Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Podnoszenie wyniku SCHUFA - moje doświadczenia

Napisany przez kofferradio
Dzięki bierności znowu idzie się naprawdę w dobrym kierunku...
10/14: 95,03%
07/16: 90,72%
10/16: 86,20%
01/17: 86,00%
04/17: 87,20%
W bieżącym kwartale zamiar mam wcześniejszej spłaty kredytu ratalnego. Jestem ciekawa/e, jaki to będzie miało efekt...

Napisany przez Daukind
[cytat=kofferradio">
W bieżącym kwartale wcześniej spłacę kredyt ratalny. Jestem już ciekaw, jaki będzie efekt...
[/cytat]
Zazwyczaj ma to negatywny skutek, ponieważ dla Schufy jest to działanie niezgodne z umową (nawet jeśli przewidziane są dodatkowe spłaty w umowie)

Napisany przez FrauSchmidt80

To, że wzrosło o 4,69%, moim zdaniem nie ma związku z wygaśnięciem wniosku kredytowego po dwunastu miesiącach, ale w Twoim przypadku, wydaje się, że ta wartość procentowa jest maksymalną nagrodą za nieaktywność, ponieważ było to również przypadkiem następnego kwartału

Teraz ponownie przejrzałem moją historię z ostatnich 24 miesięcy i uzupełniłem moje Update. Faktem jest - zgadzam się z tobą - że największym pozytywnym krokiem było okres nieaktywności. Ponieważ nie mam w najbliższym czasie żadnych planów, spekuluję teraz, że w ciągu najbliższych 12 miesięcy (czyli kolejnych 4x obliczeń...) mam nadzieję osiągnąć 96-97%... Dobre rzeczy wymagają czasu

Napisany przez Taz
Moja historia kredytowa:
92,52% III/14
85,90% IV/15
89,20% I/16
90,80% II/16
91,92% III/16
94,41% IV/16
95,47% I/17
96,00% II/17
Na przełomie lat 14/15 przeprowadziłem się. Zmienił się adres, dostawca prądu i konto bankowe, co spowodowało spadek mojej oceny. Od tego czasu dodałem tylko jedną kartę kredytową. Jednak poprzez celowe pozostawanie biernym, moja ocena stopniowo rośnie o 0,5%.

Napisany przez waxnhax

bluescreen, Daukind, Oberpf und waxnhax wir möchten Tipps von euch bitte
ihr habt super scores

Inaktywność i oczyszczenie się ze wszystkiego zbędnego! Nie płacenie na raty, brak zbędnych kont i kart kredytowych, brak zbędnych umów telefonicznych, wysokie limity debetowe (przypuszczenie) i przede wszystkim brak życia na kredyt (kredyty). Jeśli masz kredyty, spłacaj je zgodnie z planem i nie dokonuj wcześniejszych spłat, nawet jeśli finansowo jesteś w stanie.
Moja sytuacja: 1 konto osobiste (od 06/14), 2 karty kredytowe (MC & Amex Gold od 06/15 oraz 09/13), 1 kredyt ratalny (od 02/15 do 02/18), 1 umowa na telefon komórkowy (od 02/17), ostatnio przeprowadzka 06/14.
Historia wyników: 80,50% (01.04.2015) -> 95,58% (01.04.2016) -> 98,60% (01.04.2017)

Napisany przez daawuud
Jeśli oczywiście nie ma żadnych negatywnych wpisów, to bierność może być czynnikiem, który zwiększa wynik z pewnością, o tym mogę mówić na podstawie własnego doświadczenia.

Jednakże zauważyłem także, że mój wynik wzrósł w ciągu kwartału w wyniku następujących działań (patrz również moja historia w Schufa):
• Usunięcie zapytań o błędnie zgłoszone adresy i ich usunięcie (edytowane 15.04.2017)
• Nadzwyczajna spłata finansowania samochodu [~18k] (Audi-Bank), początkowo 21k
• Wykonanie innej finansowania samochodu (VW-Bank) około 18k oraz dodatkowych zapytań
• Wydanie karty kredytowej (Sparkasse) z limitem 500 euro.

Oczywiście, bardziej prawdopodobne jest, że wartość podstawowego wyniku wzrośnie, jeśli kredyt zostanie spłacony zgodnie z umową i zostanie przyznana karta kredytowa z wyższym limitem.

Na podstawie mojej historii w Schufa zdaje się, że założenie, że wartość podstawowego wyniku może wzrosnąć maksymalnie o 1,5%, nie jest zgodne z rzeczywistością, niezależnie od aktywności lub bierności. Moim doświadczeniem jest, że mój wynik wzrósł maksymalnie o 3,91% i spadł maksymalnie o 5,??%.

Interesujące byłoby także poznanie wpływu podstawowego wyniku w Schufa przez przedawnienie zapytań oraz ogólnie przez zawieranie umów. I czy takie czynności są również określane jako bierność.

Moja historia w Schufa została zoptymalizowana do dzisiejszego dnia:

• 04/2012: ??,??%
> Zapytania
2x kredyt konsumencki (Sparkasse)
> Zapytanie i zawarcie umów
1x konto bieżące firmowe (Sparkasse)
1x kredyt konsumencki [22] (Sparkasse)
1x linia kredytowa [1] (Sparkasse)
1x ubezpieczenie prawne dla firm (Alte Leipziger)

• 07/2012: 88,??%
1x finansowanie samochodu [22] (VW-Bank)

• 10/2012: 91,??% (+3,??%)
> Nadzwyczajna spłata
1x finansowanie samochodu [18] (VW-Bank)

• 01/2013: 93,??% (+2,??%)
> brak działań (bierność)

• 04/2013: ??,??
> brak dostępnych informacji

• 07/2013: ??,??
1x kredyt konsumencki [3] (Sparkasse)

• 10/2013: 93,??%
> Usunięcie
1x konto bieżące firmowe (Sparkasse)

• 01/2014: 96,??% (+3,??%)

• 04/2014: 91,??% (-5,??%)
> Zapytania i zawarcie umów
1x konto osobiste (Sparkasse)
1x konto osobiste (Netbank)
1x konto osobiste (Hypo Vereinsbank)
1x umowa telefoniczna 1 (Vodafone)
> Zapytanie i odrzucenie:
1x kredyt konsumencki (Vexcash)

• 10/2014
1x karta kredytowa prepaid (Kalixa)

• 01/2015: 88%
> Zapytania
3x finansowanie samochodu (VW-Bank)

• 04/2015: 91,91% (~ +3,91%)
> Zapytania
2x konto bieżące firmowe (Postbank)
1x konto bieżące firmowe (Postbank)
1x finansowanie samochodu (VW-Bank)

• 07/2015: 93,04% (+1,13%)
> Zapytanie: wewnętrzne zapytanie Schufa
> Usunięcie: Wszystkie błędnie zgłoszone adresy

• 10/2015: 92,??% (-1,??%)
> Zmiana adresu

• 01/2016: 90,??% (-2,??%)
> Brak działań (bierność)

• 04/2016: 89,??% (-1,??%)
> Brak działań (bierność)

• 07/2016: 91,5?% (+2,5?%)

Usunięte wpisy:
Z kwartału 01/2015
- Zapytania:
4x finansowanie samochodu (VW-Bank)
1x konto bieżące firmowe (Postbank) zerwane przez bank
Z kwartału 04/2015
> Zapytania:
3x konto bieżące firmowe (Postbank)

• 10/2016: 92,75% (+1,25%)

Usunięte wpisy:
> Zapytanie: Wynajem mieszkania (Usunięte 29.08.2016)

• 01/2017: 94,62% (+1,87%)
1x karta kredytowa [500 EUR-limit] (Sparkasse)

• 04/2017: 94,96% (+0,34)
1x umowa telefoniczna 2 (Vodafone)
1x zmiana dostawcy energii (Vattenfall)

Aktualny stan (kwoty odnoszą się do dnia zawarcia umowy):

INSTYTUCJE FINANSOWE
• Bank w miejscowości XY
1 konto osobiste [limit 2k] (Sparkasse)
2 kredyty konsumenckie (Sparkasse)
# 29.02.2012 - 28 EUR (Raty 62)
# 30.09.2013 - 03 EUR (Raty 59)

• Bank w miejscowości XX
# 27.11.2015 - 1 konto osobiste (Sparkasse)
# 14.11.2016 - 1 złota karta kredytowa [+500 EUR-limit] (Sparkasse)

• Bank w miejscowości XZ
1 finansowanie samochodu (VW-Bank)
# 01.06.2015 - 18 EUR (Raty 49)

TELEKOMUNIKACJA
# 09.01.2014 - 1 umowa telefoniczna 1 (Vodafone)
# 25.01.2017 - 1 umowa telefoniczna 2 (Vodafone)

USŁUGI PUBLICZNE (ENERGIA, TRANSPORT, ETC.)
#15.02.2017 - 1 zmiana dostawcy energii (Vattenfall)

Napisany przez waxnhax

Poprzednia historia Kredytowa w Schufa obala przypuszczenie, że podstawowy wynik może wzrosnąć maksymalnie o 1,5%, ani przy aktywności, ani przy braku aktywności. W moim przypadku wynik wzrósł maksymalnie o 3,91% i spadł maksymalnie o 5,??%.

Moje największe zwiększenie wyniku wyniosło 6,xx%, więc są one również możliwe.

Napisany przez daawuud
Poprzez brak aktywności lub poprzez aktywności, a jeśli tak, to jakie działania zostały podjęte?
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Napisany przez waxnhax
Ojej, to nie było 6,xx%! Ale dwukrotnie po 5,xx%!

80,50% (01.04.15) -> 86,20% (01.07.15) -> 91,68% (01.10.15) -> 93,87% (01.01.16) -> 95,58% (01.04.16)

To jest moja historia, w której zanotowałem największe skoki. W tym roku zostały anulowane 2 karty kredytowe, zakończone 2 konta osobiste, spłacona pożyczka ratalna i usunięte różne wpisy (zapytania w branży handlowej, zakupy na fakturę itp.).

Napisany przez daawuud
Czy jesteś w stanie przyporządkować te działania do odpowiednich kwartałów, czy już o nich nie pamiętasz?

Napisany przez hann
czy ktoś mógłby udostępnić swoje wyniki branżowe?
Byłoby to jakieś bardziej sensowne rozwiązanie, prawda?

Napisany przez daawuud

Czy ktoś mógłby opublikować swoje wyniki branżowe?
Byłoby to zrozumiałe, prawda?

W przeszłości niektórzy już to zrobili, wystarczy przewinąć ten wątek wstecz lub wyszukać frazę wyniki branżowe używając funkcji wyszukiwania wątków.

Napisany przez hann
02.07.12 5 %
01.01.13 8 %
01.04.13 6 %
01.04.14 25 %
01.01.15 69,40 %
01.01.16 89,10 %
01.10.16 75,50 %
01.01.17 88,70 %
04.04.17 90,91 %

Napisany przez blueandwhite
Czytam, że wcześniejsza spłata kredytów osobowych ma raczej negatywny wpływ na wynik w SCHUFA. Jak to się jednak odbija wizualnie w raporcie SCHUFA? Czy bank, w którym się bierze kredyt, przekazuje informację do SCHUFA o wcześniejszej spłacie i SCHUFA to zapisuje. Wtedy inne banki mogą zobaczyć, że mądrala ten odbiera nam piękne płatności odsetek.

Oto pewna myśl przewodnia:

Mam kredyt osobowy, który jeszcze przez 36 miesięcy wynosi 100€ miesięcznie. Mógłbym dokonać bezpłatnej dodatkowej spłaty w wysokości 3599€. Zgodnie z moją umową kredytową w takim przypadku musiałbym zdecydować, czy skrócić czas spłaty kredytu, czy zmniejszyć wysokość raty. Jeśli wybiorę to drugie, musiałbym płacić niecałe 3 centy przez kolejne 36 miesięcy.

Moje pytanie: czy ta czynność jest neutralna dla SCHUFA, czy też jestem w ten sposób dyskryminowany? Każda wcześniejsza spłata jest karana, czy tylko wcześniejsza pełna spłata?

Dziękuję za odpowiedzi

Napisany przez daawuud

Czytam, że wcześniejsza spłata kredytów prywatnych raczej negatywnie wpływa na wynik w SCHUFA. Jak to wygląda na liście w SCHUFA? Czy bank, w którym mam kredyt, przekazuje informacje do SCHUFA, że kredyt został spłacony wcześniej, a SCHUFA to uwzględnia? W ten sposób inne banki mogłyby zobaczyć, że ten cwaniak odbiera nam piękne opłaty odsetkowe.
Następująca gra myślowa:
Mam kredyt prywatny, który jeszcze przez 36 miesięcy wynosi 100€ miesięcznie. Mogę dokonać bezpłatnej nadpłaty w wysokości 3599€. Zgodnie z moją umową kredytową w takim przypadku musiałbym zdecydować, czy chcę skrócić czas spłaty kredytu czy zmniejszyć wysokość rat. Jeśli wybiorę drugą opcję, musiałbym zapłacić niecałe 3 centy przez kolejne 36 miesięcy.
Moje pytanie: czy ta operacja wpłynie neutralnie na SCHUFA, czy też będę w ten sposób pokrzywdzony? Czy każda wcześniejsza spłata jest karana, czy tylko wcześniejsza spłata całkowita?
Dziękuję za odpowiedzi

Ogólnie rzecz biorąc, nie można stwierdzić, że w przypadku spłaty kredytu przed czasem, czyli nadzwyczajnego spłacenia podstawowego wyniku (branżowo: wyniku bankowego), będzie spadać, jednak prawdopodobieństwo jest wyższe niż w przypadku regularnej spłaty zgodnie z umową.
Moim doświadczeniem jest nawet wzrost w moim przypadku, patrz na moją historię w SCHUFA (przedostatni lub przed przedostatni wpis).

Napisany przez waxnhax

Czy możesz przyporządkować te działania do poszczególnych kwartałów czy nie pamiętasz już?

wszystkie działania w pierwszych kwartałach, potem bezczynność.

Napisany przez MissTake
Xxxedytujxxxx

Napisany przez MasterFredi
Cześć wszystkim,
mam pytanie:
Czy ktoś z Was może powiedzieć mi, jak długo stare adresy zamieszkania są przechowywane w informacji kredytowej Schufa?
Dziękuję.

Napisany przez habdaeinefrage

Cześć wszystkim,
mam pytanie:
Czy ktoś z was może mi powiedzieć, jak długo stare adresy zamieszkania są przechowywane w informacjach w Schufie?
Bardzo dziękuję.

6 pełnych lat
A PS na temat (ponieważ i tak nikt mnie tutaj nie lubi^^) dodam też swoje trzy grosze. Czy ktoś próbował kiedykolwiek dzwonić do działu oceny punktowej i przepytywać ich? Wtedy wiele pytań by odpadło, na przykład: Czy wczesna spłata kredytu wpływa na punktację? Tak! A teraz zależy od tego, czy bank zgłasza niezgodne z umową zakończenie jest to negatywne. Jeśli bank zgłasza zakończenie umowy, jest to pozytywne. Ogólnie rzecz biorąc, Schufa ocenia wszystko, co ma związek z kredytem, początkowo negatywnie, punkt! Chcesz dostać kartę VISA? Najpierw punktacja spada. Dlaczego? Wypowiedź pracownika: ponieważ system zakłada, że osoba nie jest w stanie zapłacić od razu i dlatego bierze kredyt, co w końcu jest kartą kredytową. Jeśli bank nie zgłasza negatywnego wpisu (wniosek o spłatę w ratach), punktacja znowu rośnie. Tutaj niezależne jest, jaki jest limit, tak samo jest z debetem. Ponieważ nie jest zgłaszana wysokość, a to, że jest dostępny.
Punktacja branżowa nie jest tożsama z osobistą punktacją. Punktacja branżowa jest obliczana na podstawie grupy, a tutaj adres zamieszkania ma znaczenie. W przypadku osobistej punktacji nie.
Bezczynność nie zawsze jest dobra. Jeśli punktacja jest niska, a zawierasz na przykład umowę na telefon komórkowy, najpierw może się trochę zmniejszyć, ale potem rośnie szybciej, ponieważ Schufa otrzymuje informację o terminowej spłacie umowy, z czego Schufa może wyciągnąć więcej wniosków niż przy braku informacji.
Wszystkie informacje pochodzą od różnych pracowników działu punktacji w Schufie, którzy dokładnie przepytywałem na temat tych i innych spraw.

6 pełnych lat

Co oznacza 6 lat? W 2015 roku przeprowadziłam się dwukrotnie i teraz widnieją moje aktualny adres oraz dwa stare. Oszalałeś/aś.

Z cytat habdaeinefrage
...jeśli bank zgłasza niezgodne z umową zakończenie, jest to negatywne. Jeśli bank zgłasza zakończenie umowy, jest to pozytywne.

Oznacza to, że spłacając kredyt wcześniej, należy poinformować bank, aby poinformował Biuro Informacji Kredytowej, że kredyt został spłacony jako Umowa/kredyt zrealizowany i nie inaczej?

Co to jest 6 lat? W 2015 roku przeprowadziłam się dwa razy i teraz moje aktualne oraz dwie stare adresy są tam wpisane. No super

Też mnie to zaskoczyło, napisałam do Schufy i dostałam pismo, w którym to jest potwierdzone. Dokładnie 6 lat do dnia

Cytat od FrauSchmidt80
Oznacza to, że kiedy wcześniej spłacasz kredyt, powinieneś poinformować bank, aby poinformował Schufę, że jest on zapisany jako Umowa/kredyt spłacony i nie inaczej?

Jeśli bank to zrobi. Zazwyczaj dla banku wcześniejsza spłata jest złamaniem umowy. Przecież masz termin wykonania X. Nawet jeśli wcześniejsza spłata jest możliwa, bank liczy na przyszłe dochody w postaci odsetek. Ale inni mogą lepiej to wyjaśnić...

Napisany przez hanes
Sam/a sam sobie nie wierzysz, że wyniki oceny zdolności kredytowej Schufa zostaną przekazane Ci przez telefon?

Napisany przez hanes
- poza tym, nie dzwonisz do Schufy, ale do call center z odpowiednio przeszkolonymi pracownikami, którzy są przygotowani na takie pytania. Facet.

Nie sądzisz chyba sam, że Schufa przekaże Ci wyniki obliczeń swojego scoringu przez telefon?

Cytat od hanes
- pomijając fakt, że nie dzwonisz do Schufa, tylko do call center z odpowiednio przygotowanymi pracownikami na takie pytania.
Człowieku.

1. Gdzie napisałem cokolwiek o obliczeniach? Jak działa obliczenie, Schufa nie informuje, co jednak ma duży wpływ!
2. Tak, i co z tego? I w call center nie mogą pracować własni pracownicy?
Człowieku.
Jak się nie ma pojęcia, wystarczy...

Napisany przez hanes
Schufa opowiada Ci niebo na ziemi, ponieważ prawdopodobnie codziennie dzwonią tam tysiące osób niewiedzących (do Pani Müller z działu obliczania punktacji) z pytaniami o to, kiedy i jak wysoko punktacja rośnie lub spada... Właściwie z powodów marketingowych otrzymujesz wtedy odpowiedzi, które Cię zadowalają, ze z góry przygotowanych treści. Ach tak.

Napisany przez Daukind

Schufa opowiada ci niebo, ponieważ prawdopodobnie codziennie dziesiątki niewiedzących dzwonią (do Pani Müller z działu obliczania punktacji), z pytaniami na temat tego, kiedy i jak bardzo wartość punktacji rośnie lub spada...
Wyłącznie z powodów marketingowych otrzymujesz wtedy odpowiedzi z gotowych tekstów, które cię zadowalają.
Ach tak.

Głupoty.
Tutaj chodziło o terminy usuwania. Nie są one tajemnicą ani nie ma niczego do ukrywania, ponieważ można nawet samodzielnie sprawdzić i śledzić wpisy.

Napisany przez Kathlena482
Cześć. Chciałbym się podzielić moimi aktualnymi spostrzeżeniami po sprawdzeniu mojego podstawowego wyniku kredytowego online. Byłem bardzo zaskoczony. W czwartym kwartale 2016 r. (jak również w 2-3 poprzednich kwartałach) wynik wynosił 99,02%. W grudniu 2017 r. po kilku miesiącach bezczynności dodałem kartę kredytową. W pierwszym kwartale 2017 r. wynik spadł do 98,8x. Wydawało mi się, że to przez kartę i sądziłem, że w drugim kwartale wynik ponownie wzrośnie, ponieważ inaczej nie działają takie karty. Jednak teraz wynik ponownie minimalnie spadł do 98,7x. System wydaje się dla mnie tajemniczy. Mam nadzieję, że wynik nie będzie teraz spadał co kwartał. Nawet jeśli minimalnie, to to się sumuje. Macie pomysł, dlaczego tak się dzieje?

Ach, i jeszcze raz odnośnie starych adresów. Przeprowadziłem się w 2008 roku i jestem naprawdę pewny, że poprzedni adres został usunięty dopiero w ubiegłym roku. Minęło już więcej niż opisane 6 lat!

Napisany przez schunckt

Ach, i jeszcze raz na temat starych adresów. Przeprowadziłam się w 2008 roku i naprawdę jestem pewna, że poprzedni adres został usunięty dopiero w ubiegłym roku. Minęło już zdecydowanie więcej niż opisane 6 lat!

Mogę to potwierdzić. Moim przypadku poprzedni adres był nadal widoczny w Schufa po 9 latach.
T.

Jeśli chodzi o adresy, to Schufa popełnia błędy. Musiałem im to przypomnieć. Usłyszałem również, że przez 6 lat jeden adres nie był kompletny przez całe 6 lat. Co do kart kredytowych, są takie, które przeprowadzają miesięczne zapytania, co obniża wynik. Zalecam rozmowę ze Schufa.

Czy mógłbym również zobaczyć miesięczne zapytania do kasy chorych online?

Według różnych forów, choć większość odnosi się do Clevercard, wydaje się, że istnieją także inne karty, te zapytania, których nie widzisz. Firmy, które są powiązane z Schufa, mogą/robią coś podobnego. Przesyłają dane do Schufa dotyczące twojego zachowania. Na przykład: Operator telefonii komórkowej A co 6 miesięcy wysyła do Schufa informacje o twojej historii płatności. Czy płacisz od razu, po pierwszym upomnieniu itd. Wydaje się, że mogą również przeprowadzać zapytania. Jak ktoś wspomniał, odkrył to według swoich słów dopiero, gdy skontaktował się z Schufa, aby zapytać, dlaczego jego wynik spada.

Napisany przez Daukind

Czy na moim koncie w internecie widziałbym też miesięczne zapytania do karty kredytowej?

Informacje o opóźnionych zgłoszeniach nie są dostępne online.

Napisany przez Daukind

Jako przykład: Operator komórkowy A co 6 miesięcy przesyła informacje o twoim zachowaniu płatniczym do Schufa. Czy płacisz od razu, po otrzymaniu pierwszego upomnienia itp. Podobnie mogą oni również przeprowadzać zapytania.

Nie.
Prawdą jest, że pewni partnerzy Schufy, zazwyczaj banki lub dostawcy kart kredytowych, otrzymują tzw. powiadomienia od Schufy. Gdy Twoje wpisy lub wyniki punktacji się zmieniają, mogą zostać o tym poinformowani.

Nie.
Prawdą jest, że określeni partnerzy Schufa, zazwyczaj banki lub dostawcy kart kredytowych, otrzymują tzw. zgłoszenia Schufa. Gdy zmieniają się twoje zapisy lub wyniki punktowe, mogą oni zostać poinformowani.

Piszę tylko to, co usłyszałem od Schufa. Nie więcej i nie mniej. Jeśli wiesz lepiej, to dobrze. Jednak z logicznego punktu widzenia jest to bezsensowne. Skąd ma wiedzieć Schufa o zmianie? Tylko poprzez partnerów. I uważam, że jeśli regularnie wykorzystujesz swoją kartę kredytową do maksimum lub spłacasz ją na raty, firmy te mogą to zgłosić Schufie. Skąd w takim razie pochodzą skoki w danych ludzi, nawet jeśli nie biorą kredytów ani niczego podobnego. Te informacje nie wzięły się znikąd.
Fragment z Schufa:
Dane przekazywane przez SCHUFĘPartnerzy SCHUFA przesyłają informacje, które powstają w ramach własnych transakcji z klientami. Są to

Informacje o zawarciu i prawidłowym wykonaniu transakcji (dane kontraktowe),Dane dotyczące niewłaściwego wykonania transakcji, np. Zaległe płatności po terminie (saldo)Saldo po całkowitej wymagalności (np. przy wypowiedzeniu umowy)Saldo po decyzji sądowej i spłata tego salda. Do czasu uregulowania, pozostałe saldo jest regularnie aktualizowane.

Napisany przez Daukind

bo skąd ma schufa dostać informacje o zmianach? tylko przez partnerów.

Czy masz na myśli zmiany w punktacji? Punktacje branżowe są obliczane na bieżąco, gdy ktoś składa zapytanie. W przypadku punktacji zawsze podawana jest prawdopodobieństwo spełnienia grupy, a nie twoje własne.

A ja sądzę, że jeśli regularnie wykorzystujesz swoją kartę kredytową do granic możliwości lub spłacasz ją ratami, to informacja ta zostaje przekazana do schufa.

To, w co wierzysz, jest nieistotne. Po prostu jest to błędne. BDSG może Ci pomóc w tej kwestii...

Skąd więc pochodzą zmiany u ludzi, nawet jeśli nie biorą kredytów ani niczego podobnego. Nie powstają one znikąd.

Patrz powyżej.

Scoreu nie musisz mi wyjaśniać, napisałem dokładnie te same posty powyżej.

Co dokładnie chcesz mi przekazać tym prawem? Istnieje wiele przykładów, gdzie firmy komornicze prowadzą stałą kontrolę w bazie Schufa. Dlatego może być równie możliwe, że również zgłoszą to. Nie możesz tego wiedzieć, chyba że jesteś menedżerem w Schufa. Tak długo jak Schufa zachowuje poufność, można tylko spekulować. Co jest zawarte w Schufa? Wyróżniłem to powyżej czerwonym kolorem. Oto dla ciebie jeszcze raz:

Dane dotyczące niewłaściwego zakończenia transakcji, takie jak:

Niespłacone roszczenie po zwłoki (saldo).

Zwłoka zgodnie z BGB występuje już po pierwszym wezwaniu, co oznacza, że dostawca usług telefonicznych może zgłosić do Schufa brak płatności po pierwszym wezwaniu.

Opinia Schufy + BGB = konsekwencje logiczne

Napisany przez Daukind
https://dejure.org/gesetze/BDSG/28a.html
4a-d
Przepraszam, nie mam ochoty dalej udawać twojego przedszkolaka. To, w co wierzysz, nikogo absolutnie nie obchodzi. W Schufie każdy przypadkowy przechodzień czuje się w obowiązku wyrzygać swoją nieistniejącą niepełną wiedzę w internet.

Więc mogę tylko powiedzieć, że karta została przeze mnie użyta tylko dwa razy i oczywiście wszystko było odpowiednio opłacone ;-) Dla mnie spadająca ocena jest zagadką. Poczekam do kolejnego kwartału i obserwuję sytuację. Nie mam innego wyboru. Te wartości statystyczne, o których wszędzie się mówi, być może wcale nie mogę tak bardzo na nie wpływać, jak początkowo sądziłem ... Wszystko to wydaje mi się podejrzane, ale nie mogę tego zmienić... Dlatego lepiej zmienię swoje podejście do tego ;-))

Napisany przez BenniG

Te wartości statystyczne, jak to wszędzie się mówi, mogą być może nie tak bardzo przez moje zachowanie, jak początkowo sądzono...

W Niemczech mieszka 80 mln osób.
Więc jest około 1 mln osób w Twoim wieku.
Z tego około 500 000 osób to kobiety.
Nawet jeśli wygrasz w lotto 20 mln € i podzielisz wygraną ze swoją grupą statystyczną, każda osoba w Twojej grupie otrzymałaby tylko dodatkowe 40 €.
Oczywiście, może być, że Schufa jeszcze bardziej nas podzieli, ale przecież nie wygrywa się 20 mln € tak łatwo.
A może przez wartości statystyczne masz na myśli swój osobisty wynik?

@BennyG: Nie, nie, masz rację. Jak już mówiłem, nadal obserwuję ;-)

Napisany przez waxnhax

Cześć wszystkim,
mam pytanie:
Czy ktoś z Was może mi powiedzieć, jak długo stare adresy zamieszkania są przechowywane w raporcie kredytowym Schufa?
Dziękuję bardzo.

Po moim bardzo bezpośrednim upomnieniu wszystkie adresy, których nie chciałem tam widzieć, zostały natychmiast usunięte. Napisałem do Schufa w 2014 roku i każdy stary adres (2004 - 2013) został usunięty. Oprócz adresu rodziców, były tam wszystkie moje adresy związane z nauką i zamieszkania za granicą.
Wszystko jest możliwe, trzeba tylko wywierać presję.

Napisany przez daawuud
Cześć,
W których bankach można złożyć wniosek o kredyt konsumencki bez wpływu na zdolność kredytową?
Istnieją dwie rodzaje wniosków kredytowych.
Pozdrowienia

Napisany przez wurmwichtel
Wszystkie, jeśli zaznaczysz, że jest to zapytanie dotyczące warunków.

Zresztą, wynik znacznie pogarsza się w ramach przeprowadzki - skąd pochodzi ta logika, pozostaje dobrze skrywanym sekretem.
Dostawca usług komórkowych chciał podsunąć mojej partnerce adres, w którym nigdy nie mieszkała. Ponieważ rzekomo miało to miejsce 1,5 roku temu, jej wiarygodność została obniżona z klasy C na H. Po poprawce wróciła na C.

Napisany przez kofferradio
Nowe wartości są dostępne:
10/14: 95,03%
07/16: 90,72%
10/16: 86,20%
01/17: 86,00%
04/17: 87,20%
07/17: 91,62%
Pomimo wcześniejszej spłaty mojego kredytu ratalnego brak jakichkolwiek innych aktywności. Jednakże mój ostatni przeprowadzka odbył się ponad rok temu, co mogło skutkować dodaniem punktów. Wygląda na to, że wcześniejsza spłata kredytu nie zawsze ma większy negatywny wpływ.

Napisany przez daawuud
O ile oczywiście nie ma się negatywnych wpisów, bezczynność może być czynnikiem, który zdecydowanie wpłynie na wzrost punktacji, mogę to powiedzieć z własnego doświadczenia.

Jednakże zauważyłem również, że moja ocena wzrosła w danym kwartale po podjęciu następujących działań (patrz również moja historia w Schufa):

• Usunięcie zapytań dotyczących błędnie zgłoszonych adresów i ich usunięcie (edytowane 15.04.2017)
• Wyjątkowa spłata finansowania samochodu [~18k] (Audi-Bank), początkowo 21 k
• Zawarcie innej umowy finansowania samochodu (VW-Bank) na około 18k i dalsze zapytania
• Podpisanie karty kredytowej (Sparkasse) z limitem 500 EUR.

Oczywiście bardziej prawdopodobne będzie, że wartość bazowa punktacji wzrośnie, jeśli kredyt zostanie spłacony terminowo (zgodnie z umową) i zostanie zatwierdzona karta kredytowa z wyższym limitem.

Z mojej historii w Schufa wynika, że założenie, iż wartość bazowa punktacji może maksymalnie wzrosnąć o 1,5%, nie sprawdza się - nie dotyczy to ani aktywności, ani bezczynności. Moja punktacja wzrosła maksymalnie o 3,91% i spadła maksymalnie o 5,??%.

Przez lata zauważyłem, że w przypadku bezczynności punktacja może spaść o -2,??% i wzrosnąć o +2,5?%. Oczywiście zależy to od osoby.

Byłoby interesujące dowiedzieć się, jak dużo wpływają na wartość bazową punktacji w Schufa przedawnienie zapytań oraz ogólnie zawarte umowy. Czy również są one określane jako bezczynność.

Moja historia w Schufa jest zoptymalizowana na dzisiejszy dzień:

• 04/2012: ??,??%
> Zapytania
2x kredyt konsolidacyjny (Sparkasse)
> Zapytanie i podpisanie
1x konto firmowe (Sparkasse)
1x kredyt konsolidacyjny [22] (Sparkasse)
1x debet [1] (Sparkasse)
1x ochrona prawna dla firm (Alte Leipziger)

• 07/2012: 88,??%
> Zapytanie i podpisanie
1x finansowanie samochodu [22] (VW-Bank)

• 10/2012: 91,??% (+3,??%)
> Wyjątkowa spłata
1x finansowanie samochodu [18] (VW-Bank)

• 01/2013: 93,??% (+2,??%)
> brak działań (bezczynność)

• 04/2013: ??,??

• 07/2013: ??,??
> Zapytanie i podpisanie:
1x kredyt konsolidacyjny [3] (Sparkasse)

• 10/2013: 93,??%
> Usunięcie
1x konto firmowe (Sparkasse)

• 01/2014: 96,??% (+3,??%)

• 04/2014: 91,??% (-5,??%)
> Zapytania i umowy:
1x konto osobiste (Netbank)
1x konto osobiste (Hypo Vereinsbank)
1x umowa telefoniczna 1 (Vodafone)
> Zapytanie i odrzucenie:
1x kredyt konsolidacyjny (Vexcash)

• 10/2014
1x karta kredytowa przedpłacona (Kalixa)

• 01/2015: 88%
> Zapytania:

• 04/2015: 91,91% (~ +3,91%)
> Zapytania:
2x konto firmowe (Postbank)
> Zapytania i podpisy:
1x konto firmowe (Postbank)
1x finansowanie samochodu (VW-Bank)

• 07/2015: 93,04% (+1,13%)
> Zapytanie: Wewnętrzne zapytanie Schufy
> Usunięcie: Wszystkie błędnie zgłoszone adresy

• 10/2015: 92,??% (-1,??%)
> Zmiana adresu

• 01/2016: 90,??% (-2,??%)
> Brak działań (bezczynność)

• 04/2016: 89,??% (-1,??%)
> Brak działań (bezczynność)

• 07/2016: 91,5?% (+2,5?%)

Usunięte wpisy:
Z kwartału 01/2015
- Zapytania:
4x finansowanie samochodu (VW-Bank)
1x konto firmowe (Postbank) zakończone przez bank

Z kwartału 04/2015
> Zapytania:
3x konto firmowe (Postbank)

• 10/2016: 92,75% (+1,25%)

Usunięte wpisy:
> Zapytanie: Wynajem mieszkania (usunięte 29.08.2016)

• 01/2017: 94,62% (+1,87%)
> Zapytania i podpisy:
1x karta kredytowa [500 EUR limit] (Sparkasse)

• 04/2017: 94,96% (+0,34%)
> Zapytania i podpisy:
1x umowa telefoniczna 2 (Vodafone)
1x zmiana dostawcy energii (Vattenfall)

• 07/2017: 95,54% (+0,58%)

Aktualna sytuacja (kwoty odnoszą się do dnia zawarcia umowy):

INSTYTUCJE KREDYTOWE
• Bank w miejscowości XY
1 konto osobiste [limit debetu 2k] (Sparkasse)
2 kredyty osobiste (Sparkasse)
# 29.02.2012 - 28 EUR (Raty 62)
# 30.09.2013 - 03 EUR (Raty 59)

• Bank w miejscowości XX
# 27.11.2015 - 1 konto osobiste (Sparkasse)
# 14.11.2016 - 1 złota karta kredytowa [+500 EUR limit] (Sparkasse)

• Bank w miejscowości XZ
1 finansowanie samochodu (VW-Bank)
# 01.06.2015 - 18 EUR (Raty 49)

TELEKOMUNIKACJA
# 09.01.2014 - 1 umowa telefoniczna 1 (Vodafone)
# 25.01.2017 - 1 umowa telefoniczna 2 (Vodafone)

USŁUGI (ENERGIA, TRANSPORT, ITD.)
# 15.02.2017 - 1 zmiana dostawcy energii (Vattenfall)

Napisany przez bluescreen
Wynik to teraz 98,78% (brak aktywności).

Napisany przez Oberpf
Kilka postów niżej napisałem, że chciałbym złożyć wniosek o kartę American Express Gold i mam wątpliwości. W czerwcu, mając bazowy wynik 97,7%, odważyłem się i złożyłem wniosek. Sprawdzanie tego było od razu dostępne online, ale potem przez 3 tygodnie absolutnie nic się nie działo. Jeszcze zanim usłyszałem cokolwiek od American Express, rutynowo sprawdziłem swoją Schufę. I oto... znalazłem informację, że wniosek został zatwierdzony. Kilka dni później karta była już w skrzynce pocztowej.
Dziś sprawdziłem nowy bazowy wynik. Spodziewałem się, że z powodu karty kredytowej wynik nieco spadnie. Ale na odwrót, teraz wynosi on 98,4%

Aktualizacja wyniku 06.07.2017
Wynik: 01.07.2015 (95,60%) i następnie przez 12 miesięcy nie sprawdzałem swojego wyniku
W ciągu 12 miesięcy:
- Przeprowadziłem się 2 razy
- Otworzyłem drugie konto osobiste
- Zapytałem o różne warunki kredytowe
Po 12 miesiącach ponownie sprawdziłem swój wynik i byłem prawie zszokowany...
Wynik: 01.07.2016 = 83,09% (- 12,51%)
- Pozostałem nieaktywny w kwartale. Jednocześnie w tym kwartale wyleciały moje kredytowe warunki
Wynik: 01.10.2016 = 86,40% (+ 3,31%)
- Pozostałem nieaktywny w kwartale
Wynik: 01.01.2017 = 91,09% (+ 4,69%)
Wynik: 01.04.2017 = 94,36% (+ 3,27%)
Wynik: 01.07.2017 = 95,80% (+1,44%)

Napisany przez Sirad
Hmm. Nie jestem w stanie ocenić, czy to dobre czy złe, ale miałem wyższy wynik przed kredytem hipotecznym.
Wynik podstawowy: 97,81% z teoretycznie możliwych 100%
1 kredyt zabezpieczony hipoteką 96.882,-
2 Umowy telefoniczne
1 Karta kredytowa (Limit 5000)
1 konto bieżące
1 Dostawca energii (te barany)
Przeprowadziłem się ostatnio 4 lata temu.
Od ostatniej aktualizacji w kwietniu wynik nie wzrósł.
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 25

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata