Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Sprzedaj ubezpieczenie na życie

Napisany przez bischoff
To niesamowite, jak łatwo w końcu było z pomocą kompetencji sieci ProConcept:
Wcześniejsze pisma do federalnych urzędów nadzoru nad sektorem bankowości i ubezpieczeń, rzeczników finansowych, Fundacji Warentest / Finanztest, centrów ochrony konsumentów, federalnych i krajowych ministerstw finansów i gospodarki oraz tzw. specjalistów prawa lokalnie były całkowicie bezcelowe.
Po skorzystaniu z Państwa pomocy i po uzyskaniu zgody na pokrycie kosztów przez ubezpieczenie ochrony prawnej (w końcu), byli Państwo w stanie uratować około 11 500 € w 20 minut przed sądem, które wcześniej, z powodu negatywnych reakcji naszych organów, instytucji i innych nieskompetentnych organizatorów, pochłaniających jedynie nasze podatki, już emocjonalnie straciłem.
To było najlepiej zarobione pieniądze w moim życiu.
Dziękuję ProConcept, dziękuję Pani adwokat Ahrens w Norymberdze!!!
Pozdrawiam
T.Bischoff

Re: Sprzedaj ubezpieczenie na życie

Napisany przez Couponschneider

Dziękuję za odpowiedź :-)

Wartość funduszu polisy wynosi obecnie około 6300€, a sam fundusz to Templeton Growth, więc myślę, że to nic złego.

Pozdrowienia

Decydująca nie jest przeszłość, ale przyszłość. To, ile dotychczas włożyłeś i ile dostaniesz dzisiaj za wykupienie, jest stosunkowo mało istotne, czy zysk był dobry czy zły, nie da się go już zmienić.

Polecam książkę Rolfa Dobelli Sztuka jasnego myślenia. Jest tam sekcja zatytułowana The Sunk Cost Fallacy. Ktoś siedzi w kinie i po 20 minutach zdaje sobie sprawę, że film jest słaby, ale nadal zostaje, ponieważ nie chce marnować 10 euro wydanych na bilet. Żona kolegi prowadzi dodatkowo małą gazetę. Biznes jest od lat na minusie, a teraz musiała kupić nowy faks (który potrzebny jest tylko do gazety). Zakończenie działalności wyklucza, bo chce wyjść na zero.

Ważne jest: jak długo jeszcze trwa umowa i ile dostaniesz w przypadku zwykłego zakończenia. Jeśli chodzi o dziesięciolecia, to ubezpieczenie na życie traci na wartości. Sprawdź wartość wykupu, przyszłe kwoty, które zaoszczędzisz itd. Oblicz alternatywną inwestycję: zainwestuj wartość wykupu w ETF DAX, oszczędzone składki przeznacz na degresywne ubezpieczenie na życie i plan oszczędzania ETF.

Podobnie postąpiłem, gdy wykupiłem ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków z planem zwrotu składek. Wartość wykupu zainwestowałem w akcje Siemens, oszczędności na składkach przeznaczyłem na inwestycje w akcje. Myślałem też o ubezpieczeniu na wypadek nieszczęśliwego wypadku, ale ostatecznie go nie zawarłem. Było to zresztą znacznie tańsze przy znacznie lepszych warunkach. Obliczyłem, ile prawdopodobnie będę miał w roku 2020 (gdy ubezpieczenie się zakończy), z tym, co ubezpieczenie obiecało mi. To ubezpieczenie wyglądało tak źle... Niewiarygodne.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata