Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Podnoszenie wyniku SCHUFA - moje doświadczenia

Napisany przez Arbitrage
@Ralph62

Wydaje mi się, że jest pewne nieporozumienie, za które absolutnie nie możesz być winiony, raczej za nieprzejrzystość i bardzo wysoką zyskowność Schufa Holding AG.

Jeśli za 18 euro za coś tam otworzysz konto online w Schufa, uzyskasz dostęp tylko do swojego tzw. Schufa Basis Score. Co jednak nie jest tam widoczne, to jaki branżowy score Schufa przekazuje poszczególnym bankom, które składają zapytanie. Ten branżowy score, który rzeczywiście może znacząco różnić się od podstawowego score, możesz zobaczyć tylko w wyciągu z bonitetu Schufa (kosztuje dodatkowe 18,50 EUR za wyciąg) lub w bezpłatnej samodzielnej informacji (raz w roku) zgodnie z §34 BDSG.

Dlatego radziłbym Ci najpierw złożyć wniosek o bezpłatną samodzielną informację zgodnie z §34 BDSG w Schufa. Wniosek w formacie .pdf został załączony do tego postu. Wypełnij wniosek w całości i zwróć uwagę, aby zaznaczyć tylko punkty Zamówienie danych zgodnie z §34 BDSG oraz Aktualne wartości prawdopodobieństwa i nie zaznaczać części z prawej strony formularza, która jest wyróżniona „Alternatywnie: Zamówienie wyciągu z bonitetu”. To ostatnie jest płatne i niepotrzebne. Następnie dołącz kopię aktualnego dowodu osobistego do formularza i wyślij na podany adres.

Gdy już będziesz miał w rękach samodzielną informację, w sekcji wartości prawdopodobieństwa przekazane w ciągu ostatnich 12 miesięcy otrzymasz szczegółowe informacje na temat scoreów przekazywanych do poszczególnych banków przez Schufa.

Ogólnie zgadzam się z Tobą, że legislator powinien zadbać o stopień transparentności w procesach scoringowych. Schufa jest jedną z lepszych agencji informacyjnych w tej dziedzinie. Inne agencje informacyjne, takie jak np. Bürgel czy Arvato Infoscore, używają jeszcze mniej przezroczystych i czasem wręcz groteskowych kryteriów do oceny wiarygodności kredytowej. Ponieważ zbieranie danych staje się coraz bardziej rozpowszechnione, a agencje informacyjne odgrywają coraz ważniejszą rolę w udzielaniu kredytów (i wielu innych relacjach biznesowych, aż po umowy na telefony komórkowe za kilka euro pięćdziesiąt miesięcznie), konieczne jest natychmiastowe zaprzestanie tego chaosu.

Napisany przez Ralph62
SCHUFA Holding AG Kormoranweg 5 65201 WiesbadenTel.: +49 (0) 611 - 9278-0 Fax: +49 (0) 611 - 9278-109 kontakt[at]schufa.de Jak już wspomniałem, nigdy nie miałem wyniku poniżej 80 punktów, jeśli nie ma żadnych niespłaconych długów... w Twoim przypadku (bez kredytów) wynik powinien wynosić co najmniej 90. Nie znam dokładnie Twojej Schufy, ale jak już wspomniałem, widziałem ponad 1000 raportów Schufa, w tym wyniki punktacji. Tak, według wyniku, który mogę sprawdzić sam, mam 91,26%, bank podaje około 16 xx.... Dodzwonienie się pod podany numer telefonu... jak zwykle w przypadku Schufy, niemożliwe. Udało mi się dodzwonić. Oczywiście wszystko to tylko gadanie, wykręty i odroczenia.... Robi się przekrój i jeśli bank nie chce współpracować na podstawie tych danych to po prostu tak jest i .... Istnieje wiele wyników Schufy, które różnią się w zależności od firmy przeprowadzającej zapytanie. VB w Monachium ma po prostu ten jeden wynik, który jest po prostu beznadziejny. Wszystko jest tak, jak powinno być! Ponadto Schufa NIE uwzględnia danych adresowych (gdzie mieszkam, kim jestem) w obliczeniach, kto w to wierzy .... Nie mogę tego pojąć! Uwaga: Właśnie napisałem pismo do rzecznika finansowego, dzisiaj wychodzi.

Napisany przez AnsgarDE

Czy sprawdzenie mojego wyniku było pozbawione potrzeby kredytowej, a raczej (o ile dobrze pamiętam) możliwością bezpłatnego uzyskania tych informacji. Po przeczytaniu wyniku na poziomie 88,coś %, byłem zszokowany po zapoznaniu się z tematem, ponieważ wydawało się, że należę do stosunkowo niewielkiego grona osób ze złymi kartami w kwestii pozyskiwania kredytów.

Czy na pewno jest to bezpłatne?

Napisany przez Rich2372
Cześć Cześć....

Chętnie przyjąłbym wasze problemy

Aktualnie nie jestem do końca pewny, jak Schufa właściwie oblicza swój wynik.

Skontaktowałem się z Schufa dopiero, gdy nadchodził nowy kontrakt na telefon komórkowy i dostałem odmowę z lekkim skreśleniem w stronę Schufa...

Więc co robić...szybko się zarejestrowałem, zapłaciłem pieniądze i rzuciłem okiem.
Pomyślałem, że dostanę zawału serca

Mój aktualny wynik w Schufa wynosi 9 ( DZIEWIĘĆ !!! ) %.

- Nigdy nie brałem kredytu
- Nigdy nie kupiłem nic na raty
- bez samochodu na Leasing lub coś w tym rodzaju
- bez karty kredytowej, nawet nie mam ustawionego debetu *lol*

To, czego sobie nie mogę pozwolić, po prostu nie kupuję.
Czy jestem z tego powodu złym klientem?

Jedyne, co miało miejsce ( i jest to również odnotowane jako uregulowane ), to sprzeczka z dużym dostawcą usług telekomunikacyjnych dotycząca błędnej faktury. Wygrałem sprawę w sądzie i uregulowałem skorygowaną fakturę.

No to czemu może wynikać taki wynik?

Napisany przez Stumpenrudi

Moja aktualna ocena w Schufa wynosi 9 ( DZIEWIĘĆ !!! ) %.

Więc jak można wytłumaczyć taką ocenę?

No cóż, brzmi to głupio. Ale ta niska wartość oceny niekoniecznie musi mieć z Tobą związek.

Wystarczy, że mieszkasz w złym miejscu. Bez żartów. Nie jest rzadkością, że całe ulice mają niską ocenę. Wystarczy, że 2-3-4 osoby z Twojego najbliższego sąsiedztwa (tej samej ulicy) zwróciły na siebie uwagę, a już siedzisz w tym samym położeniu.

Ocena punktacji nie jest personalna. Na przykład, jeśli mieszkasz w czterorodzinnym budynku i tylko 1 rodzina sprawiła kłopoty, cały budynek zostanie uwzględniony w złej ocenie (przykład).
Problem z oceną punktacji polega na tym, że nie możesz nawet nic zrobić w tej sprawie.

Pozdrowienia

Napisany przez Rich2372
Mhhh...
Dom własny o powierzchni 180 mkw, bez dodatkowych lokatorów.
W małej wiosce w Eifel.

Kalk w Kolonii...Wieżowiec....może bym jeszcze zrozumiał.

Ale 9!!!..... to już naprawdę katastrofa.

Czy gdybym sfinansował mój domek przez bank i regularnie spłacał raty, było by lepsze niż od razu opłacić tę kasetę?

Tak to nie może być

Napisany przez Stumpenrudi
W programie Stern TV o tym kiedyś mówiono.

Najlepsza część miasta... głównie zamieszkana przez zamożnych mieszkańców. Podobny problem jak u Ciebie. Chodziło o odmowę podłączenia telefonu stacjonarnego, ponieważ wynik również był negatywny.

W rezultacie nie udało się ustalić, dlaczego wynik osoby dotkniętej problemem był tak negatywnie oceniony.

Problem polega na tym, że coraz więcej firm kieruje się wynikiem kredytowym.

Napisany przez 2Escorpio

Problem w tej kwestii polega na tym, że coraz więcej firm nastawia się na wynik

Ostatecznie ten trend zaczyna się zmieniać. Oczywiście również przyglądamy się wynikowi, ale jeśli jest podejrzanie niski, przyjrzymy się także reszcie.

W przeciwnym razie negatywny wpis w rejestrze dłużników może wyrządzić wiele szkód i z pewnością będzie główną przyczyną bardzo słabego wyniku. Szczególnie jeśli chodzi o umowy długoterminowe.

Nie wiem, co się u ciebie kiedyś wydarzyło, ale jeśli nie byłeś winny złego wpisu w rejestrze dłużników, to powinien on już z niego zniknąć. Zakończony wpis w rejestrze dłużników oznacza po prostu, że później uregulowano kwotę.

Prawdopodobnie dzielnica zamieszkania nie ma zbyt dużego znaczenia. Ponoć już nawet nie wpływa na to, ale nawet jeśli tak było, nie miałoby to aż tak dużego wpływu na wynik.

Pozdrowienia, esco

Napisany przez Arbitrage
Musię potwierdzić na podstawie własnego doświadczenia, że miejsce zamieszkania faktycznie nie jest już brane pod uwagę przy ustalaniu wyniku scoringowego w Schufa (jak wynika z poniższych). Jednak Schufa nie jest jedynym biurem informacji, chociaż jest najważniejsze. Inne biura informacji, takie jak Arvato Infoscore, wciąż biorą pod uwagę miejsce zamieszkania w swoim scoringu, co w niektórych przypadkach prowadzi do groteskowych skutków.

Przykład: Mam prawie idealny podstawowy wynik Schufa prawie 99%, który od mojego przeprowadzki w zeszłym roku uległ raczej poprawie niż pogorszeniu. Z drugiej strony mój wynik Arvato Infoscore dramatycznie się pogorszył, przy tych samych warunkach. Telefonicznie potwierdzono mi, że nowe miejsce zamieszkania jest niekorzystne dla wyniku, co oznacza, że w mojej okolicy muszą być pewnie jacyś problemowi sąsiedzi.

Usługodawcy nie sprawdzają już tylko Schufa, istnieje co najmniej 5 dużych, istotnych biur informacyjnych w Niemczech, które często specjalizują się także w poszczególnych branżach. BÜRGEL jest na przykład szczególnie istotny w sektorze telekomunikacyjnym ze swoim Fraud Prevention Pool. Jak już wspomniałem wcześniej w tym wątku, brak przejrzystości dla zwykłego obywatela stanowi ogromny problem. Większość obywateli nawet nie zdaje sobie sprawy z ogromnego wpływu tych prywatnych biur informacyjnych na swoje życie.

Ustawodawca jest tu pilnie potrzebny, musi zapewnić większą przejrzystość i wprowadzić ściśłe przepisy dotyczące zbierania i analizy danych, zrozumiałe kryteria ustalania wyników, które mają bezpośredni wpływ na zdolność kredytową milionów obywateli. §34 BDSG może być tylko małym pierwszym krokiem.

Napisany przez schmiddileo
Też to zrobię, chociaż jeszcze mam wszystko w toku (kartę kredytową, kredyt itp. DZIĘKUJĘ TARGOBANK), ale kto wie, co jeszcze może być tam w Schufa, przecież w młodości zmieniałem adresy wiele razy.

Napisany przez user1234
Hej,
natknąłem się przypadkiem na ten wątek i chciałem również podzielić się swoją opinią / doświadczeniem.

Od kilku lat pracuję jako niezależny konsultant IT, dlatego zawsze lubię sprawdzić swoje Schufa.

Do 3 miesięcy temu miałem wynik 97,8%. Wpisane są: 5 kont osobistych, 4 karty kredytowe, 1 umowa na telefon komórkowy, spłacony kredyt sprzed lat. Nic więcej.

Od lat korzystam z samochodów w Leasingu z Audi, a bank VAG sprawdza Schufę, ale dotychczas umowy Leasingowe nie były rejestrowane w Schufie. Przynajmniej u mnie.

Jednak moje obecne auto w Leasingu zostało zarejestrowane. Teraz widnieje kwota 35 500 euro na 36 miesięcy. To jedyne zobowiązania umowne.

I nagle mój wynik w Schufa wynosi 98,5% ... Ktoś mógłby pomyśleć, że połechtuję sobie ego...
Jednym sposobem na poprawę wyniku jest zaciągnięcie długu

Napisany przez Oterio
Do dziś nie sprawdziłem swojej historii kredytowej w Biurze Informacji Gospodarczej... Bardzo byłbym zainteresowany, jaki mam wynik. Chciałem właściwie sprawdzić to po przeczytaniu postów tutaj.

Napisany przez 2Escorpio

I nagle mój wynik w Schufie wynosi 98,5% ... Ten ktoś ma złe zamiary...
Aby poprawić wynik, pomaga tylko jedno: długi

Tak nie jest. Schufa wie tylko, czy istnieją jakieś długi, ale nie wie o twoich dochodach.

Jeśli teraz został wpisany obowiązek zapłaty w wysokości 35 500 euro, ktoś ufa ci, że spłacisz tę kwotę ... Dlatego teraz Schufa wie... Ok, ma stały dochód (czy to z pensji, czy z działalności gospodarczej), więc ma nadal pracę, może być też zabezpieczenie (bardziej lub mniej) za samochód itp.

Nawet osoba o niskich zarobkach nie kupi samochodu za 35 000 euro, a może za 14 000 euro... Informacje te są więc uwzględnione w Schufie. Gdyby te 35 000 euro miały być kredytem konsumpcyjnym, a ty z nich chciałbyś odbyć rejs wycieczkowy... Twój wynik na pewno spadłby.

Pozdrowienia, esco

Napisany przez z1g1
Bardzo interesujący wątek.

Podsumowując, wydaje mi się, że w związku z samoopiniowaniem można znaleźć/usunąć negatywne wpisy, ale wygląda na to, że nie mamy wpływu na rzeczywiste obliczanie scoringu przez poszczólne (bankowe) instytucje. Nic innego nie pozostaje, jeśli aktualne dochody nie są uwzględnione w Schufa. Większa przejrzystość ze strony Schufa nie zmienia także niczego w indywidualnej decyzji partnera banku czy firmy. (o ile w ogóle dochodzi do takiej rozmowy).

Ogólnie o biurach informacji kredytowej:

Co jeszcze nie zostało poruszone, i czego do tej pory nie znalazłem w sieci, to czy może, nawet jeśli nie jest to przechowywane, dane takie jak miesięczne zarobki, które mogą być przypadkowo przekazane do Schufa itp., mogą mieć wpływ na obliczenia.

I jedna sprawa, która wydaje mi się sprzeczna w postach, to z jednej strony zmniejszenie aktywności, czyli np. usunięcie kart kredytowych miało prowadzić do poprawy (powinno) a z drugiej strony zwiększona aktywność, jak wspomniany umowa Leasingowa, miała prowadzić do poprawy scoringu.

To prowadzi mnie do teoretycznych rozważań, czy reputacja/finansowy status firmy, która doprowadziła do wpisów, również odgrywa rolę, ponieważ te firmy są (pośrednio) również oceniane pod kątem ekonomicznym (mogą być oceniane na odwrót).

Wyobraźmy sobie, że mały, samodzielny rzemieślnik ma wielu klientów, którzy są zadłużeni. W związku z tym, możliwe jest wnioskowanie, że sam rzemieślnik również jest mniej zdolny kredytowo, ponieważ można się spodziewać nieregularnych dochodów. Dlatego osobiście, jako samozatrudniony, nie tylko kładę nacisk na płacących klientów z powodu pieniędzy, ale także z powodu problemów z scoringiem biur informacji kredytowej - Oczywiście jest to jednak bardzo daleko idące rozważanie.

Napisany przez 2Escorpio
Ani Schufa nie przechowuje informacji o dochodach, ani nie zna dochodów ani nie może uwzględnić ich w ocenie scoringowej.

Oczywiście Schufa nie zna także klientów osób prowadzących działalność gospodarczą... skąd miałaby?

Schufa może jednak, na podstawie limitu debetowego i limitu karty kredytowej, wyobrażać sobie, ile ktoś zarabia... Ale to także nie jest precyzyjne... Niektórzy nie chcą debetu, który jest trzykrotnością ich dochodu netto i wtedy rachunek nie wychodzi.

Jednak takie rzeczy nie są brane pod uwagę w ocenie scoringowej... jak już wspomniano, Schufa nie posiada informacji o wysokości dochodu... Schufa nawet nie wie, czy ktoś pracuje czy pobiera zasiłek Hartz4.

Napisany przez z1g1

Ani Schufa nie przechowuje informacji o dochodach, ani nie wie, jakie są one, dlatego nie może uwzględnić ich w ocenie scoringowej.

Dobrze, jeśli tak jest. Dotąd nie znalazłem żadnych dokładnych informacji na temat tego, jakie dane nie są przekazywane, ani nie znam wewnętrznego procesu wszystkich biur informacji gospodarczej.

Cytat od Escorpio

Oczywiście Schufa również nie zna klientów osób prowadzących działalność gospodarczą... skąd miałaby?

Moja teoretyczna gra myślowa na temat wartości scoringowych, która ogólnie odnosiła się do biur informacji gospodarczej, gdzie, jak już zostało powiedziane, brakuje przejrzystości, nie dotyczyła bezpośredniego przyporządkowania klientów, lecz możliwego powiązania dłużników. Jeśli rękodzielnik ma żądanie wobec klienta, które zostaje zarejestrowane jako wpis w biurze informacji xy, to teoretycznie zakładając, że wpisy mogą być identyfikowalne, inaczej biuro informacyjne nie wiedziałoby, skąd pochodzą wpisy lub kto jest wierzycielem, co również jest możliwe, wyobrażałem sobie to jako rodzaj bumerangu, który wraca do rękodzielnika/wierzyciela, jeśli ten spowoduje bardzo wiele takich wpisów w biurze informacji.

Chciałbym więc unikać sytuacji, w której wiele klientów traktowane jest jako mała firma, która tworzy wpisy, gdyż przy braku przejrzystości (jak to wszystko działa) musiałbym zakładać, że jako wierzyciel jestem identyfikowalny i to może mi się zemścić, gdy sam będę potrzebował kredytu.

Cytat od Escorpio

Schufa może jednak na podstawie limitu debetowego i karty kredytowej wywnioskować, ile ktoś zarabia

Cytat od Escorpio

Jednakowoż coś takiego nie jest brane pod uwagę w procesie oceny scoringowej...

ok, pasuje, ale dla mnie dolna część niekoniecznie:

Cytat od Escorpio

Jeśli teraz zostało zgłoszone zobowiązanie w wysokości 35 500 euro, ktoś wierzy w twoją zdolność do spłacenia tej kwoty... Dlatego Schufa teraz wie... Ok, ma stały dochód (czy to przez pensję czy działalność gospodarczą), więc nadal pracuje, za nim stoi (bardziej lub mniej) auto itp.

Więc dochód nie jest obliczany, ale stały dochód? - Czyli albo dla nich to nie ma znaczenia, albo jednak ma, czy co?

Raczej przypuszczam lub mogę sobie raczej wyobrazić, że chodzi o auto jako wartość wymienna, co faktycznie byłoby rodzajem deklaracji majątku, która jednak nie powinna być uwzględniana w obliczeniach, jeśli takie rzeczy jak majątek nie są przechowywane.

Podsumowując moje teoretyczne rozważania na temat scoringu, podejrzewam, że im mniej aktywności, tym lepiej dla osób prywatnych, i lepiej zachować swój jak najmniej naruszony wynik dla czasów, kiedy faktycznie mogą one być na niego uzależnione (np. konieczna przeprowadzka do nowego mieszkania).

Napisany przez 2Escorpio
Skoro jako wierzyciel zazwyczaj nie wprowadzasz informacji do biura informacji kredytowej i zajmuje się tym przez biura windykacyjne lub prawników, to biuro informacji kredytowej również nigdy nie dowie się, kto jest wierzycielem (ochrona danych @ biuro windykacyjne / prawnicy). Nawiasem mówiąc, to nie byłoby obliczone, mimo twoich teorii spiskowych... biuro informacji kredytowej nie jest sektą i nie stanie się też nielegalne poprzez naruszenie ochrony danych.

Biuro informacji kredytowej zbiera tylko dane i udostępnia je... jeśli czegoś brakuje, a bank udziela klientowi kredytu i bank zostaje z kredytem na głowie, biuro informacji kredytowej ma niewiele do powiedzenia... ponieważ nie ponosi żadnych strat.

Po drugie...

Nie ma tutaj sprzeczności, ponieważ jedno dotyczy debetu i karty kredytowej (które można uzyskać nawet będąc bezrobotnym, w zależności od banku i doradcy klienta), a to, o czym mówisz, to kredyt... kredytu nie dostaje się będąc bezrobotnym, ponieważ to zgodne z zupełnie innym modelem niż karta kredytowa / debet... to pierwsze jest tylko zatwierdzane, czy się z niego korzysta, to już inna sprawa... kredyt natomiast jest wypłacany / używany.

Napisany przez skorpion
Witaj wszystkim,

z zainteresowaniem przeczytałem ten wątek jako osoba prywatna.

Pytanie lub pytania, o które w rzeczywistości chodzi, brzmią następująco:

Dlaczego wynik spada tylko dlatego, że ma się konto bankowe, bo posiada się kartę kredytową i korzysta się z telekomunikacji, którą się regularnie spłaca?

Jeśli wymienione umowy i relacje biznesowe nie są regularnie spłacane, rozumiem, że wynik spada.

Dlaczego istnieje wynik 100%, skoro i tak nie można go osiągnąć?

Czy istnieje uzasadnione nieufanie, i jeśli tak, dlaczego i skąd?

Niestety, ocena wyniku, jaką przekazuje Schufa klientom, nie daje absolutnie żadnych informacji na ten temat. Zawsze mówi się, że mogą być brane pod uwagę różne czynniki ocen, ale nie jest jasne w jakim zakresie.

Interesujący w tym kontekście jest również ten artykuł, chociaż już trochę stary: www.bmelv.de/cae/servlet/contentblob/638114/publicationFile/52814/Scoring.pdf

Jeśli chodzi o regularne zachowanie płatnicze: oczywiście, że instytucja kredytowa może zarobić mniej odsetek, jeśli spłaci się kredyt przedwcześnie. Jednak nie wolno zapominać, że istnieje kilka umów kredytowych, w których przewidziana jest nadzwyczajna spłata, zarówno jako częściowa kwota, jak i całkowity pozostały dług. W takim przypadku nie złamuje się umowy.

Pozdrawiam
Skorpion

Napisany przez skorpion
Tutaj jeszcze jedna aktualna odpowiedź od Schufa.

Niech każdy sam zobaczy, co można wyczytać z tej odpowiedzi.

25 kwietnia 2013
Baza danych SCHUFA
Nasz znak: 9999999

Szanowny Panie XXX,
Dziękujemy za Pani pismo. Pyta Pan o przyczynę zmiany
swojego wskaźnika bazowego.
Wartości wskaźnika mogą ulec zmianie, ponieważ przechowywane dane podlegają ciągłym
aktualizacjom: nowe informacje mogą być dodawane, inne dane mogą być usuwane zgodnie z
określonymi terminami przechowywania. Ponadto dane mogą ulegać zmianom w toku czasu. Drugim
powodem zmian jest to, że nasze modele obliczeniowe są ciągle
sprawdzane, czy zapewniają bezpieczne prognozy. W razie potrzeby są one dostosowywane
i mogą prowadzić do innych wyników.
Przy obliczaniu wskaźników SCHUFA uwzględniane są liczne różnorodne dane w
różnych wagach i jest to złożony proces matematyczno-statystyczny. Poszczególne zmienne
same w sobie nie mają znaczenia lub mają bardzo ograniczone znaczenie. Statystycznie istotne są
zwłaszcza zależności między poszczególnymi zmiennymi. Wskaźniki nie mogą być więc
jednoznacznie powiązane z pojedynczymi przechowywanymi informacjami.
Nie możemy podać bardziej konkretnych informacji na temat danych, które są brane pod uwagę oraz ich wag,
ponieważ ujawnilibyśmy w ten sposób nasze zgromadzone doświadczenia i wiedzę o scoringu
naszym konkurentom.

Znajdą Państwo dodatkowe informacje dotyczące scoringu ogólnego i wskaźnika bazowego na
naszej stronie internetowej dla konsumentów .meineSchufa.de (w sekcji „Warto wiedzieć” –
SCHUFA i scoring). Udostępniliśmy tam dla Państwa obszerne informacje i pliki do pobrania.
Czy udzieliłśmy odpowiedzi na Państwa pytania w sposób zadowalający? Jeśli tak, będziemy bardzo zadowoleni. Jeśli mają Państwo
jeszcze pytania: Naszych pracowników zespołu ds. klientów indywidualnych można
skontaktować od poniedziałku do piątku w godzinach od 8:00 do 18:00. Wystarczy zadzwonić na podany powyżej
numer telefonu obsługi SCHUFA.
Z poważaniem
SCHUFA Holding AG
Podpis

Napisany przez simonthescorer
Dziękuję za liczne/szczegółowe informacje na temat waszych doświadczeń z Schufa. Osobiście nie zwracam uwagi na tego rodzaju punktacje/oceny, o ile nie mają one wpływu na moją sytuację. Niemniej jednak, jestem ciekaw i oczywiście bardzo zainteresowany tym, jak można wpłynąć na swój wynik. Traktuję to trochę sportowo.

Po prostu chciałbym podzielić się z wami moimi obserwacjami dotyczącymi mojego wyniku i jak wpłynąłem na niego w ciągu ostatnich lat.

Moje pierwsze zapytanie złożyłem, będąc nieco ponad 27-letnim. Wtedy w Schufa zgłoszone były już następujące dane:

- 1 x przeprowadzka (sąsiednia miejscowość)
- 1 x konto bieżące. Od mojego debetu (wtedy wynoszącego, z tego co pamiętam, 2000-3000 EUR - nie jestem pewny, ponieważ nigdy go nie wykorzystałem) nie było tam nic widocznego.
- 3 x karty kredytowe (w tym 1 x limit w wysokości 6500 EUR, i 2 x bez podania limitu w informacji - z tego, na pewno 6000 EUR oraz 1000 EUR zostały zatwierdzone). Dwie z kart kredytowych miały datę umowy sprzed ponad 4 lat. Trzecia karta (z podanym limitem) miała datę umowy sprzed zaledwie 3 miesięcy, ponieważ zmieniłem tam taryfę.
- 2 x pozycje w telekomunikacji. Umowa Vodafone (dostęp UMTS dla mojego laptopa) za 5 EUR miesięcznie oraz 1 x Sipgate (tylko zapytanie o weryfikację tożsamości).
- 1 x handel wysyłkowy (kiedyś zamówiłem tam koszulkę za 15 EUR na fakturę).
- 1 x kredyt spłacony terminowo w wysokości 900 EUR (0% finansowanie telewizora na 12 miesięcy).
- Wynik: 96,93%.

---

Krótko po tym zacząłem prowadzić własną działalność i przez dwa miesiące nie miałem wpływów na moim koncie bieżącym (ze względu na fakturowanie pod koniec miesiąca, plus 4 tygodnie termin płatności). Po niespełna 1,5 miesiąca moje konto internetowe (gdzie jestem klientem od prawie 10 lat) zresetowało debet na koncie bieżącym (mnie to obojętne, bo nigdy go nie wykorzystałem) i zapowiedziało, że wkrótce zmniejszy limit mojej karty kredytowej (*grr*). Jednakże Schufa nie dostała od nich żadnych z tych informacji (bo debet i tak nie był widoczny).

...

Przekład został przerwany z powodu przekroczenia limitu znaków. Jeśli chcesz, mogę kontynuować przekład.

Napisany przez daawuud
Cześć drodzy Użytkownicy,

mam 24 lata, od dłuższego czasu interesuję się tym tematem i trafiłem na niego przez Google, muszę powiedzieć, że jestem bardzo zmęczony i jutro również muszę pracować, ale moim zdaniem oprócz istnienia (dla jednego ważniejsze, dla drugiego mniej) nie ma nic ważniejszego niż Schufa, o ile jest się zależnym od konieczności kupowania rzeczy na raty, co obecnie jest całkowicie normalne. W końcu każdy chciałby kiedyś posiadać własny Dom i zrealizować niemiecki sen, gdzie wynik z Schufa odgrywa kluczową rolę w rozmowie bankowej.

Cieszę się, że ludzie poświęcają wysiłek, aby pomagać sobie i innym w tym temacie, jednocześnie przyczyniając się do przejrzystości.

Obecnie nie mam dostępu do mojego SCHUFA, ponieważ nie mogę znaleźć karty z PIN-em, ale zamierzam złożyć wniosek o nową (wayne...). Chciałbym jednak spontanicznie podzielić się moimi doświadczeniami bez określonej struktury.

Mój aktualny status:
1. Kilka umów telefonicznych

2. 1x konto osobiste

3. Samochód o wartości 22 000 EUR sfinansowany (06/2012) - Dealer samochodowy chciał 8 000 EUR jako zaliczkę, dlatego pożyczyłem od banku zarówno na to, jak i na moją działalność (jako osoba prywatna :eek, a następnie doszedł jeszcze debet w wysokości 1 000 EUR. Byłoby lepiej, gdybym załatwił wszystko za pomocą punktu 4.

4. kredyt konsumencki (06/2012) na 22 000 EUR (popełniłem wielki błąd, prosząc trzy razy o kredyt w tym samym banku i zaciągając go w związku z tym). Wspólne ubezpieczenie (ochrona prawna przedsiębiorców, Alte Leipziger) - co mnie bardzo zdenerwowało, zwłaszcza że żadne inne ubezpieczenie nie przeprowadziło zapytania o zdolność kredytową.

5. Kolejny kredyt konsumencki (08/2013) na 3 000 EUR (problemy finansowe)

Rozwój mojego wyniku w Schufa:
1. Po punktach 3 i 4, po ponownym obliczeniu (które odbywa się co kwartał) wynosiłem 88-89% - Wstydziłem się, że nie mogłem nawet sfinansować szafy za 800 EUR.

2. Po spłaceniu finansowania (punkt 3), wynik wzrósł między 91-92%, a po kolejnym kwartale między 93-94%

3. Ponieważ zgubiłem kartę, niestety nie mogę sprawdzić, na ile procent obecnie stoję. Po punkcie 5 otrzymałem
3.1. E-mail od Schufa (automatycznie otrzymuje się ją w trybie online mojeSCHUFA (czy jakoś tak) i w tej wiadomości e-mail informuje, że coś się zmieniło w moim mojeSCHUFA. Więc kto tu oszczędza 15 EUR rocznie, oszczędza zdecydowanie w złym miejscu I gra z ogniem oraz swoją przyszłością.).
3.2. E-mail z kwartalnym przeliczeniem otrzymany.
3.3. Nie mogę się doczekać, aby dowiedzieć się na ile obecnie wynosi mój wynik

Moje cele:
1. Maks. 1 konto osobiste (spełnione)

2. Maks. 1 umowa telefoniczna (obie umowy telefoniczne zostały anulowane w 2015 r. - potem zobaczę).

3. Spłacić i zamknąć debet.

4. Sumiennie spłacać oba kredyty przez 4,5 roku i nie spłacać ich wcześniej.

5. Ponieważ ogólny wynik po spłaceniu jest raczej pozytywny przy krótkoterminowych finansowaniach, zastanawiam się nad sfinansowaniem Apple Air-Netbook w Media Markt na 0% i spłaceniem go solidnie w ciągu 10 miesięcy.

6. W wieku 30 lat (lub 33 lat z powodu trzech lat okresu wygaśnięcia ) - jeśli nic między tym nie wypadnie - powinienem osiągnąć mój maksymalnie możliwy wynik.

Nietypowe, ale w sytuacji skuteczne (wyłączając odpowiedzialność ):
1. Podpiąć konto osobiste pod inne osobę (np. babcię), ponadto nikt nie może zajść się konta (oprócz ewentualnie własnej babci - pełnomocnictwo albo drugie konto to być może odpowiednie hasła kluczowe do tego tematu -> zapytać bank), nawet urząd skarbowy nie mógłby zajmować konta. W dzisiejszych realiach życiowych to nie jest nietypowe.
1.1. Zajęcie miałoby miejsce jedynie bezpośrednio u pracodawcy, choć istnieją tu wytyczne, które nie są przestrzegane podczas zajęcia konta (znam wielu ludzi, którzy (uprawnione lub nieuprawnione) po zajęciu konta przez trzy miesiące nie mogli się z niego skorzystać, w zamian pracodawca realizował zajęcie tylko do minimum egzystencji, w jednym przypadku było to 1 200 EUR).
1.2. Jednocześnie konto osobiste nie byłoby brane pod uwagę w wyniku.

2. Umowa telefoniczna (patrz punkt 1 i 1.2.).

Osiągnąć maksymalnie możliwy wynik w Schufa?!? (uzależnione od osoby):
1. Brak konta osobistego
2. Brak książeczki oszczędnościowej (czy to w ogóle (jeszcze) się opłaca )
3. Brak debetu
4. Brak karty kredytowej
5. Unikanie partnerów handlowych współpracujących ze Schufa - być może istnieje możliwość opłacenia umowy (np. umowy telefonicznej) z góry, z warunkiem braku sprawdzania zdolności kredytowej? Mówię, dla wielu finansowo to nie powinno stanowić problemu.
6. Płacenie rachunków gotówką i terminowo.
7. Zarejestrowanie się online w mojeSCHUFA, kosztuje 15 EUR, ale ma się wszystko pod kontrolą i zostaje się poinformowanym o każdej zmianie drogą e-mailową.

Czekam na Wasze opinie i krytykę. Wymienione powyżej rzeczy to doświadczenia życiowe, rzeczy, które poznałem w miarę upływu czasu i na ich podstawie wyrobiłem sobie opinię. Moja opinia może być błędna i dlatego cieszę się z Waszych opinii, które są jakkolwiek uzasadnione/dowodzone. Tak samo można stosować wymienione wyżej rzeczy lub zostawić, to zależy od każdego.

Dobranoc.

Pozdrawiam serdecznie

Napisany przez 6Bankkaufmann
Odroczenie o 1 miesiąc, a następnie nadrobienie tego w ciągu 2 miesięcy nie będzie widoczne w Schufa. Natomiast zmniejszenie miesięcznej raty kredytu przez wydłużenie okresu spłaty kredytu będzie widoczne, ponieważ stworzona zostanie nowa umowa.

Napisany przez Birgit
@daawuud

moja rada:

1. Szybko spłacaj debet i nie korzystaj z niego (jeśli możliwe, zakończ umowę)

2. Załóż konto oszczędnościowe, jeśli go jeszcze nie masz, i przekazuj na nie pieniądze każdego miesiąca

To ważne, abyś nie musiał brać kredytów po to, aby sfinansować konsumpcję.

Przełóż planowane zakupy netbooka, aż zgromadzisz wystarczającą ilość pieniędzy, aby móc go kupić za gotówkę.

Musisz przestać chcieć płacić za wszystko kredytem.

Jeśli kiedyś zamierzasz kupić nieruchomość, powinieneś mieć wkład własny.
W przeciwnym razie będziesz ponownie musiał sfinansować 100%.
I to będzie bardzo, bardzo drogie.

Dlatego również zacznij budować odpowiednie zasoby na tę okazję.

Z tzw. finansowaniem 0% można rzeczywiście uzyskać niskie oprocentowanie. Jednak może to negatywnie wpłynąć na wynik w rejestrze Schufa. Jeśli dodatkowo zakupiono na kredyt kilka innych drobnych rzeczy, takich jak pralka, laptop, również na 0%, to przy ewentualnej późniejszej weryfikacji zdolności kredytowej na zakup nieruchomości może to być naprawdę niekorzystne.

Napisany przez simonthescorer
Post został usunięty przez moderatora

Napisany przez daawuud
Najpierw chciałbym podziękować za wszystkie wyczerpujące odpowiedzi, które są naprawdę bezcenne.

@Birgit
Idealnie byłoby, gdybym wprowadził swoje saldo na plus, a taka możliwość staje się dostępna od tego miesiąca. Jedno z członków mojej rodziny (jednocześnie moja doradczyni) pracuje w banku, w którym mam konto osobiste, debet oraz kredyty.

Na razie będę kontynuował korzystanie z debetu, a kiedy zobaczę, że absolutnie go nie potrzebuję, w porozumieniu z moją doradczynią bankową go zlikwiduję, oczywiście tak, aby nie otrzymać negatywnego wpisu do rejestru BIK.

Nie do końca rozumiem kwestii kont oszczędnościowych. Czy nie mogę po prostu oszczędzać pieniędzy na koncie osobistym? Dzięki temu oszczędzam sobie opłaty za konto oszczędnościowe, prawda? I pytanie: od jakiej kwoty na koncie powinienem zainwestować pieniądze, np. w złoto/srebro fizyczne? Przecież nie ma sensu, gdy leżą bezczynnie na koncie, muszą jakoś się pomnażać.

Postaram się w przyszłości płacić wszystko gotówką. Przy zakupie domu zobaczymy, być może wpadnie mi jeszcze jakaś genialna biznesowa idea (oprócz mojej stałej pracy w branży IT), dzięki której być może nie będzie nawet potrzebny kredyt.

Dziękuję za Twoje zalecenia.

@Bankier
Bardzo cenna wskazówka, dziękuję!

@simonthescorer
Najpierw się zatrzymałem ze zdziwienia na pracy, gdy zobaczyłem długość Twojego tekstu. Ale kiedy zacząłem czytać, nie byłem w stanie przestać - jak ciekawa książka^^

Sprawa z bankiem jest naprawdę interesująca, ale BIK pozostaje centralnym organem w kontekście budowy domu, a o to nam chodzi.

Muszę przyznać i od razu powiedzieć, że istnieje jedna rzecz, która wpływa na BIK i jest po prostu obowiązkowa, zwłaszcza że Twój wątek to potwierdza; a mianowicie własne konto osobiste!

Ostatecznie każdy pracownik/urzędnik lub osoba prowadząca działalność musi mieć własne konto osobiste - kwestia z babcią była dobrze podana przeze mnie, jednak szczegóły prawne zostały przeze mnie jasno określone - w końcu w przypadku XYZ mogą wystąpić duże i różnorodne problemy z różnych perspektyw.

Jeśli chodzi o mnie; założyłem konto firmowe 06/2012, a ten miesiąc (10/2013) je zlikwidowałem. Mam nadzieję, że nie odbije się to negatywnie na moim BIK, zwłaszcza że konieczne było to ze względu na wyrejestrowanie działalności gospodarczej.

W sprawie debetu już odpowiedziałem wcześniej Birgit i jednocześnie Tobie. Ale jeszcze jedno dotyczące zlikwidowania debetu; teoretycznie debet to także umowa, więc mogę sobie wytłumaczyć, dlaczego BIK zareagował tak radykalnie.

Na pewno kupię Apple, jednak dopiero wtedy, gdy poprawi się moja sytuacja finansowa i będę mógł zapłacić gotówką. Mała anegdota: Moim ostatnim telefonem był Sony Ericsson Mini. Niektórzy mogą mi nie uwierzyć, ale miałem nawet problemy psychiczne z tym telefonem, ponieważ ciągle się wieszał (ściana też troszkę tego odczuła). Następnie dokupiłem iPhone 5 przez Congstar, za który płacę 25 EUR miesięcznie przez 24 miesiące, ale psychicznie czuję się bardzo dobrze, wszystko działa, nie zawiesza się i jestem po prostu szczęśliwy (jeden problem mniej w życiu).

Z Acerem jest podobnie, ale bardziej związane to jest z problemami Windows 7, a MAC Air to po prostu mój wymarzony lapi, którego zawsze chciałem - mały, lekki, długi czas pracy na baterii, łatwiejszy do czyszczenia (więc bardziej higieniczny), szybszy itp.

W odniesieniu do umów: Obecnie korzystam z usługi DSL od Vodafone, za którą płacę 33 EUR. Do tego dochodzi maksymalny pakiet abonamentowy Congstar (umowa) za 35 EUR, a także mniejszy za 20 EUR (dla mojego brata - niestety nie mogę go przekazać na niego).
Muszę sprawdzić swoje dane w BIK, co zostało zgłoszone, a co nie, ale myślę, że Vodafone na pewno jest na liście oraz Congstar również.

Jaki operator komórkowy jest Twój?

Co do ubezpieczeń, to może jednak za bardzo się rozwinąłem

Moim celem nie jest osiągnięcie 100%, wiem z kilku dobrych źródeł, że to niemożliwe, moim celem jest osiągnąć maksimum w mojej obecnej sytuacji przez pięć lat, aby potem uniknąć problemów, gdy chcę np. kupić własny Dom.

Chcę uniknąć popełniania błędów, ponieważ w kwestii BIK jest to dziwnie uregulowane, na przykład gdy chce się spłacić kredyt wcześniej - według pewnych poglądów życiowych moralnie słuszne, ale z punktu widzenia BIK raczej negatywne.

Podsumowując mogę powiedzieć:
BIK jest ogólnie (od 2010 r.^^) moim zdaniem dobre (nawet jeśli większość narzeka), ponieważ dzięki tej organizacji (lub algorytmom) zachodzi przejrzysta i bezusterkowa wymiana danych w postaci ogromnych ilości informacji między osobami prywatnymi/firmami a partnerami umownymi, a jeśli osoba XYZ ma możliwość kontrolowania swojego BIK, to ma ona dobre karty wszędzie (zarówno w dobrych, jak i złych czasach). Rafinowany system. Każdy powinien się czasem postawić w sytuacji drugiej strony (np. właściciela nieruchomości), wtedy może zrozumieć system.

Ja sam nauczyłem się, jak ważne jest pozostawanie kredytowym, ucząc się oszczędzać pieniądze, potem je wydawać i brać kredyt jedynie w razie potrzeby, na przykład w sytuacji kryzysowej lub gdy chcę kupić Dom.

Wszelkie inne działania tylko psują sens oceniania.

Z poważaniem

Napisany przez 2Escorpio
Hej,

zerwanie debetu to naprawdę najgorsza rzecz, jaką można zrobić.

Schufa nie ma innej możliwości poza debetem, aby dowiedzieć się, ile ktoś (około) zarabia.

Oczywiście debet i limit karty kredytowej początkowo uważane są za negatywne, ale patrząc długoterminowo, nie ma nic lepszego... Na tej podstawie wylicza się zdolność kredytową w Schufa. Jeśli masz opcję, zawsze ustaw debet i limit karty kredytowej tak wysoko, jak to możliwe!

Oczywiście zabezpieczenie maleje przy wysokim debecie / limicie karty kredytowej, ale Schufa się tym nie interesuje.

Wiele banków nie zgłasza jednak wysokości debetu i limitu karty kredytowej... W takim przypadku jesteś dość swobodny, ponieważ bank raportuje do Schufi tylko Tak / Nie debet... więc nie ma znaczenia, czy masz debet w wysokości 100 euro czy 5 000 euro.

I nie istnieje idealny wynik w Schufie... Osoba pobierająca zasiłek Hartz4 może mieć lepszy wynik niż multimilioner, ponieważ na przykład pobiera kredyty z powodów podatkowych.

Pozdrawiam, esco

ps: Schufa nie wie, w jakiej wysokości aktualnie wykorzystujesz debet lub limit karty kredytowej

Dokładnie, a ponieważ Schufa tego nie wie, to nie będzie wiedziały o tym również inne banki.
Dlatego posiadanie kilku małych kart kredytowych typu Ikea, Mediamarkt, Saturn czy innych z pewnością ma sens.
Wszystkie działają na zasadzie: Kup teraz - zapłać za miesiąc.
Jednak dla Schufa i oceny zdolności kredytowej innej banku z pewnością nie będzie to korzystne.

Napisany przez 2Escorpio

Jednak dla Schufy i oceny zdolności kredytowej obcej banku, to z pewnością nie będzie korzystne.

No, małe kredyty nie powinny być porównywane do debetu/karty kredytowej pod względem oceny zdolności kredytowej w @Schufa.

Ale spłacona pożyczka też może wyglądać dobrze... Małe kredyty są jednak dość kłopotliwe... Nie wiem, jak Schufa to ocenia, ale u nas wewnętrznie nie jest to pozytywnie oceniane.... Chociaż dla niektórych w ogóle nie ma to znaczenia.

Napisany przez Birgit
@Daawuud

Zawsze zalecam zrezygnowanie z debetu, jeśli ktoś nie potrafi nim zarządzać.
Czyli jeśli debet jest stale wykorzystywany do maksimum.
To generuje ogromne koszty odsetek.

Jeśli potrafisz zarządzać swoim debetem, oczywiście nie musisz go anulować.

konto oszczędnościowe jest darmowe.
Otrzymujesz odsetki.
Oprocentowanie różni się w zależności od banku.
Zazwyczaj odkłada się tam środki na nieprzewidziane wydatki.
Czyli urlop, naprawy, zakup mebli, krótkoterminowe problemy finansowe, itp.

Musisz sam określić, jak duże powinny być twoje oszczędności.
Jak drogie jest twoje wakacje?
Są nowe zakupy na horyzoncie?
Naprawy samochodu w niedalekiej przyszłości?

Jeśli zostawisz swoje pieniądze na koncie bieżącym, nie będą one oprocentowane.

Buduj kapitał na przyszły zakup nieruchomości.

Jak wygląda twoje zabezpieczenie emerytalne?

Również o tym musisz pamiętać.

Napisany przez Marc00
@ Wordi

Dane wpis pozostaje w Schufa, moim zdaniem, przez 3 lata po zakończeniu.

Następnie zostanie usunięty.

Z poważaniem

Marc00

Napisany przez Ravemaster84

Jasne, każde przekroczenie debetu i limitu karty kredytowej na pierwszy rzut oka stanowi punkt negatywny, ale patrząc długoterminowo, nie ma nic lepszego... To jest brane pod uwagę przy ocenie zdolności kredytowej w BIK. Jeśli masz możliwość, zawsze ustaw debet i limit karty kredytowej tak wysoko, jak to możliwe!

Jeszcze raz bezpośrednie pytanie:
Zawsze korzystałem z konta osobistego BEZ debetu. Bo myślałem po prostu: Każdy debet pojawia się w BIK jako linia kredytowa, więc negatywnie wpływa na scoring.

Czy naprawdę poprawię swój scoring, jeśli pozwolę na tak wysoki debet?

Właśnie dostałem odmowę podwyższenia limitu na karcie kredytowej po zmianie banku.

Napisany przez Petrino

I jeszcze kilka ogólnych wyjaśnień: Dane SCHUFA są tak dobre, albo złe, jak informacje przekazywane przez ich partnerów kontraktowych (banki, firmy telekomunikacyjne, instytucje kredytowe, dostawcy energii elektrycznej itd.) do SCHUFA. Jeśli kredyt został spłacony i bank nie przekazał tego informacji do SCHUFA, to SCHUFA tego nie wie, zatem w takiej informacji nic o tym nie będzie. Jeśli bank nie przekazuje informacji o Twoim koncie do SCHUFA, to również SCHUFA nie będzie miała żadnych informacji na ten temat. Skąd wyobrażacie sobie, że SCHUFA bierze swoje dane? Czy spadają one z nieba, czy co? A propos, spłacone kredyty muszą pozostać w Twojej informacji przez 3 lata z oznaczeniem "zamknięte z pozytywnym wynikiem". Zapytania o Twoją zdolność kredytową dokonywane przez domy handlowe pozostają w Twojej informacji przez 1 rok, ale innym partnerom kontraktowym udzielane są tylko przez 2 tygodnie informacje na ich temat.

I WSZYSCY MACIE OBOWIĄZEK SYSTEMATYCZNEGO SPRAWDZANIA SWOICH DANYCH POD KĄTEM BŁĘDÓW, DLATEGO ISTNIEJE DARMOWA INFORMACJA!

Każdy, kto tego nie robi, sam jest winien.

Cześć gościu zufruehauf,

Jesteś całkiem bezczelny..., Pracujesz przypadkiem w SCHUFA, czy Crediscore? Dwóch banków nie zameldowało mi pewnych danych, a mianowicie 1 bank - karta kredytowa, a drugi bank całkowity kredyt!!! Gdybym nie był zarejestrowany w SCHUFA, to bym się nawet nie dowiedział... Czy to moim obowiązkiem jest, czy bank powinien prawidłowo przekazywać dane?? Nie masz POJĘCIA, jak można przypadkowo wyrządzić szkodę ludziom!!! ...a lokalizacja mieszkania ma też znaczenie, wiem to od byłego doradcy bankowego. Jest wiele, wiele rzeczy, których zwykli obywatele nawet nie wiedzą, jeśli ich to nie interesuje, tylko wierzą w NORMALNOŚĆ.

Napisany przez 2Escorpio

Jeszcze raz bezpośrednie pytanie:
Zawsze korzystałem z moich kont osobistych BEZ debetu. Bo myślałem po prostu: Każdy debet pojawia się w SCHUFA jako linia kredytowa, więc negatywnie wpływa na scoring.

Czy naprawdę poprawię swój wynik, jeśli maksymalnie określę swoją linię debetową?

Ponieważ właśnie po zmianie banku dostałem odmowę podwyższenia limitu na karcie kredytowej.

Hej,

Musisz to rozważyć oddzielnie. Na początku twój wynik może się nieco pogorszyć (zazwyczaj bardzo minimalnie), ponieważ zaciągasz zobowiązanie... Ale przez kolejne miesiące wynik się poprawi.

Dzięki debetowi Schufa widzi, ile zarabiasz (dlatego warto ustalić jak najwyższą kwotę). W ten sposób Schufa może lepiej obliczyć dochody/zobowiązania... Te informacje mogą być przydatne również dla innych partnerów Schufa.

Ponadto Schufa widzi, że klient potrafi dość dobrze zarządzać swoimi kontami i pieniędzmi, w przeciwnym razie bank nie przyznałby mu debetu.

To ma sens tylko wtedy, gdy bank zgłasza wysokość linii kredytowej. Wiem na przykład o niektórych bankach oszczędnościowych, gdzie nawet nie zgłasza się istnienia debetu.

Oczywiście ta akcja to tylko jeden z wielu punktów, które Schufa uwzględnia w obliczeniach.

swoją drogą: Wysokie limity kart kredytowych zgłaszane na dłuższą metę są również pozytywne. Mój kolega ma kartę Barclaycard od ponad 15 lat... wtedy limity były jeszcze bardzo hojne... Dlatego ma limit na karcie w wysokości 19 000 euro, zgłoszony do Schufa.

Mimo 3 kont osobistych, debetu, 2 kart Amex, 2 kart Visa, 1 karty Mastercard, 2 umów Vodafone, pożyczki w wysokości 16 000 euro, ma wynik powyżej 98%. Ciekawe jak będzie wyglądał wynik, gdy pożyczka na 16k zostanie spłacona w przyszłym roku.

Pozdrowienia, esco

Napisany przez daawuud
Cześć,

mam pytanie:

Jak wpłynie to na wynik w rejestrze SCHUFA, jeśli powierzę dokonanie konsolidacji innej instytucji finansowej? Obecnie mam długi w banku (Sparkasse) w wysokości 25 200 EUR (pierwsza pożyczka ok. 22 000 EUR - druga pożyczka ok. 3000 EUR), w sumie około 3000 EUR odsetek. Przy wcześniejszej spłacie nowy kredytobiorca musiałby zapłacić 22 000 EUR + karę (1% kwoty kredytu?!?), co daje około 22 252 EUR.

Bardzo potrzebuję porady w tej sprawie, zwłaszcza że ze względu na wysoką stopę procentową przy drugiej pożyczce, otrzymałem 3000 EUR, za co muszę zapłacić 750 EUR odsetek.

Chciałbym również zmienić konto osobiste (teraz spłaciłem limit debetowy). Czy lepiej jest, aby wszystko (konto osobiste + kredyt) było obsługiwane przez jednego banku? Czy lepiej to wyraźnie rozdzielić? Obecne opłaty prowizyjne w Sparkasse w ogóle mi nie odpowiadają.

Mój obecny status: Zakończony okres próbny, umowa o pracę na czas nieokreślony, wynagrodzenie brutto 2000 EUR. Moja karta z rejestracją SCHUFA powinna niedługo przysłać mi możliwość sprawdzenia mojego aktualnego statusu w SCHUFA, ostatnio wynosił on 93%, a następnie została zaciągnięta ta pożyczka w wysokości 3000 EUR i nie sprawdziłem jaki to miało wpływ.

Znajomy polecił mi Sparda w kwestii kredytu. I kolejne pytanie: kontakt osobisty czy wszystko załatwić przez internet?

Jeśli chodzi o konto osobiste, zastanawiam się nad otwarciem konta oszczędnościowego z wysokim oprocentowaniem i pokryciem powstałych opłat za konto. Zwróciłem uwagę na DAB-Bank i Cortal Consors. Obydwie oferują minimalną stopę oprocentowania konta oszczędnościowego wynoszącą 3%.

Na co jeszcze muszę zwrócić uwagę?

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Pozdrawiam

Napisany przez Ravemaster84
Jak to wpłynie na SCHUFA, niestety nie mogę powiedzieć, ale postaram się dać wskazówki dotyczące innych pytań.

Czy wybierzesz bank stacjonarny czy bank bezpośredni, musisz sobie odpowiedzieć. Od 3 lat korzystam tylko z banków bezpośrednich i uważam, że nie ma nic lepszego. Jednakże jest to uzależnione od osoby, niektórzy ludzie potrzebują kontaktu z osobą na miejscu. Jeśli chcesz zdecydować się na bank bezpośredni w celu refinansowania, sprawdź tę stronę: Porównanie małych kredytów

Ogólnie rzecz biorąc, nie ma znaczenia, czy konto bieżące i pożyczka są w jednym banku czy są oddzielone. Oba umowy są wpisane do SCHUFA. Niektórzy ludzie chcą mieć wszystko w jednym banku (dla przejrzystości), innym ludziom jest to całkowicie obojętne, liczy się dla nich tylko to, że produkt jest dobry.

Opłaty za prowadzenie konta pokrywanie się z oprocentowaniem rachunku oszczędnościowego to w zasadzie przegrywanie. Mamy około 2% inflacji, co oznacza, że twoje saldo na koncie oszczędnościowym najlepiej jest oprocentowane o 1% ponad inflację. Ale: Ani CC ani DAB nie gwarantują ci 3%. Przynajmniej nie na czas nieokreślony. Otrzymujesz to oprocentowanie po przeniesieniu portfela papierów wartościowych, ale również tylko przez pewien czas i do określonej kwoty. Gdy już dochodzisz do rzeczywistych stóp procentowych, z rachunkiem oszczędnościowym faktycznie tracisz. Płacenie opłat za prowadzenie konta dodaje kolejne straty.

Napisany przez kubus
Cześć,

Chciałbym zwrócić się do was o ocenę mojego punktu bazowego, który wynosi 86,2%. Wydaje się to być dość niski wynik, ponieważ moja wniosek o przyjęcie do znanej firmy carsharingowej został odrzucony. Zdziwiony i zirytowany tym faktem, zarejestrowałem się na stronie meineschufa.de.
Nigdy nie miałem żadnych problemów z płatnościami ani nie korzystałem z żadnego kredytu, dlatego też nie ma negatywnych wpisów w mojej historii w Schufa. Dlaczego jednak nadal otrzymuję tak niską ocenę, że mam faktyczne problemy z transakcjami handlowymi?

Wysłałem Wam moje wpisy zanonimizowane. Czy to możliwe, że posiadanie 4 kart kredytowych jest zbyt dużą liczbą? Czy też zbyt częste zmiany adresów wpływają na moją ocenę? Mam obok aktualnego adresu 3 poprzednie, czy to również za dużo?

W zasadzie Schufa jest mi obojętna, ponieważ nie planuję w najbliższym czasie brania kredytu, ale irytujące jest to, że mimo nienagannej historii płatności i wystarczającej ilości środków finansowych nie mogę zostać klientem usługodawców!

Zrezygnowałem z kilku kont kart kredytowych, które nadal są aktywne, co jeszcze mogę zrobić, aby otrzymać normalną ocenę?

Z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie

kredyt na koncie bieżącym EUR 100?

Napisany przez kubus
Cóż, to jest kredyt debetowy, który został mi udzielony przy otwarciu konta w DKB... Czy to naprawdę z tego wynika? Bo udzielili mi tylko 100 euro?

Wniosek o kredyt w wysokości 100 EUR nie jest zbyt dobry. To z pewnością także jeden z powodów.

Napisany przez kubus
Ale w takim sensie go nie wnioskowałem. Został mi przyznany bez pytania podczas otwierania konta...

W celu zachowania dobrego wyniku w Schufa zawsze spłacaj małe kredyty ramowe i unikaj brania zerowych lub niskoprocentowych finansowań

Napisany przez 2Escorpio
Hej, jak już wspomniał bankowiec, kredyt debetowy w wysokości 100 euro nie brzmi zbyt wiarygodnie kredytowo. Wygląda raczej na to, że nie ma stałych dochodów.

Ponadto, w ciągu ostatniego 1,5 roku zaciągnąłeś bardzo wiele zobowiązań płatniczych (konta bieżące i karty kredytowe). Poza tym, po co prywatna osoba potrzebuje 3 kont osobistych? Czy prowadzisz pranie brudnych pieniędzy?

Jeśli chodzi o przeprowadzki 3 razy, to zależy to od twojego wieku. W wieku 22 lat jest to coś innego niż w wieku 40 lat.

Przy okazji: Zapytania dotyczące 15.11. + karty kredytowej i konta osobistego z 19.11. jeszcze nie zostały ocenione w twoim punkcie kredytowym... Na pewno nastąpi kolejne obniżenie.

Teraz pojawia się pytanie, co można zrobić...

Usunąć debet lub zwiększyć go do realistycznej kwoty @DKB

Najlepiej mieć jedno konto bankowe i maksymalnie dwie karty kredytowe (alternatywnie można użyć konta oszczędnościowego jako opcji).

W innym przypadku zajmie to bardzo długo, aby odbudować swój punkt kredytowy.

(Ta uwaga odnosi się wyłącznie do wyświetlonego przez ciebie ekranu. Jeśli masz inne zobowiązania płatnicze, np. 4 umowy telefoniczne, należy również to jeszcze raz przejrzeć)

Pozdrawiam, esco

Napisany przez kubus
Dziękuję za odpowiedź. No cóż, mam 20 lat i jestem studentem, więc przeprowadzki były nieuniknione z uwagi na okoliczności. Moje dochody składają się z alimentów od moich rodziców. Posiadanie 3 rachunków bieżących wynikało z różnych promocji i korzyści, które skusiły mnie do ich otwarcia. (Darmowe wypłaty gotówki za pomocą karty kredytowej DKB, 100 euro bonusu dla nowych klientów w Postbank + 3% oprocentowanie itp.) Jednak w jaki sposób na przykład rachunek bieżący i karta kredytowa w Postbank stwarzają zobowiązanie do płatności? (Na zasadzie salda nieujemnego, gdyż brak debetu i karta kredytowa prepaid). Teraz jednak zrezygnowałem ze wszystkich kont i kart kredytowych oprócz konta / karty kredytowej MLP, ponieważ faktycznie nie potrzebuję ich więcej i mam nadzieję, że to przyczyni się do wzrostu mojej oceny kredytowej.
Uważam jednak, że biorąc pod uwagę moją sytuację ogólną, jest to niesprawiedliwe, że jestem traktowany jak osoba niemająca zdolności kredytowej, pomimo że nigdy nie przekroczyłem stanu konta ani nie zaniedbałem jakichkolwiek zobowiązań płatniczych.
Dziękuję jednak bardzo, mam nadzieję, że to się zmieni z czasem.

Aha, a z dziwnego powodu w ogóle nie widzę mojej umowy telefonicznej.

Napisany przez 2Escorpio
Tak... studenci często to robią... niestety większość z nich nie dowiaduje się wcześniej, jakie mogą to mieć konsekwencje.

Jeśli weźmiemy pod uwagę, że masz dopiero 20 lat... nie masz stałego dochodu... 3 konta osobiste, kilka kart kredytowych, ciągle się przeprowadzasz, to nie ma się czemu dziwić z powodu swojego wyniku w bazie Schufa.

Jeśli chodzi o Postbank... Karta kredytowa typu prepaid nie jest oceniana w bazie Schufa i nie figuruje w niej.

Jeśli chodzi o konto osobiste... Nie każdy bank zgłasza debet do Schufa... tolerowane przekroczenia stanu konta również nie są zgłaszane do Schufa. Można zadłużyć się także za pomocą karty debetowej, na przykład poprzez limit offline na chipie, płatności podpisem, wypłaty gotówki (nie każdy bank obcej sieci dokładnie sprawdza, czy kwota wypłacana jest dostępna na koncie).

I powinno być jasne, dlaczego można zadłużyć się kartami kredytowymi.

Jak wspomniałem, potrwa długo, zanim wynik w bazie się odbuduje... zwłaszcza przez MLP, który spowoduje kolejny spadek.

Poza tym: Jeśli wiesz, że często zmieniasz miejsce zamieszkania, dobra alternatywą byłoby pozostawienie adresu meldunkowego u rodziców.

Pozdrawiam, esco

Taktycznie jest zarejestrować się u rodziców jako adres zameldowania.

Napisany przez kubus
Niestety u mnie jest już za późno i dodatkowo nie jest to w pełni zgodne z MeldeG.
Jeszcze jedno pytanie: Jak zamknięcie różnych kont wpłynie na wpisy w Schufa, czy zostaną one natychmiast usunięte czy dopiero po upływie określonego czasu?

Punkty w Scoringu Schufa poprawiają się co 3 miesiące.
Dlatego po prostu sprawdzaj regularnie, kiedy zostaną usunięte.
Lub uzyskaj dostęp do swojego własnego Klienta w Schufa. Wtedy będziesz mógł codziennie sprawdzać swoje dane w Schufa.

Za nickiem becky12345 kryje się - z mojego osobistego punktu widzenia - osoba żądająca przedpłat. Proszę nie reagować.

Napisany przez 2Escorpio

1. Niestety u mnie jest już za późno i nie do końca zgodne z ustawą o rejestracji.
2. Jeszcze jedno pytanie: Jak zamknięcie różnych kont wpłynie na wpisy w Schufa, czy zostaną one natychmiast usunięte, czy dopiero po upływie określonego okresu?

1. Nikt nie odetnie ci głowy, o ile jest podana prawidłowy adres do korespondencji. W przypadku twoich rodziców byłoby to zgodne.

2. Te wpisy w Schufa znikną natychmiast po usunięciu kont. Niemniej jednak, wynik potrzebuje znacznie więcej czasu, aby się poprawić, niż na spadek, jaki spowodowały produkty bankowe.

Cytat od Bankieraa

Wynik w Schufa poprawia się co 3 miesiące.
Dlatego warto śledzić, kiedy dokładnie zostanie to usunięte.
Lub uzyskać dostęp do własnego Schufa. Wtedy możesz każdego dnia zajrzeć do swojej Schufa.

Ponieważ konto osobiste + karta kredytowa (MLP) jeszcze nie jest uwzględnione w bieżącej ocenie, wynik najprawdopodobniej najpierw się pogorszy.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 25

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata