Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Joker odstąpienia - pouczenie o odstąpieniu nieważne?

Napisany przez mabamaba
----usunięte----

Napisany przez mabamaba
Pierwsze pytanie:

Co się stanie, jeśli w umowie znajdują się 2 kredytobiorcy, obaj zostali źle pouczeni, ale tylko jeden z nich złożył odwołanie?

Czy cała umowa zostaje odwołana dla wszystkich stron?

Drugie pytanie:

Jeśli drugi kredytobiorca został teraz zwolniony przez bank z odpowiedzialności za zobowiązania kredytowe... po 2 latach... czy drugi kredytobiorca ma jeszcze znaczenie w kontekście pierwszego pytania?

Napisany przez Harley

... und damit falsch belehrt.... oder?

Nie można tego tak po prostu określić. Przynajmniej w przypadku umów zawartych na odległość Bundesgerichtshof (BGH) stwierdził, że nawet jedynie podanie skrzynki pocztowej jako adresu dostępnego dla doręczeń w rozumieniu BGB-InfoV należy uznać.

BGH, wyrok z dnia 25 stycznia 2012 r. - Sygn. VIII ZR 95/11

Według poglądu BGH pojęcie adresu dostępnego dla doręczeń nie jest normowane prawnie. Decydujące ma być raczej to, czy konsument jednoznacznie rozpoznaje, gdzie ma kierować swoje odstąpienie.

Czy teraz podanie BW-Bank jako niesamodzielnego działu LBBW czy też LBBW jako adresata odstąpienia, ma znaczenie dla jednoznaczności kierowania odstąpienia, nie robi różnicy.

Jak dalej stwierdza BGH w swoim orzeczeniu rewizyjnym, dopuszcza się także złożenie oświadczenia o odstąpieniu wobec przedstawiciela adresowego o adresie różnym od adresu firmy.

Napisany przez Harley

Erste Frage:

Was passiert wenn 2 Kreditnehmer im Vertrag stehen, beide (falsch) belehrt wurden aber nur einer den Widerruf erklärt?

Ist damit der ganze Vertrag für alle Beteiligten widerrufen?

Tak. Każdy kredytobiorca (DN) może odwołać umowę dla siebie, co powoduje, że odwołanie jest również skuteczne wobec drugiego DN.

Zweite Frage:

Zitat von mabamaba

Jeśli drugi KN został zwolniony przez bank z odpowiedzialności za zobowiązania kredytowe... ... czy drugi KN jest zatem w ogóle istotny w odniesieniu do pierwszego pytania?

Tak i nie. W przypadku DN 2 umowa kredytowa została zakończona poprzez zwolnienie go z umowy. W zasadzie odwołanie jest nadal możliwe nawet po zakończeniu umowy. W zależności od upływu czasu i okoliczności zwolnienia z umowy, należy jednak rozważyć kwestię przedawnienia prawa odwołania.

Pytanie jest istotne zwłaszcza w przypadku, gdy DN 2 odwołuje umowę po jej zakończeniu, a DN 1 chce nadal pozostać w umowie.

Napisany przez mabamaba
----usunięte----

Napisany przez mabamaba
----usunięte----

Napisany przez Harley

Cóż... tutaj chodzi nie o adres, ale o nazwę.

Gdzie jest tutaj różnica? Jeśli skrzynka pocztowa może zostać uznana za adres do doręczeń w świetle BGB-InfoV - co zresztą nigdy nie miałoby miejsca zgodnie z ZPO -, to także dowolny pełnomocnik do odbioru może zostać wymieniony jako adresat odwołania. Chodzi przecież, jeśli chodzi o wyrok Federalnego Sądu Najwyższego, tylko o to, aby uprawniony do odwołania wiedział, do kogo kierować odwołanie.

Żeby to przesadzić:

Jeśli LBBW podałaby:

Odwołanie należy kierować do naszego pełnomocnika odbiorczego:

Pan Kaczor Donald, Skrzynka pocztowa 1000, 10000 Entenhausen

to musiałaby ona przyjąć odwołanie w swojej sprawie, o ile udowodnisz, że wysłałeś swoje oświadczenie odwoławcze pod ten adres. czy list w ogóle może być doręczony i jak LBBW zostanie ewentualnie poinformowana przez Donalda Dacka, nie jest kwestią odwołującego.

Podobnie możesz być pewien, że BW-Bank jako instytucja zależna zgodnie z prawem niemieckim jest prawowitym adresatem twojego oświadczenia odwoławczego na podstawie wewnętrznych umów o zarządzanie.

Wskazanie adresata, który nie istnieje jako podmiot prawny, nie może nigdy być na niekorzyść odwołującego. Dlaczego więc oświadczenie najważniejsze (WRB) miałoby być nieważne?

Napisany przez Hoppla20
Cześć, co sądzicie o tym pouczeniu o odstąpieniu z 2007 roku od LBS? Zostało podpisane razem z pożyczką od Sparkasse. Było wydrukowane na formularzu wniosku.

Pouczenie o odstąpieniu

Prawo do odstąpienia: Możesz odstąpić od umowy (umowa oszczędności mieszkaniowych oraz zamówienie na czasopismo o domu) - oddzielnie lub razem - w ciągu dwóch tygodni bez podawania przyczyny, w formie pisemnej (np. listem, faksem, mailem). Termin rozpoczyna się następnego dnia po podpisaniu tego wniosku. Aby zachować termin odstąpienia, wystarczy odpowiednio wcześnie wysłać odstąpienie. Odstąpienie należy wysłać na adres LBS Bayern, Arnulfstr. 50...

Skutki odstąpienia: W przypadku skutecznego odstąpienia, obie strony są zobowiązane do zwrotu otrzymanych świadczeń oraz ewentualnych korzyści uzyskanych, np. odsetek.

- Koniec pouczenia o odstąpieniu -

Napisany przez Joker2014
i cała ta informacja jest wydrukowana na czerwono, prawda!?

Napisany przez Hoppla20
Mam obie wersje, raz z czerwoną ramką, raz bez niej.

Napisany przez Joker2014
Czerwony box mam także... To samo zdanie... Zobaczymy, co sądzą na ten temat...

Napisany przez Hoppla20
To, co mogę powiedzieć, to fakt, że wiele brakuje w skutkach odstąpienia od umowy. Zwłaszcza, gdy chodzi o powiązane umowy (kredyty SSK i oszczędności budowlane LBS).

Napisany przez Harley

Informacja o odstąpieniu od umowy

Prawo odstąpienia: Możesz odstąpić od swojego oświadczenia woli (umowy oszczędnościowej oraz zamówienia czasopisma Dom) - osobno lub razem - w ciągu dwóch tygodni bez podawania przyczyny w formie pisemnej (np. list, faks, e-mail). Termin rozpoczyna się następnego dnia po podpisaniu tego wniosku. Aby zachować termin odstąpienia wystarczy terminowe wysłanie odstąpienia. Odstąpienie należy wysłać na adres LBS Bayern, Arnulfstr. 50 ...

Skutki odstąpienia: W przypadku skutecznego odstąpienia należy zwrócić otrzymane świadczenia oraz ewentualnie poniesione korzyści np. odsetki.

- Koniec informacji o odstąpieniu od umowy -

Bez wskazywania wszystkich błędów indywidualnie, podany początek terminu:

Termin rozpoczyna się następnego dnia po podpisaniu tego wniosku.

jest poważnym błędem, który sam w sobie czyni WRB nieważną.

Ponieważ złożyłeś wniosek, umowa zostaje zawarta dopiero poprzez akceptację tego wniosku przez LBS. Termin, który ma rozpocząć się niezależnie od momentu zawarcia umowy i może zacząć biec nawet przed zawarciem umowy, jest rażąco błędny.

Jeśli LBS potrzebuje więcej niż 2 tygodnie na przyjęcie, wtedy wnioskodawca na podstawie tego sformułowania mógłby odstąpić od umowy tylko przed jej zawarciem, ponieważ po zawarciu umowy termin odstąpienia już by upłynął. Sprawa niemożliwa, gdyż (jeszcze) nieistniejąca umowa nie jest odstępywalna.

Napisany przez Hoppla20

Bez wskazywania teraz wszystkich błędów indywidualnie, wskazany początek terminu:

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Interesowałyby mnie wszystkie błędy. Jeśli to nie sprawi zbyt wielu kłopotów, proszę je wymienić. Troszkę to przypomina te czasopisma z łamigłówkami, kto znajdzie błąd.

Napisany przez Joker2014
Przede wszystkim byłoby interesujące dowiedzieć się, czy oba umowy KSK + BSV można/musi się odwołać, czy wystarczy tylko KSK, a BSV automatycznie może zniknąć..

Napisany przez Hoppla20
u mnie jest to połączona umowa. Otrzymuję pożyczkę od banku i spłacam tylko odsetki bankowi. Spłata kredytu odbywa się przez LBS i jest tam gromadzona. Gdyby się lepiej zastanowić nad tą sprawą, nie podpisałoby się czegoś takiego, ale cóż.

W moim przypadku wystarczyłaby wadliwa informacja o prawie do odstąpienia od umowy, ale jak mówi przysłowie - dwa razy mierzyć, raz uciąć.

Napisany przez 3ducnici

więc u mnie jest to umowa powiązana. Dostaję pożyczkę od banku i płacę tylko odsetki bankowi. Spłaty trafiają do LBS i są tam oszczędzane. Gdyby się bardziej zajął tą sprawą, nie podpisałby się na coś takiego, ale cóż.

U mnie wystarczyłby błąd w informacji o prawie odstąpienia, ale lepiej zapobiegać niż leczyć.

Nie! Połączenie pożyczki z kapitałem zgromadzonym w ramach umowy oszczędnościowej Bausparvertrag NIE JEST związane z transakcją!

Bo przecież z raty od pożyczki nie finansowany jest kapitał zgromadzony w ramach umowy oszczędnościowej!

Mogłoby to mieć miejsce na przykład wtedy, gdyby w ramach raty pożyczki finansowano wyłączenie ryzyka. Czyli część raty przeznaczona na ubezpieczenie.

Napisany przez Hoppla20
W mojej umowie kredytowej z bankiem zawarty jest również umowa oszczędnościowa na cele mieszkaniowe jako integralna część umowy. Oszczędności związane z tym produktem są gromadzone podczas spłaty kredytu.

Napisany przez mabamaba
----usunięte----

Napisany przez 3ducnici

w mojej umowie kredytowej z bankiem zawarto umowę oszczędnościową i jest ona częścią umowy. Zadłużenie jest gromadzone na koncie oszczędnościowym.

Tak, a co z tego?

Napisany przez Hoppla20
Może to pomoże:

Umowa zbiorowa - zwana także umową łączoną - zachodzi, gdy zawarcie jednej umowy obowiązkowo wiąże się z zawarciem drugiej umowy i tym samym między nimi istnieje bezpośrednia zależność. Jeśli umowa pożyczki tworzy jedność ekonomiczną z inną umową (np. umową ubezpieczenia na życie) i ponadto w umowie finansowanej uczestniczą konsument [1] (pożyczkobiorca) i przedsiębiorca (instytucja finansowa), umowa pożyczki i inna umowa mogą być uznane za powiązane umowy zgodnie z § 358 ust. 3 BGB.
Jedność ekonomiczną (powiązaną umowę) mogą stanowić

Umowa pożyczki i umowa świadczenia (umowa o dzieło lub umowa zlecenia będąca jednocześnie umową sprzedaży na odległość).Umowa pożyczki i umowa dostawy (umowa sprzedaży na przykład w przypadku umowy zawartej w miejscu zamieszkania klienta lub umowy sprzedaży na odległość)Skutkiem tego jest, że konsument po odwołaniu

innej umowy ma również prawo do odwołania umowy kredytu konsumenckiego (zapoznaj się z szczególnymi przepisami dotyczącymi umowy kredytu hipotecznego).Konsument ma również prawo odwołać związane z nim umowy inne (sprzedaż, praca, umowa zlecenia) zgodnie z § 358 ust. 2 BGBPowiązane transakcje w sektorze finansowym mogą obejmować modele finansowania z zastępstwem spłaty w przypadku kredytu. Należą do nich finansowania z zawieszeniem spłaty w przypadku:

Ubezpieczeń kapitałowych (ubezpieczenia na życie, prywatne ubezpieczenia emerytalne)Natychmiastowe finansowanie budowlane (umowa oszczędnościowo-budowlana połączona z zaliczkowym kredytem hipotecznym)Fundusze inwestycyjne (fundusze otwarte) i fundusze zamknięte itp.Skutki prawne odwołania (odwrócenia transakcji): Po złożeniu odwołania obie umowy należy rozwiązać zgodnie z § 346 ff. BGB. W przypadku odstąpienia należy zwrócić obie strony otrzymane świadczenia i zwrócić korzystania uzyskane z tych świadczeń (§ 357 I BGB). Jeśli należy wyrównać otrzymane świadczenia pieniężne, strona przeciwna musi zwrócić wartość pieniądza (por. BGH, 5.12.2005, VIII ZR 382/04). Odwołanie umowy pożyczki:

Pożyczkobiorca -> zwrot kwoty pożyczki (+ odsetki)Pożyczkodawca -> zwrot składek zapłaconych przez samego pożyczkobiorcę (+ odsetki)odsetki rynkowe, nie ustawowe odsetki (BGH NJW 2007, 364).

Napisany przez 3ducnici

Może to pomoże:
....
Połączone transakcje finansowe mogą obejmować modele finansowania z zastępczą spłatą w przypadku kredytu. Obejmują one finansowanie z odroczeniem spłaty w przypadku:

* Ubezpieczenia kapitałowe (ubezpieczenia na życie, ubezpieczenia emerytalne)
* Natychmiastowe finansowanie za pomocą oszczędności mieszkaniowych (umowa oszczędności mieszkaniowych połączona z kredytem z góry)
* Fundusze inwestycyjne (fundusze otwarte) oraz
fundusze zamknięte itp.

Źródło ?

Napisany przez Hoppla20
Handel powiązany

Napisany przez Harley

Bank BW została usunięta z rejestru handlowego w 2005 roku. Oznacza to, że ta jednostka nie istnieje już...

...Ten beneficjent ODBIORU NIE ISTNIEJE. Gdyby została wymieniona osoba lub rzeczywista firma z _pełnym_ prawnym dodatkiem, jak np. Bank BW jako niesamodzielna jednostka LBBW, sprawa wyglądałaby inaczej.

Chyba występuje tu pewne nieporozumienie. Fakt, że instytucja nie jest zdolna do czynności prawnych, nie oznacza, że nie istnieje. Bank BW nie mógłby zostać tak łatwo przekształcony z spółki akcyjnej w instytucję prawa publicznego (Anstalt des öffentlichen Rechts - AöR), gdyby po tej operacji przestał istnieć.

Rozróżnia się między instytucjami AöR zdolnymi do pełnych czynności prawnych, częściowo zdolnymi do czynności prawnych oraz niezdolnymi do czynności prawnych, przy czym wszystkie trzy faktycznie istnieją. (patrz Wikipedia) Podobnie jak szkoły, zakłady karno–administracyjne czy Federalna Służba Pomocy Technicznej jako niezdolne do czynności prawnych jednostki AöR. Pełnią one zadania publiczne i mają nawet - jak np. szkoły - swoją własną pieczęć urzędową.

Jeśli chcesz opierać błędność swojego WSP jedynie na podaniu rzekomo nieistniejącego beneficjenta odwołania, to powodzenia...

Napisany przez 3ducnici

Koppelgeschäft

Przepraszam, ale dla mnie to nie jest wystarczające źródło. Brak wyroku, brak informacji o prawniku podającym się pod jakiś przepis itp.

Moje informacje są inne. Początkowo również podążałem tę samą ścieżką, którą teraz opisujesz. Musiałem jednak zmienić zdanie.

Polecam zadzwonić na infolinię VZHH dla szybkiego wyjaśnienia Twojej sytuacji po Twojej stronie.

Verbraucherzentrale Hamburg | - Oferta doradcza w sprawie finansowania budowy i umowy budowlanej

Napisany przez mabamaba
----usunięte----

Napisany przez Hoppla20
To również uważam za w porządku, jeśli tak to napiszesz. Nie mam zamiaru cię przekonywać do czegoś innego. Po prostu mam inne zdanie.

Miałem również pomysł, który został przedstawiony podczas rozmowy doradczej w banku, że zainwestuję pełną kwotę w oszczędności budowlane i w razie potrzeby ta oszczędność spłaci w pełni pożyczkę w banku. W efekcie nie będę musiał płacić odszkodowania za wcześniejszą spłatę. Po 7 latach Bausparkasse poinformował mnie, że potrzebuję zgody banku na to. Oni zgadzają się jedynie na 35% bez zgody banku.

Napisany przez 3ducnici

Jest to tylko jeden z 7 innych błędów... gdzie klasyczny najwcześniej również się pojawił i ochrona wzoru również została zniesiona... poprzez wstawienie różnych zdań, które nie znajdują się w wzorze.

W takim razie proszę umieścić tu pełną (ale anonimową) WRB, dołączając swoje 7 punktów, aby inni poszkodowani mogli skorzystać z Twojej wiedzy... bo przecież do tego służy to forum!

Napisany przez Harley

...Powiązane transakcje w dziedzinie finansów mogą obejmować modele finansowania z zastępstwem spłaty w przypadku pożyczek. Wśród tych transakcji można wymienić finansowanie z zawieszeniem spłaty w przypadku:
ubezpieczeń kapitałowych (ubezpieczeń na życie, prywatnych ubezpieczeń emerytalnych), natychmiastowych finansowań budowlanych (umowy oszczędnościowo-budowlane związane z kredytem z góry), funduszy inwestycyjnych (fundusze otwarte) i funduszy zamkniętych itp.

Charakteryzacja powiązanej transakcji znajduje się w § 358 (3) BGB.

§ 358 BGB Powiązana transakcja związana z odwołaną umową - dejure.org

A jeszcze bardziej szczegółowo:

https://genossenschaftsverband.de/ve...imobilien-als

Według tego określenie powiązanej transakcji polega na połączeniu dostawy towaru lub świadczenia usługi z operacją finansową.

Nie dotyczy to jednak połączenia dwóch operacji finansowych.

Napisany przez Harley

Miałem także pomysł, który został wspomniany podczas rozmowy doradczej w banku, że wpłacę całą kwotę do budżetu oszczędnościowego, a w razie potrzeby ten budżet spłaci w całości pożyczkę w banku. Co skutkuje brakiem odszkodowania za przedterminową spłatę.

Jeśli BSK sama finansuje BSV, znam tylko jedną taką sytuację, gdzie pozyczka rozłożona na raty i BSV są dostosowane do siebie, a po przyznaniu BSV kredyt zostaje spłacony bez odszkodowania za przedterminową spłatę.

Cytat od Hoppla20

Po 7 latach Bausparkasse poinformował mnie, że potrzebuję zgody banku na to.

To jest zrozumiałe, gdyż jeśli umowa z bankiem nie przewiduje możliwości nadpłacenia przy przyznaniu BSV, to można to traktować jako błąd doradczy, który ewentualnie upoważnia do odszkodowania ze strony banku lub BSK.)

Cytat od Hoppla20

Oni zgodzili się tylko na 35% bez zgody banku.

O co chodzi?

Napisany przez Hoppla20
35 % kwoty pożyczki.

Mamy to teraz ustalone. Czyli nie tylko wobec banku, ale również wobec kasy oszczędnościowo-budowlanej.

Bardzo interesują mnie kolejne błędy w informacjach o odstąpieniu od umowy przez LBS.

Napisany przez Harley

35% kwoty kredytu.

Czy dobrze rozumiem? Bank akceptuje jedynie 35% kwoty kredytu jako dodatkową spłatę z przyznanego BSV i za resztę będzie naliczone VFE?

Cytat od Hoppla20

Bardzo bym był zainteresowany kolejnymi błędami w oświadczeniu o odstąpieniu od umowy LBS.

Może zapytaj jeszcze raz bardzo uprzejmie ducnici. On jest absolutnym specjalistą od WRB. Ja na pewno przeoczyłem połowę.

Napisany przez Hoppla20

Czy dobrze rozumiem? Bank chce przyjąć jedynie 35% kwoty kredytu hipotecznego jako dodatkową spłatę z przyznanego kontraktu oszczędnościowego na cele mieszkaniowe (BSV) i za resztę nałożyć opłatę manipulacyjną?

Razem jest trzy umowy oszczędnościowo-budowlane. Które będą spłacać kwotę kredytu sukcesywnie. Plan polegał na uzupełnieniu ich do momentu przydzielenia, a następnie spłaceniu całego kredytu w banku. Bank jednak tego nie dopuszcza. Mogę wpłacić jednorazowo jedynie 35% kwoty kredytu lub spłacić oszczędnościowego dla domu.

Napisany przez Harley

Jest razem trzy umowy oszczędzania mieszkaniowego. Które sukcesywnie spłacają sumę kredytu. Plan był taki, że uzupełnię je do gotowości przydziału i w ten sposób całkowicie spłacę kredyt w banku. Jednak bank nie zezwala na to. Mogę wpłacić tylko 35% sumy kredytu na raz lub spłacić kredytodawcę oszczędnościowy.

Rozumiem.

Jeśli WRB banku jest tej samej jakości co WRB BSK, to odwołanie z pewnością jest najlepszym rozwiązaniem wszystkich twoich problemów.

Napisany przez Hoppla20
To jest SSKM z typowymi błędami.

-przynajmniej-
-sam powinienem sprawdzić mój termin odstąpienia-
-i jeszcze dwie drobnostki dotyczące skutków odstąpienia-

Mam nadzieję, że Sąd Apelacyjny w Monachium wyraźnie wskazał Ci na wady.

Napisany przez Harley

To SSKM z tradycyjnymi błędami.

Mam nadzieję, że OLG Monachium jasno Ci ten fakt uświadomił.

Zakładam, że nie masz ubezpieczenia RSV. W przeciwnym razie OLG Monachium z pewnością nie miałoby problemów z ponownym zwróceniem uwagi SKKM na błędy. Łatwo zarobione koszty sądowe. Kopiuj + Wklej. Ponadto byłbyś ulubieńcem dwóch kancelarii adwokackich.

Napisany przez 3ducnici
WRB SPK ze słowami najwcześniej i termin w indywidualnych przypadkach zostało wystarczająco omówione i ocenione...

WRB LBS moim zdaniem też jest podatne na krytykę...

1. Niewykorzystanie wzoru tekstu => brak ochrony

2. Termin rozpoczyna się dzień po podpisaniu tego wniosku....bez wręczenia WRB?

3. Skutki odstąpienia prawdopodobnie nie są wystarczająco przedstawione (30 dni itp.)

4. Optycznie nie jest jednoznacznie wyróżnione

ALE....

nie trzeba odwoływać BSV, aby uzyskać dostęp do środków...można go po prostu zerwać lub lepiej podzielić i wypłacić środki...wtedy reszta zostanie i nie straci się opłat...

Faktem jest, że jeśli zabezpieczenie zaliczki odchodzi, to jest to całkowicie możliwe. Wcześniej zobowiązanie zaliczkowe jest zabezpieczone na rzecz zabezpieczającego zaciągnięcie zaliczki, a oni mają rękę na nim...
Jeśli zaciągnięcie zaliczki zostało spłacone w inny sposób, to znika, a można swobodnie dysponować BSV...

W naszym przypadku na przykład zobowiązanie jest rozwiązywalne z miesięcznym okresem wypowiedzenia, ponieważ nie jest zabezpieczone na podstawie hipoteki.
Mimo to można wcześniej (lub później) złożyć odwołanie, aby uzyskać korzyść w postaci zwrócenia pobranych korzyści.

Pytanie tylko, który sposób jest lepszy...

Napisany przez Hoppla20

Założę się, że nie masz ubezpieczenia od prawnej ochrony. W przeciwnym razie OLG Monachium z pewnością nie miałoby problemów z ponownym zwróceniem uwagi SSKM na błędy. Łatwe koszty sądowe. Kopiuj + wklej. Poza tym stałbyś się ulubieńcem dwóch kancelarii adwokackich.

Tak też myślę. Ulubieniec adwokatów.

Mam prawo ochrony prawnej, ale niestety nie działa. Mam ten plus, że musiałbym zapłacić tylko za koszty sądowe, resztę miałbym za darmo. Jeśli przegrałbym, oczywiście nadal mam ryzyko opłacenia adwokata przeciwnika... to trzeba dobrze przemyśleć. Do tej pory działam sam. Banki jednak zajmują sporo czasu.

Napisany przez Hoppla20

WRB SPK z najwcześniejsza i okres w konkretnym przypadku został wystarczająco omówiony i oceniony...

WRB LBS jest również moim zdaniem podatny na krytykę...

1. Niezastosowanie tekstu wzorcowego => brak skuteczności ochronnej

2. Okres rozpoczyna się następnego dnia po podpisaniu tego wniosku....bez wydania WRB?

3. Skutki odstąpienia prawdopodobnie nie są wystarczająco przedstawione (30 dni itp.)

4. Nieoznaczony jednoznacznie wizualnie

Pozostaje tylko pytanie, który sposób jest lepszy...

No cóż, myślę, że odstąpienie nie zaszkodzi. Jak dotąd, bez reakcji.

Napisany przez mabamaba
----usunięte----

Napisany przez mabamaba
..usunięte..

Napisany przez 3ducnici
@mabamaba

Siodło konia poprawnie założyć...

1. WRB nie jest zgodne z wzorcem ze względu na znaczne różnice w FG! => brak ochrony + brak okresu przejściowego!

Nie ma znaczenia, czy istniało FG czy nie.

patrz na wyrok dotyczący DKB z Sądu Okręgowego w Berlinie (w wątku WRB Erfahrungen)

2. ...najwcześniej... => wyrok BGH => WRB nieważne => termin nie został uruchomiony...

Wszystko inne to....marginesy...drobiazgi...dodatek na wierzchu...

3. FG, znacznie odbiega od wzorca. Po zdaniu 2 dodano zapis W przypadku finansowanego nabycia..., który nie jest przewidziany w wzorcu...
W zasadzie dodatkowy zapis ma dodatkowo informować o finansowanym nabyciu nieruchomości.
Jako dopełnienie uważa się, że trzeba dodatkowo informować o transakcji finansowanej...

4. Informacje z pkt 3. są w zasadzie trzema informacjami w jednej...dla transakcji finansowanej, dla umowy kredytowej i wreszcie dla nabycia nieruchomości.
Kredytobiorca ma więc sam decydować, co na niego ma zastosowanie. Jeśli nawet pracownik biurowy nie potrafi tego zdecydować, jak ma to zrozumieć laik czytający?

Ma jedno tylko cel: => Zmylenie!

I reszta, którą starannie wypracowałeś...

można wszystko tak przedstawić i zacytować...

Powodzenia!

Napisany przez Zahlenkasper
Cześć wszystkim,

po tym jak wczoraj pomylłem wątek, oto moja WRB:

Umowa datowana jest na 09.11.2009 r.
Szczególnie interesują mnie zaznaczone obszary; czy to wystarczający powód do podejrzenia błędów w WRB?

Dzięki z góry!

Napisany przez 3ducnici

Cześć wszystkim,

po tym, jak wczoraj przypadkowo trafiłem do niewłaściwej dyskusji, oto ponownie moja analiza WRB:

Umowa pochodzi z 09.11.2009.
Szczególnie interesują mnie zaznaczone obszary; czy to wystarczający powód do uznanie, że WRB jest błędna?

Dzięki z góry!

1. WRB zawiera się głównie w ustawowym tekście wzorcowym...jednak zauważony przez Ciebie fragment dotyczący zawarcia umowy przy otrzymaniu DV przez pożyczkodawcę wraz z poprzednim zdaniem NIE jest przewidziany w tekście wzorcowym!

=> Odchylenie od tekstu wzorcowego => brak skuteczności ochronnej!

2. Niejednoznaczny początek terminu przez ten fragment. Można by argumentować jak następuje:

Kredytobiorcy nie mogą określić początku terminu na podstawie tej instrukcji. Kiedy podpisana kopia umowy o pożyczkę trafia do banku, nie mogą tego wiedzieć (Sąd Najwyższy, wyrok z 24 marca 2009 r., Az. XI ZR 456/07).

tekst finansowy 7-14

Wówczas oceniany był następujący fragment:

„Czas biegnie dopiero w momencie, gdy
zostanie wam przekazana ta instrukcja,
jednak nie wcześniej, niż otrzymamy
podpisaną kopię umowy o pożyczkę od Ciebie.“

3. Ostatnie zaznaczone zdanie należy dodać do umów zawartych na odległość, podobnie jak To może prowadzić do....

Teraz pojawia się pytanie, czy umowa została zawarta na odległość?

Teraz pytanie brzmi, czy umowa została zawarta drogą telefoniczną?

Tak, ...wszystko załatwione pocztą.

Napisany przez 3ducnici

Tak, ...wszystko odbyło się pocztą.

Następnie te fragmenty są dopuszczalne w sprzedaży na odległość...

Widzę tylko szansę przy przekazaniu umowy kredytowej do banku...DN nie może tego sprawdzić, skąd miałby wiedzieć, kiedy zaczyna się termin...

powodzenia!

Tak, też już o tym myślałam... Wydaje się, że czas zadzwonić do adwokata...

Napisany przez 3eugh
W tym wątku podałem znane mi linki do wzorów na WWW, ale chyba już znasz wzór, który jest dla Ciebie istotny, prawda?

Tak, różne wzory są mi znane.
Poniższe kwestie są dla mnie nadal niejasne:

Umowa została zawarta 09.11.2009, wtedy powinien obowiązywać wzór z 03 sierpnia 2009.

Jednak tam jest napisane: ...jedoch nicht vor Erfüllung unserer Pflichten gemäß Artikel § 312e Abs.1 Satz 1 BGB in Verbindung mit Artikel 246 § 3 EGBGB

W mojej WRB jednak jest napisane coś innego, co odpowiada wzorcowi z 2008 roku...gdzieś przeczytałem o 3-miesięcznym okresie przejściowym, więc pytanie brzmi, czy moja umowa podlega pod to...

Napisany przez Harley

Tak, znam różne wzory.
Nadal niejasne jest dla mnie to:

Umowa została zawarta 09.11.2009 roku, więc powinno obowiązywać wzorzec z 03 sierpnia 2009 roku.

Jednak tam jest napisane: ...ale nie wcześniej niż po spełnieniu naszych obowiązków zgodnie z Artykułem § 312e ust. 1 zdanie 1 BGB w połączeniu z Artykułem 246 § 3 EGBGB

W moim WRB jest jednak co innego, co odpowiada wzorcowi z 2008 roku...gdzieś czytałem o 3-miesięcznym okresie przejściowym, pytanie czy mój kontrakt tu wpada...

Artykuł 246 § 3 EGBGB został ogłoszony 29.07.2009 roku, ale wszedł w życie dopiero 11.06.2010 roku. Dlatego Bank nie mógł go jeszcze używać w listopadzie 2009 roku, lecz musiał odnosić się do obowiązującego wtedy BGB-InfoV w kwestii obowiązku informacyjnego.

Wersja artykułu 246 EGBGB a.F. do 11.06.2010 roku (zmieniona przez Artykuł 2 G. z 29.07.2009 BGBl. I S. 2355)
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 32

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata