Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Pytania dotyczące euro.

Napisany przez tequila
Aktualnie badania pokazują ponad 70% sprzeciwu wobec euro w Niemczech Źródło? Odpowiedź byłaby ponad 90% Nie głosów i politycy doskonale zdawali sobie z tego sprawę. Źródło? Lukas, z całym tym bełkotem zaczerpniętym ze stołowego piaskownicy, zastanawiam się naprawdę, skąd bierzesz zuchwałość, aby chcieć dawać innym radę, jakie studia są dla Ciebie odpowiednie. A Panie Irmscher, uspokój się. Masz swoje zdanie. Nic więcej, nic mniej. A może tak desperacko potrzebujesz nowych klientów, że musisz łapać ich takimi tanimi sztuczkami?

Napisany przez ADMCI4
Dlaczego tequila jest taka nieprzyjemna i agresywna? Czy to tutaj jest normalny czy akceptowany ton rozmowy? Jeśli tak, chciałbym wiedzieć, żebym od razu się wylogował.

Napisany przez tequila
Tequila nie jest nieprzyjazna ani agresywna. Tequila po prostu po prostu nie ma ochoty na poziom dyskusji ze stołowego. W innym wątku poważnie próbujesz pouczać innych, czy warto studiować ekonomię czy zarządzanie. A potem w innym wątku pytasz, jaka jest różnica między pośrednikiem a maklerem. Znasz Google? Wystarczą 2 minuty, aby odpowiedzieć na twoje pytanie. A jeśli potrzebujesz guru, to dołącz do sekty. Albo zaufaj finansowemu guru Irmscherowi i powierz mu swoje pieniądze. On ucieszy się z łatwo zarobionej prowizji. Ups, gdzie jest poziom? Irgendwo versteckt,traut sich gerade nicht heraus.

Napisany przez tequila
Jeśli tak, chciałbym wiedzieć, w takim razie od razu się wyloguję.

Jaka strata...

Napisany przez ADMCI4
Jak można tutaj usunąć swoje konto użytkownika?

Napisany przez ADMCI4
Cześć tequila,

dziękuję za finansowego guru.
Ale poważnie mówiąc: rzeczy, które tu napisałem, są faktami, a nie moimi opiniami. Źródło można znaleźć tutaj: Wpis 35

Jak rozwiązać kryzys euro, tutaj oczywiście różnią się zdania lub opinie. Ale już wcześniej to zaznaczyłem.

To, czy 58%, 62% czy 70% niemieckiej populacji jest przeciwko euro, zależy od dnia i wydarzeń. Wystarczy regularnie zaglądać do badań opinii publicznej na temat euro. Większość była przeciwna euro podczas jego wprowadzania i dzisiaj znów jest. Ale jak to w Niemczech bywa: wielu narzeka, ale niewielu wychodzi na ulicę. Trudno.

Osobiście byłem za euro tamtych czasów, teraz nie jestem tego już taki pewien i w razie wątpliwości raczej zlikwidowałbym go ponownie.

Jeśli chodzi o kontakt z klientami, każdy użytkownik forum ma prawo skontaktować się ze mną osobiście. Oczywiście cieszę się z każdego kontaktu - a Ty nie? Jednak nie mam zamiaru narzucać się tutaj. Tutaj po prostu, dla zabawy, dzielę się częścią mojej wiedzy fachowej z innymi ludźmi - za darmo. Pozwól mi więc na małą reklamową sygnaturę moich usług.

Pokój & Pozdrowienia

Napisany przez 2Bolitho

... Czy to teraz 58%, 62% czy 70% populacji niemieckiej jest przeciwko euro, zależy od dnia i wydarzeń.

...

Problem polega na tym, że te opinie w dużej mierze wynikają z agresywnej propagandy. Kiedy rano spojrzę sobie w S-Bahn, nie byłbym w stanie przypisać 80-90% osób zdolności podejmowania dobrych i kompetentnych decyzji. Ale żyjemy w demokracji, i jeśli ludzie coś odrzucają, nawet jeśli jest to na ich szkodę, to tak ma być. Mam wolny wybór, gdzie i jak chcę żyć.

To, co często jest zapominane w dyskusji na temat euro, to poziom polityczny. Kwestia za i przeciw dla euro, czy to wprowadzenie czy zniesienie, to nie tylko kwestia ekonomiczna. A w szczególności powinniśmy w Niemczech bardzo poważnie brać pod uwagę aspekt polityczny. I nie mam tu na myśli naszych wojen w ostatnim stuleciu, bardziej negatywne doświadczenia z likwidacją państewek. Właśnie my, którzy dopiero późno staliśmy się narodem, powinniśmy najlepiej rozumieć, jak ważne jest silne powiązanie w Europie. I jeśli spojrzę na aktualne problemy z perspektywy Europy, wszystko nabiera zupełnie innego znaczenia. Po prostu jest to kwestia tego, czego chcemy: mała, słaba Niemcy czy wielka, silna Europa.

@tequila: Bądź miłosierny dla Lukasa. To już nie jest obiektywna dyskusja oparta na faktach. Chodzi tu o emocje i strach. Tak samo jak w przypadku tych 70-80% przeciwnych euro. Problemem prawdopodobnie jest to, że nasi politycy nie zdają się mieć żadnego wielkiego planu albo nie potrafią go dobrze sprzedać, żeby ludzie poczuli poczucie bezpieczeństwa. Ostatecznie jest to po prostu informacja zwrotna, gdzie jedna strona ma problem z marketingiem swoich pomysłów i opinii, podczas gdy druga strona sprzedaje się bardzo dobrze. Oczywiście strach i niepewność potrafią też dobrze poruszać ludzi. Mam nadzieję, że kryzys przyczyni się do silniejszej Europy i być może moje dzieci będą mówiły, że są Europejczykami i pochodzą z Niemiec. Również pragnę szansy dla genialnych pomysłów, takich jak np. bezwarunkowe dochody podstawowe. Kryzysy zawsze są początkiem czegoś nowego. Również to wywołuje strach u ludzi...

Napisany przez EuroPaule

Eeeee, dlaczego teraz chcesz ubezpieczyć wszystkie waluty? Przecież w strefie euro mamy tylko jedną walutę: euro?!

Dzień dobry.

Nie powiedziałem, że chcę to zrobić. Po prostu ten szczegół z zarysowanego przez Pana modelu zwrócił moją uwagę.

Cytat z IRMSCHER FINANZ

Jak już mówiłem, równoważenie sald Target za pomocą złota zahamowałoby drukarkę pieniędzy w krajach zadłużonych w euro i sprawiłoby, że Niemcy byliby mniej podatni na szantaż.

Ale to nadal nie powstrzymałoby ECB przed dowolnym zwiększaniem ilości euro. Dla wartości waluty decydująca jest raczej ogólna dostępna ilość niż lokalizacja drukarki. Przy czym pieniądze księgowe są wielokrotnie większe od obiegającej gotówki. Więc pozostalibyśmy przy samodrukowanych pieniądzach i rozwiązalibyśmy problem tylko częściowo.

Cytat z IRMSCHER FINANZ

Złoto wystarczy.

Czy jest na to jakiś dowód?
Jakie byłoby przewidywane zapotrzebowanie?

Cytat od Lukasa001

Trudno się nie zgodzić. W żadnym wypadku nie zdecydowaliśmy się na zrezygnowanie z D-Mark, ale zrobili to politycy Bundestagu. My, czyli niemiecki naród, nie zostaliśmy zapytani, czy chcemy zrezygnować z wieloletnio sprawdzonych D-Mark.

Oczywiście można być zasadniczo za większą demokracją bezpośrednią. Ale także w obecnej formie (i tej z lat 90.) to my, w głównej mierze wybrany przez nas parlament (+Bundesrat), podjęliśmy to decyzję. Istniały możliwości dla dużej większości ludności, jeśli była przeciwna tej decyzji. Być może nie była aż tak liczna?

Cytat z IRMSCHER FINANZ

Musiałem się uśmiechnąć, gdy przeczytałem ten fragment od Europaule ...

Bardzo się cieszę, jeśli mogłem przyczynić się do tego, że Twój dzień był nieco radosniejszy.

Cytat z IRMSCHER FINANZ

dzięki za guru finansów.
Ale poważnie: rzeczy, które tutaj napisałem, są faktami, a nie moimi opiniami. Źródło znajduje się tutaj: Wpis 35

Jeśli dobrze rozumiem, te fakty to opinie Pana Sinna. Czyżby więc on był guru?

Cytat od Bolitho

To, czego często zapomina się w dyskusji na temat euro, to wymiar polityczny. Za i przeciw euro, niezależnie od wprowadzenia czy zniesienia, to nie tylko kwestia ekonomiczna. A zwłaszcza aspekt polityczny powinniśmy w Niemczech bardzo dobrze rozważyć. ...

Jest to istotny punkt. Dziś często zapomina się, w jakim kontekście politycznym znajdowaliśmy się pod koniec lat 80. / na początku lat 90. Niektórym może być trudno pamiętać.
„Der Spiegel” pisał w 2010 roku, że Niemcy musiały zgodzić się na wprowadzenie waluty wspólnej jako rekompensatę dla Francji za zgodę na zjednoczenie.
Schäuble i Waigel temu zaprzeczają, ale możliwe, że Anglia i Francja chciały silniejszej Europy jako przeciwwagi dla teraz większej Niemiec. Co najmniej istnieje domniemanie, że zjednoczenie było wówczas tematem równie ważnym, według moich wspomnień nawet ważniejszym.

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez ADMCI4

Dzień dobry.

Nie powiedziałem, że chcę to zrobić. Zainteresował mnie tylko ten szczegół dotyczący modelu, który przedstawiłeś.

Dzień dobry EuroPaule,

Związek między wprowadzeniem euro a zjednoczeniem niemieckim uważam za bardzo interesujący temat. Czasem należy się zastanowić, dlaczego Francja itd. tak bardzo chciały mieć euro... aby żyć w pokoju z Niemcami?
Interesujące w tym kontekście jest to, że spośród 27 państw UE 10 państw UE nie ma euro, a mimo to dobrze się z nami obejść.

O ile pamiętam, wcześniej powiedziałeś (patrz raport 47), że wszystkie waluty należy zabezpieczyć.
To oczywiście bzdura, ponieważ w strefie euro mamy tylko jedną walutę, euro. Tak samo jak USA mają tylko dolara, a od nich pochodzi model, o którym już ci wspomniałem.

Cytat od EuroPaule

To nie powstrzymałoby jednak EBC od dowolnej zwiększenia ilości euro. Dla wartości waluty decydująca jest ogólna ilość dostępnych środków, a nie lokalizacja maszyny drukującej. Podobnie jak pieniądze bezgotówkowe stanowią wielokrotność gotówki w obiegu. Więc nadal mielibyśmy do czynienia z samodrukowanymi pieniędzmi i tylko częściowo rozwiązalibyśmy problem.

Myślę, że nie do końca zrozumiałeś kwestię sald Target lub roszczeń. Chodzi głównie nie o lokalizację maszyn drukujących, a o to, że zadłużone państwa euro mogą praktycznie zatrzymać swoje deficyty budżetowe poprzez samo wydrukowane euro, a pozostałe państwa euro odpowiadają za to (Niemcy już z dodatkowymi 500 mld euro obok całego systemu pakietów ratunkowych itp.).

Cytat od EuroPaule

Czy jest na to jakaś źródło?
Jak wysoka będzie potrzeba?

Nie mam pojęcia, EuroPaule. Najlepiej zapytać ekonomistów (Hans Werner Sinn itp.) lub po prostu poszukać informacji w sieci.

Cytat od EuroPaule

Bardzo się cieszę, że mogłem przyczynić się do tego, że Twój dzień był nieco radosniejszy.

Pasuje, jestem ogólnie miłym i radosnym człowiekiem.

Cytat od EuroPaule

Jeśli dobrze rozumiem, te fakty to opinie pana Sinna.
Czy więc jest on Guru?

Najlepiej zadać to pytanie Tequili. Ale nie napojowi, tylko użytkownikowi forum.

Pozdrawiam

Napisany przez tequila
Nie stawia sobie za zadanie udzielenia odpowiedzi na to pytanie. Ale pan Sinn nie jest guru, raczej jest Dirk Müllerem ekonomii. Wiele osób teraz go krytykuje, ponieważ rzekomo napisał ten apel. Chociaż tak naprawdę nie zrobił tego. Po prostu jest lubianym chłopakiem do wystawiania. Ogólnie rzecz biorąc: ciekawa dyskusja, nie ma co do tego wątpliwości.

Napisany przez EuroPaule

połączenie wprowadzenia euro i niemieckiej zjednoczenia uważam za bardzo interesujący temat. Warto się zastanowić, dlaczego Francja itp. tak bardzo chciały euro... aby żyć w pokoju z Niemcami?
Interesujące jest w tym kontekście to, że spośród 27 państw UE, 10 krajów UE nie ma euro, a mimo to dobrze się z nami dogadują.

Cześć,

Wydaje mi się, że dla Francuzów (i w pewnym stopniu również dla Anglików) głównie chodziło o stworzenie przeciwwagi dla odradzającej się Niemiec. Strach przed (zbyt) dużymi i (zbyt) silnymi Niemcami był w tym pokoleniu nadal bardzo silny. Waluta była więc tym, co wydawało się być najłatwiejsze do zrealizowania. Przynajmniej szybciej niż prawdziwa unia polityczna lub gospodarcza. Teraz boleśnie staje się jasne, że został poczyniony drugi krok przed pierwszym... .
Dotychczas nie było to również dla nas niezbyt korzystne. Miejmy nadzieję, że opóźnione uderzenie tego pocisku nas nie wykaże... .

Cytat z IRMSCHER FINANZ

Myślę, że nie do końca zrozumiałeś kwestię sald Target czy roszczeń. W istocie chodzi tutaj nie o to, gdzie znajdują się drukarki, a o to, że kraje zadłużone w euro mogą zatkać swoje deficyty budżetowe praktycznie samodrukowanymi euro, a inne kraje euro odpowiadają za to (Niemcy już z dodatkowymi 500 miliardami euro oprócz całego mnóstwa pakietów ratunkowych itp.).

To, czego faktycznie nie rozumiem:
Jeśli kraje kryzysowe mogą zatkać swoje dziury samodrukowanymi pieniędzmi, dlaczego w ogóle muszą szukać kredytów/gwarancji od innych państw? Jeśli mogę drukować pieniądze, nie muszę się zadłużać.

Cytat z IRMSCHER FINANZ

Nie mam pojęcia, EuroPaule. Najlepiej zapytaj ekonomistów (Hans Werner Sinn itp.) lub po prostu zrób własne badania w sieci.

Myślałem, że być może masz coś gotowe. Zazwyczaj swoje tak elokwentne wypowiedzi chętnie popierasz odpowiednimi linkami do źródeł. Nic odpowiedniego nie znalazłem. Pan Sinn akurat był niedostępny. Być może oddzwoni? .

Cytat z IRMSCHER FINANZ

Swoje retoryczne pytania najlepiej zadasz Tequila. Chodzi o użytkownika forum, nie o napój.

Myślałem, że skoro podnosisz pogląd pana Sinna do rangi faktów, mogłbyś kompetentnie się wypowiedzieć na ten temat.

Miłego weekendu!

Paule

Napisany przez ADMCI4

Cześć,

Wydaje mi się, że dla Francuzów (i w pewnym stopniu także dla Anglików) chodziło przede wszystkim o stworzenie równowagi wobec odrodzonej Niemiec. Strach przed (zbyt) dużą i (zbyt) silną Niemcą był nadal bardzo silnie obecny w tej generacji. Waluta była więc tym, co wydawało się być najłatwiej wdrażalne. Przynajmniej szybciej niż prawdziwa unia polityczna czy gospodarcza. Teraz jest bolesnie jasne, że drugi krok został uczyniony przed pierwszym....
Dotychczas nie przynosiło to nam szkód. Miejmy nadzieję, że opóźniona „reakcja łańcuchowa” tego strzału nie przewróci nas całkowicie.
...

Cześć EuroPaule,

Twoje wywody brzmią dla mnie jakby inne państwa UE chciały euro, aby związać Niemcy kajdanami.

Cytat od EuroPaule

To, czego faktycznie nie rozumiem:
Jeśli kraje kryzysowe mogą zatkać swoje dziury własnoręcznie „drukowanymi” pieniędzmi, dlaczego w ogóle muszą brać pożyczki/gwarancje od innych państw? Jeśli mogę drukować pieniądze, to nie muszę się zadłużać.

W Radzie ECB Niemcy od dawna nic nie mają do powiedzenia, ponieważ są otoczone przez kraje kryzysowe, które wszystkie potrzebują tanich pieniędzy. Od tego czasu te kraje same zaciągają swoje kredyty z systemu ECB po obecnych stawkach 0,75% (to znaczy drukują własne pieniądze praktycznie).

Cytat od EuroPaule

Myślałem, że może masz coś sensownego. Zazwyczaj podkreślasz takie elokwentne wypowiedzi odpowiednimi linkami do źródeł. Nic odpowiedniego nie znalazłem. Pan Sinn był akurat niedostępny. Być może oddzwoni? .

Tak, pan Sinn zawsze oddzwania do mnie...
Szczerze mówiąc, napisz do niego e-mail, jeśli temat „potrzeby złota jako zabezpieczenia sald target” jest dla Ciebie tak paląco interesujący. Poza tym na pewno są inni ekonomiści, którzy mogą odpowiedzieć na Twoje pytanie.

Cytat od EuroPaule

Myślałem, że skoro podnosisz tu opinię pana Sinna do rangi faktu, mogłabyś wyrazić kompetentne stanowisko na ten temat.

Miłego weekendu!

Paul

Jak można wyrazić kompetentne zdanie na temat pytania retorycznego, czy ekonomista Hans Werner Sinn jest guru? Zwłaszcza że uważam to za dosyć zniesławiające wobec niego. Ponadto zadaję sobie pytanie, która konkretna opinia pana Sinna została tu uznana za fakt.

Miłego weekendu i do zobaczenia w poniedziałek, EuroPaule.

Pozdrawiam

Napisany przez isar11

Moim zdaniem: Nie! Koszty i konsekwencje dla Niemiec w takim przypadku byłyby wyższe niż wszystko, co możemy sobie dzisiaj wyobrazić. Ale to tylko moje skromne zdanie. Argumentacja znajduje się wyżej i w wątkach o podobnej tematyce. Nie mogę już wiele dodać.

Cześć,

Dokładnie ta argumentacja zainteresowała by mnie również. Nie żądając ani jednego ani drugiego - ale dotąd nie widziałem nigdy przekonujących obliczeń, które byłyby dowodem na to, ile faktycznie kosztowałby powrót poszczególnych państw euro do oddzielnych lub konkurencyjnych systemów walutowych.

Napisany przez 2Bolitho

Witam,

Dokładnie ta argumentacja mnie interesuje. Nie żądają ani tego, ani tego - ale dotychczas nigdy nie widziałem przekonujących obliczeń, które dowodziłyby, ile rzeczywiście kosztowałaby powrót poszczególnych państw euro do oddzielnych lub konkurujących ze sobą systemów walutowych.

Nie można tego obliczyć. Potencjalne skutki zostały tu wszystkie opisane. Ponadto cała sprawa obarczona jest dużym czynnikiem niepewności. Nikt nie jest w stanie przewidzieć, co by się naprawdę stało.

Dla Niemiec zagrożona byłaby międzynarodowa konkurencyjność. I czy nasze krajowe zapotrzebowanie wystarczy dla naszej obecnej gospodarki, ośmielam się wątpić. Ponadto ten rynek również by się zmniejszył, gdyby straciliśmy handel eksportowy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata