Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Aktualne tematy do rozmów towarzyskich. Bez reklam.

Re: Muszą być dostępne dwie waluty w Europie.

Napisany przez Rue-Rue
Light-euro? Tylko dla gospodarczo silniejszych krajów strefy euro? Oczywiście, to też jedna sprawa: nie możemy po prostu pozbyć się słabszych państw członkowskich.

Ale prawdopodobnie źle zrozumiałem to z Light euro. Tak czy inaczej, hybryda między euro a marką niemiecką byłaby absolutnie nie do pomyślenia.

Napisany przez delgado
Myślę, że nie chodzi o to, że ktoś zostanie wyrzucony. Nie może być jednak tak, że pewne rządy, które starają się wszystko zrobić dobrze, muszą ponosić konsekwencje błędów innych. W ramach tego systemu każdy z rządów ma swoją niezależność. Uważam, że ta niezależność wiąże się z obowiązkami. W tej chwili wydaje mi się, że rządy tych krajów chcą być bardzo niezależne, a gdy napotykają problemy, nagle chcą pomoc ze wszystkich stron.

Napisany przez adalbert64
Cześć,

Zaczęło się coś z tym light euro
to jest... prawdopodobnie nie do końca przemyślane,... tak samo jak prawdziwy euro.
Miałem na myśli coś w tym stylu:
Trochę słabsze (ale stabilniejsze euro,...hmm,... no dobrze,...aktualne euro także nie jest zbyt stabilne.) na co mogłyby sobie pozwolić także mniejsze gospodarki narodowe. o wartość w przybliżeniu zbliżoną do dolara.
Nie źle mnie zrozumiejcie, nie jestem ekspertem finansowym (co oczywiście widać) to może po prostu sugestia, nad którą można by pomyśleć.

Napisany przez 2Bolitho
Wczoraj po raz pierwszy usłyszałem o pomysle na użycie równoległych walut dla Grecji i innych krajów. Czyli zachować euro, a równocześnie wprowadzić nową walutę jako oficjalny środek płatniczy.

Teraz jednak, czy idea opuszczenia strefy euro i wprowadzenia nowej greckiej waluty polega na tym, że poprzez dewaluację nowej waluty długi znikną i gospodarka stanie się konkurencyjna. Całość odbywa się kosztem majątku i na korzyść długów.

Czy ktoś z Was zna dobrą źródło dotyczące systemu równoległych walut? Jaki jest tego sens i jak ma to działać? Naprawdę nie potrafię tego zrozumieć. Brzmi to dla mnie jak podstępny kompromis, który być może służy tylko jako teatr polityczny. Jestem ciekaw źródeł, opinii i argumentów...

Napisany przez dtw21212
Dla mnie to również brzmi jak leniwe rozwiązanie. Kolejna próba zyskania czasu.

Przestałem mieć nadzieję, że euro samoistnie się rozpadnie. Po prostu czekam na rzeczy, które nadejdą - praktycznie nie da się nic zmienić.

Napisany przez 2Bolitho
Na temat:
Wywiad z Georgeem Sorossem na temat Niemiec i kryzysu euro - SPIEGEL ONLINE

Przeczytam to później...

Napisany przez Christiane1978
Tu nie jesteś pierwszy, który tak to widzi. Od dłuższego czasu istnieje teoria lub alternatywna propozycja dwóch europejskich walut. Henkel od dawna wyraził to w jednym zdaniu i chętnie bierze udział w tych dyskusjach w mediach. Zaproponował on podział euro na euro północne i euro południowe.

Napisany przez 2Bolitho

ty nie jesteś pierwszy, który tak to widzi.

Kogo masz na myśli?

Napisany przez 2Bolitho
Tutaj znowu link:
Więcej państwa socjalnego i mniej państwa narodowego pomaga w walce z kryzysem euro - SPIEGEL ONLINE

Jak zawsze, po prostu czytajcie i sprawdzajcie, co może być dla was przydatne, a co nie. Nie zgadzam się z artykułem we wszystkich punktach, ale ogólny kierunek jest zgodny z moim. Tak mnie znacie.
Tak, przeczytałem komentarze i szanuję tamte opinie.

Napisany przez ADMCI4
Teraz wczoraj napisałem, że powinno być referendum ludowe, czy Niemcy chcą unii zadłużeniowej czy nie, a teraz widzę, że już coś się rusza:

Europa potrzebuje więcej demokracji - złożenie skargi konstytucyjnej!: Skarga konstytucyjna

Pełnomocnictwo do wniesienia skargi konstytucyjnej
Niniejszym udzielam
1) Pani Radcy Prawnego Prof. Dr. Herta Däubler-Gmelin, Unter den Linden 12, 10117 Berlin/oddział w Tübingen, Karlstr. 6.
2) Panu Prof. Dr. Christoph Degenhart, Uniwersytet Lipski, zamieszkały Stormstrasse 3, 90491 Norymberga,
Pełnomocnictwa do reprezentowania mnie przed Federalnym Trybunałem Konstytucyjnym w celu wszczęcia postępowania skargi konstytucyjnej w sprawie niezgodności z konstytucją ustaw
- o ustanowieniu Mechanizmu Stabilności Europejskiej
- o zmianie artykułu 136 Traktatu o funkcjonowaniu Unii Europejskiej oraz
- o Traktacie o stabilności, koordynacji i zarządzaniu w Unii Gospodarczej i Walutowej (Traktat fiskalny),
oraz odpowiednich ustaw towarzyszących oraz podejmowania wszelkich czynności niezbędnych do przeprowadzenia tego postępowania.
Pełnomocnictwo to obejmuje również wycofanie skarg konstytucyjnych oraz powołanie dodatkowych pełnomocników
(pełnomocnictwo zastępcze). Oświadczam, że jestem pełnoletni i posiadam obywatelstwo niemieckie.
Udział w skardze konstytucyjnej jest dla mnie bezpłatny. Nie ponoszę żadnych dodatkowych zobowiązań.

Pozdrowienia

Napisany przez 2Bolitho
ESM-Sprawy: Karlsruhe rozpatruje sprawy euro 10 lipca | 02.07.2012 | Wiadomości | finanzen.net

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata