Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: BHW Dispo plus - Częściowa wypłata sumy oszczędności budowlanych

Napisany przez Schnullerbacke
Zgodnie z przepisami § 488 i następnych Kodeksu cywilnego, o ile to jest możliwe.

Jednakże w ramach umowy oszczędnościowo-budowlanej nie widzę roli kasy oszczędnościowo-budowlanej jako pożyczkobiorcy w rozumieniu kredytu konsumenckiego.
Prawdopodobnie pomocna byłaby tu opinia sądowa lub rekomendacja w ramach postępowania ombudsmana.

Ponieważ jednak suma oszczędnościowa w mojej umowie jest znacznie poniżej 85%, nadal istnieje możliwość skorzystania z kredytu.
Jednak w ramach tej wypowiedzenia ta opcja zostaje mi odebrana.

Napisany przez obelix

Tutaj pomocna byłaby prawdopodobnie ocena sądowa lub rekomendacja w ramach procedury ombudsmana.

zostało wielokrotnie sprawdzone i uznane za zgodne z prawem.

Bez szans.

Źródła i dowody można uzyskać od swojego kasy bausparkasse.

Musiałbym ponownie poszukać.

Napisany przez HpF65

Wpłaty w ramach oszczędności budowlanych należy traktować jako płatne pożyczki w rozumieniu § 488 ff. Kodeksu cywilnego. Dlatego jak wynika z § 489 ust. 4 zd. 1 BGB, kasa oszczędności budowlanych ma niezmienne prawo do wypowiedzenia umowy zgodnie z § 489 ust. 1 nr 2 BGB. Kasa oszczędności budowlanych może więc (po raz pierwszy) wypowiedzieć umowę oszczędnościową dziesięć lat po pierwszym nadejściu gotowości do przydzielenia z sześciomiesięcznym terminem wypowiedzenia.

Cześć, Obelix,

mam nieco inne zdanie na ten temat. Moim zdaniem, wypowiedzenie nie występuje dziesięć lat po osiągnięciu gotowości do przydzielenia, lecz dziesięć lat po osiągnięciu sumy oszczędności budowlanych (do tego czasu oszczędzanie jest zagwarantowane umownie). Dopiero wtedy pożyczkobiorca (kasa oszczędności budowlanych) otrzymuje całkowitą umówioną kwotę pożyczki.

Jestem także dotknięty tą sytuacją i tak argumentowałem.

Powodzenia wszystkim, którzy chcą walczyć o swoje prawa.

Napisany przez HpF65
Przy okazji - na ten temat ukazały się dwa aktualne artykuły prasowe w Wirtschaftswoche i Die Welt. Niestety, jeszcze nie mogę tutaj podać linku, ponieważ napisałem za mało postów. Można jednak łatwo je znaleźć.

Napisany przez obelix
Twoje twierdzenia są fałszywe.

Dowiedz się. Nie mam ochoty co dwa dni udostępniać tutaj odpowiednich źródeł.

Napisany przez HpF65
Wniosek został złożony, teraz z niecierpliwością czekam na odpowiedź. Prawnie moim zdaniem jest wszystko inne niż jasne.

W 1998 roku byłem właścicielem domu jednorodzinnego i pod pretekstem, że taryfa Dispoplus jest również opłacalną formą inwestycji kapitałowej, zostałem przekonany do zawarcia umowy oszczędnościowej, mimo że nie było wtedy widocznych krótko- ani długoterminowych planów budowlanych. Wówczas w BHW nikt nie przejmował się przeznaczonym oszczędzaniem, chodziło wyłącznie o zawieranie umów i prowizje. A teraz, gdy odsetki na dłuższą metę wymykają się spod kontroli, próbuje się zastosować przepisy prawne, których ustawodawca nigdy nie stworzył w tym celu.

Podejście z bonusem odsetkowym (przy rezygnacji z kredytu) odniosło przeciwny skutek, i teraz szuka się rozwiązań, jak uniknąć odpowiedzialności. Więcej zaufania nie da się stracić. A to, że wypowiedzenia są wysyłane tydzień przed świętami Bożego Narodzenia... cóż...

Przypuszczam: 20 000 wypowiedzeń, 18 000 akceptuje, 2 000 się sprzeciwia, więc nawet wtedy, gdy ich pozycja prawna jest absurdalna, kasa oszczędnościowo-budowlana odnosi sukces.

Co zaskakujące, obecnie wynajmuję mieszkanie i znowu szukam mieszkania własnościowego. Mimo to zakłada się, że nie mam zamiaru budować.

Dopóki nie znajdę odpowiedniej nieruchomości i suma oszczędności budowlanych nie zostanie osiągnięta (kredytobiorca nie otrzymał jeszcze całej kwoty kredytu), §489 w żadnym wypadku nie pasuje (nie trzeba być prawnikiem).

Uzasadnienie, że 10 lat do momentu przydzielenia oznacza pełną kwotę kredytu, to sztuczka... a sądy mogą się mylić, dlatego wyroki wyższych instancji są poddawane rewizji (na moją wiedzę, wyrok sądu krajowego w Moguncji nie jest jeszcze prawomocny i nie został jeszcze opublikowany).

Nadal planuję zakup mieszkania własnościowego, i dopóki suma oszczędności budowlanych nie zostanie osiągnięta, chcę kontynuować oszczędzanie na budowę.

Napisany przez obelix

..., chciałbym dalej oszczędzać na budowaniu.

Twojej argumentacji w zasadzie mogę przyznać rację i przede wszystkim rozumiem frustrację.

Osobiście nie sądzę, że obecne regulacje

a) osiągnięto sumę oszczędnościową na budowę i
b) umowa jest już przydzielona od dziesięciu lat

zostaną obalone przez wyższe instancje sądowe. Jeśli faza niskich stóp procentowych nadal się utrzyma, oczekuję raczej większej liczby (ustawowych) możliwości umożliwiających bausparern rozwiązanie wysokooprocentowanych umów. Jest to jednak tylko moje osobiste przypuszczenie!

rozumiem Twoje stanowisko, ale nigdy nie z obecną stopą procentową. Byłoby absurdem, gdyby ktoś świadomie płacił wyższe oprocentowanie za kredyt niż oferuje wolny rynek. Nawet jeśli planuję finansowanie w przyszłości, zdecydowałbym się teraz, jeśli już, na Bausparvertrag z niskim oprocentowaniem kredytowym. Ale nie jest to główny temat tego wpisu.

Proszę bądź tak miły informuj dalej. Zwłaszcza jak bausparkasse reaguje na sprzeciw.

Po przeprowadzeniu kilku badań udało mi się znaleźć informację.
§ 489 I BGB nie znajduje zastosowania w przypadku wypowiedzenia umowy oszczędnościowo-budowlanej, zgodnie z wyrokiem Landgericht Frankfurt nad Menem.
Nawet jeśli w badanej sprawie przez klienta sekcji oszczędnościowej nawiązano jedynie do § 489 I BGB w celu unieważnienia skuteczności wypowiedzenia zgodnie z § 489 III, uzasadnienie powinno być również dopuszczalne w niniejszym przypadku.

Źródło:
Landgericht Frankfurt nad Menem · Wyrok z dnia 22 lutego 2013 r. · Nr sprawy 2-21 O 69/12

Przy okazji, również zaprotestowałem przeciwko wypowiedzeniu umowy i dzisiaj otrzymałem potwierdzenie odbioru listu poleconego.
Jednocześnie złożyłem wniosek o zwiększenie kwoty kredytu budowlanego.
Czy to w ogóle ma sens, zastanawiam się, ale oferuję tutaj kasetę negocjacyjną dla kasy oszczędnościowej i daję możliwość zmniejszenia szkody na dłuższą metę (kolejne 15 lat).

Napisany przez Hanomag

Wówczas w BHW nikogo nie obchodziło celowe oszczędzanie, chodziło tylko o zawieranie umów i prowizje. A teraz, kiedy odsetki dla Kasse zaczynają wymykać się spod kontroli na dłuższą metę, szuka się przepisów, których ustawodawca nigdy nie stworzył w tym celu.

Strzał z bonusem odsetkowym (przy rezygnacji z pożyczki) nie wypalił, teraz szuka się rozwiązań, jak się wycofać z odpowiedzialności.

Nie bądź tak surowy, szukanie wyjść przez BSK jest całkowicie zasadne. Wysokie płatności odsetkowe przy niskich przychodach odsetkowych powodują zmniejszenie marży zysku. To może złamać kark niejednemu BSK.

Zwłaszcza że jako klienci - jak możesz przeczytać setki razy w tym forum - również działamy ze wszystkich sił, aby uniknąć odpowiedzialności - wysokie odsetki w połączeniu z długimi terminami spłaty.

Napisany przez obelix

To złamie kark nie jednego BSK.

to już by się stało, gdyby nie właściciele, akcjonariusze i inni od lat rezygnowali z dywidend. M.in. BHW-Bausparkasse nie istniałaby już, gdyby Deutsche Bank i Postbank nie stały na straży. Wszystkie duże kasy oszczędnościowe są mocno dotknięte.

Cytat Hanomaga

Zwłaszcza że jako konsumenci - jak możesz przeczytać setki razy w tym forum - również wyciągamy wszystkie możliwe środki, aby uniknąć odpowiedzialności - wysokie oprocentowanie połączone z długimi okresami spłat.

zobacz wyżej. Mały oszczędzający z pewnością nie zrezygnuje dobrowolnie z dywidend.

Oczywiście wszystko musi być zgodne z prawem, zrozumiałe i możliwe do zweryfikowania. Ale swoje przypuszczenia napisałem powyżej.

Napisany przez NaTwoim13
@Hanomag

Tak jest!

Napisany przez HpF65

07.01.2015 21:50

mach ich

Cytat użytkownika Hanomag: Nie bądź taki surowy, jest całkowicie zrozumiałe, że BSK szuka rozwiązań. Wysokie płatności odsetek przy niskich dochodach z odsetek zmniejszają marżę zysku. To złamie kark wielu BSK.

Bez obaw ... nie jestem zbyt surowy ... ale czy naprawdę tak źle jest bausparkassenom? Według badań N-TV (opublikowanych w wersji online z 23 grudnia) BHW obecnie posiada około 3,6 miliona umów o oszczędzanie budowlane o łącznej wartości około 109,6 miliarda euro. Wolumen dotkniętych aktualnie 25 000 umów stanowi zatem znacznie mniej niż 1% całego stanu. Czy to chodzi o ich istnienie ... czy o uzasadnianie zysków przed zarządem i radą nadzorczą?

Napisany przez obelix
Liczba umów nie ma znaczenia. Decydujące jest saldo zgromadzone na wysokooprocentowanych rachunkach. To przekracza wszystkie rozmiary. Bez matek z tyłu żadne dotknięte spółdzielnie mieszkaniowe nie mogłyby przetrwać.

Napisany przez Hanomag

Liczba umów nie ma znaczenia. Istotne jest saldo zdeponowane na wysokich stopach procentowych.
To przekracza wszelkie granice.

Ponadto, z powodu gwarantowanych wysokich oprocentowań, coraz więcej osób oszczędzających na cele mieszkaniowe przypomina sobie o swoich sypiących się starych umowach.

Napisany przez HpF65
Cześć drodzy oszczędzający na cele mieszkaniowe,

BHW utrzymuje swoje stanowisko, utrzymuje wypowiedzenie umowy i powołuje się na wyrok Sądu Okręgowego w Moguncji z dnia 28 lipca 2014 r. (sygnatura 5 O 1/14).

Wyrok ten nie jest ostateczny i dotyczy sytuacji, w której oszczędzający nie dokonał już żadnych wpłat oszczędności.

W uzasadnieniu wyroku sędzia podkreślił, że sama oszczędzająca w ramach umowy oszczędnościowej jest sprzeczna z celem umowy oszczędnościowej na cele mieszkaniowe.

Nie poruszana jest kwestia tego, dlaczego kasy oszczędnościowo-budowlane mogą sprzedawać umowy, które są obce ich rzeczywistemu celowi. Opcja rezygnacji z pożyczki była dla wielu osób decydującym argumentem przy zawieraniu umowy.

Samo nazwanie oferty DISO Plus mówi wszystko. W centrum nie było oszczędzanie w klasycznej formie. Decydującą cechą tych umów była ich elastyczność, czyli otrzymanie bonusu, jeśli zrezygnuje się z kredytu. Tym bodźcem zachęcano oszczędzających do zawierania umów oszczędnościowo-budowlanych. Brakowało tutaj intencji budowlanej. Ci ludzie nie chcieli lokować swoich środków w klasyczne umowy oszczędnościowo-budowlane. Moim zdaniem teraz kasa oszczędnościowo-budowlana nie może powoływać się na cel oszczędzania na cele mieszkaniowe.

Napisany przez obelix

BHW pozostaje przy swoim stanowisku, utrzymuje wypowiedzenie i powołuje się na wyrok Sądu Okręgowego w Moguncji z dnia 28 lipca 2014 r. (AZ 5 O 1/14).

Nie można było się spodziewać niczego innego.

Cytat od HpF65

...było...
...stał...
...było...
...zostali...
...grał...
...chcieli...

Czy coś zauważyłeś? Czasy lub stopy procentowe diametralnie się zmieniły... a orzecznictwo (podobno) nawiązuje do tego faktu.

Cytat od HpF65

Moim zdaniem teraz Bausparkasse nie może odwoływać się do celu oszczędzania na budowę.

Moja osobista ocena wygląda - niestety - inaczej.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata