Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Karta zwrotów - doświadczenia

Napisany przez dirkler

@pmk

Czy też u Ciebie jedyną zmianą w Twoim oświadczeniu o odstąpieniu od umowy jest zmiana z Ja/My...? Czy o jaką wersję ING Diba chodzi?

@ccbroker: zobacz wpis pmks z 10 czerwca

Napisany przez pmk

@bj-orn

Arrgghh, stimmt, dieser Unterschied war mir noch gar nicht aufgefallen. Danke für den Hinweis.

Komisch, dass mein Anwalt die Chancen trotzdem sehr gut einstuft.

was ist daran komisch? Der Anwalt gewinnt immer

Napisany przez bj-orn
@pmk: Przypuszczałem to. Usłyszałem tylko o pozornie standardowej pierwszej propozycji porównawczej, zgodnie z którą możliwe jest odwołanie się za zapłatą 50% kary za wcześniejszą spłatę. Ale są to tylko plotki... stąd moje pytanie.

Napisany przez pmk
[cytat=bj-orn">
@pmk: To miałem podejrzenia. Usłyszałem tylko o pozornie standardowej pierwszej propozycji porównawczej, zgodnie z którą odstąpienie jest możliwe przy zapłacie 50% kary za wcześniejszą spłatę. Ale to wszystko słyszałem... stąd moje zapytanie.
[/cytat]
Odpowiedź w wysokości 50% kary za wcześniejszą spłatę mogę potwierdzić jako doświadczenie (jednego adwokata). Ale to jeszcze (jeszcze!?) nie było to, co bank mi zaproponował. Ogólnie uważam, że 50% to tylko kiepski kompromis, przynajmniej biorąc pod uwagę klauzulę używaną w moim przypadku. Oczywiście byłbym również wdzięczny za usłyszenie o lepszych doświadczeniach praktycznych

Napisany przez cotangens
Dzień dobry,

Pytanie do wszystkich:

Jak postępować z hipoteką w przypadku odwołania w następującym przypadku?

250 000 € hipoteki, z czego 160 000 € przypada na pożyczkę od banku finansowego i 25 000 € na pożyczkę KfW.

Co należy wziąć pod uwagę w ramach refinansowania, czy bank dotknięty odwołaniem przekaże hipotekę, oprócz 25 000 €, następnemu instytutowi lub dokona częściowej jej spłaty?

Napisany przez 3ducnici

Pytanie brzmi, co rozumieć przez sukces. Z mojej wiedzy nie było dotąd żadnego prawomocnego wyroku przeciwko ING-DIBA. Prawdopodobnie istnieje wiele bardziej lub mniej korzystnych porozumień, których nie wolno publicznie omawiać. Mam teraz pierwszą ofertę od ING-DIBA, która ostatecznie okazałaby się dla mnie droższa niż kontynuowanie starego kredytu

Dlatego dzwoń i pytaj!

Napisany przez NaTwoim13
Cześć kotangensie,

Podstawowa hipoteka jest przekazywana w trybie powierniczym w momencie jej spłaty i rozwiązania.

Usunięcie jej tylko generuje dodatkowe koszty, a zamieszczona hipoteka nie rośnie.

Napisany przez 3ducnici

Dzień dobry,

mam pytanie do grona:

Jak postępować z hipoteką w przypadku odwołania w następującym przypadku?

Hipoteka 250 T€,
z czego jeszcze 160T€ dotyczy pożyczki od banku finansowego i
25T€ od pożyczki KfW

Co należy wziąć pod uwagę przy refinansowaniu, czy bank dotknięty odwołaniem przekaże hipotekę, z wyjątkiem 25 T€, następnemu instytutowi jako częściową cesję lub dokona częściowego skreślenia?

Przypadek 1: Bank akceptuje odwołanie, wtedy oba banki dogadują się między sobą. Mają notariuszy, którzy to bezpośrednio załatwią. Hipoteka zostanie odstąpiona na rzecz banku spłacającego...

Przypadek 2: Bank nie akceptuje odwołania, wtedy również finansowanie spłacające nie zostanie użyte. Wtedy należałoby najpierw negocjować i ewentualnie dochodzić roszczeń przed sądem. Wówczas refinansowanie natychmiastowe byłoby na razie niemożliwe...

Jasnawo, prawda?

Napisany przez Harley
Cześć drodzy forumowicze, czy mogę przedstawić wam moją wersję informacji o odstąpieniu od umowy ING-DiBa z 2009 roku!

Prawo do odstąpienia
Możesz odstąpić od umowy w ciągu 2 tygodni bez podawania przyczyny w formie pisemnej (np. list, itp.). Termin zaczyna biec po otrzymaniu niniejszej informacji w formie tekstowej, ale nie wcześniej, niż otrzymasz również zaświadczenie o umowie, itp. ...., i także nie wcześniej niż po spełnieniu przez nas obowiązku informacyjnego zgodnie z § 312c Abs. 2 BGB w sączeniu .....
Termin do odstąpienia nie zaczyna biec także przed zawarciem umowy. Następuje to w dniu otrzymania podpisanego przez ciebie umowy o pożyczkę w ING-DiBa AG. Aby zachować termin do odstąpienia, wystarczy wysłać odstąpienie na czas. Odstąpienie należy kierować do: ING-DiBa AG, (pełen adres, faks, email)

Słynne, zniesione przez BGH sformułowanie najwcześniej zostało tutaj zastąpione słowami nie wcześniej niż, które w istocie mają takie samo znaczenie.

(Proszę, odbierz mnie najwcześniej o 24:00 lub proszę, odbierz mnie nie wcześniej niż o 24:00 są dla mnie równoważnymi oświadczeniami.)

W związku z definicją momentu zawarcia umowy Następuje to w dniu otrzymania ... w ING-DiBa AG, moim zdaniem również nie można jednoznacznie określić momentu rozpoczęcia terminu do odstąpienia. Niemożliwe jest dla kredytobiorcy ustalenie, w którym dniu list faktycznie dotarł do DiBa.

Czy z tego powodu nie może być zastosowany powyższy wyrok BGH?

Jak oceniacie szanse na odzyskanie VFE po sprzedaży na podstawie odstąpienia?

Napisany przez 3ducnici

Witajcie drodzy forumowicze, czy mogę zaprezentować wam moją wersję pouczenia o odstąpieniu od umowy z ING-DiBa z 2009 roku!

Prawo do odstąpienia
Możesz odstąpić od swojego oświadczenia o złożeniu umowy w ciągu 2 tygodni bez podawania przyczyny w formie pisemnej (np. list, itp.). Termin zaczyna się po otrzymaniu tego pouczenia w formie tekstowej, ale nie wcześniej niż w chwili udostępnienia ci umowy, itp. .... i nie wcześniej niż po spełnieniu naszych obowiązków informacyjnych zgodnie z § 312c ust. 2 BGB w połączeniu .....
Termin na odstąpienie nie zaczyna biec przed zawarciem umowy. Dokładnie na dzień zawarcia umowy kredytobiorca podpisał umowę o pożyczkę w ING-DiBa AG. Aby zachować termin na odstąpienie, wystarcza terminowe wysłanie odstąpienia. Odstąpienie należy wysłać na: ING-DiBa AG, (pełny adres, faks, email)

Znana z decyzji BGH sformułowanie najwcześniej została tutaj zastąpiona jedynie słowami nie wcześniej niż, które w gruncie rzeczy mają takie samo znaczenie.

(Proszę zabierz mnie najwcześniej o północy lub zabierz mnie nie wcześniej niż o północy to dla mnie równoznaczne stwierdzenia.)

W połączeniu z określeniem momentu zawarcia umowy Dokładnie na dzień zawarcia... w ING-DiBa AG moim zdaniem również nie wynika stąd dokładny moment rozpoczęcia terminu na odstąpienie. Dla kredytobiorcy niemożliwe jest ustalenie, w którym dniu list faktycznie dotarł do DiBa.

Czy dlatego powyższe orzeczenie BGH nie jest również tu zastosowalne?

Jak oceniacie szanse na odzyskanie prowizji za wcześniejsze rozwiązanie po sprzedaży?

1. zawsze podawaj dokładną datę umowy. W 2009 r. wzorzec tekstu został zmieniony raz.

2. Tekst jest bardzo zbliżony do wzorca tekstu. Jednak DiBa dodała dodatkowe zdanie:

Termin na odstąpienie nie zaczyna biec przed zawarciem umowy. Dokładnie na dzień zawarcia umowy kredytobiorca podpisał umowę pożyczki w ING-DiBa AG.

=>

1. Brak skuteczności przez zastosowanie wzorca tekstu

2. Początek terminu został opisany dwukrotnie. => wprowadzające w błąd?

3. Kredytobiorcy nie mogą określić początku terminu odstąpienia na podstawie tego pouczenia. Nie wiedzą, kiedy podpisana kopia umowy kredytowej
trafia do banku => istnieje na ten temat wyrok (Bundesgerichtshof, wyrok z dnia 24 marca 2009 r., Az. XI ZR 456/07).

4. Co do początku terminu w odniesieniu do dostarczenia WRB i duplikatu umowy (co następuje po itp.?) możliwie pomocny może być również ten wyrok BGH (termin następnego dnia będzie zaniedbywalny):

Sformułowanie, że termin na odstąpienie zaczyna za
jeden dzień po otrzymaniu tego pouczenia i przesłaniu
duplikatu umowy, jest niejasne.
Wydaje ono wrażenie, że termin biegnie już wraz z
przesłaniem wniosku banku zawierającego pouczenie o odstąpieniu - niezależnie od
przyjęcia oferty (Bundesgerichtshof, wyrok
z dnia 10 marca 2009 r., Az. XI ZR 33/08).

Napisany przez Harley

1. proszę zawsze podawać dokładną datę umowy. W 2009 roku tekst wzoru został zmieniony tylko raz.

Umowa pochodzi z listopada 2009 roku.

Bardzo, bardzo dziękuję ducnici za wskazanie na orzeczenie Sądu Najwyższego z dnia 24.03.2009 r.

Już w tezie znajduje się następujący cytat:

Oświadczenie o odstąpieniu od umowy, które określa, że termin odstąpienia rozpoczyna bieg dopiero po otrzymaniu przez bank podpisanej przez kredytobiorcę umowy kredytowej, nie zapewnia kredytobiorcy w pełni jasnej świadomości początku terminu.

W uzasadnieniu wyroku dalej jest wyjaśnione, że dlatego odstąpienie od umowy kredytu było możliwe nawet lata po jej podpisaniu.

Dlatego czuję się już dość dobrze przygotowany na nadchodzące spory.

Trochę się boję, wartość sporu oscyluje w średniej pięciocyfrowej kwocie.

Napisany przez 3ducnici

Umowa pochodzi z listopada 2009 roku.

Dziękuję bardzo ducnici za wskazanie wyroku BGH z 24.03.2009 roku.

Już w tezie znajduje się następujące stwierdzenie:

Informacja o prawie do odstąpienia od umowy, zgodnie z którą termin na odstąpienie rozpoczyna się dopiero po otrzymaniu przez bank podpisanego przez kredytobiorcę dokumentu umowy, nie dostarcza kredytobiorcy wystarczającej jasności co do początku terminu.

W uzasadnieniu wyroku dalej stwierdzono, że odstąpienie od umowy kredytowej było możliwe nawet kilka lat po jej zawarciu.

Dlatego czuję, że jestem już dość dobrze przygotowany do nadchodzącej sprawy.

Oczywiście trochę się stresuję, kwota opłaty manipulacyjnej (VFE) i wartość sporu sięga średnio pięciocyfrowego zakresu.

Po prostu zadzwoń do prawnika Dr. Tim Schneider, dane kontaktowe podałam wyżej. Ma doświadczenie z IngDiba. Po prostu zapytaj, co dotychczas udało mu się osiągnąć w sprawach związanych z IngDiba...

Napisany przez peterstuhl
Hej,

jakiś czas temu przeczytałem o sprawie dotyczącej błędnej informacji o prawie odstąpienia i zawsze chciałem to sprawdzić.

Moja żona kupiła mieszkanie i sfinansowała je w 2004 roku. Kilka lat temu, gdy kupiliśmy nasz wspólny Dom, postanowiliśmy sprzedać mieszkanie, ponieważ wydawało nam się zbyt ryzykowne jednoczesne finansowanie dwóch obiektów.

Wtedy zapłaciliśmy prawie 10 000 € kary za wcześniejszą spłatę od kwoty finansowania wynoszącej około 110 000 €.

Czy można również skorzystać z tej możliwości dla już zakończonej umowy, aby być może odzyskać przynajmniej część tych 10 000 €?

Sfinansowaliśmy nasz obecny Dom w tej samej banku, czy grozi nam jakiś problem?
Jasne, że bank nie będzie zadowolony, ale nie będą mogli nam anulować drugiej umowy, prawda?

cześć
Martin

Napisany przez 3ducnici

Cześć,

jakiś czas temu czytałem o sprawie z błędnym pouczeniem o prawie do odstąpienia od umowy i zawsze chciałem to sobie przejrzeć.

Moja żona kupiła i sfinansowała mieszkanie w 2004 roku. Kilka lat temu gdy kupiliśmy nasz wspólny Dom, postanowiliśmy sprzedać mieszkanie, ponieważ wydawało nam się zbyt ryzykowne finansowanie dwóch nieruchomości jednocześnie.

Wtedy zapłaciliśmy ponad 10 000 € odszkodowania za wcześniejszą spłatę dla wartości finansowania wynoszącej prawie 110 000 €.

Czy można też zastosować Jokera do już zakończonej umowy, aby być może odzyskać chociaż część tych 10 000 €?

Finansowaliśmy obecny Dom również w tej samej banku, czy mogą wystąpić jakiekolwiek problemy?
Oczywiście bank nie będzie zadowolony, to jasne, ale nie powinni nam anulować drugiej umowy, czyż nie?

cześć
Marcin

Bez podania dokładnych danych dotyczących błędnego pouczenia o prawie do odstąpienia od umowy i daty konkretnego kontraktu, nikt nie może nic powiedzieć na temat tego pouczenia...

Napisany przez peterstuhl
Cześć,

Bez podania WRB i dokładnej daty umowy nikt nie może nic powiedzieć na temat WRB...

Nie prosiłem o ocenę mojej konkretnej umowy, zrobiłbym to ewentualnie za pośrednictwem adwokata lub VZ.

Bardziej chodziło mi o to, aby dowiedzieć się, jak stosunek do możliwości wykorzystania potencjalnie błędnej informacji o odstąpieniu wygląda, gdy umowa została już zakończona. Wiele osób tutaj na forum nadal jest w umowach i szuka informacji o wyjściu z nich.

Chodzi mi o to, że umowa została już zakończona i czy mamy jeszcze szansę na zwrot (części) odszkodowania za przedterminowe rozwiązanie umowy

cześć
Martin

Napisany przez 3ducnici

Cześć,

Faktycznie nie prosiłem o ocenę mojego konkretnego kontraktu, ewentualnie zrobiłbym to poprzez prawnika lub działań grupy konsumentów.

Chodziło mi bardziej o to, jak jest z możliwością skorzystania z potencjalnie błędnej beletrii o odstąpieniu od umowy, jeśli umowa została już zakończona. Wiele osób tutaj na forum nadal pozostaje w umowach i szuka informacji na temat wyjścia.

Mnie chodzi o to, że umowa została już zakończona i czy mamy jeszcze szansę na zwrot (części) rekompensaty za wcześniejsze spłacenie kredytu

Cześć
Martin

Jak ktoś miałby odpowiedzieć na to pytanie czy mamy jeszcze szansę na zwrot (części) rekompensaty za wcześniejsze spłacenie kredytu
zasadniczo, jeśli nie ma podstawowych informacji?

Jeśli powiem tak, co wtedy zrobisz?

Napisany przez Hanomag
Jack można w zasadzie odpowiedzieć na to pytanie czy mamy jeszcze szansę (część) odzyskać odszkodowanie za wcześniejszą spłatę, jeśli nie ma dostępnych informacji?

Peterstuhl jasno sformułował swoje pytanie i podał wystarczające informacje. Chce tylko wiedzieć, czy dla umowy rozliczonej poprzez odszkodowanie za wcześniejszą spłatę, również po latach - z powodu błędnej WRB - można użyć opcji odwołania.

Moja amatorska opinia: Jak interpretuję dotychczasowe wypowiedzi tutaj na forum, byłoby to możliwe także po latach.

Napisany przez immerfernweh
Oczywiście! Aby się upewnić, można sprawdzić w czasopiśmie Test z lipca 2014 roku ;-)

Napisany przez Harley

Cześć,

czytałem niedawno o sprawie z błędnym pouczeniem o odstąpieniu i chciałem sobie to kiedyś dokładnie przyjrzeć.

Moja żona kupiła i sfinansowała mieszkanie w 2004 roku. Kilka lat temu, gdy kupowaliśmy nasz wspólny Dom, postanowiliśmy sprzedać mieszkanie, ponieważ wydawało nam się zbyt ryzykowne jednoczesne finansowanie dwóch obiektów.

Wtedy zapłaciliśmy ponad 10 000 € odszkodowania za wcześniejszą spłatę przy wartości finansowania prawie 110 000 €.

Czy można użyć tej możliwości także dla już zrealizowanego kontraktu, aby być może odzyskać przynajmniej część tych 10 000 €?

Sfinansowaliśmy obecny Dom także w tej samej banku, czy mogą pojawić się jakieś problemy?
Oczywiste jest, że bank nie będzie zadowolony, ale nie będą mogli nam zerwać innego kontraktu, prawda?

Cześć
Martin

Pomijając kwestię odstąpienia, nie było potrzebne rozwiązanie, gdybyście pozostali w tym samym banku z finansowaniem domu. Wymiana zastawu mogłaby kosztować kilkaset euro, jeśli w ogóle coś by kosztowało. Bank naprawdę was dobrze obrobił.
W takim banku nie miałbym wątpliwości, że skorzystałbym z możliwości odstąpienia.

Oczywiście, możesz spodziewać się, że bank będzie robił problemy, jeśli tylko zobaczy taką możliwość. Ale w zasadzie to są 2 zupełnie osobne umowy. Odstąpienie jednego nie ma wpływu na drugi.

Jak stare jest drugie porozumienie? Być może lepiej sprawdzić możliwość odstąpienia obu od razu!

Napisany przez Harley

@King kong, Dziękuję za wyjaśnienia!

W przypadku Ing Diba mogę polecić Wam prawnika, którego osobiście znam (reprezentował mnie już w innych sprawach) i który powiedział mi, że odniósł już sukces w reprezentowaniu klientów wobec Ing Diba...

Dr. iur Tim Schneider, Schneider&Kollegen

Wölbattendorfer Weg 55
95030 Hof/Saale
Tel.: 09281 / 76 90 60
Fax: 09281 / 6 15 84
zentrale@rechtsanwaelte-schneider.de

Po prostu zadzwońcie i zapytajcie...

Tak więc, myślałem, że chodzi tu raczej o prawo bankowe i konsumenckie. Dobry dr Schneider jest jednak specjalistą od prawa karnego i drogowego, i żaden z kolegów nie zajmuje się naszym tematem wprost. Mają jednak byłego prokuratora generalnego w swoim zespole.

Napisany przez 3ducnici

Tak, myślałem, że tutaj głównie chodzi o prawo bankowe i konsumenckie. Dobry Dr. Schneider jest jednak specjalistą od prawa karnego i drogowego, a żaden z kolegów nie zajmuje się naszym tematem wprost. Z kolei mają w składzie byłego Prokuratora Generalnego.

Mogę tylko podać to, co osobiście do mnie powiedział. I jedno jest pewne, to rodzinna kancelaria prawnicza - ojciec był już prawnikiem, brat jest prawnikiem, a Schneider&Kollegen to jedna z czołowych firm w Hof. Mają także doświadczenie w prawie bankowym, mówiąc krótko, związanym z dawną Schmidt-Bank w Hof.

Co dokładnie zdołał uzyskać wobec ING Diba, trzeba go po prostu zapytać...

Napisany przez 3ducnici

.....

Jak stary jest drugi kontrakt? Może lepiej od razu sprawdzić możliwość odwołania w obu!

Hehe, właśnie o tym samym teraz myślałem...

Napisany przez Gustaf
Hallo,
jestem stosunkowo nowy tutaj (po raz pierwszy witam wszystkich serdecznie) i śledzę temat od kilku tygodni.

Jak jest z zapewnieniem finansowania przez nowy bank do spłaty pożyczki, zanim jeszcze złoży się odwołanie do banku.
Czy banki w ogóle udzielają zapewnienia finansowania przed/w trakcie okresu odwoławczego w celu spłaty poprzedniej pożyczki?

Pozdrowienia
Gustaf

Napisany przez Harley

Cześć,
jestem tu stosunkowo nowy (po raz pierwszy witam wszystkich serdecznie) i śledzę ten temat od kilku tygodni.

Jak wygląda sprawa zobowiązań finansowych nowego banku w celu umorzenia kredytu, zanim jeszcze złoży się odwołanie do banku.
Czy banki w ogóle wydają zobowiązania finansowe w celu umorzenia poprzedniego kredytu przed/zanim zostanie złożone odwołanie???

Pozdrowienia
Gustaf

Dlaczego mieliby tego nie zrobić?

Każdy bank potrzebuje ciągle nowych klientów. Możesz nie zdradzać im od razu, że planujesz złożyć odwołanie.

Po prostu spróbuj. Doświadczenie czyni mistrza.

Poza tym, nie samo zobowiązanie może stanowić problem, ale to, że nie możesz, ani nie powinieneś, przyjąć oferty kredytowej, dopóki stary bank nie zaakceptował odwołania. W przeciwnym razie możesz znaleźć się z dwoma kredytami do spłaty i musieć opłacić oba. Raz odsetki, a drugi raz opłatę za rezygnację lub opłatę za przygotowanie kredytu.

Napisany przez Hanomag

W innym przypadku może się zdarzyć, że będziesz nagle musiał spłacać 2 pożyczki. Raz odsetki, a innym razem opłatę za nieskupienie lub opłatę za dostępność.

Dlatego powinien on, zgodnie z zaleceniem Stiftung Warentest, poinformować banki o Jokerze.

Skontaktowałem się z dwiema bankami i w obydwu przypadkach otrzymałem niezobowiązujące zatwierdzenie. Zobowiązujące staje się to dopiero w przypadku przychylenia się do odstąpienia od umowy.

Napisany przez Gustaf
To oznacza, że ​​nie można w ogóle otrzymać pisemnego potwierdzenia nowego banku dotyczącego spłaty?

Napisany przez Harley

Oznacza to, że nie można w ogóle otrzymać pisemnego potwierdzenia nowego banku odnośnie spłaty zobowiązań?

Tak to wygląda. Nie otrzymasz prawnie wiążącego, ostatecznego potwierdzenia. To, co otrzymasz, będzie zamiarem udzielenia Ci pożyczki na zasadach obowiązujących w momencie spłaty zadłużenia.

Żaden bank nie będzie chciał zobowiązać się do warunków na dłużej niż 1-2 tygodnie.

Więc jest to trochę gra w ruletkę, gdyby stopy procentowe gwałtownie wzrosły. Ale na razie nie wygląda na to, żeby tak było.

Napisany przez Gustaf
Dlaczego zawsze mówi się o tym, że jest konieczne uzyskanie zgody finansowania?
Tak jak ja to teraz rozumiem, banki dają jedynie ustne zapewnienie/intencję, nic więcej.

Napisany przez NaTwoim13
Dowolny bank nie może ani nawet nie chce zaoferować potwierdzenia, ponieważ nie jest jasne, jak wysoka jest kwota do spłaty, ani czy nowy bank zaakceptuje pieniądze.

Więc najpierw potwierdzenie, że odstąpienie zostanie uwzględnione, ale uważaj, że pieniądze muszą być na koncie banku do spłaty w ciągu 4 tygodni od momentu otrzymania potwierdzenia odstąpienia, biorąc pod uwagę czas obróbki banku dla nowego kredytu, dostarczenie pocztowe, potwierdzenie, upływ terminu odstąpienia od nowego kredytu (wcześniej żaden bank nie wypłaci już pieniędzy) oraz ewentualne działania wyjaśniające lub pytania, można dojść do wniosku, że wszystko niesie ze sobą pewne ryzyko.

Z pewnością bezpieczniej byłoby przekonać starą bank, aby mogliśmy spłacić stary kontrakt bezpośrednio, potwierdzić to pismem o spłacie (które i tak będzie potrzebne dla nowego banku), aby następnie w spokoju przygotować nowe finansowanie, a następnie odzyskać zapłaconą wcześniejszość, jeśli to dopuszcza stare pouczenie o odstąpieniu.

Napisany przez BenT
Jak to ma działać, jeśli marża przedterminowa wynosi na przykład 50 000 euro? Czy powinno się to sfinansować?

Napisany przez NaTwoim13
Oczywiście, jeśli wartość nieruchomości na to pozwala.

Napisany przez Harley

....W takim przypadku bardziej bezpieczne jest skłonić starą bank do tego, aby można było spłacić stary umowę przedterminowo, otrzymać potwierdzenie tego w formie listu spłaty (którego i tak potrzebuje nowy bank), aby następnie spokojnie zorganizować nowe finansowanie, a potem ubiegać się o zwrot zapłaconej kwoty przedterminowej, jeśli stare pouczenie o odstąpieniu na to pozwala.

Tak samo uważam. Jednak problem polega na tym, że są banki, które absolutnie nie chcą zgodzić się na dobrowolne spłacenie i nie muszą.

ING-DiBa na przykład z zasady zgadza się na spłatę tylko w przypadku sprzedaży. W gruncie rzeczy nie mają wyboru, ponieważ w tym przypadku są ustawowo zobowiązani do wyrażenia zgody.

Jednakże, czy w przypadku dobrowolnej zgody na spłatę można jeszcze ubiegać się o zwrot przedterminowej opłaty - jak mi wiadomo - jest to kwestią wysoce kontrowersyjną.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Czasami po prostu trzeba spróbować. Po prostu napisz list do banków. Zrobiłem to również dla jednego klienta i oto bank zgodził się uwolnić klienta. Chociaż za niewielkie opłaty wstępne, ale to nie ma znaczenia. Teraz klient może być pewny, że jego pierwotny bank go uwolni.

Napisany przez neotm
Przesłałem także list do ING Diba 4 tygodnie temu. Niestety, nadal nic nie przyszedł. Pismo zostało dostarczone, ale jego przetwarzanie trwa. Nikt nie jest w stanie powiedzieć, jak długo to potrwa. Czy ktoś tutaj ma doświadczenie z czasem przetwarzania? Właściwie liczyłem, że uda mi się porozumieć z bankiem bez prawnika, ale to nie wydaje się być możliwe. Skonsultowałem się także z rzecznikiem finansowym. Taki proces trwa około 5 do 6 miesięcy. To bardzo długo, biorąc pod uwagę, że płacę za dużo co miesiąc.

Napisany przez pmk

Również 4 tygodnie temu wysłałem list do ING Diba. Niestety, do tej pory nic nie przyszło. Pismo zostało dostarczone, ale trwa jego przetwarzanie. Nikt nie może mi powiedzieć, jak długo potrwa jego przetwarzanie.
Czy ktoś tutaj ma doświadczenie w zakresie czasu przetwarzania? Właściwie miałem nadzieję, że uda mi się porozumieć z bankiem bez adwokata, ale wygląda na to, że nie będzie to możliwe.
Już zasięgnąłem informacji u rzecznika finansowego. Taki proces trwa około 5 do 6 miesięcy. Jest to bardzo długo, biorąc pod uwagę, że co miesiąc płacę kilkaset euro za dużo.

Jeśli nie odwołasz umowy w pierwszym piśmie, to strata czasu. Co chcesz osiągnąć? Masz plan? Kazałem zbadac WNB przez ZVH, a następnie odwołać się po kolejnej kontroli przez specjalistyczną kancelarię adwokacką. Pierwsza odpowiedź (z niemożliwą propozycją porozumienia) tez trwała około 4-5 tygodni. Nie sądzę, że bank będzie cię brał na poważnie, jeśli spróbujesz bez adwokata

Napisany przez neotm
Odwołałem bezpośrednio i zasugerowałem, że jestem również zadowolony z oferty według obecnych warunków (czyli 1,9 do 2%).

Jak się u Ciebie skończyło?

Napisany przez bj-orn

Czy ktoś tutaj ma doświadczenie w zakresie czasu obróbki?

Z prawnikiem dwa miesiące.

Napisany przez neotm

Z adwokatem dwa miesiące.

A potem? Wyjście z umowy czy tylko oferta z 3%?

Napisany przez pmk

Złożyłem bezpośrednie odwołanie, sugerując jednocześnie, że jestem zadowolony z oferty przy obecnych warunkach (czyli od 1,9 do 2%).

Jak u Ciebie się skończyło?

Trwają negocjacje. Jeśli dojdzie do porozumienia, zachowana zostanie poufność. Moje wrażenie w całej sprawie odwołania jest takie, że banki zawarły potajemną symbiozę z kancelariami prawnymi. Kancelarie łatwo zarabiają na masowej produkcji wzorcowych listów i szybkim załatwianiu spraw, namawiając swoich klientów na propozycje ugodowe banków, które dla nich rzadko są bolesne. Zazwyczaj ich ostatnia propozycja wynosi 50% opłaty za wczesniejsza spłatę. Wtedy klient może zdecydować, czy chce podjąć ryzyko prowadzenia procesu, czy po prostu zadowolić się wróblem w garści. Mimo że jest wysokie prawdopodobieństwo, że kancelaria w innym przypadku zdobyła coś podobnego z dokładnie tą samą klauzulą, nie ujawnia tej informacji, co jest korzystne dla ich biznesu masowego. Nie chcę tego ogólnikowo twierdzić, ale silnie podejrzewam - również dlatego, że w moim przypadku niewiele uwagi poświęcono specyficznym okolicznościom mojego klienta

Napisany przez Habel271

Cześć Bankenschreck,

byłoby miło, gdybyście udostępnili mi ten link lub przesłali mi go prywatną wiadomością. Dzięki.

Dzień dobry, jako specjalista prawa bankowego i rynków kapitałowych posiadamy różnorodne doświadczenia związane z terminem Widerrufsjoker wymyślonym przez nas. Ustawodawca pozwala na odwołanie - zmiany w przepisach dotyczących finansowania nieruchomości nadal pozwalają na nieograniczone odwołanie. Przedstawiciele banków na konferencji bankowej ZIP-Bankrechtstagung dotyczącej prawa bankowego i rynków kapitałowych z 2014 roku to potwierdzili. Gdyby było to nieetyczne, żadne banki, kasy oszczędnościowe ani banki społeczne nie udzielałyby nowych kredytów - a jednak wszystkie to robią! Chcą nowych biznesów! Teraz sami wyrobicie sobie opinię.

Napisany przez Hanomag
Czy ktoś ma doświadczenie z pouczeniami o odstąpieniu od umów przedłużenia umów?

Mam umowy kredytowe, które zostały zawarte na moje nazwisko w latach 1999 i 2000. Przed pierwszym przedłużeniem umowy w 2007 roku moje dotychczasowe umowy prowadzone na moje nazwisko zostały przeniesione na wspólne konto kredytowe. Następnie, w umowach przedłużenia, moja dotychczasowa żona, która była oficjalnie podana jako poręczyciel, pojawiła się jako współkredytobiorca.

Pouczenie o odstąpieniu nie zostało przekazane.
Czy to jest poprawne?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Poręczyciel nie jest kredytobiorcą po lewej stronie nagłówka listu. To już jest różnica.

Napisany przez Ekirlu591104
Dzień dobry, czy ktoś miał tutaj już do czynienia z Nürnberger Versicherung? Sprzedałem nieruchomość dwa lata temu i udało mi się wyjść z umowy dopiero po zapłaceniu odszkodowania za przedterminowe rozwiązanie w wysokości ponad 10.000,00 euro. W klauzuli informacyjnej znajduje się zdanie termin zaczyna się najwcześniej po otrzymaniu tej informacji, które zostało już uznanie w kilku wyrokach za podstawę do uznania klauzuli informacyjnej za nieważną. Ale to jednak jest ubezpieczenie, a jak wiadomo, firmy ubezpieczeniowe zazwyczaj mają długie płuca w sądowych procesach... Dziękuję z góry za ewentualne odpowiedzi

Napisany przez neotm
Czy jest jakiś prawnik, który chciałby złożyć odwołanie przeciwko firmie ING Diba? Moje zadłużenie wynosi 230 000 €, a celem jest nowa umowa z oprocentowaniem około 2% lub wyjście z obecnego kontraktu. Jeśli ktoś chciałby to zrobić za około 2500€ lub mniej, proszę o kontakt prywatny.

Napisany przez pmk

Czy jest jakiś prawnik, który chciałby złożyć wniosek o odstąpienie od umowy z ING Dibą? Moje pozostałe zadłużenie wynosi 230 000 €, a celem jest nowa umowa z około 2% oprocentowaniem lub wyjście z umowy. Jeśli ktoś chciałby to zrobić za około 2500 € lub mniej, proszę o PM.

To nie tak działa - kto mówi, że prawnik, który może się do Ciebie zgłosić, może desperacko tego potrzebować!?
Sprawdź zapisy w umowie kredytowej dotyczące nieprawidłowego pouczenia o możliwości odstąpienia od umowy (Widerrufs-Joker) - Finanztip. Znajdziesz tam nie tylko wiele innych interesujących informacji, ale także listę prawników mających doświadczenie w tej sprawie. Dodatkowe listy możesz zdobyć od Stowarzyszenia Konsumentów w Hamburgu i Finanztest. Zobaczysz, że nakładają się na siebie. Niektórzy z tych prawników oferują Ci na życzenie wycieczkę all-inclusive. Zazwyczaj jest to stała cena za analizę, pisma oraz ewentualnie za zaakceptowanie oferty porozumienia. Całkowity koszt niektórych z nich jest niższy niż podany przez Ciebie zakres. Po prostu zadzwoń...

Napisany przez bj-orn

A potem? Wyjście z umowy czy tylko oferta z 3%?

Standardowa odpowiedź z informacją o utracie mojego prawa do odstąpienia, ponieważ nie zgłosiłem odstąpienia przez wiele lat i ponadto nie zasygnalizowałem jak dotąd, że kwestionuję zawarcie umowy. Brak oferty, brak dalszej dyskusji,...

Pani/Pan pisze:
1. Pouczenie o prawie do odstąpienia zostało udzielone prawidłowo!
2. W przypadku 1., jeśli faktycznie występują błędy, powołuje się na utratę prawa: Jednakże nie może (jeszcze) wystąpić, ponieważ nie było wiedzy o błędach i nie naruszono lojalności i wiarygodności. Czyste spojrzenie na okres nie służy do oceny
3. Odchylenia od wzoru miały służyć mojemu dobru, a ponadto nie istniała „typowa dla handlu elektronicznego” sytuacja, ponieważ miałem dwa tygodnie na skorzystanie z ich oferty.

Ponieważ temat jest dość złożony, ale ostatecznie całkowicie bezpodstawny, oszczędzam sobie dalszych wyjaśnień w tym miejscu. Być może ktoś rozpozna pismo z własnego doświadczenia i będzie zainteresowany wymianą argumentów....

Napisany przez pmk

Standardowa odpowiedź z informacją o ustanowieniu mojego prawa do odstąpienia ode mnie, ponieważ nie złożyłem odstąpienia przez lata oraz nie zasugerowałem w żadnym momencie kwestionowania zawarcia umowy. Brak oferty, brak dalszej dyskusji,...

Piszą Państwo:
1. Pouczenie o prawach do odstąpienia było udzielone poprawnie!
2. W przypadku punktu 1., w razie rzeczywistych błędów, powołują się na ustanowienie: Jednakże może (jeszcze) nie wystąpić, ponieważ nie było świadomości nieprawidłowości i nie naruszono prawdy i wiary. Zwykłe rozważanie okresu nie służy ocenie
3. Odchylenia od wzoru miały służyć mojemu dobru, a ponadto nie występowała typowa dla sprzedaży zdalnej sytuacja, ponieważ miałem dwa tygodnie na przyjęcie ich oferty.

Ponieważ sprawa jest dość złożona, ale w ostatecznym rozrachunku zupełnie bezzasadna, oszczędzam sobie dalszych wyjaśnień w tym miejscu. Może ktoś rozpozna pismo z własnego doświadczenia i będzie zainteresowany wymianą argumentów....

to nic nie da - wąchają amatora z oddali. Patrz też na moją powyższą odpowiedź dla neotm...

Napisany przez neotm

to nie prowadzi do niczego - wyczują amatora z odległości 100 metrów. Patrz również na moją powyższą odpowiedź dla neotm...

Dlatego szukam prawnika, który zrobi to za mniej niż 2.500€...

Napisany przez bj-orn
Nix Laie, specjalista prawnik. :-( Moja komunikacja odbywa się za pośrednictwem prawnika. Kancelaria reprezentuje kilku klientów, również Dibę w tej sprawie i ma bardzo zróżnicowane opinie.
Odwołanie nie zostało jeszcze złożone.

Napisany przez Hanomag

Czy ktoś tutaj ma doświadczenie w zakresie czasu potrzebnego na przetworzenie?

Cytat od bj-orn

Z prawnikiem dwa miesiące.

Cytat od bj-orn

Odwołanie nie zostało jeszcze złożone.

Cytat od bj-orn

Standardowa odpowiedź z informacją o utracie mojego prawa do odwołania ze względu na to, że nie złożyłem odwołania przez lata i dodatkowo nie zasygnalizowałem w żaden sposób wątpliwości co do zawarcia umowy.

Jeśli dobrze rozumiem, to bank czekał dwa miesiące, zanim Twoje prawa odwołania wygasły.

Czy Twój prawnik faktycznie poinformował bank, nie wydając jednocześnie odwołania?
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 439

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata