Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Podnoszenie wyniku SCHUFA - moje doświadczenia

Napisany przez 6Bankkaufmann
@creditimperial, chciałbym trochę z tego, tylko trochę, na pewno bez problemu, prawda?

Napisany przez Mastercard90210
Cześć

Mam pytanie. Przeczytałem wszystkie wpisy i jestem trochę zdezorientowany.
Mam wynik 97,90.

W październiku chcę częściowo sfinansować nowy samochód, dlatego właśnie się nad tym zastanawiam.

W moim raporcie w Schufa nie ma zbyt wiele informacji:
konto od 2004 roku, karta kredytowa od 2009 roku
Barclaycard od 2.2014 (limit 2500)
Umowa telefoniczna
Zakończona umowa Leasingu, która zostanie usunięta za 6 miesięcy

Moją kartę Barclaycard zakończyłem pod koniec sierpnia. Wygląda na to, że trwa dłużej,
zanim zgłoszą koniec umowy. Wygląda na to, że w Schufa są nowe terminy usuwania kont kart kredytowych. Wcześniej konto karty było usuwane natychmiast, teraz dopiero po upływie 3 lat! Dlaczego? Czy to ma negatywny wpływ na wynik czy raczej pozytywny!?

Jak wpłynie to na moją ocenę w październiku, jeśli Barclaycard zostanie zakończona w moim raporcie?
Czy wynik się poprawi? Miałem tę kartę 2,5 roku.

Pozdrowienia

Napisany przez BenniG
Cześć Mastercard, Twój wynik jest dość dobry, więc nie powinno to być powodem odrzucenia. Co do Twoich pytań: Każda zmiana jest początkowo negatywnie odbierana przez Schufa. Co do terminów Schufa mam jedno pytanie: - kredyty są usuwane dokładnie trzy lata po roku spłaty - Konta kart kredytowych są usuwane dokładnie trzy lata po zakończeniu relacji biznesowej - Informacje o udzieleniu umorzenia długu zostały usunięte po trzech pełnych latach kalendarzowych - Informacje o odmowie umorzenia długu zostały usunięte po trzech latach Może mnie trochę zaniepokoić pierwszy punkt dokładnie po roku spłaty. Co by było, gdybym spłacił pożyczkę 15 stycznia 2013 r. Dokładnie po 3 latach byłaby 15 stycznia 2016 r. Ale 3 lata po roku spłaty byłaby 1 stycznia 2017 r. Jeśli połączymy te dwa aspekty, czy oznaczałoby to 15 stycznia 2017 r.? Czy zdanie samo w sobie jest sprzeczne? Drugi punkt jest jasny, jeśli usunąłbym kartę kredytową 15 stycznia 2013 r., zniknęłaby ona 15 stycznia 2016 r. Trzeci punkt pozostawia trochę miejsca na interpretację. Jeśli zostałem zwolniony z długu 15 stycznia 2013 r., to pierwszym rokiem kalendarzowym jest rok 2013, więc wpis zniknie 1 stycznia 2016 r. czy dopiero 1 stycznia 2017 r.? Ale jeśli odmówiono mi zwolnienia z długu 15 stycznia 2013 r., to informacje o odmowie zniknęłyby 15 stycznia 2016 r., ale dług byłby nadal widoczny.

Napisany przez dsim0815
Przeczytałem trochę na ten temat i mam 1 pytanie:

Gdy loguję się do swojej Schufy za pomocą dostępu online, czy również pogarsza się wtedy wynik?
To jest pytanie poważne.
Czy tylko zapytania o pożyczki, na przykład kredyt hipoteczny, mają wpływ na wynik?

Prawdopodobnie trochę się pogubiłem... (Mój wynik to około 93%)

To właśnie do tego służy dostęp online do SCHUFA, abyś mógł w dowolnym momencie bezpłatnie sprawdzić swoje własne Schufa BEZ pogorszenia wyniku.

Barclaycard anulowany:

Faktycznie: SCHUFA teraz przechowuje kartę kredytową z limitem kredytowym, którą sam klient anulował, jako zakończoną umowę o kartę kredytową / spłaconą wierzytelność. Jako cechę podano bezczelną SPŁACONOŚĆ.

Moim zdaniem brzmi to jak negatywna cecha.
Natychmiast wysłałem zapytanie przez portal internetowy o usunięcie. Wierzytelność nigdy nie istniała. Zgłoszono jedynie limit kredytowy, co jednak nie oznacza jego wykorzystania.

Co o tym sądzicie!?

Czy Twój wynik się pogorszył? Czy masz obliczenia wyniku przed i po zakończeniu karty kredytowej?

Czy twój wynik kredytowy pogorszył się? Masz obliczenia punktów przed i po zakończeniu karty kredytowej?

Na to pytanie nie mogę odpowiedzieć.
Mogę tylko sprawdzić bazowy wynik i zostanie on dostosowany dopiero w październiku.

Napisany przez dsim0815
Cześć wszystkim,

Ponieważ mam teraz zapytanie o kredyt hipoteczny, zauważyłem w moich danych online następujące informacje:

Zapytanie dotyczące warunków kredytu hipotecznego
Numer konta
Data zapytania
08.09.2016

Numer konta
Data zapytania
14.09.2016

Numer konta

Data zapytania
15.09.2016

Dlaczego jest to teraz trzy razy?
W przypadku daty 08/09/16 brakowało jeszcze 2 dokumentów.
Zostały one dostarczone 13/09/16, więc wszystko jest kompletnie.

Dzięki za Wasze wskazówki!

POŚPIESZNE!

Po wysłaniu kolejnego zapytania dotyczącego usunięcia karty Barclaycard (cecha: wyzerowane zobowiązanie), dziś otrzymałem nową odpowiedź:

Zaproponowano korzyści w porównaniu z nowymi zapytaniami.
Jeśli mimo wszystko chciałbym usunąć kartę, powinienem się skontaktować ponownie.

Teraz moje pytanie:

Co zrobić? Pozostawić anulowaną kartę kredytową czy całkowicie ją usunąć?
Dla mnie anulowana karta kredytowa z limitem kredytowym i adnotacją wyzerowane zobowiązanie jest całkowicie negatywna. Sugeruje to przecież, że wyczerpałem swój limit i teraz opłaciłem, prawda!?

@dsim0815, jak złożyłeś wniosek o finansowanie? Przez który kanał? Może być, że złożyłeś dwie różne wnioski u różnych pośredników?

Napisany przez dsim0815
@Specjalista ds. bankowości

tylko w Interhyp, nigdzie indziej!

Interhyp to również tylko pośrednik.

Jednak z mojego punktu widzenia 3 zapytania są trochę dziwne.

Napisany przez dsim0815
tak samo uważam...!

Napisany przez Daukind
Czy w ofercie jest subordynowany kredyt?

Ale zapytania dotyczące warunków są w każdym przypadku neutralne dla punktacji.

Napisany przez dsim0815
Została złożona tylko 1 pożyczka!

Napisany przez BenniG

W związku z terminami w Schufa zastanawia mnie pewna kwestia:

- kredyty dokładnie po trzech latach od roku spłaty

W pierwszym punkcie przeszkadza mi to dokładnie w połączeniu z po roku spłaty. Jakby to było, gdybym spłacił kredyt 15 stycznia 2013 roku. Dokładnie po 3 latach byłoby wtedy 15 stycznia 2016 roku. Ale 3 lata po roku spłaty to 1.1.2017 roku. Kiedy się połączy te dwa aspekty, czy wychodzi 15.1.2017? Czy zdanie samo w sobie się zaprzecza?

I było już kilka tygodni od pytania dotyczącego terminów, na które teraz mogę odpowiedzieć:

Dziś otrzymałem bieżące sprawozdanie z Schufa.

Moja historia w Schufa wygląda następująco:
02.01.2011 Basisscore 96,94% - wszystkie bieżące wartości prawdopodobieństwa między 96,18 a 97,53%, poza wartością dla osób pracujących na własny rachunek wynoszącą 98,85%
02.01.2013 Basisscore 96,48% - wszystkie bieżące wartości prawdopodobieństwa powyżej 96% (96,18-98,56%), poza wartością dla działalności hipotecznej 92,82%
01.01.2015 Basisscore 95,79% - wszystkie bieżące wartości prawdopodobieństwa poniżej 96% (91,97-95,65%), poza wartością dla osób pracujących na własny rachunek 97,12%
06.07.2016 Basisscore 98,65% - wszystkie bieżące wartości prawdopodobieństwa powyżej 98% (98,15-99,36%), poza wartościami dla handlu wysyłkowego 97,85% i drobnych przedsiębiorców 96,68%. Wartość dla firmy telekomunikacyjnej wyniosła tyle samo co w 2015 roku, czyli 94,51%, mimo że mam tylko umowę z 1&1 na telefon i umowę z Unitymedia na telefon stacjonarny i Internet (od kwietnia 2015), obie jednak nie pojawiają się w Schufa.

Po tym, jak byłam zszokowana wieloma zadowalającymi do podwyższonego ryzyka informacjami w 2015 roku, postanowiłam oczyścić swoje dane w Schufa - również ze względu na kredyt hipoteczny, który niedawno podpisałam. Zanim otrzymałam na niego zgodę, zastanawiałam się, czy moje działania negatywnie wpłynęły na mój scoring i czy mógł spaść poniżej 95%.

W 2015 roku pojawiły się następujące punkty:
- 01.02.2012 Umowa kredytowa (samochód za 24.000 €, finansowanie na 0%) na 37 miesięcy. Spłacona przed terminem 03.05.2013 z powodu szkody całkowitej
- 20.04.2012 kredyt ramowy (karta do tankowania z limitem 2.500 €)
- 01.09.2012 Umowa kredytowa (telewizor za 549 €, finansowanie na 0%) na 32 miesiące, spłacona 28.02.2015
- 08.05.2013 konto osobiste z kartą kredytową (Sparkasse z Mastercard - zbiorcze obciążenie transakcji raz w miesiącu)
- 29.05.2013 konto osobiste (Consorsbank z kartą Visa - natychmiastowe obciążenie)
- 2 zapytania o zdolność kredytową

W 2016 roku pojawiły się następujące nowe punkty:
- 02.04.2015 Inny adres
- 02.02.2016 kredyt ramowy (karta do tankowania z limitem 2.500 €) zakończona lub spłacona
- 01.09.2012 Umowa kredytowa (telewizor za 549 €, finansowanie na 0%) na 32 miesiące, spłacona 28.2.2015
- 29.05.2013 konto osobiste
- 02.03.2016 Weryfikacja tożsamości (Sky)
- 10.05.2016 Weryfikacja zdolności kredytowej (zmiana dostawcy prądu)
- 31.08.2016 Zapytanie o warunki kredytu
- 14.09.2016 Weryfikacja zdolności kredytowej
- 19.09.2016 kredyt zabezpieczony hipotecznie (50.000 €)

Więc kredyt samochodowy (bardzo prawdopodobnie) zniknął dokładnie po 3 latach od spłaty. Połączenie z Sparkasse zostało natychmiast. Pomimo przeprowadzki i spłaty obu małych kredytów (które będą zniknąć trochę później), moje wyniki wzrosły o około 3%.

Podsumowanie: Spłać kredyt zgodnie z umową!

PS: Oczywiście byłoby teraz interesujące, jakie będą skutki kredytu hipotecznego i związana z tym kolejna przeprowadzka dla mojego wyniku, ale dowiem się o tym dopiero pod koniec 2017 roku, ponieważ nie widzę powodu, aby płacić więcej niż za znaczek pocztowy, kopię i wydruk za tę usługę ;-)

Napisany przez bluescreen
Nowy wynik jest tutaj. U mnie został usunięty tylko wygasły kontrakt na telefon. W pozostałych przypadkach nie było żadnych zmian.
96,73% - no proszę, w końcu się poprawia.

Napisany przez waxnhax
Aktualizacja wewnętrzna: z 97,33% do 98,01%.

Napisany przez daawuud

Szanowni Państwo,

W nawiązaniu do moich wcześniejszych wpisów na ten temat, chciałbym podsumować następujące kwestie:

04/2014: 91%
...

01/2015: 88%
> 3x zapytanie o finansowanie samochodu (VW-Bank)

04/2015: 92% (+4%)
> 3x zapytanie o założenie biznesowego konta w Postbank
> 1x założenie biznesowego konta w Postbank
> 4x zapytanie o finansowanie samochodu (VW-Bank)

07/2015: 93% (+1%)
> zapytanie wewnętrzne w Schufa

10/2015: 92% (-1%)
> zapytanie o prywatne konto bankowe (Sparkasse)
> zmiana adresu

01/2016: 90% (-2%)
> Brak działań

04/2016: 89% (-1%)
> Brak działań

07/2016: 91,5% (zwiększone o +2,5% przy braku aktywności!!!)

10/2016: 92,75 (zwiększone o +1,25% przy braku aktywności)

W tym kwartale zapytania przedawnione, których wpisy jednocześnie już nie istnieją:

> Z kwartału 01/2015
- 3 zapytania o finansowanie samochodu (VW-Bank) przedawnione i do 07/2016 już nieobecne

> Z kwartału 04/2015
- 3 zapytania o założenie biznesowego konta w Postbank przedawnione i wpis do 07/2016 już nieobecny.

- 4 zapytania o finansowanie samochodu (VW-Bank) przedawnione i wpis do 07/2016 już nieobecny.
- 1 biznesowe konto w Postbanku zlikwidowane przez bank i wpis do 07/2016 już nieobecny.

Aktualny stan:

> 2 prywatne konta w banku Sparkasse (jedno z limitem 2 000 EUR)

> 2 prywatne kredyty w banku Sparkasse
- 28 000 EUR - 62 raty
- 3 352 EUR - 59 rat

> 1 finansowanie samochodu w VW-Bank
- 18 242 EUR - 49 rat

> Umowa na telefon komórkowy z firmą Vodafone

> Zapytanie o wynajem mieszkania (przedawnione 29.08.2016) [usunięte]

10/2016: 92,75 (zwiększone o +1,25% przy braku aktywności)

Napisany przez Paddy007
Ja, również mieliśmy swoje uciążliwe doświadczenia z Schufa. Wszystko trwa wiecznie i jest niezrozumiałe. Mam napisane w swojej Schufa w dniu..... zapytanie kredytowe o warunki. Tego zdania nigdzie nie znalazłem i musiałem się dobrze przyjrzeć w domu. Czy to teraz jest zapytanie o warunki czy o kredyt? W jakim stopniu zapytanie o kredyt pogarsza wynik?

Napisany przez NaTwoim13
Prośba o kredyt pod określonymi warunkami jest zapytaniem niezależnym od scoringu w Schufie!

Napisany przez matti85
Byłem bardzo aktywny w tym kwartale. Chciałem po prostu to przetestować, ponieważ nie mam nic zaplanowanego na najbliższe 12 miesięcy.

Uruchomiono limit debetowy prawie 10 tys. zł, ale niestety nie został zgłoszony do Biura Informacji Kredytowej (BIK).
Skorzystałem z aplikacji Creditplus, gdzie można pożyczyć 5 tys. zł i dostać pieniądze następnego dnia. Wszystko zadziałało i dostałem 5 tys. zł.

W swoim banku wziąłem kredyt w wysokości 15 tys. zł na dowolne cele.

Oba kredyty zostały zgłoszone do BIK. Ponadto zrobiłem jeszcze kilka zapytań tutaj i tam. Po prostu chciałem to wszystko wypróbować.

Co się stało? Punkty w moim skorze wzrosły o 2,5.

Z tego wnioskuję, że BIK uważa, że dzięki wszystkim udzielonym kredytom mam dobrą zdolność kredytową.

W tym kwartale pozostanę bierny i zobaczę, jak zachowa się skor.

W lutym spłacę wszystko dzięki bezpłatnej spłacie dodatkowej. Jestem ciekawy, co wtedy zrobi skor. Dam znać.

Napisany przez kofferradio
Trudno to uogólnić. W moim przypadku:

10/14: 95,03%
07/16: 90,72%
10/16: 86,20%

- Dodatkowa karta kredytowa w styczniu
- Przeprowadzka w kwietniu
- kredyt ratalny (22.500 euro) z banku domowego w sierpniu

Napisany przez Bitte
Czy mogę także zwrócić się do mojego banku domowego o udostępnienie informacji na podstawie § 34 BDSG??

Napisany przez katalog49
Dziwne pytanie!!!

Cytuje § 34 BDSG i nie rozumiem, co oznacza

Die verantwortliche Stelle hat dem Betroffenen auf Verlangen Auskunft zu erteilen über...

Napisany przez BenniG
No cóż, można po prostu udzielić odpowiedzi.

Twoje konto w banku domowym może sprawdzać Twój konkretne wyniki w bazie Schufa. Ale nie otrzymasz całkowitego dostępu.

Jeśli chcesz poznać różne wartości prawdopodobieństwa, możesz pobrać formularz ze strony internetowej Schufy i wysłać go wraz z kopią dowodu osobistego bezpośrednio do Schufy. Następnie trwa to około miesiąca i otrzymasz około 4 strony z odpowiednimi informacjami. Dodatkowo zostanie podane, kiedy i co zostało sprawdzone oraz jakie masz obecne zobowiązania.

Możesz to zrobić raz w roku.

Napisany przez katalog49
To pytanie dotyczyło tego, czy bank może przeprowadzić zapytanie zgodnie z § 34 ustawy o ochronie danych osobowych. A jedyne słuszne odpowiedzi brzmi: NIE!

Napisany przez Paddy007
Udało mi się podwyższyć mój wynik z 07/16 na 10/16. Z 92,40% na 95,17%.
- Było trzy zapytania dotyczące warunków kredytowych na nieruchomości, ale nie miały wpływu na wynik.
- Zapytanie o zdolność kredytową od Immobilienscout (chciałem zamówić raport z Schufy, ale zmieniłem zdanie, bo po pierwszym kliknięciu, mimo braku zamówienia, zapytanie było już w systemie. Nie wiem, czy to jest w porządku).
- kredyt ratalny na 32 000 € na naszą działkę
Mam konto w DKB (od 08/08) i konto w Comdirect (od 08/11). Musimy utrzymać czysty wynik w Schufie do przyszłego roku ze względu na kredyt budowlany. Początkowo chciałem opuścić DKB, bo nie podoba mi się ich nowa polityka związana z wypłatą tylko 50 € i innymi bezużytecznymi rzeczami. Jednak pracownik MeinSchufa odradził mi to, twierdząc, że obniży to mój wynik. Bądźmy szczerzy, Schufa blokuje wszelką konkurencję na rynku bankowym i kont bankowych!
Być może dla niektórych będzie to interesujące, że zamknięcie konta (np. gdy ma się dwa konta) poprawia wynik w Schufie, ale tylko jeśli to nowsze z obu kont. Jeśli to starsze konto, pracownik powiedział mi, że wpłynie to negatywnie na wynik branżowy.

Napisany przez Daukind

Właściwie chciałem odejść od DKB, ponieważ ta nowa polityka z wypłatą tylko 50€ i innymi bezużytecznymi rzeczami już mi się nie podoba.

Zgadza się. Bank powinien oferować swoje usługi za darmo każdemu. Niewiarygodne, że DKB ośmiela się żądać ogromnych wpływów w wysokości 700 euro miesięcznie, a następnie jeszcze wymaga od klientów wypłaty co najmniej 50 euro. Kto potrzebuje tyle gotówki? A za to takie bezużyteczne rzeczy jak brak opłat za transakcje zagraniczne lub bezpłatną pomoc w nagłych wypadkach z kartą i gotówką w razie zgubienia.

Bądźmy szczerzy, Schufa uniemożliwia wszelką konkurencję w sektorze bankowym i kont bankowych!

Jakie to bezsensowne. Żadnemu bankowi nie zależy na osobach, które skaczą z konta na konto, łapczywie podejmując premie i podnosząc koszty wszędzie, wybierając tylko to, co im pasuje.

Schufa nie może za to nic...

Napisany przez Bitte

Czy mogę również poprzez swoją bankowość domową złożyć zapytanie zgodnie z § 34 BDSG??

Według mojego banku nie jest to możliwe, ponieważ tego nie wykonują. Powiedzieli mi, żebym skontaktował się z Postbankiem, ponieważ oni to zrobią, na przykład Postbank przy Marienstr. 80, 63069 Offenbach am Main.

Napisany przez BenniG
Zadajesz pytanie, udzielasz sobie odpowiedzi. Ale daj znać, czy Postbank zrobi to dla ciebie. Jesteś tam klientem?

Napisany przez Paddy007
@Daukind: Co za nonsens. Jeśli już mnie cytujesz, zrób to poprawnie i dodaj również zdanie pracownika Schufy. Oczywiście żadne banki nie mają obowiązku tego robić, tak jak ja nie napisałem. Jeśli regularnie wypłacasz więcej niż 50€, to dobrze dla ciebie. Ja tego nie robię. Nie jestem hopperem, tylko wybieram bank, który najlepiej pasuje do mojego zachowania, gdy warunki stają się dla mnie niekorzystne. To nie jest skakanie z banku do banku, ponieważ jestem już długo w DKB. A jeśli Schufa negatywnie ocenia moją zmianę banku, to ma z tym związek! Więc jeszcze raz dla ciebie: nie napisałem, że wszyscy banki powinny to robić, tylko że uważam, że nie jest w porządku, że staję przed takimi faktami, że mogę zmienić bank, ale to jest odbierane mi negatywnie. I nawet jeśli tego nie rozumiesz albo nie chcesz, dokładnie o to mi chodziło. Jeśli te dodatkowe usługi za granicą są dla ciebie fajne, to dobrze. Dla mnie nie, bo ich nie potrzebuję. Na pewno wielu ludziom są potrzebne, ale mnie o to nie chodzi. Ani o usługi DKB. Firma ma prawo do takiego wyboru, ale wtedy chcę po prostu móc zmienić bank bez utraty punktacji. Nie jestem winny, że banki postępują tak, jak postępują, i na tym nie zarabiają, ale jeśli nie widzę sensu w tym, żeby płacić za to, jak w przypadku Postbanku, to chcę móc też zmienić bank, bez żeby to było ode mnie negatywnie ocenione. Jeśli bank, tak jak DKB, reklamuje się bez ale, to nie ma ale. Tak działa rynek prądu czy ubezpieczeń samochodowych, bez mojego szkodzenia. Nie czuję litości dla banków, tak długo jak budują pałace czy sponsorują imprezy sportowe i na to mają pieniądze, tak jak na wynagrodzenia menedżerów w milionach. To moje zdanie, czy je rozumiesz czy akceptujesz, to mi obojętne. Jeśli masz pieniądze i nie chcesz konkurencji, to co z tego.

Napisany przez 2RAM
usunięty - niewłaściwe forum

Napisany przez Daukind
@Paddy

Przepraszam, jeśli chcesz zmienić bank wyłącznie dlatego, że będziesz musiał wypłacić co najmniej 50 euro gotówki w przyszłości - nie ma żadnych innych pogorszeń - to faktycznie mnie to zaskakuje. Potem obwiniasz jeszcze Schufę, że uniemożliwia konkurencję między bankami... to jest po prostu polityczny bełkot. Zawsze możesz otworzyć konto w innym banku. Nawet jeśli podczas tego procesu punktacja bazowa trochę spadnie, żaden bank na całym świecie się tym nie interesuje. W końcu nie zostanie im nawet przekazana.

Napisany przez Paddy007

@Paddy ......inne pogorszenia nie istnieją - jestem w rzeczywistości zaskoczony. A potem jeszcze obwiniać Schufę, że uniemożliwia konkurencję między bankami... to jest przecież polityczny nonsens. Zawsze możesz otworzyć konto w innym banku. Nawet jeśli podstawowa ocena trochę spada, żaden bank na świecie się tym nie przejmuje. Przecież nawet go nie otrzymuje.

Jest mi obojętne, czy jesteś zaskoczony. Dla niektórych może to być pogorszenie w sensie, że nie mogą już wypłacić 20€. Jeśli dla Ciebie to nie problem, to w porządku, możesz zostać w banku. Ale jak nie zrozumiałeś, nie chodzi mi o usługi DKB!
Jak być może nie zauważyłeś w moim poście, spada nie tylko podstawowa ocena (tu faktycznie nie wiem, czy jest ona decydująca dla banku np. przy kredycie hipotecznym - ale czytałem już coś innego na forum), ale na pewno także (tak twierdzi infolinia MeinSchufa) ocena branżowa w rodzajach danych (długość historii kredytowej oraz wykorzystanie kredytu w ostatnim roku), co wpływa na wartość oceny i tym samym na poziom ratingu! Oznacza to dla mnie, ażebyś zrozumiał, że jeśli mam bank, do którego chcę przejść, i w wyniku tego ocena branżowa i poziom ratingu się pogarszają, masz problemy z niektórymi transakcjami. Nie ważne jak byś się kręcił. Być może nie jest to decydujące za pierwszym razem, ale skoro nikt nie zna metod obliczeniowych ani nie może online sprawdzić oceny branżowej, nie mogę tego zrozumieć, a 1% może być już rozstrzygające w niektórych transakcjach. Więc nie wciskaj mi kitu i daj spokój!

Napisany przez Daukind
Naprawdę nie masz bladego pojęcia, czy i w jaki sposób wypowiedzenie umowy i ponowne ubieganie się o konto oszczędnościowe wpłynie na Twój wynik punktowy w biurze informacji kredytowej, a jednak śmiało twierdzisz tutaj, że Biuro Informacji Kredytowej (Schufa) powstrzymuje konkurencję między bankami.

Co więcej, na pewno nie jesteś w stanie wymienić pięciu banków, które stosują oprocentowanie zależne od zdolności kredytowej w transakcjach hipotecznych.

Więc weź pigułkę z baldrianem i dołącz do Dietera Nuhra.

Napisany przez Paddy007
Ja, może i ja nie wypowiadam bzdur tak jak ty, tylko powołuję się na informację z infolinii MeinSchufa (3 niezależne potwierdzenia), a oni muszą to wiedzieć. Ponadto mogę ci powiedzieć, że Diba odrzuciłaby to z tego powodu, gdyby nasz wynik był niższy. Nie mam żadnej wiedzy wewnętrznej bankowej, ale doświadczyłem sytuacji, w której to mogło wpłynąć na decyzję o przyznaniu. Jeśli dostaję informację, że ten wynik się pogarsza, a z tego powodu bank może odrzucić wniosek o kredyt hipoteczny, to wierzę w to. Nieważne, co ty sądzisz ze swoją wiedzą i bełkotem oraz brakiem jakichkolwiek źródeł. Może nie potrafię wymienić 5 banków, ale umiem słuchać i w przeciwieństwie do ciebie czytać, i wiem, że zmiana banku może negatywnie wpłynąć na mój wynik kredytowy lub branżowy i zrujnować pewne interesy z powodu określonych progów procentowych. Jeśli nie mogę zmienić banku bez negatywnych konsekwencji, to dla mnie Schufa ponosi największą odpowiedzialność. Bez względu na to, czy ty w to wierzysz i wypowiadasz swoje bzdury, czy uważasz się za szczególnie mądrego czy nie.

Napisany przez Daukind
Zamiast całego tego bezsensownego bełkotu mógłbyś po prostu napisać: Nie mam pojęcia, ale Biuro Informacji Gospodarczej jest złe. To samo znaczenie, znacznie mniej tekstu.

Napisany przez Paddy007
Albo mogłeś napisać: Każdy mój post ma z reguły podtekst, zawsze muszę coś przeciwko niemu powiedzieć, zawsze jestem mądrzejszy, ale nie przyczynam się do tematu, ale zawsze narzekam, bo w domu mam niewiele do powiedzenia. Od kiedy jestem na forum, muszę krytycznie odpowiadać na każdy post i kiedy próbuję być zabawny, nikt tego nie rozumie. To dużo więcej tekstu, ale to prawda. Nie powiedziałem, że Schufa jest zła, jestem zdania, że hamuje konkurencję. Jeśli tego nie rozumiesz albo nie podzielasz mojego zdania, to mnie to nie obchodzi.
Więc trzymaj głowę ciepło i zostaw to w spokoju, nie masz nic do powiedzenia na dany temat, nie masz żadnych źródeł i chodzi ci tylko o to, żeby coś powiedzieć. Wykonujesz swoją rolę doskonale.

Napisany przez Daukind
To było teraz niemiłe

PS: Byłoby mi nowością, że Schufa decyduje, od jakich wartości wyników banki mogą z Tobą prowadzić interesy. Jeśli więc uważasz, że banki ślepo ufają wartościom Schufa, ale uważasz je za niesprawiedliwe, powinieneś się zastanowić, dlaczego banki płacą fortunę za te właśnie wartości. Wszyscy ci bankowcy, siedzący w szklanych pałacach i marnujący milionowe premie.

Ale jak już mówisz... nie mam pojęcia

Napisany przez Paddy007
Oho, czy nie potrafisz tego przeczytać, czy zrozumieć? Nie powiedziałem, że decyduje Schufa. Powiedziałem, że Schufa uniemożliwia konkurencję i że jeśli się ją jednak zauważy, można mieć gorsze karty w transakcjach (np. kredyt). Z tego powodu nie mogę kontynuować konkurencji w 100%, ponieważ może to zaszkodzić mojemu wynikowi branżowemu. Oczywiście jest mi jasne, że ocena kredytu wymaga więcej, ale jeśli wartość jest zła, to nawet nie dochodzi do takiej analizy. Tak, masz rację, nie masz pojęcia i PS: nie muszę być miły wobec ciebie. Ty także nie musisz być miły wobec mnie. Co z tego. Zakończmy to teraz, bo inaczej będzie jeszcze więcej offtopu, a ja będę ignorować twoje myślowe bigosy w przyszłości.

Napisany przez Daukind
Prawdopodobnie nawet po x-tej próbie nie zrozumiem, jak Biuro Informacji Gospodarczej może cokolwiek uniemożliwić, skoro nie podejmuje decyzji. Ale dobrze, uznajmy, że nie mam pojęcia. Powinniśmy zakończyć tę dyskusję tutaj.

Napisany przez Paddy007
Nie martw się, ludzie nadal cię polubią, nawet jeśli tego nie rozumiesz i nie potrafisz czytać. Schufa pośrednio to uniemożliwia, nie dopuszczając konkurencji, ponieważ interpretuje pewne rzeczy jako negatywne, chociaż nie mam takiego zamiaru (nie każda zmiana konta ma związek z nieumiejętnością radzenia sobie z pieniędzmi, ale może być po prostu związana z lepszym oprocentowaniem lub podobnie). Mimo to to zostaje odebrane w taki sam sposób i być może nie będę mógł dostać kredytu, ponieważ chcę mieć najlepsze warunki dla siebie. I nie rozumiesz, że z częstą zmianą banku Schufa uważa, że nie potrafię zarządzać pieniędzmi, chociaż nie ma to z tym nic wspólnego. Dokładnie to odzwierciedla w moim wyniku i bank może to zobaczyć. Nic nie mogę zrobić poza pozostaniem w banku z gorszymi warunkami, bo jeśli zmienisz, to wszystko, o czym piszę powyżej, zacznie się od nowa. Mogę słuchać twojej wiedzy fachowej, ale zawsze patrzy się na jakiś wynik i poziom oceny, sam powinieneś wierzyć w to w swoim horyzoncie. Jeśli od samego początku jest zły, wylecisz. Wiem, że nie rozumiesz, ale może kiedyś się z tobą wszystko w jedno złoży. Szczerze mówiąc, wątpię, gdy czytam twoje bełkotanie, ale to tym samym temat jest zamknięty, ponieważ widzę, że to u ciebie nie działa ani nie poprawia się, przepraszam za ciebie.

Napisany przez 2titan1981
Jeśli zamkniesz konto bieżące w DKB w tym samym czasie co otwarcie nowego, szkoda praktycznie nie będzie zauważalna. Ostatnia zmiana konta bieżącego przy otwarciu nowego i zamknięciu starego konta spowodowała, że odebrano mi 0,14 punktu w skali punktowej. Więc praktycznie nie ma o czym mówić.

Napisany przez BenniG
Hm, teraz potrzebujemy więcej osób, które potrafią to zrobić i ocenić zmianę wyniku, abyśmy byli mądrzejsi.
Ale ostatecznie pogorszenie wyniku o 0,14 punktów może właśnie doprowadzić do tego, że spadniesz poniżej minimalnej wartości, którą bank ustanawia jako warunek udzielenia kredytu. Niektóre banki działają na zasadzie czarno-białej, inne być może w odcieniach szarości, więc mimo że kredyt dostaniesz, to na końcu zapłacisz więcej.
Twój wynik na przykład wynosi 95,03, zmieniasz konto i twój wynik spada do 94,89.
Jedna bank ma niestety limit przy 95,00. W takim przypadku musiałbyś skorzystać na tym i nie mogłbyś kupić swojego wymarzonego obiektu za pomocą kredytu od tego banku.
Inny bank ma stopę oprocentowania od 1,50% w przedziale od 95,00 do 95,49, a od 1,55% w przedziale od 94,50 do 94,99. Tak więc, mimo że ucierpiałeś, możesz „wykupić” swój „błąd”. Czy zmiana konta oszczędnościowego w końcu była bardziej opłacalna, musi być ocenione indywidualnie.
W ten sposób Schufa ma nawet kilkakrotny wpływ na twoje transakcje. Po pierwsze, sprawia, że ​​niekoniecznie chcesz zmieniać konto, a następnie sprawia, że niektóre banki w ogóle nie wchodzą w grę dla twoich transakcji. Ale czy to Schufa czy banki, z ich różnymi regułami, ponoszą winę za to, nie chcę oceniać.

Napisany przez 2titan1981
Kto planuje finansowanie, ten zazwyczaj wie, jaki jest obecny jego wynik scoringu i jeśli to możliwe, jaki był kilka kwartałów wcześniej. Ostatecznie każdy musi sam przemyśleć, czy może sobie pozwolić na zmianę (nadchodzące finansowanie). Już wcześniej, długo przed zakupem domu, zadbałem o to, aby moje dane w Schufie były czyste i aby pozbyć się wszystkich starych zobowiązań.

Chodzi o to, że nie chodzi o to, że zmiana konta automatycznie uniemożliwia finansowanie domu z dowolnym wynikiem Sufy (strata 10% wartości...) ale raczej o inteligentne planowanie zmian w swoim życiu. Przy bardzo ruchliwej 6-pasmowej ulicy, niemal każdy czeka, gdy światło jest czerwone dla pieszych, jeśli celem jest przejście przez ulicę żywym i nieposzkodowanym. Lepiej poczekać, aż będzie zielone i przejść bezpiecznie.

Napisany przez Christina
Cześć wszystkim,

niedawno zamówiłam sobie pierwszy raz bezpłatne sprawdzenie mojej historii kredytowej w Biurze Informacji Kredytowej. Zauważyłam tam wpis, na który mam pytanie. W 2013 roku miałam kartę płatniczą Ikea (Ikano Bank), która jest rodzajem karty kredytowej. Jednak w 2014 roku zdecydowałam się ją zrezygnować, co również zostało odnotowane w moim raporcie w Biurze Informacji Kredytowej. Byłam trochę zdezorientowana, dlaczego karta wciąż widnieje w mojej historii kredytowej. Zawsze myślałam, że karty kredytowe są usuwane natychmiast po rezygnacji? Oto fragment mojego raportu BIK.

Ikano Bank AB (publ), Oddział w Niemczech zgłosił informację dotyczącą tego kontraktu pod numerem xxxxxx. Ta informacja jest przechowywana przez 3 lata po zrealizowaniu.
W dniu 25.02.2014 zgłoszono, że relacja kontraktowa została zakończona lub należność została już uregulowana. Są również informacje przechowywane o zrealizowanych relacjach biznesowych, które mogą być istotne dla podejmowania nowych decyzji kontraktowych.
Ikano Bank AB (publ), Oddział w Niemczech zgłosił, że dla konta prowadzonego pod numerem xxxxx został przyznany kredyt ramowy, z którego można elastycznie korzystać do limitu kredytowego w wysokości 900 euro. Ta informacja jest przechowywana tak długo, jak trwa relacja biznesowa. Datowany na 02.03.2013.

Dla mnie tekst był w jakiś sposób mylący. Musiałam go przeczytać kilka razy. Nowy wpis znajduje się powyżej starego. To mnie na początku zdezorientowało. Ponadto wydawało mi się dziwne, że raz napisano, że zostanie usunięty, gdy relacja biznesowa już nie istnieje, a potem ponownie napisano, że wpis pozostanie przez 3 lata. Byłabym wdzięczna za pomoc w zrozumieniu tego.

Pozdrowienia
Christina

Napisany przez kofferradio
Zarówno kredyty, jak i karty kredytowe są przechowywane przez 3 lata po spłacie/zakończeniu umowy/wypowiedzeniu. Tekst jest naprawdę mylący.

Napisany przez Christina
Wszystko jasne. Więc teraz mam informację.
Dziękuję za szybką odpowiedź.
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 25

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!