...seit der letzten Neuberechnung bei 96,41%
Cześć Oberpf,
Witaj w wątku. Powiedziałbym to tak:
To dobrze, że pokonałeś próg 95%. Dzięki temu dostaniesz każdą kartę kredytową, umowę na rękę, itp.
Cytat Oberpf
... mam 2 konta, które dotychczas nie są w rejestrze Schufa i żadne z nich nie ma przyznanej debetowej linii kredytowej
Przypuszczam, że twoje dwa konta nie są widoczne w rejestrze Schufa, ponieważ chodzi o konta z saldem, które jasno informują, że nie współpracują z Schufa, czy nie? To, że na nich nie ma debetu, nie oznacza niczego. Moje
konto bieżące z debetem w wysokości 6400 EUR w jednym z dużych banków istnieje od lat.
konto bieżące zawsze było widoczne, a debet w ogóle nie pojawia się w rejestrze Schufa. Nie rozumiem tego, ale tak jest.
Cytat Oberpf
Potrzebuję pilnie indywidualnej, pełnowartościowej karty kredytowej i wybrałem sobie American Express. Ocena dla banków wersja 2.0 wyniosła w listopadzie poniżej 95,0%. Co myślicie, czy warto złożyć wniosek teraz, czy lepiej poczekać? Mam nadzieję, że wynik oceny jeszcze wzrośnie.
Aby wypełniać wniosek o kartę kredytową z większą pewnością, lepiej poczekaj jeszcze kwartał, aby Twój wynik podskoczył i pokonał próg 95%.
Cytat Oberpf
Schufa mogłaby myśleć, że jestem bez środków finansowych lub bezrobotny i dlatego nie otrzymuję żadnego konta, debetu ani karty kredytowej w żadnym banku. Nie trzeba koniecznie mieć długów i być widocznym w Schufa, gdy jest się praktycznie na skraju bankructwa...
Schufa myśli wiele, niestety, i wiele rzeczy wydaje się nam po prostu niewłaściwych. To, że nie masz XY, nie oznacza automatycznie, że jesteś bez środków finansowych. To, że wielokrotnie zmieniłeś miejsce zamieszkania, nie oznacza, że masz problemy z wynajmującymi, itd. Dlatego, mimo że brzmi to głupio, czasami dobrze jest zaciągnąć
kredyt, Schufa widzi, że
kredyt jest przyznany, ponieważ ufasz i masz odpowiednią zdolność kredytową do spłacenia zobowiązań zgodnie z umową. To wszystko są kryteria, na podstawie których ocenia Cię Schufa. Jeśli nie ma żadnych danych, nie ma zbyt wiele do oceny i osądzania. Trochę to głupie, ale niestety jako konsumenci jesteśmy tam bezradni.
Jeśli chodzi o kartę kredytową, z własnego doświadczenia, sugerowałbym wybranie tylko Mastercarda lub Visy ze względu na wysoką akceptację. American Express jest często reklamowana na przykład w Payback, ale ma znacznie mniejszą liczbę miejsc akceptujących zarówno w kraju, jak i na świecie. Zachowaj nas na bieżąco, gdy już zamówisz kartę, i podziel się odpowiedzią?