Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Joker odstąpienia - pouczenie o odstąpieniu nieważne?

Napisany przez Harley
@eugh

Bez problemu.

Czy mogło być tak, że miałeś/aś na myśli prawo do wypowiedzenia umowy najmu przez wynajmującego zgodnie z § 573 ust. 2 nr 3?

Zgodnie z tym przepisem wynajmujący ma prawo wypowiedzieć umowę najmu, jeśli kontynuowanie najmu uniemożliwia mu ekonomiczne wykorzystanie swojej nieruchomości.

Napisany przez 3ducnici

Istnieje również prawo do specjalnego wypowiedzenia umowy, jeśli główny bank, do którego wpisana jest hipoteka, odrzuciłby refinansowanie, ale inny bank byłby w stanie je zatwierdzić...

zobacz tutaj

Więzi i wypowiedzenie - kredyt hipoteczny - Finanztip

Napisany przez 3eugh
Znajduję to super, jak tutaj są naprawdę przydatne informacje zebranych z różnych stron. Powoduje to, że wiele rzeczy układa się w bardziej spójny obraz.

Faktycznie, miałem na myśli dokładnie to, co opisane jest w punkcie 2. w poście podlinkowanym przez ducnici:

Oprócz tego prawa do wypowiedzenia umowy, zgodnie z orzecznictwem, przysługuje Ci również prawo do wypowiedzenia jej w przypadku, gdy musisz sprzedać nieruchomość lub rozszerzyć kredyt hipoteczny, a bank odmawia rozszerzenia kredytu finansującego uniemożliwiając tym samym ekonomiczne wykorzystanie nieruchomości.

Niestety, nie podano tam bliższych informacji na temat orzecznictwa, ale być może ktoś znajdzie konkretne wyroki w tej sprawie.

Warto zauważyć, że chodzi tam o inne prawa do wypowiedzenia, a nie o cofnięcie.

Napisany przez ich_sparmir_VFE

W informacji o odstąpieniu od umowy brakuje specjalnej informacji dotyczącej sprzedaży na odległość. Nie jestem jednak pewien, czy to jest błąd.

Cześć Forward2013 ... postanowiłem jeszcze raz poszperać.
Tak wygląda prawidłowy, obowiązujący dla Ciebie wzór informacji o odstąpieniu od umowy:
https://www.bmjv.de/SharedDocs/Downlo...ublicationFile

Co miał na myśli ustawodawca można przeczytać tutaj:
https://www.cr-online.de/2011-05-13_B...nd_Bericht.PDF

Nie do końca rozumiem, co oznacza dodana umowa sprzedaży na odległość. Po przeskanowaniu prezentacji, znajdujemy jednak zdanie, które mówi:
Ostatecznie, zgodnie z projektem § 312f BGB, stworzony zostaje również oddzielny przepis w celu jasnego określenia umów sprzedaży na odległość w zakresie usług finansowych.

Dla mnie oznacza to, że punkt 13 staje się istotny tylko wtedy, gdy dodatkowe umowy zostaną dołączone do umowy sprzedaży na odległość dotyczącej pożyczki, ale nie jest to myślę o umowie sprzedaży na odległość w ramach samego kredytu.
Żadne inne przypisy w informacji o odstąpieniu od umowy nie wymagają informacji o umowach sprzedaży na odległość dotyczących usług finansowych, chyba że usługi finansowe mogą być również objęte pojęciem usługi, co powinno być możliwe z punktu widzenia terminologii (punkt 11).

Jednakże, odnosząc się teraz do starszego wzoru informacji o odstąpieniu od umowy, miały miejsce następujące orzeczenia sądowe:
OLG Frankfurt, 04.08.2014 - 23 U 255/13
OLG Frankfurt am Main, postanowienie z dnia 4 sierpnia 2014 r. - Az. 23 U 255/13

Powódka nie może również skutecznie powołać się na odstąpienie w drugiej
instancji od umowy sprzedaży na odległość zgodnie z § 312d BGB i żądać rozliczenia wzajemnych świadczeń zgodnie z §§ 357, 346
ust. 1 BGB. Ponieważ
powódka i zastawca nie mogli skutecznie odstąpić od umowy kredytu jako umowy sprzedaży na odległość zgodnie z przepisami §§ 312d ust. 1, 355
BGB a.F., ponieważ zgodnie z tymi przepisami nie mieli prawa do odstąpienia, gdyż początkowo mieli prawo do odstąpienia zgodnie z ustawowymi przepisami dotyczącymi kredytów konsumenckich, patrz § 312d ust. 5 zd. 1 BGB a.F.

i

Brak wskazówek dotyczących punktu 8 informacji o odstąpieniu w świetle § 312d ust. 5 BGB, że prawo odstąpienia od tego rodzaju umów sprzedaży na odległość nie istnieje, jeśli konsumentowi przysługuje prawo odstąpienia lub zwrotu z tytułu przepisów §§ 355, 356 BGB na podstawie przepisów §§ 495, 499, 507 BGB. W niniejszym przypadku prawo do odstąpienia od umowy obejmującej kredyt konsumencki zostało więc wyłączone przez prawo do odstąpienia zgodnie z § 312d BGB, dlatego informacja o odstąpieniu powinna być zredagowana z uwzględnieniem tego faktu.

Wygląda na to, że informacja o odstąpieniu od umowy jest zgodna z § 312 V BGB a.F. pomocniczo do przepisów §§495,499,507 BGB

To tylko przypuszczenie ... ale w połączeniu z faktem, że nie udało się znaleźć wyroku, który byłby korzystny dla DN ze względu na brak klauzuli dotyczącej sprzedaży na odległość w informacji o odstąpieniu od umowy ... dodatkowo musisz sprawdzić, czy zdanie zgodnie z punktem 11 wzorca nie jest przypadkiem zawarte w Twoim dokumencie.

Tutaj masz całkiem dobrą podsumowanie ... - złoty zbiór, który nie chcę zataić społeczności: https://www.money-advice.de/media.php?id=4640 Tutaj również znajdziesz przesłuchanie przed Federalnym Trybunałem Sprawiedliwości, w którym uniknęło się wyroku ze strony banku. https://money-advice.de/media.php?id=4701 Interesujący jest również przypadek „jeden egzemplarz”, który występuje we wszystkich OWIR banku Deutsche Bank / SEB Bank i Santander: Wyrok profesorów: Jeden egzemplarz ... wyraźnie podważa ważność OWIR https://www.money-advice.de/media.php?id=4686 A zdaniem organizacji konsumenckiej NIEZBĘDNOŚĆ powiadomienia o zwrocie w ciągu 30 dni w skutkach odstąpienia - jest to często nieobecne w OWIR po 2004 r., ale jest to obowiązkowe - zdaniem organizacji konsumenckiej: https://www.money-advice.de/media.php?id=4816

Napisany przez Hoppla20

Hallo, co sądzicie o tym pouczeniu o odstąpieniu z 2007 roku od LBS? Zostało ono podpisane razem z pożyczką ze Sparkasse. Było to wydrukowane na formularzu wniosku.

Pouczenie o odstąpieniu

Prawo do odstąpienia: Możecie Państwo odstąpić od umowy (umowy oszczędnościowej oraz zamówienia czasopisma o domu) - osobno lub razem - w ciągu dwóch tygodni bez podawania przyczyny w formie pisemnej (np. list, faks, e-mail). Termin rozpoczyna się następnego dnia po podpisaniu tego wniosku. Aby zachować termin odstąpienia, wystarczy wysłać odstąpienie na czas. Odstąpienie należy wysłać na adres LBS Bayern, Arnulfstr. 50 ...

Skutki odstąpienia: W przypadku skutecznego odstąpienia należy zwrócić otrzymane świadczenia oraz ewentualnie zwrócić korzyści np. odsetki.

- Koniec pouczenia o odstąpieniu -

Dziś zostałem pouczony, że nie istnieje prawo odstąpienia od umowy kredytu budowlanego, tylko umowne. Dlatego odstąpienie, tak jak myślałem, niestety nie jest możliwe.

Napisany przez 3eugh
przepraszam, proszę usunąć - dziękuję

Pod obydwoma linkami mogę przeczytać tylko to: Czy ktoś mógłby to jeszcze wysłać lub przesłać mi prywatną wiadomość? Dziękuję bardzo!

A teraz konkretne pytanie dotyczące informacji o odstąpieniu od umowy z sierpnia 2008 roku z zdaniem Termin rozpoczyna się najwcześniej po otrzymaniu tego pouczenia. z sierpnia 2008 roku:

Chociaż nie odpowiada ona wzorowi ważnemu w momencie zawarcia umowy w sierpniu 2008 r. zgodnie z Załącznikiem 2 do § 14 Ustawy o informacjach BGB-V, to odpowiada wzorowi z Załącznika 2 do § 14 Ustawy BGB-V w wersji do 31.03.2008 r. Zgodnie z § 16 Ustawy o informacjach BGB-V istniał okres przejściowy do 30.09.2008 r. na stosowanie starego wzoru, więc wydaje się mało obiecujące złożenie odstąpienia.

Czy ktoś mógłby to potwierdzić lub proszę o bliższe wyjaśnienie?

cześć ... poprawiłem moją wiadomość i ją ulepszyłem.
Jeśli masz wątpliwości, możesz skorzystać z funkcji wyszukiwania.
Wyszukaj tam wszystko i wpisz oświadczenie o odstąpieniu od umowy. (jako przykład)

Bardzo polecam biuletyny informacyjne iff, które niestety są udostępniane z opóźnieniem w czasie.
Ale moim zdaniem, są one dość dobre.

Zostałem dzisiaj pouczony, że po zawarciu umowy oszczędnościowo-kredytowej nie przysługuje prawo do odstąpienia od niej z mocy prawa, a jedynie umowne. Odstąpienie, o czym myślałem, niestety nie jest możliwe.

Teraz, w fazie oszczędzania w ramach umowy oszczędnościowo-kredytowej, nie jest tak źle.
Ale powinieneś być czujny w 2015 roku.
Wkrótce oczekiwane jest orzeczenie Bundesgerichtshof (BGH) w sprawie umów oszczędnościowo-kredytowych: Zawsze standardowo przez WSZYSTKIE kasy oszczędnościowo-kredytowe zatrzymywane jest 1% sumy w ramach prowizji.

Napisany przez Hanomag
Moje umowy zostały już odwołane. Bank (należący do zrzeszenia Raiffeisenverband) odrzucił podane przez RA powody jako nieprawdziwe, ale mimo mojego dotychczasowego stanowiska odmownego, w dalszym ciągu zgodził się na propozycję ugody - 2,1% p.a. na 10 lat - pośrednio.

Ponieważ mam już wyłącznie okresy pozostałe dwóch lat, waham się, czy zaakceptować oferty. Zakładając stałe korzystne odsetki, zaoszczędziłbym mniej w ciągu dwóch lat pozostałych niż musiałbym zapłacić więcej przez przedłużone 8 lat. W związku z tym zaakceptowanie oferty - poza pewnością co do oprocentowania - byłoby stratą.

Mimo że mam RSV, mój prawnik nie może zagwarantować mi sukcesu w sprawie sądowej. Czy zdecydowalibyście się złożyć pozew dotyczący moich WRB?

Umowy zawarte zostały drogą telefoniczną
Brak powiązanych ani finansowanych transakcji

Napisany przez Neunfinger
Cześć,

Właśnie przez 2,5 godziny czytałem i przeglądałem różne strony na temat i teraz w głowie mi się gotuje.
Teraz wymyśliłem sobie plan działania i byłbym wdzięczny, gdyby ktoś mógł mi krótko opisać, czy ma to szansę na powodzenie.
Myślę, że moje OWI w DSL Bank są nieprawidłowe. (był dokładnie taki sam na początku wątku, chociaż w przypadku jednej osoby wydawało się, że OWIN jest ważność)
Umowa jest z dnia 03.12.2009
Wycinek;
„Termin na odstąpienie rozpoczyna się w momencie, kiedy kredytobiorca
- otrzymał egzemplarz tego pouczenia
- oraz akt notarialny lub odpis umowy kredytowej lub ofertę umowy kredytowej kredytobiorcy, zawierającą wszystkie warunki umowy - w oryginale lub odpisie - oraz warunki finansowania
Wystarczy złożenie odstąpienia w terminie. „
Ponadto podpisałem umowę w domu (za pośrednictwem pośrednika) i tutaj (jeśli dobrze to zrozumiałem) powinna być obecna klauzula dotycząca ustawy o świadczeniach na odległość, prawda?

Następnie kredyt dzieli się na 1x kredyt DSL i 1x kredyt KFW (również z DSL z tym samym OWIN), jak się mają sprawy z kredytem KFW?
Mam mieszaną stopę odsetkową 5,5%.

Myślałem o zleceniu adwokatowi napisanie do DSL Bank, próbując uzyskać lepszą ofertę oprocentowania ze względu na błędne OWIN i jednocześnie pozostając z DSL. (10-20 lat ustalenia oprocentowania)

Czy mogę to zrobić od razu, czy konieczne jest wcześniejsze złożenie sprzeciwu?
W sumie byłbym zadowolony, gdyby DSL Bank zaoferował mi 2,x% na 15 lat. (Nie muszę otrzymać zwrotu zapłaconych odsetek)

Z góry dziękuję za wszelkie informacje
P.S. mam również RSV (i zakup nieruchomości wykorzystywanej na własność, ale niestety chyba jest to wyłączone)

Napisany przez 3eugh
Konkretne pytanie dotyczące WRB z sierpnia 2008 roku z zdaniem Die Frist beginnt frühestens mit Erhalt dieser Belehrung. z sierpnia 2008 roku:

Chociaż nie odpowiada ona aktualnemu szablonowi z Załącznika 2 do § 14 BGB – Info V obowiązującemu w momencie zawarcia umowy w sierpniu 2008 roku, to jednak odpowiada ona szablonowi z Załącznika 2 do § 14 BGB – Info V w wersji obowiązującej do 31.03.2008 roku. Zgodnie z § 16 BGB – Info V istniał okres przejściowy do 30.09.2008 roku na korzystanie ze starego szablonu, więc odwołanie wydaje się tutaj nie obiecujące.

Czy ktoś może to potwierdzić lub proszę o bliższe wyjaśnienie?

Napisany przez RonMcDon
@eugh: Chciałbym również wiedzieć, jak i kiedy weszło w życie 01.04.2008...Linki w poście 605 są interesujące. Na podstawie tych informacji, od najwcześniejszego wydaje się być w porządku od 01.04.2008 do 30.09.2008 (prawdopodobnie okres przejściowy...?). Mam zapisaną decyzję od najwcześniejszego w mojej umowie z 04/2009 i moim zdaniem również musi być błędna. Jednak VZ HH poinformowało mnie, że ze względu na fikcję legalności nie mogę powoływać się na decyzję od najwcześniejszego BGH (VZ HH uważa jednak, że w moim przypadku wzór został przyjęty w znacznej części, ale WRB jest podatne na krytykę). Byłoby świetnie, gdyby ktoś mógł nas w tej sprawie oświecić. Z góry dziękuję.

Napisany przez Gertrud_Geyer
Istotnie istnieje okres przejściowy.

Instrukcje, które odpowiadają wzorcom obowiązującym do 31 marca 2008 roku i zostały przekazane konsumentowi w formie tekstowej przed 1 października 2008 roku, byłyby więc skuteczne (=ochronne).

Dla osób takich jak ja, które mają instrukcję na przykład z maja 2008 roku, należy sprawdzić, czy ta instrukcja nie jest przypadkiem w pełni zgodna z modelem obowiązującym do 31 marca 2008 roku.

Napisany przez dogfight76
Więc czy oznacza to, że umowa z moją instrukcją od Sparkassen z stycznia 2008 r. zawierającą zwrot najwcześniej do.... nie podlega tej okresowej klauzuli przejściowej i pozostaje nieważna?

Pozdrowienia

Napisany przez mabamaba

.....ten okres przejściowy i pozostaje nieważny?

Źle to zrozumiałeś.

W okresie:

2004 -> Kwiecień 2008: Obowiązuje instrukcja wzorcową z 2004 roku
Kwiecień 2008: Od tego momentu obowiązuje NOWA instrukcja wzorcowa z 2008 roku
Kwiecień 2008 -> Sierpień 2008: Obowiązują instrukcje wzorcowe z 2004 i 2008 roku

Dla umowy zawartej w styczniu 2008 roku obowiązuje instrukcja wzorcowa z 2004 roku.

Jeśli nie jest zgodna w pełni z obowiązującym standardowym tekstem... TAK.

To jest WRB Sparkasse z 01/2008

Źle to zrozumiałeś.

W okresie czasowym:

2004 -> Kwiecień 2008: Obowiązuje wzór z 2004 roku
Kwiecień 2008: Od tego momentu obowiązuje NOWY wzór z 2008 roku
Kwiecień 2008 -> Sierpień 2008: Obowiązują wzory z 2004 i 2008 roku

Dla umowy zawartej w styczniu 2008 roku obowiązuje więc wzór z 2004 roku.

Do września włącznie, prawda?
(nie żeby to było istotne dla zadane pytania, ale dla innych zainteresowanych może być)

Napisany przez d_dus

To ta sama, którą otrzymaliśmy jako pożyczkę 01-2005.

Napisany przez mabamaba

Hmmm..... czy mógłbyś to zeskanować jeszcze raz?

Następujące pytania powinieneś jeszcze odpowiedzieć:
Pytanie: Czy to było powiązane przedsięwzięcie?
Pytanie: Co to jest transakcja na odległość?

Już teraz moje zdanie:

Muster:
Po pierwsze, pouczenie różni się od wzorca:

- do umów pożyczki z 10.01.2008

Błąd:
Błąd w tekście: ...rozpoczyna się najwcześniej .... (Klasyczny błąd BGH)

Więcej informacji otrzymam po skanie w lepszej jakości i udzieleniu odpowiedzi na pytania.

Przepraszam, dublowanie posta

Umowa została zawarta w oddziale i jest to kredyt hipoteczny, dla którego została zawarta umowa oszczędnościowa na budowę i przeniesiona. (Płacisz więc tylko odsetki i jednocześnie oszczędzasz na umowie oszczędnościowej na budowę)

Obecnie nie mogę zeskanować lepiej, jestem w pracy

Pozdrowienia

Cześć,

oto nowe skany oraz kolejna WRB ze Sparkasse z października 2008 r. dotycząca naszej instalacji fotowoltaicznej (zawarta w oddziale). Wygląda to zdecydowanie inaczej niż styczeń 2008 r.

Pozdrowienia

Napisany przez hansi
Nadal szukam ubezpieczenia ochrony prawnej, które obejmuje odwołanie kredytu dla sfinansowanej instalacji fotowoltaicznej. Masz jakieś sugestie, dogfight76? Serdeczne pozdrowienia

Mam polisę ARAG, którą poleciła także IG Widerruf:

Widerrufsjoker: Kiedy działa ubezpieczenie ochrony prawnej? - Interessengemeinschaft Widerruf

To jest napisane w komentarzach

Napisany przez 3ducnici

"Okres odstąpienia rozpoczyna się w momencie, gdy kredytobiorca
- otrzyma jedno egzemplarz tego pouczenia,
- oraz dokument lub odpis umowy kredytowej lub ofertę umowy/kredytu kredytobiorcy, ...

umowę kredytową ....oferę umowy.

sformułowanie "okres odstąpienia ... po otrzymaniu "tego" pouczenia i przesłaniu
dokumentu umowy jest uznane przez BGH za nieważne.

Sformułowanie, że okres odstąpienia zaczynałby się ... po otrzymaniu informacji o "tym" pouczeniu i przesłaniu
dokumentu umowy, jest niejasne.
Pozostawia wrażenie, że okres rozpoczyna się już
z przesłaniem oferty kredytowej przez bank zawierającej
pouczenie o odstąpieniu - niezależnie od
akceptacji oferty (Bundesgerichtshof, wyrok
z dnia 10 marca 2009 r., Nr ref. XI ZR 33/08).

Cytat Neunfingera

Ponadto, podpisałem umowę w domu (pośrednik) i wtedy powinny być (jeśli dobrze zrozumiałem) jeszcze jakieś postanowienia dotyczące ustawy o odstąpieniu od umowy zawartej na odległość?

Tak, jednak nie zamieściłeś całego WRB. Ale to nieistotne, patrz poprzedni punkt!

Cytat Neunfingera

Wtedy kredyt dzieli się na kredyt 1x DSL i 1x kredyt KFW (również od DSL z tym samym WRB) jak jest w przypadku kredytu KFW?

Dokładnie tak. Partnerem umownym jest bank DSL.

Cytat Neunfingera

Mam mieszane oprocentowanie w wysokości 5,5%.

To są bezużyteczne informacje. Kupuję mieszane owoce. Jabłka i gruszki. Mieszana cena / kg 5 euro. Ile kosztuje 1 kg gruszek, ile 1 kg jabłek?

=>
kredyt 1 w wysokości x z okresem i oprocentowaniem x.x%...
kredyt 2 .....dito....

Cytat Neunfingera

Teraz zastanawiałem się, czy powierzyć tę sprawę prawnikowi, aby napisał do banku DSL i spróbował uzyskać lepszą ofertę oprocentowania z powodu wadliwego WRB i w zamian pozostać w DSL. (10-20 lat ustalone oprocentowanie)

Prawnik dziękuje, łatwiej nie zarobi pieniędzy.

1. Skontaktuj się bezpośrednio z bankiem. Na test.de są wzory pism, także na IG Widerruf (często publikowane tutaj)...przeredaguj pod odpowiednie orzeczenie (patrz wyżej) i poproś o potwierdzenie możliwości odstąpienia...

=> Odrzucenie przez bank => Doświadczenie, bank jest w zwłoce

2. Skontaktuj się z prawnikiem

3. Poproś o potwierdzenie pokrycia przez prawnika w RSV...

Cytat Neunfingera

Czy można to zrobić bezpośrednio, czy konieczne jest wcześniejsze złożenie sprzeciwu?
Poważnie, byłbym bardziej niż zadowolony, gdyby bank DSL zaoferował mi 2,x% na 15 lat. (Zwrot zapłaconych odsetek nie jest dla mnie konieczny)

1. Sprzeciw ≠ Odstąpienie!

2. Nie, dla negocjacji pozasądowych nie trzeba składać odstąpienia. Ale byłoby pomocne, ponieważ zapewniłoby jasność...w przeciwnym razie bank mógłby kiedyś powołać się na przedawnienie...

Cytat Neunfingera

Dodatkowo mam ubezpieczenie od skutków niewypłacalności (RSV) (i była to kupna zamieszkania nieruchomości, ale obawiam się, że jest to niestety wykluczone)

Wierzysz, to nie wiesz => brak podstawy decyzyjnej => tworzenie faktów => zadzwoń i zapytaj o RSV!

Napisany przez 3ducnici

Moje umowy zostały już odwołane. Bank (zrzeszony w związku Raiffeisen) odrzucił powody podane przez prawnika jako nieprawdziwe, ale mimo mojego dotychczasowego stanowiska, zgodził się następnie złożyć ofertę ugody - 2,1% p.a. na 10 lat stałe.

Ponieważ mam już tylko dwa lata do końca umowy, zastanawiam się nad przyjęciem ofert. Zakładając stabilnie niskie oprocentowanie, w ciągu dwóch lat pozostałych do końca umowy zaoszczędziłbym mniej niż musiałbym zapłacić więcej w wydłużonych 8 latach. Dlatego przyjęcie oferty - pomijając zabezpieczenie przed oprocentowaniem - byłoby dla mnie stratą.

Pomimo posiadania RSV, prawnik nie chce mi zagwarantować sukcesu w postępowaniu sądowym. Czy bylibyście skłonni walczyć z moimi odwołaniami?

Umowy były zawierane drogą teleinformatyczną
Brak powiązanych lub finansowanych transakcji

z umową o pożyczkę ... oferta umowy

została uznana przez BGH za nieważne sformułowanie.

Sformułowanie, zgodnie z którym termin odwoławczy zaczyna się od ... po otrzymaniu „tej instrukcji i przedłożeniu
aktu notarialnego umowy, jest mylące.
Wrażenie, które wywołuje, to że termin biegnie
już od przesłania oferty banku, która zawiera instrukcję o odwołaniu - niezależnie od jej
przyjęcia (Wyrok Sądu Najwyższego
z dnia 10 marca 2009 r., sygn. XI ZR 33/0 8 ).

To wystarczy!

Napisany przez 3ducnici

Pytanie konkretne o oświadczenie o odstąpieniu od umowy zawartej w sierpniu 2008 r. z zapisem Termin na odstąpienie od umowy zaczyna biec nie wcześniej, niż w momencie otrzymania tego zawiadomienia. z sierpnia 2008 r.:

Mimo że nie odpowiada ono wzorcowi obowiązującemu w momencie zawierania umowy w sierpniu 2008 r. zgodnie z Załącznikiem 2 do § 14 BGB – Info V, to jednak odpowiada wzorcowi zgodnie z Załącznikiem 2 do § 14 BGB – Info V w brzmieniu obowiązującym do 31.03.2008 r. Zgodnie z § 16 BGB – Info V istniał okres przejściowy do 30.09.2008 r. dla stosowania starego wzorca, dlatego odstąpienie w tym przypadku może nie przynieść oczekiwanego rezultatu.

Czy ktoś może to potwierdzić lub proszę o bliższe wyjaśnienie?

Tylko w przypadku gdy tekst wzorca obowiązujący do 31.03.2008 r. został dokładnie skopiowany

Napisany przez hansi
@dogfight76
jak duży masz instalację fotowoltaiczną w kWp?
Interesuje mnie, czy twoje towarzystwo ubezpieczeniowe da ci zgodę na skierowanie sprawy przeciwko bankowi.
Pewnie też cię to interesuje, więc daj znać krótko, czy płacą czy nie.

Pozdrowienia

Napisany przez 3ducnici

Zostało to zawarte w oddziale i jest to kredyt na nieruchomość, dla którego została zawarta umowa oszczędnościowa na budowę i została do niej przekazana. (Płacisz więc tylko odsetki i jednocześnie oszczędzasz w ramach umowy oszczędnościowo-budowlanej)

Lepszy skan nie jest obecnie możliwy, jestem w pracy

Pozdrowienia

O WRB z 01-2008 zostało już szczegółowo napisane.

10-2008 różni się od wzorca tekstu, choć nieznacznie. Odsyłacze do przypisów, wstawianie konsumenta, podanie informacji o wstawieniu imienia, adresu kredytodawcy..

Rozpoczęcie terminu odnosi się do wzorca tekstu

Informacja o FG... jeśli SKO nie sprzedała Wam również instalacji PV, jest zbędna.

Będzie trudno znaleźć tutaj błędy, które można by właściwie skrytykować...
Według mnie, różnice względem MT są zbyt niewielkie. Na dole znajduje się informacja dotycząca kontroli terminów dla wykonawcy. Być może sprytny adwokat będzie potrafił coś z tego wykorzystać...>

Napisany przez 3ducnici
Przesuń w górę dla wszystkich, którzy nie potrafią szukać i czytać...

Napisany przez Lilly12
Cześć,

jestem tutaj nowy, po pierwsze ogromne uznanie dla waszej pracy tutaj, bardzo informatywnej.
Mam pytanie: Jestem klientem Sparkasse i zwróciłem się do mojego opiekuna klienta z prośbą dotyczącą błędnego odwołania. Przekazał on całą sprawę do działu prawno-sądowego, który odpowiedział mi następująco:

w załączeniu nasza ocena sytuacji prawnej:

Zgodnie z ustalonym już orzecznictwem BGH, sformułowanie użyte w pouczeniu o prawie do odwołania, że termin rozpoczyna się najwcześniej od otrzymania tego pouczenia, jest niewystarczające i nie spełnia wymagań klarowności.
Jednakże takie sformułowanie zostało zalecone w BGB-InfoV, czyli sam ustawodawca federalny sformułował to w ten sposób.
Dlatego ustawodawca postanowił, że osoba korzystająca z wzoru określonego w BGB-InfoV również musi być chroniona, jako że użyła ona treści z Ministerstwa Federalnego!!
W § 14 ust. 1 BGB-InfoV określono, że pouczenie o prawie do odwołania spełnia wymagania ustawowe, jeśli został użyty wzorzec z BGB-InfoV.

Tak się dzieje w przypadku małżonków. W obu umowach kredytu zawartych w 2006 roku znajduje się pouczenie o prawie do odwołania z odpowiednią frazą najwcześniej.... Ponieważ jednak użyliśmy tego samego pouczenia o prawie do odwołania dla małżonków, skutkuje to dla nas skutkiem ochrony z § 14 ust. 1 BGB-InfoV.

Chociaż wielokrotnie twierdzono, że nasze pouczenie o prawie do odwołania zawiera różnice treściowe, więc nie moglibyśmy powoływać się na skutki ochrony z § 14 BGB-InfoV.
Jednak nie jest to prawdą.
W fragmencie dotyczącym finansowanych transakcji może istnieć różnica redakcyjna względem wzorca, ale tutaj jest to nieistotne, ponieważ nie było to związane z finansowaniem. Pouczenie o prawie do odwołania było bez znaczenia dla tego fragmentu i nie mogło wywrzeć wpływu.
Ponadto BGH zaleca treściowe zgodności, a nie dosłowne, więc tam, gdzie sens nie został zmieniony, nie ma modyfikacji treściowych.
Prawo do odwołania nie istnieje zatem.

Co sądzicie o tej odpowiedzi, jak oceniacie moje szanse?

Dzięki z góry

Pozdrowienia

Napisany przez 3ducnici
Cześć najpierw!

Ponieważ nikt tutaj nie ma kryształowej kuli i nie może wiedzieć, jakie ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej posiadasz w Sparkasse, byłoby bardzo pomocne, gdybyś udostępnił te informacje tutaj.

Podaj datę umowy, informacje czy wystąpił umowa finansowa oraz czy była to transakcja dokonana osobiście czy na odległość...

Ponadto...czy jest to budynek nowo wybudowany czy stary, czy sam w nim mieszkasz czy wynajmujesz?
Czy posiadasz ubezpieczenie od ochrony prawnej?

A cytaty zawsze proszę umieszczać w cudzysłowiu i kursywie... w przeciwnym razie nikt nie zrozumie, co jest twoim zdaniem, a co jest tekstem od Sparkasse...

Napisany przez Lilly12
Zwykły kredyt 2006
Stara kamienica, zamieszkana przez siebie.
ubezpieczenie prawne istnieje.

Dziękuję

Pozdrowienia

Witaj,

jestem tutaj nowy, po pierwsze ogromne brawa za waszą pracę tutaj, bardzo informatywną.
Moje zapytanie: Jestem klientem Sparkasse i złożyłem zapytanie dotyczące błędnego odstąpienia od umowy poprzez mojego doradcę klienta. Przekazał on całą sprawę do działu prawno-odstępczego, który udzielił mi następującej odpowiedzi:

załączam naszą ocenę sytuacji prawnej:

Zgodnie z ustalonym orzecznictwem Bundesgerichtshofu (BGH) obecna formulacja w oświadczeniu o odstąpieniu od umowy, że termin rozpoczyna się „najwcześniej z chwilą otrzymania tego oświadczenia”, jest niewystarczająca i nie spełnia wymogów jasności.
Jednakże należy zauważyć, że ta formulacja była określona w rozporządzeniach wykonawczych BGB-InfoV, czyli sam ustawodawca federalny tak to sformułował.
Dlatego ustawodawca postanowił, że osoba korzystająca z wzoru z BGB-InfoV także musi być objęta ochroną, ponieważ użyła ona brzmienia podane przez Ministerstwo Sprawiedliwości!!
W § 14 ust. 1 BGB-InfoV stwierdzono, że oświadczenie o odstąpieniu od umowy spełnia wymagania ustawowe, jeśli został użyty wzór z BGB-InfoV.

Tak właśnie było w przypadku małżonków. W obydwu umowach pożyczki zawartych w 2006 r. znajduje się oświadczenie o odstąpieniu od umowy z odpowiednim fragmencie „najwcześniej...”. Ponieważ użyliśmy jednak tego samego oświadczenia co małżonkowie, mamy na naszą korzyść skuteczność ochronną przewidzianą w § 14 ust. 1 BGB-InfoV.

Wcześniej wielokrotnie podnoszono zarzut, że nasze oświadczenie o odstąpieniu od umowy zawiera różnice treściowe, co sprawia, że nie możemy powoływać się na skuteczność ochronną przewidzianą w § 14 BGB-InfoV.
Jednakże to nie jest prawda.
W fragmencie dotyczącym finansowanych transakcji może wystąpić redakcyjna różnica względem wzoru, ale jest to nieistotne, ponieważ nie była to transakcja finansowana. Oświadczenie o odstąpieniu od umowy było bezskuteczne w odniesieniu do tego fragmentu i nie mogło wywrzeć wpływu.
Ponadto BGH wymaga „zgodności treściowej”, a nie dosłownej, więc w przypadku, gdzie sens nie został zmieniony, nie ma również mowy o odmiennym treściowym opracowaniu.
Prawo do odstąpienia od umowy nie istnieje już.

Co sądzicie o takiej odpowiedzi, jak oceniacie moje szanse?

Dziękuję z góry

Pozdrowienia

Cytat Lilly12

Zwykła pożyczka 2006
Stara kamienica, własna.
Istnieje ochrona prawna.

Dziękuję

Pozdrowienia

Dokładnie moje oświadczenie, które tutaj w forum zostało uznane za błędne przez amatorskie opinie, jak również przez VZ Bremen i przez mojego specjalistę prawnego z Bremy. (mój prawnik stwierdził, że w dokładnie tym oświadczeniu występują 2 największe błędy na niekorzyść Sparkasse)

ALE teraz jestem ciekawy waszej amatorskiej opinii na temat odpowiedzi Sparkasse..........

Pozdrowienia

Napisany przez Hanomag
Cześć przyjaciele,

potrzebuję znowu Waszej fachowej pomocy.

Fakty:

- Umowa pożyczki z dnia 15.05.2010 r.
- została negocjowana w siedzibie KSK i
- tydzień później podpisana i odesłana do domu
- zgodnie z informacją zwrotną od KSK, powinno to być zawierane na odległość
- WRB (patrz załącznik) nie zostało jawnie podpisane
- zamiast tego jest napisane Twoje KSK .....
- Umowa, WRB i Regulamin są połączone
- Nieruchomość w posiadaniu, RSV dostępne
- Obiekt został sprzedany przez tę samą KSK
- Klient został zmuszony do finansowania KSK poprzez obniżkę kosztów pośrednictwa

Pytania:

1. Czy WRB jest wadliwe?
2. Czy koszty pośrednictwa są uznawane za finansowany interes?
3. Czy nawet umowa sprzedaży może być uznana za finansowany interes?

Napisany przez anton1
Cześć, drogie forum,
Mam ten sam dokument odstąpienia od umowy co Lilly12, niestety dotyczy to nowo wybudowanej nieruchomości i nie mam ubezpieczenia ochronnego. Mój prawnik nie otrzymuje odpowiedzi od firmy od listopada, chcielibyśmy porozumieć się, ale jakoś nie idzie nam to. Pierwszy list do firmy wysłaliśmy w lipcu, wtedy jeszcze chcieliśmy całkowitego rozwiązania umowy.
Czy macie podobne doświadczenia? Teraz zastanawiam się, czy mimo wysokiego ryzyka finansowego powinnam podjąć kroki sądowe? Co o tym sądzicie?

Napisany przez 3eugh
Co twierdzi Twój prawnik? Jaka jest jego motywacja, aby to przyspieszyć? Czy ustaliliście wynagrodzenie zgodnie z RVG (wartość przedmiotu = wartość sporu = całkowita suma pożyczki)?

Być może milczenie banku/kasy oznacza pośrednio, że zgodziliby się na ugodę (czy może zaoferowaliście to już w listopadzie?), ale mogą uniknąć rozwiązania zwrotnego dzięki swojej taktyce zwlekania (co wygląda na skuteczne).

Czy Twój prawnik mógłby wnieść pozew, aby wywrzeć presję? Musisz jednak uważać, aby z wniesieniem pozwu nie ponieść nieprzewidywalnego ryzyka finansowego.

Całkowite rozwiązanie zwrotne bez RSV nie jest zalecane - tak twierdzi wielu prawników.

Możesz poczekać i sprawdzić, czy istnieje pozytywne orzeczenie dotyczące Twojej WRB, a następnie ponownie omówić z prawnikiem, co dalej robić.

Do wszystkich:
Czy ktoś wie, czy można wnieść pozew, w którym w przypadku odmowy/milczenia w odpowiedzi na złożony odwołanie nie chodzi o całkowite rozwiązanie zwrotne, ale gdzie powód dąży do uzyskania porozumienia - właśnie przy wsparciu sądu?

Jaka byłaby wartość przedmiotu lub sporu w takim przypadku? Kwota, na którą strony się zgadzają, którą bank/kasa musi zapłacić klientowi?

Napisany przez anton1
Moja prawniczka sądzi, że mam raczej dobre szanse na sukces, ale podkreśla, że nigdy nie wie się, co może się wydarzyć przed sądem (na sądzie i na wysokim morzu). Szacuje ryzyko kosztów w mojej sprawie na około 9400,- w przypadku całkowitej porażki. Jej honorarium wynosiło 800,- w przypadku ugodowej lub odstąpienia od umowy należałoby doliczyć jeszcze 700,-. Po propozycji ugodowej z mojej strony w listopadzie, nie otrzymałem już żadnej reakcji od ubezpieczyciela. Uważam to zachowanie za dość aspołeczne! Skoro ubezpieczyciel również chce się dogadać, dlaczego nie napisze tego? Być może powinniśmy skontaktować się z ubezpieczycielem, my albo mój prawnik..? Mój prawnik wyznaczył ostatni termin, który oczywiście będziemy jeszcze oczekiwać. Omówię z moją prawniczką, czy można złożyć pozew, aby wywierać większą presję. Czy w ogóle można złożyć pozew, a następnie zrezygnować z procesu z powodów braku ryzyka kosztów bez ponoszenia kosztów? Czy z powodu rezygnacji znów powstaną koszty? Jak długo trwa zazwyczaj proces sądowy?

Napisany przez 3eugh
Jeśli Twój prawnik ocenia szanse jako dość dobre (co by to nie znaczyło*), powinien być w stanie powiedzieć Ci, jak dalej zamierza postępować.

Najlepiej skonsultować się z swoim prawnikiem co do telefonu i tego, jak przebiega proces wniesienia pozwu pod kątem kosztów itp. Nie mam w tej kwestii żadnego doświadczenia.

*Z jakim prawdopodobieństwem sądzi, że WRB zostanie uznane przez sąd za niezgodne z prawem? Czy istnieją już wyroki dotyczące dokładnie Twojej WRB? Jeśli tak, czy są one wydane przez ten sam sąd, który byłby właściwy w Twojej sprawie? To bezpośrednio wpływa również na podstawę, na jakiej zostanie przedstawiona propozycja ugody. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w dziale Strategie w celu egzekwowania praw do odstąpienia od umowy. Powodzenia!

Napisany przez Harley

Do wszystkich:
Czy ktoś wie, czy można złożyć pozew, w którym w przypadku odmowy/milczenia w odpowiedzi na złożony wniosek o odwołanie, nie chodzi o całkowite cofnięcie transakcji, ale gdzie powód dąży do porozumienia - właśnie z pomocą sądu?

Jaki byłby wtedy przedmiotowy wartość sporu? Kwota, na jaką się zgodzisz, którą bank/instytucja finansowa musi zapłacić klientowi?

To, o czym myślisz, to mediacja lub pojednanie. W sądzie tego nie ma.

Jest tylko możliwość zawarcia ugody sądowej po wcześniejszym wniesieniu pozwu. Sąd i tak w wielu przypadkach sam to zainicjuje. Już samo uzasadnienie wyroku wymaga znacznie więcej pracy.

Tylko z perspektywy kosztów mało to zmienia. Wartość sporu zostanie określona przez sąd według własnego uznania po zakończeniu postępowania za pośrednictwem ugody i nie można jej negocjować między stronami. Ponieważ wynagrodzenia adwokatów zależą od wartości sporu, każdy z zaangażowanych adwokatów ma duże własne zainteresowanie wysokimi wartościami sporu.

Napisany przez 3eugh
Cześć wszystkim,

Czy ktoś zna prawomocny wyrok/numer akt, w którym pouczenie o odstąpieniu od umowy z następującym brzmieniem zostało uznane za wadliwe z prawnego punktu widzenia?

Termin zaczyna biec najwcześniej w dniu otrzymania podpisanego umowy kredytowej przez...

Dzięki!

Napisany przez Harley

Cześć wszystkim,

Czy ktoś zna wyrok/numer akt, w którym pouczenie o prawie do odstąpienia od umowy o następującej treści zostało uznane za nieprawidłowe? Dziękuję!

https://openjur.de/u/71852.html

Rn 21

Napisany przez 3eugh
Dziękuję, ale co oznacza Rn 21?

Napisany przez Harley

Dziękuję, ale co oznacza Rn 21?

Rn = Numer marginesu

Przepraszam, myślałem, że jest to znane. Często używane w cytatach do szybszego odnalezienia istotnych miejsc.

Napisany przez 3eugh
Okej, jasne, oto to:

aa) Ochrona konsumenta przewidziana w prawie odstąpienia od umowy zgodnie z § 1 ust. 1 HWiG wymaga kompleksowego, jasnego i dla konsumenta jednoznacznego pouczenia (§ 2 ust. 1 zdanie 2 HWiG). Konsument powinien nie tylko zdobyć świadomość swojego prawa do odstąpienia, ale także być w stanie skorzystać z tego prawa. Dlatego też musi być jednoznacznie poinformowany także o rozpoczęciu terminu do odstąpienia (orzeczenie Senatu z dnia 13 stycznia 2009 r. - XI ZR 118/08, WM 2009, 350, Tz. 14 z cyt.). Według tych kryteriów pouczenie o odstąpieniu udzielone powodom jest nieważne. Roztropny konsument, którego punkt widzenia ma znaczenie dla interpretacji pouczenia (por. orzeczenie Senatu z dnia 13 stycznia 2009 r. - XI ZR 118/08, WM 2009, 350, Tz. 16), nie jest w stanie określić początku terminu do odstąpienia na podstawie pouczenia. Według tego pouczenia termin ten rozpoczyna się wbrew § 2 ust. 1 zdanie 2 HWiG nie od wydania pouczenia, ale dopiero wtedy, gdy podpisana kopia umowy pożyczki dotrze do pozwanego. Kiedy to nastąpi, pozostaje poza wiedzą kredytobiorcy, który nie jest informowany o wewnętrznych procesach po stronie kredytodawcy.

Jeszcze raz dziękuję!

Jednakże liczyłem na tekst orzeczenia, w którym dokładnie podano brzmienie pouczenia o odstąpieniu (Termin zaczyna biec najwcześniej od dnia otrzymania przez...). Przeczytałem już kilka orzeczeń, w których to pouczenie było cytowane, ale dotychczas nie udało mi się znaleźć formułowania, o którym wspomniałem powyżej.

Napisany przez Harley

Jednak miałem nadzieję na uzasadnienie wyroku, w którym konkretnie został przywołany tekst WRB (Termin zaczyna biec najwcześniej od dnia otrzymania podpisanego umowy pożyczki przez...)

To niestety marzenie, że wszystko będzie idealnie pasować do Twojej sytuacji. Twoje cytaty zostały uznane przez Bundesgerichtshof (BGH) w 2 odrębnych decyzjach za wadliwe w stopniu wystarczającym do stwierdzenia nieważności.

Cytat od eugh

Przeczytałem już kilka wyroków, w których cytowana była WRB, ale dotąd nie udało mi się znaleźć wymienionej przeze mnie formułki.

Być może jeszcze nie ma orzeczenia Sądu Najwyższego, które wypowiedziało by się na temat tej konkretniej formułki.

Napisany przez 3eugh

... Dwa odrębne decyzje Federalnego Sądu Sprawiedliwości (BGH) faktycznie oceniły Twoje cytaty jako tak wadliwe, ...

Istnieje możliwość, że dotąd nie było jeszcze decyzji Sądu Najwyższego, która zajęłaby się dokładnie tym brzmieniem.

Przepraszam za ponowne pytanie, ale o które dwie odrębne decyzje Ci chodzi?

A czy przynajmniej jest wyrok z Wyższego Sądu Okręgowego (OLG) odnośnie powyższego brzmienia, o którym mowa?

Napisany przez Harley

Przepraszam, że zapytam ponownie, ale o jakie 2 osobne decyzje ci chodzi?

Czy przynajmniej jedno z Oberlandesgericht wydało wyrok w/w kwestii?

Odnośnie formułowania: ...najwcześniej...

np.

BGH, wyrok z dnia 1 marca 2012 r. - sygn. III ZR 83/11

ust. 22

Odnośnie formułowania: ...z dniem otrzymania...

https://openjur.de/u/71852.html

ust. 21

Nie jestem świadom żadnych decyzji Oberlandesgericht.
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 32

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata