.
itp.

Napisany przez NaTwoim13
W Twoim świecie jest to takie, a w świecie innych jest inaczej!

W twoim świecie jest tak, w świecie innych inaczej!

Zgadzam się w 100% ..... Widzi się to po przykładach w tym poście..... :-)

Napisany przez NaTwoim13
Cieszysz się z tego, co nie? Co by było z twoim życiem bez tego sarkazmu, tego upokorzenia, bez czytania, że innym idzie pozornie gorzej niż tobie.

Nie widzę tu nic złego w przebiegu, przynajmniej z strony banku! Nawet bank [url]hipoteczny[/url] czasami zleca sporządzenie opinii, gdy nie są osiągnięte wartości, a w przypadku tych trzech osób nie chodzi już o zdolność kredytową, bo wtedy opinia nie jest zlecona na koszt banku.

Napisany przez Hilfe

Cieszysz się z tego, co? Co by było z twoim życiem bez tych drwin, tych upokorzeń, bez czytania, że innym idzie pozornie gorzej niż tobie.
Nie widzę tu nic złego z działania, przynajmniej z strony banku! Nawet bank [url]hipoteczny[/url] czasami żąda opinii rzeczoznawcy, czasami wartości nie pasują, a tutaj w ogóle nie chodzi już o zdolność kredytową, bo wtedy opinii nie zleca się na koszt banku.

Przepraszam, ale muszę zgodzić się w pełni z domemhausbestwest. I to całkowicie bez drwin w stosunku do TE. Zawsze pojawiają się tylko wnioski o Harakiri w forum i nie chcą usłyszeć prawdy. Prawie zawsze czytam o DSL Bank, która jawi się jako bank, który bierze udział w każdej brudnej grze i finansuje brakujący kapitał własny drogo przez Hanseatic. Poprzez zwykłe, drogie [url]kredyty[/url] ratalne. Ale patrzcie, nawet dla DSL Bank zaczyna brakować odwagi. Uważam za bardzo słuszne to, że ta spirala cenowa nie jest już kontynuowana

I pewnego dnia.... Kiedy zauważysz, że być może masz zbyt wiele zepsutych jajek w gnieździe, bardzo prawdopodobne jest, że się nimi po prostu pozbędziesz....

Napisany przez ADMCI4

Przepraszam, ale muszę przyznać, że Hausbestwest ma w 100% rację. I to wszystko bez złośliwości wobec autora wątku. Zawsze pojawiają się tylko zapytania osob, które chcą popełnić harakiri i nie chcą usłyszeć prawdy. Często widzę, że DSL Bank, która wyraźnie bierze udział w każdym przekręcie i finansuje brakujący kapitał poprzez Hanseatic za wysoką cenę, czyli poprzez zwykłe drogie [url]kredyty[/url] ratalne. Ale jak widać, nawet DSL Bank zaczyna powoli pociągać za wsteczkę. Uważam, że jest to bardzo słuszne, aby ta spirala cenowa nie była dalej propagowana.

Nie rozumiem, po co istnieje to forum? Żeby ludzie wzajemnie się pogrążali czy pomagali sobie i dzielili się doświadczeniami? Proszę o spokój i postępujcie w sposób odpowiedni do swojego wieku.
DSL Bank nie jest oczywiście najlepszym bankiem, ale nie każdy ma bardzo dobre możliwości i próbuje uzyskać finansowanie na zakup nieruchomości. Każdy ma swoje własne zmartwienia. Jeśli odpowiadają na nie nie, to po prostu tak jest.
Więc fora są po to, aby dzielić się doświadczeniami.
Miłego wieczoru.
Z poważaniem

nie każdy ma bardzo dobre możliwości i mimo to próbuje uzyskać finansowanie budowy

Dlaczego ktoś wtedy to robi?

Napisany przez NaTwoim13
Bank DSL to doskonały bank [url]hipoteczny[/url] z trzecim największym wolumenem finansowania spośród wszystkich banków w Niemczech! To naprawdę imponujące.

Napisany przez ADMCI4

dlaczego ktoś to robi?

Powiem ci, co jest u mnie problemem?
Niestety, z powodu prowadzenia własnej działalności gospodarczej mam wpis w Biurze Informacji Kredytowej od 3 lat, a teraz znalazłem dobrą nieruchomość.
Obecnie zarabiam 65 000€ + roczna prowizja.
Moja żona zarabia 45 000€ + udziały zysku roczne.
Niestety, moja żona musi samodzielnie sfinansować z powodu mojej niewypłacalności. Jedynym BANKiem jest Bank DSL.
Obecnie płacimy tu około 900€ czystego czynszu. [url]kredyt[/url] będzie kosztować 850€. Oczywiście w końcu będzie to obciążenie o 100-200€ wyższe miesięcznie, ale nie mogę pomóc w finansowaniu. W przeciwnym razie znaleźlibyśmy się w innym Banku.
Czy nie chciałbyś skorzystać z tej szansy?
Nie jesteśmy w stanie przewidzieć przyszłości, ale nieruchomości stają się coraz rzadsze, a obecnie stopy procentowe pozostają niskie.
Proszę teraz odpowiedz impulsem, nie sercem.
Dziękuję.

Napisany przez NaTwoim13
Współczucia tu nie będzie, gosaem.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata