Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Petroplus jest interesujący.

Napisany przez 2cybercrash
CHF 80 jest psychologicznym, optymalnym i technicznie znaczącym poziomem oporu. Przepraszam za nieco późne zalecenie zakupu.
Zachowaj Petroplus na liście obserwowanych, ponieważ wykazuje interesującą, handlowalną zmienność, pracującą z punktu widzenia analizy technicznej, gdzie można złapać frakcje i ceny zakupu jak najniżej.
W takich momentach, w których sytuacja jest nieco irytująca, trzymam górną frakcję zamrożoną i dokonuję uzupełnienia na niższej bazie w odpowiednim momencie.
Mówi się, że teraz w USA nadszedł nagle mróz i Emiraci chcą ograniczyć produkcję. Ważniejszy jest jednak rynek terminowy w Londynie, ponieważ to tam jest ustalana cena ropy.
Posiadam 2 udziały Sunoco, które gwałtownie spadły, najniższy udział jest teraz niemal na poziomie zakupu. Bardzo zmienne zachowanie prezentuje również specjalista od oleju z piasków bitumicznych, Suncor.
Zauważ: wszystkie te wartości nie mogą po prostu leżeć odłogiem, przynajmniej część z nich musi być zarządzana, aby poprawić wyniki. Zobacz również dobre sprawozdanie dotyczące RDSA od rich.

Kupuje rafinerię od BP i popycha kurs o 10% do przodu, osiągając wartość 86 CHF. Już mnie tam nie ma, wczoraj tego jeszcze nie wiedziano. Wczoraj także nie było żadnych transakcji wewnętrznych, wzorowa informacja bez żadnych przecieków!

Warto zauważyć: nawet guru od Crach nie wiedział niczego!

Dodatkowe informacje: Komunikat

01-02-2007 09:30 Petroplus: Akwizycja Coryton za pomocą kapitału obcego - maksymalnie 6 milionów nowych akcji
Nazwa Ostatni Zmiana
PETROPLUS N 85,90 6,40 (8,05%)

Zurych (AWP) - Operator rafinerii Petroplus planuje sfinansować zakup rafinerii Coryton od firmy BP głównie za pomocą kapitału obcego. Dodatkowo, aby utrzymać wskaźnik zadłużenia do kapitalizacji na poziomie 45%, Petroplus rozważa emisję 6 milionów nowych akcji.

Jak poinformował Petroplus w czwartek, transakcja zwiększy zdolności produkcyjne koncernu o około 55% oraz znacznie zwiększy zyski oraz przepływy gotówkowe z działalności operacyjnej. Dlatego akwizycja będzie miała minimalny efekt rozcieńczający na zysk na akcję.

Petroplus planuje wykorzystać przepływ gotówkowy wynikający z tej akwizycji do zrównoważenia swojego zadłużenia.

ra/uh

Napisany przez beat
To, że PetroPlus dokona przejęć, było znane. Ale żeby od razu tak uderzyło. Kilka dni temu jeszcze dobrze oceniałem PetroPlus. Potem jednak wolumeny nie zaczęły rosnąć, a moje przeczucie się pogorszyło. W każdym razie nie można być wszędzie i czasem się myli...

Napisany przez David
O długo było cicho wokół Petroplus, a teraz, mega transakcja. Co za niespodzianka.

Mimo dobrych perspektyw, dzisiaj wieczorem zwróciłem moje akcje za 90 złotych. Mogło to być błędem, biorąc pod uwagę cenę zamknięcia. Z drugiej strony, dopiero sprzedaż przynosi zysk/stratę. Czy ktoś może mi wytłumaczyć, dlaczego ta transakcja przyniosła od razu 15% zysku? Czy to nie jest trochę przesadzone?

Wolumen był ogromny, z pewnością będę nadal obserwować tę akcję.

Twierdzi się, że kierownictwo posiada wysoką kompetencję merytoryczną i efektywność. Banki ustaliły dość optymistyczne cele kursowe, które obecnie nie mogę zweryfikować. Zalecam skupienie się na danych fundamentalnych! Potrzebny jest kapitał, który ma być tworzony poprzez emisję nowych akcji, podobno niewielko wpływający na rozcieńczenie. Wydaje mi się, że banki chcą poprzez napędzanie kursów zapewnić pozyskanie kapitału, dla mnie to nie jest atrakcyjna inwestycja, może się okazać, że będziemy trzymać spadające papiery, widzieliśmy również, że przy spadającej cenie ropy lub zmianach kosztów rafineryjnych kurs spada jak kamień.

Napisany przez Dany1
Właśnie sprzedane za 90,10 CHF. Mój cel kursu, nie mój, został osiągnięty w krótkim czasie i należy trzymać się postawionych celów.
Ponadto wyjeżdżam teraz i nie chcę oleju na weekend na PF:

Życzę wszystkim udanego weekendu. Do widzenia

Tutaj również! na naszej platformie uczciwa ocena w przeciwieństwie do manipulacji i fałszywych informacji. Ostrożnie z inwestycjami i potrzebami kapitału, kochani akcjonariusze się pozbierają.

Silne załamanie, zmiana na nudną RDSA była właściwa.

Napisany przez Simona
Cóż z tego wyniknie :?: 8)

Last 90,55

Pozdrowienia,
Simona

Napisany przez Simona
Ostatni wynosi 91.65

Czy z tego wynika, że odbędzie się druga oferta publiczna w ramach podwyższenia kapitału? 8)

13-04-2007 07:10 Petroplus emituje do 7,6 miliona nowych akcji z zatwierdzonego kapitału
Nazwa Ostatnia Zmiana
PETROPLUS N 91.60 3.40 (3.85%)

Zug (AWP) - Petroplus Holdings AG emituje z zatwierdzonego kapitału do 7,6 miliona nowych akcji. Istniejący akcjonariusze otrzymali prawo poboru akcji w proporcji 1 do 8. Termin subskrypcji kończy się 23 kwietnia, poinformował Petroplus w piątek.

Niesprzedane akcje zostaną następnie wprowadzone do publicznej subskrypcji w Szwajcarii oraz prywatnie na całym świecie. Cena emisyjna będzie ogłoszona rano 25 kwietnia.

Ponadto operator rafinerii wprowadził na rynek obligacje o wysokim oprocentowaniu o okresach zapadalności od siedmiu do dziesięciu lat w wysokości około 1,2 mld USD. Petroplus planuje sfinansowanie niedawno ogłoszonego przejęcia rafinerii w Coryton za pomocą tych obligacji; przy użyciu środków pochodzących z transakcji akcyjnej zostanie zredukowany dług obcy.

W transakcji działają jako wspólni bookrunnerzy Credit Suisse, Morgan Stanley i UBS Investment Bank.

ra/mk

Pozdrowienia,
Simona

Napisany przez David
Petroplus, pół roku na giełdzie i już tyle wiadomości i zmian!

25.04.07 07:15 Raffineria Petroplus zamyka emisję nowych akcji
Zug (AWP) - Operator rafinerii Petroplus Holdings AG zakończył emisję 7,6 mln nowych akcji po 100 CHF za sztukę na rynku. Dochód w wysokości 760 mln CHF z transakcji zostanie użyty do spłaty zaległych zobowiązań. Petroplus ma teraz ogólną liczbę 68 636 600 akcji w obiegu, jak wynika z komunikatu z środy.

25.04.07 19:02 OBLIGACJE/Petroplus emituje 1,2 mld USD w dwóch ratach
Londyn/Zurych (AWP) - Petroplus Holdings AG pozyska na rynku obligacji łącznie 1,2 mld USD w dwóch ratach według następujących warunków:

1. Rata
Kwota: 600 mln USD
Stopa procentowa: 6,75%
Cena emisyjna: 100,00%
Spread: 216 punktów bazowych nad obligacjami skarbu państwa
Płatność: 02.05.2007
Spłata: 01.05.2014
Notowanie: Irish Stock Exchange

2. Rata
Kwota: 600 mln USD
Stopa procentowa: 7,00%
Cena emisyjna: 100,00%
Spread: 236 punktów bazowych nad obligacjami skarbu państwa
Płatność: 02.05.2007
Spłata: 01.05.2017
Notowanie: Irish Stock Exchange

26.04.07 18:15 Petroplus: Komisja Europejska zatwierdza planowane przejęcie rafinerii Coryton
Bruksela/Zug (AWP) - Komisja Europejska zatwierdziła planowane przejęcie brytyjskiej rafinerii ropy naftowej Coryton przez Petroplus Holdings AG. Po przeanalizowaniu transakcji Komisja doszła do wniosku, że przejęcie nie będzie miało istotnego wpływu na skuteczną konkurencję na obszarze Europejskiego Obszaru Gospodarczego (EOG), jak wynika z raportu z czwartku.

Na początku lutego Petroplus ogłosił, że za pośrednictwem spółki zależnej Petroplus Refining and Marketing Limited (Szwajcaria) nabył rafinerię Coryton od brytyjskiego giganta branży BP Plc za 1,4 mld USD.

04.05.2007 Akcje: Inwestycje, na których możesz polegać...
Zakup rafinerii Coryton w południowej Anglii to kolejny skok w rozwoju. Możliwości przetwarzania wzrosły o 50% do prawie 600 000 baryłek ropy naftowej dziennie. Prawie bezproblemowe sfinansowanie pokazuje, jak atrakcyjnie wyceniana jest Petroplus.
Podsumowanie: Solidne wskaźniki i atrakcyjny wzrost.
Wskaźniki: P/B 0,6 / P/W 3,9 / P/S 12,2 / P/E07 20,0 / P/E08 10,5

Napisany przez David
11-05-2007 07:09 Petroplus osiągnęło w I kwartale zysk netto w wysokości 50,3 mln USD - Przewyższyło oczekiwania

Zug (AWP) - Petroplus Holdings AG osiągnęło w pierwszym kwartale 2007 roku przychód w wysokości 1715,1 (za rok poprzedni 1471,0) mln USD. Wynik operacyjny EBIT wyniósł 30,1 (88,5) mln USD, a na samym dole osiągnięto zysk netto w wysokości 50,3 (151,4) mln USD, poinformował operator rafinerii w piątek. W działalności niekontynuowanej wynik wyniósł -2,4 (za rok poprzedni +89,7) mln USD.

Petroplus przewyższył oczekiwania rynku dzięki wynikom kwartalnym. Analitycy przewidywali średnie (konsensus AWP) EBIT w wysokości 21,3 mln USD. Z kolei zysk netto szacowano na 22,7 mln USD.

Źródło: Swissquote

Przed ogłoszeniem wyników w czwartek zwiększyłem nieco swoją pozycję na średni okres, zobaczymy, co z tego wyniknie.
Byłem trochę zaskoczony wczoraj wieczorem, gdy zauważyłem, że wolumen nie był większy niż w ostatnich dniach/tygodniach. Z drugiej strony, praktycznie każdego tygodnia są nowe informacje, więc trudno będzie jeszcze zwiększyć wolumen.

Napisany przez David
Różnorodne banki zmieniły swoje oceny, oto przegląd zeszłego i bieżącego tygodnia.

20/2007 Merrill Lynch, kupować, 120.00
20/2007 Morgan Stanley, nadwaga, 130.00
19/2007 Credit Suisse, przewyższać, 115.00
19/2007 UBS Investment Research, kupować 2, 125.00
Średnia: 122.50

Technicznie patrząc, znaleźliśmy się w nowych rejonach, ale to też miłe...
Morgan Stanley dał dzisiaj rano akcji nieco popychu, co pozwoliło akcji zamknąć się na nowym maksimum rocznym 107,- co z kolei spowodowało, że dzisiejsza świeca przerwała krótki kanał do góry.
Widzę wsparcie na poziomie 98,- / 80,-
Wsparcie będzie się pokazywało w ciągu najbliższych dni.

Napisany przez Andi
Spokojne i równomierne tempo w górę, bardzo mi się podoba.
Jestem podekscytowany/a kolejnymi krokami Thomasa OMalleya!

Pozdrowienia i miłego weekendu
Andi

Napisany przez speedskater
Dzisiaj, przełamałem się przy 123,20Fr. Zobaczymy, jak długo potrwa, zanim zobaczymy 130.- :lol:

Napisany przez Globalist
UBS zmienił swoją rekomendację z zakupu na utrzymanie i uważa, że kurs wzrósł zbyt szybko.

Dzisiaj po małej słabości sięgnąłem po 123,20 Fr. Zobaczymy, ile potrwa zanim zobaczymy 130.- :lol:

3 dni później już mocno zbliżamy się do 130.- Musiałem nieco dostosować mój cel kursu, więc tytuł może być w moim portfolio przez tydzień! :wink:

Zug (AWP) - Spółka Petroplus Holdings AG kupuje od Shell International dwie rafinerie we Francji za 475
mln USD. Są to rafinerie Petit Couronne oraz Reichstett Vendenheim, o łącznej zdolności produkcyjnej 154 000 oraz 85 000 baryłek dziennie (bpd), jak poinformował operator rafinerii w czwartek. Projekt wymaga m.in. jeszcze zgody organów antymonopolowych; Petroplus oczekuje zakończenia transakcji w drugim kwartale 2008 roku.

Zarząd Petroplus już wyraził zgodę na projekt, a oświadczenie intencyjne zostało podpisane z Shellem - czytamy dalej. Do czasu zakończenia transakcji, rafinerie będą nadal prowadzone przez Shella.

Cena zakupu obu rafinerii w wysokości 475 mln USD jest wliczona wyłącznie w Netto
Working Capital, które Petroplus szacuje na około 400 mln USD.

uh/mk

I już rusza akcja!
PETROPLUS HLDG N 126.50 +10.50 +9.05%
Szkoda, że nie udało się dużo zarobić przy 105 USD! :twisted:
No cóż, pojawi się kolejna okazja.

Napisany przez ardilles
W obecnej chwili Petroplus stoi na niezbyt dobrej pozycji z notowaniem 101,8... pomimo że rynki odnotowały dość szybkie odbicie od swojego ostatniego dna (Dow poniżej 13000).DLACZEGO? Wraz ze wzrostem ceny ropy z 70 do 80 dolarów, zysk Petroplus spada o 50 milionów. Ta wypowiedź prezesa Petroplus, Thomasa OMalleya, nieco zahamowała wzrostowy dynamikę kursu. Jednakże biorąc pod uwagę, że ostatnio dolar również osłabł, należy pamiętać, że Petroplus osiągnie dość znaczny zysk dzięki walutom. Biznes Petroplus jest w Europie. Ponadto cena ropy nie będzie dalej wzrastać w tym tempie. Kiedy amerykańskie rynki osiągną pewien poziom (Dow około 13800), będzie się próbować stabilizować rynki poprzez cenę ropy. Cena ropy w nadchodzących miesiącach, pomimo zimy w krajach przemysłowych, będzie spadać, ponieważ inaczej rynek znajdzie się pod presją – co banki centralne starają się unikać.Petroplus zaskoczy pozytywnie następnymi danymi kwartalnymi. Prezes OMalley to stary lis w branży, wie dokładnie, co robić.

Napisany przez Globalist
Moim nowym celem kursu jest 52.-

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata