Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie mieszkania własnościowego / Pytanie dotyczące kredytu ratalnego

Napisany przez NaTwoim13
pisze:
Już to zacytowałem i odniósłem się do tego. Może po prostu spokojnie przeczytać wypowiedzi innych zamiast od razu atakować z nożem między zębami.

I gdzie to zrobiłem? Skończ używać argumentów ze słomianymi kukłami.

Moją pierwszą wypowiedzią na ten temat było

Nie ma jasności, dużo bełkotu i to jest irytujące. Napisz, moim zdaniem, tak jak na początku napisałem i zaznaczyłem, że dla mnie osobiście (odnoszę się do moich dwóch chłopców) nie ma dwóch opinii.

Poza tym, piszesz, że źle jest przedstawiać zalety, ale negować ryzyko, tylko nikt tutaj tego nie zrobił!

Re: Finansowanie mieszkania własnościowego / Pytanie dotyczące kredytu ratalnego

Napisany przez NaTwoim13
wary pisze:
To zawsze zależy od indywidualnych okoliczności.

Tak, zawsze lepiej i celadniej jest znać te okoliczności, przynajmniej je pozyskać, aby zająć stanowisko.

Oznacza to, że nie oceniajemy sytuacji tylko na podstawie naszego punktu widzenia lub wynikających z indywidualnych okoliczności, ale należy to zaznaczyć.

Napisany przez StGe1973
wstrzemięźliwy

chodzi o to, że istnieją naprawdę skąpe finansowania. Więc niewiele kapitału własnego, dostępny dochód (stosunek kapitału własnego do raty kredytowej i stałe koszty) raczej ledwo wystarcza do życia, więc ogólnie rzecz biorąc: Tak, może działać, ale podczas okresu wiązania oprocentowania albo dochód musi znacząco wzrosnąć, albo nie może wydarzyć się wiele poza planem, w przeciwnym razie ryzyko, że finansowanie zawiśnie, jest bardzo duże. Rodzice powinni dokładnie przemyśleć, czy chcą podjąć to ryzyko, nawet jeśli chcą pomóc swoim dzieciom.

To finansowanie jest jednak inne: kapitał własny wynosi 200 000 euro, a dodatkowy kapitał własny jest dostępny. Dochód jest na tyle wysoki, że po zapłacie raty kredytowej pozostaje znaczny bufor itp. Jeśli tutaj nie wystąpią absolutnie niezwykłe okoliczności, finansowanie będzie przebiegać bez problemów. Jeśli rodzice chcą pomóc, to w przypadku tego przypadku minimalne ryzyko (które zawsze istnieje) jest możliwe.

Napisany przez 2tneub
Do tej pory nigdzie nie wspomniano o ryzyku związanym z zablokowaniem hierarchii. Czy rodzice sami kiedyś będą potrzebować [url]kredytu[/url] na remonty czy chcą sprzedać [url]Dom[/url], ponieważ uważają, że w starszym wieku znacznie przyjemniej jest żyć na Majorce, tego typu [url]pożyczka[/url] zabezpieczona hipoteką ma oczywiście znaczne wady. Posiadanie rodzeństwa, które pilnie potrzebuje tego rodzaju priorytetu, może być również możliwe.

Napisany przez wary

Ta forma finansowania jest jednak inna: 200 000 [url]euro[/url] zostanie wniesione jako kapitał własny, a dodatkowy kapitał własny jest dostępny. Dochód jest na tyle wysoki, że po spłacie [url]kredytu[/url] nadal istnieje znaczący bufor itp. Jeśli tutaj nie wystąpią zupełnie wyjątkowe okoliczności, finansowanie będzie przebiegać bez problemów. Jeśli rodzice chcą pomóc, to tutaj można to zrobić przy minimalnym pozostałym ryzyku.

Kapitał własny wynosi mniej niż 13,5 procent.

Nie znamy wartości innych aktywów.

Dochód jest zdecydowanie wystarczający, ale według własnych słów TE może nie być utrzymywany w sposób ciągły.

Zabezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy? Inne porównywalne źródła dochodu? Nie znamy tych danych. Nie muszę ich znać, ponieważ nie mam być gwarantem zabezpieczenia tutaj.

Odpowiedź jest prosta: finansowanie zostanie udzielone.

Cytat noelmaxim

Tak, zawsze jest lepiej i bardziej celowe, gdy się je zna, przynajmniej są pytane, aby móc zająć stanowisko.

Dlaczego? Jeszcze raz: Nie mam być gwarantem zabezpieczenia tutaj. Nie muszę również decydować, czy rodzice TE podejmą takie działanie. Moja pozycja to jedynie: To nie powinno być podejmowane lekkomyślnie.

Cytat noelmaxim

Nie ma jasności, dużo gadania i to irytuje.

Pozwól więc.

Na ogólny zarzut, że zabezpieczenie poprzez nieruchomość rodziców nie powinno być tak lekceważone, odpowiedziałaś ogólnym gadaniem o tym, że na pewno pomogłabyś swoim dzieciom.

Jakie jest znaczenie tego, co zdecydowałaś w swoim konkretnej sytuacji? Czy to pomaga TE lub jego rodzicom?

Cytat noelmaxim

Nieistotne, czy kapitał jest dostępny czy nie. Faktem jest, że banki oceniają warunki [url]kredytu[/url] praktycznie wyłącznie na podstawie zabezpieczenia obiektu, dokładniej mówiąc na podstawie wartości obciążenia i praktycznie nie biorą pod uwagę zdolności kredytowej w odniesieniu do dochodu/nadwyżki budżetowej/obciążenia/stopnia zadłużenia. To ostatnie stanowi jedynie bilety wstępu, tak czy nie, a następnie warunki są ustalane na podstawie wartości obciążenia, która powinna być niekwestionowanie niższa, na przykład jeśli dwie nieruchomości obciążone lub niewielko obciążone służą jako zabezpieczenie.

Nie zrozumiałaś sedna sprawy. W przypadku niewypłacalności nie jest w żaden sposób istotne dla gwaranta zabezpieczenia,

Cytat noelmaxim

Nieistotne, czy kapitał jest dostępny czy nie.

.

Napisany przez NaTwoim13
27 lat w biznesie, zbudowane własnymi rękami, zabezpieczenia dla dzieci, inwestycje w nieruchomości, ale nie rozumiem tych punktów. O zgrozo! Oczywiście każdy może i powinien wyrażać swoje zdanie, jednak należy je także oznaczyć jako takie, a moje zainteresowanie się nimi względnie nikogo nie obchodzi, jestem przecież dawcą zabezpieczeń, co wyjaśnia wszystko.

Napisany przez wary
noelmaxim pisze:
27 lat w branży, samemu zbudowany, zapewniający zabezpieczenia dla dzieci, inwestycje kapitałowe w nieruchomości, ale nie rozumiem punktów. O cholera!

Nic na to nie poradzę, prościej i klarowniej nie mogę tego wytłumaczyć. Nie mam pojęcia, gdzie leży problem.

Z argumentem autorytetu mówi się jedynie o braku argumentu w sprawie.

Cytat noelmaxim

To mnie nawet nie interesuje, nie jestem osobą zapewniającą zabezpieczenia, to wszystko wyjaśnia.

Tak. To nie z ciekawości musi wyciągać informacje od TE z rytmów swojego życia. Ta rozmowa musi się odbyć z rodzicami, a nie ze mną czy tobą.

Twój horyzont obserwacji jest jasny.

Napisany przez wary
Powtórzony post

Napisany przez NaTwoim13
Ze mną nie???

Oj, wiesz więcej niż ja!

Jest po prostu absurdalne angażowanie się w dyskusje bez znajomości indywidualnych kontekstów w tej tematyce.

Uogólnienia i ogólniki nie mają miejsca w wątku dotyczącym finansowania!

.....ale jeśli będziemy robić blablabla i chcemy to uznać za miarodajne!

Napisany przez wary
noelmaxim pisze:
Z tym mną nie???

O, ty wiesz więcej niż ja!

Ach, czy to ty ostatecznie decydujesz, czy rodzice dadzą mu bezpieczeństwo? A może jesteś ostatecznie samym ojcem?

Cytat noelmaxim

.....tak, gdy robimy blablabla i chcemy przyjąć to jako miarę!

na przykład, kto oczywiście zapewnia pomoc swoim dzieciom?

Napisany przez NaTwoim13
Nie, ale staram się - oprócz osobistych ocen - tworzyć lub dołączać do solidnej wiedzy oraz pomagać w przybliżeniu danej tematyki osobie niezorientowanej, i nie uwierzysz, niejednokrotnie szczegóły osobistej sytuacji są mi szczegółowo przedstawiane.

Napisany przez wary
noelmaxim pisze:
Nie, ale próbuję - oprócz osobistych ocen - tworzyć solidną wiedzę lub dołączyć do niej, aby przybliżyć nieświadomym temat, i nie uwierzysz, ale niejednokrotnie szczegóły sytuacji są mi przekazywane.

A jednak ostatecznie decydują rodzice...

Jako pośrednik finansowy masz właśnie ten horyzont, żeby zapewnić klientowi najlepsze dla niego finansowanie. Oczywiście, pomocni rodzice są tutaj na miejscu, dzięki którym można negocjować lepsze warunki dla Twojego zleceniodawcy.

To jest zgodne z zasadami.

Nie jestem w stanie powiedzieć, czy masz również na względzie interesy gwarantów bezpieczeństwa w imię pokoju rodzinnej, na podstawie Twoich wywodów mam pewne wątpliwości, ponieważ uważam je za zbyt jednostronne.

Napisany przez NaTwoim13
Widzisz, nie ingeruję w ten proces decyzyjny!

Napisany przez wary
noelmaxim pisze:
Widzisz, że nie ingeruję w ten proces decyzyjny!

Więc teraz zgadzasz się ze mną

Cytat od wary

Tę rozmowę musi przeprowadzić z rodzicami, a nie ze mną ani z tobą.

Widzisz lepsze warunki dla swojego klienta, ja dostrzegam poręczyciela, który być może nie do końca uświadamia sobie skutki i ryzyko swojej gotowości do pomocy. Istnieją już powody, dla których Federalny Trybunał Sprawiedliwości musiał zajmować się poręczeniami małżonków.

W końcu rozmawiamy o tym samym, ale z różnych punktów widzenia.

I dokładnie po to są fora.

Jeśli rodzice, mając pełną wiedzę na temat wszystkich istotnych kwestii, zdecydują się być poręczycielami, to ja będę ostatni, który się temu sprzeciwi.

Napisany przez NaTwoim13
Ok

....ale poręczenie to już co innego.

Napisany przez wary
noelmaxim pisze:
Ok

....ale poręczenie jest czymś innym.

Dlatego napisałem np.... interesy są z pewnością porównywalne, choć zasięg jest inny.

Z mojego doświadczenia wielu ludzi zwraca uwagę tylko na oszczędności na odsetkach, a ryzyko niewypłacalności jest całkowicie pomijane. Ludzie mają tendencję do przeceniania szans i niedoceniania ryzyka... w przeciwnym razie nie byłoby palaczy, którzy grają w lotto

Każdy, kto obciąża swoją nieruchomość jako zabezpieczenie, musi konkretnie zastanowić się: Jakie realne możliwości działania będę miał, gdy wystąpi przypadek zabezpieczenia?

Napisany przez NaTwoim13
wary pisze:
Dlatego napisałem np.... sytuacja interesowa jest całkiem porównywalna, nawet jeśli zasięg jest inny.

Moim doświadczeniem jest to, że wielu ludzi widzi tylko oszczędności na odsetkach, a ryzyko niewypłacalności całkowicie pomija. Ludzie mają tendencję do przeceniania szans i niedoszacowania ryzyka... w przeciwnym razie nie byłoby palaczy, którzy grają w lotto.

Każdy, kto obciąża swoją nieruchomość jako zabezpieczenie, musi się jednak zastanowić: Jakie realistyczne możliwości działania mam, jeśli wystąpi się zabezpieczenie?

Z mojego doświadczenia wiem, że posiadacze nieruchomości, zwłaszcza ci, którzy spłacili nieruchomość lub są bliscy jej spłacie, nie posiadają tej naiwności! Zapewne również ze względu na fakt, że podpis nie wystarczy, a trzeba włożyć wysiłek w odniesieniu do obiektu, podobnie jakby się kupowało nieruchomość!

Ta naiwność znajdywana (była) raczej przy poręczeniach (które obecnie nie istnieją) lub współobowiązkach w kredytach konsumenckich.

Napisany przez wary
noelmaxim pisze:
Z doświadczenia wiem, że posiadacze nieruchomości, zwłaszcza ci, którzy spłacili nieruchomość lub są bliscy jej spłacie, nie posiadają tej naiwności! .

Z mojego doświadczenia mogę wyraźnie temu zaprzeczyć.

Ludzie - zwłaszcza gdy chodzi o własne dzieci - często są zaskakująco naiwni.

Napisany przez NaTwoim13
Gdzie pracujesz zawodowo?

Przerażająco naiwni, po prostu sprzedają swoje domy?!?!?

Napisany przez bruno68
Mężczyzna, mężczyzna,

jak dużo błędów!

Wystarczy tylko przeczytać i zrozumieć ten załącznik do ustanowienia hipoteki!

Samo zdanie: Zrzeczenie się zarzutu! lub podobne zdania, oznacza, że nie ma możliwości uniemożliwienia sprzedaży nieruchomości!

Co najwyżej, pozostaje jedynie całkowita spłata pozostałej kwoty, która jest wykluczona na pierwsze 10 lat ze względu na wysokie obciążenie spłatą!

Przeliczmy sobie oprocentowanie 2 % w skali roku, to tylko 30.000 € z 80.500 € w ciągu 10 lat to około 330.000 € spłaty. W rezultacie, w zwykłym okresie spłaty pozostaje niespłacony dług w wysokości 1,17 miliona euro.

Sami mówią: Dzieci za 3 do 4 lata, a co potem? Jeśli żona przestanie pracować? Jej zarobki znikną!

Czyli tylko 3 lata nadpłaty 5 % z 1,5 miliona € to 75.000 € rocznie, dodatkowe 225.000 € nadpłaty, pozostaje 0,945 miliona € długu pozostałego, a dług pozostaje na poziomie 6.700 € miesięcznie.
Najpierw policz, czy żona może zostać w domu!

Temat rodziców
Ponieważ jest dwie rodziny, z których powstaje nowa rodzina! Są cztery osoby (rodzice i teściowie), którzy mają co najmniej 20 - 30 lat więcej i znajdują się w obszarze, który skłania się raczej w kierunku opieki! A z ich zarobków będą musieli płacić!

Ponieważ instytucje pomocy społecznej mogą zapłacić, ale zostaną one zabezpieczone przed sądem rodzinny hipoteką w pierwszym rzędzie na domu i twoją wierzyciel wobec nich zostanie przeniesiony na drugi plan przez wyrok! Co to oznacza dla Ciebie?
Naruszenie umowy! Jak to było: Zrzeczenie się zarzutu!, ponieważ istnieje ryzyko dla wierzyciela, że nie otrzyma pieniędzy ani zabezpieczenia w postaci hipoteki!

Jednak jeśli możesz zagwarantować, że żaden z rodziców w ciągu najbliższych 10 do 20 lat nie będzie potrzebował opieki! To możliwe byłoby tutaj uwzględnienie. Ponieważ jesteś beneficjentem, jesteś również jednocześnie gwarantem opieki w przypadku obu rodziców! Ponieważ masz na to wspólną zdolność finansową! Ponieważ kwota wolna od zajęcia wynosi maks. 3.640 €, zgodnie z § 850 c Kodeksu Postępowania Cywilnego!

Jak łatwo zauważysz, twój obecny standard życia nie jest finansowalny, twoje mieszkanie jest właśnie zabezpieczane przez kwotę wolną od zajęcia! W rezultacie max. 15.000 € mogłoby być zajęte!

Napisałem już, że ani twoje zasoby własne, ani potrzeby finansowe nie odpowiadają ogólnokrajowemu średniemu poziomowi! Dlatego muszą zostać zastosowane inne parametry decyzyjne lub zostaną one na ciebie nałożone, które nie mają nic wspólnego z ogólnokrajowymi zasadami dotyczącymi uzyskiwania kredytów.

Temat zdrowia
W przypadku tej kwoty zawsze zalecam wizytę u lekarza specjalisty! Pojechaliście z partnerką na wakacje w Niemczech na 1 do 2 tygodnie, udajcie się tam do lekarza jako pacjent prywatny!

Podróż samochodem, zapłata wszystkich rachunków gotówką, również tankowanie! Płatność za wakacje również tylko gotówką. I wszystkie rachunki lekarskie, laboratoryjne itp. opłacaj wyłącznie prywatnie i gotówką.
I poproś wszystkich, żeby zapomnieli, że kiedykolwiek tam byłeś!

Wyniki badań najlepiej otrzymać w formie pisemnej, ponieważ technologia niskiego poziomu nie umożliwia śledzenia cyfrowego!

1) Masz wynik dla siebie! Jeśli wynik jest dobry, nie ma przeszkód dla zabezpieczenia! Odpowiednio także dla finansowania.

Jednak jeśli wynik lekarski jest negatywny, finansowanie staje się zbędne! Zobacz załączniki

bruno68

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata