Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Podnoszenie wyniku SCHUFA - moje doświadczenia

Napisany przez waxnhax
Wzrosty stają się coraz mniejsze: 98,01% -> 98,35%. Bezczynność nadal jest najszybszą drogą.

Napisany przez FrauSchmidt80

Anstiege werden immer kleiner: 98,01% -> 98,35%

Was jeszcze możesz oczekiwać po wielkich wzrostach, kiedy masz już ponad 98%?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Wszystko powyżej 98% jest świetne
100% i tak nikt nie osiąga.

Basisscore powyżej 98% jest super, ale właściwie nasz partner (bank, operator telefonii komórkowej, finansowanie samochodu, itp.) nie interesuje się naszym Basisscorem, tylko Branchenscorem. Oznacza to, że nawet gdy mamy powyżej 98% w Basisscore, nie oznacza to koniecznie, że nasz konkretny Branchenscore stoi równie dobrze. Niestety, w Schufa Online nie można zobaczyć poszczególnych Branchenscore, tylko Basisscore. Czy ktoś wie, jak można również online sprawdzić poszczególne Branchenscore?

Napisany przez Daukind

Albo czy ktoś wie, jak można również wyświetlić online poszczególne oceny branżowe?

Nie da się.

Nie działa.

Szkoda. Widziałem, że istnieje możliwość ulepszenia dostępu online do Schufa Basic. Oczywiście dodatkowo płatne. Nie mogłem zobaczyć, jaki zysk zapewnia to ulepszenie. Być może umożliwia ono sprawdzenie branżowego wyniku kredytowego?

Napisany przez Daukind

Szkoda. Widziałem, że dostęp online do Schufa Basic ma również opcję aktualizacji. Oczywiście za dodatkową opłatą. Nie mogłem zobaczyć, jakie korzyści niesie ze sobą ta aktualizacja. Czy istnieje możliwość sprawdzenia wyniku branżowego?

https://www.meineschufa.de/?site=60_3
Nawet z Premium nie można sprawdzić branżowych wyników online.

Nawet z Premium nie ma dostępu do wyników branżowych online.

W takim razie pozostaje tylko skorzystanie z corocznie bezpłatnej informacji, w której znajdują się wyniki branżowe!

Napisany przez Kathlena482
Cześć Drodzy użytkownicy! Od kilku lat regularnie monitoruję swoją Schufę online, zwłaszcza moje wyniki. Po niektórych błędach młodości stało się to dla mnie ważnym tematem. Można mieć swoje zdanie na temat Schufy, ale dla mnie ciesząca się sukcesem sytuacja, gdy po latach bez inspekcji wynik bazowy oscyluje między 98,xy a 99xy. Osiągnąłem to po prostu czekając. Po usunięciu ostatniego wpisu jako uregulowanego, po wielu latach zaczęło się coś zmieniać na lepsze. Jednak sytuacja stała się naprawdę interesująca dopiero po trzyletnim skasowaniu ostatniego wpisu. W ciągu 2-3 aktualizacji, czyli 2-3 kwartałów, mój wynik poprawił się z około 70% do obecnego poziomu. Mimo to mam pytanie do ekspertów tutaj: jak już wspomnieliśmy, nie można znaleźć wyników branżowych online. Aktualnie nie widzę dla siebie konieczności uzyskania bezpłatnej raportu rocznego, bo nic nie planuję. Jest to jednak czysta ciekawość ;-) dojście do sedna sprawy: Jestem świadomy, że wyniki branżowe mogą się różnić od wyniku bazowego. Czy mogę traktować wynik bazowy jako średnią wszystkich wyników branżowych? Co chcę przez to powiedzieć: Czy wynik wynoszący 99% może oznaczać, że w danym sektorze branży radzę sobie bardzo słabo? Czy odrzucą mnie z powodu TAKIEGO wyniku (pomijając inne czynniki, takie jak dochód itp. przy staraniu się o kredyt), ponieważ wynik branżowy może być zbyt niski?
Dziękuję za ocenę!

Czy można więc odmówić mi czegoś ze względu na TEN wynik (pomijając inne punkty, takie jak dochód itp. przy wnioskowaniu o kredyt), ponieważ wynik branżowy może być zbyt niski?

Ponieważ Schufa nie ujawnia swoich kart, jest to mieszanka spekulacji i doświadczeń wielu użytkowników przez lata. Ogólnie rzecz biorąc, można powiedzieć, że kto ma wynik bazowy na poziomie 98%++, powinien również dobrze wypaść w wynikach branżowych. ALE zdarzały się przypadki, gdzie ktoś miał dość niską ocenę w danym obszarze branżowym XYZ i na przykład nie otrzymał umowy na telefon komórkowy ani finansowania na nieruchomość. Ponieważ raz w roku uzyskanie informacji jest bezpłatne i już prowadzisz taką rozmowę, po prostu złoż wniosek i będziesz miał pewność. To nie kosztuje cię nic

Tak właśnie myślałem :-) Dzięki. To naprawdę mylące z tymi wynikami. Moja spekulacja była taka: jeśli z np. ośmiu (nie wiem, ile naprawdę jest pojedynczych wyników branżowych - fikcyjna liczba) wyników branżowych / pojedynczych wyników wynik bazowy średni wynosi 98/99%, żaden z ośmiu pojedynczych wyników nie może być tak słaby, w przeciwnym razie nie osiągnęlibyśmy bardzo dobrego wyniku ogólnego. Ale prawdopodobnie było to po prostu moje myślenie i cały system działa zupełnie inaczej... Wkrótce zasięgnę dodatkowych informacji.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Przy całkowitym wyniku 99% nie sądzę, że wynik branżowy jest bardzo słaby.
Musiałby Pan/Pani poprosić o konkretną, szczegółową informację.

Napisany przez BenniG

Moja historia w Schufie wygląda następująco:
02.01.2011 Basisscore 96,94% - wszystkie bieżące wartości prawdopodobieństwa między 96,18 a 97,53%, z wyjątkiem wartości dla freelancerów 98,85%
02.01.2013 Basisscore 96,48% - wszystkie bieżące wartości prawdopodobieństwa powyżej 96% (96,18-98,56%), z wyjątkiem wartości dla biznesu hipotecznego 92,82%
01.01.2015 Basisscore 95,79% - wszystkie bieżące wartości prawdopodobieństwa poniżej 96% (91,97-95,65%), z wyjątkiem wartości dla freelancerów 97,12%
06.07.2016 Basisscore 98,65% - wszystkie bieżące wartości prawdopodobieństwa powyżej 98% (98,15-99,36%), z wyjątkiem wartości dla handlu wysyłkowego 97,85% i wartości dla małych przedsiębiorców 96,68%. W przypadku wartości dla firm telekomunikacyjnych mam tak samo jak w 2015 roku 94,51%, chociaż mam tylko umowę 1&1 na telefon komórkowy oraz umowę Unitymedia na usługi stacjonarne i internetowe (od kwietnia 2015), ale obie nie są uwzględnione w Schufie.

25.09.2016 napisałem coś na temat swojej historii w bezpłatnym sprawozdaniu własnym.

Mimo Basisscorea wynoszącego 98,65%, pojedynczy wynik branżowy może wynosić 94,51%. Czy taki wynik może prowadzić do odrzucenia, pozostaje oczywiście otwarte.

Dzień dobry,
@BennyG. Dzięki za przekazanie informacji. Absolutnie to ma sens. 94,xy w przypadku wartości branżowej. Całkowicie jestem w stanie zrozumieć sumę wszystkich wartości.
Chodziło mi raczej o to, czy może istnieć jakakolwiek katastrofalna wartość w branży powyżej 70% na przykład. Z 94,x jako najgorszym wynikiem byłemBYM BARDZO zadowolony ;-)

@BenniG - Od zawsze mam umowę na rękę z 02. To również nie pojawia się w rejestrze dłużników. Teraz pojawia się pytanie, dlaczego i jaki dostawca się tam pojawia, a dlaczego niektóre nie?

Tutaj mogę się podłączyć. Mam umowę na telefon komórkowy w Telekomie od około 2005 roku. I nie chodzi o mały kontrakt. Nigdy nie widziałem go też w rejestrze dłużników.

Napisany przez BenniG
Co naprawdę wpływa na tę ocenę branżową? Jak wspomniano, podstawowa ocena wzrosła o prawie 3%, podczas gdy ta branżowa pozostała na niskim poziomie, pomimo nieaktywności. Oczywiście 94,51% to niezły wynik, ale to właściwie sprzeciwia się dotychczasowym zasadom, które dotychczas ustaliliśmy.

Napisany przez NaTwoim13
Tak przy okazji pytanie dotyczące wątku dotyczącego Schufy. Które banki - zazwyczaj Sparkassen - nadal nie biorą udziału w procedurze Schufy?

Napisany przez Daukind

Po prostu tak z ciekawości, wątek dotyczący Schufy. Które banki - zazwyczaj Sparkassen - wciąż nie biorą udziału w procedurze Schufy?

Niestety nie ma oficjalnej listy. O ile mi wiadomo, głównie kilka Sparkassen na wschodzie.

@BennyG. Dobre pytanie. Chciałbym to też wiedzieć. Czy miał Pan kiedyś problemy z operatorami telekomunikacyjnymi albo czasami wiele umów aktywnych?

Napisany przez BenniG
Miałem jakiś problem 6 lat temu. Rachunek w wysokości 3 centów nie został pobrany, dlatego zareagowałem dopiero wtedy, gdy rachunek nagle zmienił się na 70 € lub coś w tym rodzaju. To była jakaś umowa, której od dłuższego czasu nie używałem, a co miesiąc nadchodziły rachunki na kwotę 0,00 €. Raz użyłem tej karty SIM, ale po prostu odłożyłem rachunek bez patrzenia i nie pomyślałem o tym, że moje dane bankowe się w międzyczasie zmieniły. Zgodziliśmy się na podział kosztów na połowę, zanim koszty stałyby się jeszcze wyższe. To przecież nie powinno wpłynąć na moją historię w Biurze Informacji Gospodarczej (BIG).

@BennyG. Powinno się tak nie dziać. Faktycznie. I szczerze mówiąc, nawet jeśli. Wpis w Schufa zostałby usunięty. W takim przypadku wartość powinna teraz być na poziomie reszty Twoich wyników. Bardzo dziwne.

Jak już wspomniano, nawet jeśli podstawowy wynik wynosi 95%++, wynik branżowy może być gorszy. Dlaczego? Otóż, Schufa jest jak księga z siedmioma pieczęciami... A ponadto w przypadku wyników branżowych bardziej istotne są litery...

@FrauSchmidt80.
Tak, myślę, że jest to już jasne, ponieważ już wielokrotnie o tym tutaj pisano. Jednakże dziwi się człowiek, dlaczego wynik branżowy (którykolwiek to jest) jest stosunkowo słaby (w porównaniu do reszty) i dlaczego nie rośnie tak jak reszta u BennyegoG. Dla mnie miałoby to sens tylko wtedy, gdyby już miał kilka umów na telefony komórkowe, a zatem sądzi się, że być może nie może sobie na to pozwolić na kolejne. Ale jak pisze, to nie jest w tym przypadku prawdą. Dla mnie osobiście byłoby to jedynym logicznym wyjaśnieniem. Ale jak widać, logiczne nie jest zbyt wiele w Schufa.

Napisany przez Daukind

@BennyG. Dobre pytanie. Chciałbym to także wiedzieć. Czy miałeś kiedyś problemy z firmami telekomunikacyjnymi albo miałeś wiele umów aktywnych jednocześnie?

Firmy telekomunikacyjne zazwyczaj zgłaszają się do FPP, a niekoniecznie do Schufa

Napisany przez BenniG

Telkoanbieter melden üblicherweise dem FPP und nicht zwingend der Schufa

Dziękuję Daukind za informację.
Dla czego już znowu stoi FPP?
google -> Wikipedia daje następujące wyniki:
first person perspective, siehe EgoperspektiveFull Packaged ProductFraud Prevention Pool, eine Datenbank der Bürgel Wirtschaftsinformationen
Dla bazy danych Bürgel!
W przypadku niektórych skrótów warto je rozpisać i wyjaśnić, aby nie trzeba było, żeby 80% osób sprawdzało, co one znowu oznaczają.

Nie miałem pojęcia, o co chodzi z tym skrótem ;-)

Napisany przez Oberpf
Cześć wszystkim,
od kilku tygodni czytam tutaj i dzisiaj wreszcie się zarejestrowałem :-)
Od połowy 2016 roku mam wreszcie czystą historię kredytową i tylko jeden działający od 2009 roku umowa na telefon komórkowy i zapytanie z handlu wysyłkowego z lutego 2016 roku widnieją w informacji. Oceniony bazowy wynik był na poziomie 95% w Q3 i Q4, a od ostatniego przeliczenia wynosi 96,41%. Jestem osobą samozatrudnioną i mam 2 konta, które do tej pory nie były uwzględnione w historii kredytowej i oba nie miały przekroczenia debetu.
Pilnie potrzebuję prywatnej pełnowartościowej karty kredytowej i wybrałem Amex. Współczynnik kredytowy dla banków w wersji 2.0 był na poziomie E w listopadzie, czyli lekko poniżej 95,0%. Co myślicie, czy teraz opłaca się złożyć wniosek, czy lepiej poczekać? Liczę, że moja ocena jeszcze wzrośnie.
Moje konto prywatne jest prowadzone przez N26. Wolałbym nie zezwalać na przekroczenie debetu, ponieważ maksymalny limit wynosi 2000€, niezależnie od dobrej zdolności kredytowej. To konto zostanie jednak ujęte w historii kredytowej i myślę, że widok tylko 2000€ nie wygląda zbyt dobrze. Z drugiej strony, to więcej niż dotychczas. Mam nadzieję, że Amex poradzi sobie z zapytaniem do banku.

Cześć Oberpf!
Mnie też zajęło trochę czasu zanim zacząłem czytać ;-)
Twój poziom klasyfikacji to ryzyko awarii wynoszące 4,38%. Hm. Niezbyt porywające, ale też niezłe. Niestety, nie mam żadnych doświadczeń z AMEX i mogę tylko spekulować... Mam nadzieję, że ktoś tutaj odpowie, kto potrafi lepiej to oszacować niż ja. Poczekanie jeszcze trochę (jeśli to możliwe) może również być opcją. Ale ponieważ nikt z nas nie wie, czy i kiedy oraz w jaki sposób punkty branżowe wzrosną, to również ta rada jest bardzo ograniczona ;-(

Napisany przez Oberpf
Po usunięciu zapytania o sklep internetowy będzie Schufa praktycznie nic nie wiedziała o mnie od początku lutego, poza tym, że mam 8-letnią umowę na telefon komórkowy i przeprowadziłam się 6 lat temu. Schufa mogłaby pomyśleć, że jestem bezrobotny albo biedny i dlatego nie dostanę konta bankowego, debetu ani karty kredytowej w żadnym banku. Nie trzeba mieć zadłużeń ani być wpisanym do Schufy, żeby być praktycznie bankrutem. Obawiam się, że mój wynik scoringowy mógłby spaść nawet przy kontynuowanej bierności. Z drugiej strony nie chciałbym niepotrzebnie wystrzelić prosto w nos i niepotrzebnie obniżyć wynik scoringowy w przypadku ewentualnego odrzucenia. Wniosek musiałby zostać złożony dokładnie w odpowiednim momencie.

...seit der letzten Neuberechnung bei 96,41%

Cześć Oberpf,
Witaj w wątku. Powiedziałbym to tak:

To dobrze, że pokonałeś próg 95%. Dzięki temu dostaniesz każdą kartę kredytową, umowę na rękę, itp.

Cytat Oberpf
... mam 2 konta, które dotychczas nie są w rejestrze Schufa i żadne z nich nie ma przyznanej debetowej linii kredytowej

Przypuszczam, że twoje dwa konta nie są widoczne w rejestrze Schufa, ponieważ chodzi o konta z saldem, które jasno informują, że nie współpracują z Schufa, czy nie? To, że na nich nie ma debetu, nie oznacza niczego. Moje konto bieżące z debetem w wysokości 6400 EUR w jednym z dużych banków istnieje od lat. konto bieżące zawsze było widoczne, a debet w ogóle nie pojawia się w rejestrze Schufa. Nie rozumiem tego, ale tak jest.

Cytat Oberpf
Potrzebuję pilnie indywidualnej, pełnowartościowej karty kredytowej i wybrałem sobie American Express. Ocena dla banków wersja 2.0 wyniosła w listopadzie poniżej 95,0%. Co myślicie, czy warto złożyć wniosek teraz, czy lepiej poczekać? Mam nadzieję, że wynik oceny jeszcze wzrośnie.
Aby wypełniać wniosek o kartę kredytową z większą pewnością, lepiej poczekaj jeszcze kwartał, aby Twój wynik podskoczył i pokonał próg 95%.

Cytat Oberpf
Schufa mogłaby myśleć, że jestem bez środków finansowych lub bezrobotny i dlatego nie otrzymuję żadnego konta, debetu ani karty kredytowej w żadnym banku. Nie trzeba koniecznie mieć długów i być widocznym w Schufa, gdy jest się praktycznie na skraju bankructwa...

Schufa myśli wiele, niestety, i wiele rzeczy wydaje się nam po prostu niewłaściwych. To, że nie masz XY, nie oznacza automatycznie, że jesteś bez środków finansowych. To, że wielokrotnie zmieniłeś miejsce zamieszkania, nie oznacza, że masz problemy z wynajmującymi, itd. Dlatego, mimo że brzmi to głupio, czasami dobrze jest zaciągnąć kredyt, Schufa widzi, że kredyt jest przyznany, ponieważ ufasz i masz odpowiednią zdolność kredytową do spłacenia zobowiązań zgodnie z umową. To wszystko są kryteria, na podstawie których ocenia Cię Schufa. Jeśli nie ma żadnych danych, nie ma zbyt wiele do oceny i osądzania. Trochę to głupie, ale niestety jako konsumenci jesteśmy tam bezradni.
Jeśli chodzi o kartę kredytową, z własnego doświadczenia, sugerowałbym wybranie tylko Mastercarda lub Visy ze względu na wysoką akceptację. American Express jest często reklamowana na przykład w Payback, ale ma znacznie mniejszą liczbę miejsc akceptujących zarówno w kraju, jak i na świecie. Zachowaj nas na bieżąco, gdy już zamówisz kartę, i podziel się odpowiedzią?

Napisany przez Oberpf
Nu, myślę, że VR Bank już współpracuje z Schufa. Tam mam konto firmowe. Trochę dziwnie się zachowują wobec nowych klientów, którzy dopiero co założyli działalność gospodarczą i na razie nie udzielają debetu. To już kilka lat temu, i właściwie od tamtej pory się tym nie przejmowałem, bo nie potrzebuję debetu do działalności.

To z E-Ratingiem w Banken-Branchenscore 2.0 właściwie już nie powinno mieć znaczenia. To wartość z listopada 2016, kiedy miałem 95,0% bazowej oceny i poprosiłem o bezpłatne sprawdzenie. Teraz, z trochę szczęścia, powinna być wyższa, prawda?

Już mam kartę Mastercard, dostaje się ją za darmo razem z kontem w N26. Niestety to tylko karta debetowa. Jeszcze kilka tygodni temu, kiedy N26 nie miało jeszcze własnej licencji bankowej, karty były wydawane przez Wirecard Bank. Wtedy bez problemów wypożyczano auta. Na nowej karcie Mastercard N26 niestety jest napisane wyraźnie, co może sprawiać problemy podczas wypożyczania auta. Najbardziej denerwuje mnie to, że kaucja jest blokowana na karcie i ta kwota po prostu znika z konta na wiele dni. Z prawdziwą kartą kredytową tego problemu nie ma, bo w zasadzie pieniądze są niedostępne tylko w ramach dostępnego limitu, a nie na koncie. Często i chętnie wynajmuję auta, dlatego potrzebna jest pełnoprawna karta, a Amex jest akceptowany praktycznie wszędzie.

N26 jest bez Schufa, dopóki nie złoży się wniosku o debet. Ale jak już wspomniałem powyżej, maksymalny debet wynosi tylko 2000€, co zazwyczaj, zakładając, że wynagrodzenie netto wynosi 700€, mogłoby wydedukować Schufa. Dlatego trzymam się z dala.

To jednak dobrze, że przełamałeś próg 95%. Dzięki temu dostaniesz każdą kartę kredytową, umowę na ręce, itp. - Nie lubię psuć nastroju ani patrzeć na wszystko czarno, ale ogólnie niestety nie można tego stwierdzić. Liczą się punkty branżowe i ocena konkretnej banki. Sądzę, że można założyć, że ten wynik poprawił się w międzyczasie - ale niestety nie musi. Moje zdanie: spróbuj złożyć wniosek LUB nie rób tego. Możliwe, że ryzykujesz ogólną degradację, jeśli otrzymasz odmowę - wtedy jednak wiesz, co zrobić, a punkty wracają do normy stosunkowo szybko, jeśli po tym pozostaniesz przez jakiś czas nieaktywny. (Doświadczenie osobiste - nie ma patentu, również ja tylko spekuluję) Wariant B - unikasz ryzyka i czekasz. Ale nawet po kilku kwartałach ODMOWA może się pojawić. Rada jest droga! ;-(

Napisany przez Oberpf
Wolę poczekać do następnego kwartału i ewentualnie wtedy zamówić bezpłatne sprawozdanie papierowe. Uważam, że to najbezpieczniejsza opcja. Szczególnie, że dla osób prowadzących działalność gospodarczą jest zawsze trudniej zdobyć kredyty i wszystko, co z nimi związane.

Napisany przez daawuud
Szanowni Państwo,

co myślicie; czy powinienem teraz zamówić raport zdolności kredytowej Schufa przez mojeSchufa, czy też poczekać jeszcze kilka dni, aż zostanie zakończone obliczenie kwartalne za 04/2017?

Serdeczne pozdrowienia

Napisany przez Daukind

Szanowni Państwo,
Co o tym myślicie; czy mam teraz zamówić raport zdolności kredytowej Schufa za pośrednictwem mojegoSchufa, czy poczekać jeszcze kilka dni, aż będzie zakończone obliczanie kwartalne 04/2017?

Pozdrowienia

Czego się po tym spodziewasz? Tylko wartość podstawowa jest obliczana kwartalnie, wszystkie inne codziennie.

Napisany przez daawuud
Och, myślałem, że wynik branżowy jest obliczany również kwartalnie, dzięki, Daukind

Czego się po tym spodziewasz? Tylko niepotrzebny punkt bazowy jest obliczany co kwartał, wszystkie inne codziennie.

(S)woja własną informację...

Cytat od daawuud
...czy powinienem teraz zamówić raport kredytowy Schufa za pośrednictwem meineSchufa, czy też powinienem jeszcze poczekać kilka dni, aż zakończy się kwartalne obliczenie 04/2017?

Ponieważ jest to dla ciebie pierwszy raz, osobiście powiedziałbym, aby poczekać co najmniej do 10.04 i wtedy złożyć wniosek. Wtedy zarówno Twój (ważny) wynik branżowy, jak i twój osobisty punkt bazowy będą aktualne. Gdy już będziesz miał swoje informacje, podaj swoje wyniki i to, co jest w nich zawarte?

Napisany przez Daukind

(S)woja własna informacja...

Zabawne

Ponieważ jest to dla Ciebie pierwszy raz, osobiście powiedziałbym, aby poczekać przynajmniej do 10.04 i wtedy złożyć wniosek. Wtedy oprócz (ważnego) wyniku branżowego, Twój osobisty wynik bazowy będzie aktualny. Kiedy będziesz miał swoją informację w rękach, to wrzuć wynik i co jest w niej zawarte?

Zabawne. To nie jest jego pierwszy raz, a wynik bazowy może sprawdzić online codziennie...

Napisany przez hann
Aktualizacja podstawowej oceny kredytowej nastąpi od SO 08.04.17 (wg Schufa), ponieważ to pierwszy raz.

Napisany przez bluescreen
Nowy wynik jest dostępny:
Wynik podstawowy: 98,49% z maksymalnie możliwych 100%
Data obliczeń: 04.04.2017
Czy można osiągnąć jeszcze wyższy wynik? Ostatnio otrzymałem również swoje aktualne wyniki branżowe - wszystko w porządku.
Mój przypadek pokazuje, że w ciągu roku można poprawić wynik w Schufie z lekko zaniżonego (

Napisany przez Daukind
Czwarty kwartał bez zmian u mnie
Najwyższy wynik, jaki kiedykolwiek widziałem, to 99,69

Napisany przez Oberpf
Mój wynik wzrósł z 96,41% (styczeń) do 97,68% (kwiecień) i wreszcie jest w jasnozielonej strefie :-)

Napisany przez daawuud
Szanowni Państwo,
w nawiązaniu do moich poprzednich wpisów na ten temat, chciałbym dodać następujące:
04/2014: 91%
...
01/2015: 88%
> 3x wniosek o finansowanie samochodu (VW-Bank)
04/2015: 92% (+4%)
> 3x zapytanie o otwarcie konta firmowego w Postbank
> 1x otwarcie konta firmowego w Postbank
> 4x wniosek o finansowanie samochodu (VW-Bank)
07/2015: 93% (+1%)
> zapytanie wewnętrzne Schufa
10/2015: 92% (-1%)
> Zapytanie o konto bankowe prywatne (Sparkasse)
> Zmiana adresu
01/2016: 90% (-2%)
> Brak działań
04/2016: 89% (-1%)
> Brak działań
07/2016: 91,5% (zwiększone o +2,5% z powodu braku aktywności!!!)
10/2016: 92,75% (zwiększone o +1,25% z powodu braku aktywności)
01/2017: 94,62% (+1,87% - 1x wniosek o kartę kredytową)
04/2017: 94,96% (+0,34 - 1 umowa na telefon komórkowy Vodafone & zmiana dostawcy energii)
Aktualny stan:
INSTYTUCJE FINANSOWE
Bank w XY
• 1 prywatne konto bankowe w Sparkasse [+2.000 EUR limitu debetowego]
• 2 prywatne kredyty w Sparkasse
# 29.02.2012 - 28.000 EUR (62 raty)
# 30.09.2013 - 03.352 EUR (59 rat)
Bank w XX
• 27.11.2015 - 1 prywatne konto bankowe w Sparkasse
• 14.11.2016 - 1 złota karta kredytowa Sparkasse
Bank w XZ
• 01.06.2015 - 1 finansowanie samochodu w VW-Bank
# 18.242 EUR - 49 rat
TELEKOMUNIKACJA
# 09.01.2014 - 1 umowa na telefon komórkowy Vodafone
# 25.01.2017 - 1 umowa na telefon komórkowy Vodafone (NOWA)
DOSTAWCY USŁUG (ENERGIA, TRANSPORT ITP.)
> 15.02.2017 - 1 Vattenfall (zmiana dostawcy energii)

W ostatnich kwartałach wygasły zapytania, których wpisy jednocześnie nie są już dostępne:
> Z kwartału 01/2015
- 3x zapytania o finansowanie samochodu (VW-Bank) wygasły i nie są już dostępne od 07/2016
> Z kwartału 04/2015
- 3x zapytania o otwarcie konta firmowego w Postbank wygasły i wpis nie jest już dostępny od 07/2016.
- 4x zapytania o finansowanie samochodu (VW-Bank) wygasły i wpis nie jest już dostępny od 07/2016.
- 1x otwarcie konta firmowego w Postbanku zakończone przez bank i wpis nie jest już dostępny od 07/2016.
> Z kwartału 10/2016
- Zapytanie o wynajem mieszkania (wygasłe 29.08.2016)

Aktualizacja wyniku:
Było to 95,6%. W ciągu 12 miesięcy złożono różne zapytania dotyczące warunków kredytowych,
przeprowadzono 2 przeprowadzki i otwarto drugie konto osobiste. To silnie negatywnie wpłynęło na mój wynik. I po tym wszystkim spadłem w dół...
07/2016 = 83,09% (- 12,51%)
.
Pozostałem bierny w kwartale. Zapytania dotyczące warunków kredytowych w międzyczasie zostały usunięte.
10/2016 = 86,40% (+ 3,31%)
.
Pozostałem bierny w kwartale.
01/2017 = 91,09% (+ 4,69%)
.
Pozostałem bierny w kwartale.
04/2017 = 94,36% (+ 3,27%)
.

Napisany przez waxnhax
Nadszedł czas na aktualizację własnej sprawy: z 98,35% na teraz 98,60%. Niezrównana nieaktywność.

Napisany przez daawuud

Aktualizacja wyniku:

10/2016 = 86,40% (+ 4,69%)
Pozostałem nieaktywny. Stara prośba o warunki kredytu została teraz usunięta po 12 miesiącach
01/2017 = 91,09% (+ 4,69%)
Nadal pozostałem nieaktywny
04/2017 = 94,36% (+ 3,27%)
Nadal pozostałem nieaktywny

Według mnie wzrost o 4,69% nie ma związku z usunięciem wniosku kredytowego po dwunastu miesiącach. W Twoim przypadku ten procent wydaje się być maksymalną nagrodą za nieaktywność, ponieważ również w kolejnym kwartale było podobnie.
Logicznie patrząc, widzę związek, ponieważ w obu kwartałach wzrósł o 4,69 procent.
Wnioski bez gwarancji.
Kto ma doświadczenie związane z usunięciem wniosku kredytowego i nietypowym wpływem na wartość wyniku kredytowego?

Napisany przez daawuud
bluescreen, Daukind, Oberpf und waxnhax, chcielibyśmy dostać od was wskazówki, proszę

macie świetne wyniki

Napisany przez Oberpf

bluescreen, Daukind, Oberpf und waxnhax chcielibyśmy dostać od was wskazówki
macie świetne wyniki

Myślę, że najlepszą wskazówką jest pozostanie biernym i nie przeprowadzenie się. Na przykład rok temu, 12 kwietnia 2016 roku, miałem fatalny wynik 37,0%. Z powodu GEZ (Odpuszczenie terminów) miałem wpis w rejestrze dłużników, który usunąłem po zapłaceniu GEZ Opłata przymusowa, wynik został następnie przeliczony na nowo w czerwcu 2016 roku zaraz po usunięciu. W zasadzie byłem bierny w ostatnich latach. Było tam jedno zapytanie od handlu wysyłkowego, nie uważałem i złapałem je.
04/2016 - 37,00%
06/2016 - 95,00% (Ponowne obliczenie po złożeniu wniosku o usunięcie z rejestrudłużników)
07/2016 - 95,00%
10/2016 - 95,00%
01/2017 - 96,41%
04/2017 - 97,68%
Myślę, że teraz powinno się udać złożyć wniosek o kartę kredytową Amex. Chyba że będą sprawdzać np. Creditreform lub Infoscore. Tam są kolejne wpisy ze względu na znacznie dłuższe terminy usuwania, jeden wpis będzie istnieć do końca 2018 roku. Czy ktoś ma może bliższe informacje na temat tego, jak Amex to traktuje?

Napisany przez Daukind

bluescreen, Daukind, Oberpf und waxnhax, prosimy o wskazówki od was,
macie świetne wyniki

Jak już powtarzano mantralnie: Tylko nieaktywność podnosi wynik.
Osobiście mam te same karty kredytowe i konta bankowe przez lata, a także kilka kredytów hipotecznych.
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 25

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata