Eeeee, dlaczego teraz chcesz ubezpieczyć wszystkie
waluty? Przecież w strefie
euro mamy tylko jedną walutę:
euro?!
Dzień dobry.
Nie powiedziałem, że chcę to zrobić. Po prostu ten szczegół z zarysowanego przez Pana modelu zwrócił moją uwagę.
Cytat z IRMSCHER FINANZ
Jak już mówiłem, równoważenie sald Target za pomocą złota zahamowałoby drukarkę pieniędzy w krajach zadłużonych w
euro i sprawiłoby, że Niemcy byliby mniej podatni na szantaż.
Ale to nadal nie powstrzymałoby ECB przed dowolnym zwiększaniem ilości
euro. Dla wartości
waluty decydująca jest raczej ogólna dostępna ilość niż lokalizacja drukarki. Przy czym pieniądze księgowe są wielokrotnie większe od obiegającej gotówki. Więc pozostalibyśmy przy samodrukowanych pieniądzach i rozwiązalibyśmy problem tylko częściowo.
Cytat z IRMSCHER FINANZ
Złoto wystarczy.
Czy jest na to jakiś dowód?
Jakie byłoby przewidywane zapotrzebowanie?
Cytat od Lukasa001
Trudno się nie zgodzić. W żadnym wypadku nie zdecydowaliśmy się na zrezygnowanie z D-Mark, ale zrobili to politycy Bundestagu. My, czyli niemiecki naród, nie zostaliśmy zapytani, czy chcemy zrezygnować z wieloletnio sprawdzonych D-Mark.
Oczywiście można być zasadniczo za większą demokracją bezpośrednią. Ale także w obecnej formie (i tej z lat 90.) to my, w głównej mierze wybrany przez nas parlament (+Bundesrat), podjęliśmy to decyzję. Istniały możliwości dla dużej większości ludności, jeśli była przeciwna tej decyzji. Być może nie była aż tak liczna?
Cytat z IRMSCHER FINANZ
Musiałem się uśmiechnąć, gdy przeczytałem ten fragment od Europaule ...
Bardzo się cieszę, jeśli mogłem przyczynić się do tego, że Twój dzień był nieco radosniejszy.
Cytat z IRMSCHER FINANZ
dzięki za guru finansów.
Ale poważnie: rzeczy, które tutaj napisałem, są faktami, a nie moimi opiniami. Źródło znajduje się tutaj: Wpis 35
Jeśli dobrze rozumiem, te fakty to opinie Pana Sinna. Czyżby więc on był guru?
Cytat od Bolitho
To, czego często zapomina się w dyskusji na temat
euro, to wymiar polityczny. Za i przeciw
euro, niezależnie od wprowadzenia czy zniesienia, to nie tylko kwestia ekonomiczna. A zwłaszcza aspekt polityczny powinniśmy w Niemczech bardzo dobrze rozważyć. ...
Jest to istotny punkt. Dziś często zapomina się, w jakim kontekście politycznym znajdowaliśmy się pod koniec lat 80. / na początku lat 90. Niektórym może być trudno pamiętać.
„Der Spiegel” pisał w 2010 roku, że Niemcy musiały zgodzić się na wprowadzenie
waluty wspólnej jako rekompensatę dla Francji za zgodę na zjednoczenie.
Schäuble i Waigel temu zaprzeczają, ale możliwe, że Anglia i Francja chciały silniejszej Europy jako przeciwwagi dla teraz większej Niemiec. Co najmniej istnieje domniemanie, że zjednoczenie było wówczas tematem równie ważnym, według moich wspomnień nawet ważniejszym.
Pozdrowienia, Paule