Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Program inwestycyjny w ETF-ach dla dzieci Deka w Sparkasse - opłaty większe niż zyski.

Napisany przez 2titan1981
Możesz śmiało wymienić konia i jeźdźca.

Twoją bańką powietrzną jest to, że nie chcesz się popalić. Dlatego nie grasz fair... A to w publicznym forum. Jeśli nie chcesz niczego zdradzić, dlaczego nie chcesz napisać o tym w publicznym miejscu, aby można było to sprawdzić.

W przeciwnym razie można pisać wiele, gdy dzień jest długi...

# Wciąż czekam. Chcę móc zweryfikować Twoje twierdzenia, czego nie zrobiłeś. Zauważam to od Twojego pierwszego postu.

# Czekam też na odpowiedź, od kiedy do kiedy osiągnęłaś 6,5% stopę zwrotu po kosztach.

# Wciąż czekam, jak po kosztach ubezpieczenia, równowartość w depozycie ma być taka sama jak wcześniej, gdy koszty już wystąpiły.

# Chciałbym wiedzieć, dlaczego jesteś tak pewny, że dla dzieci trzeba założyć konto emerytalne, do którego w razie potrzeby może nawet nie mieć dostępu, ponieważ ponad 70% nie dotrwa do 62. roku życia, gdzie jest wtedy korzyść? Jeśli wypłata nastąpi wcześniej, jak w przypadku tych 70%. To jaka jest wtedy korzyść z umowy?

# Dlaczego nie odpowiadasz na pytania dotyczące częściowych zwolnień? Czy nie chcesz, czy nie możesz, dlaczego?

To ty unikasz konkretnych pytań i zawsze wracasz do korzyści emerytalnych za 62 lata, które do tego czasu również mogą nie istnieć, tak jak mogłyby istnieć...

Ale jak już powiedziałem, zarobiłeś swoje pieniądze, i to na początku...

Re: Program inwestycyjny w ETF-ach dla dzieci Deka w Sparkasse - opłaty większe niż zyski.

Napisany przez StGe1973
SSchneider,

der Verdacht kommt einfach auf, weil du dich als typischer Verkäufer darstellst. Du unterstreichst x-Mal den Steuervorteil deines Angebots, aber auf Nachteile gehst du nicht ein. Das ist (leider) das typische Verhalten eines Verkäufers. Wie gesagt, kein Vorwurf, ist deine Arbeit, damit verdienst du dein Geld.

Seriös wäre folgendes:

Dein Angbot hat einen Steuervorteil, wenn bestimmte Bedingungen erfüllt werden. Zusätzlich sollten die monatlichen Einzahlungen eine gewisse Höhe haben, dass der Steuervorteil wirklich realisiert werden kann und sich positiv (im Vergleich zur Selbstanlage) auswirkt. Dann ist es wegen des Steuervorteils ein guter Baustein für eine Absicherung im Alter.

Leider gibt es diesen Steuervorteil nicht kostenlos. Unsere Leistung kostet dich etwas (x% pro Jahr) und das geht von der Rendite der investierten ETFs ab. Man wird sehr unflexibel, weil das einbezahlte Geld bis zum 62 Lebensjahr des Kindes gebunden ist usw.

Dann kann ein Kunde vor dir oder wir hier im Forum frei entscheiden, ob das für ihn/sie die geeignete Anlage ist. Aber den Vorteil x mal zu betonen und jede Frage zu Nachteilen mit dem Argument ihr lebt halt in einer Blase unbeantwortet zu lassen, das ist einfach nicht seriös.

Das ist leider genau der Grund, warum Bankberater, Finanzberater usw. so ein schlechtes Image haben.

Napisany przez SSchneider
pisze:
Szanownie byłoby to:

Twoja oferta ma korzyść podatkową, gdy spełnione są określone warunki. Dodatkowo miesięczne wpłaty powinny być w odpowiedniej wysokości, aby korzyść podatkowa mogła być rzeczywiście zrealizowana i miała pozytywny wpływ (w porównaniu do samodzielnego inwestowania). Wtedy jest to dobry element zabezpieczenia na starość z uwagi na korzyść podatkową.

Niestety ta korzyść podatkowa nie jest darmowa. Nasza usługa kosztuje cię (x% rocznie) i jest odejmowana od stopy zwrotu zainwestowanych ETF-ów. Stajesz się bardzo niefleksyjny, ponieważ wpłacone pieniądze są związane do 62 roku życia dziecka itd.

Warunek 1: 12 lat czas trwania
Warunek 2: najwcześniejsza pełna kapitalizacja w wieku 62 lat.

Miesięczne wpłaty możliwe od 25€
Koszty roczne: 1,10% w zależności od wyboru portfela.

Jesteś zawsze elastyczny w kwestii kapitalizowania pieniędzy, nadal korzystasz z efektu zatrzymywania podatku i podczas wypłaty części kwoty (zawsze proporcjonalnie do wpłat/zysków) musisz opodatkować tylko zyski znaną regułą podatku od dochodów kapitałowych.

Ponadto możliwe są dodatkowe wpłaty i przerwy w wpłatach; nadal otrzymujesz dywidendy na zainwestowane pieniądze.

Dodatkowo, produkt ten jest zabezpieczalny u banku jako substytut kapitału własnego. Spróbujcie to zrobić z ""portfelem"", który jakoby również jest przechowywany w banku. Dlaczego tego nie można zabezpieczyć? Ponieważ broker zarządza majątkiem, a nie bank. Dlatego nie jest chronione przed upadłością.

To, że kapitał jest związany do 62. roku życia, nie jest więc prawdą i znowu dowodem na to, że albo ktoś nie czytał ze zrozumieniem albo po prostu ma jeszcze założone klapki na oczy.

W kwestii samodzielnego inwestowania nie mogę się odnieść, ponieważ koszty faktycznie nie są widoczne. Ale oczywiście wiecie o tym.

Następnie odniesienie do mojej pracy, nie jestem ani doradcą finansowym, ani agentem ubezpieczeniowym ani sprzedawcą nieruchomości. Zły wizerunek branży jest uzasadniony, ponieważ na rynku z pewnością są ludzie, którzy tej branży nie służą dobrze. Nie chciałbym nawet wiedzieć, jakie zawody wykonują nasi amatorzy ekspertów tutaj.

Ale jak już wspomniałem, pozostaję przy tym punkcie. Każdy jest sobie najbliższy. Znowu udowodniłeś mi to, o czym już wspomniałem...

SSchneider pisze:
Warunek 1 12-letni okres trwania
Warunek 2 najwcześniejsza całkowita kapitalizacja w wieku 62 lat.

Miesięczna realizacja możliwa od 25€
Koszty roczne 1,10% w zależności od wyboru portfolio.

Jesteś zawsze elastyczny w kapitalizacji pieniędzy, otrzymujesz dzięki temu efekt odroczenia podatku i musisz opodatkować jedynie zyski przy wypłacie części (zawsze proporcjonalnie do wpłat/zysków) znaną zasadą podatku od zysków kapitałowych.

Ponadto możliwe są dodatkowe wpłaty i przerwy w składkach, wciąż otrzymuje się dywidendy od zainwestowanych pieniędzy.

Ponadto produkt ten można zabezpieczyć jako kapitał własny w banku. Spróbuj tego z portfelem, który również jakoby znajduje się w banku. Dlaczego nie można go zabezpieczyć? Ponieważ makler zarządza majątkiem, a nie bank. Dlatego też nie jest chroniony w przypadku niewypłacalności.

To, że kapitał jest związany do 62. roku życia, nie jest więc prawdą i znowu dowodzi, że albo ktoś nie czytał dokładnie, albo po prostu nadal ma przysłony na oczy.

Nie mogę odnieść się do inwestycji własnej, ponieważ koszty rzeczywiście nie są zauważalne. Ale wy na pewno wiecie.

A teraz krótkie odniesienie do mojej pracy, nie jestem ani doradcą finansowym, ani agentem ubezpieczeniowym czy sprzedawcą nieruchomości. Zła sława w branży jest uzasadniona, bo na rynku z pewnością są ludzie, którzy nie służą dobrze swojej branży. Nie chciałbym nawet wiedzieć, jakie zawody wykonują nasi hobby-eksperci.

Ale jak już powiedziałem, pozostaję przy tym punkcie. Każdy myśli najpierw o sobie. Oczywiście znowu udowodniłeś mi to, co już wcześniej wspomniałem…

Przez to, że przed 62. rokiem życia bez negatywnych skutków jest traktowane jako zaleta? Jednak musi być z powrotem do 62. roku życia. Mogę też to zabezpieczyć w depozycie, ale nikt nie jest na tyle głupi, żeby to zrobić.... Ponieważ znów generuje to koszty.

Oznacza to już różnicę co najmniej 0,9% rocznie. To oznacza, że depozyt musi zarobić tylko 5,6%/r w celu uzyskania tej samej zawartości. No dobrze, jeśli nie dowiedziałem się, ile czasu zajęło uzyskanie 6,5% zysku pomimo kilkakrotnych pytań, muszę porównać moje zyski z tymi słowami. W moim przypadku osiągnął 10,9%/r, co oznacza, że ubezpieczenie musiałoby osiągnąć co najmniej 11,8%, czego jednak nie zrobiła, co oznacza, że co roku ETF osiąga o 4,8% większy zysk w porównaniu z ubezpieczeniem.

Zalety ETF
Zawsze możliwe do wymiany na gotówkę
30% częściowe zwolnienie, szczególnie w pierwszych latach jest interesujące
0,2% kosztów za każdą stawkę oszczędnościową
15€ roczne opłaty za depozyt
Depozyt jest zabezpieczony.
Wypłaty zostaną ponownie zainwestowane uwzględniając kwotę wolną od podatku, co jest dodatkową zaletą, zwłaszcza dla inwestycji. Dla kogoś kto używa kwoty wolnej od podatku, która przepadłaby każdego roku...
Brak związania z terminem realizacji pełnego obciążenia,
Bez problemów podatkowych na starość
Jasne planowanie
Renta będzie wypłacana także poza Europą, jeśli się tego życzy.
Stawka oszczędnościowa zawsze dostosowana do nowych potrzeb, budowa domu, dzieci, wakacje, bez ograniczeń

Napisany przez SSchneider
titan1981 pisze:
Przed 62 laty, bez żadnych wad uznanych za zalety? Musi jednak wrócić do 62. Mogę również zdeponować to tylko nikt nie jest na tyle głupi, żeby to zrobić.... Ponieważ ponownie rodzi to koszty.

Więc różnica wynosi przynajmniej 0,9% rocznie. Oznacza to, że depozyt musiałby zarabiać tylko 5,6% rocznie, aby uzyskać tę samą treść. Dobrze, jeśli nie dowiem się, ile czasu musi minąć, aby osiągnąć stopę zwrotu 6,5% pomimo wielokrotnych próśb, muszę porównać mój zwrot z Word, który w moim przypadku wynosił 10,9% rocznie. To oznacza, że ubezpieczenie musiałoby osiągać co najmniej 11,8%, ale tego nie zrobiło, co oznacza, że Word ETF co roku generuje o 4,8% więcej zysku w porównaniu z ubezpieczeniem.

Zaleta ETF
Zawsze dostępny na żądanie
30% częściowo zwolniony, zwłaszcza w pierwszych latach
0,2% kosztów za każdą ratę oszczędnościową
15€ roczne koszty depozytu
Depozyt jest preferowany
Dywidendy są reinwestowane po uwzględnieniu kwoty wolnej od podatku, co jest dodatkową zaletą, zwłaszcza dla inwestorów. Dla kogoś, kto nie korzystałby z rocznego kwoty wolnej od podatku, którą można by stracić...
Brak związku z tym, kiedy nastąpi pełne wykorzystanie;
Brak problemów podatkowych w późniejszym wieku
Planowanie jest klarowne
Rentę można otrzymywać także poza Europą, jeśli się tego życzy.
Stopa oszczędności może być dostosowana do nowych potrzeb, takich jak budowa domu, dzieci, wakacje, bez ograniczeń

Krążymy w kółko.
Czy zostajecie przy swoim depozycie, gdzie wszyscy wiecie, jakie koszty są związane z jego posiadaniem, a różnica między zakupem i sprzedażą nie jest kosztem.

Czy nie otrzymujesz 30% częściowego zwolnienia również w polisie?
Depozyt jest bardziej popularny? Zobaczymy w 2026 roku, kiedy ustawa zostanie wdrożona. A nie będzie już ukrytych rabatów od emitenta dla brokera. Wtedy prawdziwe koszty staną się widoczne.

To już prawie jak rozmowa z kryptowsokością ????
Jak klarownie planujesz depozyt, kiedy potrzebujesz gotówki, a rynek właśnie ponownie radzi sobie z kolejnym kryzysem.
Rentę można otrzymywać także na zewnątrz Europy z polisy, kto powiedział, że jest ona ograniczona do Niemiec?

Dla dzieci możesz wykorzystać kwotę wolną od podatku w wysokości 11908€. Kto powiedział, że to tylko 1000€? Możesz zrobić znacznie więcej w Depozycie Junior niż myślisz. (Półwiedza)

A teraz... dlaczego zawsze płacisz podatek od dywidend natychmiast zamiast odroczyć go i zainwestować cały „niezapłacony” podatek z powrotem?

Na przykład, dziecko ma do 18. roku życia możliwość oszczędzania do 200.000€ wolnego od podatku. Czy wiedziałeś?

I jeszcze raz o kapitalizacji, oszczędzałeś przez 30 lat i jeszcze nie masz 62 lat, ale chcesz na przykład emigrować, wtedy zawieś tę rzecz lub skapitalizuj. Wtedy będą wymagane podatki kapitałowe.
Procedura oparta na połowie dochodu jest stosowana dopiero po 62. roku życia.
wtedy zostaje pobrana tylko połowa zysku, który zostaje ponownie zredukowany o 30% dzięki częściowemu zwolnieniu. Następnie masz odpowiedni obciążenie podatkowe, które musisz zapłacić według obowiązującej stawki podatku dochodowego.

Albo po prostu:
Zysk /2 x 30% x stawka podatku dochodowego=oszacowany podatek od kwoty spłaty = Kwota netto.

I szczerze mówiąc, jeśli tak bardzo podoba Ci się ETF Word, podpisz się pod tym, że chciałeś, aby 100% trafiło do ETF Word. Kto powiedział, że musisz wybrać inną gamę aktywów? Dokładnie - nikt

Napisany przez ZehWeh
Dlaczego zawsze próbujesz nas przedstawiać jako głupich i wmawiasz nam, że żyjemy w „bańce” (poza tym pisze się to „bubble”, Buble to nazwisko piosenkarza)? Po prostu zakładasz, że nigdy nie słyszeliśmy o Spread, Tracking Difference, PFOF itp.

On tego nie posiada, w przeciwnym razie mógłby się na to zgodzić.

On nie chce, ja też nie chcę już więcej dla mnie sprawy wyglądają teraz znacznie gorzej z tą kurtką niż ETF bez kurtki. Zapytałem trzy razy. Trzy razy nie otrzymałem odpowiedzi. Kto nie potrafi odpowiedzieć trzy razy, po prostu wybrał niewłaściwy zawód.

Teraz zobaczę, jak chce postąpić ze mną ten świat...

On chce zarabiać pieniądze, niestety chce zarabiać pieniądze na tym, co my mamy mu płacić, im więcej jedzących przy stole, tym droższe jedzenie.

Prosta logika: na ubezpieczeniu zarabia doradca, bank depozytowy, wydawca funduszy inwestycyjnych, ubezpieczyciel i państwo, dopiero potem klient, 2 można wyrzucić

Napisany przez ReneZ
Hej - Mega, że myślisz już wcześnie o majątku swoich dzieci. Ogólnie unikałbym planów oszczędnościowych oferowanych przez banki takie jak Sparkasse, Volksbank, Deutsche Bank i inne. Oferta funduszy inwestycyjnych i ETF-ów jest raczej ograniczona, a opłaty są zdecydowanie zbyt wysokie. Szczególnie nadal pracują z opłatami przy wykupie, które znacząco obniżają zwrot z inwestycji.

Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata