Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Karta zwrotów - doświadczenia

Napisany przez sebkoch
Kiedy dostaję zastępstwo użytkowania za odsetki i spłaty kapitału, otrzymuję 5% więcej niż bazę (jako założenie sędziowskie) na 100.000 kapitału. Dla uproszczenia, zakładając średnią stopę 6%, otrzymam 6000 zł zastępstwa użytkowania za rok 2006, 6000 zł za rok 2007 itd. Po odwołaniu w 2015 roku otrzymam wtedy 60.000 zł. To jakoś szalone.

Napisany przez sebkoch

Dziękuję za pomocną wskazówkę! Czy powód musi się obawiać (przed wykonawczym tytułem)? W końcu musi i tak uregulować resztę salda.

Nie, jeśli

1. bank przeprowadza poprawne obliczenia i

2. skazanie następuje jedynie w zamian za natychmiastową likwidację hipoteki. Zarzut musi być podniesiony.

Napisany przez mabamaba

Czy powód powinien bać się tego (przed egzekwowalnym tytułem wykonawczym)? Przecież i tak musi uregulować całą restwalutę.

Chodziło im o ustalenie, że cała restwaluta jest do uregulowania. Jeśli tylko argumentują, że odwołanie nie jest poprawne, a potem na tym polegną .... nie mają żadnego słowa w sądzie na temat tego, jak to wszystko ma zostać zrealizowane .... i wtedy moje wnioski zostaną zaakceptowane bez oporu ... przynajmniej tak sobie wyobrażam tę sytuację.

Napisany przez mabamaba

Nigdy nie słyszałem o tym, że powód (lub współpozwany - czy tak to się nazywa?) powinien przelać resztę na rzecz sądu(!) w celu uniknięcia niekorzyści. Przepraszam, ale dla mnie to wszystko jest zbyt mylące...

To z płaceniem na rzecz sądu.... robię to dobrowolnie. (patrz sąd, do którego złożyłem depozyt) W ten sposób zwalniam się od odsetek za zwłokę, ponieważ jako dłużnik wywiązałem się ze swojego długu pieniężnego (w ramach oddania). Dopiero po decyzji sądu następuje wypłata, ewentualnie wierzycielom, którzy mogą być albo ja, bank, albo oboje (ja+bank) w pewnym proporcjonalnym stosunku.

Teraz pytanie brzmi: Jeśli bank zwróci mi tę kwotę - czy wtedy stosuje się przepis BGB 814?

Napisany przez casixx
Volksbank Filder musi zrewanżować umowę pożyczki i wypłacić odszkodowanie za korzystanie z bankowego prawa kapitałowego
(1 ocena)
Volksbank Filder eG zwalnia klientów reprezentowanych przez MPH Legal Services bez odszkodowania za wypłacenie z Dodatkowa płatność w wysokości 6 100,00 EUR z umowy pożyczki (LG Stuttgart, 6 O 105/15 (orzeczenie uznające)).
Stuttgarcka kancelaria prawa bankowego MPH Legal Services zdobyła ważne orzeczenie uznające dla jednego z klientów. Pod sygnaturą akt 6 O 105/15 Volksbank Filder E. V. zostaje wezwana do uznania stanowiska procesowego powoda i zwolnienia kredytobiorców bez płacenia odszkodowania za wczesną spłatę pożyczki. Ponadto powodowie otrzymują odszkodowanie za korzystanie w wysokości 2,5% powyżej podstawowej stopy procentowej EZB od dokonanych płatności odsetek. ""Oczywiście bardzo się cieszymy!"" opisuje szczęśliwe zakończenie postępowania przed Sądem Okręgowym w Stuttgarcie. W bieżącym przypadku odszkodowanie za korzystanie przyniosło dodatkowe 6 100,00 EUR. Dotycząca umowa pożyczki została zawarta w maju 2006.
W obowiązującym wyroku sądu krytykowanej przez Sąd Okręgowy w Stuttgarcie pouczenie o odstąpieniu zostało określone na dzień po otrzymaniu wniosku o pożyczkę od pozwanej i nie odpowiadało także w innych punktach obowiązującemu w 2006 roku wzorcowi pouczenia o odstąpieniu. A więc zawierała różnice w sekcji dotyczącej sfinansowanych transakcji (wskazówka dotycząca projektowania (9) pouczenia o odstąpieniu). ""Klasyczny joker odstąpienia znów zadziałał w tym przypadku!""
Bank wcześniej pozasądowo kwestionował bezprawność pouczenia o odstąpieniu.
Osoby, które w latach 2002-2010 zaciągnęły kredyt mieszkaniowy, powinny w tych dniach sprawdzić swoje możliwości odstąpienia, aby móc skorzystać z historycznie niskich stóp procentowych w ramach refinansowania.
Więcej informacji: https://www.mph-legal.de/lp/darlehen-widerrufen/

Napisany przez casixx
LG Kolonia: Odwołanie umowy kredytowej m.in. z powodu niejasnego początku terminu (najwcześniej) skuteczne Prawo bankowe i rynki kapitałowe, Prawo cywilne
(1 ocena)
Sąd Okręgowy w Kolonii przychyla się do pozwu kredytobiorczyni (orzeczenie z 25.06.2015 r., 22 O 63/15). W sporze dotyczącym skuteczności odwołania umowy kredytu z 2007 roku Sąd Okręgowy w Kolonii uznał pouczenie o odwołaniu za nieskuteczne. Termin „najwcześniej” zawarty w oświadczeniu o odwołaniu narusza zasadę transparentności. Powołanie się na pouczenie o odwołaniu nie wchodziło w grę, ponieważ wzorcowe pouczenie o odwołaniu z lat 2004–2008 nie zostało bez zmian włączone.
Pouczenie o odwołaniu zawiera nie tylko nieistotne odstępstwa od wzorca.
Po pierwsze bank użył dwóch przypisów, gdzie – według przekonującego zdania sądu – przynajmniej drugi przypis „Proszę sprawdzić termin we wnioskowanej sprawie” sugeruje wprowadzenie kredytobiorców w błąd. Doświadczenie wskazuje, że ten rodzaj przypisu jest zawarty w wielu pouczeniach o odwołaniu, zwłaszcza w przypadku oszczędności powierniczych. Sąd uznaje obydwa przypisy (tak samo jak formułowanie „Możesz odwołać swoje oświadczenie w ciągu dwóch tygodni...”) za istotne odstępstwo od wzorca.
Sąd słusznie uważa, że przypisy zawierają niejasne instrukcje dla kredytobiorców – a nie dla pracowników banku – z tego powodu, że są umieszczone w dokumencie pouczenia o odwołaniu skierowanym do kredytobiorców.
Jednocześnie sąd wyraźnie uznał, że wniosek o stwierdzenie („Stwierdza się, że zawarta między stronami umowa kredytowa nr... została skutecznie odwołana poprzez odwołanie z dnia...”) jest zgodny. Przedstawiciele interesów banków jednak stanowczo twierdzą przeciwnie, że taki wniosek jest niedopuszczalny (ze względu na zasadę pomocniczości wniosku o stwierdzenie w stosunku do wniosku o świadczenie), co wyrok obala.
Podsumowanie: Jeśli pouczenia o odwołaniu zawierają powyższe sformułowania/przypisy, zaleca się podjęcie działań przeciwko bankom.
MPH Legal Services reprezentuje kredytobiorców z całego kraju w sprawach odwołania przeciwko bankom/oszczędnościom powierniczym.
https://www.mph-legal.de/lp/darlehen-widerrufen/

