Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Czy regularny udział w grze w totka ma sens?

Napisany przez Stresstest
…pierwsze losowanie EuroJackpot nie było (jak zwykle) tylko dla graczy, ale także dla „paneuropejskich” organizatorów stratą. Ale po kolei. Krótko przed losowaniem media zgłosiły - Cytat:

„…Zgodnie z rzecznikiem Westlotto sprzedaż kuponów do gry cieszy się, według informacji prasowych, przed pierwszym losowaniem. Firma nie podaje liczb. Połowa przychodów ma wrócić do graczy…” - Koniec cytatu.
https://www.badische-zeitung.de/nachrichten/panorama/sieben-laender-eine-ziehung--57325710.html

Dziś czytamy natomiast - Cytat:

„…Münster (dpa) - Nowa loteria „Eurojackpot” ruszyła słabiej niż się spodziewano. Zgodnie z informacjami prasowymi, w pierwszym losowaniu w zeszły piątek loterie w siedmiu zaangażowanych krajach zarobiły 13,2 miliona euro, powiedział rzecznik Westdeutsche Lotterie. Westlotto zakładał przy starcie „Eurojackpot” przychód w wysokości około 23 milionów euro…“ - Koniec cytatu.
https://www.rga-online.de/?&kat=120&artikel=110000664&red=1&ausgabe=59049

(Dla tych, którzy nie wiedzą: rzecznik WestLotto ma na imię Axel Weber)

Zgodnie z regulaminem mamy teraz następującą sytuację: Z uzyskanej kwoty 13.155.414 euro powstał Jackpot w najwyższej kategorii wynoszący około 1,45 mln euro. Ponieważ gwarantowany Jackpot wynosić powinien 10 mln euro, banki organizatorów muszą udostępnić brakującą kwotę około 8,55 mln euro (o ile najwyższa kategoria wygranych zostanie obsadzona do 30.03.2012 - *kaszel*, *kaszel*). Do tego dochodzi jeszcze 11% wpłaconych kwot z 30 marca. Jeśli sytuacja się nie polepszy, to znów około 1,45 mln euro.

Przez banki udostępnione kwoty będą z tzw. Funduszu Booster powracać do banków, aż bilans osiągnie „Zero”. Dopiero wtedy gracze będą mogli zasilić Fundusz Booster swoimi stawkami, aż do 20 mln euro. Wszystko ponad 20 mln euro można potem dodać do Jackpota (kategoria wygranych 1) z Funduszu Booster - oczywiście tylko do 90 mln euro. Więc prosta, jasna i łatwa do zrozumienia regulacja.

Najważniejsza informacja, którą klienci muszą wiedzieć o EuroJackpot to:

W „normalnym” trybie gry nie 50%, ale tylko 28% wpłaconych kwot jest wypłacanych „zwycięzcom”. Dopóki Jackpot (11%) pozostaje niezdobyty, a Fundusz Booster (11%) jest zasilany, trzeba zadowolić się nagrodami pocieszenia w wysokości „kilku euro pięćdziesiąt”. Przy okazji, 23 marca wypłacono tylko 23%, ponieważ kategoria wygranych 2 (5%) również pozostała nieobsadzona.

Jak już wspomniano, trzymajcie się z dala od tej loterii. Jeśli EuroJackpot jest taki „nowoczesny” i „atrakcyjny”, to proszę bardzo: pracownicy loterii i politycy mogą wziąć w niej udział i sami zasilić regionalne kasy ze środków podatkowych.

Test stresu - „Obszar Krefeld”

Napisany przez Streicher

Lotto jest nadzieją wielu osób, że przy niewielkim nakładzie można zdobyć dużo pieniędzy. Prawdopodobieństwo trafienia szóstki jest tak mikroskopijnie małe, że praktycznie niemożliwe. Tak samo dobrze można spalić swoje pieniądze, to ma tyle samo sensu. W każdym razie w takim przypadku warto zajrzeć na stronę porównania kont inwestycyjnych 2011 - Najlepsze konto i najlepszy bank inwestycyjny.

To szczęście może kiedyś trafić każdego. Choć nie wygrałam w totka, to jednak na Cokefridge wygrałam telewizor o wartości 1500 złotych. Hazard nie zawsze oznacza to samo.

…najnowsze informacje na temat EuroJackpot - Cytat:

„…Eurojackpot zaatakowany przez hakerów

MÜNSTER Pierwsze losowanie europejskiej loterii „Eurojackpot” zostało prawdopodobnie zablokowane przez hakerów (…)
Mechanizmy bezpieczeństwa stron internetowych odeprzeły wszystkie ataki. Według Webera nie próbowano manipulować losowania liczb lub szans na wygraną. Hakerzy raczej próbowali unieruchomić cały system Eurojackpot…“ – Cytat kończy się.

https://www.ruhrnachrichten.de/nachrichten/region/hierundheute/Eurojackpot-von-Hackern-attackiert;art1544,1601835

…byłoby to naprawdę tragiczne, gdyby pewnego dnia hakerom udało się manipulować szansami na wygraną Jackpota. Obecnie 1 do 59 mln. mogłoby spaść do - powiedzmy, 1 do 10.

Do tej pory myślałem, że prawdziwymi głupcami w loterii są raczej klienci.

Test stresu - „Obszar metropolitalny Krefeld“

...ponieważ WestLotto odmawia mediom udzielania informacji o udziałach w obrotach poszczególnych krajowych towarzystw loteryjnych w EuroJackpot, trochę poszukałem, aby chociaż przybliżony obraz tego uzyskać. Pomocna okazała się przejrzystość Lotto Brandenburg. Jako prawdopodobnie jedyna spółka loteryjna - w DLTB, publikuje ona na swojej stronie internetowej oddzielne obroty generowane w Brandenburgii przez Lotto 6aus49 lub EuroJackpot.
I tak oto czytamy, że z łącznej kwoty 11.727.162 €, wpłaconej do EuroJackpot 30 marca, dokładnie 294.976 € zostało wygrane w Brandenburgii. Oznacza to około 2,5% całkowitej kwoty zakładów:
https://www.lotto-brandenburg.de/?id=205

Jako punkt odniesienia przyjmujemy teraz procentową wartość Lotto Brandenburg w grze Lotto 6aus49. Kwota zakładów ogólnokrajowych 31 marca: 45.800.623,50 €. Z tego w Brandenburgii: 1.124.611,50 € = 2,45%:
https://www.lotto-brandenburg.de/?id=28

I jeszcze porównanie z loterią sobotnią 24 marca: Kwota zakładów ogólnokrajowych: 44.311.680 €. Z tego w Brandenburgii: 1.096.947 € = 2,47%.

Mamy więc następujące, zbliżone wartości: 2,5%, 2,45% i 2,47%.

Wniosek: Jeśli procentowe udziały innych towarzystw loteryjnych DLTB w zakładach EuroJackpot pokrywają się w przybliżeniu z udziałem Lotto Brandenburg, oznacza to, że w innych krajach, takich jak Dania, Holandia, Finlandia, Estonia czy Słowenia, praktycznie nic nie jest wygrywane!

Plauzjalne wyjaśnienie? Prawdopodobnie w Holandii czy Słowenii czeka się, aż Niemcy praktycznie samodzielnie utworzą pulę na poziomie 30-40 mln euro, aby ewentualnie dołączyć do gry. Być może się mylę, ale dopóki nie będziemy mieli rzetelnych danych od WestLotto, trzymam się tego stanowiska.

Test stresu - Obszar Krefeld

...wreszcie dobra wiadomość. Włoscy przyjaciele rzekomo mają już dołączyć do EuroJackpotu w Wielki Piątek:

https://www.verbraucher-papst.de/aktuell/panne-beim-eurojackpot-italien-war-gar-nicht-dabei/

Czy przez to obrót - jak się spodziewam, od razu wzrośnie o 30%, wątpię. Włoski „SuperEnaLotto” ma obecnie jackpot wynoszący 79,7 mln euro!!! A w „EuroMillions” jest to 21 mln euro.

„EuroJackpot-Histeria” czy nie, ale przy tej okazji chcę koniecznie skierować kilka pochwał pod adresem twórców Lotto w sobotę i środę. Tak jak wszyscy, którzy trochę interesują się loterią, zauważyłem, że starają się szybko pozbyć się Jackpota Lotto, aby nie przeszkadzać przy wprowadzeniu EuroJackpota. Tak więc w sobotę - 17 marca, odebrano 2 sztuki, od razu potem w środę 21 marca - jedno, następnie 24 marca kolejne i 31 marca jeszcze jedno.

Ocena takiego postępowania przez Lotto Hessen lub Lotto RP uważam za bardzo lojalną i słuszną. W końcu WestLotto również grzecznie bierze udział we wszystkich „numerach” DLTB.

Test stresu - „obszar Krefeld”

Napisany przez Kobiasch

Gdy pomyślę, ile mój dziadek zainwestował w swoje życie w loterię: O jej! Wyobrażam sobie to pięknie i skrupulatnie zdeponowane na koncie oszczędnościowym...

No cóż, ale za to od czasu do czasu coś wygrał i zawsze mógł marzyć o tym, że kiedyś będzie należał do grona wielkich... piękny świat loterii!

szczerze mówiąc, ja też gram w Lotto około 2-3 razy w roku i najpiękniejsze jest marzenie o trafieniu szóstki... nigdy jeszcze nie wygrałem.

...dziękuję za Twoją szczerość i ujawnienie Twojego intymnego świata marzeń, Kobiasch!

Test stresu - Obszar metropolitalny Krefeld

18-latek konwertuje z automatów do EuroJackpotu!!! - Cytat:

„...Cześć, cześć

Cześć, dzisiaj zarejestrowałem się tutaj z okazji pewnego wydarzenia. Wydarzenie: Wypełniłem kupon na losowanie EuroJackpotu z dnia 06.04. (dzisiaj).

Wynik to tylko 2 trafienia, ale co z tego. Będę chyba częściej obstawiał.

Było to moje pierwsze tego typu losowanie, dotychczas mam tylko minimalne doświadczenie z automatami do gier. Tam zdaje się, że zazwyczaj wygrywasz szybciej, ale równie często tracisz postawioną kwotę. Myślę, że będę unikał salonów gier w przyszłości i tylko dla zabawy będę obstawiał 1-3 zakłady na EuroJackpot co tydzień. Co do mnie:

Mam 18 lat, z zawodu jestem programistą. Więcej nie mam teraz do powiedzenia. Po prostu pytajcie, jeśli chcecie coś jeszcze wiedzieć.

Pozdrowienia i Wesołych Świąt Wielkanocnych!
Monopoly...” - Koniec cytatu.

https://www.lotto-totostrategen.de/thread.php?threadid=2517&sid=69620a0bb6597606c5ddb a1af5f055cb

Prawie 30 lat spędziłem w tzw. republikańskim kraju ludowym, ale takiej gównianej propagandy tam nigdy nie doświadczyłem.

Test stresowy - „Krefeld i okolice”

... ledwie przeprowadzono pierwsze trzy losowania EuroJackpota, już możemy zauważyć tzw. statystyczne anomalie wśród tzw. liczb wygrywających. Wielu graczy przy tworzeniu swoich prognoz zwraca uwagę na końcówkę wybranych liczb - tzw. „finał”. Na przykład: przy liczbach 1, 11, 21, 31, 41 - „finał” to 1. A przy liczbach 6, 16, 26, 36, 46 - oczywiście jest to 6. Cała paleta sięga zatem od 0, poprzez 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 aż do 9. Często dokonuje się podziału na „niskie finały”: 0, 1, 2, 3, 4 i „wysokie finały”: 5, 6, 7, 8, 9. Patrząc na pierwsze trzy serie liczb wygrywających, od razu rzuca się w oczy duże niezrównoważenie w tej statystyce: 5, 8, 21, 37, 46; 5, 7, 12, 19, 26; 7, 8, 34, 36, 38; 3 do 12 na korzyść wysokich „finałów”. Równie „dziwne” wydaje się skupienie się na ciągach arytmetycznych: 5 – 21 – 37 (różnica: 16) 23 marca, 5 – 12 – 19 – 26 (różnica: 7) 30 marca, 34 – 36 – 38 (różnica: 2) 6 kwietnia. Ciąg: 5 – 12 – 19 – 26 jest równie prawdopodobny jak: 1 – 2 – 3 – 4 albo: 26 – 27 – 28 – 29. Już przy grze w lotto - gdzie losuje się 6 liczb z 49, zdarzenie tego rodzaju występuje około co 6 lat. Dla EuroJackpota - gdzie zaledwie 5 liczb spośród 50 jest wybieranych, przewidziany jest jeszcze dłuższy okres. W ten sposób można oczywiście sprzedać wielu graczom kit i dowolnie długo „chronić” jackpot. Jednak ma to już niewiele wspólnego z przypadkowością. Test stresu - „Obszar Krefeld”

…losowanie w piątek, 13 kwietnia 2012 roku mogłoby - w pewnych okolicznościach, zdecydować o przyszłości EuroJackpot. Po trzech losowaniach ta trans-europejska, międzynarodowa loteria nadal stoi na bardzo chwiejnych nogach i musi być - jeśli przypadkiem coś pójdzie nie tak (*hustl*, *hustl*) wspierana przez banki.
Załóżmy: 13.04. zostanie wygranych około 15-16 mln € i ktoś zdobędzie główną wygraną. Co się wówczas stanie?

Do około 5,5 - 6 mln €, które zgromadziły się w klasie wygranych 1 od 23 marca, dojdzie 10 mln € od banków organizatorów loterii, aby spełnić warunki uczestnictwa w EuroJackpot. Jednocześnie banki zabierają pieniądze, które zgromadziły się w funduszu Booster (około 5,5-6 mln €) i pozostaje jeszcze 4-4,5 mln €, które trzeba będzie w przyszłości dopłacić - czyli deficyt w wysokości 4-4,5 mln €.
Na piąte losowanie 20.04. banki musiałyby więc ponownie zarezerwować 10 mln € - jeśli główna wygrana ponownie padnie, a fundusz Booster znowu byłby pusty, ponieważ 11% zgromadzonej kwoty wróciłoby do banków.

No więc! Teraz pytanie: Czy WestLotto w ogóle może sobie pozwolić na wyłonienie zwycięzcy w klasie wygranych 1 w piątek, 13 kwietnia? Moje osobiste zdanie: Nie!

o weia, o weia!!! Mamy już za sobą cztery losowania, a pacjent: „EuroJackpot“, nadal leży na oddziale intensywnej terapii! Włochy (w tym Watykan) ledwo poprawiły fatalną sytuację. Dodatkowo WestLotto niechcący nadał sobie nowy slogan firmowy:

„Przepraszamy, wystąpił błąd“

Ten zwrot zazwyczaj czytamy na stronie internetowej WestLotto: Eurojackpot - WestLotto - Eurojackpot, od 23:15, tam gdzie w piątki powinny być wyniki losowania. Wczoraj, 13 kwietnia, prawie cały świat znał aktualne numery i wygrane z wyjątkiem WestLotto, głównego koordynatora tej loterii.

Ponieważ w czwartym losowaniu nie było ani grono wygranej1, 2 ani grono wygranej3 (*kaszel*, *kaszel*), wskaźnik wypłat wyniósł aż 24,85%. Oznacza to, że jeśli ktoś zaryzykował i zakupił kupon EuroJackpot wraz z opłatą manipulacyjną za 2,50 €, to na wygrane poszło zaledwie 49 centów, a reszta – trochę ponad 2 €, na inne cele.

Z desperacji i zakłopotania WestLotto można dobrze wyczytać z dotychczasowych wyników losowań. WestLotto próbuje za wszelką cenę zbudować stałą bazę klientów dla EuroJackpotu. Dotyczy to przede wszystkim klientów gotowych grać kuponami na kilka tygodni lub w abonamencie. A kto preferuje tę metodę gry? Dokładnie, fani liczb urodzinowych, ponieważ te nie zmieniają się. Najważniejsza grupa liczb urodzinowych zaczyna się od liczby 1 i kończy na liczbie 12. Dlaczego? 1 do 12 pojawia się jako liczby daty urodzenia dwukrotnie. Wystarczy rzut oka na numery EuroJackpotu, by zobaczyć tę sztuczkę. Do tej pory ani razu nie „wypadła“ liczba 49 ani 50 (*kaszel*, *kaszel*), dlatego dzielimy numery na 4 identyczne grupy po 12 liczb: A) 1 do 12, B) 13 do 24, C) 25 do 36 i D) 37 do 48:

1. Losowanie: 5, 8, 21, 37, 46;
2. Losowanie: 5, 7, 12, 19, 26;
3. Losowanie: 7, 8, 34, 36, 38;
4. Losowanie: 5, 11, 12, 27, 32;

A) 10 razy: 5, 8, 5, 7, 12, 7, 8, 5, 11, 12;
B) 2 razy: 19, 21;
C) 5 razy: 26, 34, 36, 37, 32;
D) 3 razy: 37, 46, 38:

Teraz, w drugą stronę: Załóżmy, że WestLotto w pierwszych 4 losowaniach nie „wylosowałan“ 10 liczb od 1 do 12, ale tylko jedną liczbę oraz nie jednej liczby od 39 do 50, lecz 10 sztuk!!! Procentowo byłoby znacznie, znacznie mniej wygranych/wygranych i znacznie wyższe wskaźniki wygranych. Dla fetyszystów liczb urodzinowych byłoby niewiele do zgarnięcia. A jeśli ktoś wyda 50 lub 100 € na kupon EuroJackpot na 5 tygodni, to przynajmniej chce odzyskać 10-20 €, w przeciwnym razie nie wróci tak szybko.

Nawiasem mówiąc, podobną „sztuczkę“ próbowało Lottto Hessen już w latach 2004 – 2006 z grą Keno. W 2006 roku dokładnie przeanalizowałem statystyki Keno i sprawdziłem wszystkie 140 losowań pod kątem występowania liczb od 1 do 12. Średnia dla 140 losowań wynosi 480 liczb, a oto zestawienie:

Napisany przez Rav3n
Otóż gram w Lotto od kilku miesięcy i muszę szczerze powiedzieć, że nie ma to zbyt wiele sensu. Oczywiście zdarza się wygrać niewielkie sumy, ale osiągnięcie głównej wygranej, jak się zdaje, jest mało prawdopodobne.

Napisany przez FelixS
Całkowicie bez żadnych obliczeń mogę Ci powiedzieć: nie. A dlaczego? Istnieją ludzie, którzy oferują hazard zawodowo (bez znaczenia, czy jest to firma państwowa czy prywatna). Kto by założył firmę, która z góry przynosi straty...

Napisany przez delgado
W Hiszpanii istnieją wsie, które od trzydziestu lat grają te same liczby i nigdy nic nie wygrały. Jeśli jednak ktoś w tym forum zna klucz do sukcesu, chętnie wezmę udział w zakupie losu. ;-)

Napisany przez eichi

W Hiszpanii są całe wsie, które od trzydziestu lat grają te same numery i nigdy nic nie wygrały.
Jeśli jednak ktoś z tego forum zna klucz do sukcesu, chętnie wezmę udział w zakupie losu. ;-)

Zawsze są losowane zupełnie losowe liczby.
Teraz wystarczy po prostu zaznaczyć zupełnie losowe liczby, wtedy powinny być dokładnie takie same.

...gdzie przerwałem? Ach tak, przy ostatnich wyrazistych wynikach losowania EuroJackpot. Wydaje się, że mój poprzedni post był dość trafny, ponieważ spotkał się z większym odzewem niż zazwyczaj. Dlatego dodam coś jeszcze na ten temat. Aby sprawdzić, jak zrównoważone są numery w loterii, istnieje bardzo prosty sposób. Wystarczy zbudować wahadło z numerów zwycięskich zestawów EuroJackpot. Jedna połowa z liczbami od 1 do 25, a druga od 26 do 50. Każda liczba otrzymuje dodatkową masę - nazwijmy ją kilogramem losowym = Zkg. Dla uproszczenia obciążamy liczby 25 i 26 po 1 Zkg, liczby 24 i 27 po 2 Zkg, i tak dalej - każda kolejna liczba oddalona o jedną ma jednego Zkg więcej. Tak prezentują się dotychczasowe cztery losowania:

5 (21 Zkg), 8 (18 Zkg), 21 (5 Zkg)………………II……………37 (12 Zkg), 46 (21 Zkg)
5(21 Zkg), 7(19 Zkg), 12(14 Zkg), 19(7 Zkg)..II.26(1 Zkg)
7(19 Zkg), 8(18 Zkg)…………………………….........II……34(10 Zkg), 36(12 Zkg), 38(14 Zkg)
5(21 Zkg), 11(15 Zkg), 12(14 Zkg)………………...II…27(2 Zkg), 32(7 Zkg)

Suma: 192 Zkg……………………………………..... ..II………………79 Zkg

Więc: brak równowagi, a raczej niezrównoważenie. Nie wiemy, na jakie liczby WestLotto się zdecyduje 20 kwietnia, ale pewne napięcie pozostaje.

Przy okazji, użytkowniczka w innym forum - LisaB, zadała pytania dotyczące EuroJackpot, cytując:

...Czy ktoś już miał doświadczenia z EuroJackpot? Czy teraz jest to alternatywa dla Lotto czy nie?... - Koniec cytatu.

Na to odpowiadam: Oczywiście! EuroJackpot jest alternatywą dla Lotto! Tylko... bardzo słabą. Poza Jackpotem (klasa wygranej 1), w Lotto 6aus49 zazwyczaj podaje się około 45% wygranej!!! W EuroJackpot zazwyczaj wypłaca się jedynie... 28% zagrającej kwoty!!!

Napisany przez morales
Dla firm loteryjnych na pewno. :-)

Dla firm loteryjnych na pewno. :-)

...jeśli ktoś regularnie gra w Lotto raz w roku za 9 €, to nie mam nic przeciwko!

Powrót do EuroJackpot.

No więc, to działa!!!

W żadnym wypadku nie chcę wywierać presji na WestLotto ani w żaden sposób na niego wpływać. Każdy organizator loterii może/powinien „kształtować” numery wygrywające tak, jak uważa za stosowne lub za słuszne. Z drugiej strony istnieje setki możliwości tworzenia różnych statystyk, aby pokazywać podobne „nietypowości” losowania za losowaniem.

Porozmawiajmy lepiej o pieniądzach! Nawet po pięciu losowaniach EuroJackpot wciąż potrzebuje pomocy banków i musi przejść jeszcze dwa losowania, aby ewentualny zwycięzca Jackpota mógł zostać wypłacony z własnych środków. W chwili obecnej dwa „skarpetki oszczędnościowe” – fundusz dodatkowy i klasa wygranych 1, z każdym 6,9 mln € są wypełnione, a dopiero za dwa tygodnie będą to około 10 mln € każdy. Jeśli przyznanie pierwszego Jackpota nastąpi już na początku maja, WestLotto będzie musiał znowu zaczynać od zera z pustą kasą.

Druga opcja: WestLotto zwleka możliwie najdłużej z przyznaniem Jackpota, gromadzi w tym czasie kilka milionów w funduszu dodatkowym i osiąga stosunkowo stabilną sytuację – finansowo patrząc. Jeżeli przez to straci kilku klientów, to nie jest to takie straszne. Od lipca przyjmowanie kuponów gier przez Internet (najprawdopodobniej) będzie ponownie dozwolone i przybędzie wielu nowych klientów.

WestLotto nie musi się martwić o jedno. Mianowicie, że Jackpot osiągnie maksymalną kwotę 90 mln €. Bardzo wielu klientów o tym nie wie, ale Jackpot może być kumulowany tylko przez 12 tygodni. Potem musi być obowiązkowo rozdany lub rozdzielony na niższe klasy wygranych. Mając na uwadze 12 losowań x 1,5 mln + 10 mln € - które są gwarantowane, otrzymujemy kwotę jedynie 28 mln €. Jeśli uczestnictwo wzrośnie wraz z wysokością Jackpota, przekraczając znacznie dotychczasowe wyniki, wtedy może dojść do dodatkowych 7 - 10 mln €. Tak więc brakuje trochę do 90 mln €.

Kto by pomyślał, że EuroJackpot może być tak interesujący?

Test stresu – „Obszar Krefeld”

... o wiele ważniejsza jest niż pierwsze negatywne nagłówki dotyczące mizernych obrotów w EuroJackpot, jest fakt, że wprowadzenie 23 marca zostało poprzedzone czystym kłamstwem. Zarówno WestLotto, DLTB, jak i możliwe, że niektóre media dokładnie wiedziały, że Włochy nie będą w tym uczestniczyć. Oficjalnym wymówką była „brak zgody” (po 6 latach przygotowań), co brzmi niewiarygodnie cienko i w żaden sposób nie przekonuje. Po tym incydencie powinniśmy raczej iść dalej i zadać następujące pytanie:

Czy ten późniejszy udział Włoch był planowany i zamierzony od samego początku? Zdecydowanie tak!

WestLotto i DLTB zakładali obroty w wysokości od 20 do 25 mln €, odpowiednio 23 mln € - w zależności od źródła. Z Włochami czy bez? Nie wiemy. Trzecie losowanie 6 kwietnia przypadało na Wielki Piątek = święto = wszystkie naziemne punkty sprzedaży loterii w Niemczech zamknięte. Każdy kto potrafi do trzech cieszyć się, wiedział, że tego dnia obroty w Niemczech spadną o około 25% i mogły powstać niepożądane „dziury w obrotach” w wysokości kilku milionów euro. To miało zostać uniknięte poprzez celowe „spóźnione” przystąpienie Włochów.

Z tego samego powodu wprowadzenie loterii Keno w Niemczech trwało aż 2 lata! Najpierw gra ta została wprowadzona w 3-4 landach związkowych, a po zniknięciu początkowego entuzjazmu dołączyli nowi organizatorzy. Gdyby Keno zostało wprowadzone jednocześnie we wszystkich 16 landach związkowych, obroty w pierwszej fazie wynosiłyby 2 miliony euro lub więcej dziennie. Po 3-4 miesiącach pozostałoby może 60-70%, a po roku nie zostałoby nawet połowy.

Tę „Historię EuroJackpotu & Włoch” zamyka pierwsza wygrana w wysokości 6 cyfr w historii EuroJackpotu. Ledwo Włosi oddali kilka kuponów, od razu zgarnęli najwyższą dotąd wygraną. Pierwsza wygrana trafi pewnie gdzie indziej - przypuszczam.

...od czasu do czasu natykam się w internecie na użytkowników, którzy są kompletnie rozczarowani losowaniem wyników EuroJackpot - w Helsinkach.

W kulach do losowania loterii EuroJackpot umieszczono tzw. chipy RFID, aby - uwaga!!! sprawdzić, czy wszystkie 50 kul bierze udział w losowaniu!!! Ten pomysł jest tak genialny i genialny, jak montaż cyfrowego obrotomierza w drewnianym cepie do młócenia.

Jeśli używa się chipów RFID, to również czujnik, który rejestruje otrzymane kulki wychodzące z bębna wraz z dokładną godziną i datą, na podstawie których tworzone jest elektroniczne protokół i drukowany jako dowód. Każda zwykła kasa w supermarkecie potrafi to zrobić!!!

Wiele niedociągnięć w losowaniu EuroJackpot dotyczy również Lotto 6aus49, Keno, Spiel77, Super6 i GlücksSpirale!

Test stresowy - Krefeld aglomeracja

Napisany przez tnt

Jestem 18-letni, ...

Prawie 30 lat spędziłem w tzw. Republice Ludowej, ...

Jak to możliwe?

...czasami spotykam w internecie użytkowników, którzy są kompletnie rozczarowani losowaniem numerów wygranych EuroJackpot - w Helsinkach.

W kulki losowania loterii EuroJackpot włożono tzw. chipsy RFID, aby - uwaga!!! sprawdzić, czy wszystkie 50 kulek biorą udział w losowaniu!!! Pomysł ten jest tak genialny i genialny, jak instalacja cyfrowego obrotomierza w drewniany cep do młocki.

Jeśli chipsy RFID, to również czujnik, który rejestruje wylosowane kule kiedy opuszczają bęben z dokładnym czasem i datą, na podstawie których tworzone jest elektroniczne protokół i drukowany jako dowód. Każda zwykła kasa w supermarkecie potrafi to zrobić!!!

Wiele braków w losowaniu EuroJackpot dotyczy również Lotto 6aus49, Keno, Spiel77, Super6 i GlücksSpirale!

…to możliwe, ponieważ nieznana mi 18-latka została wspomniana tylko w cytat, tnt.

W moim ostatnim wpisie napisałem:

Do tego dochodzi następujący fakt:

W regulaminie loterii EuroJackpot nie jest zagwarantowane, że zebrane przewidywania graczy są przechowywane „w spoczynku” w formie zaszyfrowanej aż do zakończenia losowania i ogłoszenia numerów wygranych, ani że wybór numerów zwycięzców odbywa się przypadkowo. Dotyczy to także Lotto 6aus49, Spiel77, Super6, Keno, Plus5 i GlücksSpirale.

Stresstest – „Großraum Krefeld“

Napisany przez tnt

Cytat tnt

Cytat Stresstest

…to możliwe, ponieważ nieznany mi 18-latek został wspomniany tylko w cytacie, tnt.

Ach, czyli powinieneś to oznaczyć jako cytat. :wink: Ale w jakiej Republiki Ludowej przetrwałeś 30 lat? :wink:

...dla pytań prywatnego charakteru jest tutaj funkcja PW, tnt. Przy okazji mógłbym ci wyjaśnić, co oznacza oznaczenie: Cytat: ...() - Koniec cytatu.

Nie, lepiej niech ktoś ci wytłumaczy, jak korzystać z funkcji Cytuj - (quote). Właśnie pokazałem ci przykład. :wink:

A jeśli pytanie o Twoje pochodzenie jest dla ciebie zbyt prywatne ...

Ach so, powinieneś to oznaczyć jako cytat. :wink: Ale w jakiej Republice Ludowej przeżyłeś 30 lat? :wink:

...dla kwestii prywatnych istnieje funkcja PW na forum, tnt. W odpowiednim czasie mógłbym także wytłumaczyć ci znaczenie oznaczenia: Cytat: ...()... - Koniec cytatu.

...aby pozostać jeszcze trochę przy temacie: Czipy RFID, Urządzenia losujące i EuroJackpot, pozwalam sobie zacytować następujący fragment tekstu z internetu:

Cytat: „... właśnie mi coś przyszło na myśl, kiedyś widziałem w telewizji, jak w przemyśle przy pełni automatycznym taśmie produkcyjnej, przy użyciu sprężonego powietrza i kamer wysokiej wydajności, dobre i złe części zostały oddzielone. Wystarczył krótki strzał sprężonego powietrza we właściwym momencie, aby oddzielić się spadające złe i obarczone błędami części od dobrych części unoszących się w powietrzu i wypchnąć je do obok stojącego pojemnika na odpady.
A gdzie mamy także sprężone powietrze? Dokładnie w kuli Eurojackpot!
A czy tam są też złe części? Tak, przy każdym losowaniu co najmniej 45, 5 z nich są dobre i powinny zostać wydalone z kulki do pojemnika na śmieci.
Jak więc wyspecjalizowany komputer rozróżnia dobre części od złych? Oczywiście za pomocą czipów RFID i kamery wysokiej wydajności.

Widoczne jest najmniej prawdopodobne, czy może było odwrotnie?...“ - Koniec cytatu.

Dla WestLotto było niezmiernie ważne ogłosić nam, że urządzenia losujące noszą nazwy Wenus i Perła, mają 1,90 m i 1,55 m wzrostu. Klienci nie muszą wiedzieć, jak dokładnie działają.

Test stresu – Duży obszar Krefeld

... w celu przeciwdziałania trwającej dezinformacji i braku przejrzystości w zakresie loterii EuroJackpot, szukamy wyjaśnienia jednego z najważniejszych procesów w loterii liczbowej – losowania numerów zwycięskich. Wystarczy wprowadzić trzy słowa kluczowe: youtube eurojackpot ziehung, aby na monitorze komputera zobaczyć „bez ludzi” obrazy losowania EuroJackpot:

https://www.youtube.com/watch?v=JTF02bxsl_w

Łatwo zauważyć, że urządzenia do losowania dzięki użyciu sprężonego powietrza „mieszają” kule, a także „odrzucone” kule są łapane, aby zostały przetransportowane do „toru” z numerami zwycięskimi. Podobne urządzenia do losowania działające za pomocą „sprężonego powietrza” istnieją od lat, a sposób ich działania można zobaczyć tutaj:

https://www.youtube.com/watch?v=HZbAivlAkyQ
https://www.youtube.com/watch?v=LBdwbM2dWSQ

No cóż, tutaj coś definitywnie poszło nie tak. Organizator zdecydował się wylosować 53 jako numer zwycięski, obsługa urządzenia do losowania najpierw pomyliła 35 z 53, szybko poprawiła ten błąd, ale na końcu nie wszyscy byli całkowicie zadowoleni – przypuszczam.

Teraz pytanie: Czy istnieje ryzyko, że coś podobnego może zdarzyć się również w EuroJackpot? W tej chwili nie, ponieważ po pierwsze: losowanie prawdopodobnie w ogóle nie jest transmitowane na żywo, po drugie: ponieważ WestLotto ma prawie dwie godziny (19-21), aby jakoś „uzyskać” prawidłowe numery zwycięskie.

Jak może/mógłby przebiegać losowanie numerów zwycięskich w EuroJackpot (zarówno teoretycznie, jak i praktycznie), postaramy się dowiedzieć przy najbliższej okazji. W tym mogą pomóc trzy następujące linki:

https://www.wintv-editec.com/venus.htm
https://www.wintv-editec.com/pc-operated.htm
https://www.wintv-editec.com/automatic-recognition-system.htm

Test stresowy – „Obszar Krefeld”

Napisany przez tnt

Organizator postanowił wylosować liczbę 53 jako zwycięską, operator maszyny losującej najpierw pomylił 35 z 53, szybko poprawił ten błąd ...

Teraz pokaż nam, jak chcesz wyłowić celowo jedną z tych pomieszanych kul. :wink:

Teraz pokaż nam, jak zamierzasz wyłowić z tych wymieszanych kulek tę jedną.

...nie chcę niczego. Nawet od ciebie, tnt.

…poza tym:

To, na co najbardziej czekam podczas losowania EuroJackpot, to dwie fińskie wróżki szczęścia:

https://www.veikkaus.fi/fi/yritys/tiedotteet?contentid=EUROJACKPOT_JUONTAJAT&vpage=media

Jednak ta starsza, blondynka (po prawej) osobiście bardziej mi się podoba.

Napisany przez tnt

...nic nie chce.

Od dawna się zastanawiałem, czego chcesz. :wink: Ok, w takim razie wychodzę stąd.

…prawie można współczuć WestLotto, gdyby nie uzasadnione podejrzenie, że EuroJackpot również nie ma nic wspólnego z przypadkiem. Kompletnie paradoksalne, że Jackpot rośnie „bieżąco”, podczas gdy wpłaty na zakłady jakoś nie nadążają. Oto rozwój sytuacji jedynej chyba transparentnej spółki loteryjnej DLTB, z Brandenburgii:

23.03.2012 – 411.180 €
30.03.2012 – 294.976 €
06.04.2012 – 247.192 € (Wielki Piątek)
13.04.2012 – 255.076 €
20.04.2012 – 210.360 €
27.04.2012 – 196.506 € !!!

https://www.lotto-brandenburg.de/?id=205

W ostatnim numerze magazynu WestLotto „Glück” można było przeczytać ciekawe artykuły o Islandii i kuchni norweskiej (albo odwrotnie). Być może jest to znak, że te dwa kraje niedługo wzbogacą „Rodzinę EuroJackpot”? Jeśli nie, to zostanie szefowi WestLotto tylko wysłać kilka osób z „grubymi” walizkami w podróż po Europie, aby szukać nowych klientów. Białoruś, Mołdawia lub Albania są wciąż dostępne.

Wielu graczy jest rozczarowanych Eurojackpotem, ponieważ nie mogą oglądać losowania:

https://www.annahmestelle.net/t2104f38-Eurojackpot.html

Ja, natomiast, byłbym już zadowolony, gdybym wiedział, gdzie w ogóle odbywa się losowanie. Maszyny losujące są w Helsinkach, ale według opisu „WinTV” możliwe jest, że są programowane, obsługiwane i sterowane z Münster - za pomocą Internetu i komputera. W takim razie pojawia się pytanie: Gdzie znajduje się inspektor? W Helsinkach, w Münster czy może jednocześnie w obu miejscach?

„Dobre” liczby powoli się kończą dla WestLotto. Wczoraj, 27 kwietnia, zostały wybrane kolejne dwie tzw. „likwidujące wygrane” liczby: 19 i 13. Po sześciu losowaniach nadal nie udało się zebrać nawet 10 mln euro do funduszu, które trzeba zwrócić bankom. Zaczyna się rozpacz, ale… robi się coraz ciekawiej.

Test stresowy – „obszar Krefeld”

...w ramach delikatnego terroryzmu państwowego dzisiaj wieczorem o 21:45 na kanale WDR rozpocznie się sześcioodcinkowa komedia pt. Krolowie loterii. Współpraca między WDR a WestLotto owocuje w sposób niespotykany dotąd. Data rozpoczęcia tego mydlanego opera jest oczywiście pure przypadkowa i nie ma nic wspólnego z wprowadzeniem EuroJackpotu.

Więc jeśli ktoś ma ochotę na trzeciorzędną rozrywkę z aktorami trzeciej kategorii w Trzecim programie, może dzisiaj o 21:45 zajrzeć na WDR, ale nie musi.

W końcu wiemy, że najlepsze historie pisze życie. I taką chcę teraz opowiedzieć albo raczej podsumować - aby nie naruszyć praw autorskich.

W wydaniu nr 14 magazynu Szczęście WestLotto na stronie 9 została uwieczniona następująca prawdziwa opowieść (* kaszel, kaszel *):

W Gelsenkirchen, zafascynowanym piłką miasteczku w Zagłębiu Ruhry, mieszkał pracujący - regularnie grający w Lotto, Keno i zdrapki (zakłady sportowe wyraźnie nie były wymienione), mieszkał tam z partnerką życiową i córką. Pewnego dnia (środa) partnerka życiowa poszła do punktu sprzedaży WestLotto, aby zagrać w Keno i wymienić ostatnie wygrane na zdrapkach (3 €) na nowe, niewykorzystane losy. Kiedy pracujący wrócił z pracy do domu, oboje nie drapali jak zwykle wspólnie losów, ale rozmawiali, a zadanie to przejęła córka. W pewnym nieokreślonym momencie córka przerwała rozmowę i powiedziała - cytat: hej - tutaj mam trzy razy po 20 000 euro! - koniec cytatu. Najpierw nikt nie chciał wierzyć córce, potem partnerka życiowa sprawdziła los, potem pracujący, a na końcu także kierownik punktu, gdzie pracujący załatwił tego samego dnia wszystkie formalności. Z wygranej 20 000 euro pracujący chciał spłacić samochód, sfinansować wakacje i resztę (szacuję, że około 500 €) zainwestować na przyszłość.

Osoba śledząca tę opowieść z pewnością zada sobie pytanie: A co z córką, czy w ogóle była uprawniona do dotykania losów? Muszę powiedzieć: tak! Na czarno na białym stoi, że córka miała dokładnie 18 lat.

Aby uzupełnić tę historię, chciałbym dodać, że tego samego wieczora pracujący sprawdził swój kupon na lotto środowe i stwierdził 5 trafień. Nie wiemy, czy partnerka życiowa coś wygrała w Keno. Tam tylko stoi, że człowiek nie miał czasu się umyć po pracy. I nic nie dostał do jedzenia po pracy. Cóż, nie ważne.

Ostatecznie szansa na taki zbieg okoliczności:

Dla 20 000 € szansa wynosi 1 do 500 000. Dla 5 trafień w Lotto 1 do 55 491.

1 do 500 000 x 1 do 55 491 = 1 do 27 745 500 000 (prawie 1 do 28 miliardów)

Więc, pasuje!!!

Test stresu - Duży obszar Krefeld

…i „trend“ w kierunku większej przejrzystości i prawa do informacji został w jakiś sposób źle zrozumiany przez WestLotto, ponieważ:

Aby przeczytać komunikaty prasowe tej firmy, trzeba się zarejestrować, ujawnić dane osobowe i przede wszystkim być zawodowo związany z dziennikarstwem:

Zachodnioniemiecka Loteria GmbH & Co. OHG - Uprawnienia dostępu - Komunikaty prasowe

Test stresu - „Region Krefeld“

…opisana przeze mnie historia sukcesu made by WestLotto dotycząca gier zdrapkowych wywołała nieoczekiwanie kilka negatywnych komentarzy w internecie. Dlatego uważam, że jest odpowiednie opowiedzieć kolejną historię zdobycia wygranej, która tym razem odbiega znacznie od rzeczywistości.

Ponownie chodzi o gry zdrapkowe, ale tym razem w wyższej kategorii cenowej - 5 € za sztukę. Odpowiednio do tego WestLotto wybrało również osobę wygrywającą o wyższym statusie społecznym. W magazynie Szczęście, wydanie 16 z 18 kwietnia 2012 roku, strona 9, poznajemy młodego przedsiębiorcę, który gra w lotto bardzo rzadko, ale jeśli już to z tendencją do jednoczesnego zakupu kilku zdrapkowych biletów. Tak! Dobrze czytacie - zakupu kilku zdrapkowych biletów. Propagandziści z WestLotto starają się unikać takich słów jak: płacić, kosztować, straty itp., ponieważ są one obarczone takim negatywnym znaczeniem. Partnerka pracownika z Gelsenkirchen wymieniała wcześniej wygrane na nowe bilety i młody przedsiębiorca po prostu wziął ze sobą dwa bilety - po 5 € za sztukę. Dlaczego? Ponieważ również on miał wcześniej wygraną w lotto.

Nasz bohater trafił trójkę, ale nie z kwotą np. 9,50 €, a jak przystało na przedsiębiorcę, z najwyższym wygranym w ostatnich latach - 13,70 €!!!
Bilety, które zabrał ze sobą, nie mógł sprawdzić w punkcie sprzedaży, ponieważ wtedy historia już by się skończyła i właściwy efekt zostałby zmarnowany. Wsiadł więc do samochodu, schował bilety za osłonę przeciwsłoneczną i zapomniał o nich (*kaszel, kaszel*). Dopiero kilka dni później - w niedzielę, gdy wyruszył z dziewczyną (ile lat? Mam nadzieję, że przynajmniej 18 lat!) na wycieczkę, bilety spadły mu - cytat: ...znowu do ręki... - koniec cytatu. Żeby nikt nie wpadł na nieodpowiednie myśli, możliwe, uzasadnienie ode mnie: gdy zabierał bilety, było pochmurno, a w niedzielę słońce świeciło.

Bilety zostały więc odnalezione, najpierw odłożone na bok, a następnie wzięte do mieszkania pary, gdzie pozostały nieotwarte do poniedziałku. Kiedy młody przedsiębiorca wykonywał poranne toaletowe rytuały w poniedziałek, jego dziewczyna poczuła potrzebę zdrapania biletów i zrobiła to. Najpierw myślała, że wygrała 100 €, potem policzyła pozostałe zera i doszła do 100.000 €. Aby się upewnić, przeczytała instrukcję jeszcze raz, a po trzecim razie zdecydowała się pójść do łazienki i powiedzieć swojemu chłopakowi - cytat: ...Myślę, że wygraliśmy 100.000 €... - koniec cytatu.

Więc, ON zamówił bilety, ON je zapłacił... eee, zabrał, ONA uważa: MY wygraliśmy. Co z tego można wywnioskować? Dokładnie! Prawdopodobnie ta historia została wymyślona - z dużym prawdopodobieństwem - przez kobietę. Idziemy dalej!

Nasz młody przedsiębiorca zadzwonił na infolinię WestLotto, gdzie został kompetentnie (sic!) obsłużony. Doradzono mu udać się do punktu sprzedaży, gdzie nie zostanie rozpoznany lub po prostu przyjechać do Münster. Tak też zrobił. Najpierw potwierdził wygraną w punkcie sprzedaży lotto, a następnie udał się prosto do Münster. Co do wygranej 100.000 €, WestLotto powiedział, że przyszedł w odpowiednim czasie, ponieważ młody przedsiębiorca musiał pilnie wymienić kilka urządzeń w swojej firmie. WestLotto przyznał również partnerce pewien udział w wygranej oraz jako bonus wymienił wymarzoną podróż dla obojga - cytat: ...statkiem pocztowym wzdłuż norweskiego wybrzeża... - koniec cytatu. Czy to nie wspaniałe!?

Dla tych, którzy teraz zastanawiają się, skąd WestLotto bierze tak utalentowanych pisarzy, mam dobry trop. W 2010 roku - gdy WestLotto kierował jeszcze Dr. W. Wortmann, firma ta zorganizowała wraz z Towarzystwem Pracy Kulturalnej Westfalii konkurs literacki. W sumie nic złego, ale teraz uwaga. Ten olimpijski konkurs pisarski miał określone motto, a brzmiało ono:

Nie opowiadaj bajek...

Serio! Bez kitu! Miłego wieczoru.

...mój ulubiony klub loteryjny „WestLotto” nadal zawdzięcza swoim klientom bardzo ważne powiadomienie, czy ostatnio poszukiwany milioner z Münsterland został znaleziony, czy nie!

„Portkasse” na finansowanie specjalnych losowań przez DLTB w ciągu ostatnich lat stopniowo się zmniejszała, ponieważ głównie maleje liczba graczy okazjonalnych, a kwoty z nieodebranych wygranych i zaokrągleń także (3 trafienia = 9,79 € - 0,09 € (zaokrąglenie) = 9,70 € wypłata). Dlatego często słyszymy o znaczących wygranych, które jakoś „zapominane” (*kaszlenie, kaszlenie*) są, aby umożliwić takie specjalne losowania.

W roku 2010 mieliśmy wiele poszukiwań. W styczniu ktoś zapomniał odebrać 2,5 miliona € w GlücksSpirale, w Nadrenii Północnej-Westfalii szukano przez tygodnie właściciela 8,4 miliona € w LottO (znaleziono) i pod koniec roku Bawarczyk nie odebrał 3,5 miliona €. Z tej kwoty DLTB w 2011 roku kupił wiele samochodów i rozdał je społeczeństwu. Ale nie wszystkie, ponieważ później WestLotto poinformowało nas, że kilka z rozdanych samochodów również nie zostało odebranych.

Pod koniec stycznia 2012 roku odbyło się losowanie 7 x 1 milion € dla tych, którzy 25 lub 28 stycznia trafili 3 trafienia w lotto. I pewnemu mieszkańcowi Muensteru udało się osiągnąć sztukę, nie odkrywając ani trzech trafień, ani milionowej wygranej. Co pozostaje „nieskazitelne”? Tylko dodatkowa loteria „Spiel77” i biedny EuroJackpot, ale nie, w ogóle nie mogę sobie wyobrazić, aby pierwsza milionowa wygrana EuroJackpot została w ten sposób niewłaściwie wykorzystana!

Ach tak, prawie zapomniałem. Drodzy WestLotto, czy ostatecznie znaleźliście milionera czy nie? 12-tygodniowy termin na zgłoszenie upłynął już dawno!

Badanie stresu - „Wielkie Krefeld”

...powoli staje się to naprawdę żenujące! Od siedmiu tygodni krajowe spółki loteryjne przyjmują pieniądze od swoich klientów na EuroJackpot, nie wyjaśniając, jak faktycznie przebiega najważniejszy proces w loterii liczbowej - losowanie zwycięskich liczb.

Według WinTV - producenta urządzeń do losowań używanych w EuroJackpot: Venus i Perła, programowanie, sterowanie i obsługa są wykonywane przez komputer stowarzyszony. Pytania w tej sprawie to:

Kto w ogóle przeprowadza losowania? Fińska spółka loteryjna Lotot Veikkaus, czy może WestLotto poprzez Internet z siedzibą w Münsterze? Gdzie znajduje się inspektor nadzoru: w Helsinkach, w Münsterze? Może on siedzieć gdzie indziej i monitorować losowanie na swoim komputerze? Gdzie można zobaczyć oficjalne protokoły losowania?

To wcale nie jest zabawne. W Niemczech wciąż obowiązują postanowienia umowy państwowej dotyczącej loterii. A ustawa przewiduje, że zezwolenie na organizowanie i pośrednictwo w grach losowych, loteriach i zakładach może być udzielone tylko wtedy, gdy wydarzenie jest zrozumiałe dla graczy.

Co robią organy zezwalające i nadzorcze, Komitet Etyki DLTB i inni opłaceni strażnicy prawa dotyczącego gier losowych?

Nie ma miejsca na tajemniczość, nieprzejrzystość ani ignorancję. Szczegół „Obywatel nie musi tego wiedzieć” nie działa w przypadku gier losowych. Nic dziwnego, że coraz mniej inwestorów decyduje się „subskrybować akcje” DLTB.

A samo EuroJackpot można obecnie uznać za nielegalne!

JAXX SE wycofuje się z branży loteryjnej! (za 12,5 mln euro)

Powód:

...Niemiecki rynek loterii nadal silnie maleje. Wpłaty na tradycyjną loterię Lotto 6 z 49 z dodatkowymi loteriami były po pierwszych trzech miesiącach 2012 roku o około 8,2% niższe niż rok wcześniej. Nawet nowa oferta loterii Eurojackpot, która rozpoczęła się z wysokimi oczekiwaniami, przewyższa najgorsze obawy z wpłatami w wysokości tylko 12,1 mln euro na tydzień i grozi nawet kanibalizacją tradycyjnej loterii…“

https://boersen.manager-magazin.de/spo_mmo/news.htm?id=34021540&sektion=nachrichten&u=0&p=0&k =0

A sama „kanibalizacja” to jeszcze mniejsze zło. Wielu graczy może przyjąć bardziej radykalne podejście.

Jeśli ktoś nieudolnie grał w lotto przez 30-40 lat, być może próbując szczęścia w Glücksspirale, Spiel77 lub Keno, a teraz wydał już 100-200 € na EuroJackpot, to może stracić cierpliwość i powiedzieć: Mam tego dość! Kończę z tym!

Taka postawa z pewnością ucieszy sędziów w Karlsruhe. Nie są oni w ogóle przychylni grom losowym. Można to wywnioskować z wyroku Federalnego Trybunału Konstytucyjnego z dnia 28.03.06, sygn.: 1BvR 1054/01. Sędziowie konstytucyjni uważają gry losowe za – cytat: „…niepożądane zachowanie, które jest szkodliwe społecznie…“ – koniec cytatu. Szkodliwe społecznie, ponieważ prowadzi przede wszystkim do strat majątkowych graczy/obywateli.

A propos majątku! Lotto Thüringen postawiło kilka inteligentnych pytań na temat EuroJackpotu i jeszcze sprytniej na nie odpowiedziało, na przykład:

Pytanie: „Czy Eurojackpot ze względu na wysokie wpłaty jest loterią dla bogatych ludzi?“

Odpowiedź: „Nie. Eurojackpot to produkt z wpłatą na grę w wysokości 2 euro za kupon, który potencjalnie mógłby zasilić każdy.“

Dobrze zrobione. Nawet Walter Ulbricht nie mógłby tego uspokoić bardziej.

Test stresu – „Duże obszary Krefeldu“

...nareszcie! Jest coś półdobrego do powiedzenia o nowej loterii euro:

...Gracz z Nadrenii Północnej-Westfalii jest pierwszym zwycięzcą nowego Eurojackpota - i jest o ponad 19 milionów euro bogatszy. Jak poinformowało Westlotto w sobotę, szczęśliwiec z okolic Recklinghausen/Gelsenkirchen wygrał Jackpot w ósmej losowaniu euro-loterii. Jeszcze się nie zgłosił...

https://www.derwesten.de/panorama/tipper-aus-nrw-gewinnt-ueber-19-millionen-euro-im-eurojackpot-id6649305.html

Prawdopodobnie jest to ten sam gracz z Gelsenkirchen, który niedawno wygrał 20 000 euro w grze zdrapki oraz piątkę w lotto środowym - w ciągu jednego dnia. (Dlaczego tylko opowiedziałem tę historię i sprowokowałem WestLotto?)

A co teraz myślą gracze EuroJackpot z Słowenii, Estonii, Finlandii, Danii, a szczególnie z Holandii? Dokładnie!

Tak samo jak w piłce nożnej! Gra się, gra i gra, ale na końcu zawsze wygrywają Niemcy!

A Holendrzy tak się cieszyli z EuroJackpota i wymyślili odpowiedni slogan:

EuroJackpot! Bardzo, bardzo dużo pieniędzy wygrywasz!

Więc Jackpot się skończył, następny - statystycznie, oczekiwany jest w... lipcu. Do tego czasu wszyscy gracze mogą zrobić sobie przerwę. Ci z Gelsenkirchen tak czy inaczej, bo dwa jackpoty z rzędu byłoby zbyt wiele dobrego. Z punktu widzenia strategii marketingowej - mam na myśli.

Pozostaje jeszcze interesujące pytanie: czy zakłady EuroJackpot w dniu 18 maja przekroczą czy wyniosą mniej niż 10 mln euro?

Czy brytyjscy bukmacherzy przyjmą na to zakłady? Nie wiem. Byłoby to też niezbyt bardzo brytyjskie!

Test stresowy - Obszar Krefeld

...na forum prawa handlowego, w dziale - Prawo gier, użytkownik wyraził swoje zdziwienie malejącymi wpływami z loterii - cytat:

„...Nie mogę sobie wyobrazić, że kontrowersyjna umowa o hazardzie ma być jedynym powodem tak drastycznego spadku obrotu w loterii - 200 milionów euro mniej dochodów to zdecydowanie nie małostkowa kwota. Czy umowa o hazardzie jest naprawdę jedyną przyczyną? Czy raczej chodzi o większą liczbę alternatyw (w internecie)? A może jednak chodzi o to, że większość publiczności loterii, czyli starsi ludzie, powoli umierają (przepraszam za pozornie nieodpowiedni zwrot)?...” - Koniec cytatu.

Forum prawa handlowego | Prawo gier | eurojackpot

Dla mnie dalszy spadek obrotów z loterii nie jest zaskoczeniem. Wręcz przeciwnie, szefowie loterii - Horak, Sundermann, Goßner & Co., powinni być wdzięczni obywatelom i z radością skakać pod sufit, że nadal tak wielu zagląda do bud loterii i bez sensu wydaje swoje pieniądze.

A dlaczego 19 milionów euro wart Eurojackpot został zamówiony akurat do Gelsenkirchen, również nie jest już tajemnicą. Aby przekonać chętnych do gier w piłkę nożną/zakładów sportowych do obstawiania loterii, potrzebne są spektakularne wygrane!

Z małpami taki manewr byłby niemożliwy. Małpa jest przewyższa człowieka pod tym względem, że znacznie szybciej zauważa, gdy jest oszukiwana i po drugim lub trzecim nieudanym próbie przestaje brać udział. Nie pomogłoby nawet powiedzenie, że inna małpa z Gelsenkirchen zdobyła dwa duże wygrane w jeden dzień lub nawet, jak ostatnio, trafiła Eurojackpot.

Jeśli chodzi o „wolne przedstawienie” graczy w lotto, to warto zapytać o to w Centrum Badań Hazardu na Uniwersytecie Hohenheim. Według starszego kanadyjskiego badania, przeciętny gracz loterii to: nieukończony edukacyjnie, ekonomicznie słaby, stosunkowo stary i często cudzoziemiec. Inne badania z kolei potwierdzają, że wskaźnik śmiertelności w tzw. rozwiniętych krajach jest wyższy wśród ludzi o niskim poziomie wykształcenia i takim samym statusie finansowym niż wśród „akademików” i „lepiej zarabiających”.

Do trzech lat temu losowanie lotto odbywało się w sobotę o godzinie 19:00. Wtedy dziadek miał wystarczająco czasu na przetrawienie kolejnej porażki w walce o 6 trafień, przyjął krople na serce zanim poszedł spać. Po tym jak ARD samodzielnie przeniósł losowanie lotto często na 23:00, dziadek nie ma już czasu na uspokojenie. Jeśli idzie spać z takim stresem, może się zdarzyć, że nie obudzi się już.

Poza tym, co to jest 200 milionów euro? Jeżeli coraz mniej osób jest gotowych grać w lotto, po prostu podnosi się cenę i koniec. Gospodarka kwitnie, płace rosną, obywatel ma znowu więcej pieniędzy w kieszeni! Niewielkie podwyższenie stawki lotto o... 30% - z 0,75 na 1 euro, i biznes znów prosperuje!

Test stresowy - „duży obszar Krefeld”

…wreszcie trochę uznania za moją pracę informacyjną!
Użytkownik – lodermulch, napisał na forum dotyczącym prawa handlowego na temat mojego ostatniego wpisu – Cytat:

„…wszelki szacunek.

przecież teraz mógłbyś natychmiast znaleźć uzasadnienie wyboru miejsca, gdyby Jackpot poszedł do Flensburga, Garmisch lub Ulm, prawda? …“ – Koniec cytatu.

Aby być szczerym, muszę jednak dodać, że „szacunek“ nie przysługuje mi, ale WestLotto oraz pozostałym spółkom loteryjnym. To właśnie oni włożyli mnóstwo pracy w zbieranie wszystkich faktów. Ja tylko o tym relacjonuję.

A propos faktów. WestLotto nadal zawdzięcza światu odpowiedź na pytanie: „Kto wykonuje losowanie liczb w Eurojackpot?“ WestLotto przez internet z siedzibą w Münster, czy Lotot Veikkaus w Helsinkach? A także – „Co stało się z wygraną 1 mln euro z końca stycznia?“ Została odebrana, czy przepadła?

Na historię o pierwszym „krakerze Eurojackpot“ będziemy musieli jeszcze trochę poczekać. Być może „szczęściarz“ musi najpierw oficjalnie zameldować się w Gelsenkirchen, aby ta historia miała „ręce i nogi“. I co najważniejsze! Rzecznik prasowy WestLotto nie może zapomnieć opowiedzieć, jak smakował świeżo upieczonemu multimilionerowi placek truskawkowy w centrali loterii w Münster. Tak, wszystko jest starannie przygotowane:

Eurojackpot po raz pierwszy rozwiązany: Ale zwycięzca 19 mln euro jeszcze się nie zgłosił | Hazard i loterie - Wiadomości

Test stresowy – „Obszar Krefeldu“

Napisany przez Supersparer
Cześć,

czy regularne uczestnictwo w loterii ma sens, zależy prawdopodobnie od tego, czy uda się kiedykolwiek wygrać duże pieniądze czy też nie. Jeśli nigdy nie wygrasz większej sumy pieniędzy, byłoby zdecydowanie lepiej, gdybyś zamiast kupować losy, odkładał pieniądze osobno w skarbonce.

Cześć,

czy regularny udział w loterii ma sens, zawsze zależy od tego, czy często kiedykolwiek wygrasz czy nie. Jeśli nigdy nie wygrasz większej sumy pieniędzy, byłoby z pewnością lepiej, gdybyś zamiast kupować losy, gromadził pieniądze w osobnej skarbonce.

…czy wymyśliłeś to sam, Supersparer? Koszty zakupu skarbonki oraz coroczne stopy inflacji sprawiają, że twój pomysł wydaje się raczej mało atrakcyjny.

Tutaj banki i kasy oszczędnościowo-kredytowe mogłyby pomóc. Z „No Lotto - modelem oszczędzania” od 50 euro miesięcznie i rosnącą stopą procentową po 12, 24, 36 itp. miesiącach.

„No Lotto” – dzięki temu zawsze jesteś zwycięzcą!!!

Test stresu - Grossraum Krefeld

… więc! Eurojackpot – Breaking News!

WestLotto informuje, a Bild donosi: Pierwszy Eurojackpot został zdobyty przez grupę osób obstawiających. Poza tym: absolutna dyskrecja! Ile osób, jakiej są wierzy wieku, z migracyjnym tłem czy bez? Nic nie będzie ujawnione. Ani to, czy ta grupa osób została utworzona przed czy dopiero po losowaniu:

Pierwsi zwycięzcy Eurojackpotu: Grupa obstawiających z Nadrenii Północnej-Westfalii wygrywa 19,5 mln euro - Wiadomości Krajowe - Bild.de

Jedyna grupa osób obstawiających w Nadrenii Północnej-Westfalii, którą znam, gra w Münster w centrali WestLotto. Tego fakta ujawnił były szef WestLotto - Dr. Wortmann, w jednym z wywiadów. I od ostatniej wizyty Angeli Merkel w Münster, ta miejscowość w jakiś sposób również należy do Zagłębia Ruhry:

Błąd podczas wystąpienia wyborczego: Kanclerz Merkel przenosi Münster do Zagłębia Ruhry - Münstersche Zeitung

Żarty na bok. Szybkie spojrzenie na statystykę wyników Eurojackpotu i to, co „matematycy losu” z WestLotto do tej pory wyprawili. Dla zwykłego gracza Lotto, najprawdopodobniej numer 45, który pojawił się jako liczba wygrywająca w trzech kolejnych losowaniach, najbardziej rzuca się w oczy. Stało się to w losowaniach od 5 do 7:

Losowanie nr 5: …45
Losowanie nr 6: …45
Losowanie nr 7: …45

Taki „wzorzec” składający się z trzech liczb i trzech różnych losowań pojawia się średnio co 20 losowań. Więc, żadnych zarzutów, wszystko w zielonej strefie. Teraz poszukajmy - dla porównania - innego „wzorca“. Proponuję: numer 5 z losowania nr 2, następnie 8 z trzeciego losowania i 10 z losowania nr 5. Jako „piktogram” taka połączenie liczb wygląda następująco:

…X
……………X
………………
……………………X… i pojawia się średnio co 20 losowań. Z tego „wzorca“ po zaledwie 8 losowaniach było już... 4 sztuki:

2)……………5
3)……………………….8
4)…………………………………….11
5)………………………………10………� ��……………16
6)………………………………………… ……13………………………19
7)………………………………………… ……………………………….
8…………………………………………� ��……………15………………………21
9).……………………………………………………………
Jeśli do tych dwóch liczb, i , z ostatniego losowania dodać, otrzymamy dwa identyczne „wzorce“ z 4 liczbami: 10, 13, 15, oraz 16, 19, 21,,

…10…………………………16
………………13………………………… …19
…………………………………………� �….
…………………………15……………… ……………21
…………………………………

Taka sytuacja powtarza się znowu co 200 losowań! Nie mniej interesujące są trzy identyczne „wzorce“, które jednocześnie zostały utworzone w losowaniach 6, 7 i 9:

………13……………………………19…� ��……. (…) …………..45
…………………………………………� �…………………………………
…………………15……………………… …..21. (…) ………………………47
….12……………………………18……… ……… (…) ……….44

Co to ma wspólnego z przypadkowością? W przybliżeniu, niewiele lub nic! Jednakże wygląda estetycznie i schludnie.

Aby bronić „matematyków losu“ z WestLotto, warto dodać, że: Gdy z jednej strony musisz spełniać wytyczne zarządu, a z drugiej strony spotykasz się z przypadkowo wybranymi przez graczy liczbami, to nie jest łatwe skupić się na wszystkich „szczegółach“. Nawet gdy masz do dyspozycji superkomputer i dwie godziny.

Nawiasem mówiąc, „nieodpowiedzialni“, którzy pozwolili na to, że między zamknięciem przyjmowania zakładów (19:00) a losowaniem (21:00) przewidziano aż 2 godziny na prace eksperckie, byli by mnie natychmiastowo zwolnieni. Te 2 godziny to bowiem bezpośrednie „zaproszenie“ do manipulacji i oszustwa!

Test stresowy – „Obszar metropolitalny Krefeld“

…rozważając krótką wędrówkę po statystyce Eurojackpot, chciałem jedynie zwrócić uwagę na to, że dość łatwo jest opisać lub ocenić przebieg loterii liczb. Powszechnie znana statystyka częstości jest wykorzystywana przez większość graczy loterii do sprawdzenia, jak często lub jak rzadko poszczególne liczby z różnicą 0 są wylosowane albo nie wylosowane. Ponieważ w Eurojackpot jest 50 liczb, istnieje także 50 różnic – od 0 do 49, a co za tym idzie również 50 takich statystyk, które łącznie mogą dostarczyć całościowy obraz tego małego obszaru statystycznego. To tylko ułamek tego, co można zrobić z wynikami losowania loterii, ale… lepsze to niż nic!

W poprzednim wpisie wspomniałem najpierw o trzykrotnie „zakwalifikowanej“ liczbie „45“ i wyjaśniłem, że to zdarzenie statystyczne o identycznej wartości co „wzorzec“ - który wystąpił już 4 razy. Gdyby to było odwrotne – czyli zdarzyłyby się liczby 5, 8, 10 i 16 w takiej trzykrotnej sekwencji:

…………5
…………5……………8
…………5……………8……10…………16
………………………..8……10…………16
……………………………….10………16…, tysiące graczy od razu by to zauważyły i zaskoczeni albo oburzeni zareagowali. Nie jest to aż tak istotne, ponieważ DLTB zarabia najwięcej na klientach, którzy i tak nie mają pojęcia o statystykach i z łatwością dają się skusić do grania fikcyjnymi historiami o anonimowych zwycięzcach.

A propos anonimowych zwycięzców. Nasza anonimowa grupa zakładowa - z regionu Gelsenkirchen-Recklinghausen, skontaktowała się telefonicznie z WestLotto, prezentując pseudopatriotyczne hasło – Cytat:

„…Jesteśmy szczególnie dumni, że nasza wygrana będzie pierwszą milionową wygraną w historii tej loterii Eurojackpot…“ – Koniec cytatu.

A Theo Goßner dodał jeszcze – Cytat:

„…Jesteśmy dumni z tej polityki firmy, ponieważ uważamy, że dobrze jest, gdy przy takiej kwocie wygranej jak najmniej informacji jest znane o zwycięzcy…“ – Koniec cytatu.

https://www.eurojackpot.de/media/pres...h_gemeldet.pdf

A ja? Jestem dumny, że mogę o tym relacjonować dzięki Billowi Gatesowi.

Test stresu – „Obszar miasta Krefeld“

…w poniedziałek stałem się celem (kolejnej) prostej prowokacji. Zgłosiłem to na policję i na zalecenie dyżurującego policjanta złożyłem wniosek o karalność. Jeśli jednak weźmiemy pod uwagę wszystkie aspekty tego incydentu, może się z niego rozwinąć coś „złożonego”, ponieważ logistyczny nakład pracy za tym stojący był dość imponujący. Zobaczymy. Wątpię, czy wpłynie to pozytywnie na wizerunek miasta Krefeld i obroty państwowych spółek loteryjnych. Stosowanie tzw. „metod Stasi” nadal nie spotyka się z aprobatą społeczeństwa - niezależnie od tego, czy wschodni/zachodni/młody czy stary.

Wróćmy do Eurojackpot. Aby ta loteria nie zapadała w jeszcze większe zapomnienie, zabrali się do działania… Anglicy. Tak, to nie błąd - Anglicy czy też lottoland.com.
Aby skrócić kompletnie niezrozumiałe czekanie na podsumowanie losowania o 23:15 i - cytuję: „...Ze względu na duże zapotrzebowanie Lottoland.com teraz w każdy piątek od godziny 22:00 oferuje transmisję na żywo losowania prosto z fińskiej telewizji - wprowadzając moment prawdy również do niemieckich salonów...“ - koniec cytatu.

Pogromcy Jackpotów - losowanie EuroJackpot na żywo z Helsinek od piątku będzie dostępne w Live-Streamie

Co do „prawdy”, ja osobiście byłbym ostrożny, ale co dalej? I co to oznacza zarówno dla głównego koordynatora i lidera - WestLotto, jak i DLTB? Kolejna porażka.

Po krótkim „pałacowym przemówieniu” dyrektora wykonawczego WestLotto - „Jesteśmy dumni...“ itp., zaczynam się powoli martwić o tego człowieka. Kiedy BVB ponownie zdobył tytuł mistrza, serdecznie pogratulował Borussii i wyraził życzenie co do finału Pucharu Niemiec: „...i teraz rozgromcie Bayern...“. A Theo Goßner nie jest „koelner Jung“ czy coś takiego. Nie, jest „importem“ z... Bawarii. Czy taki „obciążony“ może kiedyś wrócić w kierunku Monachium? Wygląda raczej na to, że obywatele Nadrenii Północnej-Westfalii będą musieli go „przeżywić“.

Test stresowy - „Obszar metropolitarny Krefeld“

...co za chaos wczoraj z tym Eurojackpotem! Poszedłem spać, nie mogąc dowiedzieć się o wygranych kwotach. Z kolei matematycy losowi z WestLotto przepracowali nadgodziny i wykreowali porządną serię liczb zwycięskich. Za późno, bo ten wpis, który teraz następuje, był już gotowy.

Po przyznaniu pierwszego Jackpota, z pewnością niektórzy zastanawiają się, czy matematycznie rzecz biorąc, było to trudne do trafienia. Około miesiąc temu ostrzegłem przed pierwszymi statystycznymi ekscesami w Eurojackpot. Chodziło wtedy o rozbieżność w ważności kolejek zwycięskich (zostało to zauważone i poprawione) oraz o Finale = cyfry końcowe liczb zwycięskich. Podzielone na Finale z cyframi końcowymi 0 do 4 i 5 do 9, statystyki po trzech losowaniach wyglądały następująco:

05, 08, 21, 37, 46, ……………1 / 4
05, 07, 12, 19, 26, ……………1 / 4
07, 08, 34, 36, 38, ……………1 / 4

Podsumowując: stosunek 3 do 12, który w kolejnych losowaniach może być łatwo osłabiony, ale pod względem prawdopodobieństwa wystąpienia takiej sekwencji jest zupełnie inną klasą. Rozkład: 1 / 4, ma wartość średnią około 6,7. Oznacza to, że około co 6,7 losowania pojawia się taka seria liczb zwycięskich. Dlaczego? Ponieważ spośród ogólnej liczby 2 118 760 kombinacji (5 z 50) tylko 316 250 ma taki wzorzec.

Jeśli ten wzorzec - 1 / 4, jest powtórzony w kolejnym losowaniu z mnożnikiem 6,7, otrzymamy wartość 44,89. Oznacza to, że taka powtórka pojawia się średnio co 44,89 losowania. Ponieważ WestLotto wybrał tę samą wersję również w trzecim losowaniu Eurojackpotu, mnożymy tę wartość (44,89) jeszcze raz przez mnożnik 6,7 i otrzymujemy 300,76. Czyli, trzy kolejne losowania z wzorcem 1 / 4, oczekujemy średnio co 300 losowań, czyli co 6 lat. A to więcej niż Czerwone, Czerwone, Czerwone, Czerwone, Czerwone, Czerwone, Czerwone, Czerwone (8 razy Czerwone pod rząd) w ruletce - 1 do 256.

Teraz spójrzmy na ósme losowanie z rozbitym Jackpotem: 15, 21, 38, 39, 47, i zauważymy, że WestLotto ponownie wybrało cztery cyfry końcowe od 5 do 9 i tylko jedną od 0 do 4 (losowania od 4 do 7 mają inne rozkłady - na szczęście!)
Między trzecim i ósmym losowaniem nie ma różnicy 6,7, a jedynie 5 losowań. Zatem 6,7 podzielone przez 5 daje 1,34. I 300,76 x 1,34 = 403,01!

Wniosek: Aby pojawiło się cztery wspomniane wzorce, potrzebne jest średnio (uproszczenie) około 27 losowań (4 x 6,7 = 26,8). Taki skondensowany układ w zaledwie 8 losowaniach pojawia się średnio co 400 losowań, czyli co 8 lat.

A dla porównania jeden z najpopularniejszych podziałów - z punktu widzenia zwykłego gracza Lotto, na parzyste i nieparzyste liczby. Zacznijmy od losowania, w którym Jackpot został zdobyty:

15, 21, 38, 39, 47, …………… 1 / 4,
a tydzień wcześniej:
29, 30, 35, 41, 45, …………… 1 / 4.

Tak więc, pytanie: Czy Jackpot był trudny do zdobycia?, jest w miarę odpowiedziane.

Kto ma ochotę, może podzielić 50 liczb Eurojackpota 20, 50 lub 100 razy na dwie połowy - po 25 liczb, i użyć odpowiedniej liczby tych statystyk jako podstawy do analizy lub prognoz. Ale lepiej nie grać. (A w Lotto, Keno również nie, ponieważ nieprzezroczystość jest tak samo wysoka i wyraźna)

Test stresowy - Duży obszar Krefelda

„…Według oficjalnych informacji Eurojackpot zdobył 13,2 miliona euro podczas pierwszego losowania. Jednak w planach było zdobyć 23 miliony euro. Niektórzy nowi gracze odeszli z poprzedniej loterii „Lotto 6 aus 49”.
Nie jest zgodne z prawem ocenianie sukcesu loterii bezpośrednio po pierwszym losowaniu, mówi Weber, „pozostawmy to na trzy miesiące”. Po tym czasie najprawdopodobniej największy problem, który obecnie utrudnia Eurojackpotowi będzie już rozwiązany: dotychczas nie wolno obstawiać w internecie, choć niektóre strony oferują taką opcję...“

Europejska loteria: *Atak hakerów na Eurojackpot* - Ruhr Nachrichten

Kto nie może grać w Eurojackpot w internecie? Finowie? Holendrzy, Duńczycy, Włosi, Słoweńcy? A mimo to grają? Problem? Poczekać trzy miesiące?

Najlepiej być na „żywo” na Lotto w Brandenburgii i sprawdzić ostatni zakład Eurojackpot: 166 786 euro!

Eurojackpot

Przegląd:

23.03.2012 – 411 180 €
30.03.2012 – 294 976 €
06.04.2012 – 247 192 €
13.04.2012 – 255 076 €
20.04.2012 – 210 360 €
27.04.2012 – 196 506 €
04.05.2012 – 192 084 €
11.05.2012 – 185 654 €
18.05.2012 – 173 006 €
25.05.2012 – 166 786 €

Jeszcze dwie losowania i miną trzy miesiące. Norwegowie mają zezwolenie na Eurojackpot od kwietnia 2011 roku. Szwedzi i Islandczycy mogliby dołączyć w dowolnym momencie, ale tego nie robią. Prawdopodobnie nie chcą grać na „martwym koniu”. A czy w Niemczech rzeczywiście znajdzie się tyle „głupków”, którzy będą chcieli grać w internecie?

Utraty obrotu, jakie Eurojackpot powoduje w Lotto środowym, sobotnim, Spiel77, Super6, Keno i Plus5, są na tyle duże, że można/można się spodziewać budowy znaczącej puli w Lotto. WestLotto będzie potrzebował jeszcze kilku tygodni, aby „finansowanie” nowej puli Eurojackpot było zabezpieczone.

Przypominam sobie artykuł z magazynu WestLotto „Glück” z 2011 roku. Miał tytuł: „Nie każdy może grać w hazard”. Tak, dotyczy to całego DLTB!

Test stresu – „Obszar Krefeld”

...komunikat prasowy WestLotto informujący o wygranej w Eurojackpot 11 maja nie był niespodzianką – także dla mnie, ponieważ suma pieniędzy, która musiała zostać zwrócona bankom z Boosterfond, została już podarowana przez graczy.

Jednakże gdy WestLotto poinformowało, że ta wygrana miała być wynikiem zakładu zbiorowego, zacząłem trzymać dystans! Można sobie wyobrazić desperację w Münster i to, że są oni gotowi chwycić każdą słomkę, aby ratować tę loterię.

Klienci odrzucają Eurojackpot, ponieważ oferuje on mizerne wygrane w całym środkowym zakresie, a stawka w wysokości 2 euro za grę jest zbyt wysoka. Jeśli niemieckie społeczeństwo teraz się dowie lub już się dowiedziało, że „kolektyw Lotto” za jedyne 12,50 euro uderzył w dotąd uważany za nieosiągalny Eurojackpot, to kilka synaps mogło być dość aktywnych:

„Aha, tak to działa! Jeśli 10 osób połączy siły i zagra w Eurojackpot za jedyne 1,25 €, to wcale nie jest to takie drogie, a wygrana w miliony jest tylko kwestią czasu!“

Podobny przypadek miał miejsce przy grze liczbowej lotto przed rokiem lub dwoma. Wtedy ponad 10 milionów euro wypłacono zgodnie z planem w Mecklenburgii-Pomorzu. Ponieważ anonimowość jest ceniona w DLTB, szefowa Lotta Mec-Pom ujawniła jedynie, że wygrana zgromadzona została przez grupę osób grających wspólnie, a członkowie tej grupy pełnią swoje życie. Oznacza to, że nie byli pracownikami za euro lub co gorsza, ale porządnymi obywatelami, tak jak należy - urzędnikami, pracownikami administracyjnymi, pracownikami lotto, itp. (Było to stosunkowo krótko po wyroku sądu w Kolonii ws. WestLotto/Sportwetten/HartzIV-Empfänger)

I takie sugestywne informacje są gorsze niż niektóre prowokacyjne slogany lotta z przeszłości:

„W przyszłym tygodniu Ty!“, „Robimy milionerów!“, czy „Dziś już stałeś się bogaty?”

Test stresowy – „Obszar Krefeld”

Napisany przez Rue-Rue
Czy regularny udział w grze liczbowej ma sens?

Nie ma co się oszukiwać: szanse na wygraną są bardzo małe. Więc kto gra w Lotto przez dłuższy okres, najprawdopodobniej zainwestuje więcej pieniędzy w kuponie niż będzie mógł na końcu otrzymać zwrotu. Prawdopodobnie więc wychodzi się na minus, nawet jeśli mniejsze wypłaty mogą pokryć część kosztów udziału.

Tylko że ten, kto w ogóle nie gra, nigdy nie ma szans na zdobycie dużej wygranej. A takich szczęśliwych zwycięzców w końcu jest wystarczająco dużo, aby ponownie uzasadnić udział w grze.

Moje 2 grosze...

Czy regularne uczestnictwo w grze Lotto ma sens?

Nie oszukujmy się: szanse na wygraną są bardzo niskie.
Więc osoba, która gra w Lotto przez dłuższy czas, najprawdopodobniej zainwestuje więcej pieniędzy w kupon niż będzie mogła odzyskać. Więc najprawdopodobniej przegrywa, nawet jeśli mniejsze wygrane mogą pokryć część kosztów udziału (...)

...istnieje zrozumiały wątek na stronie Lotto-Totostrategen.de:

Lotto-Totostrategen.de - Analiza wyników losowań

Test stresu - Okręg Krefeld

Napisany przez CFO
Regularne pisanie na temat Czy regularny udział w grze Lotto ma sens?

Mówię: Nie!

Moim zdaniem ten temat jest całkowicie zbędny i mógłby być równie dobrze zakończony.

Pozdrawiam, CFO

Dziękuję za Twój wpis, CFO.

…wielka radość z nowej loterii Eurojackpot! W losowaniu z 1.06.2012 roku nagroda Jackpot została zdobyta w klasie... 3! Szczęśliwy zwycięzca otrzyma kwotę sześciocyfrową w wysokości około 140 000 euro! (Oczywiście, jeśli był wystarczająco sprytny, aby grać samodzielnie, a nie w zespole)

Więc! Nie da się wyciągnąć więcej pozytywów z 11. losowania Eurojackpot.

Są gracze lotto, którzy są na tyle daleko, że analizują statystykę loterii za pomocą tzw. Metody interwałowej. Oznacza to, że w tym przypadku biorą pod uwagę co drugie, co trzecie lub co piąte, siódme itp. losowanie i tworzą na podstawie tych danych osobne statystyki. Oczywiście ma to sens tylko wtedy, gdy jest się w 100% pewnym, że numery zwycięskie nie zostały sfałszowane.

Ale ponieważ dzisiaj bardziej interesują nas żałosne wygrane w Eurojackpot, rzućmy krótkie okiem interwałowym na liczbę wygranych w klasach 1,2 i 3 - czyli z pięcioma poprawnymi numerami spośród 50, retrospektywnie co dwa tygodnie.
W losowaniach nr 11, 9, 7, 5, 3 i 1 można znaleźć ogółem 10 takich wygranych. Średnia wynosi jednak około 17 sztuk. To bardzo łatwe do obliczenia. Wystarczy podzielić liczbę oddanych typów przez szansę wynoszącą 1 do 2 118 760 i już mamy tę oczekiwaną średnią. Przykładowo, losowanie z 13.04.2012 roku:

13 027 098 € przychodu = 6 513 549 typów : 2 118 760 = 3,07 piątek (średnia)

Oznacza to: jeśli rozważy się każde nieparzyste losowanie Eurojackpot, to liczba trafień z 5 trafionymi numerami jest o ponad 40% poniżej średniej.

Jeśli matematycy przypadku z WestLotto przeczytają ten wpis, to być może powiedzą: Tak, znowu uważał! To deficyt będziemy musieli jakoś zrekompensować w ciągu kolejnych losowań.

Nic do podziękowania: Zna się, pomaga się!

Test stresu - przestrzeń Krefeld
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 13

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata