"Okres odstąpienia rozpoczyna się w momencie, gdy kredytobiorca
- otrzyma jedno egzemplarz tego pouczenia,
- oraz dokument lub odpis umowy kredytowej lub ofertę umowy/
kredytu kredytobiorcy, ...
umowę kredytową ....oferę umowy.
sformułowanie "okres odstąpienia ... po otrzymaniu "tego" pouczenia i przesłaniu
dokumentu umowy jest uznane przez BGH za nieważne.
Sformułowanie, że okres odstąpienia zaczynałby się ... po otrzymaniu informacji o "tym" pouczeniu i przesłaniu
dokumentu umowy, jest niejasne.
Pozostawia wrażenie, że okres rozpoczyna się już
z przesłaniem oferty kredytowej przez bank zawierającej
pouczenie o odstąpieniu - niezależnie od
akceptacji oferty (Bundesgerichtshof, wyrok
z dnia 10 marca 2009 r., Nr ref. XI ZR 33/08).
Cytat Neunfingera
Ponadto, podpisałem umowę w domu (pośrednik) i wtedy powinny być (jeśli dobrze zrozumiałem) jeszcze jakieś postanowienia dotyczące ustawy o odstąpieniu od umowy zawartej na odległość?
Tak, jednak nie zamieściłeś całego WRB. Ale to nieistotne, patrz poprzedni punkt!
Cytat Neunfingera
Wtedy
kredyt dzieli się na
kredyt 1x DSL i 1x
kredyt KFW (również od DSL z tym samym WRB) jak jest w przypadku
kredytu KFW?
Dokładnie tak. Partnerem umownym jest bank DSL.
Cytat Neunfingera
Mam mieszane oprocentowanie w wysokości 5,5%.
To są bezużyteczne informacje. Kupuję mieszane owoce. Jabłka i gruszki. Mieszana cena / kg 5
euro. Ile kosztuje 1 kg gruszek, ile 1 kg jabłek?
=>
kredyt 1 w wysokości x z okresem i oprocentowaniem x.x%...
kredyt 2 .....dito....
Cytat Neunfingera
Teraz zastanawiałem się, czy powierzyć tę sprawę prawnikowi, aby napisał do banku DSL i spróbował uzyskać lepszą ofertę oprocentowania z powodu wadliwego WRB i w zamian pozostać w DSL. (10-20 lat ustalone oprocentowanie)
Prawnik dziękuje, łatwiej nie zarobi pieniędzy.
1. Skontaktuj się bezpośrednio z bankiem. Na test.de są wzory pism, także na IG Widerruf (często publikowane tutaj)...przeredaguj pod odpowiednie orzeczenie (patrz wyżej) i poproś o potwierdzenie możliwości odstąpienia...
=> Odrzucenie przez bank => Doświadczenie, bank jest w zwłoce
2. Skontaktuj się z prawnikiem
3. Poproś o potwierdzenie pokrycia przez prawnika w RSV...
Cytat Neunfingera
Czy można to zrobić bezpośrednio, czy konieczne jest wcześniejsze złożenie sprzeciwu?
Poważnie, byłbym bardziej niż zadowolony, gdyby bank DSL zaoferował mi 2,x% na 15 lat. (Zwrot zapłaconych odsetek nie jest dla mnie konieczny)
1. Sprzeciw ≠ Odstąpienie!
2. Nie, dla negocjacji pozasądowych nie trzeba składać odstąpienia. Ale byłoby pomocne, ponieważ zapewniłoby jasność...w przeciwnym razie bank mógłby kiedyś powołać się na przedawnienie...
Cytat Neunfingera
Dodatkowo mam
ubezpieczenie od skutków niewypłacalności (RSV) (i była to kupna zamieszkania nieruchomości, ale obawiam się, że jest to niestety wykluczone)
Wierzysz, to nie wiesz => brak podstawy decyzyjnej => tworzenie faktów => zadzwoń i zapytaj o RSV!