Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Karta zwrotów - doświadczenia

Napisany przez AnKie

Obawiam się, że Deutsche Bank stara się zyskać na czasie, aby przetrwać do czasu wprowadzenia nowego przepisu dotyczącego kredytów hipotecznych. Dotychczas nie udało się osiągnąć niczego pozasądowo. Byłoby zaskakujące, gdyby Deutsche Bank całkowicie zmieniła swoją strategię i zaczęła oferować rozwiązania pozasądowe. Moim zdaniem w tym przypadku mało opłacalne jest wydawanie pieniędzy na pozasądową pomoc adwokata. Albo się dochodzi roszczeń - albo się zrezygnuje. Odpowiedź na to pytanie zależy na pewno od tego, czy wchodzi w grę ochrona prawna.

Na razie zdobędę decyzję o przyjęciu od RSV...
Wygląda na to, że to jeszcze długa droga...

Napisany przez 3eugh

...
W pierwszej instancji w zakresie OLG FFM sędziowie już teraz zwracają uwagę na tę grę losową, w której można wylądować w apelacji (której niestety nie da się kontrolować). To nie jest przyjemne dla adwokatów i porad prawnych.

Być może pomoże Ci plan podziału spraw, czyli złożenie pozwu w taki sposób, aby odpowiadał on pożądanemu składowi. Niestety nie wiadomo oczywiście, który środek prawny w danym okresie jest akurat przypisany do niechętnego sądu cywilnego, ale być może można to po prostu zapytać telefonicznie.

17. ZivilS

Przetwarza:

a) środki odwoławcze przeciwko decyzjom w sprawach Leasingu i zakupu na raty oraz na podstawie § 13 AGBG lub § 1 UKlaG dotyczących ogólnych warunków umów w tym zakresie z okręgów sądowych Frankfurt nad Menem, Gießen, Hanau, Limburg an der Lahn i Wiesbaden,

b) 2., 3., 14. i 15. z łącznie 24 zwróconych środków odwoławczych od decyzji w sprawach, w których

1. w chwili wniesienia pozwu instytucja kredytowa lub instytucja usług finansowych spełniająca wymóg zezwolenia zgodnie z § 32 KWG,
2. instytucja kredytowa lub instytucja usług finansowych z siedzibą w innym państwie Europejskiego Obszaru Gospodarczego w ramach działalności nieobjętej zezwoleniem zgodnie z § 53 b KWG lub
3. zarządca upadłości albo likwidator instytucji kredytowej lub instytucji usług finansowych wymienionej w pkt. 1 lub 2, która w chwili otwarcia upadłości lub rozpoczęcia likwidacji posiadała zezwolenie zgodnie z § 32 KWG lub takie zezwolenie zgodnie z § 53 b KWG nie było wymagane,

w którego sprawie jest wnoszony pozew lub przeciwko któremu jest wnoszony pozew i nadal jest stroną postępowania w sprawie środka odwoławczego oraz na podstawie § 13 AGBG lub § 1 UKlaG dotyczących ogólnych warunków umów w tym zakresie z okręgów sądowych Frankfurt nad Menem, Gießen, Hanau, Limburg an der Lahn i Wiesbaden, ale tylko, jeśli przedmiotem sporu są działalności bankowe lub usługi finansowe w rozumieniu § 1 ust. 1 i 1a KWG, w tym związane z nimi umowy zabezpieczenia,

c) wszystkie sprawy nadane w ramach cyklu spraw cywilnych pod numerem porządkowym 17,

dotyczące a) + b),
o ile te sprawy nie są przypisane do 1., 3., 6., 7., 8., 9., 10., 11., 12., 16., 18., 19., 20. i 23. Zivilsenat,

19. ZivilS

Przetwarza:

a) środki odwoławcze dotyczące roszczeń wynikających z umów pośrednictwa w obrocie nieruchomościami oraz w sprawach na podstawie § 13 AGBG lub § 1 UKlaG dotyczących ogólnych warunków umów w tym zakresie z okręgów sądowych Frankfurt nad Menem, Gießen, Hanau, Limburg an der Lahn i Wiesbaden,

b) 4., 5., 6., 16. i 17. z łącznie 24 zwróconych środków odwoławczych od decyzji w sprawach, w których

1. w chwili wniesienia pozwu instytucja kredytowa lub instytucja usług finansowych spełniająca wymóg zezwolenia zgodnie z § 32 KWG,
2. instytucja kredytowa lub instytucja usług finansowych z siedzibą w innym państwie Europejskiego Obszaru Gospodarczego w ramach działalności nieobjętej zezwoleniem zgodnie z § 53 b KWG lub
3. zarządca upadłości albo likwidator instytucji kredytowej lub instytucji usług finansowych wymienionej w pkt. 1 lub 2, która w chwili otwarcia upadłości lub rozpoczęcia likwidacji posiadała zezwolenie zgodnie z § 32 KWG lub takie zezwolenie zgodnie z § 53 b KWG nie było wymagane,

w którego sprawie jest wnoszony pozew lub przeciwko któremu jest wnoszony pozew i nadal jest stroną postępowania w sprawie środka odwoławczego oraz na podstawie § 13 AGBG lub § 1 UKlaG dotyczących ogólnych warunków umów w tym zakresie z okręgów sądowych Frankfurt nad Menem, Gießen, Hanau, Limburg an der Lahn i Wiesbaden, ale tylko, jeśli przedmiotem sporu są działalności bankowe lub usługi finansowe w rozumieniu § 1 ust. 1 i 1a KWG, w tym związane z nimi umowy zabezpieczenia,

c) wszystkie sprawy nadane w ramach cyklu spraw cywilnych pod numerem porządkowym 19,

dotyczące a) i b),
o ile te sprawy nie są przypisane do 1., 2., 3., 4., 6., 7., 8., 9., 10., 11., 16., 17., 18., 20. lub 23. Zivilsenat,

23. ZivilS

Przetwarza:

a) 7., 8., 9., 18., 19., 20. i 21. z łącznie 24 zwróconych środków odwoławczych od decyzji w sprawach, w których

b) sprawy przypisane Oberlandesgericht zgodnie z ustawą o postępowaniu wzorcowym w sprawach o rynki kapitałowe (KapMuG),

c) wszystkie sprawy nadane w ramach cyklu spraw cywilnych pod numerem porządkowym 23,

Do a),
o ile te sprawy nie są przypisane do 1., 2., 3., 4., 6., 7., 8., 9., 10., 11., 16., 17., 18., 19. lub 20. Zivilsenat.

Proszę sprawdzić numery telefonów pod podanym powyżej linkiem.

Napisany przez Hanomag

jedną praktyczną kwestią jest jednak pytanie o kredyty, które wkrótce wygasną ze względu na zmienną stopę procentową i można je wypowiedzieć zgodnie z § 489 ust. 1 (pkt 1 lub 2) BGB. Jak postąpić z kredytami w trakcie trwania procesu. Ponowne zawarcie umowy / spłata zachowując stanowisko prawa i zastrzegając sobie...

To pytanie zastanawiałem się też. Moim problemem jest to, że mam kilka kredytów, które wygasają w różnych terminach. Z powodu wspólnego obciążenia hipotecznego nie mogę tak po prostu wypowiedzieć jednego kredytu i zmienić banku.

W zależności od sytuacji na rynku kapitałowym chcę kontynuować kredyty ze zmienną stopą procentową lub przedłużyć je tylko o dwa lata. Jednak tutaj staję się niewiarygodny, ponieważ walczę o uznanie odwołania i przepuszczam możliwość wypowiedzenia umowy.

Napisany przez Hanomag

W naszym przypadku dotychczasowy DV mógłby zostać rozwiązany w terminie do końca 2018 r., ponieważ dłuższy okres trwania umowy i pełne wykorzystanie pożyczki nastąpiły niestety dopiero w połowie 2008 r...

Dobre pytanie jednakowoż... można by być może dodatkowo rozwiązać tę umowę, ponieważ bank kwestionuje skuteczność WR.

Niemniej jednak, od tego momentu bylibyśmy zobowiązani do płacenia odsetek, a jeśli udałoby się osiągnąć stan opóźnienia w przyjęciu przez bank zgodnie z art. 301 BGB, obowiązek płacenia odsetek chyba by zanikł do czasu faktycznego rozwiązania umowy...

Zdaniem mojego prawnika, płatności odsetek nie zanikną:

Jeśli sąd stwierdzi, że odwołanie było skuteczne, wówczas w odniesieniu do płatności dokonanych na rzecz banku po dokonaniu odwołania mają zastosowanie następujące zasady:

Także w tym okresie - kiedy wykorzystali Państwo dalej środki z pozostałych kwot kredytu - bank ma prawo do rekompensaty za korzystanie.
Jednakże moim zdaniem ta rekompensata nie powinna być już ustalana na podstawie pierwotnie umówionych odsetek, a raczej na podstawie aktualnego, rynkowego oprocentowania dla analogicznych pożyczek.
Dokonane przez Państwa płatności z zastrzeżeniem powinny być odpowiednio rozliczone.

Każdy wygląda na gotowego do gotowania swojego kiszonki.

Napisany przez andi1104

niestety w przypadku wszystkich instytucji z obszaru Deutsche Bank opóźnienie jest środkiem wyboru. Jeśli masz ubezpieczenie od kosztów obrony, powinieneś uzyskać ochronę ubezpieczeniową, ponieważ przypadek ochrony prawnej zachodzi nawet po upływie terminu.

Powtórnie wystawiłbym wezwanie z terminem 14 dni i potem skorzystał z pomocy adwokata. Niektóre wyroki sugerują, że koszty adwokackie nie mogą być uzasadnione, jeśli nie zostało wystawione upomnienie. W ten sposób jednak jesteś na pewnej stronie, mając przecież ubezpieczenie od kosztów obrony.

Napisany przez sebkoch
@Hanomag

Tak, to pewien problem, powinno się wtedy w jakiś sposób wyrazić, że to się odbywa przy zachowaniu własnej pozycji prawnej.

Napisany przez sebkoch
@eugh

Spróbowałem już z podziałem obowiązków w firmie, ale nie możesz usiąść w biurze i w odpowiednim momencie wrzucić swoje odwołanie ;-)

Napisany przez 2RAM
To naprawdę pomysłowe rozwiązanie:

Błędy WRB w postaci wideo (Część 3 dotyczy SKÓRZANYCH, niestety nie mogę znaleźć Części 1 i 2)

https://www.anwalt.de/rechtstipps/die...en_073738.html

Napisany przez Skandie
Cześć wszystkim,

Jestem tutaj nowy i od wczoraj trochę poczytałem. Widzę, że wielu z was jest już bardzo zaangażowanych w tę tematykę. Chciałbym zapytać Was o radę dotyczącą naszej sytuacji:

Skorzystaliśmy z porady punktu konsumenta, wniosek: pouczenia o odstąpieniu od dwóch umów są błędne. Następnie, 4 tygodnie temu wysłaliśmy odstąpienie do banku. Po 2 tygodniach otrzymaliśmy odpowiedź od banku: proponują nam spłatę pożyczki bez uiszczania odszkodowania za wcześniejszą spłatę. (Nie stwierdzili wyraźnie, że uznają pouczenia o odstąpieniu za błędne.)

Byłem zaskoczony, jak sprawnie to przebiegło, i to nawet bez adwokata.

Jednak nie ma tu mowy o odwróceniu transakcji. (Nie mamy ubezpieczenia od kosztów prawnych.) Wróciliśmy znowu po poradę do punktu konsumenta. Byli równie pozytywnie zaskoczeni reakcją banku i radzą nam zaakceptować ofertę. W celu dalszego postępowania konieczne jest wsparcie prawnika, co generuje koszty. Ponadto istnieje ryzyko kosztów procesu dla nas. Zwykła stawka procentowa nie różni się dużo od tej, którą umownie ustaliliśmy. Wnioskujemy, że możliwy zysk zostanie zjedzony przez ponoszone koszty. Ponadto w przypadku sporu prawnego sądowego także minie sporo czasu.

Jesteśmy zdezorientowani, co teraz zrobić?? Jako laik trudno jest nam właściwie ocenić korzyści finansowe/ ryzyka.

Napisany przez Hanomag

Jesteśmy niezdecydowani co do tego, co teraz zrobić?? Jako laikowi trudno jest trafnie ocenić finansowe korzyści/ ryzyka.

To naprawdę rozsądna oferta banku. Ja osobiście przyjąłbym ją - od razu po odwołaniu. W międzyczasie bank tak mnie zirytował, że nie chcę już zawierać kompromisów.

Teraz musisz z rozważeniem pozostałego czasu trwania, pierwotnej i nowej wysokości oprocentowania sprawdzić, jak duża będzie Twoja oszczędność. Jeśli oszczędność jest wystarczająco wysoka, to zgodziłbym się z tą propozycją banku i zaoszczędził sobie sporo kłopotów. Wyraźnie nie masz ubezpieczenia spłaty kredytu i przy wyborze odpowiedniego adwokata można też popełnić błąd.

Moja rada to oblicz i zaakceptuj, jeśli to jest opłacalne. Jeśli jednak pozostał Ci tylko krótki okres spłaty kredytu i jesteś gotowy na spór, to możesz pozwać bank w sprawie całkowitej spłaty kredytu.

Napisany przez Hanomag

tak, to pewien problem, wtedy podczas przedłużania trzeba jakoś wyrazić, że dokonuje się tego zachowując własną pozycję prawna.

Albo pociągnąć za sznurki jeszcze przed wniesieniem pozwu. Złożenie pozwu zwiększa jego roszczenie i może lepiej mnie zignorować.

Napisany przez 3ducnici

Witajcie wszyscy,

jestem tu nowy i od wczoraj trochę się zaznajomiłem. Widzę, że wielu z Was jest bardzo zaangażowanych w tę tematykę.
Chciałbym poprosić Was o radę w naszej sprawie:

Skorzystaliśmy z porady w Centrum Ochrony Konsumentów, wniosek: pouczenia o odstąpieniu od dwóch umów są błędne. Potem, 4 tygodnie temu, wysłaliśmy odstąpienie do banku. Po 2 tygodniach otrzymaliśmy odpowiedź od banku: proponują nam spłatę pożyczki bez naliczania odszkodowania za wcześniejszą spłatę. (Nie zaznaczyli jednoznacznie, że uznają pouczenie o odstąpieniu za błędne.)

Byłem zaskoczony, jak bezproblemowo to poszło, i to nawet bez prawnika.

Jednakże nie ma tu mowy o odwrocie transakcji. (Nie mamy ubezpieczenia od kosztów prawnych.) Zatem ponownie udaliśmy się do Centrum Ochrony Konsumentów. Byli równie zaskoczeni pozytywną reakcją banku i radzą nam, abyśmy przyjęli ofertę. W dalszym postępowaniu konieczne byłoby wsparcie prawne, co wiąże się z kosztami. Istnieje także ryzyko kosztów procesu dla nas. Zwykłe oprocentowanie różni się niewiele od naszego umówionego. Ocena jest taka, że ewentualny zysk zostałby zjedzony przez generowane koszty. Ponadto, w przypadku jakiejkolwiek interwencji sądowej, mija też czas.

Jesteśmy niezdecydowani, co teraz zrobić?? Jako laikowi trudno jest dobrze ocenić finansowe korzyści/ryzyka.

Bez bliższych informacji jest trudno udzielić rady...

1. JAK poważnie jest błąd w pouczeniu o odstąpieniu od umowy?
2. Jaki bank?
3. Jak wysoka byłaby odszkodowanie za wcześniejszą spłatę?
4. Czas trwania pożyczki do terminu zwyczajnego rozwiązania, na przykład po 10 latach i 6 miesiącach... lub do końca okresu wiązania oprocentowania 10 lat?
5. Jakie jest oprocentowanie umówionej kwoty? Data zawarcia umowy (miesiąc/rok)?

Po prostu wykonajcie obliczenia dotyczące odwrotu transakcji i zaoferujcie bankowi porozumienie po środku...

Każdy euro, który tutaj uzyskacie, nie musicie spłacać i nie musicie za niego płacić odsetek. Wręcz przeciwnie, każdy euro, jaki tutaj zaoszczędzicie, możecie dodatkowo przeznaczyć na spłatę, przez co zaoszczędzicie nominalnie znaczący odsetek.

Zakładam, że pouczenie o odstąpieniu od umowy jest wyjątkowo wadliwe, w przeciwnym razie bank nie złożyłby takiej oferty.

Stoimy przed podobnym wyborem, bank po długim wahaniu zgodził się na 100% zrzeczenie się odszkodowania za wcześniejszą spłatę (ok. 5000 euro). Odwrócenie transakcji oznaczałoby jednak dodatkowo około 7 000 euro plus około 1 500 euro odsetek...

Raczej skierujemy sprawę do sądu. Zobaczymy potem.

Napisany przez sebkoch
@Hanomag,

szczerze mówiąc, nie zrozumiałem tego

Napisany przez Hanomag

@Hanomag,

szczerze mówiąc, nie zrozumiałem tego

Przepraszam, byłem akurat myślami u odbiorcy mojej prywatnej wiadomości. Oczywiście chodziło Ci o przedłużenie pożyczki. W związku z tym pojawia się pytanie, czy bank musi zgodzić się na przedłużenie.

Napisany przez femig
Dzień dobry,
od pewnego czasu czytam tutaj z dużym zainteresowaniem i chciałbym podzielić się moimi dotychczasowymi doświadczeniami dotyczącymi odwołania mojego kredytu hipotecznego z BHW.
W 2009 roku zawarłem umowę oszczędnościową na kwotę 175 000 € w celu późniejszej spłaty związanej z nią pożyczki od BHW.
W jesieni 2014 r. skonsultowałem odwołanie z prawnikiem, który uznał je za błędne.
Zażądał on od BHW odwołania, zwrotu pieniędzy i sporządzenia zestawienia pozostałych kosztów. Ponieważ BHW nie odpowiadała, interweniowała moja ubezpieczalnia, która po długich pertraktacjach zgodziła się na pokrycie kosztów.
W związku z tym złożyliśmy pozew do sądu okręgowego w Darmstadt, a w sierpniu 2015 r. odbyła się konferencja mediacyjna. Byłem tam z moim prawnikiem, a także prawnikiem BHW.
Po pewnych negocjacjach prawników sędzia zapytał, czy nie chcemy zawrzeć ugodę, wtedy prawnik BHW przedstawił propozycję porozumienia.
Kwota 175 000 € pod 1,96% na 10 lat bez opłaty za wypowiedzenie. Wcześniej mieliśmy 4,95%. Wymagałem jeszcze, aby dotychczasowo oszczędzane środki na koncie oszczędnościowym (ponad 40 000 €) zostały uwzględnione, a także aby naliczone od daty odwołania odsetki zostały odliczone, tak abyśmy osiągnęli kwotę około 125 000 €. Ponadto zażądałem możliwości dokonania jednorazowej wpłaty specjalnej w wysokości 60 000 € po 6 latach.
Prawnik przyjął propozycję w celu omówienia jej z BHW, a jakiś czas później przysłano propozycję porozumienia, która w ogóle nie zgadzała się z ustaleniami przed sądem.
Nagle BHW zażądała 50% opłaty wypowiedzenia, czyli w tym przypadku około 21 000 € z 42 000 €, nie zgodzono się na dodatkową spłatę, a w sprawie rozliczenia moich własnych środków i naliczonych odsetek BHW milczała.
W związku z tym poprosiłem swojego prawnika o uzgodnienie naszych wcześniejszych roszczeń z prawnikiem BHW, od tamtej pory nie otrzymaliśmy żadnej informacji od BHW.
W protokole z sądu okręgowego w Darmstadt zapisano termin 20.10.2015 r., do którego musi zostać zgłoszone, czy osiągnęliśmy porozumienie.
Jak dotąd, wszystko wskazuje na to, że nie.

Napisany przez sebkoch
Wow, to było naprawdę ryzykowne zagranie, gdyż w umowie z 2012 roku całkowite zrzeczenie się VFE jest świetnym wynikiem, zwłaszcza że te umowy zazwyczaj (oczywiście nie znam tego konkretnego przypadku) są mniej obarczone błędami niż te wcześniejsze.

Napisany przez andi1104

Dzień dobry,
od pewnego czasu czytam tutaj z dużym zainteresowaniem i chciałbym podzielić się moimi dotychczasowymi doświadczeniami dotyczącymi odwołania mojego kredytu hipotecznego z BHW.
W 2012 roku podpisałem umowę oszczędnościową na kwotę 175 000 € w celu późniejszej spłaty związanej z nią pożyczki w BHW.
W jesieni 2014 roku skonsultowałem odwołanie z prawnikiem, który uznał je za błędne.
Następnie złożył on odwołanie w BHW i poprosił o rozliczenie oraz sporządzenie zestawienia pozostałych kosztów. Ponieważ BHW nie reagowało, interweniowało moje towarzystwo ubezpieczeniowe, które po długotrwałych perturbacjach zgodziło się na pokrycie kosztów.
Następnie złożyliśmy pozew do sądu okręgowego w Darmstadt, a w sierpniu 2015 roku odbyło się posiedzenie układowe. Byłem tam z moim prawnikiem, a także prawnikiem BHW.
Po pewnych dyskusjach prawników sędzia zapytał, czy nie chcielibyśmy zawrzeć ugodę, wtedy prawnik BHW od razu zaproponował porozumienie.
Kwota wynosiła 175 000 € przy oprocentowaniu 1,96% na 10 lat bez opłaty za wypowiedzenie. Wcześniej mieliśmy 4,95%. Wymagałem również uwzględnienia dotychczas zgromadzonego kapitału na koncie oszczędnościowym (ponad 40 000 €) oraz zwrócenia mi zapłaconych od daty odwołania odsetek, co spowodowałoby, że kwota spadłaby do około 125 000 €. Ponadto zażądałem, abyśmy po 6 latach mogli dokonać jednorazowej wpłaty w wysokości 60 000 €.
Prawnikiem zabrał to, aby porozmawiać ponownie z BHW, a jakiś czas później przyszła propozycja porozumienia, która nie miała nic wspólnego z ustaleniami w sądzie.
Nagle BHW chciała 50% opłaty za wypowiedzenie, co w tym przypadku wynosiłoby około 21 000 € z 42 000 €, nie zgodziła się na dodatkową spłatę, a w sprawie zwrotu mojego własnego kapitału i zapłaconych odsetek BHW zamilkło.
Poprosiłem więc mojego prawnika, aby omówił nasze wcześniejsze żądania z prawnikiem BHW, od tamtej pory nie słyszeliśmy nic więcej od BHW.
W protokole z Darmstadt z dnia 20 października 2015 roku jest zapisane, że do tej daty sąd musi być poinformowany, czy doszliśmy do porozumienia.
Na razie nic na to nie wskazuje.

Jestem ciekawy, jak sędzia wypowiedział się na temat odwołania, czy wyraził swoje zdanie na temat przedawnienia?

Napisany przez Harley

To naprawdę ciekawy pomysł:

Błędy WRB w formie wideo (część 3 dotyczy Sparkassen, niestety nie mogę znaleźć części 1 i 2)

https://www.anwalt.de/rechtstipps/die...en_073738.html

Tutaj seria:

https://www.youtube.com/watch?v=PjR-RSgCIiM

https://www.youtube.com/watch?v=QLriGWpTcDE

https://www.youtube.com/watch?v=c1bj6lDRuro

https://www.youtube.com/watch?v=vdwpOr4SyBY

https://www.youtube.com/watch?v=_WcnyElAt_c

https://www.youtube.com/watch?v=C59D3ndnL3Y

Napisany przez andi1104

wow, ale to było naprawdę dużo zażartowane, zgodzić się na całkowite zrzeczenie się VFE przy umowie z 2012 roku to świetny wynik, zwłaszcza że te umowy z reguły (oczywiście nie znam tego przypadku) są zazwyczaj mniej obarczone błędami niż wcześniejsze.

Pytanie do eksperta, czy ma Pan doświadczenia z LG Darmstadt i jeśli tak, w którą stronę? Z góry dziękuję

Napisany przez sebkoch
nie, jeśli chodzi o odwoływanie się do LG DA. O ile mi wiadomo, nie ma tam nawet specjalistycznych izb ds. prawa bankowego, więc można tam trafić w każdym przypadku

Napisany przez femig
Sędzia nie wypowiedział się na temat samego odwołania.

Napisany przez femig
Przepraszam 2012 nie jest prawdziwe, jest z roku 2009 i według mojego prawnika zawiera kilka błędów.

Napisany przez andi1104

nie, z LG DA w kontekście odwołań nie. Tak z tego co wiem, nie ma nawet specjalnych izb ds. prawa bankowego, więc można tam trafić wszędzie.

osobiście usunięte

Napisany przez sebkoch
@femig, wtedy oczywiście sprawa wygląda inaczej.

Napisany przez 3ducnici
@femig...

Taktyka zwlekania. Testowanie, czego chce przeciwnik. Trochę ich zdenerwować...

Gdyby przyszli z 50% umorzeniem opłaty za odstąpienie, postawiłbym im obliczenie rozwiązania umowy na stole.

Napisany przez 3eugh
Pytanie skierowane do tych opanowanych kalkulatorów tutaj:

Na jakiej wysokości powinno się ubiegać o finansowanie połączeniowe, jeśli a) dotyczy to oczywiście samego finansowania, ale także b) pokazuje, że w razie konieczności (w przypadku wzrostu odsetek od czasu odstąpienia i zwłoki banku) przysługuje roszczenie o odszkodowanie (szkoda odsetkowa)?
Na wysokość kapitału pozostałego do uregulowania w chwili odstąpieniaNa wysokość kapitału pozostałego do uregulowania w chwili odstąpienia + 30 dniNa kwotę (1) pomniejszoną o (nie zgłoszone) potrącenie wzajemnych korzyściNa kwotę (2) pomniejszoną o (nie zgłoszone) potrącenie wzajemnych korzyści

Czy należy uwzględnić dodatkową rezerwę (np. opłaty notarialne) przy którejkolwiek z powyższych wariantów?

Napisany przez Hanomag

Pytanie do tych o chłodnej głowie:

Na jakiej wysokości powinno się zapytać o finansowanie przedłużone, jeśli chodzi a) o samo finansowanie, ale także b) o wykazanie, że w razie czego ma się prawo do odszkodowania (straty odsetkowe) w przypadku wzrostu odsetek od odstąpienia i opóźnień ze strony banku?

Oczywiście w wysokości bieżącej pozostałej wartości kredytu. Wszelkie inne rozwiązania mogą się przeciągnąć i ze względu na różnice w interpretacji prawa, nagłe porozumienie się lub podatność niepodlegającej obliczeniu podatkowej. Jeśli od razu dostanę wypłatę NWE, zawsze można później odebrać mniej, ponieważ bank w żadnym wypadku nie zawiera umowy przed uwolnieniem.

Cytat od eugh

A może należy jeszcze uwzględnić rezerwę w jednym z powyższych wariantów (opłaty notarialne itp.)?

Przy bieżącej wartości pozostałego kredytu masz zabezpieczenie. Z drugiej strony, właściciel nieruchomości powinien zawsze mieć taką rezerwę gotową do użycia.

Napisany przez femig

@femig...

Taktyka zwlekania. Sprawdzenie, czego pragnie przeciwnik. Trochę go zniechęcić psychicznie...

Gdyby przyszli z 50% obniżką VFE, przedstawiłbym im obliczenia rozwiązania wstecznego.

Tak, właśnie pracuję nad tymi obliczeniami na wypadek, gdyby druga strona nie dotrzymała porozumienia i do 20.10.2015 nie zaproponowała odpowiedniej ugody.

Napisany przez 3eugh

Oczywiście na poziomie aktualnej wartości pozostałego kredytu. Wszystko inne może się przeciągnąć i jest nieprzewidywalne ze względu na różnice w interpretacji prawa, nagłą zgodę lub obciążenie podatkowe. Jeśli otrzymam natychmiastową wypłatę NWE, to zawsze mogę wciąż mieć mniejszą dostępność, ponieważ bank i tak nie zawiera umowy przed jej zatwierdzeniem.
Na poziomie aktualnej wartości pozostałego kredytu masz rezerwę. Z drugiej strony właściciel nieruchomości powinien zawsze mieć taką rezerwę dostępną do wykorzystania.

Przepraszam, oczywiście na poziomie aktualnym, a nie tego do odwołania lub WR+ 30 dni. Byłem chyba zbyt zmęczony...
Czyli nie odejmowałbyś korzyści od aktualnej reszty, aby rozpocząć refinansowanie dopiero na poziomie tej niższej kwoty?
To z zatwierdzeniem ma sens.

Napisany przez Hanomag

Oznacza to, że nie odliczysz korzyści od bieżącej pozostałej wartości, aby dopiero wtedy uruchomić kolejne finansowanie na poziomie tej niższej kwoty?

Tak. Przed odwołaniem uzyskałem bez zobowiązań zgodę na kwotę pozostałego kredytu z tamtego czasu. Ponieważ nie jest to zobowiązanie, w przypadku poważnej sytuacji i tak muszę ponownie udać się do banku. Wtedy zaciągnę tyle, ile będzie konieczne.

Napisany przez Widerruf jetzt

Sąd Rejonowy w Hildesheim wydaje się ogólnie nieprzyjazny dla konsumentów. Prawdopodobnie tam również zasiadają sędziowie, którzy nie są zainteresowani poświęceniem się tematowi odwołania obok innych swoich obowiązków.

Wcześniej mieliśmy podobny wyrok przeciwko Sparkasse Gifhorn-Wolfsburg przed 6. Izba Sądu Rejonowego w Hildesheim. Głównym argumentem był zarzut przedawnienia. Podejrzewam, że zarzut nieważności odwołania będzie taki sam w tym przypadku. Pełnomocnicy pozwanej powołują się w swojej niekończącej się, nudnej odpowiedzi głównie na trzy wyroki: OLG Schleswig, OLG Hamburg i OLG Frankfurt, które uznały przedawnienie.

Następną środę odbędzie się rozprawa przed Oberlandesgericht Celle. Jak dotąd nie było postanowienia przez trzecią senację.

Byłoby świetnie, gdybyś mógł podać numer akt i poinformować tutaj o terminie.

Wj

Napisany przez Skandie

To naprawdę rozsądna oferta banku. Ja osobiście, zaraz po wycofaniu, bym ją przyjął. W międzyczasie bank tak mnie zdenerwował, że nie chcę już zawierać żadnych kompromisów.

Teraz musisz przeliczyć, biorąc pod uwagę pozostały czas, pierwotną i nową wysokość odsetek, ile zaoszczędzisz. Jeśli oszczędność jest wystarczająco wysoka, podeszłabym do tego banku i uniknęłabym sobie wielu kłopotów. Wyraźnie nie masz ubezpieczenia od utraty zdolności do pracy (RSV) i można popełnić błędy przy wyborze odpowiedniego adwokata.

Moja rada to oblicz i zaakceptuj, jeśli się opłaca. Jeśli jednak masz tylko niewiele czasu do końca okresu kredytowania i jesteś gotowy do walki, możesz zdecydować się na pełne odwrócenie transakcji.

@Hanomag, @ducnici,

Dziękujemy za wasze odpowiedzi.

Obliczenie oszczędności bardzo pomaga nam w podejmowaniu decyzji. Nasz pozostały okres kredytowania to jeszcze 5 lat, a w porównaniu do zaoszczędzonych odsetek i braku rekompensaty za przedterminową spłatę, kwota zwrotu transakcji jest raczej niewielka. Do tego doszłyby koszty związane z adwokatem i możliwe koszty procesowe.
Mając to wszystko tak dosłownie przed oczami, decyzja jest dość oczywista.

Napisany przez 3eugh
Czy mogę zapytać, jak obliczyłeś korzyść z transakcji RAW i na jaką kwotę ona wynosi?

Napisany przez 3ducnici

@Hanomag, @ducnici,

dziękujemy za wasze odpowiedzi.

Obliczenie oszczędności bardzo nam pomaga w podejmowaniu decyzji. Nasz okres kredytowania wynosi jeszcze 5 lat i w porównaniu do oszczędności na odsetkach i braku odszkodowania za wcześniejszą spłatę, suma związana z odstąpieniem od umowy jest raczej niewielka. Ponadto poniesielibyśmy koszty adwokackie i ewentualnie częściowe koszty sądowe.
Mając to wszystko jasno przed oczami, decyzja staje się dość oczywista.

Czy pozwolą Wam całkowicie wyjść z umowy bez zawierania nowej? Często to ustępstwo jest możliwe, gdy ponownie zabezpieczycie się na 10 lat (chociaż obecnie warto raczej zabezpieczyć się na tyle długo, ile to możliwe) pod zbyt wysokim oprocentowaniem, często o nawet 1% wyższym od standardowego poziomu oprocentowania.
W ten sposób pieniądze są z powrotem zwracane po cichu.

I jeszcze raz, jeśli odwołanie było skuteczne, to macie prawo do odstąpienia. W przeciwnym razie jest to zazwyczaj stracone pieniądze.

Ale jasne, bez ubezpieczenia RSV byłoby to ryzyko, a z proponowanym rozwiązaniem możecie teraz spokojnie funkcjonować....

Napisany przez LGSaar
Cześć Skandie,

chciałbym zaakceptować ofertę. Gdyby Sparkasse zaoferowała spłatę resztkowej kwoty od razu po odwołaniu w kwietniu 2014 roku, zapłaciłbym. Jednak Sparkasse nie była nawet skłonna do negocjacji. Walczę sądowo od kwietnia 2014 roku i przeszedłem przez wiele trudności. Za zwrot kwoty 4000-5000 € nie opłaca się iść do sądu. Codziennie poświęcam na tę sprawę co najmniej godzinę. Jeśli przeliczę tę ilość czasu na stawkę godzinową 15 €, otrzymam kwotę 8100 €. Chcę powiedzieć, że kosztuje to bardzo dużo czasu i nerwów. Musiałem nawet zaangażować prasę, ponieważ Sparkasse chciała złożyć wniosek o przymusową licytację.

Napisany przez IG Widerruf
Zgodnie z nowym ustawodawstwem dotyczącym kredytów hipotecznych, joker odstąpienia ma zostać zniesiony na początku przyszłego roku. Po pierwszym czytaniu w Bundestagu i dyskusji w Bundesracie wydaje się, że jest coraz bardziej prawdopodobne, iż ustawa będzie miała działanie wsteczne w przypadku starych kredytów. Jak słyszymy od IG Widerruf z banków, po wejściu w życie ustawy może nawet pojawić się okres przejściowy trwający zaledwie trzy miesiące. Wówczas konsumenci mieliby bardzo krótki okres na odstąpienie... Ustawodawstwo dotyczące kredytów hipotecznych: Politycy chcą znieść jokera odstąpienia

Napisany przez Skandie

Czy mogę zapytać, jak obliczyłeś korzyść z kredytu ratalnego i jak wysoka byłaby w przybliżeniu?

Cześć eugh,
do obliczenia/oszacowania kredytu ratalnego skorzystałem z kalkulatora na stronie test.de. Jeden z członków tutaj (czy to był ty czy ducnici? czy ktoś inny?) wcześniej polecił go na kilka stron wcześniej. Tam tradycyjne obliczenia oraz obliczenia według metody Winnecke są wykonywane w arkuszu kalkulacyjnym Excel. Otworzyłem dwa obliczenia, ponieważ Commerzbank sfinansowana część sumy za pośrednictwem KfW z niższą stopą procentową. Następnie dodałem te dwie sumy z arkusza kalkulacyjnego. Metoda Winnecke daje około 8.400€, a tradycyjna metoda daje 8.660€.

hmm, jak teraz wstawić kolejny cytat do tej odpowiedzi?

Napisany przez Skandie

Czy zostalibyście kompletnie wyłączeni z umowy bez konieczności nowego podpisania? Często jest to ustępstwo, gdy ponownie podpisuje się na 10 lat (chociaż obecnie zazwyczaj powinno się podpisać na tyle lat, ile to możliwe), ale z zawyżonym oprocentowaniem, które często wynosi nawet do 1% powyżej standardowego poziomu oprocentowania. Wtedy pieniądze znowu są odzyskiwane przez tylnią drzwi.

Jeszcze raz, jeśli odwołanie było skuteczne, przysługuje Wam zwrot. Zazwyczaj to pieniądze wyrzucone w błoto.

Ale oczywiście, bez RSV byłoby to ryzyko, a z tym rozwiązaniem możecie teraz dobrze żyć...

Cześć ducnici,

Bank wysyła tylko jedno zdanie: Po przeanalizowaniu Państwa sprawy oferujemy Państwu spłatę kredytów spornych bez konieczności płacenia odszkodowania za wcześniejszą spłatę.

Dlatego zakładamy, że zostaniemy całkowicie usunięci. Najpierw poprosiliśmy o czas na przemyślenie. Wcześniej nie mieliśmy nawet okazji zająć się tym tematem. Mamy szczęście, że możemy spłacić od razu. Dlatego unika się tu nowego podpisania umowy. To bardzo ułatwia sytuację.

W zeszłym tygodniu skontaktowaliśmy się z dwoma kancelariami i poprosiliśmy o pierwsze konsultacje. Powiedziano nam jednak, że pierwsza konsultacja nie wchodzi już w grę, ponieważ już była korespondencja i nie ma oferty banku. Porada prawna zostanie więc rozliczona zgodnie z przepisami prawnymi, w naszym przypadku około 2 700 EUR.

Napisany przez 3eugh

Cześć Skandie,

Zdecydowałbym się na tę ofertę. W kwietniu 2014 roku od razu po odwołaniu spłaciłbym pozostały dług, gdyby Sparkasse zaoferowała to rozwiązanie. Ale Sparkasse nie była nawet skłonna do negocjacji. Walczę w sądzie od kwietnia 2014 roku i przeszedłem przez wiele trudności. Za kwotę 4000-5000€ nie opłaca się iść do sądu w celu odkręcenia transakcji. Codziennie poświęcam co najmniej godzinę temu tematowi. Jeśli policzę tę ilość czasu wraz z wynagrodzeniem godzinowym 15€, otrzymam kwotę 8100€. Chcę przez to powiedzieć, że to kosztuje wiele czasu i nerwów. Musiałem nawet zaangażować prasę, ponieważ Sparkasse chciała złożyć wniosek o licytację przymusową.

https://www.saarbruecker-zeitung.de/n...rt2819,5837272

... To, co nastąpiło po wyroku, zdziwiło także H. oraz jego prawnika Heelinga. Sparkasse przestała przyjmować raty kredytowe, zwracała płatności pobierane za pomocą obciążenia rachunku i zerwała dostarczenie dokumentu o zastawie hipotecznej. H., który nie chciał znaleźć się w zwłokach w płaceniu w świetle faktu, że wyrok nie stał się ostateczny, przelał ponownie pieniądze, ale zostały mu one zwrócone - zdarzenie, które miało miejsce wielokrotnie. W zamian otrzymał upomnienia od Sparkasse Neunkirchen, że na koncie kredytowym pojawiły się zaległości. Równocześnie przyszedł list od komornika. ...

To chyba bardzo spóźniony primaaprilis, prawda?! To staje się jeszcze bardziej interesujące - być może powinniśmy wszyscy bardzo wyraźnie jeszcze raz napisać, że będziemy kontynuować płatności na konto/konta XYZ w celu spłacenia wraz z odsetkami, jednak wyłącznie z zastrzeżeniem (częściowej) możliwości zwrotu bez uznania obowiązku prawnej:

... Mogło się zdarzyć, że Sparkasse z prawnego powodu nie mogła już przyjmować płatności kredytowych, mówi prawnik Sparkasse Georg Rohleder. Może się zdarzyć, że klient lub jego prawnik oświadczy, że nie będzie już płacił raty kredytu, i nawet na żądanie nie wyjaśni, na co ma być przeznaczona płatność. Jednak płatność nie może być zaksięgowana bez takiego przeznaczenia. W takim przypadku Sparkasse może określić przeznaczenie spłaty tylko poprzez dostarczenie zastawu hipotecznego, powiedział prawnik. ...

I właśnie to wydaje się być spowodowane dostarczeniem zastawu hipotecznego:

... Prawnikiem H. Heeling twierdzi jednak, że nigdy nie padło takie oświadczenie. Faktycznie Sparkasse w swoim piśmie z maja 2015 roku, w którym zapowiada, że nie będzie już przyjmować płatności, nie odnosi się do takiego oświadczenia, lecz do listu z kwietnia 2014 roku. W tym liście z kolei prawnik zapowiedział, że jego klient będzie kontynuował płatności, ale tylko pod warunkiem „bez uznania obowiązku prawnego”. Standardowa procedura, potwierdza również Rohleder. Zastanawia mnie więc, dlaczego płatności były pobierane przez rok, a następnie nagle przestały być pobierane, mówi Heeling. ...

Co myślą na ten temat prawnicy, którzy tutaj czytają/piszą? To zagadkowe wydarzenie... Jak można się przed tym uchronić?

... Obecnie Sparkasse ponownie przyjmuje płatności. Klient oświadczył, jak mają być rozliczone płatności - mówi prawnik Sparkasse Rohleder. Zastaw hipoteczny nadal pozostaje u klienta, ale Sparkasse nie widzi powodu do przeprowadzenia licytacji przymusowej. Nie dojdzie do niej - zapewnia Rubeck. O prawidłowości pouczenia o wycofaniu należy teraz zadecydować Oberlandesgericht. Termin rozprawy nie został jeszcze ustalony. ...

Czy można być tego pewnym, czy co można zrobić dla pewności?

Napisany przez Skandie

Cześć Skandie,

taką ofertę przyjąłbym. Gdybym miał taką możliwość, od razu po odstąpieniu zawarcia umowy w kwietniu 2014 roku spłaciłbym pozostały dług, gdyby Sparkasse zgodziła się na to. Jednakże bank nie był nawet skłonny do negocjacji. Walczę przed sądem od kwietnia 2014 roku i przeszedłem przez wiele trudności. Za 4000-5000€ nie opłaca się prowadzić sądowej batalii. Codziennie poświęcam temu tematowi przynajmniej godzinę. Jeśli przeliczę tę ilość czasu na moją stawkę godzinową 15€, wychodzi kwota 8100€. Chcę przez to powiedzieć, że kosztuje to wiele czasu i nerwów. Musiałem nawet zaangażować prasę, ponieważ Sparkasse chciała złożyć wniosek o przymusową licytację.

Cześć LGSaar,

to naprawdę przerażające! Mam nadzieję, że masz ubezpieczenie od ochrony prawnej.
Nie mam ani czasu, ani nerwów, aby przejść przez coś takiego...

Napisany przez 3eugh

Witam,

bank pisze tylko jedno zdanie: Po rozpatrzeniu Pana sprawy oferujemy Państwu spłatę spornych pożyczek bez ponoszenia opłaty wstępnej.

Dlatego zakładamy, że wypuszczają nas w całości. Poprosiliśmy początkowo o czas na zastanowienie. Jeszcze nie mieliśmy okazji zająć się tematem. Dodatkowym szczęśliwym faktem dla nas jest to, że jesteśmy w stanie spłacić od razu. Dlatego zaniecha się tutaj nowego zawarcia umowy. To bardzo ułatwia sytuację.

W zeszłym tygodniu skontaktowaliśmy się z dwiema kancelariami i poprosiliśmy o pierwsze porady. Powiedziano nam jednak, że pierwsze porady nie wchodzą w grę, ponieważ już była korespondencja i istnieje oferta banku. Porada prawna zostałaby rozliczona zgodnie z przepisami prawnymi, w naszym przypadku około 2,700 €.

Tak, szczególnie w tak ekstremalnych przypadkach należy mieć nerwy ze stali i dobrego prawnika - oraz wystarczające środki finansowe, jeśli RSV nie wchodzi w grę.

Jednakże wydaje mi się, że opisany powyżej podstęp tej SK jest (moim zdaniem bardzo przebiegły) pojedynczym przypadkiem. Miejmy nadzieję, że to nie stanie się powszechne. Jak już wcześniej napisałem, jest to jednak lekcja przyswojona, więc chyba najlepiej jest napisać jasno w odwołaniu, na co dalsze płatności są przeznaczone (nawet jeśli wydaje się to głupie). W ten sposób ta luka zostanie zamknięta.

Czy mam wrażenie, że szczególnie SKi podejmują takie działania? Patrz również na raporty na stronie test.de z 15.09., 03.07., 18.06. i 15.01.2015 r. - wszystkie dotyczące SKów, o ile się nie mylę...

Ty bym przyjął tę ofertę z otwartymi ramionami, spłacił wszystko i koniec. Zaoszczędziłbyś w ten sposób opłatę wstępną, jeśli teraz jesteś w stanie uregulować resztę z własnych środków i mieć spokój. Jaka jest kwota do spłacenia? Czy wiesz, jak wysoka byłaby opłata wstępna? Kalkulatory np. fmh czy Interhyp mogą to obliczyć. Ale to jest naprawdę moja subiektywna opinia, bez znajomości dokładniejszych warunków mogę to źle oszacować.

@LGSaar: Nadal wszystkiego dobrego i powodzenia - i dziękuję za informacje!

Cytat od IG Widerruf

Zgodnie z nowym prawem dotyczącym kredytów hipotecznych, joker odwołania ma zostać anulowany na początku przyszłego roku. Po pierwszym czytaniu w Bundestagu i konsultacjach w Bundesracie, wydaje się, że powrót do tyłu jeśli chodzi o stare kredyty staje się coraz bardziej prawdopodobny. Z informacji otrzymanych od IG Widerruf od banków, słyszymy, że po wejściu w życie ustawy nawet pojawienie się okresu przejściowego zaledwie trzy miesiące. W takim przypadku konsumentom zostanie udzielony bardzo krótki termin na odwołanie...

Jeśli odwołanie zostanie wtedy już złożone: czy ma to również wpływ na termin złożenia pozwu do sądu? Czy moglibyście zapytać swoich RÄ na ten temat i ponownie się wypowiedzieć? Dziękuję!

Napisany przez Harley

... Musiałem nawet zaangażować prasę, ponieważ kasa oszczędności chciała złożyć wniosek o licytację przymusową.

Historyczne wydarzenie. Oczywiście, wszystko to tylko ogromne nieporozumienie... po interwencji gazety.

Wygląda na to, że początkowo szukali pretekstu, aby zrujnować twoje zdanie kredytowe wpisem negatywnym w Biurze Informacji Kredytowej, abyś nie mógł uzyskać refinansowania. W ten sposób mieliby cię w pułapce. Nie chcieli jeszcze przeprowadzić licytacji przymusowej, przynajmniej dopóki zaległość nie osiągnęłaby 2,5% kwoty nominalnej kredytu. Dopiero wtedy mieliby podstawy do wypowiedzenia kredytu.

Trochę głupi pomysł, próbować przeprowadzić licytację przymusową u klienta, który jest w stanie regulować płatności.

Napisany przez Fondsinvestor
Opowiem. Sygn. akt. OLG Celle to 3 U 91/15.

Napisany przez Fondsinvestor
Złe! Trzy postępowania, trzy razy odrzucona skarga.

M.E. Tam sędziowie zamykają się przed argumentami fachowymi i po prostu nie mają ochoty się w to wkręcać.

Wyroki świadczą o braku zrozumienia prawniczego.

Ale chyba zawsze zależy to od konkretnej sytuacji.

Zgodnie z nowym prawem dotyczącym kredytów hipotecznych, joker odstąpienia ma zostać zniesiony na początku przyszłego roku. Po pierwszym czytaniu w Bundestagu i dyskusjach w Bundesracie wydaje się, że coraz bardziej prawdopodobne staje się sięganie wstecz do starych kredytów. Jesteśmy świadomi, że w IG Widerruf słyszymy z kręgów bankowych, że po wejściu w życie ustawy może nawet pojawić się okres przejściowy trwający zaledwie trzy miesiące. Wtedy konsumenci mieliby bardzo krótki termin na odstąpienie...

Ustawa dotycząca kredytów hipotecznych: Politycy chcą znieść jokera odstąpienia

Czy nie możecie nic zmienić dzięki pomocy prasy?

Wj

Napisany przez Hanomag

No cóż, czy nie możecie zrobić czegoś dzięki pomocy prasy?

Jeśli teraz to zostanie rozdmuchane w prasie, będziemy musieli skrócić termin, ponieważ zbyt wielu śpiących (lub przerażonych) psów zostanie obudzonych.

Jednakże, to nastąpi przynajmniej wtedy, gdy ustawa zostanie uchwalona.

Napisany przez LGSaar
Chciałem Was swoją historią nie przestraszyć, lecz zainspirować. Nadal tu jestem. Stan prawny jest jasny jak słońce, więc oni nigdy nie mieliby szans. Istnieje również możliwość wniesienia skargi odwoławczej w sprawie egzekucji przymusowej.

Jeśli teraz to zostanie rozdmuchane w mediach, konieczne będzie skrócenie terminu, ponieważ obudzi zbyt wielu śpiących (lub przestraszonych) psów.

Jednakże do tego dojdzie najpóźniej w momencie uchwalenia ustawy.

mam inne zdanie. Który polityk zgodzi się na ustawy niekorzystne dla konsumentów pomimo dużej uwagi mediów. Na pewno można na tym zbudować presję.

Wj

Napisany przez reCthAbEr
Dla pewnych siebie kredytobiorców, którzy dokładnie się tutaj lub gdzie indziej poinformowali, jest możliwe dochodzenie prawa odstąpienia od umowy kredytowej przynajmniej w określonych warunkach drogą sądową. Możliwe jest w szczególności złożenie po odstąpieniu od żądania zwrotu tylko tych rat, które zapłacono z zastrzeżeniem. Sąd miejski właściwy pod względem siedziby banku (https://www.gesetze-im-internet.de/zpo/__13.html) lub miejsca zamieszkania kredytobiorcy (https://www.gesetze-im-internet.de/zpo/__29.html) jest właściwy, a powód nie potrzebuje adwokata.

Ale uwaga: cała sprawa wymaga pracy, czasu i nerwów, a także niesie ze sobą własne ryzyko. Chociaż sędziowie powinni być wyrozumiali wobec tzw. stron pro se, to jednak należy przestrzegać zasady aktywności i proces można przegrać z powodu błędów formalnych. Ponadto sądy rejonowe stanowią szczególne ryzyko. Niejednokrotnie zdarza się, że tam zasiadają przeciążeni sędziowie i/lub sędziowie o wyrobionych przekonaniach, nie liczący się z orzecznictwem Federalnego Trybunału Sprawiedliwości, Sądów Apelacyjnych i innymi subtelnościami prawowymi.

Z drugiej strony: Porażka w takiej sprawie nie oznacza jeszcze, że odstąpienie od umowy jest w ogóle nieudane. Zwykłe powództwa o stwierdzenie powinny pozostać dozwolone, a wyrok w związku z odrzuceniem zwrotu konkretnych rat stanie się prawomocny. Ryzyko kosztów jest ograniczone. W przypadku żądania zwrotu 602 euro, jeśli nie wystąpią nieprawdopodobne komplikacje, wynosi: 420,80 euro (koszty sądowe + adwokat przeciwnika).

Oto przykładowe fragmenty z mojego własnego pozwu:

Do
Sądu Rejonowego

Pozew
xxx - Powód -

przeciwko
Bank AG, reprezentowanemu przez Zarząd ... - Pozwany -

ze względu na żądanie.
Wartość sporu: 602 euro
Zażądam
odpowiedzialności pozwanego za wypłacenie powodowi 301 euro wraz z odsetkami w wysokości 5 punktów procentowych powyżej stopy bazowej od dnia nnnn roku, nałożenia na pozwanego kosztów postępowania i orzeczenia o wykonalności wyroku bez zabezpieczenia.

W przypadku wszczęcia postępowania pisemnego, w przypadku nieprzestrzegania terminów albo przyznania się do roszczeń, żądam orzeczenia przeciwko pozwanemu z mocy prawa na zasadzie zwłoki lub uznania.

Uzasadnienie

1.
Powód zawarł z pozwanym umowę kredytową na kwotę 50 000 euro w celu finansowania własnościowej nieruchomości, którą powód sam prywatnie użytkował. Pozwany zaoferował mu taką umowę kredytową w dniu nn.nn.nnnn z oprocentowaniem nominalnym n, nn procent i oświadczeniem podpisanym przez stronę. Oferta zawierała następującą pouczenie od no i tego o no: (...) (Kopia oferty kredytowej)
Powód zaakceptował tę ofertę. Pozwany wypłacił kredyt w dniu nn.nn.nnnn. Pozwany pobrał z rachunku powoda kwotę 301 euro na koniec każdego miesiąca od nn nnnn. W dniu nn.nn.nnnn powód odwołał akceptację oferty kredytowej pozwanego. Odwołanie było zgodne z prawem, ponieważ termin odwołania nie rozpoczął się z powodu nieprawidłowego pouczenia. (Kopia listu powoda do pozwanego z dnia nn.nn.nnnn)
Oświadczenie odwoławcze zostało dostarczone pozwanemu w dniu nn.nn.nnnn. (Kopia potwierdzenia odbioru z urzędu pocztowego)

Pozwany odrzucił odwołanie w trzystronicowym piśmie. Twierdził, że powód został prawidłowo pouczony o swoim prawie do...
]]>

Napisany przez 2RAM
Naprawdę bezczelne jest, jak DKB reaguje na odwołania:

https://www.businessportal24.com/de/a...n-sie-das.html
  • 1
  • 122
  • 123
  • 124
  • 125
  • 126
  • 439