Napisany przez casixx
https://www.gansel-rechtsanwaelte.de/meldungen/M1274-Jetzt-noch-mehr-Geld-nach-Widerruf-des-Immobiliendarlehens!.php

Dort noch mal gut erklärt.

Napisany przez IG Widerruf
W związku z zaplanowanym posiedzeniem Sądu Najwyższego 1 grudnia:

Joker odstąpienia: Orzeczenie Sądu Najwyższego może ponownie zmienić zasady gry w przypadku odstąpienia od kredytu.

Napisany przez 3eugh

https://www.gansel-rechtsanwaelte.de/meldungen/M1274-Jetzt-noch-mehr-Geld-nach-Widerruf-des-Immobiliendarlehens!.php

Tam jeszcze raz dobrze wyjaśnione.

To nie ma sensu:

Po udanym odwołaniu, instytucji kredytowej przysługuje kwota kredytu oraz odsetki od pozostałego salda.
Pożyczkobiorca ma (teraz jednoznaczne) prawo do:
1. Zwrotu wszystkich płatności ratalnych.

Pożyczkobiorca zwrócił bankowi całą wartość pożyczki wypłaconą przez bank oprócz kwoty kredytu, poprzez swoje dotychczasowe raty (spłata). Oczywiście bankowi przysługuje również kwota kredytu. Jak dotąd ok. Ale dlaczego pożyczkobiorca ma teraz prawo do zwrotu wszystkich rat? Gdzie jest wtedy prawo banku do odzyskania swojej wypłaconej sumy pożyczki od pożyczkobiorcy? Jeśli teraz pożyczkobiorca odzyska swoje raty, to przecież bankowi brakuje całej sumy pożyczki.

Napisany przez Polli1209
Dobry wieczór!

Temat refinansowania/przeterminowania po odwołaniu lub jak mogłoby wyglądać porównanie:

Zawsze czytam, że banki po odwołaniu oferują propozycje, np. oprocentowanie na poziomie 1,x% i brak/redukowanego opłaty manipulacyjnej (VFE).
Co to dokładnie oznacza?

1) Czy jest oferowane obniżenie oprocentowania w bieżącym kredycie do 1,x % na pozostały czas trwania oprocentowania kapitału, czyli zasadniczo przeprowadzenie zmiany oprocentowania (analogicznie do zmiany stopy spłaty kapitału) - bez zmiany wysokości rat lub zwiększenia udziału spłaty kapitału?
2) Czy oznacza to, że biorąc pozostały kapitał, np. 150 000 euro, proponuje się natychmiastowe przeterminowanie/refinansowanie bez VFE przy niskiej stopie oprocentowania i nowym okresie oprocentowania kapitału?

Która opcja jest lepsza? Ja skłaniam się do 1), dla 2) choć miałbyś dłuższe zabezpieczenie przed oprocentowaniem w obecnym okresie niskich stóp procentowych, bank oczywiście również zyskałby, ponieważ związałby nas z powrotem/jeszcze dłużej jako klientów. A inne banki mogą oferować lepsze warunki.

Napisany przez Polli1209

To, co następuje, nie ma sensu. DN spłacił do banku kwotę pożyczki, która została wypłacona przez bank, aż do salda kredytowego. Oczywiście, bankowi przysługuje również nadal saldo kredytowe. Do tej pory wszystko jasne. Ale dlaczego DN ma teraz prawo do zwrotu wszystkich rat? Gdzie pozostaje w tym przypadku roszczenie banku o zwrot wypłaconej kwoty pożyczki przez DN? Jeśli teraz DN otrzymuje zwrot swoich rat, to bankowi brakuje całej kwoty pożyczki.

Myślę, że przez saldo kredytowe nie jest rozumiana reszta wartości, ale pierwotna kwota pożyczki...

Napisany przez 3eugh
Mam nadzieję, że tak jest, bo w przeciwnym razie zacząłbym powątpiewać. Oczekiwałem jasniejszego przekazu od Gansel RÄ.

Napisany przez Harley

Myślę, że otwarta suma kredytowa nie oznacza residualnej wartości, ale pierwotnej kwoty pożyczki...

Nie musimy przekręcać ustalonych terminów. Otwarta suma kredytowa to synonim residualnej wartości. Sprawa jest prostsza. Po prostu został popełniony błąd myślowy przez radcę Gansela.

Dziękujemy Ci eugh, że zwróciłeś nam na to uwagę.

Napisany przez reCthAbEr

RA Gansel popełnił po prostu błąd myślowy.

No cóż. Firma Gansel ma, o ile mi wiadomo, znacznie ponad 50 pracowników & dodatkowo skłonność do postrzegania prawa jeszcze bardziej przychylnie dla konsumentów niż sąd Najwyższy. Ale poważnie: Myślę również, że ktoś się pomylił. Błąd jest jednak również zrozumiały, po tym jak SN wystąpił ze swoimi wnioskami trzy razy & doszedł do dość niekonwencjonalnego wniosku.

Napisany przez sebkoch

7. Kredytobiorca otrzymuje rekompensatę za korzyści z odsetek i spłat.

=> wykorzystanie odsetek (7,19%) aż do?? odwołania?? lub spłaty poprzez kredyt KfW??

=> wykorzystanie spłaty (=50.000 euro przez pożyczkę KfW), aż do odwołania??

to właśnie jest pytanie, które mnie intryguje, tak jak rozumiem BGH, to powinno obowiązywać aż do odwołania i wyniki są po prostu szalone.

Inaczej mówiąc: pożyczyłem sobie na 1 miesiąc 10 lat temu 100.000, zapłaciłem 500 euro odsetek i spłaciłem. W takim przypadku, gdybym odwołał umowę w 2015 roku, otrzymałbym około 60.000 rekompensaty. To po prostu nie może być prawidłowe, ale byłoby konsekwencją zastosowania tego orzeczenia, które uważam po ponownym przemyśleniu po prostu za błędne.

Ponieważ po prostu należy ściśle oddzielić dwa strumienie płatności.

Bank do DN pożyczka na 100

DN do Banku odsetki i spłata (np. 50, 10 spłata, 40 odsetki)

Wówczas 100 i 50 stanowią odpowiednie świadczenia, na które również należy wypłacić rekompensatę za korzyści, lub zastosować spłatę obustronnie, ponieważ zmniejsza ona świadczenie banku (i następuje rodzaj rekompensaty). Jeśli jednak zastosuję spłatę jako świadczenie DN, za które bank musi wypłacić rekompensatę za korzyści, wówczas DN nie spłaca pożyczki bankowej, a należy nadal wypłacać rekompensatę za całą pożyczkę. BGH uważa, że nie ma automatycznego saldo, ale świadczenia są dokonywane wzajemnie, co oznacza, że mogę i muszę np. w procesie o 50 plus rekompensatę za korzyści żądać od 100 plus rekompensatę, jeśli nie dokonuję salda.

To tylko moje zdanie, i wiem, że BGH ma inne zdanie, ale moim zdaniem to po prostu nie jest trafne.

Napisany przez 3eugh
A teraz musimy zakładać, że to oczywiście nie logiczne podejście Sądu Najwyższego zostanie jeszcze poprawione przez siebie lub że stwierdzenie zostanie sprecyzowane, ponieważ nie może być też tak, że banki zostaną teraz ukarane finansowo ponadto równe RAW. Czy to nie jest tak, że powód/klient poprzez odwołanie faktycznie nie może zostać postawiony w lepszej sytuacji niż gdyby umowa była w porządku, bez odwołania? To już nie jest spełnione, jeśli osoba domagająca się 60.000 € po odwołaniu, kiedy spłaci np. 500 € raty po pożyczce na 100.000 €. Czy ktoś mógłby zwrócić się do przewodniczącego Ellenbergera podczas nadchodzących dni prawa bankowego lub innych okazji odwołując się do tego przykładu? Byłoby wspaniale, dowiedzieć się nieoficjalnie czegoś więcej w ten sposób. Serdeczne dzięki!

Napisany przez sebkoch
Również w Erfurcie 19./20.11 spróbuję to poruszyć, chociaż dotychczas na tego typu seminariach nigdy nie dowiedziałem się niczego użytecznego od sędziów Federalnego Trybunału Sprawiedliwości na temat prezentacji swojego własnego orzecznictwa... Standardową odpowiedzią jest zazwyczaj: To nie zostało dotąd rozstrzygnięte przez Senat. Dlatego też nie oczekuję, że dr Ellenberger rozwiąże teraz wszystkie przypadki. To także nie jest jego zadanie.

Napisany przez ProVision
W dniu 27.11.2015 w Kolonii Dr. Ellenberger również prowadzi seminarium.

https://www.rws-verlag.de/nc/hauptnav...eminar=2093130

Główne tematy: Najnowsza orzecznictwo Federalnego Trybunału Sprawiedliwości - częściowo nieopublikowane!

Napisany przez 3eugh

27.11.2015 roku w Kolonii dr Ellenberger również prowadzi seminarium.

https://www.rws-verlag.de/nc/hauptnav...eminar=2093130

Czy idziesz tam i możesz nam potem coś o tym powiedzieć na forum? Bardzo dziękujemy! -- Tak samo panu radcy prawnemu Koch!

A wcześniej odbędą się Bankrechts-Tage/Kreditrechts-Tage w Heidelbergu w dniach 26-27.10.

Napisany przez andi1104

W związku z zapowiedzianym posiedzeniem w BGH 1 grudnia:

Joker odwołania: Wyrok BGH może jeszcze raz zmienić zasady gry w odniesieniu do odwołania od kredytu

Ale dobrze czytasz tutaj na forum

Napisany przez 2RAM
Czy wysłaliśmy już wszędzie zwiadowców? Dni prawa bankowego w Heidelbergu i Erfurcie, seminarium bankowe w Kolonii... Czy coś przeoczyłem?

Napisany przez andi1104
Wolałbym wyrok 1 grudnia niż wszystkie seminaria

Napisany przez 3eugh
W katalogu Dni Prawa Bankowego i Prawa Kredytowego w Heidelbergu 26./27.10.2015 znajdują się bardzo interesujące tematy oraz kilka wyroków:

09.00 – 11.00
Dr. Jürgen Ellenberger, Przewodniczący Sędzia XI Wydziału Cywilnego Sądu Federalnego ds. Prawa Bankowego i Giełdowego

Aktualne zagadnienia prawne w prawie kredytowym

Problematyka odwoławcza w umowach kredytowych:
Skutki prawne odwołania – roszczenie o zwrot korzyści przez pożyczkodawcę (również od odsetek i spłat kapitałowych)?, LG Nürnberg z dnia 27.10.2014 [14 U 2180/13]Ochrona zaufania mimo odbiegania od standardowej informacji o odwołaniu z art. BGB-InfoV, por. OLG FFM, wyrok z dnia 07.07.2014 [23 U 172/13] oraz OLG FFM, postanowienie z dnia 01.10.2014 [17 U 138/14]Utrata prawa do odwołania z powodu zwłoki i nadużycie tego prawa?, OLG Düsseldorf, wyrok z dnia 09.01.2014 [I-14 U 55/13] oraz OLG FFM z dnia 19.11.2014 [19 U 74/14]

Zagadnienia prawne dotyczące kary za wcześniejszą spłatę oraz odszkodowania za nieodbieranie:
Prawo do otrzymania kary za wcześniejsze spłaty oraz odszkodowania za nieodbieranie mimo rozwiązania umowy o kredyt hipoteczny przez bank? Por. m.in. wyrok OLG Monachium z dnia 31.03.2014 oraz OLG Stuttgart z dnia 26.03.2014; por. również LG Stuttgart, wyrok z dnia 25.09.2014; LG Münster, wyrok z dnia 25.09.2014; LG Ellwangen, wyrok z dnia 09.05.2014Często kontrowersyjna relacja między karą za wcześniejszą spłatę a odsetkami od przedpłaty i odsetkami za zwłokę: Zakaz kumulacji?

Opłaty w działalności kredytowej:
Niedopuszczalność opłat manipulacyjnych ustalonych w sposób niedozwolony za pomocą postanowień ogólnych, wyroki BGH z dnia 13.05.2014Kwestie związane z przedawnieniem w związku z opłatami manipulacyjnymi, np. moment rozpoczęcia biegu terminu przedawnienia roszczeń o zwrot opłat manipulacyjnych, wyroki BGH z dnia 28.10.2014; czy od teraz decydujące dla rozpoczęcia biegu terminu przedawnienia jest znośność a nie jak dotąd ustawowy trzyletni termin zależny od wiedzy?; Specyfika związana z zawieszeniem biegu terminu przedawnienia, itp. Możliwość przeniesienia tych zasad na opłaty manipulacyjne w innych dziedzinach, np. w przypadku pożyczek preferencyjnych, kredytów komercyjnych, produktów oszczędnościowych, itp.
(Nie)lub nadal dopuszczalne możliwości naliczania opłat manipulacyjnych w działalności kredytowej – skuteczne możliwości kształtowania stóp procentowych i opłat w okresie niskich stóp procentowych

Zwykłe rozwiązanie umowy zgodnie z § 488 ust. III BGB w pełni opłaconego planu oszczędnościowego na zakup mieszkania ważne?
Na przykład LG Heilbronn werdykt z dnia 07.02.2014Por. również OLG Stuttgart, postanowienie z dnia 14.10.2011; OLG Stuttgart, postanowienie z dnia 13.07.2011, OLG Celle, postanowienie z dnia 19.01.2010; LG Heilbronn, wyrok z dnia 23.07.2013; AG Reutlingen, wyrok z dnia 15.01.2014

Rozwiązanie umowy oszczędnościowej na zakup mieszkania zgodnie z § 489 ust. 1 pkt 2 BGB 10 lat po otrzymaniu prawa do przydziału? LG Mainz, wyrok z dnia 28.07.2014, Sygn. 5 O 1/14, WM 2015, 181

Brak możliwości dochodzenia wad rzeczy sprzedanej w ramach tzw. 0% finansowania, BGH z dnia 30.09.2014, – podstawowe pytanie o istnienie umowy kredytu konsumenckiego odpłatnego w rozumieniu art. § 491 ust. 1 BGB

Brak ujawnienia prawa banku do zwrotu pożyczki z powodu dużego czasowego dystansu? Por. OLG Nürnberg z dnia 28.07.2014

Prawo banku do zwrotu pożyczki pomimo założonego, przedawnionego roszczenia o odszkodowanie klienta z kredytowanego nieruchomości, OLG Nürnberg, postanowienie z dnia 10.10.2014

Roszczenie wzbogacenia klienta kredytobiorcy względem banku oraz równoczesne roszczenie wzbogacenia banku względem trzeciej strony jako odbiorcy płatności z tytułu pożyczki – Kryteria dotyczące możliwości wniesienia pozwu ze strony banku, BGH z dnia 13.01.2015

Numer referencyjny będzie dodany, gdy tylko znajdę na to czas. Ale można też chętnie dodać kilka własnych.

Napisany przez 2RAM
Wyroki Sądu Okręgowego w Norymberdze (rozprawiane w dziale prawym Ducnicisa) oraz Sądu Apelacyjnego we Frankfurcie były tutaj wielokrotnie omawiane - w sprawie orzeczenia norymberskiego istnieje zapewne decyzja sądu apelacyjnego datowana na 9.11.15. Orzeczenie frankfurckie znajduje się teraz przed Federalnym Trybunałem Sprawiedliwości.

Google odnajduje wszystko tylko z datą i nazwą sądu.....

Napisany przez 3eugh
Tak, ale nie mam czasu, aby dla tego zestawienia wyszukać wszystkich numerów referencyjnych. Pokazałem już, że można je łatwo znaleźć przy pierwszych numerach referencyjnych.

Napisany przez Gertrud_Geyer

to brzmi raczej jak sprawa Montranus (wkład własny do funduszu), ponieważ też pośredniczy w tym Sparkasse. Dlatego powinien to być Helaba. Dotychczas zawsze uniemożliwiała każdą decyzję BGH. Tym razem także nic z tego.

Właśnie spojrzałem na werdykt LG. Chociaż to nie jest Montranus, ale inny fundusz Hannover Leasing, czyli Helaba lub być może inny bank regionalny.

Nie czytałem dalej, czy ktoś zamieścił już wyrok, wrzucam go:

Napisany przez 3ducnici

Wyroki LG Nürbnberg (rozpatrywane w dziale praw Ducnicis) oraz OLG Frankfurt zostały tutaj już wielokrotnie omówione - wygląda na to, że w przypadku wyroku z Norymbergi będzie decyzja OLG w dniu 9.11.15. Wyrok z Frankfurtu leży teraz u BGH.

Tylko z datą i nazwą sądu Google znajdzie to wszystko.....

öh, nie moja działu prawnego (nie mam takiego).... a dział prawnego Pani Rogoz....i wyrok ten był skutecznie kontynuowany w odwoławczym rozprawie w dniu 05.10.2015 przez OLG Nürnberg....Ogłoszenie decyzji w dniu 09.11.15

Napisany przez 3eugh
Oto informacja o artykule BGH potwierdza: Odszkodowanie za korzystanie z odstąpienia od umowy kredytowej dla klienta banku zwykle wynosi 5 punktów procentowych powyżej stopy bazowej dotyczącym postanowienia BGH z dnia 22.09.2015:

Nadzwyczajne odszkodowanie klienta po odstąpieniu od umowy kredytowej wynosi zwykle 5 punktów procentowych powyżej stopy bazowej. Bank musi wykazać niższą szkodę w sposób konkretny. To stwierdzenie stawia się w opozycji do opinii wyrażanych w ostatnim czasie przez orzecznictwo i literaturę prawniczą w sprawie BGH XI ZR 116/15.

W przypadku odwołania się od kredytów konsumenckich z powodu wadliwego pouczenia o prawie do odstąpienia, w instancyjnym orzecznictwie obecnie wyraża się całkowicie sprzeczne poglądy na każdy możliwy aspekt. Sporne są na przykład skutki odstąpienia. Niektóre sądy odmawiają klientowi jakiejkolwiek odszkodowania za wykonane płatności rat, inne ograniczają to do 2,5 punktów procentowych powyżej stopy bazowej, a po trzecie można żądać 5 punktów procentowych powyżej stopy bazowej zgodnie z dotychczasowym orzecznictwem BGH.

Teraz BGH przynajmniej wyjaśnił to pytanie prawne i potwierdził w swoim opublikowanym w dniu 22 września 2015 roku orzeczeniu (sygnatura XI ZR 116/15) następujące: Jeśli umowa kredytowa jest rozwiązana w ramach odwołania, to zasady z precedensowego wyroku z dnia 10 marca 2009 roku (sygnatura XI ZR 33/08) pozostają niezmienione. Warunkiem jest, że dotyczy to starych przypadków, w których § 357a BGB jeszcze nie jest stosowany (dotyczy to umów zawartych po 13.06.2014 roku).

Publikowana niedawno literatura, która opowiadała się za złagodzeniem dotychczasowej metody obliczania na korzyść dotkniętych banków, została przez sędziów BGH w swoim uzasadnieniu określona jako nie przekonująca. Oznacza to, że przy rozwiązaniu kredytu bank od klienta otrzymuje odszkodowanie za udzielenie sumy kredytu, natomiast klient może odliczyć odsetki, spłaty kapitału i odszkodowanie za korzystanie z niego.

Zasada ogólna stwierdza zatem nadal: Dopóki bank nie potwierdzi w sposób jednoznaczny, ile zysku osiągnął na pieniądzu swoich klientów, obowiązuje przypuszczenie zysku w wysokości 5 punktów procentowych powyżej stopy bazowej. Aby udowodnić niższy zysk, bank musi przedstawić wszystkie istotne kalkulacje i umowy.

W tym kontekście sądy instancyjne otrzymają jasne wytyczne do obliczania wzajemnych roszczeń w przypadku rozwiązań odwołania od umów kredytowych.

Źródło: Grupa Robocza ds. Prawa Bankowego i Rynków Kapitałowych Niemieckiego Stowarzyszenia Adwokatów

Napisany przez 3ducnici

Oto informacja o artykule BGH bestätigt: Nutzungsersatz beim Darlehenswiderruf für den Bankkunden regelmäßig 5 Prozentpunkte über Basiszinssatz na podstawie decyzji BGH z dnia 22.09.2015: Źródło: Arbeitsgemeinschaft Bank- und Kapitalmarkrecht im Deutschen Anwaltverein

Błąd: Zysk ≠ Korzyści

Napisany przez 3eugh
Tak jest! Nomenklatura powinna być jasna dla prawników, ale wydaje się, że nawet w tym punkcie nadal istnieje zamieszanie...

Czy zgodnie z tym postanowieniem BGH z dnia 22.09.2015 r. (Az. XI ZR 116/15) bank ma jeszcze prawo do odsetek od pozostałej części salda po odwołaniu czy nie?

Decyzja Izby z dnia 10 marca 2009 r. (Az. XI ZR 33/08, BGHZ 180, 123 Rn. 19 f.) pozostawia jasne, że kredytobiorca ma obowiązek zwrócić kredytodawcy całą wartość kredytu zgodnie z § 346 ust. 1 zdanie 1 BGB bez względu na jakąkolwiek (częściową) spłatę i zgodnie z § 346 ust. 2 zdanie 1 nr 1 i zdanie 2 BGB spłaty za korzyści użytkowania dla faktycznie pozostałej części wartości kredytu. Kredytodawca jest zobowiązany do zwrócenia kredytobiorcy już udzielonych odsetek i spłat zgodnie z § 346 ust. 1 zdanie 1 BGB oraz obowiązany do zwrócenia odszkodowania za korzyści z użytkowania (zdaniem podlegającym obaleniu) za korzystanie z odsetek i spłat udzielonych do czasu skuteczności odwołania (patrz wyrok Izby z dnia 10 marca 2009 r., cyt. wyżej, Rn. 29). Jeśli kredytodawca lub kredytobiorca zadeklarują wzajemne rozrachunki w odniesieniu do wymagań zgodnych z § 348 zdanie 1 BGB, nie spowoduje to sytuacji, w której roszczenie kredytobiorcy wobec kredytodawcy zgodnie z § 346 ust. 1 zdanie 2 BGB o naprawę korzyści z użytkowania nie byłoby uznane za istniejące.

Ponadto moje przypuszczenie: Postanowienie nie oznacza, że kredytobiorca musi najpierw zwrócić kredytodawcy całą wartość kredytu bez względu na jakąkolwiek spłatę, zanim kredytodawca zwróci kredytobiorcy korzyści. W przeciwnym razie kredytobiorca musiałby zaciągnąć finansowanie uzupełniające w wysokości pierwotnej sumy kredytu, z możliwością jednorazowej wcześniejszej spłaty dużej kwoty w wysokości korzyści, jaką kredytobiorca otrzymuje od kredytodawcy. Jest to po prostu bezsensowne (dolo agit itp.).

Czy powyższy zaznaczony na zielono tekst postanowienia potwierdza moje przypuszczenie, czy jest to coś innego?

Napisany przez Tinkerbell
Cześć andi1104,
to samo przez nas, z LG Mainz do FFM!
Naszą skargę odrzucił adwokat banku, nie otrzymaliśmy ugody!
Czy Twoja skarga również została najpierw odrzucona, a po odpowiedzi na skargę ze strony Twojego adwokata został wyznaczony termin ugody?
Pozdrawiam, Tinkerbell

Kolejka staje się coraz dłuższa. Właśnie dowiedziałem się, że DiBa udało się przenieść moją skargę z Darmstadt do Frankfurtu. Sąd w Darmstadt uważa, że nie jest właściwy. Ale i tak było dla mnie jasne, że w ostateczności trafiłbym do Frankfutu w drugiej instancji i będę musiał iść aż do BGH.
Sąd we Frankfurcie wydaje się jednak być również dobrze obciążony, otrzymałem termin ugody na kwiecień 2016.
Numer akt to 2-10 O 3..., oznacza to dziesiątą izbę?

Napisany przez Mat67
Cześć wszystkim tutaj,
doszedłem do porozumienia pozasądowego z moim bankiem za pośrednictwem prawnika. Moja adwokatka powiedziała mi, że do osiągnięcia ugody z RV musi zostać uzyskana zgoda na pokrycie.
Moja prawniczka powiedziała mi, że w przypadkach, gdy ugoda nie jest zbyt korzystna dla obu stron, czyli na przykład brak odszkodowania za przedterminową spłatę lub tylko na przykład 20 procent odszkodowania za przedterminową spłatę, RV (ARAG) nie udziela zgody na pokrycie. Czy ktoś może to potwierdzić? Jeśli tak, to zostaje tylko droga do wyroku lub nałożenie kosztów na bank w ramach ugody.
Chciałem to tylko przekazać forum, aby nikt nie wpadł w zbędną pułapkę kosztów, jeśli to naprawdę jest prawdą.

Napisany przez andi1104
@tinkerbell
Nein, LG Darmstadt uznało się za niekompetentne po złożeniu zastrzeżenia kompetencyjnego przez prawnika ING. Nasz prawnik złożył zapobiegawczo wniosek o przekazanie sporu sądowego do odpowiedniego sądu (w razie gdyby LG Darmstadt uznało się za niekompetentne), co się też stało. Już po 10 dniach otrzymaliśmy pismo od LG Frankfurt/Main z prośbą o rozprawę ugodową oraz termin rozprawy ustnej w kwietniu 2016.

To, że prawnik ING odrzuca pozew, jest całkowicie normalne, inaczej zrzekliby się oni pozwu.

Napisany przez 3eugh
@tinkerbell:
Czy również w przypadku ING-DiBa? Czy twój adwokat złożył pozew o (częściowe) skreślenie zastawu, czy o jakim rodzaju pozwu mowa w twoim przypadku? Z jakiego powodu LG Mainz uznał się za niekompetentny w twojej sprawie? Lub jak to się odbyło? Dzięki!

Napisany przez dogfight76
Cześć,

W ostatnich dniach zapadł bardzo aktualny wyrok dotyczący WRB Sparkasse (najwcześniej przy otrzymaniu i sprawdzeniu przypisu w indywidualnych przypadkach).
Nie mogę go odnaleźć ponownie, czy ktoś może pomóc?

Tło:
Dzisiaj dotarła oferta od Sparkasse:
1,75% na 5 lat stałej stopy.
1/2 kary za przedterminową spłatę powinna być zapłacona
Nie chcą pokryć kosztów prawnych
I kwota oszczędności w SKOK powinna zostać uwzględniona jako specjalna spłata. (na szczęście bez kary za przedterminową spłatę)

Nie ma ubezpieczenia od pozostałego zadłużenia w kredytach, ale co myślisz? Czy Sparkasse nie odnosi już sukcesów w sądach z WRB, prawda? (Mój jest typowy z 2008 r. z najwcześniejszym po otrzymaniu i sprawdzeniu w indywidualnych przypadkach)
Co byś teraz zrobił (laicka opinia bez charakteru doradczego)?
Sąd rejonowy byłby Aurich, a następnie Sąd Wyższy w Oldenburgu... a potem Federalny Sąd Sprawiedliwości

Podziel się swoimi opiniami, dziękuję.

Napisany przez 3ducnici

Cześć,

ostatnio można było przeczytać tu bardzo aktualne orzeczenie dotyczące WRB Sparkasse (Sprawdź najwcześniej przy otrzymaniu i przypisek w danym przypadku)
Nie mogę go teraz znaleźć, czy ktoś może pomóc?

Kontekst:
Dzisiaj dostałem ofertę od Sparkasse:
1,75% na 5 lat stałego oprocentowania.
1/2 opłaty VFE ma być zapłacona
Nie chcą pokryć kosztów adwokackich
I oszczędności z budżetu mieszkaniowego mają być natychmiast wykorzystane jako nadpłata. (uprzejmie bez VFE)

Nie ma ubezpieczenia RSV dla pożyczek, ale co myślicie? Czy Sparkasse ma teraz jakąkolwiek skuteczność przed sądami w sprawach WRB czy nie? (Moje to typowe z 2008 roku z możliwym najwcześnie po otrzymaniu i sprawdzaniem w każdym indywidualnym przypadku)
Co byście teraz zrobili (niewykwalifikowane zdanie bez charakteru doradczego)?
Sąd Rejonowy to Aurich, a potem OLG Oldenburg.....i potem BGH

Proszę o opinię, dzięki.

Czy masz na myśli to od pani Rogoz, OLG Norymberga?

https://www.kanzlei-hersbruck.de/2015...erg-unwirksam/

Moje zdanie: albo WRB jest błędna, a więc nieważna, termin nie rozpoczął się jeszcze i Bankowi/SPK w ogóle nie przysługuje VFE, albo jest poprawna, ważna i nie ma prawa do zwrotu VFE ani wyjścia z umowy. W przypadku pouczenia wątpliwe jest, że będzie to pierwsze.

Przy okazji sędzia OLG w Norymberga powiedział także adwokatowi Sparkasse, gdy zaczął w trakcie rozprawy chcieć zwrócić tylko część VFE.

Albo w całości, albo w ogóle.

I osobiście nie chciałbym tego uzależniać od późniejszej umowy z zawyżonymi oprocentowaniem.

5 lat na razie nic Ci nie przyniosą, ponieważ za 4 lata (Forward 12 miesięcy z góry jest możliwe bezpłatnie) oprocentowanie znacznie wzrośnie.

Teraz całkowicie zrezygnuj z umowy, znajdź długoterminowe rozwiązanie jak najbardziej korzystne cenowo. Bez fałszywych kompromisów.

=>
Odrzuciłbym tę ofertę.

Od jednej z BSK otrzymaliśmy nawet propozycję 100% zwrotu VFE.

Jednak dążymy do całkowitego cofnięcia transakcji i złożymy pozew.

Napisany przez Mat67
1,75% przez 5 lat to naprawdę słaby wynik, ja na oprocentowanie na 15 lat dostałam mniej, łącznie z możliwością dodatkowej spłaty. Ale bez RSV ...
Ciężka decyzja, ale dla mnie 5 lat to za krótko

Napisany przez IG Widerruf

Zawsze czytam, że banki po odwołaniu oferują propozycje, np. o oprocentowaniu 1,x% i braku/obniżeniu opłaty manipulacyjnej.
Co dokładnie to oznacza?

1) Czy jest proponowane obniżenie oprocentowania do 1,x% na pozostały czas trwania oprocentowania zadłużenia, czyli w zasadzie zmiana oprocentowania (analogicznie do zmiany wysokości spłaty kapitału) - bez zmiany wysokości raty kredytu lub zwiększonej części spłaty kapitału?
2) A może oznacza to, że bierze się pozostały dług, np. 150 000 euro, i oferuje się natychmiastową refinansowanie/finansowanie uzupełniające bez opłaty manipulacyjnej przy niskim oprocentowaniu z nowym okresem oprocentowania zadłużenia?

Która opcja jest lepsza? Ja skłaniam się do 1), w przypadku 2) miałoby się co prawda dłuższą pewność oprocentowania w obecnym okresie niskich stóp procentowych, ale bank oczywiście też zyskałby, ponieważ znowu/przez dłuższy czas mielibyśmy go jako klienta. A inne banki oferują lepsze warunki.

Zazwyczaj formalnie zawierana jest nowa umowa kredytowa, przy czym klient ma możliwość zachowania obecnego oprocentowania lub zawarcia nowego na kolejne 5, 10 lub 15 lat. To, co jest lepsze, zależy od indywidualnych okoliczności. Mieliśmy już kredytobiorców, którzy świadomie zdecydowali się zachować obecne (krótkie) oprocentowanie ze względu na plany sprzedaży nieruchomości po tym terminie lub spłatę kredytu z istniejących środków. Inni wybierają dłuższe oprocentowanie, aby zapewnić sobie możliwie długie zabezpieczenie. Zazwyczaj w instytucjach kredytowych skłonnych do kompromisu obie opcje są możliwe, dłuższe terminy kredytów niosą jednak dodatkowe koszty, zgodnie ze stawkami procentowymi.

Napisany przez andi1104

Cześć,

gdzieś w ciągu ostatnich dni można było przeczytać najnowszy wyrok dotyczący WRB Sparkasse (Sprawdź najpierw po otrzymaniu i notatce w indywidualnych przypadkach). Nie mogę go znaleźć, czy ktoś może pomóc?

Kontekst:
Dziś dostałem ofertę od Sparkasse:
1,75% na 5 lat.
Ma zostać zapłacona połowa VFE
Nie chcą pokryć kosztów adwokackich
A oszczędności z kasy mieszkaniowej mają być od razu uwzględnione jako dodatkowa spłata. (uprzejmie bez VFE)

Dla tych pożyczek nie ma RSV, ale co o tym myślicie? Czy teraz Sparkasse ma jeszcze jakikolwiek sukces przed sądem z WRB, czy nie? (Moja jest typowa z 2008 roku, z opcją Sprawdź najpierw po otrzymaniu i W przypadku indywidualnym).
Co byście teraz zrobili (laicka opinia bez charakteru doradczego)?
Sąd miejski to Aurich, a następnie OLG Oldenburg... a potem BGH

Proszę o opinie, dzięki.

pożyczka jest z 2008 roku, co oznacza, że po 3 latach można ją wypowiedzieć, a w przypadku 10 lat LZ zostanie zakończona w 2018 roku. A do tego połowa VFE. W takim razie możesz pozwolić na kontynuację pożyczki.
To nie jest oferta, to jest bezczelność

Jeśli teraz powinna zostać złożona skarga, jaką skargę byście polecali? I dlaczego wybralibyście tę opcję?

Pozdrawiam
dogfight76

Napisany przez andi1104

Jeśli teraz ma zostać złożone pozwienie, jakiego rodzaju pozwienie byście zalecali? I dlaczego wasz wybór?

Pozdrawiam
dogfight76

Polecam przeczytać wniosek forum dotyczący pozwu z ETS, gdzie można znaleźć sporo informacji. Zależy też od twojej umowy kredytu, takich jak okres kredytowania itp., gdzie znajduje się nieruchomość i czy RSV jest dostępne...

Napisany przez Mat67

pożyczka jest z 2008 roku, oznacza to, że można ją rozwiązać po 3 latach lub zakończyć na 10 lat w 2018 roku. A do tego jeszcze połowa VFE. W takim razie możesz po prostu kontynuować spłatę pożyczki.
To nie jest oferta, to chamstwo.

Prawda, że tak krótkiego okresu spłaty nawet nie brałem pod uwagę, dzięki oszczędnościom z oprocentowania nawet nie zwrócisz już VFE

Oto niesamowita czarna oferta:

Napisany przez 2RAM
Naprawdę bezczelne...

Czy asesorzy w działach prawnych banków oszczędnościowych się dogadują?

Natychmiast bym pozwał.

Po ostatnich wyrokach przeciwko bankom oszczędnościowym uważam ryzyko za bardzo niskie.....

@andi1104
ten sam proces, który mamy my, nasz prawnik również skierował tę sprawę do sądu we Frankfurcie.
Czy więc otrzymaliście odrzucenie pozwu, a Wasz/Twój prawnik odpowiedział, co doprowadziło do ustalenia terminu rozprawy ustnej w kwietniu 16?
Rozumiałem to tak, że po odrzuceniu pozwu nie otrzymamy już ugody i sędzia od razu wyda wyrok!
Nasza wartość sporu została również podniesiona przez FFM do kwoty udzielenia pożyczki, wcześniej wartością sporu były odsetki i spłata, to co mieliśmy otrzymać w ramach rozwiązania umowy!

@eugh diba ja, powództwo ustalające, brak usunięcia obciążenia hipotecznego
RA otrzymał pismo z Mainz, że nie są właściwi, a decydujący był adwokat Diba, który wszczął wszelkie działania, gdy Mainz przekazał mu pozew.
LG FFM nas upomniało, a nasz adwokat skierował sprawę.
Jednak Mainz ustalił jako wartość sporu to, co odzyskalibyśmy w przypadku odstąpienia od umowy, a LG FFM zwiększyło wartość sporu do kwoty pożyczki.

Napisany przez casixx
Źródło: https://www.gansel-rechtsanwaelte.de/home.php

Darlehen der BW-Bank mit falscher Widerrufsbelehrung – Widerruf und Rückzahlung des „Aufhebungsentgelts“ auch bei vermieteter Immobilie möglich

21.10.2015

Berlin, dnia 21.10.2015. Udało nam się uzyskać dla naszych klientów - właścicieli wynajmowanej nieruchomości - przed Sądem Apelacyjnym w Stuttgarcie uchylenie ich umów kredytowych z Bankiem Baden-Württemberg (BW-Bank) z powodu nieprawidłowej pouczenia o prawie odstąpienia. W rezultacie otrzymali zwrot opłat za wcześniejszą spłatę udzielonych przez siebie kredytów bankowi.

Finansowanie nieruchomości przy użyciu kredytu
Nasi klienci zakupili w 1993 roku nieruchomość z 12 jednostkami wynajmu, którą sfinansowali kredytem. Krótko po zakupie założyli spółkę cywilną do wynajmu i zarządzania nieruchomością. W 2004 roku zaciągnęli trzy umowy kredytowe z BW-Bank w celu spłacenia tego kredytu. W 2012 roku sprzedali nieruchomość. W związku z tym umowy kredytowe z BW-Bank zostały wcześnie zakończone za porozumieniem stron. Jednakże nasi klienci musieli uiścić znaczne odszkodowanie za to rozwiązanie.

Odstąpienie od umowy
W końcu 2013 roku złożyliśmy w imieniu naszych klientów oświadczenie o odstąpieniu od umów kredytowych z uwagi na nieprawidłowe pouczenie o ich prawie do odstąpienia i żądaliśmy od BW-Bank zwrotu opłaty za wcześniejsze rozwiązanie umowy oraz rekompensaty za korzystanie.

Decyzja sądu
Sąd Apelacyjny w Stuttgarcie podzielił naszą interpretację prawa (wyrok z dnia 14.10.2015 r., sygn. 6 U 174/14):

Finansowanie za pomocą kredytów konsumenckich
Po pierwsze, konieczne było ustalenie, czy umowy kredytowe są odwołalne jako kredyty konsumenckie - ze względu na finansowanie nieruchomości wynajmowanej - i czy nie jest to kredyt handlowy. Sąd uznał to, ponieważ konsumentem jest każda osoba fizyczna dokonująca czynności prawnej w celu, który nie może zostać zaliczony ani do jej działalności gospodarczej, ani do samodzielnej działalności zawodowej. Dotyczy to nawet nabycia i posiadania nieruchomości, nawet jeśli wiąże się to z inwestycją znacznej kwoty kapitału. Działalność gospodarcza związana z zarządzaniem majątkiem staje się handlowa dopiero wtedy, gdy osiągnie ona taki wymiar, który wymaga planowanego prowadzenia działalności gospodarczej (utrzymanie biura lub organizacji).

Błąd w pouczeniu o odstąpieniu
Wieloletnia możliwość odstąpienia od kredytu wymaga, by pouczenie o odstąpieniu było nieprawidłowe zarówno pod względem treści, jak i formy. Przy obecnych pouczeniach BW-Bank popełnił błędy dotyczące odstąpienia:
Pouczenia o odstąpieniu nie są zgodne z § 14 ust. 1 przepisów informacyjnych BGB. BW-Bank nie może więc powoływać się na ochronę wynikającą z tego przepisu, ponieważ zastosowała formularz, który nie odpowiada w pełni zarówno treściowo, jak i zewnętrznie wzorcowi. Odbiegający od wzorca brak jasności polegał m.in. na tym, że nagłówka nie uwzględniono w treści pouczenia, a informacje na temat Finansowanych transakcji zostały przekazane mniej wyraźnie. Wreszcie pouczenie o rozpoczęciu terminu na odstąpienie nie mogło być uznane. Sformułowanie najwcześniej po otrzymaniu niniejszego pouczenia nie informowało w odpowiedni sposób kredytobiorcy o kluczowym rozpoczęciu terminu na odstąpienie. Pouczenie to nie zapewniało konsumentowi, zgodnie z celem prawa do odstąpienia, jasnej informacji o początku terminu na odstąpienie, która wyraźnie określała dodatkowe warunki dla rozpoczęcia terminu na odstąpienie.

Sukces klientów korzystających z kredytu
Odstąpienie od umów kredytowych było skuteczne, dlatego nasi klienci otrzymali zwrócone opłaty za rozwiązanie umowy wraz z rekompensatą za korzystanie, ponieważ sąd uznał, że BW-Bank czerpał z otrzymanych kwot korzyści na poziomie standardowej odsetek karzelających dla kredytów hipotecznych (2,5 punktu procentowego powyżej obowiązującego stopy bazowej).

Napisany przez 3ducnici

Oto świetna oferta w czerni:

lol, Termin do 30.11.

BGH rozpatruje sprawę 01.12.2015...

Napisany przez 3eugh

@eugh diba ja, Feststellungsklage, keine Löschung der Grundschuld
RA hat Schreiben von Mainz bekommen, das sie nicht zuständig seien und ausschlaggebend war der Anwalt der Diba der hat alles in die Wege geleitet als Mainz ihm die Klage zugesandt hat.
LG FFM hat uns dann gerügt und unser Anwalt hat den Fall verwiesen.
Mainz hatte uns allerdings als Streitwert das was wir zurückbekommen würden bei Rückabwicklung angesetzt und das LG FFM hat den Streitwert auf die Darlehenssumme erhöht.

Schade, ich verstehe nicht, weshalb sich Dein RA bzgl. der Gerichtsstandsrüge nicht mehr ins Zeug gelegt hat. Aber ohne die Klage auf Löschung der GS ist es wohl auch nicht zu schaffen. Jedenfalls viel Erfolg und danke fürs Berichten weiterhin!

Zum o.g. Urteil des OLG Stuttgart vom 14.10.2015 (Az. 6 U 174/14):

Der Erfolg für die Darlehensnehmer
Der Widerruf der Darlehensverträge war wirksam und demzufolge bekamen unsere Mandanten ihre gezahlten Aufhebungsentgelte nebst Nutzungsersatz zurück, weil das Gericht davon ausging, dass die BW-Bank aus den eingenommenen Geldern Nutzungen im Wert des üblichen Verzugszinses für Immobiliardarlehen (2,5 Prozentpunkte über dem jeweiligen Basiszinssatz) gezogen habe.

Das ist doch mal wieder der falsche Prozentsatz - fünf hätten es sein müssen! In Anbetracht des BGH-Beschlusses vom 22.09.2015 hätte die Kanzlei das doch noch in die Verhandlung einfließen lassen können - oder war es do schon zu spät?

Napisany przez andi1104

@andi1104
to samo postępowanie, jak u nas, nasz adwokat również skierował sprawę do FFM.
Więc także otrzymaliście najpierw odesłanie skargi, a wasz/twój adwokat odpowiedział, po czym ustalono termin rozprawy ustnej w kwietniu 16?
Zrozumiałem to tak, że z powodu odesłania skargi nie otrzymalibyśmy mediacji i sędzia od razu wydałby wyrok!
Nasza wartość sporu została również podniesiona przez FFM do kwoty pożyczki, wcześniej wartością sporu były odsetki i spłata, które mielibyśmy otrzymać przy odstąpieniu od umowy!

Nie, nie odrzuciliśmy skargi. Przed decyzją LG Darmstadt wystąpił o przyznanie lokalisacji w pozwie, formułując go w odpowiedzi w sposób pomocniczy.
U nas jeszcze nie podniesiono wartości sporu i na chwilę obecną chodzi o zysk odsetkowy przy odstąpieniu od umowy. Ale wszystko się jeszcze może zmienić.
Na której izbie się znaleźliście/znalazłaś?
  • 1
  • 134
  • 135
  • 136
  • 137
  • 138
  • 439

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata