Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Bankructwo banku / Finansowanie budowy / Opcja zwrotu odszkodowania za wcześniejszą spłatę

Napisany przez NaTwoim13
Nie martwię się o moich klientów, wszystko zostanie załatwione, a w przypadku nagłych problemów jestem obecny i znajduję rozwiązania. Miałyśmy to już podczas kryzysu finansowego, także wtedy było skrócone czas pracy, a stopy procentowe wynosiły wtedy od 5 do 6%. Nikt nie stracił swojego domu, a dzisiaj spłacają długi po 1%.

Re: Bankructwo banku / Finansowanie budowy / Opcja zwrotu odszkodowania za wcześniejszą spłatę

Napisany przez hausbauwest
Herrmueller pisze: Teraz, jeśli ktoś ma pecha, dostaje 2 razy zasiłek dla pracowników skracających czas pracy (jeśli przydarzy się prawdziwie pechowa sytuacja, to 2 razy praca na czas skrócony w wymiarze 0 godzin)....
Zgadza się dokładnie!

Napisany przez Smirnoff1983
hausbauwest pisze: Tak właśnie jest!
Hauswest@ problemem nie jest tylko rata za Dom, gdzie finansowanie w wysokości 110% (najpierw spłata 2%, a następnie krótko po zakończeniu obniżona do 1%) jest realizowane, lecz także nowa kuchnia, nowy SUV, nowe meble..... i wszystko na kredyt po sfinalizowaniu finansowania domu. Niestety znam kilka rodzin, które jeszcze przed kryzysem koronawirusa mówiły po co mam oszczędzać, żyje się tylko raz!.

Napisany przez NaTwoim13
Smirnoff1983 pisze: Hauswest@ problemem nie jest tylko rata miesięczna, gdzie przewidziano finansowanie na 110% (najpierw spłata 2%, a po krótkim czasie po obniżeniu do 1%), ale także nowa kuchnia, nowy SUV, nowe meble... wszystko na kredyt po sfinalizowaniu finansowania domu. Znam niestety wiele rodzin, które do czasu kryzysu związanego z pandemią mówiły: po co oszczędzać, żyje się tylko raz!
Dziś tak myśli nie tylko mniej osób, lecz także stanowią oni - w ogólności mówiąc - mniejszą część potencjalnych nabywców, a obniżenie odsetek spłaty do 1% generalnie (chyba że zajdzie uzasadniona sytuacja wyjątkowa) nie jest możliwe. Samochód w ogóle nie występuje (i nie jest również możliwy) oraz meble (również nie można ich sfinansować poprzez kredyt hipoteczny), a jeśli już, to ewentualnie poprzez kredyt pozostający w kolejności spłaty, który nie jest niczym innym jak kredytem prywatnym o dłuższym okresie spłaty (15-20 lat). Warto też zaznaczyć, że choć zdarza się to czasem (jak już wcześniej wspomniano, raczej rzadko), a wniosek o finansowanie zostaje pozytywnie rozpatrzony, to klient może sobie na to pozwolić w oparciu o swoje warunki finansowe i sytuację, ponieważ również ten klient przechodzi przez rygorystyczną ocenę kredytową. Osobiście nie trzeba to akceptować czy popierać, ale należy pamiętać, że klient decydując indywidualnie z pełną świadomością swojej sytuacji finansowej oraz życiowej, doszedł do wniosku, że jest w stanie zrealizować takie przedsięwzięcie, i nikt inny nie jest w stanie podjąć lepszej decyzji za niego niż sam klient. Znając obecny rynek i klientów, od 27 lat miałem do czynienia z niezliczonymi projektami różnego rodzaju, i należy zauważyć, że zupełnie nieodpowiedzialnych, nieuczonych lub głupich klientów praktycznie nie ma, a jeśli już są, z reguły nie otrzymują oni pozytywnej opinii kredytowej. Ponadto niektórzy - ze względu na swoje oszczędności, niski poziom finansowania oraz korzystne warunki dochodowe - klienci są chronieni przed złymi modelami finansowania, ale i tutaj klient nie jest niczego pewny, dobrze jest, aby miał doświadczonego i uważnego pośrednika finansowego jako partnera. Piszę to, ponieważ zawsze zdumiewa mnie, jak niektórzy użytkownicy oceniają grupę nabywców, nie znając ich indywidualnie, i na ryzyko stwierdzenia, że przypadki te są tutaj przedstawiane, należy zauważyć, że w przeważającej większości przypadków sytuacja prezentuje się znacznie lepiej, niż klient jest w stanie realistycznie przedstawić tutaj. W sumie jednak wszystko da się załatwić, sprawia frajdę, zawsze można stworzyć interesujące koncepcje.

Napisany przez hausbauwest
Na pewno okaże się, jak świetne są te koncepcje podsumowując i zwłaszcza pod względem całościowym. Dzisiaj rozmawiałem z pracownikiem banku, który powiedział, że już dzisiaj otrzymali liczne połączenia od osób pytających, czy mogą zawiesić swoją ratę. Wydaje mi się, że na nas nadciąga prawdziwa fala i jestem pewien, że niektóre banki również mogą się tego nie wybronić...

Napisany przez NaTwoim13
Na, freust da wohl eher drauf! Wiesz co jest piękne? Banki współpracują, nie pozostawiają konsumentów na lodzie i wiesz co jeszcze jest piękne? Spojrzenie w przeszłość, na przykład na początku 2000 roku, skrócone godziny pracy bez końca, i co z tego wynikło? Nic! Ale nie tylko wtedy, mieliśmy już zupełnie inne kryzysy i również sobie z nimi poradziliśmy. Piękne jest też to, że pamiętam pewną sytuację tutaj, oboje w opiece pielęgniarskiej, skromne dochody, wielu ludzi narzekało, czy ci z niższymi dochodami w dzisiejszym kryzysie będą gorzej off niż rodzina z wysokimi dochodami, ale skrócony czas pracy? Czy można to uogólniać? Czy powinno się to w ogóle robić? Po kryzysie, przed kryzysem, i życzę każdemu człowiekowi (także tobie z branży budowlanej), aby wyszedł z tego cało, a jeśli wszyscy trzymamy się razem, uda nam się to osiągnąć! Moi klienci mogą na mnie liczyć w stu procentach, za to ręczę!!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata