Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Intel kontra AMD: pojedynek procesorów

Napisany przez richard100
To nie wygląda zbyt dobrze. Kursy akcji po godzinach są jeszcze w granicach normy.... jeszcze... ? Prawdopodobnie oczekiwania nie były zbyt wysokie.
Pozdrowienia, Rich

Intel Notuje Największy Spadek Zysków Od 2001 Roku Po Obniżkach Cen
19 lipca (Bloomberg) -- Intel Corp., największy na świecie producent układów scalonych, zgłosił największy spadek zysków od ponad czterech lat i powiedział, że przychody w trzecim kwartale nie spełnią oczekiwań analityków.

Zysk netto w drugim kwartale spadł o 57 procent do 885 milionów dolarów, czyli 15 centów na akcję, z 2.04 miliardów dolarów, czyli 33 centów rok wcześniej, poinformowała firma z siedzibą w Santa Clara w Kalifornii w dziś rozpowszechnionym oświadczeniu przez Business Wire. Sprzedaż spadła o 13 procent do 8 miliardów dolarów, czyli dolnej granicy prognozy Intela.

Straty udziałów rynkowych na rzecz Advanced Micro Devices Inc., drugiego producenta procesorów do komputerów osobistych, zmusiły CEO Intela, Paula Otelliniego, do przyspieszenia wprowadzenia nowych produktów i obniżenia cen. Oczekiwanie na obniżki cen rozpoczynające się w tym miesiącu skłoniło klientów do opóźnienia zakupów.

„Zamroził rynek”, powiedział z Portland w stanie Oregon McConnell. Ma on „perform rating” na akcje i powiedział, że ich nie posiada. „Nastąpiło odbudowanie zapasów.

Akcje wzrosły o 28 centów, czyli 1,5 procenta, do 18.49 dolarów o 16:00 czasu nowojorskiego na giełdzie Nasdaq. Spadły one o 26 procent w tym roku, co czyni je najsłabiej wykonującą akcją w indeksie Dow Jones Industrial Average.

Spodziewano się, że firma zgłosi zysk w wysokości 693 milionów dolarów, czyli 12 centów na akcję, według analityka Pacific Crest Securities Mikea McConnell. Jego szacunek był o 2 centy niżej niż 14-centowy średni z 36 analityków przepytanych przez Thomson Financial.

Prognoza

Sprzedaż w trzecim kwartale będzie mieścić się w przedziale od 8.3 miliarda do 8.9 miliarda dolarów, w porównaniu do szacunku 9.04 miliarda dolarów, który był średnią z badania Thomson Financial przeprowadzonego na 27 analitykach.

Otellini, 55 lat, ogłosił w zeszłym tygodniu, że zwolni 1000 menedżerów, aby poprawić podejmowanie decyzji i zaoszczędzić pieniądze. Jest bliski zakończenia tego, co określił jako największa rewizję operacyj Intela od 20 lat, i ma na celu obniżenie kosztów o 1 miliard dolarów.

Analitycy, w tym Doug Freedman z American Technology Research w San Francisco, spodziewają się, że Intel zredukuje swoją 100,000 osobową załogę nawet o 15 procent poprzez serię cięć.

W zeszłym miesiącu Otellini zakończył 5-miliardową inwestycję w wejście Intela na rynek procesorów do telefonów komórkowych, sprzedając biznes. Oddzielił także dywizję pamięci firmy w przygotowaniu do sprzedaży, jak mówią analitycy.

Wskaźnik Branży

Zyski Intela są postrzegane jako wskaźnik popytu na komputery i ich podzespoły. Apple Computer Inc., Motorola Inc. i Qualcomm Inc. również dzisiaj zgłosiły wyniki. International Business Machines Corp., które jest konkurentem i klientem Intela, wczoraj ogłosiło wzrost zysków po zaoszczędzeniu kosztów poprzez przeniesienie pracy do Indii. Yahoo Inc., właściciel najczęściej odwiedzanej strony internetowej, zgłosił sprzedaż poniżej szacunków analityków.

Advanced Micro, z siedzibą w Sunnyvale, Kalifornia, w tym miesiącu powiedział, że drugo-kwartalne sprzedaże prawdopodobnie nie spełniły jego prognoz po tym, jak Intel sygnalizował cięcia cen. Wstępne przychody spadły o 9 procent do 1.22 miliarda dolarów z pierwszego kwartału.

McConnell z Pacific Crest spodziewał się, że Intel zgłosi spadek sprzedaży o 13 procent do 8 miliardów dolarów. Porównując to z zakresem sprzedaży Intela w wysokości od 8 do 8.6 miliarda dolarów.

Otellini zaczął przyspieszać wprowadzenie produktów po tym, jak Advanced Micro zdobył ponad 20 procent rynku mikroprocesorów PC w zeszłym roku. Intel zaktualizował swoją ofertę serwerową Xeon w czerwcu, wprowadzając chip, który według firmy jest szybszy i bardziej wydajny niż Opteron od Advanced Micro. Planuje także nowe wersje swoich chipów do desktopów i laptopów w tym kwartale.

Nowe chipy spowodowały, że co najmniej siedmiu analityków, w tym James Covello z Goldman Sachs & Co. i Thomas Thornhill z UBS AG, podnieśli swoją rekomendację dotyczącą akcji Intela od 8 maja. Przewidują, że nowe produkty ograniczą zdolność Advanced Micro do sprzedaży.

Napisany przez 2cybercrash
Intel-Bilans z pytajnikiem, potwierdza się, że Intel nadal posiada 90% udziałów w rynku, ale zysk przypuszczalnie zmalał o trzy czwarte z powodu konkurencji ze strony AMD. Perspektywy wyglądają jak najbardziej ponure. Więc żadnej niedoszacowanej poprawy, lecz stara piosenka od prawie dwóch lat, przygnębiając i chłostając Intela. Pracownicze programy opcji na akcje warte kilkuset milionów są imponujące, pochłaniają mniej więcej jedną trzecią zysków! Może te opcje uprawniają do sprzedaży akcji na potęgę, bo od dawna już nikt nie osiągnął zysku na kursach! Odrażający bełkot bilansowy made in USA, zupełnie niegodny zaufania. Niemniej muszę wywnioskować, że inwestycja w Intel na kursy była błędem, bo wartość nie jest nawet handlowalna na niskim poziomie, tak mikroskopijne jest osiągnięcie kursowe. Ostrzeżenie dotyczące indeksów Dow Jonesa, które już prawie wcale nie sprawiają przyjemności! Do końca roku czeka nas zakazić branża chipów, zawsze pełna niespodzianek, a Intel nie jest upadłością, chociaż kurs, który był kiedyś w okolicach 80-90$ stoi teraz na 17$! Stosunek ceny do zysku nowo oblicza się na niemalże 30 zamiast poprzedniego 15!

Napisany przez beat
Nie jestem inwestorem w firmie Intel, ale to się jeszcze może zmienić.

Przynajmniej jeśli chodzi o procesory desktopowe, które wchodzą na rynek za około tydzień, są one wydajniejsze i mniej energochłonne niż produkty AMD. Wydajność w standardowych testach benchmarkowych również wygląda dobrze. To powinno przyciągnąć kolejnych nabywców. Nawet nadchodzące generacje procesorów mobilnych będą zużywać energię o 20% mniej niż obecne CoreDuo.

Intel porządkuje w dziedzinie technologii i wraca na właściwe tory. Jego strategia platformy (Centrino) nie jest zbyt tania, ale lepiej tak, niż zostawić segment budżetowy AMD.

Technologia to nie wszystko, ale przynajmniej jest to ważny krok naprzód. Ta technologia zapewne podniesie sprzedaż Apple, co dla mnie nie jest całkowicie mało istotne. :lol:

Napisany przez beat
AMD musiał w jakiś sposób zareagować na zagrożenie technologiczne.

Dzięki tej decyzji AMD jest teraz także w stanie stworzyć platformę z własnych komponentów w stylu Centrino.

Będzie interesujące zobaczyć, co teraz z tego wyniknie. Przejście w sposób 1:1 do modelu Centrino prawdopodobnie nie będzie wszystkim.

Intelowi zawsze zarzucano, że ich platforma jest zbyt droga i nie dopuszcza tanich rozwiązań. To może być pewien sposób rozwiązania tego problemu.

Teraz będzie ciekawe zobaczyć, jak zareaguje na to np. Apple. Ich notebooki działają na technologii Intela, ale mają zainstalowane karty graficzne ATI. Prawdopodobnie przejdą na Nvidię. W większych komputerach od dawna zainstalowano już karty Nvidii. W dziedzinie wysokowydajności, Nvidia zazwyczaj wypada najlepiej.

https://biz.yahoo.com/cnw/060724/amd.html?.v=1

Napisany przez Globalist
Intel to historia wieczna.
Ostatnio przeczytałem: Zmiana trendu w zasięgu wzroku!
Nie potrafię ocenić, czy ma to związek z zaprojektowanym procesorem dwurdzeniowym. Faktem jednak jest, że jest on znacznie lepszy od obecnego flagowego modelu AMD. Tak ustalili niektórzy fani PC podczas testów w laboratorium.
Czy to pomoże również kursowi? Intel nigdy nie był tak tani. Innymi słowy: AMD jest teraz drogie.
Przynajmniej kursy się poruszają. Tylko kierunek też powinien wkrótce być właściwy.

Dość niespodziewanie dzisiejsza sesja handlowa, piątek 28 lipca, rozwija się w dzień chipów, co przynosi wzrost o 3,5 do 5%. Nawet Intel jest w stanie dołączyć, z wyjątkiem Texas, gdzie bilans był chyba zbyt różowy?

Kilka dni temu amerykańskie gremium analityków odważyło się podnieść cały sektor półprzewodników i zalecić jego zakup, co zostało podkreślone symbolem +3 do 5+. Jednak już wczoraj całe spektrum zostało zniszczone przez masową bessę, jakby przez niedźwiedzie pułapki, wyrównując na równi. Indeks półprzewodników w Filadelfii rzekomo notuje 16-letnie minimum! W przypadku Intela dostrzegam pewną zdeformowaną formację W, czyli podwójne dno w fazie wykształcania, co pod pewnymi zastrzeżeniami może być już sygnałem do przejściowo nieznacznie wyższych kursów.

Wczoraj jedynie poszukiwane były metale szlachetne kryzysowe, mocne srebro, umiarkowane złoto, słabe pallad. Metale przemysłowe, takie jak aluminium, zostały odrzucone.

Dziś akcje będą notowane ex. dywidendą.
Pozdrowienia, Rich

Dziękuję za wskazówkę, Richu, z pewnością będę śledzić formowanie podwójnego dna w analizie technicznej. Jak zawsze, bez gwarancji. Intel rzadko kiedy mnie tak denerwował.

Jestem również głęboko pod kreską. Ale nadzieja umiera ostatnia. Z dużą cierpliwością ten tytuł również kiedyś wróci do mody.
Pozdrowienia, Rich

Napisany przez beta

Jestem również głęboko w plecy. Ale nadzieja umiera ostatnia. Z dużym cierpliwością ten tytuł pewnego dnia znów stanie się modny.
Pozdrowienia Rich

Cześć Rich
Intel z pewnością wróci na fali. Teraz, gdy nadchodzi nowy system operacyjny Microsoftu Vista (wiosną 07 dla użytkowników indywidualnych, wcześniej dla firm), INTC ponownie wyczuwa szansę na przyszłość.
Użytkownicy będą musieli zmodernizować swoje komputery, a my oczekujemy niezwykłej drugiej połowy roku ... mówi przedstawiciel Intela.

Pozdrowienia

Napisany przez beta
Na n-tv usłyszałem coś dobrego w Telebörse (nawet jeśli Hans ma ochotę zwymiotować): Ceny w sektorze chipów od kilku tygodni znowu rosną. Popyt przewyższa podaż.

Od początku sierpnia indeks chipów w USA pokazuje tendencje do ożywienia. Zazwyczaj dobry znak dla przyszłego rozwoju koniunktury, jako sektor wcześnie cykliczny.

Teraz jednak trzeba jeszcze wiedzieć, jak dużą rolę odgrywa tu efekt Microsoft-Vista....,

Pozdrowienia

Napisany przez Dany1
Intel może przeprowadzić redukcję zatrudnienia w wysokości 10 000-20 000 miejsc pracy: doniesienia
Przez MarketWatch
Ostatnia aktualizacja: 4:16 AM ET 1 września 2006 r.

SAN FRANCISCO (MarketWatch) - Spodziewa się, że firma Intel Corp. ogłosi już w przyszłym tygodniu redukcję zatrudnienia w wysokości 10 000 do 20 000 miejsc pracy w swojej światowej sile roboczej liczącej 100 000 osób, według mediów w piątek.
Wall Street Journal i CNET News.com poinformowały, że Intel (INTC

INTC) mógłby publicznie ogłosić cięcia po zamknięciu rynku we wtorek. Zobacz historię Wall Street Journal (konieczna subskrypcja).
Redukcje były oczekiwane, powiedział The Journal.
Jak podaje raport CNET, cięcia w zatrudnieniu mogą dotknąć szczególnie silnie personelu marketingowego, których liczba mogłaby osiągnąć 10 000. Journal donosił, że liczba zwolnień mogłaby osiągnąć 20 000.
Chuck Mulloy, rzecznik prasowy Intela, odmówił komentarza na to, co określił jako spekulacje, podaje The Journal.
Jednak Mulloy wskazał, że wyniki wewnętrznego badania efektywności, prowadzonego od wiosny, będą co najmniej ogłoszone do końca września.
Zobowiązaliśmy się do raportowania na temat restrukturyzacji przed końcem trzeciego kwartału - cytuje The Journal Mulloya.
Jesteśmy na dobrej drodze, aby to zrobić. Koniec historii

Napisany przez beat

Użytkownicy będą musieli ulepszyć swoje skrzynki, a my spodziewamy się niezwykłej drugiej połowy roku ....tak mówi rzecznik Intela.

Ulepszenie nie wystarczy. Kiedyś kupowano mocniejszy procesor lub dodatkową pamięć RAM. Tym razem mamy do czynienia z kompletną zmianą technologii. W przypadku pamięci DDR1 zostają zastąpione przez DDR2. W przypadku kart graficznych umiera AGP, a wszystkie potrzebują PCI-e. Procesory podwajają wydajność, a zużycie energii zmniejsza się o połowę, co także skłania do zmiany. Vista potrzebuje dużo pamięci RAM... i wszędzie są układy scalone.

Intel zgłasza, że zamierza dokonać 20000 zwolnień w Malezji. Inne spółki przestają rosnąć? Minimalnie poprawia to kurs. Zwróciłem uwagę na płaskie podwójne dno, w okolicach 25/26 CHF chyba są ustawione klocki hamulcowe? Płaska, kształtowa dynamika kursu, nie było żadnych wskazówek, poza naszymi obserwacjami?

Napisany przez beta

Intel zgłasza, że planuje zwolnić 20000 pracowników....

Wygląda na to, że decyzja ma być ogłoszona dzisiaj. Patrząc na obrazek, wygląda na to, że konieczne będą działania. Ale czy samym zwolnieniom się to uda?

Przepraszam, widzę tego rodzaju zniekształcenie grafiki po raz pierwszy, musiało być dość pomysłowo przekręcone. Intel wciąż ma 90% udziału w rynku, a AMD odnotowało ogromny wzrost z kilku procent do teraz może trochę ponad 10%? Jeśli się nie mylę?

Napisany przez beta
Intel ma zaledwie 90% udziału w rynku. AMD miał na początku roku 20%. Niestety nie można znaleźć aktualnych informacji na temat udziałów w rynku, a ja nie jestem zarejestrowany w Gartner.

AMD chce jednak zyskać znaczącą pozycję w Chinach. Szczególnie w obszarze serwerowym. Ale być może beat ma lepsze informacje na ten temat.

Kilka liczb:
https://www.amdboard.com/amd_market_share.html

Nie mówią wiele. W każdym razie toczy się zacięta walka, bo inaczej Intel nie musiałby zwalniać pracowników.

Oto jeszcze stary artykuł z stycznia:
https://arstechnica.com/news.ars/post/20060125-6053.html

Udział sektora PC powinien wynosić 30% na koniec roku:
https://www.pressetext.at/pte.mc?pte=060807021

Ale tak, sektory desktopowy i serwerowy należy raczej analizować osobno. Ogólnie można powiedzieć, że podanie procentowego udziału w rynku jest ryzykowne (przyznaję, że obrazek jest nieco przesadzony).

Intel jakoś przypomina mi Nokię...to może potrwać długo. Musieli jakoś przegapić trend, albo coś innego. Nie jestem specjalistą, ale uważam Intela za łagodny przypadek sanacji.

Ale jak? Zmiana szefa prawdopodobnie nic nie zmieni

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Pozdrowienia

Napisany przez beat
Udział AMD:
Serwery 33%
Komputery stacjonarne 22%
Urządzenia mobilne 13%

ale obecnie Intel jest przynajmniej technologicznie znowu w czołówce.

z computerbase:

01. sierpnia 2006, 09:12 Według badań Mercury Research, AMD po raz kolejny udało się odebrać liderowi branży, Intelowi, udziały rynkowe w drugim kwartale 2006 roku. Udział AMD w dostarczonych procesorach desktopowych wzrósł do 22 procent, a udział w przychodach do 18 procent. W porównaniu z pierwszym kwartałem producenci dostarczyli jednak o siedem procent mniej procesorów.

Udziały Intela w wielkości rynku i przychodach spadły jednocześnie do poziomu 73, odpowiednio 81 procent. Dzięki nowemu Core 2 Duo, Intel powinien jednak ponownie mieć znacznie lepsze perspektywy na nadchodzące kwartały.

Sytuacja AMD na rynku serwerowym wygląda jeszcze lepiej, gdzie procesory Opteron nadal odnoszą sukcesy. Z udziałem rynkowym wynoszącym 33 procent (Intel stracił pięć procent w stosunku do pierwszego kwartału) AMD jest tutaj znacznie lepiej ugruntowany niż w segmencie komputerów stacjonarnych. Zwłaszcza Opteron X2 DP nadal cieszył się dużym zainteresowaniem, a sprzedaż była o 45 procent wyższa niż w poprzednim kwartale. Oficjalnie zaprezentowany pod koniec czerwca Dual-Core-Xeon Woodcrest Intela, według analityków, powinien zacząć mieć wpływ na udziały rynkowe dopiero za kilka miesięcy, ponieważ chipy serwerowe potrzebują więcej czasu na penetrację rynku.

Natomiast nic nowego nie można powiedzieć o sektorze mobilnym. Intel utrzymał silną pozycję z ostatnich lat i nawet lekko zwiększył udział rynkowy z 86,3 do 86,7 procent. Jednocześnie udział rynkowy AMD spadł nieznacznie z 13,6 do 13,3 procent.

Napisany przez beta
Dla pełnej informacji:
https://www.mactechnews.de/?id=14351
Pozdrowienia

Wczoraj znowu irytujące wiadomości o spadkach wartości akcji AMD, Intel itp. aż do 3 lub nawet 6%, po prostu dlatego, że wszystko wydaje się być gotowe do zerwania się z trendu wzrostowego. SOX, indeks półprzewodników w Filadelfii, pokazuje poprawę!

Intel po raz pierwszy od miesiąca wrócił do poziomu 25 [url]franków Szwajcarskich[/url] dzięki nieco korzystnym kursom USD. Na giełdzie amerykańskiej walczy, aby po długim czasie znów osiągnąć poziom 20 dolarów.

Wspomnij mimochodem, że Intel prawdopodobnie definitywnie odzyskał poziom 20 dolarów. Przykładem Intela chcę również uzasadnić, jak poważna i długoterminowa może być masowa strategia zabezpieczająca przed spadkami, która może zrujnować wydajność wartości odniesienia. Nie było możliwości handlowania na niskim poziomie, ceny praktycznie nie wykazują handlowalnej zmienności i rosną w małych, niepozornych przerwach. Terapia Silna Obowiązkowa Stallpflicht, zalecana przez eksperta Danyego, nadal obowiązuje. Pragnę jeszcze zasygnalizować, że podczas śniadania w Wegelin, Jefferies miało podwyższyć Intel z zakresem cenowym 22/24 dolarów.

Napisany przez Globalist
Wygląda nieźle! Mam także pęczek 19,32 USD. Pozwól mu się wydostać z podwójnym turbo. Kurs akcji i zysk walutowy. ? ?

Więc nie wiem, czy wiecie, ale dziś mój szybki handel Intel z marca tego roku jest ledwo na zerowej stopie zysku, dzięki kursowi $. Mam jeszcze 3 kolejne paczuszki na najlepszych lokalizacjach.

Ja, nie jestem pewien, czy wiecie, ale mój szybki handel Intel z marca tego roku jest prawie na poziomie zakupu, dzięki kursowi dolara.

Mam to samo. Jednak tylko jeden pakiet w PF. Muszę jeszcze trochę poczekać do ceny wykonania. Potem zostaną sprzedane. Nerwy, martwy kapitał, niska dywidenda.
Jestem blisko spustu.
Pozdrowienia, Rich

Napisany przez Globalist
Od wielu dni jest hossa na Intelu. Zmiana trendu w zasięgu wzroku!
:P :P :P
Analitycy UBS wznowili ocenę akcji Intela ze wskazaniem kupuj. Docelowa cena wynosi 25 USD. (12.10.2006/ac/a/u)

No to poczekajmy jeszcze chwilę... :lol: Pozdrowienia, Rich

Napisany przez Dany1

Nie wiem, czy wiecie, ale dzisiaj mój szybki handel z Intel z marca tego roku jest ledwo powyżej punktu zerowego, dzięki kursowi USD.

Ja też mam tak samo. Jednak tylko jedna paczka w PF. Muszę jeszcze chwilę poczekać na EP. Potem zostaną sprzedane. Nerwy, martwe kapitały, małe dywidendy.
Jestem blisko spustu.
Pozdrowienia, Rich

po długim trzymaniu w klatce chciałbym teraz trochę skorzystać z ruchu w górę. Na razie pozostaje w stajni... do dalszej obserwacji.

Napisany przez Globalist
Dzisiaj powinny nadejść dane. :?

Na początek mała niespodzianka:
Intel przewiduje silniejsze drugie półrocze. Dyrektor Regionu Azja-Pacyfik zapowiedział, że ze względu na zyski z udziałów rynkowych czwarty kwartał przyniesie przewyższenie prognoz przychodu.

...a kilka dni temu gigant oprogramowania, Microsoft, ogłosił oficjalny start następcy XP, MS-Vista. Jak wiecie, Intel również może sobie odrobinę od tego odkroić. 8)

Napisany przez Turicum
Procesory Quad-Core Intela pojawią się 13 listopada Intel prawdopodobnie wyprzedzi AMD na starcie pierwszego procesora Quad-Core na rynku: W dniu 13 listopada mają pojawić się pierwsze procesory tej konstrukcji w stacjach roboczych Hewlett Packard. Procesory AMD z czterema rdzeniami mają być dostępne na przełomie 2007 roku. Na 13 listopada Hewlett Packard w USA zorganizował imprezę pod nazwą Quad Fest. Nie podano więcej szczegółów technicznych, ale zakłada się, że stacje robocze zaprezentowane na tym wydarzeniu będą korzystały z procesora Intela Xeon 5300. Procesory te są przystosowane do obliczeń takich jak analizy sejsmiczne czy oprogramowanie wirtualizacji jak Autodesk. W przypadku premiera Quad-Core CPU w tym terminie, Intel wyprzedziłby swojego głównego konkurenta AMD o ponad pół roku. Dopiero na przełomie 2007 roku miałyby pojawić się Quad-Core CPU od AMD. W raporcie IDG News Service AMD zaznacza jednak, że jego procesory są lepsze od wersji Intela. Powodem jest monolityczny design AMD, podczas gdy Intel, żartobliwie mówiąc, po prostu składa dwa procesory Dual-Core w jeden Quad-Core. Jednakże, ponieważ dotychczas nie ma gotowego sprzętu z rozwiązaniami procesora do testów, nie sposób jednoznacznie stwierdzić, która konstrukcja jest lepsza od drugiej. Dyrektor generalny Intela, Paul Otellini, odparł już twierdzenia AMD, zwracając uwagę na to, że klienci kładą głównie nacisk na szybkość i wydajność, a nie na to, jak dokładnie zbudowane są procesory.

Napisany przez beat
Aktualnie główną korzyścią dla Intela powinno być osiągnięcie prestiżowego sukcesu nad AMD. Większość oprogramowania - również to o wysokim profesjonalnym poziomie - nie jest w stanie wykorzystać nawet dwóch rdzeni. Być może podczas ponownego kodowania są na tyle sprytni, że zrobią to od razu dla 2, 4, 8, 16... rdzeni. To urządzenie zgodnie z wstępnymi testami zużywa/dostarcza podwójną ilość energii/ciepła. https://tomshardware.thgweb.de/2006/0...ore/index.html Aby uniknąć ponownego stania się wąskim gardłem, wkrótce pojawią się nowe układy kart graficznych, które najprawdopodobniej będą miały własne zasilacze, szczególnie biorąc pod uwagę, że wkrótce co najmniej dwie karty graficzne znajdą się w komputerze z supermarketu. Mały reaktor atomowy pojawi się później...

Napisany przez Globalist
Goldmann jest ostrożny wobec liczb i obniża ocenę dla Intela. Neutralne przy 22 wydaje się wystarczające w niepewnych perspektywach.
No cóż, być może oczekiwania są naprawdę zbyt wysokie. :

Napisany przez Globalist
Przewyższono oczekiwania analityków. Perspektywy są obiecujące. Intel obecnie notuje wzrost powyżej 2%.

Napisany przez ManfredBali
Następujące fragmenty artykułu mogą być interesujące:
https://biz.yahoo.com/ap/061017/earns_intel.html?.v=15

Nowa wojna cenowa? ... Może zaszkodzić obu kursom

AMD, zwiększając zdolność produkcyjną swoich fabryk chipów, planuje rozpocząć w przyszłym roku wojnę cenową, aby zdobyć udziały w rynku, jednocześnie szkodząc marżom zysku obu firm.

Czy stracone tereny mogą być odzyskane? ... Wątpliwe

HP, Dell, Lenovo i Acer przenoszą biznes do AMD, ponieważ nie chcą wracać do czasów, kiedy to Intel rządził ich biznesem - powiedziała Jane Snorek, analityk technologiczny z First American Funds w Minneapolis. Nie sądzę, że Intel kiedykolwiek odzyska swoje dawne udziały w rynku, teraz gdy AMD stanowi realną alternatywę.

Dzisiaj wypadłem. Nic nie wygrałem, nic nie przegrałem. Karmiłem w ten sposób bank. W ogóle nie powinienem się tam ładować, byłbym niewierny moim zasadom. 1. Za mało rozumiem o produkcie, 2. Stopa zwrotu jest za mała.
W przyszłości trzymam się z daleka.
Pozdrawiam, Rich

Napisany przez Turicum
Przychód Intela spada o 35 procent
Intel ogłosił wyniki za trzeci kwartał. Firma musiała zmierzyć się z 35-procentowym spadkiem zysku w porównaniu z poprzednim rokiem. Przychody zmalały o 12 procent. Już w kwietniu bieżącego roku firma ogłosiła, że nie będzie w stanie osiągnąć prognozowanego przychodu i zysku z powodu utraty udziałów w rynku na rzecz konkurenta AMD oraz spadającego popytu na komputery osobiste.
W trzecim kwartale 2006 roku Intel osiągnął przychód w wysokości 8,7 miliarda dolarów. Zysk wyniósł 1,3 miliarda dolarów. W porównaniu z poprzednim rokiem oznacza to spadek przychodów o 12 procent, a zysków o 35 procent.

Już w kwietniu tego roku szef Intela, Paul Otellini, ogłosił, że firma nie spełni oczekiwań co do przychodu i zysku w bieżącym roku obrotowym. Powodem była utrata udziałów rynkowych na rzecz AMD oraz osłabienie wzrostu na rynku komputerowym.

Od tego czasu Intel zwolnił 10 500 pracowników (około 10 procent personelu), w tym 1000 menedżerów średniego szczebla. Dodatkowo sprzedano dwa działy firmy.

W walce z AMD Intel natychmiast przyspieszył: wprowadził na rynek rodzinę procesorów Core-2-Duo, jak również serwerowe chipy Tulsa i Montecito. Premiera pierwszych procesorów Quad-Core także została przyspieszona (o czym informowaliśmy). Początkowo procesory miały pojawić się w pierwszym kwartale 2007 roku, teraz mówi się o listopadzie 2006 roku.

Jednak przyszłość wciąż stawia przed Intelem wiele wyzwań. Firma aktualnie przystosowuje mikroarchitekturę swoich procesorów do technologii 65 nanometrów, a produkcja w technologii 45 nanometrów ma rozpocząć się w drugiej połowie 2007 roku.

Intele spodziewa się dochodu w czwartym kwartale na poziomie od 9,1 do 9,7 miliarda dolarów. Analitycy przewidują 9,46 miliarda dolarów.

Napisany przez beat
To, co mnie lekko zaskakuje: obrót z poprzedniego kwartału wyniósł 8,7, a w następnym będzie około 10% więcej. Czy w tych wszystkich zakupach świątecznych nie ma już tyle produktów Intela? Sam Apple przecież przynosi dużo zysków. Ponadto cała seria Core2 itp. teraz naprawdę ruszyła. W poprzednim kwartale część z tego jeszcze nie była nawet na rynku.

Według wyników kwartalnych z wczoraj, AMD rzekomo zostało ponownie surowo ukarane z powodu presji marżowej ze strony konkurencji Intela. Nie zapominajmy, że Intel produkuje dla Apple, a wczoraj pojawiły się pozytywne informacje na temat kursu (co jest niespodzianką w USA!).

Wygląda na to, że Intel nie może szybko wzrosnąć z 21$ do 25$, raczej nie potrafi przekroczyć 22$ obecnie. Dlatego też, przy przyjaznej cenie, zabrałem trochę najniższych akcji do domu. Były one martwym kapitałem od marca. Marża wynosi zaledwie 3,5%, więc nie jest to rakietowy wzrost. Reszta pozostaje dalej zainwestowana w długoterminowy plan.

Napisany przez Globalist
No cóż, Intel nagle znowu nabiera rozpędu. Podkrada się niemal 5% w górę w ostatnich dniach. Wygląda na perełkę demokratów :P :P

Musiałem znowu zdobyć gorzkie doświadczenie.:
Sprzedaż wycofania jest związana z emocjami. Szkodliwe dla własnego sukcesu na giełdzie. Zrzuciłem je z frustracją, z komentarzem: nigdy więcej.
Chciałem to samo zrobić ze starymi ERI. Będę teraz trzymać je i dalej wysiadywać... :wink:
Pozdrowienia, Rich

Napisany przez beta
Cześć Rich, moje Nigdy więcej: Intel, Dell, Microsoft, Yahoo, itp. ;-) Nie, żeby to były złe inwestycje, ale dla mnie osobiście są to zbyt powolne giganty, które pasują do kategorii ulubieńców inwestorów i bankierów..... i nigdy nie miałem szczęścia do takich popularnych spółek. Jeśli nie ma dywidendy, to proszę mniejszą oporność. Poza tym, im dłużej, tym mniej ufam Amerykanom. Pozdrowienia. PS: Dany nakazał silną obowiązkową stajnię przy 18$. Gratulacje, miał rację. :!:

Haha, dzisiaj nagle mówi się, że Intel odbija AMD w dziedzinie procesorów dzięki nowym chipom, to dopiero coś nowego. Czy lepiej trzymać na magazynie oba rodzaje procesorów? Oba prawie na tym samym poziomie kursują w okolicach 21$ i nie potrafią przekroczyć progu 22$!

Napisany przez beta
Intel wydaje się obecnie być nieco z przodu, przynajmniej jeśli chodzi o mapę drogową.
To, co ostatecznie działa i przynosi zyski, to inna sprawa. Ale badania i innowacje zawsze były warunkiem sukcesu, ...
https://cdrinfo.com/Sections/News/Details.aspx?NewsId=19128
Pozdrowienia

Dzisiaj na AMD wzrost o około 7%, ale wcześniej cena spadła niemal do 20$. AMD spodziewa się oszczędności dzięki przejęciu ATI, chce rosnąć dwukrotnie szybciej niż cała branża. Nie zaszkodzi trochę ożywić branżę chipów. Jednak ta informacja nie pomoże innym spółkom z branży elektroniki.

Kto nie wierzy, że dzisiaj AMD jest poniżej 20$, ten zapewne nie pamięta, że kiedyś też Intel miał taką cenę. AMD kosztowało nawet kiedyś 40$. Ile zapłacę za to w styczniu? Już się zaopatrzyłem, ale cena była trochę ponad 20$.

Napisany przez Globalist
Intel ma wielkie plany na 2007 rok. Kurs właśnie eksploduje o ponad 4%. W sieci jest mnóstwo informacji.

Wczoraj Intel opublikował wyniki za IV kwartał, było to 26 centów na akcję, o 1 lepsze niż oczekiwano, rok temu było to jeszcze 40 centów na akcję. Spadek o 39%. Mówi się, że marże kurczą się, a winny temu jest zły konkurent AMD, który sam przeżywa kłopoty i wydał ostrzeżenie z zysków. Prognozy na 2007 rok są nieco bardziej optymistyczne. Wskaźnik P/E wynosi około 20, co wskazuje na dobrą kondycję finansową spółki. Moja rada: nie daj się zbić z tropu, trzymaj swoje akcje, postęp jest bardzo, bardzo powolny. Poziom 22 dolarów ponownie stanowi twardy opór i na razie nie zostanie przebity. Dotyczy to wyłącznie akcji, wszyscy naiwni spekulanci, którzy wierzyli, że zarobią na opcjach kupna, zostali ostrzeżeni na tej platformie!

Napisany przez ADMCI4
SANTA CLARA (AWP International) - Największy na świecie koncern półprzewodnikowy Intel przygotowuje się do trwałego obniżenia rentowności ze względu na duże ciśnienie konkurencyjne w branży. Margines brutto w bieżącym roku wyniesie około 50 procent i będzie utrzymywał się na znacznie niższym poziomie niż w 2005 roku, tj. w roku 2006 - poinformowała notowana na indeksie Dow Jones Industrial Average firma w Santa Clara we wtorek. W ubiegłym roku firma osiągnęła lepsze wyniki niż oczekiwano przez ekspertów, pomimo spadku zysku i przychodów.

Akcje spadły po sesji o ponad trzy procent, po tym jak tuż po ogłoszeniu wyników wzrosły do najwyższego poziomu od około roku. Do 23:30 kurs akcji spadł o 3,32 procent do 21,58 dolara. Handlowcy przypisali to głównie prognozie dotyczącej marży. Sesję zakończył na wzroście o 0,77 procent, osiągając 22,30 dolara. Wartość rynkowa należącego do jednych z najważniejszych na świecie firm technologicznych spadła o dziesięć procent od początku 2007 roku, osiągając około 127,6 miliarda dolarów.

Między październikiem a grudniem Intel zwiększył przychody i zyski silniej niż oczekiwano w porównaniu z poprzednim kwartałem. Zysk wzrósł o 15 procent w porównaniu z poprzednim kwartałem, osiągając 1,5 miliarda dolarów - poinformowała notowana na Dow Jones firma w Santa Clara we wtorek. Było to 26 (poprzedni kwartał: 27) centów na akcję. Zysk na akcję, pominięte specjalne pozycje, wzrósł o jedenaście procent, osiągając 30 centów. Zgodnie z przewidywaniami ekspertów z Thomson First Call, oczekiwano zysku na akcję w wysokości 25 centów.

Przychody wzrosły w ostatnim kwartale roku o jedenaście procent w porównaniu z poprzednim kwartałem, osiągając 9,7 miliarda dolarów (prognoza: 9,45). Ze względu na duże wahania cen chipów porównanie do poprzedniego kwartału jest bardziej sensowne niż porównanie do roku poprzedniego. W branży półprzewodnikowej toczy się obecnie zacięta walka cenowa. W przeciwieństwie do konkurenta AMD

w czwartym kwartale Intel nie tylko zwiększył dostawy, ale według własnych informacji utrzymał również średni poziom cen.

W trzech miesiącach do końca marca producent półprzewodników spodziewa się, że przychody będą niższe niż w czwartym kwartale, a marża pozostanie na tym samym poziomie. Przychody w pierwszym kwartale szacowane są na kwotę między 8,7 miliarda a 9,3 miliarda dolarów. Analitycy obecnie przewidują średnio przychód w wysokości 8,93 miliarda dolarów. Oczekuje się, że Intel, podobnie jak w czwartym kwartale, osiągnie marżę brutto na poziomie około 49 procent.

W ubiegłym roku przychody spadły o dziewięć procent, osiągając 35,38 miliarda dolarów (27,4 mld euro), podczas gdy zysk zmniejszył się o 42 procent, osiągając 5,04 miliarda dolarów. W obu przypadkach eksperci z Thomson Financial spodziewali się jednak większego spadku. Marża brutto spadła z 59,4 procent w 2005 roku do 51,5 procent. Intel planuje w 2007 roku zmniejszenie zarówno kosztów na badania i rozwój, jak i wydatków na marketing. Współczynnik podatkowy prawdopodobnie pozostanie na poziomie około 30 procent.

Dyrektor generalny koncernu Intel, Paul Otellini, zareagował na wcześniejsze straty w udziałach rynkowych na rzecz AMD oraz gorszy przebieg biznesu, przyspieszając wprowadzanie chipów wysokiej wydajności oraz dokonując znacznych obniżek kosztów i redukcji zatrudnienia. Pod koniec roku firma Intel zatrudniała tylko 94 100 pracowników, w porównaniu do 102 500 w drugim kwartale 2006 roku. Intel, pomijając koszty restrukturyzacyjne, planuje zaoszczędzić dwie miliardy dolarów na wydatkach i kosztach operacyjnych w bieżącym roku.

Widzę to tak samo jak ty Cybercrash, opcje Call lub Put na Intel są w szwajcarskim rynku praktycznie nieodpowiedzialne. To tylko złom.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata