Cześć,
czytałem niedawno o sprawie z błędnym pouczeniem o odstąpieniu i chciałem sobie to kiedyś dokładnie przyjrzeć.
Moja żona kupiła i sfinansowała mieszkanie w 2004 roku. Kilka lat temu, gdy kupowaliśmy nasz wspólny
Dom, postanowiliśmy sprzedać mieszkanie, ponieważ wydawało nam się zbyt ryzykowne jednoczesne finansowanie dwóch obiektów.
Wtedy zapłaciliśmy ponad 10 000 € odszkodowania za wcześniejszą spłatę przy wartości finansowania prawie 110 000 €.
Czy można użyć tej możliwości także dla już zrealizowanego kontraktu, aby być może odzyskać przynajmniej część tych 10 000 €?
Sfinansowaliśmy obecny
Dom także w tej samej banku, czy mogą pojawić się jakieś problemy?
Oczywiste jest, że bank nie będzie zadowolony, ale nie będą mogli nam zerwać innego kontraktu, prawda?
Cześć
Martin
Pomijając kwestię odstąpienia, nie było potrzebne rozwiązanie, gdybyście pozostali w tym samym banku z finansowaniem domu. Wymiana zastawu mogłaby kosztować kilkaset
euro, jeśli w ogóle coś by kosztowało. Bank naprawdę was dobrze obrobił.
W takim banku nie miałbym wątpliwości, że skorzystałbym z możliwości odstąpienia.
Oczywiście, możesz spodziewać się, że bank będzie robił problemy, jeśli tylko zobaczy taką możliwość. Ale w zasadzie to są 2 zupełnie osobne umowy. Odstąpienie jednego nie ma wpływu na drugi.
Jak stare jest drugie porozumienie? Być może lepiej sprawdzić możliwość odstąpienia obu od razu!