Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Joker odstąpienia - pouczenie o odstąpieniu nieważne?

Napisany przez Hoppla20

WRB SPK z najwcześniejszym i terminem w pojedynczych przypadkach do rozpatrzenia został wystarczająco omówiony i również oceniony...

WRB LBS moim zdaniem również jest podatny na krytykę...

1. Brak użycia tekstu wzorcowego => brak skuteczności ochronnej

2. Termin rozpoczyna się następnego dnia po podpisaniu tego wniosku....bez wydania WRB?

3. Skutki odstąpienia prawdopodobnie nie są dostatecznie przedstawione (30 dni itp.)

4. Nie jest jednoznacznie wyróżnione wizualnie

ALE...

nie trzeba odwoływać BSV, aby uzyskać dostęp do środków...można go po prostu również rozwiązać lub lepiej podzielić i wycofać środki...wtedy reszta zostaje i nie przepadają opłaty...

Ponieważ jeśli zniknie zaliczka, jest to możliwe bez większych problemów. Przedtem BSV jest zastawione jako zabezpieczenie dla zaliczki, oni mają kontrolę...
Jeśli zaliczkę spłacono w inny sposób, to znika ona, można wtedy dowolnie dysponować BSV...

W naszym przypadku na przykład pożyczka jest kündbar z miesięcznym okresem wypowiedzenia, gdyż nie jest zabezpieczona hipoteką.
Mimo to można wcześniej (lub później) złożyć odwołanie aby uzyskać korzyść z oprocentowania poprzez zwrot pobranych korzyści.

Pytanie tylko, który sposób jest lepszy...

Teraz pytanie, jeśli bank ma BSV jako zabezpieczenie, to jaki wpływ ma odwołanie BSV na umowę pożyczki z bankiem. Przecież tracą ważne zabezpieczenie.

Napisany przez hansi
Cześć wszystkim,

na początek chciałem powiedzieć, że naprawdę podoba mi się to forum, czytam już od jakiegoś czasu na temat odwołania. Jednakże trochę się pogubiłem. Dlatego chciałem zapytać, czy mogę również opublikować moje pouczenie o odwołaniu, abyście je ocenili?

Pozdrowienia
Hansi

Napisany przez hansi
tutaj po prostu informacja o prawie odstąpienia od umowy

Napisany przez MasterMarty
Cześć ludzie.
Dzisiaj cały dzień spędziłem na forum i w innych miejscach zbierając informacje dotyczące możliwości odwołania oraz nieważności pouczenia o odwołaniu.

Jednak nie dowiedziałem się jeszcze wszystkiego, czego chciałem i potrzebuję.

W moim przypadku chodzi o umowę pożyczki z 2007 roku (luty) z Westdeutsche ImmoBank AG.

Tekst odwołania wyciągnięty z fragmentu brzmi następująco:
Możesz odwołać swoje oświadczenie w ciągu dwóch tygodni bez podawania przyczyny w formie tekstowej (np. listem, faksem lub e-mailem).
Termin rozpoczyna się dzień po otrzymaniu przez Ciebie
- egzemplarza tego pouczenia o odwołaniu oraz
- aktu notarialnego, twojego pisemnego wniosku o pożyczkę lub odpisu aktu notarialnego lub wniosku o pożyczkę, wraz z Ogólnymi Warunkami Pożyczki,
- informacji, których ImmobilienBank jest zgodnie z przepisami dotyczącymi umów zawieranych na odległość (§ 312c Abs. 2 Nr. 1 BGB w połączeniu z § 1 BGB InfoVO) zobowiązana udzielić,
jednak nie wcześniej niż w dniu zawarcia umowy pożyczki.

Adres jest podany, a pouczenie o odwołaniu jest odpowiednio oznaczone.
Dotychczas dowiedziałem się:
- nie do końca stosuje się do wzoru z 2004 roku, który wtedy (w 2007 roku) obowiązywał
- Termin rozpoczyna się dzień po otrzymaniu.... -> nieważne
- jeden egzemplarz -> nieważne
- odpis... twojego wniosku o pożyczkę -> nieważne

Czy to się zgadza?

Ale co z ostatnim sformułowaniem ....
- ...jednak nie wcześniej niż w dniu zawarcia umowy pożyczki.

Czy w takim razie pouczenie o odwołaniu jest ważne, ponieważ termin jest jasny z daty podpisania dla przeciętnego kredytobiorcy?

Czy jednak nieważne, ponieważ na przykład jeden egzemplarz wystarcza do uznania nieważności lub dlatego że .... nie wcześniej niż w dniu zawarcia umowy pożyczki w połączeniu z dniem po otrzymaniu od Ciebie .... jest mylące i niejednoznaczne?

A jeśli mimo dodatku ...nie przed dniem zawarcia umowy pożyczki, nieważność zostałaby stwierdzona.... krótkie pytanie o dalsze postępowanie...
Czy powinienem spróbować negocjować telefonicznie z bankiem, obliczyć rekompensatę za wcześniejszą spłatę i zagrozić odwołaniem, aby uniknąć drogi do adwokata, czy szanse na zgodę banku są i tak ZERA?

Jest drobna nadzieja, że wyjdę z 15-letniego okresu obowiązywania oprocentowania i zaoszczędzę przynajmniej 2-2,5 roku na rekompensacie za wcześniejszą spłatę. Po 10 latach plus 6-miesięcznym okresem wypowiedzenia można w końcu zrezygnować.

Z góry dziękuję za pomoc. Mam nadzieję na więcej lub mniej pozytywnych wieści.

MM

PS: kilka dodatkowych informacji, które mogą być istotne...
- Umowa została pośredniczona przez doradcę finansowego
- Na wniosku/umowie widnieje data druku 07.02.2007, nasz podpis datowany jest na 14.02.2007, a podpis banku na 26.02.2007

Napisany przez 3ducnici

tutaj po prostu instrukcja odstąpienia od umowy

najpierw witaj tutaj, a następnie proszę przeczytaj pierw 16 stron tego wątku. WRB ma rażące błędy, które zostały już ode mnie wielokrotnie podane tutaj..

Odesłania tutaj

viewtopic.php?p=95181

viewtopic.php?p=95315

Dlatego moje pytania:

Czy miało miejsce umowa w miejscu usługodawcy czy na odległość?

Czy miało miejsce połączone/finansowane działanie?

Napisany przez 3ducnici

Cześć ludzie.
Dzisiaj spędziłem cały dzień zbierając opinie i informacje na forum oraz gdzie indziej dotyczące odwołania lub nieważności pouczenia o odwołaniu.
Jednakże nie udało mi się dowiedzieć wszystkiego, czego chciałem i potrzebowałem.
W moim przypadku chodzi o umowę pożyczki z 2007 roku (luty) w Westdeutsche ImmobilienBank AG.
Fragment pouczenia o odwołaniu wygląda następująco:
Możesz odwołać swoje oświadczenie w ciągu dwóch tygodni bez podawania przyczyny w formie pisemnej (np. listem, faksem lub e-mailem).
Termin rozpoczyna się pierwszego dnia po dniu, w którym otrzymałeś
- egzemplarz tego pouczenia o odwołaniu oraz
- akt umowy, twój pisemny wniosek o pożyczkę lub odpis aktu umowy lub wniosku o pożyczkę, każdy z załączonymi Ogólnymi Warunkami Pożyczki,
- informacje, które bank nieruchomości musi dostarczyć zgodnie z przepisami dotyczącymi umów zawartych na odległość (§312c ust. 2 nr 1 BGB w związku z § 1 BGB InfoVO),
jednakże nie wcześniej niż w dniu zawarcia umowy pożyczki.
Adres jest podany, a pouczenie o odwołaniu jest odpowiednio oznaczone.
Co do teraz wiem:
- nie do końca przestrzega wzoru z 2004 roku, który wtedy (2007) był ważny
- termin rozpoczyna się pierwszego dnia po.... -> nieważne
- jeden egzemplarz -> nieważne
- odpis ... twego wniosku o pożyczkę -> nieważne
Zgadza się?
Ale jak to się ma do ostatniego sformułowania ....
- ...nie wcześniej niż w dniu zawarcia umowy pożyczki.
Czy wtedy pouczenie o odwołaniu jest ważne, ponieważ wyznacza termin z daty podpisania dla przeciętnego kredytobiorcy?
Czy jednak nieważne, ponieważ na przykład jeden egzemplarz jest wystarczający do stwierdzenia nieważności lub ponieważ ....nie wcześniej niż w dniu zawarcia umowy pożyczki wraz z jednym dniem po Tobie... jest zagmatwane i dwuznaczne?
A jeśli mimo dodatku ...nie wcześniej niż w dniu zawarcia umowy pożyczki istnieje nieważność....krótkie pytanie co dalej...
Czy powinienem spróbować negocjować z bankiem telefonicznie, obliczyć odszkodowanie za wcześniejsze spłacenie i grozić odwołaniem, aby zaoszczędzić sobie drogi do adwokata, czy szanse na zgodę banku wynoszą wtedy ZERO?
Istnieje mała szansa, że wyjdę z 15-letniego zobowiązania do oprocentowania i zaoszczędzę co najmniej 2 lub 2,5 lat na odszkodowaniu za wcześniejsze spłacenie. Po 10 latach plus 6 miesiącach okresu wypowiedzenia można i tak zrezygnować.
Z góry dziękuję za waszą pomoc. Mam nadzieję na więcej lub mniej dobrych wieści.
MM
PS: jeszcze kilka dodatkowych informacji, które być może nie są nieważne...
- Umowa została zawarta przez doradcę finansowego
- na wniosku/umowie widnieje data druku 07.02.2007, nasz podpis to 14.02.2007, a podpis banku to 26.02.2007

1. Chciałbym poznać uzasadnienie twojej opinii. Jeśli więc uważasz, że tu i ówdzie coś jest nieważne.... dlaczego? Jakie orzeczenia?
2. Wzór z 2004 roku nie był ważny, ale tekst wzorcowy był obowiązujący w odpowiedniej wersji. To nie znaczy, że tekst wzorcowy był wolny od błędów i tym samym informacja o odwołaniu była ważna. Nie mylić.
3. Można spróbować negocjować z bankiem. Telefonicznie, no cóż.
O co chodzi z obiektem? Stara budowla i użytkowana przez siebie? Czy istnieje ubezpieczenie od ryzyka śmierci i niezdolności do pracy?
4. Byłoby pomocne podanie kompletnego pouczenia o odwołaniu, najlepiej w oryginale (zanonimizowanym) i czy było to umowa na miejscu lub zawarta na odległość...

Dziękuję za szybką odpowiedź.
Czytałem rzeczywiście wszystkie 16 stron, jak i inne strony, portale i wyroki, ale nie znalazłem żadnego wyroku ani czegoś podobnego, gdzie dodatek ...
nie jednak przed dniem zawarcia umowy kredytowej byłby umieszczony w WRB.

Dlatego moje pytanie. Mam nadzieję, że nie byłem zbyt ślepy.

A co do Twoich 4 punktów...
1. zaraz będzie

2. To z modelem z 2004 było ważne....był oczywiście ważny. To kwestia późnej godziny. Przepraszam.

3. Obiekt: Dom jednorodzinny, wolnostojący, rok budowy 1969, własność własna, niestety bez ubezpieczenia kredytowego.

4. Załączam WRB i dwa inne fragmenty umowy, które mogą być istotne.

Czy to było transakcja stacjonarna czy zdalna....hm. Oto, jak doszło do kredytu.
Polecili nam doradcę finansowego/pośrednika finansowego od agenta nieruchomości. Byli znani. Ten znalazł kredyt i to u niego została podpisana umowa z bankiem. Następnie umowa wróciła do banku, aby podpisali ją, a potem wróciła do nas.

Jako dodatkowa informacja, suma została podzielona na dwa kredyty. Jeden duży i jeden mały o wartości 30% od dużego. Mały kredyt będzie zabezpieczony poprzez umowę budowlaną, która zostanie zastawiona na koniec. Wtedy to było standardowe postępowanie.

Pozostałe informacje dotyczące pierwszego punktu będą za chwilę. Najpierw muszę zjeść śniadanie.

Dziękuję i do zobaczenia wkrótce.

Napisany przez hansi
@ducnici:
Wiem, że to trochę bezczelne z mojej strony. Przeczytałem już wszystkie strony, ale ilość nowych informacji na temat pouczenia o odstąpieniu ode mnie za dużo.

Co do Twoich pytań:
1. Nie występował handel na odległość - umowy były negocjowane i podpisywane w biurze banku. (proszę mnie poprawić, jeśli się mylę)

2. Nie ma tu czynności powiązanych - nabywca zakupił nieruchomość od osoby prywatnej i sfinansował ją kredytem.

ducnici, z tego co zrozumiałem, jesteś tutaj prawdziwym ekspertem. Jak oceniasz moje szanse?

Dziękuję z góry
Pozdrowienia
Hansi

Napisany przez hansi
@ducnici
Nie przejmuj się już, znalazłem tutaj taką samą informację o odstąpieniu od umowy, którą już oceniłeś.
Przepraszam.
Nie jest łatwo przy takiej ilości kredytów, jakie mam.

Niemniej jednak dziękuję

Napisany przez 3ducnici

@ducnici:
Wiem, że trochę bezczelne z mojej strony. Przeczytałem już wszystkie strony, ale ilość nowych informacji na temat odstąpienia od umowy przytłoczyła mnie.

Co do Twoich pytań:
1. Nie było transakcji na odległość - ponieważ umowy zostały negocjowane i podpisane w biurze banku (popraw mnie, jeśli się mylę)

2. Nie mamy do czynienia z powiązaną transakcją - prywatna osoba kupiła nieruchomość, a następnie sfinansowała ją kredytem.

ducnici, wydajesz się być prawdziwym fachowcem, z tego co zrozumiałem. Jak oceniasz moje szanse?

Dzięki z góry
Pozdrowienia
Hansi

Hansi, chodzi mi o to, żebyś myślał i rozumiał, o co chodzi. Czytam od czerwca 2014 roku i ciągle się uczę. Tylko gdy sam będę w stanie ocenić wszystko, będę mógł ocenić swoje zamiary i opracować taktykę...

Ok, teraz już odnalazłeś decyzję BGH i błędną wzmiankę! ;-)

Podsumujmy więc...

1. Odchylenia od tekstu wzorcowego
1.2 Nagłówek Widerrufsbelehrung für Verbraucherdarlehen
1.3 Numer umowy
1.4 z dniem
1.5 Uwaga przypisowa dotycząca terminu dwa tygodnie (jeden miesiąc)
1.6 wniosek ... o zamiast Państwa ... wniosek,
dalsze odstępstwa w zakresie konsekwencji odstąpienia od umowy (brak np. ostatniego zdania dotyczącego rozpoczęcia terminu: Termin rozpoczyna się....dla nas z ich otrzymaniem.)
1.7 Podpis dla dwóch konsumentów (wzorzec przewiduje tylko jednego konsumenta)

=> Brak skuteczności ochronnej, brak fikcji ustawowej

2. Postanowienie o rozpoczęciu terminu jest nieważne (patrz punkt 1, jeden zamiast Państwa...wniosek)
=> Decyzja BGH (patrz komentarz 460)
=> Termin nigdy nie zaczął biec
=> Umowa odstępna

3. Odwołanie do przypisu, patrz 1.5, zgodnie z którym kredytobiorca prawdopodobnie ma sam wybrać swoje terminy

4. Konsekwencje odstąpienia od umowy, patrz punkt 1, brak ostatniego zdania dotyczącego rozpoczęcia 30-dniowego terminu zwrotu płatności...

5. Niepotrzebna informacja o FG i transakcji na odległość

W przypadku transakcji niepowiązanej, informacja ta jest innym, szkodliwym i niedozwolonym oświadczeniem odstąpienia od umowy, które odwraca uwagę od właściwej informacji o odstąpieniu od umowy

=> mylące

6. Informacja o FG nie odpowiada wzorcowemu tekstu...informowana jest o umowie kredytowej, nieruchomościach i przekazanych przedmiotach, więc to mieszanka różnych fragmentów tekstu wzorcowego
=> mylące

Moja amatorska opinia, która wymaga oceny prawnej!

Powodzenia

Napisany przez 3eugh

3. Obiekt: EFH, wolno stojący, Rok budowy 1969, użytkowany przez siebie, niestety brak RSV.

Możesz teraz zawrzeć RSV, ponieważ moim zdaniem nie wykluczają one finansowania zakupu istniejących budynków. Niektóre RSV nawet nie mają okresu wyczekiwania. Warunkiem jest jednak, że nie otrzymałeś jeszcze odmowy od banku przed podpisaniem skutecznego kontraktu RSV, to znaczy, że zdarzenie (odmowa banku) może wystąpić dopiero po zawarciu umowy RSV.

To, że zakupiłeś Dom już długo przed zawarciem umowy RSV, nie ma znaczenia, nawet jeśli niektóre RSV nadal tak to widzą. Sąd Najwyższy to odrzucił (niestety nie mam pod ręką numeru sprawy).

Jeśli zdecydujesz się na wysłanie pisma z wyznaczonym terminem do banku, lepiej zrób to sam (nie prawnik). Jeśli prawnik podejmie tę czynność, będziesz musiał go zapłacić nawet w przypadku sukcesu przed sądem, ponieważ działał on przed zaistnieniem szkody (a RSV zazwyczaj tego nie pokrywa - ewentualnie tak, ale powinieneś to uzgodnić wcześniej).

Nawet jeśli prawdopodobieństwo następującej reakcji jest bardzo niskie: Jeśli bank zgodzi się na odwołanie, musisz spłacić swoje zobowiązania wobec banku w ciągu 30 dni, czyli równolegle i na czas zajmij się refinansowaniem.

W Twojej sytuacji z starym budynkiem (tak nazwę to w odróżnieniu od nowego) i jeśli WRB faktycznie jest bardzo prawdopodobnie błędem prawnym, polecam szybkie podpisanie właściwego RSV. Powodzenia!

Napisany przez hansi
Którą ubezpieczenie RSV mogliby Państwo polecić w obszarze finansowania zakupu instalacji fotowoltaicznych oraz finansowania zakupu gruntów?

Pozdrowienia
hansi

Jeszcze raz dziękuję.
Od rana szukam dobrej ubezpieczenia RSV i chciałem to zrobić przed jego zawarciem, aby nie musieć potem odstępować. Dobrać ubezpieczenie RSV dla starego domu to dobra rzecz. Musiałbym to jeszcze sprawdzić.

Niestety nie znalazłem jeszcze ubezpieczenia RSV na ochronę praw domowników bez okresu oczekiwania. Ale nadal szukam.

Co sądzisz o błędach w WBR?
szczególnie dotyczących jednak nie przed dniem zawarcia umowy pożyczki... czy to sprawia, że inne błędy dotyczące terminu stają się bez znaczenia, czy WBR jest nieważna z powodu jeden dzień po... i jeden... i ...tego? Dodatkowo, czy jest błędna ze względu na mylne konsekwencje/ pouczenia dotyczące finansowanych i powiązanych transakcji?

Napisany przez 3ducnici

Jakie ubezpieczenie moglibyście polecić w zakresie finansowania zakupu instalacji fotowoltaicznych i zakupu gruntów?

Pozdrowienia
hansi

Do jakiego celu służy zakup wielu gruntów?

Jaką pojemność w kWp ma instalacja PV?

Napisany przez 3ducnici

Jeszcze raz dziękuję.
Od rana szukałem dobrej ubezpieczenia RSV i nie chciałem wycofać się z decyzji przed jego zakupem. Dobrze wiedzieć, że RSV działa przy zakupie starego domu. To musiałbym jeszcze dopytać.

Niestety jeszcze nie znalazłem RSV bez okresu oczekiwania w ubezpieczeniu ochrony prawnej dla mieszkańców. Ale jeszcze pracuję nad tym.

Co sądzisz o błędach WBR?
zwłaszcza dotyczących nie przed dn. dokonania podpisania umowy kredytowej... czy to nie eliminuje innych błędów co do terminu, czy WBR jest nieważny z powodu tego jednego dnia po dokonaniu... i dodatkowo z powodu mylących konsekwencji/przywołania w odniesieniu do finansowanych i powiązanych transakcji?

Słyszałem, że ARAG to dobry wybór! Bez okresu oczekiwania...

Co sądzisz o swoim WRB..

Według mnie większość punktów, które uznajesz za nieważne, są w rzeczywistości ważne!

Cytat od MasterMarty

......
Tekst odwoławczy w wycinku brzmi następująco:
Możesz odwołać swoje oświadczenie w ciągu dwóch tygodni bez podawania przyczyny w formie pisemnej (np. listem, faksem lub e-mailem).
Termin rozpoczyna się dzień po tym, jak zostały Ci dostarczone
- egzemplarz tej informacji o odwołaniu oraz
- dokument umowy, Twój pisemny wniosek kredytowy lub odpis dokumentu umowy lub wniosku kredytowego, wraz z ogólnymi warunkami umowy kredytowej,
- informacje, do których Bank Nieruchomości jest zobowiązany zgodnie z przepisami dotyczącymi sprzedaży na odległość (§312c ust. 2 nr 1 BGB w powiązaniu z § 1 BGB InfoVO),
nie jednak wcześniej niż w dniu podpisania umowy kredytowej.

Adres jest podany, a informacja o odwołaniu jest odpowiednio oznaczona.
To, co dotychczas ustaliłem:
- nie do końca przestrzega wzoru z 2004 roku, który był obowiązujący wówczas (2007)
- termin rozpoczyna się dzień po tym, jak.... -> nieważny
- egzemplarz -> nieważny
- odpis ... Twojego wniosku o kredyt -> nieważny

Czy zgadza się to?

Ale co z ostatnim sformułowaniem ....
- ...nie jednak przed dniem zawarcia umowy kredytowej.

Czy w takim razie informacja o odwołaniu jest ważna, ponieważ określa termin od podpisania umowy kredytowej, co powinno być czytelne dla przeciętnego kredytobiorcy?

Czy jednak nieważna, ponieważ na przykład jeden egzemplarz wystarcza do uznania nieważności lub ponieważ ....nie przed dniem zawarcia umowy połączone z dniem po tobie... są mylące i dwuznaczne?
......

1. Nawet jeśli przedsiębiorca NIE stosował się do tekstu wzorcowego, nie oznacza to, że WRB jest zasadniczo nieważny. Można było i można samodzielnie sporządzić WRB. Musiała ona po prostu spełniać wymogi prawne...

2. Termin rozpoczyna się dzień po... dlaczego ta klauzula miałaby być błędna? Polecam zapoznanie się z §187 BGB ust. 1...

3. Egzemplarz może nie spełniać wymogów jasności. Można to interpretować tak, że jakiekolwiek egzemplarze tej WRB, które kiedykolwiek zostały wydane, mogą być wystarczające...
Jeśli wyjaśnienie dla konsumenta jest udzielane oddzielnie od umowy, musi to nastąpić zarówno równocześnie, jak również mieć zauważalny związek z umową. Wrażliwe na błędy są zatem informacje o odwołaniu, które uzależniają upływ terminu od tego, czy konsument (jakimkolwiek) otrzymał „egzemplarz” informacji. To może prowadzić do niewłaściwego wniosku, że nawet zbyt wcześnie udzielone pouczenie jest zdolne do uruchomienia przebiegu terminu odwoławczego.

Pod tym kątem również pouczenie „bieg terminu rozpoczyna się z przekazaniem tej [zawierającej pouczenie] umowy, nie jednak przed złożeniem oświadczenia woli kierującej na zawarcie umowy przez zleceniodawcę‘ zostało uznane za niespełniające wymogów jasności z art. BGB § 355 ust. BGB § 355 ust. 2 zdanie 1 BGB, orzeczenie Federalny Sąd Najwyższy z dnia 4.7.2002 r. – sygnatura akt IZR5500 I ZR 55/00. Ponieważ wzbudza ono niewłaściwe wrażenie, że istnieje przypadek, w którym zbyt wczesne pouczenie mogłoby w ogóle wywołać skutki prawne.

4. ...odpis wniosku o kredyt... co w nim ma być złego?

5. ...nie jednak przed zawarciem umowy o kredyt... również tutaj, co w tym złego?

6. Czy to jest transakcja osobista czy na odległość....hmmm tutaj pokazuję, jak doszło do kredytu.
Zostaliśmy poinformowani przez doradcę finansowego/pośrednika finansowego poleconego przez agenta nieruchomości. Byli z nami znajomymi. Szukaliśmy kredytu i to on znalazł go dla nas, a umowę podpisaliśmy z bankiem. Następnie umowa wróciła do banku, aby podpisali ją, a następnie do nas.

Ciekawe, czy w tym przypadku mamy do czynienia z transakcją na odległość czy też wasz znajomy występujący jako pośrednik może być uznany za przedstawiciela banku...

Jeśli to drugie, to klauzule dotyczące sprzedaży na odległość nie mają sensu i są zbędne...

7. Rzecz staje się interesująca w przypadku konsekwencji odwołania. Również, jak w przypadku Hansi , brakuje ostatniego zdania odnośnie rozpoczęcia terminu 30-dniowego... jednak nie było to również przewidziane w tekście wzorcowym. Ale to nie ma znaczenia, ponieważ i tak nie odwołano się do tekstu wzorcowego. Więc można by zakwestionować brak pouczenia o rozpoczęciu terminu zwrotu...

8. Zbędne pouczenie o FG i sprzedaży na odległość

W przypadku niepowiązanej transakcji pouczenie stanowi szkodliwe i niedozwolone inne oświadczenie odnoszące uwagę od właściwego pouczenia

=>mylące

9. Pouczenie o FG nie odpowiada tekstowi wzorcowemu... udzielane jest pouczenie o umowie kredytowej, nieruchomościach i udostępnionym mieniu, czyli mieszanka różnych fragmentów z tekstu wzorcowego
=> mylące

Kluczem do sprawy będą oprócz odchyleń, czy rozpoczęcie terminu jest sformułowane jednoznacznie.
Jeśli przyjrzymy się formułowaniu, jest ona dość bliska ostatnim obowiązującym wzorcom...

Zawrzyj ubezpieczenie RSV, skontaktuj się z prawnikiem w celu uzyskania pierwszej porady... ewentualnie zadeklaruj odwołanie za pomocą wzoru pisma odwoławczego albo uzyskaj potwierdzenie odwołania (w obu przypadkach prawdopodobnie otrzymasz odmowę => szkoda)

Moim amatorskim zdaniem, wymagającym przeglądu prawnych!

Powodzenia

Jeszcze jedno pytanie....
Czy potrzebuję ubezpieczenia ochrony prawnej osobistej czy związanej z mieszkaniem?
kredyt jest prywatny, ale chodzi o zakup/finansowanie domu?!
Widać, że nigdy nie miałem ubezpieczenia ochrony prawnej

Słyszałem, że ARAG powinien być dobrym wyborem! Bez okresu oczekiwania...

w odniesieniu do twojej WRB..

Twoje punkty uznane za nieważne moim zdaniem są praktycznie wszystkie ważne!

1. Nawet jeśli przedsiębiorca nie stosował się do wzorca tekstu, nie oznacza to automatycznie, że WRB jest w ogóle nieważna. Można było i można było sporządzić WRB. Musiała jednak spełniać wymogi ustawowe...

2. Okres rozpoczyna się dzień po... dlaczego ta kwestia miałaby być niepoprawna? Polecam zapoznanie się z §187 BGB paragraf 1...

3. Faktycznie jedno egzemplarz może nie spełniać wymagań klarowności. Można to zrozumieć tak, że dowolny egzemplarz tej WRB, który kiedyś został wydany, mógłby wystarczyć... Jeśli odbiorca otrzymuje odrębne pouczenie o umowie, to musi być ono udzielone zarówno jednocześnie, jak i musi mieć związek z umową. Podatne na błąd są więc także pouczenia o odstąpieniu od umowy, które uzależniają upływ terminu (m.in.) od tego, czy konsument (jakikolwiek) „otrzymał egzemplarz” pouczenia. Może to prowadzić do błędnego wniosku, że nawet wcześnie udzielone pouczenie jest wystarczające do uruchomienia biegu terminu odstąpienia.

Pod tym kątem pouczenie "bieg terminu odstąpienia rozpoczyna się z wydaniem niniejszego [pouczenia zawierającego] akta notarialnego, a nie wcześniej niż złożenie oświadczenia woli kierującego się zawarciem umowy przez zleceniodawcę" nie zostało uznane za zgodne z wymogami klarowności określonymi w § BGB § 355 ust. BGB § 355 ustęp 2 zdanie 1 BGB, wyrok Sądu Najwyższego z 4.7.2002 r. – sygnatura akt IZR5500 I ZR 55/00. Ponieważ sugeruje ono błędne, że istnieje przypadek, w którym zbyt wczesne udzielenie pouczenia mogłoby skutkować skutkiem prawnym.

4. ...kopia twojego wniosku o kredyt... co może być w tym błędnego?

5. ...ale nie przed zawarciem umowy kredytowej... także tutaj, co może być w tym błędnego?

6. Czy to transakcja osobista czy na odległość....hhmmm oto, jak doszło do kredytu.
Zostaliśmy zaleceni do doradcy finansowego/pośrednika finansowego przez pośrednika w nieruchomościach. Byliśmy znajomymi. Tenż zadbał o kredyt i to u niego została podpisana umowa z bankiem. Następnie umowa wróciła do banku, aby mogli ją podpisać, a potem wróciła do nas

Dobrym pytaniem jest, czy mamy tutaj do czynienia z transakcją na odległość, czy też nasz znajomy jako pośrednik może być traktowany jako reprezentant banku...

Jeśli to drugie, to zapisy dotyczące transakcji na odległość nie mają sensu i są zbędne...

7. Interesujące są konsekwencje odstąpienia. Również tutaj brakuje ostatniego zdania dotyczącego rozpoczęcia terminu 30 dni...ale nie było to również przewidziane w tekście wzorcowym. Nie ma to jednak znaczenia, ponieważ i tak nie stosowaliśmy się do wzorca tekstu. Zatem można by zarzucić brakujące pouczenie o rozpoczęciu terminu zwrotu pieniędzy...

8. Zbędne pouczenie o transakcji osobistej i na odległość

W przypadku niepowiązanej transakcji, pouczenie jest nieskutecznym i niedozwolonym innym oświadczeniem szkodzącym pouczeniu o odstąpieniu od umowy, które odwraca uwagę od właściwego pouczenia

=> wprowadzające w błąd

9. Pouczenie o transakcji osobistej nie odpowiada tekstu wzorcowemu... udzielono pouczenia o umowie kredytowej, o nieruchomościach i przekazanych rzeczach, czyli mieszaninę różnych fragmentów tekstu wzorcowego
=> wprowadzające w błąd

Kluczowym punktem będą różnice, czy wyraźnie określono początek terminu.
Gdy spojrzymy na sformułowanie, jest ono bardzo bliskie ostatnio obowiązującym tekstom wzorcowym...

Wniosek o ubezpieczenie RSV, skontaktowanie się z prawnikiem w sprawie konsultacji wstępnej...ewentualnie złożenie oświadczenia o odstąpieniu poprzez list wzorcowy lub uzyskanie zapewnienia o odstąpieniu (w obu przypadkach w 99,99% otrzymasz odmowę => szkoda)

To jest moje amatorskie zdanie, które wymaga oceny prawnej!

Powodzenia

Dziękuję.
Nie do końca rozumiem, dlaczego WRB czy moje punkty uznane za nieważne, powinny być jednak ważne!?

Jeśli spojrzę na post 473
Formułowanie, że termin odstąpienia rozpoczyna się „pierwszego
dnia” po przekazaniu „niniejszego” pouczenia oraz przekazaniu
oryginału umowy, jest mylące.
Sugeruje ono, że termin biegnie już
od przekazania wniosku kredytowego banku, który zawiera
pouczenie o odstąpieniu – niezależnie od przyjęcia oferty (5. Senat Sądu Federalnego ds. Cywilnych, wyrok z dnia 10 marca 2009 r., sygn. XI ZR 33/0).

Co jest w przybliżeniu zgodne z moim sformułowaniem, prawda?

jeśli chodzi o twoje punkty...
co do 3. z przepisem „jedno egzemplarz“ i „kopia“ miałem na myśli dokładnie to....JAKĄKOLWIEK...więc niejasne

co do 4. kopia ... twojego wniosku kredytowego...
Czy termin zaczyna biec od przedstawienia niepodpisanej aplikacji...lub gdy podpiszę aplikację lub dopiero gdy bank ją podpisze, albo dopiero gdy kompletnie podpisana wróci do mnie? również niezbyt klarowne, prawda?

natomiast zdanie „ale nie przed zawarciem umowy kredytowej” powinno zostać uznane za ważne, a raczej aby doprecyzować ważność, jakkolwiek to teraz należy sformułować.

DZIĘKUJĘ

MM

Jeszcze jedno pytanie, które właśnie mi się nasunęło podczas dalszych poszukiwań... trochę odchodzące od tematu odwołania...

Wypłata kredytu 03.2007
Okres oprocentowania 15 lat -> 03.2022
Pierwsze wypowiedzenie po 10 latach + 6 miesiącach -> BEZ opłaty za wcześniejszą spłatę
Czy wcześniejsze wypowiedzenie jest możliwe z opłatą za wcześniejszą spłatę, jeśli nie chodzi o sprzedaż nieruchomości?
MM
Wykonane.

Napisany przez Harley

Der Text des Widerrufs im Auszug lautet wie folgt:
Sie können Ihre Vertragserklärung innerhalb von zwei Wochen ohne Angabe von Gründen in Textform (z.B. per Brief, Telefax oder E-Mail) widerrufen.
Die Frist beginnt einen Tag, nachdem Ihnen
- ein Exemplar dieser Widerrufsbelehrung
- und eine Vertragsurkunde, Ihr schriftlicher Darlehensantrag oder eine Abschrift der Vertragsurkunde oder Ihres Darlehensantrags, jeweils einschließlich der Allgemeinen Darlehensbedingungen,
- die Informationen zur Verfügung gestellt wurden, zu denen die ImmobilienBank nach den Vorschriften über Fernabsatzverträge (§312c Abs. 2 Nr. 1 BGB in Verbindung mit § 1 BGB InfoVO) verpflichtet ist,

nicht jedoch vor dem Tag des Abschlusses des Darlehensvertrags.

Ein Punkt ist mir noch aufgefallen:

... nicht jedoch vor dem Tag des Abschlusses des Darlehensvertrags suggeriert, dass der Fristbeginn der Tag des Vertragsschlusses sein könnte. Das ist gemäß § 187 (1) BGB aber eine falsche Angabe über den Tag des Fristbeginns.

Eine korrekte Belehrung über den Fristbeginn wäre m. E. gewesen: ... nicht jedoch vor Abschluss des Darlehensvertrags.

Damit wäre klargestellt, dass die Frist ab dem 1. Tag nach Vertragsabschluss zu laufen beginnt.

Noch eine Frage....
Brauche ich eine Privatrechtschutz oder mit Wohnen?

Vertragsrechtsschutz ohne RS für Haus und Wohnung sollte reichen. Es geht ja nicht um die Immobilie, sondern um den Bestand des Darlehensvertrags. Vorsichtshalber aber besser nachfragen.

Napisany przez 3ducnici

Dziękuję.
Nie rozumiem dlaczego WRB lub moje punkty, które uważam za nieważne, powinny być jednak skuteczne!?

Jeśli spojrzę na post 473
Sformułowanie, że termin na odstąpienie zaczyna się „pewnego
dnia“ po otrzymaniu „tej“ pouczenia i przedstawieniu
umowy kredytowej, jest niejasne.
Wywołuje wrażenie, że termin zaczyna biec już wraz z
przedstawieniem przez bank propozycji umowy, która
zawiera pouczenie o odstąpieniu od umowy – niezależnie od
przyjęcia oferty (Sąd Najwyższy, orzeczenie
z dnia 10 marca 2009 roku, sygn. XI ZR 33/0).

Czy to w miarę odpowiada mojemu sformułowaniu czy nie?

Co do Twoich punktów...
3. z jednym egzemplarzem i jednym odpisem oznaczałem dokładnie to.... JAKIKOLWIEK czyli jakiś....więc niejasne

4. jeden odpis ... z wnioskiem o kredyt...
Czy termin zaczyna biec od momentu przedstawienia niewybieralnego wniosku....czy kiedy podpiszę wniosek czy dopiero gdy bank go podpisze czy dopiero gdy on będzie wrócony do mnie kompletnie podpisany?
także niespecyficzne prawda czy nie?

oraz zdanie jednakże nie przed zawarciem umowy kredytowej nie ma być nieważne, lecz raczej zmienić skuteczność lub jakkolwiek chcę to teraz sformułować, ponieważ klaruje wyraźność.

DZIĘKUJE

MM

W przypadku postu 473 nie chodzi o dzień następujący po, lecz o to, że w przypadku jednego wniosku można założyć, że wystarczy przesłanie wniosku (=oferta banku) i WRB, aby uruchomić bieg terminu... niezależnie od tego, czy wnioskodawca zaakceptował wniosek/ofertę...

Dzień następny jest właściwy, gdyż zgodnie z §187BGB termin zaczyna biec dopiero następnego dnia po dniu, w którym zdarzenie stające się początkiem terminu miało miejsce...

Mandat karny z dwutygodniowym terminem na złożenie sprzeciwu, który dostaję dzisiaj, termin rozpoczyna się dopiero od jutra o godzinie 00:00...

W cytacie z postu 473 można także pominąć pewnego dnia, wtedy staje się to jasniejsze...

Co do 3., jeden egzemplarz, dotyczy również nas (Commerzbank).... jednak nie udało mi się znaleźć żadnego wyroku na ten temat. Samo uznawanie WRB za nieważne byłoby więc dość ambitne...

Co do 4., więc, moim zdaniem (istnieje procedura złożenia wniosku jak również ofertowa).... sytuacja wygląda następująco... bank przedstawia wniosek, który w tym momencie jest jedynie ofertą. Dopóki wnioskodawca nie podpisze nic, nic się nie zaczyna.
Dopiero gdy wnioskodawca podpisze ofertę i odesła ją do banku, staje się to wnioskiem wnioskodawcy do banku.

W trzech przypadkach ta oferta kredytowa była już podpisana przez bank lub była to dwustronna podpisanie bezpośrednio na miejscu w placówce. W takim razie oferta nie staje się wnioskiem, lecz umową kredytową.
W jednym przypadku oferta nie była podpisana ręcznie przez bank, jedynie w formie tekstowej widniało wzm. Imię Nazwisko...
Egzemplarz banku został przez nas podpisany i odsłany. Nasz egzemplarz nie został podpisany. Dokładnie rzecz biorąc, nie posiadamy ani oryginału ani kopii naszego wniosku (z podpisem ręcznym)...właściwie termin również tu nie powinien jeszcze zacząć biec...

Napisany przez hansi
@ducnici:
działki są ziemią rolno-rolną i są samodzielnie uprawiane.

instalacje fotowoltaiczne mają moc od 10 do 40 kWp

Pozdrowienia
Hansi

Napisany przez Joker2014
EWentualnie interesujące dla niektórych...

ZMB Sąd w Heidelbergu wyrok z dnia 13.1.2015 r., 2 O 230/14

Skuteczność pouczenia o odstąpieniu od umowy kredytu konsumenckiego z przypisem w nagłówku pouczenia (Nie dotyczy sprzedaży na odległość)

Sytuacja faktyczna

1

Strony spierają się o skuteczność odwołania umowy pożyczki.

2

Powódki zawarły jako konsumenci z pozwanym umowę pisemną z dnia 09.09.2009 r./11.09.2009 r. (załącznik K 1) o kredyt hipoteczny w celu sfinansowania posiadanej przez nie działki z domem przy ul. T. w E.-N. na kwotę nominalną 200.000,00 EUR. Roczna stopa procentowa wynosi 4,21% i pozostaje niezmieniona do dnia 30.09.2024. Umowę podpisano w lokalach firmy S. H., która reprezentowała pozwanego przy zawarciu umowy. Podczas podpisywania umowy kredytobiorcy równocześnie podpisali pouczenie o odstąpieniu od umowy (załącznik K 2), które następnie zostało im przekazane. W formularzu pouczenia nagłówek „Instrukcja o odstąpieniu” oznaczony jest podniesioną jedynką. Odpowiednie przypis znajduje się po polu przeznaczonym na podpisy oraz po adnotacji „Koniec instrukcji o odstąpieniu” i zawiera objaśnienie: „Nie dotyczy sprzedaży na odległość”. Instrukcja o odstąpieniu jest podzielona na trzy części zatytułowane kolejno „Prawo odstąpienia”, „Konsekwencje odstąpienia” i „Finansowane transakcje”. Pod nagłówkiem „Prawo odstąpienia” instrukcja zawiera wyciąg z następującego tekstu:

3

„Okres rozpoczyna się po otrzymaniu niniejszej informacji w formie tekstowej, lecz nie wcześniej, niż gdy zostanie dostarczona Państwu umowa, Państwa pisemne zgłoszenie lub odpis umowy bądź zgłoszenia.“

4

Pod nagłówkiem „Konsekwencje odstąpienia” odstępstwa od obowiązującego wówczas wzoru pouczenia o odstąpieniu zgodnie z załącznikiem 2 do § 14 BGB-InfoV stanowiło zastąpienie słowa „nas” słowem „S.-Versicherung“. Ponadto w instrukcji zawarto zdanie, które - zgodnie z wzorem pouczenia o odstąpieniu - brzmi:

5

„Zobowiązanie zwrotu płatności musi być spełnione w ciągu 30 dni.“

6

Pod nagłówkiem „Finansowane transakcje” formularz zawiera zbiorcze pouczenie zawierające ogólne informacje na temat finansowanych transakcji oraz informacje o finansowaniu nabycia nieruchomości lub prawa niematerialnego i prawnego oraz finansowaniu udostępnienia rzeczy. Odchodząc od zaleceń obowiązującego wówczas wzoru pouczenia o odstąpieniu nie zastąpiono zdania 2 tego wzoru („Ogólną aprobatę ...”) wskazówkami dla finansowania nabycia nieruchomości lub prawa niematerialnego i prawnego, a jedynie uzupełniono je tymi wskazówkami.

7

Pismem adwokackim z dnia 16.06.2014 r. (załącznik K 3) powodowie odstąpili od umowy pożyczki wobec pozwanego. W kolejnym czasie strony prowadziły negocjacje w sprawie ugody, które jednak nie doprowadziły do porozumienia. Pismem adwokackim z dnia 15.07.2014 r. (załącznik K 10) powodowie zapowiedzieli zgłoszenie pozwu oraz zaoferowali jednocześnie zwrot pożyczki oraz w zawieszeniu dochodzenie zwrotu zgodne z obliczoną przez pozwanego odszkodowaniem za zbyt wcześniejsze wykupienie. Pozwany oświadczył wówczas pismem z dnia 16.07.2014 r. (załącznik K 14), że nie zgadza się na wcześniejsze spłacenie - nawet po zapłaceniu pełnej kwoty kary za wcześniejsze wykupienie.

8

Powodowie twierdzą,

że pouczenie o odstąpieniu (załącznik K 2) jest wadliwe i nie odpowiada wzorcowemu pouczeniu o odstąpieniu, w związku z czym 14-dniowy termin na odstąpienie nie został do dzisiaj uruchomiony. Pouczenie znacznie odbiega od wówczas obowiązującego wzorca prawnego. Odstępstwo objawia się już podniesioną jedynką po słowie „Instrukcja o odstąpieniu” i powiązanej z nią adnotacją „Nie dotyczy sprzedaży na odległość”. W części dotyczącej konsekwencji odstąpienia słowo „nas” zastąpiono słowem „S.-Versicherung“. W części „Finansowane transakcje” zdanie 2 nie zostało zastąpione przewidzianym dla finansowania transakcji nieruchomości zdaniem, ale zostało uzupełnione tym zdaniem. Ponadto wynika z wskazówek dotyczących wzorca pouczenia o odstąpieniu, że w przypadku finansowania nabycia nieruchomości zdania 11 i 12 oraz dodatek w nawiasach w zdaniu 9 powinny zostać wykreślone. Ponieważ zdania 11 i 12 oraz dodatek w nawiasach w zdaniu 9 nie zostały skreślone w używanym przez pozwanego wzorze, stwierdzone zostało kolejne znaczne odbieganie od wzorca ustawowego. Kolejne odstępstwo od wzorca pouczenia o odstąpieniu polega na tym, że formularz zawiera imiona powódek, numer pożyczki i tekst „Instrukcja o odstąpieniu od umowy pożyczkowej z dnia 09.09.2009 r.. Ze względu na odstępstwa od wzorca ustawowego pozwanemu nie wolno korzystać z fikcji skuteczności. Zgodnie z § 14 ust. 3 BGB-InfoV przedsiębiorca może odbiegać od wzorca jedynie co do formatu i wielkości czcionki. Instrukcja o odstąpieniu nie spełnia również innych wymogów ustawowych. Podniesiona jedynka i adnotacja „Nie dotyczy sprzedaży na odległość” mogą wprowadzić konsumenta w błąd i odwieść go od skorzystania z prawa odstąpienia. Kredytobiorca musiałby zastanowić się nad tym, czy instrukcja o odstąpieniu w ogóle się na niego odnosi. W końcu powodowie nigdy nie odwiedzili siedziby S.-Versicherung ani nie mieli kontaktu z pracownikami S.-Versicherung. Zdanie w części „Konsekwencje odstąpienia”, że obowiązki zwrotu płatności muszą zostać spełnione w ciągu 30 dni, zgodne jest z wzorcem pouczenia o odstąpieniu. Formułowanie jest jednak zdolne do odwiezienia kredytobiorcy od dochodzenia swojego prawa do odstąpienia, ponieważ nie zawiera ono wskazówki na temat konsekwencji braku zapłaty po 30 dniach dla kredytobiorcy. Zamiast tego tworzy się jednostronny scenariusz grożący. Ponadto wskazówka jest nieprawdziwa, ponieważ konsekwencje względem opóźnień zgodnie z art. 286 ust. 3 BGB po odwołaniu kredytu nie wchodzą automatycznie i bez wezwania do zapłaty. Instrukcja o odstąpieniu jest ponadto wadliwa dlatego, że zawiera dodatki dotyczące połączonego przedsięwzięcia, chociaż takowe nie istnieje. Kredytobiorca ma zobowiązanie do sprawdzenia, czy w odniesieniu do umowy kredytowej i kupna jest mowa o połączonych przedsięwzięciach. To samo dotyczy pouczenia o finansowaniu rzeczy. Wreszcie sformułowanie instrukcji w sprawie rozpoczęcia terminu daje wrażenie, że termin na odstąpienie zaczyna biec już wtedy, gdy instytucja finansowa przedstawiła ofertę kredytu.

9

W ramach regulacji powrotnych należy wziąć pod uwagę, że powodowie od przekazania pieniędzy płacili wyższy od rynkowego oprocentowanie. Różnica między oprocentowaniem rynkowym a faktycznie zapłaconym oprocentowaniem oraz zapłaty ratalne do oprocentowania przez pozwanego prowadzą do roszczenia pieniężnego powodów w wysokości 6.470,31 EUR (wniosek o wstępną ochronę; szczegółowo: AS 25 f.). Powodom przekazano pisemną ofertę Deutsche Apotheker- und Ärztebank eG do umorzenia odwołanej umowy pożyczki z rocznym oprocentowaniem 1,6%. Poprzez odmowę przyjęcia odwołania i przyjęcia środków pożyczkowych przy uwolnieniu zabezpieczeń pozwanego powodowie są uniemożliwieni przyjęcia oferty Deutsche Apotheker- und Ärztebank eG z korzystniejszymi warunkami. Pozwany z tego powodu obowiązany jest do wypłaty odszkodowania powodom (wniosek o wstępną ochronę).

10

Powodowie wnioskują:

Napisany przez Joker2014
Post został usunięty przez moderatora

Napisany przez Sam

7 .... Za pomocą pisma adwokackiego z dnia 15.07.2014 r. (załącznik K 10), powodowie zapowiedzieli złożenie pozwu oraz równocześnie zaoferowali zwrot pożyczki oraz, pod warunkiem zwrotu po sądowym rozstrzygnięciu, zapłatę oprocentowania przedterminowego, obliczonego przez pozwaną. Pozwana następnie w oświadczeniu z dnia 16.07.2014 r. (załącznik K 14) oświadczyła, że nie zgadza się na wcześniejszą spłatę - nawet po uiszczeniu pełnego oprocentowania przedterminowego.

Zatem najpierw odwołujesz się, a następnie płacisz VFE z zastrzeżeniem, że będziesz dochodzić zwrotu tego drogą sądową. Jednakże w tym przypadku sądzę, że nieruchomość nie została sprzedana, ponieważ wymagałoby to zgody kredytodawcy.

Napisany przez Harley

...W jednym przypadku oferta banku nie była podpisana ręcznie, jedynie w formie tekstowej pojawiło się i.A. Nazwisko...
Nasza kopia została podpisana i odesłana do banku. Nasza kopia nie została podpisana. Tak naprawdę nie posiadamy ani oryginału, ani kopii naszego wniosku (z podpisem ręcznym)... w zasadzie termin nie powinien nawet zacząć biec...

Aby własny egzemplarz miał ważność zgodnie z § 126 (2) BGB, nie musi być podpisany.

(2) W przypadku umowy podpisy obu stron muszą znajdować się na tym samym dokumencie. Jeśli w umowie sporządzono kilka identycznych dokumentów, wystarczy, że każda strona podpisze dokument przeznaczony dla drugiej strony.

Obowiązuje również § 492 (1) BGB

Oświadczenie udzielającego pożyczki nie musi być podpisane, jeśli jest sporządzone za pomocą urządzenia automatycznego.

Napisany przez 3eugh

Po pierwsze odwołaj się i wypłać VFE z zastrzeżeniem, aby następnie odzyskać te pieniądze przez drogę sądową. Ale myślę, że w tym przypadku nieruchomość nie została sprzedana, ponieważ wymaga to zgody kredytodawcy.

WRB został po prostu uznany za wolny od błędów prawnych. Dlatego nieistotne jest, czy działania powódów były sensowne.

Napisany przez 3ducnici

@ducnici:
grunt to rolne grunty uprawne i są samodzielnie uprawiane.

instalacje PV mają moc od 10 do 40 kwp

Pozdrowienia
Hansi

Wtedy będzie trudno. Ponieważ w obu przypadkach istnieje kontekst komercyjny...

Zbadaj regulamin RSV!

Napisany przez hansi
Czy komercyjne tło ma również wpływ na zastosowanie prawa odstąpienia od umowy? Mam na myśli, że w przypadku moich kredytów komercyjnych czy na przykład kredytów banku emerytalnego nie otrzymałem żadnej informacji o prawie do odstąpienia od umowy. Czy bank może argumentować, że nie musiał udzielać takiej informacji przy komercyjnych kredytach i tym samym jest jakby bez winy? Pozdrawiam.

Napisany przez Tiecie
W listopadzie 2011 roku zawarłem umowę ubezpieczenia na życie za pośrednictwem pośrednika finansowego i przekazałem ją instytucji finansowej, która udzieliła mi w zamian kredytu przed wypłatą świadczenia. Czyli, moim zdaniem, był to złożony kontrakt zawarty na odległość, prawda? Teraz płacę miesięczną składkę aż do przypisania polisy ubezpieczeniowej, a bank jako wierzyciel kredytowy pobiera ode mnie odsetki do tego czasu. Czy ktoś mógłby dokonać wstępnej oceny dotyczącej ewentualnych błędów w obu umowach? Dotyczy to wniosku o odwołanie - jokera odwołania oraz odwołania od kredytów? Wspólnota Interesów dotyczących Odwołania jest warunkiem bezpłatnej oceny okresu umowy od listopada 2002 do lipca 2011 roku. Czy ich ramy czasowe odnoszą się tylko do kredytów hipotecznych? W moim przypadku mamy do czynienia z kredytem konsumenckim, więc bez związanej z nim specyficznej użyteczności. Dziękuję z góry za informacje. WRB DSL z dnia 22 listopada 2011 r. WRB Nürnberger LV z dnia 13 grudnia 2011 r.

Napisany przez Pajak
Mam pytanie dotyczące prolongaty...
Jeśli informacja o odstąpieniu od umowy kredytowej z 2003 roku jest nieważna. Ale zawarłem nową umowę z bankiem w 2013 roku z powodu oprocentowania... czy teraz liczy się tylko informacja o odstąpieniu zawarta w umowie z 2013 roku? Czy taka umowa szkodzi mi w przypadku, gdy chcę skorzystać z prawa do odstąpienia od umowy kredytowej z powodu błędnej informacji o odstąpieniu? Czy ktoś zna w tej sprawie orzecznictwo?

Napisany przez samy79
Błąd w informacji o odstąpieniu od umowy. Cześć, mam pytanie dotyczące błędów w informacji o odstąpieniu od umowy. Jeśli bank nie przesyła mi kopii umowy po podpisaniu umowy kredytowej, czy też jest to błąd w informacji o odstąpieniu od umowy??? Ponieważ odstąpienie od umowy może również być błędne w umowie. Czy mogę wykorzystać te błędy przeciwko bankowi? Czy potrzebuję również adwokata? Znalazłem poniższy fragment na stronie dotyczący odszkodowania za przedterminową spłatę oraz prawa do odstąpienia. ◾Błąd 7: Podczas podpisywania i wejścia w życie umowy kredytowej nie została przekazana konsumentowi umowa kredytowa. Stanowi ona dowód na faktyczne wejście w życie umowy. Proszę o pomoc i pilną odpowiedź. Z góry dziękuję.

Napisany przez Harley

Czy komercyjne tło ma również wpływ na zastosowanie prawa do odstąpienia od umowy? Przy moich komercyjnych kredytach i na przykład kredytach z Landwirtschaftliche Rentenbank nie ma żadnej informacji o odstąpieniu od umowy.

Mam na myśli czy bank może argumentować, że w przypadku komercyjnych kredytów nie musiałby udzielać informacji o odstąpieniu od umowy i jest więc bezpieczny?

Pozdrawiam

O ile mi wiadomo, w przypadku pożyczek na cele komercyjne nie przysługuje prawo do odstąpienia od umowy, ponieważ prawo do odstąpienia od umowy dotyczy praw konsumentów. Dlatego konsekwencją jest brak informacji o odstąpieniu od umowy w umowach Landwirtschaftliche Rentenbank.

Napisany przez Harley

Mam pytanie dotyczące prolongaty...
Jeśli pouczenie o odstąpieniu od umowy kredytu z 2003 roku jest nieważne. Ale zawarłem nową umowę dotyczącą stopy procentowej z bankiem w 2013 roku...czy teraz liczy się tylko pouczenie o odstąpieniu z umowy z 2013 roku? Czy taka umowa zaszkodzi mi w przypadku, gdy chcę odstąpić od umowy kredytowej z powodu błędnego pouczenia o odstąpieniu?

Odpowiedź na to brzmi: To zależy.

To zależy, czy przy prolongacie zostaje udzielone nowe prawo korzystania z kapitału czy też jest to tzw. niesłuszne finansowanie na odcinki.

Jeśli poszukasz tych dwóch pojęć w google i przeanalizujesz dokumentację, dowiesz się, które pouczenie o odstąpieniu jest teraz nadal skuteczne.

Napisany przez 3eugh
Zobacz punkt 3. Kontynuowane prawo do wykorzystania kapitału.
Tylko tak na marginesie: Wiele razy linkowałem do tej strony, ponieważ uważam ją za bardzo informacyjną, a nie dlatego, że w nią zaangażowany lub z nią zarabiam.

Napisany przez Harley

W listopadzie 2011 roku zawarłem umowę ubezpieczeniową za pośrednictwem pośrednika finansowego i przekazałem ją instytucji finansowej, która udzieliła mi zaliczki. Zatem moim zdaniem jest to połączone transakcją na odległość, prawda?

To by miało miejsce, gdyby kredyt bankowy służył do zakupu ubezpieczenia na życie.

Definicję transakcji połączonej znajdziesz pod (3):

§ 358 BGB Związanego z odwołaną umową umową - dejure.org

Niestety w tym przypadku brak połączonej transakcji.

Napisany przez Forward2013
Cześć wszystkim, po obserwowaniu tego forum od pewnego czasu chciałbym poprosić o pomoc. W sierpniu 2013 roku podpisałem umowę dotyczącą pożyczki z góry przez pośrednika. Umowa została podpisana za pośrednictwem Post-Ident (czyli sprzedaż zdalna ???). pożyczka z góry ma zastąpić moje istniejące finansowanie budowy pod koniec 2018 roku. Podpisana informacja o prawie odstąpienia od umowy jest prawie zgodna z szablonem. Jednakże mam wrażenie, że przeczytałem o dodatkowych wymaganiach dotyczących rozpoczęcia okresu na odstąpienie od umowy w przypadku sprzedaży zdalnej oraz odpowiedniej informacji. Ponadto brakuje w mojej informacji o prawie odstąpienia od umowy specjalnej uwagi o sprzedaży zdalnej. Czy w przypadku pożyczek z góry istnieją jakieś szczególne wymogi dotyczące informacji o prawie odstąpienia od umowy? Oto moja informacja o prawie odstąpienia od umowy. Mam nadzieję, że będziecie w stanie mi pomóc! Dziękuję!!!!

Napisany przez 3eugh
Przykładowy tekst znajdziesz tutaj: BGB InfoV - Wzory WRB - Bundesgesetzblätter. Jeśli Twój kontrakt został podpisany w sierpniu 2013 roku, WRB powinien odpowiadać wzorowi z Bundesgesetzblatt Teil I, 2010, Nr. 39, z dnia 29.07.2010 roku, jeśli się nie mylę. Na pierwszy rzut oka faktycznie bardzo się one podobają. Wprowadź swoje dane na stronie www.kreditrechtsexperten.de (skorzystaj z podpowiedzi: podaj numer BLZ). Ta firma - jak wiele innych kancelarii - oferuje bezpłatną pierwszą ocenę Twojego WRB. Dzięki temu będziesz miał większą jasność sytuacji.

Napisany przez dito
@Forward2013
Czy w tym względzie coś się zmieniło w kontekście kredytu Forward? Myślałem, że można go zawrzeć najwcześniej 36 miesięcy przed zakończeniem istniejącego kredytu. W Twoim przypadku byłoby to 5 lat, czyli 60 miesięcy. Coś tu jest nie tak, czy może się pomyliłeś co do roku?

Przekazanie środków własnych można obecnie zawrzeć z okresem karencji do 60 miesięcy.

Napisany przez dito
dziękuję ...... znowu się czegoś nauczyłem ..... @Forward

Napisany przez d_dus

Możemy teraz zawrzeć umowę o kredyt odroczony z okresem karencji do 60 miesięcy.

Skontaktowaliśmy się z naszym bankiem w sprawie oświadczenia wraz z listem od prawnika wymieniającym wadliwy WRB. Termin to 6.2, zastanawiam się, czy odpowiedzą. Co się stanie, jeśli cofniesz, ustalisz termin, a oni nie odpowiedzą? Czy cofnięcie zostanie wtedy zaakceptowane?

Dla nas, zakończenie to w każdym razie 8/16 ze względu na szczególne prawo do wypowiedzenia umowy i szukamy 5-letniego finansowania na kontynuację. Czy powinniśmy teraz ustalić kredyt odroczony na 1.24%, czy poczekać do końca 8/15, a następnie wziąć go bez Odroczenia po 0.85%? Czy ktoś ma kryształową kulę i może mi powiedzieć, jakie będą stopy procentowe w 8/15?

Napisany przez ich_sparmir_VFE

Soviel zu erst widerrufen und dann VFE unter Vorbehalt zahlen, um sich diese danach über den Klageweg zurück zu holen . Denke aber das in diesem Fall die Immobilie nicht verkauft wurde weil da der Darlehensgeber zustimmen muß.

Cześć Sam ... więc czego tu nie zrobiono: przy sprzedaży nieruchomości masz prawo do specjalnej wypowiedzi, na którą DG musi wyrazić zgodę ... Banki tego nie mówią ... dlatego w podanym przypadku lepiej byłoby:

1. Odwołanie
2. Bank odrzuca odwołanie
3. Teraz z 3-miesięcznym terminem wypowiadać
4. Bank MUSI wyrazić zgodę, ale ma prawo do VFE
5. Płatność/zatrzymanie VFE ze sprzedaży pod ZAPOBIEGIEM... ponieważ odwołano wcześniej...

Tak postępowałem... Deutsche Bank po moim odwołaniu powiedziała mi, że odwołanie nie zostanie zaakceptowane, ale zgoda zostanie udzielona po podpisaniu umowy o zwolnieniu z opłatą odstępną. Prawie się na to złapałem, lepiej jest jednak nie podpisywać umowy o rozwiązaniu, ponieważ bank MUSI wyrazić zgodę na wypowiedzenie z 3-miesięcznym terminem, otrzymuje jednak tylko odszkodowanie z tytułu wcześniejszej spłaty. Ponieważ obecnie istnieje wiele wyroków Bundesgerichtshof dotyczących obliczenia odszkodowania z tytułu wcześniejszej spłaty, bank zazwyczaj otrzymuje tutaj mniej, niż przy opłacie odstępnego, którą zazwyczaj ustala prawie na takiej samej wysokości, jak utracone odsetki.

Forward-Darlehen kann man mittlerweile mit einer Vorlaufzeit von bis zu 60 Monaten abschließen.

Widerrufsbelehrung wygląda dość solidnie. Zapewne dlatego, że w przypadku informacji o odstąpieniu z 2013 roku uwzględniono już całą dotychczasową orzecznictwo, więc błędy z przeszłości nie powinny już się zdarzać.

Napisany przez 3ducnici
Istnieje również prawo do specjalnego wypowiedzenia umowy, jeśli pierwszorzędny bank odmawia dodatkowego finansowania, ale inne banki zgodzą się je udzielić...

Napisany przez 3eugh
Czy to ten sam powód, który występuje, gdy kredytobiorca nie może już ekonomicznie wykorzystać finansowanej nieruchomości (sam zamieszkana? lub być może wynajęta?) w obecnych warunkach?

Wyjaśnienie odstąpienia wygląda dość solidnie. To prawdopodobnie dlatego, że w wyjaśnieniu odstąpienia z 2013 roku uwzględniono już całe orzecznictwo, dzięki czemu błędy przeszłości w zasadzie nie powinny się już powtarzać.

W wyjaśnieniu odstąpienia brakuje specjalnego ostrzeżenia dotyczącego zakupów na odległość. Nie jestem jednak pewien, czy to jest błąd.

Czy to ten sam powód, który skłania kredytobiorcę do sprzedaży nieruchomości, gdy w obecnych warunkach nie jest już możliwe ekonomiczne wykorzystanie sfinansowanej własności (czy to własne zamieszkanie? czy może również wynajem?)

Nie ma znaczenia powód, dla którego kredytobiorca chce sprzedać swoją nieruchomość.
W moim przypadku sprzedałem wynajmowane mieszkanie bez zewnętrznej presji finansowej.
Niemniej jednak mam prawo do wcześniejszej spłaty. Dlaczego by nie: Dla banku to jeszcze lepiej, jeśli może wymusić opłatę za wcześniejszą spłatę: Opłata za wcześniejszą spłatę jest zazwyczaj wyższa od sumy dyskontowanych przyszłych rat odsetkowych, czyli niższa wartość bieżąca jeszcze niespłaconych odsetek.

Z tego powodu - zgodnie z ustawą - bankowi nie przeszkadza płatność opłaty za wcześniejszą spłatę.

Ponieważ mniejsze potrącenia z powodu oszczędności na opłacie administracyjnej (która wynosi śmieszne 20 euro rocznie, haha) i inne zbyt nisko oszacowane oszczędności zostaną zrównoważone przez hojną opłatę stałą w wysokości 250 itp.

Ale: Według ostatnich wyroków, opłata manipulacyjna przy zawarciu umów, a także - zgodnie z wyrokiem Commerzbank - opłata manipulacyjna w przypadku wcześniejszej spłaty, znów stanęły pod znakiem zapytania.
Na pewno wytoczę sprawę sądową.
Ale zawsze osobno: najpierw sprawa o opłatę manipulacyjną, potem sprawa o zbyt niskie oszacowane opłaty administracyjne itp. Nie trzeba nawet adwokata.
Odnieśliśmy już sukces samodzielnie reprezentując się w sądzie w sprawach przeciwko AOK, urzędowi pracy i urzędowi skarbowemu.
Nawiasem mówiąc: w sprawach przeciwko ubezpieczeniu zdrowotnemu i urzędowi pracy nie ponosicie żadnych kosztów w 1. instancji: Każda ze stron pokrywa własne koszty, a sądy socjalne nie pobierają opłat sądowych. Zatem: Reprezentując się samemu, można tylko zyskać.
Jest to tylko dodatkowa informacja dla osób ubezpieczonych prawnie, którym odmówiono pokrycia kosztów za coś.
Planuję wkrótce założyć stronę internetową, na której opublikuję moje pisma procesowe i teksty wyroków, dzięki czemu można jeszcze coś zarobić poprzez Google AdWords.

Jeśli strona przeciwna ustąpi po wniesieniu pozwu, zawsze pamiętajcie: jeśli występują odstępstwa od pisma procesowego, to koniecznie skorzystajcie z pomocy zaprzyjaźnionego adwokata, który wystawi rachunek. I: Nigdy nie przyjmujcie uznania winy. Sąd powinien zakończyć sprawę poprzez wyrok uznający. Dla sądu to żadna praca. Sędzia może sobie poświęcić na to 2 akapity. Co to daje: wykonalny tytuł egzekucyjny. Nie wolno po prostu skreślić urzędu skarbowego czy ubezpieczenia zdrowotnego z postępowania. Ponieważ mając wykonalny tytuł egzekucyjny, jeśli strona przeciwna się nie zgodzi, można natychmiast skierować komornika sądowego do urzędu skarbowego.

Nawiasem mówiąc: w przypadku urzędu skarbowego, który stale stawia opór i chwyta za czerwony długopis, nie można niczego stracić i nie ma się czego obawiać, że w przyszłości będą nierówno traktować w zakresie swobody uznania.
Dlatego w przypadku zaciekłego urzędu skarbowego wartość opcji na wniesienie skargi zawsze jest pozytywna (nawet przed sądem skarbowym urząd skarbowy zawsze pokrywa koszty sądowe w 1. instancji).
Dlatego: Zawsze kwestionujcie decyzję, jeśli nic się nie zmienia, druga sprzeciw, jeśli znowu nic nie zmieniają -> pozew... to obecnie naprawdę cieszy

Przepraszam za tę dygresję

W pouczeniu o odstąpieniu brakuje szczególnego ostrzeżenia dotyczącego handlu na odległość. Nie wiem jednak, czy to błąd.

Tak, również brakuje tego w moim ... nie znam żadnego wyroku, który uznałby, że z tego powodu OWU jest nieważne, ani że termin nie rozpocząłby biegu. A jakie są jakiekolwiek negatywne skutki wynikające z braku pouczenia o handlu na odległość?

Ale to tylko moje przypuszczenie. Nie wiem na pewno.
Dlatego też z wdzięcznością przyjmuję odpowiedź od czytelnika z zrozumieniem prawniczym. Moja odpowiedź odnosiła się bardziej do tekstu, który nie jest brakiem.

Napisany przez Harley

Czy to samo dotyczy sytuacji, gdy warunki umowy kredytowej uniemożliwiają kredytobiorcy ekonomiczne wykorzystanie finansowanej nieruchomości (czytaj: zamieszkanie w niej? lub nawet wynajem?)?

Co masz na myśli?
Prawo do wypowiedzenia umowy kredytowej dla dłużników, których nieruchomość przynosi straty?
Czy mógłbyś podać dodatkowe informacje na ten temat?

Napisany przez 3eugh
Jeśli tylko mogę znaleźć link, gdzie mogłem przeczytać o tym. Przepraszam, że jest to tak ogólne, ale naprawdę nie pamiętam i może być, że jest to nieprawda. Jeśli coś mi jeszcze przyjdzie do głowy, chętnie to tutaj dopiszę później.
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 32

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata